dinsdag 11 december 2018

Meteorologische Dienst waarschuwt voor zware regenval

Paramaribo weer eens deels onder water door slecht onderhouden, verwaarloosde, ontwatering


Grote delen van Paramaribo zijn ondergelopen, terwijl ook de andere districten hun deel van overtollige regenval te verduren hebben, schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 11 december 2018. De ondergelopen straten zorgen weer voor veel overlast en gevaar bij kanalen waar straten niet meer te onderscheiden zijn. En weer wordt pijnlijk duidelijk, dat de regering de juiste structurele aanpak van de ontwatering negeert.

In Paramaribo-Noord drijft de waterbegroeiing van de Boomskreek op straat, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 11 december 2018. Veel scholen zijn ondergelopen, waardoor scholieren door het vuile water naar en van het schoolterrein moeten lopen.

De Meteorologische Dienst zegt, dat de buien op sommige plaatsen zwaar zijn en soms gepaard gaan met windstoten. Aan het eind van de nacht voorspelt de Meteodienst nevel en mist op sommige plaatsen. Er wordt gewaarschuwd voor wateroverlast, rukwinden en blikseminslag.

Na woensdag wordt mooi weer voorspeld voor het kustgebied.

In de afgelopen 24 uur is de meeste regen gemeten op Alliance met 69 mm, Palumeu volgt met 35,1 en Zorg en Hoop met 34 mm.

Ook voor de nacht wordt regen voorspeld voor Paramaribo, Marowijne, Nickerie, Brokopondo en Sipaliwini.


Man schiet in kathedraal van Campinas, Brazilië, zeker vier mensen dood

Dader pleegt na moordpartij voor het altaar zelfmoord


In Brazilië heeft een man tijdens een mis in een kathedraal in de stad Campinas zeker vier mensen doodgeschoten. Vervolgens pleegde hij zelfmoord voor het altaar, melden Braziliaanse media vandaag, dinsdag 11 december 2018. 

De man betrad ongeveer drie kwartier na het begin van de mis de kathedraal met een pistool en een revolver.

Toen de hulpdiensten arriveerden, had de man al zelfmoord gepleegd. 'Hij schoot willekeurig op mensen'

'Het was eng', zegt ooggetuige Alexandre Moraes tegen nieuwszender GloboNews. 'Hij kwam binnen en schoot willekeurig op mensen. Iedereen was aan het bidden.'


In Brazilië worden meer mensen vermoord dan waar ook ter wereld. Vorig jaar stond de teller op 64.000 moorden. Toch zijn aanslagen zoals deze relatief zeldzaam in het land.

De politie heeft nog geen mededelingen gedaan over het motief of de identiteit van de schutter.(Suriname Mirror/Folha de Sao Paulo/NOS/Gazeta do Povo/g1.globo/YouTube/Twitter)

Douane Nederland vindt 2.500 kilo cocaïne tussen meloenen op een terminal op Maasvlakte

(Bron foto: OM)
Het schip waar de container op zat was afkomstig uit Brazilië


Het Openbaar Ministerie (OM) bericht vandaag, dinsdag 11 december 2018, dat op vrijdag 16 november tijdens een controle door de Douane een partij van 2.500 kilo cocaïne is aangetroffen in een container die gelost was op een terminal op de Maasvlakte. 

Wegens lopend onderzoek is de vondst nu pas bekend gemaakt.

De cocaïne zat verstopt in een container met meloenen. Het schip waar de container op zat was afkomstig uit Brazilië. De meloenen waren vermoedelijk bestemd voor een bedrijf in Venlo.

Het HARC-team (Hit and run container) startte gelijk een onderzoek naar de herkomst van de drugs. Op dinsdag 20 november werd de container opgehaald op de terminal in Rotterdam. De chauffeur van de truck is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van verdovende middelen.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Lid inheemse Pemon in Venezuela gedood tijdens 'confrontatie' met veiligheidstroepen

21-Jarige Charlie Penaloza doodgeschoten tijdens clash in Canaima National Park

Veiligheidstroepen wilden illegale goudmijn in de zuidelijke deelstaat Bolivar ontruimen


Een lid van de inheemse Pemon-gemeenschap in Venezuela is zaterdag gedood tijdens een 'confrontatie' met veiligheidstroepen, die probeerden een illegale goudmijn in de zuidelijke deelstaat Bolivar te ontruimen, zei minister van Defensie Vladimir Padrino dinsdag 11december 2018. 

Het was de laatste in een reeks gewelddadige incidenten in de afgelegen oerwouden van de eens zo bloeiende OPEC-natie, waar mensen steeds meer naar informele goudwinning gaan, terwijl de socialistische economie van het land zich ontrafelt en hyperinflatie miljoenen mensen dwingt te zoeken naar eenvoudige voedselproducten die ze zich kunnen veroorloven.Padrino zei, dat hij de dood van de 21-jarige Charlie Penaloza betreurt tijdens de clash, die plaatsvond in het Canaima National Park, de thuisbasis van 's werelds hoogste waterval. Hij zei dat de strijdkrachten werkten om de inheemse bevolking en het milieu te beschermen tegen 'maffia' die illegale mijnen beheersen.

'Het zou naïef zijn om te denken, dat alleen de inheemse bevolking achter de illegale goudwinning zit. De inheemsen, ik herhaal, zijn slachtoffers', zei Padrino op de staatstelevisie. Hij gaf geen verdere details over de operatie of hoe Penaloza stierf.President Nicolas Maduro heeft in 2016 de oorlog verklaard aan illegale goudzoekers, als onderdeel van een plan om de goudoutput te verhogen in de zogenaamde 'Mining Arc' in het zuiden van Venezuela om een ​​alternatieve bron van inkomsten te bieden naarmate de economie een dramatische daling van de olieproductie te zien gaf.

