maandag 26 november 2018

Gokverslaafde vrouw in Amsterdam moet 58.000 euro bijstandsuitkering terugbetalen

Vrouw blijkt ook sinds 1982 een perceel in Suriname te bezitten, waarde ruim dertigduizend euro


De gemeente Amsterdam mocht de bijstandsuitkering van een vrouw intrekken en 58.000 euro aan ten onrechte uitgekeerde uitkering van haar terugvorderen. Dat heeft de rechtbank vorige week geoordeeld, zo berichten de Amsterdamse zender AT5 en De Telegraaf maandag 26 november 2018.

De Amsterdamse vrouw heeft de inlichtingenplicht geschonden door geldstortingen op haar bankrekening niet te melden. De zaak kwam aan het rollen na een anonieme melding. De gemeente vroeg vervolgens bankafschriften tussen januari 2014 en september 2017 op. Uit deze bankafschriften blijkt ,dat bijna elke maand meermalen door online gokplatforms geldbedragen op haar rekening zijn bijgeschreven en eiseres ook zelf geldbedragen op haar rekening stortte.

De vrouw ontkende dat ze de inlichtingenplicht heeft geschonden. Ze zei dat de stortingen op eigen rekening leningen waren van familie en vrienden. De bijschrijvingen van online gokplatforms betroffen volgens haar slechts terugboekingen van bedragen die ze eerder zelf had ingelegd bij online gokken. Ze zou de gemeente daarnaast ook hebben verteld dat ze gokverslaafd was.

De rechtbank vindt ook. dat de vrouw de gemeente wel over de transacties had moeten inlichten, mede omdat het om bedragen van honderden tot duizenden euro's ging. Dat deze bedragen zouden zijn gebruikt om schulden af te lossen, maakt niet dat ze er geen melding van moest maken.

Daarnaast is ook nog gebleken dat zij sinds 1982 een perceel in Suriname bezit. Dat perceel zou volgens de gemeente ruim dertigduizend euro waard zijn. De vrouw heeft geweigerd een verklaring hierover af te leggen. De vrouw vond ook. dat ze nog steeds recht op bijstand zou moeten hebben. Ook daar ging de rechtbank niet in mee.

Agressieve man (41) in Groningen slaat, bijt en tracht zijn 15-jarige dochter te wurgen...

Man boos op dochter, omdat dichtslaande deur hem ruw uit zijn slaap haalde...


De politie van Groningen heeft zaterdag de 41-jarige S.S. aangehouden en in verzekering gesteld ter zake mishandeling van zijn 15-jarige dochter. Volgens verklaring van het 15-jarig meisje was zij alleen met haar vader thuis. Haar moeder was aan het werk en zij had het meisje gezegd om de huishouding te doen. Een van haar taken in de huishouding is het vullen van water. Dit bericht het Dagblad Suriname

Zaterdagmiddag lag haar vader in zijn kamer te slapen. Het meisje moest via die kamer naar buiten om water te vullen. Toen zij met een emmer uit de kamer liep, sloeg de deur hard dicht. Als gevolg daarvan schrok de vader wakker, die daarop in een boze bui zijn dochter mishandelde.

In eerste instantie bracht hij haar enkele vuistslagen toe en gooide haar daarna op het bed. Het meisje stribbelde tegen waarna zij haar vader tijdens de mishandeling schopte. Hij werd nog agressiever en beet zijn dochter in een been en trachtte haar daarna te wurgen.

De politie van Groningen kreeg de melding via de Centrale Meldkamer van de politie. Ter plaatse aangekomen werd het meisje aangetroffen. Er sijpelde bloed uit haar neus, waarvoor zij naar de Spoedeisende Hulp werd vervoerd. Zij is door een kinderarts ter observatie opgenomen.

De politie heeft de agressieve vader opgepakt en ingesloten.

VHP-politica Mathoera bezorgd over ongereguleerde instroom Brazilianen

'Jaarlijks heel weinig Brazilianen genaturaliseerd, terwijl hele wijken ontstaan van deze groep'


Het is volgens VHP-Assembleelid Krishna Mathoera heel opmerkelijk, dat er jaarlijks heel weinig Brazilianen worden genaturaliseerd tot Surinamer, terwijl landelijk hele wijken ontstaan van deze groep buitenlanders.

'Zeker als wij kijken naar de Tourtonnelaan te Paramaribo-Noord. Af en toe zien wij een aantal van ze in de criminaliteit, waaronder moord en doodslag. Wat is hun status? Wat is de status die de regering van Suriname voor deze groep wil hebben? Is er een speciale regeling voor Brazilianen? Is er een beleid met betrekking tot deze groep? Worden ze aangemoedigd om een verblijfsvergunning aan te vragen of zich te naturaliseren?', vroeg zij tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee van vrijdag waarin de naturalisatie van 202 personen stond geagendeerd, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, maandag 26 november 2018.

Kijk en luister vanaf 17:30De parlementariër voerde aan, dat heel veel Brazilianen in de afgelopen jaren een middel van bestaan in Suriname hebben opgebouwd. Zij verwees naar de grote groepen, die zelfstandig ondernemen en in de goudsector zitten.

'De mensen hebben hier gebouwd en er is zelfs een Braziliaanse kerk. Ze maken dus integraal deel uit van de Surinaamse samenleving, maar wat is hun status?'

