zondag 18 november 2018

Autowerkplaats Van Pettenpolder veroorzaakt al jaren ernstige overlast

Omwonenden ervaren hinder van slijp- en boorwerkzaamheden en sterk ruikende diesel en lasrook


Aan de Van Pettenpolder in het district Nickerie is vanaf het laatste kwartaal van 2009 een ondernemer N.K. actief in het repareren van auto’s. Daarbij wordt enorm veel overlast veroorzaakt, werd aan het Dagblad Suriname meegedeeld, zo schrijft het dagblad zondag 18 november 2018.

Zo ervaren de omwonenden niet alleen hinder van de slijp- en boorwerkzaamheden, maar ook van de onregelmatige werktijden, waarbij er vaak tot laat in de avond wordt gewerkt.

De sterk ruikende diesel en lasrook zijn eveneens een ellende waar de buurtbewoners een eind aan willen brengen. Zij vrezen bovendien voor brandgevaar door de aanwezigheid van een container met daarin diverse materialen en gassen. Voor hen is dit een duidelijk signaal van een onhygiënische situatie en overtreding van de Hinderwet.

Alhoewel de omwonenden de districtscommissaris van Nickerie meerdere malen hebben ingelicht over deze situatie, is er geen verandering opgetreden. Daardoor zijn de buurtbewoners ten einde raad. Dagblad Suriname trachtte wat helderheid te krijgen bij districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh, maar hij was niet bereikbaar voor commentaar.


Sham Binda, voorzitter AKMOS: 'Rij- en voertuigenbelasting fungeert niet als een belasting'

'Bij de rij- en voertuigenbelasting gaat het niet om de infrastructuur en onderhoud daarvan'

'Het gaat om geld dat de huidige regering nodig heeft'


Binnenkort treedt de rij- en voertuigenbelasting in werking. Naar schatting zal dit de staar 83 miljoen Srd opleveren, waarvan 10% bestemd zal zijn voor de Wegenautoriteit, die belast is met het onderhoud van de primaire wegen in Suriname. Deze ontwikkeling is in de optiek van Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), totaal niet aan te duiden als een belasting. 

'Elke belasting wordt geheven ten behoeve van het volk; de burgers moeten het dus terugzien in hun woon- en leefomstandigheden. Maar, bij de rij- en voertuigenbelasting gaat het niet om de infrastructuur en onderhoud daarvan, het gaat om geld dat de huidige regering nodig heeft. Met een begrotingstekort van Srd 8.7 miljard hoeven wij niet veel te verwachten van deze regering', aldus zondag 18 november 2018 in het Dagblad Suriname.

Deze trend is overigens niet nieuw binnen de huidige autoriteiten. Zij hebben veelvuldig bewezen kostenverhogende maatregelen te proclameren zodra ze krap bij kas zitten.

'Met een hoge inflatie gaat de regering altijd op zoek naar geld. Men heeft weer een gewicht gelegd op de schouders van de burgers. Maar, het is van belang dat het draaglijk is.'

Op zich kijkt Binda niet op tegen het hanteren van de rij- en voertuigenbelasting, mits het onderworpen wordt aan een onderzoek en de belasting daadwerkelijk aangewend wordt voor herstel van de wegen en bermen. De meeste Surinaamse wegen zijn momenteel namelijk zeer deplorabel.

Alhoewel Stephen Tsang, minister van Handel, Industrie en Toerisme, verduidelijkt heeft dat de rij- en voertuigenbelasting niet is opgenomen in de government take op brandstof, beschouwt Binda het wel als een dubbele heffing. 'De Wegenautoriteit zou ook geld krijgen uit de government take om de wegen te onderhouden, maar uiteindelijk is er daarvan niets terechtgekomen.'

Politie Kwatta en Santo Dorp zitten weken zonder vervoer....

Enige politieauto politiebureau te Santo Dorp al zo'n zeven weken (!) defect... 

