woensdag 1 januari 2020

Man (25) aangehouden door politie Santo Dorp voor mishandeling vriendin

Verdachte in bezit van vuistvuurwapen zonder vergunning


Het Korps Politie Suriname bericht pas woensdag 1 januari 2020, dat de politie van het bureau Santo Dorp zondag via het Command Centre de melding ontving, dat een vrouw werd mishandeld door een man.

De politie ging ter plekke voor onderzoek en trof de man aan. Bij navraag bleek het te gaan om de 25-jarige R.P., de vriend van de vrouw. De verdachte bleek  een vuistvuurwapen in zijn bezit te hebben.

De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het vuistvuurwapen, dat hij illegaal in bezit had, werd in beslag genomen. Volgens zijn verklaring is het wapen van een vriend van hem.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is de man ingesloten. De politie onderzoekt deze zaak verder.

Suriname telt op nieuwjaarsdag - vanaf 30 december - negen vuurwerkslachtoffers

(Bron foto: letselschade)
Oudste slachtoffer een man van 68 jaar en het jongste een jongetje van 7 jaar


Het aantal vuurwerkslachtoffers is gestegen naar negen. Op oudejaarsavond waren drie slachtoffers geregistreerd, terwijl er op nieuwjaarsochtend vier bij zijn gekomen. Op 30 december waren al twee slachtoffers geregistreerd. Het oudste slachtoffer is een man van 68 jaar en het jongste een jongetje van 7 jaar, zo bericht de Ware Tijd woensdag 1 januari 2020.

De afdeling Voorlichting van het Korps Brandweer Suriname meldt, dat alle slachtoffers brandwonden hebben opgelopen. De aard van de verwondingen varieert van kruit in het oog tot barstwonden.

De meeste slachtoffers waren zelf bezig met het afsteken van vuurwerk.

Vorig jaar waren er landelijk tien ongevallen met vuurwerk. Tot en met donderdag mag vuurwerk worden verkocht en afgestoken. 

Onvoorzichtigheid met vuurwerk: schade aan 14 woningen en een auto Ramlakhanstraat te Kwatta

Groot formaat KLS cake gaat niet de lucht in, maar richting woningen


Een woordvoerder van het Korps Politie Suriname zegt vandaag, woensdag 1 januari 2019, op Waterkant.net, dat een groot formaat KLS cake dat op straat in de Ramlakhanstraat te Kwatta gisteravond rond tien uur afgestoken werd door een familie, niet de lucht in ging, maar richting woningen. 

Volgens rapportage zijn daarbij 14 woningen en een personenauto vernield. Drie woningen hebben aanzienlijke brandschade opgelopen. Een jongen van 10 jaar raakte gewond door het voorval.

Uit paniek renden de bewoners die in hun huis of op het erf waren de straat op. De politie zou vandaag de plaats weer bezoeken aandoen voor verder onderzoek.

Cabaretier Najib Amhali slachtoffer gewapende overval op Curaçao

'Het kan iedereen overal overkomen, ik laat mijn vakantie er niet door verpesten'


Cabaretier Najib Amhali (48) is tijdens zijn vakantie op Curaçao slachtoffer geworden van een gewapende overval. De daders renden met een mes op hem af en bedreigden een vriend van Amhali met een vuurwapen, aldus diverse media in Nederland vandaag, woensdag 1 januari 2020. 

Tijdens een telefoontje met het bedrijf van zijn huurauto stopte een auto met daarin een gemaskerde man naast Amhali. 'Hij had een mes, rende op me af. Ik schrik en ren een stuk. Dan hoor ik een vriend ook in paniek roepen. Ik draai me om en zie een andere man met een pistool’, beschrijft hij het voorval op Instagram.Dit bericht bekijken op Instagram

In verband met privacy zijn de beelden verwijderd .Als ik merk dat mijn beide banden lek zijn gestoken bel ik met het verhuurbedrijf, op dat moment stopt er een auto naast me en zwaai de deur open , er stapt een man uit met zijn gezicht bedekt en een mes en rent op me af , ik schrik en ren een stuk , dan hoor ik vriend en ook in paniek roepen, ik draai me om en zie een andere man met een pistool, dan pas besef ik het is een gewapende overval, ik loop na de man met pistool toe en zeg doe rustig , en hij ziet me horloge die hij afdoet en zegt geef geef, de andere met de mes komt ook op me af , ik geef hem mijn telefoon en ze hebben van andere vrienden ook nog een tas mee genomen en vertrekken , het kan iedereen overal overkomen , maar ik laat me vakantie er niet door verpesten , god zij dank zaten de kids in een andere auto en hebben niet veel mee gekregen #overval #laf #curacao
Een bericht gedeeld door Najib Amhali (@najibamhali) op

Amhali, die met zijn vrouw Niama en zoons Noah (7) en Novëlle (5) oud en nieuw op de Antillen vierde, haalde een heldendaad uit door op de gewapende man af te stappen.