Mathoera kreeg ondersteuning van NDP-Assembleelid Wendel Asadang. 'Er zijn zoveel Brazilianen die op onze natuurlijke hulpbronnen zitten, ook in de dienstensector hier in Paramaribo. Betekent het dat deze grote groepen dan over de nodige papieren beschikken? Hoeveel van deze groep is geweest om de forse bedragen te betalen voor legalisatie? Wij moeten wel degelijk iets van ze terugkrijgen in onze kas.' Voor de legalisatie moeten illegale Brazilianen 600 Amerikaanse dollar voldoen.

Districtsraads- en ressortraadsleden ontvangen een forse verhoging maandelijkse vergoeding

Verhoging naar aanleiding van de recente 25% loonsverhoging van overheidsambtenarenPer eind november krijgen districtsraads (dr)- en ressortraads (rr)-leden van een verhoogde vergoeding. De maandelijkse vergoeding van de dr-leden is opgevoerd naar Srd 1.825 per maand, terwijl die van rr-leden nu Srd 1.255 per maand wordt. Eerder kregen de dr- en rr-leden zo'n Srd 1.300 en Srd 865 per maand. Ook ontvangen ze twee maanden twk, terugwerkende kracht, (over september en oktober) in november. Dit heeft minister Edgar Dikan vrijdag per brief verteld aan alle districtscommissarissen, aldus het Dagblad Suriname maandag 26 november 2018.

Deze verhogingen komen naar aanleiding van de 25% loonsverhoging, die overheidsambtenaren hebben gekregen in september. Hierdoor was ook de schadeloosstelling van de Assembleeleden, die gekoppeld is aan departemensdirecteuren, ook verhoogd.

De vergoeding van de dr- en rr-leden is gekoppeld aan die van de Assembleeleden. Zo is de keten van de verhogingen voortgezet.

De dr- en rr-leden ontvangen een percentage afgeleid van het ‘basissalaris’ van een parlementariër. De dr-leden ontvangen 12,5% en de rr-leden 8% van wat een Assembleelid als schadeloosstelling krijgt zonder telefoon-, vervoer- en representatiekosten. Verder krijgt een rr-lid 6% van de representatietoelage van een Assembleelid en een dr-lid 7%. Deze volksvertegenwoordigers krijgen geen telefoon- en vervoerstoelage. Bij de ressortraad krijgen alle leden hetzelfde bedrag.

Er wordt geen onderscheid gemaakt, zoals dat het geval is bij De Nationale Assemblee, waar de voorzitter en vicevoorzitter bijvoorbeeld meer krijgen dan de gewone leden.

Betaling van Rij- en Voertuigenbelasting uitgesteld tot 1 maart 2019

Minister Hoefdraad: 'Details worden later in een persbericht bekendgemaakt'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën bevestigt maandagmiddag 26 november 2018 op Starnieuws, dat betaling van de Rij- en Voertuigenbelasting is uitgesteld tot 1 maart 2019. De betaling blijft geldig voor het hele jaar. 

Er waren veel klachten van mensen over te weinig betaallocaties en de sticker. Ook In De Nationale Assemblee zijn vragen gesteld over de technische aspecten van de invoering van de belasting. Organisatorisch moesten er zaken goed in orde komen.

Mensen betalen voor het gehele jaar. De betalingstermijn wordt verruimd tot 1 maart. De details hierover worden later in een persbericht bekendgemaakt, zegt de bewindsman.

Felgekleurde gifkikkers belichten Colombia's strijd tegen dierenhandel

'Rechtssysteem niet zo geïnteresseerd in het onder druk zetten van dierensmokkelaars als van drugshandelaren'


Een paar weken geleden heeft de politie op de El Dorado International Airport in Bogóta de poging van smokkelaars om meer dan 200 gifkikkers naar Duitsland te vervoeren, verijdeld. Volgens het AP-bericht van 7 november 2018 werden de kikkers ontdekt in filmkokeetjes die verborgen waren op de bodem van een met kleren gevulde tas. 

Autoriteiten hebben verschillende soorten van de amfibieën geïdentificeerd als inheems in de Pacifische regio van Colombia en hebben een zwarte marktwaarde van maximaal $ 2.000 per kikker.

De smokkel is al lang een doorn in het oog voor Colombia's. Nadat de grootste dierenhandelbende in het land in 2016 werd ontdekt, schatten rapporten dat de dierensmokkelindustrie in Colombia op $ 17 miljoen. Naast giftkikkers zijn andere vaak verhandelde soorten papegaaien, parkieten, schildpadden, ara's, flamingo's, toekans, herten, meeuwen, ooievaars, chigüiros, kanaries en kleine primaten.

Bijna twee en een half jaar na de grote vangst in 2016 sprak The Bogotá Post met het hoofd van de afdeling Biologie van de Cali Zoology Foundation, Carlos Andres Galvis Rizo, voor een statusupdate over de illegale industrie.

'Het probleem is er nog steeds', zei Galvis. 'Het is een zeer lucratieve onderneming, maar helaas zijn de gevangenissen vol en is het rechtssysteem niet zo geïnteresseerd in het onder druk zetten van dierensmokkelaars als drugshandelaren.'

