woensdag 10 juli 2019

Belize en Suriname starten technische uitwisseling ter bescherming Pre-Columbiaanse en historisch gebouwde erfgoedlocaties

Archeologe Irene Meulenberg en directeur Stephen Fokké van Stichting Gebouwd Erfgoed bezoeken Maya archeologische locaties in Belize

(Bron foto: Breaking Belize News)

Een twee personen tellend team uit Suriname arriveerde 16 juni in Belize om een ​​technische uitwisseling van twee weken aan te gaan met autoriteiten in de cultuursector van Belize. De uitwisseling, die wordt gefinancierd door UNESCO, is fase 1 van een project waarin Belize en Suriname expertise zullen delen over de manier waarop Pre-Columbiaanse archeologische en historische historische gebouwen met erfgoed bewaard en beheerd worden. 

Als een van de landen waar oude archeologische vindplaatsen van de Maya's zijn, heeft Belize een goed ontwikkeld programma in Maya-archeologie. Evenzo staat de binnenstad van Paramaribo op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO met Nederlandse koloniale forten en houten architectuur.


Het Surinaamse team omvatte beleidsambtenaar en archeologe Irene Meulenberg en directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed en Paramaribo Werelderfgoed-manager, Stephen Fokké.

Tijdens hun verblijf bezocht het Surinaamse team historisch gebouwde erfgoedsites in 6 gemeenten, verschillende Maya archeologische vindplaatsen, historische begraafplaatsen en namen deel aan een opgraving op een van de Maya archeologische vindplaatsen.


Het team zal rapporteren over hun observaties en bevindingen en zal aanbevelingen doen voor de verbeterde instandhouding en het beheer van de archeologische en gebouwde archeologische sites van Belize. Het Belize-team reist in de eerste twee weken van oktober 2019 naar Suriname, op een soortgelijke missie.

Naast observaties en aanbevelingen, zullen beide landen een kaderdocument ontwikkelen dat de gevolgen van klimaatverandering op Pre-Columbiaanse en historische periodes moet aanpakken. Het Surinaamse team verliet Belize op 30 juni.

* Starnieuws neemt bericht op zaterdag 13 juli over zònder bronvermelding.....

(Suriname Mirror/Breaking Belize News/Twitter)

Wereld Bank verstrekt lening van US$ 23 miljoen aan Suriname

Lening moet bijdragen aan groeimogelijkheden van de particuliere sector


De Wereld Bank heeft een lening van US$ 23 miljoen goedgekeurd voor Suriname om goede internationale praktijken voor sectorbestuur te ondersteunen en sectordiversificatie in het land te bevorderen. Volgens de Wereld Bank zal de lening bijdragen aan groeimogelijkheden van de particuliere sector, zal het het creëren van banen stimuleren en meer dan 200 kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) ten goede komen, zo bericht de bank gisteren. Dit schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 10 juli 2019.

Dit is het tweede door de Wereld Bank gefinancierde project in Suriname. Het eerste was het Saramacca Canal System Rehabilitation Project van US$ 30 miljoen in februari 2019.

Het project 'Competitiveness and Sector Diversification' financiert een combinatie van investeringen om de productiviteit van kmo's te verbeteren en technische ondersteuning om het investeringsklimaat voor de agrosector en het toerisme te helpen verbeteren. Het zal ook technische bijstand voor institutionele versterking en hervorming van de regelgeving in de mijnsector financieren.

'De Wereld Bankgroep zal de inspanningen van Suriname ondersteunen om een ​​meer concurrerende en veerkrachtige economie te ontwikkelen om de groei te vergroten en de welvaart te vergroten. Het project ondersteunt governance verbeteringen in sleutelsectoren en helpt meer werkgelegenheid te creëren voor mannen en vrouwen in de private sector', zegt Tahseen Sayed, Wereld Bank landendirectrice voor het Caribisch gebied in een persverklaring.

Suriname is een land met een hoger middeninkomen dat kwetsbaar is voor economische schokken, zegt de Wereld Bank. Extractieve industrieën zijn goed voor ongeveer 30 procent van het BBP en maar liefst 90 procent van de export. Ze spelen een dominante rol bij het stimuleren van groei, werkgelegenheid en overheidsinkomsten.

Het project beoogt mogelijkheden te faciliteren voor groei en diversificatie in de agribusiness, het toerisme en andere opkomende industrieën, met name voor het midden- en kleinbedrijf, goed voor 98 procent van alle bedrijven in Suriname en 60 procent van de totale werkgelegenheid in de private sector.

Agribusiness en toerisme bieden concurrerende mogelijkheden om particuliere investeringen aan te trekken en de economie te diversifiëren. Het project ondersteunt ook verbeterd bestuur, transparantie, verantwoording en administratie van de mijnsector, inclusief een beter beheer van milieu- en sociale effecten.

Het project is voorbereid in nauwe samenwerking met de International Finance Corporation (IFC). De ministeries van Handel, Industrie en Toerisme en van Natuurlijke Hulpbronnen zijn belast met de uitvoering van het project.

Duizenden dieren onderschept bij internationale actie tegen dierensmokkel

Actie van Interpol en Wereld Douaneorganisatie (WCO) in 109 landen

In Mexico vond de Fiscalia General de la Republica deze witte tijgerwelp verborgen in een pick-up busje (Interpol)
 
Bij een internationale actie tegen smokkel van wilde dieren, planten en producten van beschermde fauna en flora hebben autoriteiten vorige maand - 4-30 juni - wereldwijd duizenden dieren onderschept. Bij de actie werden ook bijna 582 verdachten ingerekend, meldt Interpol vandaag, woensdag 10 juli 2019. 


De internationale politieorganisatie coördineerde de actie in 109 landen samen met de Wereld Douaneorganisatie (WCO). Politie en douane onderschepten in een maand tijd onder meer 23 levende apen, 30 katachtigen, meer dan 4.300 vogels, bijna 10.000 schildpadden en zowat 1.500 andere reptielen.


Agenten en douaniers hielden ook onder meer 440 olifantentanden, meer dan een half ton aan ivoren objecten en 2.550 kubieke meter hout en 2.600 planten tegen.

Verschillende netwerken die online handelden in illegale producten werden opgerold. Komende weken en maanden kunnen nog arrestaties volgen, aldus Interpol.

Geelvoetschildpadden (geochelone Denticulata) die vanuit Venezuela naar Trinidad & Tobago werden gesmokkeld.
 (Suriname Mirror/Interpol/Twitter)

Eerste vrouwelijke burgemeester van Mexico-Stad zweert geweld tegen vrouwen met wortel en tak uit te roeien

Claudia Sheinbaum wil ook de straffeloosheid die heerst rond geweld tegen vrouwen aanpakken

In Mexico-Stad alleen al werden dit jaar al 81 vrouwen vermoord


De eerste vrouwelijke burgemeester van Mexico-Stad, Claudia Sheinbaum, heeft gezworen dat ze het geweld tegen vrouwen in haar stad met wortel en tak zal uitroeien en dat ze de straffeloosheid die heerst rond gender-gerelateerde misdaden aan banden zal leggen. Scheinbaum is deze maand een jaar burgemeester van de Mexicaanse hoofdstad. 

