dinsdag 24 mei 2016

Den Blauwvinger: Publiciteitsgeile Sylvana steunt via DENK ondemocratische en repressieve Turkse president Erdoğan

COLUMN: Anti-Zwarte Piet en dekolonisatie activiste zoekt aandacht via beweging DENK

Dissidente PvdA-2e Kamerleden spreken met mond van van onderdrukker Erdoğan

24-05-2016  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


De bekende in 1971 in Paramaribo, Suriname, geboren publiciteitsgeile presentatrice, anti-Zwarte Piet activiste en dekolonialiste Sylvana Simons heeft afgelopen week opzien gebaard door zich aan te sluiten bij de zogenoemde Turkse beweging DENK van de PvdA-dissidente Tweede Kamerleden Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu, die het geluid in Nederland vertegenwoordigen van de repressieve Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Een besluit dat zelfs met een dosis gezond verstand verstand niet te doorgronden is. Ongeloof en vragen. Waarom het Turkse DENK? Geen touw aan vast te knopen, dan slechts een manier voor deze vrouw om weer in de schijnwerpers te komen.Het behoeft geen betoog, dat haar beslissing om zich bij DENK aan te sluiten een beetje dom, zo niet zeer naïef, is geweest en dat waarschijnlijk slechts een perverse drang naar media-aandacht eraan ten grondslag heeft gelegen, een andere logische reden dient zich niet aan.

Inmiddels heeft ze in media en op Facebook vooral veel bagger over zich heen gestort gekregen en zijn er talkshows op de Nederlandse televisie die haar ook nog eens een podium bieden ten faveure van slechts de kijkcijfers, zoals VARA's De Wereld Draait Door (18 mei) en het door fatsoensrakker Humberto Tan gepresenteerde RTL's Late Night (23 mei). Bij Tan zei ze maandagavond 23 mei onder andere: 'Een van de eerste dingen die ik moest bespreken was mijn beveiliging. Dat is toch heel raar. Ik ben nog geen Tweede Kamerlid, ik ben nog geen politica. Ik ben alleen een vrouw die zegt: ik wil dit graag gaan doen. Ik werk twintig jaar in de media. Ik heb geleerd het verschil te zien tussen wanneer het om mij gaat en wanneer het over mij gaat. Wat ik hier gezien heb, heeft heel weinig met mij te maken. Deze storm gaat ook weer liggen. Volgende week is er weer ander nieuws.'Öztürk en Kuzu ontlopen belangrijke Kamerdebatten
Maar, waarom zou je je voegen bij Öztürk en Kuzu? In het parlement durven de twee zich bijvoorbeeld niet eens uit te spreken tegen de Turkse persbreidel en andere aanvallen uit Ankara op de vrijheid van meningsuiting en die op momenten dat het erop aankomt, bijvoorbeeld bij een debat over de op dat moment weer in Nederland aanwezige columniste Ebru Umar, die in Turkije was gearresteerd vanwege een Erdoğan niet welgevallige Tweet (!), niet eens in de Tweede Kamer aanwezig zijn.

Simons keurt arrestatie columniste Umar in Turkije niet af en zwijgt over Armeense genocide...
Simons keurde in de uitzending van 18 mei van het programma De Wereld Draait Door de arrestatie van Ebru Umar in Turkije niet af. Integendeel, ze toonde er zelfs begrip voor, omdat Umar iets deed wat volgens de Turkse regels niet mag. Maar, dat is nog maar de vraag, er is immers nog geen rechtelijke uitspraak geweest in Turkije in 'de zaak' Umar.


Volgens het kersverse DENK-lid in haar eerste tv-optreden sinds haar bekendmaking, was er sprake van ’selectieve verontwaardiging’ over de arrestatie daar, terwijl er bij Nederlandse aangelegenheden weggekeken zou worden. Maar, ze weigerde in de uitzending om de Armeense genocide te erkennen. De massamoord op anderhalf miljoen Armeense mannen, vrouwen en kinderen is voor Sylvana dus beduidend minder interessant – of ze weet er simpelweg niets over en zat met een mond vol tanden – dan Zwarte Piet, waar ze een onophoudelijke ziekelijke vormen aannemende kruistocht tegen voert.


Het was overigens bij hetzelfde De Wereld Draait Door, dat Simons gemotiveerd raakte om de politiek in te gaan. Ze was geschokt dat Martin Šimek daar de term ’zwartjes’ gebruikte. 'Dát was het moment dat ik besloot om zaken als racisme en Zwarte Piet niet meer zonder tegengeluid te laten passeren', liet ze in een persbericht weten. 'Ik zie het nu als mijn taak om mijn stem te laten horen in de arena waar ik écht iets blijvends kan bijdragen: de politiek.' Maar, dat haar twee Turkse 'collega's' het woord 'negers' onlangs in een Twitter-bericht gebruikten is voor Simons kennelijk geen probleem....