Hoewel de identiteit van de smokkelaars onbekend is, waren de beoogde kopers Europese verzamelaars. Galvis voegde er ook aan toe, dat het erg moeilijk is om het motief achter de aankoop van de reeds bedreigde soort te bepalen, of het nu gaat om het houden van dieren als huisdier of om hun gif te extraheren. In samenwerking met de autoriteiten proberen natuurbeschermingsinitiatieven, zoals van Galvis, niet alleen de bedreigde soorten te beschermen, maar stimuleren ze ook hun voortplanting. Zoals het is met Oophaga Lehmani, de fluorescerende oranje (en soms gele) en zwarte kikker, is voortplanting behoorlijk moeilijk en vereist veel expertise, daarom heeft de Cali Zoology Foundation samengewerkt met de dierentuin van Zürich in het kader van een initiatief genaamd Frogs Friends om de soort te bestuderen en het publiek voor te lichten over de bedreigingen waarmee het wordt geconfronteerd.

Behalve de Oophaga Lehmani identificeerden autoriteiten de Oophaga histrionica (zwart met felgele vlekken) en Oophaga sylvatica of de 'kiki-kikker' (gecamoufleerd in bruin en oranje), als een van de soorten gestolen kikkers.

Er zijn al pogingen geweest om de illegale verkoop van dieren te verstoren. In 2011 opende een natuurbeschermer, Ivan Lozano-Ortega, zijn eigen legale markt van bedreigde kikkers. Bijgedragen aan de zeldzaamheid en ontoegankelijkheid van de soort heeft de oorlog tussen de Colombiaanse regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) in de regio waar ze worden aangetroffen. En nadat het vredesakkoord eind 2016 was getekend, vreesden Lozano-Ortega en vele natuurbeschermers dat de soort nog kwetsbaarder zou zijn.

'Nu het conflict voorbij is, zal het zijn als het openen van een deur die al eeuwen gesloten is. Colombia is niet bereid om te voldoen aan de eisen van natuurbehoud. We moeten naar verschillende benaderingen kijken', vertelde hij aan Vice's Motheboard.

Een andere benadering, meent Galvis, is afkomstig van de gemeenschappen die eeuwenlang met de kikkers in hun midden hebben geleefd. Lang voordat buitenlandse verzamelaars deze heldere wezens begeerden als huisdieren, gebruikten inheemse gemeenschappen, zoals die van Joaquincito. het kikkergif om hun jachtpijlen dodelijker te maken. Maar, nu de soort met uitsterven wordt bedreigd, hoopt Galvis dat het mobiliseren van deze gemeenschap om te pleiten voor de kikkers en tegen de handel in fauna een voorbeeld zal zijn voor de rest van de wereld.

'De kwestie van instandhouding raakt veel meer andere dieren dan alleen kikkers. Het is dringend om bij te dragen aan het behoud van alle soorten op de grens van uitsterven', vertelde hij aan The Bogotá Post. 'Het is belangrijk dat ze de controle over hun eigen middelen nemen. Maar, wees ook hun beschermer.'

(Suriname Mirror/The Bogotá Post)

Braziliaanse reality-televisiester Geisy Arruda in sexy badpak in Portugal

Geisy Arruda geniet van haar vakantie in enkele Europese landen, waaronder ook NederlandIn een sexy diep uitgesneden zwempak verschijnt Geisy Arruda zondag 25 november 2018 op haar Instagram-pagina. Op vakantie in Portugal, deelt ze met haar volgers de opnamen, gemaakt op een zonnige dag in de stad Almada .
Een bericht gedeeld door Geisy Arruda (@geisy_arruda) op
Bij een van de foto's schrijft ze: 'Wanneer ze me vragen wat ik mis in Brazilië ... mis ik de zomer!'. Geisy Arruda heeft genoten van een seizoen in Europa en is door landen als Nederland en Engeland gereisd.


Geisy Arruda is een Braziliaanse reality-televisiester die bekend werd toen zij in 2009 studeerde aan de Universidade Bandeirante de São Paulo toen haar korte rokje een rel veroorzaakte. Haar uiteindelijke verwijdering en heraanname werd vervolgens gevolgd door haar beslissing om niet naar de universiteit terug te keren.

Dit hele incident maakte haar tot een nationale beroemdheid. Met haar nieuwe faam verscheen Arruda in veel tv-shows, poseerde naakt en nam deel aan carnaval.

Een bericht gedeeld door Geisy Arruda (@geisy_arruda) op

Teylers Museum in Haarlem koopt zeldzame Braziliaanse 12 gulden-munt uit 1646

Munt geslagen in de toenmalige kolonie Nederlands-Brazilië

Geveilde munt in de jaren tachtig gevonden in een scheepswrak voor de kust van Brazilië


Het Teylers Museum in Haarlem heeft bij de Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling in Weesp een zeldzame Braziliaanse 12 gulden-munt gekocht. Het museum legde in totaal 31.000 euro neer voor de bijzondere gouden munt. De munt werd in 1646 geslagen in de toenmalige kolonie Nederlands-Brazilië. 

Doordat de kolonie in deze jaren voortdurend bedreigd werd door Portugezen, zag de West-Indische Compagnie zich genoodzaakt noodmunten te slaan. In 1645 en 1646 sloeg muntmeester Pieter Janssen Bas vierkante goudstukken van 12, 6 en 3 gulden.

