woensdag 12 juni 2019

Regering lijkt weing waarde te hechten aan behoud van werelderfgoed in centrum Paramaribo

(Bron foto: Ricky Bahadoersingh/Dagblad Suriname)
Restauratie van  verwaarloosd 'slavenpand' Ston Oso blijft een droom


De binnenstad van Paramaribo telt diverse monumenten die meer bouwval zijn dan echt een monumentaal pand. Denk aan Ston Oso, Zwartenhovenbrugstraat 88, op de hoek van de Dr. Sophie Redmondstraat, dat rond 1800 moet zijn gebouwd en op de monumentenlijst en de Werelderfgoedlijst van de Unesco  staat, zo schrijft het Dagblad Suriname woensdag 12 juni 2019.

olgens de overlevering werd het gebouw ooit gebruikt als rechtsgebouw ‘Het Zwarten Hof’, waar slaven werden berecht. Ook wordt vermoed, dat op deze plek slaven werden verhandeld. Het gebouw heeft meerdere eigenaren gekend. Het deed dienst als woonhuis, winkel en fotostudio. Het terrein is nu domeingrond.

Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) en de overheid schijnen zich geen raad te weten. Er wordt al tientallen jaren gesproken over de restauratie van Ston Oso. Tijdens de begrotingsbehandeling in december 2011 in de Assemblee vroeg Carl Breeveld, fractieleider van DOE nog om renovatie van Ston Oso en andere monumenten....

Delen van het gebouw, met name tegels en bakstenen, liggen opgeslagen in bewaarplaatsen. Maar, dat restauratie onmogelijk is, blijkt duidelijk. Er kan hoogstens een replica worden neergezet.

'Totaal afbreken, de bankstenen en tegels bewaren om verwerkt te worden in de eventueel te bouwen replica, lijkt de beste optie. De buurt zal er ook veel beter door ogen’, aldus een ondernemer, die zich ergert aan de onkunde van de autoriteiten.

10 Cipiers in zaak mishandeling en dood van gedetineerde Griffith in vrijheid gesteld

Volgens advocaten waren hun cliënten onrechtmatig aangehouden - Eén cipier nog in voorarrest


De advocaten Vinay Moerahoe, John Moerahoe, Vishaal Rambharos, Raoul Lobo en Georgette Leter hebben allen hun cliënten dinsdag 11 juni 2019 vrij gekregen bij het Hof van Justitie. Dit bevestigt advocaat Vinay Moerahoe, aldus het Dagblad Suriname.

In deze zaak waren 18 penitentiaire ambtenaren (pa’s) en de directeur van Huis van Bewaring van Hazard, Carlo Palmtak, aangehouden. Zij worden allemaal verdacht de gedetineerde Dion Griffith, die op 24 maart 2019 was ontvlucht uit het Huis van Bewaring van Hazard, te hebben mishandeld, met als gevolg dat Griffith overleed. Griffith was veroordeeld voor poging tot gekwalificeerde diefstal. Hij had nog zo'n een jaar uit te zitten en zou op 29 april 2020 worden ontslagen uit de gevangenis.

De cipiers worden ervan verdacht de gedetineerde bij zijn weder aanhouding te hebben mishandeld. Op donderdag 11 april werd de directeur van Hazard, Carlo Palmtak, aangehouden. Hij werd bij de toetsing van zijn aanhouding in vrijheid gesteld.

In deze zaak waren in eerste instantie 6 pa’s op basis van artikel 54A Wetboek van Strafvordering in vrijheid gesteld.

Genoemde advocaten deden op 4 juni het verzoek, gebaseerd op artikel 61 van het Wetboek van Strafrecht, bij het Hof voor de opheffing van de voorlopige hechtenis van de arrestanten. Het Hof heeft van alle 10 verzoekers de voorlopige hechtenis opgeheven en allemaal in vrijheid gesteld. Momenteel zit één cipier nog in voorarrest. Volgens de advocaten waren hun cliënten onrechtmatig aangehouden. Intussen is de doodoorzaak bekend. Het slachtoffer is als gevolg van verstikking ten gevolge van voedselaspiratie omgekomen.

Nicaraguaanse autoriteiten laten 56 mensen vrij die protesteerden tegen beleid president Ortega

'Door de gevangenen te bevrijden hopen ze de internationale druk te verminderen'

Journalisten Lucía Pineda, links, en Miguel Mora, vieren hun vrijlating uit de gevangenis met Mora's vrouw Veronica Chavez, dinsdag in hun huis in Managua, Nicaragua. (Alfredo Zuñiga / AP)

Human Rights Watch: 'Pro-regeringstroepen moeten vervolgd worden die demonstranten hebben mishandeld'


De Nicaraguaanse autoriteiten hebben dinsdag 11 juni 2019 56 mensen vrijgelaten die werden vastgehouden sinds een hardhandig optreden tegen afwijkende meningen vorig jaar, waaronder leiders van een golf van anti-regeringsprotesten en onafhankelijke journalisten. De vrijlating was misschien wel de belangrijkste in een reeks vrijlatingen van mensen die door de oppositie als politieke gevangenen werden beschouwd. 


President Daniel Ortega had beloofd om al die gevangenen tegen 18 juni in vrijheid te stellen. Zijn regering is onder steeds grotere internationale druk komen te staan, waarbij de regering van Trump steeds meer sancties tegen zijn assistenten en familieleden uitvaardigde. Het Europees Parlement heeft ook gepleit voor gerichte sancties tegen de Nicaraguaanse autoriteiten.

Ten minste 324 mensen werden gedood, meestal door veiligheidstroepen en aanverwante milities, toen de autoriteiten vorig jaar anti-regeringsdemonstraties uit elkaar sloeg, volgens mensenrechtenorganisaties. Een rapport van een onafhankelijk panel van deskundigen dat werd gesteund door de Organisatie van Amerikaanse Staten, adviseerde Ortega en zijn veiligheidsleiders te onderzoeken voor misdaden tegen de menselijkheid. Ortega heeft de beschuldigingen ontkend en beweerde, dat de door studenten geleide protesten neerkwamen op een couppoging.

José Pallais, een woordvoerder van de oppositiebeweging Alianza Cívica, zei dinsdag dat 89 politieke gevangenen in de gevangenis zitten en waarschijnlijk binnenkort vrij zouden zijn. De groep heeft gezegd, dat meer dan 700 mensen werden vastgehouden in de protesten die op 18 april 2018 begonnen. Degenen die dinsdag waren vrijgelaten, waren prominente figuren in de protesten, waaronder Amaya Coppens, een studentleidster, en Medardo Mairena, organisator van de landelijke beweging.


De Belgisch-Nicaraguaanse studente geneeskunde Coppens zat sinds september vorig jaar in een gevangenis in het Latijns-Amerikaanse land ,omdat ze samen met andere studenten deelgenomen had aan grootschalige protesten tegen de Nicaraguaanse president Ortega. Coppens eiste bij die protesten een hoofdrol op en riskeerde daarvoor 50 jaar cel. Samen met zeven andere gedetineerden ging ze op 27 februari nog in hongerstaking. In een communiqué legden ze toen uit dat ze gebruikt werden als 'pionnen in de lopende onderhandelingen'. Gewezen Europarlementslid Mark Demesmaeker was de eerste Belg die de jonge vrouw in januari ging opzoeken in de vrouwengevangenis. 'Zo sluit je een dier nog niet op', zei hij daar toen over.


