'Met onwaarheden en spinsels wordt getracht Suriname in een kwaad daglicht te stellen'- 'Artikel van Van Maele had kennelijk de bedoeling chaos te creëren en de aandacht van werkelijke zaken af te leiden'- Van Maele profileert zich veelal anti-Surinaams en voorziet met halve waarheden en hele leugens de wereld van informatie over Suriname' In een verklaring haalt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën hard uit naar de Belgische journalist Pieter van Maele, van wiens hand het afgelopen weekeinde een artikel over DSB-bank is verschenen in de Nederlandse krant Trouw (zie onderaan). Ook de geïnterviewde ex-DSB-directeur Frans Moison krijgt de wind van voren, aldus het Nationaal Informatie Instituut vandaag, dinsdag 21 november 2017.Hoefdraad, de Centrale Bank van Suriname, DSB-bank en de medewerkers zijn niet blij met de publicatie. In Trouw werd gesteld, dat mede door niet betaalde leningen van de regering DSB-bank in ernstige problemen is geraakt en op omvallen staat.
Volgens Hoefdraad wordt geprobeerd om met onwaarheden en
'spinsels Suriname in een kwaad daglicht te stellen'. Het artikel zou een verkeerde voorstelling van de daadwerkelijke situatie bij DSB-bank weergeven met de kennelijke bedoeling 'chaos te creëren en de aandacht van werkelijke zaken af te leiden'.
De bewindsman voert aan, dat het beleggen in schatkistpapier door banken de normaalste zaak van de wereld is, omdat ze daar winst op maken. Het opkopen van schatkistpapier door DSB-bank is dus niet de oorzaak van het zware verlies dat de instelling in 2016 heeft geleden en op de rand van faillissement staat zoals wordt gesuggereerd.
(Ter informatie:)
'Er zijn binnen DSB beslissingen genomen die tot verlies hebben geleid maar deze kunnen en mogen nooit en te nimmer in relatie gebracht worden met het overheidsschatkistpapier. De overheid is niet debet aan de vermeende aantijgingen', aldus Hoefdraad.
'Vanwege de moeilijke economische situatie waarin het land verkeerde hadden alle banken een achteruitgang in inkomsten. Ze hebben zich echter wel allemaal kunnen herstellen en hebben praktisch allen winst behaald. Dat het DSB nog niet meezit, heeft te maken met andere besluiten en geenszins het beleggen in schatkistpapier', benadrukt de bewindsman.
Hoefdraad voert verder aan, dat
'meneer Moison vaker uitkomt in de buitenlandse media en nu via een schrijver, die zich veelal anti-Surinaams profileert en met halve waarheden en hele leugens de wereld van informatie over Suriname voorziet, en dat Moison met de mededelingen die hij over DSB-bank in de media doet, als ex-directeur van deze instelling het bankgeheim schendt, '
maar ook doelbewust leugens verspreidt'. Volgens hem zaait Moison onrust, omdat de maatregelen die nu getroffen worden de bank overeind helpen. '
Dat weet meneer Moison en daarom dat hij bewust onrust zaait', aldus de minister van Financiën.
Van Maele heeft voor zijn artikel niet gemeend een reactie te moeten vragen aan de DSB en Hoefdraad....
|
(Bron foto: LinkedIn) |
'Artikel in Trouw is voor het grootste deel gebaseerd op Jaarverslag 2016 van DSB' Het artikel over de situatie bij DSB, dat zaterdag in de Nederlandse krant Trouw verscheen (zie onderaan), is gebaseerd op 'feitelijke bronnen'. Zo stelt de schrijver ervan, de Belgische journalist Pieter van Maele, vandaag, dinsdag 21 november 2017, in de Ware Tijd, naar aanleiding van een verklaring van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Volgens Hoefdraad worden in het artikel onwaarheden verkondigd en is het een poging om Suriname zwart te maken.
De journalist stelt, dat hij gebruik heeft gemaakt van het jaarverslag van De Surinaamsche Bank (DSB-bank) over 2016, verklaringen van de Centrale Bank van Suriname, de notulen van het parlement met uitspaken van minister Hoefdraad zelf en een interview met een oud-directeur van DSB-bank, Hans Moison.
Het artikel in Trouw is voor '
het grootste deel gebaseerd op het onlangs zelf door De Surinaamsche Bank naar buiten gebrachte 'jaarverslag 2016', waarin de bancaire instelling rapporteert dat haar financiële buffers eind vorig jaar tot een historisch dieptepunt waren herleid. Van Maele:
'De meest recent gerapporteerde solvabiliteitsratio van de bank (0,67%) is ver beneden het absolute minimum (6%) dat onze eigen Centrale Bank als eis stelt aan alle banken in Suriname.'Hij verwijst ook naar een recent artikel verschenen in de Ware Tijd en de reactie van de CBvS daarop, waarin wordt bevestigd dat er een organisatie is opgezet en geld wordt gezocht om DSB overeind te helpen. Voorts heeft de Centrale Bank zelf gesteld, dat DSB momenteel niet aan de normen voldoet.
Van Maele confronteert Hoefdraad nu ook met zijn eigen verklaring, wanneer de bewindsman het een '
mythe' noemt dat de Centrale Bank aan monetaire financiering heeft gedaan. Het was de minister zelf die tijdens een toespraak in het parlement op 10 oktober 2015 heeft toegegeven, dat er de periode daarvoor sprake is geweest van monetaire financiering.
'Het ging om een overmachtssituatie, waardoor inderdaad monetair is gefinancierd', antwoordde Hoefdraad op vragen van parlementsleden.
Van Maele: '
De minister kan het weten, want hij was ten tijde van die monetaire financiering governor van de Centrale Bank.'Hij zegt verder, dat de directie van DSB en de Surinaamse Bankiersvereniging geen reactie wilden geven voordat het artikel in Trouw werd gepubliceerd, maar heeft dar niet in het gewraakte artikel vermeld.