Maar, politici van de oppositie en inheemse groepen hebben het leger beschuldigd van het proberen de informele goudhandel onder controle te houden. 'De Venezolaanse staat is verantwoordelijk voor het fysieke verlies van onze metgezel Charlie Penaloza Rivas, als gevolg van een ongecontroleerde gewapende inval door de veiligheidstroepen of met hun medeplichtigheid', zei de Raad van Pemon-opperhoofden in een verklaring zaterdag.

Als gevolg van het incident schorsten de opperhoofden de gemeenteraadsverkiezingen in het gebied die zondag zouden plaatsvinden.In oktober werden zeven Venezolanen gedood in een afgelegen goudmijn in een schijnbare botsing tussen gewapende groeperingen om het gebied onder controle te krijgen. In februari werden 18 mensen gedood toen soldaten botsten met illegale mijnwerkers in Bolivar.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/2001.com.ve)

Angstige momenten voor paraglider verstrikt in elektriciteitslijnen in Venezolaanse deelstaat Táchira

Paraglider kon binnen een uur uit zijn hachelijke situatie worden bevrijd


Een paraglider beleefde de schrik van z’n leven toen hij zondag 9 december 2018 verstrikt raakte in enkele elektriciteitslijnen in de Venezolaanse deelstaat Táchira. De stroom moest een uur lang worden afgesloten om de man te redden. 

De Venezolaanse energiemaatschappij Corpoelec liet op Twitter weten, dat de bewoners van de regio het een tijdlang zonder elektriciteit zouden moeten doen. Dat is op zich niet vreemd: verschillende delen van het land worden wel vaker geplaagd door stroomonderbrekingen.

Maar, de reden voor deze onderbreking was wel heel bijzonder. Een paraglider was erin geslaagd om met zijn parachute een stel elektriciteitslijnen te raken. De man raakte verstrikt en kon geen kant meer uit.


Gelukkig raakte hij geen lijnen die effectief onder stroom zaten, volgens minister van Energie Luis Motta Dominguez. De paraglider werd minder dan een uur later uit zijn hachelijke situatie bevrijd.

Het is niet duidelijk of hij er verwondingen aan overhoudt. De stroomstoring had wel een invloed op 360 gebouwen in de staat, waar die dag gestemd zou moeten worden voor de gemeenteraadsverkiezingen, meldt Dominguez. Sowieso was de opkomst erg laag, doordat de oppositie de verkiezingen hebben geboycot.(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/BBC/Twitter/Noticias al Dia y a la Hora/Instagram)

Vrouw in Yucatan, Mexico, onder vuur na beschilderen van haar kleine chihuahua als alebrije...

Chihuahua als alebrije beschilderd voor Festival Canino del Terror in Mérida, YucatánEen vrouw uit Yucatan, Mexico, die haar kleine chihuahua hond als alebrije (alebrijes zijn fel gekleurde beelden van fantastische wezens uit de Oaxaca-Mexicaanse volkskunst) beschilderde, wordt ervan beschuldigd het hondje te hebben mishandeld. 

Gebruikers van sociale netwerken bekritiseren en beschuldigen de vrouw, die haar huisdier schilderde voor een evenement dat bekend staat als Festival Canino del Terror, dat zes weken geleden werd gehouden in Mérida, Yucatán, van dierenmishandeling.


In een video die op sociale netwerken wordt verspreid, wordt de chihuahua rillend gezien, zichtbaar gestrest en met zijn staart tussen de benen, terwijl de eigenaresse zegt, dat zij had besloten om het arme dier te beschilderen voor het evenement dat plaatsvond op 27 oktober in het Parque de las Américas te Mérida.


(Suriname Mirror/The Yucatan Times/Twitter/Facebook/Milenio)

Dagblad Suriname: Fracties NDP en VHP genieten van snoepreisjes

Doekhie (NDP): 'VHP'ers grijpen altijd de eerste kans om op staatskosten naar buitenland te reizen'


Binnen De Nationale Assemblee (DNA) is sinds eind november het seizoen van dienstreizen aangebroken. Sinds 28 november hebben al 11 leden deelgenomen aan deze zogenaamde snoepreisjes. Opvallend genoeg bestaan de delegaties allemaal uit leden die deel uitmaken van de fracties van de Nationale Democratische Partij (NDP) en Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 11 december 2018. 

Elk afgevaardigd lid maakt per dag aanspraak op ongeveer 250 Amerikaanse dollar aan handgeld. Voor al deze 11 leden is dat per dag neergekomen op een totaal van 2.750 Amerikaanse dollar aan handgeld. Daar komen ook nog hotel- en uitrustingskosten bij. Naast het feit, dat de staat opdraait voor kosten van dienstreizen, is het in sommige gevallen ook zo, dat de uitnodigende organisatie de ticketkosten (business class) dekt.

Het tekort van in totaal 13 uitlandige leden was duidelijk te merken bij de recente beëdiging en toelating van Marlon Budike (NPS) op 4 december in het parlement. Nauwelijks een handjevol DNA-leden heeft deze laatste openbare vergadering bijgewoond.

