donderdag 30 november 2017

Vereniging van Apothekers: 'Verstrekking medicijnen gegarandeerd'

'Staatsziekenfonds is met de betalingen aan apotheken begonnen'


De Vereniging van Apothekers in Suriname (VvA) zegt vandaag, donderdag 30 november 2017, dat het Staatsziekenfonds (SZF) met de betalingen aan de apotheken is begonnen, aldus Starnieuws. De vereniging had enkele dagen geleden de noodkreet geuit, dat door het langdurig uitblijven van de betaling door het fonds, de dienstverlening via de apotheken op korte termijn in gevaar zou komen. 

De apotheken waren door de achterstallige betalingen niet in staat om voldoende geneesmiddelen aan te kopen en andere bedrijfskosten te betalen.

VvA-voorzitter Irvin Jong A Liem stelt, dat met de directie van het SZF afspraken zijn gemaakt zodat deze situatie zich in de toekomst niet meer hoeft te herhalen. Hij verwacht dat de dienstverlening aan de SZF-verzekerden hiermee is gegarandeerd.

Behalve de apotheken hadden ook de ziekenhuizen alarm geslagen over hun financiële situatie door het uitblijven van betalingen door het fonds. Inmiddels heeft het SZF vandaag Srd 19 miljoen overgemaakt voor de ziekenhuizen. Vertegenwoordigers van het fonds en van de Nationale Ziekenhuisraad zullen morgen op het Kabinet van de President de problemen binnen de zorgsector bespreken.

Arbeider (27) omgekomen bij bedrijfsongeval

Slachtoffer raakt bekneld tussen neergestorte vloerplaat van gebouw en kruiwagen


Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, donderdag 30 november 2017, dat de 27-jarige Sanjay Naraindien gisteren bij een bedrijfsongeval aan de Cellostraat overleden. De politie van Kwatta kreeg via de Centrale Meldkamer de melding, dat een gebouw was ingestort en dat er sprake zou zijj van persoonlijke ongelukken. 

Toen agenten arriveerden, werd het levenloze lichaam van Naraindien bekneld tussen een vloerplaat en een kruiwagen aangetroffen. Het lichaam werd door de brandweer bevrijd.

De overige arbeiders kwamen met de schrik vrij. Onderzoek wees uit, dat arbeiders bezig waren met werkzaamheden op een in aanbouw zijnd boventerras. Op een bepaald moment stortte de vloerplaat neer, waardoor Naraindien bekneld raakte tussen de vloerplaat en een kruiwagen.

Bestelbus vol geladen met zakken rijst gestolen

Eigenaar laat contactsleutel in busje achter


De politie van Paramaribo kreeg woensdag een melding over de diefstal van een voertuig op de kruising van de Kasabaholo- en de Lalarookhweg, zo bericht het Dagblad Suriname donderdag 30 november 2017.

Volgens de aangever was hij met zijn bestelbusje, vol geladen met zakken rijst, bij  familie.

Hij was even uitgestapt, maar had de contactsleutel in de wagen achtergelaten. Toen hij na enkele minuten terug kwam merkte hij dat zijn vol geladen busje was verdwenen.

Het onderzoek in deze zaak duurt voert.

Amerikaanse ambassadeur Nolan ontmoet NPS-voorzitter Rusland in partijcentrum Grun Dyari

'Er is enige tijd stilgestaan bij politieke situatie waaronder issues over de rechtsstaat'


De Amerikaanse ambassadeur Edwin Nolan heeft gisteren een bezoek gebracht aan NPS-voorzitter Gregory Rusland in partijcentrum Grun Dyari. De partijleider zegt vandaag, donderdag 30 november 2017, op Starnieuws dat diverse actuele onderwerpen aan de orde kwamen, zoals de stand van zaken rond de samenwerking tussen Suriname en de VS, de ontwikkelingen en standpunten over de buitenlandse politiek van Suriname en de VS.

'Er werd enige tijd stilgestaan bij de politieke situatie in ons land waaronder issues over de rechtsstaat', zegt Rusland.

De financieel-economische situatie in het land zijn eveneens besproken. Van gedachten is gewisseld hoe uit deze impasse te geraken. Mogelijke lichtpunten in de toekomst passeerden ook de revue.

De NPS-voorzitter besprak mogelijke internationale en VS ondersteuning bij de wederopbouw van Suriname. Rusland vond het een vruchtbaar gesprek met de Amerikaanse ambassadeur.

Ondernemer en 73-jarige vrouw op klaarlichte dag overvallen

Vier mannen overvallen ondernemer in Pater Weidmanstaat

Automobilist vraagt vrouw naar een adres en rukt portemonnee uit haar hand


Vier mannen hebben gistermiddag op klaarlichte dag een ondernemer overvallen in de Pater Weidmanstraat. Het slachtoffer liep in die straat toen op een gegeven moment een auto stopte waaruit twee personen stapten, zo schrijft vandaag, donderdag 30 november 2017, het Dagblad Suriname.

Een van de daders bracht het slachtoffer een slag toe op het hoofd, terwijl de ander met de tas van het slachtoffer ervandoor ging. In die tas zat 3.000 Amerikaanse dollar een Srd 10.000.

De auto van de daders was niet voorzien van een kentekenplaat. Het onderzoek duurt voort.

Vlak voor twee uur gistermiddag is een 73-jarige vrouw beroofd van haar portemonnee inhoudende Srd 800. Volgens verklaring van de vrouw liep zij van een winkel naar haar woning. Zij was al bijna thuis toen een voertuig naast haar stopte en de bestuurder haar naar een adres vroeg.

De vrouw stond niets vermoedend met haar portemonnee in haar hand. Tijdens het gesprek rukte de automobilist de portemonnee van het slachtoffer weg en reed snel weg.

De politie van Geyersvlijt heeft de aangifte ter zake opgenomen. Er is vooralsnog niemand aangehouden in deze zaak.

Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) 'respectloos' behandeld door politicus op Sint-Eustatius

Van Putten bleef onaange- kondigd weg bij een ontmoeting met de staatssecretaris


De Telegraaf meldt vandaag, donderdag 30 november 2017, dat staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) vindt dat hij 'respectloos' is behandeld door politicus Clyde van Putten op Sint-Eustatius. 

De CDA-bewindsman had 'een hartig woordje' met dat eilandraadslid willen spreken, maar die bleef onaangekondigd weg bij een ontmoeting met de staatssecretaris.

Van Putten raakte in op opspraak nadat hij onder meer had gedreigd Nederlandse militairen te vermoorden en te verbranden als die voet zouden zetten op zijn eiland. Het Nederlandse kabinet deed aangifte, maar de politicus wordt daarvoor niet vervolgd.


Knops zou op Sint-Eustatius met leden van de eilandsraad spreken, maar Van Putten kwam niet opdagen. Ook een gedeputeerde bleef uit protest weg, maar die had wel het lef zich af te melden. 'Dit doe je niet als iemand van zo ver komt om met je te spreken', vindt Knops van de actie van Van Putten.

Op het eiland is een luide roep om meer zelfstandigheid. Knops vindt echter dat het kleine eiland met ruim 3.000 inwoners daar helemaal niet klaar voor is. 'Dat heb ik ze ook gezegd. Dat gaat niet gebeuren.'

Het nabij gelegen eiland Saba zou als voorbeeld moeten dienen volgens de bewindsman. Daar is het bestuur wel op orde en dat is dan ook beloond met meer autonomie. Zo mag dat eiland zelf beslissen waar een deel van het geld voor wederopbouw na orkaan Irma heen mag, maar bij Sint-Eustatius wil Knops dat soort uitgaven blijven controleren.

SZF-directeur: 'Er is altijd een spanningsveld tussen wat wordt betaald en wat wordt verwacht'

SZF-directeur Kromodihardjo reageert op de noodkreet van voorzitter Nationale Ziekenhuisraad

'Wanneer plotseling achterstallige declaraties van maanden worden ingediend, kan onmogelijk van SZF worden verwacht dat in dezelfde maand opgespaarde declaraties worden uitbetaald'


'Het Staatsziekenfonds (SZF) spant zich echt in om elke maand de declaraties van de ziekenhuizen te betalen. Natuurlijk zal er altijd een spanningsveld blijven bestaan tussen wat wordt betaald en wat wordt verwacht', reageert SZF-directeur Rick Kromodihardjo op de noodkreet van de ziekenhuizen. Hij zegt dat het spanningsveld niet mag worden verward met onwil van het SZF om aan zijn betalingsverplichting te voldoen.
 
