woensdag 20 december 2017

Politie zet in november 60 vreemdelingen het land uit

Merendeel uitgezette illegalen Brazilianen (24) en Chinezen (20)

 
Zestig vreemdelingen zijn in de maand november 2017 door de afdeling Vreemdelingen Dienst van de politie het land uitgezet, zo bericht het Korps Politie Suriname woensdag 20 december 2017. Deze illegalen zijn van verschillende nationaliteiten. 

Het gaat onder andere om 24 Brazilianen, 20 Chinezen, 6 Guyanezen, 3 Nederlanders, 3 Haïtianen, 1 Colombiaan, 2 Dominicanen en 1 Fransman.

De meeste van de gedeporteerde vreemdelingen mogen na twee maanden of een jaar, indien hun documenten in orde zijn Suriname, weer het land binnenkomen. Drie hunner mogen pas na vijf jaar weer in het land.

Bromfietser Regillio Bottse (30) dood in trens Mohamed Rashied Pierkhanweg aangetroffen

Slachtoffer heeft vermoedelijk controle over de bromfiets verloren reed tegen elektriciteitsmast


De 30-jarige bromfietser Regillio Bottse is woensdagochtend 20 december 2017 levenloos in een langs de Mohamed Rashied Pierkhanweg lopende trens aangetroffen. Agenten van de Verkeers Unit van regio Midden van het Korps Politie Suriname gingen na een melding van een verkeersongeval naar de locatie, zo meldt het korps.

Bij aankomst werd de bromfietser, die geen teken van leven vertoonde, aangetroffen. De bromfierts, die ook in de trens lag, vertoonde aanzienlijke schade aan de voorzijde.

Onderzoek wees verder uit, dat Bottse in de vroege ochtend over de Mohamed Rashied Pierkhanweg reed, vanuit het stadscentrum richting de Mawakaboweg. Op een bepaald moment moet hij vermoedelijk de controle over de besturing van zijn bromfiets hebben verloren. Hij kwam tegen een elektriciteitsmast aan, slingerde van de weg en viel in de langs de weg lopende trens.

Bij daglicht zagen voorbijgangers de man in een haast droge trens liggen. Hij vertoonde geen teken van leven. Zij schakelden de politie in. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Door man doodgeschoten kippendief blijkt zijn broer (45) te zijn....

Slachtoffer is notoire kippendief en bekende van politie

 
De 45-jarige Dharminderpersad Nathoenie is in de nacht van dinsdag op woensdag 20 december 2017 bij een adres in de Cocobiacoweg te Uitvlugt overleden na geraakt te zijn door een kogel uit een jachtgeweer, zo bericht het Korps Politie Suriname.

Volgens verklaring van één van de bewoners werd Nathoenie door zijn broer op heterdaad betrapt bij het stelen van kippen. De broer bewapende zich met zijn jachtgeweer en loste twee schoten. Een andere broer, die de knallen hoorde, spoedde zich naar beneden en vroeg wat er aan de hand was. De schutter gaf aan op een verdachte te hebben geschoten, maar er niet zeker van te zijn of die was  geraakt.

Beide broers gingen op onderzoek uit en troffen aan de linker voorzijde bij de schutting het levenloos lichaam van Nathoenie aan. Op het terrein werd een zak met twee kippen gevonden. De twee broers schakelden de politie in.

Bij aankomst van de politie bleek de overledene een bekende van de politie te zijn. Tegen hem is in het verleden meermalen aangifte van diefstal van kippen gedaan door de twee broers. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Braziliaanse politie rolt cocaïne smokkelbende op op Antônio Carlos Jobim luchthaven Rio

Bende gebruikte bagagelabels van nietsvermoedende passagiers om cocaïne in koffers naar het buitenland te sturenDe Braziliaanse politie heeft gisteren, dinsdag 19 december 2017, bekendgemaakt, dat ze een smokkelbende hebben opgerold op de Antônio Carlos Jobim internationale luchthaven van Rio de Janeiro, die bagagelabels gebruikte van nietsvermoedende passagiers om cocaïne in koffers naar het buitenland te sturen.

De Federale Politie heeft 36 arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen verdachten waaronder twee douaneambtenaren en luchthavenarbeiders.

De 10 maanden durende politie-operatie legde een 'geavanceerd drugshandelnetwerk' bloot waarbij douane, luchthavenpersoneel en luchtvaartmaatschappijen betrokken waren, aldus de politie in een verklaring.De smokkelaars zouden een bagagelabel, afgeven aan onschuldige reizigers op binnenlandse vluchten, die minder streng gecontroleerd worden, dupliceren en die aan een koffer waarin cocaïne zat bevestigen die vervolgens op een internationale vlucht werd verzonden - meestal naar Europa.

De politie zei, dat de ontdekking van 300 kilo cocaïne in september, de grootste inbeslagname was die ooit op de luchthaven heeft plaatsgevonden.

De smokkelaars maakten ook gebruik van de bagagefraude om via de luchthaven buitenlandse producten in te voeren zonder ze te hoeven aangeven.

