'Doekhie moet nu écht de ballen tonen in het parlement over de kwestie-SML'
De herstart van de rijstfabriek van de SML is toe te juichen, maar het moet niet slechts blijven bij de herstart en de lovende woorden van Bouterse aan 'oom John Mahespalsingh'. De productie van rijst moet nu opgang komen. Maar, de afgelopen dagen hebben we negatieve geluiden opgevangen rond de overname van de rijstfabriek van de SML door ene oom John.
Het gaat mij dan ook niet verbazen als de doorstart van de rijstfabriek van de SML, een lang staartje krijgt als blijkt dat er werkelijk gefrommeld is bij de overname van de rijstfabriek.
Het coalitielid Rachied Doekhie, tevens hoofdbestuurslid van de NDP en ene Radjoe Bhikharie, geven een andere lezing over de overname van de rijstfabriek.
Via een lokaal dagblad zeggen beide personen onomwonden, dat er onregelmatigheden hebben plaatsgevonden bij de overname van de rijstfabriek.
De onthulling van Rachied Doekhie tart alle verbeelding wat zich in de voorbij jaren heeft afgespeeld bij de SML. Rachied Doekhie sprak zelfs over 'een complete boevenbende'. Dat is een zeer ernstige beschuldiging.
Als Rachied Doekhie en ene Radjoe Bhikharie, kennis dragen van het gesjoemel bij de overname van de rijstfabriek, moeten ze niet aarzelen het openbaar ministerie in te schakelen voor een diepgaand onderzoek. Hopelijk stuit het openbaar ministerie bij het onderzoek dan niet op de 'blinde muur' uit de beruchte jaren ’80.
Rachied Doekhie, moet nu écht de ballen tonen in het parlement over deze kwestie, als hij tenminste goed meent met het volk. Doet hij dat niet, dan zal hij voor altijd ongeloofwaardig overkomen bij het volk. Hij moet mans genoeg zijn de indringende vragen te stellen en zonder pardon, die hij beloofd heeft via een lokale krant.
De oppositie heeft inmiddels een interpellatievoorstel ingediend over deze kwestie. Hopelijk dat het hoofdbestuurslid van de NDP, tevens coalitielid, Rachied Doekhie, dit voorstel zal ondersteunen. Maar, het zal me ook niet verbazen, als hij onder druk van Bouterse, 180 graden draait en in alle talen zwijgt over de ernstige beschuldigingen.
Rachied Doekhie heeft Bouterse, altijd door dik en dun ondersteund, dus ik betwijfel het dat hij in het parlement harde noten gaat kraken. Zien is geloven. Als reden zal hij opgeven dat zijn woorden uit hun context zijn gehaald. Dus bla, bla, bla, waf, waf, waf et cetera. Maar, laten we hopen dat hij deze zaak aanzwengelt in het parlement en dat Bouterse zijn borst nat moet maken.
Idris Naipal
Dagelijkse selectie Surinaams nieuws en relevant nieuws uit Latijns-Amerika en Caribisch gebied - Verrassend, actueel, informatief, met oog voor haar lezers!
woensdag 24 oktober 2018
President Bouterse reist 200 kilometer om ondernemer te beledigen en te vernederen
(Bron foto: Dagblad Suriname) |
- 'Macoe, a nieuw merk stofzuiger’
- Tolies: 'Hij heeft me persoonlijk gezegd dat hij die papieren voor mij zou regelen'
'Macoe, a nieuw merk stofzuiger. Macoe a man sang e bos media. Macoe sang e veroorzaak chaos.' Deze woorden van president Desi Bouterse zijn, volgens het Dagblad Suriname van woensdag 24 oktober 2018, dinsdagavond 16 oktober geuit aan het adres van de kleine ondernemer Macklon Tolies te Wageningen tijdens een vergadering met de president.
Tolies zegt, dat deze uitspraken van de president hem danig geraakt hebben. 'De president heeft mij beledigd en gekleineerd. Hij zegt altijd dat hij klein ondernemerschap stimuleert, maar hij heeft mij juist bedonderd, terwijl hij heel goed weet wat mijn probleem is. Ik heb het persoonlijk aan hem verteld.'
De kwestie van Tolies houdt verband met een stuk terrein te Wageningen langs de Nickerierivier. In 2014 heeft hij van de districtscommissaris van Nickerie vergunning gekregen voor het draaien van een cafetaria, alsook het opzetten van een toilettengroep. Tolies die zekerheid wil hebben dat hij niet als occupant wordt aangemerkt, wandelt al jaren de diverse instanties af en wordt van het kastje naar de muur gestuurd zonder enig gedegen antwoord. 'Ik ben ingeschreven bij KKF. Ik betaal ook belasting.'
Tot zijn verbazing zag Tolies, dat er op 15 oktober landmeterpalen bij zijn cafetaria zijn geplaatst. Hij vroeg om opheldering en kreeg een dag erna, op dinsdagavond 16 oktober, tijdens de vergadering publiekelijk antwoord van president Bouterse. 'Nadat hij mij eerst heeft beledigd en gekleineerd, zei president Bouterse van ‘ja, iemand heeft daar palen geplaatst, omdat jij gehandeld hebt alsof je in het binnenland bent’.'
Tolies vindt deze opmerking heel vernederend. 'Ik ben wel een boslandcreool ja, maar dat wil niet zeggen dat ik geen Surinamer ben.'
Tolies zegt, dat de president niet moet doen alsof zijn neus bloedt. 'Hij heeft me persoonlijk gezegd dat hij die papieren voor mij zou regelen.' Tot twee keren toe heeft Tolies de president gesproken over deze materie. De eerste keer was op 9 augustus vorig jaar toen de president persoonlijk aanwezig was op Wageningen en de tweede keer was op 29 mei dit jaar toen de president op weg was naar Tapoeripa. Tolies heeft er geen woorden voor.
Hij krijgt eerst toestemming van de president om zijn zaakje te draaien, de president blijft beloven dat hij de grondzaken in orde gaat maken en vervolgens gebruikt hij een podium om de kleine ondernemer te beledigen en te kleineren alsof hij hem nooit heeft gekend.
Tolies schroomt er niet voor aan te halen, dat niet alleen Wageningen, maar geheel Nieuw Nickerie geterroriseerd wordt door een zekere ‘Oom John’. 'Hij denkt dat hij de rijkaard is van de hele aarde. Op alle overheidskantoren oefent hij invloed uit. Als je niet volgens het model van de NDP handelt, dan word je geschopt van hier naar daar.'
Arrestatie Team houdt bij inval aan Kwattaweg verdachte met zware wapens aan
(Bron foto: Korps Politie Suriname) |
Het Arrestatie Team (AT) van het Korps Politie Suriname heeft woensdag 24 oktober 2018 bij een inval aan de Kwattaweg in Paramaribo de 30-jarige P.R. aangehouden. Daarbij zijn onder andere in beslag genomen een aantal vuurwapens en munitie, zo meldt het korps.
De inval is mede het gevolg van de nauwe samenwerking tussen het Arrestatie Team en het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) in de voorbereidingsfase van deze inval.
Het verdere onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten. Nadere berichten volgen, aldus de politie.
Colombia arresteert acht soldaten voor moord op landbouwer 8 maart in Arauquita ,Arauca
(Bron foto: EPA) |
Slachtoffers gepresenteerd als guerrilla's gedood in gevechten - zogenaamde 'vals positieven'
De Colombiaanse autoriteiten hebben acht soldaten gearresteerd voor de moord op een boer eerder dit jaar, een van de duizenden zaken tegen leden van de veiligheidstroepen in het door conflicten versleten Zuid-Amerikaanse land.
De soldaten worden beschuldigd van het doden van de campesino en het verwonden van een tweede burger op 8 maart in Arauquita, in de noordoostelijke regio Arauca, maakte het Openbaar Ministerie dinsdag 23 oktober 2018 bekend.
De moord was 'niet gerelateerd aan een confrontatie', zeiden Officieren van Justitie, maar gaven geen details over waarom de burgers werden aangevallen. De gearresteerde mannen zullen beschuldigd worden van 'moord en poging tot moord', zei het parket.
Het Colombiaanse leger is lange tijd beschuldigd van het willekeurig doden van burgers in afgelegen gebieden en ze te presenteren als guerrilla's gedood in gevechten - zogenaamde 'vals positieve' moorden.
Human Rights Watch (HRW) zei, dat het parket onderzoek doet naar 'ongeveer 3.600 vermeende onwettige moorden tussen 2002 en 2008', waarbij 961 leden van de veiligheidstroepen zijn veroordeeld. 'Het leger ontvoerde vaak slachtoffers ... en doodde hen, plaatste wapens op hun lichamen en meldde hen als vijandige strijders die gedood werden in actie', zei HRW in zijn Jaarverslag.
Hoewel er sinds 2009 sprake was van een afname van dergelijke moorden, 'blijven er geloofwaardige meldingen van een aantal nieuwe gevallen verschijnen'. De voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), guerrillastrijders, rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en drugsbendes zijn betrokken bij een strijd om de controle over smokkelroutes in de buurt van de Venezolaanse grens in Arauca.
Colombia - 's werelds grootste producent van cocaïne - komt langzaam uit vijf decennia van conflicten tussen de regering en de FARC. Vredesbesprekingen met de laatste rebellengroep van het land, het ELN, zijn sinds augustus opgeschort.
(Suriname Mirror/AFP/YouTube)
Federale troepen Brazilië naar 357 locaties in het land om veiligheid kiezers te garanderen tijdens verkiezingen
Het Tribunal Superior Eleitoral (TSE) keurde dinsdag 23 oktober 2018 het transport van federale troepen naar 357 locaties in het hele land tijdens de verkiezingen van zondag goed, om de veiligheid van kiezers te garanderen.
Eleições 2018: TSE aprova envio de força federal para 356 localidades no segundo turno https://t.co/7T9riszyzE pic.twitter.com/8PfUUo0UqH— TSE (@TSEjusbr) October 24, 2018
De Federale Politie van het land (PF, Polícia Federal) heeft na een aantal weken monitoren van social media-sites, woensdagochtend 24 oktober vroeg een operatie gelanceerd om misdaden in verband met de verkiezingen te beteugelen. 'De acties maken deel uit van de activiteiten die worden uitgevoerd om sociale netwerken te volgen met het doel om mogelijke electorale misdaden en bedreigingen voor concurrerende kandidaten te beteugelen', aldus de verklaring vrijgegeven door de PF op woensdag.
Onder de misdaden geïdentificeerd door de Federale Politie zijn schendingen van het geheim van de stemming en het aanzetten tot moord door de supporters van de kandidaten. Eerder deze week gaf de TSE een brief aan alle Brazilianen, waarin wordt gesteld, dat de veiligheid van de elektronische stemmachines en de legitimiteit van de verkiezingen op zondag is verzekerd.
'De Braziliaanse elektronische machines zijn volkomen veilig. Ze rekenen op acht fysieke barrières en dertig digitale barrières tegen hackers en cyberaanvallen en op geen enkel moment zijn de machines verbonden met het wereldwijde internet', aldus de 'Brief aan de Braziliaanse natie' van de TSE.
Op de dag van de stemming zullen tien staten op militairen op belangrijke stembureaus kunnen rekenen. De staten die bevoegd zijn om militair personeel te ontvangen, zijn Acre, Amazonas, Ceará, Mato Grosso, Maranhão, Piauí, Rio de Janeiro, Rio Grande do Norte, Pará en Tocantins.
In de eerste verkiezingsronde werden troepen naar 513 locaties in elf staten gestuurd.
Net als in de eerste verkiezingsronde zal een waarnemingsmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) de verkiezing van Brazilië volgen. Het team zal verdeeld zijn om naar elf staten te gaan en stemlocaties controleren. Daarnaast zullen andere OAS-leden het overzeese stemproces volgen in Buenos Aires, Mexico City, Montreal, Parijs, Santiago de Chile en Washington DC. In totaal bestaat de groep onder leiding van de voormalige Costa Ricaanse president Laura Chinchilla uit dertig deskundigen en waarnemers.
(Suriname Mirror/The Rio Times Online/Twitter)
'Folha de São Paulo' onder vuur na bericht dat presidentskandidaat Jair Bolsonaro profiteert van illegale financiering - Journaliste bedreigd
Zakenlieden zouden illegaal een
desinformatiecampagne van WhatsApp hebben gefinancierd
Desinformatiecampagne om de Brazilianen ertoe te brengen op Bolsonaro te stemmen
Een van de toonaangevende dagbladen in Brazilië, de Folha de São Paulo, ligt zwaar onder vuur sinds zij op 18 oktober berichtte, dat de extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro profiteert van illegale financiering.
Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG) beschouwt de aanvallen op de krant als een ernstige schending van de persvrijheid en betreurt het toxische klimaat voor de Braziliaanse journalisten sinds de verkiezingscampagne begon, zo meldt de organisatie vandaag, woensdag 24 oktober 2018, in een persbericht.
In het artikel van 18 oktober in de Folha de São Paulo wordt gesteld, dat zakenlieden illegaal een desinformatiecampagne van WhatsApp hebben gefinancierd om de Brazilianen ertoe te brengen op Bolsonaro te stemmen bij de presidentsverkiezingen, waarvan de tweede ronde op 28 oktober wordt gehouden.
Volgens het artikel is WhatsApp gebruikt om kiezers te bombarderen met miljoenen geautomatiseerde berichten, waarvan de meesten de Partido dos Trabalhadores en zijn kandidaat, Fernando Haddad, besmeuren. Dergelijke financiering door de privésector van een verkiezingscampagne is illegaal in Brazilië en het Tribunal Superior Eleitoralde, TSE, heeft een onderzoek geopend.
WhatsApp, dat al spam-detectiesoftware had gebruikt om duizenden
accounts te verwijderen die verdacht werden van het verspreiden van
valse informatie tijdens de campagne, kondigde aan dat het een intern
onderzoek had gestart en klaar was om 'alle noodzakelijke wettelijke
maatregelen' te nemen om de geautomatiseerde verspreiding van verkeerde
informatie te voorkomen.
De affaire heeft een grote invloed gehad in Brazilië, waardoor Bolsonaro en zijn aanhangers boos werden. 'De Folha de São Paulo is de grootste nepnieuwsbron van Brazilië', zei de kandidaat in een video die op 22 oktober aan zijn aanhangers werd gestuurd. Toen hij de krant toesprak, voegde hij eraan toe: 'Je krijgt geen overheidsreclame meer als ik word verkozen (...) Giftige-pers, mijn medeleven.'
