maandag 6 augustus 2018

President Bouterse hakt knoop door: Albert Aboikoni de nieuwe granman Stam der Saramaccaners

Aboikoni wordt vrijdag 10 augustus door de president beëdigd als grootopperhoofd


President Desi Bouterse heeft na intensieve gesprekken besloten dat Albert Aboikoni de nieuwe granman wordt van de Stam der Saramaccaners. Dit meldt Starnieuws. Hij heeft maandagmiddag 6 augustus 2018 op een persconferentie meegedeeld, dat al meer dan vier jaar dit enorme conflict speelt. Hij moest op basis van verschillende criteria kiezen tussen de drie kandidaten, Aboikoni, Naze Amina en Frans Banai. 

'Intussen zijn twee wereldkampioenschappen voetbal achter de rug, terwijl het probleem nog speelde', illustreerde Bouterse de lange duur van het conflict.

Aboikoni wordt vrijdag door de president beëdigd als grootopperhoofd.

Een van de groepen heeft een voorstel gedaan over roulerend granmanschap. Dit zal worden meegenomen in de overwegingen. Bouterse merkte op, dat mensen altijd zullen zeggen dat het om een politieke keuze gaat en dat hij allang het besluit had kunnen nemen als het om een partijpolitieke beslissing zou gaan.

De twee groepen die buiten de boot zijn gevallen, zullen worden betrokken bij het proces. Zij zullen ook aanbiedingen krijgen. Die groepen leggen zich erbij neer, zei Bouterse.

Hij heeft het besluit meegedeeld aan de groepen en diverse dignitarissen. Ook de granmans van verschillende stammen, die betrokken waren bij het proces, zijn op de hoogte gesteld.

Topcommandant van paramilitaire groep AGC in Colombia gearresteerd

Carlos Antonio Moreno Tuberquia 'Nicolás' aangehouden in de stad San Rafael

(Bron foto: Twitter)

Een topcommandant van de AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia) is zondag 5 augustus 2018 gearresteerd, dagen nadat de paramilitaire groep had gezegd overgave aan Justitie te overwegen.

De arrestatie van 'Nicolas', een lid van het centrale commando van de groep, ook bekend als de 'Clan del Golfo', vond plaats in de stad San Rafael, ongeveer 35 mijl ten oosten van Medellin, Antioquia. Nicolas was bij de AGC, sinds de leiders het demobilisatieproces van de paramilitaire overkoepelende groep AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) hadden verlaten.De commandant is een van de leden van het centrale commando dat wordt geleid door het voormalige AUC-lid 'Otoniel', die de groep leidde sinds de arrestatie van oprichter 'Don Mario  in 2009.

De regering van de Verenigde Staten beschuldigt de groep ervan Colombia's grootste drugshandelorganisatie zijn. Het parket van de procureur-generaal zei op Twitter, dat Nicolas zondag beschuldigd werd van samenzwering, terrorisme, moord en bedreiging in Medellin.


President Juan Manuel Santos feliciteerde de Nationale Politie en de openbaar aanklager met de arrestatie die plaatsvond kort nadat Santos had gezegd, dat hij verwachtte de demobilisatie van de grootste illegale gewapende groep van het land 'in de komende dagen' aan te kondigen.


De AGC heeft volgens de autoriteiten tussen 1.800 en 7.000 leden. De woordvoerder van de groep vertelde Colombia Reports, dat de paramilitaire organisatie 8.000 leden heeft, 'inclusief informanten'.

De groep ontkende vorige week 'informatie verstrekt door de media volgens wie er een onmiddellijke overgave zal plaatsvinden' in reactie op de ratificatie door de president van een wet die de collectieve overgave en vervolging van grote illegale gewapende groeperingen mogelijk maakt.

'Nicolas' zal niet kunnen genieten van de wettelijke voordelen van de mogelijke collectieve overgave van de AGC, die de groep sinds september vorig jaar heeft aangevraagd.

De AUC opvolgersgroep is een van de verschillende groepen die Colombianen op het platteland hebben geterroriseerd in gebieden waar de staat van oudsher nalatig en in feite niet bestaat.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Meridiano/Twitter)

Extreemrechtse presidentskandidaat in Brazilië Jair Bolsonaro kiest generaal als zijn tweede man

Hamilton Mourao: 'Een voorrecht om deel te nemen aan wederopbouw van het land'


De extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro, een van de koplopers in de aankomende presidentsverkiezingen in Brazilië, heeft een leger generaal gekozen om zijn tweede man te zijn. De 63-jarige, lid van de Partido Social Liberal en zelf een voormalig legerkapitein, kondigde zijn keuze voor reserve generaal Hamilton Mourao zondag 5 augustus 2018 aan.

Mourao, van de conservatieve Partido Renovador Trabalhista Brasileiro, vertelde verslaggevers dat het 'een eer en een voorrecht is om deel te nemen aan de wederopbouw van het land'.Vorig jaar sprak Mourao controversieel zijn steun uit voor een militaire interventie in de politiek om de toenemende sociale problemen in Brazilië op te ruimen, zoals een snelgroeiend moordpercentage en wijdverspreide corruptie op hoog niveau.


Bolsonaro heeft ook kritiek gekregen vanwege het feit, dat hij in de loop van de jaren talloze controversiële uitspraken heeft gedaan over ras, geslacht en seksuele geaardheid. In de aanloop naar de verkiezingen van 7 oktober heeft hij beloofd de misdaad en corruptie aan te pakken.

Bolsonaro zal naar verwachting tussen 19 en 22 procent van de stemmen winnen, volgens opiniepeilingsgegevens die vorige week zijn gepubliceerd door onderzoeksinstituut Data Poder 360. Alleen voormalig president Luiz Ignacio 'Lula' da Silva blijft  Bolsonaro voor, met 31 procent, ondanks veroordeeld te zijn vanwege corruptie.

De 72-jarige, die Brazilië twee termijnen (2003-2010) regeerde, werd vorige week genoemd als de kandidaat van de linkse Partido dos Trabalhadores, maar zal waarschijnlijk uitgesloten worden van deelname aan van de verkiezingen.

Een kandidaat moet een meerderheidsstem krijgen - 50 procent plus één - om een ​​absolute overwinning te behalen. Als dat niet lukt, zal er twee weken later een tweede stemronde plaatsvinden tussen de twee beste kandidaten.