Geïndoctrineerd door Erdoğan
Ze lijkt al helemaal te zijn geïndoctrineerd door Erdoğan. Door steun te verlenen aan DENK geeft de anti-Zwarte Piet activiste en dekolonialiste ook blijk de gewelddadige strijd van Erdogan tegen de Koerden in het zuidoosten van Turkije te steunen, de grootste bevolkingsgroep in de wereld. En laten we het maar niet hebben over de wijze waarop kritische journalisten en schrijvers worden onderdrukt en zelfs gearresteerd en tot celstraffen worden en zijn veroordeeld. Simons lijkt dat dus allemaal door haar fysieke aanwezigheid binnen DENK goed te keuren, een vrouw die haar mond vol heeft van racisme en discriminatie en van persvrijheid. Een vrouw die haar mond stevig roert over het Nederlandse slavernijverleden. Een vrouw die meteen reageert, vooral er vrolijk op los Twitterend, op allerlei incidenten waarbij sprake zou kunnen zijn van racisme en discriminatie. Ze heeft snel haar mening klaar. En met een dergelijke activistische achtergrond zoekt ze nu ter eigen glorie en aandacht een nieuwe thuishaven bij DENK. Hoe hypocriet en schijnheilig en onbetrouwbaar kun je zijn?

Kuzu en Özturk verlieten in 2014 de PvdA-fractie na onenigheid over het integratiebeleid van het kabinet. Ze vormden een eigen fractie onder de naam Groep Kuzu/Özturk. Ze willen volgend jaar aan de verkiezingen meedoen onder de naam DENK. In hoeverre Simons dan nog bij de partij is zal dan moeten blijken.

Simons gaat slechts voor aandacht en ondergaat de gevolgen
In ieder geval lijkt deze toch wel eigenzinnig, arrogant en zeer naïef overkomende dame, met weinig kennis van zaken, deze dagen zich niet van de wijs te laten brengen door de vele kritieken die ze te verduren krijgt. Haar hele attitude straalt uit, dat zij daar boven staat en dat zij gewoon gaat voor die voor haar ijdeltuitende aandacht, ook al zijn de kritieken zeer negatief, neerbuigend, hard, beledigend, racistisch, bedreigend, maar in vele gevallen wel goed onderbouwd. Je zou bijna met haar te doen krijgen....en haar een stem geven, wanneer dan ook, als een hart onder de riem. Overigens is het te betreuren dat, door de vele racistische reacties op haar optreden en stap naar DENK, de inhoudelijke aandacht naar die afkeurenswaardige reacties gaat en niet naar waar het om gaat, het aansluiten bij DENK van Simons.

In Suriname, vanuit Nederland, is het slechts Starnieuws columnist Sandew Hira ofwel Dew Baboeram die op 23 mei als enige reageert en het, niet verrassend gelet op het karakter en de activiteiten van Hira, juist met vuur en vlam opneemt voor Simons. 'Sylvana Simons heeft mijn hart gestolen met haar dappere optreden', aldus Hira. Hij is laaiend over het optreden van zijn mede activiste op het terrein het Nederlandse slavernijverleden en dekolonisatie in De Wereld Draait Door op 18 mei: 'Opnieuw was ze ijzersterk, samen met haar partijgenoten Tunahan Kuzu en Farid Azarkhan. Ze liet zich niet uit het veld slaan door de witte presentatoren en had op alles een prima antwoord. Ik ben trots op Sylvana Simons. Ik hoop dat alle Surinamers in Nederland op haar zullen stemmen bij de Tweede Kamer verkiezingen.'

Sylvana Simons heeft met haar stap naar DENK, en daarmee direct steun verlenend aan een Turkse dictatuur, een Turks repressief politiek aangestuurd systeem waar echte democraten worden onderdrukt, de mond gesmoord, in een cel gesmeten en uitgemoord worden, wel aan geloofwaardigheid ingeboet. Maar, ze heeft DENK de nodige gratis publiciteit bezorgd en haarzelf vooralsnog weer de nodige media-aandacht, een podium, waar ze zo graag op staat, in de schijnwerpers...., om haar activistisch dekoloniserend geluidje te laten horen tussen de klanken van de Turkse saz.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
24 mei 2016
Amsterdam-Paramaribo