zaterdag 24 augustus 2019

Honderden nieuwe branden uitgebroken in het Braziliaanse Amazonegebied

(Bron foto: AFP)
Bolsonaro: 'Bosbranden zijn in de hele wereld en kunnen geen reden kunnen zijn voor internationale sancties'

'Bolsonaro wil een ​​snelweg, een brug en een energiecentrale te bouwen in het hart van het Amazonewoud'


In het Braziliaanse Amazonegebied zijn eind deze week honderden nieuwe branden uitgebroken. Dat heeft het Braziliaanse Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE) zaterdag 24 augustus 2019 bekendgemaakt.

INPE meldde dat tussen donderdag en vrijdag (plaatselijke tijd) 1.663 nieuwe branden in Braziliƫ zijn ontstaan. Ruim de helft daarvan woedt in het Amazonewoud.


In Braziliƫ zijn dit jaar inmiddels bijna 79.000 branden waargenomen. Dat is het grootste aantal sinds 2013. Volgens critici van de regering zijn de branden het gevolg van het milieubeleid van Jair Bolsonaro. De president wordt ervan beschuldigd zijn aanhangers in de houtkap-, mijnbouw- en landbouwsector te bevoordelen.Hij heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan en meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen.

De Braziliaanse regering gaat militairen inzetten bij de bestrijding van de branden in de Amazone. President Bolsonaro heeft vrijdagmiddag een decreet uitgevaardigd dat dat mogelijk maakt. In een tv-toespraak lichtte hij dat ’s avonds toe. Daarin zei hij ook dat ‘bosbranden in de hele wereld voor komen en geen reden kunnen zijn voor internationale sancties’.

Ook benadrukte hij de noodzaak van ‘economische dynamiek’ in de Amazone. de opgenomen rede op de Braziliaanse televisie over de Amazone-crisis verklaarde Bolsonaro onder meer, dat het ‘zero tolerance’-beleid van zijn regering ten opzichte van criminaliteit ook geldt op het gebied van milieudelicten.

Bolsonaro verklaarde de grote hoeveelheid branden vooral door de weersomstandigheden. 'We zitten in een traditioneel heet en droog seizoen, met zware winden die ieder jaar helaas voor branden zorgen in de Amazone. In jaren met meer regen zijn de branden minder intens, in hetere jaren zoals dit jaar, komen ze in grotere frequentie voor. Maar, hoewel de branden dit jaar niet boven het gemiddelde van de laatste 15 jaar liggen, zijn we niet tevreden met wat we nu zien. We gaan sterk optreden om de branden in de Amazone te controleren. Aan de andere kant moet dit onderwerp met kalmte worden behandeld. Ongefundeerde berichten verspreiden, binnen of buiten BraziliĆ«, draagt niet bij aan het oplossen van het probleem. En dienen alleen politieke doelen en desinformatie.’

Maar,Volgens documenten in handen van het gerenommeerde Franse weekblad Le Nouvel Observateur, wil Bolsonaro een ​​snelweg, een brug en een energiecentrale te bouwen in het hart van het grootste tropische bos ter wereld. De extreem-rechtse president wil de Amazone doorkruisen om BraziliĆ« meer economische power te geven, zou uit de documenten blijken.


'Ontwikkelingsprojecten moeten worden geĆÆmplementeerd in het Amazonebekken om het te integreren in de rest van het nationale grondgebied om internationale druk te bestrijden voor de uitvoering van het “Triple A” -project. Om dit te doen, is het noodzakelijk om de waterkrachtcentrale van de rivier de Trombetas, de brug van Ɠbidos op de Amazone en de weg BR-163 naar de grens te bouwen.' 

(Suriname Mirror/AD/De Telegraaf/Welingelichtkringen.nl/Twitter)

Wegenautoriteit voert wegmarkeringswerkzaamheden uit op Jules Wijdenboschbrug

'Technische staat van de Wijdenboschbrug is nu goed, daar is er geen twijfel over'


Werkzaamheden die de Wegenautoriteit volgende week gaat uitvoeren op de Jules Wijdenboschbrug, hebben betrekking op een testproject voor wegmarkeringen. De organisatie start maandag vanaf elf uur ’s avonds met het aanbrengen van thermoplastische verf op een deel van de brug om na te gaan of het middel goed zal kleven op de belangrijke oeververbinding.

