dinsdag 3 juli 2018

Families vermoorde leden voormalige guerrillagroep Tucajana Amazones bereid tot verzoening

Piko Sabajo (Bron foto: collectie Dorothy Sabajo)
'We willen wèl weten waar de mannen zijn begraven en vergoeding voor immateriële schade'


Families van de vermoorde leden van de voormalige guerrillagroep Tucajana Amazones zijn bereid zich te verzoenen met president Desi Bouterse. Hem wordt als toenmalige legerbevelhebber de dood van de negen mannen op twee afzonderlijke locaties in 1990 aangerekend. De lichamen zijn nooit gevonden. Het gaat om de families Sabajo, Paujali, Kana, Joekaware en Karamatali. 

'We willen verzoenen, maar dat kunnen we niet zomaar. We hebben eisen', zegt Armand Sabajo dinsdag 3 juli 2018 in de Ware Tijd. Hij is broer van Hugo 'Pico' en Roël Sabajo die toen zijn vermoord.

'We willen weten waar de mannen zijn begraven en vergoeding voor geleden immateriële schade. Sommige mannen hadden toen jonge kinderen.' Sabajo was aanwezig bij de activiteiten van de Dag van Nationale Rouw en Verzoening te Redi Doti.

Hij en vertegenwoordigers van de andere families hadden enkele dagen daarvoor gesproken met Bouterse en Melvin Linscheer, die toen ook kopstuk was van het Nationaal Leger. 'Er was geen wrok tijdens het gesprek', zegt Sabajo. Hij wil op de eisen nog niet verder inhoudelijk ingaan, omdat er meer gesprekken zullen volgen.

China Zhong Heng Tai zet houtverwerkingsfabriek op haar palmolieconcessie in Patamacca op

'Palmolieproject gekoppeld aan houtkapactiviteiten een grote stimulans voor ontwikkeling district'

'Zeker 90 procent van de arbeiders bij de palmolieonderneming worden lokale mensen'


China Zhong Heng Tai (CZHT) gaat op haar palmolieconcessie in Patamacca, Marowijne, een houtverwerkingsfabriek opzetten. De fabriek zal bevoorraad worden door lokale houtexploitanten uit het gebied. Zo werd dinsdag 3 juli 20198 bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Perscentrum van de regering, aldus de Ware Tijd. Bij die gelegenheid werd ook een samenwerkingsovereenkomst getekend door de directeur van China Zhong Heng Tai en de voorzitter van de Vereniging Binnenlandse Houtproducenten (BHP). 

Het hout zal gekapt worden door de lokale houtproducenten, aldus BHP-voorzitter Paul Abiteng. Hij merkte op, dat het palmolieproject gekoppeld aan de houtkapactiviteiten een grote stimulans zal zijn voor de ontwikkeling van Marowijne. Dat lokale houthakkers in de gelegenheid gesteld worden de houtproductie op het areaal op zich te nemen logenstraft volgens de voorzitter de talrijke geluiden dat de Chinezen het hout zouden wegdragen en dat Marowijne er niets aan zou overhouden.

Nu komt er een houtverwerkingsfabriek en additionele werkgelegenheid voor lokale bewoners.

Abiteng hekelde, dat terwijl Suriname en China Zhong Heng Tai in 2004 een intentieverklaring tekenden voor het palmolieproject, het veertien jaar heeft geduurd voordat deze daadwerkelijk van de grond komt. Ontwikkelingsprojecten in het district zijn hard nodig, aldus Abiteng, die aanvoerde dat sinds de bauxietactiviteiten van Suralco begonnen af te nemen er een hosselcultuur in Marowijne is ontstaan.

Met de samenwerking met het Chinese bedrijf wordt de eerste stap gezet om het district tot bloei te brengen en tot een stad te maken.

Perdiepkoemar Khedoe van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij zei, dat het Chinese bedrijf ook trainingen zal verzorgen voor lokale bewoners. China's ambassadeur Zhang Jinxiong die in 2004 al op de Chinese ambassade in Paramaribo werkte en toen reeds het palmolieproject een goed initiatief vond, gelooft er nog steeds in. Vooral, omdat het hier een particulier bedrijf uit China betreft en geen staatsbedrijf. Hij pleit voor meer investeringen van particuliere ondernemingen uit China in Suriname.

China Zhong Heng Tai-directeur Liu Jiang stelt, dat zeker 90 procent van de arbeiders bij de palmolieonderneming, onder wie alle supervisors, lokale mensen zullen zijn. 'Surinamers kunnen het werk zelf doen', stelde de directeur.

Nu de proeffase is afgerond zal het eerste deel van de oliepalmaanplant worden aangelegd. Alvast wordt begonnen met een aanplant van 2.000 hectare. In totaal zal 40.000 hectare in cultuur worden gebracht.

'Slavernijheden'; Alphons Levens

Slavernijheden


Echt zal ik de laatste zijn
die vindt dat op scholen en hogescholen
afgeschaft moet worden het vak geschiedenis.

Echt de laatste die zegt
Surinamers moeten niet duiken in archieven
en slavernijregisters, niet zoeken hun roots.

Doch het zoeken naar waarheden in ons politiek heden
kunnen wij op onze beurt toch niet overlaten
aan Surinamers van over honderdenzoveel jaren ...

Alphons Levens, 
3 juli 2018.

Leden bond bij het Sint Vincentius Ziekenhuis in staking

Ziekenhuis voldoet niet aan afgesproken betalingsverplichtingen


Leden van de bond bij het Sint Vincentius Ziekenhuis hebben vanmorgen, dinsdag 3 juli 2018, in een spoed algemene ledenvergadering besloten het werk per direct neer te leggen. Het ziekenhuis heeft niet kunnen voldoen aan afgesproken betalingsverplichtingen, waaronder diverse toelagen. Dit meldt Starnieuws.

Tijdens de ledenvergadering is het besluit genomen om geen dispensatie te verlenen.

Op alle afdelingen is het werk neergelegd door de leden van de bond. De leiding van het ziekenhuis is schriftelijk geïnformeerd over het besluit.

Het ligt in de bedoeling van de bond om morgenochtend een petitie in te dienen bij minister Antoine Elias van Volksgezondheid.

Dean Gorré (47) terug als bondscoach van Suriname

(Bron foto: Twitter)
'Maar, dit is anders dan de vorige keer, ik ga nu ook in Suriname wonen'


Dean Gorré (47) is de nieuwe bondscoach van Suriname, zo bericht De Telegraaf vandaag, dinsdag 3 juli 2018. De oud-speler van onder meer Feyenoord en Ajax heeft een contract voor twee jaar getekend en stond al eerder aan het roer van de nationale ploeg. 

