maandag 22 oktober 2018

Orkaan van categorie 5 Willa nadert de westkust van Mexico

Willa treft zeer waarschijnlijk havenstad Mazatlán aan de kust van de Golf van Californië



Een orkaan van categorie 5 komt zeer waarschijnlijk dinsdag 23 oktober 2018 aan land aan de westkust van Mexico. Het Amerikaanse National Hurricane Centre (NHC) waarschuwt voor Willa, 'een extreem gevaarlijke storm' van mogelijk 'catastrofale omvang'.

Categorie 5 is de zwaarste categorie waarmee de sterkte van dergelijke stormen wordt aangegeven. De windstoten, regen en vloedgolven die daarmee gepaard gaan kunnen levensgevaarlijk zijn, waarschuwt het NHC.

Volgens persbureau Reuters was de orkaan maandagavond nog zo’n tweehonderd kilometer verwijderd van de plaats Cabo Corrientes aan de westkust. Naar verwachting neemt de storm dinsdag aan land iets in kracht af, maar kan deze aan de Mexicaanse kust nog steeds golven van mogelijk zes meter hoog veroorzaken.


Willa treft zeer waarschijnlijk havenstad Mazatlán aan de kust van de Golf van Californië, populair onder toeristen. Volgens het Mexicaans Meteorologisch Centrum, Servicio Meteorológico Nacional (SMN), trekt de orkaan daarna waarschijnlijk richting het noorden.


Het SMN waarschuwt iedereen in de buurt van Mazatlán en Puerto Vallarta, een andere populaire toeristenbestemming, om extreem voorzichtig te zijn. Door recente regenval is de bodem al erg zacht en meer water kan gevaarlijke aardverschuivingen veroorzaken. Naar verwachting gaat Willa met zo’n 15 tot 45 centimeter regen gepaard.

Woensdag en donderdag trekken de restanten van Willa over het noorden van Mexico richting de Amerikaanse staat Texas. Van storm is dan zeker geen sprake meer, maar buien kunnen in de doorgaans droge gebieden de nodige regen achterlaten. Regionaal valt 50 mm.

Tegelijk met orkaan Willa komt woensdag nog een storm aan land in het westen van Mexico. Deze storm, genaamd Vicente, is wel veel minder krachtig dan zijn grote zus Willa. Vicente gaat gepaard met fikse onweersbuien en daarbij valt in de provincies Guerrero, Michoaca en Colima lokaal 250 mm regen. Bovendien is kans op windstoten tot 100 km/uur.

(Suriname Mirror/Weeronline/Al Jazeera/Debate/NRC/YouTube)

'Het beloofde land of het beroofde land?'

'Na 8 jaar Bouterse, is er weinig van het beloofde paradijs terecht gekomen'

'Niet met prudent financieel-economisch beleid, maar met beloften, populisme en birti wenkri's wil Bouterse het land ontwikkelen'


Tot 25 februari 1980 was Suriname een paradijs, het was toen toch goed en heerlijk toeven in Suriname. De Surinaamse munteenheid had bijna dezelfde waarde als die van de Amerikaanse dollar en de Nederlandse gulden. Er was sprake van waardevastheid, er was sprake van economische opleving, er was sprake van stabiliteit. Echter, op 25 februari 1980 is alles tenietgedaan. Op 25 februari 1980 raasden Bouterse en consorten als een orkaan over Suriname. De dictatuur werd gevestigd, met als leider Bouterse. Alles wat zij op hun weg tegenkwamen werd vernietigd, zoals: de rechtsstaat, democratie, economie en financiën. Dat was ook het begin van het einde van ons paradijs, ons mooi en welvarend land Suriname. 

De schade die toen tussen 1980 en 1987 was aangericht werd in de periode 1987-1995 enigszins hersteld door de Front-regering. Maar, wat tussen 1996-2000 volgde was niet te beschrijven, wederom raasde een orkaan over het land, die een nog grotere ravage had aangericht. Het heeft de Front-regering, bijkans 10 jaar gekost om de aangerichte ravage te herstellen door een prudent financieel-economisch beleid te voeren. 

Helaas, op 12 augustus 2010 vond de wisseling van de wacht plaats, maar dat hadden we zelf aan ons te danken door een verkeerde keuze te maken. De nieuwbakken president, Desi Bouterse, beloofde ons een paradijs. 'Het beloofde land', als metafoor voor elke woonplek of leefsituatie waar een mens zich thuis voelt, in vrede woont, kan leven en zich kan ontplooien (Wikipedia). 

André Misiekaba, de pastor die op het podium in trance raakt en zingt oho, oho, oho, beloofde ons een tweede Dubai. Maar, gauw bleek dat het beloofde land, het beroofde land werd. Na 8 jaar Bouterse, is er weinig van het beloofde paradijs terecht gekomen. Het volk wordt beroofd middels allerlei belasting verhogende maatregelen en de valutakoers te jagen boven de Sr 7.50. Yes we can do the Job. 

De verkiezingscampagne van Bouterse is in volle gang, hij haalt enkele oude beestjes weer van stal namelijk de basiszorg en de herstart van de rijstfabriek van de Stichting Machinale Landbouw (SML). Bouterse uitte lovende woorden aan het adres van de NDP’er oom John, Johnny Mahespalsingh. Gillmore Hoefdraad van Financiën beloofde dat de weegbrug voor de rijstfabriek van Westland Sama Group die op de haven ligt, zo snel mogelijk zal worden ingeklaard. Hij is de ondernemer oom John dankbaar dat hij altijd zijn medewerking verleend heeft toen er betaald moest worden voor brandstof voor de pompen in Nickerie. Het is helemaal duidelijk, voor wat, hoort wat. Hoefdraad levert een tegenprestatie voor Oom John. Dit is zonder meer een corruptie faciliterend beleid van Hoefdraad. Dit is een aanwijzing dat Hoefdraad opkomt voor de belangen van oom John en van friends and family. 

De hele gezondheidszorg is in elkaar gedonderd, het lijkt alsof deze regering bewust de gezondheidszorg in elkaar heeft later donderen. Het volk eerst flink laten pinaren, om daarna met een glad gestreken gezicht de samenleving komen vertellen, dat elke burger zorgeloos gebruik kan maken van de basiszorg. 

Het zal me niet verbazen dat Bouterse straks ook mededeling gaat doen over de herstart van de vervallen cassavefabriek en de huizenfabriek. Ik hoor Bouterse nog zeggen: a no toffi wo meki maar oso. Hoeveel huizen zijn intussen al geproduceerd? 

