maandag 23 oktober 2017

Moeder biedt excuses aan leerkracht aan in uit de hand gelopen snoepzak-'zaak'

Alles is weer pais en vree tussen moeder en kleuterjuf


De moeder van de kleuter die afgelopen vrijdag een leerkracht op school had mishandeld, blijkt, aldus maandag 23 oktober 2017 het Dagblad Suriname, dezelfde dag haar verontschuldigingen te hebben aangeboden. 

Die bewuste vrijdag kreeg de politie een melding van een mishandeling op een school aan de Fajalobilaan. Ter plaatse aangekomen werd de kleuterjuf aangetroffen, die verklaarde dat zij door een ouder was mishandeld. De politie is toen thuis bij de moeder geweest. Beide partijen werden overgebracht naar het politiebureau. De verdachte heeft terstond haar verontschuldigingen aangeboden en betuigde spijt van het gebeurde. De leerkracht accepteerde haar excuses en trok de zaak in. Zij wenste geen strafrechtelijke vervolging in te laten stellen tegen de ouder. Bovendien heeft de leerkracht geen ernstige letsels opgelopen.

Nadat partijen tot overeenstemming waren gekomen heeft de politie, na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie, beide personen heengezonden.

Het motief achter deze mishandeling was een snoepzak. De kleuter had haar moeder gezegd, dat de schooljuf haar geen snoepzak had gegeven vanwege haar koppigheid. De moeder ging meteen die ochtend naar de school en heeft de hoofdkleuterleidster hieromtrent gesproken. Na het gesprek wendde de moeder zich naar de kleuterjuf om haar rekenschap te vragen. Op dat moment was de kleuterjuf in gesprek met een andere ouder. De moeder kreeg de indruk dat zij werd afgesnauwd of genegeerd.

Een en ander is toen geëscaleerd, gevolgd door een vechtpartij. Na de mishandeling is de moeder huiswaarts vertrokken. Volgens de leerkracht zou zij het meisje de snoepzak geven wanneer zij zich weer correct zou gedragen. Zij had nimmer het idee dat deze zaak een andere wending zou krijgen. Volgens de moeder kreeg zij de indruk dat de juf haar dochtertje op school pestte. Na een goed gesprek hebben partijen weer vrede met elkaar gesloten.

Santokhi (VHP): 'Ook grote achterstand in betaling RGD-artsen'

'Overheid gaat u onmiddellijk in dialoog met de VMS en met de RGD-artsen'

'De Wet Basiszorgverzekering moet nu eindelijk worden herzien'


Het luiden van het noodalarm door de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) is volgens VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi slechts het topje van de ijsberg. 'U gaat het ook merken. Binnenkort komt de Vereniging van RGD-artsen (VRA) ook bijeen, omdat daar ook een grote achterstand is in de betaling van salarissen en andere zaken waarop zij aanspraak maken', zegt Santokhi maandag 23 oktober 2017 in het Dagblad Suriname. 

De VMS heeft besloten vanaf 30 oktober tot en met 10 november de dienstverlening van specialisten aan patiënten verzekerd bij het Staatsziekenfonds (SZF), terug te brengen tot alleen de levensbedreigende gevallen. Ook geplande opnames zullen achterwege blijven.

Het feit dat de medische specialisten al enkele maanden niet zijn uitbetaald, is volgens de politicus een zuiver voorbeeld van mismanagement. Hij hekelt het feit. dat de overheid in deze juist voor stoere taal kiest, dan om de tafel te gaan en de zaak acuut door middel van dialoog op te lossen. 'Onze gezondheidszorg zit in een zware crisis. Apotheken hebben geen medicijnen of zij moeten hun patiënten verwijzen naar apotheken van het SZF. Personen die normaliter gedialyseerd werden, kunnen nu ook niet meer routinematig gedialyseerd worden. Hierdoor komen deze personen in een levensbedreigende situatie terecht. Nu kunnen specialisten niet uitbetaald worden. Overheid gaat u onmiddellijk in dialoog met de VMS. Begint u alvast om in dialoog te gaan met de RGD-artsen, omdat uiteindelijk door de actie van deze artsen en de houding van deze regering er maar één groep is die slachtoffer zal worden, namelijk de patiënten', aldus Santokhi.