'Maar, dit is anders dan de vorige keer', aldus de voormalig middenvelder. 'Ik ga nu ook in Suriname wonen en elke dag voor de voetbalbond aan de slag', zegt Gorré. 'Omdat ik ook het olympisch elftal en Suriname onder twintig onder mijn hoede krijg en verantwoordelijk word voor de opleiding.'

De nieuwe bondscoach legt de lat hoog. 'Het doel is kwalificatie voor de Gold Cup, die volgend jaar in Amerika wordt gehouden.' Suriname zit in een kwalificatiepoule met Dominica, de Britse Maagdeneilanden, Jamaica en Saint Kitts.

'De Doksenclub Suriname is weer voor de gek gehouden'

Trinidad & Tobago weigert nog steeds eendenvlees uit Suriname te importeren


'De regering Bouterse is weer eens straal voor de gek gehouden. Trinidad & Tobago weigert nog immer elke onsje eendenvlees uit Suriname te importeren', zo schrijft vandaag, dinsdag 3 juli 2018, Waterkant.net op gezag van de Times of Suriname. 

De minister van Handel & Industrie, Stephen Tsang, kondigde onlangs nog aan, dat de export van eendenvlees nu vrij staat. Trinidad & Tobago blijft barrières opwerpen. Net zoals het al deed tijdens vorige Surinaamse regeringen.

President Desiré Bouterse is intussen richting Jamaica vertrokken om te praten over uitvoering van de Gemeenschappelijke Markt & Economie van de Caricom. Over die uitvoering kan Suriname niet tevreden zijn. Het valt dus te verwachten, dat het Surinaamse staatshoofd er het een en ander over te zeggen heeft.

Suriname wordt al jaren aan het lijntje gehouden als het om de export gaat van eendenvlees. De weinige andere producten die Suriname aan te bieden heeft, ondervinden aanmerkelijk minder weerstand. Trinidad & Tobago zit de eendenvleesimport duidelijk zwaar op de maag. Naar het zich laat aanzien, wordt gevreesd voor de concurrent.

'De Doksenclub Suriname is weer voor de gek gehouden', zegt verbolgen directeur Gerard van den Bergh in de Times of Suriname. Verrast is de ondernemer niet. Hij had al zijn reserves bij het enthousiasme van de jonge Tsang. De ervaring van de laatste jaren was les genoeg. Trinidad wil wel doksenvlees, maar dan slechts veertig kilo. Voor een handelsbeurs.

Assembleelid Bouva (NDP) duikt op in reclamefilmpje verzekeringsmaatschappij Reaal

Bouva 'no spang' in commercial 'De Regelaar' van Reaal'


'Ik was er niet bewust van noch gemaakt, dat het om een reclamefilm gaat'


Wie een dezer dagen op de website van De Telegraaf keek naar onder andere de video 'Van den Heuvel verbolgen over NPO: 'Stelletje angsthazen'', werd eerst getrakteerd op een aantal seconden reclame van verzekeringsmaatschappij Reaal. 

Tot verbazing van Suriname Mirror duikt plotseling een goedlachse 'no spang' NDP-Assembleelid en vicevoorzitter van De Nationale Assemblee Melvin Bouva op in die commercial....

Zou hij zelf geweten hebben voor en door wie hij werd gefilmd?....


Bouva laat donderdag 28 juni Suriname Mirror weten: 'Ik kan me het interview wel herinneren, maar ik was er niet bewust van (noch gemaakt), dat het om een reclamefilm gaat. Ik laat het even onderzoeken.' 

Inmiddels zijn de beelden ook door 'De Regelaar' op YouTube geplaatst, mèt Bouva 

Roofmoord aan de Vierkinderenweg

Darveen Barsatie (31) overlijdt na te zijn beschoten door overvallers

 
De 31-jarige Darveen Barsatie is zaterdagochtend in een ziekenhuis overleden na die ochtend te zijn beschoten door overvallers die zijn woning aan de Vierkinderenweg waren binnengedrongen. Hij werd geraakt in zijn rechterbeen ter hoogte van de knie, zo  bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 3 juli 2018.

Ten tijde van de overval was het slachtoffer samen met zijn vader thuis. De vader, die zich in een andere ruimte van de woning bevond, had echter niets van de overval gemerkt. Hij schrok toen hij het schot hoorde. De vader liep zijn kamer uit en zag zijn zoon bebloed op de vloer liggen. De man schakelde meteen de politie in.

Het gewonde slachtoffer werd na enige tijd per ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis waar hij rond acht uur 's morgens  overleed als gevolg van de opgelopen verwonding.

De daders van deze roofmoord zijn vooralsnog onbekend. Het politieonderzoek in deze zaak duurt voort.


Roofovervallen in Keti Koti-weekend in Ramphalstraat en aan Indira Gandhiweg

Vier mannen overvallen echtpaar in appartement aan de Ramphalstraat

Vijf gewapende mannen overvallen en mishandelen vier Chinezen in pand aan Indira Gandhiweg


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, dinsdag 3 juli 2018, dat vier mannen in de nacht van vrijdag op zaterdag een overval hebben gepleegd op een appartement aan de Ramphalstraat. Op dat moment sliep het aldaar wonende echtpaar.

De daders hebben de voordeur geforceerd. Het echtpaar werd onder bedreiging van vuistvuurwapens beroofd van Srd 7.000, Euro 800, waardevolle sieraden, mobiele telefoons, pinpas, een masterkaart met pincode en flessen parfum.

De slachtoffers hebben niet kunnen zien hoe de overvallers zijn verdwenen daar zij gekneveld waren achtergelaten. De politie van De Nieuwe Grond heeft de aangifte ter zake opgenomen. Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht.

Vijf mannen hebben zaterdagavond een gewapende roofoverval gepleegd op een pand aan de Indira Gandhiweg. Volgens de aangevers, Chinezen, waren zij met z'n vieren en werden ze allemaal onder schot gehouden.

Een van de slachtoffers moest onder dwang aanwijzingen geven waar zij hun waardevolle spullen  bewaarden. Uit vrees voor zijn leven heeft hij de aanwijzingen verstrekt.

De daders hebben Srd 15.300, 1.000 Amerikaanse dollar en Euro 800, enkele mobiele telefoons en een aantal polshorloges buitgemaakt. Tijdens de beroving en ondervraging zijn de slachtoffers mishandeld. Degene die de aanwijzingen deed, heeft een barst aan zijn hoofd opgelopen. Zij werden allen gekneveld achtergelaten, waarna de overvallers verdwenen.

Het politieonderzoek in deze zaak duurt voort.

