zondag 17 mei 2020

De Nieuwe Wind ondersteunt de ABOP op weg naar verkiezingen

(Bron foto: ABOP)
Samuel roept kiezers in Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini op om massaal op de ABOP te stemmen


John Samuel, voorzitter van De Nieuwe Wind, heeft zaterdag publiekelijk verklaard de ABOP te ondersteunen. Hij heeft mandaat van zijn bestuur hiervoor. Samuel roept de kiezers in Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini om massaal op de ABOP te stemmen. Hij deed de oproep tijdens de vijfde 'online massameeting' van de ABOP die uitgezonden werd vanuit de studio van Apintie, aldus Starnieuws zondag 17 mei 2020. 

De kandidatenlijst van de politieke partij in Marowijne is afgekeurd door het hoofdstembureau van Marowijne. Een beroep bij de president en een Kort Geding hebben geen positief resultaat opgeleverd.

Samuel was lijsttrekker in Marowijne en Earlen Lenz stond op nummer 2. Deze partij doet in Paramaribo en Wanica mee aan de verkiezingen van 25 mei. In de overige acht districten is het stemadvies om op de ABOP te stemmen.

Samuel zei zaterdag tegen Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, dat iemand van Paramaribo nooit de belangen van het binnenland zal kunnen behartigen. Die persoon weet totaal niet hoe de situatie werkelijk is. Daarom roept hij op om de ABOP massaal te ondersteunen.

Volgens Samuel zullen er nog de komende dagen nog grote dingen gebeuren. 'Er gaat inderdaad een nieuwe wind waaien', merkte hij op.

Cubaan doodgeschoten in Commewijne bij een eethuis

Slachtoffer liep in VHP-tenue mee met een campagnegroep


Een Cubaan is zondagavond 17 mei 2020 doodgeschoten in Commewijne ter hoogte van Steakhouse. De dader zou zijn gevlucht in een auto. De man heeft ter plekke het leven gelaten. 

Toen een ambulance arriveerde bleek het slachtoffer geen teken van leven te vertonen. Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) zegt op Starnieuws, dat het nog niet duidelijk is wat er gebeurd is.

'Het was juist een mooie middag vandaag. Er waren optochten van de VHP en ABOP. Het is een domper dat er nu een leven valt te betreuren', aldus  Karta-Bink.

De man die doodgeschoten is droeg een VHP-shirt. Volgens de eerste berichten zou het slachtoffer in VHP-tenue meegelopen hebben met een groep, die propaganda activiteiten uitvoerde in het district. Na afloop zou er een ruzie zijn ontstaan waarbij er op de man is geschoten.

Wat er is gebeurd kan nog niet achterhaald worden. Verschillende politie-eenheden zijn bezig met het onderzoek.

(Suriname Mirror/Starnieuws/Waterkant.net)

Associatie Pluimveesector Suriname bezorgd over stijging voerprijzen

Fabrikanten voor grondstoffen aangewezen op het buitenland

'APSS pleit voor voorlopig stoppen met importeren van kip, omdat Suriname nu met een kipoverschot zit'


De Associatie Pluimveesector Suriname (APSS) meldt, dat de voerprijzen omhoog zijn gegaan, omdat de fabrikanten voor grondstoffen aangewezen zijn op het buitenland en daarvoor dollars lokaal moeten aanschaffen. De kippenkwekers worden niet gesubsidieerd of gesteund door een lage koers, aldus de online editie van het Dagblad Suriname zondag 17 mei 2020. 

Hoewel de vastgestelde koers voor 1 US$ op Srd 7,52 genoteerd staat bij de Centrale Bank, betaalt vrijwel iedereen op de zwarte mark Srd 17,50 voor een dollar en de kwekers binnen de pluimveesector vormen daarbij geen uitzondering.

Het APSS geeft aan dat een brief is gericht aan de ministers van Financiën, Handel, Industrie en Toerisme en Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), maar dit is onbeantwoord gebleven. 'Het ministerie van LVV heeft wel gereageerd met de mededeling dat ze de brief hebben ontvangen', laat het APSS weten.

Het voorstel van APSS is om voorlopig te stoppen met het importeren van kip, omdat Suriname nu met een kipoverschot zit. 'Maar, ondanks dit overschot blijft Suriname kip importeren, terwijl we valuta kunnen besparen en daarbij kunnen de producenten worden gestimuleerd.' De organisatie meldt dat ook hierop nooit een reactie is gekomen.

'Als we kunnen afzetten op de lokale markt en van de overheid ondersteuning zouden krijgen om grondstoffen tegen een lage koers te importeren, dan wordt de sector gestimuleerd.' Nu worden onder andere mais en soja geïmporteerd tegen een hoge dollarkoers. Door deze hoge koers is de voerprijs aangepast. Bijna 80 procent van de kosten zit in het voer van de kip.

'Voor legboeren zijn de kosten nu hoger dan hun verkoopprijs, waardoor velen hun kippen hebben weggedaan.' Er zou US$ 250.000 geïnvesteerd worden in de pluimveesector. 'Dit is niet nodig, want we zijn al capabel genoeg. Wat we nodig hebben, is een laboratorium.' Het voordeel van een lab is dat ziekten tijdig geïdentificeerd kunnen worden. Een ander voordeel is om volgens ISO-gecertificeerde normen te produceren.

'Als de prijs voor voer stijgt, worden alle producten duurder. Niet alleen de prijs van voer en kip, ook de prijs van melk gaat omhoog. De prijs van voer beïnvloedt heel veel andere zaken. Ook andere vleesproducten zullen stijgen.'