Hett SZF heeft gisteren 19 miljoen Srd overgemaakt aan de ziekenhuizen. Het gaat om een deel van de betaling. Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), heeft opnieuw alarm geslagen over de financiële problemen bij de ziekeninstellingen.

Kromodihardjo erkent dat de ziekenhuizen nu moeilijke tijden meemaken. Hij heeft er ook begrip voor zegt hij vandaag, donderdag 30 november 2017, op Starnieuws.

'Wij stellen ons derhalve constructief op om steeds om de tafel te zitten met het NZR om de situatie het hoofd te bieden en eruit te geraken.' De SZF-directeur legt uit dat ingediende declaraties tegenover betalingen nooit 1 op 1 worden ingeschat. Er moet rekening worden gehouden met het op tijd indienen van de declaraties conform de indieningsvoorwaarden. Er zijn altijd fout opgemaakte declaraties die worden afgewezen. Er kunnen ook inhoudingen zijn voor premies die aan het fonds moeten worden betaald, haalt hij aan.

Kromodihardjo wijst erop, dat er ook opgespaarde declaraties worden ingediend over door de ziekenhuizen zelf gecreëerde achterstanden van maanden achtereen tot zelfs een jaar. 'Wanneer plotseling de achterstallige declaraties van maanden worden ingediend, kan onmogelijk van het SZF worden verwacht dat hij in dezelfde maand al de opgespaarde declaraties uitbetaalt.'

Het SZF komt dan in gedrang met budgetteren. Hij vertelt, dat tegen alle afspraken in soms ook declaraties worden ingediend waarover afspraken zijn gemaakt met het NZR dat die door diverse redenen voorlopig niet betaalbaar zullen worden gesteld.

Het fonds zal morgen samen met het NZR de problemen bespreken op het Kabinet van de President. Kromodihardjo wijst erop dat het fonds zich blijft inspannen om samen met het ministerie van Financiën voortdurend tijdig de betalingen te verrichten aan de dienstverleners, 'hoewel het door de druk inderdaad soms moeilijk gaat'.

'Er ligt een uitdaging voor ons om de inkomsten aan de premiezijde gelijke tred te laten houden met de uitgavenzijde voor de zorg, tezamen met het voorkomen van verspilling en het aanzetten om te komen tot bezuiniging op alle fronten zowel bij de zorgverlening als bij de zorgconsument. Wij dienen beter bewust te worden van de noodzaak om ook de hand in eigen boezem te steken en zelf verspilling tegen te gaan bij het onnodig gebruikmaken van de zorg in alle facetten.’ 

Hij vindt dat eenieder hieraan kan bijdragen en bewustwording hierin kan creëren voor zichzelf. 'Op deze manier en bij gezamenlijke inspanning zullen wij wel in staat zijn om de zorg te blijven garanderen voor eenieder die daarvoor in aanmerking komt.'

Programma Zeven Even op Rapar Broadcasting Network wordt voortgezet

De kou is uit de ether tussen RBN-directeur Pierkhan en minister Miranda


Het programma Zeven Even van Rapar Broadcasting Network (RBN) wordt voortgezet. Directeur Faried Pierkhan zal erop toezien dat het programma niet onnodig grievend is voor wie dan ook. Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie heeft vandaag, donderdag 30 november 2017, een goed gesprek gehad met Pierkhan. 

'De zaken zijn in een luchtige sfeer besproken', zegt de bewindsman op Starnieuws. In goede verstandhouding zijn partijen uit elkaar gegaan. 'De kwestie is voor mij afgedaan', zegt Miranda.

Hij benadrukt, dat het bij hem niet erom gaat dat er geen kritiek geleverd mag worden. Er waren klachten binnengekomen over diverse programma's. Toen ondanks een schrijven van de Telecommunicatie Autoriteit Suriname de klachten over Zeven Even binnen bleven komen, is er vanuit het ministerie opgetreden. Nu zijn zaken goed met elkaar besproken en bijgelegd.

Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior Airlines mag niet meer in Europese luchtruim vliegen

Blue Wing Airlines in Suriname nog steeds op zwarte lijst Europese Commissie


De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior Airlines mag niet meer in het Europese luchtruim vliegen. Het bedrijf is op de lijst met onveilige maatschappijen gezet, maakte de Europese Commissie vandaag, woensdag 30 november 2017, bekend. Dat geldt ook nog steeds voor Blue Wing Airlines in Suriname.

Avior Airlines vliegt onder meer op Aruba. Dat land valt niet onder het grondgebied van de Europese Unie.

Twee andere maatschappijen, het Oekraïense Urga en Mustique Airways uit Saint Vincent en de Grenadines zijn van de lijst afgevoerd. Op de lijst staan nu 178 vliegtuigmaatschappijen die niet boven de EU mogen vliegen.




https://ec.europa.eu/transport/modes/air/news/2017-11-30-commission-updates-eu-air-safety-list_en

Aviation: Commission updates the EU Air Safety List to ensure highest level of protection for passengers




30/11/2017
Today the European Commission updated the EU Air Safety List, the list of non-European airlines that do not meet international safety standards, and are therefore subject to an operating ban or operational restrictions within the European Union. The EU Air Safety List seeks to ensure the highest level of air safety for European citizens, which is a top priority of the Commission's Aviation Strategy. With today's update, one airline, Avior Airlines (Venezuela), is added to the list, while two others - Mustique Airways (St. Vincent and the Grenadines) and Urga (Ukraine) - are removed following safety improvements.

Commissioner for Transport Violeta Bulc said: "Our objective is to offer the highest level of safety in European skies. The EU's Air Safety List remains one of our most effective tools to achieve this. Today we are showing that with our help, airlines can be quickly removed from the list when they tackle their safety issues. Work pays off and I hope that the example of Mustique Airways and Urga will inspire others."

Avior Airlines (certified in Venezuela) is added to the list due to unaddressed safety deficiencies that were detected by the European Aviation Safety Agency during the assessment for a third country operator authorisation (TCO) (*1). On the contrary, Mustique Airways and Aviation Company Urga – which are respectively certified in St. Vincent and the Grenadines and Ukraine – made safety improvements since their inclusion to the Air Safety List in May 2017. This allows them to be today removed from the list.

The EU Air Safety List not only helps to maintain high levels of safety in the EU, but it also helps affected airlines and countries to improve their levels of safety, in order for them to eventually be taken off the list. In addition, the EU Air Safety List has become a major preventive tool, as it motivates countries with safety problems to act upon them before a ban under the EU Air Safety List would become necessary.
Following today's update, a total of 178 airlines are banned from EU skies:
  • 172 airlines certified in 16 states (*2), due to a lack of safety oversight by the aviation authorities from these states.
  • Six individual airlines, based on safety concerns with regard to these airlines themselves: Avior Airlines (Venezuela), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Iraq), Blue Wing Airlines (Suriname), Med-View Airlines (Nigeria) and Air Zimbabwe (Zimbabwe).
An additional six airlines are subject to operational restrictions and can only fly to the EU with specific aircraft types: Afrijet and Nouvelle Air Affaires SN2AG (Gabon), Air Koryo (Democratic People's Republic of Korea), Air Service Comores (the Comoros), Iran Air (Iran) and TAAG Angola Airlines (Angola).
Background information
Today's update of the Air Safety List is based on the unanimous opinion of the aviation safety experts from the Member States who met from 13 to 15 November within the EU Air Safety Committee (ASC). This Committee is chaired by the European Commission with the support of the European Aviation Safety Agency (EASA). The update equally got the support from the European Parliament's Transport Committee. Assessment is made against international safety standards, and notably the standards promulgated by the International Civil Aviation Organisation (ICAO).