'Kredietaanbieding van 80 miljoen Amerikaanse dollar door India aan Suriname is niet nieuw'

Vertrekkend Indiaas ambassadeur Kumar: 'Routekaart voor samenwerking Suriname en India is klaar'

- 'Als diplomatieke missie willen wij geen project financieren waar lokale overheid geen kennis van heeft'
- 'Doe roadshows, participeer aan beurzen en ontmoet Indiase bedrijven'


De routekaart voor samenwerking tussen Suriname en India is gereed, zegt voormalig ambassadeur Satendar Kumar van India vandaag, dinsdag 3 juli 2018, op Starnieuws. De voorbereiding startte vorig jaar tijdens de zesde gemengde commissievergadering Suriname - India. 'We hebben toen een agenda voorbereid met aan tijd gebonden zaken die worden uitgewerkt.'

Kumar had afgelopen vrijdag zijn laatste werkdag op de ambassade in Paramaribo en sloot daarmee zijn diplomatieke carrière af. 'Iets dat start en eindigt met de oplevering van een getekende Memoranda of Understanding (MoU) tijdens je ambtstermijn is ongekend.' Hij verwijst naar de recente ondertekening van twee kredietleningen, samenwerking op gebied van het archiefbeheer, verkiezingen en schenkingsovereenkomsten. 'Binnenkort wordt die voor samenwerking in traditionele medicijnen, Ayurveda, getekend. De zevende gemengde commissievergadering wordt volgend jaar april in New Delhi gehouden. En er staat een uitnodiging voor een staatsbezoek aan India open.' 

Kumar stelt overigens, dat de kredietaanbieding van 80 miljoen Amerikaanse dollar door India aan Suriname, niet een nieuw aanbod is.

Kumar, vanaf eind 2015 in Paramaribo, wordt opgevolgd door Mahender Singh Kanyal, nu nog directeur op het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken, afdeling Overzeese Indiase Zaken. Kanyal werd 23 mei benoemd tot ambassadeur voor Suriname en wordt medio juli in Paramaribo verwacht. De carrièrediplomaat heeft zijn land eerder gediend in verschillende functies op Indiase missies in onder andere Frankrijk, Laos, Nigeria, Tsjechië en Pakistan. 


Tijdens de vijfde gemengde commissiebespreking in 2015 bood India 50 miljoen Amerikaanse dollar aan. Dit bedrag werd vorig jaar tijdens de zesde ontmoeting aangevuld met 30 miljoen. 'Het enige dat nieuw is - aangekondigd tijdens het bezoek van president Ram Nath Kovind -, is de concessionele lening van 20 miljoen voor het zonne-energie project', benadrukt hij.

Uit de beschikbare 80 miljoen kredietlijn heeft Suriname al 31,5 miljoen benut: 27,5 miljoen voor de EBS-transmissielijn en 3,5 miljoen voor het onderhoud van de Cheetak helikopters. Het bedrag van 48,5 miljoen staat nog open en India kijkt uit naar projectvoorstellen vanuit Suriname, geeft Kumar aan. 'Ons aanbod is één ding, maar de aanvaarding ligt bij Suriname en is afhankelijk van de wetgeving.'

 De Surinaamse regering moet de eigen beleidsprioriteiten voor de sectoren bepalen en aangeven voor welke projecten zij een aanvraag wil doen. Suriname diende eerder zes projectvoorstellen voor financiering in, waaronder die voor de uitbreiding van de Melkcentrale. 'We werken aan die van de Melkcentrale, maar de andere vijf zijn afgevallen door herziene richtlijnen voor kredietlijnen vanuit India. De projecten voldeden niet aan de nieuwe vereisten.'

De financiering van projecten vanuit het India's Small Development Assistance Programma kwam de afgelopen jaren opgang. India schonk computers aan het Natin en financierde de renovatie van het 's Lands Hospitaal mortuarium. Het Bureau van de First Lady ontving donaties voor de kerstviering met senioren, schooltassenproject en recentelijk 109.800 Amerikaanse dollar voor het scholenproject ‘Every Student a Computer’ en 175.602 voor de opzet van de Craft Market in de Palmentuin. 'Het verstrekken van small grants noemen wij niet op het niveau van de president', merkt Kumar op. Kumar bevestigt dat organisaties met een sociaal-maatschappelijk doel, zoals vrouwen empowerment en capaciteitsversterking een aanvraag kunnen indienen voor dit fonds. Maar, 'als diplomatieke missie willen wij geen project financieren waar de lokale overheid geen kennis van draagt of over het algemeen niet ondersteunt. Dat is de essentie van onze relatie.'

De jaarlijkse bilaterale handel tussen Suriname en India stond voor april 2017- april 2018 op een totaal van 110.14 miljoen Amerikaanse dollar. India importeerde uit Suriname voor 92.76 miljoen, waaronder hout, artikelen van hout en houtskoolproducten en exporteerde 17.38 miljoen, zoals plasticwaar naar Suriname. Er is ook een lichte stijging te zien van de export van Indiase farmaceutische producten, bevestigt Kumar. India heeft graag meer samenwerking op dit gebied.

Partijen zijn nog niet bewust van de handelsmogelijkheden, vindt Kumar. 'Ga naar India, bezoek bedrijven, praat met ondernemers en vertel ze over de investeringsstimulansen. Wereldwijd geldt dat als je investeerders wil aantrekken, je incentives moeten bieden.' Het onderwerp was deel van agenda tijdens de formele delegatiegesprekken tijdens het bezoek van Kovind. De Surinaamse overheid is enthousiast om investeringen aan te trekken op het gebied van mineralen en productie. 'Deze zaken vergen enige inspanningen zoals beleidsbeslissingen, investeringsstimulansen en identificeren van de potentiële investeerders.' Indiase ondernemers zijn actief in de regio en het ligt aan Suriname om hen aan te trekken. 'Doe roadshows, participeer aan beurzen en ontmoet Indiase bedrijven.'

Twee maanden geleden werd de Suriname-India Chamber of Commerce and Industry (SICCI) geproclameerd. De organisatie werkt al samen met de Federatie van Indiase Kamers van Koophandel en Industrie. Kumar raadt hen aan om vooral de eigen wetgeving te bestuderen, marktonderzoek te doen en de informatie aan de Indiase investeerders te bieden. Niche-toerisme Naast handel kan Suriname zich ook meer richten op de Indiase toerisme markt. Kumar praat niet over massatoerisme maar specifieke niches.

'We hebben een grote groep rijke Indiërs die wegtrekken van reizen naar Europa of Amerika en gaan voor niches, zoals natuurtoerisme.' Maar, Suriname is niet bekend bij hen als toeristische destinatie. Kumar adviseert om een goede reisdocumentaire over Suriname te maken, die aan Indiase media te bieden en specialistische Indiase touroperators te ontmoeten en uit te nodigen.

Aantal verblijfstoeristen op Curaçao verbreekt record in mei

(Bron foto: Suriname Mirror/eigen foto)
31.251 Verblijfstoeristen geregistreerd in mei, groei van 7 procent ten opzichte van mei 2017


Het aantal verblijfstoeristen heeft in mei het record verbroken. Nooit eerder hebben in deze maand zoveel toeristen Curaçao bezocht. Dat stelt de Curaçao Tourist Board (CTB), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 3 juli 2018.