Coppens (24) is intussen thuisgekomen in haar woning in Esteli in het noorden van Nicaragua, vertelt een familielid aan persbureau Belga. Ze was vergezeld van haar broer, en werd verwelkomd door een honderdtal mensen met spandoeken en ook door de talrijk opgedaagde journalisten.

Ook werden Miguel Mora en Lucía Pineda vrijgelaten, die het kabelnieuwskanaal 100% Noticias runden. Ze waren op 21 december gedetineerd na een politie-inval in hun redactie in Managua en werden onderwerp van een internationale campagne voor de persvrijheid met een advertentie van een volledige pagina in The Washington Post deze week. 'We gaan een vrij Nicaragua hebben. Vroeg of laat zullen we deze dictatuur achterlaten', zei Mora terwijl hij zijn vrijlating vierde.



Mensenrechten- en persvrijheidsgroepen hadden geprotesteerd dat de gevangenen te maken kregen met aanklachten als 'het bevorderen van terrorisme' en 'het aanzetten tot geweld' en werd hen de juiste procedure ontzegd. Sommigen werden gemarteld, zeiden de groepen. De aanklacht werd ingetrokken onder een Amnestiewet die vorige week werd aangenomen en die veiligheidstroepen ook beschermt tegen vervolging vanwege hun daden. 'Deze wet baart ons zorgen, omdat het zou kunnen resulteren in dat ernstige mensenrechtenschendingen in het land ongestraft blijven en de vaststelling van waarheid, gerechtigheid, schadeloosstelling en garanties afwachten dat dit niet opnieuw zal gebeuren', zei Paulo Abrão, uitvoerend secretaris van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens.

Francisco Aguirre Sacasa, een voormalige Nicaraguaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei dat Ortega had ingestemd met het vrijlaten van de gevangenen vanwege interne en externe druk. Op 20 juni treedt een nieuwe Amerikaanse wet in werking, genaamd de 'Nica-wet', die sancties zou kunnen uitbreiden en de hulp van internationale kredietinstellingen zou kunnen blokkeren. 'Door de gevangenen te bevrijden, hopen ze de internationale druk te verminderen', zei de voormalige minister. Mensenrechtenactivisten dringen aan op voortdurende sancties.


José Miguel Vivanco, de directeur Americas bij Human Rights Watch, zei dat Ortega's regering niet alleen gevangenen moet vrijlaten, maar ook om de pro-regeringstroepen te vervolgen die demonstranten hebben misbruikt. 'Geen enkel lid van de politie - geen enkele - is strafrechtelijk onderzocht, laat staan ​​beschuldigd van mensenrechtenschendingen' in verband met de protesten, zei hij.



Ortega was leider van de linkse Sandinistische revolutie die in 1979 een rechtse dictatuur omver wierp. Hij zit in zijn derde termijn als president sinds hij in 2006 een verkiezing won. Critici beschuldigen hem van steeds autoritairder worden. De regering en de oppositie hebben sinds vorig jaar onderhandelingen afgewimpeld om een ​​oplossing te vinden voor de ergste politieke crisis in drie decennia in dit verarmde land. De laatste ronde van gesprekken brak in maart, waarbij de oppositie de regering vroeg om alle politieke gevangenen vrij te laten en vreedzame marsen toe te laten die sinds november waren verboden. De oppositie is op zoek naar vervroegde verkiezingen, maar Ortega zegt dat hij vastbesloten is zijn termijn te vervullen, die in 2021 afloopt.

Mónica Baltodano, een voormalige Sandinista-guerrilla die nu een oppositieactiviste is, zei dat de poging om Ortega te verdrijven zou doorgaan. 'We moeten druk blijven uitoefenen op Ortega om te vertrekken en om vervroegde verkiezingen te laten plaatsvinden', zei ze.

(Suriname Mirror/The Washington Post/La FM/Het Laatste Nieuws/De Morgen/Twitter/YouTube

'Srd 27 miljoen onderhands gegund voor bestrating Krappahoeklaan en Radjastanweg'

Kalloe (VHP): ‘Srd 9.4 miljoen al verdampt bij startsein 2014’ 

'Gemeenschap van Nickerie steeds genept met pogingen van regering om gelieerde personen te accommoderen'


De overheid heeft een bedrag van Srd 26.900.480 onderhands gegund voor de bestrating van de Krappahoeklaan en de Radjastanweg in het district Nickerie. Nadat het eerste startsein in 2014 is mislukt, zal het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) op vrijdag 14 juni een tweede feestelijk startsein geven voor de aanpak van voornoemde wegen, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 12 juni 2019. 

In een brief, waarop het dagblad de hand heeft weten te leggen, legt Santosh Soman, directeur Civiel Technische Werken bij OWT&C, de aannemer, uit dat naar aanleiding van een openbare aanbesteding en de aanbieding gehouden op 15 februari 2019, de aannemer in aanmerking komt voor het werk. Verschillende ondernemers en kopstukken van de Nationale Democratische Partij (NDP) vinden dat er onterecht wordt gesproken over een openbare aanbesteding, aangezien er nooit een bekendmaking hierover is geweest en de sectie Nickerie van OWT&C ook niet op de hoogte is van enige gehouden openbare aanbesteding. Zij vermoeden dat dit project onder vier ogen is toegewezen aan een aannemer, die naar hun zeggen gelinkt is aan de groep die nu het beheer heeft over de Stichting Machinale Landbouw (SML) en al geruime tijd sukkelt met de rehabilitatie van het pompgemaal te Wageningen.


VHP-Assembleelid Jitendra Kalloe, die al enkele jaren voor de aanpak van de Krappahoeklaan pleit, is ook bezorgd hierover. Hoewel hij blij is dat voornoemde wegen eindelijk aandacht krijgen, benadrukt hij vandaag, dat de gemeenschap van Nickerie steeds genept wordt met pogingen van de regering om gelieerde personen te accommoderen.

De Krappahoeklaan heeft een lengte van 4 kilometer, terwijl de Radjastanweg een lengte heeft van 700 meter.

In 2014, een jaar voor de verkiezingen van 2015, werd onder toenmalige OW-minister Rabin Parmessar ook een feestelijk startsein gegeven voor de bestrating van deze wegen. Voor een bedrag van Srd 9.372.000 moest een aannemer in 120 werkbare dagen, in 6 maanden tijd, het werk opleveren. Parmessar en NDP-parlementariër Rachied Doekhie mochten toen ceremonieel de eerste steen leggen. Na deze periode is het werk enkele maanden later stilgelegd. Vernomen wordt dat de aannemer uit 2014 een familielid is van de aannemer die het werk nu gaat uitvoeren.

'Integendeel hebben ze ongeveer 2 kilometer van de Krappahoeklaan voor enkele meter diep uitgegraven en het zand afgevoerd', stelt Kalloe. De VHP’er vindt dat de regering verantwoording moet afleggen voor de verkwisting van ettelijke miljoenen Srd’s, omdat het uiteindelijk gaat om gemeenschapsgelden.

