donderdag 11 juni 2020

24 Nieuwe personen Covid-19 positief bevonden...

Teller op de covid19.sr website is van 144 naar 168 gestegen


Het hoogste aantal van 24 personen dat Covid-19 positief is bevonden, is donderdag 11 juni 2020 geregistreerd. De teller op de covid19.sr website is van 144 naar 168 gestegen. De actieve gevallen bedragen nu 158.
De teller was aanvankelijk met 25 omhoog, maar deze is intussen bijgesteld. Starnieuws bericht, dat iemand die is gestorven, positief getest is op Covid-19. De doodsoorzaak moet nog formeel vastgesteld worden.

De directrice van het ministerie van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun, zei woensdag nog tijdens de persbriefing van het Covid-19 Managementteam, informatie van de epidemiologen te hebben ontvangen dat de situatie nog beheersbaar is.

Er zijn drie clusters geïdentificeerd. Een van de clusters is door contact tracing en overheids-quarantaine stopgezet. Bij deze cluster zijn er volgens de medici geen nieuwe positieve gevallen. Bij de overige twee clusters worden de positieve gevallen geregistreerd.

Er is ook goed contact met de Braziliaanse gemeenschap, waardoor ook veel meer testen plaatsvinden. De mensen melden zich bij ziekteverschijnselen. Het overgrote deel van de mensen dat getest wordt is Surinamer.

Steun Suriname Mirror met een simpele ('muis'-)'klik'!

Een 'klik' kost u niets, maar is toch een belangrijke steun voor Suriname MirrorHet samenstellen, onderhouden, verbeteren en op kwalitatieve en informatieve wijze voorzien van Suriname Mirror van Surinaams nieuws en relevant nieuws uit Latijns-Amerikaanse- en Caribische landen vergt veel tijd en energie, maar ook geld. U, de lezers, kunt uw bijdrage op eenvoudige leveren om Suriname Mirror online te houden, waardoor ook de, inhoudelijke, kwaliteit gegarandeerd blijft, zeven dagen in de week.

Hoe kunt u uw bijdrage kosteloos leveren?

Heel simpel, door gewoon een (twee of drie) van de wisselende advertentie(s) op de homepage van Suriname Mirror nu en dan aan te klikken. Met elke klik op/naar een advertentie ontvangt Suriname Mirror namelijk, via Google, een zeer klein bedrag, de enige inkomstenbron van Suriname Mirror. Maar, alle kleine beetjes helpen!

Wij hopen op uw welwillende medewerking, steun, waarvoor Suriname Mirror u zeer erkentelijk zal zijn. Het is die steun, die zal bijdragen aan de continuering en inhoudelijke- en ook redactionele uitbreiding van Suriname Mirror. Vooral nu, deze dagen van de Coronavirus pandemie, is juiste en onafhankelijke informatievoorziening zeer belangrijk.

Wie op een andere wijze Suriname Mirror – eenmalig of structureel – financieel wil steunen kan daartoe via SurinameMirrror@gmail.com contact opnemen met de redactie.

Dank!

Suriname Mirror
11 juni 2020
Paramaribo – Suriname

Bee (ABOP) wil dat Moengo en Albina worden bevoorraad - 'In het oosten van het land kan een humanitaire ramp ontstaan'

'Ook betere richtlijnen geven bij de post te Stolkertsijver'


Assembleelid Marinus Bee (ABOP) vindt dat het Covid-19 Managementteam ervoor moet zorgen, dat Moengo en Albina worden bevoorraad. Ook moeten er betere richtlijnen worden gegeven bij de post te Stolkertsijver. Een hoogzwangere vrouw die naar Paramaribo moest voor de bevalling, werd niet doorgelaten. 

Bee zegt donderdag 11 juni 2020 op Starnieuws, dat er in het oosten van het land een humanitaire ramp kan ontstaan. Veel schappen van de winkels zijn leeg. Een truck die gas moest leveren is niet doorgelaten bij de post van Stolkertsijver en is teruggekeerd zonder Moengo en Albina aan te doen.

Tijdens een update van het Covid-19 Managementteam is woensdag meegedeeld, door de onderdirectrice Nationale Veiligheid, Gwendoline Babel, dat vrijdag Subisco Marowijne zal bevoorraden. Bee vraagt zich af waarom dat pas vrijdag zal gebeuren, terwijl de winkels leeg zijn. Ook het pinnen in het oosten van het land is een probleem.

Al deze zaken dienen zo snel mogelijk opgelost te worden, benadrukt de volksvertegenwoordiger. Er is veel onrust over de gang van zaken.

Bouterse: 'Ik ga nooit confrontatie opzoeken, maar geloof me, ik schuw geen enkele confrontatie'

'Niemand heeft er enig baat bij dat we weer turbulente situatie krijgen en dat wij hier weer rommel krijgen in het land'

Bouterse reageert geagiteerd op inmiddels gerectificeerd interview Santokhi op BNR Nieuwsradio Nederland


President Desi Bouterse zei vanmiddag, donderdag 11 juni 2020, in het SRS-programma Bakana Tori, dat hij onlangs van acht uur 's avonds tot half zes in de ochtend heeft gesproken met VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi. Ook met Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, heeft hij gesproken. Tot eer van beiden, beweert Bouterse, hebben geen van hen over samenwerking gesproken. Er is gesproken over een soepele afhandeling van zaken en ondersteuning van de regering.


Verder is gesproken over zaken, waar juist nu turbulentie over is. In de Nederlandse media is bericht, dat Santokhi bereid zou zijn Bouterse uit te leveren aan Nederland. Santokhi heeft dit intussen ontkend en er is correctie gekomen.

