vrijdag 27 april 2018

Pertjajah Luhur-voorzitter Somohardjo verlaat de politiek in 2020

'Winnen of niet winnen, ik ga stoppen met de politiek'


Na de verkiezingen in mei 2020 houdt politicus Paul Salam Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL) het voor gezien. Hij zegt vrijdag 27 april 2018 in het Dagblad Suriname: ‘Winnen of niet winnen, ik ga stoppen met de politiek.'

Over enkele dagen, op 2 mei, viert de partijvoorzitter, tevens Assembleelid, zijn 75e verjaardag.

Momenteel is Somohardjo het Assembleelid met de meeste politieke ervaring in het parlement. Gedurende de jaren heen heeft hij een politieke carrière van meer dan 50 jaren opgebouwd. Binnenkort brengt Somohardjo zijn autobiografie uit.

Aanvankelijk zou de PL-voorzitter het afgelopen jaar een punt zetten achter zijn politieke carrière, maar werd door zijn partijstructuren gevraagd om de leidersrol te blijven vervullen tot de verkiezingen in 2020. Somohardjo gaf gehoor hieraan, vooral gelet het feit dat het volk gebukt gaat onder de ernstige gevolgen van een financieel desastreus beleid.

De partijvoorzitter is bezig om kundige en capabele personen klaar te stomen om zijn rol over te nemen na 2020. Zoals Somohardjo het verwoordde, wil hij de PL, die een bestaan kent van bijna 40 jaar ,‘niet voor kruimels verkopen’.

In december van dit jaar worden hoofdbestuursverkiezingen binnen de PL gehouden.

Voorzitter Braziliaanse voetbalfederatie CBF Marco Polo Del Nero levenslang geschorst

FIFA legt sanctie op, omdat Marco Polo Del Nero zich heeft laten omkopen


De Wereldvoetbalbond FIFA legt de voorzitter van de Braziliaanse voetbalfederatie CBF (Confederação Brasileira de Futebol) Marco Polo Del Nero een levenslange schorsing op. Hij krijgt de sanctie, omdat hij zich heeft laten omkopen.

De 77-jarige Del Nero leidt de machtige CBF sinds april 2015, maar daar komt nu dus een einde aan. Hij is veroordeeld, omdat hij zich liet omkopen door sportmarketingbedrijven in ruil voor lucratieve tv-rechten voor Zuid-Amerikaanse toernooien zoals de Copa America en de Copa Libertadores.

Del Nero werd in 2015 aangeklaagd door de Amerikaanse justitie voor zijn rol in een corruptieschandaal rondom de uitzendrechten. De 77-jarige Braziliaan werd echter niet uitgeleverd en heeft sindsdien Brazilië niet meer verlaten.

Del Nero moet ook boete van een miljoen Zwitserse frank betalen (835.000 euro).


(Suriname Mirror/NOS/Fox Sports/Jornal O Globo/Twitter)

'Chapecoense-vliegtuigcrash' Colombia in 2016 veroorzaakt door gebrek aan brandstof

'Crash veroorzaakt door lege brandstoftank als gevolg van onjuist risicobeheer door LaMia'


De vliegtuigcrash in 2016 die het Braziliaans voetbalteam Chapecoense wegvaagde, werd veroorzaakt door een gebrek aan brandstof, aldus Colombia's luchtvaartautoriteit vrijdag 27 april 2018 na een uitgebreid onderzoek naar de ramp. 

Het onderzoek startte na de crash van 28 november die het leven kostte van 71 mensen, inclusief bijna alle spelers van Chapecoense uit Brazilië. De crash 'werd veroorzaakt door de lege brandstoftank van het vliegtuig als gevolg van onjuist risicobeheer door LaMia (Airlines)', zei Miguel Camacho, hoofd van de afdeling Onderzoek naar Ongevallen bij de overheid.


LaMia Airlines is een Boliviaans geregistreerd charterbedrijf dat zich specialiseert in het vliegen van Latijns-Amerikaanse voetbalclubs.

Onderzoekers uit Bolivia, Brazilië en Colombia hadden onderzocht wat de oorzaak van de crash was, met het rapport van vrijdag waarin werd bevestigd wat een van de leidende theorieën was nadat een geluidsopname bekend werd waarin de piloot de verkeerstoren waarschuwde voor een brandstof ​​noodgeval.


Na een eerste onderzoek, een maand na de crash, zei de Colombiaanse luchtvaartautoriteit, dat zij geloofde dat de luchtvaartmaatschappij de internationale regels inzake brandstofreserves had genegeerd.


In haar rapport van vrijdag zei de luchtvaartautoriteit, dat het voldoende 'bewijzen en technische ondersteuning' had gevonden om die theorie te bevestigen.

Chapecoense genoot van een sprookjesseizoen en was op weg naar de grootste wedstrijd in hun geschiedenis, waarvoor zij was getipt als de winnaar, toen het vliegtuig crashte in de Colombiaanse bergen niet ver van de stad Medellin. Van de 77 mensen aan boord overleefden slechts zes mensen, waarvan drie Chapecoense-spelers. Er werden ook 20 Braziliaanse journalisten gedood, die met het team op reis waren om de wedstrijd te verslaan.(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Venezuela en Panama laten elkaars ambassadeurs en vliegverkeer weer toe

Panama's Copa Airlines hervat haar vluchten naar Venezuela


Venezuela en Panama hebben hun betrekkingen verbeterd en laten elkaars ambassadeurs weer toe. Ook het vliegverkeer tussen beide landen wordt weer opgestart, nadat de twee landen elkaar verschillende sancties hadden opgelegd. Panama's Copa Airlines zal volgende week haar vluchten naar Venezuela hervatten.

De diplomatieke verhouding raakte verslechterd toen Panama in maart vijftig Venezolaanse ambtenaren op een lijst zette van mensen met een hoog risico op witwassen. Daarop nam Venezuela tegenmaatregelen.

Beide landen riepen hun ambassadeurs terug en het vliegverkeer werd stilgelegd.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro maakte op televisie bekend dat de maatregelen worden teruggedraaid.
(Suriname Mirror/Reuters/AD/Twitter/YouTube)

Commissariaat Wanica Zuid-Oost negeert klachten bewoners over slechte staat Sabanweg

'Ze vatten mijn klacht niet serieus op, daarom ben ik noodgedwongen naar de media gestapt’

'Mevrouw, we hebben uw klachten genoteerd, mevrouw u wordt teruggebeld, mevrouw we komen langs'.....


‘Mevrouw, we hebben uw klachten genoteerd. Mevrouw u wordt teruggebeld. Mevrouw we komen langs.’ Het heeft veel weg van een geautomatiseerd antwoordapparaat. Maar, dat is het helemaal niet, aldus vandaag, vrijdag 27 april 2018, het Dagblad Suriname. Het zijn allemaal antwoorden die een bewoonster aan de Sabanweg, nabij de Verlengde Malangweg krijgt, wanneer die naar het commissariaat van Wanica Zuid-Oost belt om de slechte conditie van de weg door te spelen. 