Kalloe stelde onlangs in De Nationale Assemblee (DNA) over documenten te beschikken, waaruit zou moeten blijken, dat Johnny Mahespalsing, de motor achter Westland Sama Group, en Rinesh Mangaldeen, een andere exponent vanuit de NDP, woekerwinsten maken ten koste van de Staat. Beide personen zitten in het bestuur van SML en zouden volgens Kalloe in totaal meer dan Srd 20 miljoen vanaf 2015 aan infrastructurele werken hebben uitgevoerd. Er zijn miljoenen getrokken, maar de werken zijn niet uitgevoerd. Op andere plaatsen is de gemeenschap genept met een dunne laag van 10 centimeter zand in plaats van 60 centimeter.

LVV-minister Rabin Parmessar beloofde de zaken grondig te zullen onderzoeken. Verkiezingsstunt? De aanpak moet volgens Kalloe bovendien niet alleen blijven bij de Krappahoeklaan en de Radjastanweg, maar ook van andere zandwegen. De VHP’er vindt dat er in dit geval weer geen garantie wordt geboden dat het hier niet weer gaat om een verkiezingsstunt om zielen te winnen bij de verkiezingen van 2020.

'De aanvang in 2014 was ook een jaar voor de verkiezingen. We zien nu weer hetzelfde zich herhalen. Kijkende naar de personen die het werk gaan uitvoeren, heb ik al een gevoel dat deze zaak weer niets zal opleveren. Nu rent men ook met een paar kuub zand om de kuilen in de weg te Henar te dichten. Ook in de Van Pettempolder, het Lachmanproject, Nationaalproject zijn er zandwegen die allemaal in deplorabele staat verkeren. Daar moet men ook naar kijken. Dat los je niet op met maar een kruiwagen zand', stelt de politicus. Het gaat om een productiegebied dat veel ontwikkeling voor de plaatselijke bevolking zal meebrengen.

'Propagandatroepen onder leiding van driesterren generaal Dew Baboeram ('Sandew Hira') bezig met tweede propaganda-oorlog'

'Hoofddoel propaganda-oorlog pogen maatschappelijk klimaat te scheppen voor straffeloosheid'



Op 30 november 2018 heeft de Krijgsraad het onderzoek ter terechtzitting in het Decembermoorden strafproces afgesloten en meegedeeld dat op een nader te bepalen datum het vonnis zal worden gewezen in deze strafzaak van de eeuw. Deze mededeling was zeker een tegenslag voor de hoofdverdachte D.D. Bouterse, die hemel en aarde bewogen heeft om deze strafzaak tegen hem te stoppen. Naar het zich laat aanzien, zullen al zijn politieke en staatsrechtelijke pogingen - zowel de wettelijke als de buitenwettelijke, als wel de legale en de illegale - niet het door hem gewenste resultaat hebben. Het vonnis is niet meer te stuiten, omdat noch de wet noch het recht de hoofdverdachte daartoe een rechtsmiddel verschaft.

Aankondiging vonnis
Begin april 2019 heeft de waarnemend President van het Hof van Justitie bevestigd, dat de drie burgerrechters van de Krijgsraad in het 8 decemberstrafproces, voor drie maanden worden vrijgesteld van hun reguliere taken, om zich toe te leggen op het schrijven van het 8 december vonnis. Dat rechtvaardigt de verwachting, dat nog in het jaar 2019 het vonnis zal worden uitgesproken. Volgens verschillende strafrechtgeleerden is de kans reëel dat de hoofdverdachte veroordeeld wordt voor het plegen c.q. medeplegen van moord op de 15 weerloze slachtoffers op 8 december 1982, omdat er in het strafdossier overstelpend bewijs is voor zijn directe betrokkenheid bij voorbereidingen voor deze moorden en aanwezigheid in het Fort Zeelandia.

Reactie hoofdverdachte
De hoofdverdachte heeft in de rechtszaal geen gebruik gemaakt van zijn recht op het laatste woord, maar sinds de afsluiting van de behandeling ter terechtzitting heeft hij buiten de rechtszaal niet stil gezeten. Op zijn persconferentie op 9 januari 2019 nam hij - gebruikmakend van zijn officiële hoedanigheid van president - een voorschot op wat komen gaat, stellende dat er een 'hetze' tegen hem wordt gevoerd en men 'hem wil straffen' en dat 'die club alles zal opentrekken'. Wie Bouterse kent, weet dat in zijn officiële reactie meestal de richting en het hoofddoel van zijn tegenactie besloten ligt. Men moet gewoon datgene waarvan hij zijn tegenstander beschuldigt op hem zelf betrekken en goed op zijn trefwoorden letten. Voor een goed verstaander luidde de boodschap in dit geval: Er komt een propaganda-oorlog om mij te vrijwaren van straf en daartoe zullen we alles opentrekken.

Troepen in stelling
Het is dan ook niet verwonderlijk dat kort na de aankondiging, begin april, dat het vonnis er aankomt, de troepen van de hoofdverdachte publiekelijk in stelling zijn gebracht om die propaganda-oorlog te voeren. De hoofdmacht van de propagandatroepen staat onder leiding van Dew Baboeram, die aan beide flanken ondersteuning krijgt van twee speciale eenheden, waarvan één onder leiding van een tot nu toe anonieme scribent en de andere onder leiding van Kenneth Slooten.
Het hoofddoel van de propaganda-oorlog is om te pogen een maatschappelijk klimaat te scheppen voor straffeloosheid, desnoods door middel van een zelfgratie, voor het geval de Krijgsraad Bouterse schuldig bevindt en hem tot gevangenisstraf veroordeelt.

Dekosur
Zoals gezegd wordt de hoofdmacht van de troepen geleid door Dew Baboeram, die in 2015 met zijn 8 decembermoordentoneel, getiteld 'De getuigenis van de president', ook leiding gaf aan de eerste propaganda-oorlog. Als zelfbenoemd openbaar aanklager beschuldigde hij toen de 15 vermoorde 8 december slachtoffers van landverraad en hun nabestaanden van misdaden tegen de slachtoffers van de binnenlandse oorlog.
Thans is Baboeram bevorderd tot driesterren generaal die leiding geeft aan het op 17 april 2019 aan het publiek gepresenteerde 'Instituut voor de Dekolonisatie van Suriname', afgekort Dekosur, met als prachtig doel de geschiedenis van Suriname te herschrijven. Baboeram - die zijn besmet pseudoniem 'Sandew Hira' kennelijk liever niet meer gebruikt - heeft er geen twijfel over laten bestaan welk gebeurtenis in ieder geval moet worden herschreven. Bij de proclamatie van Dekosur vroeg Baboeram zich immers veelzeggend af: 'Zijn de 8 decembermoorden gewoon moorden of politiek geweld?'

800.000 euro
Met deze tweede propaganda-oorlog wordt gepoogd massaal de leugen te herhalen dat de decembermoorden een noodzakelijk onderdeel waren van het dekolonisatie proces van Suriname en dat het niet rechtvaardig zou zijn om Bouterse daarvoor te straffen. Om dit idee te propageren heeft een staatsbank, te weten de Surinaamse Postspaarbank, publiekelijk een schenking van 800.000 euro gedaan aan Dekosur en staat men garant voor de betaling van Srd 200.000 per maand als salaris voor 'directeur' Baboeram en medewerkers.

