zaterdag 28 maart 2020

Paraguay handhaaft volledige lock down tot 12 april

(Bron foto: Reuters)
In Paraguay drie mensen gestorven aan coronavirus en nu 56 gevallen bevestigd


De president van Paraguay, Mario Abdo Benitez, bevestigde zaterdag dat het Latijns-Amerikaanse land tot 12 april de volledige lock down zal handhaven om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

'Na naar de argumenten van alle sectoren te hebben geluisterd. Ik heb besloten om tot 12 april volledig geïsoleerd te blijven', zei de president op Twitter. 'Ik vraag iedereen om meer inspanningen! Laten we solidair blijven met ons gezondheidssysteem', voegde de president toe.



De verlenging van het totale isolement, dat werd uitgeroepen op dezelfde dag dat de eerste coronavirus gerelateerde dode op 20 maart werd vastgesteld, werd vanmorgen, zaterdag 28 maart 2020, door de president ondertekend. Het isolement zou vandaag middernacht eindigen als de president de verlenging niet had ondertekend.

In Paraguay zijn drie mensen gestorven aan coronavirus, terwijl tot dusver in totaal 56 gevallen en 1 herstel zijn bevestigd, volgens de gegevens die zijn verzameld door de in de VS gevestigde Johns Hopkins University.

(De Surinaamse Courant/paraguay.com/Twitter)

Coronacrisis kost Tabárez de kop: na veertien jaar ontslagen als bondscoach Uruguay

Tabárez werd in 2006 aangesteld en bereikte in 2010 halve finales van WK in Zuid-Afrika


Oscar Tabárez (73) is na veertien jaar geen bondscoach meer van Uruguay, zo meldt de bond. De 73-jarige oefenmeester is vanwege de coronacrisis aan de kant gezet door de AFA, Asociación Uruguaya de Fútbol

In totaal zijn er rond de 400 medewerkers ontslagen, waaronder Tabárez. De AFA had naar verluidt al financiële problemen, maar door de uitbraak van het coronavirus was er simpelweg geen houden meer aan. Tabárez kreeg vrijdag 27 maart 2020 te horen dat hij opzij is gezet.


Tabárez werd in 2006 aangesteld en bereikte in 2010 de halve finales van het WK in Zuid-Afrika, waarin Oranje met 3-2 te sterk was. Een jaar later won hij de Copa América. In 2018 wist Tabárez de kwartfinales van het WK te halen. Hij verloor die van Frankrijk.



Tabárez was van 1988 tot 1990 ook al bondscoach van Uruguay. Tabárez verdiende ongeveer drie miljoen euro per jaar.

(De Surinaamse Courant/Sapo/Voetbal Primeur/Observador/Twitter/)

Russisch staatsoliebedrijf Rosneft staakt activiteiten in Venezuela

Rosneft verkoopt belangen in Venezuela aan bedrijf dat 100 procent eigendom is van Russische staat'

Rosneft zou zich willen afdekken voor mogelijke nieuwe sancties van de VS


Het Russische staatsoliebedrijf Rosneft staakt zijn activiteiten in Venezuela en verkoopt al zijn belangen in het land aan een bedrijf dat '100 procent eigendom is van de Russische overheid'. Rosneft krijgt een bedrag van 9,6 procent van het eigen vermogen voor de verkoop, meldt het bedrijf zaterdag 28 maart 2020. 


Analisten zien de stap van Rosneft als een manier om het bedrijf te beschermen tegen nieuwe sancties van de Verenigde Staten. De regering van Donald Trump wil het regime van de Venezolaanse leider Nicolás Maduro weg hebben en heeft begin februari sancties afgekondigd tegen het land. Die sancties troffen indirect ook Rosneft, dat onder leiding staat van Vladimir Poetins vertrouweling Igor Setsjin en voor ruim 50 procent in handen is van staatsbedrijf Rosneftegaz.


Volgens experts zou Rosneft, dat ook rekening moet houden met andere aandeelhouders en olie verkoopt aan Europese landen, zich willen afdekken voor mogelijke nieuwe sancties van de VS.


Rusland is een belangrijke bondgenoot en geldschieter van het Venezolaanse regime van Nicolas Maduro. Het land, dat een van de grootste oliereserves ter wereld heeft, verkeert in een diepe economische en politieke crisis. Het mag zijn miljardenschulden aan Moskou deels in olie afbetalen.

De prijzenoorlog die Rusland en Saoedi-Arabië twee weken geleden ontketenden op de wereldoliemarkt - de prijs daalde in 24 uur met 30 procent - heeft grote invloed op Venezuela, dat volledig afhankelijk is van de export van olie. Het besluit van Poetin om de prijzenoorlog aan te gaan, had voor een deel te maken met het harde sanctiebeleid van de VS tegenover Venezuela.

(De Surinaamse Courant/The New York Times/NRC/Sputnik News/El Nacional/Twitter)

Ex-inlichtingenchef Venezuela wil zich overgeven aan de VS

(Bron foto: Reuters)
Hugo Carvajal door VS in staat van beschuldiging gesteld vanwege drugssmokkel


Het voormalige hoofd van de Venezolaanse militaire inlichtingendienst staat op het punt zich over te geven aan de VS die hem verdenkt van betrokkenheid bij drugscriminaliteit. Dat hebben twee bronnen rond de zaak verklaard. 


Amerikaanse aanklagers hebben Hugo Carvajal donderdag 26 maart 2020 in staat van beschuldiging gesteld vanwege drugssmokkel.