Op de voorzijde van deze zogeheten Braziliaanse dukaten staat het monogram G.W.C., van de Geoctrooieerde West Indische Compagnie met daarboven de in Romeinse cijfers de waarde in guldens. Op de keerzijde staat in drie regels ANNO – BRASIL met daarbij het jaartal waarop de munt werd geslagen.

Het geveilde exemplaar werd in de jaren tachtig gevonden in een wrak voor de kust van Brazilië.

Verwacht werd dat de Braziliaanse munt van twaalf gulden ongeveer 15.000 euro op zou brengen. Het Teylers Museum legde er uiteindelijk echter 31.000 euro voor neer. De munt wordt opgenomen in de vaste collectie van het museum en wordt naar verwachting binnen enkele weken getoond aan het publiek.

(Suriname Mirror/Historiek.net/Teylers Museum)

Tekorten aan brandstof in Venezuela nemen toe

Tankervloot van staatsoliemaatschappij PdVSA raakt massaal personeel kwijt

Raffinaderijen van Petroleos de Venezuela SA draaien op minder dan een kwart van hun capaciteit


De tekorten aan brandstof in Venezuela nemen toe, omdat de massale ontslagen bij de tankervloot van de staatsoliemaatschappij de verscheping van benzine hebben vertraagd. De raffinaderijen van Petroleos de Venezuela SA (PdVSA) draaien op minder dan een kwart van hun capaciteit, waardoor het land afhankelijk is van geïmporteerde benzine. 

Zodra de lading wordt gelost bij importdokken, verdelen kleinere schepen brandstof naar terminals langs de kust, waar het in tankwagens wordt geladen om tankstations in het binnenland van brandstof te voorzien. Maar, naarmate Venezolaanse tankers ingenieurs en bootsmannen verliezen, worden steeds vaker vertragingen in de levering verwacht, volgens mensen met kennis van de situatie.

Het verkrijgen van benzine is een van de uitdagingen van het dagelijks leven in Venezuela, samen met de schaarste aan basisgoederen, regelmatige stroomuitval en een gebrek aan openbaar vervoer.

Ontslag en verzoeken om verlof door personeel bij PDV Marina, het scheepvaartfiliaal van het oliebedrijf, verminderen het aantal bemanningsleden van de tankers tot een minimum, volgens een document, ingezien door Bloomberg. Ten minste 11 tankers worden getroffen en minimale personeelsbezetting belemmert het vermogen van PdVSA om op tijd te leveren, laat het document zien.

Het Venezolaanse ministerie van Olie en PdVSA-leidinggevenden weigerden commentaar te leveren. 'Tankers zijn nu de hele tijd vertraagd', zei PdVSA vakbondsleider Gregorio Rodriguez vanuit Puerto La Cruz. 'De situatie is erger in steden, ver van distributiecentra, waar de serviceverlening door tankauto's ook wankel is, zoals in oostelijk Venezuela.'

De afnemende olieproductie van Venezuela verergert een al dramatisch begrotingstekort, aangezien het land achterloopt met bijna $ 7 miljard verschuldigd aan schuldinvesteerders en vaten ruwe olie worden verstrekt om uitstaande leningen af ​​te lossen.

Een document geschreven van PdVSA-afdeling beschrijft slechte werkomstandigheden en gebrek aan beveiligingsapparatuur, voedsel en veilig onderdak op de tankers. De tankschepen Caura en Guanoco hebben geen officieren aan boord; drie andere tankers missen een eerste ingenieur; twee andere schepen zijn nu voor onbepaalde tijd verankerd in Portugal en Bonaire.

Lonen getroffen door hyperinflatie leiden ertoe, dat personeel het land verlaat, zei Luis Diaz, een sleepbootarbeider bij PDV Marina in Puerto La Cruz. 'Meer dan 100 werknemers, waaronder kapiteins, officieren, machinebouwers en dekassistenten, hebben PdVSA twee weken geleden bedreigd met massaal ontslag als ze onze loonschalen niet hebben vastgesteld', aldus Diaz.

(Suriname Mirror/Gulf Times/Bloomberg)

CLO-voorzitter levert met zijn woningbouwproject aan Esperanceweg te Santodorp bar slecht werk af

Veel is niet in orde en de kwaliteit van de huizen laat te wensen over

- Wanden van gipsplaat vertonen nu al scheuren, in een van de woningen is het plafond ingestort....
- Hooghart: 'Er zullen altijd dingen zijn die niet naar wens gaan, maar ik ben niet de aannemer die bouwt'
- CLO-voorzitter lijkt bewoners niet serieus te nemen ... en verantwoordelijkheid te ontlopen


Mensen die in aanmerking zijn gekomen voor een huis in het woningbouwproject van de CLO aan de Esperanceweg te Santodorp voelen zich benadeeld. Hoewel bij de registratie tegen ze is gezegd, dat het sleutelklare woningen zouden zijn, blijkt dat veel niet in orde is en dat de kwaliteit te wensen overlaat. Bij sommige van de prefabhuizen vertonen de wanden van gipsplaat nu al scheuren, terwijl de mensen er nog niet eens wonen. In een van de woningen is het plafond zelfs ingestort. Enkele van de bewoners jammeren vandaag, maandag 26 november 2018, in de Ware Tijd.