De politie van Kwatta heeft al twee weken geen vervoer


De politie zit weer eens zonder vervoer. Dit is nu een alledaags probleem geworden binnen het Korps Politie Suriname (KPS), aldus het Dagblad Suriname zondag 18 november 2018. Nu zit het politiebureau te Santo Dorp al een tijdje leeg. Dagblad Suriname verneemt dat het politiestation Santo Dorp zo'n zeven weken zonder een dienstvoertuig zit. Het is al lang doorgegeven dat het dienstvoertuig defect is. 

De politiemannen kunnen vanwege dit probleem niet uitrukken wanneer er meldingen binnenkomen. Zij moeten dan noodgedwongen hulp vragen aan collega’s van omliggende stations.

Ook de politie van Kwatta heeft al twee weken geen vervoer. Agenten daar worden dagelijks door burgers uitgescholden, omdat ze niet kunnen uitrukken en zij zelf eerst tot naar het bureau moeten rijden om aangifte te doen.

Politiemannen zetten hun eigen voertuigen niet meer in, omdat zij geen declaraties mogen uitschrijven. Indien wel, dan duurt het maanden voordat zij hun benzinegeld weer ontvangen.

'Als men de veiligheid van de burgers wil waarborgen, moet de politie de nodige tools hebben om adequaat op te treden. Een goed rijdend politievoertuig is toch wel het minste wat je op een post moet hebben. Het zijn niet de politieagenten, maar de leiding van het KPS die ervoor moet zorgen dat de voorzieningen op het juiste moment aanwezig zijn, en daar schort wel wat aan. Hierdoor raken de politiemannen ook gedemotiveerd', merkt een van de boze burgers op.

Mexicaans 'Circo Hnos Suarez' voor de derde keer in Suriname

Circus is momenteel bezig met een tour door het Caribisch gebied


Het Circus Hnos Suarez uit Mexico is momenteel bezig met een tour door het Caribisch gebied. Na bezoeken aan Grenada, Trinidad & Tobago, Barbados en Guyana, doet ze nu Suriname aan, meldt mediabedrijf ABC, die verantwoordelijk is voor de lokale productie, in een persbericht, aldus de Ware Tijd zondag 18 november 2018.

Beelden van de voorstelling in  april 2018 op Trinidad & Tobago:


Artiesten uit Mexico, Rusland, Oekraine, Amerika, Engeland en Ethiopië zullen een show van 'wereldformaat' presenteren. Hondjes op skateboards, clowns, fietsende acrobaten, goochelaars, de sterkste man en een vliegend ruimteschip dat rondvliegt in de circustent, zijn enkele van de vele acts.


De voorstellingen vinden plaats in de periode van 23 november tot 7 december op een speciaal hiervoor opgezet terrein aan de Anton Dragtenweg tegenover hotel Residence Inn. Dagelijks van maandag tot en met vrijdag. Op de zaterdagen zijn er twee voorstellingen en op zondagen drie. De toegangskaartjes variëren in prijs van Srd 55 - Srd 170:

Chili verstevigt haar band met belangrijkste handelspartner China

(Bron foto: Xinhua/Bai Xuefei)
Presidenten Sebastian Pinera en Xi Jinping ontmoeten elkaar tijdens APEC op Papoea-Nieuw-Guinea


'Chili was het eerste Zuid-Amerikaanse land dat diplomatieke banden aanknoopte met China, en China ziet ernaar uit om de bilaterale betrekkingen een stap verder te brengen', zei de Chinese president Xi Jinping zaterdag 17 november 2018 tijdens een ontmoeting met de Chileense president Sebastian Pinera. 

De ontmoeting vond plaats in de marge van de economische leidersbijeenkomst van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC), die werd gehouden in de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea, Port Moresby.

De Chinese president feliciteerde Pinera met zijn tweede ambtstermijn als hoogste leider van Chili en sprak de hoop uit, dat de twee landen een nieuw vooruitzicht creëren voor hun uitgebreide strategische partnerschap, dat in 2016 werd opgericht.



Aangezien beide regeringen een intergouvernementele overeenkomst over het Belt and Road Initiative''  hebben ondertekend, moeten China en Chili vervolgens zo snel mogelijk belangrijke gebieden en projecten opzetten om de voorgestelde plannen te realiseren, benadrukte president Xi, en benadrukte tevens het belang van een bilateraal samenwerkingsmechanisme.