De telefoon van de afdeling Civieltechnische Werken (CTW) van het commissariaat wordt in de meeste gevallen niet opgenomen. Het betreft medewerkers van andere afdelingen die haar klachten noteren met de woorden: ‘U wordt teruggebeld’.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
‘Ik heb al mijn gegevens doorgegeven. Maarm ik ben nooit teruggebeld geworden. Ook is niemand ooit komen kijken naar de slechte staat waarin de weg verkeert. Ik heb het via de hiërarchie gedaan. Ik heb contact opgenomen met het commissariaat. Maar, ze vatten mijn klacht niet serieus op. Daarom ben ik noodgedwongen naar de media gestapt.’ 

Schoolkinderen die gebruik maken van de weg lopen in hun schooluniform tot hun heupen in het water. Verder kunnen kleine voertuigen niet in de straat rijden. De motor raakt defect. Wanneer een Toyota Ist in de weg rijdt, zit die tot bij zijn motorkap in het water. ‘Niet iedereen is in staat om hoge wagens te rijden,’ zegt de bewoonnster.

Ook zijn de waterleidingbuizen kapot gereden. Vanwege de slechte staat van de weg is er geen overzicht waar deze buizen liggen. Volgens de bewoonster is vanuit de zijde van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, SWM, wel medewerking verleend om de waterleidingbuizen te herstellen.

Afgelopen woensdag heeft een ondernemer op eigen kosten de trens die langs de weg loopt opgehaald.

Ontsnapte stier veroorzaakt ravage in Peruaanse stad Cusco

Stier verwondt tijdens zijn korte vrijheid acht mensenEen ontsnapte stier heeft een ravage veroorzaakt in de Peruaanse stad Cusco terwijl hij door de straten rende en naar een winkelcentrum, waarbij hij acht mensen op zijn weg verwondde. 

Het dier leek dinsdag 24 april 2018 opeens vrij te zijn in de wijk Santiago, waar het volgens lokale televisiebeelden een man omver liep, die was afgeleid door zijn mobiele telefoon.

Terwijl het dier zijn run in vrijheid voortzette, stormde de stier naar een winkelcentrum en stortte zich op verschillende mensen, wat resulteerde in kleine verwondingen.


De commotie eindigde uiteindelijk toen de uitgeputte stier, waardoor een jonge man het aan een paal kon vastbinden, aldus de krant La Republica. Het werd later door functionarissen van de stad teruggebracht in zijn behuizing.

De paar momenten van vrijheid van de stier werd vastgelegd op CCTV-camera's in de stad, de voormalige hoofdstad van het Inca-rijk en nu een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Peru.(Suriname Mirror/AFP/La Republica/Twitter/YouTube)

Ruim 140 kinderresten en van 200 jonge lama's, daterend van 1400-1450 na Christus, gevonden in Peru

Opgravingen in Huanchaquito-Las Llamas leggen grootste massale kindoffer ooit bloot

(Bron foto's: National Geographic)

Alle kinderen en dieren die zijn opgeofferd in gruwelijk ritueel zijn gedood met efficiënte, 'systematische', snee over de borst 


Archeologen hebben het gruwelijke bewijs blootgelegd van wat het grootste massale kindoffer ooit zou kunnen zijn. Nadat de lokale bevolking in 2011 deskundigen op de hoogte bracht van menselijke overblijfselen op een lage rotswand aan de noordkust van Peru, onthulde een nood opgraving op de site tientallen oude lichamen van kinderen en jonge lama's.

In de loop van de volgende vijf jaar ontdekten archeologen er honderden meer. Al met al onthulden de opgravingen in Huanchaquito-Las Llamas tegen 2016 meer dan 140 sets van kinderresten en van 200 jonge lama's, volgens een exclusief bericht van National Geographic - en markeringen op hun borstbeen en ribben suggereren, dat hun borstkassen opengesneden zijn en hun harten uit de lichamen getrokken.


Radiocarbon datering van touw en textiel gevonden op de site suggereert, dat het ritueel plaatsvond tussen 1400 en 1450 na Christus, volgens National Geographic.

De experts zeggen, dat alle kinderen en dieren die zijn opgeofferd in het gruwelijke ritueel zijn gedood met een efficiënte, 'systematische' snee over de borst. De meeste kinderen - zowel jongens als meisjes - waren tussen de 8 en 12 jaar oud, hoewel sommigen zo oud waren als 14. De jongsten waren slechts ongeveer 5 jaar oud.

Terwijl de kinderen begraven waren naar het westen gericht, in de richting van de zee, werden de lama's - allemaal minder dan 18 maanden oud - begraven tegenover de andere kant, in de richting van de Andes, volgens National Geographic.

Veel van hun gezichten waren besmeurd met rood pigment gemaakt van cinnaber. Het grondige, jarenlange onderzoek van de offerplaats geeft een gruwelijk beeld weer van de gebeurtenissen die zich ongeveer 550 jaar geleden ontvouwden onder het uitgestrekte pre-Columbiaanse Chimú-rijk. Door analyse van oude voetafdrukken op de site, zeggen de experts dat de kinderen en lama's waarschijnlijk zijn geleid in een processie uit het noorden en het zuiden, om te convergeren in het centrum, zo bericht National Geographic. En niet iedereen ging gewillig. Te midden van de voetafdrukken van volwassenen op sandalen, honden, blote voeten van kinderen en de jonge lama's, vonden de onderzoekers ook diepe markeringen die suggereren dat sommige dieren zich hadden verzet en met geweld werden getrokken.

Honderden jaren geleden, toen de massamoord plaatsvond, was de site bedekt in een laag modder - en sommige lichamen van zowel kinderen als dieren werden daar gewoon achtergelaten in plaats van begraven te worden in de voorbereide putten.

Hoewel het niet het eerste grootschalige kinderoffer is dat ooit is gevonden, waren zelfs de veteraan archeologen geschokt door het nachtmerrieachtige tafereel dat ze hadden opgegraven op de oude Chimú-site in Peru.

Eerder werd het grootste geregistreerde opofferingsevenement van deze soort gezien bij Templo Mayor in de Azteekse hoofdstad Tenochtitlán, waar 42 kinderen werden gedood. Hoewel het rituele offer van volwassenen enigszins uitgebreid is bestudeerd, is de rituele moord op kinderen een moeilijker onderwerp om aan te pakken, leggen de experts uit.