(Suriname Mirror/AFP/O'Globo/YouTube)

Braziliaanse Senator Romario: 'Ik wil bondsvoorzitter van Brazilië worden'

(Bron foto: Twitter)
Oud-spits van PSV stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap

Huidige voorzitter CBF voor negentig dagen geschorst door FIFA op verdenking van corruptie


Romário wil de Braziliaanse voetbalbond (CBF, Confederação Brasileira de Futebol)  gaan leiden. De oud-spits van PSV stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap. Marco Polo del Nero, de huidige voorzitter van de CBF, werd vier dagen geleden voor negentig dagen geschorst door wereldvoetbalbond FIFA. Hij wordt verdacht van corruptie. Ricardo Teixeira en José Maria Marin, de twee voorgangers van Del Nero, zijn ook aangeklaagd wegens corruptie.


Romário, tegenwoordig senator voor zijn thuisstaat Rio de Janeiro, denkt dat hij de juiste persoon is om een einde te maken aan de bestuurlijke wanorde. 'Niemand heeft zo hard gevochten tegen deze 'bende' als ik. Ik ben een legitieme kandidaat', aldus de oud-international, die een onderzoek naar corruptie bij de Braziliaanse bond leidde.


De inmiddels 51-jarige Romario werd in 1994 wereldkampioen met Brazilië. Hij speelde 79 interlands voor de 'Goddelijke Kanaries' en maakte daarin 55 doelpunten. In zijn gehele carrière produceerde Romario naar eigen zeggen duizend treffers.

Na zijn loopbaan ging Romario de politiek in. Namens de Braziliaanse Socialistische Partij (BSP) werd hij in 2010 verkozen in het Huis van Afgevaardigden. In 2014 belandde hij met een recordaantal stemmen voor een kandidaat uit Rio de Janeiro in de senaat. Brazilië speelt op het WK van komende zomer in Rusland in de poulefase tegen Zwitserland, Costa Rica en Servië.

Depois que a FIFA suspendeu o presidente da CBF, Marco Polo Del Nero, de qualquer atividade relacionada ao futebol em nível nacional e internacional, existe uma pergunta no ar: quem será o próximo presidente da CBF? A resposta correta é dizer que será um daqueles vices viciados e corruptos, que fazem parte do sistema instalado por Havelange, mantido por Teixeira e todos os outros que os sucederam. Mas qual seria a resposta ideal? Nossa utopia é ver alguém que ama futebol naquele cargo. Hoje está um que ama dinheiro e é capaz de matar o futebol para obtê-lo. E o fez nos últimos anos, vulgo o 7x1. O futebol brasileiro chegou ao fundo do poço em termos de vergonha. Não bastassem os vexames em campo, pela falta de renovação, passamos vergonha internacionalmente por ver os gestores do futebol presos ou indiciados. Muitos me perguntam se eu sou candidato, afinal, ninguém mais lutou tão vigorosamente contra essa quadrilha e é legítimo que eu me candidate . Então, sim, a resposta é posso sim vir a ser candidato. Tenho todos os pré-requisitos para isso. Toda minha contribuição para o futebol, dentro e fora de campo, são as minhas credenciais. Hoje a CBF gasta mais com luxo de dirigente do que com investimento no futebol em si. Além dos roubos comprovados pela CPI, como compra de sede superfaturada e contratos de patrocínios fraudulentos. Temos que fechar essa torneira de corrupção e investir nos jovens atletas, voltar o esporte um pouco para o social, investir no futebol de base e no futebol feminino. O esporte tem um poder transformador e, aliado a isso, junto com as federações, os clubes, os atletas e os torcedores, promover um futebol bom pra todos. Mas da forma como está o estatuto hoje, ninguém de fora da estrutura pode ser candidato. Não existe democracia na CBF. Os corruptos se protegem. Já lancei o movimento por Diretas Já na CBF. Agora clamo a todos que amam o futebol e estão cansados de tanta sacanagem a se juntar a mim nessa causa. Jogadores, ex-jogadores, técnicos, clubes, empresários e até presidentes de federação que queiram a mudança. Vamos juntos! Descrição da imagem #pracegover : ilustração com o texto: “Um presidente para a CBF”.
A post shared by Romário Faria (@romariofaria) on


(Suriname Mirror/NOS/De Telegraaf/Reuters/Twitter/Instagram)

Tsang (NDP) roept regering op voorlopig geen buitenlandse lening meer af te sluiten

NDP-politicus  ook tegen verkoop overheidspanden

'Winstafdrachten jaarlijks van onze staatsbedrijven zijn een lachtertje'


NDP-Assembleelid Stephen Tsang heeft gisteren bij de moeizame voortzetting van de begrotingsbehandeling in het parlement, de regering opgeroepen voorlopig geen buitenlandse lening meer te sluiten om haar geldproblemen op te lossen. Ook zou ze moeten afzien van de verkoop van overheidspanden. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, woensdag 20 december 2017.

'Het tekort om de staatsbegroting sluitend te maken zou in Suriname gezocht moeten worden bij parastatale bedrijven. De winstafdrachten jaarlijks van onze staatsbedrijven zijn een lachtertje', zei hij. Vaak wordt de winst, aldus de NDP'er, weggewerkt in interne investeringen en wordt de winst pas na aftrek van die investeringen afgedragen aan de overheid, indien er dan nog wat van over is. Tsang: 'Winsten gaan naar investeringen in dochterondernemingen van dochterondernemingen.'