'U kunt zich voorstellen dat het mij gestoord heeft, dat juist een van de onderwerpen waarover wij spraken, toen de heer Santokhi met zijn vrienden uit Holland belde, of zij belden naar hem. Dat een dergelijk interview werd afgelegd. De mensen moeten weten en de mensen kennen me. Ik ben een gewoon mens. Ik ga nooit confrontatie opzoeken, maar geloof me, ik schuw geen enkele confrontatie. Als de mensen het zo willen spelen, dat is hun verantwoordelijkheid. Wij roepen op dat de regering ondersteund moet worden, het volk wil dat. En dan moeten zij aan het werk', zei Bouterse.

'Wanneer een wijze man tot inzicht is gekomen, zeggen ze in Tibet, dan wordt hij een gewone man. Meneer Santokhi is een wijze man. Ik zou van hieruit een beroep op hem willen doen om te proberen een gewone man te worden. En daarbij heb ik geen probleem om de deur open te maken. Maar, als je de deur openmaakt voor iemand zal de persoon zelf naar binnen moeten gaan. Ik hoop dat hij, en zij die volgen, precies begrijpen wat ik bedoel, omdat niemand heeft er enig baat bij dat we hier weer turbulente situatie krijgen en dat wij hier weer rommel krijgen in het land. We zijn een voorbeeld in de wereld. Wij leven vredig naast elkaar.'

Hij roept op om verder samen aan de opbouw van het land te werken.

'De gespierde taal en denk ik confrontatie met mij, geloof mij, Santokhi gaat het niet kunnen houden. Dus ik hoop dat hij daadwerkelijk zegt dat de mensen hem verkeerd hebben geïnterpreteerd. Ik heb de bandjes over en weer beluisterd en het was niet mis. Het was in schril contrast met wat wij uren, uren en uren hebben besproken.'

VHP-voorzitter Santokhi: 'Surinamers worden niet uitgeleverd'

Spoed persconferentie VHP over onjuiste mediaberichten in Nederland

'Vraagstukken van opsporing zijn geen zaak van de politiek, maar van de rechterlijke macht'


'Surinamers worden niet uitgeleverd.' Dat zei VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vandaag, donderdag 11 juni 2020, tijdens een spoed persconferentie in partijcentrum De Olifant. Ook ABOP-leider Ronnie Brunswijk gaf de geruststelling, dat geen enkele landgenoot aan het buitenland zal worden uitgeleverd. Dit bericht de Ware Tijd.

Directe aanleiding voor de bijeenkomst was de commotie die naar verluidt is ontstaan vanwege een verkeerde weergave woensdag van een interview met de Nederlandse radiozender BNR.

Brunswijk merkte op, dat de aanstaande regeercoalitie geen problemen zoekt of onrust in de samenleving wenst te creëren. 'Wij willen in alle rust werken. Wij gaan geen problemen zoeken of spanningen creëren.' De politicus riep voornamelijk de marrongemeenschap op zich niet op stang te laten jagen door verkeerde informatie. Ook is dit het moment om de etnische scheidslijnen onder de bevolking te overstijgen, stelde hij. 'Dit is het moment om de naties bij elkaar te brengen. Dit is het moment om het waar te maken.'
Hij voegde eraan toe dat geen enkele Surinamer aan het buitenland wordt uitgeleverd.

Santokhi merkte op, dat rechtshulpverzoeken tussen landen een normale zaak is. Indien Nederland om uitlevering van Bouterse vraagt zal dat verzoek op de gebruikelijke procedure via de procureur-generaal worden afgehandeld. Vraagstukken van opsporing zijn geen zaak van de politiek, maar van de rechterlijke macht, aldus Santokhi.

Volgens de VHP-leider zijn de uitspraken die hij tijdens het interview heeft gedaan uit context gehaald. De VHP heeft geëist, dat BNR de gewraakte publicatie rectificeert. Dat is inmiddels ook gebeurd.

Ook is het complete interview te beluisteren op de website van de desbetreffende radiozender. Een aantal Nederlandse media hadden woensdag de publicatie van BNR overgenomen.

'We moeten niet drastisch gaan doen en dreigen met sancties en boetes, dat gaat averechts werken'

Mathoera (VHP): 'Covid-19 maatregelen hebben ze geen wettelijke grondslag'

'Ik heb tot woensdagmiddag geen presidentieel besluit gezien'


Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) complimenteert burgers die zich tot nu toe zoveel mogelijk hebben gehouden aan de Covid-19 maatregelen. 'Ook al zijn deze regels niet voor iedereen duidelijk en hebben ze geen wettelijke grondslag, merk ik dat het overgrote deel van de samenleving zich houdt aan de regels. Dit is een pluimpje waard', zegt Mathoera vandaag, donderdag 11 juni 2020, op Starnieuws. 

Tegelijk waarschuwt ze: 'We moeten nu niet drastisch gaan doen en dreigen met sancties en boetes, want dat gaat averechts werken. Maatregelen moeten gewoon rechtvaardig gevonden worden, waardoor het gros van de burgers zich hieraan houdt.'

Het opleggen van straffen als hechtenis of geldboetes bij het overtreden of niet naleven van de Covid-19 maatregelen, is wettelijk niet helemaal geregeld. Hoewel de Wet Uitzonderingstoestand Covid-19 (WUC, kort gezegd Covid-wet) de regering in staat stelt om Covid-19 maatregelen te treffen, blijkt niet of de aangekondigde maatregelen daadwerkelijk een besluit zijn van de regering, vindt Mathoera.

Het presidentieel besluit waarin al deze specifieke, uitgewerkte, maatregelen zouden moeten zijn vastgesteld, wordt volgens haar ook niet genoemd. 'Ik heb tot woensdagmiddag geen presidentieel besluit gezien', zegt Mathoera. Het ontbreken hiervan creëert verwarring in de samenleving en doet twijfel ontstaan over de grondslag van al deze maatregelen. 'Deze twijfel mag absoluut niet ontstaan.'

