zaterdag 16 december 2017

Advent Ziekenhuis Curaçao: 'Inspectie heeft veel te drastische maatregel genomen inzake internist Bakir'

'Inspecteur-generaal Huurman resultaat onderzoek naar incident moeten afwachten'


Het Advent Ziekenhuis vindt dat de Inspectie voor de Volksgezondheid een veel te drastische maatregel heeft genomen door internist Bakir te verbieden de komende twee maanden patiënten op te nemen. Dat bericht vandaag, zaterdag 16 december 2017, het Antilliaans Dagblad.

Inspecteur-generaal Jan Huurman had het resultaat van een onderzoek naar het incident dat aanleiding gaf tot de aanwijzing moeten afwachten.

In een persconferentie ging ziekenhuisdirecteur Cenaida Panneflek gistermiddag uitvoerig in op de gevolgen van de aanwijzing die het Advent op 12 december kreeg van de inspectie.

Eindelijk aandacht en steun van de overheid voor dierentuin op Curaçao

Na serie incidenten was vorige maand voor directeur Bert Isenia de maat vol


Parke Tropikal heeft eindelijk de aandacht en steun van de overheid, waar de dierentuin al jaren om vroeg. Directeur Bert Isenia is dolblij. 'Dankzij geweldige medewerking, kunnen we ervoor zorgen dat de dieren hier veilig zijn.' Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 16 december 2017.

Na een reeks incidenten was vorige maand voor directeur Bert Isenia de maat vol. Tijdens een Sinterklaasviering werden dieren in Parke Tropikal slachtoffer van mishandeling en vandalisme. Kinderen gooiden met stenen naar de varkens en in de kinderboerderij. Een konijn overleed door de klap van een steen. Iemand probeerde kapucijnapen een sigaret te laten roken en tot overmaat van ramp werd een paar dagen later de 40- jarige blauwgele ara gestolen. Isenia was er kapot van.

'Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. We zijn al zes, zeven jaar bezig met het verbeteren van de omstandigheden binnen de zoo. Maar het traject verloopt moeizaam, omdat we steeds geen toestemming krijgen voor aanpassing van de infrastructuur', zei hij. Gisteren maakte hij bekend dat die steun er inmiddels wel is.

Guangdong Zhenrong Energy overtuigd van happy ending’ op Curaçao

Regering heeft toenemende zorgen over deskundigheid en financiële basis van GZE


Hoewel de due diligence rond Guangdong Zhenrong Energy (GZE) nog altijd niet rond is, is het Chinese bedrijf ervan overtuigd dat het voor een ‘happy ending’ op Curaçao zal zorgen, mits het hiervoor een eerlijke kans krijgt. Dat stelt GZE-ceo Bingyan Chen in een exclusief interview vandaag, zaterdag 16 december 2017, in het Antilliaans Dagblad

De bezorgdheid omtrent GZE - dat de Islaraffinaderij wil overnemen, de LNG-terminal bij Bullenbaai wil bouwen, een nieuwe raffinaderij bij dezelfde Bullenbaai wil opzetten en daarnaast, na ontmanteling van de Isla, het terrein rond het Schottegat wil herontwikkelen - blijft groeien.

Eerder werd bekend dat het Chinese bedrijf zelf geen kennis heeft over en ervaring met raffinage. Ook over de financiële slagkracht bestaan grote vraagtekens; want is GZE met een eigen vermogen van amper 60 miljoen dollar wel in staat de voorgenomen investeringen van 4,5 tot 6,5 miljard dollar te doen?

23-Jarige serieverkrachter aangehouden

Slachtoffers worden opgeroepen contact op te nemen met afdeling recherche regio Midden


Het Regio Bijstand Team Midden (RBTM) heeft donderdag de 23-jarige E.J. aangehouden voor het verkrachten van een aantal jonge vrouwen en jeugdigen. De verdachte reed rond in een witte personenauto. Wanneer hij een jonge vrouw alleen zag lopen, loerde hij een gelegenheid af, sleurde zijn slachtoffers in het voertuig en bedreigde hen met een vuistvuurwapen te zullen vermoorden of zij zich niet rustig hielden, zo bericht het Korps Politie Suriname zaterdag 16 december 2017.

Hij voerde zijn slachtoffers naar afgelegen gebieden, waar hij onder bedreiging van het wapen de jonge vrouwen meermalen verkrachtte.

