dinsdag 9 oktober 2018

VHP-delegatie onder leiding van Santokhi naar Dritabiki om 'Liba Krutu' bij te wonen

Santokhi ziet in krutu goed moment problemen bewoners binnenland aan te horen

(Bron foto: VHP)


Een delegatie van de VHP, onder leiding van partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi, is vanmorgen, dinsdag 9 oktober 2018, vertrokken naar Dritabiki om de 'Liba Krutu' bij te wonen. De delegatie is uitgenodigd door de krutu-commissie, ingesteld door de Aucaanse granman Bono Velanti. De VHP zal als toehoorder deelnemen aan de krutu, aldus de partij in een persbericht. 

De delegatie, waarvan ook deel uitmaken ondervoorzitter Asiskumar Gajadien en 2e secretaris Stan Dijksteel, zal worden versterkt met de Assembleeleden Dew Sharman en Djoties Jaggernath. Zij zijn ingedeeld in de delegatie van De Nationale Assemblee.

De VHP zegt ingegaan te zijn op de uitnodiging om uit eerste hand te vernemen wat de binnenlandbewoners als hun belangrijkste uitdagingen zien om zichzelf te ontwikkelen. In discussies in de marge van de krutu zal worden nagegaan hoe de mensen in het binnenland de problemen opgelost willen zien.

Ook is het voor de partij een welkome gelegenheid om alle daar aanwezige granmans van marrons en inheemsen te ontmoeten en de wensen en grieven aan te horen van de binnenlandse gezagsdragers. Het is de eerste keer dat zo'n Krutu van deze omvang gehouden wordt, reden temeer voor de VHP deel te zijn van dit historische moment.

15.5 Jaar cel voor oud-vicepresidente Guatemala Ingrid Roxana Baldetti Elías

Baldetti veroordeeld voor corruptie en fraude bij overheidsproject

(Bron foto: Twitter/Prensa Libre)
VS heeft om haar uitlevering gevraagd wegens drugssmokkel


De voormalige Guatemalteekse vicepresidente Ingrid Roxana Baldetti Elías is vandaag, dinsdag 9 oktober 2018, wegens corruptiepraktijken tijdens het uitoefenen van haar functie tot 15.5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. 

Ze is schuldig bevonden in een strafzaak rond een grootschalige fraude bij een overheidsproject dat bedoeld was om het vervuilde water van het Meer van Amatitlán te reinigen.Er lopen meer zaken tegen haar, maar vandaag was voor Baldetti de eerste veroordeling.

Kort na haar aantreden als eerste vrouwelijke vicepresident van het Centraal-Amerikaanse land berichtte de krant El Periódico over haar onverklaarbare rijkdom, zoals het eigendom van peperdure woningen.


In 2015 is ze als gevolg van de schandalen afgetreden en is ze gearresteerd. De VS heeft om haar uitlevering gevraagd wegens drugssmokkel.

Baldetti trad als vicepresidente aan in 2012. De strafzaak waarin ze is veroordeeld wordt 'Agua Mágica' genoemd.


(Suriname Mirror/Reuters/Guatevision/lared.com.gt/Twitter/Facebook/De Telegraaf))

'Het moet wake-upcall zijn wanneer minderjarige jongeren gedwongen worden hun lichaam te verkopen'

Staten Curaçao debatteert over welzijn minderjarigen in tehuizen/internaten en kindermisbruik


'Het moet een wake-upcall zijn voor iedere gemeenschap wanneer minderjarige jongeren gedwongen worden hun lichaam te verkopen en hun waardigheid te verliezen om te kunnen overleven. Dan moet men de verantwoordelijkheid nemen en de nodige stappen ondernemen om dit te voorkomen, of in elk geval te minimaliseren.' Dat waren gisteren de woorden van minister Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) in de Staten bij de voortzetting van de openbare vergadering over het welzijn van minderjarigen binnen tehuizen en internaten en het aantal gevallen van kindermisbruik op Curaçao, zo  schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 9 oktober 2018.

De oppositiefracties MFK, Kòrsou di Nos Tur (KdNT) en Movementu Progresivo (MP) hadden de vergadering aangevraagd na berichtgevingen dat een minderjarig meisje zou zijn misbruikt in een internaat.

Volgens informatie waarover het Centraal Meldpunt Kindermishandeling beschikt, waren er in 2017 220 gevallen van kindermishandeling. In 2018 is dit aantal tot en met september nu al gestegen tot 238 gevallen. 'Een drastische toename', aldus Koeiman, die verder aangaf dat onderzocht moet worden hoe dit komt.

'We moeten gaan bekijken of deze groei te maken heeft met het feit dat men nu beter weet waar men terecht moet met klachten van misbruik bij kinderen of dat het aantal gevallen van kindermisbruik en mishandeling daadwerkelijk is toegenomen.'