Voer voor slachtkippen ouder dan 6 weken, 40 kilo, kostte in januari Srd 285, dit kost nu Srd 510. Voor legkippen 1 tot en met 6 weken Chick Grower betaalde men Srd 160, nu kost het Srd 245.

Rijstondernemer Imro Manglie: ‘Als je van je land houdt, stem niet op de NDP’

'Ik heb geen ruzie met Bouterse, maar met het beleid, daarom ben ik naar de VHP gegaan'

'Een handjevol mensen wordt rijk en ze plunderen het land, hoe kan je dat accepteren?'


Rijstmagnaat Imro Manglie, die jarenlang de Nationale Democratische Partij (NDP) heeft ondersteund, heeft alle ondersteuning toegezegd aan de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP).

'Omdat ik zie, dat het verschrikkelijk slecht gaat in het land. Het land is bankroet, dus ik kan onmogelijk doorgaan om dit te accepteren. Daarom ben ik naar de VHP gegaan. Het is niet, omdat ik of iemand van mij een werk niet heeft gekregen. Ik heb geen ruzie met Bouterse, maar met het beleid', zegt Manglie zondag 17 mei 2020 in het Dagblad Suriname online.

Hij voorspelt dat de VHP zeker 4 van de 5 Assembleezetels in het rijstdistrict Nickerie binnen zal slepen, gezien de situatie waarin het land en voornamelijk het district door het regeerbeleid de afgelopen 5 jaren is beland. Hij roept het Nickeriaans volk daarom om de ogen open te maken en de NDP weg te stemmen op 25 mei.


'Als je van je land houdt, stem niet voor de NDP. Een handjevol mensen wordt rijk en ze plunderen het land. Hoe kan je dat accepteren? Die overheid bezuinigt niet, terwijl ze hier in Nickerie duizenden mensen in dienst nemen. Dat, terwijl we die arbeiders nodig hebben in de bedrijven. Ze gaan, ze tekenen en ze zitten. Er is niet eens ruimte om die mensen te accommoderen. Dienstauto’s en misbruik daarvan is triest. Ik heb drie keren met de president gesproken, maar het lijkt precies zoals je in een woestijn praat.'

Volgens Manglie luistert het staatshoofd alleen naar mensen, die hem op dit moment kunnen helpen. De rest is naar zijn zeggen ‘afval geworden’. 'Misiekaba had het al gezegd, president, het kabinet van jouw staat vol met boeven, maar in plaats van dat hij deze mensen opruimt, neemt hij meer', aldus Manglie.

Volgens Manglie heeft Nickerie met tal van problemen steeds een stiefmoederlijke behandeling van de regering gehad, terwijl de problemen in de rijstsector maar blijven opstapelen. 'Ik noem de problemen bij het pompgemaal, er is geen watertoevoer, kanalen worden niet opgeschoond, SML is gewoon van de één op andere dag aan meneer Mahespalsingh gegeven, landbouwarealen van de staat zijn afgegeven aan meneer Mahespalsingh. Er zijn honderden aannemers in Nickerie, maar niemand komt aan bod. Alles is Mahespalsingh en zijn groep. Ik heb nooit aan inschrijvingen meegedaan en ik heb nooit belangen daarbij. Maar, mijn hart bloedt als ik zie dat zoveel bedrijven kapotgaan hier, omdat zij niet aan hun trekken komen. Dat kan je dan niet accepteren.'

Manglie keurt vooral ook de manier waarop Rachied Doekhie door de NDP aan een kant is gezet en op politieke podia is besproken, af. 'Vooral gezien het feit dat de NDP-parlementariër medeoprichter is van de partij en ook nog drie termijnen in het parlement heeft gediend.'

Het was overigens ook door de tussenkomst van Doekhie. dat Manglie boezemvriend werd met NDP-voorzitter Desi Bouterse enkele jaren terug, toen die nog geen president was. 'Ik kan bijna niet geloven dat hij Doekhie niet meer accommodeert en gewoon aan een kant gooit. Precies alsof meneer Doekhie een zwerver is geworden? Terwijl Doekhie één van de oprichters is van de partij. Dit is onkan', aldus de ondernemer.

De rijstmagnaat benadrukt, dat hij 20 jaren lang naast Bouterse heeft gestaan en alles heeft meegemaakt. 'Ik was dicht bij het vuur. Ze kunnen mij niks zeggen en niks doen. Wat ik allemaal heb meegemaakt en wat ik weet, ze moeten oppassen. Daarom antwoorden ze me niet. Want als ik naar buiten ga komen met die dingen, is het niet gemakkelijk voor ze. Ik heb heel veel voor de partij gedaan. Mensen die Bouterse toentertijd wilden laten opsluiten en uitleveren, hebben toen een eigen partij opgericht (DNP 2000) om de NDP en Bouterse kapot te maken en te vernietigen. Die mensen heeft hij vandaag geaccommodeerd. Terwijl de mensen die hem altijd hebben geholpen en naast hem hebben gestaan, heeft hij zonder enige voorwaarde weggegooid. Dat neem ik hem zeer kwalijk.'