(Suriname Mirror/National Geographic/Peru Reports/Biobiochile)

Amnesty International: 'Peru en Paraguay criminaliseren milieuactivisten'

'Peru en Paraguay schuldig aan lastercampagnes, gedwongen uitzettingen en ongefundeerde strafrechtelijke procedures tegen landrechten- en milieuactivisten'

 
De autoriteiten in Peru en Paraguay maken zich schuldig aan lastercampagnes, gedwongen uitzettingen en ongefundeerde strafrechtelijke procedures tegen landrechten- en milieuactivisten die zich uitspreken over mensenrechtenkwesties. Dat blijkt uit het rapport A Recipe for Criminalization: Defenders of the Environment, Territory and Land in Peru and Paraguay, dat Amnesty International donderdag 26 april 2018, heeft gepubliceerd. 

Daarin is gedocumenteerd hoe de autoriteiten in de twee landen gemeenschappen dwarsbomen die opkomen voor hun rechten op land en water. Ze worden lastiggevallen, gestigmatiseerd en geïntimideerd.

Een typerend geval is dat van de Paraguyaanse mensenrechtenadvocaat Raúl Marín, die regelmatig wordt lastiggevallen. De politie arresteerde hem op 13 januari 2016, terwijl hij juridische bijstand verleende aan mensen die gedwongen waren om te vertrekken uit de stad San Lorenzo. Hij werd een maand lang vastgehouden en zit sindsdien al meer dan twee jaar in huisarrest voor ‘obstructie van de rechtsgang’. Marín, tegen wie ook twee andere aanklachten uit 2015 lopen, heeft verschillende malen geprotesteerd tegen de manier waarop zijn recht op verdediging hem wordt ontnomen. Zo kon hij maandenlang zijn dossier niet inzien. Amnesty heeft geen bewijs aangetroffen die de aanklachten tegen Marín ondersteunen.

In Peru arresteerde de politie op 26 april 2013 zestien leiders van een gemeenschap die in de noordelijke regio Cajamarca opkwamen voor hun land- en waterrechten, die geschonden werden door een mijnbouwproject. De openbaar aanklager beschuldigde hen van ontvoering en intimidatie en eiste gevangenisstraffen van meer dan 30 jaar. Amnesty constateerde dat de aanklagers hun zaak baseerden op tegenstrijdige verklaringen en getuigenissen uit de tweede hand, en geen bewijzen hadden voor de vermeende misdrijven. Op 28 maart 2017 seponeerde de rechtbank de zaak.

Amnesty roept de regeringen van Peru en Paraguay op om de legitimiteit van het werk van landrechten- en milieuactivisten te erkennen; om te stoppen met het misbruiken van het justitieel systeem om hen lastig te vallen en in diskrediet te brengen; om elke ongegronde aanklacht tegen hen te laten vallen; en om degenen voor het gerecht te brengen die verantwoordelijk zijn voor de aanvallen op hen.

Meer informatie:
A Recipe for Criminalization: Defenders of the Environment, Territory and Land in Peru and Paraguay

Beveiligingsbeambte schiet in Cali, Colombia, bankovervaller neer

Overvaller houdt gijzelaar vast op moment dat hij wordt neergeschotenMomenten van veel spanning in Cali, Colombia, woensdag 25 april 2018. Een beveiligingsbeambte heeft de vermeende overvaller van deze bank neergeschoten. De man is gewond geraakt aan zijn buik, ligt op de grond en wordt gearresteerd door de politie. 

Ondertussen komen de werknemers en klanten uit de bank naar buiten, heel bang. Dramatische scènes die kort daarvoor begonnen, bij de ingang van het hoofdkantoor van Bancolombia. De man verzekerde dat hij gewapend was met explosieven. Met deze dreiging kreeg hij geld.

Tijdens zijn ontsnapping nam hij een werknemer als gijzelaar, maar een beveiliger schoot hem in zijn onderbuik en werd gearresteerd.


De politie ontdekte toen, dat de explosieven nep waren. Onderzoekt wordt of de man alleen handelde of deel uitmaakt van een criminele bende.


(Suriname Mirror/ABC.es/Twitter/La Opinion)

Ernstige zorgen bij VN over escalatie van geweld tegen activisten voor landrechten in Brazilië

'Recente moord op Nazildo dos Santos en twee andere milieuactivisten zijn indicatief voor  verontrustend patroon van vergelding tegen degenen die hun milieu- en mensenrechten beschermen'

VN roept op tot een 'volledig, transparant en onafhankelijk onderzoek' naar de moorden


De escalatie van geweld tegen activisten van landrechten in Brazilië is van 'diepe bezorgdheid', zei het hoofd van de Verenigde Naties (VN)-Milieu woensdag 25 april 2018 en riep op tot een volledig en onpartijdig onderzoek naar de recente moordpartijen op drie van hen. 

Erik Solheim, directeur van de VN-Milieu, zei dat landrechten die zijn gegarandeerd onder de Braziliaanse Grondwet moeten worden uitgevoerd door de overheid en gerespecteerd door bedrijven.

'VN Milieu neemt met diepe bezorgdheid nota van de escalatie van geweld tegen activisten van landrechten in Brazilië', zei Solheim in een verklaring. 'De recente moord op Nazildo dos Santos en twee andere milieuactivisten in de staat Para zijn indicatief voor een verontrustend patroon van vergelding tegen degenen die hun milieu- en mensenrechten beschermen.'


Brazilië is rijk aan land, rijp voor ontwikkeling en traag in daden en eigendomsregistratie, wat leidt tot wijdverbreide spanning en conflicten.

Nazildo Dos Santos Brito, 33, het hoofd van een gemeenschapsassociatie van boeren en quilombolas, onder welke naam de nazaten van slaven bekend zijn, werd eerder deze maand in het noorden van Para gedood, aldus de politie. Hij was het onderwerp van rechtszaken aangespannen door palmoliebedrijf Biopalma da Amazonia SA, een dochteronderneming van het gigantische mijnbedrijf Vale, dat hem beschuldigde van verstoring, invasie, bedreigingen en andere misdaden, volgens de lokale media.

Solheim riep op tot een 'volledig, transparant en onafhankelijk onderzoek' naar de moorden op dos Santos en twee andere landactivisten in de staat Para, sinds december.

Brazilië was 's werelds meest gevaarlijke land voor activisten van landrechten in 2016, met ongeveer 50 dodelijke slachtoffers, volgens de in Londen gevestigde belangenbehartigingsgroep Global Witness. De Pastorale Land Commissie, een organisatie verbonden aan de katholieke kerk in Brazilië, zei dat 70 mensen zijn gedood vanwege land- en milieugeschillen in 2017, de meeste sinds 2003. Deelstaat Para leidt met 21 van de moorden.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

EU verbiedt import Braziliaans pluimveevlees

Gebreken in veterinaire controle vlees en vleesproducten van rund, paard en pluimvee in Brazilië


De Europese Unie (EU) heeft de import van pluimveevlees van 20 Braziliaanse slachthuizen verboden. Het Braziliaanse ministerie van Landbouw (Mapa, Agricultura, Pecuária e Abastecimento) gaat hiertegen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in beroep. 