Santokhi benadrukt, dat de Wet Basiszorgverzekering, waartegen zijn fractie bij de aanname geprotesteerd had, nu eindelijk moet worden herzien. 'De oorzaak van de neergang van de zorg is begonnen bij de goedkeuring van deze wet, omdat het niet in staat is om de zorg te financieren en te garanderen. Wij van de VHP zijn voorstander van een gezondheidssysteem dat toegankelijk en betaalbaar is voor een ieder. Laat de mensen die kunnen betalen, betalen. De mensen die niet kunnen betalen, kunnen dan gesubsidieerd worden vanuit Volksgezondheid. De wet is nu gewoon een misbaksel.'

Santokhi voert aan, dat hij de problemen binnen de gezondheidssector al drie jaren geleden zag aankomen. Daarom is hij vorig jaar naar Nederland vertrokken om mogelijkheden te bekijken voor humanitaire medische hulp naar Suriname toe. 'Die opties waren er, maar ook dat heeft de regering niet geaccepteerd. Nu gaan wij richting een situatie die vergelijkbaar zal zijn met Venezuela. Een situatie waar mensen geen medicijnen meer gaan vinden, gewichten van meer dan 10 kilo zullen verliezen', aldus Santokhi.

'Heel wat mensen worden ziek in dit land als gevolg van gebrekkige voorlichting. Doordat die voorlichting wegblijft, krijgen wij veel zieke patiënten in de curatieve zorg. Wij eten tal van groentesoorten in Suriname, maar wie zorgt voor de voedselveiligheid? Hoeveel chemicaliën hebben al deze groenten? Terwijl wij die blijven consumeren, consumeren wij ook gifstoffen ermee. Hierdoor ontstaan nieraandoeningen. Ook de fastfoodsoorten leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes. Laat de mensen weten wat goed is voor het lichaam en wat niet, zodat zelf een keuze kan worden gemaakt.'

De oorzaak van dit alles ligt volgens Santokhi bij de regering. 'De regering is niet in staat de crisis te beheersen en geeft juist geld uit aan projecten die helemaal geen prioriteit nu genieten. Daarom zie je dat zij een hapsnapbeleid uitvoert naar de verschillende sectoren. Een hapsnapbeleid dat gekenmerkt wordt door brandjes blussen. Waar een brandje ontstaat ga je blussen met een kleine vergoeding of kleine regeling. Maar, terwijl je dat doet, ontstaat er ergens anders brand.'

De parlementariër adviseert de regering eindelijk een crisisbeheersingsplan op te stellen voor twee jaren waarin alle prioriteiten zijn opgenomen. 'Ga in de eerste twee jaren voor 4 tot 5 sectoren waar de beschikbare middelen uit het budget gaan om deze crisissectoren weer te stabiliseren. Als die sectoren al gestabiliseerd zijn, komt er een tweede fase waarbij je je beleidsprogramma’s gaat uitvoeren.'

EBS registreert 360 mastaanrijdingen in 2017

Drie mastaanrijdingen veroorzaken enorme schade


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, maandag 23 oktober 2017, dat de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) afgelopen weekend geconfronteerd werd met 3 mastaanrijdingen die enorme schade hebben veroorzaakt met als gevolg dat buurten voor langere tijd van elektriciteit verstoken waren. 

Te Catharina Sophia (Tijgerkreek) werd afgelopen zaterdag rond half vier in de middag een trafomast, tevens hoogspanningsmast, aangereden. De Oost-Westverbinding vanaf mast 79 tot en met Vissersdorp, Bombayweg, Calcutta en alle zijwegen in deze gebieden was hierdoor voor enige tijd spanningsloos.

Van januari 2017 tot en met 22 oktober 2017 heeft de EBS 360 mastaanrijdingen geregistreerd.

245 Personen springen te Hortolândia in Brazilië van brug voor wereldrecord ‘touw-springen’

Of het nieuw wereldrecord is, heeft Guinness World Records nog niet officieel bevestigdEen groep van 245 sensatiezoekers is gisteren, zondag 22 oktober 2017, in Brazilië van een brug gesprongen voor het wereldrecord ‘touw-springen’. In de stad Hortolândia, een uurtje van Sāo Paulo, sprongen zij hand-in-hand als een lang touw van een dertig meter hoge brug. Op beelden is te zien hoe het eruit ziet als een lange slinger.