Geweld tegen vrouwen is een aanhoudend probleem in het conservatief-katholieke Mexico, waar een machistische cultuur heerst. Tussen januari en mei van dit jaar werden volgens overheidsdata meer dan 1.100 vrouwen vermoord in het land: bij bijna 370 van de vermoorde vrouwen lag hun sekse aan de basis van de moord. Sinds 2012 is ‘femicide’, het doelbewust ombrengen van een vrouw, omdat zij een vrouw is, een officiële misdaad in het land. In Mexico-stad alleen al werden dit jaar al 81 vrouwen vermoord en vonden 13 femicides plaats.


Uit een overheidsrapport uit 2018 blijkt dat zo’n 45 procent van alle vrouwen in Mexico te maken heeft gehad met een vorm van mishandeling door een partner: in bijna achttien procent van de gevallen ging het om fysieke mishandeling.

(Bron foto: Reuters)
'Het doel is niet alleen om er tegen te vechten, maar uiteindelijk om al het geweld uit te roeien', zei de burgemeester op een event waar de toegang tot Justitie voor vrouwen en meisjes in de stad centraal stond. Maatregelen
en om vrouwen te beschermen en daders te vervolgen.

Zo werden in alle publieke ministeries vrouwelijke advoca
Volgens de burgemeester zijn er in de hoofdstad inmiddels al maatregelen genomten aan het werk gezet om vrouwen die aangifte komen doen van geweldsdelicten te ondersteunen. Ook hebben de 32 opvangcentra voor vrouwen extra steun gekregen. In dergelijke centra, die ‘Lunas’ (Manen) genoemd worden, kunnen mishandelde vrouwen terecht voor rechtshulp en psychologische steun.

Ook de straffeloosheid die heerst rond geweld tegen vrouwen en femicide, wil Sheinbaum aanpakken. Dit jaar werden er al vijftien processen aangespannen tegen mannen die verdacht worden van femicide, vijf van hen werden veroordeeld. Zes zaken werden geherklasseerd van moord of verdachte zelfmoord naar femicide.

Sheinbaum werd vorig jaar met grote meerderheid verkozen na een verkiezingscampagne rond de beloften om genderongelijkheid en de toenemende criminaliteit aan te pakken. De vrouw, van huis uit wetenschapper, is de tweede vrouwelijke burgemeester van Mexico-stad, nadat Rosario Rubes van 1999 tot 2000 het ambt overnam van Cuauhtemoc Cardenas, die ontslag nam om zich tevergeefs in de strijd om het presidentschap te werpen.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Hooggerechtshof Colombia vaardigt arrestatiebevel uit voor ex-FARC-rebellenleider Jesus Santrich

Santrich (Seuxis Hernandez) in de VS gezocht op beschuldiging van smokkel van cocaïne


Het Hooggerechtshof van Colombia heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor een ex-FARC-rebellenleider (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) die in de VS wordt gezocht op beschuldiging van smokkel van cocaïne nadat hij dinsdag 9 juli 2019 niet verscheen voor ondervraging in een zaak die in Colombia een zenuw heeft geraakt. 

Seuxis Hernandez wordt sinds eind juni vermist nadat hij zijn veiligheidsgegevens had prijsgegeven tijdens een bezoek aan een overgangszone voor voormalige rebellen, die onder het 2016-vredesakkoord de overgang naar het burgerleven maakten. Er was toen geen bevel voor zijn gevangenneming, maar de vredesbewakingsmissie van de Verenigde Naties toonde zich bezorgd over zijn veiligheid terwijl anderen openlijk speculeerden dat hij vluchtte om te ontsnappen aan mogelijke vervolging.

Aangekomen op de rechtbank dinsdag zeiden advocaten van de man, die het best bekend is door zijn alias Jesus Santrich, dat ze geen contact met hem hadden gehad, maar geloofden dat hij waarschijnlijk de geplande rechtbankdatum vanwege de zorgen voor zijn leven had overgeslagen.


Meer dan 100 voormalige ex-strijders zijn gedood sinds de ondertekening van het vredesakkoord. President Ivan Duque en anderen die om Santrich's arrestatie hadden gevraagd, prezen de beslissing van het Hooggerechtshof. 'Deze beslissing is die van alle Colombianen die boos zijn over deze show van het ontwijken van gerechtigheid door de nu voortvluchtige alias Jesus Santrich', zei hij.


De zaak heeft de spanningen over het vredesakkoord ontstoken om het langstlopende conflict in Latijns-Amerika te beëindigen. Veel Colombianen waren woedend toen het ontluikende vredes tribunaal van het land beval Santrich na een jaar achter de tralies te zijn, vrij te laten. Later mocht hij zitting nemen in het Congres zitten zoals bepaald in het vredesakkoord, en de aanblik van de voormalige strijder in een huis van macht maakte zijn critici nog kwader.

Leden van de politieke partij gevormd door voormalige FARC-rebellen hekelden Santrich's falen om te verschijnen en spoorden hem aan om zich aan de akkoorden te houden. 'Degenen die zich niet houden aan de overeenkomst zouden de gevolgen moeten aanvaarden", zei Carlos Lozada, een voormalige rebel die nu senator is.

Santrich was een vroege voorstander van vrede, die een sleutelrol speelde tijdens vier jaar lang onderhandelingen op Cuba met de Colombiaanse regering. Hij ontkende aanklachten in de VS dat hij 10 ton cocaïne wilde smokkelen en beloofde zich te houden aan het rechtssysteem toen het Hooggerechtshof de zaak onderzocht.


Colombia's Speciale Jurisdictie voor de Vrede oordeelde in mei, dat Santrich zou worden vrijgelaten, omdat de betrokken autoriteiten geen overtuigend bewijs hadden geleverd om te bewijzen dat de vermeende misdaden plaatsvonden na de ondertekening van het akkoord. De overeenkomst staat rebellen toe om uitlevering en gevangenistijd te vermijden voor misdaden die vóór de ondertekening hebben plaatsgevonden als ze een volledige beschrijving geven van eventuele wandaden en de slachtoffers schadeloos stellen.

Santrich werd snel weer achter de tralies gezet als onderdeel van een nieuw onderzoek op basis van aanvullende informatie van de Amerikaanse autoriteiten. Maar, het Hooggerechtshof beval hem later een tweede keer vrij te laten, omdat Santrich nu parlementariëris, een beperkte immuniteit krijgt en alleen de hoogste rechter over zijn zaak kan beslissen.

