dinsdag 21 november 2017

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons herkozen in hoofdbestuur van ParlAmericas

Herverkiezing vond plaats in Medellin, Colombia, tijdens de jaarlijkse plenaire vergadering


De voorzitster van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons is vrijdag 17 november 2017 in Medellin, Colombia, herkozen in het hoofdbestuur van ParlAmericas, aldus dinsdag 21 november het Nationaal Informatie Instituut.

De herverkiezing heeft plaatsgevonden tijdens de jaarlijkse plenaire vergadering van deze regionale parlementaire organisatie.

Suriname heeft tot en met 2019 zitting in het bestuur. Het hoofdbestuur van ParlAmericas bestaat uit vijftien leden en wordt gekozen door de plenaire vergadering. De zetelverdeling ziet er als volg uit: Drie vertegenwoordigers van verschillende parlementen uit elk van de vier sub-regio’s: Noord-Amerika, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, voor een totaal van 12 zetels.


De president, 1ste vicevoorzitter, de voorzitter van de groep van vrouwelijke parlementsleden, die ook als 2e vicevoorzitter fungeert. De laatst gewezen voorzitter, een vertegenwoordiger van het gastland van de volgende plenaire vergadering, en de director General van ParlAmericas zitten ook in het bestuur, maar als niet-stemgerechtigde leden.

Het bestuur vergadert drie keer per jaar en biedt hulp bij de mandaten en het behalen van de doelstellingen van alle bestuurscommissies. ParlAmericas is een regionale organisatie en een politiek forum voor het bevorderen van parlementaire diplomatie door middel van politiek dialoog in het inter-Amerikaans systeem.

Belgisch journalist Pieter van Maele krijgt er van langs van minister Hoefdraad

'Met onwaarheden en spinsels wordt getracht Suriname in een kwaad daglicht te stellen'

- 'Artikel van Van Maele had kennelijk de bedoeling chaos te creëren en de aandacht van werkelijke zaken af te leiden'
-  Van Maele profileert zich veelal anti-Surinaams en voorziet met halve waarheden en hele leugens de wereld van informatie over Suriname'


In een verklaring haalt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën hard uit naar de Belgische journalist Pieter van Maele, van wiens hand het afgelopen weekeinde een artikel over DSB-bank is verschenen in de Nederlandse krant Trouw (zie onderaan). Ook de geïnterviewde ex-DSB-directeur Frans Moison krijgt de wind van voren, aldus het Nationaal Informatie Instituut vandaag, dinsdag 21 november 2017.

Hoefdraad, de Centrale Bank van Suriname, DSB-bank en de medewerkers zijn niet blij met de publicatie. In Trouw werd gesteld, dat mede door niet betaalde leningen van de regering DSB-bank in ernstige problemen is geraakt en op omvallen staat.

Volgens Hoefdraad wordt geprobeerd om met onwaarheden en 'spinsels Suriname in een kwaad daglicht te stellen'. Het artikel zou een verkeerde voorstelling van de daadwerkelijke situatie bij DSB-bank weergeven met de kennelijke bedoeling 'chaos te creëren en de aandacht van werkelijke zaken af te leiden'.

De bewindsman voert aan, dat het beleggen in schatkistpapier door banken de normaalste zaak van de wereld is, omdat ze daar winst op maken. Het opkopen van schatkistpapier door DSB-bank is dus niet de oorzaak van het zware verlies dat de instelling in 2016 heeft geleden en op de rand van faillissement staat zoals wordt gesuggereerd.

(Ter informatie:) 

'Er zijn binnen DSB beslissingen genomen die tot verlies hebben geleid maar deze kunnen en mogen nooit en te nimmer in relatie gebracht worden met het overheidsschatkistpapier. De overheid is niet debet aan de vermeende aantijgingen', aldus Hoefdraad. 'Vanwege de moeilijke economische situatie waarin het land verkeerde hadden alle banken een achteruitgang in inkomsten. Ze hebben zich echter wel allemaal kunnen herstellen en hebben praktisch allen winst behaald. Dat het DSB nog niet meezit, heeft te maken met andere besluiten en geenszins het beleggen in schatkistpapier', benadrukt de bewindsman.

Hoefdraad voert verder aan, dat 'meneer Moison vaker uitkomt in de buitenlandse media en nu via een schrijver, die zich veelal anti-Surinaams profileert en met halve waarheden en hele leugens de wereld van informatie over Suriname voorziet, en dat Moison met de mededelingen die hij over DSB-bank in de media doet, als ex-directeur van deze instelling het bankgeheim schendt, 'maar ook doelbewust leugens verspreidt'. Volgens hem zaait Moison onrust, omdat de maatregelen die nu getroffen worden de bank overeind helpen. 'Dat weet meneer Moison en daarom dat hij bewust onrust zaait', aldus de minister van Financiën.

