woensdag 8 maart 2017

Den Blauwvinger: Starnieuws en de Ware Tijd moeten zich diep, diep schamen.....en door het stof gaan

COLUMN: Mediaberichten over vondst twee vermiste zusjes die niet gevonden zijn

Schandelijke, beschamende journalistieke onzorgvuldigheid – Bronnen worden niet geverifieerd bij officiële instanties

08-03-2017  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant'


Suriname werd zaterdag 4 maart opgeschrikt door de vermissing van de twee zusjes Cindy (7) en Rehana (4) Pierre uit Alfonsdorp in het district Marowijne. De meisjes waren op bezoek bij hun oma. Op een moment moesten de zusjes van oma even naar huis, op zo'n veertig meter afstand van het huis van oma, om wat andere kleren aan te trekken. Vanaf dat moment worden de twee jonge zusjes vermist.

Gevonden......
Starnieuws bericht maandagmiddag 6 maart rond kwart over één dat de lichaampjes van de meisjes zijn gevonden, 'achter Galibi'. 'De vermoedelijke dader is aangehouden', zo schrijft Starnieuws ook (zie hieronder):


Een paar minuutjes eerder had de webeditie van de Ware Tijd de vondst ook gemeld. De Ware Tijd schreef, dat de meisjes waren gevonden langs de Marowijnerivier, richting Galibi en dat dat was verklaard door kapitein Jona Gunther van Erowarte. Autoriteiten zouden wachten op de lichamen aan de Waterkant in Albina (zie hieronder):


Niet gevonden.....
Later maandagmiddag komt het Korps Politie Suriname echter met de mededeling, dat de meisjes niet zijn gevonden...... (zie hierna):


Een klap in het gezicht voor de ouders van de zusjes en andere familieleden. Maar, hoe is het mogelijk dat Starnieuws en de Ware Tijd eerder hebben bericht dat de meisjes waren gevonden?

Starnieuws maakt het wel heel bont, door achter in de middag met een bericht te komen
dat de zusjes niet zijn gevonden. 'Diverse gezaghebbende bronnen' hadden volgens Starnieuws de vondst van de meisjes bevestigd. Maar, niemand had de meisjes gezien en de media hebben niet gewacht op een officieel bericht van de politie. Starnieuws schrijft ook, dat de kapitein van Alfonsdorp gebeld was door een collega-kapitein met de mededeling dat de ontzielde lichamen waren gevonden, waarbij ook een dader zou zijn aangetroffen.

Starnieuws verontschuldigt zich voor haar eerdere publicatie, die overigens meteen van de website was verwijderd. Aangezien diverse gezaghebbende bronnen het bericht bevestigd hadden, is overgegaan tot publicatie, schrijft de nieuwswebsite. Maar, de meest betrouwbare bron, de politie, was niet door Starnieuws 's morgens benaderd om een bevestiging te krijgen van de vondst van de zusjes. Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie zei maandagmiddag in een reactie, dat telefonische informatie binnengekomen was, dat dorpelingen van Galibi een man aangehouden zouden hebben met twee vuilniszakken waarin waarschijnlijk de lijken zaten zijn van de twee vermiste meisjes.
De bewindsvrouwe zei verder, dat achterhaald was wie naar de politie had gebeld met die mededeling. Alle zogenoemde bronnen hadden het nieuws van de vondst 'van horen zeggen'.

De al dan niet bij naam bij een redactie betrouwbare bron is vaak niet betrouwbaar
Uit het voren gaande wordt weer eens duidelijk, dat op de redacties van Starnieuws en de Ware Tijd geen journalisten werkzaam zijn. Te vaak vermelden beide media in artikelen, dat 'nieuws' is 'vernomen uit betrouwbare bron (of bronnen/ooggetuigen)'. Nooit wordt geschreven uit welke hoek een bron komt. Dit is een gevaarlijke en onzorgvuldige a-journalistieke manier van werken. Dergelijke berichten zijn dan ook veelal niet betrouwbaar, immers hoe betrouwbaar is een bron wanneer ontvangen informatie niet op waarheid kan worden gecontroleerd of dat die informatie überhaupt werd geverifieerd bij derden?

Daarnaast publiceren genoemde media berichten over verkeersongelukken en misdrijven, voordat de politie een officieel persbericht heeft uitgebracht en voordat nauwelijks informatie over een toedracht of slachtoffers bekend zijn. Ook hier komt primeur scoringsdrift om de hoek kijken. Hoe vaak komt het niet voor dat diverse media verschillend berichten over een ongeluk of misdrijf (namen van slachtoffers op diverse manieren geschreven, leeftijden die zo maar verschillen, een buit van een inbraak die verschilt, enzovoorts), zich baserend op onbetrouwbare getuigen waarvan de een dit en de ander dat zegt of beweert. De media zijn dan ook negen van de tien keer gedwongen om met een tweede bericht te komen en/of de inhoud van een eerder bericht te corrigeren. De redacties van de Ware Tijd en Starnieuws kunnen niet het geduld opbrengen om op een politiebericht te wachten of om het korps even te bellen om verkregen informatie te verifiëren.

Het is beroerd gesteld
De blunder deze week van de redactie van Starnieuws en van de Ware Tijd met betrekking tot hun berichtgeving over 'de vondst' van de twee zusjes heeft weer eens pijnlijk blootgelegd hoe beroerd het is gesteld met de journalistieke kwaliteit en ethiek bij in ieder geval de twee genoemde media. Door onbedwingbare scoringsdrift zijn door de redacties mensen, die in afwachting zijn van een hopelijk positief bericht, met een dode mus blij gemaakt. Dat is zeer ernstig.

Riooljournalistiek valt in het niets
Starnieuws kan dan wel zogenaamd excuus aanbieden in een artikel aan de naasten van de beide zusjes, maar dat is natuurlijk heel gemakkelijk en schandelijk. De onjuiste berichtgeving kan ook niet door Starnieuws en de Ware Tijd in de schoenen van een bron worden geschoven. Neen, de redacties hadden de informatie van die bron moeten dubbel checken alvorens er over te berichten. Maar, het hebben van een primeur gaat voor en boven het hebben en plaatsen van een 'dubbel checked' betrouwbaar artikel. Riooljournalistiek valt hierbij in het niets.

Laat deze ernstige blunder – ten gevolge van het gemakzuchtig afgaan op slechts één bron en niet de moeite nemen om de informatie van die persoon te controleren bij het Korps Politie Suriname – een les zijn voor de media in Suriname. Doe de zogenoemde 'betrouwbare bron' in de ban en publiceer inhoudelijk honderd procent betrouwbare berichten. Breng dat beetje geduld op, wacht op een politiebericht of pleeg even een belletje met het Korps Politie Suriname.

De meisjes waren woensdagmiddag, 8 maart 2017, rond het middaguur nog steeds niet gevonden....

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
8 maart 2017
Amsterdam-Paramaribo

UPDATE: Dit is woensdagavond, 8 maart, te lezen in een bericht op de website van het Dagblad Suriname:

'(...) Ik heb geen woorden voor wat zich maandag heeft voorgedaan. Heel Suriname heeft de geruchten overgenomen, zelfs de media. Uiteindelijk heb ik de politie laten reageren', stelde de minister.

Van Dijk-Silos vraagt zich af wat met Suriname aan de hand is, waar nieuwssites als Starnieuws en kranten als de Ware Tijd deze geruchten als ‘breaking news’ publiceren. 'Dan mag je wel verwachten dat het van een officiële bron is en niet van het horen zeggen en social media', aldus de minister. (...)'