Als zoon van twee schoolleraar trad Santrich toe tot een lokale jeugd communistische groep als student en trad hij toe tot de guerrillabeweging in zijn vroege jaren twintig. Geleidelijk steeg hij door de rijen van de rebellen en werd uiteindelijk lid van het centrale opperbevel. Santrich is een van de weinige vooraanstaande voormalige rebellenleiders die aanvankelijk voldeden aan het vredesproces, maar blijkbaar van gedachten veranderden.

De meerderheid van de 13.000 voormalige rebellen die voor vrede hebben gekozen, voldoen aan de bepalingen van het akkoord, hebben de autoriteiten gezegd. Een relatief kleine maar nog steeds belangrijke factie is teruggekeerd naar de wapens.

(Suriname Mirror/Federal News Network/The Associated Press/France24/Twitter)

Nergens komt lepra vaker voor dan in Brazilië

Brazilië enige land ter wereld dat het WHO-doel niet heeft bereikt

De site van het Dr Geraldo da Rocha-ziekenhuis in Colonia Aleixo, een gemeenschap aan de rand van de Braziliaanse stad Manaus, is sinds 1942 de thuisbasis van mensen met melaatsheid. De patiënten van vandaag zijn vrij om te komen en gaan, maar tot de jaren zestig betekende isolatieregels dat mensen niet weg konden gaan (BBC).

'We detecteren gemiddeld 3.125 gevallen per jaar'


In geen land ter wereld komt lepra vaker voor dan in Brazilië. Een van de problemen is dat patiënten hun behandeling te vroeg stopzetten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wilde lepra 'elimineren' tegen het jaar 2000. Een ziekte wordt als geëlimineerd beschouwd wanneer het jaarlijkse aantal nieuwe gevallen lager ligt dan 1 per 10.000 inwoners. De strijd tegen de ziekte kreeg een belangrijke impuls in 1982, toen een behandeling met meerdere medicijnen beschikbaar kwam. Daardoor werden meer dan 16 miljoen patiënten genezen, zegt de WHO. 

Maar, Brazilië is het enige land ter wereld dat het WHO-doel niet heeft bereikt. In 2017 waren er volgens de WHO 26.875 nieuwe gevallen, op een bevolking die toen 200 miljoen inwoners telde. Dat betekent 1,35 nieuwe gevallen per 10.000 mensen.

Volgens cijfers van het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid wordt 92 procent van de nieuwe gevallen van lepra in beide Amerika’s in Brazilië vastgesteld. Maranháo, een noordelijke deelstaat van Brazilië, telt elk jaar zelfs 4,4 nieuwe gevallen per 10.000 inwoners. 'We detecteren gemiddeld 3.125 gevallen per jaar', zegt Lea Terto, hoofd Epidemiologie en Ziektebestrijding bij het regionale ministerie van Volksgezondheid.

Lepra, of de ziekte van Hansen, ontstaat door infectie met de bacterie Mycobacterium leprae (ook de bacil van Hansen genoemd). Vroege diagnose is zeer belangrijk, zegt Claudio Salgado, voorzitter van de Braziliaanse Lepravereniging en hoogleraar aan de Federale Universiteit van Pará. De strijd tegen de ziekte is complex. 'Lepra manifesteert zich niet via acute fasen van koorts, rillingen en mentale verwarring, zoals malaria', zegt hij in Belém do Pará, hoofdstad van de deelstaat Pará, een andere noordelijke deelstaat waar lepra vaker voorkomt. De symptomen, onder meer gevoelloze plekken op de huid, komen meestal pas na jaren tot uiting, wanneer de gevolgen ervan al onomkeerbaar zijn. Leprapatiënten raken vingers kwijt of kunnen hun handen en zelfs volledige ledematen niet meer bewegen.

Bovendien zijn de gevallen verspreid, waardoor het nog moeilijker wordt om de patiënten te identificeren.

Toch bestaan er al middelen voor vroegtijdige diagnose, zoals het contactonderzoek. Voor zijn strijd tegen lepra krijgt Brazilië de hulp van Japan, via de Nippon Foundation, een stichting die projecten voor mensen met een beperking financiert.

De afgelopen dagen bracht Yohei Sasakawa, voorzitter van de stichting, een bezoek aan Brazilië. Hij bezocht Pará en Maranháo en had ook een ontmoeting met president Jair Bolsonaro.De Nippon Foundation financiert onder meer de telefoon- en internetcommunicatie in afgelegen gebieden om informatie over deze chronische ziekte sneller te verspreiden en zo vooroordelen, stigma’s en discriminatie te bestrijden.


Een andere zorg is dat patiënten hun behandeling te vroeg stopzetten. Het kan zes maanden tot meer dan een jaar duren, afhankelijk van de ernst, voor de bacterie uit het lichaam verdwenen is. Bij complexe gevallen vereist zo’n behandeling inspanningen van de patiënt, die vaak al in moeilijke omstandigheden leeft. De Nippon Foundation financiert daarom de distributie van voedselpakketten aan de getroffen families in Marabá, een stad in het binnenland van Pará.


(Suriname Mirror/IPS/MO.be/Twitter)

Braziliaanse Justitie: Vale moet alle schade betalen veroorzaakt door dodelijke Brumadinho-dambreuk

(Bron foto: Reuters)
Bij de ramp vielen minstens 186 doden 


De Braziliaanse Justitie heeft dinsdag 9 juli 2019 het mijnbouwconcern Vale bevolen om alle schade te betalen die veroorzaakt is door de dodelijke dambreuk bij een ijzerertsmijn van het bedrijf. Er werd 11 miljard Braziliaanse real (2,56 miljard euro) bevroren die bedoeld zijn voor de schadevergoeding.

Rechter Elton Pupo Nogueira van de rechtbank van Minais Gerais legde nog geen bedrag vast dat Vale moet betalen, omdat de schade van de ramp, waarbij minstens 186 doden vielen, 'onberekenbaar' is.

'De evaluatie van het bedrag blijft niet beperkt tot het aantal dodelijke slachtoffers, omdat het ook een invloed heeft op de lokale en regionale omgeving net als op de economische activiteiten in de getroffen regio’s', beargumenteert de rechter.


Daarnaast bevroor Pupo Nogueira 11 miljard Braziliaanse real van het bedrijf, dat wereldwijd de grootste producent van ijzererts is.

Op 25 januari begaf de dam van de ijzerertsmijn het in Brumadinho, in de Braziliaanse staat Minas Gerais. Er ontstond een enorme modderstroom die huizen, mensen en dieren meesleurde en begroef. In totaal lag een oppervlakte van ongeveer 290 hectare, ongeveer zo groot als 400 voetbalvelden, bedekt met zowat 12 miljoen kubieke meter slib. Minstens 186 mensen kwamen om, maar er zijn nog tientallen anderen vermist.