Patrícia Campos Mello, de verslaggeefster van Folha de São Paulo die het artikel schreef, is aangevallen en bedreigd op sociale netwerken door supporters van Bolsonaro en gedwongen om de openbare toegang tot haar Twitter-account te blokkeren.
Ze ontving ook anonieme oproepen die haar en haar familie bedreigden.
'Deze aanvallen door presidentskandidaat Jair Bolsonaro en zijn aanhangers tegen de Folha de São Paulo zijn onaanvaardbaar en onwaardig voor een partij die het land wil besturen', zei Emmanuel Colombié, het hoofd van het Latijns-Amerikaanse bureau van VZG. 'We steunen Patrícia Campos Mello en alle andere Braziliaanse journalisten wiens werk tijdens deze turbulente periode essentieel is.'
In een persbericht van 18 oktober veroordeelde RSF het klimaat van haat en herhaalde aanvallen op journalisten en fact-checkers tijdens de verkiezingscampagne, en wees op de gevaren die een Bolsonaro-overwinning zou hebben voor de democratie en de persvrijheid in Brazilië.
Twee andere recente gebeurtenissen illustreren de extreme spanning en moeilijkheden om de politieke situatie in Brazilië te verslaan. Op 20 oktober veroordeelde de São Paulo journalistenvakbond de druk die werd uitgeoefend op journalisten die voor Record werktn, een toonaangevend mediaconglomeraat van Edir Macedo, een evangelische voorganger en miljardair die openlijk Bolsonaro steunt. Volgens de vakbond worden de journalisten van Record onderworpen aan 'permanente druk door hun management, zodat hun berichtgeving de kandidaat Jair Bolsonaro bevoordeelt en de kandidaat Fernando Haddad schaadt.'
Op 21 oktober beval het verkiezingsgerecht van Rio de Janeiro de confiscatie van duizenden exemplaren van een speciale verkiezingseditie van de krant Brasil de Fato. De rechter die het bevel uitvaardigde, zei dat 'de editie duidelijk gericht is op het geven van verkiezingspropaganda ten gunste van de kandidaat Fernando Haddad (...) terwijl hij pejoratieve inhoud bevat over zijn tegenstander, Jair Bolsonaro.'
Ter extra informatie:
(Suriname Mirror/Verrslaggevers Zonderr Grenzen/ISSUU Suriname Mirror/Twitter)
Desinformatiecampagne om de Brazilianen ertoe te brengen op Bolsonaro te stemmen
Een van de toonaangevende dagbladen in Brazilië, de Folha de São Paulo, ligt zwaar onder vuur sinds zij op 18 oktober berichtte, dat de extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro profiteert van illegale financiering.
Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG) beschouwt de aanvallen op de krant als een ernstige schending van de persvrijheid en betreurt het toxische klimaat voor de Braziliaanse journalisten sinds de verkiezingscampagne begon, zo meldt de organisatie vandaag, woensdag 24 oktober 2018, in een persbericht.
In het artikel van 18 oktober in de Folha de São Paulo wordt gesteld, dat zakenlieden illegaal een desinformatiecampagne van WhatsApp hebben gefinancierd om de Brazilianen ertoe te brengen op Bolsonaro te stemmen bij de presidentsverkiezingen, waarvan de tweede ronde op 28 oktober wordt gehouden.
Apoiadores de Bolsonaro ameaçam jornalista e diretor da Folha, que pediu proteção à Polícia Federal. Patrícia Campos Mello, autora da matéria q denunciou Caixa 2 do Bolsonaro, teve o Whatsapp hackeado e recebe ameaças por telefone e pelas redes sociais. https://t.co/yxwtNRprw8— Henrique Lula Fontana (@HenriqueFontana) October 24, 2018
Volgens het artikel is WhatsApp gebruikt om kiezers te bombarderen met miljoenen geautomatiseerde berichten, waarvan de meesten de Partido dos Trabalhadores en zijn kandidaat, Fernando Haddad, besmeuren. Dergelijke financiering door de privésector van een verkiezingscampagne is illegaal in Brazilië en het Tribunal Superior Eleitoralde, TSE, heeft een onderzoek geopend.
(Bron foto: Twitter) |
De affaire heeft een grote invloed gehad in Brazilië, waardoor Bolsonaro en zijn aanhangers boos werden. 'De Folha de São Paulo is de grootste nepnieuwsbron van Brazilië', zei de kandidaat in een video die op 22 oktober aan zijn aanhangers werd gestuurd. Toen hij de krant toesprak, voegde hij eraan toe: 'Je krijgt geen overheidsreclame meer als ik word verkozen (...) Giftige-pers, mijn medeleven.'
Patrícia Campos Mello, de verslaggeefster van Folha de São Paulo die het artikel schreef, is aangevallen en bedreigd op sociale netwerken door supporters van Bolsonaro en gedwongen om de openbare toegang tot haar Twitter-account te blokkeren.
Ze ontving ook anonieme oproepen die haar en haar familie bedreigden.
For 5 years, I sat in the Folha de S.Paulo newsroom, doing my work as LA Times correspondent while also running a small blog in English for Folha. Others said this already, but Patrícia Campos Mello, author of the WhatsApp story, is one of the best journalists in Latin America.— Vincent Bevins (@Vinncent) October 24, 2018
'Deze aanvallen door presidentskandidaat Jair Bolsonaro en zijn aanhangers tegen de Folha de São Paulo zijn onaanvaardbaar en onwaardig voor een partij die het land wil besturen', zei Emmanuel Colombié, het hoofd van het Latijns-Amerikaanse bureau van VZG. 'We steunen Patrícia Campos Mello en alle andere Braziliaanse journalisten wiens werk tijdens deze turbulente periode essentieel is.'
In een persbericht van 18 oktober veroordeelde RSF het klimaat van haat en herhaalde aanvallen op journalisten en fact-checkers tijdens de verkiezingscampagne, en wees op de gevaren die een Bolsonaro-overwinning zou hebben voor de democratie en de persvrijheid in Brazilië.
Twee andere recente gebeurtenissen illustreren de extreme spanning en moeilijkheden om de politieke situatie in Brazilië te verslaan. Op 20 oktober veroordeelde de São Paulo journalistenvakbond de druk die werd uitgeoefend op journalisten die voor Record werktn, een toonaangevend mediaconglomeraat van Edir Macedo, een evangelische voorganger en miljardair die openlijk Bolsonaro steunt. Volgens de vakbond worden de journalisten van Record onderworpen aan 'permanente druk door hun management, zodat hun berichtgeving de kandidaat Jair Bolsonaro bevoordeelt en de kandidaat Fernando Haddad schaadt.'
Op 21 oktober beval het verkiezingsgerecht van Rio de Janeiro de confiscatie van duizenden exemplaren van een speciale verkiezingseditie van de krant Brasil de Fato. De rechter die het bevel uitvaardigde, zei dat 'de editie duidelijk gericht is op het geven van verkiezingspropaganda ten gunste van de kandidaat Fernando Haddad (...) terwijl hij pejoratieve inhoud bevat over zijn tegenstander, Jair Bolsonaro.'
Ter extra informatie:
(Suriname Mirror/Verrslaggevers Zonderr Grenzen/ISSUU Suriname Mirror/Twitter)
Oud-parlementslid Honduras beschuldigd van organiseren karavaan migranten op weg naar VS
Bartolo Fuentes ontkent dat Venezuela de karavaan financiert
Een voormalige Hondurese parlementariër van de Libertad y Refundación, die door de Hondurese regering wordt beschuldigd van het organiseren van de karavaan van duizenden migranten die op weg is naar de VS, ontkent dat Venezuela de karavaan financiert.
Bartolo Fuentes zegt, dat migranten op WhatsApp en Facebook zich organiseerden om in een grote groep te vertrekken, om zichzelf tegen georganiseerde misdaad te beschermen. Bartolo stelt, dat zijn enige rol in de affaire was, om in een Facebook-bericht aan te bevelen dat mensen in groepen, voor hun veiligheid, reizen.
Vice-president Mike Pence van de VS zei dinsdag 23 oktober 2018, dat de Hondurese president Juan Orlando Hernandez hem vertelde, dat de karavaan wordt gefinancierd door de regering van Venezuela en niet-gespecificeerde linksen.
President Donald Trump zei maandag, dat hij de hulp aan Honduras, Guatemala en El Salvador zou afsnijden, omdat zij de groep niet hadden tegengehouden.
De Hondurese regering gebruikt 'fictieve excuses' om de schuld te verschuiven naar de ongeveer 400 Hondurese migranten die het land elke dag verlaten om aan armoede te ontsnappen, zei Fuentes, die nu werkt als journalist en activist voor migrantenrechten.
(Suriname Mirror/La Tribuna/Bloomberg/YouTube/Twitter)
Een voormalige Hondurese parlementariër van de Libertad y Refundación, die door de Hondurese regering wordt beschuldigd van het organiseren van de karavaan van duizenden migranten die op weg is naar de VS, ontkent dat Venezuela de karavaan financiert.
Bartolo Fuentes zegt, dat migranten op WhatsApp en Facebook zich organiseerden om in een grote groep te vertrekken, om zichzelf tegen georganiseerde misdaad te beschermen. Bartolo stelt, dat zijn enige rol in de affaire was, om in een Facebook-bericht aan te bevelen dat mensen in groepen, voor hun veiligheid, reizen.
Honduran former deputy Bartolo Fuentes, who was deported from Guatemala for organizing the massive migrant caravan heading to the US, speaks during a demonstration in front of the US embassy in Tegucigalpa, Honduras on Friday pic.twitter.com/sTktlcziyt— Darlington Micah (@DarlingtonMicah) October 20, 2018
Bartolo Fuentes, Honduran journalist accompanying migrant #caravan now in #Guatemala,was detained by Guatemalan border police this am. Fuentes has been subject to several defamation campaigns since caravan left #Honduras. He is being held in Guatemalan customs for unknown reasons https://t.co/ceVfud304I— Honduras Solidarity (@hondurassol) October 16, 2018
Vice-president Mike Pence van de VS zei dinsdag 23 oktober 2018, dat de Hondurese president Juan Orlando Hernandez hem vertelde, dat de karavaan wordt gefinancierd door de regering van Venezuela en niet-gespecificeerde linksen.
President Donald Trump zei maandag, dat hij de hulp aan Honduras, Guatemala en El Salvador zou afsnijden, omdat zij de groep niet hadden tegengehouden.
De Hondurese regering gebruikt 'fictieve excuses' om de schuld te verschuiven naar de ongeveer 400 Hondurese migranten die het land elke dag verlaten om aan armoede te ontsnappen, zei Fuentes, die nu werkt als journalist en activist voor migrantenrechten.
(Suriname Mirror/La Tribuna/Bloomberg/YouTube/Twitter)
Angelina Jolie op VN-missie in Peru: 'Exodus Venezuela was te voorkomen'
Jolie bezoekt in de Peruaanse hoofdstad Lima een kamp met Venezolaanse vluchtelingen
Actrice Angelina Jolie heeft dinsdag 23 oktober 2018 in de Peruaanse hoofdstad Lima een kamp met Venezolaanse vluchtelingen bezocht. Zij deed dit als VN-ambassadeur om aandacht te vragen voor de erbarmelijke situatie waarin inmiddels ruim 2.6 miljoen gevluchte Venezolanen zich bevinden.
Venezuela zucht sinds 2015 onder een desastreuze economische crisis.
'Deze mensen verlaten hun land niet, omdat zij dat graag willen', zei Jolie tijdens een ontmoeting met journalisten. 'Er sterven mensen, omdat er te weinig medicijnen zijn. Venezolanen creperen van de honger. Er is elke dag geweld in de straten. Deze migranten willen geen liefdadigheid, zij willen alleen maar hulp.'
Peru is een van de eerste landen in Zuid-Amerika die een grootschalig opvangprogramma opzette voor Venezolaanse vluchtelingen. Maar, het land kan de groeiende stroom aan asielzoekers niet meer aan; inmiddels zijn al meer dan een half miljoen mensen de grens overgestoken op zoek naar een beter leven.
Peru heeft recent de toelatingseisen moeten aanscherpen. Jolie stelde, dat de exodus van Venezolanen 'voorspelbaar en te voorkomen' was. De Hollywoodster riep de internationale gemeenschap op zich het lot van deze groep migranten aan te trekken en hulp te bieden.
(Suriname Mirror/publimetro.pe/Panorama/El Universal/)
Actrice Angelina Jolie heeft dinsdag 23 oktober 2018 in de Peruaanse hoofdstad Lima een kamp met Venezolaanse vluchtelingen bezocht. Zij deed dit als VN-ambassadeur om aandacht te vragen voor de erbarmelijke situatie waarin inmiddels ruim 2.6 miljoen gevluchte Venezolanen zich bevinden.
Venezuela zucht sinds 2015 onder een desastreuze economische crisis.
'Deze mensen verlaten hun land niet, omdat zij dat graag willen', zei Jolie tijdens een ontmoeting met journalisten. 'Er sterven mensen, omdat er te weinig medicijnen zijn. Venezolanen creperen van de honger. Er is elke dag geweld in de straten. Deze migranten willen geen liefdadigheid, zij willen alleen maar hulp.'
Peru is een van de eerste landen in Zuid-Amerika die een grootschalig opvangprogramma opzette voor Venezolaanse vluchtelingen. Maar, het land kan de groeiende stroom aan asielzoekers niet meer aan; inmiddels zijn al meer dan een half miljoen mensen de grens overgestoken op zoek naar een beter leven.
Peru heeft recent de toelatingseisen moeten aanscherpen. Jolie stelde, dat de exodus van Venezolanen 'voorspelbaar en te voorkomen' was. De Hollywoodster riep de internationale gemeenschap op zich het lot van deze groep migranten aan te trekken en hulp te bieden.
(Suriname Mirror/publimetro.pe/Panorama/El Universal/)
Franse ambassadeur Joly: 'Recente actie tegen goudwinning in Marowijnerivier was weer op Frans grondgebied'
'Actie met Surinaamse autoriteiten en met toestemming van de Franse Justitie uitgevoerd'
Ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk bevestigt de actie van gisteren tegen illegaal mijnen van goud door Surinamers in de Marowijnerivier aan de Franse zijde. Een en ander heeft zich weer afgespeeld op Frans grondgebied, zegt Joly vanmiddag, woensdag 24 oktober 2018, op Starnieuws.