'Ik zei: doe rustig. Hij ziet mijn horloge die hij afdoet.’ Vervolgens maakte de tweede dader zijn telefoon en een tas van zijn vrienden buit, waarna de mannen vertrokken.

Najib is erg geschrokken, maar is opgelucht dat niemand gewond is geraakt. 'Het kan iedereen overal overkomen, maar ik laat mijn vakantie er niet door verpesten. God zij dank zaten de kids in een andere auto en hebben niet veel meegekregen.' 

Opmerkelijk Peruaans genezingsritueel met zwarte cavia (cuy)

Sjamaan Maria Ramos wrijft in Lima cavia over hoofden Peruanen


Honderden Peruanen zijn naar de hoofdstad gereisd om te worden ingewreven met een 'zeldzame' zwarte cavia (cuy) en op hun hoofd om zzich te laten 'reinigen' voor 2020. De spirituele massa's stroomden dinsdag 31 december 2019 naar sjamaan Maria Ramos in Lima, Peru, voor de Ritual Desire Fair, ook bekend als de Fare of Wishes, vandaag.

Deze historische gewoonte houdt in dat de cavia op het hoofd van een persoon kruipt en vervolgens wordt verondersteld om hun problemen te diagnosticeren om ze te proberen te genezen vóór het volgende jaar in Peru.


Beelden tonen een vrouw die naar een privékamer wordt geleid op een drukke markt in Lima,. Ze gaat dan zitten, omringd door kaarsen en bloemen, en sjamaan Ramos benadert haar terwijl ze een zwarte cavia vasthoudt. De genezeres wrijft het dier, traditioneel gefokt in Peru en regio's in Zuid-Amerika, over de lengte van haar armen, over haar borsten en romp. Even later houdt de sjamaan de cavia een paar seconden op het hoofd van de vrouw. Ze krijgt vervolgens te horen, dat ze lucht op het hoofd van het kleine zoogdier moet blazen en dat het in evenwicht is in haar nek.

Mevrouw Ramos zei tegen de Britse krant The Mirror: 'Een reiniging met de zwarte cavia om de slechte energieën, de slechte vibes, weg te nemen, is altijd gedaan door onze voorouders.'

Cavia's worden beschouwd als een delicatesse in Peru en veel bewoners concurreren om de atuqcha, een bot in het hoofd van het dier, te vinden tijdens het eten. Dit komt slechts enkele maanden nadat overblijfselen van een massaal ritueel offer van cavia's door het Inca-rijk in Zuid-Peru werden ontdekt.

Onder het bijgeloof van het land, moeten mensen die in het nieuwe jaar willen reizen koffers en rugzakken dragen op oudejaarsavond.


(Suriname Mirror/Daily Mail/YouTube/The Mirror)

Prijs voor elektriciteit gaat niet omhoog na overname Afobakadam

Regering: 'Afobakadam is in optimale conditie overgedragen aan Suriname'

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Bouterse informeert vanaf 2 januari politieke partijen, bedrijfsleven,  vakbeweging en maatschappelijke groepen over verder traject rond dam


De stroomprijs zal niet omhoog gaan. Energie zal door Staatsolie goedkoper geleverd worden aan de Energie Bedrijven Suriname (EBS) dan de prijs die aan Suralco/Alcoa werd betaald. De Afobakadam is in optimale conditie overgedragen aan Suriname. Er is US$ 111 miljoen gestort op de rekening van Alcoa voor de openstaande stroomrekening. Suriname heeft geen enkele financiële verplichting meer aan Alcoa. 

Deze kwam vandaag, woensdag 1 januari 2020, naar voren op een persconferentie, aldus Starnieuws. President Desi Bouterse, die deze persconferentie zou leiden, was verhinderd. De persconferentie werd geleid door vicepresident Ashwin Adhin. Ministers Gillmore Hoefdraad (Financiën), Sergio Akiemboto (Natuurlijke Hulpbronnen), de CEO van Staatsolie, Rudolf Elias, en Dilip Sardjoe, voorzitter van de onderhandelingscommissie, hebben vragen beantwoord.