In arme wijken verschijnen Bouterse en consorten met gratis voedselpakketten en beloven luchtkastelen. Hoe erger de situatie in de samenleving, hoe meer effect de verdeel en heers tactiek en het populisme zullen hebben. Dit zijn de ideologische kenmerken van het populisme, die bewust worden gevoed door Bouterse, terwijl de fundamentele problemen van de samenleving niet worden opgelost. Niet met een prudent financieel-economisch beleid, maar met beloften, populisme en birti wenkri's wil Bouterse het land ontwikkelen. 

Idris Naipal

Verdachte schietpartij Zaandam vluchtte naar Suriname

32-Jarige man wil zich melden bij politie en is na aankomst op Schiphol aangehouden


De 32-jarige Surinaams-Nederlandse Giovanni H., die in Nederland gezocht werd in verband met een schietpartij in de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 oktober in Zaandam, is na de schietpartij gevlucht naar Suriname. Daar liet hij via zijn advocaat weten zich bij de politie te willen melden. Hij is maandagochtend 22 oktober 2018 terug gekomen en direct na aankomst op Schiphol aangehouden, zo bericht Waterkant.net.

De 24-jarige broer van deze man, Gilano H., meldde zich al eerder bij de politie. Hij zit nog vast en wordt verdacht van het schieten in een ziekenhuis in Zaandam (zie foto).

Ook werd al eerder een 27-jarige man aangehouden.

Bij die schietpartijen werd het slachtoffer, een 19-jarige man uit Zaandam, maar liefst twee keer onder vuur genomen, op verschillende locaties. De eerste beschieting was op de Burcht in het centrum van Zaandam en de tweede schietpartij was bij het Zaans Medisch Centrum, waar de 19-jarige zich wilde laten behandelen voor de eerste beschieting.

De politie beschouwt de man die werd neergeschoten ook als verdachte. Hij is aangehouden, omdat hij in het centrum van Zaandam zou hebben geschoten.

Speciaal gezant VN Angelina Jolie in Peru om situatie Venezolaanse vluchtelingen te evalueren

Momenteel verblijven 456.000 Venezolanen in Peru, tegenover 6.000 in 2016...

(Bron foto: UNHCR/Santiago Escobar-Jaramillo)

De Verenigde Naties (VN) heeft Angelina Jolie naar Peru gestuurd om er de situatie van de Venezolaanse vluchtelingen te evalueren, meldt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) maandag 22 oktober 2018.

Volgens lokale media kwam de Amerikaanse actrice gisteren aan in Lima. Als speciaal gezant gaat Jolie voor drie dagen op missie in Peru, ‘om de humanitaire noden van de Venezolaanse vluchtelingen te evalueren en de uitdagingen waarmee Peru als gastland wordt geconfronteerd’, stelt de UNHCR.


Venezolanen ontvluchten massaal de economische crisis in hun land, en volgens Lima verblijven momenteel 456.000 Venezolanen in Peru, tegenover 6.000 in 2016. Volgens de VN wonen 2.3 miljoen Venezolanen (7,5 procent van de bevolking) in het buitenland. Ruim 1.5 miljoen onder hen emigreerden vanaf 2015, het moment waarop de voedsel- en medicatietekorten en hyperinflatie verergerden. Het IMF verwacht dat de inflatie in het land dit jaar 1.350.000 procent zal bereiken.


In juni werd Angelina Jolie al naar Irak gestuurd door de UNHCR. Ze bezocht er een vluchtelingenkamp in de autonome regio Koerdistan en reisde door de oude stad van Mosul, een voormalig bolwerk van terreurgroep Islamitische Staat.

De 43-jarige actrice verricht al zeventien jaar humanitaire werkzaamheden naast haar filmcarrière. Bij de opnames van Lara Croft: Tomb Raider in 2001 zag ze het door oorlog verscheurde Cambodja en meldde ze zich bij de Verenigde Naties. Sinds 2012 is ze speciaal gezant van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen.

(Suriname Mirror/UNHCR/AD/La Republica/Twitter/El Comercio)/YouTube)

Woonadres vicepresident Adhin te Houttuin, district Wanica, nog steeds onbewoond

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Politiek analist Ramadhin: 'Actie van Adhin om zich in Houttuin in te schrijven is manipulatie' 


Het geregistreerd woonadres van vicepresident Ashwin Adhin aan de Kokrikilaan, een zijstraat van de Cassialaan te Houttuin in het district Wanica, is nog steeds onbewoond. Adhin, die in februari van dit jaar van woonadres verhuisde van de Evitastraat naar Houttuin in het district Wanica, deed vele Houttuiners geloven, dat hij een goede buur van hen zou worden. Maar acht maanden later blijkt van een goede buur niets waar te zijn, volgens het Dagblad Suriname maandag 22 oktober 2018.

Wereen in het begin enkele dagen veiligheidsmannen waargenomen op het adres, thans schijnt het vervallen te zijn tot slechts op zich een woonadres dat alleen op papier staat geregistreerd bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) als te zijn het woonadres van Ashwin Adhin. En hier zijn vooral de Houttuiners beslist niet tevreden mee. Vooral gezien het feit, dat Adhin mogelijk de lijsttrekker van de NDP wordt in Wanica. De Houttuiners vragen zich in gemoede af waar Adhin hen voor aanziet. Als volwaardige burgers of als makke lammetjes, die graag achter politici aanlopen.

Het Dagblad Suriname sprak over deze kwestie met politiek analist Hardeo Ramadhin. Hij typeert de zogenaamde actie van Adhin om zich in Houttuin in te schrijven als manipulatie. En voegt eraan toe, dat Adhin met zijn jonge leeftijd van 38 jaar nog te jong is om te manipuleren. Het zogenaamd woonbeginsel, waar politici vaak genoeg misbruik van maken, betreft een creatie van toenmalig regeringsleider Jules Wijdenbosch.

Aan burgers wordt de mogelijkheid geboden om zich twee jaren voor de verkiezing in te schrijven op een bepaald woonadres om vervolgens gekandideerd te worden als Assembleekandidaat. En hier maken politici misbruik van door de inwoners van dat bepaald gebied, met wie zij nooit enig contact hebben onderhouden, als stemvee te gebruiken.

Ramadhin schroomt er niet voor aan te halen, dat het Nieuw Front verzuimd heeft om dit wetsartikel te corrigeren. Feit is dat politici van andere politieke partijen misbruik maken van dit wetsartikel. Volgens de politiek analist moet degene die zich kiesbaar stelt als lijsttrekker, in dit geval Adhin, daadwerkelijk als parlementariër in de Nationale Assemblee gaan zitten. ‘Want eenmaal gekozen, dan gaan ze voor een andere politieke functie. Je kunt niet fictief verhuizen alleen om stemmen te winnen.’