Heman Badloe, hoofd van de afdeling Uitvoering van de Wegenautoriteit, zegt vandaag, zaterdag 24 augustus 2019, in de Ware Tijd, dat de werkzaamheden op de brug op dinsdag tot vier uur in de ochtend zullen plaatsvinden aan de kant van Meerzorg. De brug moet conform de verkeersregels worden voorzien van wegmarkeringen.


Het is de bedoeling om na de testfase te kiezen voor het beste materiaal. Nu bestaat de mogelijkheid om te kiezen tussen wegenverf en de thermoplastische verf. Badloe legt uit dat de normale wegenverf maar voor drie maanden intact blijft terwijl het andere alternatief langer meegaat. Echter, het is nog niet bekend hoe de thermoplastische verf op de brug zal uitpakken. Daarom wordt de brug gedeeltelijk voorzien van deze verf.

'Maandag wordt er een test gedaan. Als het binnen twee maanden goed blijft, wordt de hele brug daarvan voorzien', aldus het afdelingshoofd. Ondanks dat de thermoplastische verf 30 tot 40 procent duurder is dan normale verf, kiest de Wegenautoriteit liever voor de dure verf. Thermoplastische verf gaat twee jaar mee en zal uiteindelijk een kostenbesparend effect hebben voor de Staat.

Badloe zegt dat de technische staat van de Wijdenboschbrug nu goed is. 'Daar is er geen twijfel over. Dit jaar wordt er weer een onderzoek gedaan om gedetailleerd na te gaan als alles in orde is.' Het diensthoofd benadrukt, dat reguliere inspecties op de brug zeker nodig zijn. Hij zegt dat de samenleving het volle vertrouwen mag hebben dat de brug nu intact is, ondanks dat er zich verkeersongevallen hebben voorgedaan. Op de brugleuning en op het wegdek is wat lichte schade, maar dat kan volgens hem geen kwaad. Deze schade zal ook worden hersteld.

De brug is een onderhoudsarme brug, wat betekent dat er weinig tot geen onderhoud nodig is voor de komende twintig jaar. Ook garandeert Badloe, dat er regelmatig inspectie op de brug plaatsvindt. 'Alleen ziet de samenleving ons niet, maar wij inspecteren wel. Wij zijn soms onder de brug. Wij gaan alles na.'

Uitbater Jairadj Gajadien van Pets Promotion komt excuses te kort...

Excuses aan adres van districtscommissaris Eric Grauwde voor beledigende uitspraken

Ook verontschuldigen tegenover president Bouterse, minister Misiekaba, de NDP


Jairadj Gajadien heeft zich in een open brief verontschuldigd tegenover districtscommissaris Eric Grauwde. De uitbater van Pets Promotion had de districtscommissaris bij meerdere gelegenheden uitgemaakt voor onder meer 'racist'. Gajadien had op de Facebookpagina van Intercity Dancehall Pont, maar ook op radio en televisie. uitgehaald naar Grauwde nadat die in juni de vergunning van Gajadiens evenementenlocatie op de hoek van Nieuwzorg- en Indira Gandhiweg had ingetrokken. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zaterdag 24 augustus 2019.

De districtscommissaris had vanwege de beledigingen en uitspraken aangifte gedaan tegen Gajadien.

In de open brief krabbelt de uitbater nu terug. 'Eerlijkheid en oprechtheid gebieden mij om aan u, naar eigen vrije wil, het volgende kenbaar te maken. Emotionele en niet-gefundeerde aantijgingen door mij gedaan aan uw adres, als zou u een racist zijn die niet van boslandcreolen houdt, berusten op onwaarheid. Derhalve wens ik mij tegenover u als persoon en in de hoedanigheid van dc persoonlijk te verontschuldigen voor alle smaad en laster u bezorgd', aldus een passage.