Diana Elias is vier maanden geleden met haar partner ingetrokken. Ze zijn tot nu toe al meer dan Srd 8. 000 kwijtgeraakt aan extra uitgaven, terwijl ze elke maand Srd 2.300 moeten aflossen. Zo hebben ze zelf de weg moeten aanleggen die naar hun woning leidt. Daarnaast hebben ze ook zand gekocht om de ingang bij het perceel op te hogen vanwege wateroverlast.

De huizen kosten elk Srd 210.000, het perceel inbegrepen. Bij de registratie moest een eigen inbreng van Srd 5.000 betaald worden. 'Kijk, mijn man heeft hier bij de deur geplamuurd, want je kon letterlijk naar binnen kijken', vertelt Elias terwijl ze de Ware Tijd een rondleiding geeft door haar woning. 'Het mangat in het plafond stond gewoon open. We hebben zelf een deksel geplaatst.'

S.T., die een woning toegewezen had gekregen, heeft daarvan afgezien. 'Het huis moest nog geverfd worden en vertoonde al scheuringen. Er was nog geen garagedeur en de tussendeur tussen de garage en de woonkamer was al verroest', somt hij enkele tekortkomingen op. Ook het betonnen aanrecht in de keuken vertoonde scheuringen. Doordat de ramen in de kamers niet goed waren afgewerkt, sijpelde er bij regen water naar binnen.

S.T. vertelt, dat hij de CLO-voorzitter vaak heeft geconfronteerd met de tekortkomingen en hem zelfs foto's heeft laten zien. 'Hij zei me doodleuk dat ik alles zelf moest doen. Ik heb hem erop gewezen dat ik keihard Srd 210.000 zal moeten aflossen. Op die manier zet je mij in een nog grotere schuld.'

'Ik bedrieg geen mensen', zegt Hooghart in een korte reactie. De CLO-voorzitter beweert, dat hij de mensen voldoende heeft aangegeven hoe zaken in elkaar zitten. 'Er zullen altijd dingen zijn die niet naar wens gaan, maar ik ben niet de aannemer die bouwt.'

Hooghart stelt, dat er 'inderdaad een paar dingen niet in orde zijn.' 'Wat ontbreekt, geef ik ze', beweert hij en vertelt dat hij dubbele investeringen heeft gepleegd in het bouwproject. Wie ontevreden is mag volgens hem afzeggen. 'Als de mensen vinden dat zaken niet naar hun zin verlopen, laten ze de woning teruggeven dan geef ik die aan andere mensen die ze wel nodig hebben.'

Amazone-vissen in Brazilië zwemmen rond met plastic deeltjes in hun maag....

Tests verricht op maaginhoud vissen in de Xingu-rivier, zijrivier van de Amazone 

'Het is vreselijk om te weten, dat plastic afval wordt ingenomen door 80% van de geanalyseerde vissoorten'


Wetenschappers in Brazilië hebben het eerste bewijs gevonden van plastic vervuiling in zoetwatervissen in het Amazonegebied, met de nadruk op de mate waarin zakken, flessen en ander afval dat in rivieren wordt gedumpt, de natuur in de wereld aantasten. 

Tests op de maaginhoud van vissen in de Xingu-rivier in Brazilië, een van de grootste zijrivieren van de Amazone, onthulden plasticdeeltjes in meer dan 80% van de onderzochte soorten, waaronder de  omnivoor papegaai pacu (Ossubtus xinguensi), de herbivoor roodvin schijfzalm (Myloplus rubripinnis) en vleesetende roodbuikpiranha (Pygocentrus nattereri).

De onderzoekers concentreerden zich op vis in de Xingu vanwege hun rijke diversiteit en de breedte van voedingsgewoonten. De vissen varieerden van 4 centimeter tot ruim 30 centimeter lang en wegen van 2 gram tot bijna een kilogram.

Analyse van de maaginhoud van de vissen identificeerde een tiental verschillende polymeren die werden gebruikt om plastic artikelen te vervaardigen, waaronder tassen, flessen en vistuig. De meeste stukken waren zwart, rood, blauw, wit of doorschijnend en varieerden van deeltjes van 1 millimeter  tot vlokken van 15 millimeter breed.

De wetenschappers onderzochten de maaginhoud van 172 vissen van 16 soorten. In het tijdschrift Environmental Pollution beschrijven de wetenschappers hoe 13 soorten plastic hadden verbruikt, ongeacht of het planteneters waren die zich voeden met rivierplanten, carnivoren die  voornamelijk andere vissen verorberen of omnivoren.
De planteneters kunnen wellicht stukjes plastic aanzienvoor zaden, fruit en bladeren, terwijl de omnivoren waarschijnlijk plastics opnemen die worden gevangen in de gevederde rivierplanten, macrofyten genaamd, die een groot deel van hun dieet uitmaken. Ondertussen zullen carnivoren zoals piranha waarschijnlijk plastic consumeren wanneer ze een vervuilde prooi eten.

Marcelo Andrade, van de Universidade Federal do Pará, zei: 'Het is vreselijk om te weten dat plastic afval wordt ingenomen door 80% van de geanalyseerde vissoorten, en dat veel van hen worden geconsumeerd door mensen in de Amazone. Plastic vervuiling vormt een reële bedreiging voor mensen over de hele wereld.'