The Commission is constantly looking at ways to improve air safety. One such way is to work with aviation authorities worldwide to raise global safety standards. With this in mind, EASA is therefore implementing technical cooperation projects with partner countries and regions. An example is the "Improving air transport in Central Africa" (ATA-AC) project, where EASA works with a number of African states on several aspects of aviation safety.

Haags administratiekantoor spil in omstreden Venezolaanse oliedeal

'In Nederland bleef de transactie vooralsnog echter onder de radar'


Een administratiekantoor in Den Haag blijkt afgelopen zomer medeaandeelhouder te zijn geworden van een reusachtig olieveld in Venezuela. 'De omstreden deal trekt internationaal de aandacht: opnieuw wordt duidelijk hoe Nederlandse belastingadviseurs de soepele wetgeving gebruiken om bezittingen van discutabele buitenlandse regimes en personen af te schermen', aldus onderzoeksjournalist Dennis in zijn artikel ‘Nederlands administratiekantoor spil in omstreden Venezolaanse oliedeal’ op de website van Follow The Money (ftm.com), aldus vandaag, donderdag 30 november 2017, het Antilliaans Dagblad.

In het bericht ook uitvoerige aandacht voor Aruba en de Citgo-deal, de Amerikaans dochteronderneming van PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.), waarbij de gesloten raffinaderij te San Nicolas werd overgenomen.

Het internationale Persbureau Reuters wijdde begin november een kort nieuwsbericht aan de mega-oliedeal en wees daarbij op de Nederlandse link. 'In Nederland bleef de transactie vooralsnog echter onder de radar', aldus de auteur.

In Spaanstalige media als El Mundo heeft de deal wél al tot ophef geleid. De reden daarvoor is het feit dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro het olieveld op eigen houtje - tegen de Grondwet in - aan de Nederlandse vennootschap heeft verkocht.

Ook vrijspraak-eis tegen verdachte Imro Themen in 8 decemberproces

Gebrek aan bewijs tegen Themen


Tegen verdachte Imro Themen in het 8 decemberstrafproces heeft auditeur-militair Roy Elgin vandaag, donderdag 30 november 2017, vrijspraak geëist. Er is gebrek aan bewijs tegen hem. Hij was voor vandaag de laatste op de rol in de militaire kamer, aldus Starnieuws.

Themen die beschuldigd wordt van moord of uitlokking tot moord in het 8 decemberstrafproces, weet niet waarom hij op de verdachtenlijst geplaatst is. Hij ontkende tijdens het verhoor in maart 2012 categorisch iets te maken te hebben met het beramen van plannen en het vermoorden van vijftien personen op 8 december 1982.

Het is nog niet duidelijk wanneer de Krijgsraad bijeen komt voor de behandeling van de zaak van de rest van de verdachten. De Krijgsraad heeft ook nog niet bekendgemaakt wanneer de advocaten hun pleidooi mogen houden. De datum wordt nader bepaald.

Pokie (ABOP) plaatst vraagtekens bij transparantie innen belastinggeld bij goudzoekers door Commissie Ordening Goudsector

'Hooggeplaatste personen binnen commissie houden zich met de inning bezig'


Het ABOP-Assembleelid Diana Pokie heeft dinsdag bij de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee kanttekeningen geplaatst bij en vragen gesteld over het innen van belastinggeld bij goudzoekers door de Commissie Ordening Goudsector (COG). Het is niet de eerste keer dat dit onderwerp ter sprake is gekomen in het parlement, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 30 november 2017.

De politica zei, dat de commissie belastinggeld int bij goudzoekers in de kleinschalige goudindustrie, zonder dat daarvoor een duidelijke structuur is.

De goudzoekers worden verplicht 10 procent van hun goudopbrengst af te dragen, zonder kwijting van de COG. Zelf hebben de porknokkers geen eigen administratie. Pokie wil weten welke criteria worden gebruikt om de hoogte van het bedrag dat moet worden afgestaan vast te stellen.

Ze zegt dat hooggeplaatste personen binnen de OGS zich met de inning bezighouden en dat ook de districtscommissaris van Brokopondo hierbij betrokken zou zijn. De politica vindt dat het de taak van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen is om deze zaak grondig te onderzoeken.

Zij stelde dat van de ordening van de sector, waarvoor de commissie is ingesteld, weinig is terechtgekomen en dat er veeleer sprake is van vriendjespolitiek bij het toewijzen van gebieden waar naar goud kan worden gezocht. 'De mannen investeren in het district en wanneer ze dat eenmaal gedaan hebben worden ze verjaagd, waarna de gebieden aan andere personen worden toegewezen. Het is gewoon een teki nyan in deze commissie.'

De politica heeft het ministerie van Regionale Ontwikkeling gevraagd om een overzicht aan het parlement te geven van geïnde bedragen, bij welke goudzoekers en wanneer, die zijn teruggevloeid naar het districtsfonds. Ook moet worden aangegeven welke projecten in het district zijn betaald met de fondsen.

Minister Pengel betreurt uitspraken in media van voorzitter Ziekenhuisraad over financiële problemen ziekenhuizen

'Domweg 200 tot 300 miljoen extra aan ziekenhuizen geven zonder uitvoeren van herstructureringsplan, brengt ons over zes maanden weer op ditzelfde punt'


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid betreurt de manier waarop de voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad de financiële problemen van de ziekenhuizen via de pers bespreekt. In een reactie op de noodkreet van de raad, zegt hij donderdag 30 november 2017 op Starnieuws, dat de manier waarop de NZR nu uitkomt, de indruk wekt alsof de regering de ziekenhuizen links laat liggen, 'terwijl het tegendeel waar is'.

Minister Pengel zegt dat hij zich daarom ook distantieert van de uitspraken van NZR-voorzitter, Manodj Hindori, over de ministeries van Volksgezondheid en Financiën. De bewindsman legt uit dat op 28 november nog overleg is geweest met zijn collega van Financiën en dat nagenoeg de volledige declaratie van het Staatsziekenfonds voor ziekenhuizen is overgemaakt. Het gaat om bijna S 20 miljoen, weet minister Pengel. 'Vorige maand was dit bedrag zelfs hoger.' Hij vertelt dat in dit bedrag de inkomsten van overige verzekeringsmaatschappijen niet zijn meegenomen.

Hindori heeft tegenover Starnieuws verklaard dat het SZF woensdag wel geld heeft overgemaakt naar de ziekenhuizen. 'Het gaat om een deel van de premie. Voor de meeste ziekenhuizen liggen de bedragen ver onder de ingediende declaraties.'

Minister Pengel zegt, dat hij zich enkele weken geleden met de ziekenhuisdirecties had teruggetrokken om van gedachten te wissen over een nationale ziekenhuisstrategie voor de komende jaren. 'Een deel van de uitvoering van die strategie zou deze week worden voortgezet, maar dit is door de NZR zelf afgezegd terwijl de consultants die het proces begeleiden al in Suriname zijn. Op zo een manier zal het structureel oplossen van de huidige problemen uitblijven.'

De bewindsman ontkent niet, dat de directies de huidige financiële situatie onder zijn aandacht hebben gebracht. Het ministerie heeft tijdens de laatste begrotingsbehandeling nog gepresenteerd dat er meer geld dat aan zorg wordt uitgegeven, naar de ziekenhuizen moet. 'Daar sta ik nog steeds achter, maar domweg 200 tot 300 miljoen extra aan ziekenhuizen geven zonder het uitvoeren van een herstructureringsplan, brengt ons over zes maanden weer op ditzelfde punt.'

Hij zegt dat dit daarom geen optie is, 'ook al kan ik volledig begrijpen waarom dit wenselijk zou zijn voor de ziekenhuizen'.

Na het strategisch overleg hebben de directies van de ziekenhuizen en de bewindsman afgesproken om gezamenlijk en gestructureerd te werken aan een aantal zaken. Minister Pengel noemt een beter vergoedingssysteem voor ziekenhuiszorg, het opzetten van efficiënte gemeenschappelijke dienstencentra, het terugdringen van verspilling, gezamenlijke inkoop van onder andere medische verbruiksartikelen en een nationaal project voor ziekenhuisautomatisering voor efficiëntie binnen ziekenhuiszorg. Met begrip voor de huidige financiële situatie, wil het ministerie volgens de gemaakte afspraken planmatig werken aan een structurele oplossing in plaats van zoals vroeger het geval was; alleen geld tegen de problemen aan gooien, zegt minister Pengel. 'Op die manier hebben de problemen zich alleen maar opgestapeld en zijn ze nooit opgelost.'