De Inspectie maatschappelijke zorg, onderdeel van het ministerie van SOAW, is belast met het toezicht bij internaten en tehuizen. Dit doet zij door te controleren, informeren en formeren. Alleen kan de inspectie niet volledig voorkomen dat gevallen van misbruik zich aandienen, aldus Koeiman.

'We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid hierbij. Docenten, jongeren, ouders en begeleiders moeten zich bewust zijn van bepaalde gedragingen, handelswijzen en andere signalen die duiden op misbruik en dan aan de bel trekken', zo stelt de bewindsman.

Op Curaçao zijn elf tehuizen/internaten voor minderjarigen die subsidie ontvangen van het ministerie van SOAW. Verspreid over het eiland zijn er verder 130 crèches operationeel.

Aqualectra sluit weer de stroom af van het World Trade Center, Curaçao

WTC zou weer problemen hebben met het betalen van de elektriciteitsrekening


Aqualectra heeft gisteren opnieuw de stroom afgesloten van het World Trade Center (WTC) bij Piscadera. Dit bevestigen verschillende personen die daar werken en Aqualectra-woordvoerder Sharo Bikker vandaag, dinsdag 9 oktober 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Sinds enige tijd zouden er weer problemen zijn met het betalen van de elektriciteitsrekening, zo melden betrouwbare bronnen. De woordvoerder wil daar echter niet veel over kwijt, maar zegt in zijn algemeenheid dat het ‘altijd om schulden gaat als er afgesloten wordt door Aqualectra’.

Volgens ‘Kiko ta pasando Notisia’ hadden onder andere Domeinbeheer, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Shared Services Organisatie (SSO) en Human Resource en Organisatieontwikkeling (HRO) van de overheid in ieder geval geen elektriciteit meer.

WTC en de Italiaanse ‘eigenaar’ Vittorio de Stefano kwamen in maart van dit jaar en in 2015 ook al eens in opspraak met betrekking tot onenigheid met Aqualectra. Begin dit jaar ging het om het leveren van stroom van WTC aan het ernaast gelegen hotel Cala (voorheen Clarion Hotel). Aqualectra stelde toen dat ‘levering aan derden’ illegaal is en tegen de regels gehandeld wordt. Het hotel zou namelijk niet aangesloten zijn op het Aqualectra-net.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday: 'Milieucriminaliteit is een heet hangijzer'

'De aanpak van wildlife crime gaat voorrang krijgen'


Internationale (media-)aandacht voor jacht op jaguar in Suriname heeft Openbaar Ministerie ontwaakt


Stropers, handelaren, consumenten en smokkelaars van jaguars en jaguarlichaamsdelen in Suriname mogen hun borst natmaken. Zware woorden op Starnieuws vandaag, dinsdag 9 oktober 2018. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat milieucriminaliteit onder een vergrootglas plaatsen. Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday zegt, dat ook de aanpak van wildlife crime voorrang zal krijgen. 'De informatie in de nationale en internationale pers spreekt voor zich, doch zullen meerdere actoren tegelijk in actie moeten komen, zoals de jachtopzieners en de gespecialiseerde diensten binnen het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer.' Baidjnath Panday hield dit vrijdag voor aan het Hof van Justitie en de aanwezigen tijdens de opening van het nieuwe zittingsjaar, aldus Starnieuws.

De pg stelde dat de bewustwording binnen de samenleving ook vergroot dient te worden 'om informatie te verstrekken'. Om een gecoördineerde en effectieve aanpak te bevorderen, zullen ook 'overheidsdiensten nauwer met elkaar samen moeten werken om bijvoorbeeld informatie uit te wisselen'.

Maar, het wordt ook tijd, dat het OM actief handelt en zelf een zaak opent, een onderzoek gelast, wanneer op bijvoorbeeld social media berichten over- en foto's opduiken van dode jaguars. Niet wachten op een aangifte, maar zelf pro-acttief optreden en mensen die jaguars hebben gedood voor de rechtbank slepen en vonnis wijzen.
 
Milieucriminaliteit is een heet hangijzer, stelde de pg. Voor de aanpak hiervan moeten minstens twee sporen gevolgd worden. Hij noemde de verbetering en aanscherping van de wetgeving en het vergroten van de capaciteit om controle uit te oefenen. Het OM wil ook een rechtshulpverdrag met China tekenen. 'Zodat in strafzaken zonder al te veel drempels medewerking verkregen dan wel verleend kan worden bij strafrechtelijke onderzoeken.'

Na drugs-, mensen- en wapenhandel is de illegale handel in bedreigde wilde diersoorten de vierde meest lucratieve illegale business in de wereld. De huid, het vlees, de botten, genitaliën en tanden van de jaguar worden voor verschillende doeleinden gebruikt: consumptie, medicijnen, jachttrofee of verwerkt tot sieraad. De schuldige vinger wijst richting Chinezen in Suriname. Thomson Cheung van de Suriname Chinese United Association (SCUA) en ex-parlementariër Stephen Tsang spraken eerder hun vermoedens uit, dat het gaat om vooral jongeren onder de nieuwe Chinese migranten.