Gajadien, die recent weer in het nieuws was wegens het bedreigen en beledigen van programmamaker Sammy Doerga en eerder hetzelfde had gedaan met journalist Gilliamo Orban van de Ware Tijd, verontschuldigt zich ook tegenover president Desi Bouterse, minister AndrƩ Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) en de Nationale Democratische Partij (NDP) voor 'beledigende uitspraken aan hun adres'.

Bij het intrekken van de vergunning van Intercity had Grauwde aangegeven, dat de locatie een vergunning had om kermis te organiseren. Echter, er werden shows georganiseerd en er was een discotheek opgezet. Volgens de dc was de vergunningskwestie een aantal keren besproken met Gajadien, zonder resultaat. Dat noopte de districtscommissaris om 'volgens wettelijke bepalingen op te treden'.

In de open brief, waarvan een cc is gestuurd naar het Kabinet van de President, NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams, SoZaVo-minister AndrƩ Misiekaba, Facebook en twee andere media, geeft Gajadien aan dat hij net als andere aanvragers zal moeten voldoen aan de vergunningsvoorwaarden.

Assembleelid Pokie (ABOP): 'Niet verlengen contract 325 arbeiders wraakactie IAmGold om regering onder druk te zetten om naar haar pijpen te dansen'

'Je ziet gewoon dat Rosebel alle macht heeft en de regering neemt de situatie niet serieus'


ABOP-Assembleelid Diana Pokie kan zich niet vinden in de wijze waarop de regering omgaat met het besluit van IAmGold/Rosebel Gold Mines (RGM) om 325 contracten van arbeiders niet te verlengen. President Desi Bouterse, die eerder beloofde de problemen bij Rosebel op te lossen, kan volgens de parlementariƫr aan betrokkenen en hun gezinnen geen goede toekomst garanderen. Pokie noemt de handelingen van de multinational een wraakactie om de regering onder druk te zetten om naar haar pijpen te dansen, zo schrijft vandaag, zaterdag 24 augustus 2019, de Ware Tijd.

'Je ziet gewoon dat Rosebel alle macht heeft. Het is een zware klap voor de arbeiders en hun gezinnen en de regering neemt de situatie niet serieus. Ze moet de mensen een goede toekomst garanderen, want wat nu gebeurt is hen onrecht aandoen, hen brodeloos maken. Wij moeten de mensen uit hun problemen helpen, maar er komt niets van', reageert Pokie.

RGM zou volgens haar een wraakactie zijn begonnen, na het veelbesproken en fel bekritiseerde schietincident op 28 juli in het concessiegebied van het bedrijf waarbij Furgill Aloeboetoe is omgekomen.

De regering is volgens de volksvertegenwoordigster machteloos en toont geen daadkracht. De handelingen van de multinational waren volgens de politica voorspelbaar en de regering had vooraf al een mogelijke oplossing moeten bedenken om direct te kunnen inspelen op de harde aanpak van het goudbedrijf.

'We hadden dit alles kunnen voorkomen door een transparant beleid te voeren, want nu weten de mensen niet waar ze aan toe zijn', zegt Pokie. Ze concludeert dat niet alleen de direct betrokken werknemers zijn gedupeerd, maar door de ontwikkelingen is ook de samenleving in verwarring is gebracht. Pokie zegt, dat ze elke dag naar Brokopondo gaat en merkt dat de veiligheid nabij het concessiegebied nog niet is gegarandeerd. Dit zou Ć©Ć©n van de voorname redenen zijn waarom RGM haar werkzaamheden niet wil voortzetten zoals dat gebruikelijk is.

Meisje (20) verkracht in lijnbus door buschauffeur in Para

Chauffeur is in beeld gebracht door politie en arrestatie wordt spoedig verwacht


Een 20-jarig meisje is eerder deze week verkracht in een lijnbus door de chauffeur in het district Para. Dit gebeurde toen zij onderweg naar de stad was en in slaap was gevallen, meldt de Surinaamse krant Times of Suriname in haar editie van vandaag, zaterdag 24 augustus 2019, aldus Waterkant.net.