Anoniem comité
De hoofdmacht wordt, zoals gezegd, in haar propaganda-oorlog vanuit twee flanken ondersteund. Op de linkerflank opereert het ook in april 2019 opgerichte 'Comité voor Duurzame Vrede en Verzoening in Suriname', waarvan de oprichter tot nu toe anoniem is. Dit Comité heeft een obscuur pamflet geproduceerd met de lugubere titel: 'Naar het einde van een Leleku'. Met 'Leleku' wordt niet de 8 december moordpartij bedoeld, maar nadrukkelijk het 8 decemberstrafproces, waarin de zaak tegen Bouterse centraal staat. In het pamflet zijn de conclusie van repliek van de Auditeur-Militair én de conclusie van dupliek van de advocaat van Bouterse, Erwin Kanhai, afgedrukt. Opvallend, om niet te spreken van verdacht, is dat het belangrijkste document, namelijk de strafeis van de Auditeur-Militair met daarin het overstelpend bewijs tegen Bouterse, juist niet in het pamflet is opgenomen.

Enquête formulier
Opmerkelijk is wel dat aan het anonieme pamflet bekendheid is gegeven door de advocaat van de hoofdverdachte, die op 6 mei 2019 daarover een interview heeft afgestaan aan Times of Suriname. Daarin stelt de advocaat dat de opstellers van het pamflet 'kennelijk belangstelling' hebben voor het strafproces en wijst hij erop dat met een bij het pamflet behorende enquête formulier 'ook een oordeel van het publiek wordt gevraagd'. Het pamflet eindigt namelijk met een enquête formulier waarop de lezer 'voor uw eigen plezier en satisfactie' kan invullen of Bouterse '20 jaar celstraf' moet krijgen of moet 'worden vrijgesproken'. De opzet is duidelijk. Binnenkort zal dit lugubere Comité uit de anonimiteit treden, met de bekendmaking dat de opiniepeiling als landelijk resultaat heeft opgeleverd dat het overgrote deel van de respondenten van oordeel is dat Bouterse moet worden vrijgesproken.

Suriname Consciousness Movement
De Hoofdmacht van Baboeram krijgt echter ook ondersteuning aan de rechterflank van de op 14 april 2019 via de SRS geproclameerde 'Papa Anton de Kom Suriname Consciousness Movement', welke, zoals we lezen in de 1 mei boodschap van de NDP, als mooie tautologische doelstelling heeft, 'het bevorderen van het bewustzijn gericht op het verder verheffen van het bewustzijn van het Surinaamse Volk'. Deze 'beweging' staat onder leiding van Kenneth Slooten, de directeur van het Bureau Volkscontacten van het Kabinet van de President. Dit Bureau heeft onder meer tot taak 'de tijdige voorbereiding en uitvoering van het landelijk veldprogramma van de president', aldus de website van het Kabinet. Tot dat veldprogramma kan zeker gerekend worden de presentatie van Bouterse als 'living legend', aan de schooljeugd van Brokopondo, in het museum van het Nationaal Leger tijdens de recente museumnacht.

Tweede leugen van de eeuw
Suriname mag de komende maanden een onophoudelijke stroom van propaganda bombardementen verwachten, bedoeld om de tweede leugen van de eeuw als waarheid te verspreiden, namelijk dat Bouterse op 8 december 1982 heeft voorkomen, dat de 15 vermoorde slachtoffers met hulp van het buitenland een gewelddadige machtsovername konden plegen, waarbij honderden onschuldige burgers gedood zouden worden. Daarom zou het niet rechtvaardig zijn om Bouterse te straffen.

Ik ben ervan overtuigd dat ook deze leugen geen stand zal houden, omdat slechts het recht én de waarheid vrij maken.

Paramaribo, 12 juni 2019
Hugo A.M. Essed

Journaliste doodgeschoten in het zuidoosten van Mexico

(Bron foto: Twitter)
Norma Sarabia  doodgeschoten door twee gewapende mannen op een motor in Huimanguillo


In het zuidoosten van Mexico is opnieuw een journaliste gedood. Sinds het begin van het jaar werden al zes journalisten vermoord, melden lokale media. Norma Sarabia werd dinsdag 11 juni 2019  doodgeschoten door twee gewapende mannen op een motor in de buurt van haar huis in de gemeente Huimanguillo. Beide daders slaagden erin te ontkomen.


Sarabia werkte 15 jaar lang voor de krant ‘Tabasco Hoy’ en schreef ook voor andere lokale media.



Mexico is het op twee na gevaarlijkste land voor de pers, na Syrië en Afghanistan.
Sinds 2000 werden er in het Midden-Amerikaanse land meer dan honderd journalisten vermoord. Voor 2019 staat de teller voorlopig al op zes. In 2018 werden tien journalisten gedood.



(Suriname Mirror/France24/Reporte Indigo/Belga/24-Horas/Twitter)

Mexico stuurt 6.000 manschappen van de Nationale Garde naar de zuidelijke grens

Dreigement Amerikaanse president Trump importtarieven te verhogen voorlopig van de baan

Mexicaans presidentiële vliegtuig en diverse regeringshelikopters worden verkocht om grensoperatie te financieren


Mexico begint vandaag, woensdag 12 juni 2019, met het sturen van versterking naar de grens met Guatemala om de migrantenstroom richting de Verenigde Staten in te tomen. Mexico sloot vrijdag een overeenkomst met de VS waarin het belooft de migratie beter te gaan controleren.

De Amerikaanse president Donald Trump dreigde eerder met het verhogen van importtarieven voor Mexicaanse producten als Mexico niet tot actie overging. Dat dreigement is nu voorlopig van tafel.

Mexico stuurt bij elkaar 6.000 manschappen van de nationale garde naar de zuidelijke grens.

President Andrés Manuel López Obrador verklaarde vandaag dat onder andere het presidentiële vliegtuig en diverse regeringshelikopters worden verkocht om de grensoperatie te financieren.


(Suriname Mirror/ANP/Reuters/Twitter)

Guatemala en Belize met grensgeschil naar Internationaal Gerechtshof te Den Haag

Guatemala claimt ongeveer 11.000 vierkante kilometer van Belize


Guatemala en Belize hebben het hoogste orgaan van de Verenigde Naties voor geschillen tussen staten gevraagd om een ​​grensconflict op te lossen dat al eeuwenlang aan de oppervlakte ligt, aldus het Internationaal Gerechtshof te Den Haag vandaag, woensdag 12 juni 2019.

Het Hof, zegt dat de twee Midden-Amerikaanse landen om interventie hebben gevraagd na referenda in Guatemala in 2018 en Belize dit jaar.



In een geschil dat teruggaat tot het begin van het koloniale tijdperk in Noord- en Zuid-Amerika, erkende Guatemala de onafhankelijkheid van Belize aan het begin van de jaren negentig. Maar, het accepteerde de grenzen nooit en blijft ongeveer 11.000 vierkante kilometer van Belize claimen, ongeveer de helft van zijn grondgebied.

Guatemala en Belize hebben ingestemd met het besluit van de rechtbank over 'alle juridische claims van Guatemala tegen Belize naar land en eilandgebieden', aldus een verklaring. Een beslissing kan jaren duren.

De uitspraak van het Hof moet worden uitgevoerd door een nationale commissie, waarvan de samenstelling binnen drie maanden na de beslissing van de rechter moet worden overeengekomen.

Belize, een Engelssprekend land met zo'n 375.000 inwoners, werd onafhankelijk in 1981. Bewoond door Maya vóór de komst van Europeanen, werd het grondgebied opgeëist door Spanje en geregeld door Britse boekaniers in de 17e eeuw. Het werd later een Brits bezit omringd door landen die Spanje had gekoloniseerd.