Xi stelde voor een reeks festiviteiten te houden wanneer in 2020 de vijftigste verjaardag de totstandkoming van de diplomatieke relatie tussen China en Chili markeert. China is bereid om de samenwerking met Chili op gebieden zoals technologie en Antarctische aangelegenheden te intensiveren, voegde hij eraan toe.

Pinera zei van zijn kant, dat de relatie tussen Chili en China stevig en krachtig blijft. China is de belangrijkste handelspartner van Chili. De bijgewerkte vrijhandelsovereenkomsten breiden ook de samenwerking tussen beide partijen uit. Chili is bereid om de banden met China te versterken, zei Pinera, met name op gebieden als handel en investeringen, infrastructuur en technologie. Hij beloofde samen met China het multilateralisme en de wereldwijde vrijhandel te beschermen.


(Suriname Mirror/CGTN/Xinhua/YouTube/Twitter)

Waarderingsscore van Peruaanse president Martín Vizcarra blijft stijgen

Volgens laatste peiling bedraagt waarderingsscore van Vizcarra nu 65 procent

'Burgers hebben het gevoel dat hij authentiek is in zijn werk en in zijn uitspraken'


De waarderingsscore van de Peruaanse president Martín Vizcarra blijft stijgen. Volgens de laatste Ipsos-enquête bedraagt de score van Vizcarra nu 65 procent. Dat is een stijging van vier punten ten opzichte van vorige maand, vanwege het feit dat Vizcarra zijn perceptie in de ogen van het publiek heeft omgedraaid wat betreft zijn harde houding tegen corruptie. 


De constante stroom artikelen over onderzoeken en aanklachten tegen corrupte magistraten en de arrestatie van Keiko Fujimori, de leidster van Fuerza Popular, hebben alleen maar bijgedragen aan de populariteit van Vizcarra.


Het is in de centrale regio van Peru, waar Vizcarra het grootste deel van zijn populariteit aan te danken heeft, omdat hij daar een goedkeuringspercentage van 84 procent heeft. Dit is de eerste keer in de recente geschiedenis, dat een president dit niveau van populariteit zo lang in zijn ambtstermijn heeft gehandhaafd.


Volgens El Comercio zag de achtste maand van het presidentschap van degenen die Vizcarra waren voorgegaan grote teleurstellingen, omdat alleen de 53 procent van Ollanta Humala in de buurt komt van Vizcarra.

Een aankomend referendum, waarin mensen zullen kunnen stemmen over mogelijke hervormingen om politieke corruptie te bestrijden, is een andere reden waarom Vizcarra de afgelopen maanden aan populariteit heeft gewonnen.

'De president heeft de verontwaardiging van de mensen over corruptie in de politieke klasse geïdentificeerd en hij heeft een vorm gevonden om die verontwaardiging te kanaliseren: het referendum', zei Ipsos-president Alfredo Torres tegen El Comercio. 'Burgers hebben het gevoel dat hij authentiek is in zijn werk en in zijn uitspraken.' 


(Suriname Mirror/Peru Reports/El Comercio/Twitter)

Amerikaanse rockster Lenny Kravitz treedt in maart 2019 voor het eerst op in Colombia

(Bron foto: EFE)
Kravitz speelt 23 maart in de Movistar Arena in de hoofdstad Bogota


De Amerikaanse rockster Lenny Kravitz treedt in maart volgend jaar voor het eerst op in Colombia,  volgens lokale media, aldus Colombia Reports vrijdag 16 november 2018.

Volgens verschillende berichten zal de Grammy-winnende artiest 23 maart in de Movistar Arena in de hoofdstad Bogota spelen.

De kaartverkoop zal naar verluidt beginnen op 27 november.

De 54-jarige artiest is actief sinds 1989, toen zijn debuutalbum 'Let Love Rule' hem een bijna instant ster maakte.