Carvajal is in Spanje waar hij al geruime tijd spoorloos is.

Begin deze maand keurde de Spaanse regering de uitlevering aan de VS goed van de vroegere bondgenoot van de inmiddels overleden Venezolaanse leider Hugo Chávez.

Carvajal, die de aanklachten ontkent, werd in april 2019 in Spanje opgepakt. Later werd hij op borgtocht vrijgelaten. Hij is al maanden spoorloos. In november vorig jaar bepaalde het Spaanse Hooggerechtshof al dat Carvajal mag worden uitgeleverd aan de VS.


(De Surinaamse Courant/La Vanguardia/Twitter/Venezuela al Dia/Observador)

Vogels nemen de stranden van Peru in bezit door afwezigheid van mensen

Quarantaine-maatregelen vanwege coronavirus houden mensen thuis



Meeuwen, aalscholvers, pelikanen, jan-van-genten en andere vogels zijn massaal naar de stranden van de Peruaanse hoofdstad Lima gekomen vanwege de afwezigheid van de mens na de afsluiting vanwege het coronavirus.

Quarantainemaatregelen vanwege de coronavirus pandemie houden de hele bevolking van Peru sinds half maart gedwongen binnen, meldt EFE-nieuws.

Nu de mensen weg zijn, hebben duizenden gevleugelde inwoners van Peru de groene kust van Lima overgenomen, de op vier na grootste stad van Latijns-Amerika met ongeveer 10 miljoen inwoners en de enige Zuid-Amerikaanse hoofdstad aan de kust.


De vogels op de stranden van Lima zijn viraal gegaan op social media met in de hoofdrol video's die zijn opgenomen door de lokale bevolking. De scènes hebben zelfs experts verrast, niet gewend om zoveel wilde vogels te zien op slechts een paar meter van de bebouwde kom.

'Plotseling zijn tonnen kilometers strand onbewoond gelaten en hebben de vogels ze opnieuw gekoloniseerd. Sommige worden gezien op plaatsen waar ze voorheen niet naartoe trokken', vertelde Fernando Angulo, hoofdonderzoeker Ornithologie en Biodiversiteit bij Corbidi, Centro de Ornitología y Biodiversidad, aan EFE nieuws. Het beste bewijs hiervan is het dichtbevolkte strand van Agua Dulce, in het vissersdistrict Chorrillos, dat gedurende de zomer een gestage stroom van zonaanbidders en families ziet die het zand verdringen met parasols. Foodtrucks lopen over de boulevard en ijsmakers brullen voor de handel. Nu is dit strand veranderd in een rustige oase en een idyllische rustplaats voor duizenden trekvogels zoals de meeuwen van Franklin, die aan het einde van het zomerseizoen op het zuidelijk halfrond op weg zijn naar Noord-Amerika.


Peruaanse en Dominicaanse meeuwen worden in de zomer zelden in de stad gezien, ook al verblijven ze het hele jaar door aan de kust van Peru. 'Ze bevonden zich op stukken kust waar de mens weinig of helemaal geen gebruik van maakt. In het zuiden van Lima zijn er ongeveer 100 kilometer aan verstedelijkte stranden. Slechts ongeveer 20 kilometer is vrij, en daar verzamelen deze vogels zich in de zomer. Daarom spelen beschermde gebieden een zeer belangrijke rol ", aldus Angulo.

Voor de ornitholoog is dit 'onverwachte fenomeen', dat ook is waargenomen op andere Peruaanse stadsstranden, ook te wijten aan het feit dat vissers niet gaan vissen en dat er meer voedsel overblijft voor deze vogels.

Quarantaine heeft ook jarenlang geleid tot de schoonste lucht in Lima en de vervuilingsniveaus hebben de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen normen bereikt.

Peru heeft tot nu toe 635 bevestigde gevallen van coronavirus en 11 sterfgevallen geregistreerd.

(De Surinaamse Courant/IANS/CTV News/Twitter/YouTube)

Brazilië weert vanaf maandag 30 maart buitenlandse vliegtuigpassagiers

(Bron foto: Twitter)
Rechter draait decreet Bolsonaro terug waardoor kerken gevrijwaard bleven van sluiting om coronavirus


Brazilië weert vanaf maandag 30 maart 2020 buitenlandse vliegtuigpassagiers om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van Justitie vrijdag bekendgemaakt. 

De maatregel duurt dertig dagen en geldt niet voor buitenlanders die in Brazilië wonen. Een aantal staten en grote steden in het land is op last van gouverneurs en burgemeesters op slot gegaan vanwege de virusuitbraak.


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro noemde de angst voor het coronavirus deze week 'hysterisch' en wil dat bestuurders coronamaatregelen weer terugdraaien. Vrijdag zei de president in een toespraak, dat de honger die de huidige maatregelen op termijn kunnen creëren mogelijk dodelijker zal zijn dan het coronavirus zelf.


In Brazilië zijn 3417 gevallen van het longvirus bekend en 92 patiënten overleden.

Een Braziliaanse rechtbank heeft vrijdag een decreet van president Bolsonaro teruggedraaid waardoor kerken gevrijwaard bleven van sluiting om het coronavirus.

Een aantal staten en grote steden in Brazilië is op slot om verspreiding van het longvirus tegen te gaan. Bolsonaro had in zijn decreet donderdag religieuze activiteiten als 'essentiële diensten' bestempeld die van de maatregelen zijn uitgezonderd, net als apotheken en supermarkten.