Van Maele heeft voor zijn artikel niet gemeend een reactie te moeten vragen aan de DSB en Hoefdraad....(Bron foto: LinkedIn)
'Artikel in Trouw is voor het grootste deel gebaseerd op Jaarverslag 2016 van DSB'
 

Het artikel over de situatie bij DSB, dat zaterdag in de Nederlandse krant Trouw verscheen (zie onderaan), is gebaseerd op 'feitelijke bronnen'. Zo stelt de schrijver ervan, de Belgische journalist Pieter van Maele, vandaag, dinsdag 21 november 2017, in de Ware Tijd, naar aanleiding van een verklaring van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

Volgens Hoefdraad worden in het artikel onwaarheden verkondigd en is het een poging om Suriname zwart te maken.

De journalist stelt, dat hij gebruik heeft gemaakt van het jaarverslag van De Surinaamsche Bank (DSB-bank) over 2016, verklaringen van de Centrale Bank van Suriname, de notulen van het parlement met uitspaken van minister Hoefdraad zelf en een interview met een oud-directeur van DSB-bank, Hans Moison.
 
Het artikel in Trouw is voor 'het grootste deel gebaseerd op het onlangs zelf door De Surinaamsche Bank naar buiten gebrachte 'jaarverslag 2016', waarin de bancaire instelling rapporteert dat haar financiële buffers eind vorig jaar tot een historisch dieptepunt waren herleid. Van Maele: 'De meest recent gerapporteerde solvabiliteitsratio van de bank (0,67%) is ver beneden het absolute minimum (6%) dat onze eigen Centrale Bank als eis stelt aan alle banken in Suriname.'

Hij verwijst ook naar een recent artikel verschenen in de Ware Tijd en de reactie van de CBvS daarop, waarin wordt bevestigd dat er een organisatie is opgezet en geld wordt gezocht om DSB overeind te helpen. Voorts heeft de Centrale Bank zelf gesteld, dat DSB momenteel niet aan de normen voldoet.

Van Maele confronteert Hoefdraad nu ook met zijn eigen verklaring, wanneer de bewindsman het een 'mythe' noemt dat de Centrale Bank aan monetaire financiering heeft gedaan. Het was de minister zelf die tijdens een toespraak in het parlement op 10 oktober 2015 heeft toegegeven, dat er de periode daarvoor sprake is geweest van monetaire financiering. 'Het ging om een overmachtssituatie, waardoor inderdaad monetair is gefinancierd', antwoordde Hoefdraad op vragen van parlementsleden.

Van Maele: 'De minister kan het weten, want hij was ten tijde van die monetaire financiering governor van de Centrale Bank.'

Hij zegt verder, dat de directie van DSB en de Surinaamse Bankiersvereniging geen reactie wilden geven voordat het artikel in Trouw werd gepubliceerd, maar heeft dar niet in het gewraakte artikel vermeld.

Oud-Venezolaans FIFA-bestuurder Rafael Esquivel levenslang geschorst in omkopingszaak

(Bron foto: Twitter)
Ethische commissie FIFA schorst ook Julio Rocha uit Nicaragua en Richard Lai van eiland Guam

Esquivel was 17 jaar voorzitter Venezolaanse bond en ook bestuurslid van de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol


De ethische commissie van de FIFA heeft vandaag, dinsdag 21 november 2017, drie voormalig bestuurders een levenslange schorsing opgelegd. Het gaat om Richard Lai van het Polynesische eiland Guam, Julio Rocha uit Nicaragua en de Venezolaan Rafael Esquivel. Het trio was al voorlopig geschorst na een groot corruptieonderzoek bij de wereldvoetbalbond. 

Rocha en Esquivel werden samen met vijf andere bestuurders opgepakt door de Amerikaanse FBI aan de vooravond van een groot FIFA-congres in 2015. Later dook ook de naam van Lai op in de geruchtmakende zaak.


Het schandaal leidde uiteindelijk tot de val van FIFA-voorzitter Sepp Blatter in december 2015. De Zwitser werd voor acht jaar geschorst van alle activiteiten in het voetbal.

Rocha (67), Esquivel (71) en Lai (55) hebben voor een gerechtshof in New York bekend dat ze steekpenningen hebben aangenomen. Ze mogen de rest van hun leven geen enkele functie in de voetballerij vervullen.


Esquivel was zeventien jaar voorzitter van de Venezolaanse bond en was ook bestuurslid van de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol. Hij heeft toegegeven voor ruim 2,3 miljoen euro te hebben gefraudeerd.

Lai bestuurde de voetbalbond van Guam en zat ook in het uitvoerend comité van de Aziatische bond. Hij bekende in april voor ruim een miljoen euro aan steekpenningen te hebben aangenomen.

Rocha was voorzitter van de Midden-Amerikaanse bond UNCAF, de Nicaraguaanse bond en werkte bij de FIFA als ontwikkelingsmedewerker. Hij heeft bekend voor bijna 350.000 euro aan smeergeld te hebben ontvangen.

