donderdag 29 maart 2018

Stardust Hotel te Leonsberg wordt niet gesloten, maar per dag verhuurd voor 100 euro

'Je kunt zeggen dat ik het kaal heb verhuurd, gewoon tegen een weggeefprijs'


Het voornemen van aandeelhouders om het Stardust Hotel te sluiten is van de baan. Besloten is om de onderneming te Leonsberg met alle toebehoren tegen een weggeefprijs van honderd euro per dag te verhuren. Dat bevestigt ondernemer Kries Kalipdewsing vandaag, donderdag 29 maart 2018, in de Ware Tijd. Hij is de grootste aandeelhouder van de Hotel-Motel Exploitatiemaatschappij waar het hotel onder valt. 

Het hotel heeft de laatste vier jaar een verlies van ruim Srd één miljoen geleden, afgezien van de vele schulden. Op een aandeelhoudersvergadering begin januari was het voorstel geopperd om de zaak gewoon te sluiten, maar niet alle aandeelhouders wilden dat. De mogelijkheid werd opengehouden om het gebouw te verhuren of te verkopen. Op aandringen van Kalipdewsing is voor de laatste optie gekozen.

De nv telt negen aandeelhouders. De ondernemer vertelt dat de aandeelhouders getracht hebben om koper te vinden, maar niemand was geïnteresseerd. Hij vermoedt dat dit te maken heeft met de grootte van het complex, namelijk 12.943 hectare en de hoge kosten die gepaard gaan met het onderhoud.

De huurprijs van honderd euro per dag is inclusief verzekering. Het gaat om het hotel met zwembad, vijftien appartementen, één discotheek een bar en badkamers. 'Je kunt zeggen dat ik het kaal heb verhuurd. Gewoon tegen een weggeefprijs, want wat moet ik anders doen? Sluiten? Dan heb ik helemaal geen inkomsten.'

Kalipdewsing rekent voor dat honderd euro per dag op jaarbasis ruim 36.000 euro bruto oplevert. Daaruit moet nog de verzekering betaald worden. 'Dan heb ik toch wat in handen.'

De huurder moet zelf opdraaien voor onderhoudskosten, water en stroom. Een belangrijke voorwaarde die gesteld wordt aan de huurder is dat het personeel behouden blijft. 'Als dat niet gegarandeerd was, had ik het niet verhuurd.' De dertig werknemers verkeerden in onzekerheid, omdat ze niet wisten wat hen te wachten stond. Door de financiële problemen konden ze niet altijd op tijd betaald worden.

Elf luchthavenmedewerkers gearresteerd in Colombia

Luchthavenmedewerkers verleenden hand- en spandiensten aan Mexicaanse Sinaloa-drugskartel


Colombia heeft elf luchthavenmedewerkers gearresteerd die documenten regelden waardoor het Mexicaanse Sinaloa-kartel chartervluchten kon huren om cocaïne het land uit te smokkelen, zo zeiden de autoriteiten woensdag 28 maart 2018.

Autoriteiten in het Andesland hebben lang geworsteld met de aanwezigheid van buitenlandse criminele groepen zoals het Sinaloa-kartel, dat Colombiaanse cocaïne van lokale bendes koopt en het naar het noorden vervoert naar de Verenigde Staten en Europa.

De groep gebruikt ook snelle boten om verdovende middelen naar Midden-Amerika te vervoeren vanaf de Pacifische kust van Colombia, zei Jorge Nieto, directeur van de Nationale Politie, op Twitter:


Onder de gevangenen bevinden zich twee luchtverkeersleiders, Jaime Panchalo en Luis Armando Rivera, die volgens de beschuldigingen wisselende diensten werkten in de luchtverkeerstoren van de stad Cali, hoofdstad van het departement Valle del Cauca, in overeenstemming met de binnenkomst en vertrek van vliegtuigen geladen met drugs.

Een rechercheur vertelde de plaatselijke krant El Tiempo, dat de twee luchtverkeersleiders onder bevel stonden van de Colombiaans-Mexicaanse staatsburger Jaime Hernán Velásquez, alias el Viejo, die al in 2003 was gearresteerd wegens het organiseren van vluchten vol narcotica.

Er zijn ook verdachten, die routes hebben uitgestippeld, het geld hebben beheerd en het vertrek en de aflevering van de drugs met het Sinaloa-kartel hebben gecoördineerd. Een van de gedetineerden zou banden hebben met de narcojet die op 29 januari van het vliegveld El Dorado in Bogota opstapte met 500 kilo cocaïne naar de Engelse luchthaven van Farnborough, waar de illegale lading werd gevonden.