Hij herhaalt, dat de Fransen rechtmatig hebben gehandeld en heeft een kaart overhandigd met de locatie, nabij Singa Téteï Soula/Singatité sula in de Marowijnerivier. De motoren zijn een groene stip en de rode stip geeft de Franse helikopters aan die zijn ingezet bij de actie.
Volgens informatie was er dit keer geen scalian. Er werd rechtstreeks in de rivier naar goud gemijnd.
Eerst werd gekeken naar de optie om de motoren in beslag te nemen, maar enkele personen zaten erop. De Fransen wilden geen geweld tegen hen gebruiken en wachtten op versterking, geeft de ambassadeur aan.
'Toen men de helikopters zag verliet men zelf de plek. We hebben de motoren geneutraliseerd, daar wij die niet konden verplaatsen en bang waren dat die eventueel in de avonduren opgehaald zouden worden.'
Deze actie is net als de vorige keer samen met Surinaamse autoriteiten en met toestemming van de Franse Justitie uitgevoerd. De manschappen hebben gewerkt met GPS en officiële kaarten. Vorige maand werd tijdens een reguliere gezamenlijke patrouille ook al gehandeld in de strijd tegen illegale activiteiten. Het gezamenlijke justitieel onderzoek in deze zaak is nog gaande, zegt Joly.
(Bron kaarten: ambassade van Frankrijk) |
Ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk bevestigt de actie van gisteren tegen illegaal mijnen van goud door Surinamers in de Marowijnerivier aan de Franse zijde. Een en ander heeft zich weer afgespeeld op Frans grondgebied, zegt Joly vanmiddag, woensdag 24 oktober 2018, op Starnieuws.
Hij herhaalt, dat de Fransen rechtmatig hebben gehandeld en heeft een kaart overhandigd met de locatie, nabij Singa Téteï Soula/Singatité sula in de Marowijnerivier. De motoren zijn een groene stip en de rode stip geeft de Franse helikopters aan die zijn ingezet bij de actie.
Volgens informatie was er dit keer geen scalian. Er werd rechtstreeks in de rivier naar goud gemijnd.
Eerst werd gekeken naar de optie om de motoren in beslag te nemen, maar enkele personen zaten erop. De Fransen wilden geen geweld tegen hen gebruiken en wachtten op versterking, geeft de ambassadeur aan.
'Toen men de helikopters zag verliet men zelf de plek. We hebben de motoren geneutraliseerd, daar wij die niet konden verplaatsen en bang waren dat die eventueel in de avonduren opgehaald zouden worden.'
Deze actie is net als de vorige keer samen met Surinaamse autoriteiten en met toestemming van de Franse Justitie uitgevoerd. De manschappen hebben gewerkt met GPS en officiële kaarten. Vorige maand werd tijdens een reguliere gezamenlijke patrouille ook al gehandeld in de strijd tegen illegale activiteiten. Het gezamenlijke justitieel onderzoek in deze zaak is nog gaande, zegt Joly.
Directeur securitybedrijf aangehouden voor mishandeling, vernieling en vrijheidsberoving
Winkeleigenaar verdenkt jongeman van diefstal zeven blikjes verf en informeerde directeur
Directeur en een van zijn medewerkers spelen voor eigen rechter...
Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, woensdag 24 oktober 2018, dat een jongeman op vrijdag 12 oktober aangifte deed op het politiebureau van het ressort Uitvlugt tegen de directeur van een securitybedrijf, de 57-jarige J.B., en één van zijn bewakers, van mishandeling en van vrijheidsberoving.
Onderzoek wees uit, dat een winkeleigenaar op 11 oktober aangifte van diefstal van zeven blikjes verf uit zijn winkelzaak te Kasabaholo heeft gedaan. De winkeleigenaar stelde ook de directeur van het securitybedrijf, die belast is met de bewaking van zijn winkelpand, van de diefstal in kennis. De directeur van het securitybedrijf, J.B., ging vervolgens naar de winkelzaak in gezelschap van de bewaker die daar een vaste post had.
De winkeleigenaar hield B. voor dat hij het vermoeden had dat een jongeman, die bezig was met bouwwerkzaamheden aan zijn winkelpand, schuldig zou zijn. B. en de bewaker sloegen de jongeman in de boeien en mishandelden hem met een gummistok. Onder dwang moest de jongeman plaatsnemen in een voertuig en zijn belagers naar zijn woning brengen. Geboeid en al moest hij zijn huissleutel uit zijn broekzak halen en afstaan aan B. Tijdens het zoeken van de gestolen spullen zijn eigendommen van de jongeman vernield. Er werden echter geen gestolen spullen in het huis aangetroffen.
B. en zijn medewerker stapten op een gegeven moment in hun voertuig en reden weg.
De jongeman werd door een neef naar het politiebureau gebracht voor het doen van aangifte. B. en zijn medewerker werden door de politie opgespoord. Na te zijn opgeroepen meldde B. zich bij de politie van Uitvlugt. Hangende het onderzoek is hij aangehouden en in verzekering gesteld.
B. heeft verklaard, dat hij niet weet waar zijn medewerker woonachtig is. Voorts dat die bewaker bij hem bekend is als Wikash. Aan de aanhouding van de bewaker Wikash wordt gewerkt.
Directeur en een van zijn medewerkers spelen voor eigen rechter...
Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, woensdag 24 oktober 2018, dat een jongeman op vrijdag 12 oktober aangifte deed op het politiebureau van het ressort Uitvlugt tegen de directeur van een securitybedrijf, de 57-jarige J.B., en één van zijn bewakers, van mishandeling en van vrijheidsberoving.
Onderzoek wees uit, dat een winkeleigenaar op 11 oktober aangifte van diefstal van zeven blikjes verf uit zijn winkelzaak te Kasabaholo heeft gedaan. De winkeleigenaar stelde ook de directeur van het securitybedrijf, die belast is met de bewaking van zijn winkelpand, van de diefstal in kennis. De directeur van het securitybedrijf, J.B., ging vervolgens naar de winkelzaak in gezelschap van de bewaker die daar een vaste post had.
De winkeleigenaar hield B. voor dat hij het vermoeden had dat een jongeman, die bezig was met bouwwerkzaamheden aan zijn winkelpand, schuldig zou zijn. B. en de bewaker sloegen de jongeman in de boeien en mishandelden hem met een gummistok. Onder dwang moest de jongeman plaatsnemen in een voertuig en zijn belagers naar zijn woning brengen. Geboeid en al moest hij zijn huissleutel uit zijn broekzak halen en afstaan aan B. Tijdens het zoeken van de gestolen spullen zijn eigendommen van de jongeman vernield. Er werden echter geen gestolen spullen in het huis aangetroffen.
B. en zijn medewerker stapten op een gegeven moment in hun voertuig en reden weg.
De jongeman werd door een neef naar het politiebureau gebracht voor het doen van aangifte. B. en zijn medewerker werden door de politie opgespoord. Na te zijn opgeroepen meldde B. zich bij de politie van Uitvlugt. Hangende het onderzoek is hij aangehouden en in verzekering gesteld.
B. heeft verklaard, dat hij niet weet waar zijn medewerker woonachtig is. Voorts dat die bewaker bij hem bekend is als Wikash. Aan de aanhouding van de bewaker Wikash wordt gewerkt.
'Van buitensporig politiegeweld bij aanhouding en neerschieten Franklin Hart was geen sprake'
'Als wij de verdachte wilden doodschieten was
het op dezelfde dag gebeurd'
De politie heeft zich vrijdagochtend bij de aanhouding van de vuurwapengevaarlijke verdachte Franklin Hart (34) gehouden aan het politiehandvest. Van buitensporig politiegeweld was geen sprake, zegt het hoofd van de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname, Humphrey Naarden, vandaag, woensdag 24 oktober 2018, in de Ware Tijd. Volgens een persbericht van de politie was Hart in het been geschoten. Hij overleed zondag in het ziekenhuis.
Op social media wordt gespeculeerd over de mogelijke doodsoorzaak. De ziekenhuisleiding en de politie willen niets kwijt over de precieze doodsoorzaak. 'Als wij de verdachte wilden doodschieten was het op dezelfde dag gebeurd', zegt Naarden.
De hoofdinspecteur benadrukt, dat de politieagenten zich professioneel hebben opgesteld tijdens de klopjacht op de verdachte. 'Ondanks de emoties hebben zij volgens het boekje gehandeld.' Hij legt uit dat de politie elke verdachte levend in handen probeert te krijgen, zodat die zich aan het strafproces kan onderwerpen.
Ook advocate Maureen Nibte gaat ervan uit dat de politie procedures heeft gevolgd. Zij vermoedt dat de verdachte de sommatie om zich over te geven heeft genegeerd. 'De wetsdienaren zijn vermoedelijk in een bepaalde positie gemanoeuvreerd, waardoor zij genoodzaakt waren geweld toe te passen.' Nibte neemt aan dat de politie geen risico wilde nemen, omdat de verdachte een vuurwapen had.
Hart liep vrijdag schotverwondingen op bij zijn aanhouding op de Warakoeweg. Enkele uren eerder zou hij hebben geschoten op een politieman van de Motor Surveillance Dienst, toen die hem staande hield op de Martin Luther Kingweg. De politieman was getipt over Harts betrokkenheid bij een roofoverval, eerder die dag. De agent werd vier keer geraakt in zijn benen en werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Ook Hart werd in het ziekenhuis opgenomen, waar hij zondagavond overleed.
De politie heeft zich vrijdagochtend bij de aanhouding van de vuurwapengevaarlijke verdachte Franklin Hart (34) gehouden aan het politiehandvest. Van buitensporig politiegeweld was geen sprake, zegt het hoofd van de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname, Humphrey Naarden, vandaag, woensdag 24 oktober 2018, in de Ware Tijd. Volgens een persbericht van de politie was Hart in het been geschoten. Hij overleed zondag in het ziekenhuis.
Op social media wordt gespeculeerd over de mogelijke doodsoorzaak. De ziekenhuisleiding en de politie willen niets kwijt over de precieze doodsoorzaak. 'Als wij de verdachte wilden doodschieten was het op dezelfde dag gebeurd', zegt Naarden.
De hoofdinspecteur benadrukt, dat de politieagenten zich professioneel hebben opgesteld tijdens de klopjacht op de verdachte. 'Ondanks de emoties hebben zij volgens het boekje gehandeld.' Hij legt uit dat de politie elke verdachte levend in handen probeert te krijgen, zodat die zich aan het strafproces kan onderwerpen.
Ook advocate Maureen Nibte gaat ervan uit dat de politie procedures heeft gevolgd. Zij vermoedt dat de verdachte de sommatie om zich over te geven heeft genegeerd. 'De wetsdienaren zijn vermoedelijk in een bepaalde positie gemanoeuvreerd, waardoor zij genoodzaakt waren geweld toe te passen.' Nibte neemt aan dat de politie geen risico wilde nemen, omdat de verdachte een vuurwapen had.
Hart liep vrijdag schotverwondingen op bij zijn aanhouding op de Warakoeweg. Enkele uren eerder zou hij hebben geschoten op een politieman van de Motor Surveillance Dienst, toen die hem staande hield op de Martin Luther Kingweg. De politieman was getipt over Harts betrokkenheid bij een roofoverval, eerder die dag. De agent werd vier keer geraakt in zijn benen en werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Ook Hart werd in het ziekenhuis opgenomen, waar hij zondagavond overleed.
Asphalt Lake Recovery, Curaçao: 'Asfalt uit het asfaltmeer geen afval, maar een aardolieproduct'
'ALR heeft nimmer wettelijke regels overtreden, van milieuschandaal is absoluut geen
sprake'
'Uit een vergaand onderzoek, zoals uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau EcoVision, is gebleken dat het asfalt uit het asfaltmeer geen afval is maar een aardolieproduct.' Dat stelt de directie van Asphalt Lake Recovery (ALR) in een reactie op de publicaties de afgelopen dagen, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 24 oktober 2018.
De publicaties betreffen voornamelijk artikelen in de Belgische media, zoals de Gazet van Antwerpen en De Morgen, die stelden zich te baseren op informatie afkomstig van het Antwerpse gerecht. Dat gerecht richt zich vooral op een onderzoek naar Oilchart International, een bedrijf in België dat producten afneemt van ALR.
Oilchart verklaart in een gisteren uitgebracht perscommuniqué dat meerdere Belgische autoriteiten, waaronder het Openbaar Ministerie, de afdeling Milieuhandhaving, de minister voor Leefmilieu, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij en de Milieu-inspectie Antwerpen ‘hebben bevestigd dat de olie die Oilchart International geïmporteerd heeft uit Curaçao geen afvalstof is’.
In de reactie van Asphalt Lake Recovery aan het Antilliaans Dagblad, verstuurd door Karel Aster, tekent ALR protest aan tegen de optekening door de Belgische krant van de zinsnede ‘het grote milieuschandaal rond Asphalt Lake Recovery’: 'ALR heeft nimmer de op Curaçao geldende wettelijke regels, normen en voorwaarden op welk gebied dan ook overtreden. ALR is hier ook nimmer voor veroordeeld. Van een milieuschandaal is dan ook absoluut geen sprake'.
'Uit een vergaand onderzoek, zoals uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau EcoVision, is gebleken dat het asfalt uit het asfaltmeer geen afval is maar een aardolieproduct.' Dat stelt de directie van Asphalt Lake Recovery (ALR) in een reactie op de publicaties de afgelopen dagen, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 24 oktober 2018.
De publicaties betreffen voornamelijk artikelen in de Belgische media, zoals de Gazet van Antwerpen en De Morgen, die stelden zich te baseren op informatie afkomstig van het Antwerpse gerecht. Dat gerecht richt zich vooral op een onderzoek naar Oilchart International, een bedrijf in België dat producten afneemt van ALR.
Oilchart verklaart in een gisteren uitgebracht perscommuniqué dat meerdere Belgische autoriteiten, waaronder het Openbaar Ministerie, de afdeling Milieuhandhaving, de minister voor Leefmilieu, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij en de Milieu-inspectie Antwerpen ‘hebben bevestigd dat de olie die Oilchart International geïmporteerd heeft uit Curaçao geen afvalstof is’.
In de reactie van Asphalt Lake Recovery aan het Antilliaans Dagblad, verstuurd door Karel Aster, tekent ALR protest aan tegen de optekening door de Belgische krant van de zinsnede ‘het grote milieuschandaal rond Asphalt Lake Recovery’: 'ALR heeft nimmer de op Curaçao geldende wettelijke regels, normen en voorwaarden op welk gebied dan ook overtreden. ALR is hier ook nimmer voor veroordeeld. Van een milieuschandaal is dan ook absoluut geen sprake'.