(Suriname Mirror/Seudinheiro/Metro/Veja/Reuters/Twitter/Folha de Sao Paulo)

Boothouders nemen geen genoegen met Srd 640 per maand van ministerie van OWT&C

'Dit is chickenfeed, want de wisselkoers en brandstofprijs zijn de laatste jaren enorm gestegen'

Zonder uitkering willen boothouders een tarief hanteren van Srd 3,80, terwijl dat nu Srd 1,75 is


'Dit is chickenfeed, want de wisselkoers en de brandstofprijs zijn de laatste jaren enorm gestegen', zegt een boothouder, die niet bij naam genoemd wil worden, vandaag, woensdag 10 juli 2019, in de Ware Tijd, in reactie op het compensatievoorstel van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C). 

Het departement wil maandelijks aan elke boothouder Srd 640 uitkeren. Dit is massaal afgewezen door de particuliere vervoerders in een algemene ledenvergadering van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC).

De boothouders berekenen de brandstofcompensatie anders. De verbruikte brandstof en de dagen die gevaren zijn, bepalen de hoogte van de uitkering. 'We willen een zodanige deal hebben dat wanneer de brandstofprijs stijgt, onze compensatie verhoogd dient te worden', zegt de boothouder. Zonder de uitkering willen de boothouders een tarief hanteren van Srd 3,80, terwijl passagiers nu Srd 1,75 betalen. De overheid ziet niet graag dat het tarief wordt verhoogd.

'We zijn tien maanden voor de verkiezingen en een verhoogd tarief zal de regering niet goed doen', meent de boothouder.

De kwestie betreft ongeveer zeventig boothouders die de vaarroutes onderhouden tussen Paramaribo en Meerzorg, Leonsberg en Nieuw-Amsterdam, Domburg en Laarwijk, Mariënburg en Johanna Margaretha en Mon Tresor en Kroonenburg.

'De leden zijn erg ontevreden en ze kijken wat deze week gaat gebeuren. Indien zaken niet naar tevredenheid gaan, zullen ze weer alles lamleggen', aldus de boothouder. De vervoerders hebben twee weken actie gevoerd en niemand kon hierdoor de oversteek doen naar onder meer Paramaribo. De boothouders hebben al twee jaren geen compensatie gekregen en OWT&C was niet bereid om de uitkering uit te betalen.

Ann Sadi, voorzitster van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC), wijst erop dat de overheid de compensatie nu weer heeft toegezegd. 'Het gaat nu om de hoogte hiervan. Het bedrag dat is voorgesteld, is beneden de kostprijs', benadrukt Sadi. De vereniging heeft dat kenbaar gemaakt aan het ministerie. De bedoeling is dat de BOVC haar voorstel op tafel legt waarna er binnenkort over wordt onderhandeld met het ministerie.

Behalve dat er een hoogte van de uitkering bepaald moet worden, wil de vereniging ook praten over de compensatie die de boothouders twee jaren niet hebben ontvangen.

Shaheed 'Roger' Khan vrijgelaten uit gevangenis in Miami, Florida (VS) - Uitzettingsproces naar Guyana is ingezet

Drugsbaron heeft 10 jaar van zijn 15 jaar opgelegde gevangenisstraf uitgezeten


Na bijna 10 jaar van zijn gevangenisstraf van 15 jaar voor drugshandel te hebben uitgezeten, is de Guyanese drugsbaron Shaheed 'Roger' Khan vrijgelaten en is nu in bewaring van de Amerikaanse Immigration and Customs Enforcement (ICE). Volgens de website van ICE bevindt Khan zich nu 'in hechtenis' in het Krome North Service Processing Center te Miami, Florida (VS).

- ICE is het wetshandhavingsinstituut van de federale regering van de VS belast met de handhaving van de immigratiewetten van het land en het onderzoeken van criminele en terroristische activiteiten van transnationale organisaties en illegalen in de Verenigde Staten.

Het betekent, dat het uitzettingsproces van de veroordeelde drugsbaron is begonnen en dat hij binnenkort weer op Guyaanse bodem kan zijn. Tot en met zondag was Khan, 47, in wat beschreven werd als een 'federale gevangenisinstelling met een laag beveiligingsniveau'. Hij werd vervolgens  maandag 8 juli 2019 vrijgelaten.

Nadat Khan en acht anderen door de Guyanese justitie waren gearresteerd en weer werden vrijgelaten, omdat ze naar verluidt 33 AK-47 geweren zouden hebben gestolen van een politie-arsenaal in Guyana, vluchtte hij naar Suriname. Op 15 juni 2006 werd Khan met drie van zijn lijfwachten in Paramaribo gearresteerd tijdens een geheime anti-drugsoperatie van de Surinaamse politie. Bij zijn arrestatie werd ongeveer 200 kilo cocaïne en een aantal vuurwapens aangetroffen en in beslag genomen.

Toenmalig minister van Justitie Chandrikapersad Santokhi besloot dat Khan, in plaats van aan Guyana, uitgeleverd moest worden aan Trinidad. Dit besluit stuitte op veel verzet in zowel Suriname als Guyana, omdat de wet in Suriname zegt dat een crimineel bij eventuele uitzetting moet worden uitgezet naar het land van herkomst. Een van de Guyanese advocaten van Khan, Gerold Sewcharan, zei zelfs dat zijn cliënt 'ontvoerd was door een complot van Suriname en de Verenigde Staten'.

Khan werd ook bijgestaan door Irwin Kanhai, die tevens de advocaat van Desi Bouterse is. Toen Khan op de luchthaven van Trinidad arriveerde werd hij door immigratieambtenaren overhandigd aan Amerikaanse autoriteiten. In minder dan 24 uur nadat hij Suriname werd uitgezet werd hij in de Brooklyn Federal Court in New York aangeklaagd voor 'pogingen om cocaïne te importeren in de Verenigde Staten'.

Omdat Guyana geen Amerikaanse uitleveringsverzoeken honoreert, werd Khan bij zijn vele arrestaties in Guyana nooit overhandigd aan Amerikaanse justitie. In oktober 2009 werd Khan veroordeeld tot 40 jaar celstraf, omdat hij schuldig werd bevonden aan het binnen smokkelen van grote hoeveelheden cocaïne in de Verenigde Staten, het afpersen van de kroongetuige in zijn zaak en illegaal vuurwapenbezit.

Volgens Amerikaanse documenten gepubliceerd door Wikileaks bestond de meer dan twintig man tellende lijfwacht van Khan uit voormalige speciale politie-eenheden. In de documenten wordt ook vermeld dat Khan zijn lijfwachten ongeveer 1.600 Amerikaanse dollars per maand betaalde (dit zou ten minste acht keer zoveel zijn als het salaris dat de lijfwachten kregen toen zij nog in dienst waren van de politie).