(Suriname Mirror/Reuters/ISSUU Suriname Mirror)

Brazilië wint juridische strijd over 100 miljoen jaar oude dinosaurus- en dierenfossielen - Specimens illegaal uit Brazilië naar Frankrijk gehaald

Franse rechtbank beslist dat 45 dinosaurus- en dierenfossielen terug moeten naar Brazilië

(Bron foto: Raul Ramos)
- Binnenkort volgt beslissing over het lot van een spectaculair pterosauriërskelet
- Franse firma Geofossiles bood de pterosaurus te koop aan op veilingsite eBay...


Een jarenlange rechtszaak over een 100 miljoen jaar oude schat aan fossiele dinosaurussen en andere dieren uit het Araripe Basin in Brazilië loopt ten einde. Vijfenveertig fossielen ter waarde van € 600.000 (ongeveer 2,5 miljoen Braziliaanse reais) zullen worden gerepatrieerd nadat een hoge rechter in Lyon, Frankrijk, op 13 mei heeft besloten dat de specimens illegaal uit Brazilië zijn gehaald

Later deze maand zal dezelfde rechtbank beslissen over het lot van een 46e fossiel - het bijna complete skelet van een vliegend reptiel dat een pterosauriër (Anhanguera santanae) wordt genoemd en waarvan de spanwijdte bijna 4 meter meet.


Palaeontologen in Brazilië juichten de uitspraak van de Franse rechtbank toe als de meest significante overwinning tot nu toe in de voortdurende inspanningen van hun land om illegale fossiele handel uit te roeien en culturele schatten terug te winnen. De beslissing 'is een overwinning voor de Braziliaanse wetenschap', zegt Mírian Pacheco, een paleobiologe aan de Federale Universiteit van São Carlos. Ze zegt dat het bestuderen van de fossielen onderzoekers moet helpen de biologie van deze oude dieren en hun omgeving beter te begrijpen - inclusief de factoren die hen tot uitsterven hebben gedreven.


De juridische actie is het resultaat van een onderzoek dat de Braziliaanse en Franse autoriteiten vijf jaar geleden begonnen, nadat de Franse firma Geofossiles de pterosaurus op de veilingsite eBay had vermeld. 'Het is de eerste keer dat dit aantal fossielen na een beslissing van een buitenlandse rechtbank naar Brazilië wordt gerepatrieerd', zegt Rafael Rayol, de Officier van Justitie die het onderzoek van Brazilië naar de fossielen leidde.

Een woordvoerder van Geofossiles zei, dat het akkoord was gegaan om de pterosauriër te verkopen aan Eldonia, een bedrijf in Gannat, Frankrijk, dat alle 46 fossielen bezat, 'ons was gegarandeerd dat het exemplaar legaal was'. Geofossiles, die geen partij is in de gerechtelijke procedure, zou de veiling niet hebben georganiseerd als zij had geweten dat de Braziliaanse wet de verkoop van het fossiel verbood, aldus de woordvoerder van het bedrijf. Advocaten voor Eldonia zeiden tegen Nature, dat het bedrijf niet op de hoogte was van de uitspraak van de Franse rechtbank en dat 'als zo'n beslissing door de rechter zou worden genomen, we ertegen zouden vechten en winnen'. Ze ontkenden dat Eldonia iets illegaals heeft gedaan en zei dat de verkoop van de fossielen volgens de Europese wetgeving legaal is. De advocaten van het bedrijf gaven geen commentaar op de vraag of Eldonia enige toezeggingen aan Geofossiles had gedaan.

Het Araripe-bekken in het noordoosten van Brazilië, waar de fossielen zijn ontstaan, ligt aan de grens van de staten Ceará, Piauí en Pernambuco. De regio is beroemd onder paleontologen vanwege de enorme hoeveelheid goed bewaard gebleven prehistorische fossielen. Ze omvatten veel van het Krijt tijdperk, 145 miljoen tot 66 miljoen jaar geleden, die eindigde met het verdwijnen van de dinosaurussen.

Autoriteiten in Brazilië vermoeden dat de fossielen in het midden van de rechtszaak - allemaal zeldzaam, goed bewaard en van grote wetenschappelijke waarde - in de jaren tachtig en negentig uit het land zijn meegenomen, maar niet hebben gezegd wie dat mogelijk heeft gedaan. 'We hebben het over overblijfselen van zeeschildpadden, vissen, reptielen, spinachtigen, insecten en planten die miljoenen jaren oud zijn', zegt Taissa Rodrigues, de bioloog van de Federale Universiteit van Espírito Santo in Vitória die de Braziliaanse autoriteiten een tip gaf over de fossielen.

In 2014 waarschuwde een groep paleontologen op Facebook Rodrigues, die pterosauriërs bestudeert, dat een van de grootste A. santanae-fossielen ooit in Brazilië werd geveild online. Geofossiles, een winkel in Charleville-Mézières, Frankrijk, vroeg bijna 1 miljoen reais voor de pterosauriër. Rodrigues was getroffen door het feit, dat het skelet van de pterosauriër bijna compleet was, met zijn hoofd, nek en vleugels intact. 'Meestal vinden we alleen geïsoleerde botten', zegt ze. Maar, ze was ook verbaasd het specimen te koop te zien, omdat alle fossielen in Brazilië tot de overheid behoren, of ze nu te vinden zijn op openbaar of particulier terrein. 'Ze zijn wettelijk eigendom van de staat en mogen niet uit het land worden gehaald of worden verkocht, zelfs niet door Braziliaanse burgers', zegt Rodrigues. De straffen om dit te doen zonder toestemming van de overheid omvatten boetes en gevangenisstraf.

Rodrigues nam contact op met het Braziliaanse Openbaar Ministerie, dat een onderzoek naar de fossielenveiling startte en om juridische bijstand van de Franse autoriteiten vroeg. Ze vonden al snel de eigenaar van de fossielen, Eldonia, die een fossiele restauratie- en reproductiefaciliteit exploiteert.

Rayol zegt, dat de 45 fossielen die zijn getroffen door de uitspraak van de Franse rechtbank dit jaar naar Brazilië zullen worden teruggestuurd. De Braziliaanse autoriteiten hebben al toestemming gevraagd om de fossielen in Frankrijk te inspecteren, omdat ze een plan ontwikkelen om ze naar een museum te sturen dat wordt gerund door de Regionale Universiteit van Cariri, in Ceará, Brazilië, zegt hij. Rayol verwacht van de Franse rechtbank dat zij de terugkeer van het 46e fossiel, de pterosauriër, naar Brazilië zal bevelen aan het einde van het komende proces.

(Suriname Mirror/Nature/Twitter)

Kritische directeur Braziliaanse inheemse organisatie FUNAI ontslagen

(Bron foto: Eraldo Peres-AP)
FUNAI nu geleid door een evangelische predikant die inheemse volkeren wil christianiseren

President Bolsonaro: 'Inheemse stammen mogen  niet binnen reservaten worden gehouden als dieren in een dierentuin'


Het hoofd van het overheidsagentschap Nationale Inheemse Zaken (FUNAI, Fundação Nacional do Índio) in Brazilië, zegt dat hij werd ontslagen nadat hij onder druk werd gezet toen president Jair Bolsonaro kwam met het plan  om inheemse reservaten open te stellen voor commerciële activiteiten. 