De arrestaties vonden plaats met hulp van de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration). De vliegtuigen die in de vluchten werden gebruikt, werden gehuurd in Colombia en in sommige Midden-Amerikaanse en Caribische landen, voegde de politie toe.(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/Prensa Latina)

Mensenrechtenkantoor VN roept op tot grondig onderzoek dodelijke brand politiebureau Venezuela

(Bron foto: Twitter)
'Zorgwekkend' dat veiligheidstroepen traangas afvuurden op mensen buiten politiebureau


Het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties heeft opgeroepen tot een grondig onderzoek naar de dodelijke brand in in het hoofdkwartier van de politie van de deelstaat Carabobo, in de staat Valencia. Daar verloren woensdag 28 maart 2018 zeker 68 mensen het leven toen brand uitbrak nadat gevangenen in opstand waren gekomen.

Het Kantoor van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN (OHCHR, Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights) wijst in een verklaring op de slechte omstandigheden waaronder gedetineerden in het land vaak vastzitten.

Gevangenissen zijn regelmatig overbevolkt en arrestantencomplexen van politiebureaus worden gebruikt als permanente detentiecentra, stelt de OHCHR.

De VN-organisatie roept Venezuela op onder meer uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor de fatale brand in de stad Valencia. Ook moeten de nabestaanden van slachtoffers schadeloos worden gesteld.

De OHCHR noemt het 'zorgwekkend' dat veiligheidstroepen naar verluidt traangas afvuurden op mensen die buiten het politiebureau informatie eisten over het lot van hun geliefden.

http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=22907&LangID=E

Vermoedelijke roofmoord omgeving Tangibaweg, Lelydorp

60-Jarige Chinees dood aangetroffen door agenten in woning

Moeder en een zoon bij beroving gewond geraakt bij een supermarkt


De 60-Jarige Chinees Sheng Pin Liang is vanochtend, donderdag 29 maart 2018, iets na zes uur, door agenten dood aangetroffen in zijn woning in een zijstraat van de Tangibaweg te Lelydorp. De man werd met de kolf van een vuurwapen op zijn hoofd geslagen en is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. Kort daarvoor vonden agenten twee slachtoffers van Chinese afkomst met verwondingen bij een supermarkt, de echtgenote en hun zoon. De zoon verklaarde, dat zij tussen twee en drie uur vanochtend beroofd zijn door twee mannen, zo bericht het Korps Politie Suriname.

De slachtoffers zijn woonachtig in een zijstraat van de Tangibaweg waar zij aan pluimvee en landbouw doen. Hij verklaarde verder, dat zijn vader zich nog op het woonadres bevond. De overvallers verlieten de plek met het voertuig van de slachtoffers.

De zoon en de moeder, die gekneveld waren, konden zich bevrijden. Zij liepen naar de hoofdweg en zochten hulp.

De twee slachtoffers werden in een ambulance afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Het lichaam van Sheng Pin is na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie voor obductie in beslag genomen.

Het onderzoek in deze zaak zal worden overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten.

Bedrijfsleven pleit voor ratificering Economic Partnership Agreement, EPA

Voorzitter VSB: 'Onze mening is dat de EPA mogelijkheden biedt'


Het gros van de economische sectoren in Suriname vindt, dat de EPA (Economic Partnership Agreement), de handelsovereenkomst met de Europese Unie (EU), goedgekeurd moet worden door het parlement. Zoveel werd gisteren duidelijk in het KKF-gebouw tijdens het nationaal congres hierover, aldus vandaag, donderdag 29 maart 2018, de Ware Tijd. 

Tijdens individuele sessies met het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme hadden de visserij-, groenten- en fruit-, hout- en goudsector zich al positief uitgelaten over ratificatie. Ook het bedrijf Suriname Alcoholic Beverages, dat exporteert naar Europa, en de staatsbedrijven Grassalco en Staatsolie zijn voorstander.

De industrie- en dienstensector vinden evenwel, dat voor- en nadelen eerst goed overwogen dienen te worden voordat besloten wordt tot ratificatie of niet.

In het parlement adviseerde André Misiekaba (NDP), voorzitter van de commissie die de ratificatiewet heeft voorbereid, tegen. Enkele jaren geleden sputterde ook zijn voorganger Otmar Rodgers - nu wijlen - tegen. Hij wilde geen goedkeuring van de wet voordat alle voor- en nadelen naast elkaar waren gelegd.