Mathoera merkt ook op, dat de regering alle maatregelen moet afkondigen en niet de directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid en/of het Nationaal Covid-19 Managementteam. 'Zij doen een goede job, maar zijn niet bevoegd om zulke verregaande maatregelen te treffen.'

Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat afgekondigde maatregelen gestoeld zijn op een formeel besluit van de regering. 'Het gaat om verregaande maatregelen die de vrijheid en de grondrechten van burgers beperken en die moeten goed doordacht en weloverwogen zijn, en formeel genomen en formeel vastgelegd volgens wettelijke procedures.'

Lees hier het volledig artikel op Starnieuws.

KLM jaagt reisagenten tegen zich in het harnas

(Bron foto: Beursreizen)
Met ingang van 9 juli alle ticketverkopen via eigen KLM-kantoor en website

Reisagenten en Associatie van Reisagenten in Suriname (ASRA) onaangenaam verrast


De KLM heeft reisagenten schriftelijk te kennen gegeven, dat met ingang van 9 juli alle ticketverkopen via het eigen kantoor en de website zullen worden gedaan. Er zal op die manier geen commissie worden betaald over de verkochte tickets aan reisagenten. De KLM deelt mee, dat ze financieel in zwaar weer verkeert vanwege de wereldwijde Covid-situatie. Dit besluit geldt voor alle landen waar de KLM op vliegt. 

De reisagenten en ook de Associatie van Reisagenten in Suriname (ASRA) zijn onaangenaam verrast met de mededeling van de KLM. Zij zullen zich niet hierbij neerleggen. Dit zal schriftelijk aan de KLM worden meegedeeld, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 11 juni 2020.

De ASRA en de KLM hebben in april een eerste aanzet gegeven om de kosten voor de luchtvaartmaatschappijen naar beneden te brengen door tot een ander business model te komen. De KLM zou geen of substantieel minder commissie betalen aan reisagenten. Deze onderhandelingen zijn nog gaande en zullen voortgezet worden totdat een overeenkomst is gesloten.

De KLM zegt zich ervan bewust te zijn, dat het nog steeds geldende Staatsbesluit aangepast dient te worden voordat een andere overeenkomst kan worden uitgevoerd.

De KLM stelt in de brief aan de reisagenten, dat het de verwachting is dat het herstel van de luchtvaartsector en reisbranche nog enige jaren zal duren. Daarom moet er op dit moment kosten worden bespaard. Op grond hiervan zullen alle verkopen via het eigen kantoor en de website plaatsvinden. Dit zal doorgaan totdat een convenant met de reisagenten is gesloten en het bekrachtigd is door een gewijzigd of geannuleerd Staatsbesluit.

Het gaat om een tijdelijk besluit volgens KLM Country Manager Martijn ten Broecke in de brief aan de reisagenten.

Nieuwe Assemblee wordt 29 juni geïnstalleerd

Draaiboek wordt aan de Covid-19 situatie aangepast


De Nationale Assemblee mag niet langer dan 5 jaar aanzitten. 29 Juni is dan ook de laatste dag waarop de nieuwe leden kunnen worden toegelaten. Daarom worden de voorbereidingen getroffen voor deze dag. Overleg is gevoerd met alle partijen in De Nationale Assemblee. aldus Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons vandaag, donderdag 11 juni 2020, op Starnieuws. 

Door Covid-19 gaat de voorbereiding wat anders dan normaal, legt Simons uit. 'De besprekingen die ik met de staf moet hebben gebeuren via zoom en andere digitale middelen. Er is dispensatie voor mensen die op de werkplek moeten zijn', zegt de Assembleevoorzitster.

Na het overleg met de fracties is besloten de vergadering van 29 juni in het gebouw van De Nationale Assemblee te houden en het draaiboek aan de Covid-19 situatie aan te passen.

Vijf jaar geleden is De Nationale Assemblee voor de eerste keer op 30 juni 2015 bijeengekomen. Nadat de leden toegelaten en beëdigd waren, zijn de voorzitter en vicevoorzitter gekozen. President Desi Bouterse, die toen ook gekozen was als Assembleelid, had afgezien van het lidmaatschap van het college. In zijn plaats kwam Ronald Hooghart. Hij heeft opgetreden als fungerend voorzitter.

Meisje (9) in Costa Rica verkoopt ‘bolihelados’ om familie in corona-crisis te helpen

In iets meer dan een maand heeft ze al ruim 700 bolihelados gemaakt en verkocht


Een negenjarig meisje verkoopt ‘bolihelados’ (eigen gemaakte ijsjes) om familie in de Covid-19 crisis te helpen. Haar liefde voor koken en haar verlangen om te helpen hebben ertoe geleid, dat ze de quarantaine zeer goed heeft doorstaan ​​en haar familie heeft geholpen. 

Het enorme hart van Juliana, had zichzelf in april tot doel gesteld haar familie die door de pandemie was getroffen, te helpen en die erin slaagde 'bolihelados' te maken en te verkopen.

Die motivatie veranderde van een klein idee in een project waar dit ondernemende meisje haar ziel, leven en hart in heeft gestopt.

In iets meer dan een maand heeft ze al meer dan 700 bolihelados gemaakt en verkocht.

Zij is zelf verantwoordelijk voor het bezorgen van de bestelling.

De magie van deze inspanning vindt plaats in de keuken, waar Juliana, met de hulp en begeleiding van haar ouders, bezig is geweest met het bedenken van nieuwe smaken en het maken van een product waar mensen van genieten.

Als u het ondernemerschap van Juli wilt steunen, kunt u zoeken op haar Facebook-pagina 'Bolihelados Juli'.