Een federale rechter in de staat Rio de Janeiro oordeelde echter, dat gebedshuizen vanwege de verspreiding van het virus een risico voor de volksgezondheid vormen. 'Kerken en andere plaatsen van gebed zorgen voor grote groepen en beweging van mensen', oordeelde rechter Marcio Santoro Rocha.


De overheid kan nog in beroep gaan tegen het besluit. President Bolsonaro ligt overhoop met gouverneurs en burgemeesters in het land over coronamaatregelen.


(De Surinaamse Courant/Estadao/ANP/Twitter/Correio Braziliense)

Minister Elias ontzenuwt geruchten over een eerste Coronavirus-dode

'Zelfs familie wordt gebeld om te condoleren, dit is echt heel erg'


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid ontkent vanmiddag, zaterdag 28 maart 2020, tegenover Starnieuws dat Suriname een eerste Coronavirus-dode heeft. De patiënt ligt op de intensive care.

Hij betreurt het dat zonder berichten te verifiëren het wereldkundig gemaakt wordt dat de patiënt is overleden. Het bericht gaat op social media viraal.

Het zou gaan om de echtgenoot van de vrouw uit Suriname, die als eerste besmet is geraakt met het Covid-19 virus, schrijft Waterkant.net.

Zelfs familie wordt gebeld om te condoleren. 'Dit is echt heel erg', zegt de bewindsman.

Partijcongres VHP van zondag 29 maart afgelast vanwege Covid-19


De KLM neemt vervroegd afscheid van Boeing 747 vanwege coronavirus-crisis

De laatste KLM Boeing 747 vertrekt 28 maart om 19.15 uur naar Nederland



De  KLM neemt vervroegd afscheid van haar Boeing 747 passagiersvloot vanwege de coronavirus-crisis. Vandaag, zaterdag 28 maart 2020, is de KLM voor de laatste keer met de Jumbo Jet vertrokken richting Suriname en wordt om 16.20 uur verwacht op de J.A. Pengelluchthaven, zo bericht Starnieuws.

Op 7 april 1972 landde voor het eerst een Boeing 747 van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) op luchthaven Zanderij. Hiermee had Suriname de primeur om als eerste Zuid-Amerikaans land het iconisch toestel te verwelkomen.

Vliegtuigfabrikant Boeing introduceerde de 747 in 1969, een revolutionair viermotorig toestel die de luchtvaartwereld definitief veranderde. Het toestel vloog sneller en vervoerde twee keer zoveel passagiers in vergelijking tot andere vliegtuig types. Hierdoor konden er meer routes en naar verdere bestemmingen gevlogen worden.

De KLM ontving in 1971 haar allereerste Jumbojet: de Boeing 747-200, een verbeterde versie van het oorspronkelijke model. Al gauw besloot de KLM dit toestel in te zetten op de Paramaribo-route en konden Nederland en Suriname voortaan rechtstreeks verbonden zijn met elkaar. Tussen 1972 en heden vloog KLM voornamelijk met de Boeing 747 (-200, -300 en -400 variant) op de route Amsterdam – Paramaribo, tussendoor werd ook de DC-8 en MD-11 ingezet. De Boeing 747, ook wel Queen of the Skies genoemd, moet langzamerhand plaats maken voor nieuwe tweemotorige toestellen van Boeing en Airbus die efficiënter in gebruik zijn.

De KLM is sinds enkele jaren gestart met de uitfasering van haar 747-vloot, waarbij het laatste toestel in mei 2021 de vloot had moeten verlaten. Vanwege de corona-crisis die de luchtvaartwereld hard treft, heeft de maatschappij als financiële maatregel besloten tot een versnelde uitfasering per 29 maart 2020.

Omdat het Surinaams luchtruim voor inkomende passagiersvluchten gesloten is per 14 maart, heeft de KLM met toestemming van de Surinaamse autoriteiten 12 repatriëringsvluchten uitgevoerd tussen Paramaribo en Amsterdam. De laatste repatriëringsvlucht zal vanavond om 19.15 uur vertrekken naar Nederland en gaat de geschiedenisboeken in als de laatste KLM Boeing 747 die de J.A. Pengel International Airport zal verlaten.

Hiermee sluit de luchthaven ook haar deuren tot nader order, aangezien er geen lijnvluchten meer plaatsvinden en de geplande repatriëringsvluchten in de afgelopen twee weken uitgevoerd zijn. Alleen bij uitzonderingen, zoals medische, cargo- en nieuwe repatriëringsvluchten, zal de luchthaven tijdelijk opengaan.

11-Jarige jongen vermoedelijk verdronken in de Wayamborivier te Donderskamp

(Bron foto: Pinterest/Henk Nijssen)
Mitchell Sabajo springt van een steiger in de rivier en verdwijnt in de diepte


De 11-jarige Mitchell Sabajo uit Corneliskondre wordt sinds donderdag vermist. Hij is 's avonds van een steiger in de Wayamborivier gesprongen te Donderskamp en verdween in de diepte, zo berichten diverse media zaterdag 28 maart 2020. 

De jongen was daar met een groep jongens. Hij was bij zijn oma op vakantie.

De zoekactie wordt voortgezet.

Vijf nieuwe gevallen van corona op Aruba vastgesteld - Teller staat nu op 33 besmettingen

'Het gedrag van elk individu is nu van het grootste belang'


Er zijn op Aruba gisteren vijf nieuwe gevallen van corona vastgesteld. De teller staat nu op 33 besmettingen. De Arubaanse regering vraagt iedereen met klem om zich aan de richtlijnen te houden. Die zijn te vinden op www.arubacovid19.aw. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 28 maart 2020.