De EU heeft tot het importverbod besloten op basis van het rapport van de Directie voor Gezondheid en Voedselveiligheid (DG-Sante) over de gebreken in de veterinaire controle op vlees en vleesproducten van rund, paard en pluimvee in Brazilië.

Vorig jaar werd door de Braziliaanse Justitie in de operatie ´Carne Fraca´ (Zwak Vlees) al aangetoond dat inspecteurs van Mapa zich hebben laten omkopen en valse veterinaire certificaten hebben afgegeven.

De EU heeft een vervolgonderzoek ingesteld naar het grote verschil tussen de hoeveelheid Salmonella die bij de inspectie door de EU werd aangetroffen en wat op de certificaten stond vermeld. Ook uit andere landen kwamen meldingen bij Mapa binnen over te hoge salmonellabesmetting in producten van vooral Brasil Food S.A. (BRF).

De Braziliaanse Justitie heeft daarop een onderzoek ingesteld waaruit bleek, dat vijf door Mapa geaccrediteerde laboratoria zich hebben laten omkopen. Ze hebben valse verklaringen afgegeven zodat met Salmonella besmet vlees toch geëxporteerd kon worden.

De EU heeft aangegeven dat de Braziliaanse overheid niet in staat blijkt voldoende controle uit te oefenen en de voedselveiligheid onvoldoende kan garanderen. De Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca steunt het Europese besluit om de import vanuit 20 vooral pluimveevlees-producerende bedrijven in Brazilië stil te leggen.

Het Europese besluit volgt op een inspectie ter plekke. Een missie stelde vast dat de 20 bedrijven niet voldoen aan de Europese sanitaire en veterinaire eisen.

(Suriname Mirror/Boerderij.nl)

Aanzienlijke toename van het aantal gevallen van malaria in Venezuela

Oorzaak uitbraak malaria gebrek aan middelen en inefficiënt ziektebestrijdings- programma


Venezuela zag vorig jaar een significante toename van het aantal gevallen van malaria, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

Volgens een rapport van het VN-orgaan, gepresenteerd op dinsdag 24 april 2018, steeg de incidentie (het aantal nieuwe gevallen van een ziekteper tijdseenheid, per aantal van de bevolking) van deze door muggen overgedragen ziekte in 2017 met 69 procent ten opzichte van het cijfer van het voorgaande jaar en is op zijn beurt vijf keer hoger dan het percentage van 2013. Dit stijgt van 240.613 gevallen in 2016 tot meer dan 406.000 gevallen in 2017, naar verluidt de grootste toename ter wereld, en het valt samen met ernstige tekorten aan voedsel en medicijnen in het Zuid-Amerikaanse land.

Tijdens een persconferentie dinsdag wees Pedro Alonso, hoofd van het wereldwijde malariaprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie, als oorzaak van de uitbraak van malaria, die voornamelijk aanwezig is in de oostelijke deelstaten van Venezuela, aan het gebrek aan middelen en een inefficiënt ziektebestrijdingsprogramma.

Hij voegde eraan toe, dat de WHO samenwerkt met Venezolaanse en regionale autoriteiten om de situatie te verbeteren.

Recente sancties die zijn opgelegd door de VS, Canada en de EU, waaronder een financieel verbod voor topfunctionarissen in Caracas en de Venezolaanse staat, hebben Venezuela belemmerd om te betalen voor essentiële import van voedsel, medicijnen en andere basisgoederen, waardoor naar verluidt miljoenen in Venezolaans staatsfondsen vastzitten in het internationale financiële stelsel.

Vorig jaar beschuldigden de Venezolaanse president Nicolas Maduro en vicepresident Tareck El Aissami Colombia ervan de toetreding van het anti-malariamiddel primaquine tot Venezuela te blokkeren.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos ontkende niettemin, dat zijn land de verkoop van dat medicijn, dat later in India werd gekocht, had stopgezet.

De onafhankelijke deskundige Alfred De Zayas van de VN noemt de sancties 'een misdaad tegen de menselijkheid' en stelt voor dat Venezuela de VS voor het Internationaal Gerechtshof brengt. De Venezolaanse autoriteiten moeten nog commentaar geven op het WHO-rapport, hoewel de Venezolaanse minister Luis Lopez begin april aankondigde, dat vaccinatie- en ontsmettingsprogramma's in zes staten zijn begonnen.

(Suriname Mirror/venezuelanalysis)

AZP in geval van nood telefonisch moeilijk te bereiken

De behoefte aan een spoedlijn is groot


Het Dagblad Suriname meldt vandaag, vrijdag 27 april 2018, dat recent klachten zijn ontvangen over de telefonische bereikbaarheid van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) in geval van nood. Personen die contact opnemen met het ziekenhuis die een noodsituatie wensen door te geven, merken op dat het moeilijk is het ziekenhuis te bereiken en dat het soms zelfs niet mogelijk is. De behoefte aan een spoedlijn is groot, omdat sommige situaties nu eenmaal snelle medische attentie vereisen. 

'Indien het niet mogelijk is om zelf of een geliefde naar de SEH te brengen, moet ik het ziekenhuis zo snel als mogelijk zelf kunnen bereiken en niet urenlang aan een lijn zitten wachten’, luidt de klacht. Het nummer dat gebeld wordt is 442222.

In de tussentijd verkeert het ziekenhuis in een transformatiefase en binnenkort beginnen onderhoudswerkzaamheden. Volgende maand zal een aanvang worden gemaakt met de rehabilitatiewerkzaamheden van het beddenhuis van het AZP.

Volgens engineer Rino Tjin Wong Joe gaat het eerder om de instandhouding van het beddenhuis in afwachting van het nieuwe ziekenhuis. De reparatie was vooral belangrijk om mogelijk lekkages en verrotting tegen te gaan die duidelijk zichtbaar waren. In 2014 is een detailscan gemaakt van het gebouw, waarin een aantal gebreken is gevonden. Deze installaties zijn onvervangbaar, omdat de materialen dateren van 1970.

De elektra voldoet bijna niet meer aan de huidige standaarden en onderhoud wordt alleen maar duurder en moeilijker.

Verder zijn er normale onderhoudsvoorwaarden waaraan het gebouw moet voldoen, maar omdat het een groot gebouw is (ongeveer 1.600m2 per verdieping) met zes verdiepingen is het permanent onderhouden heel veel werk. Hoewel er gedurende de werkzaamheden wat overlast zal zijn, moet het ziekenhuis in volledig gebruik blijven. Er zal per verdieping gebouwd worden, wat betekent dat er in 12 vleugels gewerkt zal worden die binnen 18 maanden af moeten zijn. Het Militair Hospitaal speelt hierbij een belangrijke factor, omdat die nodig is om de patiënten te verplaatsen tijdens de werkzaamheden.