* Vanaf 28 november tot en met 5 december hebben André Misiekaba (NDP), Dew Sharman (VHP) en Grace Watamaleo (NDP) deelgenomen aan de 36e ACP-EU vergadering in Cotonou, Benin.

* Een Assembleedelegatie bestaande uit Joan Wielzen (NDP) en Djoties Jagernath (VHP) heeft 3, 4 en 5 december deelgenomen aan de achtste World E-Parliament Conference met als thema ‘Parlementen, technologie en innovatie’.

* Een delegatie bestaande uit Amzad Abdoel (NDP), Jitendra Kalloe (VHP) en Wendell Asadang (NDP) heeft op 6 en 7 december deelgenomen aan de ‘2018 Annual Session of the Parliamentary Conference on the WTO’ in Genève, Zwitserland.

* In Katowice, Polen, wordt van 3 tot en met 14 december 2018 de Klimaatconferentie (COP24) gehouden. De delegatie bestaande uit Silvana Afonsoewa (NDP), Hans Sandjon (NDP) en Riad Nurmohamed (VHP) participeert echter aan de conferentie in Kraków, die door de VN in samenwerking met de Inter-Parlementaire Unie (IPU) is georganiseerd.

Vorig jaar heeft het college leden afgevaardigd naar in totaal 25 buitenlandse missies. Alleen de NPS-fractie neemt geen deel aan deze missies.

NDP-parlementariër Rachied Doekhie heeft eerder vaak zijn ongenoegen geuit over de manier waarop oppositieparlementariërs, waaronder vooral leden van de VHP, altijd negatief zijn over de coalitie en de regering, maar altijd de eerste kans aangrijpen om op staatskosten naar het buitenland te reizen. De NDP’er herhaalde dit weer, toen DNA-leden recent een forse verhoging kregen op hun schadeloosstelling en de VHP hiertegen protesteerde. 'Een groot deel van de oppositie heeft geen durf om te praten over hun dubbele salarissen, pensioenen en al de duizenden Amerikaanse dollar die zij in de afgelopen jaren hebben helpen verspillen met dienstreizen. Als zij solidair zijn met het volk en een grote bek hebben, moeten zij dan alle kosten van deze dienstreizen en de geïnde dubbele salarissen terugstorten. Honderden Amerikaanse dollar per dag aan kosten voor snoepreisjes in het buitenland, terwijl er geen enkel resultaat voor het volk wordt bereikt', aldus de NDP’er.

Los van dienstreizen die door het parlement zelf worden georganiseerd, zijn er ook leden die op eigen initiatief in het buitenland verkeren om partnerschappen voor hun eigen politieke organisatie te verstevigen. Twee van deze personen zijn Chandrikapersad Santokhi (fractieleider VHP) en partijgenoot Asiskumar Gajadien. Beide volksvertegenwoordigers zijn met nog vijf VHP’ers op 1 december naar China vertrokken. De partij is uitgenodigd door de ‘International Department of the Central Committee of the Communist Party of China (CPC)’.

Bezorgdheid bij Carl Breeveld (DOE) na omvallende nieuwe betonnen EBS-mast op auto


(Bron foto: Facebook)
Breeveld vraagt in open brief regering opheldering rond plaatsing betonnen masten


Open brief aan de Regering van Suriname 

'In het Ontwikkelingsplan (OP) 2017-2021 geeft de regering aan te streven naar duurzame ontwikkeling waarbij gestelde doelen zullen bijdragen aan de beoogde nationale ontwikkeling, efficiëntie, productie, sociale zekerheid, veiligheid en een gezond en leefbaar milieu. Ik moest met name aan de drie laatstgenoemde begrippen denken toen de samenleving, en specifiek één van onze burgers vanmorgen geconfronteerd werd met een elektrische paal, die dwars over de Jagernath Lachmonstraat op zijn auto neerstortte. 

Een levensgevaarlijk ongeluk dat in schril contrast staat met de eerder aangehaalde mooie formulering van de regering in het OP. De gemeenschap is hierover zeer bezorgd.

Kan de regering antwoord geven op de volgende vragen en de gemeenschap informeren over de kwestie.

1. Welke civiel technische consultant heeft, wellicht namens EBS, deze palen geplaatst? 
2. Het lijkt mij dat deze palen zonder een degelijke fundering geplaatst zijn. Hoe zijn de palen gegrondvest? 
3. Kunnen er spoedmaatregelen getroffen worden bij deze en andere hoofdverkeersaders om erger te voorkomen? Of moet NCCR preventief in beweging komen en burgers op te roepen bepaalde risico straten te mijden? 
4. Is de regering het met mij eens, dat het ongeluk dat zich vanmorgen voltrokken heeft, niet slechts een gevaar vormt voor weggebruikers maar ook voetgangers, woningen en bewoners in de omgeving? 

Gisteren herdacht de wereldgemeenschap 70 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De afkondiging in 1948 was een mijlpaal in de geschiedenis. Ik zie deze verklaring als een belangrijk gegeven en stimuleer allen om zich hieraan te houden.

Tegelijk maak ik van de gelegenheid gebruik om de regering te wijzen op haar verantwoordelijkheid in het kader van een veilige samenleving, wat ook deel uitmaakt van deze verklaring, en waar het hier besproken voorval haaks op staat.

Paramaribo, 11 december 2018 
Carl Breeveld Lid van De Nationale Assemblee'

Veiling van het terrein van Times Mall gaat gewoon door, op 18 december

Unithouders kijken kat uit de boom en wachten gelaten af op wat komen gaat


De veiling van het terrein van Times Mall op de hoek van de Dominee- en Steenbakkerijstraat is niet gestuit, zoals sommige unithouders hopen. Volgens een bekendmaking van notaris Derrick Alexander gisteren in de Ware Tijd, wordt het perceel op 18 december geveild. Enkele weken geleden is de advertentie met deze veilingsdatum ook gepubliceerd. 