Winston Caldeira hoort vrijspraak tegen zich eisen in 8 decemberproces

Eén getuige heeft een enigszins bezwarende verklaring afgelegd, maar Caldeira had sluitend alibi


Winston Caldeira dient te worden vrijgesproken voor de aanklacht, dat hij betrokken was bij de 8 Decembermoorden. Er is geen bewijs van zijn betrokkenheid, stelde auditeur-militair Roy Elgin vanochtend, donderdag 30 november 2017, tegenover de Krijgsraad, aldus de Ware Tijd.

Een getuige had verklaard dat Caldeira op 8 december in het fort Zeeelandia was. Maar, hij had een sluitend alibi: zijn vader was die dag overleden en was hij daardoor constant bij de familie.

Omdat slechts één getuige een enigszins bezwarende verklaring had afgelegd en Caldeira een alibi had, moet hij worden vrijgesproken, vindt Elgin.

Auditeur-militair eist in 8 decemberproces vriijspraak tegen Dick de Bie en Errol Alibux

De Bie en Alibux hebben steeds enige betrokkenheid bij 8 decembermoorden ontkend


Auditeur-militair Roy Elgin heeft vanochtend, donderdag 30 november 2017, tijdens de zitting van de Krijgsraad vrijspraak geëist tegen de verdachten Dick de Bie en Errol Alibux in het 8 decemberstrafproces. Dat meldt Starnieuws.

De Bie is de eerste burgerverdachte tegen wie de auditeur-militair zijn eis heeft uitgesproken. Vandaag volgt ook nog de seis tegen Imro Themen en Winston Caldeira.

De Bie was in december 1982 hoofd van de Nationale Voorlichtingsdienst (NVD). Toen zijn verklaringen van Jozef Slagveer en André Kamperveen opgenomen in Fort Zeelandia.

In 1996 werd De Bie, tijdens de NDP-regering, benoemd tot minister van Transport, Communicatie en Toerisme. De Bie heeft steeds ontkend dat hij iets te maken had met de moordplannen en de uitvoering daarvan. Hij heeft zijn werk gedaan als NVD-chef.

Tegen Errol Alibux, ex-PALU-kopstuk,is onvoldoende bewijs. Hij was niet aanwezig op de krijsgraadzitting, maar werd vertegenwoordigd door advocatenkantoor Kanhai. Alibux is nu raadsadviseur en is vandaag 69 jaar geworden.

Alibux, heeft tijdens het verhoor in januari 2012 aangegeven dat hij niks te maken heeft met moord of uitlokking tot moord van vijftien critici van het toenmalige militair bewind. Alibux benadrukt dat hij ook geen adviseur was van de toenmalige legerleider Desi Bouterse. Alibux zei, dat mensen die beweren hem samen met de toenmalige PALU-voorzitter Iwan Krolis op 8 december in Fort Zeelandia gezien te hebben, niet de waarheid spreken.

Curaçao wil ‘suikertaks’ invoeren als onderdeel van proces om mensen gezonder te maken

In Mexico wordt 1 peso per liter suikerhoudende drank belasting geheven


Het introduceren van een ‘suikertaks’, wordt onderdeel van een heel proces om mensen op Curaçao gezonder te maken. Dat zegt minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Suzy Camelia-Römer in het  Antilliaans Dagblad van vandaag, donderdag 30 november 2017.

'In het regeerakkoord van de nieuwe regering staat al dat we willen werken naar een ‘wellness’-maatschappij. Nu zijn we bezig om daar invulling aan te geven.'

Een van de onderdelen waarnaar wordt gekeken, is het instellen van een ‘suikertaks’, net als bijvoorbeeld in Mexico is gedaan. Daar wordt 1 peso per liter suikerhoudende drank belasting geheven, om mensen te ontmoedigen dergelijke drankjes te consumeren en zo het aantal obesitasgevallen terug te dringen.

Hoe Camelia-Römer het precies voor zich ziet op Curaçao is nog onduidelijk.

'Onderwijsvakbond Sitek laat zich in media denigrerend en respectloos uit over ministerie van Onderwijs'

'Verklaringen over bepaalde onderwerpen zijn geheel uit de context gehaald'


Onderwijsvakbond Sitek (Sindikato di Trahadó den Edukashon na Kòrsou) heeft zich in de media denigrerend en respectloos uitgelaten over het ministerie van Onderwijs, de verklaringen over bepaalde onderwerpen zijn geheel uit de context gehaald. Dat schrijft minister Marilyn Alcalá-Wallé in een brief aan het bestuur van de vakbond, zo bericht vandaag, donderdag 30 november 2017, het Antilliaans Dagblad

De bewindsvrouwe schrijft dat ze recent kennis nam van de uitlatingen van voorzitter Darius Plantijn. Hij verklaarde, dat er geen financiële middelen zijn en dat om die reden de geplande Nationale Dialoog over het onderwijs van volgende week niet door kan gaan. De minister beaamt dat er geen middelen zijn als gevolg van de verplichtingenstop.

Plantijn verklaarde ook dat er geen geld is om de Dag van het Onderwijs te vieren. De minister zou daarom de onderwijspartners hebben uitgenodigd om in de felle zon een rondje door Punda te wandelen.

De hoofdstad Willemstad is een van de weinige steden in het Caribisch gebied die op de lijst van het Werelderfgoed is opgenomen, zo schrijft de minister. De hoofdstad verdient daarom alleen meer respect en zeker van een vakbond van onderwijskrachten, aldus de bewindsvrouw.

Dag van nationale rouw op Aruba

Op overheidsgebouwen hangt vlag halfstok en bevolking wordt verzocht stil te staan bij drama twee door mishandeling omgekomen broertjes Anastacia


De regering van Aruba heeft besloten dat de dag waarop de twee door mishandeling omgekomen broertjes Anastacia worden begraven, een dag is van nationale rouw. Op overheidsgebouwen hangt de vlag halfstok en de bevolking wordt verzocht stil te staan bij het drama. Het kabinet wil beleid ontwikkelen om drama’s als het overlijden van twee jonge kinderen, in het vervolg te voorkomen, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 30 november 2017.

Hoe dat beleid eruit moet zien wordt nog bekeken. 'Let’s act now', was de uitroep van minister van Sociale Zaken Glenbert Croes. Hij hoorde over de vondst van het lichaam van het tweede slachtoffertje tijdens een conferentie van Fundacion Hende Muher den Dificultad, de stichting die opkomt voor vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld.

'Kindermishandeling is een oud probleem, maar er rust nog steeds een taboe op. Ons eiland bevindt zich in een nationale crisis en we moeten nu iets doen', aldus minister Croes.

Hij verklaarde dat de regering de kwestie niet naast zich neer zal leggen. 'Onze premier is een vrouw en zij heeft het hart op de juiste plaats. Het is van groot belang om nu te investeren in de bestrijding van huiselijk geweld.'

'Geen sprake van een ernstig onveilige situatie bij de Isla-raffinaderij, Curaçao'

Adjunct-directeur Van Haren van Refineria Isla reageert op het rapport over de raffinaderij



'Er is geen sprake van een ernstig onveilige situatie bij de Isla-raffinaderij', aldus adjunct-directeur Karel van Haren van Refineria Isla in een eerste reactie op het rapport over de raffinaderij vandaag, donderdag 30 november 2017, in het Antilliaans Dagblad

Het rapport dateert van mei 2017. Stukken uit dit rapport werden begin deze week door MFK-fractievoorzitter Gerrit Schotte in de Staten gedeeld.

Voor premier Eugene Rhuggenaath (PAR) was de geschetste situatie in dit rapport van achterstallig onderhoud bij de raffinaderij, reden om onderzoek naar de veiligheid van de Isla te laten doen.