In totaal werden 96 stukjes plastic in de magen van 46 vissen gevonden. Uit tests bleek, dat meer dan een kwart polyethyleen bevatte, een materiaal dat wordt gebruikt in vistuig dat vaak wordt weggegooid in rivieren en oceanen. Anderen werden geïdentificeerd als PVC, polyamide, polypropyleen, rayon en andere polymeren die worden gebruikt voor het maken van zakken, flessen, voedselverpakking en meer.

(Suriname Mirror/Times of London/The Guardian/ISSUU Suriname Mirror)

Amerikaanse autoriteiten sluiten enige tijd grens tussen San Diego en Tijuana

Migranten beklimmen metalen muur op Mexicaans grondgebied voor de Amerikaanse grensmuur 


De Amerikaanse autoriteiten hebben gisteren, zondag 25 november 2018, al het grensverkeer tussen San Diego en de Mexicaanse grensplaats Tijuana stilgelegd. Dat meldde de Amerikaanse douane. Inmiddels is de grens weer geopend. Mexico gaat mogelijk tientallen migranten het land uitzettten die hebben geprobeerd de Amerikaanse grens te bestormen. Het Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei, dat de groep werd opgepakt na een poging om gewelddadig en illegaal de grens over te steken.


Aan de Mexicaanse zijde van de grens proberen honderden Midden-Amerikaanse migranten de noordelijke grens van Mexico over te steken. De Mexicaanse politie probeerde dat tevergeefs te houden verhinderen.


Ongeveer vijftig migranten beklommen een metalen muur die nog steeds op Mexicaans grondgebied voor de Amerikaanse grensmuur staat. De Amerikaanse veiligheidstroepen verjaagden de migranten met traangas, zoals het televisiekanaal van de krant Milenio liet zien.


Grenspost San Ysidro is de grootste grensovergang tussen San Diego en Tijuana. Volgens The Guardian kamperen meer dan vijfduizend migranten bij een sporthal in Tijuana, terwijl ze proberen de grens naar Amerika over te steken. Douanebeambten kunnen slechts honderd asielaanvragen verweken per dag.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vorige week duizenden militairen naar de grens gestuurd om de grenspatrouilles te ondersteunen.


Volgens The Washington Post is er een deal gesloten tussen de Amerikaanse en de Mexicaanse regering, die op 1 december moet ingaan. Daarbij zou zijn afgesproken dat de asielzoekers aan het zuiden van de grens moeten blijven. Maar de Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken ontkent dat er een dergelijke overeenkomst is gesloten, schrijft The Guardian.

Volgens de Britse krant adviseerden migranten elkaar rustig te blijven. Een linie van agenten hield de migranten tegen vlakbij de douane met stalen platen waardoor de volledige toegang werd geblokkeerd.


(Suriname Mirror/abc.es/Milenio/The Guardian/Twitter/The Washington Post/YouTube)

RBC Royal Bank sleept verzekeraar Ennia voor rechter, Curaçao

Conflict over deels opzeggen aantal collectieve pensioenregelingen voor het RBC-personeel


RBC Royal Bank is een rechtszaak tegen verzekeraar Ennia begonnen in verband met een conflict over het (gedeeltelijk) opzeggen van een aantal collectieve pensioenregelingen ten behoeve van het RBC-personeel. De kwestie staat los van de noodregeling, die sinds medio 2018 van kracht is ten aanzien van Ennia, en gaat terug tot mei 2016 toen RBC aan Ennia Caribe Leven berichtte dat een aantal verzekeringen zouden aflopen, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 26 november 2018.

Ennia antwoordt daarop met een nieuwe offerte te komen, waarop RBC laat weten een aantal verzekeringen niet meer bij Ennia onder te zullen brengen, maar bij concurrent Guardian/Fatum.

Een deel van de pensioenen moet dus over en een ander deel blijft bij Ennia. Laatstgenoemde meldt in mei 2017, een jaar later, niet te zullen meewerken aan de overdracht van de contracten. De opzegging door RBC zou niet correct zijn gedaan - hoewel de bank zegt dat opzegging niet nodig was, omdat deze contracten van rechtswege afliepen per eind 2016 - en Ennia doet niet mee aan selectief winkelen.

Curaçao Airport Partners verhoogt in 2019 Hato tax-tarieven

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
Het gebruikmaken van luchthaven Hato wordt duurder


Met ingang van het nieuwe jaar verhoogt Curaçao Airport Partners (CAP), de particuliere exploitant van luchthaven Hato, de airport tax-tarieven. Zowel de zogeheten Passenger Facility Charge (PFC) als de landings- en parkeergelden gaan omhoog per 1 januari 2019. Dat betekent dat het gebruikmaken van Hato duurder wordt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 26 november 2018.

Voor internationale bestemmingen wordt het tarief 42 dollar per passagier (bijna 75 gulden). Dat is de hoogste prijs die reizigers betalen. Toch valt de stijging relatief mee; 3 dollar, want het huidige tarief voor internationale vliegreizen bedraagt 39 dollar.

Vooral tussen de eilanden reizen wordt procentueel gezien fors duurder. Betaalt een passagier voor een reisje naar Bonaire tot nu toe 10 dollar, over ruim een maand moet hij op Hato 15 dollar neertellen.

Vliegen van Curaçao naar Aruba wordt qua airport tax ook 50 procent kostbaarder, want het PFC-tarief stijgt van 20 naar 30 dollar per passagier per vlucht. Voor Sint Maarten geldt hetzelfde.