In de vijfde maand van dit jaar zijn 31.251 verblijfstoeristen geregistreerd. Een groei van 7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen 29.196 toeristen op Curaçao werden verwelkomd. Van het totaalaantal waren 13.844 toeristen uit Nederland; een groei van 14 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Het Europese land is nog steeds de grootste toeristenmarkt voor Curaçao.

De tweede belangrijkste markt was in mei Duitsland; 1.361 toeristen uit het land bezochten toen Curaçao. Dit is een daling van 9 procent.
Uit heel Europa zijn in mei 2018 16.675 verblijfstoeristen geregistreerd; een groei van 12 procent.
Uit Noord-Amerika zijn in mei 2018 7.012 verblijfstoeristen bij aankomst op Curaçao geregistreerd. Uit Canada verwelkomde het eiland 1.089 toeristen en uit de Verenigde Staten 5.923 toeristen. Vanuit beide landen is sprake van groei, aldus CTB.

'De verlenging van de vluchten van Westjet in mei heeft ervoor gezorgd dat 66 procent meer Canadezen naar Curaçao afreisden dan in dezelfde periode een jaar eerder', aldus het toeristenbureau.

Over de groei vanuit de Verenigde Staten stelt CTB, dat dit komt door de introductie van de twee wekelijkse vluchten vanuit Charlotte en de overstap naar een groter toestel vanuit Miami van American Airlines.

'Zogenaamde Pad van Verzoening heeft maar één doel: straffeloosheid'

'Streven naar straffeloosheid voor de daders blijkbaar enige reden voor regering-Bouterse om alle ondersteuning te verlenen'


Het zogenaamde Pad van Verzoening heeft maar één doel: straffeloosheid. Dit zegt mr. Hugo Essed, advocaat van de families van de vijftien in december 1982 doodgeschoten mannen. Het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld slaat de plank dus grandioos mis. Het streven naar straffeloosheid voor de daders, is blijkbaar de enige reden voor de regering Bouterse om alle ondersteuning te verlenen. 

'Ik vind het jammer dat het leed van slachtoffers en nabestaanden misbruikt wordt voor een politiek doel, namelijk straffeloosheid', zegt Essed. Voor de families is berechting de enige rechtvaardige weg.

Er zal dus nooit worden mee gewerkt aan een activiteit die slechts te doen is om straffeloosheid.

'We kunnen niet afzien van berechting. Voor de samenleving moet het duidelijk zijn dat moord bestraft wordt. Als politieke moorden niet gestraft worden, is de kans groot dat politieke moorden verder gaan', zegt Essed in De West op 1 juli, aldus Waterkant.net.

Het comité wil dat behalve de slachtoffers van 1982, ook oorlogsslachtoffers worden herdacht. Essed vindt de vergelijking fout. Bij de decembermoorden is sprake van ‘politieke criminaliteit’. De slachtoffers van de Binnenlandse Oorlog vielen door ‘oorlogscriminaliteit’.

Het Pad van Verzoening loopt vanaf het Monument van de Gevallenen van de Binnenlandse Oorlog tot het Bastion Veere in Fort Zeelandia.

Safina Barsatie gekroond tot Miss Grand Suriname 2018

(Bron foto: Anglopedia)
Miss Grand International staat voor 'Stop the War and Violence'....

Maar, Miss Grand International 2018 verkiezing wordt gehouden in.... Myanmar....


Safina Barsatie is gekroond tot Miss Grand Suriname 2018. Ze zal haar geboorteland Suriname vertegenwoordigen bij de prestigieuze Miss Grand International 2018 verkiezing, welke gehouden zal worden in Myanmar. Dat meldt Waterkant.net vandaag, dinsdag 3 juli 2018, zonder te vermelden waar een en ander heeft plaatsgevonden.

Miss Grand International zou één van de grootste missverkiezingen in de wereld zijn. Miss Grand International staat voor STOP THE WAR AND VIOLENCE, een thema dat nu nog steeds actueel gezien de huidige oorlogssituaties in veel landen.

Safna Barsatie is 24 jaar oud en studeert bedrijfskunde. Eén van haar talenten is buikdansen, en ze houdt van reizen. Safina is geboren in Suriname en is in haar 2e levensjaar naar Nederland verhuisd zonder haar vader en haar zusters. Na een lange weg is zij de sterke persoon geworden die ze nu is. Surinaamse in hart en nieren, bezoekt ze geregeld haar geboortegrond.

Safina vertrekt begin oktober naar Myanmar om Suriname te vertegenwoordigen bij de Miss Grand International 2018 verkiezing. De finale is op 25 oktober.

Het is opmerkelijk, hypocriet - gelet op waar Miss Grand International voor staat, STOP THE WAR AND VIOLENCE - dat de Miss Grand International 2018 wordt gehouden in Myanmar, een land waar het Rohingya-volk door de autoriteiten uit wordt verdreven en uitgemoord.... De Rohingya, een grotendeels islamitische etnische minderheid in Myanmar, wordt wel de ‘meest vervolgde minderheid ter wereld’ genoemd.


Er worden systematisch en veelvuldig aanvallen uitgevoerd op de Rohingya, naar verluidt door de politie en het leger van Myanmar. Dit leidde ertoe dat de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Ra’ad Al Hussein, sprak van een 'schoolvoorbeeld van etnische zuivering.' (Deze term wordt vaak gebruikt om de gedwongen verwijdering aan te duiden van een etnische of religieuze bevolkingsgroep door middel van intimidatie of geweld.)

Safina Barsatie zou dan ook niet moeten afreizen naar Myanmar en daarmee een statement afgeven....


(Suriname Mirror/Waterkant.net/YouTube)

Sri-Dewi Martomamat nieuwe Miss Tropical Beauties Suriname

(Bron foto: Facebook)
Nieuwe miss gaat Suriname vertegenwoordigen tijdens Miss Supranational 2019 in Polen


Sri-Dewi Martomamat is zondag gekroond tot de nieuwe Miss Tropical Beauties Suriname. Angelo Wijngaarde werd uitgeroepen tot de nieuwe Mister Tropical Beauties Suriname 2018. De show werd voor de 7e keer gehouden en vond plaats in de KKF beurshal, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 3 juli 2018.

'Dare to dream! Drie maanden geleden gaf ik mij op om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Geselecteerd, ik mocht mij een van de nieuwe contestanten noemen van Miss TBS 2018. Een zwaar, leuk maar zeer leerrijk traject heb ik achter de rug.Nu sta ik hier als DE nieuwe Miss Tropical Beauties Suriname. Wat een eer om dat te mogen zijn!', aldus de nieuw gekroonde miss op haar Facebookpagina.