'Situatie met drones boven Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) onder controle'
'Eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar vliegen geen drones meer boven gevangenis'
Tijdens de centrale commissievergadering over ‘de veiligheid in de justitiële keten’ vertelde minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) gisteren aan de Statenleden, dat hij de situatie met drones boven het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) onder controle heeft. 'Dat wil zeggen, eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar vliegen er geen drones meer boven de gevangenis.'
Via de drones worden er allerlei zaken de gevangenis binnengebracht, met name drugs en wapens, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 24 okktober 2018.
'Als korte termijn oplossing hebben we de schietposten bemand door bewakers die daarvoor speciaal zijn opgeleid en er zijn goede afspraken gemaakt over de te volgen procedure als er een drone binnen de gevangenismuren komt. We schieten die drones nu dus gewoon uit de lucht. We hebben tevens bewerkstelligd dat er een contactpersoon is geïnstalleerd bij de politie, die bij een dronesignalering direct een patrouille kan sturen om rond de gevangenis eventuele bestuurders van de drones op te sporen. Ook dat helpt, er zijn de afgelopen weken al zes personen gearresteerd die ervan verdacht worden met drones allerlei zaken in de gevangenis te droppen. Tevens is er binnen de politie een functionaris aangesteld die direct onderzoek gaat doen bij bedreigingen van gevangenisbewakers.'
Tijdens de centrale commissievergadering over ‘de veiligheid in de justitiële keten’ vertelde minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) gisteren aan de Statenleden, dat hij de situatie met drones boven het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) onder controle heeft. 'Dat wil zeggen, eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar vliegen er geen drones meer boven de gevangenis.'
Via de drones worden er allerlei zaken de gevangenis binnengebracht, met name drugs en wapens, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 24 okktober 2018.
'Als korte termijn oplossing hebben we de schietposten bemand door bewakers die daarvoor speciaal zijn opgeleid en er zijn goede afspraken gemaakt over de te volgen procedure als er een drone binnen de gevangenismuren komt. We schieten die drones nu dus gewoon uit de lucht. We hebben tevens bewerkstelligd dat er een contactpersoon is geïnstalleerd bij de politie, die bij een dronesignalering direct een patrouille kan sturen om rond de gevangenis eventuele bestuurders van de drones op te sporen. Ook dat helpt, er zijn de afgelopen weken al zes personen gearresteerd die ervan verdacht worden met drones allerlei zaken in de gevangenis te droppen. Tevens is er binnen de politie een functionaris aangesteld die direct onderzoek gaat doen bij bedreigingen van gevangenisbewakers.'
STK: 'Schijnwerpers worden op CRU gericht zodat Isla/PdVSA buiten beeld blijft'
'CRU heeft zo zijn problemen, maar die zijn er door zeer
inferieure kwaliteit asfalt van Isla/PdVSA'
De schijnwerpers worden op Curaçao Refinery Utilities (CRU) gericht zodat Isla/PdVSA buiten beeld blijft. Maar, het is de pot die de ketel verwijt dat-ie zwart ziet. Dat is wat er volgens voorzitter Adriëla Job-Dirksz van het Sindikato di Trahadonan di Kòrsou (STK) gebeurt ten aanzien van CRU, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de levering van stroom, stoom, water en luchtdruk ten behoeve van de Isla-raffinaderij die door het Venezolaanse Petróleos de Venezuela SA (PdVSA) wordt gehuurd en geëxploiteerd.
'Ja, CRU heeft zo zijn problemen, maar die problemen zijn er door de zeer inferieure kwaliteit asfalt die door Isla/PdVSA wordt geleverd en die onze boilers aantast', zegt de vakbondsleider vandaag, woensdag 24 oktober 2018, in het Antilliaans Dagblad.
Daarmee herhaalt zij wat directeur Roderick van Kwartel van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), ‘huisbaas’ van PdVSA en verantwoordelijk voor CRU, zondag ook verklaarde, namelijk dat CRU kampt met aanzienlijke schade aan een boiler en pijpleidingen als gevolg van het zeer slechte asfalt dat dient als brandstof voor CRU. De reparatiewerkzaamheden zijn veel groter en duren daardoor een stuk langer dan normaal.
Job-Dirksz voegt eraan toe dat de geleverde ondermaatse brandstof ervoor zorgt, dat CRU nog veel regelmatiger duur onderhoud moet plegen dan voorheen het geval was.
Wat eerder om de zes maanden plaatsvond, moet nu elke kwartaal gebeuren, waardoor ook telkens de machines moeten worden stopgezet.
In het weekeinde dreigde escalatie, omdat de Isla-bonden Apri (Asosiashon Pa empleadonan staf di Refineria Isla) en PWFC (Petroleum Workers Federation Curaçao) acties voor maandag hadden aangekondigd. Zij en anderen zijn bezorgd over het langdurig uitblijven van productie door de Isla-raffinaderij en eisten van de RdK-directie maatregelen bij CRU.
De schijnwerpers worden op Curaçao Refinery Utilities (CRU) gericht zodat Isla/PdVSA buiten beeld blijft. Maar, het is de pot die de ketel verwijt dat-ie zwart ziet. Dat is wat er volgens voorzitter Adriëla Job-Dirksz van het Sindikato di Trahadonan di Kòrsou (STK) gebeurt ten aanzien van CRU, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de levering van stroom, stoom, water en luchtdruk ten behoeve van de Isla-raffinaderij die door het Venezolaanse Petróleos de Venezuela SA (PdVSA) wordt gehuurd en geëxploiteerd.
'Ja, CRU heeft zo zijn problemen, maar die problemen zijn er door de zeer inferieure kwaliteit asfalt die door Isla/PdVSA wordt geleverd en die onze boilers aantast', zegt de vakbondsleider vandaag, woensdag 24 oktober 2018, in het Antilliaans Dagblad.
Daarmee herhaalt zij wat directeur Roderick van Kwartel van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), ‘huisbaas’ van PdVSA en verantwoordelijk voor CRU, zondag ook verklaarde, namelijk dat CRU kampt met aanzienlijke schade aan een boiler en pijpleidingen als gevolg van het zeer slechte asfalt dat dient als brandstof voor CRU. De reparatiewerkzaamheden zijn veel groter en duren daardoor een stuk langer dan normaal.
Job-Dirksz voegt eraan toe dat de geleverde ondermaatse brandstof ervoor zorgt, dat CRU nog veel regelmatiger duur onderhoud moet plegen dan voorheen het geval was.
Wat eerder om de zes maanden plaatsvond, moet nu elke kwartaal gebeuren, waardoor ook telkens de machines moeten worden stopgezet.
In het weekeinde dreigde escalatie, omdat de Isla-bonden Apri (Asosiashon Pa empleadonan staf di Refineria Isla) en PWFC (Petroleum Workers Federation Curaçao) acties voor maandag hadden aangekondigd. Zij en anderen zijn bezorgd over het langdurig uitblijven van productie door de Isla-raffinaderij en eisten van de RdK-directie maatregelen bij CRU.
Binnenkort overleg tussen VPCO en minister-president Rhuggenaath, Curaçao
Schoonmaak van de VPCO-scholen hoog op
gespreksagenda VPCO
De noodkreet van de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) is gehoord. Over uiterlijk drie weken heeft VPCO opnieuw een ontmoeting met minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) om op korte termijn in ieder geval een oplossing te vinden voor de schoonmaak van de scholen. Maar, VPCO-directeur Maghalie van der Bunt-George hoopt dat het daar niet bij blijft, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 24 oktober 2018.
Gisterochtend heeft een vijfhoofdige delegatie na de aanbieding van een noodbrief tijdens een kort onderhoud met de minister-president nog eens de standpunten over de penibele situatie van het Curaçaose onderwijs toegelicht.
Van der Bunt-George: 'Wij zijn van mening dat er onvoldoende geïnvesteerd wordt in het onderwijs. De maat is nu vol. De schoonmaakkwestie was de druppel die de emmer deed overlopen.' VPCO zal ervoor zorgen dat Rhuggenaath een aantal belangrijke documenten ‘die hij nog niet heeft’ ontvangt, onder andere het rapport uit 2011 waarin Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) al aangeeft dat de vergoeding van materiële kosten niet toereikend is.
Tijdens een volgende bijeenkomst zal gekeken worden naar wat op korte termijn kan worden opgelost. Dan gaat het allereerst om de schoonmaak van de VPCO-scholen. Volgens Van der Bunt-George was Rhuggenaath in de veronderstelling, dat die scholen onder hetzelfde schoonmaakcontract vielen als die van de Dienst Openbare Scholen (DOS).
De noodkreet van de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) is gehoord. Over uiterlijk drie weken heeft VPCO opnieuw een ontmoeting met minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) om op korte termijn in ieder geval een oplossing te vinden voor de schoonmaak van de scholen. Maar, VPCO-directeur Maghalie van der Bunt-George hoopt dat het daar niet bij blijft, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 24 oktober 2018.
Gisterochtend heeft een vijfhoofdige delegatie na de aanbieding van een noodbrief tijdens een kort onderhoud met de minister-president nog eens de standpunten over de penibele situatie van het Curaçaose onderwijs toegelicht.
Van der Bunt-George: 'Wij zijn van mening dat er onvoldoende geïnvesteerd wordt in het onderwijs. De maat is nu vol. De schoonmaakkwestie was de druppel die de emmer deed overlopen.' VPCO zal ervoor zorgen dat Rhuggenaath een aantal belangrijke documenten ‘die hij nog niet heeft’ ontvangt, onder andere het rapport uit 2011 waarin Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) al aangeeft dat de vergoeding van materiële kosten niet toereikend is.
Tijdens een volgende bijeenkomst zal gekeken worden naar wat op korte termijn kan worden opgelost. Dan gaat het allereerst om de schoonmaak van de VPCO-scholen. Volgens Van der Bunt-George was Rhuggenaath in de veronderstelling, dat die scholen onder hetzelfde schoonmaakcontract vielen als die van de Dienst Openbare Scholen (DOS).
Districtscommissaris Kenya Pansa mogelijk vanwege corruptie uit Brokopondo
Pansa zou toestemming hebben gegeven voor
goudwinning bij school in Brokopondo Centrum in ruil voor geld
De Ware Tijd bericht vandaag, woensdag 24 oktober 2018, dat districtscommissaris (dc) Kenya Pansa volgens bronnen plaats heeft moeten maken voor ex-parlementariër Frederik Finisie (NDP), omdat ze mogelijk betrokken is geweest bij corruptie. Ze zou begin 2017 toestemming hebben gegeven aan personen om aan goudwinning te doen nabij een school in Brokopondo Centrum en zou hiervoor geld hebben ontvangen.
Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zegt desgevraagd dat dit hem niet bekend is.
Een bron stelt echter het volgende: 'Ze heeft een heleboel brokken gemaakt en één daarvan is de kwestie van de goudwinning nabij de school.' Pansa ontkende maandag, kort nadat ze het district had overgedragen aan Finisie, dat de genoemde redenen de oorzaak zijn dat ze is vervangen. Naar eigen zeggen wordt ze één van dc's van Marowijne met als standplaats Moengo.
'Meneer Finisie kent Brokopondo heel goed. Er is een goede basis gelegd voor de verdere ontwikkeling en hij komt met andere plannen om het district verder te ontwikkelen. Wij zijn districtscommissarissen van geheel Suriname en we hoeven niet ons hele leven in één district te blijven. Als de regering of president het nodig acht dat een dc ergens anders moet ondersteunen, mag dat. Dat is normaal.'
Volgens bronnen is Pansa ook niet meer geliefd bij structuren van de NDP in Brokopondo. 'A abi bigi memre vinden de NDP'ers.' Dat ze niet communiceerde met dignitarissen heeft bij hen geleid tot ontevredenheid. 'We naderen de verkiezingen en er moet met iedereen goed contact zijn', zegt de bron.
Finisie zei na de overdracht, dat hij zijn districtsgenoten een eerlijke kans wil geven bij houtkapactiviteiten. 'Wanneer personen van het district een concessie aanvragen, worden de stukken in de lade gestopt en er wordt dan een rijke man gebeld met de mededeling dat er een gebied vrij is voor houtkap. Dezelfde kaart die de mensen van Brokopondo hadden ingediend, wordt gebruikt om de concessie uit te geven', zegt Finisie, doelend op corrupte bestuursambtenaren en medewerkers van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht. 'We gaan een einde hieraan maken.'
De Ware Tijd bericht vandaag, woensdag 24 oktober 2018, dat districtscommissaris (dc) Kenya Pansa volgens bronnen plaats heeft moeten maken voor ex-parlementariër Frederik Finisie (NDP), omdat ze mogelijk betrokken is geweest bij corruptie. Ze zou begin 2017 toestemming hebben gegeven aan personen om aan goudwinning te doen nabij een school in Brokopondo Centrum en zou hiervoor geld hebben ontvangen.
Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zegt desgevraagd dat dit hem niet bekend is.
Een bron stelt echter het volgende: 'Ze heeft een heleboel brokken gemaakt en één daarvan is de kwestie van de goudwinning nabij de school.' Pansa ontkende maandag, kort nadat ze het district had overgedragen aan Finisie, dat de genoemde redenen de oorzaak zijn dat ze is vervangen. Naar eigen zeggen wordt ze één van dc's van Marowijne met als standplaats Moengo.
'Meneer Finisie kent Brokopondo heel goed. Er is een goede basis gelegd voor de verdere ontwikkeling en hij komt met andere plannen om het district verder te ontwikkelen. Wij zijn districtscommissarissen van geheel Suriname en we hoeven niet ons hele leven in één district te blijven. Als de regering of president het nodig acht dat een dc ergens anders moet ondersteunen, mag dat. Dat is normaal.'
Volgens bronnen is Pansa ook niet meer geliefd bij structuren van de NDP in Brokopondo. 'A abi bigi memre vinden de NDP'ers.' Dat ze niet communiceerde met dignitarissen heeft bij hen geleid tot ontevredenheid. 'We naderen de verkiezingen en er moet met iedereen goed contact zijn', zegt de bron.
