dinsdag 24 april 2018

'Ons visitekaartje'; Alphons Levens

Ons visitekaartje


Toen ik opeens het getal honderdenvijftig hoorde,
ben ik zelf niet meer gegaan;
gaan kijken hoeveel het er precies waren
in het centrum van onze hoofdstad.

‘k Was van plan geweest zondag te gaan,
te gaan tellen hoeveel het er precies waren
die er lagen en sliepen op de stoepen voor etalages
en soms gewoonweg midden op het trottoir.

‘k Was er zeker van: ik kom op het getal vijftig;
maar een organisatie die de zwervers zou verwennen,
zei op de radio, de avond tevoren:
wij hebben honderdenvijftig porties klaargemaakt.

Alphons Levens,
23 april 2018.

Voorzitter Europees Parlement wil snel steun Brussel voor Aruba, Bonaire en Curaçao

'Die eilanden worden onder de voet gelopen door vluchtende Venezolanen' 


Europa moet snel in actie komen om steun te bieden aan Aruba, Bonaire en Curaçao. Net als Brazilië en Colombia, of nog erger, worden die eilanden onder de voet gelopen door vluchtende Venezolanen. Dat zegt voorzitter Antonio Tajani van het Europese parlement. 

In een brief aan voorzitter Jean-Claude Juncker vraagt hij de Europese Commissie te onderzoeken ‘welke instrumenten de EU beschikbaar heeft om de Nederlandse Caribische eilanden bij te staan’. De steun die hulpcommissaris Christos Stylianides kort geleden na een bezoek aan de regio aan Colombia beloofde is niet genoeg, aldus Tajani onder verwijzing naar een recente parlementsresolutie.

De crisis in Venezuela, schrijft hij, ‘veroorzaakt de grootste volksverhuizing die Latijns-Amerika ooit heeft gekend'.

Uit contacten met zijn collegavoorzitters van de parlementen van Aruba en Curaçao weet de Italiaan, dat recent nog weer eens zo’n 10.000 Venezolanen naar de eilanden zijn gevlucht, ‘een aantal dat overeenkomt met ruwweg 10 procent van het bevolkingsaantal van elk eiland’.

'Snelle steun aan onze mede-Europeanen in de Cariben’ past volgens Tajani in een traditie. 'Wij hebben met betrekking tot Venezuela altijd voorop gestaan, met concrete stappen als sancties tegen het regime en toekenning van onze Sacharov-prijs aan de Venezolaanse democratische oppositie.' 

(Suriname Mirror/AD/Twitter)

Regering bereid een loonronde aan ambtenaren toe te kennen, gefaseerd

CLO: 'Te veel geld in één keer zal maken dat de wisselkoers gaat stijgen en dat willen we niet'


De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) heeft onlangs tijdens besprekingen met de regering gevraagd om een salariscorrectie van 20 tot 25 procent door te voeren voor andere landsdienaren dan leerkrachten. De organisatie houdt vast aan het gelijkheidsbeginsel. Aangezien leerkrachten al een financiële herwaardering hebben gekregen, moeten de andere groepen bij de overheid ook in aanmerking komen voor een loonaanpassing. 

Dat kwam gisteren naar voren in het CLO-gebouw tijdens een Assemblee van de Ledenraad, die werd gehouden ter gelegenheid van de 47e verjaardag van de organisatie, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 24 april 2018.

In april 2016 had de CLO een wensenpakket aan de regering aangeboden waarin onder andere gepleit wordt voor een loonsverhoging van 111 procent.

Vorige week heeft het CLO-bestuur gesproken met een regeringsdelegatie bestaande uit de vicepresident en de ministers van Financiën, Arbeid en Binnenlandse Zaken. Daarbij is gesproken over verschillende zaken, waaronder achterstallige bevorderingen en benoemingen. Zondag volgde opnieuw een gesprek met het ministerie van Financiën, onder leiding van minister Gillmore Hoefdraad.

De regering is bereid een loonronde aan ambtenaren toe te kennen, en zal dit zoals gevraagd door de CLO, gefaseerd doen. De loonsverhoging van de ruim 40.000 landsdienaren zal in tranches worden doorgevoerd.

De organisatie is er geen voorstander van dat in één keer een enorme hoeveelheid geld in de samenleving wordt gepompt. 'De regering zou hiervoor de geldpers moeten draaien en dat willen we niet. Te veel geld in één keer zal ook maken dat de wisselkoers gaat stijgen en dat willen we ook niet', zegt CLO-voorzitter Ronald Hooghart.