De jury had geen gemakkelijke taak, aangezien de deelnemers een goede performance hebben neergezet tijdens de verschillende rondes. Dit jaar bestond de jury uit Angela van der Kooye, Mark Tjon, Egon von Foidl, Judith Lochem, Marjorie da Cunha, en Jimmy Lachchi.

 De organisatie Stichting Beauties of Suriname Pageant, blikt terug op een geslaagde show. 'Na hard werken en 16 weken trainingen, zijn wij trots op al onze acht butterflies die zich stuk voor stuk volledig ingezet hebben en danken hen voor de deelname.'

Miss Sri-Dewi zal Suriname vertegenwoordigen tijdens Miss Supranational 2019 in Polen.

De eerste runner up is geworden, Gabriella Bakker, tweede runner up is Anjiastasia Mitro. De overige deelneemsters waren: Joelle Ceder, Charissa Brewster, Anisha Sardjoe, Debbie Pryce en Samaria Pansa.

De subtitels gingen naar:
Miss Congeniality - Gabriella Bakker
Miss Photogenic - Gabriella Bakker
People’s Choice - Anjiastasia Mitro
Best Talent - Angelo Wijngaarde
Best in Swimsuit - Sri-Dewi Martomamat.

(Suriname Mirror/Starnieuws)

De Ware Tijd: 'Sociale winkel van Pertjajah Luhur riekt naar propaganda'....

(Bron foto's: Paul Somohardjo)
De Ware Tijd lijkt spijkers op laag water te zoeken...


Hoewel de sociale winkel van Pertjajah Luhur (PL) goedkope producten aan de consument biedt, riekt het initiatief tegelijkertijd naar propaganda. Op haast alle producten is een roodwitte sticker van de PL aangebracht met een foto van partijvoorzitter Paul Somohardjo en de tekst: 'De partij die nooit slaapt. De partij die opkomt voor de belangen van het volk. We go gi 100 % gro. Gesubsidieerd door de PL. De partij met de sociale kracht.' Gekochte goederen worden in zakken met het opschrift en logo van de partij verpakt.

Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 3 juli 2018, waarbij je je afvraagt wat daar verkeerd aan is. Immers, mensen die bij de PL-winkel producten kopen weten, dat zij dat doen bij de PL en zullen geen probleem hebben met een PL-sticker of zak met het partijlogo. De Ware Tijd lijkt spijkers op laag water te zoeken.

Tientallen personen zijn zaterdagochtend geweest naar de opening van de winkel in Beekhuizen. Met het afsteken van een pagara heeft Somohardjo de winkel voor geopend verklaard. 'Den product moro bunkopu dya. De goederen zijn duurder bij mij in de buurt', zegt een vrouw.

Terwijl de krant rondkijkt naar de prijzen die sterk verschillen met wat normaliter wordt betaald, pakt Iwan (60) zijn goederen breedlachend van de schappen. 'Ik ben blij dat de winkel weer is geopend. Ik vond de sluiting een aderlating', zegt ene Iwan (60). 'Somo is behulpzaam wat deze dingen aangaat.'

Consumenten kunnen tegen groothandelsprijs vijftig basisproducten kopen die door de PL gesubsidieerd worden. 'Ik had dit niet verwacht, we moeten goederen aanvullen. Ik zie tevreden gezichten', zegt Widjawatie, districtraadslid van de PL. Zaterdag mocht elke consument van elk product maximaal drie stuks kopen. Vanaf zondag, de tweede dag, is deze beperking opgeheven.

PALU-leider Hok: 'De president had allang moeten ingrijpen in de kwestie van de AdeKUS'

'Als de acties nog langer duren kan voor studenten het collegejaar geheel verloren gaan'


'In de kwestie van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) zijn het de studenten die de eerste slachtoffers zijn van de besluiteloosheid van de regering. Op de langere termijn zal het de gemeenschap als geheel zijn die de prijs zal betalen. En dat allemaal omdat je als regering geen prioriteiten weet te stellen. De president had allang moeten ingrijpen.'

Dit zegt PALU-voorzitter Jim Hok in reactie op de perikelen op AdeKUS die nu al enkele weken duren, aldus vandaag, dinsdag 3 juli 2018, Starnieuws.

Hij voert aan, dat president Desi Bouterse niet werkeloos kan blijven toezien. De Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit (VWPU) is al enkele weken in actie. Het ingediend wensenpakket van de VWPU is gebaseerd op de salariscorrectie van het geheel onderwijsveld. Met het bestuur van AdeKUS kan men maar geen overeenstemming bereiken over dit wensenpakket. Het bestuur voelt zich kennelijk niet in staat of bevoegd garanties te geven over dit pakket en speelt de bal door naar de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De minister op haar beurt stuurt de bal verder naar Financiën. Intussen lopen de gesprekken tussen bond en bestuur op AdeKUS uit de hand en de regering kijkt besluiteloos toe.

Als de acties nog langer duren kan voor de studenten het collegejaar als geheel verloren gaan, stelt Hok.

'Als we in Suriname niet in staat blijken te zijn om zaken volgens een bepaalde structuur aan te pakken, belanden dit soort problemen op het bord van de president. Maar, de president als regeringsleider is nergens te bekennen en laat ook niets van zich horen. Je kan als president toch niet werkeloos blijven toezien hoe de belangen van deze jongeren en daarmee de belangen van de samenleving op deze manier worden geschaad? Daar wegen bijvoorbeeld percelen voor afgestudeerden of studentenhuisvesting op geen enkele manier tegen op. Het allerbelangrijkste zijn de omstandigheden om die studenten de gelegenheid te geven om netjes op tijd af te studeren. Ze moeten zo min mogelijk tijd verliezen. Nu dreigt dit in het gedrang te komen door zaken die de regering maar niet kan regelen.'

'Ook als er niet direct geld beschikbaar zou zijn om het personeel van de Universiteit tegemoet te komen, dan moet daar toch over gepraat kunnen worden?', meent de PALU.

'Het moet duidelijk zijn dat de regering dit probleem zelf heeft gecreëerd door een deel van het onderwijsveld niet mee te nemen in de salariscorrectie. Maar, ook door steeds de indruk te wekken dat de financiële crisis voorbij is. Die optimistische verhalen hebben namelijk juist verwachtingen gewekt in de samenleving, zeker bij de ambtenaren. Met het naderen van de verkiezingen zal er waarschijnlijk wel weer worden gestrooid met geld. Maar, als we kijken hoe men is omgegaan met het onderwijsveld, dan moeten we helaas vrezen dat allerlei verhoudingen opnieuw driftig in de war zullen worden gegooid. Hoe het ook zij, als we over het belang van de jongeren praten, laten we dan hun studiemogelijkheden als een van de belangrijkste zaken in elk geval goed regelen', roept PALU-voorzitter Jim Hok de regering op.