Naast eigen waarschuwingen en voorlichting riepen zij de hulp van de Chinese ambassade in. De ambassade zal de Chinese burgers op hun plicht blijven wijzen om zich aan wet- en regelgeving te houden en hun bewustzijn over natuurbescherming vergroten, zegt Deputy Chief of Mission Song Chenmao. Zij verwijst naar hun persbericht in februari 2018 waarin Chinese burgers eraan herinnerd werden dat ze geen producten van beschermde dieren zoals de tanden van de jaguar moeten kopen of vervoeren. 'Dit persbericht staat nog steeds op de eerste pagina van de consulaire afdeling van onze ambassadewebsite.'

Song herhaalt, dat de Chinese overheid veel waarde hecht aan natuurbescherming en hierover een reeks wetten en voorschriften heeft uitgevaardigd. 'China is ook zeer bezorgd over de situatie dat medisch gebruik van wilde dieren kan leiden tot het uitsterven van bedreigde soorten en heeft een reeks strikte beheersmaatregelen aangenomen.' Armoede wordt gezien als vijand nummer één van natuurbescherming, zegt Song. Onderwijs is een belangrijk instrument in de bescherming van dieren in het wild. Zij herhaalt de wil van de ambassade en haar land om samen te werken aan de symptomen en oorzaken van het probleem.

Natuurbeschermingsorganisatie World Wildlife Fund (WWF) Guianas maakt zich, zo schrijft althans Starnieuws, al jaren zorgen over wildlife crime en handel in de jaguar en jaguarlichaamsdelen. Laurens Gomes, WWF-vertegenwoordiger in Suriname, ging in op de oproep van de ambassade en voerde een oriënterend gesprek. 'Wij willen eerst een beter beeld van de situatie hebben voordat wij een vervolggesprek voeren.' WWF vertrouwt op informatie uit het veld.

'Er zijn genoeg aanwijzingen dat de situatie de afgelopen jaren dramatisch is verslechterd ten opzichte van de periode daarvoor', zegt Gomes. Hij is ook blij met internationale media-aandacht voor het probleem. 'Het lijkt volkomen terecht om aan de noodbel te trekken, zeker omdat de jaguar een hele kwetsbare soort is. Herstel van de populatie kan heel lang kan duren, zelfs als de jacht succesvol gestopt wordt.'

Een eerder aangekondigde workshop om een actieplan te maken, is door omstandigheden aangehouden. Dit geldt ook voor het binnenhalen van Panthera, een internationale organisatie gespecialiseerd in de bescherming van katachtigen. Gomes geeft aan dat de jaguar recent is uitgeroepen tot prioriteit soort binnen WWF. 'De bescherming wordt volgend jaar in onze strategie opgenomen en wij hopen dat dit helpt bij het vinden van de nodige fondsen.'

Maar, feit is, dat net als de autoriteiten de afgelopen jaren ook het WWF Guianas aan de zijlijn stond en zelden tot nooit een krachtig geluid liet horen op momenten dat weer eens ergens een jaguar werd doodgeschoten. Ook heeft de organisatie nimmer een speciaal op de jaguar gericht actieplan ter bescherming van de jaguar opgezet. 

Het had het WWF in Suriname moeten zijn die de noodbel had moeten luiden en niet het blad National Geographic, dat met haar artikel het onvermogen, laksheid en gebrek aan kennis heeft blootgelegd van lokale autoriteiten en natuurbeschermingsorganisaties om de jaguar te beschermen. Op de WWF Guianas-website is amper iets over de jaguar in Suriname te vinden.
Ook de lokale media spelen hierin een belangrijke rol door te verzuimen kritisch te berichten. Het journaille laat bijvoorbeeld Gomes van het WWF Guianas aan het woord, die gewoon zijn mooie pr-verhaal kan houden zonder bevreesd te zijn, dat het journaille kritische vragen stelt...

Volgens Gomes is de ontwerptekst voor een nieuwe Wet Natuurbeheer afgelopen augustus aan het ministerie en parlement aangeboden. 'De nieuwe natuurwet zou meer ruimte bieden voor verschillende vormen van bescherming, waaronder versterkte participatie van lokale gemeenschappen, bedrijfsleven en andere betrokkenen', geeft Gomes aan.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday: 'Milieucriminaliteit is een heet hangijzer'

'De aanpak van wildlife crime gaat voorrang krijgen'


Internationale (media-)aandacht voor jacht op jaguar in Suriname heeft Openbaar Ministerie ontwaakt


Stropers, handelaren, consumenten en smokkelaars van jaguars en jaguarlichaamsdelen in Suriname mogen hun borst natmaken. Zware woorden op Starnieuws vandaag, dinsdag 9 oktober 2018. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat milieucriminaliteit onder een vergrootglas plaatsen. Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday zegt, dat ook de aanpak van wildlife crime voorrang zal krijgen. 'De informatie in de nationale en internationale pers spreekt voor zich, doch zullen meerdere actoren tegelijk in actie moeten komen, zoals de jachtopzieners en de gespecialiseerde diensten binnen het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer.' Baidjnath Panday hield dit vrijdag voor aan het Hof van Justitie en de aanwezigen tijdens de opening van het nieuwe zittingsjaar, aldus Starnieuws.