'Mijnbouwactiviteiten de belangrijkste oorzaak van sociale conflicten in Peru'

'Mijnbouwactiviteit vervuilt omgeving gemeenschappen, vergiftigt ze, verdrijft mensen en intensiveert armoede'


Een groep onderzoekers van de Berlijnse Humboldt Universiteit heeft een studie gepubliceerd waarin ze zeggen, dat mijnbouwactiviteiten de belangrijkste oorzaak zijn van sociale conflicten in Peru. Volgens de studie, getiteld 'Alternatieven voor de ontwikkeling van de Peruaanse mijnregio's' (zie onderaan), is een van de redenen die de onrust verklaart, het feit dat het economisch beleid van het land niet toestaat dat er een grote royalty wordt geïnd bij het winnen van natuurlijke hulpbronnen en dat er daarom  weinig mogelijkheden zijn om deze fondsen te herinvesteren in mijnbouwsteden. 

Bovendien zeggen de experts, dat de daling van de grondstoffenprijzen de afgelopen jaren de situatie heeft verslechterd.

Geïnterviewd door Deutsche Welle, zei de mijnbouw- en ontwikkelingsadviseur van de Duitse bisschoppelijke organisatie Misereor, Susanne Pries, dat de afgelopen 20 jaar de meeste gemeenschappen in het land klagen over mijnbouwactiviteiten die hun omgeving vervuilen, hen vergiftigen, mensen verdrijven en de armoede intensiveren.

Samen met de lokale non-gouvernementele organisatir Red Muqui bezocht het team van Misereor de noordwestelijke regio Cajamarca en terwijl ze het uitbreidingsproject van een goudmijn observeerden, waren ze getuige van hoe de stad met 130.000 mensen concurreert met bedrijven voor waterbronnen. Dit creëert milieuconflicten die, hoewel ze worden gecompenseerd door het standpunt van de regionale regering over regulerende mijnbouwactiviteiten, altijd aanwezig zijn vanwege de antagonistische positie van de federale overheid.

De experts uiten hun bezorgdheid over het feit, dat sommige bedrijven tot 660 meter diep ontginnen, waar de grondwaterspiegel valt en dus hele steden zonder water komen te zitten.

In de centrale Junin-regio merkten ze echter op hoe de helft van de bewoners de kost verdiende door in de mijnbouw te werken, terwijl de andere helft dat deed in de landbouw. De twee werelden, schrijven ze, hebben ook de neiging te botsen, omdat iedereen toegang wil hebben tot de Mantaro-rivier, die een van de zijrivieren van de Amazone-rivier is.

Het Duits-Peruaanse rapport stelt, dat als deze situatie zich voortzet, de milieugevolgen verder kunnen gaan dan de landsgrenzen en van invloed kunnen zijn op de zoetwaterreserves van het continent.

De auteurs bekritiseren het feit dat de Nationale Dienst voor Agrarische Gezondheid, die geacht wordt mijnbouwactiviteiten te inspecteren en reguleren, wordt geleid door iemand met diepe connecties in de mijnbouw.

Peru is 's werelds nummer twee koperproducent en de op vijf na grootste producent van goud.(Suriname Mirror/Mining.com/Scribd Suriname Mirror)

Colombia levert een voormalige rechtse paramilitaire leider uit aan de VS

Daniel Rendon Herrera zou een van de grootste drugskartels van het land hebben geleid

 
Colombia heeft maandag 23 april 2018 een voormalige rechtse paramilitaire leider uitgeleverd aan de VS, die ervan wordt beschuldigd een van de grootste drugskartels van het land te hebben geleid. Daniel Rendon Herrera, ook bekend als 'Don Mario', werd overgedragen aan agenten van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en 'is op weg naar de Verenigde Staten', zei Colombiaans politiechef Generaal Jorge Nieto. 

Als voormalig leider van Colombia's 'verenigde zelfverdedigingstroepen', de rechtse paramilitaire groeperingen die gevormd zijn om de marxistische rebellen te bevechten, zal Rendon voor een Amerikaanse federale rechter in New York verschijnen inzake aanklachten wegens drugshandel.Rendon werd gevangen genomen in een jungle-inval in 2009, maar het Hooggerechtshof oordeelde aanvankelijk dat hij niet kon worden uitgeleverd totdat hij had deelgenomen aan het herstelbetalingsproces van het land, dat een mate van amnestie biedt aan voormalige strijders die getuigen over misdaden gepleegd tijdens de helft van de burgeroorlog.Rendon had leiding gegeven aan een paramilitaire groep voordat hij een van de meest krachtige en gevreesde drugskartels in het land, de Clan del Golfo, vormde. De zelfverdedigingsgroepen waren gevormd in de jaren '90 om de marxistische guerrilla's van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) te bevechten en werden in 2006 opgeheven tijdens het presidentschap van Alvaro Uribe.

De FARC ondertekende een definitieve vredesovereenkomst met de Colombiaanse regering in 2016, maar het land blijft 's werelds grootste leverancier van cocaïne, waarvan een groot deel naar de Verenigde Staten wordt gesmokkeld.