'Het gedrag van elk individu is nu van het grootste belang', aldus minister-president Evelyn Wever- Croes.

De regering heeft een samenscholingsverbod afgekondigd, als aanvulling op de andere maatregelen. Het is niet langer toegestaan om met meer dan drie personen samen te zijn als ze niet tot hetzelfde gezin behoren. Alle maatregelen gelden in principe tot 19 april.

'Nederland blijft zich inzetten voor landen in Koninkrijk, maar niet onvoorwaardelijk'.

'Steun Nederland als lening en niet onvoorwaardelijk’


Nederland blijft zich inzetten voor de overige landen in het Koninkrijk, maar niet onvoorwaardelijk. 'We laten de landen niet in de steek, maar dat is iets anders dan te zeggen wij betalen al uw rekeningen', zei minister Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gisteren na de Rijksministerraad (RMR) tegen de pers, aldus vandaag, zaterdag 28 maart 2020, het Antilliaans Dagblad

Volgens de bewindsman kunnen de landen leningen krijgen, maar zullen ze zelf ook offers moeten brengen. De Rijksministerraad zal de komende weken beslissen over de omvang van de acute liquiditeitssteun die aan Aruba, Curaçao en Sint Maarten zal worden verstrekt in de vorm van leningen.

In ieder geval komt de RMR de komende twee weken, op 3 en 9 april, voorafgaand aan de reguliere bijeenkomst van de ministerraad, bijeen om de situatie in het Caribische deel van het Koninkrijk te bespreken, zo meldt The Daily Herald. 'We zullen zien hoe we tegemoet kunnen komen aan de verzoeken om hulp van de landen en onder welke voorwaarden', zei Knops.

Hij lichtte toe dat de verzoeken van Aruba, Curaçao en Sint Maarten eerst door het College financieel toezicht (Cft) worden beoordeeld, waarna de Rijksministerraad de voorstellen behandelt.

De RMR heeft gisteren ingestemd met een afwijking van de begrotingsnorm zoals vermeld in de Rijkswet financieel toezicht (Rft) Curaçao en Sint Maarten en de Landsverordening Aruba financieel toezicht (LAft). De RMR heeft hierover besloten op advies van het Cft. De wetten op het financieel toezicht voor de drie landen staan onder uitzonderlijke omstandigheden een tijdelijke afwijking toe. Een soortgelijke vrijstelling werd voor Sint Maarten gemaakt na de verwoestende passage van orkaan Irma in september 2017, toen het onmogelijk bleek te zijn aan de evenwichtige begrotingsvereisten te voldoen.

Er wordt nu voor de Caribische landen onderscheid gemaakt tussen de korte en de middellange termijn. Op korte termijn hebben de landen behoefte aan acute liquiditeitssteun, die zal worden verstrekt met leningen, zo legde Knops gisteren uit. Op de middellange termijn zullen de landen een hervorming moeten doorvoeren, de uitgaven moeten verlagen en de inkomsten verhogen.

'Er zullen offers moeten worden gebracht en de regeringen moeten strenger worden. Een hervorming over de hele linie is nodig om te voorkomen dat de landen in de volgende crisis opnieuw zo kwetsbaar worden, of dit nu veroorzaakt wordt door een meedogenloos virus zoals dit, of, in het geval van Sint Maarten, een grote orkaan.'

Nu ook inreisverbod op Curaçao voor ingezetenen van eiland

Uitzondering voor personen in kader werkzaamheden 'onmisbare vitale processen' naar Curaçao moeten

Uitzondering op het tijdelijk inreisverbod blijft ook gelden voor acute medische zorg


De uitzondering op het tijdelijk inreisverbod voor ingezetenen van Curaçao wordt per maandag 30 maart voor de duur van twee weken ingetrokken. Dat heeft de regering van Curaçao gisteravond bekendgemaakt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 28 maart 2020. 

Voor personen die naar Curaçao moeten reizen voor werkzaamheden in verband met voor Curaçao onmisbare vitale processen, wordt er nog wel een uitzondering gemaakt. Zij moeten hiervoor vooraf schriftelijke toestemming vragen aan de minister van Algemene Zaken. Het verzoek hiertoe moet worden ingediend door de lokale organisatie die de persoon naar Curaçao wenst te halen.

Individuen kunnen niet op eigen verzoek toestemming krijgen van de minister. Wanneer toestemming wordt gegeven, moet een Public Health Passenger Locator Card worden ingediend via reisverificatie.cur@gobiernu.cw vóór aankomst op Curaçao.

De uitzondering op het tijdelijk inreisverbod blijft ook gelden voor acute medische zorg. Bij een verzoek voor het verlenen van acute medische zorg aan patiënten die moeten worden ingevlogen, beslist de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). De patiënt mag, na toestemming van de minister, met een begeleider (naar keuze) naar Curaçao reizen, een en ander conform de gebruikelijke protocollen voor het vervoeren van patiënten die acute medische zorg nodig hebben. De begeleider moet voorafgaand aan de reis naar Curaçao een Public Health Passenger Locator Card invullen.