Passagiers op doorreis met slechts een tussenstop op de Curaçaose luchthaven betalen vanaf 2019 twee keer zoveel als nu het geval is: de prijs voor een transfer neemt toe van 5 naar 10 dollar.

Dat iemand in ressort moet wonen om kandidaat gesteld te worden niet in Grondwetswijziging van regering

'Indien dat niet meer wordt vermeld, dan wordt het fundament van de ressortraad gewijzigd'


In de wijziging van artikel 163 van de Grondwet die de regering voorgesteld heeft, komt niet meer voor dat iemand in een ressort moet wonen om daar kandidaat gesteld te worden. Dit staat nu wel nadrukkelijk is de Grondwet. Lothar Boksteen, die jarenlang voorzitter was van het Centraal Hoofdstembureau, zegt vandaag, maandag 26 november 2018, op Starnieuws, dat hij ervan uitgaat dat het een fout is. 

'Indien niet meer zal staan dat iemand in het ressort moet wonen, wordt het fundament van de ressortraad gewijzigd. Ik kan mij dat niet voorstellen', zegt Boksteen.

In artikel 163 van de Grondwet staat nu:

De samenstelling van de ressortraden vindt plaats na gehouden algemene, vrije en geheime verkiezingen binnen het ressort. De volgorde der gekozenen wordt bepaald naar de rangorde der hoofdelijk verworven stemmen. Hierdoor worden alle beschikbare zetels toegekend. Behoudens andere wettelijke eisen voor verkiesbaarheid in de vertegenwoordigende lichamen, dienen de kandidaten voor een ressortraad of een districtsraad hun woonplaats en hoofd- of werkelijk verblijf te hebben in het betreffende district of ressort. 

De voorgestelde wijziging luidt:

1. De samenstelling van de ressortraden vindt plaats na gehouden algemene, vrije en geheime verkiezingen, krachtens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelden en voorkeursstemmen worden gekozen, binnen het ressort. 
2. Personen die zich in een district kandidaat hebben gesteld ter verkiezing in een ressorts- of districtsraad, moeten in het desbetreffend district wonen en hun hoofd- of werkelijk verblijf hebben aldaar. 
3. De overige wettelijke vereisten voor verkiesbaarheid in de vertegenwoordigende lichamen blijven van kracht. 

Binnen de Staatsraad hebben de leden die de president geadviseerd hebben mee te werken aan de grondwetswijziging, de kwestie van wonen in een ressort niet aan de orde gesteld. De ABOP, NPS, PL en C-47 hebben niet meegewerkt aan het advies dat met spoed moest worden behandeld. Zij hebben een minderheidsstandpunt ingenomen.

NPS-voorzitter Rusland: 'Partners en vrienden plegen verraad en doen er alles aan om aan de macht te komen in 2020'

Rusland bij kranslegging standbeeld Arron: 'U heeft het besluit in handen, wij verdienen beter'

'Wanneer het mensen goed uitkomt en denken een deel van de koek binnen te kunnen halen, zijn zij tot alles in staat'
 

NPS-voorzitter Gregory Rusland zei gistermiddag bij de kranslegging bij het standbeeld van oud-voorzitter en premier Henck Arron, dat de partij de vele uitdagingen niet uit de weg zal gaan. De goede zaken die de NPS, die een leidende rol had bij de onafhankelijk op 25 november 1975, en de jaren daarna heeft gedaan, zijn volgens Rusland teniet gedaan. Ook toonde hij zijn teleurstelling over partners en vrienden die verraad plegen en er alles aan doen om aan de macht te komen in 2020. Dit schrijft Starnieuws vandaag, maandag 26 november 2018.

'Un’ mus’ de na ai, want u ziet de ontwikkelingen van de afgelopen dagen. Wanneer het mensen goed uitkomt en zij denken dat zij een deel van die koek kunnen binnenhalen, zijn zij tot alles in staat. Dan zijn zij zelf in staat om verraad te plegen naar partners en vrienden die jarenlang hun ondersteuning hebben gegeven.'

Rusland zei, dat de partij zich ook niet zal laten afleiden door het verraad van partners, doelende op de wijzigingsvoorstellen van het kiesstelsel.

'De NPS is er trots op dat het land onafhankelijk is geworden en 43 jaar geleden de macht in eigen hand werd genomen om zelf beslissingen te nemen. Het land was in ontwikkeling, maar in februari 1980, hebben de militairen ingegrepen.' De periode 1980-1987 heeft volgens Rusland ervoor gezorgd, dat Suriname in een bijzonder nadelige positie terechtgekomen is internationaal. De militairen hadden de absolute macht in handen. In december 1982 zijn vijftien vooraanstaande Surinamers vermoord. Rusland voerde aan dat onder lokale en buitenlandse druk er verkiezingen gehouden zijn. De NPS is met partners aan de macht gekomen. Toen de regering bezig was het machtsvraagstuk op te lossen, is in 1990 weer naar de macht gegrepen. In 1991 kwam de NPS weer aan de macht. In 1996 werd een kapitaalcoup gepleegd. Het land ging andermaal bankroet volgens de NPS-voorzitter. Na 2000 werd het land weer opgebouwd. De reserves die opgebouwd waren, werden weer verkwanseld. In 2015 werd nog feest gevierd met de laatste resten. Het volk is voorgehouden dat de economie stabiel is en het volk koos andermaal voor de NDP-regering om een dag na de verkiezingen te horen dat de situatie er niet zo rooskleurig uitziet.

