donderdag 4 oktober 2018

Onderzoek naar DEA-chef vanwege het aannemen van sekswerkers in Colombia

(Bron: DEA)
'Ik zou een idioot moeten zijn om te proberen sekswerkers in dienst te nemen'


The Associated Press  (AP) meldt, dat het hoofd van de DEA (Drug Enforcement Administration) in Colombia, Richard Dobrich, mogelijk wordt onderzocht voor het naar verluidt gebruiken van chauffeurs die door de Amerikaanse ambassade zijn ingehuurd om sekswerkers aan te nemen. Een intern onderzoek begon nadat een anonieme klacht bij de DEA was ingediend.

Dobrich ontkent de beschuldiging tegenover persbureau AP en zegt, dat hij 'een idioot zou moeten zijn' om te proberen sekswerkers in dienst te nemen gezien de geschiedenis van het bureau in Colombia. Drie jaar geleden werd ditzelfde kantoor besproken vanwege het nieuws dat agenten deelnamen aan en gastheer waren van seksfeesten met prostituees die waren ingehuurd door drugsbaronnen.

 https://www.washingtonpost.com/world/national-security/report-dea-agents-had-sex-parties-with-prostitutes-hired-by-drug-cartels/2015/03/26/adb2d53e-d3bd-11e4-8fce-3941fc548f1c_story.html?noredirect=on&utm_term=.6ed4de174cb1




Dobrich voegt in zijn interview met AP toe, dat hij gelooft dat hij het slachtoffer is van een poging tot karakter-moord.

Hij zegt, dat hij al door het ministerie van Justitie was geïnterviewd als onderdeel van een intern proces. Het is onduidelijk of het onderzoek door de Amerikaanse overheid van de beschuldiging nog steeds gaande is of dat deze is gesloten.

Een voormalige Colombiaanse politieman, die als chauffeur van Dobrich heeft gewerkt, vertelde AP dat de beschuldiging niet in overeenstemming is met het gedrag van Dobrich en waarschijnlijk afkomstig is van iemand die zijn baan in gevaar wil brengen.

De Amerikaanse overheid onderzoekt nog steeds een voormalige DEA-functionaris die ervan werd beschuldigd geheime informatie aan kartelleiders door te geven.

Dobrich was eerder in een positie van autoriteit geweest die toezicht hield op het 'DEA’s Foreign-Deployed Advisory and Support Team', dat het onderwerp was van kritiek op een operatie in 2012 waarbij vier burgers werden gedood.

In een volgend onderzoek ontdekte het ministerie van Justitie, dat Dobrich, volgens AP, over delen van de gebeurtenis gelogen had tegen het Congres.

(Suriname Mirror/Thee Bogota Post/Colombia Focus/El Universal)

Moeder jaguar en welpje in Porto Jofre, Pantanal (Brazilië), vechten om anaconda

Nederlandse fotograaf Arjan Jongeneel legt strijd op beeld vast 

Welp trekt aan het langste eind en verdwijnt met de prooi...


Een moeder jaguar die voor het eten een anaconda had gevangen, merkte dat ze met haar eigen welpje moest vechten om de smakelijke traktatie. De welp en de moeder werden gezien op een rivieroever in Porto Jofre in de wetlands van Pantanal, in het zuidwesten van Brazilië.

De volwassen jaguar had de anaconda gevangen en hulp gekregen van haar welp om hem over de rivier te dragen, toen de vijf maanden oude welp haar plotseling op de oever uitdaagde, volgens de fotograaf die de strijd op beeld vastlegde.


'Na een paar uur op zoek naar jaguars bij Porto Jofre kwamen we een vrouwelijke jaguar en haar vijf maanden oude welp tegen', zegt fotograaf Arjan Jongeneel uit Nederland. 'We hebben deze charismatische katten enige tijd gevolgd toen ze op de oevers van de rivier liepen op zoek naar een prooi.' 

's Morgens verdwenen de moeder en de welp in de struiken en na een paar minuten was er veel lawaai door de droge bladeren op de grond. 'We wachtten geduldig en na een paar minuten verscheen mama aan de rand van de rivier, gleed van de twee meter hoge oever in het water. Beide jaguars zijn de rivier overgestoken.'


Tijdens de oversteek merkten we dat de moeder iets tussen haar kaken had. Toen we goed keken, zagen we dat het een grote gele anaconda was, ongeveer vijf meter lang. Zwemmend naar haar moeder greep de welp de anaconda met haar kaken.'


Jongeneel zei, dat het paar aankwam op het strand aan de andere kant van de rivier, waarbij beide jaguars aan de anaconda hingen en weigerden om los te laten. 'De strijd begon, en zowel mama als welp hingen aan de gele anaconda, niet toegevend. Na een tijdje liet de moeder los en de welp verdween en snel met zijn prooi.'

(Suriname Mirror/Daily Mail)

Vale mijnbouwbedrijf plant $ 1 miljard uitbreiding van Salobo koper-goudmijn, Carajás, Brazilië

(Bron foto: Salviano Machado - Vale)
Mijnbouwbedrijf wacht op vergunning van administratieve arm ministerie van Milieu, IBAMA


Vale, werelds nr. 1 ijzererts mijnbouwbedrijf plant een uitbreiding van $ 1 miljard van haar enorme Salobo koper-goudmijn, gelegen in Carajás, Brazilië, later deze maand, volgens mensen met kennis die er toe doen.

Het project, dat bekend staat als Salobo 3, zal naar verwachting ongeveer drie jaar in beslag nemen en zal ongeveer 50.000 ton toevoegen aan de huidige capaciteit van de open-pit mijn van bijna 200.000 ton koper per jaar.


Volgens de lokale nieuwswebsite Portal Canaã wacht Vale op de administratieve arm van het ministerie van Milieu - IBAMA (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) - om een vergunning af te geven voor de geplande uitbreiding, die wel 3.000 banen zou kunnen opleveren.

Met ongeveer 1.800 km2 is Carajás de op één na grootste grondbezitter in een regio die bekend staat om de koper-goudafzettingen van ijzeroxide, waarvan Salobo het belangrijkste voorbeeld is. De mijn, de grootste koperafzetting ooit ontdekt in Brazilië, zou meer dan 1 miljard ton van het rode metaal bevatten.

Canada's Wheaton Precious Metals is een belangrijke partner in de mijn en ontvangt 75 procent van het goud dat wordt geproduceerd.

Het nieuws van de uitbreiding komt op een moment, dat mijnwerkers op zoek zijn naar koperreserves of de productie stimuleren, te midden van voorspellingen dat de levering van het metaal de vraag in 2020 of zelfs eerder aanzienlijk zal overtreffen. Het verwachte tekort zal gedeeltelijk een gevolg zijn van de toenemende vraag naar elektriciteitsopwekking en elektrische voertuigen (er is 300 kilo koper in een elektrische bus en negen ton per megawatt windmolenpark). Maar, het heeft ook te maken met het feit dat de huidige koperen pijpleiding deze eeuw het laagste is, zowel qua aantal als qua capaciteit.