Epidemioloog Gerstenbluth: 'Tot nu toe alleen geïmporteerde coronabesmettingen op Curaçao'

'Zodra virus zich lokaal verspreidt, zal aantal Covid-patiënten sneller toenemen'


Het aantal bevestigde gevallen van Covid-19 op Curaçao neemt langzaam toe. Eén voor één. Eerst zes, toen zeven en nu acht. Dat komt omdat de besmettingen uit het buitenland werden ‘geïmporteerd’. Zodra het virus zich lokaal verspreidt, zal het aantal Covid-patiënten sneller toenemen. Dat zei epidemioloog Izzy Gerstenbluth van Geneeskunde & Gezondheidszaken (G&Gz) gisteren tijdens de dagelijkse update van de overheid over de coronacrisis, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 28 maart 2020.

Van zeven van de acht positief geteste mensen is bekend, dat zij in het buitenland zijn besmet of dat zij contact hadden met iemand die in het buitenland werd besmet. G&Gz weet, anders dan het landslaboratorium ADC gisteren in een persbericht schreef, van de ADC-medewerker die woensdag positief testte nog niet hoe en waar die het virus heeft opgelopen.

De overheid bereidt zich hoe dan ook voor op een lokale uitbraak, want dan moeten de voorzorgsmaatregelen worden opgeschaald. Gerstenbluth: 'Dat moment zit er aan te komen. We beslissen op basis van bestaande modellen en proberen op de curve vooruit te lopen. Rustig, juist om ervoor te zorgen dat ook de normale zorgverlening kan doorgaan.'

De kunst is nu om zo lang mogelijk uit te stellen dat een eerste lokale overdracht van het virus zich voordoet. Curaçao heeft een beperkte capaciteit wat betreft intensive carebedden en beademingsapparatuur. Ook met de extra kamers die in Sehos zijn ingericht. Met vier-, vijfhonderd positieve gevallen komt de acute zorg voor de vijf procent ernstig zieke Covid-patiënten en andere patiënten al in gevaar. De boodschap blijft daarom onveranderd: blijf thuis, houd afstand, bedek je hoest en was je handen. Want van een lokale verspreiding van het virus is nog geen sprake.

'Dat is precies de reden waarom er nog niet veel mensen op het eiland besmet zijn', zegt Gerstenbluth. De epidemioloog baseert zich op wat wereldwijd bekend is over het nieuwe coronavirus Sars- CoV-2. 'Het virus zal zich op Curaçao niet anders gedragen dan op andere plekken op de wereld.'

De meerderheid van de besmette mensen krijgt lichte griepverschijnselen, vijftien procent wordt ernstig ziek en vijf procent wordt met zeer ernstige complicaties opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis. Gerstenbluth: 'Als er op Curaçao veel meer mensen zouden zijn besmet zonder dat wij dat weten, dan zouden er dus meer mensen in het ziekenhuis terecht zijn gekomen.' Tot nu toe is er een in het ziekenhuis terechtgekomen: de 68-jarige man uit Nederland die in het CMC is overleden.

Tijdsverschil met Nederland weer vijf uur vanaf zondag 29 maart

De zomertijd in Nederland gaat weer in


In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok in Nederland om 02.00 uur een uur vooruit naar 03.00 uur. Waarschijnlijk komt er op termijn overigens wel een eind aan het verzetten van de klok, elk half jaar. Een meerderheid van het Europees Parlement wil er vanaf in 2021. De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat.


De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht. Dat zou kunnen besparen op elektrische verlichting.

Tegenstanders betwijfelen dat en veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok.

In Nederland is sinds 1916 sprake van zomertijd al werden daarna verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd.

VMS verontwaardigd over onjuiste berichtgeving via de media van minister Elias over Zorgwetten

'VMS doet beroep op Elias om nauwkeuriger te zijn in uitspraken, opdat wij ons kunnen concentreren op Covid-19'


De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft minister Antoine Elias in een brief gewezen op onjuiste berichtgeving via de media over de bij De Nationale Assemblee ingediende Zorgwetten. De VMS is zeer gebelgd over deze kwestie. De vereniging is niet betrokken geweest bij het binnenhalen van 51 gezondheidswerkers en artsen uit Cuba.

De tekst van de brief:

'Geachte Minister, 

Zoals gebleken is, heeft u tijdens de persconferentie van woensdag 25 maart jl. betreffende de aanpak en bestrijding van het Coronavirus Covid-19, aan de pers medegedeeld dat er wordt samengewerkt door de VMS met de Cubaanse artsen. De VMS wil u hierbij erop attenderen, dat zij geenszins betrokken is door uw Ministerie bij het wel of niet binnenhalen van de 51 gezondheidswerkers uit Cuba, en evenmin is de VMS ermee bekend dat zij nu samenwerkt met deze gezondheidswerkers. 

De VMS heeft zich nimmer gekant tegen het tijdelijk versterken van het artsenbestand op grond van een aanwezige behoefte (d.w.z. zonder tekortdoening aan onze eigen jonge artsen in opleiding), mits de nieuwkomers daartoe ook voldoende gekwalificeerd zijn. Verschillende (eerder gearriveerde) Cubaanse artsen zijn inmiddels wel degelijk door onze eigen goed opgeleide medische specialisten ingewerkt en als zodanig ook volledig erkend, doch dat is steeds op individuele basis geschied. En daar is ook niets op tegen, immers wij artsen staan met z’n allen voor het in standhouden van de kwaliteit van onze tot nog toe goede gezondheidszorg, alhoewel het gebrek aan beschikbare middelen, dat elke dag steeds verder dreigt te bemoeilijken. 