(Suriname Mirror/QCosta Rica)

Vrouw loopt naakt door San José in Costa Rica

'Vrouw was blijkbaar onder invloed van een drug'


Een vrouw werd dinsdagochtend  9 juni 2020 naakt aangehouden door de politie tijdens een wandeling door het centrum van San José. De persdienst van het ministerio de Seguridad Publica, MSP, bevestigde dat het incident zich voordeed op Calle 5, Avenida 5.

'De toeristenpolitie van het MSP ter ondersteuning van de gemeentelijke politie van San José benaderde een vrouw die blijkbaar onder invloed was van een drug, om die reden kreeg ze kleding en werd ze geplaatst in het hotel waar ze verblijft', meldde het MSP.

Verschillende mensen meldden op sociale netwerken, dat de jonge vrouw gedesoriënteerd door de straten van de hoofdstad en volledig naakt liep.

De politie gaf de vrouw een boete voor exhibitionisme. 'Blijkbaar had ze een veranderde emotionele toestand', voegde de autoriteiten eraan toe.


(Suriname Mirror/QCosta Rica)

Mexico betaalt 6,2 miljoen dollar voor Cubaanse medische diensten

585 Cubaanse artsen en verpleegsters werkzaam in Mexico-Stad


Het Instituto de Salud para el Bienestar (INSABI, nacional) zal in totaal $ 6.255.792 betalen om 585 Cubaanse artsen en verpleegsters in dienst te nemen die voor Covid-patiënten in de CDMX (Ciudad de México) zorgen, evenals voor training en andere activiteiten, meldde Oliva López Arellano, secretaris van Gezondheidszorg van Mexico-Stad, maandag 8 juni 2020 in een interview met de krant Diario de Cuba

'Ze hebben veel ervaring in het veld, in de epidemiologische gemeenschap, in het versterken van ziekenhuisactiviteiten, maar ook in advies, training en ondersteuning in verschillende onderdelen van de strategie', vertelde López Arellano aan de krant.

Ze voegde eraan toe, dat deze middelen niet alleen bedoeld zijn voor het inhuren van artsen en verpleegkundigen, maar ook 'voor verschillende activiteiten die te maken hebben met opleiding, specialisatie, directe aandacht, advies en gezamenlijk onderzoek'.

Elke Cubaanse arts en verpleegster zou gemiddeld 10.693 dollar moeten ontvangen, maar dat het geld door het Cubaanse regime wordt ingenomen.

López Arellano, minister van Volksgezondheid van Mexico-Stad, legde uit dat de 6,2 miljoen door Insabi via het Secretariaat van Administratie en Financiën zijn overgedragen aan het Secretariaat van Gezondheidszorg.

Ze legde ook uit dat het Cubaanse gezondheidspersoneel op 27 april bij CDMX arriveerde, na een akkoord tussen de genoemde instanties, om de taken ter bestrijding van de pandemie te ondersteunen. Ze werken in de Covid-ziekenhuizen van CDMX en enkele hybriden, zoals het Balbuena Hospital. Accommodatie voor deze professionals is niet inbegrepen in de overeenkomst en wordt betaald door hoteliers in de hoofdstad.

(Suriname Mirror/The Yucatan Times)

Peruaanse chauffeur levert as van doden af ​​terwijl tol coronavirus stijgt

(Bron foto's: Reuters/Sebastian Castaneda)
Orellanqui heeft zo'n 200 marmeren urnen geleverd met gecremeerde overblijfselen


Héctor Orellanqui, 65, gekleed in een witte overjas en masker, heeft een pijnlijke taak om uit te voeren: de as van degenen die zijn overleden aan Covid-19 afgeven aan gezinnen die in de meeste gevallen geen traditionele begrafenissen meer kunnen uitvoeren voor hun dierbaren. 

In de afgelopen paar maanden heeft Orellanqui ongeveer 200 marmeren urnen geleverd met gecremeerde overblijfselen, aangezien de gevallen van het nieuwe coronavirus in Peru zijn gestegen tot boven de 200.000, de achtste hoogste ter wereld. Het dodental bedraagt ​​meer dan 5.700.

Het crematorium Piedrangel waar Orellanqui werkt, heeft minstens 3.500 mensen gecremeerd die zijn overleden aan Covid-19 of waarvan wordt vermoed dat ze het virus sinds half maart hebben opgelopen. Vóór de crisis werden er maandelijks zo'n 250-300 uitgevoerd.


'Ik voel pijn van binnen, maar ik kan niet kapot gaan terwijl ik de urnen aan de families geef. Ik moet ze steunen', vertelde Orellanqui, een grijsharige man met twee kinderen, aan persbureau Reuters. Als Orellanqui privé is, kunnen zijn emoties naar buiten stromen. 'Als ik thuiskom, voel ik me eenzaam en soms komen er tranen in mijn ogen', zei hij.

Peru, een bergachtig Andesland met 33 miljoen mensen, is hard getroffen door de pandemie, ondanks een vroege lockdown. Het is slechts de tweede na Brazilië in Latijns-Amerika in termen van gevallen.

Vóór 19 maart, toen het eerste dodelijke ongeval door Covid-19 in Peru werd geregistreerd, telde het crematorium Piedrangel 35 arbeiders. Er zijn nu 120 mensen die 24 uur per dag in drie ploegen werken om aan de stijgende vraag te voldoen. Het bedrijf cremeert niet alleen degenen die door het virus zijn gedood, maar is ook door de staat ingehuurd om lichamen op te halen bij huizen, ziekenhuizen of zelfs op straat.

Orellanqui, chauffeur van het crematorium gedurende vijf jaar, verzamelde lichamen aan het begin van de pandemie, maar werd vanwege zijn leeftijd verschoven naar een baan die als minder risico op besmetting werd beschouwd. Veel van de extra arbeiders zijn migranten uit Venezuela.