De politicus hekelde, dat staatsbedrijven vaker verlies dan winst noteren wat in schril contrast is met de weelde bij deze ondernemingen. Hij wees op dikke salarissen van directieleden, nieuwe auto's, gebouwen en interieur, terwijl de overheid sukkelt met onderhoud van haar autos, panden en andere zaken. Tsang: 'De politie die niet over voldoende vervoersmiddelen beschikt, maar bepaalde parastatale bedrijven schrijven hun complete nieuwe wagenpark binnen twee jaren af. Ik blijf erbij, de grootste verspilling zit niet bij de overheid. Het zit bij de parastatale bedrijven.'

De volksvertegenwoordiger stelde voor dat parastatale bedrijven grote investeringen die ze een jaar of twee kunnen uitstellen, ook uitstellen en de middelen die ze daarvoor zouden aanwenden aan de staat overdragen als een soort solidariteitsbijdrage. Misschien hoeven dan geen leningen meer genomen te worden of overheidspanden van de hand worden gedaan.

LVV en FAO voeren pluimveeproject uit in inheems Wayana-dorp Apetina

'De bewoners hebben de voordelen van het kweken van kippen gezien'

(Bron foto: LVV)


Het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in samenwerking met de Food and Agriculture Organization (FAO) een pluimvee project uitgevoerd in het Inheemse dorp Apetina. Met ondersteuning van de United Nations Development Programme (UNDP) Suriname en de Kuluwayak Foundation is dit project tot stand gekomen in het ressort Tapanahoni, district Sipaliwini, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, dinsdag 19 december 2017. 

Door kwikvervuiling in de rivieren in het district Sipaliwini, door goudmijnactiviteiten, is een tekort ontstaan aan eiwitvoorziening. In dit kader heeft het ministerie van LVV uit een Telefood project dertig dorpsbewoners getraind en tien leden van de Kuluwayak Foundation in het opzetten van kippenhokken, het kweken van pluimvee, met name kippen, en het uitbroeden ervan.

Uit het Telefood project was begroot de opzet van vijf kippenhokken met elk 150 kippen. Door eigen inzet en creativiteit van de dorpsbewoners zijn in totaal zeven kippenhokken opgezet te Apetina. Voor de uitvoering van dit project heeft LVV gekozen voor de lokale Surinaamse kip, de Oso Fowroe. Dit, omdat deze kip de lokale klimatologische omstandigheden kan verdragen en gemakkelijker te voeden en managen is. Ook heeft deze kip als voordeel, dat ze haar eigen eieren kan uitbroeden.

Inmiddels is de kweek op gang gekomen en de eieren die de kippen leggen worden gebruikt voor het uitbroeden van nieuwe kuikens.

Volgens voorzitter Samoe Scheltz van de Kuluwayak Foundation was het een uitdaging om vervanging te zoeken voor de bestaande eiwitbronnen. ‘De grootste uitdaging was om de inheemsen van Apetina, die behoren tot de Wayanastam, de cultuur shift te laten maken, om over te gaan tot het kweken van kippen in de plaats van jacht- en visserij activiteiten. Zij hebben de voordelen van het kweken van kippen gezien’, vult voorzitter Scheltz aan.

Op donderdag 7 december vond de formele afsluiting van dit project plaats te Apetina. De delegatie, bestaande uit vertegenwoordigers van de UNDP en FAO, was onder leiding van de onderdirecteur Veeteelt, Verginia Popken-Telting. Zowel LVV, FAO als de UNDP zijn onder de indruk van de kippenhokken en spreken van een succesvol project. Onderdirecteur Popken-Telting verzekerde de dorpsbewoners dat indien er geschikte grond geïdentificeerd is, het ministerie van LVV ook ondersteuning zal bieden bij het telen van hooglandrijst voor eigen consumptie.

NPS-fractieleider Rusland: 'De begroting is niet realistisch'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
'De burger krijgt het in 2018 nog moeilijker dan wij het in 2017 reeds hebben gehad'


NPS-fractieleider Gregory Rusland komt tot de conclusie, dat de begroting niet realistisch is. Er is geen garantie gegeven, dat de extra inkomsten die de regering wil halen door verkoop van panden, aandelen en verhogen van grondhuurprijzen ook gerealiseerd zullen worden. 'De gepresenteerde begroting heeft de zorgen en de afkeuring, van het beleid op cruciale punten, door de NPS fractie tot nu toe niet weg kunnen nemen en we maken ons zorgen over het feit dat de burger in 2018 het nog moeilijker zal hebben dan wij het in 2017 reeds hebben gehad', zei Rusland gisteravond in De Nationale Assemblee, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 20 december 2017.

Rusland vroeg zich, net als diverse Assembleeleden, af op verkoop van panden wel een juist besluit is. 'Indien je in een situatie terecht bent gekomen dat je je bezittingen moet verkopen om te eten, dan ben je diep gevallen.' De politicus vroeg om transparantie. Hij wil weten welke procedures gevolgd zullen worden.


De NPS-fractieleider haalde aan, dat ook al zou het lukken om extra inkomsten binnen te halen, het begrotingstekort volgens hem Srd 4,5 miljard blijft. Hij ziet geen heil in leningen en sprak zijn bezorgdheid hierover uit.

Hij merkte op dat ondanks de begroting die gepresenteerd wordt aan De Nationale Assemblee in de praktijk geen autorisatie wordt verleend aan ministeries om de noodzakelijke uitgaven te kunnen doen, want 'moni no de'.