Van Haren: 'Het gaat om een voorlopig rapport. Op grond van de leaseovereenkomst moeten wij onze visie geven over de resultaten. Het is niet zo dat er sprake is van een ernstig onveilige situatie bij de raffinaderij, de informatie die wij hebben wijst niet in die richting. De Isla zal nog voor het eind van het jaar reageren op de onderzoeksresultaten.'


Belfort (ABOP): 'Zolang ik daar zit, het niet goed gaat in het land, zal ik mijn stem laten horen'

Belfort reageert op verklaring Ministerraad over zijn opmerkingen over beleid regering

'Het is juist de president die zich niet kan beheersen'


'Zolang ik daar zit, het niet goed gaat in het land en beloftes niet worden waargemaakt, zal ik mijn stem laten horen. Daarvoor hebben de kiezers mij gekozen en daarvoor word ik betaald. Dit heeft mij juist gesterkt', zegt ABOP-parlementariër Edward Belfort vandaag, donderdag 30 november 2017, in de Ware Tijd in reactie op de verklaring die vicepresident Ashwin Adhin maandag, namens de Ministerraad, heeft voorgelezen in De Nationale Assemblee (DNA) naar aanleiding van Belfort's betoog drie weken geleden in het parlement, waarin hij zich kritisch uitliet over het regeringsbeleid.

De parlementariër maakte gehakt van het regeringsbeleid en vuurde daarbij veel vragen af op president Desi Bouterse die op dat moment in de vergaderzaal aanwezig was. Terwijl Belfort nog bezig was met zijn betoog, verliet het staatshoofd de zaal, daarbij tikkend met zijn vinger tegen zijn hoofd als teken dat het DNA-lid niet goed wijs is.

De toespraak van Belfort is niet in goede aarde gevallen bij de Raad van Ministers (RvM), die daarop een standpunt heeft ingenomen. Adhin legde, gesteund door de RvM, een verklaring af waarin hij een 'respectvolle' bejegening van het parlement naar de regering toe eist. Adhin merkte op, dat regering en het parlement elkaar met wederzijds respect moeten bejegenen.

DNA-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons zei echter, dat Belfort tijdens zijn toespraak niemand heeft beledigd of onheus heeft bejegend. Hoewel ze zei dat ze voor zichzelf weer zou luisteren naar het betoog van het DNA-lid, bleef ze bij haar standpunt dat zij hem niet heeft betrapt op zaken waarvoor zij hem tot de orde zou moeten roepen.

Belfort stelt, dat het juist de president is die zich niet kan beheersen. De ABOP-parlementariër stelt de wijze waarop Geerlings-Simons heeft opgetreden op prijs. 'Ik heb haar ook gecomplimenteerd.' Hij had haar reactie desgevraagd wel verwacht, aangezien de DNA-voorzitster hem op die dag zelf niet in de rede is gevallen. Belfort was maandag, toen Adhin de verklaring aflegde, in Albina maar zegt dat hij de vicepresident meteen van repliek zou hebben gediend als hij aanwezig was geweest.

Onderdirecteur Landbouw: 'De vooruitzichten in de rijstsector zien er goed uit'

'De prijs afgelopen seizoenen was goed en er zijn ook nieuwe exportmarkten aangeboord'


De vooruitzichten in de rijstsector zien er goed uit. Er wordt nu volop aan grondbewerking gedaan, waarbij al ruim 38.000 hectare aan droge grondbewerking is gedaan. Onderdirecteur Landbouw, Ashween Ramdin, hoopt dat de volledige 38.000 hectare wordt ingezaaid. Voor dit jaar waren de opbrengsten voor de twee seizoenen goed, waarbij de voorjaarsoogst ruim 30.495 hectare in productie was gebracht en in het najaarsseizoen ruim 31.939 hectare. Met een gemiddelde prijs van SRD 105 per baal padie, beleeft de rijstsector weer een bloei, zegt Ramdin vandaag, donderdag 30 november 2017, op Starnieuws. 

De prijs van de afgelopen seizoenen was goed en er zijn ook nieuwe exportmarkten aangeboord. Ramdin wijst erop dat niet uit het oog moet worden verloren dat in 2015 rond de 100.000 ton rijst is geëxporteerd en vorig jaar een record van ruim 103.000 ton.

Hij zegt, dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij zich verder inzet om zijn faciliterende rol verder uit te bouwen.

Zo heeft het departement als tussenpersoon opgetreden tussen het rijstbedrijf Ramadhin en het Venezolaans bedrijf Pequiven bij een leveringscontract van 27.000 ton ureum. De eerste lading van 2.400 ton is twee weken geleden gearriveerd en uitgeladen. De volgende lading van nog eens 2.400 ton wordt midden december verwacht.

Met de prijs die het gemiddelde is tussen het hoogste en laagste wereldmarktprijs, is het doel om de sector verder te stimuleren.

Ook aan de overige zaken in de rijstsector wordt gewerkt. Zo wordt ook het pompgemaal Wageningen gerehabiliteerd. In het vierde kwartaal van 2018 zullen de eerste pompen worden geïnstalleerd.

Ramdin benadrukt dat de leveringsovereenkomst van ureum uit Venezuela los staat van het PetroCaribe Fonds. 'Het is gewoon een overeenkomst tussen een particulier bedrijf in Suriname met het Venezolaans bedrijf. LVV was daarbij slechts de tussenpersoon.'

Jogi (VHP): 'Minister Algoe heeft iets te verbergen en probeert zaken te verdraaien'

'De geloofwaar- digheid van de minister is in gedrang'
 
Guyanese vissers met vergunningen vissen in Surinaamse wateren vissen, trawlers vissen in ondiep water


'De minister heeft iets te verbergen en probeert zaken te verdraaien', zo reageert Mahinder Jogi (VHP), lid van de vaste parlementaire commissie voor Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) op informatie die minister Soeresh Algoe verstrekte aan de Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling over misstanden binnen de visserijsector, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 30 november 2017. 

Hij noemde onder andere gesjoemel met visvergunningen, meerdere boten met hetzelfde registratienummer en vissmokkel naar Guyana. Veel van deze corruptieve praktijken zouden niet onder zijn ministerschap hebben plaatsgevonden.

Jogi zegt, dat de minister verzuimd heeft aan te geven hoeveel vergunningen in het algemeen zijn verstrekt en hoeveel daarvan door hem zijn afgegeven. Het Assembleelid zegt dat het niet de eerste keer is dat deze gevallen zijn aangekaart en stelt dat het niet moeilijk moet zijn om een overzicht te presenteren van handelingen die mensen plegen. 'Ik heb niet het gevoel dat de minister de waarheid heeft gesproken. Wat houdt hem tegen om te vertellen door welk Assembleelid hij telefonisch gewaarschuwd is - 'Minister yu o lasi yu post' - toen hij het onderzoek begon naar de misstanden?'

Algoe wilde geen naam noemen, ook niet toen NDP-fractieleider André Misiekaba bleef aandringen. Uiteindelijk nam de bewindsman zijn uitspraak terug.

Door deze houding komt volgens Jogi de geloofwaardigheid van de minister in gedrang.

Volgens de voorzitter van de vaste parlementaire commissie voor LVV, Amzad Abdoel (NDP), is  kamerbreed aangetoond, dat de wil aanwezig is om de misstanden op het ministerie op te lossen. Het verwondert de commissievoorzitter, dat er Guyanese vissers met vergunningen in Surinaamse wateren vissen. Ook zijn er trawlers die in ondiep water vissen. Abdoel ziet de sector als één met potentie die kan bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname.

Ziekenhuizen niet in staat de lonen van deze maand te betalen

'En dan praten we nog niet eens over uitbetaling van koopkrachtversterking'

'De ziekenhuisdirecteuren zitten met hun handen in het haar, de situatie is uitzichtloos aan het worden'


De ziekenhuizen hebben niet de volledige betaling van premies ontvangen van het Staatsziekenfonds (SZF). Zij zijn niet in staat de lonen van deze maand te betalen. 'En dan praten we nog niet eens over uitbetaling van koopkrachtversterking. Deze zou tegelijk met de salarissen worden gestort, maar daar is nu helemaal geen sprake van', zegt de voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad, Manodj Hindori, vandaag, donderdag 30 november 2017, op Starnieuws. 