Het trio behoort tot een grote groep van officials die momenteel in de Verenigde Staten terechtstaan wegens corruptie in de voetballerij.

(SSurinamenMirror/Nu.nl/Twitter/YouTube)

Hond sterft aan een gebroken hart op een luchthaven in Colombia...

Nube Viajera wachtte een maand in terminal Palonegro-luchthaven op haar baasjeEen wanhopige hond is naar verluidt aan een gebroken hart gestorven, nadat zij door haar eigenaar op de Palonegro-luchthaven in Colombia (7 kilometer ten westen van Bucaramanga in het departement Santander) in de steek was gelaten. De hond, die de naam Nube Viajera - of 'Wandering Cloud' - kreeg van de dierenartsen die haar behandelden, bracht een maand door in de terminal van de luchthaven, wachtend tot haar eigenaar terug zou komen.

Aanvankelijk hoopvol èn gezond, bracht de tweejarige hond haar tijd door met het snuiven aan mensen die ze passeerde in de terminal.

Nube Viajera gaf echter de hoop op te worden opgehaald door haar eigenaar en weigerde te eten, wat heeft bijgedragen aan haar dood. Maar, ze gaf uiteindelijk alle hoop op het vinden van haar eigenaar op en met een gebroken hart kroop ze weg in een hoek van de luchthaven, aldus het Britse blad The Mirror.

Passagiers en luchthavenpersoneel probeerden haar hondenvoer te geven, maar zij weigerde te eten.

Uiteindelijk nam iemand contact op met een dierenasiel, maar toen was Nube Viajera al zò ondervoed, dat ze nauwelijks nog kon staan.

Ondanks dat ze door dierenartsen voedsel en medicijnen kreeg, verslechterde haar fysieke en mentale gezondheid nog verder en stierf ze, ongeveer een maand nadat ze was verlaten door haar eigenaar.

Colombia's Noticias RCN kreeg te horen, dat de hond geen zwerfhond leek te zijn. 'De hypothese die we hebben is, dat een reiziger het heeft verlaten', zei Alejandro Sotomonte Nino, een dierenarts van de Colombiaanse Dierenbescherming. 'Blijkbaar, tijdens de eerste maand dat de hond op het vliegveld was, ging het door de gangen op zoek naar iemand, mogelijk de eigenaar. Die situatie van wachten deed haar gezondheid achteruit gaan, tot het punt dat ze geen voedsel meer at.'
(Suriname Mirror/El Comercio/themorningbulletin.com.au/The Mirror/Twitter)

NDP stelt kwestie DSB 'in deze fase' niet aan de orde in Assemblee, DOE wèl

Misiekaba (NDP): 'Dit is in eerste instantie geen aangelegenheid van de NDP'


De NDP brandt haar vingers voorlopig niet aan de kwestie-DSB-bank. 'Dit is in eerste instantie geen aangelegenheid van de NDP', zegt NDP-fractieleider en -ondervoorzitter André Misiekaba vandaag, dinsdag 21 november 2017, in de Ware Tijd, over de commotie die is ontstaan over problemen bij de financiële instelling. Hij merkt op dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de bankiersvereniging 'gezaghebbend genoeg' zijn en intussen elk een verklaring hebben uitgegeven over deze zaak. 

De NDP-fractie zal dit vraagstuk 'in deze fase' niet aankaarten in het parlement. 'Als dat verandert zal de samenleving dat merken.'

'Waar rook is, is vuur. Dit suddert al een poosje', zegt DOE-fractieleider Carl Breeveld. Uit het recentste jaarverslag van de bank blijkt, dat in totaal Srd 137.788.000 aan schatkistpapier is uitgegeven. Hoeveel van dit bedrag door de Staat is terugbetaald is nog onbekend.

In het weekeinde werden burgers via social media opgeroepen om hun geld bij DSB-bank weg te halen omdat deze failliet zou zijn. Inderhaast gaven de directie van de bank, minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en de CBvS afzonderlijk verklaringen uit waarin de samenleving werd opgeroepen geen acht te slaan op stemmingmakerij.

Breeveld merkt op dat Hoefdraad de samenleving wil geruststellen, 'maar de grote issue is vertrouwen welke hier in geding is. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Eerder heeft dezelfde minister gezegd dat er geen devaluatie zou plaatsvinden en geen ontwaarding van de Srd. Het tegendeel is nu een feit.'

Breeveld zal in het parlement deze zaken en vooral de wijze waarop toezicht wordt gehouden op de financiële sector wèl aan de kaak stellen.

Oud DSB-directielid en financieel deskundige Hans Moison zegt vandaag tegenover de NOS, dat de reacties van de monetaire instanties pogingen zijn om de rust te bewaren. 'De reacties zijn begrijpelijk, maar voorspelbaar en nietszeggend. Met loze beloften probeert men het vertrouwen in stand te houden. Maar de cijfers spreken voor zich. Ook al zou de bank weer winst maken, dan nog ziet het er niet naar uit dat de Surinaamse overheid zijn schuld van pakweg een half miljard Surinaamse dollar (ongeveer 57 miljoen euro) op korte termijn terug kan betalen. Dat geld hebben ze namelijk niet.'