(Suriname Mirror/AFP/El Tiempo/RCN Radio/Facebook)

Broer van 'Otoniel' gearresteerd, leider grootste paramilitaire organisatie AGC van Colombia

(Bron foto: El Tiempo)
Angel Eusebio Usuga, 'Chengo', was de financiële chef van de paramilitaire organisatie


Colombiaanse veiligheidstroepen hebben de broer van 'Otoniel' gearresteerd, de leider van de grootste paramilitaire organisatie van het land AGC (Autodefensas Gaitanistas), zei het Ministerie van Defensie zondag 22 april 2018.
Angel Eusebio Usuga, ook bekend onder de naam 'Chengo', was de financiële chef van de paramilitaire organisatie en verantwoordelijk voor het witwassen van inkomsten uit de mijnbouw en drugshandel van de AGC.

Hij werd gearresteerd in Turbo, een havenstad in de regio Uraba, waar paramilitaire doodseskaders zoals de AGC actief zijn sinds de late jaren '80.

Volgens de krant El Tiempo beschuldigen autoriteiten Chengo van het beheren van de financiën van de AGC en rapporteren ze rechtstreeks aan 'Otoniel'.Yeimer, de zoon van de verdachte, werd in februari gearresteerd op beweringen, dat hij en zijn vader de leiding hadden over het verplaatsen van cocaïne van fabrieken in heel Colombia naar de distributiecentra van de organisatie langs de Pacifische en Caribische kusten.

Chengo beheerde ook naar verluidt een netwerk van frontbedrijven die werden gebruikt voor het witwassen van geld.

De AGC is Colombia's grootste illegale gewapende groep die werd gevormd door de legendarische paramilitaire leiders Vicente Castaño en 'Don Mario' meer dan een decennium geleden.


De door corruptie geteisterde veiligheidsdiensten van Colombia hebben niet kunnen voorkomen dat de paramilitairen weer opkwamen na de demobilisatie van de paramilitaire koepelorganisatie AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) in 2003-2006.

Vorig jaar werd het Parket van de procureur-generaal gedwongen toe te geven, dat de illegale gewapende groep was gegroeid tot 7.000 leden. De AGC oefent controle uit over meer dan een vijfde van het nationale grondgebied van Colombia, met name in gebieden die lang zijn verwaarloosd en achtergelaten.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Tiempo/Twitter/YouTube)

Goudkoorts op het platteland van Braziliaanse deelstaat Bahia

Aanleiding goudkoorts vondst van goudklompje van 804 gram onder wortels Mandacaru-plantEen nieuwe goudkoorts is gaande in het landelijke gebied van Santa Luz, een gemeente in het noorden van Bahia met een bevolking van 38.00, 270 kilometer verwijderd van de hoofdstad Salvador. Het begon allemaal in februari en bereikte in maart zijn hoogtepunt. Het lijk in april een verzadigingspunt te hebben bereikt. 

De aanleiding was de vondst van een goudklompje van 804 gram, ontdekt door vijf mijnwerkers onder de wortels van een Mandacaru-plant, die typisch in de regio groeit.


De goudklomp werd verkocht voor 93.000 Amerikaanse dollar en nieuws van wat er gebeurd was, verspreidde zich snel over het internet. In een paar weken waren er al 2.000 mensen aan goudzoeken in het gebied.De exploratie- en prospectierechten van de regio zijn exclusief eigendom van het Canadese goudmijnbedrijf Yamana Gold. De eersten die kwamen, waren goudjagers die het land doorkruisten na het verschijnen van nieuws dat edelstenen en metalen werden gedolven. Voor het grootste deel waren ze niet zo succesvol, slechts kleine 1 grams stenen, als er iets was.

Momenteel zijn het echter de zogenaamde 'faisqueiros' (of 'vonkjes') die het grootste deel van het werk doen doen en in de aarde graven op zoek naar stukjes - of 'vonken' - goud.

Je kunt zowat alles in de regio vinden. Verkopers kunnen flessen water en frisdrank verkopen om goudzoekers te helpen afkoelen van de hitte; Feijoada - de Braziliaanse bonenstoofpot - om goudzoekers sterk te houden; Cachaça - een gedistilleerde drank - om goudzoekers te helpen de vermoeidheid te overwinnen en zelfs parfums van 'beroemde' merken.

Lees het artikel in de originele taal.

(Suriname Mirror/Folha de S. Paulo)

Een verlaten pasgeboren baby in Tacna, Peru, aangevallen door een groep zwerfhonden

Baby krijgt bijtwonden aan gezicht, hoofd en armen

(Bron foto: Twitter)
'Het kleine beetje kleding dat hij droeg, belette honden van het toebrengen van diepe wonden'

 
Een verlaten pasgeboren baby vecht voor zijn leven na te zijn aangevallen door een groep zwerfhonden. De baby had naar verluidt nog steeds zijn navelstreng, toen hij werd gered door ambulancepersoneel in de stad Tacna in Peru. 

De baby wordt verondersteld geboren te zijn slechts zes tot acht uur vóór de wrede aanval, meldden de lokale media zondag 22 april 2018.