Wij spreken onze bijzondere teleurstelling uit over het feit, dat door het Ministerie van Volksgezondheid en/of het SZF in deze voor de gezondheidszorg, in het bijzonder voor de zorginstellingen en alle gezondheidswerkers zeer moeilijke en risicovolle tijden, geen extra fondsen in het leven zijn geroepen om aan de voorspelbaar steeds verder toenemende vraag en behoefte aan beschermingsmiddelen voor met name de zorgverleners, te kunnen voldoen. 

Het SZF heeft in deze periode vanaf de uitbraak van het virus in ons land veel minder uitgaven, doordat er alleen acute gevallen worden behandeld en daardoor veel minder garantiebrieven worden verstrekt en gedeclareerd. Het SZF had tenminste met dit overschot aan middelen de zorg kunnen tegemoetkomen door de onbenutte financiële middelen aan een speciaal Corona-(bestrijdings)fonds toe te vertrouwen. Dit alles is niet gebeurd, maar de zorg moet verder gaan! En dat wordt ook prompt verwacht van de zorgverleners, die al verschillende noodkreten slaken om dringende hulp, omdat er anders niet meer gewerkt kan en mag worden, zonder de in deze strijd tegen het virus zo essentiële beschermingsmiddelen. Verschillende artsen/specialisten kopen reeds her en der privé al zelf shields in en spuiten om te desinfecteren, enz. 

Het bedrijfsleven, met name juist de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (dat ook al zwaar getroffen wordt door een nieuwe Valutatransactiewet), heeft zelf met spoed een Fonds Su4Su in het leven geroepen, op verzoek (een bedeltocht) van medici om steun, speciaal voor de strijd tegen Covid-19. Terwijl alle aandacht van de medici nodig is voor de strijd tegen het virus, moeten zij ook nog zelf om hulp vragen bij het Bedrijfsleven voor het aanschaffen van beschermingsmiddelen, waar het Ministerie met heel andere zaken bezig is, 

Zo is het bekend dat de aanschaf van het dure “medicijn” uit Cuba, ter waarde van USD 150,- per ampul, waarvan nu al bekend is dat dat niet zal werken tegen het virus, en waarvan het Ministerie in april een grote partij wil inkopen, weggegooid geld is. Waarom wordt dit niet besteed aan de aanschaf van beschermingspakken/overschorten voor de artsen en verpleging in de ziekenhuizen, voor de mondkapjes, de shields, etc.?? Terwijl het toch genoegzaam bekend is dat het werken zonder deze middelen levensgevaarlijk is voor de arts, de verpleging, de patiënten in het ziekenhuis en sowieso de verdere verspreiding van het virus kan bevorderen?! 

Het AZP moet als ziekenhuis ook alles zelf doen, zelf zien te rooien. Intussen wordt ook het Wanica Ziekenhuis nu gereed gemaakt ….., maar wel door het AZP, met behulp van de specialisten van het AZP, maar ook door allemaal mensen uit het bedrijfsleven, ingeschakeld door artsen en het AZP. 

De VMS doet hierbij dan ook, gezien de volledige inzet van haar medici in de strijd tegen het Coronavirus, een beroep op u, Minister, om nauwkeuriger te zijn in uw uitspraken, opdat wij ons geheel en al kunnen concentreren op Covid-19 en niet steeds geconfronteerd worden met onjuistheden of onwaarheden via de media verspreid. 

Tevens doen wij hierbij een dringend beroep op u om de inmiddels bij DNA ingediende controversiële Zorgwetten, waartegen op het hoogste niveau (ook bij de DNA!) reeds ernstig bezwaar is gemaakt door ALLE zorggroepen in ons land, het Bedrijfsleven (VSB en ASFA), de SURVAM en de Vakbeweging (C-47), daarmee een heel groot deel van de samenleving vertegenwoordigend, voorshands te doen aanhouden ter bespreking daarvan met alle stakeholders; zulks echter tot na het moment dat onze strijd en die van het Ministerie en de gehele bevolking van Suriname tegen Covid-19, gewonnen zal zijn verklaard en de aandacht van allen voor nieuwe wetgeving in de zorg met recht mag worden opgeëist!'

DSB, VSB, Survam en Asfa spannen Kort Geding aan tegen de Staat inzake omstreden valutawet

Kort Geding ondanks positief onderhoud met leiding Assemblee

'Eerbiediging privéleven van burgers, onder wie ondernemers, is in valutawet niet gewaarborgd'


De Surinaamsche Bank (DSB) en de bedrijfslevenorganisaties VSB, Survam en Asfa hebben gisteren een Kort Geding tegen de Staat Suriname aangespannen. Geëist wordt, dat de Staat verboden wordt de controversiële ‘Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren’ toe te passen. 

Zij gaan de wet eerst aan het Constitutioneel Hof voorleggen die zal moeten toetsen of de valutawet of sommige bepalingen daarin in strijd zijn met de Grondwet en internationale verdragen waar Suriname zich aan heeft gecommitteerd. Ook zijn zij van plan een bodemgeschil over deze kwestie aanhangig te maken tegen de Staat.

Volgens klagers is artikel 7 van de wet in strijd met het recht op privacy, waaronder het huisrecht, zoals vervat in artikel 17 van de Grondwet en onverenigbaar met artikel 11 van het Amerikaanse Verdrag voor de Rechten van de Mens. Gesteld wordt dat het in de wet genoemde Toezichtorgaan nimmer de bevoegdheid kan hebben om met assistentie van een hulpofficier woningen en andere locaties te betreden om opsporingshandelingen te plegen bij een redelijk vermoeden dat de wet wordt overtreden. Deze bevoegdheid komt hen rechtens niet toe.