Finisie zei na de overdracht, dat hij zijn districtsgenoten een eerlijke kans wil geven bij houtkapactiviteiten. 'Wanneer personen van het district een concessie aanvragen, worden de stukken in de lade gestopt en er wordt dan een rijke man gebeld met de mededeling dat er een gebied vrij is voor houtkap. Dezelfde kaart die de mensen van Brokopondo hadden ingediend, wordt gebruikt om de concessie uit te geven', zegt Finisie, doelend op corrupte bestuursambtenaren en medewerkers van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht. 'We gaan een einde hieraan maken.'
Coroniezwamp in zuiden kokosdistrict wordt binnenkort beschermd gebied
(Bron foto: Beta Debidien/de Ware Tijd) |
De Coroniezwamp in het zuiden van het kokosdistrict wordt binnenkort verheven tot beschermd gebied. 'Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer is bezig de formaliteiten in orde te maken', zegt districtscommissaris Remie Tarnadi vandaag, woensdag 23 oktober 2018, in de Ware Tijd.
Hij vertelt dat president Desi Bouterse de mededeling enkele weken geleden heeft gedaan. De plek wordt beschermd in die zin, dat er geen concessies worden verstrekt in het zwampgebied.
Tarnadi zegt dat Coronianen wel de ruimte wordt geboden om andersoortige economische activiteiten te ontplooien zonder dat enige schade wordt toegebracht aan de natuur. Daarbij wordt onder meer gedacht aan zwampvisserij en de ontwikkeling van toerisme in het gebied. 'Deze mededeling wordt met luide instemming ontvangen. Dit is iets waar we lang voor hebben gestreden', zegt landbouwer Cecile Riedewald. Hij benadrukt, dat de Coroniezwamp van fundamenteel belang is voor het district.
De zwamp is een natuurlijk zoetwaterreservoir met een oppervlakte van ongeveer 250.000 hectare. De aanvoer van zoet water vanuit de zwamp in het zuiden voorkomt kustafslag en verzilting en helpt daardoor de landbouwgronden en woongemeenschappen in stand te houden. De Coroniezwamp is van eminent belang voor wetenschappelijk onderzoek en ook voor toerismeontwikkeling.
De zwamp dient tevens als een spaarbekken voor zoet water dat wordt gebruikt in de landbouwsector. Momenteel is Coronie zich aan het ontwikkelen tot een daadwerkelijk landbouwdistrict. Een groot aantal jongeren maakt de keuze om landbouwondernemer te worden.
De districtscommissaris is een groot voorstander van die ontwikkeling. Van de ongeveer vierduizend hectare beschikbaar areaal voor de rijstsector wordt momenteel slechts vijfhonderd hectare benut. 'We gaan samen met de jongeren het inzaaiareaal verder uitbreiden naar boven de duizend hectare en in de komende seizoenen naar meer', zegt Riedewald.
Komst elektronische ID-kaart leidt ook tot nieuwere en betere werkprocedures bij BvB's
Minister Noersalim: 'Voor de E-ID worden de hoogste veiligheidsstandaarden gehanteerd'
Met de introductie van het nieuwe ID-kaartensysteem zullen ook nieuwere en betere werkprocedures worden ingevoerd. Bij dit systeem, waarbij burgers voortaan worden voorzien van een elektronische ID-kaart (E-ID), zullen de Bureaus voor Burgerzaken (BvB’s) een veel actievere rol vervullen dan tot nu toe het geval is. Zij zullen niet slechts een uittreksel verstrekken voor de aanvraag van een ID-kaart, maar zelf de aangiften vanuit de aanvragers opnemen.
Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (BiZa) zegt, dat voor de E-ID de hoogste veiligheidsstandaarden worden gehanteerd, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 23 oktober 2018. Deze nieuwe ID-kaart bevat onder andere een chip, een elektronische gegevensdrager, waarop enorm veel informatie kan worden opgeslagen. Het vervalsen van een E-ID zal praktisch niet mogelijk zijn, simpel vanwege het feit dat ook de biometrische gegevens van de burger worden opgeslagen.
Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) is intussen begonnen met het informeren van de BvB’s, zodat zij goed voorbereid zijn op het nieuwe ID-kaartensysteem. Deze week komt een aantal BvB’s uit verschillende districten aan de beurt voor de infosessie.
Gisteren waren de BvB’s van Saramacca-Groningen, Para-La Vigilantia en Paramaribo-Combe, Paramaribo-Santodorp en Wanica-Leiding aan de beurt. Morgen wordt opnieuw een deel van de BvB’s geïnformeerd.
Bij het informeren van de bureaus wordt zoveel mogelijk gekeken naar de spreiding over het land. Vanwege logistieke voorzieningen zijn Brokopondo en Sipaliwini nog niet meegenomen, maar Mike Kromodimedjo, hoofd ICT van het CBB, verzekert dat alle bureaus aan de beurt zullen komen. De sessies zijn bedoeld om het personeel van de bureaus goed voor te bereiden op het nieuwe ID-kaartensysteem.
Eerder waren de BvB’s van Paramaribo-Centrum, Flora, Meerzorg, Lelydorp en Moengo aan de beurt, evenals alle BvB’s in Nickerie en Coronie.
Met de introductie van het nieuwe ID-kaartensysteem zullen ook nieuwere en betere werkprocedures worden ingevoerd. Bij dit systeem, waarbij burgers voortaan worden voorzien van een elektronische ID-kaart (E-ID), zullen de Bureaus voor Burgerzaken (BvB’s) een veel actievere rol vervullen dan tot nu toe het geval is. Zij zullen niet slechts een uittreksel verstrekken voor de aanvraag van een ID-kaart, maar zelf de aangiften vanuit de aanvragers opnemen.
Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (BiZa) zegt, dat voor de E-ID de hoogste veiligheidsstandaarden worden gehanteerd, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 23 oktober 2018. Deze nieuwe ID-kaart bevat onder andere een chip, een elektronische gegevensdrager, waarop enorm veel informatie kan worden opgeslagen. Het vervalsen van een E-ID zal praktisch niet mogelijk zijn, simpel vanwege het feit dat ook de biometrische gegevens van de burger worden opgeslagen.
Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) is intussen begonnen met het informeren van de BvB’s, zodat zij goed voorbereid zijn op het nieuwe ID-kaartensysteem. Deze week komt een aantal BvB’s uit verschillende districten aan de beurt voor de infosessie.
Gisteren waren de BvB’s van Saramacca-Groningen, Para-La Vigilantia en Paramaribo-Combe, Paramaribo-Santodorp en Wanica-Leiding aan de beurt. Morgen wordt opnieuw een deel van de BvB’s geïnformeerd.
Bij het informeren van de bureaus wordt zoveel mogelijk gekeken naar de spreiding over het land. Vanwege logistieke voorzieningen zijn Brokopondo en Sipaliwini nog niet meegenomen, maar Mike Kromodimedjo, hoofd ICT van het CBB, verzekert dat alle bureaus aan de beurt zullen komen. De sessies zijn bedoeld om het personeel van de bureaus goed voor te bereiden op het nieuwe ID-kaartensysteem.
Eerder waren de BvB’s van Paramaribo-Centrum, Flora, Meerzorg, Lelydorp en Moengo aan de beurt, evenals alle BvB’s in Nickerie en Coronie.
Assemblee debatteert over toetreding tot twee armen van de Islamic Development Bank (IsDB)
Mathoera (VHP): 'Toetreding tot de ICIEC en de ITFC is manier om aan kapitaal te komen'
Minister Hoefdraad: 'Het feit dat de IsDB zo genereus is geweest om ons te ondersteunen moeten wij erkennen en waarderen'
In De Nationale Assemblee (DNA) zijn gisteren de ontwerpwetten 'Articles of Agreement of the Islamic Corporation for the Insurance of Investment and Export Credit'(ICIEC' en de 'International Islamic Trade Finance Corporation'(ITFC) behandeld tijdens de openbare commissievergadering. Het doel hiervan is om goedkeuring te verlenen aan Suriname om toe te treden tot deze twee organisaties die deel uitmaken van de Islamic Development Bank (IsDB), waar Suriname al lid van is. Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 24 oktober 2018.
Enkele commissieleden vroegen de regering wat de status is van de verschillende projecten die met de lopende lening van de IsDB worden gefinancierd.
Commissielid Krishna Mathoera (VHP) somde de projecten op en sprak haar bezorgdheid uit. 'Het volk hunkert naar economische vooruitgang en een lage koers. Onze landgenoten willen leiders met wijsheid, visie en daadkracht. Een visie inspireert en brengt een samenleving in beweging. Een beweging waar productie centraal staat met verbetering van bestaande producten, maar ook het produceren van nieuwe producten, die geëxporteerd worden waardoor geld binnenstroomt. Die beweging moet in gang gebracht worden door een regering waar ondernemers een centrale rol in vervullen.'
De toetreding tot de ICIEC en de ITFC is volgens Mathoera een manier om aan kapitaal te komen en de risico’s op investeringen en handel te verminderen.
'Ik twijfel niet aan de kredietwaardigheid en de geloofwaardigheid van deze instituten en de mogelijkheden die wij als land zullen hebben. Ik twijfel aan de zorgvuldigheid en de slagvaardigheid van onze mensen en de efficiëntie om gebruik te maken van de mogelijkheden die deze organisaties bieden', merkte het DNA-lid op. Mathoera was niet tevreden met de beantwoording van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.
Commissielid Marinus Bee (ABOP) legde de nadruk op de adviserende diensten die de ICIEC en ITFC verlenen aan lidlanden op het ontwikkelingsgebied en uitvoeren in overeenstemming met doelstellingen van het IsDB groeep. 'Soms is onze focus op het halen van financiën, maar ook diensten. Je bouwt een economie of een land niet alleen op basis van financiële middelen en als we kijken naar onze instituten, zijn die allemaal belangrijk om onze ontwikkelingsrichting te bepalen. Als je op basis van deze diensten de instituten sterker maakt, dan kan dat zorgen voor versnelde, stabiele economische groei. Ik geloof niet alleen in voordelen, er moeten ook nadelen zijn. Eerlijke regeringen moeten dat ook voor ons kunnen vaststellen, zodat wij een balans kunnen opmaken. Laten wij horen waar die gevaren zijn, zodat wij de zaak kunnen beoordelen.'
Amzad Abdoel (NDP), commissievoorzitter, ging uitgebreid in op de historie van de twee organisaties en belichtte de voordelen van de toetreding van Suriname als deze ontwerpwetten worden goedgekeurd. Zo biedt de toetreding het land de mogelijkheid om markten te betreden die relatief hoge risico’s hebben en ook de mogelijkheid om projectkapitaal aan te trekken. Abdoel verwees naar de vragen over lopende projecten en deed het voorstel aan de minister om de leden een overzicht te sturen waarin de projecten, de ministeries, wat de beleidsgebieden zijn en de bedragen, zijn verwerkt.
'Ik heb het gevoel dat tijdens de plenaire vergadering we bitter weinig verdragen gaan behandelen en veel meer beleid. Om dat te vergemakkelijk doe ik een beroep op de minister om indien mogelijk ons zo een lijst te sturen', zeii Abdoel. Hij vroeg minister Hoefdraad of Suriname voldoet aan de voorwaarden om toe te treden tot de ICIEC en ITFC, waarop de minister bevestigend antwoordde. 'Het feit dat de IsDB zo genereus is geweest om ons te ondersteunen in het ontwikkelingsproces, vooral in de periode toen wij in de crisis waren, moeten wij erkennen en waarderen. Daarom is het meer dan logisch dat wij ook lid worden van de instellingen die deel uitmaken van de groep', sprak de bewindsman optekenen.
'Er zijn intensieve besprekingen gaande met verschillende landen van de IsDB die ondersteuning, technische bijstand en ook samenwerking aan Suriname hebben aangeboden. Het is daarom niet meer dan fatsoenlijk dat wij daar waar wij voordelen uit halen, dat wij dat ook gaan formaliseren.
De plenaire behandeling van de twee ontwerpwetten door DNA staat nu gepland voor morgen. Hoefdraad ging mee met voorstel van Abdoel, om de DNA-leden vóór de vergadering te voorzien van een projecten-overzicht.
Minister Hoefdraad: 'Het feit dat de IsDB zo genereus is geweest om ons te ondersteunen moeten wij erkennen en waarderen'
In De Nationale Assemblee (DNA) zijn gisteren de ontwerpwetten 'Articles of Agreement of the Islamic Corporation for the Insurance of Investment and Export Credit'(ICIEC' en de 'International Islamic Trade Finance Corporation'(ITFC) behandeld tijdens de openbare commissievergadering. Het doel hiervan is om goedkeuring te verlenen aan Suriname om toe te treden tot deze twee organisaties die deel uitmaken van de Islamic Development Bank (IsDB), waar Suriname al lid van is. Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 24 oktober 2018.
Enkele commissieleden vroegen de regering wat de status is van de verschillende projecten die met de lopende lening van de IsDB worden gefinancierd.
Commissielid Krishna Mathoera (VHP) somde de projecten op en sprak haar bezorgdheid uit. 'Het volk hunkert naar economische vooruitgang en een lage koers. Onze landgenoten willen leiders met wijsheid, visie en daadkracht. Een visie inspireert en brengt een samenleving in beweging. Een beweging waar productie centraal staat met verbetering van bestaande producten, maar ook het produceren van nieuwe producten, die geëxporteerd worden waardoor geld binnenstroomt. Die beweging moet in gang gebracht worden door een regering waar ondernemers een centrale rol in vervullen.'
De toetreding tot de ICIEC en de ITFC is volgens Mathoera een manier om aan kapitaal te komen en de risico’s op investeringen en handel te verminderen.
'Ik twijfel niet aan de kredietwaardigheid en de geloofwaardigheid van deze instituten en de mogelijkheden die wij als land zullen hebben. Ik twijfel aan de zorgvuldigheid en de slagvaardigheid van onze mensen en de efficiëntie om gebruik te maken van de mogelijkheden die deze organisaties bieden', merkte het DNA-lid op. Mathoera was niet tevreden met de beantwoording van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.
Commissielid Marinus Bee (ABOP) legde de nadruk op de adviserende diensten die de ICIEC en ITFC verlenen aan lidlanden op het ontwikkelingsgebied en uitvoeren in overeenstemming met doelstellingen van het IsDB groeep. 'Soms is onze focus op het halen van financiën, maar ook diensten. Je bouwt een economie of een land niet alleen op basis van financiële middelen en als we kijken naar onze instituten, zijn die allemaal belangrijk om onze ontwikkelingsrichting te bepalen. Als je op basis van deze diensten de instituten sterker maakt, dan kan dat zorgen voor versnelde, stabiele economische groei. Ik geloof niet alleen in voordelen, er moeten ook nadelen zijn. Eerlijke regeringen moeten dat ook voor ons kunnen vaststellen, zodat wij een balans kunnen opmaken. Laten wij horen waar die gevaren zijn, zodat wij de zaak kunnen beoordelen.'