Verontrustende beelden tonen de kleine baby met bloed over zijn lichaam en deken. Het kind kreeg bijtwonden aan zijn gezicht, hoofd en armen. Bewoners in de buurt belden meteen een ambulance nadat ze zagen wat er aan de hand was.


De baby werd naar het Hipolito Unanue-ziekenhuis gebracht, waar hij op de afdeling Neonatale Intensive Care verblijft

De regionale gezondheidsdirecteur, Claudio Ramirez, zei: 'Deze baby is mogelijk zes of acht uur oud. Het kleine beetje kleding dat hij droeg, weerhield de honden van het toebrengen van diepe wonden.'Een arts die werkte om het leven van de baby te redden zei naar verluidt teegeen lokale media: 'Bid voor deze baby, deze 24 uur zijn doorslaggevend voor hem.'

De politie onderzoekt wie de baby in de steek heeft gelaten en probeert de moeder van de pasgeborene te identificeren. Er zijn geen arrestaties gemeld.


(Suriname Mirror/La Republica/Daily Mail/Ojo/Twitter/YouTube)

Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport Curaçao verhuist

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Huisvesten van OWCS in het gebouw aan de Concordiastraat ‘ideaal'


Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) gaat verhuizen. Eerder werd al bekend, dat het ministerie waar momenteel Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) de scepter zwaait, voornemens was naar het oude bestuurskantoor aan de Concordiastraat te verhuizen. Het definitieve besluit is nu genomen. Dit meldt vandaag, dinsdag 24 april 2018, het Antilliaans Dagblad.

Minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft het verzoek van Alcalá-Wallé goedgekeurd. Volgens de VVRP-minister zou het huisvesten van het ministerie van OWCS in het gebouw aan de Concordiastraat ‘ideaal zijn’, en wel om de volgende redenen:

betere toegankelijkheid voor het algemene publiek;
de specifieke omgeving heeft het karakter gekregen van educatief centrum en vormingscentrum;
de verhuizing levert een bijdrage aan het proces om de kwaliteit en leefbaarheid van de binnenstad te versterken;
zo wordt een eigendom van de overheid dat al jaren leeg staat weer gebruikt;
en hierdoor zal het ministerie van OWCS voor wat betreft Willemstad als Werelderfgoed van Unesco ‘goed recht doen aan de gehele omgeving’.

Divi Divi Air Curaçao voert het aantal vluchten naar Aruba op

Divi Divi Air startte in februari met vluchten tussen Curaçao en Aruba met nieuwe Twin Otter


Divi Divi Air voert het aantal vluchten naar Aruba op. Vanaf het derde kwartaal van 2018 zal de luchtvaartmaatschappij zeven dagen per week naar het eiland vliegen en zal het huidige aantal van twee vluchten per dag gestaag stijgen. Dat zegt directrice van de luchtvaartmaatschappij Germaine Durand vandaag, dinsdag 24 april 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Divi Divi Air is in februari begonnen met vluchten tussen Curaçao en Aruba met de nieuwe Twin Otter.

Gisteren werd deze inaugurele vlucht pas officieel gevierd (zie hieronder), omdat het door verschillende omstandigheden - waaronder de tijdelijke afwezigheid van de minister en van de directrice zelf - er nog niet eerder van was gekomen.

Onder meer minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina en minister van Verkeer Vervoer en Ruimtelijke Planning Zita Jesus-Leito waren gisteren aanwezig bij de viering. Net als afgevaardigden van toerismebureau CTB, hotelvereniging Chata en de airport community.

Gedurende het tweede kwartaal van dit kalenderjaar blijft Divi Divi nog volgens het huidige vluchtschema vliegen tussen Aruba en Curaçao. Dat betekent dagelijks, behalve op dinsdag, twee vluchten.
Isla-raffinaderij op Curaçao heeft waarde van tussen 188 miljoen en 340 miljoen dollar

Olieterminal bij Bullenbaai vertegenwoordigt een waarde tussen 510 miljoen en 857 miljoen dollar


De Isla-raffinaderij heeft een waarde van tussen de 188 miljoen en 340 miljoen dollar. De olieterminal bij Bullenbaai vertegenwoordigt een waarde van ruim het dubbele daarvan, namelijk tussen de 510 miljoen en 857 miljoen dollar. Dat staat in een studie, gedateerd februari 2016, opgesteld door IHS Global Inc, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 24 april 2018.

Vorige week werd officieel bekend, dat IHS Markit is geselecteerd als het gespecialiseerde adviesbureau dat Curaçao bijstaat bij de zoektocht naar een geschikte partner voor de ontwikkeling en modernisering van de raffinaderij na 2019 als de exploitatie door het Venezolaanse PdVSA (Petróleos de Venezuela SA) wordt beëindigd. IHS Global blijkt onderdeel van IHS Markit.