Wat iederen toch wist: Suriname is verre van gereed voor online onderwijs

'Degelijk online onderwijs is onmogelijk met internet dat niet voldoet'

(Bron foto: todospodemserfrida.com)

Omdat er niet voldoende is geïnvesteerd in ICT-onderwijs betaalt Suriname nu de prijs: het online onderwijs komt niet goed op gang. Anuskha Sonai, voorzitster van de ICT-Associatie, zegt zondag 17 mei 2020 in de Ware Tijd online, dat de infrastructuur en menselijke capaciteiten voor de ICT-sector goed in orde gemaakt moeten worden, als de overheid wil dat afstandsonderwijs slaagt. 
'Onze infrastructuur moet eerst goed aangepakt worden. Degelijk online onderwijs is onmogelijk met internet dat niet voldoet', waarschuwt Sonai. 

Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zei woensdag tijdens de reguliere persconferentie van het Covid-19 Managementteam, dat het 'geen eenvoudige taak' is om een antwoord te vinden op het onderwijsvraagstuk. 'We zitten met verschillende uitdagingen. Onderwijs in Suriname is zeker uniek te noemen.' Ferrier doelde op de uitdagingen om afstandsonderwijs te garanderen, ook voor leerlingen en studenten die de daarvoor benodigde faciliteiten niet hebben. Een team heeft zich gebogen over deze problematiek en tal van zaken in kaart gebracht voor het ministerie.

'We merken dat er bijvoorbeeld leerkrachten zijn die nog niet alles hebben dat nodig is om e-learning onder de knie te krijgen.' Dit is gebleken uit een enquête die door het team is uitgevoerd. Hierop zegt Sonai, dat leerkrachten die de capaciteiten en kennis ontberen om afstandsleren te garanderen, bijgeschoold moeten worden, wat niet goedkoop is. De bijscholing is de verantwoordelijkheid van de regering.

'Ook zijn er ouders die kennis noch vaardigheden hebben om waar nodig kinderen bij te staan', zei Ferrier.

Sonai pleit ervoor om voor leerlingen en studenten die niet de mogelijkheid hebben om mee te doen met afstandsonderwijs, bijvoorbeeld omdat ze geen computer hebben, een speciale ICT-winkel te openen waar ze tegen speciale prijzen terecht kunnen voor bijvoorbeeld een laptop of tablet.

Suriname is als het gaat om afstandsonderwijs wakker geschud door de coronacrisis, maar dit type onderwijs zal blijven bestaan. Alleen moet het anders aangepakt worden, blijkt uit mededelingen van de bewindsvrouwe. Ferrier erkent dat online onderwijs een grote uitdaging is voor het ministerie, 'want niet overal in Suriname, vooral het binnenland, is er internet en televisiebereik'.

Een andere uitdaging is, dat de huidige leerstof niet up-to-date is en dat veel zaken nog niet zijn gedigitaliseerd. Ferrier trapte een open deur in met haar opmerking, dat de leerstof deels is verouderd en sprak van 'een goed moment om deze zaken onder de loep te nemen en te kijken hoe ze kunnen worden aangepakt'.

Ondanks de uitdagingen wil de minister niet spreken van een verloren schooljaar. 'We moeten niet meer denken in schooljaren, maar in termen van ontwikkelingsmogelijkheden, want anders beperken we ons.'

KLM-toestel met ruim 300 repatrianten uit Nederland geland

Vliegtuig vliegt maandag 18 mei met in Suriname gestrande passagiers naar Schiphol


Op de J.A. Pengelluchthaven is zondagmiddag 17 mei 2020 iets na half vijf een KLM-vlucht vanuit Schiphol geland, met daarin ruim 300 reizigers die in het buitenland waren gestrand. Het gaat om een zogenoemde repatriatievlucht die uitgevoerd wordt met een KLM Boeing 777-306. Dit meldt Waterkant.net.

De luchtvaartmaatschappij vliegt maandag 18 mei terug naar Nederland en zal in Suriname gestrande passagiers mee terug nemen naar Schiphol.

Passagiers die een KLM-ticket hebben kunnen gratis meevliegen. Passagiers die in het bezit zijn van een SLM- of TUI-ticket kunnen een ticket aanschaffen voor US$ 725.

De teruggekeerde passagiers gaan bij aankomt meteen in quarantaine. Het is voorlopig de laatste repatriatievlucht tot de verkiezingen op 25 mei.

Naast oude waterput ook oude bakstenen waterkelder ontdekt tijdens herbouw voormalig ministerie van Algemene Zaken

Ook een oude afvalput vol met kapotte flessen blootgelegd

Waterput en -kelder (Bron foto: Peter Jan Kwakernaar/SGES.)

De Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) maakte op 5 mei bekend, dat een oude bakstenen waterput uit 1772 was ontdekt tijdens graafwerkzaamheden ten behoeve van de aanleg van de fundering van de herbouw van het voormalig ministerie van Algemene Zaken (het oude woonhuis van gouverneur Jan Nepveu) in het kader van het PURP-project (Paramaribo Urban Rehabilitation Program). 

Pal naast de put was een restant van een bakstenen muur gevonden, waarvan in eerste instantie werd gedacht dat het de fundering was van een oude paardenstal. Nader onderzoek heeft echter uitgewezen, dat bij verdere uitgraving het om een oude bakstenen waterkelder gaat, aldus de SGES zondag 17 mei 2020.

De waterkelder werd gevoed met regenwater afkomstig van het dak, terwijl de put door grondwater.

Een andere ontdekking betrof een oude afvalput vol met kapotte flessen:

(Bron foto: Stephen Fokké/SGES)

Boa constrictor tussen bananen in supermarkt in Amsterdam

Vogelspin in een bakje pitloze druiven uit Chili in een Albert Heijn in Arnhem


Een boa constrictor is afgelopen week ’tussen de bananen in een supermarkt’ in Amsterdam aangetroffen. Dat meldt de Dierenambulance Amsterdam zondag 17 mei 2020. 