Amzad Abdoel (NDP), commissievoorzitter, ging uitgebreid in op de historie van de twee organisaties en belichtte de voordelen van de toetreding van Suriname als deze ontwerpwetten worden goedgekeurd. Zo biedt de toetreding het land de mogelijkheid om markten te betreden die relatief hoge risico’s hebben en ook de mogelijkheid om projectkapitaal aan te trekken. Abdoel verwees naar de vragen over lopende projecten en deed het voorstel aan de minister om de leden een overzicht te sturen waarin de projecten, de ministeries, wat de beleidsgebieden zijn en de bedragen, zijn verwerkt.
'Ik heb het gevoel dat tijdens de plenaire vergadering we bitter weinig verdragen gaan behandelen en veel meer beleid. Om dat te vergemakkelijk doe ik een beroep op de minister om indien mogelijk ons zo een lijst te sturen', zeii Abdoel. Hij vroeg minister Hoefdraad of Suriname voldoet aan de voorwaarden om toe te treden tot de ICIEC en ITFC, waarop de minister bevestigend antwoordde. 'Het feit dat de IsDB zo genereus is geweest om ons te ondersteunen in het ontwikkelingsproces, vooral in de periode toen wij in de crisis waren, moeten wij erkennen en waarderen. Daarom is het meer dan logisch dat wij ook lid worden van de instellingen die deel uitmaken van de groep', sprak de bewindsman optekenen.
'Er zijn intensieve besprekingen gaande met verschillende landen van de IsDB die ondersteuning, technische bijstand en ook samenwerking aan Suriname hebben aangeboden. Het is daarom niet meer dan fatsoenlijk dat wij daar waar wij voordelen uit halen, dat wij dat ook gaan formaliseren.
De plenaire behandeling van de twee ontwerpwetten door DNA staat nu gepland voor morgen. Hoefdraad ging mee met voorstel van Abdoel, om de DNA-leden vóór de vergadering te voorzien van een projecten-overzicht.
Japan schenkt Suriname weer paar miljoen Amerikaanse dollar ten gunste visserijsector
Schenking mogelijk Japans douceurtje als dank voor steun Suriname binnen IWC voor Japanse walvisjacht
BuZa en LVV: 'Schenking is geen betaling voor onze afwijzing van een internationaal verbod op walvisvangst'
'De Japanse schenking van 400 miljoen yen, omgerekend 3.5 miljoen Amerikaanse dollar, aan Suriname is geen betaling voor onze afwijzing van een internationaal verbod op walvisvangst', dat beweren de ministers van Buitenlandse Zaken (BuZa), Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de ambassadeur van Japan in Suriname vandaag, woensdag 24 oktober 2018, in de Ware Tijd.
De stukken om deze donatie voor te bereiden zijn maandag getekend op het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Japan is fel tegenstander van een verbod op walvisvangst, omdat walvisvangst deel zou zijn van de Jappanse cultuur. Er geldt sinds 1986 een moratorium, een tijdelijk verbod, op commerciële walvisvangst, maar het doden van enkele walvissen voor wetenschappelijke doeleinden is wel toegestaan. Volgens voorstanders van het verbod maken Japan en enkele andere landen misbruik van deze voorziening. Onder het mom van wetenschappelijke doeleinden worden dieren gedood en opgegeten.
In de Internationale Walviscommissie (IWC) stemt Suriname al jaren tegen een algeheel internationaal verbod of onthoudt zich van stemming. 'We zijn geen tegenstander van een verbod op commerciële walvisvangst. We ondersteunen het idee dat de hulpbronnen van de zee op een duurzame wijze benut en in stand gehouden moeten worden ten behoeve van de mens. Om dat te kunnen doen is wetenschappelijk onderzoek nodig voor het verzamelen van gegevens', zegt ambassadeur Mitsuhiko Okada. Aan de hand van onderzoek kan volgens hem vastgesteld worden hoe groot de populaties zijn, van welke soorten er een overvloed is of bedreigd worden met uitsterven. Het is overigens onduidelijk hoe de grootte van populaties kan worden vastgesteld als exemplaren worden gedood.
'Wat we doen is research whaling om meer te weten te komen over de situatie van walvissen, de hulpbronnen, teneinde vast te stellen of ze in overvloed zijn en op een verantwoorde wijze benut kunnen worden', beweert de ambassadeur glashard, De schenking moet geenszins gezien worden als betaling voor Surinames stemgedrag in de walviscommissie, zeggen de ambassadeur en de ministers Yldiz Pollack-Beighle (BuZa) en Lekhram Soerdjan (LVV).
'We zijn voorstander van duurzame ontplooiing van de sectoren en we zullen nooit wild-west walvisgebruik- en vangst toestaan. We moeten wel gaan naar een duurzame vorm van gebruik. Er moet daarom meer research en development worden gedaan om vast te kunnen stellen wat die sector precies inhoudt', zegt Beighle. 'Suriname loopt niet blindelings achter de internationale populariteit. We kijken altijd eerst naar ons eigen concept van duurzaamheid.'
Japan geeft volgens haar niet alleen steun op visserijgebied, maar ook bij rampenbeheersing en klimaatverandering. Ambassadeur Okada stelt dat het om normale wederzijdse ontwikkelingshulp gaat. Met de steun die Japan al decennialang geeft, wordt de visserijsector versterkt. Dit komt niet alleen Suriname ten goede, maar ook Japan, zegt de diplomaat. Hij voert aan dat Surinaamse garnalen zeer gewild zijn in zijn land en door de visserijsector te helpen versterken, draagt het land bij dat Suriname goede kwaliteit garnalen naar Japan blijft exporteren. 'Ondersteuning van de visserijsector in Suriname komt dus ook ten goede aan de consument in Japan.'
Maar, feit is dat er binnen de Internationale Walviscommissie lidlanden zijn die ver af staan, letterlijk, van de walvis, daaronder Suriname, dat de vraag rechtvaardigt waarom die landjes lid zijn geworden...
Opvallend is het aantal kleine lidstaten sinds 2000 in de IWC. In 1999 verklaarde Japan dat het zou gaan werken aan een toename van zijn aantal vrienden in de IWC. Dat is gelukt gelet op het lidmaatschap sinds 2000 van Nicaragua, Ivoorkust, Mongolië, Tuvalu, Mali, Kiribati, Gambia, Nauru, Kameroen, Togo, Cambodja, Mauritanië, Marokko, Gabon, Benin, Palau, de Marshall Islands en Suriname.
In juli 2001 erkende Maseyuku Komatsu van het Japanse Visserij Agentschap tegenover ABC TV in Australië, dat Japan landen hulp biedt en dat die hulp een ‘belangrijk stuk gereedschap is’ om steun te verkrijgen voor het hervatten van de commerciële walvisjacht. ‘Japan has to use tools op diplomatic communications and promises of overseas development aid to infuence members of the International Whaling Commission’, aldus Komatsu in de Britse krant The Guardian op 19 juli 2001.
In dat zelfde jaar verklaarde de toenmalige minister-president van Antigua en Barbuda, Lester Bird, in een interview met de Caribbean News Agency, dat zolang de walvis nog geen bedreigde diersoort is er geen enkele reden is om Japan in de IWC niet te steunen en dan ook nog eens daarvoor enige hulp te ontvangen. ‘I am not going to be a hypocrite; that is part of why we do so’, aldus Bird.
Op 18 juli 2005 deed ook de toenmalige IWC-vertegenwoordiger voor de Solomon Islands, Albert Wata, een uitlating over Japanse steun in ruil voor een stem. Wata verklaarde op ABC TV (Australië): ‘The Japanese pay the government’s subscriptions. They support the delegations to the meetings in terms of meeting airfaires and per diem.’
In april 2002 werd duidelijk dat Japan geld had geschonken aan de regering van Grenada voor de International Whaling Commission. Het voormalige lid van de IWC voor Grenada, Michael Baptiste, verklaarde met dat geld betaald te zijn.
Atherton Martin nam in juli 2005 ontslag als minister van Visserij op Dominica, omdat zijn land in de IWC tegen een voorstel had gestemd voor een beschermd walvisgebied. Het Kabinet was daar echter voorstander van. Later bleek dat er onduidelijkheden waren rond de financiering van deelname aan de IWC door de Dominica-vertegenwoordiger. Volgens Martin kon niemand in de regering aangeven hoe de deelname aan de IWC werd bekostigd. ‘I don’t think the international legal community has come up with a term yet to describe this blatant, purchasing of small country governments by Japan.’
Suriname Tribune bericht al jaren over het stemgedrag van Suriname en het ontvangen van gelden uit Japan!
BuZa en LVV: 'Schenking is geen betaling voor onze afwijzing van een internationaal verbod op walvisvangst'
'De Japanse schenking van 400 miljoen yen, omgerekend 3.5 miljoen Amerikaanse dollar, aan Suriname is geen betaling voor onze afwijzing van een internationaal verbod op walvisvangst', dat beweren de ministers van Buitenlandse Zaken (BuZa), Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de ambassadeur van Japan in Suriname vandaag, woensdag 24 oktober 2018, in de Ware Tijd.
De stukken om deze donatie voor te bereiden zijn maandag getekend op het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Japan is fel tegenstander van een verbod op walvisvangst, omdat walvisvangst deel zou zijn van de Jappanse cultuur. Er geldt sinds 1986 een moratorium, een tijdelijk verbod, op commerciële walvisvangst, maar het doden van enkele walvissen voor wetenschappelijke doeleinden is wel toegestaan. Volgens voorstanders van het verbod maken Japan en enkele andere landen misbruik van deze voorziening. Onder het mom van wetenschappelijke doeleinden worden dieren gedood en opgegeten.
In de Internationale Walviscommissie (IWC) stemt Suriname al jaren tegen een algeheel internationaal verbod of onthoudt zich van stemming. 'We zijn geen tegenstander van een verbod op commerciële walvisvangst. We ondersteunen het idee dat de hulpbronnen van de zee op een duurzame wijze benut en in stand gehouden moeten worden ten behoeve van de mens. Om dat te kunnen doen is wetenschappelijk onderzoek nodig voor het verzamelen van gegevens', zegt ambassadeur Mitsuhiko Okada. Aan de hand van onderzoek kan volgens hem vastgesteld worden hoe groot de populaties zijn, van welke soorten er een overvloed is of bedreigd worden met uitsterven. Het is overigens onduidelijk hoe de grootte van populaties kan worden vastgesteld als exemplaren worden gedood.
'Wat we doen is research whaling om meer te weten te komen over de situatie van walvissen, de hulpbronnen, teneinde vast te stellen of ze in overvloed zijn en op een verantwoorde wijze benut kunnen worden', beweert de ambassadeur glashard, De schenking moet geenszins gezien worden als betaling voor Surinames stemgedrag in de walviscommissie, zeggen de ambassadeur en de ministers Yldiz Pollack-Beighle (BuZa) en Lekhram Soerdjan (LVV).
'We zijn voorstander van duurzame ontplooiing van de sectoren en we zullen nooit wild-west walvisgebruik- en vangst toestaan. We moeten wel gaan naar een duurzame vorm van gebruik. Er moet daarom meer research en development worden gedaan om vast te kunnen stellen wat die sector precies inhoudt', zegt Beighle. 'Suriname loopt niet blindelings achter de internationale populariteit. We kijken altijd eerst naar ons eigen concept van duurzaamheid.'
Japan geeft volgens haar niet alleen steun op visserijgebied, maar ook bij rampenbeheersing en klimaatverandering. Ambassadeur Okada stelt dat het om normale wederzijdse ontwikkelingshulp gaat. Met de steun die Japan al decennialang geeft, wordt de visserijsector versterkt. Dit komt niet alleen Suriname ten goede, maar ook Japan, zegt de diplomaat. Hij voert aan dat Surinaamse garnalen zeer gewild zijn in zijn land en door de visserijsector te helpen versterken, draagt het land bij dat Suriname goede kwaliteit garnalen naar Japan blijft exporteren. 'Ondersteuning van de visserijsector in Suriname komt dus ook ten goede aan de consument in Japan.'
Maar, feit is dat er binnen de Internationale Walviscommissie lidlanden zijn die ver af staan, letterlijk, van de walvis, daaronder Suriname, dat de vraag rechtvaardigt waarom die landjes lid zijn geworden...
Opvallend is het aantal kleine lidstaten sinds 2000 in de IWC. In 1999 verklaarde Japan dat het zou gaan werken aan een toename van zijn aantal vrienden in de IWC. Dat is gelukt gelet op het lidmaatschap sinds 2000 van Nicaragua, Ivoorkust, Mongolië, Tuvalu, Mali, Kiribati, Gambia, Nauru, Kameroen, Togo, Cambodja, Mauritanië, Marokko, Gabon, Benin, Palau, de Marshall Islands en Suriname.
In juli 2001 erkende Maseyuku Komatsu van het Japanse Visserij Agentschap tegenover ABC TV in Australië, dat Japan landen hulp biedt en dat die hulp een ‘belangrijk stuk gereedschap is’ om steun te verkrijgen voor het hervatten van de commerciële walvisjacht. ‘Japan has to use tools op diplomatic communications and promises of overseas development aid to infuence members of the International Whaling Commission’, aldus Komatsu in de Britse krant The Guardian op 19 juli 2001.
In dat zelfde jaar verklaarde de toenmalige minister-president van Antigua en Barbuda, Lester Bird, in een interview met de Caribbean News Agency, dat zolang de walvis nog geen bedreigde diersoort is er geen enkele reden is om Japan in de IWC niet te steunen en dan ook nog eens daarvoor enige hulp te ontvangen. ‘I am not going to be a hypocrite; that is part of why we do so’, aldus Bird.
Op 18 juli 2005 deed ook de toenmalige IWC-vertegenwoordiger voor de Solomon Islands, Albert Wata, een uitlating over Japanse steun in ruil voor een stem. Wata verklaarde op ABC TV (Australië): ‘The Japanese pay the government’s subscriptions. They support the delegations to the meetings in terms of meeting airfaires and per diem.’