President Bouterse naar Caricom staatshoofdenvergadering op Jamaica

Nieuw gekozen premiers van Barbados, Grenada en Antigua & Barbuda worden verwelkomd


President Desi Bouterse woont 4, 5 en 6 juli de Caricom staatshoofdenvergadering op Jamaica bij. De regeringsleiders zullen zich uitspreken over de aspecten die van invloed zijn op de uitvoering van de Caricom Single Market and Economy (CSME), criminaliteit en veiligheid in de regio, alsook opkomende geo-politieke ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de economische vooruitzichten van de Caricom, aldus het Nationaal Informatie Instituut


Op deze 39e reguliere vergadering in Montego Bay zal Mia Mottley, die op 24 mei 2018 met een overweldigende meerderheid gekozen werd tot premier van Barbados, worden verwelkomd. Hetzelfde geldt voor Keith Mitchell, premier van Grenada en Gaston Browne, premier van Antigua & Barbuda die herkozen zijn bij de verkiezingen van respectievelijk 13 en 21 maart.

Dee presidenten van Chili, Sebastián Piñera, en Cuba, Miguel Díaz-Canel, zijn speciale gast.

Uittredend voorzitter Jovenel Moise, president van Haïti, heeft de voorzittershamer per 1 juli 2018 voor een periode van zes maanden overdragen aan Andrew Holness, premier van Jamaica.


(Suriname Mirror/NII/Twitter)

Jogi (VHP): ‘Later moet niet blijken dat die motie een show was’

VHP'er wil Clad-onderzoek naar afkeuring financiering bouw Academisch Medisch Centrum


'Ik zal de coalitie en regering eraan herinneren, dat zij een grondig onderzoek moeten instellen naar de misstanden bij de financiering van het Academisch Medisch Centrum. Het moet later niet blijken dat die motie een show was, omdat voor de rest nul is gebeurd', zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi maandag 2 juli 2018 in het Dagblad Suriname. 

Hij blijft erbij, dat een diepgaand onafhankelijk onderzoek door de Centrale Landaccountantdienst (Clad) moet worden gedaan naar de afkeuring van de financiering van de bouw van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Een motie van de oppositie hiertoe werd een halve maand geleden in De Nationale Assemblee gesneuveld, maar een soortgelijke motie van de coalitie werd wel aangenomen.

Tot nu toe heeft Jogi echter nog niets van de regering vernomen over dit beloofd onderzoek. Ondertussen zegt de VHP’er, dat hij uit gesprekken met aannemers begrepen heeft dat de financiering van nieuwe poliklinieken voor de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) door het Opec Fund for International Development (OFID) is teruggetrokken, terwijl de renovatie van het beddenhuis van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) ook in problemen dreigt te komen.

Voor de instandhouding en renovatie van de oude faciliteiten wordt voor 14 miljoen Amerikaanse dollar gefinancierd door het OFID en de Staat draagt 2 miljoen bij. Jogi kijkt daarom uit naar de beloofde antwoorden van de regering hierop deze week in De Nationale Assemblee.

'Deze aannemers hebben een brief gehad van het ministerie van Volksgezondheid waarin is aangegeven, dat het OOID zich heeft teruggetrokken voor wat betreft de financiering van de bouw van de poliklinieken. Met andere woorden betekent het, dat de aannemers geen geld gaan krijgen. Voor het beddenhuis heeft de aannemer een brief ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid waar de financiering is stopgezet. Het is duidelijk. De regering en de mensen rondom de regering hebben slechts aandacht om hun zakken te vullen', aldus Jogi.

'Surinaamse Leeuwen' wordt 7 juli slechts voor genodigden gepresenteerd in Suriname

Voetbalfoto- en interviewboek à Srd 360 onbetaalbaar voor de gewone Srananman.....

Het als 'meest exclusieve van het jaar' gepromoot voetbalfoto- en interviewboek lijkt in Suriname voorbestemd voor 'elite'


Het boek 'Surinaamse Leeuwen' belicht de grote Surinaamse impact op het Nederlands Elftal (de ‘Hollandse Leeuwen’) van de afgelopen jaren. Het wordt, na de Nederlandse vuurdoop op 25 mei in het Maasgebouw van de Rotterdamse Kuip, zaterdagavond 7 juli in Suriname door Uitgeverij 01 Group gepresenteerd in het Courtyard Marriott Hotel in Paramaribo. Maar, dat is slechts voor genodigden toegankelijk en zal worden opgeluisterd door de aanwezigheid van onder andere de Surinaamse Voetbal Bond en zogenoemde hoogwaardigheidsbekleders van de Surinaamse regering. Tevens zullen er lezingen worden verzorgd door Dean Gorré en Ulrich van Gobbel. 

Boekhandel VACO zorgt voor de promotie en de verkoop van het boek, waarvoor maar liefst Srd 360 moet worden neergeteld en dat maakt het boekwerk helaas onbereikbaar voor de gewone Surinamer. Rond de presentatie hangt dan ook nog eens een elitair luchtje. Voetbal is een volkssport....
VACO meldt overigens, dat nota bene bij de presentatie het boek voor een speciale prijs verkocht gaat worden....
Het 244 tellende pagina’s  hardcover boek is tevens te bestellen via  onder andere  www.surinaamseleeuwen.nl, Bruna, AKO en De Slegte voor slechts Euro 39,95.


De actiefoto’s van sportjournalist Guus Dubbelman (Volkskrant) - die al jarenlang een persoonlijke band/relatie met Suriname heeft - en fotograaf Germaine Halfhuid (Fotostudio 422) brengen voetbaltoppers met een Surinaamse achtergrond in beeld.

In ‘Surinaamse Leeuwen’ zijn onder meer hoofdrollen weggelegd voor EK ’88-winnaar Gerald Vanenburg, WK 2010-finalisten Eljero Elia en Edson Braafheid en de oud-internationals van ‘de Kabel’ (Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Edgar Davids, Winston Bogarde en Michael Reiziger). Oud-bondscoaches Guus Hiddink, Dick Advocaat en Willem van Hanegem vertellen openhartig over de invloed van Surinaamse spelers op de internationale voetbalvelden en hun prettige samenwerkingen met hen bij het Nederlands Elftal.

Portretten van huidig international Georginio Wijnaldum en succestrainer en nationale bekerwinnaar Henk Fraser passeren ook de revue. Een ode aan de overleden spelers van het ‘Kleurrijk Elftal’, die in 1989 tragisch om het leven kwamen bij de SLM-ramp bij vliegveld ‘Zanderij’, ontbreekt niet. Een interview met Sigi Lens, één van de overlevenden van die ramp en tegenwoordig voetbalmakelaar, ontbreekt evenmin. Dean Gorré, adviseur en bondscoach van de Surinaamse Voetbalbond, geeft meer inzicht in de diasporawetgeving in Suriname.