In de documenten wordt ook gesproken over de banden van Khan met de Colombiaanse guerrillagroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). Zo zou Khan wapens, die hij vanuit Suriname, Frans-Guyana en waarschijnlijk ook Brazilië Guyana binnen smokkelde, geruild hebben met de FARC voor cocaïne. Volgens de documenten zijn er sterke aanwijzingen dat Khan diep betrokken zou zijn bij een grote verzending van wapens aan de FARC in december 2005.Sam

De in 2011 gepubliceerde Amerikaanse documenten uit 2006 vermelden ook de samenwerking van Khan en Desi Bouterse. Zo zou Rachied Doekhi, parlementariër namens de partij van Bouterse (NDP), Bouterse op zijn privéterrein in Nieuw-Nickerie hebben geïntroduceerd aan Khan. Volgens de documenten zou Bouterse uit financiële behoeftes in zee zijn gegaan met Khan. Behalve de vermeende samenwerking van Bouterse en Khan in de drugshandel, zouden Bouterse en Doekhi, volgens de stukken, Khan ook gevraagd hebben om huurmoordenaars te leveren om toenmalig minister van Justitie Santokhi en procureur-generaal Subhaas Punwasi te liquideren.


Kort na de publicaties van de Wikileaks cables zei president Bouterse, dat hij 'niet zal reageren op 'geruchten' van Wikileaks'.

(Suriname Mirror/INews Guyana/Stabroek News/News Source Guyana/Wikipedia/Nickerie.net/ Scribd Suriname Mirror/Kaieteur News Online)

Project Logeergastenbelasting op Curaçao draagt bij aan het verhogen van de belastingcompliance

Sinds 2016 wordt 7% omzetbelastingtarief  geheven op kortdurende verhuur van woningen


Het Project Logeergastenbelasting (LGB), uitgevoerd door de Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) heeft een steentje bijgedragen aan het verhogen van de belastingcompliance. Dat blijkt uit het jaarverslag 2018 van de SBAB, zo schrijft vandaag, woensdag 10 juli 2019, het Antilliaans Dagblad.

In 2016 waren de belastingopbrengsten ruim 14 miljoen gulden, in 2017 15,7 miljoen gulden en in 2018 15,9 miljoen gulden. 'De LGB bestond tot en met 2015. Vanaf 2016 wordt een omzetbelastingtarief van 7 procent geheven op kortdurende verhuur van woningen. De cijfers van de belastingopbrengsten in deze branche zijn gestegen. Dit ongeacht dat 2018 een zwaar jaar was voor de economie van Curaçao', aldus SBAB.

Uitgelegd wordt dat naar aan leiding van de dalende inkomsten van het Curaçao Tourism Development Bureau (CTDB) als gevolg van de verschuiving van het verblijf van toeristen in hotels naar andere verblijfsaccommodaties, de CTDB in 2016 aan de SBAB de opdracht gegeven heeft om verhuurders van woningen, kamers en appartementen voor korte duur op te sporen en aan te manen om openstaande schulden en aangiften alsnog te (vol)doen.

Ook moest SBAB controleren in het kader van de logeergastenbelasting (tot en met 2015) en omzetbelasting (vanaf 2016).

SBAB: 'Het primaire doel van dit project is om de belastingopbrengsten te verhogen voor de CTDF en vervolgens voor de economie van Curaçao. Het secundaire doel van het CTDF-project is om concurrentievervalsing te voorkomen. Hiermee wordt bedoeld dat de verhuurders van verblijfsaccommodaties, door het niet afdragen van omzetbelasting, overige belastingen en sociale premies aantrekkelijkere tarieven dan hotels kunnen bieden.'

Sehos op Curaçao besluit alleen nog spoedeisende operaties uit te voeren

Materiaalschaarste door precaire financiële situatie van het ziekenhuis


Opnieuw heeft de leiding van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) moeten besluiten alleen nog spoedeisende operaties uit te voeren, terwijl zogeheten electieve - ofwel geplande operaties uit voorzorg - met ingang van vandaag worden gestopt. Reden: materiaalschaarste als gevolg van de precaire financiële situatie van het ziekenhuis. Zo schrijven directeur financieel-economische zaken, Elvis Thode, en directeur medische zaken, Franke Scheper, in een brief aan alle operateurs werkzaam in het Sehos, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 10 juli 2019.

Minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid reageert enigszins verbaasd dat dit kennelijk wéér speelt. Vorig jaar kwam het ook voor dat de operatiekamers dicht moesten voor electieve ingrepen, omdat er een tekort was aan materiaal. Sindsdien heeft de bewindsvrouwe een aantal maatregelen getroffen ‘om Sehos meer financiële ruimte te bieden’.

'Zo ging de budgetvoorziening omhoog van 124 naar 135 miljoen gulden per jaar. Verder is een bedrag van ongeveer 5 miljoen aan schulden van de polikliniek en arts-assistenten door de overheid betaald. Hiervan heb ik Financiën verzocht dit zo spoedig mogelijk in orde te maken, zodat Sehos meer liquide middelen heeft.'

Camelia-Römer heeft de Inspectie voor de Volksgezondheid opgedragen na te gaan wat er aan de hand is, want naar eigen zeggen heeft de bewindsvrouwe het Sehos diverse malen voorgesteld de leveranciers direct door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) te laten betalen, zodat het ziekenhuis niet zonder geneesmiddelen en materiaal komt te zitten.

Vorig jaar september was een inhaalslag nodig om achterstallige electieve operaties uit te voeren. Het ging toen om ruim 500 patiënten verdeeld over verschillende snijdende vakgroepen die in het ziekenhuis opereren.

Vijf nieuwe voertuigen voor de politie van Nickerie

'Jullie moeten erop toezien dat uw medewerkers deze voertuigen niet roekeloos besturen'


De vijf nieuwe voertuigen die de politie van Nickerie gisteren heeft ontvangen, zullen efficiënt en effectief worden ingezet. 'Met de komst van deze voertuigen zullen we nu sneller reageren op tips die wij binnenkrijgen', zegt regiocommandant van het Korps Politie Suriname Retitia Forster vandaag, woensdag 10 juli 2019, in de Ware Tijd.

Bij de overdracht van de voertuigen deed ze een dringend beroep op de ressortcommandanten om de wagens niet te gebruiken als hun privévoertuigen. 'Jullie moeten erop toezien dat uw medewerkers deze voertuigen niet roekeloos besturen.'

Elke ressortcommandant heeft een formulier van overname ondertekend en een voertuig in ontvangst genomen. Forster benadrukt ook dat agenten ervoor moeten zorgen dat zij de voertuigen goed onderhouden en op tijd aanbieden voor een servicebeurt. 'U bent verantwoordelijk voor de voertuigen die u onder uw toezicht krijgt. De medewerkers die onder uw leiding de voertuigen zullen besturen zult u de nodige instructies moeten geven, want als er wat gebeurt, zult u ter verantwoording worden geroepen.'

De regiocommandant merkt op, dat er medewerkers zijn die onnodig roekeloos rijden. Daarom zijn er snelheidsbeperkingen aangebracht op de wegen die ook gelden voor de politie, met uitzondering van gevallen waarin dringend hulp geboden moet worden. 'Dan nog gaat u met gepaste spoed rijden met uw zwaailichten en sirene, maar u moet wel de nodige voorzichtigheid in acht nemen, zodat u geen brokken maakt in het verkeer. Alle ogen zijn op u als politieambtenaar gericht. Het zijn voertuigen die duur zijn aangeschaft vandaar dat we vragen om zorgvuldig ermee om te gaan', aldus Forster.