Het SZF heeft gisteren wel geld overgemaakt naar de ziekenhuizen, maar het gaat om een deel van de premie. 'Voor de meeste ziekenhuizen liggen de bedragen ver onder de ingediende declaraties', aldus Hindori.

De ziekenhuisdirecteuren kunnen op de indringende vragen van de bonden over de uitbetaling van de lonen en koopkrachtversterking van het personeel geen goed antwoord geven. De situatie in de ziekenhuizen is daardoor sinds gisteren erg onrustig aan het worden.

De directeur van SZF, Rick Kromodihardjo, heeft de ziekenhuizen te kennen gegeven ook niet over alle middelen te beschikken om de ziekenhuizen uit te kunnen betalen. Hij geeft aan dat hij de ziekenhuizen wel tegemoet zou willen komen, maar dat SZF op dit moment simpelweg niets meer heeft omdat ook andere dienstverleners nog betaald moeten worden.

De ziekenhuisdirecties krijgen van hun afdelingen, zoals de intensive care units, operatiekamers en verpleegafdelingen, steeds meer te horen dat er grote schaarste heerst aan medische verbruiksartikelen. Een aantal behandelingen wordt al uitgesteld, in afwachting op aanvulling van de benodigde materialen. Leveranciers hebben de levering van veel medische verbruiksartikelen aan ziekenhuizen op een laag pitje gezet of soms al helemaal stopgezet. Alleen bij contante betaling wordt nog iets geleverd. Enkele leveranciers zijn al van rechtswege bezig om uitbetaling te vorderen van de ziekenhuizen.

Als de salarissen aan het personeel zijn uitbetaald kunnen de directies niets meer betalen. Maar, er zijn dan nog vele openstaande schulden bij leveranciers, medische specialisten, nutsvoorzieningen, et cetera. De leningen bij de banken zitten al op hun maximale kredietplafonds, daar zijn ook al geen openingen meer. De situatie in de ziekenhuizen wordt op deze manier volkomen onhoudbaar.

De ziekenhuisdirecteuren zitten met hun handen in het haar, de situatie is uitzichtloos aan het worden, stelt Hindori. De NZR is al vele keren in overleg getreden met de minister van Volksgezondheid over deze onheilspellende situatie. De minister wil zich wel inzetten voor de ziekenhuizen, maar zegt dat hij ook afhankelijk is van het beschikbaar stellen van middelen door het ministerie van Financiën, stelt Hindori.

De NZR is uitgenodigd voor een bespreking morgen  op het Kabinet van de President. De ziekenhuisdirecteuren hopen dat zij daar gehoor zullen vinden voor de ernstige noden van de ziekenhuizen en kijken uit naar acute oplossingen.

Sinds 23 mei 2015 vermiste Hi-Jet helikopter gevonden

Helikopter ontdekt in omgeving weg naar Atjoni door medewerkers Chinees houtkapbedrijf

Starnieuws publiceert, smakeloos en respectloos naar nabestaanden, foto van een aangetroffen schedel (die foto is 30 november door Starnieuws verwijderd) en overige botresten


De sinds 23 mei 2015 vermiste helikopter van Hi-Jet Helikopter Services, die bestuurd werd door piloot Donavan van Embricqs en technicus Ryatno Kertodikromo, is gevonden. In de omgeving van de weg naar Atjoni is in het bos een neergestorte helikopter ontdekt. Dit melden de Ware Tijd en Starnieuws onder andere woensdag 29 november 2017, nadat de Apintie nieuwsdienst met het nieuws was gekomen.

Tegenover de NOS verklaart de eigenaar van Hi-Jet, Jerrel van Embricqs, dat hij op basis van de foto’s van het wrak met zekerheid kan zeggen, dat het om de verdwenen helikopter gaat.

Infanteristen van het Nationaal Leger zijn woensdag naar het gebied gestuurd waar het toestel is gezien. De helikopter zou zijn ontdekt door medewerkers van een Chinees houtkapbedrijf.

De personen die het toestel ontdekt hebben, hebben ook twee geraamtes gevonden, aldus Starnieuws. De vinders hebben foto's ter plaatse gemaakt en doorgegeven aan de politie van Atjoni. Starnieuws heeft - smakeloos, ongepast - een foto van een aangetroffen schedel gepubliceerd.... Uit respect voor de nabestaanden gaat de Suriname Mirror nièt over tot het publiceren van dergelijke foto's (donderdag 30 november blijkt de foto van een schedel door Starnieuws te zijn verwijderd!).

De Hi-Jet helikopter verdween op 23 mei 2015 op weg terug naar Paramaribo, na in Sipaliwini stembussen- en stembiljetten te hebben afgeleverd in verband met de verkiezingen die twee dagen daarna werden gehouden.

Zoekacties van de autoriteiten hadden tot nu toe niets opgeleverd.
Hi-Jet had zelfs een bedrag van 35.000 Amerikaanse dollar uitgeloofd voor de gouden tip die zou leiden tot het terugvinden van de twee medewerkers en de helikopter.

Familie en vrienden hadden ook benefietactiviteiten georganiseerd om fondsen te verzamelen om zoekacties te helpen bekostigen.

Nederlands-Argentijnse ex-piloot Julio Poch vrijgesproken van betrokkenheid bij dodenvluchten

(Bron foto: AFP)
Federale rechtbank in Buenos Aires oordeelt dat er onvoldoende bewijs is tegen Poch

- Poch heeft acht jaar in voorarrest vastgezeten
- Advocaat Knoops: 'Zijn leven is verwoest en de schade is haast niet goed te maken'


De Nederlands-Argentijnse ex-piloot Julio Poch is woensdag 29 november 2017 vrijgesproken van betrokkenheid bij dodenvluchten tijdens het juntabewind in Argentinië (1976-1983). Een federale rechtbank in Buenos Aires oordeelde woensdag dat er onvoldoende bewijs is tegen Poch, aldus De Telegraaf. 

Aanklagers hadden levenslang tegen de ex-Transaviapiloot geëist. Poch heeft acht jaar in voorarrest vastgezeten.


De aanklagers verwijten Poch dat hij eind jaren zeventig, begin jaren tachtig vluchten uitvoerde waarbij tegenstanders van de toenmalige dictatuur vanuit vliegtuigen in zee werden gegooid. Dat gebeurde vanuit de marineschool (ESMA) in Buenos Aires.

Poch werd in 2009 in Spanje, vlak voor zijn pensionering, opgepakt op het vliegveld van Valencia. Hij woonde al jaren met zijn vrouw en kinderen in Nederland.

Spanje leverde hem uit aan Argentinië. Sindsdien zit hij daar vast.

Poch heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is.

Een van de eersten tegen wie woensdag vonnis werd gesproken was Alfredo Astiz, bijgenaamd de ' blonde engel des doods'. Astiz heeft levenslang gekregen. Hij is schuldig bevonden aan onder meer betrokkenheid bij martelingen en moord. Ten tijde van het militaire bewind werkte Astiz in het complex van de ESMA.

Geert-Jan Knoops, de advocaat van Julio Poch die speciaal voor de uitspraak naar Buenos Aires was gereisd, reageerde opgetogen op de vrijspraak van zijn cliënt.

'Een meer dan terechte vrijspraak! Er zijn echter in deze zaak geen winnaars maar alleen verliezers. Dat geldt ook voor Julio Poch. Zijn leven is verwoest en de schade is haast niet goed te maken. Als onschuldig man opgepakt op een wijze die indruist tegen alle rechtsbeginselen. De vrijspraak is een enorme voldoening. Hij is iedereen dankbaar voor de steun.'


Kort na de uitspraak liet Knoops via Twitter al weten dat de Argentijnse rechters in zijn ogen ’het enige juiste deden’.