Volgens Ramadhin is het hoog tijd, dat kiezers kritisch worden naar politici toe. Vaak genoeg blijkt dat sommige politici voor de vorm lijsttrekker zijn. Na de verkiezing gaat het aantal behaalde stemmen in de boezem van de partijen. De personen die na de lijsttrekker volgen, trekken hier profijt uit. Terwijl de lijsttrekker, die gouden bergen beloofde aan de inwoners, in geen velden of wegen meer te bekennen is.

Doekhie (NDP) over overname SML: ‘Het is een complete boevenbende’

'Oom John heeft het staatshoofd en vooral minister Lekhram Soerdjan van LVV misleid'

'Ik ga binnenkort indringende vragen in het parlement stellen, zonder pardon, ze kunnen hun borst nat maken'


NDP-parlementariër en -hoofdbestuurslid Rachied Doekhie fronst zijn wenkbrauwen over de wijze waarop bezittingen van staatsbedrijf Stichting Machinale Landbouw (SML) in Wageningen zijn overgenomen door Westland Sama Group NV van de ondernemer Johnny ‘oom John’ Mahespalsingh. 

'Het is een complete boevenbende. Je moet toch goed verstand hebben dat die man overheidsbezittingen heeft toegeëigend', zegt Doekhie maandag 22 oktober 2018 in het Dagblad Suriname.

De feestelijke herstart van de rijstfabriek van de SML die zo'n 20 jaar niet in bedrijf is geweest, vond woensdag 17 oktober heeft in Wageningen, Nickerie, plaats. Het bedrijf heeft een algehele rehabilitatie ondergaan door Westland Sama Group. Bij de opening zijn president Desi Bouterse, ministers en andere partijtoppers vol lof geweest over de prestatie van Mahespalsingh.

Doekhie vindt echter dat ‘oom John’ het staatshoofd en vooral minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft misleid. Wat hem het meest stoort is, dat Westland Sama Group als aannemer zelf renoveert en de regering vervolgens als gast uitnodigt om de opening van staatseigendom bij te wonen. 'De Raad van Ministers (RvM), De Nationale Assemblee (DNA) en zelfs de minister van LVV weet niet precies wat die overeenkomst met Westland Sama Group inhoudt. Dan gaat de man gelijk een miljoenenhypotheek erop vestigen en niemand weet waar dit geld naartoe is. Ik wil dan morgen ook een paar miljoenen lenen met de toren van Financiën als dekking', zegt Doekhie.

De parlementariër voert aan dat hij binnenkort indringende vragen hierover in het parlement zal stellen. 'Zonder pardon. Ze kunnen hun borst nat maken', aldus Doekhie.

Hij heeft grote vraagtekens wanneer hij hoort, dat Mahespalsingh de schulden van SML heeft overgenomen, omdat zover hem bekend onder de laatste directeur van het staatsbedrijf een bedrag van 5 miljoen Amerikaanse dollar werd achtergelaten. 'Het is flauwekul, want er was geen schuld. Als dat het was zou men dan geen pelmolen hebben gekocht en bijkans 1.2 miljoen Amerikaanse dollar aan nieuwe machines bij Rudisa. Nu neemt deze man al deze nieuwe machines, de pelmolen, terreinwagens en het terrein gratis over.'

Een andere bron binnen de regeringstop vertelt het dagblad, dat de investering door Westland Sama Group in de rijstfabriek en de pelmolen als voor-de-gek-houderij kan worden bestempeld. 'Het enige wat men heeft gedaan, is dat men het erf met een graafmachine heeft schoongemaakt, tien ladingen zand gezet en het gebouw van buiten gewassen met een hoge druk spuitslang. Hierna is het gebouw zwart en grijs geverfd uit de 35 blikken verf die zijn gekocht. Aan de binnenkant hebben zij niets gedaan en die molen draait niet. Nog mooier, men kan die molen voor de komende 10 jaren niet draaien. Als die molen in werking was, zouden ze de president tenminste een zak rijst symbolisch hebben overhandigd', aldus de bron.

Doekhie is het eens met LVV-minister Lekhram Soerdjan wanneer die stelt, dat er niks mis is als een Surinamer besluit te investeren. Volgens de president gaat het om een Surinamer die zijn hart op de juiste plaats heeft. Echter in dit geval beweert Doekhie, dat Mahespalsingh Nederlander is. 'Ik ben niet tegen ontwikkeling, maar het land moet niet worden benadeeld. Trouwens, ik heb die tractoren en machines laten kopen en daar brengen om die ontwikkeling op gang te brengen', aldus de NDP’er.

De ondernemer Mahespalsingh is dezelfde NDP-topper die president-commissaris is bij SML Wageningen en nog overige functies bekleed binnen andere overheidsinstituten.

De bron gaat verder door te stellen, dat de afgelopen maanden bijna 1.3 miljoen Amerikaanse dollar aan oud ijzer is verkocht. Uit dit geld zouden de kosten voor de zogenaamde renovatie zijn betaald. Bewoners van Wageningen en politici binnen de Nationale Democratische Partij sloegen in maart alarm nadat het hun opviel, dat alles op het bedrijfsterrein werd gesloopt en als oud ijzer werd verkocht. Ook Doekhie wenste opheldering hierover.

Dagblad Suriname confronteerde Mahespalsingh toen met deze bewering en de geruchten van de mogelijke overname, maar de ondernemer weigerde concreet in te gaan op vragen van de redactie. 'Dan weten de mensen het beter dan mij. Daarom wil ik niet hierop reageren, anders snij ik mezelf in eigen vingers. Laten de mensen hun reactie verder in de krant plaatsen, want ze gaan toch lelijk op hun neus vallen', was de reactie van ‘oom John’.

LVV-minister Soerdjan voor te hard rijden op de bon geslingerd

Bewindsman overtreedt op Catharina Sophiastraat in Saramacca toegestane maximumsnelheid


De politie heeft zaterdagochtend minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) op de bon geslingerd. Hij reed over de Catharina Sophiastraat in het district Saramacca. Op dat moment was de politie daar bezig met een verkeerscontrole, aldus het Dagblad Suriname vandaag, maandag 22 oktober 2018.

De minister reed in plaats van de voorgeschreven 40 kilometer per uur met een hogere snelheid, in elk geval hoger dan 60 kilometer per uur. De politie bevestigt dit.

De minister kreeg een boete opgelegd. De politie kon of wilde het Dagblad Suriname niet vertellen met welke snelheid de minister exact reed en hoe hoog de boete is.

Soerdjan was niet bereikbaar voor commentaar.