De pg stelde dat de bewustwording binnen de samenleving ook vergroot dient te worden 'om informatie te verstrekken'. Om een gecoördineerde en effectieve aanpak te bevorderen, zullen ook 'overheidsdiensten nauwer met elkaar samen moeten werken om bijvoorbeeld informatie uit te wisselen'.

Maar, het wordt ook tijd, dat het OM actief handelt en zelf een zaak opent, een onderzoek gelast, wanneer op bijvoorbeeld social media berichten over- en foto's opduiken van dode jaguars. Niet wachten op een aangifte, maar zelf pro-acttief optreden en mensen die jaguars hebben gedood voor de rechtbank slepen en vonnis wijzen.
 
Milieucriminaliteit is een heet hangijzer, stelde de pg. Voor de aanpak hiervan moeten minstens twee sporen gevolgd worden. Hij noemde de verbetering en aanscherping van de wetgeving en het vergroten van de capaciteit om controle uit te oefenen. Het OM wil ook een rechtshulpverdrag met China tekenen. 'Zodat in strafzaken zonder al te veel drempels medewerking verkregen dan wel verleend kan worden bij strafrechtelijke onderzoeken.'

Na drugs-, mensen- en wapenhandel is de illegale handel in bedreigde wilde diersoorten de vierde meest lucratieve illegale business in de wereld. De huid, het vlees, de botten, genitaliën en tanden van de jaguar worden voor verschillende doeleinden gebruikt: consumptie, medicijnen, jachttrofee of verwerkt tot sieraad. De schuldige vinger wijst richting Chinezen in Suriname. Thomson Cheung van de Suriname Chinese United Association (SCUA) en ex-parlementariër Stephen Tsang spraken eerder hun vermoedens uit, dat het gaat om vooral jongeren onder de nieuwe Chinese migranten.

Naast eigen waarschuwingen en voorlichting riepen zij de hulp van de Chinese ambassade in. De ambassade zal de Chinese burgers op hun plicht blijven wijzen om zich aan wet- en regelgeving te houden en hun bewustzijn over natuurbescherming vergroten, zegt Deputy Chief of Mission Song Chenmao. Zij verwijst naar hun persbericht in februari 2018 waarin Chinese burgers eraan herinnerd werden dat ze geen producten van beschermde dieren zoals de tanden van de jaguar moeten kopen of vervoeren. 'Dit persbericht staat nog steeds op de eerste pagina van de consulaire afdeling van onze ambassadewebsite.'

Song herhaalt, dat de Chinese overheid veel waarde hecht aan natuurbescherming en hierover een reeks wetten en voorschriften heeft uitgevaardigd. 'China is ook zeer bezorgd over de situatie dat medisch gebruik van wilde dieren kan leiden tot het uitsterven van bedreigde soorten en heeft een reeks strikte beheersmaatregelen aangenomen.' Armoede wordt gezien als vijand nummer één van natuurbescherming, zegt Song. Onderwijs is een belangrijk instrument in de bescherming van dieren in het wild. Zij herhaalt de wil van de ambassade en haar land om samen te werken aan de symptomen en oorzaken van het probleem.

Natuurbeschermingsorganisatie World Wildlife Fund (WWF) Guianas maakt zich, zo schrijft althans Starnieuws, al jaren zorgen over wildlife crime en handel in de jaguar en jaguarlichaamsdelen. Laurens Gomes, WWF-vertegenwoordiger in Suriname, ging in op de oproep van de ambassade en voerde een oriënterend gesprek. 'Wij willen eerst een beter beeld van de situatie hebben voordat wij een vervolggesprek voeren.' WWF vertrouwt op informatie uit het veld.

'Er zijn genoeg aanwijzingen dat de situatie de afgelopen jaren dramatisch is verslechterd ten opzichte van de periode daarvoor', zegt Gomes. Hij is ook blij met internationale media-aandacht voor het probleem. 'Het lijkt volkomen terecht om aan de noodbel te trekken, zeker omdat de jaguar een hele kwetsbare soort is. Herstel van de populatie kan heel lang kan duren, zelfs als de jacht succesvol gestopt wordt.'