In april 2002 werd duidelijk dat Japan geld had geschonken aan de regering van Grenada voor de International Whaling Commission. Het voormalige lid van de IWC voor Grenada, Michael Baptiste, verklaarde met dat geld betaald te zijn.
Atherton Martin nam in juli 2005 ontslag als minister van Visserij op Dominica, omdat zijn land in de IWC tegen een voorstel had gestemd voor een beschermd walvisgebied. Het Kabinet was daar echter voorstander van. Later bleek dat er onduidelijkheden waren rond de financiering van deelname aan de IWC door de Dominica-vertegenwoordiger. Volgens Martin kon niemand in de regering aangeven hoe de deelname aan de IWC werd bekostigd. ‘I don’t think the international legal community has come up with a term yet to describe this blatant, purchasing of small country governments by Japan.’
Suriname Tribune bericht al jaren over het stemgedrag van Suriname en het ontvangen van gelden uit Japan!
Franse autoriteiten steken weer bezittingen Surinamers bij eiland omgeving Stoelmanseiland in brand
Brunswijk (ABOP): 'Als het zo doorgaat, nemen de Fransen straks ook Stoelmanseiland over'
'De mensen in het gebied zijn in paniek'
Goudzoekers bij een eiland in de omgeving van Stoelmanseiland zijn gisteren opgeschrikt, toen Franse militairen en agenten met boten en helikopters kwamen en weer bezittingen van Surinamers hebben vernietigd. De Surinamers in het gebied zijn, volgens Starnieuws vandaag, woensdag 24 oktober 2018, in rep en roer.
Zij zijn geschokt, dat de Fransen voor de tweede keer in korte tijd bezittingen in brand steken.
Frans Adaba zegt, dat de Fransen in gezelschap van Surinamers naar het gebied zijn gekomen in de ochtenduren. Later arriveerde een delegatie die naar de eerste brandstichting was komen kijken. Er is gesproken met de Franse gendarmerie. In de middaguren, toen de delegatie, waar ook districtscommissaris August Bado deel van uitmaakte, weg was, zijn de machines waarmee naar goud gezocht wordt toch in brand gestoken, zegt Adaba.
Ronnie Brunswijk, fractieleider van de ABOP, zegt dat de mensen in het gebied in paniek zijn. Steeds stellen de Fransen dat het om hun gebied gaat. 'Als het zo doorgaat, nemen de Fransen straks ook Stoelmanseiland over', zegt Brunswijk. De politicus vindt het erg, dat president Desi Bouterse nog steeds niet gereageerd heeft op de brief die de ABOP-fractie heeft geschreven naar hem.
De ABOP vindt dat het verdrag met de Fransen bevroren moet worden, totdat de grenslijn op de Marowijne, Lawa en Tapanahoni duidelijk is vastgesteld. De Fransen hebben op 25 september rechtmatig gehandeld tijdens de gezamenlijke patrouille van de Surinaamse en Franse militairen op de Marowijnerivier, zei ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk.
'De mensen in het gebied zijn in paniek'
Goudzoekers bij een eiland in de omgeving van Stoelmanseiland zijn gisteren opgeschrikt, toen Franse militairen en agenten met boten en helikopters kwamen en weer bezittingen van Surinamers hebben vernietigd. De Surinamers in het gebied zijn, volgens Starnieuws vandaag, woensdag 24 oktober 2018, in rep en roer.
Zij zijn geschokt, dat de Fransen voor de tweede keer in korte tijd bezittingen in brand steken.
Frans Adaba zegt, dat de Fransen in gezelschap van Surinamers naar het gebied zijn gekomen in de ochtenduren. Later arriveerde een delegatie die naar de eerste brandstichting was komen kijken. Er is gesproken met de Franse gendarmerie. In de middaguren, toen de delegatie, waar ook districtscommissaris August Bado deel van uitmaakte, weg was, zijn de machines waarmee naar goud gezocht wordt toch in brand gestoken, zegt Adaba.
Ronnie Brunswijk, fractieleider van de ABOP, zegt dat de mensen in het gebied in paniek zijn. Steeds stellen de Fransen dat het om hun gebied gaat. 'Als het zo doorgaat, nemen de Fransen straks ook Stoelmanseiland over', zegt Brunswijk. De politicus vindt het erg, dat president Desi Bouterse nog steeds niet gereageerd heeft op de brief die de ABOP-fractie heeft geschreven naar hem.
De ABOP vindt dat het verdrag met de Fransen bevroren moet worden, totdat de grenslijn op de Marowijne, Lawa en Tapanahoni duidelijk is vastgesteld. De Fransen hebben op 25 september rechtmatig gehandeld tijdens de gezamenlijke patrouille van de Surinaamse en Franse militairen op de Marowijnerivier, zei ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk.
Reconstructie beschieting hoofdkantoor NPS door OM uitgesteld
Openbaar Ministerie wil geen pers aanwezig bij reconstructie
Vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, OM. hebben de reconstructie van de beschieting van het hoofdkwartier van de Nationale Partij Suriname (NPS) uitgesteld. De onderzoeksambtenaren stelden zich op het standpunt, dat zij het onderzoek niet konden uitvoeren vanwege de aanwezigheid van de pers, zo meldt het Dagblad Suriname dinsdag 23 oktober 2018.
Er is nog niet bepaald wanneer het uitgesteld onderzoek alsnog zal plaatsvinden.
Voorzitter Ivanildo Plein van de NPS-onderafdeling Paramaribo benadrukte, na het vertrek van de vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, dat de pers niet verwittigd of uitgenodigd zou zijn, althans niet door hem. Plein: ‘Zij hebben gevraagd om het onderzoek even aan te houden’.
Bij Plein bestaat de indruk dat de onderzoeksambtenaren de NPS indirect verwijten voor de aanwezigheid van verslaggevers en het daarom uitstellen van het onderzoek.
De NPS blijft aandringen op een grondig onderzoek ‘De NPS heeft de procureur-generaal gevraagd om een nader onderzoek in te stellen. Hij heeft in een brief aangegeven dat de zaak in onderzoek is. De reconstructie die zou plaatsvinden, is uitgesteld vanwege de aanwezigheid van de pers. Maar, dat betekent niet het einde van de zaak. Wij blijven ons recht zoeken. Wij vinden dat het niet kan dat een horecabedrijf door militairen wordt bewaakt die per se voor de deur van de NPS de wacht wisselen en wapens overdragen.’
Vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, OM. hebben de reconstructie van de beschieting van het hoofdkwartier van de Nationale Partij Suriname (NPS) uitgesteld. De onderzoeksambtenaren stelden zich op het standpunt, dat zij het onderzoek niet konden uitvoeren vanwege de aanwezigheid van de pers, zo meldt het Dagblad Suriname dinsdag 23 oktober 2018.
Er is nog niet bepaald wanneer het uitgesteld onderzoek alsnog zal plaatsvinden.
Voorzitter Ivanildo Plein van de NPS-onderafdeling Paramaribo benadrukte, na het vertrek van de vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, dat de pers niet verwittigd of uitgenodigd zou zijn, althans niet door hem. Plein: ‘Zij hebben gevraagd om het onderzoek even aan te houden’.
Bij Plein bestaat de indruk dat de onderzoeksambtenaren de NPS indirect verwijten voor de aanwezigheid van verslaggevers en het daarom uitstellen van het onderzoek.
De NPS blijft aandringen op een grondig onderzoek ‘De NPS heeft de procureur-generaal gevraagd om een nader onderzoek in te stellen. Hij heeft in een brief aangegeven dat de zaak in onderzoek is. De reconstructie die zou plaatsvinden, is uitgesteld vanwege de aanwezigheid van de pers. Maar, dat betekent niet het einde van de zaak. Wij blijven ons recht zoeken. Wij vinden dat het niet kan dat een horecabedrijf door militairen wordt bewaakt die per se voor de deur van de NPS de wacht wisselen en wapens overdragen.’
Forse celstraffen voor twee verdachten verkrachting en mishandeling 77-jarige vrouw
Hoofdverdachte veroordeeld tot 14 jaar en medeplichtige tot 11 jaar gevangenisstraf
R.K. is veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf voor verkrachting, bedreiging, poging tot doodslag en diefstal. Zijn medeplichtige, R.A., kreeg elf jaar. 'Dit zijn zeer ernstige strafbare feiten. U heeft op brute wijze inbreuk gepleegd op de integriteit van weerloze vrouwen', zei de rechter, aldus de Ware Tijd van dinsdag 23 oktober 2018.
De mannen, twintigers, hebben in februari 2017 een 77-jarige vrouw verkracht in Domburg. Zij verschaften zich toegang tot haar huis door enkele shutters kapot te slaan. Het gezicht van de bejaarde vrouw werd tegen de vloer gedrukt en ze werd met de dood bedreigd. Terwijl K. het slachtoffer in bedwang hield, ging A. op zoek naar geld.
De buit van Srd 150 was te klein, vonden de mannen. Daarom hebben zij de vrouw zwaar mishandeld en verkracht. Ook dwongen zij haar tot orale seks. Het duo heeft de vrouw badend in haar bloed achtergelaten.
De verdachten maakten meer slachtoffers: vanaf midden 2017 hebben zij een andere vrouw zeker vier keer verkracht en met de dood bedreigd. Bij die verkrachtingen bedekten de mannen hun gezicht met truitjes bedekt om niet herkend te worden.
K. zou de plannen voor de verkrachtingen hebben beraamd. Het tweetal had schuld bekend tijdens het vooronderzoek, maar kwam op de zitting terug op hun verklaring. Uit een rapport van het laboratorium is gebleken, dat de mannen schuldig zijn. De twee verdachten hebben ook op meerdere momenten gestolen. Zo heeft K. in september 2016 geld en dranken weggenomen uit de bar van de Domburg Sportbond. Verder heeft hij samen met A. een schaap gestolen op 20 februari 2017.
De Officier van Justitie had vijftien en twaalf jaar gevangenisstraf geëist.
R.K. is veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf voor verkrachting, bedreiging, poging tot doodslag en diefstal. Zijn medeplichtige, R.A., kreeg elf jaar. 'Dit zijn zeer ernstige strafbare feiten. U heeft op brute wijze inbreuk gepleegd op de integriteit van weerloze vrouwen', zei de rechter, aldus de Ware Tijd van dinsdag 23 oktober 2018.
De mannen, twintigers, hebben in februari 2017 een 77-jarige vrouw verkracht in Domburg. Zij verschaften zich toegang tot haar huis door enkele shutters kapot te slaan. Het gezicht van de bejaarde vrouw werd tegen de vloer gedrukt en ze werd met de dood bedreigd. Terwijl K. het slachtoffer in bedwang hield, ging A. op zoek naar geld.
De buit van Srd 150 was te klein, vonden de mannen. Daarom hebben zij de vrouw zwaar mishandeld en verkracht. Ook dwongen zij haar tot orale seks. Het duo heeft de vrouw badend in haar bloed achtergelaten.
De verdachten maakten meer slachtoffers: vanaf midden 2017 hebben zij een andere vrouw zeker vier keer verkracht en met de dood bedreigd. Bij die verkrachtingen bedekten de mannen hun gezicht met truitjes bedekt om niet herkend te worden.
K. zou de plannen voor de verkrachtingen hebben beraamd. Het tweetal had schuld bekend tijdens het vooronderzoek, maar kwam op de zitting terug op hun verklaring. Uit een rapport van het laboratorium is gebleken, dat de mannen schuldig zijn. De twee verdachten hebben ook op meerdere momenten gestolen. Zo heeft K. in september 2016 geld en dranken weggenomen uit de bar van de Domburg Sportbond. Verder heeft hij samen met A. een schaap gestolen op 20 februari 2017.
De Officier van Justitie had vijftien en twaalf jaar gevangenisstraf geëist.
Voorzitter Bond Padieproducenten: 'Flink gesjoemeld rond vreemde constructie overdracht SML aan Westland Sama Group'
Radjoe Bhikharie: ‘SML had geen schulden’
- 'OM moet worden ingeschakeld tegen ministers van RGB, LVV en de president'
- 'De samenleving in Wageningen moet niet zo passief blijven, want dit is misdadig, mensen moeten de bak in'
Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), vindt dat er flink gesjoemeld is rond de vreemde constructie van overdracht van de Stichting Machinale Landbouw (SML) aan Westland Sama Group NV van de ondernemer Johnny ‘oom John’ Mahespalsingh. De BSP vindt dat het Openbaar Ministerie moet worden ingeschakeld tegen de ministers van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de president die mogelijk hand- en spandiensten hebben verricht om staatseigendom weg te geven.
'Het stoort ons, dat er aangegeven is dat Mahespalsingh schulden van SML heeft overgenomen. Dat is absoluut niet waar', zegt Bhikharie dinsdag 23 oktober 2018, in het Dagblad Suriname. De BSP-voorzitter voert aan, dat na het stilleggen van de machines van SML in 2006 de toenmalige regering Venetiaan-Sardjoe een privatiseringsproces heeft ingezet, waarbij delen van SML in drie keren in het openbaar zijn geveild.
In 2007 waren uiteindelijk alle roerende en onroerende goederen van SML hypotheekvrij. Toen zwaaide Kermechand Raghoebarsing de scepter bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. 'Aan de grootste schuldeiser werd een bedrag van 3.4 miljoen Amerikaanse dollar betaald en de zaak is daarna precies zo achtergelaten', stelt Bhikharie. Al deze zaken zijn volgens hem na te trekken in het Jaarverslag van 2007 bij LVV.
Uitgaande van de informatie dat het terrein van het SML-complex waarop de droger, pellerij, opslag en andere objecten staan, op 13 oktober 2017 door het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer overgedragen is op naam van Westland Sama Group NV, concludeert Bhikharie dat het terrein van SML niet langer eigendom is van de Staat en er derhalve geen enkele samenwerkingsconstructie is met de overheid.
Door LVV-minister Lekhram Soerdjan wordt beweerd, dat er een overeenkomst is tussen SML en Westland Sama Group. 'Aan welke voorwaarden heeft deze ondernemer voldaan? SML is weggegeven. In feite zouden LVV en Westland Sama Group een overeenkomst moeten tekenen. Als dat was gebeurd, zou er nog steeds sprake zijn van een staatsbedrijf dat een samenwerking is aangegaan met een particulier bedrijf', aldus Bhikharie.