De voertuigen zijn verdeeld onder de politieposten Groot Henar, Paradise, Nieuw-Nickerie, Waldeck en Corantijnpolder.

Boliviaanse president Evo Morales ontvangt hoogste onderscheiding van Suriname

(Bron foto: Twitter)
President Bouterse bedankt Morales voor zijn inzet voor vrede in Zuid-Amerika


President Desi Bouterse heeft vanochtend, woensdag 10 juli 2019, zijn Boliviaanse ambtgenoot Evo Morales de hoogste onderscheiding gegeven van de Republiek Suriname. Hij is benoemd tot Drager van het Grootlint in de Ereorde van de Gele Ster. Het staatshoofd las zijn statement in het Spaans voor, zo bericht Starnieuws. 


Hij bedankte de Boliviaanse president voor zijn inzet voor vrede in Zuid-Amerika. Ook zijn bijdrage voor de ontwikkeling van jongeren, vrouwen en de indianen is geroemd door Bouterse.

Vanmorgen vroeg heeft Bouterse Morales ontvangen op het presidentieel paleis. De staatshoofden trokken zich terug voor overleg met elkaar.

Na de decoratie hebben de ministers van Buitenlandse Zaken Pollack-Beighle en haar Boliviaanse college Diego Pary twee documenten getekend. Het gaat om visum-vrij reizen voor alle categorieën paspoorten en een intentieverklaring over politieke consultaties tussen de ministers van Buitenlandse Zaken. Beide presidenten hebben een gezamenlijke verklaring getekend met alle afspraken die gemaakt zijn.


Suriname en Bolivia zullen op verschillende gebieden met elkaar samenwerken. Hiertoe is een document vandaag ondertekend door Bouterse en Morales. Ook is de visum-verplichting tussen beide landen afgeschaft tijdens het bliksembezoek.

Naast bilaterale samenwerking is er volgens Boutere ook gesproken over mondiale ontwikkelingen. Samenwerking op landbouw- en milieugebied is eveneens aan de orde gekomen tijdens het overleg. De president merkte op dat Suriname voor 94.6% bedekt is door bos. Hiervan is het land bereid 93% te reserveren voor klimaat- en milieu-ontwikkelingen.


De presidenten Morales en Bouterse feliciteerden elkaar met de samenwerkingsovereenkomst. Bouterse merkte op dat zijn ambtgenoot ruime ervaring heeft. Hij zit een vierde regeertermijn aan. Morales heeft volgens Bouterse bijzondere prestaties geleverd aan de economische ontwikkeling van zijn land.

Het Boliviaanse staatshoofd zei, dat hij de samenwerking met Suriname hoog in het vaandel draagt. Hij voerde aan, dat de landen klein zijn qua economie en bevolking, maar dat het volk centraal staat. De kleine stappen die gezet worden in de ontwikkeling van de landen, zullen later van veel grotere waarde blijken te zijn. Hij bedankte voor de ontvangst en de gastvrijheid. Hij bedankte de president voor het werk dat verzet is rond zijn korte bezoek aan Suriname.

Ex-RGD-directrice Maaltie Sardjoe legt weer 'derden beslag' gelegd op tegoeden RGD

Sardjoe moet volgens deurwaardersexploot ruim Srd 164.000 aan salaris ontvangen


Ex-directrice Maaltie Sardjoe heeft gisteren weer 'derden beslag' gelegd op de tegoeden van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). Zij blijft erbij, dat het vonnis van 8 augustus 2016 niet is uitgevoerd. Het beslag is via advocatenkantoor Baarh gelegd op de rekeningen van de RGD bij vijf banken. Dit meldt Starnieuws vandaag, woensdag 10 juli 2019.

Zij moet volgens de deurwaardersexploot ruim Srd 164.000 ontvangen. Eind afgelopen maand had Sardjoe reeds beslag gelegd. De directie van de RGD stelde zich toen op het standpunt, dat het vonnis wel is uitgevoerd. Sardjoe bleef erbij, dat de RGD het vonnis niet heeft uitgevoerd.

Met kunst- en vliegwerk is het de RGD gelukt om de salarissen uit te betalen van het personeel. Een deel van de medewerk(st)ers kon niet op tijd over het salaris beschikken.

Advocaat Alwin Baarh had in mei dit jaar in een schrijven aan de directie van de RGD aangegeven, dat de RGD in gebreke is gebleven correcte uitvoering te geven aan het vonnis van de Kantonrechter. In dat schrijven wordt gedetailleerd aangegeven welke betalingen verricht moeten worden aan zijn cliënte. Zij moet volgens de advocaat onder andere zes maanden salaris aan jubileumuitkering ontvangen, medische kosten, exploitatiekosten van dienstauto, 10% loonsverhoging

CBvS: 'Er is geen sprake van devaluatie van de Srd'

'De koersen vertonen juist een dalende trend'

'Alle speculaties over op handen zijnde vermindering van de waarde van de Surinaamse munt is uit de lucht gegrepen'


De officiële wisselkoers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is nog steeds Srd 7,520 voor de verkoop van de Amerikaanse dollar. 'Er is geen sprake van devaluatie van de Srd', zegt directeur Bankbedrijf en Bancaire Zaken, Maikel Soekhnandan, vandaag, woensdag 10 juli 2019, op Starnieuws. Hij benadrukt dat de koersen juist een dalende trend vertonen. 

De goudverhandelingskoers is Srd 8,10 voor de verkoop en Srd 7,95 voor de aankoop van de Amerikaanse dollar. Soekhnandan merkt op, dat dagelijks de valutamarkt gemonitord wordt. Nagegaan wordt welke koersen de verschillende cambio's en banken hanteren.

Het beleid van de CBvS is erop gericht om de koers successievelijk omlaag te krijgen. De gemiddelde aankoopkoers voor de cash US$ is Srd 8,00 en de verkoop Srd 8,15. De aankoopkoers van de euro is gemiddeld Srd 8,50 en verkoop is Srd 8,60. Er is duidelijk een daling te merken.

Om de koersen omlaag te brengen, worden verschillende beleidsinstrumenten ingezet. Er wordt tegen de CBvS-koers valuta beschikbaar gesteld voor medicamenten, basisgoederen, cement en andere essentiële inkopen. Via de handelsbanken worden de importen gedaan. Er is een goed overzicht volgens de directeur over de importen die plaatsvinden. De goudsector heeft een eigen verhandelingskoers. Deze wordt ook dagelijks bijgehouden omdat deze koers ook impact heeft op de economie, met name ook de visserij- en houtsector. Ook hier is een lichte daling te merken, benadrukt Soekhnandan.

'Alle speculaties over een op handen zijnde vermindering van de waarde van de Surinaamse munt is uit de lucht gegrepen.'