Franklimberg Ribeiro de Freitas werd door het ministerie van Vrouwen, Familie en Mensenrechten van zijn post verwijderd, zo bevestigt het ministerie. Op grond van een decreet, dat Bolsonaro ondertekende nadat hij in januari was aangetreden, houdt het ministerie van Vrouwen, Gezin en Mensenrechten toezicht op FUNAI. Het wordt geleid door een evangelische predikant die inheemse volkeren wil christianiseren.

In opmerkingen tegenover FUNAI-medewerkers gaf De Freitas Luiz Antonio Nabhan Garcia, secretaris voor Landzaken bij het ministerie van Landbouw, de schuld voor zijn ontslag, meldde persbureau Reuters. De Freita zei ook, dat Bolsonaro 'zeer slecht geadviseerd' was.


In mei wees het lagerhuis van Brazilië het plan van Bolsonaro af om besluiten over inheemse grondeigenschappen in handen te leggen van het ministerie van Landbouw, in plaats daarvan koos ze ervoor om ze bij FUNAI te houden.

Bolsonaro heeft antropologen en milieuactivisten gealarmeerd door de Braziliaanse 800.000 inheemsen - minder dan 1 procent van de bevolking van het land - in de Braziliaanse samenleving te assimileren en reservaten te openen voor commerciële landbouw en mijnbouw, zelfs in het Amazone-regenwoud.

Bolsonaro heeft eerder gezegd, dat inheemse stammen in armoede leven en niet binnen reservaten mogen worden gehouden 'als dieren in een dierentuin', maar in plaats daarvan mogen worden betrokken bij de ontwikkeling van hun land en royalty's van bedrijven in rekening moeten brengen.

Ongeveer 13 procent van het nationale grondgebied van Brazilië is afgebakend als inheems land - gedefinieerd als een gebied bewoond en uitsluitend in het bezit van inheemse volkeren. Ongeveer 98 procent van zo'n territorium bevindt zich in het Amazonegebied, een ecosysteem dat wordt beschouwd door milieuwetenschappers als een cruciale buffer tegen de wereldwijde gevolgen van klimaatverandering.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Noticias Agricolas/Twitter)

Winkels mogen geen extra kosten in rekening brengen bij pintransacties klanten

Bnets: 'Pinnen bij de kassa is gratis, dat is in reclamecampagne vorig jaar gecommuniceerd'


Winkels die extra kosten in rekening brengen bij pintransacties zijn in overtreding. Volgens Saskia van Diepenbos van Banking Network Suriname (Bnets) is dit verboden. Klanten van lokale banken die gebruik maken van de digitale betaaloptie worden bij enkele winkelzaken geconfronteerd met extra administratiekosten. Die kosten moeten verplicht betaald worden, terwijl pinnen bij de kassa gratis hoort te zijn. 

'Pinnen bij de kassa is gratis. Dit is ook in een reclamecampagne vorig jaar duidelijk gecommuniceerd', aldus Diepenbos vandaag, woensdag 12 juni 2019, in de Ware Tijd. De kosten liggen vaak tussen de Srd 1 en Srd 3 bij elke transactie. De extra betaling wordt opgeteld bij het te betalen bedrag. Van Diepenbos zegt dat de klachten haar organisatie ook bereiken.

'Bnets neemt alle klachten serieus in behandeling. Wij nemen contact op met de desbetreffende bank en adviseren de klant ook de klacht officieel te deponeren bij de bank.'

De winkeliers hebben een overeenkomst met de bank voor het gebruik van het POS-apparaat waarmee de pintransacties gepleegd worden. In deze overeenkomst is onder meer de werkwijze geregeld. Wanneer Bnets klachten krijgt en die doorspeelt aan de bank, maakt de desbetreffende financiële instelling op haar beurt contact met de winkelier.

Van Diepenbos zegt, dat het niet bekend is of een winkelier of ondernemer wordt beboet als hij zich niet aan de regels houdt. 'Bij overtreding van de artikelen zoals die zijn opgenomen in de overeenkomst kan - na verschillende waarschuwingen - het wel zo zijn, dat het POS-apparaat wordt ingevorderd.' De exacte maatregelen en de handhaving daarvan hangen van de individuele banken af.

NOS: Suriname zet mangrove in tegen de stijging van de zee




(...) Sieuwnath Naipal is hydroloog aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en wil de oorspronkelijke natuurlijke kustbescherming herstellen die in de afgelopen decennia door menselijk handelen is verdwenen. Duizenden boompjes zette hij al, samen met zijn studenten en vrijwilligers, in de zware grijze klei. Tot nu toe gaat het om een strook van enkele honderden meters. Maar, als het aan Naipal ligt wordt er een kuststrook beplant van 8 kilometer lang, waar de zee dagelijks een stukje van afknabbelt. 

'Mangrove is een betere optie dan een dure zeedijk', vertelt de gedreven wetenschapper aan de studenten die hem vandaag helpen met planten. 'De mangroveboom groeit in zout water. De wortels groeien omhoog en steken als kleine paaltjes uit de grond. Daardoor bezinkt de klei en krijg je landaanwinst in plaats van erosie.' (...)

Lees hier de volledige tekst.

Gevangenisstraf van dertig jaar geēist tegen George Jamaloodin, oud-minister van Financiën Curaçao

Jamaloodin als medepleger verantwoordelijk voor door schutter Kuwas uitgevoerde moord op politicus Helmin Wiels


George Jamaloodin, voormalig minister van Financiën namens de MFK, hoorde het Openbaar Ministerie (OM) gisteren een gevangenisstraf van dertig jaar tegen zich eisen. Naast verduistering en valsheid in geschrifte in de zaak Germanium en valsheid in geschrifte in de zaak Passat, wordt Jamaloodin in de zaak Maximus beschuldigd van het medeplegen van de moord op PS-leider Helmin Wiels, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 12 juni 2019.

In de ogen van het OM is Jamaloodin als medepleger verantwoordelijk voor de door schutter Elvis Kuwas uitgevoerde moord op Helmin Wiels. Hij heeft, zo stelt het OM, aan Burney ‘Nini’ Fonseca de opdracht gegeven om tegen betaling van een grote som geld het slachtoffer om het leven te laten brengen. En Kuwas heeft op meedogenloze wijze een eind gemaakt aan het leven van Wiels en hem daarbij ‘op schokkende en beangstigende wijze uit het leven van de nabestaanden weggerukt’.

'Jamaloodin heeft samen met anderen het slachtoffer beroofd van zijn recht op leven. Het recht op leven behoort tot de meest fundamentele rechten, die in onze rechtsorde dienen te worden beschermd. Het handelen van Jamaloodin getuigt van volstrekte minachting van dat recht op leven', aldus het OM tijdens het requisitoir gisteren.

Jamaloodin en zijn mededaders hebben volgens het Openbaar Ministerie ‘door hun handelen groot en onherstelbaar leed toegebracht aan de gezins- en familieleden van het slachtoffer’. 'Bovendien roept een dergelijk gewelddadig optreden in het openbaar en op klaarlichte dag gevoelens op van onveiligheid in de maatschappij.'