Een eerder aangekondigde workshop om een actieplan te maken, is door omstandigheden aangehouden. Dit geldt ook voor het binnenhalen van Panthera, een internationale organisatie gespecialiseerd in de bescherming van katachtigen. Gomes geeft aan dat de jaguar recent is uitgeroepen tot prioriteit soort binnen WWF. 'De bescherming wordt volgend jaar in onze strategie opgenomen en wij hopen dat dit helpt bij het vinden van de nodige fondsen.'

Maar, feit is, dat net als de autoriteiten de afgelopen jaren ook het WWF Guianas aan de zijlijn stond en zelden tot nooit een krachtig geluid liet horen op momenten dat weer eens ergens een jaguar werd doodgeschoten. Ook heeft de organisatie nimmer een speciaal op de jaguar gericht actieplan ter bescherming van de jaguar opgezet. 

Het had het WWF in Suriname moeten zijn die de noodbel had moeten luiden en niet het blad National Geographic, dat met haar artikel het onvermogen, laksheid en gebrek aan kennis heeft blootgelegd van lokale autoriteiten en natuurbeschermingsorganisaties om de jaguar te beschermen. Op de WWF Guianas-website is amper iets over de jaguar in Suriname te vinden.
Ook de lokale media spelen hierin een belangrijke rol door te verzuimen kritisch te berichten. Het journaille laat bijvoorbeeld Gomes van het WWF Guianas aan het woord, die gewoon zijn mooie pr-verhaal kan houden zonder bevreesd te zijn, dat het journaille kritische vragen stelt...

Volgens Gomes is de ontwerptekst voor een nieuwe Wet Natuurbeheer afgelopen augustus aan het ministerie en parlement aangeboden. 'De nieuwe natuurwet zou meer ruimte bieden voor verschillende vormen van bescherming, waaronder versterkte participatie van lokale gemeenschappen, bedrijfsleven en andere betrokkenen', geeft Gomes aan.

EBS houdt voor het eerst een 'energiebeurs’

Extra aandacht op The Sustainable Living and Energy Fair voor besparen, efficiëntie, zonne-energie en biomassa

EBS-directeur Parmessar: 'Er is een noodzaak om grote investeringen te doen om meer energie op te wekken'


De Energie Bedrijven Suriname (EBS) houdt voor het eerst een 'energiebeurs’. Tot en met 11 oktober kan de gemeenschap terecht in het Lalarookh-gebouw voor informatie over de diensten van het energiebedrijf, voor seminars en demonstraties. Op The Sustainable Living and Energy Fair wordt extra aandacht besteed aan besparen, efficiëntie, zonne-energie en biomassa. 

De beurs is geopend door vicepresident Ashwin Adhin. Een ‘keynote speech’ werd door Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons gehouden. De gemeenschap krijgt de kans om een aantal vragen beantwoord te krijgen, geven Simons en Adhin aan, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 9 oktober 2018.

Adhin wijst op het belang van zuinig omgaan met stroom. Niet alleen het milieu heeft er voordelen aan, maar ook de overheid, de consument, en de volgende generatie.

Algemeen directeur van de EBS, Rabin Parmessar, en Geerlings-Simons zijn het erover eens dat de tarieven voor stroom aangepast moeten worden, een zaak die heel veel studie en een gedegen plan vereist. Parmessar merkt op, dat de vraag naar energie heel groot is. 'Mensen gebruiken meer stroom, omdat zij meer en grotere apparaten aanschaffen. Het veranderende klimaat speelt ook een rol, vooral de droogtes.' Parmessar voegt eraan toe dat het aantal nieuwe aansluitingen ook toeneemt. 'Vorig jaar hadden we tienduizend aanvragen. Ook voor bedrijven. Er gebeurt iets in de economie.'

Er is een noodzaak om grote investeringen te doen om meer energie op te wekken, zegt de EBS-directeur. De beslissing zal gauw moeten worden genomen anders zal de EBS in 2021 met ‘loadshedding’ te maken krijgen. Buurten of delen van het land zullen zonder stroom komen te zitten.


Er doen 15 bedrijven en organisaties mee aan de expositie. Op andere dagen zullen er ook seminars en discussies zijn over alles wat met energie te maken heeft; internationale standaarden, nieuwe koelsystemen, zonne-energie, biomassa en ‘groen’ bouwen.

Er staan Surinaamse bedrijven die handelen in zonne-energie en de nieuwe technologieën toepassen om bijvoorbeeld warm en koud water zonder stroom van EBS mogelijk te maken. Adhin en Parmessar worden uitgebreid ingelicht over een systeem dat organisch afval verwerkt. In dit geval is keukenafval, verzameld bij een warung, verwerkt tot biogas. Met biogas wordt stroom opgewekt om een generator te draaien. Er hangt ook geen vervelende lucht zoals dat normaal het geval is bij het gebruik van diesel of gasoline, aldus Starnieuws. 'Zero emission', zegt Samuel Kuik, manager van Suriname Green Development Technologies. Het systeem levert ook mest en kookgas op. Er hangen enkele groentesoorten die ermee gekweekt zijn.