De man bedreigde de jonge vrouwen ook te zullen doodschieten, indien ze naar de politie zouden gaan.

Meer dan vier slachtoffers hebben op verschillende politiebureaus aangifte gedaan.

Het vermoeden bestaat dat deze serieverkrachter meerdere slachtoffers moet hebben gemaakt. J. is hangende het verdere onderzoek overgedragen aan de recherche van regio Midden.

Slachtoffers worden opgeroepen om contact op te nemen met de afdeling recherche van regio Midden op de nummers 582050/582203 of de afdeling Huiselijk geweld op het nummer 582206 of elke politiebureau waar u een vertrouwenspersoon hebt om uw aangifte te doen. U mag ook de gratis tiplijn 179 bellen.

84 Bewoners in Caribisch gebied staan op de meest gezochte lijst van Interpol

Vijf inwoners van Suriname op 'most wanted' lijst Interpol


84 Bewoners in Caribisch gebied staan op de meest gezochte lijst van Interpol (International Criminal Police Organization) voor een reeks ernstige misdaden, variërend van moord en drugshandel tot aanranding en verkrachting. Uit Suriname worden vijf personen gezocht, onder wie de in Brazilië geboren Patricia Terezinha Miguel Bom. De 43-jarige vrouw wordt gezocht voor drugshandel. 


Jamaica telt de meest gezochte Interpol-criminelen, meldt News Americas donderdag 14 december 2017, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 16 december 2017.
Het land staat wereldwijd op de zesde plaats met het hoogste aantal gewelddadige sterfgevallen. Interpol zoekt maar liefst 52 criminelen uit Jamaica. Op de Interpol-lijst worden 29 Jamaicanen gezocht voor moord.

Het tweede Caribisch land met de meeste criminelen op de Interpol-lijst is de Dominicaanse Republiek met 16 van zijn staatsburgers op de lijst. Daaronder twee vrouwen - Elizabeth Cleydy Peralta Marte en Joan Jose Espinal Carvajal, beiden 27 jaar, die worden gezocht voor vervalsing.

Guyana heeft zes gezochte personen op de lijst, onder wie Julie Elizabeth Ravel, die naar verluidt een Duitse is die in Guyana woont. Zij wordt gezocht voor moord.


Er worden twee staatsburgers gezocht uit de Bahama's, Alexander Antonio Thompson, 39, die gezocht wordt voor een zware mishandeling, verzet tegen een officier met geweld en bezit van 20 gram of minder cannabis en, Nicole Russell, 28, die gezocht wordt voor een zware mishandeling, een en bezit van een mes tijdens het begaan van een misdrijf.

Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia en Trinidad & Tobago hebben elk één persoon op de Interpol-lijst. Van St. Kitts wordt de in Rusland geboren staatsburger Alexander Rodionov die gezocht voor omkoping, terwijl de 27-jarige Tyson Joseph van Saint Lucia gezocht wordt voor diefstal, poging tot moord en zware mishandeling.

Ralph Anthony Sheppard, 49, is de enige persoon op de lijst van Trinidad & Tobago. De Trini-Canadees wordt gezocht voor aanranding van een minderjarige en incest.


(Suriname Mirror/Starnieuws/News Americas)

Srd 6 miljoen voor minister Cristien Polak om Kinderbijslag 2016 te voldoen

Procureur-generaal werkt aan het onderzoek naar verdwenen Kinderbijslaggelden


Minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft ongeveer Srd 6 miljoen gekregen voor de uitbetaling van Kinderbijslag van 2016 aan rechthebbenden te Leiding, Koewarasan, Domburg en een deel van Welgelegen. 

De betaling te Domburg is gisteren hervat, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 16 december 2017.

'Ik ben opgelucht dat de rechthebbenden kunnen beschikken over het geld. Het probleem is hierdoor opgelost', zegt Polak. Zij had maandag in De Nationale Assemblee aangekondigd dat de uitbetaling deze week zou plaatsvinden. De uitbetaling vindt per kas plaats, maar het ministerie streeft ernaar de betaling vanaf 2018 per kwartaal via de moni karta te doen. Als dat niet mogelijk blijkt wordt het een halfjaarlijkse uitbetaling.

Nadat de betaling in oktober was opgeschortm had de bewindsvrouwe verwacht die binnen twee weken te hervatten, maar dat bleek door comptabele voorschriften niet mogelijk. Rechthebbenden in de vier gebieden werden gedupeerd, omdat door malversatie er geen geld was.