(Suriname Mirror/Mining.com/Twitter)

Gouverneur van Puerto Rico roept op tot 'eliminatie' van de Venezolaanse regering

Ricardo Rossello: 'Wat er moet gebeuren, is dat de dictatuur moet worden geëlimineerd'

(Bron foto: Ledezma Press)
Rossello nodigt de Venezolaanse oppositieleiders uit voor een top op 20 en 21 oktober in San Juan, Puerto Rico


Puerto Rico's gouverneur voegde zich dinsdag bij regionale stemmen achter de omverwerping van de Venezolaanse regering na het bezoek van de voortvluchtige ex-burgemeester van Caracas, Antonio Ledezma, aan het Amerikaanse protectoraat. 

Gouverneur Ricardo Rossello riep op tot de 'eliminatie' van president Maduro, die in mei democratisch herkozen werd voor een tweede termijn waarbij 67,7 procent van de stemmen in de verkiezingen als transparant, vrij en eerlijk werd gekwalificeerd.


'Wat er moet gebeuren, is dat de dictatuur moet worden geëlimineerd. We bepalen wat er daarna zal gebeuren en welke stappen moeten worden ondernomen', verklaarde Rossello op een persconferentie na de ontmoeting met Ledezma. Hij beweerde verder, dat dergelijke 'stappen' al 'op vele niveaus' zijn besproken en dat ze wijzen op 'concrete resultaten'.

Als onderdeel van de aankondigingen nodigde Rossello de Venezolaanse oppositieleiders uit voor een top op 20 en 21 oktober in San Juan, Puerto Rico, dat een 'Commissie voor de wederopbouw van Venezuela' gaat stichten, met Puerto Rico als 'het hoofdkwartier' voor 'logistieke steun' aan een 'overgangsregering' in Venezuela.



'We willen klaar zijn voor de dag erna, zodat Venezuela rekent op een regering en een geordende en adequate overgang. Zodat je weet, dat je vrienden over de hele wereld hebt, zal Puerto Rico deze verbinding zijn voor de coördinatie van al deze hulp', voegde Rossello eraan toe.


In aanwezigheid van de pers tekende de gouverneur een overeenkomst met hypothetische land-, zee- en luchttoevoercorridors naar Venezuela.

De opmerkingen van Rossello volgen op controversiële verklaringen van de Amerikaanse president Donald Trump, evenals senator Marco Rubio van Florida, Luis Almagro, secretaris-generaal van de organisatie van de Amerikaanse staat (OAS) en anderen, die een staatsgreep, een militaire interventie of andere gedwongen maatregelen, hebben gesteund om de democratie in Venezuela te brengen. De New York Times meldde onlangs, dat Washington bijeenkomsten had gehad met rebellerende  Venezolaanse militaire commandanten om de logistiek van het organiseren van een staatsgreep te bespreken. Puerto Rico maakt nog steeds deel uit van de Verenigde Staten van Amerika en is het dichtst bij de VS gecontroleerde gebied bij Venezuela, met slechts 1.000 kilometer zee die de twee scheidt.


Het werd overgenomen door de VS in het Verdrag van Parijs ─ naast Guam en de Filipijnen ─ die de 1898 Spaans-Amerikaanse oorlog culmineerden. Als zodanig is het eiland onderhevig aan Amerikaans buitenlands en militair beleid, inclusief huisvesting van vele Amerikaanse militaire bases. De recente overeenkomst tussen de Puerto Ricaanse regering en Ledezma is al aan Washington en aan de OAS gecommuniceerd, autoriteiten zijn op de hoogte gebracht.

Ledezma van zijn kant vertelde de pers in San Juan, dat 'een logistieke operatie zal worden gestart vanuit dit Antilliaanse eiland.' Hij heeft eerder de roep ontvangen voor een door buitenlandse zijde geleide 'interventie' in Venezuela.


Vanuit ballingschap staat de ex-burgemeester en de oude anti-regeringsleider aan het hoofd van de beweging 'I Am Venezuela' ('Soy Venezuela'), slechts een van de vele gefragmenteerde anti-Chavistische groepen. Zijn beweging boycotte de recente presidentsverkiezingen en was publiekelijk tegenstander van oppositiegroepen die besloten deel te nemen.

'Soy Venezuela', dat Ledezma leidt samen met de uitgesproken criticus Maria Corina Machado, krijgt aanzienlijke kritiek van andere anti-regeringskrachten die beweren dat ze, opererend vanuit Madrid, Parijs of Washington, is losgekoppeld van de lokale realiteit.

Ledezma vlucht momenteel voor aanklachten van samenzwering en criminele vereniging in Venezuela vanwege zijn rol in de gewelddadige straatprotesten in 2014, die de regering met geweld wilden verdrijven. Hij werd in 2015 gearresteerd en zijn vonnis werd later omgezet in huisarrest, vóórdat hij vluchtte voor de autoriteiten in november 2017. Sindsdien toert hij door Europa, de VS en Latijns-Amerika om steun voor zijn inspanningen te verzamelen.

aracas moet nog reageren op de laatste verklaringen van de Puerto Ricaanse autoriteiten, maar president Maduro heeft in het verleden krachtige steun geboden aan de onafhankelijkheidsstrijd van de Puerto Ricaanse bevolking. De onlangs vrijgelaten politieke gevangene en onafhankelijkheidsleider Oscar Lopez Rivera is gehost door Caracas, met Maduro die Puerto Ricanen oproept om de boeien van het kolonialisme te doorbreken.

(Suriname Mirror/venezuelanalysis.com/Twitter)

WHO: ' Gezondheidszorg in Venezuela gaat alarmerend snel achteruit'

(Bron foto: TeleSUR)
'Aantal gevallen van difterie, mazelen, malaria, hiv en tuberculose neemt snel toe'

Ongeveer 22.000 artsen zijn uit het land vertrokken, een derde van het totale aantal artsen in 2014


De gezondheidszorg in Venezuela gaat alarmerend snel achteruit, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO. Het aantal gevallen van difterie, mazelen, malaria, hiv en tuberculose neemt snel toe. 'Uitbraken van difterie, mazelen en malaria hebben zich snel verspreid', zegt een nieuw rapport van het Regionaal Comité van de Wereldgezondheidsorganisatie over de situatie in Venezuela. Het waarschuwt voor hiv- en tuberculose-infecties, voor de toename van moeder- en kindersterfte, voor een tekort aan geneesmiddelen en adequate verzorging van mensen met acute en chronische levensbedreigende ziekten. 

'Het gezondheidssysteem in Venezuela staat onder druk door een combinatie van factoren zoals de migratie van gezondheidswerkers en het tekort aan medicijnen en medisch materiaal', zegt het rapport.