Desondanks is unithouder 'Chico' optimistisch. Hij verwacht dat de veiling zal worden tegengehouden door de leiding van het winkelcentrum. 'Vrijdag of zaterdag is er in de mall een hotel geopend dat goed wordt bezocht door Cubanen. De mensen hebben veel geïnvesteerd en ik denk niet dat ze dat zomaar uit handen zullen geven', zegt hij vandaag, dinsdag 11 december 2018, in de Ware Tijd.

Volgens hem wil de bank met de advertentie de druk opvoeren zodat de leiding aan haar financiële verplichtingen zal voldoen. Ook al komt er een nieuwe eigenaar, dan verwacht 'Chico' niet dat hij uit de mall wordt gezet. Hij heeft een contract van drie jaren getekend en zit al twee jaar in het winkelcentrum. 'Wat de nieuwe eigenaar kan doen, is dat de unithouders blijven totdat hun contract is verlopen. Daarna kan hij doen wat hij wil met het gebouw', stelt de unithouder.

Ook unithouder Ramnarine Parsotan vindt dat de unithouders bij verkoop van de mall wat tijd moeten krijgen om af te bouwen. 'Wij hebben een advocaat die onze zaken behartigt, maar wij wachten nog af', zegt Parsotan. Voor hem maakt de veiling van het terrein niet veel verschil, omdat hij eind december vertrekt uit het winkelcentrum. 'Vanaf begin dit jaar is de koopkracht heel erg gedaald, waardoor het niet makkelijk is om de huur te betalen', zegt de unithouder. Hij had wel verwacht, dat de leiding van de mall de unithouders zou informeren over het tegenhouden van de veiling. 'Maar, er wordt niets tegen ons gezegd en wij blijven in onzekerheid', zegt Parsotan. Hij verkoopt sinds 1996 onder meer kleding, schoenen en petten en heeft units gehuurd in de voormalige City Mall en het Kersten Warenhuis. De laatste was de voorloper van Times Mall.

Het Kersten Warenhuis is in juni 2014 verkocht. Clifford Marica, leider van de actiegroep die namens de Evangelische Broedergemeente Suriname (EBGS) was ingesteld, was destijds tegen de verkoop van het warenhuis. De groep wilde deze verkoop tegenhouden en had hiervoor aandacht gevraagd via een vreedzame protestmanifestaties met gebed en zang. De plek waar het Kersten Warenhuis stond is van historische waarde voor EBGS'ers, omdat het zendingswerk daar begon.

'Er rust geen zegen op het terrein. De zegen hoort de EBGS toe', zei Marica eerder. Of de toen protesterende EBGS'ers nu gelijk krijgen, wil hij niet zeggen. Marica herinnert zich dat ze een beroep hadden gedaan op de gemeenschap om het Kersten Warenhuis niet te kopen. Nu de Times Mall op de veiling staat, is dat volgens Marica misschien een mogelijkheid om het gebouw weer in de boezem van de EBGS te krijgen. 'Maar, dat ligt helemaal aan het bestuur van de EBGS', zei hij.

'Begroting 2018 regering Curaçao voldoet niet aan normen van de Rijkswet financieel toezicht '

College financieel toezicht heeft huiswerk voor ministerie van Financiën en Kenneth Gijsbertha


Anders dan gesteld wordt in de Uitvoeringsrapportage tot en met het derde kwartaal, verwacht het College financieel toezicht (Cft) dat de begroting 2018, inclusief de reservering van 40,6 miljoen voor de tekortcompensatie 2017, niet meer sluitend is en dat daarmee niet meer is voldaan aan de normen van de Rijkswet financieel toezicht (Rft), zo bericht vandaag, dinsdag 11 december 2018, het Antilliaans Dagblad.

Zoals deze krant al berichtte, voorziet het Cft eind dit jaar een tekort van minimaal 23,8 miljoen gulden. Het college heeft daarom huiswerk voor het ministerie van Financiën en bewindsman Kenneth Gijsbertha (MAN) en verzoekt uiterlijk binnen veertien dagen - gerekend vanaf afgelopen vrijdag, 7 december - de volgende informatie aan te leveren:

1. Een concrete uitwerking van de nog mogelijk additioneel te nemen maatregelen die het dreigende tekort in 2018 kunnen beperken. Breng daarbij een bijgestelde eindejaarsprognose in beeld en betrek tevens uw concrete voorstel ten aanzien van de compensatie van het tekort uit 2017.
2. Een beschrijving van de overige meevallers die u voor 2018 verwacht naast de reeds gemelde 16,2 miljoen uit de Belastingregeling Koninkrijk.
3. Een overzicht van de verwachte dividendopbrengsten 2018 per overheidsentiteit die gezamenlijk optellen tot de begrote 35,8 miljoen. Het Cft verzoekt u het realiteitsgehalte van deze opbrengsten te onderbouwen.
4. Een uitgebreide rapportage....


CPA-aandelen worden verkocht aan Port of Rotterdam en het Algemeen Pensioenfonds van Curaçao

Doel verkoop bevordering economische ontwikkeling en bedrijvigheid in de haven


Minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling heeft onlangs een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met Korpodeko, het Algemeen Pensioenfonds van Curaçao (APC), Havenbedrijf Rotterdam en Curaçao Ports Authority (CPA) voor de verkoop van CPA-aandelen aan Port of Rotterdam en het APC. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 11 december 2018.