De stunt werd georganiseerd door Alan Fereira, die met de hulp van zo’n 400 mensen deze poging op touw had gezet.

Hiervoor moesten speciale harnassen worden gemaakt met materiaal dat wordt gebruikt voor bergbeklimmen. In totaal zijn 1.000 harnassen en twintig kilometer touw gebruikt.

Of het een nieuw wereldrecord is, heeft Guinness World Records nog niet officieel bevestigd. Maar, het aantal deelnemers was in ieder geval wel aanzienlijk meer dan bij het huidige record: 149 bij een sprong in april 2016, ook in Brazilië.


(Suriname Mirror/Globo.com/Hart van Nederland/Twitter/De Telegraaf/YouTube)

Politie schiet Spaanse toeriste (67) dood in Rio de Janeiro

Toeriste stopt niet met haar auto in sloppenwijk Rocinha voor een politieversperring


De politie in Rio de Janeiro heeft maandag 23 oktober 2017 een Spaanse toeriste doodgeschoten toen ze met haar auto in een sloppenwijk niet stopte voor een politieversperring. 

De politie in Rio bevestigde in een schriftelijke verklaring, dat Maria Esperanza Ruiz Jimenez (67) overleed nadat ze door een politieagent in de wijk Rocinha was neergeschoten.

Rocinha is al een maand lang het toneel van ernstig geweld tussen rivaliserende bendes die controle willen over de drugshandel. Schietpartijen tussen de bendes en met de politie vinden bijna dagelijks plaats.

Ook in andere sloppenwijken in de stad waar in 2016 de Olympische Spelen waren, is het aantal schietpartijen gestegen. De politie probeert al enkele maanden de controle over de stad de handhaven.
President Michel Temer gaf in juli toestemming om 9000 militairen in te zetten, maar dat heeft weinig effect gehad op het afremmen van het geweld.In de wijk waren kort voor het incident twee politieagenten gewond geraakt in een vuurgevecht met leden van een drugsbende. De politie had daarop een blokkade opgeworpen, waar het busje met toeristen volgens de politie doorheen reed.

Agenten schoten vervolgens op de bus, waarbij de 67-jarige Spaanse vrouw gewond raakte. Ze overleed in het ziekenhuis. In het busje zaten verder nog twee Spanjaarden, een Italiaan en een gids. Zij bleven ongedeerd, aldus de NOS.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/Twitter/NOS/Jornal do Brasil/El Pais)

Taxichauffeurs in hoofdstad Bogota van Colombia in staking

Chauffeurs protesteren tegen nieuwe diensten als Uber en regeringsmaatregelen inzake tarievenTaxichauffeurs in hoofdstad Bogota van Colombia zijn in staking gegaan uit protest tegen nieuwe diensten zoals Uber en regeringsmaatregelen inzake de tarieven. Terwijl sommige taxichauffeurs naar verwachting hun diensten zullen voortzetten, kondigden anderen aan, dat ze gisteren, zondag 22 oktober 2017, achter in de middag protestvergaderingen zouden houden op veertien locaties verspreid over de stad van zeven miljoen inwoners.

De voor onbepaalde tijd uitgeroepen staking streeft naar overheidsmaatregelen om informele taxi-diensten zoals Uber te verbieden en overheidssteun bij de vervanging van de huidige taximeters.Woordvoerder van de chauffeurs Hugo Ospina zei bij Caracol Radio, dat de taxichauffeurs het eens zijn met een overheidsbesluit om de tariefprijzen te verhogen die zondag bekend werden gemaakt. De chauffeurs verzetten zich echter tegen het feit, dat zij een digitaal tariefsysteem moeten aanschaffen voordat ze hun prijzen kunnen verhogen.


Ospina vertelde het radiostation, dat taxichauffeurs het geld niet hebben voor de aanschaf van tablets die nodig zijn voor een gecentraliseerd systeem, noch voor een WiFi-verbinding die nodig is om verbinding te maken met dit systeem. Volgens de taxi-woordvoerder negeerde het bestuur van burgemeester Enrique Peñalosa alle aanbevelingen van de taxichauffeurs.