Nadat muren en het plafond zijn weggehaald zal men van start gaan met het herinstalleren van gevels, vloeren, wanden, meubilair, toiletten en badkamers, speciale medische apparatuur, nieuwe afvoer en relingen en schilderwerk. Vervolgens zullen elektra-installaties volledig vervangen worden, koud en warmwaterinstallaties geplaatst worden en de brandbeveiliging en medische gassen, binnen dit project opgenomen zijn.

Volgens minister Ferrier doet herwaardering leerkrachten directoraat Cultuur financieel de das om”

'Na vier maanden bijvoorbeeld ga ik kijken naar de stand van zaken'


Lilian Ferrier, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), is zich ervan bewust, dat het directoraat Cultuur een tekort heeft aan financiële middelen om noodzakelijke projecten uit te voeren. Volgens de minister is de oorzaak hiervan de herwaardering van de onderwijsgevenden, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 27 april 2018. 

'Ik weet dat er stukken zijn voorbereid en dat het directoraat Cultuur minder financiën krijgt. Maar, als we goed naar de begroting kijken, zien we dat een groot deel van het geld naar de salarissen van de 15.000 leerkrachten gaat. Er is dus een hele scheefgroei ontstaan na die herwaardering waardoor er weinig overblijft voor het directoraat Cultuur', liet Ferrier woensdag tijdens haar kennismakingsbezoek op dit directoraat weten.

Volgens de minister dient de lat van excellence desalniettemin hoog gehouden te worden. Als het aankomt op het naleven van de voorwaarden typeert Ferrier zich niet als een persoon die moeilijk is.

'Ik houd niet van bruja, we hebben de speciale opdracht om de uitvoering te monitoren. Bij het bekijken van de documenten die ik van de Cultuur-directrice heb ontvangen, zal ik letten op het plan en de uitvoering daarvan. Na vier maanden bijvoorbeeld ga ik dan kijken naar de stand van zaken.'

Al datgene wat het directoraat wenst uit te voeren, zal dus gerapporteerd moeten worden. Ferrier neemt daarbij geen genoegen met goedkope argumenten. 'Ik zal dus ‘we hebben dit gedaan of we zijn van plan dit te doen’ niet accepteren. De activiteiten moeten daadwerkelijk uitgevoerd worden. Ook een financiële verantwoording moet men kunnen afleggen. In twee jaren moeten wij werken naar financiële transparantie en het behalen van resultaten', aldus de minister.

Elviera Sandie, directrice van Cultuur: 'Aan het directoraat Cultuur is een budget toegekend van Srd 12.5 miljoen voor het realiseren van allerlei projecten, waarvan Srd 17.000 gereserveerd is voor de uitvoering van onder andere het jaarprogramma. Dit bedrag is aan de lage kant.'

'Op 15 augustus 2018 worden we 38 jaar. Cultuur opereert als een volwaardig directoraat en zal uiteindelijk ook erkend moeten worden door MinOWC en de overige ministeries. We weten dat de overheidsmiddelen schaars zijn, maar we zijn van mening dat wij evenveel recht hebben op een rechtvaardig deel van de overheidskoek net als alle andere directoraten. In 2015 hebben we gezamenlijk gewerkt aan het strategisch document directoraat Cultuur 2016/2021. In augustus en september 2017 hebben we gezamenlijk ons Jaarplan 2018 geschreven onder begeleiding van de Stichting Planbureau Suriname. In september 2017 hebben wij de begroting 2018 samengesteld onder begeleiding van het ministerie van Financiën. En daarin hebben we de activiteiten en ook beleidsprogramma’s toegelicht. In augustus 2017 hebben we ook een bijdrage geleverd aan de samenstelling van de jaarrede van president Bouterse.'

Al deze documenten zijn dus in het bezit van de minister.

CLO-man Hooghart: 'Apotheken buiten met kartelvorming samenleving uit'

'Apotheken vragen buitensporig hoge prijzen voor medicijnen die voor lagere bedragen kunnen worden aangeboden'

Voorzitter apothekersvereniging:  'Belangrijk om te weten is, dat geneesmiddelen praktisch allemaal geïmporteerd worden'


'Wanneer apotheken aan kartelvorming doen en prijsafspraken maken, dan zullen daartegen maatregelen worden getroffen', aldus minister Antoine Elias van Volksgezondheid vandaag, vrijdag 27 april 2018 in de Ware Tijd. 

Volgens CLO-voorzitter Ronald Hooghart (Centrale van Landsdienaren Organisaties) is er sprake van kartelvorming bij de apotheken die zo de samenleving 'uitbuiten'. De apotheken zouden buitensporig hoge prijzen vragen voor medicijnen die voor lagere bedragen kunnen worden aangeboden, zei Hooghart maandag tijdens een ledenvergadering.

Hij sprak ook zijn ongenoegen uit over het feit, dat sommige apotheken bepaalde medicijnen niet op SZF-recept verstrekken, maar wel tegen contante betaling. Enige tijd geleden zou ook in kringen van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) zijn geklaagd dat sommige apotheken offertes indienen met absurd hoge bedragen voor medicijnen.

'Kartelvorming is binnen de Vereniging van Apothekers niet bekend', zegt voorzitter Irvin Jong A Liem. Hij wijst erop, dat de prijzen en vergoedingen van de apotheek zijn gebonden aan afspraken en wettelijke eisen met externe instanties. 'Belangrijk om te weten is, dat geneesmiddelen praktisch allemaal geïmporteerd worden.'

220 EBS-medewerkers getraind door Amerikaanse deskundigen

(Bron foto: Suriname American Brotherhood Innitiative)
'Lineman'-training samenwerking tussen EBS en Suriname American Brotherhood Innitiative


Door technische medewerkers regelmatig bij te scholen, kan de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) de samenleving garanderen van goede dienstverlening. De afgelopen twee weken zijn 220 EBS-medewerkers getraind door Amerikaanse deskundigen. Het is de vijfde keer op rij dat deze jaarlijkse bijscholing is verzorgd. 

Kort, krachtig en motiverend hebben de trainers de lijnwerkers woensdag 25 april 2018 bij de certificaatuitreiking toegesproken.

De lineman-training is een samenwerking tussen de EBS en de Suriname American Brotherhood Innitiative. Het centrale thema voor dit jaar was veiligheid.

Hoofdtrainer Braidy Hanson riep de trainees op goed op zichzelf te passen en veiligheid hoog in het vaandel te houden. 'Trainingen als deze zijn noodzakelijk, omdat ze de medewerkers scherp houden', zei Sonny Letnom, hoofd van de afdeling Grid development van de EBS.

Door de snelle ontwikkelingen op energiegebied in de wereld moet het bedrijf constant investeren zodat het kan meegaan met de ontwikkelingen. De lijnwerkers zijn vooral in de districten en het binnenland dringend nodig, omdat het energiebedrijf met name in die gebieden de achterstand probeert in te lopen.