Het doel van de verkoop van de aandelen is ‘de bevordering van de economische ontwikkeling en bedrijvigheid in de haven en de ontwikkeling van verschillende investeringen en projecten’, zo staat in het landsbesluit waarmee Martina door de gouverneur wordt gemachtigd om Curaçao te vertegenwoordigen bij de ondertekening van de overeenkomst.

Als de verkoop en transactie van de aandelen van Korpodeko aan het APC wordt voortgezet, zal dit resulteren in een minimumaandeel van 6 procent voor het APC, zo staat in de MoU te lezen. In september werd bekend, dat de Port of Rotterdam bij een samenwerking met CPA bewust voor een aandeelhouderschap kiest.

Hotels op Curaçao zitten in december 'helemaal' vol

Sluiting aantal hotels heeft geen invloed op bezettingsgraad overige hotels

Eefje Seegers van Papagayo Hotel & Resort: 'Eigenlijk zijn we al sinds vorig jaar bijna volgeboekt voor deze periode'


Er mogen dan wat hotels zijn omgevallen de laatste tijd, het hotelwezen kijkt vooruit naar een heerlijke maand december. 'We zitten helemaal vol', is een boodschap die het Antilliaans Dagblad vaak hoort bij een rondje langs de hotels, zo schrijft het dagblad vandaag, dinsdag 11 december 2018. 

'Eigenlijk zijn we al sinds vorig jaar bijna volgeboekt voor deze periode', zegt Eefje Seegers van Papagayo Hotel & Resort. 'De mensen die hier vorig jaar waren, boekten meteen voor dit jaar. Zo gaat het vaak, met name waar het ’t resort betreft. Het hotel is wat jonger, dus daar ligt het herhalingspercentage iets lager, maar ook daar hebben we een groot deel terugkerende gasten. We zitten dus helemaal vol met gasten uit Nederland, maar ook steeds meer uit Brazilië en de Verenigde Staten. Het bevalt de Brazilianen blijkbaar erg goed hier, want we krijgen steeds meer aanvragen.'

Ook Baoase zit vol. 'Dat is eigenlijk elk jaar wel zo in deze periode', zegt een woordvoerster. 'We hebben het gehele jaar door niet te klagen, maar december is een absolute topmaand.'

Marloes Molendijk van Floris Suite beaamt dat. 'Niet gek ook natuurlijk. Wat is er nou mooier dan de winter te verruilen voor een tropische locatie in deze tijd van het jaar? Wij zitten nagenoeg vol en ik verwacht dat we de komende dagen wel helemáál uitverkocht zullen geraken. Met Kerst en Oud & Nieuw is het hier in elk geval bommetje.'

Eerste deel van Hospital Nobo Otrobanda (HNO), Curaçao, wordt opgeleverd

Van vier afdelingen is de constructie volledig geïnstalleerd


Deze maand nog zal het eerste deel van Hospital Nobo Otrobanda (HNO) worden opgeleverd. Het gaat daarbij om vier afdelingen waarvan de constructie, met daarbij de elektriciteitskabels en waterleidingen, volledig is geïnstalleerd. Volgende week zaterdag moeten de afdelingen A, D, E en H3 afgerond worden. Dat zijn het dialysecentrum, de afdeling ‘Moeder en Kind’, de centrale hal van het ziekenhuis en de keuken. De rest van het gebouw volgt een aantal maanden later, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 11 december 2018. 

Volgens Clifton Wallé, adviseur Strategic Communication HNO, is er bij de bouw van het Curaçao Medical Center (CMC) - zoals het zal gaan heten wanneer het nieuwe ziekenhuis operationeel is - rekening gehouden met vijf belangrijke uitgangspunten. Namelijk het centraal stellen van de patiënt, het zorgen voor een efficiënte doorstroming van mensen, goederen en voertuigen en het behouden van flexibiliteit.

Verder zijn het gebruik van bewezen technologieën en duurzaamheid twee belangrijke pijlers.

Aan het centraal stellen van de patiënten is volgens Wallé gehoor gegeven in het logistiek concept. Bijvoorbeeld door functies te clusteren en bij de positionering van verschillende afdelingen te kijken naar relaties die afdelingen onderling hebben. Daarbij is prioriteit gegeven aan de relaties in het voordeel van de verstrekking van acute zorg, van de zorglogistiek, de goederen en het personeel. Ook wordt in dat kader genoemd dat het thema ‘vrouw en kind’ zichtbaar is weergegeven.

Betonnen mast van EBS aan Jagernath Lachmonstraat valt op auto...

(Bron foto: Facebook)
Deskundigen hebben gewezen op gevaar van betonnen masten dicht langs wegen


Een betonnen mast van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) aan de Jagernath Lachmonstraat in Paramaribo is vanmorgen, dinsdag 11 december 2018, op een auto gevallen. Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de mast losgeraakt is. De kolossale masten zijn niet op een betonblok bevestigd. Door de regen is de grond rond de mast zacht geworden, waardoor het gevaarte omlaag kwam en op het dak van een auto is terechtgekomen. 

Voor zover bekend zijn er geen ernstige gewonden gevallen. De brandweer moest er aan te pas komen om de mast te verwijderen.

De EBS kon op dit moment geen informatie verstrekken, maar komt later op de dag met een persbericht.