'Het vermoeden bestaat dat de slang is meegereisd uit een ver land. Dit zien we helaas wel vaker, tussen fruit, meubels of in bijvoorbeeld grote containers. Net als deze slang overleven veel dieren deze reis niet', schrijft de ambulancedienst op Facebook. Om welke supermarkt het gaat, is niet bekendgemaakt.


Dit weekend trof een man uit Arnhem ook al een vogelspin in een bakje pitloze druiven uit Chili aan. Die had zijn vrouw een dag eerder gehaald bij de plaatselijke Albert Heijn meldt de regionale krant de Gelderlander.

Een dag later pakte de heer des huizes het bakje nietsvermoedend uit de koelkast om een trosje aan zijn zoon te geven. 'Toen zag ik die enorme vogelspin. Ik ben enorm geschrokken natuurlijk.'


Eerder op de dag deed Van den Akker ook al een graai in het bakje, maar toen hij had nog niets door. De Arnhemmer schakelde vervolgens zijn buurman (’een man met verstand van dieren’) in voor hulp. De spin is afgeleverd bij een reptielenwinkel in de buurt.

Een zegsman van de Albert Heijn, die niet durft te zeggen hoe het beestje Nederland precies heeft gehaald, spreekt tegen de krant van een uitzonderlijke vondst. 'Ik zou er ook van schrikken, denk ik. Gelukkig is er niks vervelends gebeurd en leeft de spin nog.' De man krijgt ter compensatie een nieuw bakje druiven aangeboden.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/Twitter/De Gelderlander/Facebook)

Bromfietser in Nieuw-Nickerie verleent auto geen voorrang

Bromfietser (19) vliegt tegen voorruit auto en belandt vervolgens in trens


De politie van Nickerie kreeg zaterdagavond 16 mei 2020 omstreeks elf uur melding van een aanrijding tussen een bromfietser en een auto op de kruising van de Juliana- en de Emmastraat in Nieuw-Nickerie. 

Uit het onderzoek blijkt dat de bromfietser over de Emmastraat reed. Op de vermelde kruising heeft de man geen voorrang verleend aan een auto met als gevolg de aanrijding.

De bromfietser is na de klap tegen de voorruit van de auto gevlogen en vervolgens in de trens beland. Een omstander heeft de 19-jarige bromfietser uit de trens gehaald.

De man liep door de aanrijding ernstig letsel op aan beide benen en aan zijn hoofd. Hij was niet aanspreekbaar en werd met een ambulance vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis in Nieuw-Nickerie.


(Suriname Mirror/Dagblad Suriname/Waterkant.net)

Nachtclubs, spa’s en sauna’s Bonaire onder strikte voorwaarden weer open

Ook zwembaden mogen hun deuren voor het publiek weer openen


Nachtclubs, spa’s en sauna’s mogen vanaf vrijdag 15 meii onder strikte voorwaarden weer open. Ook zwembaden mogen hun deuren voor het publiek weer openen, zo bericht het Openbaar Lichaam Bonaire zondag 17 mei 2020. 

Competities ofwel sporten in wedstrijdverband mogen niet, dit geldt ook voor kinderen. Voor wat betreft de sexclubs, hiervan mogen alleen de horecagelegenheden weer open. Het aanbieden en verlenen van seksuele diensten is verboden.

Evenementen waarbij een vergunning moet worden aangevraagd, blijven ook verboden.

De nieuwe Noodverordening COVID-19 met de verder versoepelde maatregelen is vanaf 15 mei van kracht en geldt tot en met 31 mei 2020, onder strikte voorwaarden. De sociale afstand van 1.5 meter en samenkomst van niet meer dan 50 personen, blijven van kracht.

Tevens gelden de hygiëne maatregelen nog steeds: regelmatig goed en vaak de handen wassen, met zeep. Deze regels blijven om een ongecontroleerde verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Hoewel de kans steeds kleiner wordt, kan niet geheel worden uitgesloten dat het coronavirus op Bonaire aanwezig is.

Bedelaar bij supermarkt door Chinees met een gasbuks beschoten

In supermarkt gasbuks en vuistvuurwapen met scherpe patronen aangetroffen


De Ware Tijd bericht vandaag, zondag 17 mei 2020, dat Hendrik A. (59), die het tot zijn gewoonte maakt te bedelen bij een supermarkt aan de Jozef Israëlstraat, vrijdagavond met een gasbuks is beschoten. Hij werd geraakt in zijn rechterbeen. 

In eerste instantie werden vijf Chinezen aangehouden, maar vier werden na verhoor heengezonden door de politie. De schutter is in verzekering gesteld.

Het slachtoffer was, zoals hij gewend is, vrijdagavond weer bij mensen aan het bedelen bij de supermarkt, toen hij zou zijn aangesproken door de winkelier. Bij het weglopen werd op de man geschoten.

De politie rukte zwaar uit en nam vijf Chinezen mee naar het politiebureau voor verhoor. Na onderzoek in de supermarkt werden de gasbuks en een vuistvuurwapen met scherpe patronen in beslag genomen.

Vier van de verdachten mochten uiteindelijk gaan. De schutter blijft in verzekerde bewaring. De politie van Geyersvlijt leidt het onderzoek.


Baby van 3 maanden oud in Costa Rica positief getest voor Covid-19

Jongste positief met Covid-19 in Costa Rica 


Een 3 maanden oude baby is de jongste positief met Covid-19 in Costa Rica. Minister van Volksgezondheid Daniel Salas heeft vrijdag 15 mei 2020 het nieuwe casusrapport vrijgegeven, dat 13 extra gevallen en in totaal 843 sinds de eerste op 6 maart heeft toegevoegd. 