De gezondheidscijfers zijn alarmerend. Het aantal gevallen van malaria is van 2015 tot 2017 verdrievoudigd. 'Deze toename houdt voornamelijk verband met de migratie van besmette mensen in de mijnregio’s van de deelstaat Bolívar, in het oosten van Venezuela, naar andere delen van het land' en 'de schaarste of de onbetaalbare prijs van anti-malariamiddelen', stelt het rapport. Bij mazelen zijn van juli 2017, toen de eerste zaak werd bevestigd, tot december 727 patiënten geregistreerd. In het eerste semester van 2018 waren er al 3.545 gevallen meer, 4.272 in totaal. Wat difterie betreft, begon in 2016 een uitbraak waarbij al 1.217 gevallen zijn bevestigd in vijf deelstaten, met 168 doden als gevolg. Het aantal hiv-gevallen is van 2010 tot 2016 met 24 procent gestegen.

(Bron foto: AFP)
Volgens officiële gegevens ontvangt 87 procent van de patiënten die voor anti-retrovirale behandeling zijn geregistreerd, die behandeling niet. Vijftien van de 25 geneesmiddelen die de overheid aankoopt, zijn al meer dan negen maand niet meer in voorraad. Over tuberculose verzamelt het rapport enkele cijfers uit het Globale Rapport 2017, dat op 18 september is gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Venezuela vorig jaar 10.952 gevallen van deze ziekte registreerde, een stijging van 28 procent. De incidentie van tuberculose nam ook toe, van 31 gevallen per 100.000 inwoners in 2016 naar 42 in 2017. Van de gevallen die in 2017 werden geregistreerd, werd 60 procent ook met hiv gediagnosticeerd. Deze groep is bijzonder kwetsbaar voor infecties. Tot de oorzaken van deze toename behoren ondervoeding en overbevolking.

Het rapport wijt de gezondheidscrisis aan het 'progressieve verlies van de operationele capaciteit van het nationale gezondheidssysteem'. Ongeveer 22.000 artsen zijn uit het land vertrokken, een derde van het totale aantal artsen in 2014.

Het rapport beveelt Venezuela aan om 'te investeren in de algemene vaccinatiedekking en er prioriteit aan geven om ten minste 95 procent van de bevolking te bereiken'.

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto en het Saint Michael-ziekenhuis in deze Canadese stad stellen ondertussen voor mathematische modellen te gebruiken om te anticiperen op de migratie in Venezuela en zo 'de middelen voor volksgezondheid gerichter in te zetten en de verspreiding van besmettelijke ziekten te voorkomen.' Hun artikel in het Journal of Travel Medicine beschrijft hoe twee modellen zijn gebruikt om de verplaatsingen van migranten te voorspellen. Het ene was gebaseerd op patronen van vliegreizen.


Het andere kruiste informatie over de bevolkingsgrootte van verschillende steden met de afstand van verschillende Venezolaanse plaatsen tot die steden. Het zijn instrumenten die nuttig zijn in landen als Venezuela, waar de toegang tot informatie beperkt is, zegt een van de auteurs, Ashleigh Tuite, onderzoeker in het Saint Michael-ziekenhuis en de School voor Volksgezondheid van de Universiteit van Toronto.

Voor José Felix Oletta, minister van Volksgezondheid in Venezuela van 1997 tot 1999 en lid van de Venezolaanse Vereniging van Volksgezondheid, kunnen de theoretische modellen nuttig zijn, maar hij merkt op dat de gegevens kunnen veranderen. 'We kunnen op zijn minst drie momenten in de Venezolaanse migratie onderscheiden. Eerst was het een langzaam proces, bestaande uit hooggekwalificeerde professionals, die het land acht of tien jaar geleden begonnen te verlaten.' Een tweede moment was een migratie terug naar Colombia in 2016, toen door een conflict tussen beide landen de grens werd gesloten, zegt hij. 'We bevinden ons nu op een derde moment: een gedwongen migratie van mensen die op zoek zijn naar betere leefomstandigheden. Het gaat om mensen die geen middelen of gekwalificeerde banen hebben en op een irreguliere manier migreren.'

De eerste migranten vertrokken per vliegtuig. De derde groep vertrekt met de bus of te voet, via de grens met Colombia of Brazilië. 'De scenario’s wisselen sterk omdat de groepen niet homogeen zijn.'

Men heeft de humanitaire crisis in Venezuela te laat onderkend, zegt de oud-minister. Daardoor zijn er te laat maatregelen genomen die de impact van de ziekten had kunnen verminderen. Hij verwijst naar president Nicolás Maduro, die herhaaldelijk heeft ontkend, dat er een humanitaire en migratiecrisis was.

Door de migratie van meer dan 1,5 miljoen Venezolanen naar het buitenland komt ook de gezondheidszorg in andere landen in de regio onder druk te staan. Informatie over epidemieën buiten Venezuela waarbij Venezolaanse migranten zijn betrokken, kan nuttig zijn om de situatie in Venezuela te onderzoeken, zegt Ashleigh Tuite, auteur van de Canadese studie. Die gevallen werken als kanaries in de koolmijn: 'Ze stellen ons in staat om conclusies te trekken over de toestand van besmettelijke ziekten op Venezolaans grondgebied.'

(Suriname Mirror/IPS/MO.be/Scribd Suriname Mirror)

Sinterklaascomité Zaanstad boycot landelijke intocht 17 november in Zaandijk vanwege keuze voor Roetveeg Pieten

(Bron foto's: NH Nieuws/ANP)
Comité Zaanstad bedreigd vanwege de keuze voor Zwarte Piet

'Vanochtend kwam er nog eentje binnen dat we zijn uitgemaakt voor nazi's'


Het Sinterklaascomité Zaanstad doet niet mee met de landelijke intocht op 17 november in Zaandijk. De organisatie is het oneens met de keuze van omroep NTR om de traditionele Zwarte Pieten volledig te vervangen door Roetveeg Pieten. Het Sinterklaascomité Zaanstad betreurt die keuze van de NTR en trekt zich hierom terug, zo bericht NH Nieuws vandaag, donderdag 4 oktober 2018. 

Eerder nog zei de NTR de landelijke intocht samen met de negen lokale comités te willen organiseren. 'Wij zijn al behoorlijk aangepast', laat Rene de Reus van het comité weten aan NH Nieuws. 'Wij leveren alleen bruine Pieten. Geen Roetveeg Pieten, want daar distantiëren we ons van.'

De Reus is bang, dat veel kinderen hun oom of buurman zullen herkennen als er Zaanse Roetveeg Pieten meelopen met de intocht. 'Het is het eind van een Pietencarrière als je wordt herkend', zegt De Reus. Volgens het comité gaan de Zaanse Pieten al met hun tijd mee, maar 'in hun eigen tempo. Al onze Pieten zijn donkerbruin van kleur'.

Om toch een 'geschminkte' intocht te houden, organiseert het Sinterklaascomité Zaanstad op 24 november een eigen Sintfeest. Op 24 november komt de Sint dan in Zaandam-Zuid.