De documenten die goedgekeurd zijn door De Nationale Assemblee zijn na verdere aanpassingen ondertekend door minister Akiemboto. Adhin deelde mee dat Bouterse vanaf morgen politieke partijen, het bedrijfsleven, de vakbeweging en andere maatschappelijke groepen zal informeren over het verdere traject rond de dam. Hij benadrukte dat het om een nationale aangelegenheid gaat.

Hoefdraad zei, dat via Oppenheimer de bond is geplaatst, terwijl er nog drie banken interesse hadden. Er is 125 miljoen geleend. De condities van Oppenheimer waren de beste. Na aftrek van de kosten, zal de rest van het geld naar de overheid gaan. De looptijd van de lening is vier jaar. De regering heeft drie maanden de tijd om te bepalen welk aflossingsmodel zal worden afgesproken. De mogelijkheid is er om de lening eerder af te lossen. De eerste betaling moet in juni 2020 plaatsvinden.

Hoefdraad deelde mee, dat met de overname van de dam ongeveer US$ 60 miljoen zal worden bespaard.

Zeker 16 gevangenen gedood bij opstand in gevangenis te Cieneguillas, Mexico

(Bron foto: Twitter)
Rivaliserende kartels zouden ruzie hebben gekregen over een vriendschappelijke voetbalwedstrijd...


Een opstand in een gevangenis in Noord-Mexico heeft ten minste 16 gevangenen het leven gekost en vijf raakten gewond, aldus zeggen de lokale autoriteiten, in een van de ergste uitbraken van geweld in het al jaren voortdurende verontruste criminele systeem van het land. 

Het geweld brak dinsdagmiddag 31 december 2019 uit in Centro Regional de Reinserción Social (Cerereso) te Cieneguillas in de staat Zacatecas, zei de minister van Openbare Veiligheid, Ismael Camberos Hernández. Hij zei dat gevangenisfunctionarissen werden gewaarschuwd door alarmen en het geluid van geweerschoten en dat ze bijna drie uur worstelden om de situatie onder controle te krijgen.Vier geweren werden na de opstand ontdekt in de gevangenis, zei Hernández. Hij zei dat ze hoogstwaarschijnlijk dinsdag door gevangenen zijn ontvangen, toen familieleden de laatste dag van het jaar de gedetineerden konden bezoeken.

Het gevangenispersoneel nam zondag nog mobiele telefoons en messen in beslag tijdens een inspectie van de cellen van gevangenen, voegde Hernández eraan toe.


De autoriteiten hebben niet gezegd hoe het gevecht begon, maar verschillende Mexicaanse nieuwsuitzendingen meldden, dat gevangenen van rivaliserende kartels een geschil over een vriendschappelijke voetbalwedstrijd in een dodelijk gevecht hadden veranderd.


De vechtpartij van dinsdag was de laatste in een reeks van spiraalvormig geweld in Mexicaanse gevangenissen, waarvan vele overvol en slecht bewaakt zijn. In 2016 stierven bijna 50 gevangenen in een bloedbad door tientallen hamers en geïmproviseerde messen. In oktober stierven zes gevangenen in een botsing tussen rivaliserende groepen in een gevangenis in de centrale staat Morelos.


De president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, is de afgelopen maanden onder verhoogde druk komen te staan ​​om te reageren op meedogenloos geweld in het land, dat hij heeft beloofd aan te pakken bij de wortels. Hij werd in 2018 gekozen op de belofte van het bestrijden van armoede en ongelijkheden met 'knuffels, geen kogels' en hij heeft ook een nieuwe strijdkracht gecreëerd, de Nationale Garde.

(Suriname Mirror/La Jornada/The New York Times/24-horas/Twitter/Proceso)

NPS kiest bij de jaarwisseling niet voor uitspreken van afgezaagde wensen

Partij roept op niet slaafs volgzaam zijn, maar gezond verstand te laten prevaleren


'De Nationale Partij Suriname (NPS) kiest bij de jaarwisseling niet voor het uitspreken van afgezaagde wensen. Zij wil enkele oproepen doen waarvan de resultaten zullen leiden tot het uitkomen van die wensen. De partij wijst erop, dat een wens of verlangen niet op zichzelf staat. Om invulling te geven aan het realiseren van die zaken, zal standvastig naar dat moment gewerkt moeten worden. 