De ondernemer Mahespalsingh is dezelfde NDP-topper die president-commissaris is bij de SML Wageningen en nog andere functies bekleedt binnen andere overheidsinstituten. Bhikharie stelt dat hij na de geruchten over de verkoop/overdracht van SML, reeds in een vroeg stadium enkele maanden geleden op locatie is geweest om zich te oriënteren. 'Het bleek dus inderdaad dat die ondernemer beheersdaden begon uit te voeren, terwijl hij als president-commissaris daar juist erop moest toezien dat er geen belangenverstrengeling plaatsvond tussen zijn particulier bedrijf en zijn positie als president-commissaris bij SML', aldus de BSP-voorzitter.
Tijdens deze privatiseringsperiode in 2007 zijn ook 187 bereidverklaringen uitgedeeld aan oud-medewerkers van de SML. De bedoeling volgens de BSP-voorzitter was, dat deze oud-medewerkers dan zelfstandig aan rijstbouw zouden gaan doen. 'Er was uiteindelijk geen begeleiding naar de boeren toe, terwijl er ook geen kredietfaciliteiten waren. Hierdoor is dit ook verwaarloosd', stelt hij.
De BSP vindt nog steeds, dat de SML een coöperatieve vereniging had moeten worden, waarbij de rijstboeren van Wageningen en de rest van Nickerie als rechtmatige eigenaren worden gezien. 'Niemand heeft ooit aandacht daaraan geschonken, omdat men kapitalisten goedgezind wil zijn.'
De vakbondsman ondersteunt de parlementariërs uit Nickerie, Jitendra Kalloe (VHP) en Rachied Doekhie (NDP), in hun streven om deze wantoestanden bij het staatsbedrijf onder de aandacht van het breder publiek te brengen. Hij vindt echter, dat alle parlementariërs, waaronder vooral de oppositie, haar stem luider moeten laten horen en moeten eisen om een strafrechtelijk onderzoek. 'De samenleving in Wageningen moet ook niet zo passief blijven, want dit is misdadig. Mensen moeten de bak in', aldus Bhikharie.
- 'OM moet worden ingeschakeld tegen ministers van RGB, LVV en de president'
- 'De samenleving in Wageningen moet niet zo passief blijven, want dit is misdadig, mensen moeten de bak in'
Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), vindt dat er flink gesjoemeld is rond de vreemde constructie van overdracht van de Stichting Machinale Landbouw (SML) aan Westland Sama Group NV van de ondernemer Johnny ‘oom John’ Mahespalsingh. De BSP vindt dat het Openbaar Ministerie moet worden ingeschakeld tegen de ministers van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de president die mogelijk hand- en spandiensten hebben verricht om staatseigendom weg te geven.
'Het stoort ons, dat er aangegeven is dat Mahespalsingh schulden van SML heeft overgenomen. Dat is absoluut niet waar', zegt Bhikharie dinsdag 23 oktober 2018, in het Dagblad Suriname. De BSP-voorzitter voert aan, dat na het stilleggen van de machines van SML in 2006 de toenmalige regering Venetiaan-Sardjoe een privatiseringsproces heeft ingezet, waarbij delen van SML in drie keren in het openbaar zijn geveild.
In 2007 waren uiteindelijk alle roerende en onroerende goederen van SML hypotheekvrij. Toen zwaaide Kermechand Raghoebarsing de scepter bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. 'Aan de grootste schuldeiser werd een bedrag van 3.4 miljoen Amerikaanse dollar betaald en de zaak is daarna precies zo achtergelaten', stelt Bhikharie. Al deze zaken zijn volgens hem na te trekken in het Jaarverslag van 2007 bij LVV.
Uitgaande van de informatie dat het terrein van het SML-complex waarop de droger, pellerij, opslag en andere objecten staan, op 13 oktober 2017 door het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer overgedragen is op naam van Westland Sama Group NV, concludeert Bhikharie dat het terrein van SML niet langer eigendom is van de Staat en er derhalve geen enkele samenwerkingsconstructie is met de overheid.
Door LVV-minister Lekhram Soerdjan wordt beweerd, dat er een overeenkomst is tussen SML en Westland Sama Group. 'Aan welke voorwaarden heeft deze ondernemer voldaan? SML is weggegeven. In feite zouden LVV en Westland Sama Group een overeenkomst moeten tekenen. Als dat was gebeurd, zou er nog steeds sprake zijn van een staatsbedrijf dat een samenwerking is aangegaan met een particulier bedrijf', aldus Bhikharie.
De ondernemer Mahespalsingh is dezelfde NDP-topper die president-commissaris is bij de SML Wageningen en nog andere functies bekleedt binnen andere overheidsinstituten. Bhikharie stelt dat hij na de geruchten over de verkoop/overdracht van SML, reeds in een vroeg stadium enkele maanden geleden op locatie is geweest om zich te oriënteren. 'Het bleek dus inderdaad dat die ondernemer beheersdaden begon uit te voeren, terwijl hij als president-commissaris daar juist erop moest toezien dat er geen belangenverstrengeling plaatsvond tussen zijn particulier bedrijf en zijn positie als president-commissaris bij SML', aldus de BSP-voorzitter.
Tijdens deze privatiseringsperiode in 2007 zijn ook 187 bereidverklaringen uitgedeeld aan oud-medewerkers van de SML. De bedoeling volgens de BSP-voorzitter was, dat deze oud-medewerkers dan zelfstandig aan rijstbouw zouden gaan doen. 'Er was uiteindelijk geen begeleiding naar de boeren toe, terwijl er ook geen kredietfaciliteiten waren. Hierdoor is dit ook verwaarloosd', stelt hij.
De BSP vindt nog steeds, dat de SML een coöperatieve vereniging had moeten worden, waarbij de rijstboeren van Wageningen en de rest van Nickerie als rechtmatige eigenaren worden gezien. 'Niemand heeft ooit aandacht daaraan geschonken, omdat men kapitalisten goedgezind wil zijn.'
De vakbondsman ondersteunt de parlementariërs uit Nickerie, Jitendra Kalloe (VHP) en Rachied Doekhie (NDP), in hun streven om deze wantoestanden bij het staatsbedrijf onder de aandacht van het breder publiek te brengen. Hij vindt echter, dat alle parlementariërs, waaronder vooral de oppositie, haar stem luider moeten laten horen en moeten eisen om een strafrechtelijk onderzoek. 'De samenleving in Wageningen moet ook niet zo passief blijven, want dit is misdadig. Mensen moeten de bak in', aldus Bhikharie.
Assembleelid Jogi (VHP): 'NDP-propagandisten persen burgers af'
'NDP-propagandisten die voedselpakketten distribueren, brengen Srd 10, 15 of 20 extra in rekening'
'Opvallend dat NDP 17 maanden voor de verkiezingen start met buurtwinkel'
Het verkopen van voedselpakketten voor verschillende prijzen door NDP-propagandisten en de komst van een ‘NDP Birti Winkrie’ moeten volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi onder een vergrootglas worden gelegd.
'We zien gestructureerd NDP’ers zich bezighouden met het verdelen van voedselpakketten. Het is een complete levendige handel, want de prijs verschilt van buurt tot buurt. Wanneer de NDP-propagandisten op Calcutta voedselpakketten distribueren, dan wordt Srd 15 extra in rekening gebracht. In een andere buurt is het dan weer Srd 10 of zelfs Srd 20 aan extra kosten. Met andere woorden, als een NDP-propagandist in staat is 1.000 pakketten in een week te verkopen, betekent het dat deze propagandist Srd 10.000, Srd 15.000 of zelfs Srd 20.000 in zijn zak krijgt. Arme burgers, de mofinawangs, worden afgeperst. Men probeert meerdere vliegen in één klap te slaan', zegt Jogi dinsdag 23 oktober 2018 in het Dagblad Suriname.
De komst van de ‘NDP Birti Winkrie’ bevestigt volgens Jogi, dat er ernstige armoede heerst in het land. Deze buurtwinkels zijn bedoeld om de kansarmen tegemoet te komen met veel lagere prijzen voor basisgoederen als aardappelen, spijsolie, rijst, toiletpapier, uien en knoflook. De eerste is het afgelopen weekend geopend aan de Walabastraat.
'Het bevestigt, dat dat eerste levensbehoeften buiten het bereik zijn van het doorsnee volk. Met andere woorden, veel burgers zijn niet in staat om normaal aardappelen, uien en andere zaken te kopen. Zo slecht gaat het in het land', stelt de VHP’er. De parlementariër voert aan, dat het opvallend is dat de NDP 17 maanden voor de verkiezingen start met zo een buurtwinkel. 'Het toont aan, dat het de bedoeling is om de zielen van de armen te kopen bij de verkiezingen van 2020.'
Het beleid in het land focust zich volgens Jogi niet op het stimuleren van productie en noch minder op het economisch weerbaar maken van de samenleving. 'Er is slechts één doel: hoe manipuleer ik die samenleving zodat zij met brood en spelen in staat zal zijn haar stem te geven aan Bouterse', stelt de parlementariër. Alles wordt volgens hem gedaan in het belang van de NDP, NDP-kiezer en propagandist.
'Met het verkopen van deze pakketten financiert en motiveert men dan zichzelf om de ruggen van de samenleving. Dezelfde samenleving die door de regering Bouterse is verarmd. Men weet dat het heel slecht gaat in het land. Ondanks dat de president zegt, dat het goed gaat met de mijnbouwsector, de 375 miljoen Amerikaanse dollars van Staatsolie waarover niemand iets weet en de olieprijs een beetje opkrikt, zien wij geen vooruitgang. Bouterse heeft bij zijn Jaarrede duidelijk aangegeven, dat hij op de toer is van campagnevoering. Dat ding van de voedselpakketten is een uitstraling daarvan', stelt Jogi.
'Vanaf de top van de regering tot de laatste ambtenaar die gelieerd is aan de NDP, houdt men zich bezig met het verdelen van pakketten. Dat is het beleid, de rode draad van ontwikkeling, welke Bouterse denkt teweeg te brengen', vervolgt de politicus. Jogi voert aan dat hij meerdere malen vragen aan minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) en andere regeringstoppers heeft gesteld met betrekking tot de verkoop van voedselpakketten door SoZaVo en de pakketten die door derden worden verkocht. Het enig antwoord wat hij kreeg is, dat het ministerie zich niet bezig houdt met de pakketten die door de NDP worden verkocht.
'Hoe komen deze mensen aan deze goedkope pakketten? Wie zijn de mensen die dat importeren? Welke incentives geef je aan de mensen die deze producten binnenhalen? Hoeveel inkomsten derft de staat aan belasting? Daarop is tot heden geen enkel antwoord gekomen', aldus Jogi.
'Opvallend dat NDP 17 maanden voor de verkiezingen start met buurtwinkel'
Het verkopen van voedselpakketten voor verschillende prijzen door NDP-propagandisten en de komst van een ‘NDP Birti Winkrie’ moeten volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi onder een vergrootglas worden gelegd.
'We zien gestructureerd NDP’ers zich bezighouden met het verdelen van voedselpakketten. Het is een complete levendige handel, want de prijs verschilt van buurt tot buurt. Wanneer de NDP-propagandisten op Calcutta voedselpakketten distribueren, dan wordt Srd 15 extra in rekening gebracht. In een andere buurt is het dan weer Srd 10 of zelfs Srd 20 aan extra kosten. Met andere woorden, als een NDP-propagandist in staat is 1.000 pakketten in een week te verkopen, betekent het dat deze propagandist Srd 10.000, Srd 15.000 of zelfs Srd 20.000 in zijn zak krijgt. Arme burgers, de mofinawangs, worden afgeperst. Men probeert meerdere vliegen in één klap te slaan', zegt Jogi dinsdag 23 oktober 2018 in het Dagblad Suriname.
De komst van de ‘NDP Birti Winkrie’ bevestigt volgens Jogi, dat er ernstige armoede heerst in het land. Deze buurtwinkels zijn bedoeld om de kansarmen tegemoet te komen met veel lagere prijzen voor basisgoederen als aardappelen, spijsolie, rijst, toiletpapier, uien en knoflook. De eerste is het afgelopen weekend geopend aan de Walabastraat.
'Het bevestigt, dat dat eerste levensbehoeften buiten het bereik zijn van het doorsnee volk. Met andere woorden, veel burgers zijn niet in staat om normaal aardappelen, uien en andere zaken te kopen. Zo slecht gaat het in het land', stelt de VHP’er. De parlementariër voert aan, dat het opvallend is dat de NDP 17 maanden voor de verkiezingen start met zo een buurtwinkel. 'Het toont aan, dat het de bedoeling is om de zielen van de armen te kopen bij de verkiezingen van 2020.'
Het beleid in het land focust zich volgens Jogi niet op het stimuleren van productie en noch minder op het economisch weerbaar maken van de samenleving. 'Er is slechts één doel: hoe manipuleer ik die samenleving zodat zij met brood en spelen in staat zal zijn haar stem te geven aan Bouterse', stelt de parlementariër. Alles wordt volgens hem gedaan in het belang van de NDP, NDP-kiezer en propagandist.
'Met het verkopen van deze pakketten financiert en motiveert men dan zichzelf om de ruggen van de samenleving. Dezelfde samenleving die door de regering Bouterse is verarmd. Men weet dat het heel slecht gaat in het land. Ondanks dat de president zegt, dat het goed gaat met de mijnbouwsector, de 375 miljoen Amerikaanse dollars van Staatsolie waarover niemand iets weet en de olieprijs een beetje opkrikt, zien wij geen vooruitgang. Bouterse heeft bij zijn Jaarrede duidelijk aangegeven, dat hij op de toer is van campagnevoering. Dat ding van de voedselpakketten is een uitstraling daarvan', stelt Jogi.
'Vanaf de top van de regering tot de laatste ambtenaar die gelieerd is aan de NDP, houdt men zich bezig met het verdelen van pakketten. Dat is het beleid, de rode draad van ontwikkeling, welke Bouterse denkt teweeg te brengen', vervolgt de politicus. Jogi voert aan dat hij meerdere malen vragen aan minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) en andere regeringstoppers heeft gesteld met betrekking tot de verkoop van voedselpakketten door SoZaVo en de pakketten die door derden worden verkocht. Het enig antwoord wat hij kreeg is, dat het ministerie zich niet bezig houdt met de pakketten die door de NDP worden verkocht.
'Hoe komen deze mensen aan deze goedkope pakketten? Wie zijn de mensen die dat importeren? Welke incentives geef je aan de mensen die deze producten binnenhalen? Hoeveel inkomsten derft de staat aan belasting? Daarop is tot heden geen enkel antwoord gekomen', aldus Jogi.
Abonneren op:
Posts (Atom)