'Met het twee ronden format van de verkiezingen, en een kandidaat die een meerderheidsaandeel van de stemming nodig heeft om het presidentschap te behalen, denk ik niet dat Bolsonaro zal kunnen winnen', zei professor Francisco Panizza, een deskundige op het terrein van Latijns-Amerikaanse politiek aan de London School of Economics. Hij voegde er echter aan toe, dat de extreemrechtse kandidaat voldoende steun zou kunnen krijgen om deel te nemen aan de tweede ronde. 'Mensen hebben een gevoel dat politici hun grieven niet aansnijden en, als we de afgelopen jaren iets hebben geleerd, na de Brexit-stemming in het Verenigd Koninkrijk en de verkiezing van Donald Trump in de VS, is het zo dat je nooit een veilige voorspelling kunt doen', zei Panizza.

Elke presidentsverkiezing in het land sinds 2002 is doorgegaan naar een tweede ronde.

Lula's running mate Bolsonaro's nominatie van Mourao kwam, toen Lula's partij ook de running mate aankondigde - voormalig burgemeester van São Paulo, Fernando Haddad. Lula zei, dat Haddad zowel zijn vice-presidentskandidaat als campagnewoordvoerder is totdat een definitieve rechterlijke uitspraak is gedaan over de vraag of de gevangen genomen politicus mag gaan voor een derde ambtstermijn.


De Braziliaanse wet verbiedt mensen met een strafrechtelijke veroordeling om binnen acht jaar nadat ze schuldig zijn bevonden deel te nemen aan verkiezingen. Lula werd in augustus veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, omdat hij een appartement aan zee accepteerde als smeergeld van het Braziliaanse bouwbedrijf OAS. In januari handhaafde een Hof van Beroep unaniem zijn veroordeling en verhoogde de gevangenisstraf tot 12 jaar.

De definitieve uitspraak over de kandidatuur van Lula zal naar verwachting plaatsvinden op 15 augustus, de datum waarop alle partijen hun kandidaten moeten registreren bij het Tribunal Superior Eleitoral.

Corruptie van politieke en zakelijke figuren is wijdverspreid in Brazilië. Vorig jaar stond het land op de 96e plaats van de 180 op de corruptie-index van Transparency International. Sinds 2014 zijn meer dan 150 bedrijfsleiders, multinationale ondernemingen en politici - waaronder Lula - gearresteerd of vervolgd als onderdeel van een groot corruptieonderzoek bekend als Lava Jato.


(Suriname Mirror/Al Jazeera/TeleSUR/Twitter/YouTube)

'Uitdelen 3.088 schooltassen door first lady is schaamteloos, verwerpelijk en belachelijk'

Belfort (ABOP): 'First lady, u moet zich diep schamen!'

- 'Iedereen is nu in armoede gedompeld, dan komt president Bouterse met pakketten en zoete praatjes'
- 'Met het geven van een schooltas heeft u nog niets gedaan, first lady, want schoolgeld, kleding en voeding moeten de kinderen zelf betalen'


'Schaamteloos, verwerpelijk en belachelijk.' Zo typeert ABOP-parlementariër Edward Belfort vandaag, maandag 6 augustus 2018, in het Dagblad Suriname de ‘politieke show’ waar schoolkinderen de afgelopen drie jaren zwaar door de regering van president Desi Bouterse zijn verarmd en hoge inschrijftarieven moeten betalen, maar nu zogenaamd met één van de 3.088 schooltassen, met een paar schoolschriften, uit handen van first lady Ingrid Bouterse-Waldring worden getroost. 

De ABOP’er neemt het de president vooral kwalijk, dat hij geen woord rept over het terugdraaien van de verhoogde inschrijfgelden voor het schooljaar 2018/2019.

'Omdat je er al bent, pinaar je de rest nu. Iedereen is nu in armoede gedompeld, dan kom je met pakketten en zoete praatjes. Je geeft je vrouw, de first lady, pakketten om aan de mensen die jij laat pinaren uit te delen. Dan gaat ze daar parmantig, uitgedost en notabene schaamteloos de kinderen van de lagere school een schoolpakketje geven, maar hun broers en zusters op de universiteit en middelbare school vergeet ze. Met het geven van een schooltas heeft u nog niets gedaan, first lady, want schoolgeld, kleding en voeding moeten de kinderen wel zelf betalen! First lady, uw echtgenoot heeft de mensen in deze verarmde situatie gebracht, dus u moet u diep schamen!', aldus Belfort.

Belfort benadrukt liever gezien te hebben, dat Bouterse-Waldring in plaats van het uitdelen van pakketten en schooltassen, juist besloten zou hebben om studenten van de middelbare scholen en de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) uit eigen zak een tegemoetkoming te geven. 'Dat is wat u moet doen, want dan bent u goed bezig', luidt de boodschap van Belfort aan de presidentsvrouw.

De politicus vraagt zich tegelijkertijd ook af waarom de first lady niet fel uitkomt en haar echtgenoot adviseert om de schoolgelden niet te verhogen. 'U bent al steenrijk. Waarom kunt u dat geld dat uw man zo achterover heeft gedrukt niet nemen en aan de mofinawangs geven? Waarom doet u dat niet? U speelt struisvogel! U stopt uw hoofd in het zand, terwijl uw man ervoor zorgt dat studenten van de universiteit nu niet verder meer zullen kunnen studeren', aldus de parlementariër.

Belfort benadrukt het vooral jammer te vinden, dat president Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin hun eigen idee van ‘gratis onderwijs’ nu ook tot een museumstuk hebben gemaakt. Bij aanvang van het schooljaar 2012/2013 had de regering het inschrijfgeld voor basis- en VOJ-scholen afgeschaft. Dit is echter vanaf het schooljaar 2016/2017 weer ingevoerd en nu verder opgeschroefd.  

'Mensen zijn gewoon misleid! Adhin, die toen minister was van onderwijs, zei dat het inschrijfgeld voor basis- en VOJ-scholen zou worden afgeschaft. Nadat de verkiezingswinst binnen was, is het weer geïntroduceerd, zogenaamd onder de naam materiaalkosten. Het is nu zo verergerd, dat men bijna Srd 2.000 aan inschrijfgeld op de Anton de Kom Universiteit van Suriname moet betalen. Dan heb je nog geen boeken, kleren en voeding gekocht, vervoer niet betaald en geen enkel stencil gekopieerd. Dan heb je een moeder met 1 kind op de universiteit, 2 op de middelbare school en 2 op GLO en VOJ (). Dan is de moeder interieurverzorgster. Waar vindt zij dan zoveel geld? Denk toch even na voor je die dingen verhoogt!', stelt Belfort.