Gisteren maakte de NTR bekend, dat Sinterklaas bij de landelijke intocht in Zaandijk wordt begeleid door Roetveeg Pieten. Sommige Pieten hebben veel roet op hun gezicht, omdat ze al vaak door de schoorsteen zijn gegaan. Anderen zijn nog niet zo ervaren en hebben dus minder roet op hun gezicht, is de lezing van de NTR. De andere comités in de Zaanstreek doen wel mee. Ze leveren in totaal 150 Rretveeg Pieten.



Ondertussen heeft het Sinterklaascomité Zaanstad bedreigingen ontvangen vanwege de keuze voor Zwarte Piet in plaats van Roetveeg Pieten, aldus secretaris Patrick van Oorschot van het comité aan NH Nieuws. De organisatie ontvangt de bedreigingen onder meer via social media, maar ook telefonisch. 'We worden voor van alles uitgemaakt', zegt Van Oorschot.

Volgens hem hebben anti-Zwarte Piet-groeperingen gedreigd met 'acties' tijdens de intocht. 'Vanochtend kwam er nog eentje binnen dat we zijn uitgemaakt voor nazi's.'

Voor- en tegenstanders hebben al aangekondigd te zullen demonstreren. 'De Zaanse Schans is een klein gebied. Waar gaan ze staan?', vraagt Van Oorschot zich af. Hij roept de overheid op om maatregelen te nemen tegen de bedreigingen. Hij is bang dat er de komende tijd meer zullen volgen. 'Het maakt je enigszins angstig, maar we blijven voor ons standpunt staan', benadrukt Van Oorschot.

Of er ook maatregelen komen, is nog niet duidelijk. 'We hebben inmiddels een gesprek gehad met de gemeente en politie en er wordt naar gekeken.'

NDP-Assembleelid Misiekaba en -leider Bouterse geloven heilig dat NDP in 2020 weer aan de macht komt....

Misiekaba ziet spoken met bewering, 'dat er krachten zijn die het land terug willen brengen in handen van de kolonisator'

Bekende schreeuwerige lege hulzen retoriek van NDP's onderkoning André richting Santokhi en Brunswijk


Tijdens een ‘kader informatie meeting’ in NDP-partijcentrum Ocer gisteravond beweerde André Misiekaba, Assembleelid, dat de NDP in 2020 sowieso weer aan de macht komt. De leden werden verschillende keren door de partijtop opgeroepen om de eenheid te bewaren. Ondervoorzitter Ramon Abrahams gelooft, aan de hand van het opgekomen publiek, dat bewezen is dat de NDP nog steeds sterk staat, anders dan de geruchten die beweren dat de partij aan het afbrokkelen is. Dit schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 4 oktober 2018.

Aan de leden zijn de plannen van de regering voorgehouden en er waren presentaties over verschillende lopende projecten.

NDP-kopstuk en vicepresident Ashwin Adhin besteedde wat meer tijd aan toekomstige projecten die met gezondheidszorg, onderwijs, het buitenland, veiligheid en infrastructuur te maken hebben.

Partijvoorzitter Desi Bouterse maakte af en toe de microfoon vrij voor enkele 'speciale' gasten: ondernemers die getuigden van de de goede kansen en successen met hulp van de regering.

Voor Misiekaba is het meer dan duidelijk, dat de NDP de verkiezingen van 2020 ook wint. Hij haalde aan, dat er krachten zijn die het land willen opdelen in fracties, politiek-etnisch verdeeld willen houden en terug willen brengen in handen van de kolonisator. 'Mi kan taigi yu tide je gaat de NDP als een blok tegen je hebben, in het hele land gaan al de structuren van de NDP tegen jou…we gaan dit niet toelaten! Yu kan du san yu wani. Mi e win yu baka yere. 2020 na gewoon m’e win’ yu!'


Misiekaba heeft ook uitgehaald naar voorzitters Chandrikapersad Santokhi van de VHP en Ronnie ‘Bravo’ Brunswijk van de ABOP. De 'oranje clown' denkt de bevolking voor de gek te houden met visumvrij reizen naar Nederland als er een andere regering komt. Bravo en zijn ‘yos yosie’ partij mogen rustig aan een kant blijven, de NDP heeft hen niet gevraagd voor een samenwerking en zal dat ook niet doen.

Adhin legde uit, dat de Surinaamse regering al enkele maanden bezig is om het visumvrij reizen naar Nederland gedaan te krijgen. 'Het is de Europese Unie die beslist en niet Nederland alleen, omdat het land lid is van de EU. Een visum geldt voor heel Europa. Nederland is bereid het verzoek van Suriname te bespreken. Suriname heeft voorgesteld om alvast het visum vrij te stellen voor diplomatieke- en dienstpaspoorten.'

'Het is een goedkope manier om hiermee politiek te gaan spelen. Als het nou in deze termijn is of de volgende, het gaat een verworvenheid van deze regering zijn als de visumvrij komt. Wij hebben het geïnitieerd, de minister is al bezig, het is niet Nederland maar een heel EU aangelegenheid.' Adhin wees Santokhi in het Sarnami erop, dat de handelingen van deze regering onwisbaar zijn, het maakt niet uit hoe slim hij probeert te zijn. 

Bouterse deelde mee, dat het rapport van de commissie die zich boog over het wijzigen van het verkiezingssysteem, vóór eind november bij De Nationale Assemblee zal zijn. 'Dus vanaf dit moment, na all hands on deck. Het wordt werken geblazen. Laten we een principe-afspraak maken dat er hard gewerkt moet worden, een principe afspraak dat we in staat zijn om gezamenlijk deze job te klaren. Yes we can do the job!'

Professor Jan Mol: 'Zoetwatervissen zijn zelfs bij binnenlandbewoners niet bekend'

Trond Larsen (met dank aan Jan Mol)
'Veel van deze vissen zijn beperkt tot een bepaalde rivier of bergstroom'


Professor Jan Mol, hoogleraar in de aquatische leer, heeft een presentatie verzorgd in het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) over zoetwatervissen in Suriname. Mol, die tevens lid is van de PhD Board en Onderzoekraad van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, heeft zijn onderzoek gedaan in 1987 tot aan 2018. Hij heeft in zijn onderzoek gekeken naar verschillende vissoorten die voorkomen in Suriname en welke bekend zijn. Hierover heeft hij een boek geschreven, waarin een lijst is opgenomen met het aantal voorkomende zoetwater vissen. De informatie is verzameld door de vissen te observeren en te verzamelen. 

'Door hen te observeren, kom je erachter hoe ze leven, wat zij eten, et cetera. Je kan hen ook observeren in hun natuurlijke omgeving, hoewel dat moeilijker is, maar wel een beeld schept wat zij ervaren in het water', vertelde de hoogleraar, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 4 oktober 2018.

Wat in het bijzonder opviel in zijn onderzoek is het feit, dat de zoetwatervis in Suriname niet bekend lijkt te zijn. 'Wij zijn eerder bekend met de zwampvissen, zoals de pataka, walapa en krobia. Er zijn ook mooie vissen in het binnenland die we niet kennen en zelf bij de binnenlandbewoners niet bekend zijn, doordat veel van deze vissen beperkt zijn tot een bepaalde rivier.'