Salas kondigde aan, dat een van deze nieuwe infecties de baby van drie maanden oud is. Er werden geen verdere details gegeven, aangezien de autoriteiten geen informatie over de patiënten verstrekken.


Tot en met vrijdag was de jongste een éénjarige, die al hersteld is.

In de meer dan 2 maanden waarin Costa Rica is aangetast door het ademhalingsvirus, zijn 49 minderjarigen door de ziekte getroffen. Costa Rica registreert tot dusver 843 gevallen met een leeftijdsbereik van 0 tot 87 jaar, waarvan er 293 actief zijn op vrijdag 15 mei.

(Suriname Mirror/QCosta Rica/Twitter)

Miss Costa Rica 2018 herstelt van fietsongeluk

Natalia Carvajal had nooit een fiets of fietsen geleerd als een klein meisje



Miss Costa Rica 2018, Natalia Carvajal, leert fietsen, maar ze kreeg al haar eerste grote schrik. De schoonheid smakte dinsdag 12 mei 2020 op de grond en liep daarbij een snijwond op die haar in een ziekenhuis deed belanden. Maar, het ongeluk zal haar er niet van weerhouden om weer op de fiets te stappen. 

De voormalige Miss zei dat ze iets van haar fietsen wilde maken: 'Ik was super opgewonden en op dit moment kan ik op zijn minst een paar dagen niets doen. Maar ik ben in orde, ze hebben mijn ietwat diepe sneden gehecht. Het was een grote schrik, omdat ik letterlijk leer, maar ik denk dat het te veel zelfvertrouwen was', zei Natalia.






Een bericht gedeeld door Natalia Carvajal 🖖 (@natalia.carvajal_) op

Ze legt uit dat alles goed ging, bijna aan het einde van haar rit, op een vlak terrein, iets te snel ging, zelfverzekerd was, de boomstronk niet zag. Het stuur kwam tegen haar lies. 'Ik kon niets doen, gelukkig was de kliniek dichtbij', zei de voormalige Miss en tv-presentatrice.

Het ongeluk gebeurde in Guanacaste, in de buurt van Pinilla, Tamarindo.

Natalia zei dat ze nooit een fiets had of leerde rijden als een klein meisje, maar toen ze opgroeide, vond ze nooit de tijd. Ze besloot om te gaan fietsen nu ze meer vrije tijd heeft en kan genieten van haar tijd in Guanacaste, waar weinig auto's op de weg zijn.

'Ik lach, omdat ik tegen mijn vriend zei, ik heb het onder de knie en vijf minuten later lag ik op de grond.' Zodra ze genezen is, zal ze weer terug op het zadel zitten: 'Omdat ik het gevoel heb dat als je het niet snel doet, je een beetje fobisch kunt worden nadat je bang bent geworden. Ik weet niet wanneer het zal zijn.'




Een bericht gedeeld door Natalia Carvajal 🖖 (@natalia.carvajal_) op



(Suriname Mirror/QCosta Rica/Instagram/Twitter)

Honduras en Costa Rica nemen maatregelen om komst van Nicaraguanen te stoppen

Grensbewaking verscherpt ter bescherming tegen ontoereikende reactie van Nicaragua op Covid-19-pandemie

'Zorgen Costa Rica tonen arrogantie en superioriteit aan die niet gepast zijn onder de Midden-Amerikaanse volkeren'


Twee politieagenten en een militaire officier begeleiden een paar jonge mannen vanaf hun paarden bij de oevers van de rivier de Guasaule. Het maakt deel uit van hun missie om de toegang van Nicaraguanen tot Honduras te blokkeren, gezien Managua's kennelijke onverschilligheid voor de pandemie van het coronavirus. De mannen blijken Hondurezen te zijn die vanuit Nicaragua door een blinde vlek aan de grens oversteken en kaasblokken dragen om in hun gemeenschappen te verkopen. 'We hebben allemaal honger', rechtvaardigt een Hondurese politieagent die de twee jonge mannen zonder straf doorlaat. 

De missie van Hondurese functionarissen die aan de grens zijn ingezet, is 'besmetting te voorkomen van Nicaraguaans personeel dat met het virus meegaat', vertelde luitenant Carlos Wilfredo Cruz, gewapend met een M-16 geweer, aan persbureau AFP.

Honduras en Costa Rica hebben de afgelopen weken de grensbewaking verscherpt om zichzelf te beschermen tegen wat beide regeringen beschouwen als een ontoereikende reactie van Nicaragua op de Covid-19-pandemie. Hoewel veel landen beperkende maatregelen nemen, waaronder thuis blijven en grenssluitingen om het coronavirus in te perken, zijn er in Nicaragua geen beperkingen opgelegd en heeft de regering van Daniel Ortega integendeel opgeroepen tot massale marsen en vieringen.

De inzet van politie en leger strekt zich uit van de douane tot een dozijn blinde hoeken aan de overkant van de rivier, die door een ernstige droogte in een rotsbodem is veranderd. De autoriteiten patrouilleren ook in het kreupelhout, waar illegale handel in beide richtingen plaatsvindt - zoals die van gesmokkelde kaas. Terwijl de Hondurese politie en het leger voorkomen dat Nicaraguanen via blinde hoeken binnenkomen, hebben douane-, gezondheids- en immigratiediensten ook het epidemiologisch toezicht nabij de grens versterkt.