Het ministerie heeft de zaak aangegeven bij de procureur-generaal. Polak: 'Ik zie dat de procureur-generaal bezig is, omdat mensen van het ministerie worden opgeroepen voor informatie.'

Hof van Justitie beëdigd zes nieuweadvocates

(Bron foto: Facebook)
Hof hoopt dat advocates zich toeleggen op bemiddeling, om rechtszaken te voorkomen


Het Hof van Justitie heeft gisteren in het gerechtsgebouw aan de Grote Combéweg zes nieuwe advocates beëdigd. Serena Essed, Devika Sitaram, Natasja Bouman, Hildegard Vreden, Harriëtte Lobo-Tholen en Sarswatie van der Hoef-Ramlagansing maken nu officieel deel uit van de ruim 200 advocaten in het land, zo meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 16 december 2017. 

Waarnemend Hof-president Iwan Rasoelbaks, procureur-generaal Roy Baidjnath Panday en Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, drukten de nieuwe advocaten op het hart om ongeacht de uitdagingen het vak op een excellente manier uit te voeren. 'Bijscholing is van essentieel belang om tot de beteren te behoren. Scholing is belangrijk ongeacht de leeftijd', gaven ze mee.

Hildegard Vreden (63) is de oudste beëdigde en Serena Essed is met 27 jaar de jongste.Rasoelbaks en Baidjnath Panday hebben graag dat de advocaten een bijdrage leveren aan het verlichten van de ‘work load’ van rechters door zich bijvoorbeeld toe te leggen op bemiddeling. Hierdoor hoeven zaken niet altijd bij de rechter uitgevochten te worden.

Na de beëdigingsceremonie, die gepaard ging met inzegeningen van geestelijken uit verschillende geloofsovertuigingen, heeft elk van de zes advocates het woord gevoerd. Zij hebben elk een andere achtergrond en beweegredenen voor het uitoefenen van het recht op dit niveau. De een gaat zich toeleggen op ambtenaren, de andere op jeugdigen.

De nieuwe leden van de Surinaamse Orde van Advocaten werd ook op het hart gedrukt dat het vak niet beoefend moet worden om op de eerste plaats veel geld te verdienen.

Serena Essed citeerde enkele wijsheden van Jezus Christus. 'Wie groot wil zijn zal eerst een dienaar moeten zijn.De positie die we nu hebben als nieuwe advocaten is reeds voor ons bereid. Niet omdat wij groot moeten zijn maar zodat wij de dienaars kunnen zijn van van het land, van de rechtzoekenden. Dienaars zodat dit onderdeel van ons wapen, Justitia, tot haar volste recht komt, zodat door de bijdrage die wij leveren de samenleving kan zeggen dat het recht zegeviert.'

Nationaal Vervoersbedrijf, NVB, ontvangt geld van ministerie van Financiën

Onder druk van staking komt overheid over de brug - Geplande actie afgeblazen


Het ministerie van Financiën heeft gistermiddag geld overgemaakt voor het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) om de boot- en buseigenaren te kunnen uitbetalen. De achterstand van september en oktober wordt ingelopen. 

Iwan Woon, ondervoorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), zegt vandaag, zaterdag 16 december 2017, op Starnieuws dat met de overmaking, de actie die voor maandag gepland was wordt afgeblazen.

De ondernemers zullen maandag over hun geld kunnen beschikken, omdat het nog verwerkt moet worden door de banken. Aan de OBS is ook meegedeeld, dat volgende week de betaling van november in orde wordt gemaakt.

Woon hoopt dat het niet meer hoeft voor te komen dat mensen niet op tijd worden betaald. De ondernemers hebben ook hun gezin te verzorgen en hebben mensen in hun dienst. Hij is blij dat met het oog op de feestdagen deze kwestie opgelost is.

'Het kiezersbedrog van Bouterse'

'Het wordt tijd dat dit volk nu echt in actie komt en zich niet laat misbruiken door de president'

 
'Van kiezersbedrog wordt gesproken als een politicus in zijn zittingsperiode impliciet of expliciet gedane beloften tijdens de voorafgaande verkiezingsstrijd niet nakomt.' (Wikipedia) Bouterse had heel wat beloften gedaan, slechts een klein deel is hij nagekomen, de rest is onvervuld gebleven. De beloofde 18.000 woningen, Fly-overs, moderne Lucht-en Zeehavens, het treinproject van Zanderij naar Poelepantje etc., heeft hij niet kunnen realiseren. 