Maritieme politie neemt op zowel Corantijn- als Nickerierivier een boot in beslag met smokkelwaar

(Bron foto's: Dagblad Suriname)
Op de boten werd een hoeveelheid vuurwerk en illegale vis aangetroffen

Vier opvarenden zijn aangehouden


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, maandag 22 oktober 2018, dat de maritieme politie  zaterdagmiddag en in de vooravond bij controle op de Corantijn- en Nickerierivier twee boten in beslag heeft genomen met smokkelwaar. 

In de vaartuigen werden onder andere vuurwerk en illegaal gevangen vis tot zo'n 135 kilo in beslag genomen. Behalve deze goederen werd ook een visnet van 300 meter lengte in beslag genomen.

Volgens de politie moeten de illegale dozen vuurwerk nog worden gespecificeerd.

In het belang van het onderzoek heeft de politie vier personen, twee op elke boot, aangehouden en in verzekering gesteld voor deze overtreding.

Kustwacht Steunpunt Aruba onderschept bootje met vier Colombianen aan boord

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Grote hoeveelheid verdovende middelen aan boord gevonden


De Kustwacht Steunpunt Aruba heeft gisterochtend omstreeks één uur een vaartuig onderschept dat zich in de territoriale wateren van Aruba bevond. De Kustwacht ging het vaartuig controleren, maar deze probeerde te vluchten, aldus bericht de Kustwacht Caribisch Gebied vandaag, maandag 22 oktober 2018. 

Het is de Kustwacht gelukt om het vaartuig te onderscheppen.

Aan boord bevonden zich vie personen met de Colombiaanse nationaliteit en een grote hoeveelheid verdovende middelen. Exacte hoeveelheid en soort verdovende middelen is nog niet bekend.

De actie werd na de interceptie verder uitgevoerd in goede samenwerking met de Kustsurveillance, KPA, Unit Georganiseerd Criminaliteit en het Openbaar Ministerie. Het Korps Politie Aruba voert het onderzoek uit.

Staking personeelsbond Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) weer achter de rug

SBB-directie en bondsbestuur hebben afspraken gemaakt die tot tevredenheid stemmen


De staking van de personeelsbond van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is opgeheven. De leden hebben vandaag, maandag 22 oktober 2018, na een algemene ledenvergadering (alv) besloten om het werk te hervatten. Ze hebben een week actie gevoerd. 

Aanleiding voor het opschorten van de actie, zijn de gesprekken die in het weekend zijn gevoerd tussen de SBB-directie en het bondsbestuur. 'Uit de gesprekken van het weekend zijn er afspraken voortgevloeid en die heeft het bestuur in een alv aan de leden voorgelegd. Zij hebben besloten om de werkzaamheden op te pakken', zegt Dino Souprayen, ondervoorzitter van de bond, op Starnieuws.

'Ze geven ons de volmacht en de ruimte om samen met de directie te werken aan de gemaakte afspraken.'

De afspraken omvatten onder andere de tijdslimiet voor de onderhandelingen van de collectieve arbeidsovereenkomst en de onderhandelingen over de uitbetaling van de salarissen tegen de geldende dagkoers. Ook wordt de bond betrokken bij het mutatie- en detacheringsbeleid en zal hij samen met directie kijken naar de procedures die het beste zullen werken.

Over de gestelde tijdslimiet wil de bond niet veel kwijt. 'Ik ben dik tevreden met de fighting spirit en de inzet van de leden, want we hebben ons doel bereikt. De mensen hebben gestreden voor erkenning en uiteindelijk hebben we dat gehad. We gaan nu samenwerken aan het gezond maken van de organisatie.'

De bond en zijn leden willen betrokken worden bij besluiten die de directie neemt.

Zeker negen mensen omgekomen bij aardverschuiving in noorden Colombia na zware regenval

(Bron foto: Twitter)
Sloppenwijk in Barrancabermeja in het noorden van het land zwaar getroffen


In Colombia zijn zeker negen mensen omgekomen bij een aardverschuiving. Onder de doden zijn vijf kinderen. De aardverschuiving gebeurde in een sloppenwijk in de stad Barrancabermeja in het noorden van het land en werd veroorzaakt door hevige regenval. 

Drie houten huizen met golfplaten daken zijn ingestort.



Aardverschuivingen komen met enige regelmaat voor in Colombia, met name in de regentijd. In gebieden waar bos is gekapt en bodemerosie is ontstaan, wonen veel mensen in provisorische huisjes.



(Suriname Mirror/Vanguardia/NOS/Bluradio/Twitter/YouTube)

Drie Russen aangeklaagd in 'Gucci' cocaïnesmokkel-zaak in Venezuela

Eerder dit jaar werd 350 kilo cocaïne onderschept bij de Russische ambassade in Argentinië


Drie Russische burgers zijn in Venezuela aangeklaagd wegens cocaïnesmokkel aan boord van een tanker naar België, meldden lokale media, aldus de Moscow Times vandaag, maandag 22 oktober 2018.

De Nationale Garde van Venezuela nam naar verluidt eerder deze maand 147 kilo cocaïne in beslag bij een inval op de Jose Progress-tanker. Twintig mensen werden aangehouden, waaronder Russische, Oekraïense, Filipijnse en Venezolaanse staatsburgers.

Russische onderdanen waren eerder dit jaar betrokken bij een cocaïne-smokkelplan, dat werd ontmaskerd nadat meer dan 350 kilo cocaïne was ontdekt op het terrein van de Russische ambassade in Argentinië.

De namen van de drie Russen zijn gepubliceerd door het Openbaar Ministerie van Venezuela, zo  berichtte El Cooperante zaterdag. De Russische ambassade in Caracas heeft de detentie van de burgers nog niet bevestigd, zo liet het door de staat gerunde RIA Novosti-nieuwsagentschap zondag weten.

De Venezolaanse minister van Justitie, Nestor Reverol, plaatste eerder deze maand een foto op zijn Twitter-account waaruit blijkt, dat de in beslag genomen cocaïne verborgen was in tassen die waren gelabeld met beroemde modemerken, waaronder Gucci en Chanel.


Het schip, dat momenteel wordt vastgehouden door de lokale autoriteiten, voer onder een Panamese vlag en was op weg naar de Belgische haven van Gent, meldde El Cooperante,.

(Suriname Mirror/The Moscow Times/Twitter)

VS-president Trump staakt hulp aan Guatemala, Honduras en El Salvador

Trump straft landen voor niet voorkomen stroom vluchtelingen te voet richting VS


'De migrerende karavaan, die oorspronkelijk in Honduras is ontstaan, is nu een nationale noodsituatie'


President Trump heeft vandaag, maandag 22 oktober 2018, getweet dat de Verenigde Staten beginnen met het afsnijden van buitenlandse hulp aan landen die er niet in geslaagd zijn een groeiende groep van duizenden migranten die te voet dwars door Mexico op weg zijn naar de grens met de Verenigde Staten.