Bouterse: 'De Naschoolse Opvang komt volgend jaar terug'

'Media willen weinig of geen aandacht besteden aan ontwikkelingen die het land goed neerzetten'

'Misbruik NDP-voedselpakkettenprogramma gaat hard aangepakt worden'


De NDP gaat alleen de verkiezingen van 2020 in, het naschoolse programma komt volgend jaar terug en er zal hard worden opgetreden tegen de mensen die misbruik maken het NDP voedselpakkettenprogramma. Enkele van de onderwerpen die partijvoorzitter tevens president, Desi Bouterse, gisteravond besprak tijdens een NDP-kadervergadering in partijcentrum Ocer, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 27 april 2018.

Bouterse stond ook stil bij het evaluatierapport inzake aanpassing van de Kieswet. 'Plotseling leek het alsof de NDP wil dat mensen alleen de verkiezingen ingaan. We hebben gezegd, komt hoog water, komt laag water, NDP gaat wel alleen de verkiezingen in.' De partij gaat daarnaast rekening houden met 'de wens van het volk'.  Nagegaan wordt of de adviezen in het rapport al bij de volgende verkiezingen moeten ingaan. Volgende week wordt De Nationale Assemblee geïnformeerd, deelde Bouterse mee. Hij verwacht veel discussie. 'De zaak moeten we wel afronden, zo snel als mogelijk.'' 

De naschoolse opvang wordt in 2019 weer opgepakt. 'De naschoolse opvang was een geweldige uitvinding van de regering en helaas a sut’ opo. De First Lady gaat weer beginnen, ondersteund door mevrouw Ferrier. We gaan een pilot draaien. De nood is daar. We hebben lessen geleerd uit de gemaakte fouten. Zal het ons lukken om eind 1919 weer van start te gaan?' 

Hij deelde ook mee, dat de justitiële autoriteiten zullen worden ingeschakeld om de misstanden van het afgelopen project te onderzoeken. 'Want me law fu den san san we du. Ik ben geen politieman maar als dingen verkeerd zijn gegaan dan gaan we het daar droppen. Punt uit duidelijk, dan we start all over again. Van de gemaakte fouten gaan we ver afblijven.'

Er werd lang stilgestaan bij het voedselpakkettenprogramma van de NDP. Met een video werd aangetoond hoe het er aan toegaat in Nickerie. Bouterse heeft toegelicht, dat er drie soorten voedselpakketten aan de man worden gebracht, van Sociale Zaken, de CLO-vakbond en van de NDP. Er is geconstateerd, dat sommige partijleden misbruik maken van het project. De pakketten worden duurder dan vastgesteld doorverkocht aan de behoeftigen. Anderen gebruiken de pakketten om zichzelf in plaats van de partij te promoten. Bouterse en ondervoorzitter Ramon Abrahams hebben opgeroepen om te stoppen met die praktijken. 'Ze hebben niks te maken met het doel van de pakket. Den man wan mek’ moni nomo. Yere noh, a moi project disi, un no go brok’ eng yere! Un nom brok’ eng, we gaan het hard corrigeren.'
'Hooguit overmorgen ga ik een verantwoordelijke schorberen', kondigde de partijvoorzitter aan.

Veel aandacht werd besteed aan het schoonmaakprogramma in Beekhuizen, ook met een video. Daarin is ook opgenomen het pleidooi van de Canadese Severn Suzuki uit 1992, toen ze nog dertien jaar was, een de wereld opriep om goed om te gaan met het milieu.Bouterse merkte op, dat men vaker naar kinderen dient te luisteren. 'Laten we onze kinderen niet vernietigen, laten we luisteren, laten we geen kinderen weggooien van de Wijdenboschbrug.'

Bouterse riep op om meer aandacht te besteden aan de natuur. De partij gaat elk initiatief ondersteunen dat te maken heeft met het milieu. Vooral als het van jongeren komt, gaf hij aan.

Bouterse heeft weer beweerd, dat de media weinig of geen aandacht willen besteden aan bepaalde ontwikkelingen die het land goed neerzetten. Bouterse zei, dat de afgelopen maanden er hoog bezoek is geweest van bijvoorbeeld drie ministers uit Brazilië en Laurene Powell Jobs, oprichter van de Emerson Collective die zich onder andere sterk maakt voor het milieu. Zij is weduwe van de overleden Steve Jobs, oprichter van de Apple Incorporation. Er is daar weinig of geen aandacht aan besteed, aldus Bouterse.

Bouterse kondigde de komst aan van een Russische minister begin juni, midden juni de president van India, eind van het jaar de Ashanti koning uit Afrika en de premiers van Antigua en Dominica.

15 Maanden cel voor jongen (19) voor verspreiden naaktfoto's van 10 jonge vrouwen

Openbaar Ministerie had 30 maanden gevangenisstraf geëist


De negentienjarige A.N. is woensdag door de rechter veroordeeld tot vijftien maanden cel onvoorwaardelijk met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht  voor het verspreiden van naaktfoto's via social media. Dit meldt de Ware Tijd vrijdag 27 april 2018.

De Officier van Justitie had dertig maanden geëist in de hoop, dat de verdachte gedurende zijn gevangenschap tot het besef zou komen, dat hij dit nooit meer moet doen.

N. heeft vorig jaar van tien jonge vrouwen, onder wie zijn ex-vriendin, naaktfoto's geplaatst op Facebook, Instagram, LinkedIn en twee pornografische websites. Hij kwam aan het beeldmateriaal via de dames zelf, door hen aan te bieden om nieuwe software en apps te downloaden voor hun mobiele telefoons. Hij maakte dan van de gelegenheid gebruik om foto's te kopiëren en op te slaan op zijn computer, om ze vervolgens kort daarna te publiceren.

Vrienden en familie van de vrouwen vestigden hun aandacht op de foto's. De man verschafte zich ook op slinkse wijze toegang tot de accounts van de dames op social media om die te hacken.

Voorlopig geen zwaar verkeer over primaire wegen West-Suriname en Carolina

(Bron foto's: BIC Para)
Weg afgesloten voor alle voertuigen met een laadvermogen boven 5 ton


Districtscommissaris Armand Jurel van Para heeft na afstemming met diverse overheidsdiensten besloten, dat voorlopig geen zwaar verkeer over de primaire wegen West-Suriname en Carolina mag rijden. Zwaar beladen vrachtwagens veroorzaken veel schade aan het wegdek.

Met de constante regenval ontstaan er op het overgrote deel van de weg enorme kuilen met moddermassa.

De weg is afgesloten voor alle voertuigen met een laadvermogen boven 5 ton, meldt het Burger Informatie Centrum (BIC) Para vandaag, vrijdag 27 april 2018.

Besloten is dat de wegen gesloten blijven tot na rehabilitatie. Hiermee tracht Jurel te voorkomen dat de gemeenschap in de inheemse dorpen Pikin Saron, Bigi Poika, Cassipora, Redi Doti en Píere Kondre/Kumbasi geïsoleerd raken.