Belfort voert aan, dat in zijn periode als student enkele jarengeleden  op de AdeKUS een inschrijfgeld van Srd 250 al een zware klus was te betalen.
'Dat was al heel veel, waardoor ik in termijnen moest betalen. De mensen willen studeren, maar ze kunnen dat geld niet betalen, waardoor het gros dan gewoon op straat zal zijn. Ik hoop daarom echt, dat de regering terugkomt op dit besluit, want de studenten kunnen het niet betalen. Alle personen die op de AdeKUS gestudeerd hebben, weten precies wat daar speelt. Het zijn geen rijkeluiskinderen, maar kinderen van de middenklasse, ambtenaren en hosselmangs die daar komen. Rijkeluiskinderen studeren in het buitenland en kunnen zich hoge bedragen permitteren. In een arm land is rijkdom iets om voor te schamen', aldus de politicus.

Gajadien (VHP) tast in duister over strafrechtelijk onderzoek tegen Wegenautoriteit

Gajadien gaat OM aanschrijven met de vraag waarom geen vorderingen in de zaak zijn gemaakt

Wegenautoriteit stortte ruim Srd 54.000 op de bankrekening van de NDP


VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien uit vandaag, maandag 6 augustus 2018, in het Dagblad Suriname, zijn bezorgdheid over het feit, dat de politie en het Openbaar Ministerie (OM) de afgelopen maanden niets meer van zich hebben laten horen over het strafrechtelijk onderzoek naar de dubieuze storting van Srd 54.416 door de Wegenautoriteit op de bankrekening van de Nationale Democratische Partij (NDP). Tegen ex-directeur Geo Norden is een audio-opname ingediend, waarop hij en een aannemer in een telefoongesprek een offerte bespreken, waarbij aanbevolen wordt een hoger bedrag op te brengen. 

Het strafrechtelijk onderzoek werd op 27 maart door Gajadien, Patricia Etnel (NPS) en Dew Sharman (VHP) bij het OM aangevraagd, waarna in april de volksvertegenwoordigers gevraagd werd om nadere informatie aan de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname te verschaffen.

'Alle informatie die wij ter beschikking hadden, is doorgegeven, maar tot de dag van vandaag hebben wij niets meer over deze zaak vernomen. Als er strafbare feiten zijn, moeten mensen vervolgd worden', zegt Gajadien.

De politicus zegt het OM aan te zullen schrijven met de vraag waarom er geen vorderingen in deze zaak zijn gemaakt en waarom de aanvragers niet geïnformeerd zijn. Hij benadrukt dat de zaak niet in de doofpot moet belanden.

Het staatsbedrijf heeft in februari voornoemd bedrag overgemaakt naar een rekening van de NDP, zonder dat er een tegenprestatie is geleverd. Eerder had toenmalig minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie in het parlement aangegeven, dat het juist de NDP is die geld geleend heeft aan de Wegenautoriteit om mammoetvlaggen aan te schaffen. Er is volgens Gajadien achteraf een kwitantie opgemaakt om te doen voorkomen alsof de NDP geld had geleend aan de Wegenautoriteit. Dit is in strijd met de comptabele regels.

De vlaggen zouden bestemd zijn voor de viering van de Onafhankelijkheidsdag vorig jaar, maar ze kwamen pas op 29 november in het land aan.

De VHP’er benadrukt, dat de belofte gedaan was door president Desi Bouterse in De Nationale Assemblee, dat er een onderzoek ingesteld zou worden. Toen hier niks van te merken was en het duidelijk was dat de regering misleidende informatie naar het parlement heeft gestuurd, hebben de drie oppositieparlementariërs zelf stappen ondernomen.

Opmerkelijk in de afgelopen periode is, dat zowel Miranda als Norden de laan uit zijn gestuurd door Bouterse.

Mexicaanse nonnen kweken met uitsterven bedreigde salamanders uit meer van Pátzcuaro

Nonnen hielden de salamanders in eerste instantie om 'jarabe' medicijn van hun huid te maken

(Bron foto: Shutterstock)

Mexicaanse nonnen die met uitsterven bedreigde salamanders kweken om ze in een hoestdrank te veranderen, kunnen soorten behoeden voor uitsterven. Het klooster van de nonnen hield oorspronkelijk amfibieën om 'jarabe' medicijn van hun huid te maken, maar helpt nu het aantal soorten te verhogen nadat het leefgebied van de dieren begon te verslechteren.

(Bron foto: Adriana Zehbrauskas/The New York Times)
Boven op de hoogste heuvel in Pátzcuaro aan het Meer van Pátzcuaro bevindt zich de Basílica de Nuestra Señora de la Salud, gebouwd in de jaren 1500 met witgekalkte muren en rode stenen zuilen. Achter is een klooster, de thuisbasis van twee dozijn nonnen van de Dominicaanse Orde. Maar, het klooster herbergt ook een nog groter aantal zeer onverwachte bewoners: een bloeiende kolonie van bedreigde salamanders.

Wetenschappers noemen ze Ambystoma dumerilii, maar de nonnen en iedereen in Pátzcuaro noemen ze achoques. Zorgvuldig verzorgd door de nonnen, leven er ongeveer 300 achoques in glazen aquaria en wit geëmailleerde badkuipen langs de wanden van een lange gang en twee aangrenzende kamers in het klooster. De nonnen ondersteunen zichzelf gedeeltelijk door het verkopen van een hoestsiroop, jarabe genoemd, gemaakt van de huid van de salamanders.


(Bron foto: Adriana Zehbrauskas/The New York Times)
Maar. de achoques van de basiliek worden om een andere reden steeds waardevoller. Ze zijn alleen te vinden in het Meer van Pátzcuaro, en buiten het klooster daalt hun populatie snel in aantal. Er zijn kleinere kolonies in gevangenschap elders in Pátzcuaro, maar niet zo groot als die in de basiliek. Het kan van cruciaal belang zijn voor de vooruitzichten van de salamanders in het wild.


'Daarom denken we, dat de nonnen in de toekomst heel belangrijk zullen zijn', zei Gerardo Garcia, een curator en expert op het gebied van bedreigde diersoorten in de Chester Zoo in Engeland. Hun tanks zijn brandschoon, elk met een bubbelende beluchter gemaakt van de helft van een plastic frisdrankfles gevuld met stenen en opgerolde stof. In een glazen kist boven de tanks, houdt een als arts gekleed kind Jezus in de gaten.