In het rapport ‘Isla Refinery and Bullenbay Terminal Project and Valuation Study’ - dat afgelopen weekeinde via email werd verspreid en ook bij het Antilliaans Dagblad terechtkwam – wordt, in opdracht van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en het toenmalige Multidisciplinaire Projectteam (MDPT) Isla, een algemene verwachting geschetst van de vraag naar Isla-producten en de waarde van de raffinaderij en olieterminal.

Vertraging in vergroten export groente en fruit in kader SAMAP

(Bron foto: LVV)
EU heeft goedkeuring gegeven aan het projectdocument, maar 12.8 miljoen euro nog niet binnen

LVV: 'Er moeten nog wat zaken in orde worden gemaakt'


De Ware Tijd bericht vandaag, dinsdag 24 april 2018, dat het vergroten van de export van groente en fruit op zich laat wachten. In december hadden toenmalig minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, en Terri Raney van de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties), een overeenkomst ondertekend voor de start van het ‘EC-Suriname Agriculture Market Access Project’ (SAMAP). 

De Europese Unie had eerder goedkeuring gegeven aan het projectdocument, waarbij afgesproken was dat ruim dertig dagen na de ondertekening de transactie van 12,8 miljoen euro zou plaatsvinden voor de uitvoer van het SAMAP.

De onderdirecteur Landbouw bij LVV, Ashween Ramdin, zegt dat de overmaking nog niet heeft plaatsgevonden. 'Er moeten nog wat zaken in orde worden gemaakt', merkt hij op. Wat voor 'zaken' dat zijn vermeldt de Ware Tijd niet....

Het is nog niet duidelijk wanneer de overmaking zal geschieden.

Het project is gericht op de niet-traditionele exportgewassen, zoals fruit en groente, waarvan de productie op een duurzame en concurrerende manier zal geschieden. Verder zal het SAMAP moeten zorgen voor versterking van de capaciteit van de particuliere en publieke sector om zo de voedselveiligheid te waarborgen, overeenkomstig de internationale sanitaire en fytosanitaire eisen.

LVV streeft met dit project ook naar een duurzame markttoegang voor tenminste duizend agrariërs. Het project duurt volgens planning vier jaar.

Man (32) door FIOD aangehouden in zaak vondst 184 kilo cocaïne uit Suriname in haven Rotterdam

Contant geld, een vuurwapen, een auto en twee motoren in beslag genomen


De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft een 32-jarige man uit Kortenhoef in Noord-Holland opgepakt. De man wordt in verband met de vondst van 184 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven in december vorig jaar, aldus de dienst vandaag, dinsdag 24 april 2018.

De FIOD heeft de woning van de verdachte doorzocht en contant geld, een vuurwapen, een auto en twee motoren in beslag genomen.

De drugs zaten in een container afkomstig uit Suriname. De opsporingsdienst hield in december al een 77-jarige Rotterdammer aan.

Nettowinst Finabank NV in 2017 gegroeid met 24%

(Bron foto: Watu NV)
Winst gestegen van Srd 10,6 miljoen in 2016 naar Srd 13,1 miljoen


De nettowinst van de Finabank NV is het afgelopen jaar gegroeid met 24%, van Srd 10,6 miljoen in 2016 naar Srd 13,1 miljoen. Het Jaarverslag van 2017 is gisteren gepresenteerd aan de algemene vergadering van aandeelhouders, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 24 april 2018.

De winst per aandeel steeg met 24% van Srd 47,50 in 2016 naar Srd 58,70. De Finabank heeft in 2017 een solide financiële prestatie bewerkstelligd, zegt de financiële instelling. De baten stegen met 42% van Srd 64,9 miljoen in 2016 naar Srd 92,8 miljoen. De totale uitgaven van de bank stegen met 50% van Srd 48,3 miljoen in 2016 naar Srd 72,3 miljoen.

De toename van de kosten werd voornamelijk gedreven door stijging van de innovatiekosten, groei van het personeelsbestand, salarissen en uitgaven voor trainingen. Het balanstotaal van de bank groeide met 49% van Srd 1,2 miljard in 2016 naar Srd 1,7 miljard in 2017.

De groei van het balanstotaal vloeit overwegend voort uit de toename van middelen die cliënten toevertrouwden aan de bank, alsmede de groei in kredietverlening. 'De solvabiliteitsratio van de bank is 11,8%, wat een noemenswaardige prestatie is in deze dynamische economische omgeving, ondanks dat de verhoogde wisselkoersen een negatief effect hebben gehad op deze ratio', stelt de leiding.

Finabanks netto kredietportefeuille groeide met 38% van Srd 676 miljoen in 2016 naar Srd 934 miljoen in 2017. De non‐performing ratio van 2,7% is laag dankzij adequaat kredietbeheer en sterk risicomanagement.

In 2017 vergrootte Finabank haar marktaandeel van 8% naar 9%. In april is als eerste bank in Suriname een mobile banking applicatie geïntroduceerd in de markt. In december heeft Finabank als enige bank in Suriname een Trade Finance Facilitation Program contract ondertekend met de Inter‐American Development Bank ter stimulering van internationaal zaken doen. In oktober heeft de financiële instelling een derde correspondent bank aangetrokken; Crown Agents in de UK, ter optimalisatie van haar internationale betalingsverkeer.