Hij onderschrijft het belang van aflossen door de overheid, maar ziet dat vanwege de lege schatkist niet snel gebeuren. 'Bovendien, het aflossen alleen is niet voldoende. Ik denk dat het vertrouwen in DSB alleen hersteld kan worden met gecontroleerde cijfers die aantonen dat de bank een stevige winst maakt en dat het eigen vermogen is toegenomen.' 

Volgens voorzitter Winston Ramataursing van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zijn de woorden van de financiële instanties niet geloofwaardig. 'Het publiek weet intussen dat er in het verleden ten onrechte een rooskleurig beeld is geschetst over de economische situatie in Suriname. Waarom zouden de Surinamers de minister en de Centrale Bank nu dan wel geloven?'

Toch is er volgens Ramataursing op dit moment geen reden voor paniek. 'De situatie is ernstig, maar er zullen ongetwijfeld maatregelen komen waardoor DSB niet omvalt. De mensen kunnen hun geld gewoon op de rekening laten staan.'

De VES-voorzitter vindt dat de Centrale Bank ernstige steken heeft laten vallen door niet in te grijpen toen de solvabiliteit van DSB onder het minimum terechtkwam. 

'De overheid moet nu zo snel mogelijk de schuld aan de bank aflossen. Desnoods door het geld ergens anders te lenen. En als de overheid niet met het geld over de brug komt dan moet de Centrale Bank alsnog ingrijpen door bijvoorbeeld bewindvoerders aan te stellen.'

Padidrogerij rijstbedrijf Kassisingh te Longmay in Nickerie volledig door brand verwoest

Oorzaak brand nog niet bekend - Er hebbben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan

(Bron foto's: Facebook)
 
De drogerij met padi van rijstbedrijf Kassisingh aan de Fredericiweg te Longmay in Nickerie is gisteravond volledig door brand verwoest, zo bericht vandaag, dinsdag 21 november 2017, Starnieuws. 

De eigenaar, de familie Pritipalsingh, lijdt enorme schade door de brand.

De gewestelijke brandweercommandant, Remi Markelo, zegt dat de melding om 22.49 uur binnenkwam. De brandweer was om 22.57 uur ter plekke en zij de drogerij in lichterlaaie aan. Een gedeelte van het dak was reeds ingestort.

Markelo geeft aan, dat de wachter gerapporteerd heeft dat de branders van de drogerij omstreeks acht uur 's avonds waren aangemaakt.

Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De politie en de brandweer zijn nog ter plekke voor het onderzoek.

Curieuze gang van zaken rond Britse bemoeienis met intrekking door Suriname van erkenning Kosovo

André Misiekaba (NDP): 'Onacceptabel dat Britse diplomatieke vertegenwoordiging op gênante manier de zaak wil bespreken'


Een hoge Britse diplomaat heeft, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 21 november 2017, op een ongebruikelijke manier gevraagd om minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa) te mogen spreken. Hij wilde het met haar hebben over het besluit van de regering om de erkenning van Kosovo’s staatkundige onafhankelijkheid in te trekken. 

'Het was geen protestbrief, noch een diplomatieke nota', zegt Michiel Raafenberg, waarnemend hoofd Geo-Politieke Aangelegenheden op het ministerie van BuZa. Er is slechts een e-mail gestuurd namens de niet-residerende ambassadeur van Engeland voor Suriname, Greg Quinn, naar het hoofd van de afdeling Protocol van het ministerie, met het verzoek.

Er zijn berichten in Servische media verschenen waaruit blijkt, dat hun minister van Buitenlandse Zaken, Ivica Dacic, bevestigt dat Groot-Brittannië protest heeft 'aangetekend bij Suriname'. Dacic zou dat aan journalisten hebben verteld kort voor aanvang van een vergadering van zijn politieke partij die deel uitmaakt van de coalitie. Zijn land is bezig met een agressief diplomatiek beleid om de erkenning van Kosovo door landen zoveel mogelijk te bestrijden of te laten terugdraaien.

André Misiekaba (NDP), voorzitter van de vaste parlementaire commissie voor BuZa, vindt het onacceptabel dat de Britse diplomatieke vertegenwoordiging op een 'gênante' manier de zaak wil bespreken. 'Wij zijn een soeverein land. Als een mogendheid opheldering van Suriname wil hebben, moet dat via de officiële kanalen worden gevraagd met een diplomatieke nota.'

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen eerder deze maand in De Nationale Assemblee heeft de oppositie scherpe kritiek geuit op het wisselvallige buitenlandbeleid waarmee de regering een verkeerd signaal zou sturen. De erkenning van Kosovo door Suriname zou amper een jaar hebben geduurd.