Het is volgens Knoops nog niet duidelijk wat er nu precies gaat gebeuren. De komende dagen wordt de terugreis van Poch georganiseerd. Waarschijnlijk blijft Poch nog een paar dagen in Argentinië, aldus zijn advocaat. Er moet onder meer een nieuw paspoort worden geregeld en met de Argentijnse justitie moet nog worden overlegd of hij het land uit kan.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/Twitter)

Venezuela gebruikt systematisch extreem geweld tegen demonstranten

Arrestanten werden geslagen, kregen elektrische schokken toegediend, werden verstikt, aangerand

‘De autoriteiten hebben sinds april minstens 5.400 mensen gearresteerd’


De Venezolaanse regering gebruikt systematisch geweld tegen demonstranten en politieke opponenten, inclusief marteling. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een rapport dat woensdag 29 november 2017 verscheen (zie onderaan). Het rapport, dat tot stand kwam in samenwerking met de Venezolaanse mensenrechtenorganisatie Foro Penal Venezolano, documenteert 88 gevallen waarbij minstens 314 mensen betrokken waren. Van hen zou een groot aantal te maken hebben gehad met mensenrechtenschendingen. 

Arrestanten werden geslagen, kregen elektrische schokken toegediend, werden verstikt, aangerand en op andere gewelddadige manieren onder druk gezet. Veiligheidstroepen gebruikten ook buitenproportioneel geweld tegen mensen op straat en arresteerden en vervolgden tegenstanders van de regering.



Het is niet voor het eerst dat president Nicolás Maduro hard optreedt tegen dissidenten, maar de ernst van de repressie is dit jaar volgens HRW gestegen tot een niveau dat lange tijd niet voorkwam.

'Het gaat niet om geïsoleerde of incidentele gevallen’, zegt José Miguel Vivanco van HRW. ‘Er is sprake van systematische praktijken door de Venezolaanse veiligheidstroepen.’

In sommige gevallen gebruikte de politie traangas in kleine ruimten waar arrestanten werden vastgehouden. Ook werden ze langdurig in overvolle, kleine cellen opgesloten, werd hen eten en water onthouden, of werden ze gedwongen voedsel te eten dat was vervuild met uitwerpselen, insecten of as van sigaretten.

In april van dit jaar gingen in Venezuela tienduizenden mensen de straat op. Directe aanleiding was een besluit van het regeringsgezinde Hooggerechtshof om het parlement, waarin de oppositie een meerderheid had behaald tijdens de verkiezingen, buiten spel te zetten. De demonstraties verspreidden zich snel door het land en werden gevoed door een bredere onvrede onder de bevolking over het bewind van Maduro.

‘De autoriteiten hebben sinds april minstens 5.400 mensen gearresteerd’, zegt Alfredo Romero, directeur van het Foro Penal Venezolano. ‘Sommige gevangenen werden vrijgelaten zonder dat ze voor de rechter hoefden te verschijnen, andere kregen te maken 

De bevindingen zijn gebaseerd op gesprekken met slachtoffers en hun familie, advocaten verbonden aan het Foro Penal en medische professionals die de slachtoffers behandelden. Ook werden foto’s, video’s, medische rapporten en gerechtelijke uitspraken doorgenomen. Het onderzoek richtte zich op slachtoffers in Caracas en dertien andere deelstaten, in de periode van april tot september van dit jaar.



(Suriname Mirror/MOMondiaal Nieuws/IPS/Deutsche Welle, DW/Human Rights Watch/Scribd Suriname Mirror)

Boliviaanse president Evo Morales dwingt kandidaatstelling voor vierde regeertermijn af...

(Bron foto: Twitter)
Oppositieleider: 'Het is staatsgreep tegen democratie, verraad en voortzetting van corruptie'


In Bolivia heeft het Grondwettelijk Hof dinsdag 28 november 2017de weg vrijgemaakt voor een vierde ambtstermijn voor president Evo Morales. De Bolivianen hadden zich echter in een referendum begin vorig jaar daartegen gekant. 

De 58-jarige Evo Morales kwam in 2006 als eerste inheemse president van Bolivia aan de macht.


Tijdens zijn eerste ambtstermijn liet de voormalige cocaboer een nieuwe Grondwet opstellen, die voorziet in maximaal twee ambtstermijnen. Daaronder werd hij verkozen in 2010 en herverkozen in 2015. Hij werd de langst dienende president van het Zuid-Amerikaanse land sinds de onafhankelijkheid van Spanje in 1825.


Morales vond echter, dat hij meer tijd nodig had om zijn 'linkse hervormingen te consolideren' en organiseerde in februari 2016 een referendum over een grondwetswijziging waardoor hij zich herverkiesbaar zou kunnen stellen. Dat verloor hij echter: een zeer nipte meerderheid van 51,3 procent stemde tegen.

Daar liet Morales, die stelde dat hij het referendum verloren had door 'leugens' vlak voor de stembusgang, het echter niet bij. Enkele leden van zijn partij Beweging naar Socialisme (MAS) stapten met de zaak naar het Grondwettelijk Hof om de vier artikelen in de Grondwet die Morales’ herverkiezing onmogelijk maken, alsnog aan te passen. Dat besliste dinsdag in het voordeel van de president.

Hij mag zich in 2019 opnieuw kandidaat stellen bij de verkiezingen voor een termijn als president van 2020 tot en met 2025.Vanuit de oppositie komt er scherpe kritiek op de beslissing. Oppositieleider Samuel Doria Medina van het Nationaal Verenigd Front (UN) spreekt van een 'staatsgreep tegen democratie', 'verraad' en voortzetting van corruptie.


In een tweet maakt hij de vergelijking tussen Bolivia en Venezuela. “We zullen niet toestaan dat Bolivia een tweede Venezuela wordt en we zullen verenigd opkomen tegen Evo waar nodig, op straat zowel als in de stemhokjes”. “Dit vonnis moet ons zorgen baren, omdat het Grondwettelijk Hof de grondwet van deze staat niet respecteert”, zegt ook Guido Mitma, de leider van Bolivia’s grootste vakbond.



(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/Twitter/YouTube/La Razón)

woensdag 29 november 2017

Sinds 23 mei 2015 vermiste Hi-Jet helikopter gevonden

Helikopter ontdekt in omgeving weg naar Atjoni door medewerkers Chinees houtkapbedrijf

Starnieuws publiceert, smakeloos en respectloos naar nabestaanden, foto van een aangetroffen schedel (die foto is 30 november door Starnieuws verwijderd) en overige botresten


De sinds 23 mei 2015 vermiste helikopter van Hi-Jet Helicopter Services, die bestuurd werd door piloot Donavan van Embricqs en zijn collega Ryatno Kertodikromo, is gevonden. In de omgeving van de weg naar Atjoni is in het bos een neergestorte helikopter ontdekt. Dit melden de Ware Tijd en Starnieuws onder andere, nadat de Apintie nieuwsdienst met het nieuws was gekomen.

Infanteristen van het Nationaal Leger zijn woensdag 29 november 2017, naar het gebied gestuurd waar het toestel is gezien. De helikopter zou zijn ontdekt door medewerkers van een Chinees houtkapbedrijf.

De personen die het toestel ontdekt hebben, hebben ook twee geraamtes gevonden, aldus Starnieuws. De vinders hebben foto's ter plaatse gemaakt en doorgegeven aan de politie van Atjoni.

Starnieuws heeft - smakeloos, ongepast - een foto van een aangetroffen schedel gepubliceerd.... Uit respect voor de nabestaanden gaat de Suriname Mirror nièt over tot het publiceren van dergelijke foto's. Hier zijn die foto en het Starnieuws-bericht wèl geplaatst (zie onderaan) om te tonen dat Starnieuws weinig met kwalitatieve journalistiek te maken heeft (
(donderdag 30 november blijkt de foto van een schedel door Starnieuws te zijn verwijderd!).

De Hi-Jet helikopter verdween op 23 mei 2015 op weg terug naar Paramaribo, na in Sipaliwini stembussen- en stembiljetten te hebben afgeleverd in verband met de verkiezingen die twee dagen daarna werden gehouden.

Zoekacties van de autoriteiten hadden tot nu toe niets opgeleverd.
Hi-Jet had zelfs een bedrag van 35.000 Amerikaanse dollar uitgeloofd voor de gouden tip die zou leiden tot het terugvinden van de twee medewerkers en de helikopter.