De EPA is gericht op het verwijderen van invoerrechten bij handelstransacties tussen Suriname en de EU over en weer.

Toenmalig president Ronald Venetiaan heeft in 2008 in het Cariforum-samenwerkingsverband getekend voor de EPA. Echter, het parlement moet dit nog goedkeuren voordat de overeenkomst in werking kan treden.

Udo Karg, die de visserijsector vertegenwoordigde, merkte op dat Suriname en de visserijsector enorm veel te verliezen hebben indien de EPA niet wordt goedgekeurd. Met een exportwaarde van ruim dertig miljoen Amerikaanse dollar in 2017 is deze sector de derde grote deviezenverdiener van het land.

Arthur Zalmijn, namens de rijstsector, wond er geen doekjes om en wees op het belang van de Europese rijstmarkt voor Suriname. 'Als we niet ratificeren hebben we meer te verliezen dan te winnen', zei hij.

Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), stelde dat de organisatie voorstander is van stimulatie van lokale investeringen, het aangaan van handelsovereenkomsten, maar ook van directe buitenlandse investeringen. 'Onze mening is dat de EPA mogelijkheden biedt.'

Chinese ambassade roept Chinezen op zich aan de wet te houden

Starnieuws: Jaguar op het Menu (deel 4)

'Chinezen mogen geen illegale producten van beschermde dieren zoals jaguartanden kopen of vervoeren'


De criminaliteit in bedreigde in het wild levende diersoorten, wordt als de vierde meest lucratieve illegale business in de wereld gezien. De illegale stroperij en handel in de jaguar neemt toe. Starnieuws laat in een serie van negen artikelen ‘Jaguar op het Menu‘ verschillende instanties aan het woord die vertellen over de huidige gang van zaken in Suriname en de toekomst. 

Vandaag, donderdag 29 maart 2018, de Chinese ambassade: 'Ambassade maakt Chinese bevolking bewust van de bescherming van dieren in het wild'

Chinese burgers in Suriname mogen geen illegale producten van beschermde dieren zoals jaguartanden kopen of vervoeren, iets wat hun eigen belangen en hun nationale imago negatief zal beïnvloeden. Dat staat in het in februari uitgegeven persbericht van de Chinese ambassade in Paramaribo.


'Wij zijn er sterk tegen dat Chinese burgers zich bezighouden met activiteiten die indruisen tegen de wetten en voorschriften van het land in kwestie en schadelijk zijn voor onze bilaterale banden', zegt Jiang Xiaoyan, Deputy Chief of Mission (DCM) op de Chinese ambassade op Starnieuws. Het persbericht volgde na het politiebericht van 13 februari waarin de politie meldt, dat op 23 januari J.L., B.L. en J.C. op de luchthaven werden aangehouden met een aantal jaguartanden in hun bezit, waarvan een deel tot sieraad was verwerkt. Hiermee hebben zij de Wet Economische delicten overtreden. De ambassade vernam dit nieuws via de lokale media. 'Het is onze verantwoordelijkheid om Chinese staatsburgers eraan te herinneren om volgens de wet te handelen', licht Jiang de uitgifte van het persbericht toe.

Verschillende personen en milieu- en natuurorganisaties zijn ernstig bezorgd om de stroperij, illegale handel en smokkel van de jaguar en jaguardelen in Suriname. De huid, het vlees, de botten, genitaliën en tanden worden voor verschillende doeleinden gebruikt: consumptie, medicijnen, jachttrofee of verwerkt tot sieraad. Personen die zich schuldig maken aan de illegale criminele praktijken vinden een goede afzetmarkt bij onder andere de Chinese gemeenschap in Suriname. Er worden hoge bedragen in Amerikaanse dollars neergeteld.

Jiang zegt, dat China veel belang hecht aan de bescherming van in het wild levende soorten. Haar land werd in 1981 partij bij de Conventie over de internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten (CITES) en keurde in 1989 een eigen wet op de bescherming van wilde dieren goed. In mei 1993 volgde een circulaire op het verbod in handel van tijgerbotten. Maar, jaguars en andere katachtigen worden hierin niet specifiek aangehaald. Omdat er wereldwijd verschillende soorten wilde katten zijn, is het moeilijk om alle soorten in de circulaire op te sommen, reageert Jiang. 'Het uitgangspunt blijft hetzelfde: Chinese burgers dienen zich aan de wet te houden en internationale convenants die China is aangegaan. Elke activiteit van het doden, verhandelen of exporteren van bedreigde diersoorten zal worden vervolgd.'