Aanwijzing van de Rijksministerraad treft onderwijssector op Curaçao

Minister van Onderwijs Alcalá-Wallé: 'Mensen naar huis sturen of salarissen verlagen’


Een aanwijzing van de Rijksministerraad (RMR) betekent voor de onderwijssector ‘mensen naar huis sturen of salarissen verlagen’, aldus Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) in een brief aan onder meer de schoolbesturen en onderwijsvakbond Sitek (Sindikato di Trahadó den Edukashon na Kòrsou), ‘omdat het grootste gedeelte van de OWCS-begroting uit salarissen bestaat’. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 12 juni 2019.

Alles bij elkaar gaat het bij Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) om bijna 360 miljoen gulden per jaar. Ruim 85 procent van de OWCS-begroting heeft betrekking op overdrachten aan derden/subsidies aan de scholen, schoolbesturen en gesubsidieerde instellingen OWCS.

'Dus we zijn sámen verantwoordelijk voor een sluitende begroting', schrijft Alcalá-Wallé.

De bewindsvrouwe is al sinds het aantreden van het kabinet-Rhuggenaath (PAR/MAN/PIN) in mei 2017 bezig met korten op de begroting en dus ook op de begroting voor onderwijs aan jongeren. De minister denkt nu bijvoorbeeld om ‘kleiner wordende scholen qua leerlingenpopulatie te clusteren’ en/of ondersteunende activiteiten ten behoeve van scholen te centraliseren. Maar, ook aan doorlichting van de personele begroting - het grootste deel van de subsidies -: 'Is iedereen die op de payroll staat inderdaad werkzaam of zijn er spookleerkrachten?'

Plaatsen van vuilverbrandingsovens in dorpen binnenland verloopt vlot

(Bron foto: NII)
Vierde verbrandingsoven wordt in gebruik genomen in Atjoni in het district Brokopondo


Het milieuplan van president Desi Bouterse, het plaatsen van vuilverbrandingsovens in dorpen, verloopt vlot. Momenteel is de werkgroep die belast is met de uitvoering bezig voorbereidingen te treffen om de vierde verbrandingsoven in gebruik te nemen. Deze ingebruikname zal plaatsvinden in het dorp Atjoni in het district Brokopondo, in de omgeving van de locatie waar een mini-ziekenhuis zal worden opgezet. Deze informatie deelt Raoel Swedo, Chef Bureau Volksgezondheid, dinsdag 11 juni 2019, met het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

Swedo zegt dat het project voor vuilverwerking middels de verbrandingsovens vlot verloopt. 'Het is een enorme opluchting voor de dorpen, omdat de bewoners hun vuil niet meer a la dol hoeven te dumpen, of in de kreken of in de rivieren of gewoon in het bos moeten verbranden met het gevaar van het ontstaan van bosbranden.'

De verbrandingsovens zijn bestemd voor huisvuil en ook medisch afval wordt verwerkt. De veiligheid in en nabij de verbrandingsovens is op peil.

'Het is een enorme opluchting voor dorpsbewoners die gebruik maken van de oven, omdat zij nu minder last hebben van vliegen en andere insecten.'

Het oorspronkelijk plan (pilotproject) omhelst twintig ovens die in verschillende dorpen geplaatst zullen worden. Het pilotproject is nu reeds goed aangekomen, wat ertoe heeft geleid dat het staatshoofd de instructies heeft gegeven om nog eens 100 ovens aan te schaffen. Vooralsnog zijn drie gebieden reeds voorzien van een verbrandingsoven. Het gaat om Wageningen, Kalebaskreek en Corneliskondre. Het ligt in de planning om de vierde oven in Atjoni op 17 juni 2019 in gebruik te nemen. Vervolgens zal Marowijne worden voorzien.

Mannenkoor Maranatha pleit voor een Cultuurfonds

Koor neemt van 6 tot 10 augustus deel aan Internationaal Korenfestival in Gothenburg, Zweden

(Bron screenshot: YouTube)
'Helaas zijn de middelen niet voldoende, waardoor leden in hun eigen zak moeten gaan om kosten te kunnen dekken'


Mannenkoor Maranatha neemt van 6 tot 10 augustus deel aan het Internationaal Korenfestival in Gothenburg, Zweden. Om deel te nemen aan internationale evenementen heeft de organisatie diverse fundraisingsactiviteiten georganiseerd om de kosten te kunnen dekken. 'Helaas zijn die middelen niet voldoende, waardoor de leden in hun eigen zak moeten gaan om de kosten van ruim tweeduizend euro per persoon te kunnen dekken. Hier hebben ze ruim twee jaar voor moeten sparen', zegt Hendricus Naarendorp, voorzitter van het koor, vandaag, woensdag 12 juni 2019, in de Ware Tijd.

Dit issue maakt voor Naarendorp de noodzaak van een Cultuurfonds weer eens pijnlijk duidelijk. De organisatie voert momenteel diverse gesprekken met stakeholders voor het opzetten van een dergelijke pot, waarbij topartiesten en sporters die bijzondere prestaties in het buitenland leveren in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. 'Deze artiesten of sporters hoeven dan niet individueel naar sponsoring te zoeken om Suriname in het buitenland te gaan vertegenwoordigen', zegt Naarendorp. De organisatie loopt al langer dan twee jaar met het idee rond, nadat de mannen met hun optredens zilveren medailles wonnen in Barcelona en een gouden plak in Nederland.

Het fonds zou volgens Naarendorp in de jaarbegroting van de overheid opgenomen moeten worden, waarbij het deel dat de overheid wil bijdragen daaruit wordt gehaald. Het bedrijfsleven kan een bepaald percentage van zijn winsten doneren, terwijl de gemeenschap ook een bijdrage kan leveren door middel van crowdfundingsactiviteiten. Het fonds zal volgens Naarendorp beheerd moeten worden door de verschillende organisaties. 'Een deel door de overheid, een deel door het bedrijfsleven en het ander deel door de samenleving zelf.'

De organisatie hoopt het initiatief dit jaar nog van de grond te krijgen, waarbij ze een bekende voorbeeldfiguur eraan willen koppelen. 'Het is een beetje omslachtig, maar we hebben liever iemand die geloofwaardig is', benadrukt Naarendorp.

Ter voorbereiding van het festival in Gothenburg houdt de groep eind juni een studieweekend in het district Coronie. Het koor bestaat momenteel uit 48 mannen, maar er zullen ruim veertig mensen afreizen voor het festival in Zweden. Internationaal is het een vereiste om dertig plus een aan een korenfestival deel te nemen. Daarnaast zijn er een aantal regels waaraan een koor zich aan moet voldoen. Een van de regels is, dat de samenstelling van het koor gevarieerd moet zijn. Daarnaast moet er voor de deelname een cd met vijf composities, waar het koor op beoordeeld wordt, naar de organisatie gestuurd worden.

Na deelname aan het festival keert het koor terug in Nederland waar het ook zal deelnemen aan een serie concerten in Zwolle, Rotterdam en Amsterdam. Een concert in België zit nog in de pijplijn.