Diversiteit zegt iets over de gezondheid van de vissen oftewel de integriteit van het ecosysteem. Als het ecosysteem gezond is, dan is dat gelinkt aan het functioneren hiervan. Functioneert deze goed, dan levert deze gezonde vissen, schoon water, recreatie en ook onderzoek op. Het goed functioneren staat ook gelinkt aan de biodiversiteit en het welzijn van mensen.

Biologen bestuderen daarbij nieuwe vissoorten door deze formeel te beschrijven, en daarna worden ze in het classificatiesysteem ingepast. Bij dit systeem worden de soorten beschreven middels een naam (voornaam en familienaam).

Suriname is op het gebied van zoetwatervissen erg belangrijk, omdat de oudste vissen uit Zuid- Amerika nu in Suriname te vinden zijn. De zoetwatervisfauna van Suriname heeft 90 endemische soorten, waarvan 22,5% van de vissen voorkomt in de populatie. Sommige soorten zijn zelfs beperkt tot een enkele bergstroom.

Nieuwe voorzitter Ziekenhuisraad: 'Problemen hebben climax bereikt die wij niet vooruit moeten schuiven'

(Bron foto: AZP)
Claudia Marica-Redan: 'Hoogste tijd om problemen ziekenhuizen daadwerkelijk op te lossen'


Claudia Marica-Redan, de nieuwe voorzitster van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) - en directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP -, vindt het de hoogste tijd om de problemen binnen de ziekenhuizen daadwerkelijk op te lossen. 'Onze sector is zeer complex en de problemen hebben nu een climax bereikt die wij niet vooruit moeten schuiven', zegt ze vandaag, donderdag 4 oktober 2018, in de Ware Tijd.

De bestuursoverdracht van de NZR was vorige week in het Diakonessenhuis. Volgens Marica-Redan moest dit al veel eerder gebeuren, maar vanwege de vele problemen in de zorg is de overdracht uitgesteld. 'Manodj Hindori heeft ons geleid door een heel moeilijke periode en hij heeft een heel goede job gedaan', aldus Marica-Redan.

Tot nu is er geen vaste termijn voor het benoemen van een voorzitter, maar er zullen wel een vast roulatiesysteem en een zittingsduur worden bepaald. Een Ziekenhuisraad is volgens haar belangrijk, omdat de directeuren van de zorginstellingen gezamenlijk de beleidsdoelen kunnen vaststellen.

De nieuwe NZR-voorzitster spreekt van een toenemend aantal mensen dat zich steeds zieker meldt bij een ziekenhuis. 'De ziekenhuizen kampen met een gefragmenteerd financieringssysteem. De huidige fee for service is niet meer van deze tijd en moet op de schop.' Bij dit systeem is er geen plafond afgesproken met de dienstverlener of medici.

Marica-Redan noemt als een grotere bedreiging de toename van chronische ziekten. 'Er zal veel meer uitgegeven worden aan ziekenhuisopnames de komende jaren. Daarom is het heel erg belangrijk dat er veel meer geld wordt vrijgemaakt voor preventie en eerstelijns zorg.' 

Zij stelt dat ziekenhuiszorg duur is en dat zal altijd zo zijn. 'Het allerbelangrijkste is het voorkomen van ziekenhuisopname. Dat kan alleen als men de eerstelijns zorg versterkt en preventieprogramma's opstelt. Wij zijn er voor de patiënten en willen kwaliteitszorg leveren.' 

Selikor, Curaçao, moet 150.000 gulden per maand bezuinigen

'Bezuinigen doe je het eerst bij inhuren van personeel en materieel, snelste en het handigste'


Selikor moet 150.000 gulden per maand bezuinigen, met terugwerkende kracht vanaf 1 september. Dat betekent dat Selikor afscheid neemt van zijn uitzendkrachten en dat er ook niet geïnvesteerd kan worden in de voorraad van materialen, zoals handschoenen, vesten en andere zaken waaraan je kunt denken bij een vuilnisophaal- en verwerkingsdienst. Dat zegt Selikor-directeur Wesley Kook vandaag, donderdag 4 oktober 2018, in het Antilliaans Dagblad

'We werken al jaren samen met uitzendbureaus.Met name natuurlijk in vakantietijd, maar ook om langdurig zieken tijdelijk te kunnen vervangen. Nu hoorden we vorige week, dat we moeten gaan bezuinigen, dus dan is het logisch dat je dat eerst doet bij het inhuren van personeel en materieel. Dat is het snelste en het handigste. Verder moeten we ook snijden in overuren, want die zijn duurder en dus is dat ook een post waarop je snel een en ander kunt besparen. Het materieel dat we inhuren gebruiken we vooral bij de verwerking. Dan moet je denken aan bulldozers en loaders op de landfill.'

Kook was onaangenaam verrast door de mededeling van ‘boven’.

'Het is natuurlijk nooit leuk om te moeten bezuinigen, maar we werken al niet met een heel ruim budget, dus heel veel snijden zonder dat het pijn doet, dat zit er niet in. Maar goed, het is nodig, dus doen we dat. Of we in de problemen komen door deze bezuinigingen? Niet per se, maar er moet ook niet te veel misgaan, want dan gaan wij - en dus de burger - het merken.'

Oud-premier Ivar Asjes van Curaçao niet ‘bang’ voor nader onderzoek kosten HNO

'Ik verwelkom elk onderzoek dat gedaan wordt naar het proces van HNO'


Omdat afgelopen week de hogere kosten van Hospital Nobo Otrobanda (HNO) vooral toegeschreven zijn aan de verhuizing van de bouw op het voormalige Amstel-terrein naar Otrobanda, doet voormalig premier Ivar Asjes (toentertijd PS) nog eens uit de doeken hoe die besluitvorming in 2013 tot stand is gekomen. Hij is dan ook niet ‘bang’ voor een nader onderzoek. 

'Ik was van 7 juni 2013 tot en met 31 augustus 2015 premier. Ik verwelkom elk onderzoek dat gedaan wordt naar het proces van HNO', zo stelt Asjes in het Antilliaans Dagblad van vandaag, donderdag 4 oktober 2018.

'Nadat er vijftig jaar lang gediscussieerd is over een nieuw ziekenhuis, is het mijn kabinet geweest dat uiteindelijk de knoop heeft doorgehakt. Wij hebben niet alleen gepraat, maar ook belangrijke besluiten genomen en de fondsen vrijgemaakt om de bouw te realiseren.'

Met dit bericht stuurt Asjes ook de besluitvormingsdocumenten toe. Zo blijkt uit een brief van december 2013 aan de toenmalige minister van Financiën, dat in april 2013 een motie is aangenomen in de Staten waarin de voorkeur wordt uitgesproken over de locatie Otrobanda. Op 20 september 2013 wordt in de Raad van Ministers (RvM) deze motie bevestigd en op dezelfde dag wordt ook een Memorandum of Understanding (MoU) hierover getekend tussen het Land, het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) en Usona.