Hij benadrukte, dat alleen de verhoging van productie het land uit de problemen kan halen. Daarvoor is het nodig om daadwerkelijk die voorzieningen te treffen die nodig zijn en een productievriendelijk beleid uit te voeren. 'Zaken die vertrouwen moeten scheppen naar de investeerders die met grote investeringen naar ons land zullen kunnen komen. Bedrijven die wanneer ze werkzaamheden hebben verricht voor de overheid kunnen rekenen op hun gelden.'

Ter informatie: 'Gloria Wekker ONTMASKERD: haar werk blijkt aantoonbare nepwetenschap'Is Gloria Wekker een wetenschapper?


Onlangs kreeg Gloria Wekker de Joke Smit-prijs uitgereikt “vanwege haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland.” Dit is een prijs die, van uw geld, jaarlijks wordt uitgereikt door de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap aan mensen die “vrouwenemancipatie bevorderen.”

Er was veel inhoudelijke kritiek op dit besluit. Zo stelde Theodor Holman bijvoorbeeld de nuchtere, cruciale vraag: “Hoe weet Gloria Wekker dat allemaal?” Misschien wel de meest fundamentele vraag die je kunt stellen in de wetenschap.

Door linkse verdedigers van Wekker werd alle kritiek simpelweg afgedaan als “racisme” van “mensen niet begrijpen wat wetenschap is.” Gloria Wekker is immers wetenschapper dus ze weet waar ze het over heeft, is de gedachte. Einde discussie.

Dit is volkomen onterecht, aangezien Gloria Wekker helemaal geen wetenschapper is, haar publicaties niet als wetenschap gezien kunnen worden en dat het tijd is om, als maatschappij, deze vrouw niet langer enige autoriteit of expertise toe te kennen op basis van haar status als “wetenschapper”. Al die “linkse intellectuelen” die stellen dat Wekker wél een wetenschapper is tonen daarmee slechts aan dat ze zélf geen flauw benul hebben wat wetenschap is.

U dacht dat dit een ongenuanceerde mening van mij was? Nou, dat is het dus niet, het is de onontkoombare conclusie van een inhoudelijke analyse van Wekkers eigen werk. En die analyse ga ik hier met u delen.Guangdong Zhenrong Energy onaangenaam verrast door berichtgeving International Oil Daily

'Het nieuws over staken plannen voor Isla en bouw raffinaderij in Myanmar is fake''Fake nieuws.' Zo omschrijft Guangdong Zhenrong Energy het bericht in International Oil Daily van Energy Intelligence, dat GZE de plannen voor de Isla-raffinaderij en bouw van een LNG-terminal staakt. Het bedrijf stelt ook in een schriftelijke verklaring, dat het nieuws over het stopzetten van de bouw van een raffinaderij in Myanmar fake is. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 20 december 2017.

Afgelopen maandag publiceerde International Oil Daily dat deze projecten vanwege de ernstig financiële problemen van GZE worden stopgezet.

'GZE heeft nooit zo’n besluit genomen en dat ook niet verklaard.' Het nepnieuws zorgt voor verwarring en paniek in de Curaçaose gemeenschap. 'Daarom veroordelen wij ten sterkste het onverantwoordelijke gedrag van de individuen bij Energy Intelligence. Wij behouden ons het recht voor, om passende gerechtelijke stappen te nemen op het moment en op de plaats waar dat nodig is.'

In de verklaring die door ceo Bingyan Chen is getekend, stelt GZE dat het bedrijf de Curaçaose projecten niet opgeeft. Samen met de Curaçaose regering en het volk zal het bedrijf werken om succes te behalen. 'GZE heeft met de partners samengewerkt en is zowel technisch als financieel klaar voor de klus.' 

Het bedrijf belooft dat er spoedig zichtbare resultaten zijn en de geruchten zullen dan vanzelf afnemen. 'Wij waarderen altijd het vertrouwen en de steun van het Curaçaose volk, en wij zullen ons best doen om dat te verdienen.'

Grote hoeveelheid vuurwerk getest achter Landhuis Noordkant in Brievengat, Curaçao

'Dit jaar in totaal 600.000 kilo aan consumentenvuurwerk geïmporteerd'

(Bron foto: Yves Guillaume Cooper)


Op een afgelegen terrein achter Landhuis Noordkant in Brievengat heeft een multidisciplinair team de afgelopen drie werkdagen een grote hoeveelheid vuurwerk getest. Eén type is afgekeurd, voor twee andere soorten zijn voorwaarden opgesteld voor deze de markt op mogen. Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 20 december 2017.


Dikmar Oleana van de afdeling preventie en veiligheid bij de brandweer legt uit, dat dit jaar in totaal 600.000 kilogram aan consumentenvuurwerk is geïmporteerd.

'Elke importeur heeft een paklijst, waarop staat wat voor soorten vuurwerk er in de containers zitten. Uit alle nieuwe types wordt een selectie gemaakt, waarvan steeds één item wordt getest.'

Experts bekijken bijvoorbeeld hoe snel vuurwerk explodeert. Dat moet minimaal 6 tot 10 seconden duren, zodat de consument tijd heeft om weg te rennen. Ook wordt getest hoeveel decibel aan geluid het vuurwerk produceert. Het volume mag niet boven de 128 decibel uitkomen.