Ook Suriname is lid van CITES en de jaguar is een van beschermde diersoorten in Suriname volgens de Jachtwet van 1954 en het Jachtbesluit van 2002. Volgens Jiang heeft de ambassade meer actie ondernomen om de Chinese bevolking bewust te maken van de bescherming van dieren in het wild. De Surinaamse Chinese Verenigingen zijn ingeschakeld, 'en de hele Chinese gemeenschap in Suriname is verzocht om alle mogelijke hulpmiddelen, waaronder sociale media, te gebruiken om ons te helpen het bewustzijn van mensen te vergroten'. 

De ambassade stuurde het persbericht naar de lokale Chinese media, plaatste het op de eigen website en die van de consulaire dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken van China. Deze websites worden vaak bezocht door de overgrote meerderheid van Chinese staatsburgers die van plan zijn om naar het buitenland te reizen, geeft Jiang aan. Naast de oproep om zich te houden aan de wetten, doet de ambassade ook een beroep op alle Chinese burgers om 'de gebruiken in het land van ingezetenschap te respecteren en bij te dragen aan de vriendschappelijke banden en samenwerking tussen China en Suriname'. Elke negatieve betrokkenheid van een Chinese burger kan die relatie ondermijnen of het imago van China in het buitenland schaden. De ambassade voelde zich niet geroepen om het bericht ook via andere media te laten publiceren.

Volgens Jiang behoort het tot de soevereine rechten van de Surinaamse overheid om de eigen wetten en voorschriften in de eigen taal én in het Engels bekend te maken. Dit, zodat mensen in Suriname en anderen uit andere delen van de wereld, het beter kunnen begrijpen.

Jiang zegt, dat de ambassade niet is benaderd door Surinaamse autoriteiten over de aanhoudingszaak. 'Maar, ons kanaal voor informatie-uitwisseling en samenwerking blijft open. We willen graag de samenwerking met Surinaamse gesprekspartners op het gebied van capaciteitsopbouw en wetshandhaving versterken.' 

Ter informatie:
Sinds 2011 al vraagt de website https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/ aandacht voor de jaguar in Suriname - en elders op het continent -, maar pas sedert 2018 krijgt de jaguar aandacht bij instanties en media in Suriname....

Vreedzaam (NDP) hoopt dat nieuwe minister Volksgezondheid prioriteit geeft aan dialoog en overleg

'Ik weet niet wat gedachte achter reshuffeling is, maar als president het nodig vindt, dan is dat het'


Jennifer Vreedzaam (NDP) voorzitster van de vaste parlementaire commissie Volksgezondheid, hoopt dat een eventuele opvolger van minister Patrick Pengel van Volksgezondheid prioriteit geeft aan dialoog en overleg. Verschillende media melden, dat Pengel wordt overgeplaatst naar Openbare Werken, Transport en Communicatie als onderdeel van de herschikking van het ministersteam. Als zijn opvolger wordt genoemd Antoine Elias, directeur van het Mungra Medisch Centrum in Nickerie.

Vreedzaam wil niet zeggen, aldus de Ware Tijd donderdag 29 maart 2018, of het verantwoord is om nu, in de moeilijke periode waarin de gezondheidszorg zit, een minister van Volksgezondheid te vervangen. De ziekenhuizen hebben vaak aan de bel getrokken over hun financiële problemen door de gestegen wisselkoers. Hierdoor komt de dienstverlening in gevaar. Zo kunnen bijvoorbeeld medische verbruiksartikelen moeilijk worden aangeschaft.

Vreedzaam stelt wel, dat de president de grondwettelijke bevoegdheid heeft om ministers te benoemen en te ontslaan. 'Ik weet niet wat de gedachte is achter de reshuffeling, maar als de president het nodig vindt, dan is dat het.'

Ze herhaalt een eerdere uitspraak, dat er veel werk aan de winkel is in de zorgsector, onder andere op het gebied van wetgeving. Er moeten enkele wetten aangenomen worden. 'Ordening begint met wetgeving.' Ze noemt ook het betaalbaar maken van medicijnen.