De regering van dat land heeft geprotesteerd tegen het besluit en geeft aan dat het in strijd is met internationale verdragen.

Maar, Misiekaba verdedigt het besluit van de regering en wijst erop dat soevereine landen wel van inzicht kunnen veranderen. 'Niemand noemt Groot-Brittannië een paria-staat omdat het besloten heeft uit de Europese Unie te treden. Ook de Verenigde Staten stapt uit diverse internationale verdragen in het eigen nationaal belang', stelt de politicus.

Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) komt afspraken niet na

Afspraken inzake stimuleringsbeurzen uit Nederland bestemd voor Curaçaose studenten die in de regio studeren


Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) komt de afspraken binnen het samenwerkingsprotocol met Nederland niet na waar het gaat om gelden die uit Nederland komen voor studenten die in de regio studeren. Het gaat om zogenoemde stimuleringsbeurzen uit Nederland, bestemd voor Curaçaose studenten die in de regio studeren. 

'Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) heeft bij het onlangs gehouden onderzoek deficiënties geconstateerd', aldus Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé dinsdag 21 november 2017 in het Antilliaans Dagblad.

Om die reden hebben twee medewerkers van SSC een brief gekregen waarin hen ontslag wordt aangezegd en waar zij, in het kader van hoor en wederhoor, op mogen reageren. In een speciaal belegde vergadering zal de minister eerdaags gebrieft worden over het samenwerkingsprotocol met Nederland en de afspraken die gemaakt zijn met de studenten

Curaçao Digital Assets Holding bv mag in bitcoins handelen

'Het is uitdrukkelijk verboden om deelname aan het algemene publiek aan te bieden'


De Centrale Bank (CBCS) heeft een vrijstelling verleend aan Curaçao Digital Assets Holding bv (CDAH), een lokale onderneming die volgens minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling ‘handelt in bitcoins’. De goedkeuring is uitsluitend op basis van de professionele partijencriteria. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 21november 2017.

'Een dergelijke vrijgestelde instelling mag alleen deelname - aandelen - aanbieden aan professionele partijen. Het is dus uitdrukkelijk verboden om deelname aan niet-professionele partijen, het algemene publiek, aan te bieden', aldus de Centrale Bank.

Minister Martina zei onlangs in de Staten, dat ‘de CBCS toestemming heeft gegeven voor handel in bitcoins via de op te richten Curaçao Digital Assets Holding’.

Deze uitlating van de bewindsman was opmerkelijk, aangezien recent nog - een half jaar geleden - de Centrale Bank consumenten juist had gewaarschuwd voor het gebruik van virtuele valuta en had gewezen op de ‘risico’s die verbonden zijn aan het aankopen, aanhouden of verhandelen van virtuele valuta’s als bitcoins’.

Nationaal Jeugdparlement: 'Suriname nog niet klaar voor telen en verwerken industriële hennep'

NJP waarschuwt vooral voor negatieve gevolgen voor jongeren

'Als je een eenvoudig drugsbeleid niet goed op peil kan houden, hoe kun je dan zeggen dat je de deuren opengooit voor gebruik van hennep?'


Suriname is nog niet klaar voor het telen en verwerken van industriële hennep. Dat is het standpunt dat zaterdag is ingenomen door het Nationaal Jeugdparlement (NJP). De jeugdvertegenwoordigers waarschuwen voornamelijk voor de negatieve gevolgen die het telen en verwerken voor jongeren kunnen hebben. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, dinsdag 21 november 2017.

Hoewel het NJP beseft dat het land financiële voordelen hiervan kan hebben, stopt het zijn bezorgdheid niet onder stoelen of banken. Het NJP wil met zijn standpunt een duidelijk signaal afgeven aan de overheid en het parlement die momenteel bezig zijn met een wet die het telen en verwerken van industriële hennep moet legaliseren.

NJP-voorzitter Kelvin Koniki stelt, dat er meer duidelijkheid moet komen rond dit vraagstuk. 'Ik stel voor dat ze ook langs de scholen gaan om informatie te verstrekken over dit onderwerp, zodat ook de jongeren mee kunnen doen met de discussie.' Hij benadrukt, dat vooral de doeleinden waarvoor cannabis geteeld zal worden nog heel onduidelijk zijn. Los van een consultatiesessie die is gehouden in Stibula, zijn er geen andere officiële gesprekken geweest met overheidsorganen die zich bezighouden met dit onderwerp.

'We moeten eerst onze controlemechanismen goed op orde hebben, dan pas kunnen we die stap overwegen. We zijn totaal nog niet zover', zegt jeugdparlementariër Emanuel Sanvisi. Ook hij heeft graag meer communicatie naar jongeren toe en meer duidelijkheid over dit onderwerp.

