vrijdag 1 januari 2016

Den Blauwvinger: Het onbegrijpelijke pagara-fenomeen - 'Time for Change'

COLUMN: Honderden mensen vergapen zich jaarlijks met oordopjes in en mondkapjes voor aan knallend 'giftig' rookfestijn

Tijd om rokerig pagara-feestje te veranderen in mooi siervuurwerkfestijn tijdens jaarwisseling- Geef de jaarwisseling haar glans terug....

01-01-2016  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Het was weer zover. Het centrum van Paramaribo werd gisteren overdag, zoals ieder jaar op oudjaarsdag, bezet door een mensenmassa. Het was weer zover. De zogenoemde pagara-estafette, dit jaar omgetoverd tot een pagara-festijn en weer georganiseerd door een aantal winkelbedrijven. Rechtstreeks uitgezonden door de staatszender STVS en van commentaar voorzien door een presentatrice en presentator die vooral zichzelf heel leuk leken te vinden en onschuldige bezoekers aanklampten om ze lastig te vallen met de meest onnozele vragen.

Vingers in de oren en op afstand gehouden worden door mannen en vrouwen in uniform
Een vuurwerkfeest dat om onbegrijpelijke redenen ieder jaar weer vele bezoekers uit binnen- en buitenland (lees: Nederland) trekt. Onbegrijpelijk, immers wat is er de lol van om met oordopjes (duizenden werden gratis uitgedeeld door een organisatie) of met een aantal van je vingers in je oren en een mondkapje of lapje stof voor je mond, je te vergapen aan met een hels kabaal uit elkaar spattende strengen pagara's? Daarbij ook nog een op zo'n twee meter afstand gehouden door leden van de korpsen politie en brandweer van Suriname, om maar extra aan te geven hoe 'leuk' het feestje is.

Honderden fotocamera's, I-Phones, tablets, videocamera's en mobiele telefoons werden omhoog gehouden om toch maar vooral spannende beelden vast te leggen: uit elkaar knallende pagara's en rook, vooral veel giftig en dus ongezonde rook. Onbegrijpelijk. Maar, het is ook een feest van om gezien en gezien te worden en om te drinken. Vele blikjes bier en veel reclame van de lokale bierproducent Parbo. Hier en daar wat podia met schreeuwerige muziekgroepjes. Een Surinaams feestje van de gekte, dat nu en dan toch in het recente verleden goed bleek voor een beetje video-aandacht van een internationale nieuwszender als CNN.

En dit alles dus overdag, rond het middaguur, op de laatste dag van 2015. Overdag, en dus niet tijdens de jaarwisseling.

Pagara's, maak plaats voor siervuurwerk
Waarom investeren die organiserende winkelbedrijven niet eens in een mooi siervuurwerkfestijn tijdens de jaarwisseling, dus om middernacht, en laten ze de herrie en de giftige dampen van de traditionele pagara's niet eens voor wat ze zijn, ongezond en onaantrekkelijk? Time for change? Valt er niet meer te genieten van een mooi siervuurwerkspektakel dan van op de grond uit elkaar spattende pagara's? De antwoorden lijken duidelijk.

Bij deze dan ook een oproep aan de organisatie van het pagara-festijn om in 2016 over te stappen op een mooier en meer verantwoord siervuurwerkspektakel in het centrum van de stad, op bijvoorbeeld het Onafhankelijkheidsplein, in plaats van weer een oorverdovend en rokerig ongezond pagara-feestje overdag.

Kort termijn vuurwerkverkoop en afschieten vuurwerk in
Overigens, krijg je in Paramaribo wel eens het gevoel, dat de jaarwisseling al dagen van te voren wordt 'gevierd'. Vanaf de dag dat vuurwerk mag worden verkocht, 28 december, wordt er zinloos geknald en dat gaat door tot en met morgen, 2 januari. Het afschieten van vuurwerk tijdens de echte jaarwisselingsnacht lijkt dan ook geen enkele zin meer te hebben, aan kracht te hebben ingeboet, er is immers nauwelijks verschil te horen en te zien met de nachten en dagen er voor.Suriname kent een paar jaarwisselingen....

Een tweede oproep, maar nu gericht aan de regering, is dan ook om dit jaar de vuurwerkverkoop te laten plaatsvinden vanaf bijvoorbeeld oudjaarsdag, 31 december, tien uur in de ochtend tot zes uur 's avonds en het afschieten van vuurwerk toe te staan tussen oudjaarsdag 31 december tien uur 's morgens en nieuwjaarsdag 1 januari vier uur 's morgens. Mogelijk krijgt daardoor de jaarwisseling in Suriname weer echte glans en kracht. Geef de jaarwisseling weer haar traditionele intenties en gevoelens en kleuren aan de hemel terug.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
1 januari 2016
Amsterdam-Paramaribo