Venezolaanse president Maduro heeft overwogen om alle verkeer met Curaçao te stoppen

(Bron screenshot: YouTube)
'Ik heb het serieus overwogen vanwege de maffia die alles naar die eilanden brengt'
 

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft serieus overwogen om alle handel via lucht- en maritiem verkeer met de ABC-eilanden te stoppen. Maduro heeft dat tijdens een vergadering met gouverneurs en burgemeesters van het land verklaard. De vergadering was live op de nationale televisie te zien (zie hierna), aldus vandaag, woensdag 20 december 2017, het Antilliaans Dagblad.

De president had het over de maffia op de eilanden. De schaarste in Venezuela is te wijten aan de smokkel van goederen naar de ABC-eilanden toe.

'Ik heb overwogen om alle vormen van communicatie, van al het zakelijke verkeer, van het luchtverkeer en het maritieme verkeer met Aruba, Bonaire en Curaçao te verbreken. En ik heb het serieus overwogen vanwege de maffia die alles naar die eilanden brengt.'De president zei dat Venezuela uit elkaar valt door de eilanden. Maduro kondigde aan dat hij een kleine verrassing voor de eilanden heeft, maar dat hij op dat moment er niets meer over kon zeggen.

In de vergadering verklaarde Maduro ook, dat Venezuela het jaar 2017 heel goed afsluit als het om de democratie en de democratische deelname gaat. Voor 2018 voorspelde hij dat het land een herstel op verschillende terreinen zal meemaken. Hij noemde daarbij een integraal herstel van de economie, van het maatschappelijke leven, en het politieke leven in het land.

113 Bedrijven wereldwijd geïnteresseerd om Aqualectra te voorzien van zonne-energie

'Internationale aanbesteding voor installatie en onderhoud van zo' 40.000 zonnepanelen is geslaagd'


In totaal hebben 113 bedrijven uit verschillende delen van de wereld interesse getoond om Aqualectra komend jaar te voorzien van zonne-energie. Maximaal tien van deze leveranciers van zonnepanelen vernemen vrijdag dat zij een uitnodiging voor een bezoek aan Curaçao kunnen verwachten, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 20 december 2017.

De internationale aanbesteding voor de installatie en het onderhoud van ongeveer 40.000 zonnepanelen op Curaçao is geslaagd, zegt Aqualectra-directeur Darick Jonis, die opdracht gaf voor de tender.

Op de website van de Renewable Energy Community van de Caribbean Electric Utility Services Corporation (Carilec) werd de opdracht in de markt uitgezet. Ook op globaltenders.com kwam de advertentie te staan.

'Specialisten in zonne-energie uit Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, India, Ghana en tal van anderen hebben gereageerd', zegt Jonis.

Sylvana Simons roept op tot boycot programma Voetbal Inside

Johan Derksen: 'De oproep van Sylvana is een schreeuw om aandacht'

(Bron screenshot: YouTube)

'Sinterklaas- en Zwarte Piettijd zijn weer voorbij dus heeft mevrouw Simons weer even niks om aandacht mee te trekken'

 
De Telegraaf, onder andere, bericht vandaag, woensdag 20 december 2017, dat Sylvana Simons wil dat de drie adverteerders van Voetbal Inside zich terugtrekken. Ze steunt hiermee initiatiefnemer van tv-maker Sunny Bergman, die tot een boycot opriep na homo-onvriedelijke uitspraken in de uitzending van afgelopen vrijdag. Zo liet René van der Gijp weten dat hij homoseks ranzig vindt en zei Johan Derksen dat hij de Gaypride 'een bloemencorso van heren met een veer in hun reet' vindt. 

Sylvana laat nu op Facebook weten: 'Voetbal Inside laat zich al jaren van zijn meest seksistische en racistische kant zien. En deze week moesten homo’s het weer eens ontgelden. (...) Voetbal Inside wordt mede mogelijk gemaakt door Amstel Bier, Gillete en Toto. Willen deze merken ook homofobie mede mogelijk maken? Zo nee: waarom sponsoren deze merken Voetbal Inside dan nog?'


Johan Derksen heeft tegenover het AD gereageerd. Hij laat weten: 'We zeggen in het programma met een grote knipoog dingen die waarschijnlijk ook in de meeste voetbalkantines worden geroepen. Bij wijze van grap. Niet om wie dan ook te kwetsen.''

Volgens hem is de oproep van Sylvana een schreeuw om aandacht. 'De Sinterklaas- en Zwarte Piettijd zijn weer voorbij dus heeft mevrouw Simons weer even niks om de aandacht mee te trekken. Ik begin haar zo langzamerhand erg zielig te vinden.'

Inmiddels heeft zelfs de dochter van Derksen, Marieke, zich in de ruzie gemengd. Op Twitter schrijft zij: 'Ik ben opgevoed door een homofobe seksistische racist. Wist ik niet. Op mijn 16e hing I Have A Dream speech in mijn slaapkamer, droeg regenboog armband en was les 1: altijd onafhankelijk zijn van welke man ook. Oh én behoud zelfspot en vrijheid om over alles grappen te maken.'


Het is niet de eerste keer dat Sylvana en de mannen van Voetbal Inside met elkaar overhoop liggen. Zo noemde Derksen haar al eens een aapje.