'De regering-Venetiaan had een schuld van Srd 3 miljard toen de macht in 2010 werd overgedragen. Deze schuld is volgens Rusland nu opgelopen naar Srd 18 miljard. Volgend jaar is de regering van plan nog eens Srd 7 miljard te lenen. Alles wat het land verdient, zal gaan naar aflossen van schulden en rentes.'


Rusland zei, dat de NPS klaar staat om de uitdagingen, van herstel van de situatie waarin het land terecht is gekomen, aan te gaan. 'Wij als NPS'ers zullen stevig moeten staan. Un’ mus’ kraka un’ srefi om ervoor te zorgen dat ongeacht wat op ons pad komt, wij de principes van de partij hoog houden en verantwoord bezig blijven. Dit zal gedaan worden met alle Surinamers die hun hart op de juiste plaats hebben en degenen die daadwerkelijk hun schouders onder het werk willen zetten om het land vooruit te brengen.'

De NPS-leider vindt, dat burgers moeten evalueren waar het land staat en of dit de situatie is die het wil hebben. Hij verzekert, dat 70 procent van het volk weet dat zij dit niet verdient heeft. 'Wij verdienen beter. Wij zijn diep teleurgesteld in waar wij nu beland zijn. U heeft het besluit in handen en krijgt om de 5 jaar de gelegenheid om te bepalen wie het land moet leiden. Deze gelegenheid heeft u weer in 2020. De NPS is er klaar voor om de schouders onder het werk te zetten voor een beter Suriname.'

Geen toespraak president Bouterse bij viering Onafhankelijkheidsdag...

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Bouterse laat publiek en media in het ongewisse: geen mededelingen over niet doorgaan toespraak


President Desi Bouterse heeft dit jaar om onduidelijke redenen geen toespraak gehouden bij de viering van de Onafhankelijkheidsdag van Suriname in Groningen, Saramacca. De traditionele toespraak stond wel om tien uur 's avonds gepland, tijdens de after party. Dit was ook bekendgemaakt in het programma van de Srefidensi-viering, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 26 november 2018. 

Aan het publiek en journalisten werd niet meegedeeld waarom de toespraak van de president niet doorging. Pas om elf uur werd duidelijk, dat de president het volk niet ging toespreken.

De president was eerder vertrokken met de koning van de Ashanti, Otumfuo Osei Tutu II. Om besprekingen af te ronden, omdat de koning om vier uur vanochtend uit Suriname zou vertrekken, zo kregen journalisten informeel te horen. Een formele mededeling hierover werd niet gedaan.

Ashanti koning Otumfuo Osei Tutu II gedecoreerd tot Drager Grootlint in de Ereorde van Gele Ster

(Bron foto: NII)
Koning 'decoreert' Bouterse en de First Lady met een speciaal kleed uit Ghana

Waarom krijgt Ghanese Ashanti-koning  hoogste onderscheiding?


President Desi Bouterse heeft gisteravond de koning van de Ashantahene, Otumfuo Osei Tutu II, gedecoreerd tot Drager van het Grootlint in de Ereorde van de Gele Ster. Het gaat om de hoogste onderscheiding van het land. Waarom deze toch vrij onbekende koning is gedecoreerd is onduidelijk - het lijkt een vorm van degradatie van deze onderscheiding -, maar wel duidelijk is, is dat Bouterse gepronkt heeft met het bezoek uit Ghana....

Volgens Starnieuws vandaag, maandag 26 november 2018, was de koning erg dankbaar en liet op zijn beurt Bouterse en de First Lady elk draperen met een speciaal kleed uit Ghana. De decoratieceremonie vond plaats bij het oude gebouw van het districtscommissariaat te Groningen, Saramacca.

Bouterse heeft, met de koning erbij, 45 personen gedecoreerd in Saramacca. De mensen worden op deze manier geëerd voor hun uitzonderlijke verdiensten voor hun district of het land. Aan 34 bewoners uit het district werd de Eremedaille in Zilver verbonden aan de Ere Orde van de Palm toegekend. Zes personen eerden verblijd met de Eremedaille in Goud verbonden aan de Ere Orde van de Gele Ster. Vier zijn benoemd tot Ridder in de Ere Orde van de Palm.

Bouterse zei, dat het bezoek van de Ashanti koning historisch is. Het eerste bezoek ooit, en dat tijdens Srefidensi. Het staatshoofd stelt vast, dat de koning visionair is en is onder de indruk van zijn inzet voor onderwijs en gezondheid.

De president en de koning gaven aan dat ze de relatie tussen beide landen gaan uitdiepen en de banden hechter zullen maken. Het dankwoord van Otumfuo Osei Tutu II mondde uit in een toespraak over hoe hij het bezoek aan Suriname heeft beleefd. Het bezoek is volgens hem zeker anders geweest, een pelgrimstocht, een samenkomst van een pijnlijk verleden en een goede toekomst.

Het Nationaal Informatie Instituut, NII, meldde gisteren, dat na de aankomst van Bouterse de inspectie van de troepen volgde. De president, die ambtshalve ook opperbevelhebber is, verscheen in militair tenue. Het publiek reageerde zichtbaar verrast op de verschijning van het staatshoofd, aldus het NII.