In de brief wordt de Financiën-minister gevraagd akkoord te gaan met de aankoop van Colon en de plannen voor de groundbreaking op 19 december 2013.

Gerealiseerde belastingen op Curaçao vooralsnog verder achter op de prognose

Gewone dienst tot en met juli sluit voorlopig met voordelig saldo van 3.8 miljoen gulden

 
De gewone dienst tot en met juli 2018 sluit voorlopig met een voordelig saldo van 3.8 miljoen gulden. Dat is weliswaar een overschot, maar de prognose ging uit van een noodzakelijke surplus van 24.2 miljoen. Het nadelig verschil ten opzichte van de prognoses bedraagt dus 20.4 miljoen, aldus vandaag, donderdag 4 oktober 2018, het Antilliaans Dagblad

Opnieuw blijven in het bijzonder de gerealiseerde belastingen vooralsnog verder achter op de prognose, namelijk 31,3 miljoen over de eerste zeven maanden van dit jaar, volgens het ministerie van Financiëndeels debet aan de stagnerende economie’.

De overige baten daarentegen vertonen een surplus op de prognose. Dit blijkt uit de jongste Financiële Management Rapportage (FMR). De cijfers zijn des te meer relevant, omdat minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën met het College financieel toezicht (Cft) in de weer is over de realisering en het realiteitsgehalte van de begroting 2018. Dit gebeurde tot nu toe met cijfers tot en met juni. Nu is ook juli beschikbaar.

De ogen zijn onder meer gericht op de gerealiseerde belastingopbrengsten. De FMR meldt, dat de maandelijkse prognoses van de individuele belastingontvangsten volledig zijn gesynchroniseerd met die van de Ontvanger, conform het systeem ‘Vogelvlucht’.

Ter informatie:


Aanwijzing Centrale Bank van Aruba aan Ennia Aruba

(Bron screenshot: YouTube)
Ennia Aruba voldoet nu niet de vereisten Arubaanse Landsverordening toezicht verzekeringsbedrijf


De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft onlangs ‘ingegrepen’ door middel van een beschikking en aanwijzing aan Ennia Aruba. Dit gebeurde nadat de CBA op 5 juli nog sussende woorden sprak in een persbericht over Ennia Aruba en in elk geval geen enkele actie ondernam, terwijl de Centrale Bank CBCS op Curaçao de noodregeling had laten uitspreken en ook direct vrijwel alle beleidsbepalers had ontslagen, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 4 oktober 2018.

Zelf weigert de Centrale Bank in Oranjestad informatie te geven, ook als daar nadrukkelijk om wordt verzocht, maar het dagblad schrijft te beschikken over voldoende materiaal om vast te stellen, dat de CBA op 24 september 2018 – ruim tweeënhalve maand later – een beschikking heeft uitgevaardigd.

Als gevolg van de beschikking voldoet Ennia Aruba niet aan de vereisten volgend uit de Arubaanse Landsverordening toezicht verzekeringsbedrijf (Ltv). De CBA is – intussen ook – van oordeel dat de betrouwbaarheid van de beleidsbepalers van de vennootschap die een gekwalificeerde deelneming in Ennia Aruba houdt ‘niet buiten twijfel staat’.

De beschikking noemt specifiek de namen van Ralph Palm en Abdallah Andraous, directeuren van Ennia Caribe Holding (Aruba).

HVB-Assembleelid Sapoen: 'Het sociaal contract is dringend aan reparatie toe'

'Er moet een herdefiniëring komen van het sociaal contract'


'Na zoveel jaren dient er een evaluatie en herdefiniëring te komen van het sociaal contract dat de regering met de samenleving heeft gesloten. Er hebben zich de afgelopen jaren zodanige ontwikkelingen voorgedaan dat herijking noodzakelijk is', zegt HVB-Assembleelid Raymond Sapoen vandaag, donderdag 4 oktober 2018, in de Ware Tijd.

In zijn Jaarrede maandag zei president Desi Bouterse in het parlement, dat het sociaal contract nog recht overeind staat. Sapoen: 'Het is belangwekkend, dat het sociaal contract nog overeind staat, maar dat zou niet de issue moeten zijn. Die zou moeten zijn dat het dringend aan reparatie toe is. Want de essentie is: hoe financier je het?'

'Hoe houd je de gezondheidszorg betaalbaar, hoe financier je de ouderbijdrage en garandeer je dat het onderwijs normaal voortgaat en hoe gaan we al de premies financieren?' Dat zijn de vragen die volgens hem beantwoord moeten worden. Er dient nu desnoods een tussenevaluatie te komen om knelpunten te identificeren en op te lossen. 'Dat heb ik niet gehoord in de Jaarrede. Er moet een herdefiniëring komen van het sociaal contract', aldus de HVB-leider.

Sapoen en BEP-voorzitter Ronnie Asabina vinden dat klein ondernemerschap prioriteit moet krijgen. De HVB-leider merkt op, dat er twee financieringsfondsen zijn, AKF (Agrarisch Kredietfonds) en KMO (fonds voor Kleine en Middelgrote Ondernemingen), waar kleine ondernemers nauwelijks profijt van hebben. 'Na 2015 is geen ene cent getrokken, terwijl honderden agrariërs zitten te wachten op de overheid.' Sapoen stelt, dat door tal van financieel-administratieve barrières toegang tot de fondsen enorm moeilijk is.

De ministers van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Financiën hebben vaak aangegeven, dat zaken geëvalueerd zullen worden, maar er is volgens de politicus nog geen verandering gekomen. Hij merkt op, dat ook het KMO-fonds geëvalueerd moet worden.

De regering kan op de talrijke vragen die door Assembleeleden zijn gesteld geen antwoord geven hoeveel ondernemers al met geld uit dit fonds zijn geholpen. 'Beide fondsen zijn belangrijk voor klein ondernemerschap, maar het rendement is er nog niet en ook niet goed te meten."'

Voor de BEP-voorzitter was het ook belangwekkend, dat de president met concrete voorbeelden heeft gewezen op successen van kleine ondernemers. 'Dit moet mensen stimuleren om ook te gaan ondernemen en te produceren, want ondernemerschap is de ruggengraat van elke samenleving', stelt de politicus. 'Het ligt aan de basis van de samenleving en dit moet een push voor kleine ondernemers zijn om harder hun best te doen, omdat wij geloven dat ondernemerschap de sleutel is voor duurzame ontwikkeling en succes.'

Gezonken Colombiaanse cocaïne duikboot nog steeds niet geborgen

Duikboot verdween 15 september in de Coppenamerivier

 
De Colombiaanse cocaïne duikboot die op 15 september in de Coppenamerivier verdween bij een mislukte poging om die aan wal te brengen wordt binnenkort geborgen. Dat gebeurt onder verantwoordelijkheid van de ministeries van Justitie en Politie en Defensie. 

De politie bevestigt, aldus vandaag, donderdag 4 oktober 2018, de Ware Tijd, dat het vaartuig nog niet uit het water is gehaald.