Ik kan mij niet voorstellen en begrijpen hoe het mogelijk is dat Bouterse, straffeloos de kiezers en politiek Suriname blijft bedriegen. Het is duidelijk dat de kiezers geen benul hebben van wat er in politiek Suriname allemaal gebeurt en zich met de ogen open laat bedriegen. Voor mij lijkt het erop dat de kiezers juist smeken om bedrogen te worden.

Door de invoering van de Basiszorgverzekering(Bazo) in 2015, hebben veel kiezers op de NDP gestemd met de veronderstelling dat het beter zou gaan met Suriname, maar de kiezers zijn bedrogen uitgekomen. Bouterse heeft voor de zoveelste maal het vertrouwen van de kiezers op een schandalige wijze geschonden. Hij heeft de boel belazerd.

De voorzitter van de VHP, Chan Santokhi, had de kiezers keer op keer gewaarschuwd voor de misleidende beloften van Bouterse. Diezelfde kiezers worden nog dagelijks bedrogen door Bouterse, als hij zegt in het belang van het volk te handelen. Thans worden de kiezers met de neus op de feiten gedrukt. Het ligt nu aan de kiezers om in 2020 een ommekeer te brengen. 

Bouterse had een paar keren beloofd dat hij de koers omlaag zou brengen, maar tot op heden is hem dat niet gelukt. Hij zegt altijd met een smile: “Geloof me, ik breng de koers omlaag”. Maar, heel frappant is, wanneer Bouterse belooft de koers omlaag te brengen schiet de koers direct als een raket omhoog. Krabita anu zegt men. ‘Lang leve Bouterse’. 

Minister Pengel van Volksgezondheid heeft in het parlement gezegd dat financiering van medische ingrepen zoals hartoperaties, EBHO-diensten, intensive care, nierdialyse en kankerbestrijding door de regering weggehaald worden uit de Basiszorg-verzekering (Bazo). Daags daarna ontkende hij dat de financiering van medische ingrepen weggehaald zal worden uit de Basiszorgverzekering. Met zijn ontkenning probeert minster Pengel aan damage control te doen, maar de schade is al aangericht. 

Het NDP-lid Amzad Abdoel heeft in het parlement onomwonden gezegd, dat terwijl de economische crisis al enkele jaren gaande is, de regering niets concreets heeft gedaan om de verdiencapaciteit van het land te vergroten. Hij wees erop dat de staatsschuld, een van de belangrijke economische indicatoren, sinds 2014 enorm is gestegen en nog steeds toeneemt. Dit geeft volgens hem aan dat de rust die er momenteel heerst "heel fragiel" is. 

Op dit moment ziet de economie er niet bepaald rooskleurig uit, het land gaat steeds meer achteruit ook al ontkent de vliegende Gilmore Hoefdraad en president Bouterse. De hoge staatsschuld, de armoede en de zwakke economie spreken boekdelen. Dit alles komt door het wanbeleid van Bouterse en leningenkoning, Gillmore Hoefdraad. 

Hoe lang nog gaan we als samenleving dit pikken? Hoe lang gaan we onmachtig toekijken terwijl ons land afglijdt naar de afgrond?

Het is tijd dat het volk aan Bouterse duidelijk maakt dat hij het beleid drastisch moet ombuigen. Vooral de jongeren moeten opstaan, want hun toekomst wordt in gevaar gebracht door een politieke avonturier. Het wordt tijd dat dit volk nu echt in actie komt en zich niet laat misbruiken door de huidige president. 

Idris Naipal

‘Hij heeft zelf gevraagd om ontslagen te worden, dan moet de president hem ontslaan'

Politiek-analist Hardeo Ramadhin: 'Er moet geen sprake zijn van medelijden hebben met hem'

'Wanneer de president hem blijft handhaven, gaat zijn gedrag niet veranderen, hij is zo om mensen te beledigen'


Volgens docent en politiek-analist Hardeo Ramadhin moet er geen sprake zijn van een ‘tje-poti’ opstelling bij het ontslag van Onderwijsminister Robert Peneux. ‘Hij heeft zelf gevraagd om ontslagen te worden. Dan moet de president hem ontslaan. Er moet geen sprake zijn van medelijden hebben met hem.’ 

