zaterdag 5 juli 2014

Het voetbalverstand van de Surinaamse 'supporter'

Enthousiasme onder echte Braziliaanse supporters
Suriname staat achter het Braziliaanse elftal: selectief supporteren


Anti-Nederlandse geprogrammeerde sympathieën weerhouden Surinamers ervan Nederlands elftal te supporteren

WK Voetbal verblindt Surinaamse voetbalfans

05-07-2014 COLUMN Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Het Braziliaanse elftal, het als los zand aan elkaar hangende elftal van vermeende individuele sterren die feitelijk geen noot hebben kunnen kraken behalve misschien de samba, heeft vrijdag 4 juli 2014 – tijdens het wereldkampioenschap voetbal in eigen land - Colombia verslagen met slechts een doelpunt verschil. Suriname kon juichen, zoals het iedere keer juicht wanneer de Brazilianen er met de winst vandoor gaan. Dat gejuich is echter niet te horen na de zoveelste met glans gewonnen wedstrijd van Oranje, ofwel het Nederlandse elftal van trainer Louis van Gaal. De Surinamer verraadt zich deze dagen: hij heeft totaal geen voetbalverstand.


Waarom?
Waarom zijn zo veel Surinamers fan van het Braziliaanse elftal? En zo anti het Nederlands elftal? Want dat zijn ze: niet tegen, maar gewoon anti....
Zijn de Braziliaanse spelers zo veel beter? Nee toch......
Is het, omdat het een van de eigen Surinaamse buurlanden is en iedereen daarom maar zo gemaakt vriendelijk doet tegenover de vele duizenden Braziliaanse ingezetenen, waarvan overigens velen werkzaam zijn als illegale garimpeiros ofwel kleinschalige goudzoekers of als illegale prostituees?
Is het, omdat zo veel Surinamers te weinig echt verstand hebben van het spelletje voetbal?

Anti-Nederland is erin gehamerd
Mij bekruipt wel eens het gevoel dat er meer support is voor het Braziliaanse team dan voor het Nederlandse team, simpelweg omdat het een Nederlands team is. Nederland, Holland......koloniaal verleden, haat en nijd, afgunst, afkeer? Het lijkt alsof het er bij de Surinamers is ingehamerd, alsof ze vele decennia lang zijn gehersenspoeld: afkeer van Nederland. Maar, ondertussen profiteren Surinamers en de regering nog steeds op vele fronten van dat 'foute' Nederland en van het werk, de arbeid, van Nederlanders.

Maar, in het Nederlandse team spelen wel enkele dragende spelers met een Surinaamse achtergrond....reden genoeg lijkt mij om juist als Surinamers achter het Nederlandse elftal te staan. Zodra een van die Surineds een doelpunt scoort en Nederland naar de finale schopt worden plots die vele Surinaamse fans van Brazilië fans van Oranje. Dat is de hypocrisie onder vermeende voetbalsupporters.
Maar ja, waar maken we ons feitelijk druk om: het is immers maar een spelletje in een groots financieel corrupt FIFA-circus....

Het voetbalverstand van een schreeuwende politicus
Een van die vele Surinaamse supporters van het Braziliaanse elftal is het altijd welbespraakte en ongenuanceerde parlementslid Rashied Doekhie van de Nationale Democratische Partij (NDP). Hij beweert vrijdag 4 juli 2014 in het Dagblad Suriname, dat hij het WK al gewonnen heeft wanneer Nederland wordt uitgeschakeld.
Volgens de politicus, die ook volgens de krant sportleraar is geweest (alsof dat gegeven hem tot een voetbaldeskundige maakt), is Nederland ‘overall een slechte ploeg’. Maar, ondanks zijn kritiek op het Nederlandse elftal was de hypocriete Doekhie wel lijfelijk aanwezig bij de wedstrijd van Oranje tegen Spanje. Natuurlijk, een snoepreisje waarschijnlijk en daar zegt ook die Doekhie uit Nickerie geen neen tegen.
Met zijn boerenverstand zegt hij: ‘Nederland speelt op basis van geluk. Ze worden ook geholpen door de scheidsrechter. Elk ander land, maar vooral een Zuid-Amerikaans land, mag kampioen worden, behalve Holland. Want dan is voetbal fout.’ Maar, waarom voetbal dan fout is, kan de supporter Doekhie kennelijk niet uitleggen, want dan moet hij het spel van het Nederlandse elftal gaan analyseren en daar laat het deel van zijn hersenen waaruit het boerenverstand voortkomt, geen ruimte voor over. Overigens worden alle teams geholpen door de scheidsrechters, toch? Maar, Doekhie is domweg verblind door een gefrustreerde en geprogrammeerde afkeer van Nederland.

Juichen met voetbalverstand voor Nederland
In dezelfde krant wordt een dag later juist een Surinaamse fan van het Nederlandse voetbal aan het woord gelaten. Rijstmagnaat Lekat Mahawatkhan kan niet begrijpen waarom Surinamers het Braziliaanse elftal massaal steunen. ‘De Braziliaanse mannen nemen ons goud en de Braziliaanse vrouwen nemen onze mannen’, aldus de ondernemer. 'Wij hebben al honderden jaren een binding met Nederland. Wel of geen slavernij, we kunnen de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van de slavenmeesters niet verantwoordelijk gaan stellen voor het slavernijverleden.'
Hij wijst ook op het feit dat tal van Surinaamse jongens hun voetbalcarrière in Nederland hebben opgebouwd. ‘En wanneer je zegt dat je zit te duimen dat Nederland wordt weggewipt, dan toon je ook geen enkel respect voor deze voetbaljongens.’ Volgens Mahawatkhan zouden Surinamers juist moeten juichen voor Nederland in plaats van Brazilië. ‘Haast elke familie in Suriname heeft familieleden wonen in Nederland. Maar neen, wij zitten liever te duimen voor Brazilië.’

Brazilië, dat is Neymar toch.....?
De rijstondernemer praat met gezond en objectief, relativerend, verstand. Dat in tegenstelling tot 'de president van Nickerie', NDP'er Doekhie, die graag raaskalt zoals het uitkomt, zoals de wind waait, zoals zo vele Surinaamse voetbalsupporters praten. Hun Braziliaanse voetbalkennis gaat zo ver, dat ze alleen die ene mislukte speler met naam kunnen benoemen, Neymar. Zijn volledige naam weten ze niet eens: Neymar da Silva Santos Júnior.
De trainer? Geen idee.
De keeper? Geen idee.
En dan toch dat Braziliaanse team steunen, toejuichen en stompzinnig zwaaien met Braziliaanse vlaggetjes of rondrijden met zo'n vlaggetje aan de auto, want iedereen moet toch weten dat ook jij een Braziliaanse supporter bent.