'Ik ben doodsbang voor de doden. In Venezuela was mijn werk als monteur, meestal met het repareren van dingen', zei Alexander Carvallo, een Venezolaan die in Lima woont en zei dat hij geld nodig had om naar zijn familie thuis te sturen. Het crematorium rekent ongeveer 3.100 zolen ($ 905) aan voor het verzamelen, cremeren en afleveren van as. Een lichaamscollector kan meer dan 4.000 soles per maand verdienen, ruim boven het minimumloon. 'We halen dagelijks gemiddeld 70 tot 80 doden op', zegt Miguel Gonzáles, administrateur van Piedrangel. 'Op sommige dagen hebben we het ziekenhuis verteld dat we niet meer kunnen ophalen omdat we geen capaciteit meer hebben', zei hij telefonisch.

'De lijken kunnen we niet verbranden vanwege tijdgebrek, we vermelden ze met hun naam en we hebben ze in de koelkast, wachtend op crematie, wachtend op hun beurt', zei Gonzáles. Gonzáles zei dat de baan risico's met zich meebrengt en dat elke werknemer elke 10 dagen een test voor het virus doorloopt.

De pandemie heeft ook de hele manier waarop met de dood wordt omgegaan veranderd, met de levering aan huis van de as, wat betekent dat de begrafenisceremonies praktisch verdwenen zijn en dat familieleden niet langer kunnen rouwen om hun geliefden met een processie door de straten in de buurt of op de begraafplaats. 'De cultuur van een begrafenis was om over de doden te waken, het was het wegsturen naar een nieuwe bestemming', zei Gonzáles. 'Nu niet, de begrafeniscultuur is totaal veranderd.'

(Suriname Mirror/Reuters)

Mexico heeft nu 124.301 bevestigde Covid-19 gevallen en 14.649 doden

Ambtenaren erkennen dat werkelijke aantallen waarschijnlijk vele malen hoger zijn


Mexico registreerde dinsdag 9 juni 2020 nog eens 199 bevestigde gevallen van het coronavirus en 596 nieuwe sterfgevallen, wat erop wijst dat de geplande heropening van bredere economische activiteiten mogelijk nog ver weg is. De bevestigde sterfgevallen hadden vorige week een piek van bijna 1.100 per dag bereikt, maar het dagelijkse totaal was een paar dagen gedaald vóór de opleving van dinsdag. 

Mexico heeft nu 124.301 bevestigde gevallen en 14.649 sterfgevallen, maar ambtenaren erkennen dat gezien het lage aantal testen in Mexico de werkelijke aantallen waarschijnlijk vele malen hoger zijn. Ongeveer een vijfde van de gevallen in Mexico - 26.666 - behoort tot de beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, die 385 doden hebben geleden.

Mexico heeft zijn beleid verdedigd om tot dusver slechts ongeveer 350.000 tests te hebben uitgevoerd in een land van 125 miljoen. Maar, een expert van de Pan American Health Organization, PAHO, zei dat het testen zou moeten toenemen zodra de initiële piek voorbij is en de vergrendeling en sociale afstandsmaatregelen zijn versoepeld.

'Wanneer we de fase van afdaling ingaan ... moet de diagnostische capaciteit worden vergroot zodat elk vermoeden van een vermoeden volgens de richtlijnen een test kan krijgen, omdat we elke nieuwe opkomst onmiddellijk moeten detecteren, zodat de vonk geen brand kan veroorzaken', zei Jean-Marc Gabastou, adviseur van de Pan American Health Organization.

(Suriname Mirror/ABC News)

Surfers en zwemmers mogen terug op de stranden van Peru

(Bron foto: Ernesto Benavides/AFP)
Nationale lockdown blijft wel van kracht


Surfers en zwemmers mogen terug op de stranden van Peru, ondanks het feit dat de nationale lockdown van kracht blijft, aldus de autoriteiten dinsdag 9 juni 2020. 

Stranden gaan geleidelijk weer open onder bepaalde beperkingen, zoals het beperken van gebruikers tot niet meer dan een uur in zee. Het dragen van maskers wanneer men niet in het water is, is verplicht.

Zwemmers zijn alleen toegestaan ​​als ze alleen zijn en stranden zijn alleen op bepaalde tijden van de dag geopend. Sociale afstand zal gelden wanneer de stranden open zijn.

Surfen is een enorm populaire sport in Peru met meer dan 60.000 beoefenaars en veel populaire surfstranden bevinden zich in en rond de hoofdstad Lima.


De lokale gemeente in het Miraflores-district van Lima zei op Twitter, dat strandgangers 'geen voertuigen mogen gebruiken om op het strand aan te komen'.

Miraflores is een populaire buurt onder toeristen en heeft een kustlijn van vijf kilometer, waaronder het grootste aantal surfstranden in de hoofdstad. Terwijl surfers op de golven mogen rijden, mogen surfscholen geen boards verkopen of verhuren.

Naast surfen zijn andere watersporten zoals windsurfen, zeilen en zwemmen toegestaan.

Peru overtrof dinsdag de 200.000 gevallen van het coronavirus, waarmee het Zuid-Amerikaanse land het achtste zwaarst getroffen land ter wereld is. Het dodental steeg ook meer dan 5700, het op twee na hoogste in Latijns-Amerika na Brazilië en Mexico.

(Suriname Mirror/AFP/Twitter) 

China schenkt massaal medische donaties aan Latijns-Amerika

Chinese regering steunt landen in regio het coronavirus aan te pakken


Sinds China zijn uitbraak van het coronavirus onder controle heeft gebracht, heeft het land medische benodigdheden en apparatuur naar andere delen van de wereld gestuurd om Covid-19 te helpen bestrijden. 