De zusters maakten hun siroop met salamanders verzameld uit het meer. Toen ze begonnen te verdwijnen, vestigden de nonnen de kolonie van het klooster, omdat ze zich zorgen maakten over het verlies van de jarabe-activiteiten. 'Wat zouden we doen - geen siroop maken?', zei zuster Ofelia in het Spaans. Maar, uiteindelijk zagen zij en de andere nonnen ook in hun werk een noodzaak tot instandhouding van de soort.
'Het gaat over het beschermen van een soort uit de natuur', zei ze. 'Als we niet werken om ervoor te zorgen, om het te beschermen, zal het verdwijnen van de schepping.'

Maar, het aantal achoques begon in de jaren '80 wild te fluctueren en stortte neer in 1989. In 1985 suggereerde een monnik dat de nonnen hun eigen kolonie zouden beginnen, omdat het meer verslechterde, volgens Sister Ofelia. Pas in 2000 hadden de zusters hun eigen bloeiende gemeenschap van salamanders in het klooster. De nonnen koken al bijna een eeuw jarabe.

Lees hier het gehele artikel.(Suriname Mirror/The Independent/YouTube/The New York Times/Azimuth World)

Mensenrechten geschonden bij behandeling drie inheemse pasgeborenen in ziekenhuis noorden Mexico

Baby's gestorven als gevolg van nalatigheid en gebrek aan geschikte medische apparatuur


In een ziekenhuis in een afgelegen en gemarginaliseerde gemeenschap in het noorden van Mexico zijn drie inheemse pasgeborenen gestorven als gevolg van nalatigheid en een gebrek aan geschikte medische apparatuur, wat bezorgdheid wekt over discriminerende praktijken in La Sierra Tarahumara. 

De Nationale Mensenrechtencommissie (Comisión Nacional de Derechos Humanos, CNDH) zei, dat er voldoende bewijs is om mensenrechtenschendingen te suggereren bij de behandeling van vier inheemse pasgeborenen in het Gemeenschapsziekenhuis van Guadalupe y Calvo, van wie er drie stierven.

De commissie presenteerde een reeks aanbevelingen aan de gouverneur van Chihuahua, Javier Corral Jurado.De gemeente Guadalupe y Calvo ligt aan de zuidpunt van Chihuahua, de grootste staat van Mexico - ver weg van de hoofdstad. Het is een regio die geteisterd wordt door georganiseerde misdaad, waar de overheid grotendeels symbolisch is en vaak ten prooi valt aan criminele netwerken.

In een communiqué zei de CNDH, dat het personeel van het ziekenhuis effectieve zorg voor de kinderen had moeten bieden, rekening houdend met hun gezondheidstoestand, maar verzuimde dit te doen.


Het ziekenhuis miste ook geschikte medische apparatuur - inclusief couveuses en een intensive care-afdeling voor pasgeborenen - en daarmee is de ongelijkheid aangetoond in een regio die het meest wordt bewoond door inheemse volkeren.

De CNDH meldde ook, dat de zuigelingen zonder de supervisie van een arts werden behandeld door een laatste jaars student geneeskunde, wat leidde tot onjuiste medische aandacht en uiteindelijk tot drie sterfgevallen.


Een jonge inheemse inheemse O'dam (ook wel 'Tepehuan' in het Spaans) vrouw in het ziekenhuis was bevallen van een tweeling met ademhalingsproblemen, koorts en risico's van neonatale sepsis en nectrotizing enterocolitis. Een inheemse Raramuri (of 'Tarahumara') vrouw kreeg een baby met dezelfde symptomen. In beide gevallen kon het personeel de problemen niet goed aanpakken of de pasgeborenen op intensive care-afdelingen of in couveuses plaatsen

Een andere vrouw baarde een meisje met ademhalingsmoeilijkheden, tachypneu en sepsis, die niet goed werden behandeld, maar haar leven werd gered nadat ze werd overgebracht naar een ander ziekenhuis.

Chihuahua's mensenrechtencommissie ontdekte de zaak door mediaberichten en startte een onderzoek, maar gaf de zaak door aan de CNDH, omdat het een kwestie van nationale publieke opinie werd. CNDH riep toen de gouverneur van Chihuahua op om de slachtoffers en hun verwanten te compenseren, met inbegrip van het verstrekken van psychologische en medische zorg voor het leven van het enige overlevende kind. De gouverneur werd ook onder druk gezet om een ​​onderzoek en juridische procedures in te stellen, evenals de voorwaarden van het ziekenhuis te verbeteren en ervoor te zorgen dat het personeel goed is opgeleid.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/Scribd Suriname Mirror)

Storing in netwerk van Telesur in Nickerie

'Storing door beschadiging van de infrastructuur door derden'


Sinds gistermiddag heeft het netwerk van Telesur in Nickerie te kampen met een storing. Mensen kunnen niet bellen en internetten via hun mobiel of vaste aansluiting. Bedrijven zijn daardoor ook telefonisch en via internet niet te bereiken. 

Telesur Corporate Communications meldt, dat de storing komt door beschadiging van de infrastructuur door derden. Technici van het bedrijf zijn druk bezig om de storing op te heffen.

Verwacht wordt dat rond vandaag, maandag 6 augustus 2018, rond het middaguur het probleem zal zijn verholpen.

Ook Telesur Nickerie is telefonisch niet bereikbaar...., aldus Starnieuws.

Advocaten vertrouwen op vrijspraak casinokoning Francesco Corallo

(Bron foto: SXM Today)
'Beschuldigingen tegen Francesco Corallo zijn niet feitelijk en juridisch onderbouwd'

Verwachting is dat Europees Hof voor de Rechten van de Mens binnenkort oordeelt over illegale aanhouding en detentie van verdachte


De beschuldigingen tegen Francesco Corallo zijn niet feitelijk en juridisch onderbouwd. Daarom vertrouwt het team van advocaten dat hem bijstaat, erop dat Corallo vrijgesproken zal worden. Dat stelt het team in een schriftelijke verklaring waarin het reageert op een verklaring vorige week van het Openbaar Ministerie (OM), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 6 augustus 2018.

Het OM stelde daarin, dat een van de overwegingen om Corallo niet op Curaçao voor omkoping te vervolgen was dat hij vermoedelijk een lange gevangenisstraf in Italië moet uitzitten.De zaak van Corallo wordt op 30 november behandeld. 