Noreen Cheung: 'Niet verstandig dat Tsang Assemblee inruilt voor ministerspost'

'Als je gekozen bent door het volk, moet je het volk dan dienen'

'Tsang is medeschuldig aan de chaos in het land'


Het is volgens voormalig Assembleelid Noreen Cheung niet verstandig, dat NDP-parlementariër Stephen Tsang bereid is zijn lidmaatschap in De Nationale Assemblee (DNA) te verruilen voor de post van minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T). 'Mensen hebben op hem gestemd om hen als vertegenwoordiger in het huis van het volk te vertegenwoordigen. Als je gekozen bent door het volk, moet je het volk dan dienen', zegt Cheung vandaag, donderdag 29 maart 2018, in het Dagblad Suriname.

Cheung noemde Tsang in 2017 een narcist en verrader van zowel de Chinese als gehele Surinaamse gemeenschap. Ook vanuit de Chinese organisaties, waar Tsang adviseur is van de Suriname Chinese United Association (SCUA) en Fa Tjauw Song Foei, werden er volgens haar geen stappen ondernomen voor deze groep. Het feit dat Tsang niets deed een halt toe roepen tegen het wanbeleid van de regering, betekende volgens haar dat hij medeschuldig is aan de chaos in het land.

Tsang neemt op 4 april het roer over van Ferdinand Welzijn. De politica benadrukt, dat zij Tsang nu wel het voordeel van de twijfel geeft zolang hij het partijbelang niet voorop stelt. 'Ik vind hem nu toch wel beter als parlementariër overkomen. Hoe hij als minister gaat functioneren, moeten wij dus nog zien. Ik hoop in ieder geval dat hij in landsbelang zal werken', aldus de politica.

Minstens zes nieuwe ministers zullen worden benoemd. Voor Justitie en Politie is oud-politieambtenaar Stuart Getrouw gepolst. René Lieveld, oud-LVV-onderdirecteur Visserij bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), neemt de plek in van Soeresh Algoe bij LVV, Priya Sital, oud-voorzitster van het Jeugdparlement, komt op Sport- en Jeugdzaken, Lilian Ferrier gaat naar Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Antione Elias, directeur van het Mungra Medisch Centrum (MMC), komt bij Volksgezondheid. Er wordt hiernaast ook gekeken om een NDP-minister op Binnenlandse Zaken te plaatsen om zodoende de kar te trekken bij de verkiezingen van 2020. Zowel de namen van Soewarto Moestadja als Miranda worden genoemd.

Cheung benadrukt geen heil te zien in deze reshuffeling, omdat het compleet beleid voor het land ontbreekt. 'Reshuffling of niet, het maakt niet uit. Al de voorgaande reshufflingen hebben er niet toe bijgedragen dat er verbetering is gekomen voor Suriname. Het maakt niet uit wie je daar zet, maar het lijkt meer erop dat de president bezig is met het accommoderen van zijn eigen mensen.'

Een ander zorgpunt volgens Cheung zijn de extra kosten die op de staatsbegroting drukken om steeds nieuwe en oude bewindslieden te betalen. 'Er is geen geld om beleid op de ministeries te maken, maar wel om DNA-leden, ministers en oud-ministers op tijd uit te betalen. Hierdoor mag de rest van de ambtenaren dan maar stikken', stelt zij.

Tsang heeft in 2015 als secretaris van de SCUA meegedaan aan de verkiezingen en heeft op nummer 5 in Paramaribo 940 stemmen binnengehaald. Als reden voor zijn deelname aan de verkiezingen gaf hij aan, dat bij het vele sociale werk dat hij via de Chinese verenigingen heeft gedaan, zaken heeft gezien die in het bestuurlijke niet in orde zijn en/of beter kunnen. In plaats van zich eraan te blijven ergeren, wilde hij er wat aan kunnen doen en lichtte hij zijn stap toe in de politiek.

Tsang heeft eerder meerdere malen ook disciplinair gestemd om moties, die te maken hadden met de aanpak van criminaliteit, van de tafel te vegen. Als reden gaf hij eerder in de media aan dat moties slecht en politiek spel en stemmingmakerij zijn. Dit, terwijl Chinese winkeliers met regelmaat van de klok worden beroofd, waarbij hen zelfs het leven wordt ontnomen.

'Veel bewindslieden missen kwaliteiten van creativiteit, transparantie en wijsheid'

'Ministers die op welke wijze dan ook verwikkeld zijn in financiële malversaties moet de wacht worden aangezegd'


Van een minister moet vooral in een periode van crisis verwacht worden dat die in elk geval over een grote dosis creativiteit, transparantie en wijsheid beschikt. 'Helaas merk ik in de praktijk, dat veel bewindslieden, ondanks hun tomeloze inzet, deze kwaliteiten niet in huis hebben. Daarnaast is de HVB van oordeel, dat tegen de achtergrond van vertrouwen in de politiek, ministers die op welke wijze dan ook verwikkeld zijn in (financiële) malversaties, onverbiddelijk de wacht moet worden aangezegd.'