De taxi's van Bogota zijn berucht geworden voor hun dienstverlening, omdat veel bestemmingen binnen de stad nauwelijks winstgevend zijn voor chauffeurs die hun auto's huren van taxibedrijven. De komst van diensten zoals Uber en Cabify heeft de chauffeurs ertoe gedwongen hun riem strakker aan te trekken, aldus een chauffeur op RCN Radio.

De taxi-staking zal waarschijnlijk grote files veroorzaken rond de gebieden waar chauffeurs naar verwachting hun vergaderingen zullen houden. Lokale media hebben geadviseerd om de 14 plekken te vermijden waar taxichauffeurs hebben aangekondigd om te protesteren.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Regering Argentijnse president Macri wint tussentijdse parlementsverkiezingen

(Bron foto: EPA-EFE)
Macri en regering kunnen doorgaan met hun liberale hervormingen van de economie


De conservatieve regering van de Argentijnse president Mauricio Macri heeft bij de tussentijdse parlementsverkiezingen een algemene overwinning behaald. Ex-presidente Cristina Kirchner leed bij haar comeback gisteren, zondag 22 oktober 2017, een nederlaag in haar eigen kiesdistrict, maar ze blijft wel de sterkste politicus van de oppositie. 

De verkiezingsoverwinning geeft de regering wind in de zeilen om door te gaan met haar liberale hervormingen van de economie.

Cambiemos (‘Laten we veranderen’) behaalde na telling van 95 procent van de stemmen 41 procent. Unidad Ciudadana (‘Burgereenheid’), de partij van Kirchner, behaalde 22 procent. Groeperingen die het populistische Peronisme aanhangen, en het gewezen staatshoofd de rug hebben toegekeerd, behaalden 21 procent.

Kirchner verloor in haar traditioneel bastion in de provincie Buenos Aires van Macri’s gewezen minister Esteban Bullrich. Kirchner haalde 37,3 procent, tegen 41,4 procent voor Bullrich. Ze won evenwel een zetel in de Senaat.

Ongeveer 33 miljoen Argentijnen waren opgeroepen om te stemmen. Ongeveer de helft van de 257 zetels in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en een derde van de 78 Senaatszetels werden vernieuwd.


(Suriname Mirror/Nieuwsblad/Twitter/YouTube/La Nacion)

61-Jarige bromfietser overleden in AZP na aanrijding met auto

Bromfietser verleent geen voorrang aan auto op kruising Hendrika Veldkamp- en  Parsimstraat


Robert Antheunis (61) is zaterdag in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) overleden, kort nadat hij was aangereden door een personenauto op de kruising van de Hendrika Veldkamp- en de Parsimstraat, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 23 oktober 2017.
 
De politie van Kwatta kreeg via de Centrale Meldkamer de melding van de aanrijding. Bij aankomst op de plek werd de bromfietser, die niet aanspreekbaar was, in kritieke toestand op het wegdek aangetroffen.

Uit voorlopig onderzoek is gebleken, dat de man over de Parsimstraat reed, komende vanuit de Izaak Burnetstraat en richting de Hendrika Veldkampstraat. Hij verleende geen voorrang aan de personenauto die over de Hendrika Veldkampstraat reed richting de Kwattaweg, met als gevolg de aanrijding.

Per ambulance werd Antheunis vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar hij kort na aankomst overleed. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de Verkeersunit van de regio Midden.

Bus- en boothouders schoolvervoer rijden en varen niet

Vervoerders hebben beloofde tariefsver-hoging van 40 procent nog niet hebben ontvangen

 
Duizenden leerlingen en leerkrachten zijn vanmorgen, maandag 23 oktober 2017, de dupe geworden van het wegvallen van het schoolvervoer. De bus- en boothouders rijden en varen niet, omdat ze de beloofde tariefsverhoging van 40 procent, die in augustus zou ingaan, nog niet hebben ontvangen. 

'We worden steeds voor de gek gehouden en gaan niet telkens vragen om het geld, want we hebben duidelijk afspraken gemaakt die zwart op wit staan', zegt Stanley Ishaak, in Commewijne de coördinator van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), vandaag in de Ware Tijd.

De verhoging geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 mei 2016 en zou in kavels worden uitbetaald. Uiterlijk op 31 december zou de achterstand volledig zijn ingelopen. Dat staat in de overeenkomst die in juli is ondertekend door de OBS en het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie .

De OBS had om 136 procent verhoging gevraagd, maar nam genoegen met een voorlopige verhoging van veertig procent. Er zal nog onderhandeld worden, tot partijen helemaal tevreden zijn. De laatste tariefverhoging voor de bus en boothouders dateert van 2012 toen de brandstofprijzen waren gestegen. De verhoging bedroeg toen 35 procent.

Selikor, Curaçao, heeft voor 17e opeenvolgende jaar ISO-audit succesvol afgerond

Selikor door Nederlands bedrijf BSI geauditeerd op gebied kwaliteitsmanagement en milieubeleid


Selikor heeft voor het 17e opeenvolgende jaar de ISO-audit succesvol afgerond. Het bedrijf is 16, 17 en 18 oktober door Piet Coevert en Barry Borst van het Nederlandse bedrijf BSI, gevestigd in Amsterdam, geauditeerd op het gebied van kwaliteitsmanagement en milieubeleid. Dit jaar werd Selikor op milieubeleid gecertificeerd volgens de meest recente ISO-normen, vastgelegd in 9000:2015 en 14001:2015, zo schrijft vandaag, maandag 23 oktober 2017, het Antilliaans Dagblad

De nieuwe normen van 2015 focussen sterk op uniformiteit, synchronisatie en synergie van de verschillende processen in de organisatie. Er wordt een hoge graad van toewijding van de directie gevraagd wat betreft kwaliteit en milieumanagement.

Ook wordt er aandacht besteed aan het identificeren van risico’s die de organisatie mogelijk loopt en wat de impact daarvan zou zijn.

Amerikaans Wind Creek Hospitality (WCH) nieuwe eigenaar van Curaçao Renaissance Resort & Casino

'De resorts van niveau zullen onder de ketennaam van Renaissance blijven werken'


Wind Creek Hospitality (WCH), gevestigd te Atmore in Alabama, is de nieuwe eigenaar van zowel ArubaRenaissance Resort & Casino als Curaçao Renaissance Resort & Casino. De transactie is al van enkele maanden terug, bevestigt Rik Timmer van MetaCorp vandaag, maandag 23 oktober 2017, in het het Antilliaans Dagblad, maar werd pas afgelopen week wereldkundig gemaakt door WCH.

'De resorts van niveau zullen onder de ketennaam van Renaissance blijven werken en alle medewerkers zullen naar verwachting aanblijven', meldt de nieuwe eigenaarsmaatschappij.

Het bericht klopt, aldus Timmer. 'Het zijn de complete resorts die altijd als een integraal complex zijn gemanaged. Aan de retail-kant is het alleen de verhuur van de ruimtes. De winkels worden door derden geëxploiteerd. De cinema’s zijn nog van de Meta-groep.'

Vragen op Curaçao rond kennis van Guangdong Zhenrong Energy op terrein van olieraffinaderijen

GZE bezit geen raffinaderijen in China of elders in de wereld, exploiteert geen raffinaderijen


Ruim een jaar nadat in september 2016 de eerste afspraken met Guangdong Zhenrong Energy (GZE) werden ondertekend door toenmalig premier Ben Whiteman (Pueblo Soberano) gaan er steeds meer ‘alarmbellen’ af over dit Chinese staatsbedrijf dat zijn zinnen heeft gezet op overname van de volledige olieindustrie op Curaçao. 

Dat blijkt uit onderzoek door het Antilliaans Dagblad - zo bericht zij vandaag, maandag 23 oktober 2017 -, die al maanden bezig is om via allerlei kanalen antwoorden te krijgen op de vele vragen.

Zo blijkt GZE - dat de Isla-raffinaderij wil overnemen, feitelijk de LNG-terminal (liquefied natural gas) bij Bullenbaai wil bouwen, alsmede een nieuwe raffinaderij bij dezelfde Bullenbaai wil opzetten en daarnaast na ontmanteling van de Isla het terrein rond het Schottegat wil herontwikkelen - zelf geen kennis te hebben over en ervaring te hebben met raffinage.

GZE bezit geen raffinaderijen in China of elders in de wereld, exploiteert geen raffinaderijen en heeft geen eigen specifieke expertise ten aanzien van raffinaderijen.