In het eerste kwartaal van 2018 heeft Finabank een achtergestelde obligatielening van 2.000.000 Amerikaanse dollar uitgegeven. Als gevolg hiervan is de solvabiliteit van de bank gestegen van 11,8% naar 14,1%.

Stichting Support Recycling Suriname streeft naar verbod op plastic tasjes

'De tendens is duidelijk, men is klaar om afscheid te nemen van de plastic zakjes'


De Stichting Support Recycling Suriname (Suresur) is vorige maand met een online-peiling begonnen, om erachter te komen hoe de samenleving denkt over een verbod op het gebruik van plastic tasjes. Met het verbod zou milieuschade moeten worden beperkt. Gemikt wordt op een algeheel verbod in 2019 en daartoe neemt ze het voortouw. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, dinsdag 24 april 2018.

In minder dan een maand hebben 531 (69.4 procent) personen aangegevenm dat ze het eens zijn met een verbod en het liever vandaag dan morgen willen. Het aantal personen dat het hiermee eens is, maar wel een goed alternatief verwacht is 290 of 37.9 procent. Slechts vijf personen zijn het oneens met een mogelijk verbod, omdat ze plastic tasjes erg handig vinden.


Hoewel de einddatum van het onderzoek nog niet is bereikt, is Jeroen Cornelisse, vertegenwoordiger van Suresur, hoopvol. 'De tendens is duidelijk. Men is klaar om afscheid te nemen van de plastic zakjes.'

Eind deze week worden de definitieve resultaten bekendgemaakt. Cornelissen acht de mogelijkheid om plastic afval te verbieden 'heel erg haalbaar, erg realistisch'.

Hij verwijst naar landen waar al een verbod geldt voor dit soort verpakking. Het gebruik van plastic zakjes is in enkele Europese landen verboden. Het Afrikaanse land Kenia heeft dit verbod vorig jaar ingesteld. Wie het verbod overtreedt, riskeert een celstraf van vier jaar of een geldboete tot maximaal 32.500 euro.

Cornelissen stelt dat bewustwording alleen om af te stappen van het gebruik van plastic zakjes niet voldoende is. Een verbod is effectiever. De stichting wil ook een verbod op foambakjes, maar houdt er rekening mee dat er lokale producenten van deze bakjes zijn die voor hun inkomsten daarvan afhankelijk zijn. 'Je kunt ze niet in één keer brodeloos maken. We moeten dus met hen om de tafel.'

De stichting gaat na de definitieve pollresultaten een politieke lobby beginnen om het verbod door te voeren.

(Bron: https://www.reusethisbag.com/articles/plastic-bag-bans-worldwide/)

Ike Antonius benoemd als directeur Investsur

Minister Hoefdraad installeert ook de commissie Algemeen Bureau Statistiek (ABS)

(Bron foto's: NII)
Statistieken moeten naar een hoger niveau en de informatie en cijfers van bepaalde aangelegenheden moeten actueel zijn'


Ike Antonius is benoemd als directeur van het Instituut ter Bevordering van Investeringen in Suriname (Investsur), terwijl de Raad van Toezicht voorgezeten wordt door Iris Sandel. Voortaan is alleen dit orgaan vanuit de overheid belast met promoten en faciliteren van investeringen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën installeerde gisteren ook de commissie Algemeen Bureau Statistiek (ABS), waar Marlene Troenosetro leiding aan geeft. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, dinsdag 24 april 2018.

De commissie ABS moet ervoor gaan zorgen dat statistische informatie over Suriname, in het bijzonder op financieel vlak, wordt verbeterd. Statistieken over bepaalde zaken zijn uitermate belangrijk, benadrukt Hoefdraad enkele keren. Hoewel het ABS bezig is zichzelf te versterken, zijn er nog een aantal zorgpunten, merkt de minister op.


Hoefdraad stelt dat statistieken naar een hoger niveau moeten en de informatie en cijfers van bepaalde aangelegenheden actueel moeten zijn. De hoogte van het Bruto Binnenlands Product, de hoogte van het BBP per hoofd, achtergrondinformatie over het inflatiecijfer, de hoogte van de armoedegrens en snellere publicaties van cijfers, zijn enkele zaken die aan verbetering toe zijn, aldus Hoefdraad.

'We kunnen geen markt hebben zonder goede economische statistieken, geen sociaal programma zonder goede sociale statistieken. Ook de rest van de wereld kijkt naar ons. Soms als men internationale statistieken nagaat, merkt men op 'is dit het?' en als men in Suriname is, is er een totaal ander beeld.'