Volgens de krant pakte het slachtoffer de lijnbus in het district om naar de stad te gaan. Op een bepaald moment viel zij in slaap. Toen zij weer wakker was merkte zij op dat de bus in het bos was. Ze probeerde uit de bus te gaan, maar de deur was op slot. De chauffeur kwam toen in de bus en de jongedame vroeg hem wat er aan de hand was. Hij gaf toen aan dat hij seks met haar wilde hebben, liep naar haar toe en trok haar broek uit. Daarbij hield hij de handen van de 20-jarige vast en verkrachtte haar.

Zij stribbelde tegen, maar werd geslagen in het gezicht.

Verder meldt de krant dat na de daad de chauffeur haar mobiele telefoon en identiteitskaart heeft afgepakt. Vervolgens duwde hij haar uit de bus en reed weg. Het slachtoffer ging de straat op en zag dat zij op de weg was naar Overbridge. Zij rende vervolgens naar een woning voor hulp. De bewoners brachten haar naar de politie waarna zij aangifte heeft gedaan van de verkrachting. De chauffeur is al in beeld gebracht, maar de politie werkt nog aan zijn aanhouding.

VHP-fractievoorzitter Santokhi: 'Toestemming geven aan regering om overeenkomsten te tekenen met Alcoa/Suralco is onacceptabel'

'Deze deal zit vol met haken en ogen en er zijn adders onder het gras'

'Eenieder, behalve de regering, is het erover eens dat deze deal desastreuze gevolgen zal hebben voor Suriname'


'Het resultaat dat de regering heeft gestuurd naar De Nationale Assemblee (DNA) over beƫindiging van de Brokopondo Overeenkomst (BO) is zeer nadelig voor Suriname. Toestemming geven aan de regering om de overeenkomsten te tekenen met Alcoa/Suralco is onacceptabel.' Dit heeft de fractieleider van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, gisteren benadrukt in het college, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 24 augustus 2019.

Hij heeft ook aangehaald, dat de externe deskundigen ingeschakeld door DNA Ć©n de VHP, tot dezelfde conclusies komen. Deze deal zit vol met haken en ogen en er zijn volgens Santokhi adders onder het gras. 'Eenieder, behalve de regering, is het erover eens dat deze deal desastreuze gevolgen zal hebben voor Suriname. Echter blijkt tot nog toe, dat deze regering halsstarrig vasthoudt aan haar slechte resultaat. Hier is de grote uitdaging voor het parlement van Suriname om voor het volk van Suriname, voor de natie Suriname, voor de toekomst van Suriname, een beter resultaat af te dwingen van zowel de regering, als Alcoa/Suralco.'


Hij vindt dat Suralco zich niet houdt aan de gemaakte afspraken. 'Nu blijkt dat Suralco 18 jaar eerder dan afgesproken besluit om ermee te stoppen en Suriname te verlaten. Daardoor lijdt Suriname enorme schade. Denk maar aan het ontslag van vele werknemers, geen inkomsten meer voor het land, en de grote milieuschade die is aangebracht. Suralco houdt zich dus niet aan haar afspraak. Suriname zal afdoende moeten worden gecompenseerd voor deze schade. Sterker nog, Suralco krijgt voor het vertrekken tal van voordelen, bijna kan je zeggen, als cadeau van de regering. Het grootste cadeau is wel dat tal van garanties die Suriname in de Brokopondo Overeenkomst had, worden prijsgegeven. Deze garanties waren juist bedoeld om Suriname niet met lege handen te laten, mocht er iets misgaan. In plaats van deze garanties van de Brokopondo overeenkomst te gebruiken, wil de regering de Brokopondo Overeenkomst gaan beƫindigen. Hiermee vervallen ook alle garanties die voor Suriname waren bedongen. In de plaats daarvan komen zeer ongunstige afspraken, in de vorm van nieuwe overeenkomsten, in de plaats.'

De VHP is van mening dat de stuwdam in Surinaamse handen moet komen. Het is echter belangrijk dat de dam wel in goede staat aan Suriname wordt overgedragen. De BO geeft deze garanties. Suralco is verplicht de dam in goed functionerende staat over te dragen en blijft bij eventuele problemen aansprakelijk.