Ter informatie:


(Suriname Mirror)

First Lady Melania Trump ontroerd door verhaal van 6-jarig Costa Ricaans jongetje

Amerikaanse Border Patrol-agenten vonden de jongen 20 juni, alleen, in woestijn Arizona


Melania Trump was zichtbaar ontroerd door het verhaal van een 6-jarige Costa Ricaanse jongen, gevonden in de woestijn van Arizona, tijdens haar bezoek donderdag 28 juni aan grenspatrouillefaciliteiten in Arizona, aldus de nieuwswebsitr QCostarica.com maandag 2 juli 2018. 

Amerikaanse Border Patrol-agenten kwamen de jongen tegen op dinsdag 20 juni, net ten noorden van de Mexicaanse grens, ten westen van Lukeville, terwijl hij helemaal alleen aan de kant van de weg zat.

De First Lady kreeg donderdag foto's te zien van de jongen tijdens een bezoek aan een douane- en grenspatrouillefaciliteit in Tucson, Arizona.

Rodolfo Karisch, hoofdpatrouille-agent van de sectorgrenspatrouille in Tucson, liet Melania Trump een foto zien van de naamloze jongen, die haar vertelde dat hij door zijn oom was gedumpt met niets anders dan een fles cola en een briefje.

'Oh God', citeerde de lokale nieuwswebsite AZ Central mevrouw Trump. 'Het is ongelooflijk, zo jong, zes jaar oud, weet je, dat iemand hem zou verlaten. Wauw, heel verdrietig.'

Ondanks de brandende hitte, is de jongen te zien met een spijkerbroek en lange mouwen op een foto. De jongen vertelde agenten naar verluidt, dat hij op weg was om zijn moeder in de VS te zien, en dat zijn oom hem had afgezet zonder eten of water. Het briefje in zijn hand, geschreven in het Spaans, luidde: 'Ik zoek mijn moeder'.

De jongen, wiens naam niet was vrijgegeven, is naar een centrum in Tucson getransporteerd voor verdere administratieve verwerking en is naar verluidt in goede gezondheid.

Tijdens haar bezoek aan de faciliteit in Tucson hield mevrouw Trump een rondetafelgesprek met Border Patrol, Immigration and Customs Enforcement, de Marshals Service in de Verenigde Staten en een lokale rancher. 'Ik wil jullie bedanken voor al het zware werk. Ik weet hoe moeilijk en gevaarlijk uw dagelijkse banen zijn', vertelde Melania Trump aan agenten. 'Ik ben hier om u te ondersteunen en te helpen op welke manier dan ook.'

(Suriname Mirror/QCostarica)

Voormalig Ecuadoraans president Rafael Correa rapporteert aan Ecuadoraans consulaat in België

Correa geeft gehoor aan het verzoek van Quito's Nationale Hof van Justitie

'Het onderzoek is een vulgaire politieke vervolging die nooit met echte wetgeving zou zijn gebeurd, omdat het onhandig en absurd is'


Voormalig Ecuadoraans president Rafael Correa heeft voldaan aan het verzoek van een rechter om aan het consulaat van zijn land in België te rapporteren, onder de preventieve maatregelen die tegen hem werden opgelegd vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij een ontvoeringspoging van oppositie parlementslid Fernando Balda in 2012. 

Quito's Nationale Hof van Justitie beval Correa om vanaf 2 juni om de 15 dagen aan het consulaat 'te rapporteren'. De maatregelen zijn tegen Correa genomen, hoewel de zaak zich nog in de onderzoeksfase bevindt, een actie die op grote schaal is bekritiseerd.

Paul Perez Reina, de procureur belast met de vervolging, eiste van de voormalige president periodiek verslag uit te brengen aan de 'diplomatieke vertegenwoordiging van Ecuador in België', waar hij sinds juli 2017 bij zijn gezin woont.

In een brief, die maandag 2 juli 2018, op zijn Twitter-account is gepubliceerd, drukt Correa zijn wens uit om zich te houden aan de procedurele wet, ondanks de 'evidente politieke en juridische vervolging' die hij de laatste paar maanden heeft geleden.

De voormalige president heeft gezegd, dat het onderzoek een 'vulgaire politieke vervolging is die nooit met echte wetgeving zou zijn gebeurd, omdat het onhandig en absurd is, en nooit zal overleven op een internationaal niveau'.


Correa woont al een jaar in België en heeft geen lopende aanklachten. De voormalige president voldeed aan de wettelijke eis en bezocht het consulaat van Ecuador maandag om 11:40 uur, lokale tijd.  De voormalige president had al eerder vrijwillig gerapporteerd aan het consulaat van Ecuador in België.

Correa ontkent enige betrokkenheid bij de zaak en heeft gezegd, dat er is geen bewijs dat hem in verband brengt met de zaak waarin zijn vervolging wordt vergeleken met die van Lula da Silva. Balda is van zijn kant een campagne gestart en heeft de diplomatieke missies van Ecuador in België bezocht en geëist dat ze Correa arresteren.

Balda zegt, dat vijf mensen hem in 2012 probeerden te kidnappen in Bogota, maar de Colombiaanse politie voorkwam de poging. Balda diende zaterdag een klacht in bij het nationale Gerechtshof. 'Als een persoonlijke beschuldiging diende ik de klacht in waarin ik hem formeel beschuldig van deze misdaden', zei hij. Hij eist, dat de zaak vervolgd wordt als een 'staatsmisdaad' en beschuldigt Correa van het gebruik van publieke middelen om de poging tot ontvoering te financieren, die volgens hem 'politiek gemotiveerd' was.

Balda, een voormalige parlementariër van de rechtse oppositiepartij Partido Sociedad Patriótica, was beschuldigd van samenzwering om de regering van Rafael Correa ten val te brengen als onderdeel van de mislukte coup van september 2010 tegen de voormalige president, die voornamelijk werd geleid door dissidente politie-eenheden.
Hij was echter in Colombia ten tijde van de beschuldigingen en dus werd zijn vervolging opgeschort. In oktober 2012 werd Balda gedeporteerd uit Colombia, omdat hij zonder immigratievergunning in het land was geweest. In januari van het jaar daarop werd hij veroordeeld voor het bedreigen van de  staatsveiligheid en een maand later werd hij, voor dat misdrijf en voor het verkeerde informatie verstrekken die de eer van de staat aantastte, veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.

Na de verklaringen van Correa heeft de Partido dos Trabalhadores van Brazilië een persbericht uitgebracht waarin zij hun steun aan de voormalige president uitspraken en de Ecuadoraanse functionarissen opriepen tot een eerlijk proces zonder politieke vooroordelen.