Dit zegt Assembleelid Raymond Sapoen, politiek leider van de Hervormings en Vernieuwsbeweging (HVB) als deel van de coalitie, vandaag, donderdag 29 maart 2018, op Starnieuws.

'Wanneer de regeringsleider op basis van het ontwikkelingsprogramma enkele zaken met het oog op de komende verkiezingen met meer tempo wenst te realiseren, is reshuffling van zijn kabinet een legitiem staatsrechtelijk en politiek instrument. Inderdaad is het zo dat de gebrekkige financiële middelen daarbij een grote rol spelen', meent Sapoen.

De politicus benadrukt, dat ook deze op handen zijnde reshuffling 'ons niet moet afleiden van het gegeven, dat Suriname zich uit het diepste punt van de financiële crisis heeft gewerkt en het is de uitdaging van de regering nu om de samenleving de vruchten daarvan te laten plukken. We hebben immers niets aan gunstige macro economische indicatoren als grote delen van het volk buiten hun schuld om, nauwelijks kunnen voldoen aan hun maandelijkse verplichtingen. En wat we vooral moeten leren, is om de juiste prioriteiten vast te stellen. Ook deze regering wil vaak duizend dingen doen, zonder zich rekenschap te geven van de beperkte begroting en schaarse middelen.'

Oud Braziliaans filmpje misbruikt op social media in Suriname in goudkoorts-hype Tapoeripa

Video toont Braziliaanse goudzoekers in 2015 met bijna 8 kilo goud in Pontes e Lacerda


 
Een oud filmpje van Braziliaanse goudzoekers die in 2015 bijna 8 kilo goud in het zuiden van Brazilië zouden hebben gevonden, houdt heel veel Surinamers op Facebook en WhatsAp bezig

In het filmpje laten de goudzoekers grote hoeveelheden goud zien. Diverse Surinamers leggen meteen, zonder even goed na te denken, verband met de recente ontdekking van een rijke goudader in Suriname.

Gesuggereerd wordt, dat de beelden en het goud uit Suriname afkomstig zijn, maar dat klopt dus niet.....


Vorige week ging een ander filmpje rond dat omstreeks 17 maart gemaakt is in het gebied tussen de dorpjes Tapoeripa en Drepada. Daar werd recent een rijke goudader aangeboord. Goudzoekers uit de wijde omgeving zijn met bussen tegelijk aangevoerd om een graantje mee te pikken en dat leidde tot chaotische situaties in de mijn.

Braziliaanse goudzoekers die in 2015 bijna 8 kilo goud vonden in Pontes e Lacerda, heel ver van Suriname:(Suriname Mirror/Waterkant.net/Facebook/YouTube)

Eerste vlucht Air Belgium van Schiphol naar Paramaribo

Eerste commerciële vlucht nieuwe luchtvaartmaatschappij Air Belgium naar Suriname


De nieuwe luchtvaartmaatschappij Air Belgium voert donderdag 30 maart de eerste commerciële vlucht van de airline uit. Vanaf Schiphol vliegt een A340 naar Paramaribo, zo meldt de website aviation24.be woensdag 28 maart 2018. Alhoewel Air Belgium zelf aangaf de eerste vluchten vanaf april naar Azië uit te voeren, blijkt de eerste commerciële vlucht voor de maatschappij naar Suriname te gaan. 

Vanaf Schiphol vertrekt de Airbus A340 van Air Belgium naar Paramaribo als chartervlucht voor de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM).

De nieuwe Belgische maatschappij voert deze vlucht uit, omdat de Airbus A340 van SLM in Brussel staat voor een onderhoudsbeurt.

De A340 van Air Belgium komt om kwart over twee 's middags vanuit Brussel aan op Schiphol en vertrekt een uur later richting Suriname. De terugvlucht vertrekt vrijdag rond kwart over vijf  's middags lokale tijd.

Het in 2016 opgerichte Air Belgium heeft twee toestellen van Airbus in de vloot. Beide vliegtuigen zijn geregistreerd in het Belgisch luchtvaartregister. Het gaat om twee Airbus A340-300’s met registratie 00-ABA en 00-ABB. Beide toestellen zijn in 2007 gebouwd. In totaal heeft de airline vier A340-300’s besteld.