'Met de opsporing van strafbare feiten is het Openbaar Ministerie belast en zal altijd een op het binnentreden gerichte last moeten geven.' Volgens eisers wordt met de wet carte blanche verleend om woningen van burgers, waaronder leden van de VSB en personen met verschoningsrecht binnen te treden in strijd met het grondrecht op privacy en het verbod op willekeur, zonder schriftelijke last van een officier van justitie. De eerbiediging van het privéleven van burgers, onder wie ondernemers, is in de valutawet niet gewaarborgd.

Verder wordt erop gewezen, dat een aantal bepalingen in de wet tegenstrijdig en onduidelijk is, terwijl overtreding daarvan met straffen wordt bedreigd. Hiermee wordt in strijd gehandeld met het legaliteitsbeginsel en rechtszekerheidsbeginsel zoals is vervat in de Grondwet en het Inter-Amerikaans mensenrechtenverdrag.

In het verzoekschrift wordt nog een reeks van bepalingen opgesomd die volgens de indieners in strijd zijn met de Grondwet en het mensenrechtenverdrag. Zij willen daarom dat wordt verboden dat de wet wordt uitgevoerd zolang het Constitutioneel Hof geen uitspraak heeft gedaan over de grieven die aan dat instituut zullen worden voorgelegd.

De dialoog tussen de leiding van De Nationale Assemblee en de besturen van de Surinaamse Bankiersvereniging, Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en Survam over de nieuwe valutawet, is gisteren desondanks vruchtbaar verlopen. Ook een vertegenwoordiging van C-47 was aanwezig.

In een intensieve sessie met elkaar en deskundigen is diepgaand gesproken over de onduidelijkheden en gewenste verbeteringen in de wet, zegt vicevoorzitter Melvin Bouva. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons en vicevoorzitter Bouva (beiden NDP) hebben evenals de overige vertegenwoordigers, het belang van de wet benadrukt. Zij hebben aangegeven zich te scharen achter het doel en strekking van de wet welke zich voornamelijk richt op de ordening van het valutaverkeer, het stimuleren van giraal verkeer en versterking van de deviezenreserve van de Centrale Bank van Suriname.

In de uitvoering blijken volgens diverse stakeholders echter technische en administratieve onvolkomenheden te zijn, die aan de orde zijn gesteld. Dit is van belang voor een feilloze uitvoering van de wet. De deskundigen zullen deze punten nader bestuderen en verwerken, zegt Bouva.

Er is ook duidelijkheid gevraagd over tal van zaken over de uitvoering van de wet waaronder valutatransacties met het buitenland, tussen diverse valuta's en betalingen. Intussen zijn er ook werkafspraken gemaakt met de governor van de Centrale Bank, Maurice Roemer, en is de wet reeds in werking getreden. Bepaalde zaken zullen nader worden uitgewerkt.

'Wij zijn in elk geval goed gestemd, dat de wet zowel op de koers als op bepaalde prijzen reeds een positieve werking heeft. De voorstellen om te komen tot een eventuele technische aanscherping van de wet, worden komende week ook met andere relevante betrokkenen verder besproken', zegt Bouva.

(De Surinaamse Courant/de Ware Tijd/Starnieuws)

VHP roept de bevolking op zich te houden aan door president Bouterse bekend gemaakte maatregelen

'Het is in het belang van een ieder, dus het is in landsbelang'


De VHP roept de bevolking op om zich nationaal op te stellen en de gegeven instructies over hygiëne en sociale afstand ter bestrijding van Covid-19 nauwkeurig op te volgen. De partij doet een beroep op de bevolking om de avondklok te respecteren en samenscholingen met 10 of meer personen te vermijden. 

De VHP ziet de verscherpte maatregelen die gisteravond zijn aangekondigd door president Desi Bouterse in een tv-toespraak als noodzakelijk en zal deze ten volle uitvoeren.

'Ik wil een beroep doen op de totale Surinaamse gemeenschap om zich te houden aan deze noodzakelijke maatregelen. Het is in het belang van een ieder, dus het is in landsbelang', zegt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vanochtend, zaterdag 28 maart 2020, op Starnieuws.

De VHP gaat ervan uit, dat de maatregelen strikt zullen worden toegepast en dat tegen overtreders corrigerend zal worden opgetreden.

'Het is van het grootste belang, dat het aantal gevallen van bevestigde besmetting zo klein mogelijk blijft. Massale besmetting zal tot een verergering van de bestaande crisis leiden en zal desastreus zijn voor onze economie. Ons gezondheidsstelsel en onze medische voorzieningen zijn niet berekend om grote aantallen besmette personen met het Coronavirus te behandelen', zegt de VHP-leider.

'Terwijl de regering en andere groepen bezig zijn de impact van het Coronavirus te minimaliseren, moet de economische bedrijvigheid zoveel als mogelijk doorgaan. Onder betere financiële omstandigheden was het wellicht mogelijk zijn geweest om de bedrijven met speciale voorzieningen te ondersteunen. De VHP heeft al voorgesteld om een noodfonds in het leven te roepen en doet een dringend beroep op de regering dit voorstel serieus in overweging te nemen.'

Alleen de verkiezingen lijken Bouterse voor 20 jaar cel te kunnen behoeden

'Zodra hij president af is en geen machtsbasis meer heeft, wordt hij in de gevangenis gesmeten'

'Zijn enige lifeline is het presidentschap'


Desi Bouterse werd eind vorig jaar veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de 8 Decembermoorden. De Surinaamse president gaat in hoger beroep, maar waarschijnlijk zijn de verkiezingen op 25 mei zijn enige mogelijke uitweg. 'Zodra hij president af is en geen machtsbasis meer heeft, wordt hij in de gevangenis gesmeten.' 