De casinokoning van Sint Maarten wordt in eigen land verdacht van onder meer belastingfraude en omkoping van verscheidene politici. Ook zou hij via zijn bedrijven illegale winsten van zijn casino's hebben witgewassen.
De Siciliaan heeft behalve een Italiaans ook een Nederlands paspoort en heeft casino's op Sint Maarten en Curaçao.

De naam Corallo duikt prominent op in rechtszaken tegen oud-premier Gerrit Schotte van Curaçao.

Op 16 juli van dit jaar oordeelde de rechter in een inleidende hoorzitting, dat alhoewel de Officier van Justitie 500.000 documenten heeft overgelegd, hij/zij nog een lange weg heeft te gaan om uit te leggen, aan te tonen en te bewijzen waarom de beschreven activiteiten illegaal waren. 

Het team schetst hoe de verdachte in afwachting van het uitleveringsverzoek van Italië, 246 dagen in de gevangenis van Philipsburg vast heeft gezeten. Op de dag van de uitlevering is hij onder escorte van zwaarbewapende leden van het arrestatieteam van Sint Maarten geblinddoekt, aan de handen en enkels geboeid aan de Italiaanse autoriteiten overgedragen. Op dat moment wisten de lokale autoriteiten al, dat het Italiaanse gerecht het arrestatiebevel tegen de verdachte had ingetrokken. 

De verwachting is dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens op korte termijn oordeelt over de illegale aanhouding en detentie van de verdachte. Bij aankomst in Italië is de verdachte meteen vrijgelaten. Hij is vanaf de luchthaven met een taxi naar huis gegaan. De enige verplichting die hij had was om zich dagelijks bij een nabijgelegen politiebureau te melden. In Italië heeft hij niet vastgezeten en hij is ook niet onder huisarrest geplaatst. 

Tula Herdenkingsconcert in de Stadsschouwburg Amsterdam zondag 12 augustus

Herdenkingsconcert is een muzikaal eerbetoon aan de Curaçaose verzetsheld Tula


Multi-instrumentalist Stanley Clementina, Tumba-koningin Elia Isenia en zangeres Tamara Nivillac staan op podium


Multi-instrumentalist Stanley Clementina is dit jaar door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) gevraagd om zondag 12 augustus 2018, aanvang vier uur 's middas, het Tula Herdenkingsconcert in de Stadsschouwburg Amsterdam te verzorgen.


De levende muzieklegende Elia Isenia (Curaçao) en Tamara Nivillac zullen hem hierin vocaal bijstaan.

Tula Herdenkingsconcert Het Tula Herdenkingsconcert is een muzikaal eerbetoon aan de Curaçaose verzetsheld Tula die in 1795 de leider was van de grootste opstand van tot slaaf gemaakten in de geschiedenis van de voormalige Nederlandse Antillen.

Speciaal voor dit concert heeft Stanley Clementina een all-star begeleidingsband samengesteld met wie hij naast een eerbetoon aan Tula ook een ode brengt aan de rijke muziekcultuur van Dushi Kòrsou. De Curaçaose koningin van de Tumba, cultuur icoon, storyteller en dichter Elia Isenia, die speciaal voor het concert uit Curaçao overkomt, en de talentvolle zangeres Tamara Nivillac zullen voor vocaal vuurwerk gaan zorgen.Een storyteller en de danser Remses Rafaela voegen een extra dimensie toe aan dit nu al epische spektakel.

Tickets € 10.- verkrijgbaar via www.stadsschouwburgamsterdam.nl.

'Inspectie Volksgezondheid Curaçao had naar buiten moeten brengen dat mijn registratie in orde was'

Chirurg Patrick Fa Si Oen teleurgesteld over optreden Inspectie voor de Volksgezondheid


Na alle aandacht in de media, had de Inspectie voor de Volksgezondheid ook naar buiten moeten brengen dat zijn registratie in orde was en hij weer als chirurg mocht werken. Dat zou hebben bijgedragen om de bevolking gerust te stellen. Dat zegt chirurg Patrick Fa Si Oen vandaag, maandag 6 augustus 2018, in het Antilliaans Dagblad, terugkijkend op de aanwijzing die hij op 8 februari vorig jaar kreeg, naar aanleiding van onduidelijkheid over de status van zijn diploma’s en zijn registratie als medisch specialist in België. 

Op 4 april 2017 krijgt Fa Si Oen van Inspecteur voor de Gezondheidszorg Gersji Rodrigues Pereira, die dit jaar werd geschorst in verband met klachten over een gevolgde procedure, bericht dat de kwestie is opgelost en groen licht om zijn werkzaamheden te hervatten.

Parlementslid Giselle Mc William (MAN) vindt dat Fa Si Oen eerherstel zou moeten krijgen, nadat hij ‘onterecht van een strafbaar feit werd beschuldigd’. Mc William is van mening dat de inspectie de beschuldigingen publiekelijk had moeten intrekken.

'Het had de inspectie gesierd als een duidelijk signaal via de media was afgegeven toen het administratief dispuut was opgelost en de Europese registratie was overgelegd', vindt Fa Si Oen zelf ook.

Politie, Koninklijke Marine en Openbaar Ministerie Curaçao houden grootschalige verkeerscontroles

(Bron foto's: Openbaar Ministerie Curaçao)
Voertuigen in beslag genomen, bekeuringen uitgeschreven en achterstallige boetes geïnd


De politie heeft zaterdagmiddag samen met leden van de Koninklijke Marine en het Openbaar Ministerie grootschalige verkeerscontroles gehouden. De acties duurden van drie uur 's middags tot negen uur 's avonds en vonden plaats op de Caracasbaaiweg ter hoogte van Sorsaka en in de omgeving van Jan Thiel ter hoogte van Zanzibar, aldus het Openbaar Ministerie zondag 5 augustus 2018. 


De autoriteiten hebben de verkeersdocumenten gecontroleerd en met hulp van de Koninklijke Marechaussee is middels de zogenoemde blaaspijp eveneens de alcoholinname van bestuurders gecontroleerd.

Er zijn verschillende voertuigen in beslag genomen, bekeuringen uitgeschreven en achterstallige boetes geïnd. In totaal hadden 26 chauffeurs een openstaande boete. Hiervan moesten 24 de boete meteen betalen. Het gaat om in totaal 4.300 gulden.