De hulpverlening omvatte een donatie van $ 20 miljoen aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het sturen van artsen naar Iran en Italië, het bouwen van een Polymerase Chain Reaction (PCR)-laboratorium in Irak om de coronavirus testcapaciteit van het land te vergroten en testkits te schenken aan de Filippijnen en het sturen van beschermende uitrusting naar Pakistan en Frankrijk.

De hulp is zo ver gegaan als Latijns-Amerika, waar China een aanzienlijke aanwezigheid heeft gehad door middel van donaties in een tijd waarin de regio zwaar is getroffen door de pandemie, waardoor medische middelen naar veel landen daar werden gestuurd, ongeacht hun politieke ideologieën.

Argentinië 
Helmen met warmtebeeldcamera's die koorts in realtime detecteren, maskers en bioveiligheidspakken, evenals bijna twee ton apparatuur, zijn in juni door de regering van Xi Jinping aan de Argentijnse strijdkrachten geschonken. Het is de tweede keer dat China sinds het uitbreken van het coronavirus medische hulp naar het Zuid-Amerikaanse land heeft gestuurd. Eind maart ontving de regering van Alberto Fernández testkits, beschermende pakken, maskers, handschoenen en digitale thermometers als gevolg van een overeenkomst met de Chinese ambassade.

Chili 
Half mei ontving de Chileense minister van Volksgezondheid Jaime Mañalich een vliegtuig met medische benodigdheden op de luchthaven van Santiago, opgesteld door de Chileense ambassade in China om het gezondheidsstelsel van het land te versterken. Chinese zakenlieden hebben ventilatoren, testkits, thermometers, 1,6 miljoen maskers en meer dan 230.000 medische benodigdheden geschonken.

Colombia 
Colombia ontving op 7 mei een hulpzending uit China om het coronavirus aan te pakken. De Chinese regering heeft voor 1,5 miljoen dollar aan medische middelen geleverd. De voorraad omvatte 30.000 nucleïnezuurtests, 680.000 maskers, brillen, handschoenen, beschermende pakken, infraroodthermometers en ademhalingstoestellen. 'We hebben vandaag een donatie ontvangen van de Chinese regering die ons land zal helpen de epidemie in bedwang te houden en de diagnostische capaciteit voor Covid-19 uit te breiden', zei minister van Gezondheid Fernando Ruiz op de dag van aankomst.

De Chinese ambassadeur in Colombia, Lan Hu, zei dat ze ook basisgoederen hebben bijgedragen die zijn geleverd aan mensen in nood. 'Naast medische apparatuur heeft de Chinese ambassade voedsel geschonken aan veel huishoudens die getroffen zijn door de pandemie. We weten dat onze bijdrage klein is, maar het komt uit de grond van ons hart', zei Lu.

Venezuela
In maart ontving Venezuela een delegatie van acht Chinese specialisten om de inspanningen te bundelen in het licht van de coronaviruscrisis. Het team bestaat uit artsen en wetenschappers die het virus tijdens zijn hoogtepunt in het Aziatische land hebben behandeld. Samen met de medische missie arriveerde 22 ton medische apparatuur, waaronder 500.000 testkits, ventilatoren, beschermende pakken, brillen, maskers en handschoenen.

China heeft in kritieke tijden van de pandemie ook medische benodigdheden geschonken aan Mexico, Peru, Bolivia, Brazilië, Costa Rica, Panama, El Salvador en Cuba.

(Suriname Mirror/Anadolu Agency)

Meer Braziliaans Amazoneregenwoud gekapt in 2019 dan eerder bekend was

Ruim 10.000 vierkante kilometer aan bomen gekapt in de Amazone


In Brazilië werd vorig jaar ruim 10.000 vierkante kilometer aan bomen gekapt in de Amazone. Het is het grootste aantal vierkante kilometer dat werd gekapt in het Braziliaanse regenwoud sinds 2008. 

Het aantal vierkante kilometer bomen dat werd gekapt is groter dan het INPE (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais), het Braziliaanse agentschap voor ruimteonderzoek, eerder meldde en is ruim 34 procent meer dan een jaar eerder.


Het INPE stelt ieder jaar de data bij op basis van nieuwe gegevens. Eerder werd gerapporteerd, dat er 9.762 vierkante kilometer zou zijn gekapt. Ook dat getal was al hoger dan alle jaren daarvoor. Ieder jaar kijkt het agentschap naar de periode tussen augustus en juli.

De ontbossing had plaats in het eerste jaar van het presidentschap van Jaïr Bolsonaro, die pleit voor meer privatisering in het Braziliaanse regenwoud om de economie te stimuleren. Het land werd vorig jaar, mede door de ontbossing, hard getroffen door bosbranden in de Amazone. De zon was in de grootste stad van het land, São Paulo, dagenlang nauwelijks te zien door de rook die over de stad trok.

Milieuorganisaties en onderzoekers geven Bolsonaro de schuld. Volgens hen kijkt de president weg van de illegale boomkap en staat het bedrijven toe om grote boerderijen te starten ten koste van het regenwoud. Na internationale kritiek zag Bolsonaro zich vorig jaar genoodzaakt het leger in te zetten om de ontbossing tegen te gaan en de bosbranden aan te pakken. Ook in mei van dit jaar besloot hij per decreet het leger in te zetten. Dit besluit verloopt 10 juni, maar verwacht wordt dat hij het met nog eens twee maanden zal verlengen.