'Dilip Sardjoe heeft gemeenschap voorgelogen, parlement voor schut gezet en gedesavoueerd'

Breeveld (DOE) en Gajadien→ (VHP) halen uit naar voorzitter presidentiële commissie 'Alcoa'

'In het hele verhaal komt de commissie over als spreekbuis van de Alcoa'


Parlementariërs van de oppositie reageren verbaasd en boos op uitspraken van Dilip Sardjoe, voorzitter van de presidentiële commissie die onderhandelt met de Alcoa. Sardjoe zei op de publieke bijeenkomst vorige week onder meer, dat de regering de veelbesproken MoU (Memorandum of Understanding) die in 2014 is getekend, niet heeft teruggenomen nadat De Nationale Assemblee (DNA) die had verworpen. 

De parlementariërs Carl Breeveld van DOE en Asiskumar Gajadien van de VHP zeggen onafhankelijk van elkaar vandaag, dinsdag 9 oktober 2018, in de Ware Tijd, dat Sardjoe de gemeenschap heeft voorgelogen, het parlement voor schut heeft gezet en heeft gedesavoueerd.

'Hoe is het mogelijk, dat de voorzitter van de onderhandelingscommissie zulke uitspraken doet, zonder dat hij wordt teruggefloten door de president?', vraagt Breeveld zich af. 'Dit is onbehoorlijk bestuur en grove desavouering van het parlement en opnieuw een dieptepunt voor onze democratie.'

Ook de insinuatie, dat het parlement de MoU heeft afgewezen, omdat het met andere spelers in zee wilde gaan om de bauxietindustrie voort te zetten, wordt Sardjoe erg kwalijk genomen. 'Het is een nationale schande. Er is gerommeld met het Surinaamse belang en in het hele verhaal komt de commissie over als spreekbuis van de Alcoa', zegt Breeveld.

Om te bewijzen dat Sardjoe inderdaad niet de waarheid heeft verteld op de bijeenkomst, toont Gajadien een brief waarin minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen namens de regering aan de Alcoa meedeelt, dat op basis van de afwijzing van de MoU door de Assemblee, de regering geen keus heeft dan het document ook te verwerpen.

Gajadien wijst er verder op, dat het besluit van zowel de coalitie als de oppositie om de MoU te verwerpen is genomen in een huishoudelijke vergadering. Nadat de MoU in een motie was verworpen door het parlement, bleek al vroeg in 2017, dat de Suralco bezig was met de ontmanteling van de plant te Paranam en dat de MoU stilzwijgend werd uitgevoerd door de regering en Alcoa.

'De heer Girjasing was iemand die krachtig voor zijn mening uitkwam vanuit zijn overtuiging'

Assembleevoorzitster: 'De heer Girjasing heeft een actief leven gehad, mag hij in vrede rusten'


'Het is altijd een moeilijk moment wanneer we mensen moeten verliezen aan de dood. Vooral zijn echtgenote en andere familie wens ik sterkte toe', zegt Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons vandaag, dinsdag 9 oktober 2018, op Starnieuws in reactie op het overlijden van VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing (62) gisteren in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen, Nederland. 

'De heer Girjasing was iemand die krachtig voor zijn mening uitkwam vanuit zijn overtuiging', aldus de Assembleevoorzitster. Hij was de laatste tijd ziek, maar zodra hij kon, kwam hij naar De Nationale Assemblee. De vlag bij het Assembleegebouw hing gisteren half stok.

De Nationale Assemblee zal Girjasing tijdens een vergadering gedenken. Of er nog andere activiteiten zijn, is afhankelijk van de familie, zegt Geerlings-Simons. Zij heeft de politicus nog gesproken voordat hij naar Nederland vertrok om gezondheidsreden. 'De heer Girjasing heeft een actief leven gehad. Mag hij in vrede rusten.'

Het lichaam van Girjasing vertrekt vrijdag uit Nederland. Dag en datum van de crematie zullen nog nader worden bekendgemaakt.

Marciano Armaketo nieuwe ambassadeur van Suriname op Cuba

(Bron foto: NII)
Bouterse beëdigt ook nieuwe ambassadeurs voor België, China en de Caricom


Marciano Armaketo is de nieuwe ambassadeur van Suriname op Cuba. De jonge diplomaat werd maandag 8 oktober 2018 beëdigd door president Desi Bouterse. Samen met Armaketo werden ook beëdigd Sieglien Burleson,  voormalig minister van Handel & Industrie (België), Patty Chen (China) en Chantal Elsenhout (Paramaribo, Caricom- ambassadeur), aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

Op de schouders van deze nieuwe ambassadeurs rust de taak om Suriname op een waardige wijze te vertegenwoordigen en uit te dragen. Jong, respectvol, dynamisch, capabel, goed en constant doorzettingsvermogen, discipline en een goede organisator liggen naar zeggen van Armaketo ten grondslag aan het besluit om hem tot ambassadeur te beëdigen.