Econoom Anthony Caram: 'Op korte termijn trekt de economie niet aan'

Caram niet zo positief over lichte economische groei als regering


De econoom Anthony Caram wees er gisteren in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC op - aldus Starnieuws vandaag, maandag 23 oktober 2017, dat op korte termijn de economie niet zal aantrekken. Hij is ook adviseur van de Centrale Bank van Suriname. 

Caram merkte onder andere op dat de Surinaamse munt met 130 procent is gedevalueerd in vergelijking met 2014. De koopkracht van de burgers is enorm teruggelopen. De loonindex voor de werknemers in de bouwsector is 40% lager in 2016 in vergelijking met 2014. De loonindex voor de ambtenaren is met ongeveer 35% teruggelopen. Deze cijfers zijn nog geflatteerd.Niet alleen de armen, maar de middenklasse en zelfs de rijke mensen zijn in inkomen achteruit gegaan. Rijke mensen zijn in vermogen teruggelopen.

'Het beleid heeft geleid tot versterking van de malaise die op ons afgekomen is als gevolg van de economische crisis in de wereld', stelde Caram. De mogelijkheid om via binnenlandse geldschepping te komen tot economische activiteit, is vrijwel afwezig. Daarom wordt op ruime schaal geld geleend uit het buitenland, meent de econoom. Geld lenen vindt hij geen kwade zaak, maar het moet goed worden besteed. De projecten die worden gefinancierd met het geleende geld zullen op korte termijn niet leiden tot vergroting van de productie. Er is geen eenvoudige weg om uit deze situatie te komen. Alle investeringen hebben tijd nodig.

De Nationale Assemblee behandelt politiesamenwerking tussen Suriname en Frankrijk

Overeenkomst inzake samenwerking al in augustus 2008 aan parlement aangeboden


De Nationale Assemblee vergadert morgen vanaf twaalf uur 's middags in het openbaar over de 'Overeenkomst tussen de Republiek Suriname en de Republiek Frankrijk inzake samenwerking van de politie aan weerszijden van de grens'. Dit bericht vandaag, maandag 23 oktober 2017, Starnieuws.

Al in augustus 2008 is de overeenkomst tussen Suriname en Frankrijk aangeboden aan De Nationale Assemblee. Op 29 juni 2006 is het document te Saint Laurant du Maroni ondertekend, maar er is nog geen groen licht gegeven door het college.

Frankrijk geeft steeds aan dat de politiesamenwerkingsovereenkomst van enorme importantie is voor het initiëren van andere samenwerkingsgebieden.

Zijdens Frankrijk is reeds voldaan aan de constitutionele verplichtingen, schrijft minister Yldiz Pollack-Beighle aan De Nationale Assemblee. Het ligt in de bedoeling om in het verlengde van de goedkeuring zijdens de Surinaamse regering een voorstel te doen aan Frankrijk om tot een samenwerkingsovereenkomst, gestoeld op een bredere basis op het gebied van veiligheid tussen beide landen te komen, zegt de minister.

De commissie van rapporteurs die de openbare behandeling voorbereidt, wordt geleid door André Misiekaba (NDP). De leden zijn Krishna Mathoera (VHP), Grace Watamaleo (NDP), Marinus Bee (ABOP), William Waidoe (Pertjajah Luhur) en Remy Tarnadi (NDP). De openbare behandeling is uitgeschreven voor 12.00 uur. Daarvoor moet het eindverslag eerst worden besproken in een huishoudelijke vergadering.

OWMCP vraagt RO-ministerie ruim Srd 3.6 miljoen voor het pompgemaal te Wakay

Wakay-pompgemaal heeft smeermiddelen en 600.000 liter diesel nodig


De Ware Tijd meldt vandaag, maandag 23 oktober 2017, dat het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWMCP) ruim Srd 3.6 miljoen bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling heeft gevraagd voor het pompgemaal te Wakay. De verwachting is dat er net als twee jaren geleden, vanwege de aanhoudende droogte, tot midden of eind februari ongeveer 120 dagen continu gepompt zal moeten worden. Hiervoor zijn smeermiddelen en zeshonderduizend liter diesel nodig. 

'We hebben de aanvraag tijdig ingediend', zegt OWMCP-directeur August Lila, die hoopt dat het bevloeien vlot zal verlopen. De inzaai begint officieel op 1 november. Over ongeveer een week moeten de hoofdinlaten opengesteld worden, zodat de rijstboeren water kunnen trekken uit het systeem om hun velden zaaiklaar te maken.