Zenani van Throo is neutraler. Zij wil dat de overheid eerst een proefproject draait. De jeugdparlementariër stelt, dat de bescherming van de jeugd in alle opzichten gewaarborgd moet zijn. 'We hebben niets aan economische voordelen als die onze maatschappij en jongeren schaadt. Als je een eenvoudig drugsbeleid niet goed op peil kan houden, hoe kan je dan zeggen dat je de deuren opengooit voor het gebruik van hennep?'

Recente overval op Suribet-kantoor en nasleep weer bewijs van erbarmelijke veiligheidssituatie in Suriname

(Bron foto: Facebook)
Overvallen door groepen goed bewapende criminelen zijn schering en inslag

Suriname ontbeert al geruime tijd een minister van Justitie en Politie en korpschef van het Korps Politie Suriname

 
Volgens Starnieuws vandaag, dinsdag 21 november 2017, blijft de veiligheidssituatie de samenleving in de ban houden. Veel mensen zijn gisteravond geconfronteerd met vijf overvallers na een overval op het Suribet-kantoor bij de kruising van de Munder- en de Kwattaweg. 

De overvallers veroorzaakten tijdens de achtervolging een aanrijding, waarbij twee personenauto's betrokken waren. Vijf mensen moesten voor medische behandeling naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

'Het was een vreselijke situatie. Mensen renden door elkaar en de politie achterna.' Een van de overvallers, de 28-jarige Roche de Link, werd op de vlucht dodelijk geraakt door één of meer politiekogels. 'Er heerste enorme paniek. Ze gingen elk een andere richting op en hielden mensen onder schot', vertelt een ooggetuige.

President Desi Bouterse kondigde tijdens zijn jongste optreden in De Nationale Assemblee - tijdens de algemene beschouwingen - aan, dat aanpak van de criminaliteit een topprioriteit is van de regering. Minister Ferdinand Welzijn, die waarneemt op Justitie en Politie, heeft intussen ook aangegeven dat naar de jaarwisseling toe er een verhoogde politie surveillance is.

Maar, nog steeds zijn er geen minister van Justitie en Politie en korpschef van het Korps Politie Suriname benoemd en dat lijkt niet te duiden op een serieuze wijze van bestrijding van de criminaliteit, zoals de president iedereen wil doen laten geloven...


Zondag en maandag zijn er diverse berovingen gepleegd. Te Paramaribo-Noord drongen criminelen een woning binnen waarbij geld in valuta en sieraden ter waarde van 8.000 euro zijn buitgemaakt. De indringers gingen ook ervandoor met televisietoestellen en laptops. In een bar aan de Van 't Hogerhuysstraat heeft een man met een handbijl een slachtoffer verwond en bestolen. Het slachtoffer is geraakt in hoofd en nek en werd per ambulance vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

 (Suriname Mirror/Starnieuws)

Clubeigenaar Joel Martinus van Notch laat weer eens zien hoe het nièt moet

(Bron foto: Facebook/Martinus)
Onacceptabel gedrag overschaduwt successen van Notch uit Moengo


Tijdens de wedstrijd van Notch uit Moengo zaterdag tegen Walking Boyz Company (WBC) liet clubeigenaar Joel Martinus van Notch zich weer eens van zijn slechte zijde zien, aldus vandaag, dinsdag 21 november 2017, de Ware Tijd.

De voorzitter, die duidelijk niet weet hoe het hoort, ging vreselijk tekeer tegen de wedstrijdleiding en de tegenstander, zonder dat er tegen hem werd opgetreden, zo bericht de Ware Tijd.

Na de wedstrijd kregen ook de aanwezige mediawerkers de volle pond aan 'liederlijke' taal, terwijl  dreigementen niet van de lucht waren. Dit onacceptabele gedrag overschaduwt de successen die zijn ploeg momenteel boekt

Notch is bezig aan een heel goede reeks in de eerste divisie van de Surinaamse Voetbalbond (SVB).  Zaterdag moest ook Walking Boyz Company, die tot vóór de wedstrijd ongeslagen was, het hoofd buigen voor de ploeg uit Moengo. Een doelpunt van de Braziliaan Anderson Nevens Trinidade zorgde ervoor dat de ploeg uit Moengo de volle buit pakte en de koppositie voor zichzelf opeiste.

Bond bij DSB: 'Het geld van de cliënten is veilig'

'Het is DSBWO duidelijk, dat er binnen samenleving groepen zijn die DSB willen overnemen'...


De Surinaamsche Bank Werknemers Organisatie (DSBWO) garandeert, dat het geld van de cliënten veilig is. De werknemers van DSB die verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse operatie binnen de bank hebben als geen ander heel goed zicht daarop, zegt de bond vandaag, dinsdag 21 november 2017, in een persbericht, aldus Starnieuws.