Er is veel kritiek op het pilot project van het staatsbedrijf. Deskundigen hebben gewezen op het gevaar van het gebruik van betonnen masten zo dicht langs de weg. Ook de wijze van bevestigen van de masten wordt bekritiseerd.

Onafhankelijkheidsplein heeft weer zijn jaarlijkse reuzen (kunst-)kerstboom

Verlichting aangestoken in bijzijn van kinderen van Hubert Stichting en Lobi PikinEen reuzen kunstkerstboom verlicht voor de zevende keer het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. De verlichting werd gisteren aangestoken in bijzijn van kinderen van de Hubert Stichting en Lobi Pikin. De boom is ondertussen een begrip geworden, een trekpleister voor velen uit verschillende districten, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 11 december 2018.

Voordat de lichten werden aangemaakt was er een korte bijeenkomst. Een geestelijke ging voor in gebed, de onder-directrice van Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Henriëtte Bholasingh-Helstone, sprak de aanwezigen toe en Eugène van der San, directeur van het Kabinet van de President, droeg zowaar een gedicht.


De kerstboom is weer een initiatief van Ramon Jawalapersad, directeur van Roelie’s Lighting & Decor.

Bholasingh-Helstone ziet overigens graag dat andere ondernemers het voorbeeld van Roelie’s opvolgen om in meer districten kerstprojecten te doen. 'Het is een mooie manier om terug te geven aan de gemeenschap', merkte ze op.

De kerstboom zal tijdens Owru Yari en de eerste dagen van januari 2019 nog staan.

Toch steun uit visserijsector voor LVV-minister Soerdjan in kwestie Chinese hektrawlers

Ros National Fishery NVEr zou zwaar gelobbyd worden om groen licht te krijgen voor zes Chinese hektrawlers

- 'Wij vermoeden dat er van boven druk op de minister uitgeoefend zal worden, daarom gaan wij hem steunen'
- Visserijsector wijst naar Ros National Fishery NV


Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) mag de komende tijd rekenen op steun van de visserijsector. Vertegenwoordigers uit de sector vermoeden dat er druk op de minister zal worden uitgeoefend om de zes Chinese vissersschepen, drijvende visverwerkingsfabrieken, toestemming te geven om in Surinaamse wateren te werken. Er wordt momenteel zwaar gelobbyd om groen licht te krijgen, geven de vertegenwoordigers uit de sector aan, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 11 december 2018.

Verschillende organisaties uit de visserijsector hebben gisteren in theater Unique een persconferentie gehouden over de stand van zaken. Benadrukt werd weer, dat als de Chinese trawlers in productie gaan, het afgelopen zal zijn met de andere vissers. Twee van de zes schepen zijn ondertussen geïnspecteerd. Het ministerie heeft vastgesteld dat de schepen niet voldoen aan de Surinaamse eisen. De motoren bijvoorbeeld hebben een vermogen van 3.084 pk, terwijl 500 pk het maximale mag zijn voor de Surinaamse visgronden. Ook ontbreekt apparatuur, zoals GPS en dieptemeters.

Er is ook geen juridische basis om de trawlers van deze grootte en capaciteiten op de Surinaamse visgronden toe te laten, stellen voorzitters Prahlad Sewdien van de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA), en Udo Karg van de Suriname Seafood Association (SSA).

De wet en de regels, resultaten van jaren lang werken om de visgronden van Suriname duurzaam en op een bepaald niveau te houden, zijn daar duidelijk over, deelt Karg mee. 'Suriname is het enige land in de regio dat nog kan exporteren naar Europa. Onze visgronden zijn gezond, van de buren allang niet meer. We moeten dus niet toestaan dat dit gaat veranderen', gaf Karg aan.

Karg en Sewdien deeldn mee achter minister Soerdjan te staan. Hoewel hij nogal langzaam te werk gaat, is er nog geen reden om hem te wantrouwen, geven ze aan. 'Wij vermoeden dat er van boven druk op de minister uitgeoefend zal worden', merkte Sewdien op. 'Daarom gaan wij hem steunen. Hij heeft al vastgesteld dat de schepen niet voldoen aan de eisen en dat ze dus geen toestemming kunnen krijgen.'

Er is ook geen juridische grond voor toestemming, herhaalde Karg. 'Ze mogen geen toestemming krijgen om op welke manier dan ook te vissen.'

Hij denkt niet, dat de introductie van een nieuwe vorm van visvangsten in Suriname mogelijk is. Hij denkt ook niet dat dit een gezonde zaak zou zijn voor de toekomst van de visserijsector in Suriname, die nu al overvol is qua vissers

Ros National Fishery NV is het bedrijf waar het volgens de FSA om gaat. De NV heeft op haar KKF-uittreksel in totaal 20 doelen staan. Hieronder vallen het exploiteren van landbouw- veeteelt- en visserijondernemingen, in de ruimste zin des woord, het exploiteren van mijnbouwondernemingen, exploiteren van vissersvaartuigen, het uitoefenen van bosbouw, aanmengen van civieltechnische werken, exploiteren van filialen en transportbedrijven, het verhandelen (import-export) enzovoort, zo bericht het Dagblad Suriname. De NV stond aanvankelijk ingeschreven onder de naam NV Jhaprim. De directeur van het bedrijft heeft een Chinese nationaliteit. Die zit er sinds mei 2017. Er zijn daarnaast twee Surinaamse onderdirecteuren met de Surinaamse nationaliteit. Die zitten sinds februari 2018 aan. De namen zijn Karg niet bekend.