Vanwege de slechte weg dreigt er verder ook gevaar voor bestuurders van vrachtwagens.

Shyam Guptar dient schadeclaims in tegen Surinaamse- en Nederlandse Staat

'Ik wil mijn naam voor eens en voor altijd zuiveren, het is mij heel veel waard'Shyam Guptar gaat schadeclaims indienen tegen de Surinaamse en de Nederlandse Staat. Zijn advocaat Irwin Kanhai gaat binnenkort de claim tegen de Staat indienen en accountants zijn nog steeds bezig zaken goed te onderbouwen. De claim tegen Nederland volgt later. Van 1993 tot februari 2018 zijn drie grote drugszaken tegen hem gevoerd. Guptar zei gisteren tijdens een persconferentie in het Marriott Courtyard Hotel in Paramaribo, dat in geen van de zaken bewezen is dat hij lid is van een criminele organisatie en met drugshandel en witwassen geld heeft vergaard. 

Hij stelde gisteren, aldus Staarnieuws vandaag, vrijdag 27 april 2018, dat zijn persoonlijke en zakelijke relaties en de tientallen bedrijven waaruit zijn handelsimperium bestaat, er zwaar onder hebben geleden. Guptar wil miljoenen Amerikaanse dollars voor de geleden schade.

'Ik wil niet arrogant zijn, maar ik had eens gezegd en ik herhaal het weer, zolang er water in de Surinamerivier stroomt, gaat Guptar niet kapot. Ik heb alles zo gelaten, ben geen hulp gaan zoeken, bij niemand want mi no du no wan ogri.'


Hij had vanaf de tachtiger jaren van de vorige eeuw een wereldwijd netwerk opgebouwd voor de afzet van Surinaamse rijst.
'Ik wil mijn naam voor eens en voor altijd zuiveren, het is mij heel veel waard. Al de mensen die nog twijfelden wil ik overtuigen. Dan ga ik me weer concentreren op mijn zaken. Ik heb geen kredieten nodig, alleen hun tools want ik kan mijn bedrijven zelf financieren.'

Bij ten minste één bank, de VCB, zijn tijdens het laatste proces de persoonlijke en bedrijfsrekeningen van Guptar gesloten.

De eerste zaak tegen Guptar was operatie Octupus. De zakenman werd in 1993 in Nederland gearresteerd. Hij werd verdacht van het financieren van drugshandel en witwasserij en aangemerkt als lid van een criminele organisatie. De Nederlandse Justitie heeft Guptar, die toen tot een van de grootste rijsthandelaren van Europa, de Guyana's en het Caribisch gebied behoorde, vanaf 1991 in het geheim geobserveerd, geschaduwd en afgetapt. 12 Dagen na de arrestatie werd hij na het betalen van een borg van 1 miljoen gulden, vrijgelaten. In november 1994 werd Guptar 'integraal vrijgesproken'. Maar, in maart 1995 ging het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep. Hij werd wederom 'integraal vrijgesproken van alle ten laste leggingen'. Daarna is het OM van Nederland bij een hogere rechtbank in beroep gegaan. Maar, ook daar is Guptar vrijgesproken.

In 1997, ditmaal tijdens operatie CoPa, genoemd naar de drugslijn tussen Colombia en Paramaribo, werd Guptar weer opgepakt, op verdenking van witwassen. Bij deze operatie, die samen door Nederland en Suriname werd uitgevoerd, zijn politici en industriëlen onderzocht. Er werd veel aandacht besteed aan hun financieel vermogen. Ook bij Guptar werd nagegaan hoe hij aan zijn miljoenen was gekomen. Er werd beslag gelegd op al zijn internationale rekeningen. Achteraf bleek er niets te zijn om hem te blijven vasthouden. De rekeningen werden weer vrijgegeven en hij kreeg een boete van 50.000 gulden.

In 2003 in werd in Portugal in een van de schepen van Guptar’s bedrijf, Shyamlee, ruim 400 kilo cocaïne gevonden tussen de rijst. In januari 2005 werd Guptar op verzoek van Nederland, in Suriname gearresteerd. Er werden negen andere verdachten tegelijk opgepakt. Ze werden verdacht lid te zijn van een criminele organisatie, drugshandel en witwassen. De negen werden uitgeleverd, maar Guptar heeft een jaar in de gevangenis aan de Duisburglaan in Paramaribo gezeten. De operatie Ficus is ook een samenwerking tussen Suriname en Nederland geweest. In Nederland zijn de andere verdachten in 2008 vrijgesproken. De zaak tegen Guptar werd gestaakt. Pas in 2010 werd er iets gedaan aan zijn zaak in Suriname, maar het werd uiteindelijk 52 keer uitgesteld. Pas in juli 2012 werd Guptar integraal vrijgesproken. Het OM is toen in hoger beroep gegaan. In 2017 kwam er een eind aan deze zaak. Op 1 februari 2018 werd hij weer vrijgesproken.

Guptar zei gisteren, dat hij zwaar is gekwetst in zowel zijn persoonlijk als zakelijk leven. Zakelijk kan hij zich nog bedruipen. Hoewel de verliezen gigantisch zijn, door sluitingen en veilingen van een aantal bedrijven, is hij niet failliet geraakt.

'Men heeft me laten vallen. Ik heb geen hulp gezocht bij de politiek en anderen om me heen. Ook niet toen ik in de gevangenis heb gezeten. Ik ben gelovig, mi sab’ tak’ mi no du ogri. Karma heeft ook zijn werk gedaan. Toen ik het rijstkartel had gebroken toen ik in de jaren tachtig voor het eerst op de markt kwam, heeft men me opgesloten in Devil. Twee van die mannen die me hebben opgesloten zijn al overleden. Een van ze laatst nog. Ik hoef niet alweer de grootste te zijn. Maar ,de rijstsector heeft grote potentie. Het is altijd een perfecte sector geweest. Men heeft het kapot gemaakt. Ik wil helpen het goed te maken.'

Rachied Doekhie: 'Wanneer ik jarig ben, heb ik meer mensen in mijn keuken'

'The Next Generation Movement heeft geen enkele kans op vervroegde verkiezingen'

- 'De politieke haviken blijven op de achtergrond en misbruiken de jongeren door ze op straat te brengen'
- 'Alle actievoerders hebben stuk voor stuk in hun achterhoofd ingeprent dat zij een politieke partij gaan oprichten'


'De activistengroep The Next Generation Movement heeft geen enkele kans van slagen om vervroegde verkiezingen uit te laten schrijven. Ze kunnen vandaag tot en met Kerstfeest op straat lopen, maar pas op 25 mei 2020 zullen wij zien wie naar huis gaat en wie blijft', zegt NDP-parlementariër en -hoofdbestuurslid Rachied Doekhie donderdag 26 mei 2018 in het Dagblad Suriname. 

De politicus voert aan dat de povere opkomst bij de afgelopen betogingen van deze groep een duidelijk signaal is dat de trekkers van The Next Generation Movement de eer aan zichzelf moet houden.

