woensdag 9 juli 2014

Buschauffeurs hebben te veel noten op hun zang

'Gewoon' over het fietspad racen.....levensgevaarlijk
Passagiers worden niet als klanten, maar als vee behandeld

Chauffeurs gebruiken weg als racebaan: het wilde westen van de bus en zijn chauffeur

....en dan willen die asociale klantonvriendelijke chauffeurs regels voor de passagiers, de klanten....

09-07-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Bushouders van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) willen een tariefsverhoging. De bushouders beweren dat zij met het huidige tarief niet kunnen uitkomen. Ook willen ze eindelijk eens de door het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme toegezegde bushokjes geplaatst, waarop al ruim een jaar wordt gewacht. De bushouders kwamen met hun wensenlijstje op de proppen tijdens de algemene jaarlijkse vergadering van de PLO eind juni.

Dan maar weer over het fietspad.....
Regels voor passagiers.....de wereld op z'n kop
Maar het toppunt is, dat de bushouders en buschauffeurs ook graag regels zien voor de passagiers. Die regels zouden door het ministerie moeten worden opgesteld en op schrift. Overigens zouden die regels zes jaren geleden ook al door de PLO zijn gevraagd. De chauffeurs beweren dat er passagiers zijn die zonder te betalen uitstappen. Verder beweert de PLO dat de overheid geen tariefsverhoging wil, terwijl de passagiers worden beschermd door het uitblijven van regels.

De chauffeurs en bushouders hebben veel noten op hun zang. Regels voor passagiers? Laten ze zich eerst eens klantvriendelijk opstellen en gedragen en hun bussen onderhouden. Laten ze zich zelf eens houden aan regels en aan (verkeers-)wetgeving.

Wanneer gaan alle chauffeurs zich eens netjes in het verkeer gedragen?
Wanneer gaan ze eens niet over fietspaden om 'files' te omzeilen?
Wanneer gaan ze zich eens aan de toegestane snelheid houden?
Wanneer gaan ze hun bussen eens een keertje naar behoren onderhouden?
Wanneer worden de gaten in de bodemplaten van de bussen eens gedicht, zodat je als passagier niet de weg onder je voorbij ziet gaan?
Wanneer gaan ze eens niet tegen elkaar racen om maar als eerste de volgende klanten langs de straat op te kunnen pikken?
Wanneer draaien ze eens de volumeknop van de radio flink naar links?
Wanneer komt er in bussen eens wat meer ruimte voor bagage?
Wanneer gaan chauffeurs zich eens netjes kleden?
Waarom geen uniform, zoals zo vele beroepen in Suriname hebben?
Wanneer ….....
Wanneer ….....

Exterieur belangrijker dan interieur
Met andere woorden: zorg eerst eens wat voor meer comfort voor de klanten, de passagiers! De chauffeurs hebben voor hun beroep gekozen, laten ze er dan wat fatsoenlijks van maken. Maar, de bushouders en chauffeurs doen vooral niets anders dan klagen. Het zijn jammerkonten eerste klasse.

Het kan wel netjes......
Maar, kijk eens naar het merendeel van de bussen. Chauffeurs lijken meer aandacht te besteden aan de buitenkant van hun bussen, dan aan het interieur. Het merendeel van de stoelen en banken in de lijn- en andere bussen zijn echter zwaar beschadigd. Raampjes die nauwelijks open kunnen worden geschoven. Vuil overval in de bus. De chauffeurs lijken te vergeten dat zij een dienstverlenend beroep uitoefenen en dat de klant koning behoort te zijn. In de bussen lijken passagiers echter meer als vee te worden behandeld door chauffeurs.
Neen, als de buitenkant van de bus er maar mooi en stoer uitziet. De ene bus moet er nog mooier uitzien dan de andere bus. Met afbeeldingen van vooral mooie hindostaanse dames lijken chauffeurs het aftandse interieur van hun bus te willen verhullen. Een compromis. Maar, wat heeft de passagier aan al die kleurrijke afbeeldingen op de bussen? De passagier wil simpelweg netjes en fatsoenlijk en rustig en comfortabel van a naar b worden vervoerd. Daarvoor betaalt de passagier ook.

Passagier staat niet te wachten op asociale chauffeur
De passagier wil niet vervoerd worden door een asociale chauffeur

die veel te hard rijdt,
die om een file te omzeilen met hoge snelheid een fietspad op rijdt om de file te passeren en daarmee fietsers en bromfietsers in gevaar brengt,
die een levensgevaarlijke wedstrijd houdt met een collega, met over en weer inhalen, om maar als eerste de volgende passagiers langs de weg op te pikken,
die om de vijftig tot honderd meter stopt om passagiers op te pikken die niet bij een halte staan,
die bij bepaalde wegen stopt, hinderlijk gaat claxonneren in de hoop passagiers aan te kunnen trekken,
die om verkeersdrukte te ontwijken gaat 'boren' waardoor passagiers niet kunnen uitstappen op de plek waar zij dat hadden gewild, die te veel passagiers vervoerd, waardoor zij zich echt opeengepakt voelen als vee,
enzovoorts, enzovoorts.

In de spiegel kijken en naar de bus
Niet voor niets zijn met regelmaat bussen betrokken bij verkeersongelukken. Kortom, alvorens de bushouders en chauffeurs gaan jammeren, laten zij dan eerst eens goed in de spiegel kijken en vervolgens heel goed haar hun bus.
Je wordt toch buschauffeur, omdat je graag dienstverlenend wilt zijn en mensen, passagiers, van a naar b op een rustige, fatsoenlijke en comfortabele wijze wilt vervoeren en toch niet om die passagiers als vee te behandelen.......