Waarom de werkzaamheden zo lang op zich laten wachten is onduidelijk. Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie zegt, dat zijn ministerie en de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) geen aandeel hebben in het bergen van de duikboot. De bewindsman stelt, dat de berging een aangelegenheid is van Justitie.

Hij voegt eraan toe ook te weten, dat zijn collega van Defensie druk bezig is met werkzaamheden om het vaartuig uit de rivier te halen. De MAS kon geen informatie geven over de situatie en de gevaren die de gezonken semi-duikboot mogelijk heeft voor andere boten in de omgeving.

Op 17 september schreef het Korps Politie Suriname op zijn website, dat de in beslag genomen semi-duikboot op 15 september in de Coppenamerivier is gezonken, toen een ondernemer bezig was om de boot vanuit de rivier aan land te krijgen met behulp van graafmachines. 'Tijdens het slepen van de boot op het droge ging het mis. De boot raakte los en zonk ongeveer twintig meter van de oever verwijderd in de rivier.' Verder stond er dat 'vandaag, maandag 17 september, wordt verwacht dat de ondernemer de semi-duikboot op het droge zal krijgen'.


De duikboot is vermoedelijk gebruikt om drugs te transporteren. Kort nadat het in februari werd ontdekt in Saramacca, zijn zeven Colombianen en één Cubaan aangehouden. Er werd bij de ontdekking geen drugs gevonden. De autoriteiten meldden dat het niet uitgesloten is dat Surinamers hand- en spandiensten hebben verleend.

Kort na de ontdekking van de duikboot werd een Cessna-vliegtuigje onderschept in dezelfde omgeving met daarin een grote partij cocaïne. Het onderzoek in de spraakmakende zaak wordt gedaan door de Special Task Force van het ministerie van Justitie en Politie en de inlichtingendiensten.

Dilip Sardjoe: 'Presidentiële onderhandelingscommissie heeft beste resultaat behaald, meer dan 80% voor de Staat'

'Regering heeft de Memorandum of Understanding met de Alcoa nooit verworpen'



Dilip Sardjoe, voorzitter van de presidentiële onderhandelingscommissie Alcoa, vindt dat tijdens de onderhandelingen met de Amerikaanse multinational het beste resultaat is behaald. Meer dan 80% is binnengehaald voor de Staat Suriname. 

Tijdens een informatiebijeenkomst in de Ballroom van Torarica is gisteravond door de commissie en haar juristen ingegaan op de Brokopondo Overeenkomst. Voorafgaand aan vragen uit de samenleving en de zaal, ging Sardjoe uitgebreid in op wat er allemaal gedaan is vanaf de instelling van de commissie in 2014, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 4 oktober 2018.

Over wat er verder zal gebeuren met de resultaten van de onderhandelingen, zei Sardjoe dat het des regering is. 'De resultaten met onderliggende documenten liggen bij De Nationale Assemblee.'

De waterkrachtcentrale Brokopondo wordt in december 2019 van de Staat Suriname. De commissie benadrukte, dat de krachtcentrale zal worden overgedragen aan een bedrijf dat honderd procent van de Staat is. Commissielid Marc Waaldijk zei, dat nu nog niet kan worden aangegeven welk bedrijf dat zal zijn. Het kan, dat het een nieuw staatsbedrijf wordt of een bestaand staatsbedrijf in de energiesector.

De commissie, ondersteund door Koster Advocaten, blijft erbij dat Alcoa geen wanprestatie heeft geleverd. Juridisch kan niet geëist worden, het staat ook niet in de Brokopondo-overeenkomst, dat een raffinaderij die op verlies draait, niet kan worden gesloten. Een raffinaderij hoeft niet 75 jaar mee te gaan. Benadrukt werd, dat de aluinaarderaffinaderij in een slechte conditie is en niet meer gebruikt kan worden.

Waaldijk wees erop, dat vanaf 2009 Suralco geen winst maakte. Wat de Afobakadam betreft, is deze goed onderhouden, ook volgens de eisen van de verzekering. De dam zal in goede staat worden overgedragen aan de Staat Suriname.

Op vragen over 5 miljoen Amerikaanse dollar die de regering heeft uitgetrokken voor de onderhandelingscommissie, deelde Sardjoe mee dat nog geen 1 miljoen is gebruikt voor alle kosten die gemaakt zijn, tot het aantrekken van consultants, in vier jaar tijd. Er moeten nog rekeningen binnenkomen, maar het bedrag zal volgens Sardjoe de 1 miljoen niet passeren.


Sardjoe ontkrachtte, dat hij of zijn mega-onderneming Rudisa iets te maken zal hebben met werkzaamheden voor Alcoa of Suralco, nadat de Brokopondo Overeenkomst is beëindigd. Hij levert ook niks voor de multinational, want volgens de Amerikaanse wetgeving zou dat niet mogen, zo zei hij. 'Rudisa zit wel in de energiesector, maar het gaat niet om waterkracht. Er is dus geen conflict of interest. Ik doe nu geen werk voor Suralco en zal het ook niet doen in de toekomst.'

Sardjoe zei ook, aldus de Ware Tijd, dat de regering de Memorandum of Understanding (MoU) met de Alcoa die in 2014 zou zijn afgesproken en in 2015 door het parlement zou zijn afgewezen, nooit heeft verworpen. Ook niet toen in De Nationale Assemblee alle leden van zowel de oppositie als de coalitie het document niet goed genoeg hebben gevonden en de regering de opdracht hadden gegeven opnieuw te onderhandelen met de multinational en met een ander MoU naar het parlement te komen.

Volgens Sardjoe heeft het parlement niet ingestemd met de MoU, omdat er het 'gevoel' was dat er andere investeerders gevonden konden worden om mee verder te gaan in de bauxietsector. 'Bij nader inzien is echter gebleken dat er veel meer verlies zal worden geleden. Redden van de sector is niet haalbaar, omdat er geen bauxietreserves meer zijn in het oosten van Suriname', aldus Sardjoe.

Sylvana Simons, BIJ1: 'Maakt jouw lokale intocht nog wel gebruik van Zwarte Piet, meldt het bij ons'

(Bron foto: Sylvana Simons)
Zwarte- en Roetveeg Pieten staan voor de deur en schudden Sylvana Simons wakker

- Simons opent met haar partij BIJ1 de jacht op Zwarte Piet
- Cliché retoriek: 'De strijd tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet is onderdeel bredere beweging om Nederland te dekoloniseren'


'De NTR heeft besloten bij de nationale Sinterklaas-intocht definitief Roetveeg Pieten in te zetten. BIJ1 is blij met deze belangrijke stap in het afschaffen van de racistische karikatuur Zwarte Piet', zo bericht de partij woensdag 3 oktober 2018 op haar website. 

Politiek leidster Sylvana Simons, die je het hele jaar niet politiek inhoudelijk hoort, maar nu tot leven komt en zich weer enthousiast stort op Zwarte Piet als een vermeend politiek issue van importantie:

'Hiermee wordt de jarenlange inzet van activisten beloond. Eindelijk kan deze nationale traditie een inclusief feest voor alle kinderen van Nederland worden.'