Sindsdien heeft hij elf albums uitgebracht. Het optreden van Bogota maakt deel uit van een wereldtournee om zijn onlangs uitgebrachte album 'Raise Vibration' te promoten.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube/Telemetro/Instagram/Minuto30

Venezuela geïnteresseerd in Russische deelname aan goudwinning

'Venezuela wil status als land met tweede of derde grootste goudvoorraden in wereld bevestigen'


Venezuela is geïnteresseerd in de deelname van Rusland aan goudverkenning en mijnbouw op het grondgebied van de Bolivariaanse Republiek, zei minister van Industrie en Nationale Productie Tarek El Aissami vrijdag 16 november 2018. 

'We willen dat Rusland deelneemt aan de exploratie en winning van goud en coltan in het land. Venezuela voltooit het certificeringsproces om zijn status als een land met tweede of derde grootste goudvoorraden in de wereld te bevestigen', citeerden Venezolaanse media.

El Aissami merkte op, dat de overeenkomst op 13 december zal worden ondertekend. Hij voegde eraan toe dat Caracas en Moskou de strategische samenwerking zullen blijven ontwikkelen.
'Samenwerking is gericht op het beschermen van onze nationale middelen en belangen', zei hij.

Op 1 november vaardigde de Amerikaanse president Donald Trump sancties uit gericht op Venezolaans goud.


(Suriname Mirror/Tass/TeleSUR/Twitter)

Ronnie Brunswijk afgestudeerd op Hawaii als 'Master of Business Administration'

'Ik heb mijn diploma niet gekocht'

'Ik heb onderzocht welke bijdrage ik kan leveren om de goudsector milieuvriendelijker te maken'


Starnieuws bericht vandaag, zondag 18 november 2018, uitgebreid, dat Ronnie Brunswijk,  Assembleelid en voorzitter van de ABOP, is afgestudeerd als 'Master of Business Administration'. Hij heeft gisteren zijn thesis 'Environmental Friendly Gold Mining in the East Sipaliwini Area of Suriname' gepresenteerd en verdedigd in de Flex Mall. 

'Je bent nooit te oud om te leren, dit is een voorbeeld aan de drop outs. Drop out zijn is niet het einde, if yu wani yu o doro, met kennis kom je verder.'

Brunswijk benadrukte, dat hij zijn diploma niet heeft gekocht, zoals beweerd wordt op social media. Hij heeft zijn titel behaald aan de Akamai University op Hawaii (te Hilo), die pas bestaat sinds 2002.

Zijn supervisor was professor Hubert Rampersad. In een Skype gesprek geeft Rampersad aan onder de indruk te zijn van de student Brunswijk. 'Zijn voorbeeld verdient navolging. Hij is leergierig om daarna de opgedane kennis direct toe te passen. Het is duidelijk dat hij een droom heeft om waar te maken', geeft de ‘Full Professor at Akamai’ aan.

Dit vermeldt de universiteit op haar website over Rampersad:

http://www.akamaiuniversity.us/faculty.html




Op de kritiek die op social media is losgebarsten had Brunswijk ook wat opmerkingen. Hij zou bijvoorbeeld het diploma hebben gekocht en zijn taalgebruik is te slecht. Rampersad wuift de kritiek weg en vindt dat dat een van de redenen is waarom Suriname nog steeds is blijven steken, omdat het volk blijft trappen in ‘politici die goed Nederlands praten en alles al schijnen te weten.’ 'Ronnie laat zien dat om Suriname te veranderen je bij jezelf moet beginnen', zegt Rampersad. 'Hij doet het niet alleen voor zichzelf of de marrons. Hij doet het voor Suriname, hij wil innovatie. Hij is gaan studeren. Hij nam zijn studieboeken mee naar het veld, om direct te toetsen of toe te passen.'

Het onderzoeksgebied van Brunswijk was het Oost Sipaliwini gebied. Hij heeft 115 bedrijven onderzocht en geïnterviewd, 70 hebben meegewerkt, de overige weigerden informatie te verschaffen.