(Suriname Mirror/TeleSUR/El Espectador/Twitter/El Universo/)

Colombia: 41 Miljoen dozen bananen in 2018 voor de export

Grootste bananenhandelaar Uniban wordt bevoorraad door 18.000 hectare bananen


Uniban S.A. is de belangrijkste Colombiaanse bananenhandelaar van het land. Het is goed voor 40% van de exportmarkt waarmee het 3.600 banen genereert. In 2017 heeft het bedrijf 40,4 miljoen dozen bananen, weegbree en exotisch fruit geëxporteerd, ter waarde van 348 miljoen dollar, wat neerkomt op 2,8% meer dan in het voorgaande jaar. Het doel voor 2018 is om 45 miljoen dozen van al zijn producten te exporteren, vooral van bananen, omdat het bedrijf 41 miljoen dozen dit jaar verwacht te exporteren, dat wil zeggen vijf miljoen meer dan vorig jaar (36 miljoen). 

Het bedrijf is in 1966 van start gegaan toen een groep telers het bedrijf oprichtte om hun eigen fruit rechtstreeks aan de markt te verkopen. Sindsdien heeft het een aanhoudende groei doorgemaakt die de telers van Uraba Antioquia ten goede kwam. In totaal wordt het teeltbedrijf bevoorraad door 18.000 hectare bananen, waarvan 3.200 hectare eigendom zijn van het teeltbedrijf en de rest van aangesloten telers is.

De Europese markt vertegenwoordigt 75% van de omzet van het bedrijf en de rest wordt verdeeld tussen het Caribisch gebied en de Middellandse Zee. Andres Moreno, de financiële ondervoorzitter van Uniban S.A., zei dat ze de verkoop wilden stimuleren naar landen als Bosnië, Kroatië, Montenegro en Turkije.

Een nieuwe markt die onlangs werd opengesteld voor Colombiaanse bananen was Argentinië. Dit gebeurde nadat de Servicio Nacional de Sanidad y Calidad Agroalimentaria van dat land de toelaatbaarheid van Colombiaanse ananas aan dat land had aangekondigd. Volgens Moreno is dit een zeer belangrijke kans, omdat het bedrijf enkele exportproeven naar Argentinië heeft uitgevoerd, maar de volledige toelaatbaarheid van het product zou een kans voor groei zijn. Om effectiever te zijn, zei hij, zou er een hogere verzendfrequentie met het zuidelijke land moeten zijn. 'Het is een geweldige kans, het zou echt de eerste voet aan de grond in Latijns-Amerika zijn', zei Moreno. Volgens informatie van de Asociación de Bananeros de Colombia (Augura) exporteerde het land vorig jaar 98 miljoen dozen bananen ter waarde van 850 miljoen dollar.

De meest representatieve internationale markten waren de Europese Unie met 76% participatie en de Verenigde Staten met 16%. Colombia heeft 49.307 hectare gewijd aan de bananenteelt voor export, dat wil zeggen 2.035 meer dan in 2016. 34.789 Hectare isn gelegen in Uraba, terwijl de overige 14.518 hectare in Magdalena, Guajira en Cesar ligt.

Het hoofddoel van de coöperatie is om de productiviteit te verhogen en 2.200 dozen per hectare per jaar te bereiken, wat zou betekenen dat in 2018 108 miljoen dozen worden geëxporteerd.

Na het bekendmaken van de toelaatbaarheid van ananas, kondigde de Servicio Nacional de Sanidad y Calidad Agroalimentaria van Argentinië aan, dat de Colombiaanse banaan voldoet aan alle vereisten om deze markt te betreden. 'Het zal een belangrijke stap zijn, niet alleen vanwege de wisselkoers die door deze export wordt gegenereerd, maar ook vanwege de werkgelegenheid in de landbouwactiviteiten in het land', zei de Colombiaanse ambassadeur van dat land, Luis Londoño.

(Suriname Mirror/agronegocios.co/AGF)

Grootste natuurreservaat van Colombia is nu UNESCO werelderfgoed

Chiribiquete Nationaal Park is 4.3 miljoen hectare groot


President Juan Manuel Santos: 'Dit is geweldig nieuws voor Colombia'


Het grootste natuurreservaat van Colombia, het Chiribiquete National Park, is een werelderfgoed geworden, verklaarde UNESCO zondag 1 juli 2018. Samen met een aantal andere natuurlijke wonderen heeft UNESCO het 4.3 miljoen hectare grote nationale park ingeschreven op de groeiende lijst van werelderfgoedsites die internationale bescherming genieten.

'Gefeliciteerd', zei UNESCO op Twitter na het inschrijven van Chiribiquete, een natuurreservaat zo groot als Denemarken.


Zowel president Juan Manuel Santos als de verkozen president Ivan Duque vierden het besluit van UNESCO. Volgens Santos is de aanwijzing als een werelderfgoedsite 'geweldig nieuws voor Colombia'. Eerder dit jaar verhoogde de president de beschermingsmaatregelen voor Chiribiquete, waar enkele van Colombia's oudste rotstekeningen te vinden zijn. Het is ook beroemd om zijn indrukwekkende rotsformaties.


Duque, die in augustus aantreedt, zei dat het UNESCO-besluit 'ons met trots vervult. Het engagement is en zal zijn om onze biodiversiteit te beschermen', zei de president-elect.


Chiribiquete is de negende werelderfgoedsite van Colombia.

Colombia's werelderfgoed 
* Chiribiquete Nationaal Park
* Colombia's koffie groeiende regio
* Historisch centrum van Mompox, Bolivar
* Los Katios Nationaal Park
* Malpelo Fauna en Flora Reservaat in de Stille Oceaan
* Tierradentro Nationaal Archeologisch Park
* Inca wegennet Qhapaq Ñan
* San Agustin Archeologisch Park
* Het fort van de kustplaats CartagenaOm de beslissing van UNESCO te vieren en een recente uitbreiding van het park te formaliseren, zei de president, dat hij maandag 2 juki naar Chiribiquete zou reizen.

Gelegen aan de grens van het Amazone-regenwoud, heeft heteen van de grootste variëteiten aan diersoorten in het land. Wetenschappers hebben het aantal soorten niet nauwkeurig kunnen schatten vanwege de afgelegen locatie van het park. Gewapend conflict belemmerde bovendien een nader onderzoek. Met de weinige informatie die er bestaat, gelooft het parkmanagement dat er zo'n 300 soorten vogels, 313 verschillende soorten vlinders en meer dan 260 soorten mieren zijn, om er maar een paar te noemen.


Bijna de helft van de diersoorten in Colombia is te vinden in de provincie Caqueta, waar de zuidelijke helft van het park ligt. Los van de uitbreiding heeft Santos ook de belofte gedaan om nog eens 525 miljoen dollar toe te voegen aan het beschermingsbudget van het land om 'ons milieu te beschermen en te verdedigen'.

Colombia's Amazone-regenwoud behoort tot de zwaarst getroffen regio's op het gebied van ontbossing. Grootschalige landbouw, mijnbouw en cocateelt zijn de drie grootste bedreigingen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube/BBC/Twitter)