Trump beschuldigt Guatemala, Honduras en El Salvador ervan dat ze niet in staat zijn om mensen te beletten hun land te verlaten en illegaal naar de VS te komen. Hoewel er geen officiële cijfers zijn, wordt geschat dat het gaat om ongeveer 7.000 mensen.

Een tweede karavaan van ongeveer 1.000 mensen heeft Honduras verlaten en is op weg naar aansluiting bij de hoofdgroep. 'We zullen nu beginnen met het afsnijden van de massale buitenlandse hulp die ze routinematig krijgen', schreef Trump.


De drie landen ontvingen in 2017 ongeveer $ 500 miljoen aan financiering van de VS. Trump tweette ook, dat hij de militaire en federale grensautoriteiten heeft gewaarschuwd dat de migrerende karavaan, die oorspronkelijk in Honduras is ontstaan, nu een nationale noodsituatie is.

'Helaas lijkt het erop, dat de politie en het leger van Mexico niet in staat zijn de karavaan te stoppen naar de zuidelijke grens van de Verenigde Staten', schreef Trump. 'Ik heb Border Patrol en het leger gewaarschuwd dat dit een nationale noodsituatie is.'


De opmerkingen van vandaag waren slechts de laatste in een reeks van Trump, die de voortgang van de steeds groter wordende groep migranten nauwlettend heeft gevolgd. Trump twitterde donderdagochtend, dat hij 'onze zuidelijke grens zou sluiten' als de karavaan dreigde door te breken, en zondag zei de regering van Trump opnieuw, dat ze de bewegingen van de groep, grotendeels bestaande uit Centraal-Amerikanen, diep in Mexico, nog steeds 'volgde'.

Staatssecretaris Mike Pompeo beschuldigde de migranten van het schenden van de soevereiniteit en de wetten van Guatemala en Mexico door 'hun poging om door deze landen te reizen'.



De groep was vanochtend weer in beweging en vertrok naar de Zuid-Mexicaanse stad Tapachula. Terwijl het door Mexico trok, voegden meer mensen zich bij de groep, waaronder veel mensen die eerder uit Amerika zijn gedeporteerd. 'Ze pakken je op en je probeert terug te komen', zegt Imner Anthony Fuentes, een 29-jarige die naar verluidt voor de zesde keer uit de VS werd gedeporteerd, vijf maanden geleden. Hij heeft een zoon en een Amerikaanse vriendin in Birmingham, Alabama.

Een andere leider van de hoofdkaravaan die eerder in de VS woonde, de 36-jarige Job Reyes, vertelt in de Washington Post, dat hij teruggaat, omdat Amerika 'een land is waar ik mijn leven kan leven, in tegenstelling tot Guatemala'.

Reyes zegt, dat hij opgroeide in Los Angeles en 14 jaar geleden werd teruggestuurd naar Guatemala nadat zijn visum was verlopen. Maar nu, met de karavaan die de grens met de VS wil bereiken, zag Reyes een mogelijkheid. 'Toen ik over de karavaan hoorde, wist ik dat het mijn kans was', vertelt hij de krant, opmerkend dat zijn neef en oom nog steeds in Californië wonen en dat hij hen belde om hem te laten weten dat hij zou komen.

(Suriname Mirror/FOX News/The Associated Press/Twitter/YouTube/The Washington Post)

Belastingdienst Suriname heeft jacht geopend op wanbetalers

'Er wordt een dwangbevel uitgevaardigd naar zij die de oproep negeren'

Het zou gaan om duizenden wanbetalers die inkomstenbelasting hebben ontdoken


De Belastingdienst roept in een algemene bekendmaking wanbetalers op zich te melden, vermoedelijk om versneld geld binnen te halen, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 22 oktober 2018. 'Er wordt een dwangbevel uitgevaardigd naar zij die de oproep negeren. Hiermee wordt de groep alsnog in de gelegenheid gesteld aan de belastingplicht te voldoen', zegt Soetrisno Resowidjojo, hoofd van de afdeling Financiën van de Belastingdienst. Zij die niet op het dwangbevel reageren worden vervolgd. 

Van 1 oktober tot en met 31 december kunnen wanbetalers zich melden. Wie dat doet, hoeft vanaf de in te lopen achterstand is begonnen tot en met 2016 geen rente te betalen en de boete over de loonbelasting wordt kwijtgescholden.

Volgens Resowidjojo gaat het om duizenden wanbetalers - meestal zelfstandigen - die inkomstenbelasting hebben ontdoken. Een deel van hen heeft al gereageerd op de oproep. Men mag de achterstand in termijnen afbetalen. De mensen hebben verzuimd te betalen ondanks dat zij een belastingaanslag hebben ontvangen. De hoogte van de achterstand hangt van de persoon en het bedrijf af. In sommige gevallen is de rente hoger dan de belastingschuld zelf. 'De rente loopt dagelijks op vanaf het moment waarop de aanslag is opgelegd.'

Tegelijkertijd wordt met het opsporen van wanbetalers ook het nieuwe automatiseringssysteem van belasting innen, Standard Integrated Government Tax Administration System (Sigtas) in gebruik genomen. Hiermee kan belastingaangifte digitaal plaatsvinden. 'Met het nieuwe systeem hebben we sneller en betere informatie.' Voorts is het efficiënter bij het innen en afhandelen van loon- en omzetbelasting. Op dit moment wordt proef gedraaid met het nieuwe systeem, dat het huidige (twintig jaar oud) moet vervangen.

In 2106 had minister Gillmore Hoefdraad van Financiën een samenwerkingsovereenkomst met het Canadese bedrijf Sogema getekend met de belofte aan de samenleving van snelle en goede technische service. Sigtas wordt in meerdere landen - ook in de regio - gebruikt. Digitaal verstuurde aangiften zullen zorgen voor een snellere afwikkeling. De verwerkingstijd zal drastisch worden ingekort en fouten die voorkomen bij het handmatig invoeren van gegevens, zullen niet meer voorkomen, zei het ministerie al in 2016.

Bij actie Brazilliaanse leger aan grens Frans-Guyana en Brazilië Srd's in beslag genomen

Ook ruim 4.5 kilo cocaïne, bijna 4 kilo marihuana en zo'n kilo goud in beslag genomen


Waterkant.net schrijft vandaag, maandag 22 oktober 2018, dat bij een actie donderdag 18 oktober van speciale troepen van het Braziliaanse leger zijn zware wapens, drugs, goud en valuta in beslag genomen. Onder de valuta euro’s Surinaamse dollars (Srd's), hetgeen een mogelijke link met Suriname suggereert. 