Vooralsnog heeft het inzetten van het leger nog geen effect gehad: tussen januari en april dit jaar is er volgens het INPE ruim 55 procent meer bos gekapt dan in 2019.
 De Amazone ligt verspreid over negen Zuid-Amerikaanse landen: Brazilië, Peru, Colombia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Suriname en Frans-Guyana. Ruim 60 procent van het regenwoud ligt in Brazilië.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/DW/Twitter)

Centrale Bank op.Curaçao plaatst twee tijdelijke curatoren bij Algemene Spaar- en Kredietcoöperatie ACU

CBCS: Ter bespoediging verbetering governance-structuur 


De Centrale Bank CBCS heeft twee tijdelijke curatoren geplaatst bij Algemene Spaar- en Kredietcoöperatie ACU. Het ‘ingrijpen’ door de toezichthouder bij de coöperatie met ruim 30.000 leden houdt vooral verband met de noodzakelijke verbetering van de corporate governance-structuur. De discussie daarover loopt al langer en werd door leden van ACU zelf aangezwengeld, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 11 juni 2020. 

In augustus vorig jaar volgden instructies van de CBCS. Het gaat om de structuur en de verhoudingen tussen het bestuur, de raad van toezicht (RvT), de algemeen directeur en de leden. Laatstgenoemden zijn de aandeelhouders van ACU.'Wellicht ten overvloede zij wederom benadrukt dat alle statutaire organen in het belang van ACU moeten (blijven) handelen door het uitoefenen van hun taken en verantwoordelijkheden', schreef de Centrale Bank toen. Sindsdien bleef het echter onrustig bij de grootste spaar- en kredietcoöperatie.

De curatoren - het betreft de twee externe deskundigen Alta Poulina en Thomas Domhoff - gaan namens de toezichthouder de ACU-organen begeleiden bij het realiseren van de nieuwe corporate governance-structuur. In werkelijkheid zullen de instructies van de twee curatoren strikt opgevolgd dienen te worden.

In een persbericht legt CBCS uit, dat de leden van de coöperatie ACU tijdens een algemene ledenvergadering (ALV) gestemd hebben voor een nieuwe governance-structuur. 'De nieuwe governance-structuur voorziet in een betere waarborging van de belangen van de leden van ACU.' 

Sindsdien is het proces om tot de nieuwe governance te komen echter ‘vertraagd’, vervolgt de CBCS. Ter bespoediging van de implementatie heeft de Centrale Bank tijdelijk de twee curatoren binnen ACU aangesteld ‘die het bestuur zullen bijstaan bij het binnen afzienbare tijd implementeren van de nieuwe governance-structuur’.

VHP-voorzitter Santokhi ontkent in media Nederland gezegd te hebben bereid te zijn Bouterse uit te leveren

'Als het rechtshulp- verzoek komt, zullen wij ons houden aan de wettelijke bepalingen'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi ontkent woensdagavond 10 juni 2020 op Starnieuws, dat hij heeft gezegd dat hij bereid is president Desi Bouterse uit te leveren aan Nederland om zijn straf daar uit te zitten. Hij heeft in een interview aan de Nederlandse radio op een vraag geantwoord, dat 'als er een rechtshulpverzoek komt, er wettelijke regelingen zijn die bepalen hoe met rechtshulpverzoeken om te gaan. Wij zullen dat voorleggen aan de procureur-generaal. Dat is het systeem zoals dat werkt in Suriname'. 

Op basis van dit interview hebben De Telegraaf, Algemeen Dagblad en andere Nederlandse media hun bericht gebaseerd. 'Dus wat u betreft moet Desi Bouterse zijn straf in Nederland uitzitten?', vraagt de verslaggever van BNR Radio. Hierop antwoordt Santokhi: 'Wij kijken uit naar het rechtshulpverzoek. Wij kijken ook uit naar wat het advies zal zijn van de procureur-generaal. Nogmaals het zijn zaken die zich voltrekken binnen het rechtssysteem. Tuurlijk zijn er interstatelijke handelingen die verricht moeten worden tussen twee staten. Maar nogmaals als het rechtshulpverzoek komt, zullen wij ons houden aan de wettelijke bepalingen en dat doorgeleiden naar de procureur-generaal en we kijken uit wat het advies van de procureur-generaal kan zijn.'


Santokhi betreurt het ten zeerste, dat journalist Roelof Hemmen van BNR oneigenlijke conclusies heeft verbonden aan hetgeen hij heeft gezegd in het interview met hem woensdagochtend. Gevraagd naar de uitlevering van een Surinamer, heeft de VHP-voorzitter slechts aangegeven wat de procedure is voor uitleveringen in het algemeen en de rol van het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht in deze. Op geen enkel moment heeft de VHP-voorzitter gesuggereerd of gezegd, dat hij openstaat voor uitlevering van een Surinamer, in dit geval de persoon van de zittende president.

Het is bekend dat Surinamers, volgens de bestaande wetgeving, niet uitgeleverd kunnen worden.

De VHP betreurt dat deze Nederlandse journalist gemeend heeft onjuiste conclusies te verbinden aan een interview welke gericht was op het aangeven van de noodzaak tot verbetering van de relaties.

VHP voorzitter: 'Ons land kampt met zoveel andere problemen van financieel-economische en maatschappelijke aard en de aandacht van de VHP gaat daar naar toe. Op basis van de stembus uitslag wordt thans in eensgezind gewerkt aan een sterke coalitie, welke in de afgelopen dagen maatschappelijke organisaties heeft geconsulteerd in voorbereiding van het regeerprogramma. Ik doe een beroep op elke Surinamer om niet afgeleid te worden door deze verkeerde berichtgeving van het doel om een beter Suriname te creëren'.

Majoor Babel: 'Maatregelen niet bedoeld om personen onaangenaam te zijn'

'Ga alleen af op officiële mededelingen op de Covid-19 website'


Op de persbriefing van het Covid-19 Managementteam van woensdag 10 juni 2020 maakte majoor Gwendoline Babel, onderdirectrice van het Directoraat Nationale Veiligheid, weer duidelijk, dat een ieder zo goed als mogelijk de maatregelen moet opvolgen, maar over de eventuele sancties zijn de juristen zich nog aan het buigen en daar wordt op de persconferentie van vrijdag meer over medegedeeld, aldus het Dagblad Suriname.