VHP start in Nickerie haar Meet the People campagne

'De essentie is om de politieke bewustwording op gang te brengen bij de samenleving'


'De macht om verandering te brengen, ligt bij het volk'


De VHP heeft in Nickerie het startsein gegeven van haar Meet the People campagne. Partijvoorzitter Chan Santokhi heeft afgelopen weekend - 3, 4 en 5 augustus 2018 - verschillende ressorten in het rijstdistrict Nickerie aangedaan. Deze campagne wordt in alle districten gehouden en heeft een landelijk karakter, zo bericht de VHP.

'De essentie is om de politieke bewustwording op gang te brengen bij de samenleving Met deze bewustwordingscampagne worden de mensen voorgehouden dat de macht om verandering te brengen, bij het volk ligt. Als de mensen een beter beleid willen, moeten ze betere leiders kiezen voor het land en die keuze moeten zij zelf maken.'

Zaterdagmorgen werd een spontane mini meet the people campagne op de openbare markt te Nieuw-Nickerie gehouden. De problemen waarmee de verkopers en bezoekers te kampen hebben, zijn in kaart gebracht. De mensen op de markt willen dat er nu een verandering komt in deze slechte situatie.


'Met deze campagne wordt ook de betrokkenheid van de ressorten gestimuleerd om gebruik te maken van hun democratisch recht, namelijk het stemrecht', stelt de partij.

'Indien de samenleving verandering wenst in landsbestuur dan moet zij wel naar de stembus gaan en de juiste keuze maken bij de algemene verkiezingen van 2020. Niet gaan stemmen is geen optie, want dan gaat een stem verloren, terwijl die ene stem een wezenlijk verschil kan uitmaken in de besluitvorming. De VHP boodschap is: Kies voor de redding van Suriname! Verlies geen hoop, VHP is de redding voor Suriname.'

In Nickerie West werd een VHP informatie-centrum in gebruik genomen, waar de samenleving informatie kan inwinnen over de verkiezingen van 2020 en over alle activiteiten die door de VHP ontplooid zullen worden.

Personeel Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling wacht nog op vakantiegeld

Betalingssysteem Centrale Betaaldienst ministerie van Financiën zou zijn uitgevallen...


Medewerk(st)ers van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) zijn verontwaardigd, dat ze hun vakantiegeld nog niet hebben ontvangen. Dat is volgens bondssecretaris Perry Marica te wijten aan het uitvallen van het betalingssysteem bij de Centrale Betaaldienst van het ministerie van Financiën. Hij had van de leiding van SAO vernomen, dat het personeel vrijdag zou beschikken over het geld. 

'We willen op goede voet leven met de directie en grijpen niet naar het uiterste middel, ondanks dat de uitbetaling van vakantiegeld een wettelijk verplichting is', zegt Marica vandaag, maandag 6 augustus 2018, in de Ware Tijd, kennelijk doelend op actie voeren.

Bovendien houdt de SAO vandaag en dinsdag een open dag, waarbij de stichting onder ander de aangeboden opleidingen promoot. Hij weet dat de mensen graag hadden gewild dat ze het vakantiegeld samen met hun loon konden ontvangen.

Joyce Lapar, directrice van SAO, bevestigt dat het vakantiegeld nog niet is uitbetaald. 'Maar, wat meneer Marica beweert is niet helemaal juist. Ik heb hem voorgehouden, dat we ons best zouden doen om vrijdag het geld uit te betalen.'

Ze zegt verder, dat de SAO haar huiswerk heeft gemaakt, maar dat het betalingssysteem van Financiën, dat geautomatiseerd is, kon wegens een probleem het geld niet verwerken. Zij heeft vernomen, dat het systeem vrijdag weer werkte en verwacht dat de mensen binnenkort hun geld kunnen ontvangen.

PV 2020 belicht verslechterende sociaal-economische situatie in het land

'Er worden helemaal geen middelen vrijgemaakt om urgente problemen aan te pakken'


PV 2020 (voorheen onder de Politieke Vleugel van de FAL, PVF) onder leiding van politicus Soedeshchand Jairam heeft vrijdag in de vergaderzaal van hotel Concord in Nieuw-Nickerie een vergadering gehouden met haar kernen en landbouwers. Hierbij was ook aanwezig de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi met een delegatie. De verslechterende sociaaleconomische situatie was het thema van de bijeenkomst, aldus Starnieuws vandaag, maandag 6 augustus 2018.

Jairam heeft het belang van de landbouwsector voor de nationale economie benadrukt. Hij legde het verband tussen de achteruitgang van de sector en verslechtering van de economie, vooral van Nickerie.

De voorzitter van de VHP heeft in zijn betoog de huidige macro-economische situatie doorgelicht en oplossingsmodellen gepresenteerd. Vooral de zorgwekkende situatie over de hoge schulden en de corruptie, heeft hij uitvoerig aan de orde gesteld. Toename van schulden leidt tot stijging van de jaarlijkse aflossingen waardoor er minder middelen beschikbaar zijn voor onder andere de gezondheidszorg, onderwijs, onderhoud infrastructuur, en de landbouwontwikkeling. 'Uiteindelijk moet het volk van Suriname via allerlei belastingen de dure schulden aflossen, waardoor de koopkracht verder wordt verzwakt', voerde Santokhi aan.

Bestuurslid van PV 2020 Bhartie Tjikoerie is ook ingegaan op de zorgwekkende situatie in de gezondheidszorg, het onderwijs en de toename van de criminaliteit. Bestrijding van criminaliteit is nu ook een probleem waardoor de veiligheid nog meer in gevaar is gekomen. Zij heeft de voorzitter van de VHP gevraagd om via het parlement verduidelijking te vragen over de taakstelling en rol van Stichting Machinale Landbouw, ADRON (Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie) en Overliggend Waterschap Multi-purpose Corantijn Project (OWMCP).

De bijdrage van de rijstsector is voor de nationale economie heel belangrijk, vanwege inkomsten voor de Staat, deviezeninkomsten en -besparing, werkgelegenheid, lokale voedselvoorziening, ontwikkeling van de veeteeltsector en de verwerkingsindustrie. Ook beschikt het land over voldoende potentie, zoals grond, water, kennis,om de sector verder te ontwikkelen. Echter blijkt dat de problemen met de dag alleen maar groter wordt, vindt de PV 2020.