'Het gaat om puur persoonlijk gewin, van degene die de boten naar hier heeft gehaald en degenen die eraan hebben meegewerkt dat de boten middels een of ander toestemmingsbriefje naar hier konden komen', stelt Karg.

District Marowijne kent nu officieel de bestuursressorten Moengo en Albina

Freddy Daniel districtscommissaris van bestuursressort Albina en Kenya Pansa van Moengo


Het district Marowijne is officieel opgesplitst in  de twee bestuursressorten Moengo en Albina. Dit is geregeld in een staatsbesluit dat deze week wordt gepubliceerd. Hierdoor mogen voortaan twee districtscommissarissen tegelijk functioneren in het district. Dat zegt minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling maandag 10 december 2018 in de Ware Tijd. Hij heeft het document ter publicatie naar het ministerie van Binnenlandse Zaken gestuurd. 

Met de splitsing wordt het werkgebied van Freddy Daniel verkleind met alleen het beheer over het bestuursressort Albina. Het andere ressort, Moengo, is toegewezen aan Kenya Pansa, tot voor kort districtscommissaris van Brokopondo, waar nu Frederik Finisie de scepter zwaait.

Eerder zei Margaretha Malontie, deken van de districtscommissarissen, dat door splitsing van Marowijne het district beter beheersbaar wordt en beter bestuurd kan worden. 'Elke districtscommissaris kan problemen sneller aanpakken', stelde Malontie. Ze spreekt tegen dat de splitsing is doorgevoerd om Pansa te accommoderen. De regering blunderde in januari 2017 tijdens het proces van de overdracht van het district Wanica aan Audrey Hankers en Sarwankoemar Ramai. Hankers is nu gestationeerd in Wanica-Zuidoost en haar collega in Wanica-Noordwest.

Roline Samsoedien, toenmalig districtscommissaris van Wanica en huidige minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, zou toen het district overdragen. Doordat het betreffende staatsbesluit nog niet was afgekondigd, had de splitsing van het district geen wettelijke basis. Daardoor had het functioneren van de districtscommissarissen automatisch geen rechtskracht. De overdracht is toen op het laatste moment afgeblazen, terwijl de genodigden al arriveerden voor de ceremonie.

Naam Seti Sranan gekaapt door wèèr een nieuwe politieke splinterpartij - 'Het is immoreel'

Ideoloog Wim Bakker en zijn sympathisanten voelen zich de gebeten hond 

- 'Seti Sranan Politieke Partij is geen schone partij, zij is door het stelen van de naam al voor de geboorte besmet geworden'
- 'Juridisch kunnen wij niets doen, maar het is immoreel'


‘Enkele deelnemers aan het politiek platform Seti Sranan hebben in een onverklaarde oorlog de vereniging overvallen, de naam gekaapt en die gegeven aan de zoveelste nieuwe politieke partij in Suriname’, is de mening van het maatschappelijk platform. aldus het Dagblad Suriname maandag 10 december 2018. 

Bakker heeft ondervonden wat hij niet verwachtte of wenste. 'Enkele individuen hebben zich de naam van het maatschappelijk platform Seti Sranan eigen gemaakt. Het is weer gebleken, dat iedereen, al zijn zij niet geschikt voor de post en andere zaken waarnaar zij dingen, zijn zin wil doordrukken, een vooraanstaande positie wil bekleden, voorzitter wil zijn, het hoogste woord wil voeren. De oprichters van SSPP hebben Wim de loef niet afgestoken of van zijn troon gestoten. Zij hebben hun ware gezicht getoond.’

Het behendig wegnemen van de naamgeving is volgens buitenstaanders 'een schoolvoorbeeld van hoe vuil de politiek is. Seti Sranan Politieke Partij is geen schone partij. De SSPP is door het stelen van de naam al voor de geboorte besmet geworden.’

Er wordt gesproken van ‘handelen in strijd met de begrippen van eer en plicht, slechtheid, immoraliteit’.

Bakker geconfronteerd met de gestolen identiteit en uitspraken van zijn volgelingen: ‘Ik heb ondervonden wat ik niet verwachtte of wenste. Zij hebben een politieke partij opgericht die zij Seti Sranan hebben genoemd. Juridisch kunnen wij niets doen, maar het is immoreel.'

Reacties uit de samenleving luiden:
Wij kennen het goede werk dat politieke partijen verzetten, maar wij zijn niet blind voor de slechte zijde van de politiek. Sommige politici en partijen zouden het veel beter kunnen doen.’ 
‘Het politiek karakter van Suriname is historisch gegroeid. Er hapert nogal wat aan de politieke opvoeding en vorming van de bevolking. De wijze van werken van de leiders en de partijen geven het slechte voorbeeld waaraan de leden zich spiegelen. Het verziekte politieke klimaat kan niet alleen in de schoenen van de partijen en de leiders geschoven worden. Burgers, vaak gemotiveerd door opportunisme en eigen belang, vormen de achterban. Opstelling in algemeen belang is veelal ver te zoeken.’

36 Jaar na 8 decembermoorden verdachten ex-ministers Naarendorp en Hardjopratjitno voor rechter

Advocaat van Naarendorp, Irvin Kanhai, werpt 'excepties' op  

Volgens Kanhai heeft het Openbaar Ministerie zijn vervolgingsrecht verspeeld


36 Jaar na de 8 decembermoorden en 18 jaar na het stuiten van de verjaring is de zaak tegen de ex-ministers Harvey Naarendorp en John Hardjopratjitno maandag 10 december 2018 in behandeling genomen. De rechter heeft de zitting meteen uitgesteld tot donderdag, zo bericht Starnieuws.