Er is onrust ontstaan na publicatie van berichten als zou DSB failliet gaan. Dit is ontkend door de leiding van de bank, de Centrale Bank van Suriname én minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Het is DSBWO duidelijk, dat er binnen de samenleving groepen zijn die DSB willen overnemen en er daarom behoefte aan hebben dat er een chaos ontstaat binnen de bank. Vandaar dat er steeds weer oude koeien uit de sloot worden gehaald. DSBWO zal zich hiertegen met hand en tand verzetten, staat in een persbericht.

Het is reeds geruime tijd bekend, dat de DSB een moeilijk jaar achter de rug heeft. Deze zaken zijn op de onlangs gehouden aandeelhoudersvergadering indringend aan de orde geweest. Het moet duidelijk zijn dat, vanaf het moment van het bekend worden van de resultaten van de bank over het jaar 2016 DSBWO continue in overleg is met de directie over de oorzaken. En ook over de te nemen stappen om deze situatie verder te voorkomen in het vervolg, deelt de bond mee.

Er is momenteel een herstelplan in uitvoering dat moet leiden tot herstel en groei. Dit herstelplan is ook onderdeel geweest van de overeenkomst die dit jaar gesloten is tussen DSBWO en DSB-directie over de lonen van het CAO-personeel. Het is voor DSBWO duidelijk, dat het ingezette traject nu reeds zijn vruchten heeft afgeworpen, omdat uit de cijfers van het afgelopen halfjaar blijkt dat herstel reeds heeft plaatsgevonden.

Het is zoals eerder aangehaald geen nieuws meer dat DSB een slecht jaar achter de rug heeft. Het bevreemdt DSBWO daarom ten zeerste, dat dit nu wederom als rede wordt aangegeven om  tegoeden bij de bank op te nemen. En dit door personen die zelf niet eens in Suriname zijn en ook geen binding hebben met DSB.

'DSBWO verwerpt daarom met klem deze handelingen die ter kwader trouw zijn en als doel hebben DSB in een kwaad daglicht te plaatsen, om hen moverende redenen. Hierbij wordt er misbruik gemaakt van de slechte financiële situatie van de staat door deze over een kam te scheren met DSB, en zo meer wantrouwen op te wekken bij de gemeenschap.'

Bryan B doet succesvolle auditie bij America’s Got Talent

Bryan Bijlhout timmert aan de weg in de VS


Bryan B, artiestennaam van Bryan Bijlhout, heeft zondag 19 november 2017 in de Amerikaanse stad Savannah, Georgia, een succesvolle auditie gedaan bij de populaire Amerikaanse televisieshow America’s Got Talent, aldus maandag 20 november Waterkant.net. 

'Het was een geweldige ervaring. Ik heb drie jaar op gewacht. Met alle bumps in the road, maar het was daar. Mama mi lobi yu Gado blesi. Gran tangi fu na okasi disi. De aanhouder wint', meldt de zanger op zijn Facebookpagina.

Er is volgens Bijlhout nog een lange weg te gaan. 'De auditie is heel groots en mooi opgezet en er zijn veel top zangtalenten', voegt hij eraan toe.

Vijf jaar geleden won Bryan B de bekende talentenjacht ‘The Winner is…’ van de Nederlandse televisiezender SBS6. 'Het is nu tijd voor wat anders', benadrukt hij.

Politie schiet lid van bende overvallers dood

Doodgeschoten overvaller is de 28-jarige Roche de Link, bekende van politie


Op de vlucht in een auto veroorzaken overvallers aanrijdingen met twee auto's


Na een overval zondagavond op een bedrijf - volgens de Ware Tijd een Suribet-kantoor - bij de kruising van de Munder- en de Kwattaweg is de 28-jarige Roche de Link, een bekende van de politie, doodgeschoten. Hij maakte deel uit van een bende die de overval had gepleegd. Dit meldt het Korps Politie Suriname maandag 20 november 2017.

Na een algemene oproep van de Centrale Meldkamer van de politie over een gewapende beroving speelden diverse politie-eenheden op het veld hierop in.

Uit het voorlopig politieonderzoek is komen vast te staan, dat vermoedelijk vijf of meer mannen gemaskerd en gewapend het bedrijf hebben aangedaan. Het bedrijf was op dat moment open. Drie van de mannen vatten post voor de zaak, terwijl twee naar binnen stapten. Een van de overvallers die het bedrijf was binnengelopen, hield de ondernemer onder schot en de tweede liep naar de caissière. Zij moest onder bedreiging van een vuurwapen bel- en kraskaarten afstaan. Ook werd zij van haar schoudertas met daarin vreemde valuta beroofd.

Vervolgens liepen de mannen naar buiten en rukten een halsketting van een klant weg. Zij verlieten de plek in een grijze auto. Terwijl zij wegreden, werden zij achtervolgd door een medewerker van een speciale eenheid die op het voertuig schoot om de inzittenden tot stoppen te dwingen.

(Bron foto:: Facebook)
De bestuurder reed met hoge snelheid om te ontkomen aan aanhouding. Hij veroorzaakte daarbij een aanrijding met twee voertuigen en botste vervolgens tegen een schutting. De overvaller stapten uit het voertuig en renden verschillende richtingen op.