Dat bericht Delgado Charles Corrêa op Facebook, plaatsvervangend afgevaardigde van de civiele politie van de gemeente Oiapoque, 600 kilometer verwijderd van Macapá, in het noorden van Brazilië, gelegen aan de Frans-Braziliaanse grens.


De actie vond plaats op de grens van Frans-Guyana en Brazilië in de monding van de Oiapoque rivier. Daar werd een boot met zes opvarenden aangehouden.



Bij controle stuitte de autoriteiten op verdacht materiaal. Het ging volgens het Braziliaanse leger onder meer om zware wapens, die gebruikt worden in het leger. Na uitgebreid onderzoek is naast de valuta, in totaal ruim 4.5 kilo cocaïne en bijna 4 kilo marihuana alsook bijna een kilo goud in beslag genomen.

Fikse boete voor man die met 360.000 euro en 90.000 Amerikaanse dollar naar VS wilde vertrekken

Reiziger doet op advies notaris aangifte bij douane J.A. Pengelluchthaven van geld in bagage...

De man had in een cashtransactie onroerend goed verkocht voor 750.000 euro

 
Een man die vrijdag op vertrek stond naar de Verenigde Staten met een fors geldbedrag in zijn bagage, kreeg een fikse boete opgelegd wegens poging tot smokkel, aldus vandaag, maandag 22 oktober 2018, de Ware Tijd..Hij had 360.000 euro en 90.000 Amerikaanse dollar bij zich. Tussen de man en het Openbaar Ministerie werd een overeenkomst getekend waarin werd vastgelegd, dat hij de helft van het geld als boete zou betalen voor het niet volgen van de gebruikelijke procedure bij geldtransport en dat hij niet zou procederen tegen de Staat. Onder begeleiding van de politie heeft de verdachte vrijdag 180.000 euro en 45.000 Amerikaanse dollar gestort op rekeningen van de Staat.

De reiziger was naar verluidt niets vermoedend met het geld en enkele documenten naar de douane op de luchthaven te Zanderij gegaan om aan te geven dat hij een grote som geld bij zich had, op advies van een notaris. Hij werd aangehouden, omdat passagiers maximaal tienduizend Amerikaanse  dollar mogen meenemen.

Officier van Justitie Roy Elgin gelaste inbeslagname van het geld en inverzekeringstelling, zodat onderzoek gedaan kon worden naar mogelijk strafbare feiten, zoals witwassen.

Uit het voorlopig onderzoek kwam naar voren, dat de Deviezencommissie en de Dienst Invoer, Uitvoer en Deviezencontrole niet waren gevraagd om een deviezenexportvergunning. Ook was er geen melding gepleegd bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. De man die in San Diego, VS, woont, dreigde via zijn advocaat een Kort Geding tegen de Staat aan te spannen, waarna ook procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday zich met de zaak ging bemoeien.

Intussen was uit documenten gebleken, dat de verdachte in een cashtransactie onroerend goed had verkocht voor 750.000 euro. Als betaling had de notaris, bij wie de verkoopakte is gepasseerd, tweehonderdduizend euro ontvangen. Hij blijkt de man te hebben geadviseerd het document naar het Engels en Chinees te vertalen en deze bij vertrek op de luchthaven ook te tonen aan de douane, waardoor hij zonder problemen zijn geld zou kunnen meenemen. Nietsvermoedend volgde de passagier dat advies op en meldde zich vrijdag argeloos bij de douane te Zanderij, waarna hij werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij illegale zaken.

Belgisch justitieel onderzoek naar zwendel rond Asphalt Lake Recovery op Curaçao

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Belgische Oilchart International verdacht van betrokkenheid grootschalige zwendel in afvalstoffen


Het Antwerpse gerecht verdenkt de Belgische firma Oilchart International van betrokkenheid bij een grootschalige zwendel in afvalstoffen, die aan schepen zouden zijn geleverd als volwaardige brandstof. Het onderzoek is een uitloper van het grote milieuschandaal rond Asphalt Lake Recovery op Curaçao. Zo berichten De Gazet van Antwerpen en De Morgen zaterdag.

 https://www.demorgen.be/binnenland/gerecht-onderzoekt-betrokkenheid-kabinet-schauvliege-bij-oliezwendel-door-antwerps-bedrijf-b74e288c/

'Asphalt Lake Recovery is een bedrijf dat het gigantische, door Shell achtergelaten asfaltmeer op het Antilliaanse vakantieparadijs exploiteert', aldus het Belgische dagblad onder de kop ‘Antwerps bedrijf betrokken bij internationaal afvalschandaal’, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 22 oktober 2018.

Het gerecht in de hoofdstad van Vlaanderen voert een onderzoek naar de betrokkenheid van Oilchart International bij een internationale zwendel met chemisch afval dat werd verkocht als brandstof voor schepen. In het onderzoek duikt ook een kabinetsmedewerker van de Vlaamse minister van Leefmilieu op. Speurders van de Belgische federale gerechtelijke politie vielen donderdag in opdracht van de onderzoeksrechter in Turnhout binnen in het kabinet van de minister van Leefmilieu. De onderzoekers namen in het kantoor van een van de kabinetsmedewerkers documenten in beslag die verband houden met Oilchart International nv, een Antwerps bedrijf dat handelt in bunkerbrandstof voor schepen. Ook de directie van Oilchart International, Christian K. en Sonja V., werden opgepakt. Ceo en eigenaar Christian K. werd na verhoor vrijgelaten onder voorwaarden.

'In het asfaltmeer op Curaçao is een miljoen ton asfalt en naar schatting 34.000 ton chemisch afval gedumpt', schrijft De Gazet. 'Het asfalt, dat wellicht erg verontreinigd is, wordt verwerkt tot stookolie door er verdunningsmiddelen als diesel aan toe te voegen. Die stookolie wordt vervolgens verkocht als bunkerbrandstof aan de scheepvaart.'

Uit onderzoek is gebleken, vervolgt de Antwerpse krant, dat er op Curaçao niet alleen diesel werd toegevoegd als verdunner, maar ook ‘zwaar kankerverwekkende afvalstoffen uit de petrochemie’. Het verwerken van petrochemisch afval is peperduur en daarom zoeken milieucriminelen andere manieren om goedkoop van hun afval af te geraken. In dit geval: de atmosfeer in blazen via de scheepvaart.'

De afdeling Turnhout van het Antwerpse parket, dat bevoegd is voor het onderzoeken van milieucriminaliteit, meent dat Oilchart International ‘willens en wetens heeft meegewerkt aan de lucratieve zwendel van Asphalt Lake Recovery’, aldus De Gazet.