BIJ1 blijft de ontwikkelingen rondom het Sinterklaasfeest kritisch volgen. Simons: 'BIJ1 hoopt dat deze aanpassingen door de NTR een voorbeeld zijn voor scholen, bedrijven en organisaties door het hele land. Velen daarvan geven tot nu toe aan de lijn van de NTR te volgen.'

De strijd tegen de racistische karikatuur zwarte Piet is onderdeel van de bredere beweging om Nederland te dekoloniseren. Simons: 'De figuur Zwarte Piet is een voorbeeld van de Nederlandse verhouding met haar koloniale geschiedenis. Op onze scholen, in musea, in de openbare ruimte en in ons taalgebruik zijn nog grote stappen te zetten.'

'Maakt jouw lokale intocht nog wel gebruik van Zwarte Piet? Neem dan contact op met Jelle bij BIJ1, hij kan je helpen BIJ1'ers bij jou in de buurt te vinden om samen in actie te komen!'

ABOP-fractie: 'Reactie Franse ambassadeur op actie Franse politie Marowijnerrivier roept juist vragen op'

ABOP wil opschorting samenwerkingsverdrag grensgebied Suriname-Frankrijk


De ABOP-fractie vindt, dat de verklaring van de Franse ambassadeur Antoine Joly over het optreden van de Franse Gendarmerie op de Marowijnerivier meer vragen oproept in plaats van opheldering. 

De fractie van de ABOP, onder aanvoering van voorzitter Ronnie Brunswijk, heeft een brief aan president Desi Bouterse geschreven over het optreden van de Franse Gendarmerie in het stamgebied van de Aucaners. Er zijn bezittingen van een ondernemer in brand gestoken tijdens een gezamenlijke patrouille. De ABOP zal een tweede brief schrijven, na de verklaring van de Fransen om het verdrag aan te houden, totdat er duidelijkheid is over hoe er opgetreden moet worden in het grensgebied, zo  bericht Starnieuws woensdag 3 oktober 2018.

ABOP-fractielid Marinus Bee zegt, dat bij de behandeling van het verdrag in De Nationale Assemblee was komen vast te staan, dat de reguliere patrouilles van de Franse en Surinaamse justitiële autoriteiten aan de grens nu gedekt wordt door een verdrag in plaats van een mondelinge samenwerking.

'Wanneer nu gezegd wordt, dat deze operatie niet op basis van dat verdrag is geschied, willen wij van de ABOP weten waarom een verdrag nodig was om te opereren in het grensgebied. Dit verdrag is door alle fracties in De Nationale Assemblee ondersteund met uitzondering van de ABOP-fractie.'

Naar aanleiding van deze verklaring van de ambassadeur gaat de ABOP een tweede brief sturen naar de regering met het uitdrukkelijke verzoek om de werking van dit verdrag dan tijdelijk op te schorten totdat er duidelijkheid komt over gebieden/eilanden voorkomen in het grensgebied.

Gelijk na het incident hebben Surinaamse autoriteiten aangegeven, dat het Surinaams grondgebied is. 'Er zijn dus met andere woorden onduidelijkheden in het grensgebied Suriname en Frans-Guyana en daaraan gekoppeld is de fundamentele vraag, hoe gaan ze de twee kilometer vaststellen waarbinnen ze mogen opereren als de grenslijn niet duidelijk is?'

Mysterie van naakt vastgebonden mannen op straat treft populair vakantieoord Puerto Vallarta, Mexico

Vastgebonden blote mannen hebben een 'R' in hun hoofdhaar geschoren....



Miljoenen toeristen trekken elk jaar naar het Mexicaanse Puerto Vallarta, maar daar zitten de ordediensten momenteel met een bizar probleem. Er blijven maar naakte mensen opduiken die met vuurrode billen aan lantaarnpalen zijn vastgebonden. 

Alsof ze net een stevige afranseling hebben gekregen, zo gloeiden de billen van minstens twee, maar volgens lokale media, zelfs tien mensen die in Puerto Vallarta naakt en vastgebonden aan een lantaarnpaal ontdekt werden. In hun haren werd telkens een R kaalgeschoren, meteen ook de belangrijkste aanwijzing voor de politie.


Die R verwijst mogelijk naar 'ratero' of kortweg rat, het Spaanse woord voor een zakkenroller of een dief. Exact hoeveel mensen er al zo werden aangetroffen, willen de lokale autoriteiten niet zeggen, maar de plaatselijke politie bevestigt, dat de incidenten gebeurd zijn en dat er een onderzoek geopend is.

Ondertussen wekt het nieuws duidelijk bezorgdheid op bij toeristen die een vakantie naar Puerto Vallarta gepland hebben. Op Tripadvisor stellen anderen hen toch gerust: toeristen zal zoiets niet snel overkomen.

Puerto Vallarta ligt in de staat Jalisco, waar het Jalisco drugskartel de plak zwaait. Het is niet onmogelijk dat dergelijke grote kartels plots ‘kleine’ criminelen beginnen op tepakken om hun eigen imago als beschermers van de gemeenschap op te poetsen.

Slechts één man heeft over zijn beproeving gesproken. Hij beweerde, dat hij uit zijn huis was ontvoerd en door vreemden in elkaar was geslagen.

Bijna 16.000 mensen werden vermoord in de eerste zes maanden van 2018 in Mexico, het hoogste aantal sinds de start van de records in 1997 en een toename van 17 procent op 2017. Er waren 1.637 overvallen in de eerste acht maanden van 2018, tegen 2295 incidenten gerapporteerd in 2017, volgens de statistieken van de overheid.

(Suriname Mirror/Express/news.com.au/Nieuwsblad/YouTube)

Bij opstand in Braziliaanse gevangenis negen gevangenen gedood en 19 zijn op de vlucht geslagen

(Bron foto: Twitter)
Op de vlucht geslagen hebben twee gevangenismedewerkers gegijzeld


Volgens de autoriteiten in Brazilië zijn negen gevangenen gedood en 19 op de vlucht geslagen naar een bosrijk gebied in de buurt van een gevangenis in de noordelijke deelstaat Tocantins. 

De openbare veiligheidsdienst van de staat zei woensdag 3 oktober 2018, dat 28 gevangenen de Barra da Grota-gevangenis ontvluchtten tijdens een rel die dinsdag uitbrak. Negen van hen werden gedood in een vuurgevecht met politieagenten die hen opspoorden in het bos.

De politie speurt het gebied af naar de ontbrekende 19 gevangenen en twee gevangenismedewerkers die gegijzeld zijn.



Gevangenisopstanden komen vaak voor in het overvolle gevangeniswezen van Brazilië. De Barra da Grota-gevangenis werd gebouwd voor 480 gevangenen en had een gevangenispopulatie van 493 voor de ontsnapping.




(Suriname Mirror/OGlobo/AFP/France24/Folha de Sao Paulo/Associated Press/Twitter)