Ramadhin zegt vrijdag 15 december 2017 in het Dagblad Suriname, dat Peneux liever vandaag met ontslag wordt gestuurd dan morgen. ‘Binnen dat anderhalf jaar dat Peneux als minister aanzat, heeft hij tal van wilde uitspraken gedaan en de leerkrachten continu beledigd. Hij was een ramp voor het ministerie.’

Ook zijn gedrag in het parlement wordt door Ramadhin ten stelligste afgekeurd. Volgens Ramadhin heeft Peneux een communicatieprobleem. ‘Wanneer de president hem blijft handhaven, gaat zijn gedrag niet veranderen. Hij is zo van karakter, om mensen te beledigen.’

Ramadhin legt er de nadruk op het VOS-Directeurenberaad te complimenteren over het voorgenomen besluit door de samenwerking met de minister op te zeggen. ‘Dit is een historische gebeurtenis. Het is voor het eerst voorgekomen in Suriname. En de president moet geen seconde twijfelen. Die man wordt liever vandaag weggehaald dan morgen. We kunnen niets meer veranderen aan zijn attitude en aan zijn gedrag.

Ramadhin geeft aan het zich niet te kunnen voorstellen, dat terwijl het onderwijsgebeuren in een diep dal is geraakt, de minister maar steeds overhoop zit met zijn werknemers. De docent geeft als voorbeeld aan, dat hij als jongen uit een aardrijkskundeboek, dat uitgegeven is in 1975, heeft gestudeerd. Als docent heeft hij ook uit dit boek gedoceerd. En anno 2017 wordt er nog steeds gebruik gemaakt van dit boek. Het is hoog tijd dat er een aanpassing wordt gedaan aan de kwaliteit van de leermiddelen.

‘Ik wil niemand een natrap geven, maar de kwaliteit van ons onderwijs is steeds aan het verslechteren. Dan nog heb je de bijzondere scholen die niets eens ondersteund worden door het ministerie. Op bepaalde scholen zie je het fenomeen dat 35 tot 40 leerlingen volgepropt zitten in een lokaal van 7 bij 7 meter. En nog op de koop toe hebben we te maken met een Onderwijsminister die constant zit te schelden op zijn leerkrachten.

'Mitch Henriquez is niet overleden aan een acuut stress-syndroom'

Medici zetten vraagtekens bij doodsoorzaak Henriquez 


De Arubaan Mitch Henriquez is niet overleden aan een acuut stress-syndroom. Dit zeggen drie hoogleraren intensive care-geneeskunde vandaag, zaterdag 16 december 2017, in het VPRO-onderzoeksprogramma Argos, aldus De Telegraaf.

Het openbaar ministerie baseert zich volgens de hoogleraren op een fenomeen dat helemaal niet bestaat. 'Het acuut stress-syndroom is in de wetenschappelijke literatuur helemaal niet terug te vinden.'

Ook cardioloog-intensivist Rémon Baak die Henriquez na diens hardhandige arrestatie op de intensive care behandelde, meent dat het stress-syndroom niet de doodsoorzaak is. Volgens hem is zijn patiënt overleden aan de gevolgen van de nekklem die agenten tijdens de aanhouding toepasten.

Het gaat om professor Armand Girbes van het VU Medisch Centrum, professor Jan Bakker van de New York University, professor Diederik Gommers van het Erasmus MC en Baak van het Haga-ziekenhuis.


Argos schrijft dit onder andere op haar website:

'(...) Zij zeggen verbaasd te zijn over de vaststelling dat Henriquez in 2015 overleed aan acute stress. Volgens hen is stress bij overlijdensgevallen hooguit een bijkomend verschijnsel, maar nooit de hoofdoorzaak. ‘Iemand die wordt opgehangen, zal waarschijnlijk heel veel stress hebben. Maar er zal toch niemand op het idee komen dat iemand die wordt opgehangen, overlijdt aan een stress-syndroom.’ 

De uitspraken van de medici komen op een pikant moment. Volgende week donderdag doet de rechtbank uitspraak in de zaak tegen twee van de agenten die de 42-jarige Arubaan twee jaar geleden aanhielden tijdens een muziekfestival in Den Haag, waarna hij overleed. 

Het OM besloot vorige maand om voor de agenten vrijspraak te vragen wegens doodslag of dood door schuld, omdat drie deskundigen op basis van het pathologisch rapport tot de slotsom waren gekomen dat de dood van Henriquez het gevolg was van een acuut stress-syndroom, danwel restrained asphyxia of geagiteerd delirium. (...)'