'We zijn bezorgd dat de zusterrepubliek Nicaragua geen enkele beschermingsmaatregel neemt' tegen de pandemie, zei de douane-administrateur aan de grens, Rosana Ventura. 'Onze bezorgdheid is latent, omdat we ons bij een grenspost bevinden met een land dat geen beschermingsmaatregelen neemt', benadrukte ze.

(Bron foto: QCosta Rics)
Ventura gaf aan, dat ongeveer 900 vrachtwagens die goederen vervoeren elke 24 uur langs dat douanekantoor rijden. Een arts die de vrachtwagenchauffeurs onderzoekt, José Alfredo Sánchez, zegt dat de vervoerders hem laten weten dat er in Nicaragua geen beschermingsmaatregelen zijn zoals in de rest van Midden-Amerika. 'We weten niet hoeveel mensen besmet zijn in Nicaragua, omdat Nicaragua geen tests doet, dus dat garandeert dat het aantal dat ze geven niet echt is', waarschuwde de dokter.

Nicaragua meldt officieel 8 doden en 25 gevallen van coronavirus, hoewel maatschappelijke organisaties meer dan duizend infecties en bijna 200 doden hebben gemeld.

Sánchez is verantwoordelijk voor het goedkeuren van de toegang van vrachtwagenchauffeurs tot het grondgebied van Honduras na het nemen van hun temperatuur, en vraagt ​​hen of ze symptomen van Covid-19 hebben en waarschuwt hen voor de risico's van de ziekte.

Na het overleg met Sánchez zei de 50-jarige Guatemalteekse transporteur Edy Roberto Taltique, die een lading papierrollen van Costa Rica naar Guatemala vervoert, dat de Costa Ricaanse autoriteiten betere maatregelen nemen tegen de ziekte. 'In Costa Rica, aan de grens, bij de ingang, is een uitstrijkje verplicht voordat het het gebied binnengaat en van daaruit gaat (het monster) naar het laboratorium, zij geven de resultaten en u kunt binnenkomen', zei hij. Costa Rica begon met het testen van alle vrachtwagenchauffeurs die het land binnenkomen met vracht, en mensen met symptomen zoals verstopte neus of hoest mogen niet binnenkomen, aldus minister van Volksgezondheid Daniel Salas. Daarnaast heeft het land zijn zes politiediensten, waaronder de gerechtelijke politie (OIJ), gemobiliseerd om het grenstoezicht te versterken en de binnenkomst van Nicaraguanen te beperken.

Costa Rica heeft een bevolking van ongeveer 500.000 Nicaraguanen die regelmatig tussen de twee landen reizen, maar San José verhinderde de terugkeer van zijn noorderburen als onderdeel van acties ter bestrijding van de pandemie. Bovendien gebruikt het drones om de grens vanuit de lucht te bewaken en installeerde het een vliegveld in het grensgebied om luchtpatrouilles uit te voeren, aldus het ministerie van Openbare Veiligheid.

Meer dan 50 leden van de Wetgevende Vergadering van Costa Rica hebben de Pan American Health Organization (PAHO) gevraagd om in Nicaragua in te grijpen, onder verwijzing naar de lakse reactie van het land op het coronavirus. In reactie daarop beweerden Nicaraguaanse parlementsleden, dat de verzoeken van Costa Rica 'xenofoob en racistisch' waren. De afgevaardigden voerden aan, dat de zorgen van Costa Rica over de reactie op het coronavirus in Nicaragua 'arrogantie en superioriteit' aantoonden die 'niet gepast zijn onder de Midden-Amerikaanse volkeren'.

(Suriname Mirror/The Tico Times/AFP)

2019 Dodelijkste jaar in Mexico voor LGBT+ -mensen in vijf jaar

117 Lesbiennes, homo's, bi-seksuelen en transgenders vermoord

(Bron foto: Letra S)
'Slachtoffers worden blootgesteld aan meerdere vormen van geweld, voor of zelfs nadat ze zijn vermoord'


Mexico ziet een golf van extreem geweld tegen LGBT+ -mensen in het dodelijkste jaar in een half decennium, zei een vooraanstaande mensenrechtengroep vrijdag 15 mei 2020, daarbij verwijzend naar gevallen van wreed neergestoken en vermoorde slachtoffers in het openbaar. 

In 2019 werden 117 lesbiennes, homoseksuelen, bi-seksuelen en transgenders in Mexico vermoord, bijna een derde vergeleken met 2018 en het hoogste aantal sinds 2015, volgens de LGBT+ -rechtengroep Letra S.


Over het algemeen was vorig jaar Mexico's dodelijkste ooit, maar de toename onder de homo- en transgemeenschap was groter, zei Alejandro Brito, directeur van Letra S. 'We hebben gedocumenteerd dat slachtoffers worden blootgesteld aan meerdere vormen van geweld, voor of zelfs nadat ze zijn vermoord', zei Brito. 'Er is wreedheid jegens de slachtoffers', vertelde hij aan de Thomson Reuters Foundation.

Slachtoffers zijn geboeid aangetroffen, herhaaldelijk neergestoken en op openbare plaatsen, zei hij. Een lesbische vrouw werd op een avond vermoord met haar vriendin in de stad Cuernavaca, en de lichamen van verschillende vermoorde transvrouwen werden op straat gevonden. Te midden van wijdverbreid bendegeweld en drugshandelgroepen in Mexico werden vorig jaar volgens officiële gegevens meer dan 34.500 slachtoffers van moordzaken gemeld. Maar, terwijl het aantal slachtoffers van moord in 2019 met 2,5% steeg, was het aantal vermoorde homo's en transgenders 27% hoger dan in 2018, zei Letra S. Meer dan de helft van de slachtoffers waren transgendervrouwen, terwijl bijna een derde homomannen waren.