'Wanneer ik jarig ben, heb ik meer mensen in mijn keuken', benadrukt de NDP’er. Doekhie beklemtoont sterk het gevoel te hebben dat de verschillende activistengroepen gestuurd worden door de oppositiepartijen. 'Deze politieke haviken blijven op de achtergrond en misbruiken de jongeren door ze op straat te brengen. Elke seconde timmeren zij iets bij elkaar.' 

Ondertussen heeft deze groep al drie protestdagen in de afgelopen weken georganiseerd. Het streven is om de regering voor eind mei vervroegde verkiezingen te laten uitschrijven.

Doekhie vindt ook dat bepaalde actievoerders geruime tijd onoprecht bezig zijn, omdat uiteindelijk bleek dat personen als Maisha Neus, Curtis Hofwijks en Bryan Boerleider de straatacties gebruikt hebben om hun politieke ambities te vervullen.

Hij vermoedt dat ook hetzelfde speelt bij Xaviera Jessurun, groepsvertegenwoordigster van The Next Generation. 'Allemaal hebben stuk voor stuk in hun achterhoofd ingeprent dat zij een politieke partij gaan oprichten. Zij is gewoon DA’91, maar de naam van die partij heeft een bittere smaak achtergelaten bij de gemeenschap. Laten wij kijken naar hoe DA’91 enkele jaren terug huis heeft gehouden op het ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (Plos). Na die 5 jaren van DA’91 op Plos is de hele partij rijk geworden, maar het hele land is achteruit gegaan. Kijk maar naar hoeveel gemaakt is bij die weg van South Drain en hoeveel geroofd is bij die weg naar La-Benie. Ook bij de Zeedijk in Nickerie, de weg van Ansoe tot en met Albina. Overal heeft DA’91 geroofd, waardoor zij die naam niet willen gebruiken. Nu proberen zij het met een activistengroep zogenaamd een andere draai eraan te geven om weer mee te kunnen grabbelen. Het is misleiding vanaf het vroege begin”, aldus de politicus.

Jeugdparlement lijkt slechts op papier en in naam te bestaan

Jeugdparlement heeft al ruim drie maanden niet vergaderd


- Ministerie van Sport- en Jeugdzaken maakt geen geld voor vergaderkosten vrij
- 'Er zijn zaken over de jeugd die besproken moeten worden en dat kan alleen door te vergaderen'


'Het ministerie moet ons serieus nemen. Als dat niet het geval is, hoe zullen anderen daarbuiten ons dan serieus nemen?' , vraagt Jeugdparlementariër Ingaswena Pokie uit Brokopondo donderdag 26 april 2018 in de Ware Tijd. Ze uit haar ontevredenheid over het feit dat het jeugdparlement al ruim drie maanden niet heeft vergaderd. Het vergadert normaliter twee keer in de maand. 

'De stagnatie komt doordat er geen geld voor vergaderkosten is vrijgemaakt door het ministerie van Sport- en Jeugdzaken', vertelt NJP-ondervoorzitter Dinesh Paragd. Onder 'vergaderkosten' vallen kosten voor onder meer transport, accommodatie en voeding voor leden uit verre districten. Doordat het geld er niet is, kunnen deze leden de vergaderingen niet bijwonen. Parag zegt dat zeker de helft van de jeugdparlementariërs buiten Paramaribo woont.

Hij zegt dat het jeugdparlement geprobeerd heeft om de vergaderkosten uit eigen middelen te dekken. Pokie vindt dat op zich geen slecht idee, maar echt warm loopt ze er niet voor. 'We kunnen wel uit eigen zak de kosten dekken, maar hoelang zal dat kunnen? Wij hebben ook onze eigen dingen om te doen, want we zijn schoolgaand. Als het ministerie moet opdraaien hiervoor, dient dat ook te gebeuren.'

Jeugdparlementariër Sersinio Adaba van Brokopondo woont zelf niet in het district, maar in Paramaribo. 'Het is geen goede situatie. Er zijn zaken over de jeugd die besproken moeten worden en dat kan alleen door te vergaderen.' 

De ondervoorzitter zegt, dat er een gesprek is geweest met de pas aangetreden minister van Sport- en Jeugdzaken. Zij heeft beloofd haar best te zullen doen om het probleem snel op te lossen. Er is echter geen termijn genoemd. Er is vorige maand al aan de bel getrokken over geld voor vergaderkosten. Daarnaast hadden sommige leden nog het geld van hun maandelijks tegemoetkoming tegoed van het ministerie.

Er was gezegd, dat het departement geld had vrijgemaakt voor de tegemoetkoming plus vergaderkosten. Nu blijkt dat toch niet alles in orde is.

Man overgiet vrouw (22) met benzine en steekt haar in brand in een openbare passagiersbus in Lima, Peru

(Bron foto: Facebook)
Tien mensen behandeld voor brandwonden


Tien mensen zijn behandeld voor brandwonden nadat een man een vrouw dinsdag 24 april 2018 met benzine had overgoten en haar in brand stak in een openbare passagiersbus in de Peruaanse hoofdstad Lima. Getuigen van het incident zeiden, dat de man de vrouw, Eyvi Liset Agreda Marchena (22), in de bus benaderde, haar kort toesprak, haar met brandstof overgoot en vervolgens in brand stak. 


De aanval veroorzaakte paniek aan boord van de bus in het district Miraflores in de hoofdstad, toen passagiers uit de deuren strompelden of zich door de ramen van de bus gooiden, vertelden de getuigen tegen de krant Peru21.

De chauffeur gebruikte een brandblusser om het slachtoffer te redden. De aanvaller ontsnapte in de verwarring.

Peru's ministerie voor Vrouwen beschreef het incident als een 'poging tot vrouwenmoord' en zei dat het hulp aan het slachtoffer bood. 'Een team van specialisten is in het ziekenhuis om de vrouw te verzorgen, het slachtoffer van een poging tot vrouwenmoord', zei het ministerie in een verklaring.

Volgens het Observatorium voor Veiligheid van Burgers van de Organiisatie van Amerikaanse Staten, OAS, heeft Peru het op één na hoogste percentage geweld tegen vrouwen, na Bolivia.

De 10 gewonde passagiers woorden behandeld voor brandwonden in het Loayza-ziekenhuis in de stad.


Miraflores' burgemeester Jorge Munoz zei op Twitter dat hij 'ontzet was door de verwerpelijke daad gepleegd door een lafaard een paar minuten geleden tegen een vrouw, door haar in brand te steken toen ze in een bus zat'. Hij zei, dat de lokale autoriteiten zich ter beschikking van de politie stellen, zodat de aanvaller wordt gearresteerd 'en bestraft met het volle gewicht van de wet'.


(Suriname Mirror/AFP/La Republica/Peru21/El Comercio/Twitter/YouTube)