De kabinetsmedewerker van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege onderhield contacten met vertegenwoordigers van Oilchart International. Het bedrijf kreeg van de minister toestemming om het verwerkte asfalt op de markt te brengen, maar er zijn sterke vermoedens dat de kabinetsmedewerker om te tuin werd geleid met vervalste expertises, waardoor de samenstelling van de brandstof anders werd voorgesteld dan ze in werkelijkheid was. Het parket in België beschouwt de man vooralsnog als verdachte, bevestigde afdelingsprocureur Dominique Reyniers aan De Standaard.

'Er loopt een onderzoek naar de medewerker', zegt Reyniers. 'De persoon wordt behandeld als verdachte en zal als dusdanig verhoord worden.'

Spoedoverleg Isla-bonden en directie Refineria di Kòrsou voorkomt acties

(Bron foto: sig-usa.com)
STK: 'Isla-exploitant PdVSA de hoofdverantwoordelijke voor de situatie bij de raffinaderij'


Spoedoverleg gisteren tussen de Isla-bonden en de directie van Refineria di Kòrsou (RdK) met de toezegging om wijzigingen door te voeren in het management van Curaçao Refinery Utilies (CRU) hebben acties van Isla-personeel vandaag voorkomen. Vakbondsleider Gherrel Remilia van Apri (stafpersoneel raffinaderij) en RdK-directeur Roderick van Kwartel verklaarden gistermiddag voor de verzamelde media, dat partijen elkaar gevonden hebben en dat de rust bewaard blijft. Dit meldt vandaag, maandag 22 oktober 2018, het Antilliaans Dagblad.

Intussen roert echter een andere bond zich, STK (Sindikato di Trahadó di Kòrsou), die het voor CRU en de CRU-werknemers opneemt. Adriëla Job-Dirksz kan niet accepteren, dat CRU er de schuld van krijgt dat de Isla-raffinaderij momenteel nagenoeg stilligt. Volgens STK is Isla-exploitant PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) de hoofdverantwoordelijke voor de situatie bij de raffinaderij. Het ontbreekt de Venezolaanse staatsoliemaatschappij aan gelden, zowel in eigen land als op Curaçao waar het de raffinaderij en de olieterminal huurt van overheids-nv RdK.

De Isla-vakbonden Apri en PWFC (Petroleum Workers Federation of Curaçao) hadden RdK een ultimatum gesteld, dat het nodige moest gebeuren om de krachtcentrale CRU – producent van stroom, stoom en luchtdruk voor de raffinaderij – weer operationeel te krijgen. RdK-directeur Van Kwartel erkent dat de reparatiewerkzaamheden inderdaad langer duren dan verwacht. Hij stelt dat bijna ‘bovenmenselijke inspanningen’ worden verricht.

De topman onthulde, dat echter de slechte kwaliteit van het asfalt, de brandstof voor CRU, ervoor heeft gezorgd dat een boiler zwaar oververhit was geraakt met forse schade aan de pijpleidingen en het overige materieel als gevolg. Dat herstel is sowieso nodig om een strategische partner, die op korte termijn PdVSA moet bijstaan het productieproces weer tot normaal niveau op te voeren, het nodige comfort te geven.

Van Kwartel zegt verder zaterdag met een goed en positief gevoel uit Houston te zijn teruggekeerd. Namen noemt hij nog steeds niet. Maar, er wordt met ‘meer dan één partij’ gesproken, juist om te voorkomen dat Curaçao met de rug tegen de muur komt te staan.

Corendon Dutch Airlines plaatst in winterseizoen Boeing 737-800 op Curaçaose luchthaven Hato

(Bron foto: Corendon Dutch Airlines)
Corendon gaat nauw samenwerken met Divi Divi Air

Boeing 737-800 vliegt vanaf half december van Curaçao naar Aruba en Sint Maarten en naar São Paulo


Corendon Dutch Airlines stationeert in het winterseizoen een Boeing 737-800 op de Curaçaose luchthaven Hato en gaat nauw samenwerken met Divi Divi Air. Met het toestel worden vluchten uitgevoerd naar diverse bestemmingen in het Caribisch gebied en naar Brazilië. Dat meldt een woordvoerder aan Luchtvaartnieuws Magazine

In het Antilliaans Dagblad van vandaag, maandag 22 oktober 2018, zegt Corendon-eigenaar Atilay Uslu, dat ‘partijen bezig zijn de mondelinge afspraken op papier te zetten. We hopen het deze week af te ronden.” Germaine Durand van Divi Divi bevestigt dit.

De Boeing 737-800 vliegt vanaf half december van Curaçao naar Aruba en Sint Maarten en naar São Paulo in Brazilië. Corendon Dutch Airlines werkt in dezen nauw samen met het op Curaçao gevestigde Divi Divi Air. Deze particuliere maatschappij beschikt zelf niet over grote toestellen. De tweemotorige DHC-6 Twin Otter is het grootste type in de vloot en biedt plaats aan negentien passagiers.

De toestellen van Corendon hebben 189 stoelen aan boord. Overigens zou er ook plaats zijn voor samenwerking met Insel Air, maar dat wordt niet bevestigd.

Nieuwe districtscommissaris Boven-Suriname Jeroe droomt al over een multifunctioneel centrum

(Bron foto: NII)
Dromer Jeroe wil aanmeersteiger Atjoni uitbreiden, verfraaien en toeristvriendelijker maken


President Desi Bouterse heeft Humphry Jeroe gisteren, zondag 21 oktober 2018, te Atjoni beëdigd als districtscommissaris. Daarna werd hij geïnstalleerd in deze nieuwe functie. Jeroe zal de leiding hebben over bestuursressort Boven-Suriname in het district Sipaliwini.

Jeroe is zich ervan bewust dat hij in een rijdende trein stapt. Hij zal zich tot het uiterste inzetten om de door de regering gestelde doelen te helpen verwezenlijken, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII). 'Het is voor mij een enorme eer om beëdigd te zijn tot districtscommissaris.'

De nieuwe districtscommissaris riep de gemeenschap van Boven-Suriname op samen te bundelen en de handen uit de mouwen te steken. Jeroe deelde de grote dromen die hij heeft voor Boven-Suriname met de aanwezigen.

Zo droomt hij over een multifunctioneel centrum voor Boven-Suriname, dat binnen niet al te lange tijd opgezet zal worden. Ook de aanmeersteiger van Atjoni geniet zijn aandacht. Deze zal uitgebreid, verfraaid en toeristvriendelijker worden gemaakt.

Bouterse zei te weten wat de potentie is van Jeroe. Hij zal in staat zijn de lat-hoogte te bereiken, die zijn voorgangers gelegd hebben. 'Er is veel werk te doen en ik heb geluisterd naar uw dromen en veel van uw dromen zijn realistisch. Er is veel potentie in Boven-Suriname en wanneer we investeren in onderwijs en in de Surinaamse mens, dan hebben dit bestuursressort en Suriname grote mogelijkheden.'