Op basis van een veldoriëntatie blijkt, dat dit seizoen minder padie is ingezaaid, vanwege onder andere een gebrekkig waterbeheer, lage padieprijzen en late uitbetaling door opkopers. Optimaal onderhoud van het gewas is nu ook niet gegarandeerd vanwege aan de ene kant de financiële problemen en aan de andere kant de enorme stijging van de prijzen van onder andere ureum. De problemen worden steeds erger vanwege gebrekkige organisatie van de sector, infrastructuur, voorlichting en onderzoek, zaaizaadproductie, incentives en instituten. De situatie is nu alarmerend volgens de organisatie. Ondanks het grote belang en de potentie worden er volgens de PV 2020 helemaal geen middelen vrijgemaakt om urgente problemen aan te pakken.

'Af en toe hoort men dat er hulp of lening van buiten beschikbaar is, maar de aanpak en uitvoering blijft uit. Een institutioneel raamwerk om de problemen aan te pakken, ontbreekt. Op basis van de geïdentificeerde problemen is juist een integrale en gecoördineerde aanpak noodzakelijk. Economische ontwikkeling komt op gang door het vermogen van instituten om complementaire investeringen te coördineren. Een meer sporen beleid is daarom noodzakelijk, om uiteindelijk de sector zowel intern als extern te versterken. In dit kader is de ordening van de sector via het productschap-model noodzakelijk', stelde Jairam.

'De kerk moet in z’n algemeenheid meer inspraak krijgen in het regeringsbeleid'

(Bron foto: Paul Pinas)
'Religieuze organisaties doen nog te weinig om de verslechterde morele situatie te verbeteren'


'De kerk moet in z’n algemeenheid meer inspraak krijgen in het regeringsbeleid. Hierdoor kan met name het aanzienlijke moreel verval binnen de samenleving worden tegengegaan. De overheid moet nu meer dan ooit aandacht besteden aan de kerk', aldus Paul Pinas, apostel van de gemeente Gods Rivier te Sophia’s Lust en bestuurslid van de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten in Suriname, vandaag, maandag 6 augustus 2018, in de Ware Tijd.

Eric Tjin Kon Kiem, senior pastor bij Tabernacle of Faith and Love en voorzitter van het Platform van Christelijke Leiders in Suriname, kan zich vinden in de visie van zijn collega-voorganger. Hoewel hij graag meer betrokkenheid van de kerk wil, steltTjin Kon Kiem dat religieuze organisaties zelf nog te weinig doen om de verslechterde morele situatie te verbeteren.

Ze moeten volgens hem ook hun verantwoordelijkheid nemen en niet alles in de schoenen van de regering schuiven.

Beide religieuze leiders zijn er wel van overtuigd, dat de kerk vooral op sociaal gebied een belangrijke rol kan vervullen indien hun de gelegenheid wordt geboden. 'Ik praat dan niet over individuen, maar over de kerk als organisatie in Suriname. De kerk moet zijn plaats krijgen in de samenleving, zodat wij kunnen helpen om zaken die verkeerd gaan weer recht te trekken. Wij doen nu al ons best, maar we kunnen het niet alleen, we hebben meer ruimte en ondersteuning nodig. Alls de regering de kerk erbij betrekt, gaan we een andere samenleving krijgen', stelt Pinas.

Tjin kon Kiem zegt, dat religieuze organisaties de verantwoordelijke instanties zijn die de samenleving normen en waarden moeten bijbrengen. 'Natuurlijk heeft de overheid er ook mee te maken, maar dat is niet haar voornaamste taak.'

Hij stelt dat de meeste morele regels hun grondslag vinden in het woord van God, vandaar dat religieuze leiders in feite de aangewezen personen zijn om die kennis over te brengen aan de rest van de samenleving.

PL legt voor het eerst geen krans bij monument Javaanse immigratie te Mariënburg

'Wij tolereren niet dat de regeringspartij een monument, bestemd voor het volk, occupeert'


Voor het eerst in de geschiedenis van de Pertjajah Luhur (PL) legt de partij geen krans bij het monument van de Javaanse immigratie te Mariënburg. 'Wij zullen niet tolereren dat de regeringspartij een monument, dat bestemd is voor het volk, occupeert', zegt partijleider Paul Somohardjo vandaag, maandag 6 augustus 2018, op Starnieuws. 

Nadat de Pertjajah Luhur om drogredenen geen vergunning had gekregen om in haar eigen locatie in het stafdorp te Mariënburg de Javaanse Immigratie te herdenken, heeft de partij besloten om alle activiteiten én de Bigi Sma Dey, te verplaatsen naar het Openluchtmuseum te Nieuw-Amsterdam. Ook al worden alle activiteiten gehouden in het Openluchtmuseum, het is altijd de bedoeling geweest van de partij om een kranslegging te doen bij het monument van Mariënburg.

De districtscommissaris van Commewijne, Adjaikoemar Kali, heeft de PL persoonlijk en via de media aangegeven, dat alleen vanaf drie uur 's middags de PL naar Mariënburg kan gaan voor het leggen van kransen.

Toen de Pertjajah Luhur jaren geleden het monument te Mariënburg had bekostigd, was het de bedoeling van de partij dat het monument voor elke Surinamer en op elk moment toegankelijk zou zijn, stelt Somohardjo. 'Omdat aan de partij beperkingen worden opgelegd voor haar jaarlijkse kranslegging, hebben wij met pijn in het hart besloten om dit jaar - voor het eerst in de geschiedenis van de partij - geen kranslegging te doen te Mariënburg.' 

De PL zegt niet te tolereren dat de regeringspartij NDP de plek occupeert. 'Want wanneer we dit eenmaal tolereren, dan zullen zij straks voor ons bepalen wanneer we poco poco mogen dansen, wanneer we een roti mogen eten, wanneer we naar een koto-misi-show mogen kijken of wanneer iemand een wayang-voorstelling mag opvoeren. Wij zijn ervan overtuigd dat het monument van Mariënburg, dat wij hebben bekostigd ten behoeve van het volk, weer snel ter beschikking zal komen van het gehele volk, indachtig onze doelstelling bij de plaatsing ervan.'

'Wij nodigen tevens een ieder uit om 'The Day of The Wong Jawa' te vieren en te gedenken, samen met onze Bigi Sma Dey, op donderdag 9 augustus bij het Openluchtmuseum te Nieuw Amsterdam', zegt de partijvoorzitter.