Tegen die achtergrond roept de NPS alle Surinamers op om: 

- gefocust te zijn en de politieke geschiedenis eerlijk en objectief te kennen. Wanneer de geschiedenis duidelijk is, weten wij wat de perspectieven van politiek Suriname waren onder een regiem met daarin de NPS en wat politiek in Suriname nu is met een groot moreel verval en achteruitgang op alle ontwikkelingsgebieden. 

- zich niet te laten leiden door anderen. Niet meedoen om het meedoen en niet slaafs volgzaam zijn, maar het gezonde verstand te laten prevaleren. 

De partij vervolgt om een oproep te doen aan alle Surinamers om al hun twijfels in de toekomst om te zetten in hoop dat er een nieuwe politieke wind zal waaien met verantwoordelijke partijen die middels goed en prudent beleid de Surinaamse mensen voorop zullen stellen. 

De NPS stelt dat wanneer burgers beseffen dat zij de macht hebben en op basis daarvan de juiste en ontwikkelingsgerichte beslissingen nemen, er dan pas een ommekeer in de Surinaamse politiek zal plaatsvinden. Deze verandering zal op termijn leiden tot groei en stabiliteit die de NPS telkenmale, in goed overleg met gerichte partners, heeft bewezen te kunnen brengen. 

Onze belangrijkste oproep is dat dit geweldige volk gaat kiezen voor zichzelf en niet voor afhankelijkheid. Laat het jaar 2020 voor jou er één zijn van het maken van gerichte keuzes die een absolute verandering teweeg kunnen brengen. Met de NPS wi o set' Su baka.'

CBvS-governor optimistich over 2020 - 'Kwestie van tijd voordat mijnbouwsector zorgt voor versnelde economische ontwikkeling'

'CBvS is erin geslaagd alternatieve routes voor geldzendingen te ontwikkelen'


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) treedt 2020 met optimisme tegemoet. 'Niet omdat het makkelijk zal zijn, maar in de overtuiging dat wij Surinamers, allen van goede wil zijn en dat wij gezamenlijk de uitdagingen aankunnen.' Dit zegt governor Robert van Trikt vandaag, woensdag 1 januari 2020, op Starnieuws over de verwachtingen voor dit nieuwe jaar.

'Wij geloven dat er naast de uitdagingen ook genoeg kansen liggen voor Suriname. Het is een kwestie van tijd voordat de mijnbouwsector zorgt voor een versnelde economische ontwikkeling. Ook de oliesector in Guyana biedt mogelijkheden voor het verbreden en diversifiëren van onze economie. De samenleving in het algemeen, maar de financiële sector in het bijzonder moet zich daarop voorbereiden. Innovatie in de producten en dienstverlening, verhoging van de efficiëntie en versterken van het professioneel kader zijn uiterst belangrijk en worden dan ook volledig ondersteund door de CBvS', stelt Van Trikt.

'De Centrale Bank ziet zichzelf, conform haar visie, in de rol van de autonome monetaire en financiële autoriteit die op een professionele en transparante wijze mede sturing geeft aan de duurzame economische ontwikkeling van Suriname. Een mond vol, maar het geeft weer dat wij onze strategische doelstellingen niet alleen beperkt zien tot strikt het monetair beleid, maar ook als incubator dan wel initiatiefnemers voor een breed scala van facetten die moeten bijdragen tot de ontwikkeling van Suriname. Evenwel zonder onze primaire taak uit het oog te verliezen: bewaker van de financiële stabiliteit, het vertrouwen in onze eigen munt en het onder controle houden van de inflatie.' 

'Een aantal projecten uit het strategisch plan is reeds afgerond, zoals de nieuwe leen- en depositofaciliteiten voor de primaire banken ter ondersteuning van het monetaire beleid. Het beleid heeft zijn vruchten afgeworpen en wij verwachten dat de inflatie onder 5% blijft. Wij hebben ook veel aandacht voor de National Risk Assessment (NRA), een evaluatie van de gevoeligheid van Suriname voor witwassen en terrorisme financiering. De NRA is deel van de voorbereiding van Suriname op de Mutual Evaluation door de Caribbean Financial Action Taskforce, die in 2021 zal plaatsvinden. Ook de oplossing van het vraagstuk van de aangehouden geldzending heeft veel van onze tijd opgeëist, vooralsnog met succes toen de rechter de aanhouding op 24 december onrechtmatig heeft verklaard.'