Etnel (NPS): 'Gereshuffel-gedoe van deze regering maakt Suriname internationaal belachelijk'

'Bouterse zoekt de fout bij de ministers, terwijl de fout juist zit bij de president'
 
'President en zijn team kunnen niet regeren, ze weten niet eens wat regeren betekent'


NPS-parlementariër Patricia Etnel stelt, dat door het hele gereshuffel-gedoe van deze regering we Suriname internationaal belachelijk maken. Ze zegt woensdag 28 maart 2018 op de nieuwswebsite Suriname Herald, dat het volk hiermee niks te maken heeft. President Desi Bouterse maakt Suriname onsterfelijk belachelijk met zijn reshuffling. Volgens Etnel zal een nieuw kabinet, nu kort voor de verkiezingen, niet veel kunnen veranderen wat Bouterse niet eens in acht jaar heeft kunnen verbeteren als leider van het land. 

'Het land is totaal vernietigd en in feite is er getoond dat Bouterse als leider totaal niet capabel is om het land te regeren. Maar, dan gaat hij de fout zoeken bij de ministers, terwijl de fout niet bij de ministers zit, maar juist bij de president.'

 In 2010 en 2015 heeft de president het volk zoveel zaken beloofd te zullen bewerkstelligen. 'Er zouden 18.000 huizen gebouwd worden, driehonderd miljoen Amerikaanse dollar aan investeerders zouden er binnengehaald worden. Allemaal beloften die gemaakt zijn geworden door deze president', zegt Etnel. 'Aan de hand van zijn beloften zouden we nu als bevolking melk en honing moeten krijgen, bij wijze van spreken. We zouden het supergoed moeten hebben.'

Maar, het tegendeel is volgens Etnel bewezen. Bouterse heeft in acht jaar de koers van Srd 3,35 laten stijgen naar Srd 8,00 voor de Amerikaanse dollar. Etnel zegt, dat de NPS onder leiding van president Ronald Venetiaan in 2000 het land met een koers overgenomen heeft bij een inflatie van zo'n 300 procent. 'Venetiaan wist zonder te reshuffelen de koers omlaag te brengen naar Srd 2,50.'

Bouterse komt en reshuffelt in acht jaar zoveel ministers en is toch niet in staat de koers terug te brengen. 'Er zou zoveel gebeuren volgens Bouterse, zoveel productiebedrijven zouden er komen, er zijn prachtige projecten geschreven. Alleen maar papieren tijgers te noemen. Reshuffelen nu zal niets veranderen. Elke minister die er gereshuffeld wordt, komt als een extra post op de begroting, dus wie zal dit betalen? Wij, het volk', benadrukt Etnel.

Ze zegt, dat hetzelfde van de jaren '80 zich nu weer voordoet. In die tijd werden er ook zoveel ministers gereshuffeld. 'En ditzelfde gebeurt nu weer. Je kan zeggen dat die man niets heeft geleerd uit de jaren '80, want hetzelfde beleid wordt nu voortgezet. Dit is niet goed te praten', zegt Etnel.

Volgens haar is de president niet in staat het volk richting te geven. 'Het is overduidelijk dat de president en zijn team niet kunnen regeren, ze weten niet eens wat regeren betekent.'

The Next Generation Movement wil vòòr eind mei vervroegde verkiezingen laten uitschrijven

'Als we dat niet kunnen waarmaken dan zullen we de strategie moeten omgooien'

 
Actiegroep The Next Generation Movement wil vòòr eind mei vervroegde verkiezingen laten uitschrijven. 'Als we dat niet kunnen waarmaken of het bewustzijn daarover niet hebben kunnen creëren, zullen we de strategie moeten omgooien.' Dit zegt Xaviera Jessurun, prominent lid van de groep woensdag 28 maart 2018 in de Ware Tijd.

De organisatie zal, indien ze haar doel tegen eind mei niet heeft bereikt, in aanloop naar de verkiezingen van 2020 een bewustwordingstraject inzetten. 'We gaan de mensen wijzen waarvoor ze wel moeten kiezen.'

Dat er een tijdlijn is uitgestippeld, is volgens Jessurun het bewijs dat de groep goed heeft nagedacht over de strategie. 'Het is niet zomaar een wildwestsituatie.'