Toch gaat het er vooral om, dat de gezondheid van de gemeenschap bewaakt moet worden, en zijn de maatregelen dus niet bedoeld om personen onaangenaam te zijn. Wie een goede reden heeft om zich op straat te begeven, zal daar geen problemen mee ondervinden.

Vrouwen die getrouwd zijn moeten uitgaan van de eerste achternaam die op hun ID vermeld is om te bepalen op welke dag zij tussen 7.00 en 14:00 uur hun inkopen kunnen halen. Na 14:00 uur wordt alleen essentieel verkeer geacht zich op straat te begeven, maar zolang iemand een valide reden heeft, zal dat geen probleem zijn. De avondklok regeling van 06:00 tot 18:00 uur geldt dus voorlopig even niet.

Als iemand bijvoorbeeld moet gaan dialyseren, dan kan hij zijn afsprakenkaart tonen, zo ook kan de taxichauffeur die de persoon brengt dat aantonen. Dat geldt ook voor personen die van of naar de luchthaven moeten, naar de apotheek moeten, et cetera. Mediahuizen behoren volgens de majoor tot de essentiële diensten en mogen bijvoorbeeld van hun badge gebruik maken indien nodig.

Ook gaf majoor Babel aan, dat nutsbedrijven sowieso rekening zullen houden met personen die niet in de gelegenheid zijn geweest hun rekening op tijd te voldoen.

Er is met de bankiersvereniging overleg geweest, en de toezegging is gedaan, zeker door de Republic Bank en de Finabank, dat ze de pinautomaten zoveel als mogelijk van geld zullen blijven voorzien. Ongerustheid daarover is dus niet nodig.

Majoor Babel besloot met een beroep te doen op de gemeenschap kalm te blijven, zich aan de maatregelen te houden, en alleen af te gaan op officiële mededelingen op de Covid-19 website.

DOE: Als samenleving dienen we ons te houden aan de Covid-maatregelen'

'DOE wenst geen escalatie van deze gezondheidscrisis'


'Het standpunt en de oproep van het bestuur van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE), is dat we als samenleving ons dienen te houden aan de Covid-maatregelen, zoals door de overheid uitgevaardigd. DOE wenst, zoals nagenoeg de gehele gemeenschap, geen escalatie van deze gezondheidscrisis. 

Ook condoleert DOE de samenleving en de nabestaanden van de tweede bevestigde Covid-overledene in Suriname en wenst ze sterkte toe. 

Het is duidelijk dat het beheersen van deze crisis door de autoriteiten verre van perfect is en op sommige gebieden verbetering behoeft. Op dit moment echter, is er geen direct alternatief. Dit, omdat enkele van de andere alternatieven die onder andere voorschrijven, dat lockdown en andere maatregelen niet nodig zijn, experimenteel en erg riskant lijken voor de volksgezondheid. Het is duidelijk wat er in onze regio gebeurt, waarbij duizenden burgers het leven hebben gelaten. De Verenigde Staten en Brazilië zijn de meest duidelijke voorbeelden. 

De lockdown heeft impact op het sociaal- en economisch leven, maar dat is bij elke crisis het geval. Dit wereldwijd probleem is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. Wat we moeten doen is een constructieve bijdrage blijven leveren door kritisch te blijven, maar tegelijk mee te werken voor een betere beheersing van deze crisis. 

Het is nu noodzakelijk, dat de autoriteiten garanderen dat de sociaal zwakkeren concrete ondersteuning krijgen, evenals ondernemingen, zoals door de regering toegezegd. De crisis reikt namelijk veel verder in tijd en impact, dan we nu kunnen overzien. Niemand wordt daarom aangezet om zich te verzetten tegen de maatregelen van de autoriteiten. 

Er zijn verschillende theorieën met betrekking tot het ontstaan, bestaan, de effecten of te nemen maatregelen inzake het Covid-19 virus door overheden. Laten we als Surinamers nota hiervan nemen, maar deze niet ongefundeerd en ongenuanceerd spuien en verspreiden in de gemeenschap. 

De gezondheid van ons volk is waardevoller dan enig ander belang. Scherpte is echter geboden ter voorkoming van misbruik door de overheid, vooral in deze na-verkiezingstijd. Het wantrouwen komt voornamelijk doordat deze overheid vaker onbetrouwbaar is gebleken. Waakzaamheid is van belang om te voorkomen dat de huidige machthebbers vanuit verkeerde motieven de Covid-kwestie een andere wending geven, gezien de ervaringen uit het verleden. 

De politieke partijen die nu de macht moeten overnemen, maar ook andere maatschappelijke organisaties, dienen daarom alert te zijn. De nieuwe coalitie moet normaal de nodige voorbereidingen treffen met betrekking tot het dragen van regeerverantwoordelijkheid. Het eerste wat dient te gebeuren is natuurlijk de installatie van het nieuwe parlement. Zolang de wettelijke termijn niet wordt overschreden en tegenwerkingen in deze plaatsvinden, kan er geen verdere actie worden ondernomen. 

Er is, voor wat DOE betreft, geen enkele issue met betrekking tot overdracht van regeerverantwoordelijkheid.

Sranansma, laten we dus vooral alle negativiteit en tegenwerkingen van de maatregelen nalaten. Laten we vooral ons deel blijven DOEn door de uitgevaardigde maatregelen na te leven, maar toch nog kritisch het geheel te blijven volgen en waar nodig, constructief daarop te reageren. 

De Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid 
Namens deze, 
Steven Alfaisi 
Voorzitter'