'De CBvS is er daarnaast ook in geslaagd om alternatieve routes voor de geldzendingen te ontwikkelen, zodat de stremming in ons buitenlands betaalverkeer is opgelost', benadrukt Van Trikt.

'Dit zijn enkele van de projecten waar de bank in 2019 aan is begonnen en die in 2020 moeten worden voortgezet. Wij zullen ons ook in 2020 laten leiden door ons strategisch plan 2019-2021. Hierbij valt te denken aan de verhoging van de effectiviteit van het toezicht op de financiële sector, maar ook het bevorderen van het elektronisch betaalverkeer, waaronder het verbeteren van de toegang tot financiële dienstverlening voor degenen die nog als unbancable worden gezien. De CBvS is niet doof voor de bezorgdheid die wellicht bij delen van de gemeenschap bestaat op het gebied van de koersontwikkeling en de beteugeling van de inflatie. Wij zullen dan ook de ontwikkelingen op de voet blijven volgen en in overleg met de minister van Financiën en andere stakeholders, de nodige maatregelen nemen om onze primaire taak als hoeder van de waarde van onze munteenheid te blijven vervullen.'

'Het Monetair en Fiscaal Beleid Coördinatie Commitee bestaande uit hoge functionarissen van de bank en het ministerie zullen hierin een belangrijke rol vervullen. Wij beseffen ook dat de communicatie met de gemeenschap uiterst belangrijk is en dat zullen wij het komende jaar ook blijven doen via de traditionele en social media.'

Veeboeren hopen dit jaar vee te kunnen gaan exporteren...

(Bron foto: Suriname Mirror)
Afzetmarkten zijn echter nog niet bekend


De veesector, in het bijzonder boeren aangesloten bij de Surinaamse Veehoudersbond, wil in het nieuwe jaar uitbreiden met export. De boeren geloven in zichzelf en weten dat ze potentie hebben. aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 1 januari 2020. 

Voorzitter Mukesh Ramlakhan zegt, dat de boeren zich willen voorbereiden op het moment van export. Zo wordt er al uitgekeken naar afzetmarkten, maar hierover is er nog weinig informatie.

Over een aantal kwesties vragen boeren al jaren om aanpak. 'We hebben al met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) kunnen praten over een oplossing. We willen dit jaar niet lang over deze dingen praten, maar over garantie voor afzet van producten, onder meer door export.' 

In 2019 heeft de veehoudersbond het volgens Ramlakhan niet slecht gedaan. 'We hebben ervoor gezorgd, dat er geen rundvlees hoefde te worden ingevoerd, er was voldoende en ook schapenvlees.' Hij hoopt dat de veesector in het nieuwe jaar ook in aanmerking komt voor een lening in het kader van het SAMAP-project (Suriname Agriculture Market Access Project) van LVV.

Dit project is speciaal voor agrariërs ter ontwikkeling en versterking van de sector en zijn concurrentiepositie. Volgens hem verdienen de veehouders deze ondersteuning, aangezien de regering wel ruimte biedt aan buitenlanders.

Wat de melkveeboeren dwars blijft zitten is, dat de directeur van de Melkcentrale Paramaribo vertegenwoordiger is van een nieuwe aandeelhouder van het melkbedrijf. 'We zijn er niet tegen dat er een nieuwe aandeelhouder is, alleen vinden we niet dat de directeur twee petten op mag hebben. Er is dan sprake van belangenverstrengeling', zegt Ramlakhan.

Twee panden afgebrand bij kruising Molenpad/Zwartenhovenbrugstraat

Brandweer met vijf wagens 😮 niet bij machte panden te redden


Bij een felle brand gisteravond rond elf uur zijn een woning en een supermarkt afgebrand op de kruising van het Molenpad en de Zwartenhovenbrugstraat.

De brandweer was met vijf wagens ter plaatse om het vuur onder controle te kunnen krijgen. Toch kon niet worden voorkomen dat de panden geheel zijn afgebrand. Er is alles aan gedaan om Keystone Cambio te redden, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 1 januari 2020.