Kou uit de lucht tussen Suriname en Curaçao inzake Insel Air

(Bron foto: NII)
Insel Air mag definitief op Suriname vliegen

Schuld Insel Air in Suriname bijna 1 miljoen Amerikaanse dollar


De minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Jerry Miranda, heeft tijdens een persconferentie dinsdagochtend 19 december 2017 de kwestie van de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air toegelicht, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De toestemming die de minister gaf om de vlucht van afgelopen maandag uit te voeren is verleend in nauw overleg met de actoren. De bewindsman onthulde, dat er een traject van twee weken bewandeld zal worden om uiteindelijk te komen tot een samenwerking met voldoende garantie voor Suriname.

De bedoeling is dat het pakket van voorwaarden aan Insel Air voorgehouden zal worden door tussenkomst van de Curaçaose minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke planning, Zita Jesus-Leito.


Ten aanzien van het terugbetalen van gelden door Insel Air gaf de minister aan, dat dat een aangelegenheid van de private sector is.

De bewindsman laat de afhandeling in de handen van de maatschappijen die de afbetaling zelf zullen moeten regelen met Insel Air. Een samenwerking met Insel Air is ten voordele van gedupeerde klanten. Die kunnen in de toekomst 'hun oude ticket' gebruiken bij de vliegmaatschappij zonder daar extra voor te hoeven betalen.

De Ware Tijd bericht, dat de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij een tegoed heeft van tweehonderdduizend Amerikaanse dollar bij Insel Air, de Luchtvaartdienst en zijn werkarm Casas hebben een vordering van 190.000 Amerikaanse dollar, luchtvaartmaatschappij Fly All Ways moet van het Curaçaose bedrijf 160.000 Amerikaanse dollar ontvangen en Surinaamse passagiers en reisagenten voor tickets die tussen de 350.000 en 400.000 dollar waard zijn.

Op Fly All Ways na hebben alle schuldeisers afspraken over de terugbetaling. De Surinaamse autoriteiten willen ook dat Insel Air binnen twee weken haar status bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken, die nu nog aangeduid is als een consultancy, verandert naar een vertegenwoordiging van het bedrijf. De bedoeling is om een aanspreekpunt in Suriname te hebben voor het bedrijf wanneer er bijvoorbeeld problemen zouden ontstaan.

Suriname heeft nu een eigen Diplomaten Instituut

(Bron foto: NII)
'We moeten structureel gaan opleiden en continu blijven opleiden en bijschaven van onze diplomaten'


Suriname beschikt tegenwoordig over een eigen Diplomaten Instituut. In het gebouw van het Institute for Graduate Studies and Reasearch (IGSR) heeft gisteren, dinsdag 19 december 2017, de proclamatie van het Suriname Diplomaten Instituut (SDI), plaatsgevonden. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Minister Yldiz Pollack- Beighle van Buitenlandse Zaken, die ook aanwezig was tijdens de proclamatie, gaf aan dat zo'n instituut zal moeten waken over de kwaliteit. De minister deelde verder mee, dat er veel gedachten zijn geuit inzake het feit dat Suriname in de afgelopen periode met heel veel bevriende naties reeds haar diplomatieke diensten heeft kunnen bewerkstelligen.

Volgens de bewindsvrouwe hebben trainingen die in het verleden zijn verzorgd door of vielen onder het beheer van haar voorgangers, een wezenlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van onze diplomatie.

Gelet op de dringende nationale ontwikkelingsbehoeften en met inachtneming van de ingrijpende gebeurtenissen in zowel onze regio als in de wereld, kan Suriname met haar onafhankelijkheid van 42 jaren niet meer op incidentele basis, diplomatieke en noodzakelijke vaardigheden aandragen voor diplomaten en of andere behoeftigen.

'Wij moeten nu in deze noodzaak voorzien van een blijvend karakter en moeten dus structureel gaan opleiden en continu blijven opleiden en bijschaven van onze diplomaten', sprak de minister.

Vicepresident Ashwin Adhin gaf aan, dat het instituut in het eerste kwartaal in 2018 een aanvang zal maken met de opleiding, waaraan minstens 40 Surinamers zullen deelnemen.

Ook moet de diplomaat fungeren als een rolmodel voor de totale Surinaamse burgerij en moet een bijdrage geleverd worden aan de verheffing van het collectief bewustzijn en de nationale eenheid. Verder zal een beroep gedaan worden op de private sector om te participeren bij de activiteiten van het instituut.

De vicepresident is van mening, dat elke Surinamer het land op 'een waarachtige manier' moet uitdragen.

Minister Hoefdraad verwerpt bewering Jogi (VHP) over schuld van16 miljoen euro op terrein Smalkalden

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Bewindsman citeert DSB: 'Thans rest een obligo van 5.614.778 euro, de looptijd is tot en met december 2019'

 
Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) en zijn fractiegenoot Asiskumar Gajadien trokken gisteren in het parlement de mededeling van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in twijfel of de schuld op het terrein te Smalkalden wel 5 miljoen euro is. De overheid heeft kavels verstrekt aan mensen die later tot de ontdekking kwamen dat de percelen bezwaard zijn.

Jogi toonde een uittreksel van GLIS (Grondregistratie en Landinformatiesysteem) waaruit zou blijken, dat per 7 december de schuld 16 miljoen euro was. Minister Hoefdraad ontkrachtte de bewering van Jogi over de hoogte van de schuld door een e-mail van 4 december voor te lezen van de directie van De Surinaamsche Bank (DSB). In 2013 is volgens DSB een lening van 10 miljoen euro verstrekt in verband met de aankoop van Smalkalden.