Hoefdraad gaf aan dat de cijfers van ABS heel belangrijk zullen zijn bij het werk van Investsur, dat lokale en internationale investeerders gaat bedienen. In 2001 is de Investeringswet en in 2002 de wet voor Investsur, afgekondigd. Er is tot vorig jaar weinig tot geen moeite gedaan om gestalte te geven aan het orgaan.

'We zijn blij dat we eindelijk zover zijn, dat ik vandaag gemachtigd ben door de president om de leden van de Raad van Toezicht te benoemen voor de komende twee jaren.  De regering heeft gekozen voor Ike Antonius onder ander vanwege zijn internationale verdiensten en meertaligheid. We are open for business. Met de installatie van Investsur zijn alle andere 'investments promotions’ tot stilstand gekomen. Investsur is nu het orgaan dat zich bezig gaat houden met het faciliteren van de investeerders.'

Antonius merkte op dat het instituut voor grote uitdagingen staat. Andere landen beschikken al jarenlang over soortgelijke instituten die baanbrekend werk verrichten en enorme successen boeken. De competitie is zwaar en Suriname heeft veel in te halen. Maar, het land heeft wel veel meer te bieden, stelt Antonius. 'Suriname is zeer rijk aan natuurlijk kapitaal. Wij moeten ervoor zorgen dat dat omgezet wordt in menselijk en productiekapitaal.'

Jogi (VHP) heeft gemengde gevoelens over eventuele toetreding tot VHP van Nasibdar

'Nasibdar bleef slechts binnen coalitie met NDP om persoonlijke voordelen'


VHP-Assembleelid Mahinder Jogi kijkt met volle aandacht naar de manier waarop Nieuw Suriname-voorzitter John Nasibdar aansluiting zoekt bij verschillende politieke organisaties. De politicus zegt maandag 23 april 2018 in het Dagblad Suriname, dat hij gemengde gevoelens heeft bij een eventuele toetreding van Nasibdar tot de VHP. 

'Natuurlijk moet een ieder welkom zijn die een bijdrage wil leveren binnen de VHP, maar wij moeten ook goed nagaan wie de personen zijn die wij binnenhalen. Het moeten personen zijn die de idealen van de partij kunnen uitstralen en moeten bereid zijn hard te werken aan de ontwikkeling van het land. Het moet geen visie zijn van persoonlijke oriëntatie en persoonlijke belangen', aldus Jogi,

Nasibdar heeft eerder aangegeven nog geen concrete afspraken voor eventuele samenwerking met de PL of VHP te hebben, maar open te staan om gesprekken hierover te voeren met alle politieke organisaties.

Jogi memoreert de interne problemen die Nasibdar gelijk na de verkiezingen van 2010 kreeg met de ex-NS-parlementariërs Harish Monorath en Prem Lachman. Door een intern gevecht om het voorzitterschap is Nieuw Suriname na tientallen rechtszaken uiteindelijk tot een nietszeggende partij gereduceerd.

Volgens de politicus is deze neergang van NS ook grotendeels veroorzaakt door de strategie van toenmalige coalitiepartner NDP en het feit dat Nasibdar slechts binnen die coalitie bleef om persoonlijke voordelen. Hij memoreert hier de benoeming van Nasibdar in 2011 tot beleidsadviseur eerste klasse met een jaarsalaris van Srd 48.672.

'NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft Nasibdar tussen 2010 en 2015 op zo'n wijze bejegend, dat Nieuw Suriname helemaal kapot is gemaakt. Alles was toen ‘ja en amen’. Als leider van een politieke partij heeft hij nagelaten zich te focussen op het groter belang. Zij participatie in de toenmalige coalitie was slechts persoonlijk georiënteerd', aldus de politicus.

'Iedereen die een politieke partij opricht, heeft werkelijk het doel om ideeën in bestuur om te zetten middels het winnen van verkiezingen, maar Nieuw Suriname heeft, ondanks dat zij in de coalitie zat, geen enkel stempel kunnen drukken op het regeringsbeleid van president Bouterse tussen 2010 en 2015', zegt Jogi.

De VHP’er benadrukt, dat Nasibdar daarom nu moet aantonen wat hij concreet voor de VHP en het land te betekenen zal hebben wanneer zetelwinst wordt behaald. 'Wat is het doel van NS nu? Wil Nasibdar de agrarische sector helpen ontwikkelen? Wil hij gezondheidszorg en veiligheid voor een ieder brengen? Een winnende partij moet met grote zaken na de verkiezing bezig zijn die de samenleving direct raken.'

Jogi stelt, dat het ook belangrijk is te weten wat de huidige sterkte is van NS en Nasibdar. Kijkend naar het verkiezingsresultaat van 2015, waarin NS in Mega Front deelnam, heeft hij ernstige twijfels hierover. In Mega Combinatieverband behaalde NS in totaal 3.000 stemmen in 2010. Na het vertrek van Monorath en Lachman in 2015, viel de partij helemaal terug. In totaal kreeg de combinatie Mega Front, die gevormd werd door NS, DNL en DUS, landelijk slechts 1.133 stemmen.