Hij heeft zich vanaf het begin van zijn loopbaan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken verdiept in zijn werk en heeft voldoende ervaring opgedaan om de nieuwe uitdaging aan te gaan.

Armaketo riep zijn collega ambassadeurs op om het diplomatieke werk met passie en liefde uit te oefenen. 'Wanneer wetenschap en kunst deel uitmaken van ons werk, zullen wij efficiënter en doelgericht werken en zullen wij op korte termijn onze doelen bereiken', motiveerde hij zijn collega’s.

Vrede en begrip tussen de verschillende landen zijn volgens hem de belangrijkste prestaties die zij kunnen bereiken.

NPS- en PL-voorzitter staan stil bij onverwacht overlijden VHP-Assembleelid Girjasing (62)

Gregory Rusland: 'Shailendra was een sociaal mens'

Paul Somohardjo: Het overlijden van Assembleelid Girjasing is een zwaar verlies'


De Nationale Partij Suriname (NPS) wenst via voorzitter Gregory Rusland, de echtgenote, kinderen en overige familie van VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing te condoleren en veel sterkte toe te wensen met zijn heengaan. 

'Shailendra was een sociaal mens en heeft ook zijn bijdrage geleverd in De Nationale Assemblee als lid van de VHP-fractie. De NPS wenst dan ook de VHP te condoleren met het verlies van deze partijgenoot', zegt Rusland.

De NPS-voorzitter kan zich herinneren dat hij samen met Girjasing als tieners het bestuur van de studente vereniging van het Openbaar Atheneum in 1976 had overgenomen door verkiezingen, waaraan diverse studentengroepen hadden meegedaan. Samen met andere middelbare scholieren werkten zij aan de verbetering van de omstandigheden waaronder scholieren toen moesten studeren.

'Wij zullen hem zeker, vooral in de wandelgangen van De Nationale Assemblee, missen', zegt Rusland.

Voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) vindt het overlijden van Assembleelid Girjasing een zwaar verlies is. 

'We hebben samen gestreden in Commewijne. We zijn strijdmakkers geweest. Mede dankzij hem waren we in Commewijne zeer sterk. Voor ons is zijn heengaan een zwaar verlies', zegt Somohardjo.

'Onderwijs was één van de sectoren waar Girjasing altijd bijzondere aandacht voor vroeg in zijn hoedanigheid van parlementariër. Hij heeft zich altijd fel uitgesproken over de vele misstanden binnen het project Naschoolse Opvang en was er geen voorstander van dat het accent werd gelegd op voeding in plaats van op studieresultaten. Girjasing had ook geen hoge verwachtingen van het jaar 2018, onder meer vanwege de rancune die in 2017 in grote mate plaatsvond, maar ook vanwege een gebrek aan beleid en visie van degenen die het land besturen.'

Over het vertrek van de huidige HVB-leden uit de PL, inclusief Assembleeleden die gekozen waren op basis van hun voordracht als PL-leden, had Girjasing ook een uitgesproken mening. Hij had onder meer gesteld, dat dit niet de opdracht was die het volk had gegeven aan V7, de combinatie waar de PL tijdens de verkiezingen van 2015 deel uitmaakte.

'Hoofdbestuur, partijraad en de structuren van PL condoleren alle nabestaanden met het overlijden van het Assembleelid Shailendra Girjasing.'

26-Jarige automobilist dodelijk verongeluk bij eenzijdig ongeval

Gerson Aloewel, niet in bezit rijbewijs, verliest controle over auto en belandt in trens

Twee vrouwelijke inzittenden gewond opgenomen in het AZP

 
De 26-jarige Gerson Aloewel is zondag bij een verkeersongeval op de hoek van de Sophia’s Lustweg en Leiding 9A overleden. Gerson bestuurde een personenauto waarin hij met twee vrouwen zat, zo meldt het Korps Politie Suriname maandag 8 oktober 2018.

De twee mede inzittenden hebben letsels overgehouden aan het ongeval. Ze zijn ter observatie opgenomen op de Spoed Eisende Hulp van het Academische Ziekenhuis Paramaribo, AZP.

De politie meldt dat Aloewel de controle over de besturing van zijn voertuig moet hebben verloren op de hoek van de Sophia’s Lustweg en Leiding 9A. Hij is met de auto in de langs de weg lopende trens beland. Gerson reed over de Sophia’s Lustweg vanuit de richting van de Derde Rijweg en ging richting Vierde Rijweg.