Brunswijk concludeert, dat het gebruik van kwik, hoewel er wetten zijn die dat verbieden, door de overheid getolereerd wordt. Het wordt nog steeds gebruikt door de goudzoekers door onwetendheid en gebrek aan kennis. Voor de goudzoekers is dat nog steeds de snelste manier van goud winnen. Men is wel bereid over te stappen naar gezondere systemen maar die zijn vaak onbekend en dan nog te duur, concludeert Brunswijk. De overheid moet meer stoppen in voorlichting, de mensen meer kennis geven over hoe milieuvriendelijk te werk gaan, stelt Brunswijk voor. Temeer omdat het Minamata Verdrag over gefaseerd uitbannen van kwik is aangenomen. De commissie Ordening Goudsector heeft geen orde gebracht. De commissie hield zich meer bezig met geschillen oplossen dan tegengaan van kwikgebruik en milieuvervuiling, antwoordde Brunswijk tijdens de vragenronde.

Brunswijk is zelf actief in de goudwinning. 'Ik gebruik geen kwik. Ik ben de studie begonnen om na te gaan hoe het staat in het gebied. Ik ben het gaan bestuderen. Dingen moeten anders gedaan worden want als we zo door blijven gaan, krijgen we nog meer problemen. Men is wel bereid anders te werken, maar de kennis moet wel naar de mensen gebracht worden. Ze hebben ook hulp nodig. Ik kon wel overstappen maar niet iedereen kan dat.'

Brunswijk stoort zich niet aan opmerkingen alsof hij het diploma gekocht zou hebben. 'Ik ga mezelf niet voor de gek houden. Wat ik wilde hebben is scholing. Ik heb onderzocht welke bijdrage ik kan leveren om de goudsector milieuvriendelijker te maken. Ik heb kennis vergaard, dus als men zegt dat Brunswijk dat diploma heeft gekocht…ik ga mezelf niet voor de gek houden.' Brunswijk lichtte toe, dat de driejarige studie aardig wat geld heeft gekost, 7.500 Amerikaanse dolllar per collegejaar. De excursies naar het gebied deed hij met inzet van een eigen vliegtuig, eigen boten en atv’s (all-terrain vehicle).

In Kenia geboren Fransman Samuel Gichuru wint vijftiende Srefidensi Marathon

Surinamer Gilberto Gittens als tweede over finishlijn, drie minuten achter winnaar


De Fransman Samuel Gichuru, geboren in Kenia, heeft gisteravond de vijftiende Srefidensi Marathon op zijn naam geschreven. Hij finishte na 2 uur, 54 minuten en 44 seconden. Drie minuten en zeven seconden daarna eindigde de Surinamer Gilberto Gittens als tweede. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, zondag 18 november 2018.

'Ik had een goed tempo en was zelfverzekerd. Alleen was het warm', zei Gichuru.

Gittens had naar eigen zeggen 'weinig over' in de slotfase. 'Maar, ik ben niet ontevreden. Dit is mijn tweede keer en om als tweede te eindigen is wel de moeite waard.'

Na 42,195 kilometer kwam Sébastien Truet (Frans-Guyana) als derde over de finish (3:02:13). Guillermo 'Rasta' Udenhout, die drie jaar geleden vriend en vijand verraste door de race te winnen, eindigde zaterdag als zesde. 'Vermoeidheid speelde me parten, maar ik heb het afgemaakt.' Landgenoten Janiek Pomba en Carlos Feliksdal werden vierde en vijfde.

De Guyanees Lionel D'Andrade, die de Srefidensi Marathon vier keer eerder won, viel nabij kilometer dertig uit wegens hevige krampen.

Bij de vrouwen was de Nederlandse Ayla Emmink het snelst. Na haar finishten de Surinamers Irene Tijndal en Debbie France.

Aan de marathon, die als begin- en eindpunt het Onafhankelijkheidsplein had, deden 23 lopers inclusief vijf vrouwen mee. Verder was er een halve marathon (94 deelnemers), een halve marathon estafette (41 teams van drie man), een halve maraton long distance walking (36 lopers) en een kids run van vijf kilometer, waaraan negen scholen meededen.