'Wat zien we echter dat de regering doet? De regering gaat akkoord om de dam over te nemen in de staat waarin die verkeert. Dat wil zeggen, dat je geen enkele garanties meer hebt. Mocht er dus achteraf blijken iets mis zijn, dan zijn alle kosten en gevolgen voor Suriname. Het is niet onwaarschijnlijk dat Suralco de afgelopen jaren slecht onderhoud heeft gepleegd. Immers, Suralco wist al lang dat ze weggaat. Als na de overname blijkt dat er enorme reparaties moeten worden uitgevoerd, dan zal Suriname die zelf moeten betalen. Of in het ergste geval, als er iets met de dam gebeurt, dan zit Suriname met de gebakken peren. Suriname loopt na 2019 dus enorme risico’s. Suralco zegt 'na mij de zondvloed' en de regering vindt dat prima', betoogde Santokhi.

Suriname gaat volgens Santokhi vanaf 2020 gesubsidieerde stroom leveren aan Suralco. Het voordeel van de Afobakadam is dat deze goedkope stroom opwekt. Als de dam van Suriname is, kunnen de kosten van opwekking voor de EBS omlaag, ook het binnenland kan stroom krijgen. Dit voordeel moet uiteraard ten gunste komen van de Surinaamse consument. De regering wil echter aan Suralco een deel van de stroom uit Afobaka leveren tegen een belachelijk lage prijs. Suralco gaat een tarief betalen die een fractie is van wat Surinaamse bedrijven moeten betalen. Er kan berekend worden dat 'wij met zijn allen Suralco voor US$ 4 miljoen gaan subsidiƫren. Dus terwijl Suralco het land verlaat, wordt zij door ons gesubsidieerd (1,5 tot 2 Megawatt over 10 jaren)'.

De VHP heeft er ook moeite mee, dat in de nieuwe overeenkomst, het recht uit Nederland van toepassing is verklaard.

Over het oplossen van milieuschade heeft Suriname geen enkele invloed. Suralco/Alcoa bepalen wat wel en wat niet als milieuschade wordt beschouwd. Ook is er geen enkele financiĆ«le zekerheid meer. 'Wij van de VHP leveren echter niet alleen kritiek, maar hebben ook concrete oplossingen. De ramp die zich voor Suriname dreigt te ontwikkelen kan nu nog worden voorkomen, als het parlement dat wil. Er zal dan zo snel als mogelijk of een nieuwe onderhandelingscommissie dienen te worden geĆÆnstalleerd of de bestaande commissie moet een duidelijk mandaat krijgen. Deze zal nu wel in het belang van Suriname moeten gaan onderhandelen.' 

De doelen van de nieuwe onderhandelingsreslutaten moeten duidelijk worden geformuleerd. Suralco moet volgens Santokhi aansprakelijk worden gesteld voor de schade die Suriname lijdt door de eenzijdige opzegging van de BO. Deze schade zal moeten worden gekwantificeerd en de rekening zal aan Suralco moeten worden aangeboden. De Afobakadam zal aan Suriname moeten worden overgedragen en wel met terugwerkende kracht per 2015, omdat Suralco/Alcoa besloten hebben de bauxietproductie te stoppen. De aan Suralco betaalde kosten voor stroomlevering zullen terug moeten worden betaald. Dit is een bedrag van US$250 miljoen. Alle in de BO opgenomen garanties voor Suriname zullen moeten worden uitgeoefend. Hieronder vallen onder andere de door Suriname bedongen zekerheden, het opruimen van alle milieuschade, en zekerheid dat de Afobakadam geen gebreken heeft.

Minister Akiemboto: 'Als parlement en regering kunnen we niet anders dan komen tot een acceptatiedocument'

'Als klein land staan we niet los van de geopolitieke ontwikkelingen in de wereld'


Nieuwe onderhandelingen met Alcoa zijn niet meer mogelijk, hoe graag leden van het parlement dat ook willen. Na felle discussies in het parlement zei minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) gisteravond, dat parlement en regering niet anders kunnen dan te komen tot een acceptatiedocument, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 24 augustus 2019.

'We zullen inhoudelijk met elkaar moeten nagaan en beter formuleren waardoor we een beter resultaat kunnen halen. We moeten ook niet vergeten, dat we in een zakelijke overeenkomst zijn met Alcoa, dat geen zomaar bedrijf is in de wereld. En als klein land staan we niet los van de geopolitieke ontwikkelingen in de wereld en is het belangrijk hoe wij omgaan met dit soort vraagstukken', hield de bewindsman het parlement voor.