Tussen 2015 en 2019 werden in Mexico minstens 441 LGBT+ -mensen vermoord, aldus de groep. LGBT+ -rechten zijn sterker geworden in Mexico, met discriminatie op grond van seksuele geaardheid sinds 2003 verboden. Het land was het tweede, dat na Ecuador een dergelijke wet in Latijns-Amerika implementeerde. Meer dan de helft van de 32 staten van Mexico erkent het homohuwelijk, en de hoogste rechtbank van het land heeft bepaald dat transgenders het wettelijke recht hebben om hun genderidentiteit te wijzigen op officiële documenten.

Brito zei dat de toenemende zichtbaarheid die wordt geboden door de vooruitgang in LGBT+ -kwesties mogelijk heeft bijgedragen aan het stijgende geweld. Het geweld 'is specifiek gericht tegen LGBT-mensen', zei hij. 'De grotere zichtbaarheid ... heeft machogroepen, fundamentalistische sectoren ertoe gebracht deze publieke aanwezigheid van homo's, lesbiennes en transgenders af te wijzen.'

Homo's en transgenders worden nog steeds geconfronteerd met maatschappelijke vooroordelen in het overwegend katholieke land waar religieuze groeperingen vaak LGBT+ -rechten bekritiseren.

In een overheidsonderzoek uit 2017 zei ongeveer een derde van de Mexicanen dat ze geen kamer zouden verhuren aan een homo of transgender. Parlementariërs waren verheugd over de gegevens om het vaak onder gemelde geweld tegen LGBT+ -mensen in Mexico onder de aandacht te brengen. 'Haatmisdrijven als gevolg van homofobie en transfobie worden over het algemeen onzichtbaar gemaakt', zegt Patricia Mercado, een senator bij de oppositiepartij Movimiento Ciudadano. 'We moeten blijven werken aan het voorkomen van alle vormen van discriminatie die tot een haatmisdrijf kunnen leiden.'

De gegevens over moorden waren gebaseerd op nieuwsberichten over LGBT+ -moorden, maar het werkelijke aantal zou volgens Letra S. veel hoger kunnen zijn.

(Suriname Mirror/Puerto Vallarta Daily News/Twitter)

In Mexico werken meer dan 800 Cubaanse gezondheidswerkers

Federale regering wil lokale gezond- heidwerkers niet volledige loon betalen


Volgens bronnen van het gezondheidssecretariaat van de federale overheid zijn  in Mexico bijna 800 Cubaanse artsen en gezondheidswerkers actief om het coronavirus Covid-19 aan te pakken. Het gezondheidssecretariaat legde uit, dat ze al wekenlang betrokken zijn bij een delegatie van Cubaanse artsen. Ze ondersteunden met onderdak, voedsel en transport naar medische centra. 

Het Secretaría de Desarrollo Económico van de hoofdstad (Sedeco) vertelde persbureau EFE, dat ze een telling hebben van 800 Cubaanse artsen, verpleegsters en gezondheidswerkers die in Mexico-Stad verblijven. De hotels zijn toegekend door zakenlieden in ruil voor de voordelen van de federale overheid om deze gezondheidswerkers te huisvesten. Onlangs verscheen er een artikel waarin werd uitgelegd, dat verschillende van deze Cubaanse dokters in het Hotel Imperial aan de Paseo de la Reforma verbleven. De informatie voegde eraan toe, dat de meeste artsen - tot 720 - in Mexico-Stad en de buitenwijken werkten, waar er meer gevallen zijn. Sommigen werden echter naar andere staten gestuurd.

'We hebben al geruime tijd een samenwerkingsakkoord op gezondheidsgebied met Cuba. In het bijzonder, nu ter attentie van de pandemie, zijn hier verschillende Cubaanse artsen en verpleegsters, in verschillende ziekenhuizen van de stad', zei de burgemeester van Mexico-Stad, Claudia Sheinbaum, afgelopen vrijdag, 15 mei 2020, onder het excuus dat Mexico lijdt aan een tekort aan artsen en verpleegsters, wat niet waar is gebleken, aangezien er veel gezondheidswerkers zijn, maar de federale regering wil hen niet het volledige loon betalen.
 
De samenwerking is in samenwerking met het Instituto de Salud para el Bienestar (Insabi), het ministerie van Volksgezondheid van de regering van Mexico-Stad en de Cubaanse regering, zei Claudia Sheinbaum. 'Het maakt deel uit van deze internationale samenwerking. Het is goed dat deze verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten ons op een kritische manier in Mexico-Stad ondersteunen', zei ze.

Op 24 april publiceerde het federale gezondheidssecretariaat een overeenkomst in het Diario Oficial de la Federación, (DOF), waarin werd vastgesteld dat 'voor de duur van de gezondheidsnoodsituatie veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus, gezondheidswerkers met een opleiding in het buitenland' ingehuurd worden.