'Thans rest een obligo van 5.614.778 euro. De looptijd is tot en met december 2019. Als dekking voor dit krediet is er hypotheek gevestigd op het onroerend goed. Het gaat aldus om dekking voor een nog lopende lening', citeerde de minister.

Hoefdraad hoopt dat de verwarring hiermee is weggewerkt.

Jogi en Gajadien voerden aan dat bewust de grond is bezwaard en daarna zijn er toch kavels verstrekt aan burgers. 'Dit is belazeren van het volk.' Gajadien wees er opm dat de minister meegedeeld had dat deze kwestie zou worden opgelost. Dit is niet gebeurd.

Jogi betoogde dat uit het uittreksel, dat een officieel stuk is, blijkt dat de schuld 16 miljoen is. Hij merkte op, dat zaken goed uitgezocht moeten worden. Dat heeft de minister ook toegezegd. Jogi heeft het uittreksel overhandigd aan Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Zij merkte op dat als de bank aangeeft wat de schuld is, voor haar de zaak duidelijk is. Om verwarring te voorkomen wordt de kwestie opgehelderd.

Mi Mapa de Venezuela presenteert nieuwe video van Dulkfyah Garcia 'Respect Our Lands' ('Respeten nuestros Territorios')

Regering zoekt naarstig 75 miljoen Amerikaanse dollar voor dekking uitgaven begrotingsjaar 2017...

'Deze financiering die de overheid zoekt is conform de Wet op Staatsschuld'


Minister Gillmore Hoefdraad heeft dinsdag 19 december 2017 aan De Nationale Assemblee schriftelijk aangegeven (zie onderaan), dat de overheid bezig is op de nationale en internationale kapitaalmarkt US$ 75 miljoen aan fondsen te vergaren. Hiermee zullen de uitgaven voor het begrotingsjaar 2017 worden gedekt. Dit meldt Starnieuws.

'Deze financiering die de overheid zoekt, is conform de Wet op Staatsschuld en conform de aangenomen begroting voor 2017', deelde de minister mee.

Het gros van de fondsen zal worden aangewend voor de financiering van infrastructuur, gezondheidszorg, nutsvoorzieningen, onderwijs en landbouw. Verdere onderbouwing zal worden gegeven in de suppletoire begroting die volgend jaar zal worden ingediend.

Assembleelid Asis Gajadien (VHP) zei, dat hij al eerder heeft gesteld dat de minister naarstig op zoek is naar geld op de internationale kapitaalmarkt om de begroting te kunnen dekken. Afgelopen week ging de minister niet in op cijfers over begrotingstekort van 2017. Volgens Gajadien zou het gaan om Srd 2 miljard.

Minister Hoefdraad zei, dat hij geen cijfers van 2017 bij zich had, omdat de begroting van 2018 aan de orde is. Gajadien voerde in De Nationale Assemblee vanmiddag aan, dat er constant geleend wordt om de tekorten te dekken. Daarom worden mensen niet betaald.

In zijn brief in De Nationale Assemblee, die om een onderbouwing had gevraagd, gaat de minister summier in op de extra inkomsten die verwacht worden voor het komende jaar. Het bedrag van Srd 400 miljoen is teruggebracht naar Srd 300 miljoen.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi waarschuwde ervoor, dat de regering nu komt met verhoging van grondhuurtarieven zonder een studie. Hiermee wordt volgens de politicus de economie kapot gemaakt. De effecten zijn volgens hem niet berekend, maar er is een rekenkundige formule erop losgelaten.
Oppositie ontevreden over handelen minister Hoefdraad

'Voor onderbouwing extra Srd 400 miljoen inkomsten moet gewacht worden op suppletoire begroting'


De Nationale Assemblee, die vanaf vrijdag wacht op een onderbouwing van de extra Srd 400 miljoen inkomsten volgend jaar, heeft alleen van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer een toelichting ontvangen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft dinsdag 19 december 2017 in een brief aan De Nationale Assemblee aangegeven dat gewacht moet worden op de suppletoire begroting om de onderbouwing te krijgen, zo schrijft Starnieuws.

Waarnemend fractieleider van de ABOP, Marinus Bee, VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi, fractiegenoot Mahinder Jogi en NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland zijn niet te spreken over de gang van zaken.

De vergadering werd urenlang geschorst om de regering alsnog in de gelegenheid te stellen om op de proppen te komen met de onderbouwing. De vergadering, die om één uur hervat zou worden, begon pas iets voor vier uur, zonder de gevraagde onderbouwing. In zijn brief stelt de minister, dat de post 'onvoorziene uitgaven' van Srd 150 miljoen naar Sd 50 miljoen zal worden bijgesteld. Aanvankelijk deelde hij mee dat Srd 350 miljoen extra binnen zou komen door hogere tarieven voor grondhuur, verkoop van gebouwen en aandelen. Dit zou in tweede instantie Srd 400 miljoen opleveren. Nu zal de onderbouwing gegeven worden in april wanneer de aanvullende begroting wordt ingediend.

De oppositie vindt dat De Nationale Assemblee niet geloofwaardig overkomt als dit geaccepteerd wordt. Waarnemend fractieleider van de NDP, Amzad Abdoel, stelde voor om door te gaan met de begrotingsbehandeling. Alle vragen zouden dan aan de regering kunnen worden gesteld.