Bewoners Sophia’s Lust mogen huurwoningen kopen

(Bron foto: NII)
De gronden gaan ook op naam van de bewoners geplaatst worden


Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft zondag een ontmoeting gehad met bewoners van het project Sophia’s Lust. De regering heeft het besluit genomen om bewoners die een woning op de projecten te Coronie, Sophia’s Lust en Helena Christina van de overheid huren, de gelegenheid te bieden deze te kopen. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) dinsdag 9 juli 2019.

De woningen vallen onder beheer van de Stichting Volkshuisvesting Suriname. Minister Misiekaba gaf aan, dat deze stichting heel goed werk verzet en op basis daarvan in stand moet worden gehouden. De bewindsman zei, dat er huurachterstanden zijn, maar gaf ook gelijk te kennen dat hij geen voorstander is om die kwijt te schelden.


Tussen de bewoners en de Stichting Volkshuisvesting is een overeenkomst en die moet worden nageleefd, aldus de minister. Voor degenen die een grote achterstand hebben zal een betalingsregeling worden getroffen. Het gaat in totaal om 95 personen te Sophia’s Lust die een huis gehuurd hebben via de Stichting Volkshuisvesting. Als de stichting geen inkomsten heeft kan ze andere burgers die in woningnood verkeren niet helpen, hield de minister aan de aanwezigen voor.

De regering zal er ook werk van maken dat zodra de bewoners de woningen gekocht hebben, de gronden ook op naam van de burgers te plaatsen.

Volgens Misiekaba zijn er twee belangrijke voorwaarden om armoede te bestrijden: te weten huisvesting en werkgelegenheid. Hij riep de mensen op prioriteit te geven aan het kopen van de woningen, zodat ze later de ruimte hebben om deze te renoveren of uit te breiden.

Het ministerie zal op later tijdstip ook een ontmoeting hebben met bewoners van Helena Christina en Coronie. Enkele bewoners hebben in een reactie aangegeven blij te zijn met de oplossing van de regering. Dit is een kans die met beide handen moet worden aangegrepen.

Veel onduidelijkheid bij behandeling Rekenkamerwet in Assemblee over 'mediaverbod'

'De media schrijft wat zij wil en daar kunnen wij geen beperkingen opleggen'


'Aan de media kan op basis van haar onafhankelijke status geen mediaverbod kan worden opgelegd. De media schrijft wat zij wil en daar kunnen wij geen beperkingen opleggen', zei Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons (NDP) gisteren bij de voortzetting van de behandeling van de nieuwe Rekenkamerwet in De Nationale Assemblee (DNA), zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 10 juli 2019.

Geerlings-Simons zei, dat de Rekenkamer in de nieuwe wet slechts wordt beschermd op basis van het feit dat dit orgaan een rapportageplicht heeft. Die rapportageplicht kan niet in de media worden gegeven. De media hebben, zoals zij dat ervaart, altijd een andere 'invalshoek', die niet als een rapportage van de kamer kan worden beschouwd. Die rapportage van de kamer wordt formeel gedaan aan het parlement.

Volgens de voorzitster mogen individuele leden van de kamer wel degelijk het Rekenkamerverslag in de media bespreken. Alleen geldt dat niet als een uitleg of een verslag van de kamer, maar als van een individueel lid van het instituut. 'Het is als een steen die je gooit en je niet weet waar die terechtkomt en wat daarvan het effect zal zijn. Ook al wordt schriftelijk antwoord gegeven op vragen van de media, toch wordt er iets anders geschreven.'

In de nieuwe Rekenkamerwet gaat het om de officiële rapportage van de kamer over het financieel huishouden van de staat en andere overheidshandelingen, zegt Geerlings-Simons. Dit kan politiek heel gevoelig worden gebruikt, afhankelijk van waar de persoon staat die de informatie geeft of ontvangt. De bescherming ligt erin dat het instituut ervoor wordt behoed in een politiek spanningsveld terecht te komen of een politieke kleur te hebben, terwijl het onafhankelijk behoort te zijn.

Geerlings-Simons, die als mede-initiatiefneemster artikel voor artikel de nieuwe wet uitlegde, zei dat wat haar betreft de Rekenkamer aan meer instanties, zoals scholen en andere burgerlijke instanties het verslag mag opsturen en op haar website mag publiceren, omdat officieel verslag aan de samenleving wordt gedaan. Formeel gebeurt dat aan het parlement. Dat komt daarna in een vergadering bijeen om het te bespreken.

De DNA-voorzitster stelde, dat door de bescherming van de Rekenkamer haar onafhankelijkheid gewaarborgd blijft. Dit is ook het geval bij de rechterlijke macht. 'De rechter bespreekt ook niet zijn vonnis met de media. Wij zien wel dat journalisten, advocaten, DNA-leden en andere burgers die er behoefte aan hebben daarover hun commentaar op geven en dat mag.'

Haar uitleg kwam nadat bij de discussies onder anderen Raymond Sapoen van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging wilde weten of de bewoording in het bewuste wetsartikel, niet een beperking of een mediaverbod genoemd zou kunnen worden.

Sapoen en diverse leden van de oppositie konden zich niet erin vinden, dat de Rekenkamer de inhoud van het verslag niet mag bespreken in de media. Dit wordt gezien als beknotting. Aanvankelijk was een mediaverbod opgenomen in de ontwerpwet. Feit blijft dat over de inhoud van het rapport geen toelichting aan journalisten gegeven mag worden, aldus de Ware Tijd. Over andere zaken mag de Rekenkamer wel communiceren met de pers. Het rapport wordt gepubliceerd op de website van de Rekenkamer en daar moeten de media het mee doen.

Initiatiefneemster Jennifer Geerlings-Simons bleef erbij dat in de media woorden verdraaid kunnen worden. Het is haar overkomen dat zelfs schriftelijke antwoorden, verkeerd zijn gebracht in de krant.

Asiskumar Gajadien (VHP) was het niet eens met Geerlings-Simons die een voorbeeld gaf dat de rechters ook niet in de pers treden over een vonnis. Hij voerde aan, dat er persrechters zijn waar journalisten verduidelijkende vragen kunnen stellen. Hij benadrukte, dat toelichting op een rapport belangrijk is voor de transparantie naar de samenleving toe. Hij vond het niet in de haak, dat juist De Nationale Assemblee wetten maakt die een inperking inhouden voor instituten om uitleg te geven over bevindingen in een rapport. Media of instituten moeten rechtstreeks vragen kunnen stellen aan de Rekenkamer en moeten niet afhankelijk zijn van Assembleeleden.

Bij Sapoen kan het er totaal niet in, dat de Rekenkamer geen toelichting mag geven over het uitgebrachte rapport. De mensen moeten in staat zijn het rapport dat uitgebracht is toe te lichten. Hij kan zich niet vinden in het besluit, dat de Rekenkamer nu niet mag praten over het rapport maar wel over andere dingen die niet echt ertoe doen. Hij blijft bij zijn standpunt dat deze kwestie niet in de haak is.