Op 8 april meldde het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de komst van tien Cubaanse experts om de pandemie van Covid-19 te evalueren, maar zonder 'medische diensten aan de bevolking te verlenen'. 'Het bezoek van de Cubaanse specialisten is een voorbeeld van de historische vriendschap die Mexico in Cuba heeft', zei het ministerie van Buitenlandse Zaken. In de dagen na deze datum zouden er, op basis van deze overeenkomst in Mexico-Stad, honderden Cubaanse dokters zijn gearriveerd, zonder dat er publiciteit zou zijn geweest als er medisch materiaal uit de Verenigde Staten of China kwam.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vermeden het exacte aantal Cubaanse artsen te melden. De 'medische missies', zoals ze in Cuba worden genoemd, bestaan ​​uit het sturen van gezondheidswerkers naar landen die erom vragen bij de Cubaanse regering. Deze hulp is niet gratis en het is de Cubaanse regering die de salarissen int van de artsen en andere gezondheidswerkers die in een bijna-slavernijregeling werken.

Volgens cijfers van 30 april van de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn er tientallen naar Caribische landen gestuurd, zoals Dominica, Barbados, Grenada, Suriname of Belize. Terwijl 31 professionals naar Honduras, Nicaragua en Venezuela werden gestuurd, en naar Mexico, werd er volgens de Cubaanse autoriteiten 'technische bijstand' gestuurd, zonder het aantal gezondheidswerkers op te geven. In Afrika werden ook delegaties gestuurd naar Togo, Zuid-Afrika, Angola en Kaapverdië. En tot slot naar landen als Italië, Qatar of Andorra. In vrijwel alle gevallen heeft Cuba het vertrek van elke brigade openbaar gemaakt.


(Suriname Mirror/The Yucatan Times/Twitter)

Coronavirus-pandemie bereikt tientallen inheemse groepen in Braziliaanse Amazonegebied

'Virus bereikt met angstaanjagende snelheid inheemse gebieden in heel Brazilië'



De pandemie van het coronavirus heeft 38 inheemse groepen in Brazilië getroffen, waardoor de angst voor bevolkingsgroepen met een voorgeschiedenis van decimatie is toegenomen. door externe ziekten. 'Het virus bereikt met angstaanjagende snelheid inheemse gebieden in heel Brazilië', zei Articulação dos Povos Indígenas do Brasil (APIB) vrijdag 15 mei 2020 in een verklaring. 

Een APIB-enquête meldt 446 gevallen van het nieuwe coronavirus en 92 sterfgevallen onder de getroffen groepen, voornamelijk in de Braziliaanse Amazone.



Het grimmige nieuws kwam een ​​dag nadat de inheemse gemeenschap van Parque das Tribos, buiten de noordelijke stad Manaus, een begrafenis had gehouden voor haar chef, Messias Kokama, die stierf aan Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Kokama, die 53 was, werd begraven in een gesloten kist die in plastic was gewikkeld om verspreiding van het virus te voorkomen.


Brazilië heeft tot nu toe bijna 15.000 doden en 220.000 gevallen geregistreerd, hoewel experts zeggen dat te weinig testen betekent, dat de echte cijfers 15 keer hoger of meer kunnen zijn.

Ondertussen zei de non-gouvernementele organisatie Survival International dat de pandemie ook een opening creëert voor illegale goudzoekers en houthakkers om inbreuk te maken op inheemse landen. 'Talloze inheemse gronden worden binnengevallen, met de steun van een regering die de eerste volkeren van het land volledig wil vernietigen en het niet probeert te verbergen', zei de groep. Het bekritiseerde de extreemrechtse president Jair Bolsonaro voor zijn streven om beschermde inheemse landen open te stellen voor landbouw en mijnbouw.

Amazonebekken 
Ook op vrijdag zei de Colombiaanse president Ivan Duque, dat Brazilië meer troepen naar zijn grens met Colombia in het Amazone-regenwoud zou sturen om de stijgende Covid-19-infecties daar tegen te gaan. De twee landen zullen ook informatie over de pandemie delen en proberen de gezondheidsmaatregelen te coördineren, zei de president, nadat de ministers vrijdag bilaterale gesprekken hebben gevoerd.

Ondertussen werd een quarantaine van kracht in het Colombiaanse Amazonas-departement met ongeveer 77.000 inwoners, dat 1.003 coronavirusinfecties heeft geregistreerd. Dat is het grootste aantal per 100.000 inwoners van heel Colombia. Minstens 30 mensen zijn omgekomen.

Infecties in de grensgebieden van Amazonië in Colombia, Brazilië en Peru kunnen volgens omroep Caracol oplopen tot meer dan 20.000. De hoofdstad van Amazonas, Leticia, is alleen bereikbaar via de lucht en de rivier en is economisch afhankelijk van de handel met Brazilië en Peru, waarvan de grenzen zonder enige vorm van controle kunnen worden overschreden. Colombia heeft nu de grens gesloten, zei burgemeester Jorge Mendoza van de stad.

Vóór de onderhandelingen met Brazilië waren Colombia en Peru al overeengekomen om een ​​ministerieel comité op te richten, dat tot taak heeft een actieplan te lanceren, gezondheidsmaatregelen te coördineren en informatie uit te wisselen over behandelingen in het grensgebied.

De snelle toename van infecties in het verarmde Amazonas was voor de regering aanleiding deze tot het einde van de maand in quarantaine te plaatsen. Het ziekenhuis en de kliniek in Leticia staan ​​op het punt in te storten en Amazonas heeft geen intensive care-faciliteiten. De begraafplaats in Leticia heeft geen ruimte meer en de lokale autoriteiten zijn van plan er nog een aan te leggen, meldde Caracol. Het nieuwe coronavirus heeft vooral inheemsen getroffen, van wie velen in overvolle huizen wonen in gebieden zonder gezondheidsfaciliteiten en moeilijk te bereiken zijn

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Twitter)