Familie en vrienden hadden ook benefietactiviteiten georganiseerd om fondsen te verzamelen om zoekacties te helpen bekostigen.

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/44479

Extra maatregelen zijn getroffen om de criminaliteit de kop in te drukken...

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Politieoptreden moet het veiligheidsgevoel terugbrengen in de samenleving

Mededelingen minister en korpsleiding lijken herhalingen van zetten slechts in, sussende, geruststellende woorden...


Minister Ferdinand Welzijn (nog steeds waarnemend op Justitie & Politie) en de leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) hebben op een persconferentie vanmiddag, woensdag 29 november 2017, maar weer eens aangegeven, dat er extra maatregelen zijn getroffen om de criminaliteit de kop in te drukken. In Groot-Paramaribo zal de politie extra 'hot spots' inzetten om snel te kunnen handelen bij een criminele activiteit. Tevens zal de politie zichtbaar aanwezig zijn. Dit meldt Starnieuws.

Er is een verruwing merkbaar van de criminaliteit, waarbij inbraken in woningen zijn toegenomen. Welzijn benadrukt, dat de concentratie van de politie in Paramaribo is, maar ook de regio's zijn nauw betrokken bij de verhoogde paraatheid. Criminelen die uitweidden naar andere regio's zullen merken dat de pakkans daar nog groter is. De verschillende brandhaarden zijn in kaart gebracht om zo trefzeker mogelijk te kunnen reageren.

Het nieuwe rooster met meer manschappen en langere uren is dinsdagavond ingegaan.

Waarnemend korpschef Antonio Chin en waarnemend politiecommandant van Paramaribo Prem Jethoe benadrukten, dat landelijk de criminaliteit niet is gestegen. Wel is het zo, dat er sprake is van verruwing in Paramaribo, waarbij ook levens zijn te betreuren. Onderkend wordt dat de gemeenschap in angst is.

Het politieapparaat met ondersteuning van het Nationaal Leger en Penitentiaire Ambtenaren zal merkbaar aanwezig zijn.

Letitia Forster, belast met de drugsbestrijding, en Roberto Prade van de afdeling Kapitale Delicten benadrukten dat resultaten niet zullen uitblijven. Er zal volgens hen effectief en efficiënt worden opgetreden. Verschillende gespecialiseerde eenheden zijn betrokken bij deze operatie. Zonder de strategie prijs te geven, deelden de minister en verschillende leden van de politietop mee, dat er duidelijk resultaat geboekt zal worden.

Er is doorgaans al een verhoogde paraatheid van de politie in december, maar nu worden enkele aanpassingen aangebracht. Het belangrijkste doel is om door het politieoptreden het veiligheidsgevoel terug te brengen in de samenleving. De politie is daarvoor getraind en is daartoe in staat, benadrukte Welzijn. De regering heeft middelen vrijgemaakt voor deze operatie.

Colombiaans rechts politica: 'Het Bananen-bloedbad in 1928 is een communistische mythe'

'Het bloedbad in Cienaga is opgeblazen door wijlen schrijver Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia'

(Bron foto: Twitter)


Een van de meest radicale leden van Colombia's harde rechtse oppositie zei dinsdag 28 november 2017, dat het Bananen-bloedbad in 1928, waarbij honderden werknemers van de United Fruit Company werden afgeslacht, een communistische mythe is. 

Parlementslid Maria Fernanda Cabal, wiens echtgenoot wordt beschuldigd van betrokkenheid bij doodseskaders, vertelde bij een radiostation dat het bloedbad in de gemeente Cienaga was opgeblazen door wijlen schrijver Gabriel Garcia, een communist. De Nobelprijswinnaar nam het bloedbad op in zijn epische roman 'One Hundred Years of Solitude', die bijna veertig jaar na de moordpartij door het Colombiaanse leger werd gepubliceerd.


Volgens Cabal is het bloedbad, dat plaatsvond in december 1928 bij Santa Marta, 'weer een  historische mythe om het communistische verhaal te ondersteunen'. 'Marquez creëert de mythe van de 3.000 mensen die zijn omgekomen', vertelde de fel anti-communistische congresvrouw aan W Radio. 'Het is niet waar.'



Hoewel het waarheidsgehalte van het bloedbad nooit is betwist, is het aantal doden van het bloedbad al lang onderwerp van discussie geweest. Volgens de toenmalige Amerikaanse ambassadeur, Jefferson Caffery, kwamen meer dan 1.000 stakende werknemers van het Amerikaanse bedrijf om het leven na Amerikaanse dreigementen om Colombia binnen te vallen en de staking te breken.


Jorge Eliecer Gaitan, politicus van de liberale partij, die het bloedbad jaren voor zijn moord in 1948 onderzocht, concludeerde dat er minstens 300 personen waren gedood. Een militair onderzoeker zei echter, dat Gaitan het aantal vermoorde arbeiders had overdreven om de staking te breken bij wat later Chiquita Brands zou worden.

Linkse activisten in Latijns-Amerika hebben de United Fruit Company lang gezien als een illustratie van de theorie van Vladimir Lenin over het kapitalistisch imperialisme.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Vimeo/YouTube/Twitter)

Maisha Neus: 'President dient respect te hebben voor mening deel samenleving'

'Het had Bouterse een keer gesierd als hij ooit deze mensen te woord had gestaan'

'Je zag gewoon paar grassprietjes en nog zandhopen, precies als voorheen, waar hadden wij het dus 7 maanden lang over?'


Activiste Maisha Neus heeft afgelopen zaterdag deelgenomen aan de protestloop, die georganiseerd werd door een groep  activisten. In het Dagblad Suriname van vandaag, woensdag 29 november 2017, stelt zij het fijn te vinden om het Onafhankelijkheidsplein zonder barrières te moeten doorbreken, te betreden. Maar, zij vond de aanblik teleurstellend. 'Zeven maanden lang stonden er hekken daar. En dat ook nog met alle kosten erbij berekend. Als je kijkt naar de grasmat, had ik iets verwacht a la de sportvelden van Barcelona of Real Madrid, glanzend groen. Je zag gewoon een paar grassprietjes en nog zandhopen. Dit is precies als voorheen. Waar hadden wij het dus 7 maanden lang over?', vraagt Neus zich af. 

Ze was op het plein ter ondersteuning van het Burgercollectief, We Zijn Moe en Seti Sranan. Er wasn door de organisaties via social media een oproep gedaan. Het effect was een groep van ruim 150 mensen die kwam opdagen.

Het Dagblad Suriname vroeg Neus wat haar nog motiveert om te blijven deelnemen aan dit soort  activiteiten, als er vanuit de samenleving fysiek niet wordt gereageerd op oproepen. Ondersteuning en klagen door burgers blijven veelal tot de grenzen van social media, terwijl de klagende stemmen haast nooit op straat te zien zijn. Neus reageert hierop met één woord: ‘patriottisme’. 'Dat is mijn enige motivatie, vaderlandsliefde. Dat doe je niet voor jezelf of voor je medemens. Dat doe je voor je land. Ik houd ontzettend veel van mijn land.'

Zij laat zich vanwege dit gevoel niet intimideren door uitspraken die gedaan worden door president Desi Bouterse. Het staatshoofd reageerde op dezelfde dag nog met afgunst naar de mensen die deelnamen aan deze protestloop. 'I abi sma di e tak dat unu e vermors moni. Dan den kari sma fu go protesteer. No wan sma go. Mek den 200 of 150 sma san ben de tap a Plein, mek’ den go dok. Mek’ den go rust. Eeuwig mi yere den moe, mek’ den tan moe', zei Bouterse.

Neus vindt het een kwalijke zaak voor een president die in een democratisch land zich op zo'n manier uitlaat.

'Het had hem een keer gesierd als hij ooit deze mensen te woord had gestaan. Wij leven nog altijd in een democratisch land en vrijheid van meningsuiting is daar onderdeel van. Als een deel van de samenleving het oneens is met het beleid dat gevoerd wordt door de regering, dient de president daar respect voor te hebben. Hij kan ze niet zeggen ‘mek deng go dok’, alsof onze mening niets waard is', meent Neus. Voor dialoog stelt Neus altijd open te staan, mits dat in het openbaar geschiedt.