19-Jarige verdachte van verkrachting en zeker vijf inbraken aangehouden

Het vermoeden bestaat dat 'Busta' meer op zijn kerfstok heeft

 
De politie van Livorno heeft woensdag 1 augustus de 19-jarige S. V., alias ‘Busta’, na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Hij wordt ervan verdacht met anderen een vijftal inbraken te hebben gepleegd in het ressort. Ze maakten Latour-2 en omgeving onveilig. Daarnaast heeft hij maandag 30 juli een jonge vrouw in een woning verkracht. Dat bericht het Korps Politie Suriname zondag 5 augustus 2018.

Na zijn daad liet V. de jonge vrouw in het huis achter. Het slachtoffer deed vervolgens aangifte bij de politie van Livorno. Ze verklaarde, dat ze op weg was naar huis toen zij de haar welbekende ‘Busta’ op straat tegen kwam, die dezelfde richting opliep als haar.

'Busta' greep haar op een bepaald moment vast en trok haar mee naar de woning van een vriend van hem. Die woning staat leeg, omdat die vriend van V. in de gevangenid zit. V. heeft de jonge vrouw toen seksueel misbruikt in het huis.

Hij werd op de avond van dinsdag 31 juli aangehouden. Bij zijn voorgeleiding heeft hij bekend enkele inbraken te hebben gepleegd en ook dat hij de jonge vrouw heeft verkracht. Het vermoeden bestaat bij de politie, V.  nog meer op zijn kerfstok heeft.

Dr. Alan Robert Rabinowitz, de stem van 's werelds wilde katachtigen, overleden

Rabinowitz stond aan de basis van Panthera's Jaguar Corridor Initiative


Het bestuur en het personeel van Panthera in New York, de wereldwijde organisatie voor de bescherming van wilde katachtigen, heeft zondag 5 augustus 2018, in een verklaring bekendgemaakt, dat mede-oprichter en een van 's werelds meest visionaire en alom bewonderde wilde kattenwetenschappers, dr. Alan Robert Rabinowitz, die dag is overleden na een reis met kanker (64). 

Panthera CEO en President dr. Fred Launay: 'De natuurbeschermingsgemeenschap heeft een legende verloren. Alan was een onverschrokken en uitgesproken kampioen van de bescherming van de iconische wilde katten en wilde plaatsen van onze planeet. Als een levenslange stem voor de stemlozen, veranderde hij het lot van tijgers, jaguars en andere risicosoorten door voor de allereerste keer hun bescherming op de agenda's van wereldleiders van Azië tot Latijns-Amerika te plaatsen.'


Launay vervolgt: 'Inspirerend voor een generatie jonge wetenschappers, was de durf en passie waarmee Alan de bescherming van grote katachtigen benaderde boeiend en besmettelijk. Hoewel we zeer bedroefd zijn door  overlijden, zijn we getroost door het feit, dat zijn buitengewone nalatenschap van belangenbehartiging voor de meest kwetsbare wezens zal voortleven in zijn legioen van studenten en volgers.'

'Onze gedachten zijn bij Alan's vrouw Salisa en hun kinderen, Alexander en Alana, voor wie Alan een echte superheld was.'

In een carrière van meer dan drie decennia was dr. Rabinowitz vooral een beschermer en wereldwijde advocaat van wilde katten en andere bedreigde dieren in het wild, de steeds kleiner wordende gebieden waarin ze rondzwerven en de vaak arme mensen die in de buurt van deze katten en andere dieren in het wild leven. 

In een lange lijst van zijn verdiensten, zijn enkele van zijn bekroningen op het gebied van conservatie de conceptualisering en implementatie van Panthera's Jaguar Corridor Initiative, een ongekende poging om jaguars van Mexico tot Argentinië te verbinden en te beschermen, en de oprichting van 's werelds eerste jaguar-reservaat in Belize.
Voor altijd onder de indruk van de pracht van de tijger - 's werelds grootste kat - behaalde dr. Rabinowitz de overwinning na overwinning voor de soort, waaronder de oprichting van het grootste tijgerreservaat, het Hukaung Valley Tiger Reserve, in het noorden van Myanmar.

Lees hier meer over de carrière van Alan Rabinowitz.

(Suriname Mirror/Panthera/YouTube)

Zes verdachten gearresteerd voor mislukte aanslag met bomdrones op president Maduro, Venezuela

Actiegroep Soldados de Franelas eist op Twitter verantwoordelijkheid voor aanslag op


Venezuela heeft zes verdachten gearresteerd voor de mislukte aanslag met bomdrones op president Nicolás Maduro. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Jorge Arreaza, zondag 5 augustus 2018 bekend gemaakt. 

De drones met explosieven gingen zaterdagavond af tijdens een toespraak van Maduro in de hoofdstad Caracas. De president bleef ongedeerd, maar zeven soldaten van de nationale garde raakten gewond door de explosie.

Volgens de minister wordt een van de verdachten ook verdacht van betrokkenheid bij een aanval op een militaire basis. Een andere verdachte zou in 2014 betrokken zijn geweest bij protesten tegen de zittende regering.


Na de aanslag sprak Maduro over een complot van rechts. Hij schreef de poging toe aan de vertrekkende Colombiaanse president, Juan Manuel Santos, en 'extreemrechts' in Venezuela. Zij zouden zijn geholpen door de Verenigde Staten. De financiers van de aanslag zouden in de Amerikaanse staat Florida wonen.

John Bolton, de nationaal veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft gezegd dat zijn land niets te maken heeft met de explosieven. 'Ik kan ondubbelzinnig zeggen dat er geen overheidsbemoeienis van de VS bij dit incident is', zei Bolton in een interview met de Amerikaanse zender Fox News.

Of de claim van de Venezolaanse autoriteiten legitiem is, is lastig te zeggen. Volgens brandweermensen ter plaatse explodeerde er in een appartement een gastank, meldt persbureau AP. Dat appartement was in de buurt van de toespraak. Daardoor was rook te zien vanuit het raam.


En om de verwarring nog groter te maken: een actiegroep (Soldados de Franelas, Soldaten in T-Shirts) eiste op Twitter de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Voor die claim is geen bewijs.


Volgens NOS-correspondent Marc Bessems kan president Maduro deze aanslag gebruiken om tegenstanders op te pakken. 'Of ze nu wel of niet iets met die aanslag te maken hadden', zegt hij. Ondanks de tegenstrijdige berichten lijkt het er wel steeds meer op, dat er inderdaad drones zijn gebruikt.

(Suriname Mirror/NOS/Nu.nl/Twitter)