De groep heeft de deadline voor vervroegde verkiezingen bewust op eind mei gesteld. 'Hoe langer je wacht, hoe groter het gat wordt, hoe groter de afbreuk en hoe langer het duurt voor herstel. Daarom willen we nu verkiezingen om af te rekenen met mismanagement en slecht leiderschap, zodat we weer kunnen werken aan de opbouw van alles dat kapot is gemaakt.'

De organisatie heeft vorige week donderdag en vrijdag gedemonstreerd tegen het beleid van de regering, maar beide kleren was de opkomst matig.

Situatie goudkoorts Dreypadda en Tapoeripa

'Overheid zoekt met andere actoren naar een permanente oplossing'De situatie in de dorpen Dreypadda en Tapoeripa te Brokopondo is door optreden van de overheid onder controle gebracht. Op social media circuleerden verontrustende beelden waarin burgers in een levensgevaarlijke situatie te zen zijn op zoek naar goud. 

De overheid is met andere actoren druk bezig te zoeken naar een permanente oplossing in deze kwestie, aldus het Nationaal Informatie Instituut woensdag 28 maart 2018.

68 Doden bij opstand in detentiecentrum Carabobo Politie in Venezuela

Tot nu toe is de reden voor de opstand onbekend

(Bron foto: @reymozo)
Bijna een dozijn mensen stierf als gevolg van verstikking en brandwonden


Bij een opstand woensdag 28 maart 2018 in het detentiecentrum van de Carabobo Politie in Valencia, zo'n 160 kilometer ten westen van hoofdstad Caracas, Venezuela, zijn zeker 68 doden gevallen. Verwanten zeiden, dat ze geen nieuws hadden over de gevangenen. Onder de doden 66 mannen en twee vrouwen, aldus een Twitter-bericht van de Venezolaanse journalist Reynaldo Mozo:


Bijna een dozijn mensen stierf als gevolg van verstikking en brandwonden, volgens familieleden van de gevangenen: 'Ze hebben ons niets verteld, ik vraag dat ze niet als honden behandeld worden, dat ze geen benzine naar hen gooien, ze gooiden benzine naar binnen alsof het honden waren',vertelde Lissette Mendoza, moeder van de gedetineerde Yorman Salazar (19), aan verslaggevers. 'Hij wordt vastgehouden vanwege diefstal, maar dat is niet de reden waarom ze zijn leven kunnen nemen alsof hij een hond was', vertelde de 35-jarige huishoudster over de muiterij.

(Bron foto: InfoBae)
Dinsdag kregen de gevangenen nog bezoek van hun familieleden en ze waren 'gevangenen, maar prima', zei Mendoza, die niet weet hoe het met haar zoon gaat.

Tot nu toe is de reden voor de opstand onbekend en de autoriteiten hebben er geen informatie over gegeven.(Suriname Mirror/La Republica/Twitter/InfoBae/El-Carabobeno/YouTube)

Schoten afgevuurd op campagnebussen oud-president van Brazilië Luiz Inacio Lula da Silva

'Wat ik nu zie, is bijna de opkomst van het nazisme, wat we zien is niet politiek'


Ten minste twee bussen in de verkiezingscampagne karavaan van de voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva werden dinsdag 27 maart 2018 getroffen door geweerschoten, aldus zijn Arbeiderspartij (Partido dos Trabalhadores).

Het Secretariaat van Openbare Veiligheid van Parana zei in een verklaring, dat het het incident onderzoekt en dat Lula niet in de bus was ten tijde van de schoten.


Bij de aanval in de zuidelijke staat Parana, liet een kogel een gat in de bus achter en een tweede raakte het glas van een ander voertuig. Spijkers waren ook langs de route van de karavaan geplaatst en doorboorden de banden van één bus, zei de PT. Niemand raakte gewond.
Lula was van 2003 tot 2010 president van Brazilië en is op zoek naar een derde termijn in de verkiezingen in oktober, ondanks een veroordeling voor corruptie die hem verhindert om weer president te worden.

Hij heeft herhaaldelijk ontkend en zich ertoe verbonden de aanklacht te bestrijden. 'Wat ik nu zie, is bijna de opkomst van het nazisme. Wat we zien is niet politiek, want als ze de PT wilden verslaan, zouden ze naar de stembus gaan', zei Lula, volgens de PT-verklaring.

'Als ze denken dat dit ons bang zal maken, hebben ze het mis. Het zal ons motiveren.' Zijn bussen waren al bekogeld met eieren en stenen langs de campagnetour.


(Suriname Mirror/eleicoes.uol.com.br/lula.com.br/Twitter/YouTube)