Hij zal namens de regering maandag beginnen aan de inhoudelijke beantwoording van de vele vragen die zijn gesteld.

In twee dagen heeft het parlement zowel technisch, politiek en af en toe ook emotioneel, de aan haar gepresenteerde conceptwetten tussen de regering en Alcoa besproken. De rode draad bij zowel de oppositie als de coalitie is, dat een uiteindelijke overeenkomst een meer nationaal karakter moet hebben en het resultaat veel beter zal moeten zijn dan nu het geval is. In de discussies zijn vrijwel alle aspecten aan de orde gekomen.

De basis voor de discussies is het rapport van een parlementaire commissie die de onderhandelingen en de daaruit voortgevloeide contracten heeft geanalyseerd. De regering die snel deze kwestie afgewikkeld wil zien heeft, hoewel parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons al had besloten dat de beantwoording maandag zou plaatsvinden.

Regering wil dat Assemblee debat over einde Brokopondo Overeenkomst uit controversiƫle sfeer trekt

'Er moeten geen schuldvragen gesteld worden, maar discussie op basis van rationele argumenten'

'Onderhandelingsresultaten bieden een goede basis om de BO op basis van wederzijds goedvinden te beƫindigen'


De regering heeft gisteravond in De Nationale Assemblee opgeroepen om de debatten over het beƫindigen van de 60-jarige Brokopondo Overeenkomst (BO), uit de controversiƫle sfeer te halen. De ministers AndrƩ Misiekaba (Sociale Zaken & Volkshuisvesting) en Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen hebben benadrukt, dat er geen schuldvragen gesteld moeten worden, maar op basis van rationele argumenten discussies gevoerd dienen te worden, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 24 augustus 2019.

De regering zal waar nodig aanpassingen verrichten en heeft een transactieprotocol gepresenteerd. Er zal niet opnieuw onderhandeld worden met Suralco/Alcoa, deelde Akiemboto mee. Hij zei, dat in de ruim drie maanden van zijn ministerschap hij de vele documenten heeft bestudeerd en gesprekken gevoerd heeft met onder andere de presidentiƫle onderhandelingscommissie, de commissie van rapporteurs en deskundigen van De Nationale Assemblee. De onderhandelingsresultaten zijn volgens de bewindsman niet 'excellent', maar bieden wel een goede basis om de BO op basis van wederzijds goedvinden te beƫindigen. Er is volgens hem een goede job gedaan door de onderhandelingscommissie.

De onderhandelingen moesten volgens Akiemboto gevoerd worden in een andere sfeer en tijd dan 60 jaar geleden.

De regering zal de opmerkingen die gemaakt zijn, meenemen om enkele zaken scherper te formuleren. De bewindsman maakte duidelijk, dat aan het milieuvraagstuk veel aandacht is besteed. Als de BO alleen als basis was gebruikt voor de onderhandelingen met de multinational, zouden er geen afspraken gemaakt kunnen worden over milieu-aangelegenheden. Op basis van de huidige omstandigheden zijn er afspraken gemaakt over het energie- en milieuvraagstuk.

Volgens Akiemboto zijn er missconcepties over de resultaten. Hij vindt het jammer dat de discussie nu pas gevoerd wordt in De Nationale Assemblee. Hij deed net als Melvin Bouva (NDP) die gisteren de vergadering heeft geleid, een beroep op de leden om de discussie zakelijk te houden. De eerste ronde van debatten zijn heftig geweest, maar dat is volgens Bouva meestal het geval. Hij hoopt dat in het weekend de gemoederen tot bedaren komen.

De regering heeft beloofd op alle vragen antwoord te zullen geven en te zoeken naar oplossingsmodellen. Akiemboto heeft gisteren een aanzet gegeven in welke context de regering de zaak bekijkt. Maandag zal gedetailleerd ingegaan worden op de vragen. Benadrukt wordt dat het nationaal belang dient te prevaleren bij deze kwestie en de discussies uit emotionele sfeer dienen te worden gehaald.