Het voertuig is voor herkeuring in beslag genomen, terwijl uit de data van de Afdeling Rijbewijzen is gebleken, dat Aloewel niet in het bezit was van een rijbewijs

Mexico’s president-elect Andres Manuel Lopez Obrador overweegt legaliseren aantal drugs

(Bron foto: Twitter)
Legalisatie als onderdeel bredere strategie om armoede en criminaliteit te bestrijden

Minister van Defensie ondersteunt de legalisatie van opium voor medicinaal gebruik 


De Mexicaanse president-elect Andrés Manuel Lopez Obrador zei zondag 7 oktober 2018, dat hij overweegt bepaalde drugs te legaliseren als onderdeel van een bredere strategie om armoede en criminaliteit te bestrijden. 

Sprekend in de staat Zacatecas zei Lopez Obrador, dat een recent voorstel van de minister van Defensie, die de legalisatie van opium voor medicinaal gebruik ondersteunt, belangrijk was en dat hij niets uitsluit. 'Het is belangrijk wat hij heeft voorgesteld', zei Lopez Obrador. 'Er moet een alomvattende aanpak zijn voor het vreselijke probleem van onveiligheid en geweld.'

Lopez Obrador, die aantreedt op 1 december, zei zondag dat hij ook zou kijken naar het betalen van boeren voor hun maïs als een manier om hen ervan te weerhouden papaverzaad te planten.

Sinds 2006 is Mexico verwikkeld in een door militairen geleide strijd tegen drugsbendes, die nu zijn versplinterd in kleinere groepen die vechten om drugshandelroutes en -gebieden om drugs te verkopen.

Moorden hebben in 2017 een record bereikt, blijkt uit gegevens van INEGI (Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática), het orgaan voor de statistiek. De verkozen president heeft stadsevenementen gehouden over geweld en mogelijke 'amnestie' besproken voor niet-gewelddadige drugshandelaren en boeren.

Leden van zijn team hebben eerder gezegd, dat Mexico zou evalueren of legale markten voor marihuana en opium zouden worden gecreëerd.

(Suriname Mirror/Reuters)

Sprookjeshuwelijk presidentiële echtpaar Mexico spat uit elkaar

Huwelijk president Enrique Peña Nieto en soapactrice Angélica Rivera lijkt te strandenMet het naderende einde van het Mexicaanse presidentschap van Enrique Peña Nieto lijkt ook zijn sprookjeshuwelijk met soapactrice Angélica Rivera (Mexico-Stad, 2 augustus 1970) op de klippen te lopen. De in heel Latijns-Amerika populaire televisiester, beroemd als La Gaviota (de Zeemeeuw), zou al niet meer in paleis Los Pinos wonen. 

Mexicaanse media speculeren over een op handen zijnde scheiding, hoewel de regering nog geen bevestiging geeft.Het stuklopen is bijzonder, omdat Rivera dankzij haar populariteit een groot aandeel had in de verkiezingszege van Peña Nieto in 2012. Het knappe tweetal zettes elke tegenkandidaat aan de kantj.

Volgens de krant El Universal is het tweetal al juridisch bezig hun bijna achtjarige huwelijk te ontbinden. Het maakt de ’verwijdering’ officieel ’waarvan al enige tijd sprake is’, aldus het dagblad.Het gerucht geeft voer aan het oude cynische commentaar, dat het huwelijk slechts een pose is geweest om het presidentschap voor de PRI binnen te slepen. Mexicaanse kiezers smulden van het sprookje van soapster tot First Lady.

Het laatste gezamenlijke optreden was op Onafhankelijkheidsdag op 15 september.

Rivera’s populariteit kreeg een knauw in 2014. Ze kreeg voor een paar centen een villa van een bevriende zakenman, die talloze overheidsopdrachten van haar man had gekregen. Mexico was in de ban van het schandaal van ’het Witte Huis’. Het was ook een smet op het presidentschap, ondanks dat Peña Nieto erin slaagde om na 75 jaar de oliesector te openen voor buitenlandse bedrijven. Ook Shell profiteert daarvan.

Waar de First Lady gaat wonen is onduidelijk. Ze kan in elk geval kiezen tussen huizen in Miami en Los Angeles waar één van haar dochters studeert. Zelfbewust is ze in elk geval. In een interview als soapster zei ze ooit: 'Mijn billen zijn als vuur, je blijft er naar staren.’


Rivera begon op 17-jarige leeftijd als model en had twee jaar later haar eerste rol in de telenovela Dulce Desafio. Haar doorbraak kwam in La dueña in 1995. Sindsdien heeft ze hoofdrollen gespeeld in onder andere Ángela, Sin pecado concebido, Mariana de la noche en Destilando amor.

Rivera is een van de bekendste actrices van het land. Rivera was eerder gehuwd met regisseur José Alberto Castro, met wie zij drie kinderen kreeg. Op 17 december 2008 kondigde zij aan te zullen scheiden en maakte zij bekend in januari 2009 te zullen trouwen met Enrique Peña Nieto, gouverneur van de deelstaat Mexico. Uiteindelijk zijn zij op 27 november 2010 getrouwd.

(Suriname Mirror/RPP/De Telegraaf/El Imparcial/Instagram/YouTube/Wikipedia)