De advocaat van Naarendorp, Irvin Kanhai, heeft na afloop aangegeven dat hij excepties van niet-ontvankelijkheid zal opwerpen. Volgens hem heeft het Openbaar Ministerie zijn vervolgingsrecht verspeeld. Bij het afsluiten van het gerechtelijk vooronderzoek is volgens Kanhai ook een fout gemaakt.

Hij wilde niet ingaan op welke bezwaren hij naar voren zal brengen.

De zaak tegen Naarendorp en Hardjoprajitno (die in Nederland woont) is niet behandeld door de Krijgsraad. Zij waren ministers en moeten bij de gewone rechter verschijnen. Badresein Sital was ook minister in december 1982. Hij is echter overleden.

De zaken bij de Krijgsraad zijn intussen zover, dat het vonnis moet uitgesproken gaan worden.

Vrouw (31) steekt tijdens ruzie 34-jarige man dood in hotel aan Gongrijpstraat, Paramaribo

(Bron foto:: Korps Politie Suriname)
Slachtoffer en vrouw hadden meer dan twee jaar een liefdesrelatie met elkaar


A.M. (31) heeft in de nacht van zondag 9 op maandag 10 december 2018 Yang Xian Wei (34) doodgestoken in een hotel aan de Gongrijpstraat. Het lichaam van Yang vertoonde een steekverwonding in de borststreek. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast van de man, zo meldt het Korps Politie Suriname maandag10 december 2018.

Camerabeelden tonen hoe M. en Yang het hotel binnenstappen en vervolgens een kamer binnengaan. Niet lang daarna is te zien dat Yang de kamer uitkomt en nabij de ingang van het hotel valt. De vrouw komt daarna ook uit de kamer en zonder zich te bekommeren om de man, belt zij later een taxi waarmee zij de plek verlaat.

M. is later aangehouden op een adres in Paramaribo-Noord. Ze had zich verscholen in de vliering van de woning.

Tegen de politie vertelde ze, dat ze al meer dan twee jaar een liefdesrelatie had met de man. De twee zouden in de nacht van 9 op 10 december ruzie hebben gekregen met elkaar. Motief van de ruzie was hun relatie. De vrouw verklaarde, dat de ruzie zodanig uit de hand liep dat zij Yang met een scherp voorwerp een verwonding toebracht.

Zij is in verzekering gesteld, terwijl het lichaam van het slachtoffer voor obductie in beslag is genomen.

Rusland stuurt twee nucleaire bommenwerpers naar Venezuela...

Komst bommenwerpers te midden van snel stijgende Rusland-VS-spanningen


Twee Russische bommenwerpers, die in staat zijn nucleaire bommen af te werpen, zijn maandag 10 december 2018 in Venezuela aangekomen, een inzet die plaatsvindt te midden van snel stijgende Rusland-VS-spanningen.

Het Russische ministerie van Defensie zei, dat een paar Tu-160 bommenwerpers op het Maiquetia-vliegveld buiten Caracas zijn geland na een vlucht van 10.000 kilometer. Er staat niet of de bommenwerpers wapens bij zich hadden en hoe lang ze in Venezuela blijven.

- De Tupolev Tu-160 (Russisch: Туполев Tу-160) (NAVO-codenaam: Blackjack) is een zeer zware supersonische variabel geometrische strategische bommenwerper die in Rusland wordt geproduceerd. - 

Het ministerie zei, dat een heavy-lift An-124 Ruslan vrachtvliegtuig en een Il-62 passagiersvliegtuig de bommenwerpers vergezelden naar Maiquetia.


De Tu-160 is geschikt voor het dragen van conventionele of nucleaire kruisraketten met een bereik van 5.500 kilometer. Zulke bommenwerpers namen deel aan de Russische campagne in Syrië, waar ze voor het eerst in gevechten conventioneel bewapende Kh-101 kruisraketten lanceerden.


De inzet van de bommenwerpers volgt op het bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro aan Moskou vorige week in een poging de politieke en economische hulp te versterken, zelfs nu zijn land worstelt om miljarden dollars te betalen die het aan Rusland verschuldigd is.

Rusland is een belangrijke politieke bondgenoot van Venezuela, dat steeds meer geïsoleerd is geraakt in de wereld met groeiende sancties onder leiding van de VS en de Europese Unie, die Maduro beschuldigen van het ondermijnen van democratische instellingen om aan de macht te blijven, terwijl ze toezicht houdt op een economische en politieke crisis die erger is dan de Grote Depressie.


De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu zei vorige week tijdens zijn ontmoeting met zijn Venezolaanse tegenhanger Vladimir Padrino Lopez, dat Rusland zijn militaire vliegtuigen en oorlogsschepen zou blijven sturen om Venezuela te bezoeken als onderdeel van bilaterale militaire samenwerking.

Rusland stuurde zijn Tu-160 strategische bommenwerpers en een raketkruiser om Venezuela ook in 2008 te midden van spanningen met de VS na de korte oorlog van Rusland met Georgië. Een paar Tu-160's bezochten ook Venezuela in 2013.

Rusland-VS betrekkingen bevinden zich momenteel op een dieptepunten na de Koude Oorlog ron Oekraïne, de oorlog in Syrië en beschuldigingen van Russische bemoeienissen met de verkiezingen van 2016 in de Verenigde Staten.

(Suriname Mirror/ABC News/The Associated Press)