Jeroe werd begeleid door districtscommissaris Yvonne Pinas die waarnam in Boven-Suriname. Zij heeft de leiding over Boven-Saramacca.

Jeroe had al laten weten, dat hij voorlopig voorzitter blijft van het Comité voor Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. 'Ook al word ik districtscommissaris, ik blijf ook slachtoffer', droomt hij verder....

Verdachte (34) neerschieten motoragent aan verwondingen overleden

Man schoot agent op Martin Luther Kingweg in zijn benen

Overleden was eerder veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor moord in 2007


De 34 jarige verdachte F.H. is gisteravond in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo aan zijn verwondingen overleden, zoom bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 22 oktober 2018. H. had schotwonden opgelopen tijdens zijn aanhouding vrijdagochtend op de Martin Luther Kingweg.

H. en drie anderen waren vrijdagochtend betrokken bij een beroving in het ressort Houttuin. Een jachtgeweer werd daarbij buitgemaakt.

Een burger informeerde een politieagent op een motorfiets op de Martin Luther Kingweg, dat H., die op die weg liep, betrokken was bij een beroving aan de Vredenburgweg Serie-B. De agent besloot H. staande te houden, maar die opende het vuur op de agent. De agent kreeg vier schoten in zijn benen en werd per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd.

De schutter werd twee uren later in de omgeving van de Warakoeweg gesignaleerd en aangehouden. Tijdens de aanhouding liep hij schotwonden op. Een vuistvuurwapen en een jachtgeweer die langs de Martin Luther Kingweg werden aangetroffen zijn in beslag genomen door de politie. Aan de aanhouding van de drie andere verdachten wordt hard gewerkt.

De verdachte was eerder veroordeeld voor moord. In 2007 werd een man aan de Kankawastraat in het ressort Livorno door hem doodgeschoten. Hij kreeg hiervoor 12 jaar gevangenisstraf, maar kwam eerder vrij.

Man in Lelydorp korte tijd gegijzeld en ontvoerd door drie mannen

Slachtoffer springt bij eindhalte PL-lijnbussen te Lelydorp uit auto

Twee verdachten (31, 28) met behulp van camerabeelden omliggende bedrijven aangehouden


Het Korps Politie Suriname bericht zondag 21 oktober 2018, dat een man donderdag door drie hem onbekende mannen op zijn woonadres is gegijzeld. Op een bepaald moment reed een rode auto zijn perceel op waarin drie mannen zaten. Eén van ze stapte uit de wagen, liep hem tegemoet en vroeg 'op brute toon' waar de drugs was die hij van zijn baas genomen had. Voordat het slachtoffer kon reageren werd hij onder dwang en bedreiging in het voertuig gesleurd. 

Hierna reden de drie mannen met hem in de richting van het politiebureau Lelydorp.

Onderweg werd hij door de mannen mishandeld en met de dood bedreigt. Ter hoogte van de eindhalte van de PL-lijnbussen te Lelydorp, keerde een PL-bus op de weg, waardoor de bestuurder van de rode auto genoodzaakt was te stoppen. Op dat moment zag het slachtoffer kans uit de auto te springen, waarna hij met bloot bovenlijf het politiebureau van het ressort Lelydorp binnen rende.

De man was volkomen in de war en kon niet uit zijn woorden komen. Toen hij door agenten tot rust was gebracht, werd hij verhoord.

De politie stelde gelijk een onderzoek in en op camerabeelden van omliggende bedrijven werd het voertuig van de drie mannen in beeld gebracht. De zaak werd vervolgens overgedragen aan de recherche van regio Midden.

Agenten van recherche Midden brachten met assistentie van collega’s van het Arrestatie Team de 34-jarige B.A. en 38-jarige V.A. in beeld. De twee konden snel worden aangehouden voor onder andere vrijheidsberoving.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie zijn beide mannen in verzekering gesteld. Aan de aanhouding van de derde verdachte wordt gewerkt.

Rondhangende hinderlijke 'figuren' voor winkels steeds groter probleem

Voorzitter Vereniging van Surinaamse Winkeliers wil meer politie bikers op straat zien


Rudi Balak, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), zegt zondag 21 oktober 2018, op de website van het Dagblad Suriname, dat winkeliers zich steeds onveiliger voelen. Balak wil daarom meer politie bikers op straat zien voor de veiligheid. 

Veel berovingen vinden plaats, waarbij winkeliers niet worden ontzien. Deze ontwikkeling doet zich steeds vaker overdag voor. 'Alle winkeliers zijn nu bang om slachtoffer te worden. Hier moet wat aan gedaan worden', zegt de voorzitter. Vooral, omdat december nadert, zou Balak meer initiatief van de politie willen zien.

Wat vooral opvalt is, dat de parkeerplaatsen van winkels in toenemende mate worden bezet door hangjongeren en veelvuldig ook door ‘hangouderen’. Deze ontwikkeling, waarbij alcohol wordt gedronken, zorgt voor veel overlast. Vooral na acht uur ’s avonds veranderen de auto’s in mobiele discotheken, waar buurtbewoners vaak last van ondervinden.

'Mensen durven niets te zeggen uit angst. De politie komt wel, maar wanneer ze weg zijn dan begint alles weer opnieuw.' De oplossing zou een strakker beleid moeten zijn, waarbij bikers vaker controleren, zodat de openbare orde beter wordt gehandhaafd, aldus Balak.

Vier doden bij crash legerhelikopter in Colombia

Black Hawk-helikopter op terugweg van operatie tegen drugssmokkelaars in provincie Cauca

(Bron foto: Reuters)

In Colombia is zaterdag 20 oktober 2018 een legerhelikopter neergestort. De vier inzittenden zijn om het leven gekomen. Dit melden lokale media.

De Black Hawk-helikopter die door nog onbekende oorzaak neerstortte, was op de terugweg van een operatie tegen drugssmokkelaars in de provincie Cauca, in het zuidwesten van Colombia. De kustprovincie dient voor drugssmokkelaars als springplank naar de Verenigde Staten en Midden-Amerika.



Minister van Defensie Guillermo Botero bevestigde op Twitter het verlies van de helikopter:


Ook in januari 2014 verongelukte een helikopter in het land wat resulteerde in 4 doden. In 2012 verongelukte een helikopter waarbij alle dertien inzittenden om het leven kwamen. In juni 2016 crashte een legerhelikopter met zeventien soldaten die de dood vonden.




(Suriname Mirror/El Comercio/Xinhua/Twitter/YouTube/Luchtvaartnieuws)