Terrein van de Maretraite Mall in Paramaribo-Noord wordt 20 december geveild

Directie mall kan niet voldoen aan haar financiële verplichtingen bij een bank


Het terrein van de Maretraite Mall in Paramaribo-Noord wordt op 20 december geveild. Dat blijkt uit een bekendmaking van notaris Madhuri Nanan Panday, zo bericht de Ware Tijd zaterdag 17 november 2018. De directie van de mall heeft niet kunnen voldoen aan haar financiële verplichtingen bij een bank. 

Kevin Li, onderdirecteur van de Maretraite Mall, wild niet veel prijsgeven. 'Ik ben in shock, want we waren nog aan het onderhandelen met de bank.'

'Ik ben verrast', zegt een unithouder, die niet bij naam genoemd wil worden. Hij zal zijn advocaat raadplegen wat hij verder moet doen. Indien de mall wordt verkocht, hoopt hij dat de nieuwe eigenaar rekening houdt met de lopende huurcontracten. 'Want vanaf 20 december is het mogelijk dat de deuren van de mall worden vergrendeld', zegt hij. Wanneer zijn contract verloopt, kon hij niet zeggen. De unithouder blijkt niet te popelen om te vertrekken, ondanks volgens hem de koopkracht is afgenomen. 'De verkoop is niet geweldig, maar we verdienen toch wat', zegt hij.

Een andere unithouder, die ook zijn naam niet in de krant wil, is er niet van op de hoogte dat de mall op de veilig staat. 'Dit is niet prettig om te horen, maar ik ga niet bij de pakken neerzitten', zegt ze, doelend op het voorzetten van haar onderneming. Eerder was ze unithouder bij Kersten Mall, die een paar jaren terug is verkocht, waardoor ze vandaar moest vertrekken.

Aangifte van verkrachting tegen ondernemer Ruben ‘Ben’ Olivieira

(Bron foto: Facebook)
27-Jarige Xiomara Thompson vanuit Nederland gekomen om aangifte te doen

'Ik heb mijn verhaal gedaan en dat heeft de politie opgenomen, nu kunnen ze daarmee aan de slag'


Bij het Korps Politie Suriname is vrijdag aangifte gedaan tegen ondernemer Ruben ‘Ben’ Olivieira wegens verkrachting door de 27-jarige Xiomara Thompson, die speciaal daarvoor uit Nederland is gekomen. Olivieira zou haar zo’n veertien jaar geleden, toen ze dertien jaar oud was, hebben verkracht. Thompson is urenlang verhoord door politieagenten van de afdeling Jeugdzaken, aldus de Ware Tijd zaterdag 17 november 2018. 

Eind vorige maand berichtte de Ware Tijd over de beschuldiging tegen de ondernemer. Olivieira had toen in de media gedreigd een rechtszaak tegen de krant en het vermoedelijke slachtoffer te zullen aanspannen wegens smaad.

'Ik ben super opgelucht dat het eindelijk is gedaan en ik het nu aan de autoriteiten kan overlaten om dat verder af te handelen. Ik ben blij dat het voorbij is', zegt Thompson 'Ik heb mijn verhaal gedaan en dat heeft de politie opgenomen. Nu kunnen ze daarmee aan de slag. Het is nu afwachten.'

Thompson verklaarde eerder, dat Olivieira haar destijds had benaderd met het verhaal dat hij haar kon begeleiden als ze een carrière als fotomodel ambieerde. Op een gegeven moment ging ze met hem mee in de auto en belandden ze in één van zijn appartementen. Daar zou ze door de ondernemer zijn verkracht. Olivieira heeft dit ontkend. Hij beweert een liefdesrelatie te hebben gehad met Thompson.

Nadat de Ware Tijd melding maakte van de verkrachtingsbeschuldiging doken er op social media talrijke belastende beschuldigingen op tegen deze man. Onderzoek van de krant eerder deze week bracht aan het licht dat een aangifte van een aantal vrouwen tegen Olivieira in 2012 wegens seksueel molest in de doofpot is beland.