'Naast het hebben van visie en het nationaal belang hoog houden, is het ook belangrijk dat hij draagvlak heeft. Kan hij een vergadering beleggen met 5.000 mensen? Of kan hij niet eens 35 mensen oproepen?'

VHP: 'Geef de president een meer ceremoniële functie'

'Geef het parlement een meer duidelijk leidende functie'


In het kader van de verwachte wijziging van het kiesstelsel, heeft de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) enkele voorstellen gedaan. In dit kader werd de partij ook gevraagd naar wat haar standpunt is met betrekking tot de roep binnen delen van de samenleving om rechtstreeks een president te kunnen kiezen bij algemene, vrije en geheime verkiezingen. De VHP is een voorstander van een volledig parlementair stelsel in Suriname. 

Het rechtstreeks kiezen van een president ziet de partij niet zitten. Dit, vooral vanwege de wijze waarop zij presidenten ziet omgaan met toegekende bevoegdheden. De grootste macht dient volgens de partij bij het parlement te zijn.

'In een land is de hoogste macht het volk. Het volk behoort de grootste macht te hebben. Dat volk wordt niet vertegenwoordigd door een president, maar door het parlement. In een land met een grote mate van diversiteit, is het ook belangrijk dat de diversiteit in het parlement tot uitdrukking komt. Geef de president een meer ceremoniële functie. Geef het parlement een meer duidelijk leidende functie. Het zal ook helpen om het vertrouwen in de politiek te herstellen', stelt VHP’er Stanley Raghoebarsing maandag 23 april 2018 in het Dagblad Suriname.

Momenteel is de situatie volgens Raghoebarsing één van teveel beslissingsbevoegdheden bij de president. Hierdoor is er ook frustratie bij de samenleving, omdat het parlement niet in staat zou zijn de president in hoognodige gevallen tot orde te roepen.

'Dit huidig parlement heeft zich veelal gesteld als dienaar van de president in plaats van dienaar van het volk', meent hij. Meer bevoegdheden bij het parlement zal volgens Raghoebarsing ertoe leiden dat de patstelling (coalitie-oppositie) een stuk minder zal worden. De behoefte om met elkaar samen te werken in het parlement zal groter worden.

Canadese man (41) gelyncht in de Peruaanse Amazone

Man door inwoners dorp Victoria Gracia beschuldigd van moord op 81-jarige activiste Olivia Arevalo


Een Canadese man is gelyncht in de Peruaanse Amazone nadat inwoners van een afgelegen dorp hem ervan beschuldigden een 81-jarige medicijnvrouw een dag eerder te hebben vermoord - waarover Suriname Mirror zaterdag berichtte - , aldus een woordvoerder van het kantoor van de procureur-generaal zondag 22 april 2018. 

Olivia Arevalo, een traditionele genezeres van de Shipibo-Conibo-stam, werd  doodgeschoten en stierf donderdag bij haar huis in het Amazonegebied van Ucayali, zei Ricardo Palma Jimenez, hoofd van een groep Officieren van Justitie in Ucayali.

Sommige dorpelingen geven Sebastian Paul Woodroffe, een 41-jarige Canadees die in de regio woonde en waarvan geloofd werd dat ze een van haar cliënten was, de schuld van haar dood, zei Jimenez.


De politie vond zaterdag Woodroffe's lichaam begraven ongeveer 1 kilometer van Arevalo's huis, nadat een mobiele video-opname van het lynchen werd gedeeld op social media, zei Jimenez. De video toont een man die kreunt in een plas water in de buurt van een rieten dakconstructie terwijl een andere man een touw om zijn nek legt en hem voortsleept terwijl anderen toekijken.Jimenez zei, dat openbare aanklagers verschillende hypothesen met betrekking tot de moord op Arevalo aan het onderzoeken zijn en dat het te isg was om verdachten in de zaak te noemen.

Er zijn nog geen arrestaties verricht met betrekking tot de dood van Woodroffe, voegde hij eraan toe. 'We zullen niet rusten totdat beide moorden, van de inheemse vrouw en de Canadese man, zijn opgelost', zei Jimenez.

Jimenez zei, dat de man in de video Woodroffe iss en dat een autopsie van zijn lichaam liet zien dat hij stierf door wurging nadat hij verschillende slagen op zijn lichaam had gekregen.


Arevalo's moord heeft tot verontwaardiging in Peru geleid na andere onopgeloste moorden op inheemse activisten die herhaaldelijk met de dood werden bedreigd in verband met pogingen om illegale houthakkers en oliepalmtelers uit hun leefgebied te houden.

Politie is amper aanwezig in een groot deel van de Peruaanse Andes en Amazon en dorpsbewoners in afgelegen provincies straffen vaak verdachte criminelen volgens lokale gewoonten en zonder de betrokkenheid van staatspolitie en openbare aanklagers.

(Suriname Mirror/CBC/Globe and Mail/El Comercio/Twitter/YouTube)