De Surinaamse Krijgsraad bevond Bouterse in november hoofd schuldig aan de martelingen en executies van vijftien politieke tegenstanders in 1982. Hij was toen bevelhebber van het leger, dat Suriname regeerde na een militaire staatsgreep, twee jaar eerder. Tot een arrestatiebevel tegen de voormalige juntaleider kwam het niet. Waarschijnlijk vanwege de onuitvoerbaarheid daarvan.

'Bouta' is nu de democratisch verkozen president van het land. Kleine kanttekening: hij heeft ook een celstraf van elf jaar uit te zitten in Nederland, waar hij in 1999 bij verstek werd veroordeeld wegens drugssmokkel.

'Tot mislukken gedoemd', noemt strafpleiter Gerard Spong de zogeheten verzetsprocedure die Bouterse voert tegen zijn veroordeling wegens de Decembermoorden. 'Het is puur een beetje tijdrekken.'

Spong begon zijn loopbaan in Suriname en was bevriend met vier van de slachtoffers van de Decembermoorden. Hij adviseerde het Surinaams Openbaar Ministerie tijdens het onderzoek naar en het strafproces tegen hoofdverdachte Bouterse en 25 anderen.

De advocaten van de president kunnen tijdens het hoger beroep nieuwe onderzoekswensen indienen, die allemaal bekeken moeten worden, of vragen om het horen van nieuwe getuigen, zegt Spong. Daarnaast kan er bijvoorbeeld worden gesteggeld over de definities van woorden uit wetsartikelen. Er zijn dus mogelijkheden voorhanden om het proces te rekken, maar die zijn niet eindeloos. 'Ik schat dat het binnen een jaar bekeken moet zijn.'

Hij geeft de verdediging van de president weinig kans. 'Het eind van het liedje is toch dat hij voor die Krijgsraad staat, die hem al heeft veroordeeld. Het vonnis is zo gedetailleerd, zo uitvoerig, zo logisch en begrijpelijk opgebouwd. Het is vrijwel ondenkbaar dat de Krijgsraad nu andere conclusies trekt.'

Dan blijft alleen de politieke ontsnappingsroute over. Die loopt via de kieslokalen. 'Zijn enige lifeline is het presidentschap', zegt Spong. 'Hij heeft een levensbelang bij het winnen van de verkiezingen op 25 mei. Zodra hij president af is, en geen machtsbasis meer heeft in Suriname, wordt hij natuurlijk in de gevangenis gesmeten.'

(De Surinaamse Courant/Nu.nl)

Surinaamse internationale obligatie via Oppenheimer Funds nu slechts 58% waard

De vraag naar deze Surinaamse obligatie is drastisch gedaald

(Bron: Luxembourg Stock Exchange)

De prijs van de Oppenheimer obligatie is gisteren gekelderd. Investeerders zijn bang, dat de regering de rente in april niet zal kunnen betalen. In april moet de regering 40 miljoen Amerikaanse dollar betalen aan bondhouders en het IMF, Internationaal Monetair Fonds.

Aandelen over de hele wereld zijn gisteren  gedaald na een historische driedaagse stijging. Schichtige beleggers waren op koers voor hun slechtste maandelijkse en driemaandelijkse prestaties sinds 2008, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 28 maart 2020. De Amerikaanse dollar is deze week het zwaarst gedaald sinds 2009.

Ook de Surinaamse obligatie op de internationale markt is nu iets meer dan de helft waard. Suriname heeft via Oppenheimer Funds een internationale obligatie tot 2026 lopen voor US$ 550 miljoen tegen een rente van 9,25%. Bij de verhandeling gisteren was de obligatie nog US$ 383.348.000 waard. De bond is op 27 oktober 2016 aangegaan.

Het geld van de obligatielening is gebruikt om bestaande schulden van Staatsolie (US$ 300 miljoen) te betalen. Er is ongeveer US$ 88 miljoen gebruikt voor terugbetaling van de lening van Oppenheimer die liep tot eind september 2017.

Voorts is US$ 27 miljoen gebruikt om de 5% aandelen in Newmont Suriname te betalen en is US$ 54 uitgetrokken voor de schuldaflossing van de Petrocaribe olie uit Venezuela.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei ten tijde van de obligatielening  dat het resterende bedrag van US$ 50 miljoen zou worden gebruikt voor het aflossen van dure leningen van de Energiebedrijven Suriname. Ook zouden de laatste achterstanden van de overheid voor uitgaven die voor 2016 waren gemaakt, worden afbetaald.

De Surinaamse obligatie is nu maar 58% van de uitgezette US$ 550 miljoen waard. De vraag naar deze Surinaamse obligatie is drastisch gedaald. In betere tijden - in oktober 2017 - noteerde de obligatie nog zijn hoogste prijs met 108,6%. Vanaf dat punt zette de daling zich in. In december vorig jaar had de Surinaamse obligatie nog een waarde van 70,88% .

De aankondiging van de olievondst door Total/Apache brengt een opleving van de obligatie tot half februari tot 88,47%, daarna duikt de waarde op 12 maart met meer dan tien punten, naar 77,2%.

De keldering kwam op de dag dat het eerste corona-geval werd bevestigd in Suriname. Zeven dagen later kwam de obligatie in een vrije val met als dieptepunt een notering van 57,4% op 26 maart 2020.