Bij aankomst van de gemengde eenheden werd de bestuurder levenloos, met verwondingen, in de auto aangetroffen, Roche de Link. In het voertuig werden enkele wapens en een deel van de buit aangetroffen (zie foto). In de directe omgeving werd ook een kogelwerend vest zonder opschrift aangetroffen.

In één van de voertuigen die door de overvallers was aangereden, zaten vier bejaarden. Ze zijn per ambulance afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, terwijl de bestuurder van het andere voertuig per eigen gelegenheid de SEH heeft aangedaan.

Het vermoeden bestaat, dat het voertuig van de overvallers van diefstal afkomstig is. De kentekenplaten die bevestigd zijn op het voertuig bleken eerder te zijn gestolen van een auto die in de omgeving van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo stond geparkeerd. De aangifte daarvan werd 31 oktober gedaan.

De overvallers, die verschillende richtingen op renden, hielden op hun vlucht automobilisten onder schot. Die werden afzonderlijk opgedragen om ze op de door hun aangewezen plekken af te zetten. Een hunner is ergens uitgestapt, sprong over enkele schuttingen en is opgepikt door een vrouw te Charlesburg met een witte auto voertuig. Twee van de overvallers maakten een andere witte auto buit, die onbeheerd achter de Paramaribo Zoo werd aangetroffen. Het is voor alsnog niet bekend of de andere verdachten zijn geraakt door kogels.

Het lijk van Roche de Link is na afstemming met het Openbaar Ministerie voor obductie in beslag genomen. De politie doet een beroep op de samenleving om alle informatie die kan leiden tot de aanhouding van de overvallers  door te spelen aan de afdeling Kapitale Delicten op de nummers 403645/403252, de Centrale Meldkamer 115 of de gratis tiplijn 179.

De zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten.

Jongste Nederlandse rapper Tur-G met gouden plaat naar Suriname

Jonge rapper staat 2 december op podium Anthony Nesty Sporthal


Tur-G, de jongste Nederlandse rapper met een gouden plaat, komt naar Suriname voor het verzorgen van een show op zaterdag 2 december in de Anthony Nesty Sporthal. Hij wordt door G-Block Recordz van Roberto Banel gehaald. Het concert is speciaal gericht op kinderen.

Tur-G, geboren op 30 maart 2002, ging vanaf zijn derde met zijn broer Meo-D mee naar de opnamestudio. Het vak kreeg hij hierdoor al vanaf jonge leeftijd mee. Zelf begon hij ook te rappen en hij wordt daarin begeleid door zijn broer.

Kort na zijn negende verjaardag bracht hij zijn eerste videoclips uit. Clips als Miljonair, Fissa, Dingen te doen en Black & Yellow werden op YouTube miljoenen malen bekeken.

Toen hij dertien jaar oud was, maakte hij zijn debuut als solorapper bij het hiphopplatform 101Barz. Tur-G (uitspraak ‘tuur-dji’) kreeg een gouden plaat voor de track ‘Beyoncé’:A post shared by Tur-G/YNGFLOYD (@iamtur_g) on

Peruaanse (52) gearresteerd op luchthaven Hong Kong met 180 cocaïnebolletjes in lichaam

(Bron foto: South China Morning Post)
Cocaïne met gewicht van 2.5 kilo heeft waarde van 294.000 Amerikaanse dollar

Vrouw was vanuit Peru via Amsterdam naar Hong Kong gereisd


Een vrouw uit Peru is zaterdag op Hong Kong International Airport gearresteerd nadat bleek dat ze 2.5 kilo cocaïne, verdeeld over 180 condooms, in haar lichaam had. Volgens agenten was dit de grootste vangst dit jaar door de douane. De 52-jarige verdachte werd door douanebeambten tegengehouden na een reis van 20 uur vanuit Lima, Peru, via Amsterdam, aldus maandag 20 november 2017 de South China Morning Post. 

Tijdens een eerste onderzoek kwamen enkele condooms uit haar lichaam tevoorschijn, waarvan werd vermoed dat die vloeibare cocaïne bevatten. Een röntgenscan in North Lantau Hospital toonde aan, dat ze een groot object in haar spijsverteringsstelsel had. De vrouw liet later 180 condooms met ongeveer 2.5 kilo vloeibare cocaïne in het Queen Elizabeth Hospital uit het lichaam komen.

Haar toestand was vanochtend stabiel. De douane zei, dat de vangst naar schatting 294.000 Amerikaanse dollar waard is.

In een afzonderlijke zaak op dinsdag arresteerden douanebeambten op de luchthaven een 48-jarige vrouw uit Tanzania die via Ethiopië naar Hong Kong met 1 kilo cocaïne in 70 pakjes in haar lichaam.

(Suriname Mirror/South China Morning Post)