Suriname en China werken aan uitleveringsverdrag

(Bron foto: NII)
Verdrag betreft uitlevering van personen die gezocht worden in Suriname èn China

'De werkrelatie tussen Suriname en China op justitieel gebied moet versterkt worden'


Een Surinaamse delegatie onder leiding van Procureur-Generaal (pg) Roy Baidjnath Panday en een delegatie vanuit China hebben gewerkt aan een concept uitleveringsverdrag voor beide landen. Het verdrag betreft de uitlevering van personen die gezocht worden in zowel Suriname als in China. De delegaties hebben 3 en 4 juni besteedt aan het tot stand brengen van het conceptverdrag, aldus het Nationaal Informatie Insituut, NII, dinsdag 11 juni 2019.

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie als ook de delegatieleider van China, Wu Haiwen, hoofd van de afdeling belast met uitlevering, zijn de mening toegedaan, dat de werkrelatie tussen Suriname en China op justitieel gebied versterkt moet worden.

Eén van de aandachtsgebieden binnen deze samenwerking is het personen- en goederenverkeer tussen beide landen. Tijdens een onderhoud op 3 juni tussen de bewindsman en Wu Haiwen is gekeken naar hoe de samenwerking, die er al bestaat, op een hoger niveau te tillen. Volgens minister Getrouw hebben Suriname en China dezelfde doelen voor ogen en dat er natuurlijk gekeken moet worden naar de voor- en nadelen. 'Belangrijk is dat er een officiële samenwerking op justitieel gebied komt en dat het personenverkeer vlot verloopt.'

In het conceptverdrag is ook een passage opgenomen die het mogelijk maakt om gevonniste personen aan elkaar uit te leveren. Baidjnath Panday geeft aan, dat het document aan wederzijdse autoriteiten wordt aangeboden teneinde na te gaan als het de informatie bevat die Suriname en China wensen. 'Hierna moeten de landen stappen ondernemen ter ondertekening en ratificatie daarvan. Beide delegaties hebben de wens uitgesproken om na dit verdrag van uitlevering samen te zitten om te werken aan een rechtshulpverdrag in strafzaken, gecombineerd met uitlevering', zei hij.

Volgens de pg is het concept een wetgeving raamwerk dat tot stand is gekomen en welke past in dit tijdsperk, met het oog op internationale verdragen ter bestrijding van de criminaliteit. 'Beide landen kunnen daarin voortgaan om verdachte personen van voornamelijk ernstige strafbare feiten te kunnen opsporen, vervolgen en berechten op elkaars territoir.' 

Baidjnath Panday stelde, dat met de ervaring in Suriname, dit als een unicum aangemerkt mag worden dat beide landen in ruim een volle dag de gelegenheid hebben gehad om door het concept verdrag heen te komen. 'Op de tweede dag zijn de puntjes op de i geplaatst en de verhandelingen van beide dagen vastgelegd, zodat partijen zich daarin kunnen terugvinden', aldus de Procureur-Generaal.

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons reist eind juni halve wereld over

Geerlings-Simons 18, 19 en 20 juni met delegatie in Mexico-Stad en 25, 26 en 27 juni in Tokio


Leden van De Nationale Assemblee reizen medio juni naar drie vergaderingen. Twee van de delegaties worden geleid door Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. De voorbereiding van de buitenlandse reizen zijn gisteren besproken tijdens een huishoudelijke vergadering, zo meldt Starnieuws vandaag, woensdag 12 juni 2019.

De Board of Directors van ParlAmericas, waar Geerlings-Simons lid van is, houdt zijn 48e vergadering op 18, 19 en 20 juni in Mexico-Stad. De vergadering van de ParlAmericas Parliamentary Network on Geneder Equality Archieving balance in the World of Work wordt in dezelfde periode gehouden in Mexico. Naast Geerlings-Simons maken Marinus Bee (ABOP) en Jenny Warsodikromo (NDP) deel uit van de delegatie.

Een delegatie onder leiding van Oesman Wangsabesari (coalitie) neemt deel aan de vergadering van de Interparlementaire Unie. Parliamentary Engagement on Human Rights: Identifying good practices and new opportunities for Action wordt gehouden op 24, 25 en 26 juni in Genève, Zwitserland. VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi en Keshopersad Gangaram Panday (NDP) zijn ook van de partij.

De laatste vergadering deze maand wordt gehouden in Tokio, Japan, op 25, 26 en 27 juni. Het gaat om de Women Political Leaders Summit 2019. Naast delegatieleidster Geerlings-Simons, reizen ook mee Krishna Mathoera (VHP) en Aida Nading (NDP).

VHP-leider Santokhi: 'Opschrift VHP op zwemvesten geen bewuste actie'

Bij overhandiging  zwemvesten beweerde Santokhi, dat actie geen partijpolitiek is....


 
'Wat dat betreft, is het een teken dat de VHP achter dit project staat. Als het geplaatst is, is het extra. De kinderen zijn er in ieder geval blij mee', aldus VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vandaag, woensdag 12 juni 2019, in de Ware Tijd over het opschrift 'VHP' dat prijkt op zwemvesten die deze week door de partij zijn geschonken aan enkele dorpen aan de Coppenamerivier. 

Het initiatief voor de schenking kwam na het dramatische bootongeluk eind vorig jaar in het gebied, waarbij twaalf personen om het leven kwamen. Van de meer dan dertig opvarenden hadden slechts twee een zwemvest aan. De VHP besloot daarom een project uit te zetten waarbij alle dorpen in het gebied zouden worden voorzien van zwemvesten. Om te voorkomen dat dit gelinkt wordt aan partijpolitiek, is besloten om twee stichtingen te belasten met de uitvoering. Via hen werden de donaties binnengehaald.

Echter, op de zwemvesten prijken de letters 'VHP'. Santokhi ontkent dat dit een bewuste actie is geweest van de partij. 'Zo heb ik ze gehad', zegt hij met verwijzing naar de sponsoren. De kosten per zwemvest liggen tussen de zes en acht Amerikaanse dollar. Verschillende bedrijven hebben dit helpen financieren, zegt de partijleider.

In eerste instantie worden Corneliskondre, Donderskamp en Kalebaskreek bedacht. De eerste partij is zondag in het Christophorus Internaat overhandigd aan enkele leerlingen en leerkrachten uit die dorpen.

De bedoeling is dat alle dorpen in het binnenland waar scholieren gebruik maken van boottransport, van zwemvesten worden voorzien. Dat zal gefaseerd gebeuren. Tot nu toe zijn er al ongeveer tweeduizend vesten uitgedeeld. In totaal moeten dat ruim tienduizend worden. Santokhi: 'Uit de administratie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is gebleken dat ongeveer tienduizend leerlingen gebruikmaken van boottransport om naar school te gaan.'

De partijleider benadrukt dat het project uit humanitaire overwegingen wordt uitgevoerd. Naast zwemvesten zijn er reddingsboeien geschonken aan boothouders.

Het is overigens geen nieuw fenomeen dat politieke organisaties hun partijlogo plaatsen bij spullen die zij doneren, schenken of tegen een gereduceerde tarief verkopen en waarbij benadrukt wordt dat het geen partijpolitieke actie is. Onlangs ging er een foto viraal op Facebook van rollen toiletpapier met op de verpakking het logo van de NDP. Het toiletpapier zit in de levensmiddelenpakketten die door de partij worden verstrekt. Dit was eveneens het geval vorig jaar toen Pertjajah Luhur haar 'sociale winkel' begon bij het partijcentrum te Beekhuizen. Niet alleen het logo van de partij prijkte op de goederen, maar ook een geschetste afbeelding van partijvoorzitter Paul Somohardjo.