Uit de twee panden die zijn afgebrand kon niets gered worden. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
Een bericht gedeeld door Waterkant.Net 🇸🇷 (@waterkant_suriname) op

Nieuwjaarstoespraak Bouterse: 'Wij moeten ons hoofd buigen voor de verkiezingsuitslag'

'Onze bauxiet- en aluinaarde industrie moet nieuw en modern leven worden ingeblazen'


'Op 25 mei 2020 zal blijken wat onze collectieve volkswil is. Voor de dan gedemonstreerde volkswil, zoals deze in de verkiezingsuitslag zal zijn vastgelegd, zullen wij allen, wat die uitslag ook moge zijn, het hoofd moeten buigen.' Dat zei president Desi Bouterse in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij wenst de Surinaamse bevolking succes toe met de verkiezingsstrijd, maar bovenal wenst hij hen sportiviteit toe. 

Het staatshoofd wees erop, dat Suriname vanaf 1987 internationaal bekend staat voor het met succes organiseren van eerlijke, vrije en geheime verkiezingen. 'Wij zijn het ons verplicht om deze reputatie hoog te houden en deze waar te maken, ook in de komende verkiezingen.' Hij zei, dat hierbij steeds vrede en eenheid moeten worden behouden en dat wij moeten beseffen dat wij 'nimmer onze vrije partijpolitieke keuze moeten laten prevaleren boven onze liefde voor elkaar en voor ons land'.


In zijn nieuwjaarstoespraak heeft de president geen woord gerept over de veroordeling die hij als persoon heeft gehad. Op 29 november is Bouterse veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de 8 decembermoorden in 1982. Hij heeft inmiddels verzet tegen het vonnis aangetekend en moet 22 januari voor de Krijgsraad verschijnen.

Op onderstaande wijze wordt woensdag 1 januari 2020 door de spreekbuis van de regering, het Nationaal Informatie Instituut, de toespraak van Bouterse uitgemolken en uitgesmeerd over een reeks artikelen 😂:


Het staatshoofd had wel wat lovende woorden voor de prestaties van de sporters in het afgelopen jaar. Hij stelde, dat de regering had toegezegd om de topsport naar een ander niveau te willen tillen. De toekenning van sportpaspoorten aan voetballers van Surinaamse afkomst ziet hij als een goede verdienste in die richting. Bouterse heeft de samenleving opgeroepen om onze sporthelden die in het afgelopen jaar bijzondere topprestaties hebben neergezet te waarderen. 'Dergelijke opzienbarende talenten en resultaten hebben zij met enorme inzet en doorzetting tot ontplooiing kunnen brengen.'

Voor wat betreft de economie zei hij dat de zwaarste periode voorbij is en dat 'de opwaartse trend is ingezet'. Bouterse beweerde, dat de groeicijfers hetzelfde zijn als voor 2018. 'Het jaar 2019 kenmerkt zich als een van de jaren met het laagste inflatiecijfer in de afgelopen jaren, welke zich reflecteert in de sterke munt.' Hij haalde ook het vonnis van de Nederlandse rechter aan voor teruggave van de in beslag genomen 19.5 miljoen euro. De president gelooft dat met de teruggave van 'onze gelden, het vertrouwen in de financiële sector verder zal worden versterkt'.

Hij vindt dat met de uitbreiding en verdieping van de internationale relaties Suriname steeds meer in staat worden gesteld richting te geven aan de nationale ontwikkeling als ook om de economie te ontwikkelen in het licht van huidige en toekomstige behoeften. 'Als jonge natie hebben wij al ferme stappen gezet op het wereldpodium. Hierdoor zullen wij ons geleidelijk aan ontwikkelen naar de hoognodige differentiatie van onze economische structuur ter realisatie van evenwichtige maatschappelijke groei.'

Over de officiële overdracht van de Afobaka-stuwdam zegt Bouterrse, dat delen van het volk dit moment met heimwee en weemoed hebben beleefd. De overdracht van de stuwdam werd dinsdag beklonken door middel van een telefonisch gesprek tussen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vanuit zijn ministerie met de Wilmington Trust National Association, in Buffalo (New York). Bij deze formaliteit zaten onder meer minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Suralco-directeur Ruben Halfhuid aan.

Hij heeft eenieder opgeroepen om samen te werken om de energievoorziening te optimaliseren alsook om 'onze bauxiet- en aluinaarde industrie, voornamelijk in West-Suriname, nieuw en modern leven in te blazen'.