In de wet is opgenomen, dat de leden van de Rekenkamer slechts aan De Nationale Assemblee desgevraagd mondelinge toelichting geven op de inhoud van de Rekenkamerverslagen, een en ander in samenhang met het tussen de Rekenkamer en De Nationale Assemblee overeengekomen protocol van afspraken.

Airbus bood SLM ter vervanging huidige vloot een ex-testvliegtuig aan....

Ook Boeing zou maanden geleden een aanbod hebben gedaan aan de SLM


Starnieuws bericht vandaag, woensdag 10 juli 2019, dat Airbus de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) ter vervanging van zijn huidige vloot, een ex-testvliegtuig van de vliegtuigbouwer heeft aangeboden. In een reactie zegt Airbus, dat het ging om een jong vliegtuig dat alleen voor systeemtests was gebruikt en zeer weinig vlieguren had. De SLM is bezig zijn vloot te vervangen. 

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat ook Boeing maanden geleden een aanbod heeft gedaan aan de SLM. Maar, een discussie over goedkoop en duurkoop heeft uiteindelijk de kop van SLM-algemeen directeur Gerard Lau gekost. Hij is voor twee maanden geschorst, waarbij diverse redenen zijn opgegeven voor dit besluit.

Airbus stelt, dat de SLM ook minstens vier andere vliegtuigen van verhuurders overwoog. Bij al deze mogelijke vliegtuigen ging het om toestellen die vijf jaar zijn. Ze voldoen volgens Airbus aan alle vereisten van de SLM en zijn voorzien van de modernste cabines. De SLM-leiding zegt, dat ze 'vooralsnog geen reactie heeft op de statement van Airbus'.

(Bron foto: Boeing)
De vliegtuigbouwer heeft in een verklaring tegenover de Ware Tijd gezegd, dat zij zowel verrast als teleurgesteld is over het besluit van de SLM om zijn huidige A340-kist te vervangen met een Boeing 777-200ER en uiteindelijk met de 787-8. Airbus zegt dat het het afgelopen half jaar nauw heeft samengewerkt met 'Surinam Airways' om de maatschappij te ondersteunen bij de vlootvernieuwingsproject. SLM wil het verouderde A340-toestel, waarvan het huurcontract aan het eind van dit jaar afloopt, vervangen.

Na talloze onderzoeken is gebleken, dat de A330-200 het geschiktste toestel is om de A340 te vervangen, stelt Airbus. Als voordelen noemt Airbus dat de A330 het populairste langeafstandsvliegtuig ter wereld is. Meer dan 1.300 toestellen van dit model zouden operationeel zijn. De A330 zou ook de oplossing zijn voor de vereiste 'laagste kosten en laagste risico'. Het vereist minder technische wijzigingen en lagere uitgaven voor Surinam Airways. Voorts kan de A-330 worden gevlogen door dezelfde piloten als van de A340. 'De overgang zou eenvoudig zijn met minimale kosten.'

Volgens Airbus is het duidelijk, 'dat deze lange termijn vlootvervangingsbesluit een grote impact zal hebben op de toekomstige winstgevendheid van de luchtvaartmaatschappij gedurende vele jaren'. De vliegtuigbouwer blijft de A330-200 aanprijzen als 'onverslaanbaar in termen van economie, aangezien deze de laagste aanschafkosten biedt en de laagste onderhoudskosten'.

Airbus gaat verder door te stellen, dat de brandstofefficiëntie en concurrerende onderhoudskosten leiden tot een aanzienlijke tweecijferige kostenverbetering in vergelijking met de huidige A340. 'De 787-8 daarentegen heeft hogere vaste eigendomskosten die niet worden gecompenseerd tijdens de operatie, wat leidt tot een niet-winstgevende oplossing.' Zo zullen de totale operationele kosten van een A330 toestel 8 procent lager zijn dan van de 787. Het betekent volgens Airbus een voordeel van meer dan US$ 3 miljoen aan besparingen per jaar.

Bij de aangeboden A330 toestellen aan 'Surinam Airways'', gaat het om vliegtuigen die zeer weinig zijn gebruikt en zijn het casco en de motoren praktisch nieuw. Bij de geselecteerde 777-200ER gaat het volgens Airbus om een 15 jaar oud toestel met een verouderd interieur. 'Omdat er op korte termijn geen 787 beschikbaar is, zal Surinam Airways een 777-200ER moeten gebruiken als een dure tussenoplossing. Het besluit om een 777-200ER te gebruiken, is technisch noch economisch zinvol.'

Airbus vindt dat Surinam Airways de beslissing moet heroverwegen.

Salarissen ADRON-personeel abusievelijk gestort op inactieve werkrekening onderzoekscentrum

Personeel zou inmiddels salaris hebben ontvangen...


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), laat dinsdag 9 juli 2019 via het Nationaal Informatie Instituut weten, dat het salaris van het personeel van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum in het district Nickerie (ADRON) op tijd is gestort. 

In de pers verscheen het bericht, dat het personeel van het ADRON haar salaris inclusief vakantiegeld over de maand juni 2019 niet zou hebben ontvangen. Vanuit het ministerie zijn de verplichtingen met betrekking tot de stortingen wel op tijd verricht.

Echter blijkt dat vanuit het instituut ADRON zelf een inactieve werkrekening is doorgegeven, waardoor de tegoeden van het personeel daarop zijn gestort.

Minister Rabin Parmessar heeft opdracht gegeven om dit probleem direct op te lossen. Het ministerie deelt mee dat dit probleem intussen is opgelost en het personeel thans beschikt over haar salaris. Het ministerie hoopt dat dit soort situaties in de toekomst voorkomen worden en het personeel van dit instituut maandelijks kan rekenen op haar salarissen.

Boliviaanse president Evo Morales voor bliksembezoek in Suriname

(Bron foto: NII)
Morales en Bouterse verstevigen de onderlinge band tussen beide landen


President Desi Bouterse heeft vanochtend, woensdag 10 juli 2019 zijn Boliviaanse ambtsgenoot Evo Morales op het presidentieel paleis ontvangen. Het staatshoofd landde gisteravond rond elf uur op de Johan Adolf Pengelluchthaven en werd verwelkomd door een regeringsdelegatie, onder leiding van de vicepresident Ashwin Adhin, die Bouterse vertegenwoordigde, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

President Morales zal vandaag onder meer een onderhoud hebben met president Bouterse.

Tijdens het bezoek van president Morales zullen drie documenten worden getekend. Eén handelt over de afschaffing van visa over alle categorieën paspoorten en een Memorandum of Understanding  over politieke consultaties tussen de ministers van Buitenlandse Zaken.


Er komt eveneens een gezamenlijke verklaring van de beide presidenten met betrekking tot de belangrijke gebieden horende bij de bilaterale samenwerking, regionale samenwerking en integratie en milieu.