Noot:
Half augustus 2014 pleit de PLO in de Ware Tijd voor de zoveelste keer voor verhoging van de subsidie en het tarief.....

De Surinaamse voetbalsupporter in een psychische spagaat


De hypocrisie van geprogrammeerde antikoloniale haatgevoelens

Haat jegens Nederland en ontbreken voetbalverstand verblinden de Surinaamse supporters

09-07-2014 COLUMN Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – De Surinaamse voetbalsupporter zit met de handen in het haar. De Surinaamse voetbalsupporter zit met een dilemma, dat vooral tussen de oren zit. Met enthousiasme en nul, nul voetbalverstand hebben de supporters de afgelopen dagen tijdens het WK Voetbal het Braziliaanse elftal aangemoedigd. Maar, dat team heeft gisteravond klop gekregen van 'die Mannschaft'. Met maar liefst zeven doelpunten om de oren moesten de Brazilianen met hun staart tussen de benen de grasmat verlaten. Diepe schaamte heerst bij de Surinaamse zuiderbuur.

Maar, wat heeft het verlies van Brazilië tot gevolg? Brazilianen gaan vanavond massaal het Nederlands elftal toejuichen in de match tegen Argentinië. Brazilië en Argentinië zijn immers niet de beste vriendjes in de Zuid-Amerikaanse klas. Nederland kan zich dus verheugen op een twaalfde tropische speler vanavond. De aftrap in de Arena São Paulo is vanmiddag om vijf uur Surinaamse tijd.

Maar, wat gaan de Surinaamse voetbalsupporters vanavond doen? Lastig toch? Laten ze hun geprogrammeerde anti-Nederlandse haatdragende antikoloniale sentimenten varen of gaan ze met het verstand op nul, dat niet echt moeilijk is voor die fans, achter het Argentijnse elftal staan? Immers, Argentinië, ligt dat ook niet in Zuid-Amerika, op 'ons' continent??

De Surinaamse voetbalfan komt vandaag in een psychologische spagaat van het toppunt van hypocrisie..... Dagenlang gejuicht voor Brazilië. Diverse, prominente, vermeende supporters hebben de afgelopen dagen hun afkeer van het Nederlandse elftal niet onder stoelen of banken gestoken. Uitlatingen doorspekt met haat zaaiende teksten, sterke antikoloniale gevoelens die vanaf de geboorte in de hersenpannen van vele supporters zijn vastgenageld. De meeste van die supporters kennen niet eens de eigen geschiedenis, maar ze zijn gehersenspoeld om maar vooral anti-Noordzee (zoals ook vaak over Nederland wordt gesproken, om maar vooral dat verfoeide woord te vermijden) te zijn, in en met alles. Triest. Terwijl Suriname nog steeds en al vele jaren lang op diverse terreinen afhankelijk is van Nederlandse steun en vele Surinamers familie hebben in dat verfoeide bakra-land. Hypocrisie zit ook in de hersenpan van vele Surinamers gebeiteld.

Vanavond zitten vele Surinaamse supporters met de handen in het haar. Er valt niets meer te juichen. Of tonen zij vanavond hun hypocrisie door plotseling oranje te kleuren en 'hup Holland hup' te gaan schreeuwen?

We zullen het zien vanavond en lachen om de doorsnee hypocriete Surinaamse voetbalfan die nauwelijks durft te juichen bij welk doelpunt dan ook.....

Noot:
Nederland verliest in de strafschoppenserie van Argentinië. Helaas.  Dat hebben we ook weer gehad, maar de Surinaamse antikoloniale gefrustreerde en vanaf de geboorte geprogrammeerde gevoelens zijn nu buiten te horen: veel vuurwerk. Vuurwerk dus niet, omdat Argentinië heeft gewonnen hoor, maar omdat Nederland heeft verloren. Zo stompzinnig en ongecontroleerd is de Surinaamse voetbalfan. Plotseling blijkt de zogenaamde Surinaamse voetbalsupporter fan van het Argentijnse elftal te zijn (de enige speler die hij kent is Messi), terwijl die tot gisteren nog fan was van Brazilië. Hoe snel kan het verstand omslaan? Hoe triest is het gesteld met dat Surinaamse voetbalverstand...... Zijn ze de Surinaamse jongens in het Nederlands elftal vergeten???? Je zou haast een aversie krijgen tegen alles wat Surinaams is.....

Voor alle duidelijkheid: ik gun de Argentijnen hun overwinning hoor, ik ben verre van anti-Argentijns, want dergelijke anti-gevoelens zijn mij (nog) niet bekend..... Ze hebben eerlijk en met goed spel en een goede penaltystopper de wedstrijd gewonnen van Oranje.

Overigens, waar zijn die Surinaamse supporters als het eigen nationale elftal ergens speelt? Dan zijn ze in geen velden of wegen te bekennen. DAT zijn nu de Surinaamse voetbalfans, ze laten het eigen nationale team links liggen en komen met hooguit enkele tientallen naar een match..... Wanneer gaat Suriname de voetbalsport in het algemeen eens serieus nemen en ervoor zorgen dat het eigen nationale elftal klimt op de FIFA-ladder en internationaal aanzien krijgt?