De oppositie viel er ook over dat minister Hoefdraad niet in de vergadering aanwezig was. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zei dat de bewindsman al gezegd had naar de vergadering te komen. De oppositie was het niet eens met het voorstel van Abdoel en eiste een gedegen onderbouwing.

Kinderen in Venezuela lijden en sterven meer en meer aan acute ondervoeding

'Soms sterven ze in je armen, alleen door uitdroging'

(Bron foto: Advancing Native Missions)

'Kinderen komen met hetzelfde gewicht en dezelfde lengte als een pasgeborene'


Kinderen in Venezuela lijden en sterven meer en meer aan acute ondervoeding, volgens een zondag 17 december 2017 gepubliceerd artikel in de New York Times. The Times sprak met artsen in 21 openbare ziekenhuizen in het hele land, die zeggen dat er ongeveer 2.800 gevallen van ondervoeding onder kinderen zijn en bijna 400 sterfgevallen als gevolg van de toestand in het afgelopen jaar. 

Het olierijke Zuid-Amerikaanse land is al meer dan een jaar omgeven door een politieke en economische crisis, resulterend in een hoge inflatie en een tekort aan voedsel, medicijnen en andere basisbenodigdheden. Venezuela maakte in 2014 voor het eerst een recessie door.


Het resultaat van een vijf maanden durend onderzoek is, dat het interactieve artikel van de Times uit de eerste hand verslag doet van verschillende families die kinderen van slechts een paar maanden oud verloren hebben, omdat ze geen babyvoeding konden vinden

'Soms sterven ze in je armen, alleen door uitdroging', vertelde dr. Milagros Hernández, een arts die werkt in een kinderziekenhuis in de noordelijke stad Barquisimeto. Hernández zei, dat ze eind 2016 een piek in ondervoede patiënten zag. 'Maar, in 2017 was de toename van ondervoede patiënten verschrikkelijk', voegde ze eraan toe. 'Kinderen komen met hetzelfde gewicht en dezelfde lengte als een pasgeborene.'

The Times onderzocht ook andere symptomen van de crisis in het land: ondervoeding bij volwassenen, kinderen die zich bij gewelddadige straatbendes voegen als gevolg van een gebrek aan voedsel thuis, en vrouwen die zich laten steriliseren, omdat het te moeilijk is geworden om goed te zorgen voor een kind in de huidige staat van het land.

Stijgende sterftecijfers in Venezuela kwamen in mei in het nieuws en vervolgens bracht minister van Volksgezondheid Antonieta Caporale de eerste gezondheidsstatistieken van de regering sindd twee jaar uit.Uit de gegevens bleek, dat kindersterfte met 30 procent was toegenomen en moedersterfte met 65 procent. Malariagevallen waren ook omhooggeschoten. Caporale werd dagen later abrupt ontslagen.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro, wiens pogingen om de politieke macht in de loop van 2017 te versterken hetgeen leidde tot verschillende demonstraties over het hele land, weigerde humanitaire hulp te aanvaarden, omdat miljoenen Venezolanen honger lijden en een gebrek aan eerste levensbehoeften.

Lees hier het volledige interactieve rapport van de New York Times over Venezuela.

(Suriname Mirror/Huffington Post/New York Times/YouTube)

Elf doden en 23 gewonden bij busongeluk met cruisegangers in Mexico

Rechtervoorband bus klapte, buschauffeur ervandoor zonder zich te bekommeren om slachtoffers

(Bron: Twitter)

Elf buitenlandse toeristen zijn in het oosten van Mexico om het leven gekomen toen hun bus van de weg raakte en kantelde. Nog eens 23 passagiers raakten gewond. Onder de slachtoffers bevinden zich volgens plaatselijke autoriteiten Amerikanen en Zweden. 

Het busongeluk gebeurde vanmorgen vroeg plaatselijke tijd, dinsdag 19 december 2017. De bus vervoerde 29 toeristen van de cruiseschepen Celebrity Equinox en Serenade of the Seas van de Amerikaanse maatschappij Royal Carribbean International, die afgemeerd lagen in de haven van Mahahual aan de Riviera Maya.De cruisegangers uit de Verenigde Staten, Italië, Zweden en Brazilië wilden de 70 kilometer verderop gelegen Maya-ruïnes van Chacchobén bezoeken.

Volgens plaatselijke media raakte de bus van de weg toen de rechtervoorband klapte en ging de buschauffeur ervandoor zonder zich te bekommeren om de slachtoffers. Onder de doden zouden ook kinderen zijn.


De Mexicaanse autoriteiten hebben de nationaliteiten van de dodelijke slachtoffers nog niet vrijgegeven.

Woordvoerder Vicente Martín van de Civiele Bescherming in de deelstaat verklaarde tegenover de media, dat in ieder geval zeven Amerikanen en twee Zweden gewond raakten. Vijf van de 23 gewonden hebben het ziekenhuis al mogen verlaten na medische verzorging. De overige achttien zijn verdeeld over vier ziekenhuizen.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
Aan boord van de bus bevond zich naast de chauffeur en toeristen ook een gids, zo laat de cruisemaatschappij weten. Over zijn of haar lot is nog niets bekend. Op videobeelden van de plek van het drama is te zien, dat de bus op zijn kant in het struikgewas naast de weg ligt. Overlevenden kijken toe op het wegdek of lopen verdwaasd rond

(SurinameMirror/AD/CNN Español/Twitter/El Universal)