De waterstand in de Nanizwamp is 2.80 Surinaams Nationaal Peil (NSP). 'Het daalt gemiddeld met twee centimeter per dag, omdat enkele boeren nu al water onttrekken aan de zwamp. We verwachten dat tegen het eind van deze maand het peil op 2.40 NSP zal staan. Dat wil zeggen dat wij rond die tijd ook de Wakaypompen moeten opstarten.'

Lila heeft een beroep gedaan op de rijstboeren om in dit stadium heel zuinig om te gaan met het irrigatiewater en niet onnodig water via de afvoerleidingen te laten stromen naar de Nickerierivier. Op dit moment is er wat water in de irrigatieleidingen waardoor sommige boeren al water beginnen te trekken uit het systeem.

'We hebben ook gemerkt dat de hoofdaanvoer al opengesteld is waardoor de boeren in oostelijke polders reeds over water beschikken.' De directeur vraagt de boeren om niet op eigen gezag de pompen te bedienen, maar hun behoeften en wensen kenbaar maken bij de autoriteiten, zodat erop kan worden ingespeeld.

Manodj Hindori: 'Patiëntenzorg mag nimmer lamgelegd worden door acties en tegenacties van ruziënde partijen'

Voorzitter Nationale Ziekenhuisraad roept op tot dialoog op het hoogste niveau

'Alle dienstverleners binnen zorgsector zijn vrijwel volledig afhankelijk van gelden door ministerie van Financiën via het SZF beschikbaar gesteld'


'Door het geschil tussen de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en het Staatsziekenfonds (SZF) dreigt de situatie in de ziekenhuizen verder te escaleren en daar zullen zeker de patiënten de dupe van worden. Wij moeten met zijn allen onze leiderschapsrol nemen en snel met gepaste oplossingen komen. De patiëntenzorg aan de samenleving mag nimmer lamgelegd worden door eventuele acties en tegenacties van ruziënde partijen', stelt Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) en algemeen directeur van St. Vincentius Ziekenhuis, vandaag, maandag 23 oktober 2017, op Starnieuws.

Hindori roept op tot dialoog op het hoogste niveau. 'Van mijn zijde zou ik graag zien dat de (waarnemend) president, de minister van Financiën, de minister van Volksgezondheid, de directeur van SZF, de VMS en de NZR met spoed om de tafel gaan. Dit om de problematiek van de ziekenhuiszorg met elkaar te bespreken en om concrete oplossingen af te spreken, die dan ook onmiddellijk in werking treden.' 

De NZR roept al heel lang, dat er te weinig middelen naar de ziekenhuizen vloeien. De ziekenhuizen zijn enorm afhankelijk van de tijdigheid en de volledigheid van betalingen van het SZF.

'De NZR heeft onlangs ook een scherpe brief geschreven aan de directeur van het SZF, waarbij wij ons misnoegen hebben geuit over de hinder die wij ondervinden van de beperkte uitbetalingen van het SZF, die ook nog eens niet altijd op tijd ontvangen worden. Wij zijn vorige week uitgenodigd door de directeur van het SZF, die ons openlijk heeft uitgelegd, dat ook het SZF afhankelijk is van de premiestortingen vanuit de overheid. SZF heeft dus kennelijk een budgetprobleem, waar zowel de ziekenhuizen als ook de medische specialisten mee te maken hebben. Ik weet niet precies hoeveel de specialisten wel of niet hebben ontvangen van het SZF, ik weet wel dat de SZF directeur ons heeft gezegd dat hij inderdaad nog enkele openstaande rekeningen heeft bij een paar ziekenhuizen. De SZF directeur heeft beloofd dat zodra het ministerie van Financiën voldoende middelen heeft overgemaakt hij die achterstanden zal inlopen', legt Hindori uit.

Op zich begrijpt de NZR dat het SZF niet alleen de ziekenhuizen kan uitbetalen en andere zorgverleners niet, de gelden die het SZF ontvangt moeten verdeeld worden over de totale gezondheidssector. 'Maar, ik kan wel meegeven, dat de betalingstekorten in de ziekenhuizen enorm frustrerend werken voor zowel de ziekenhuisdirecties als de medische specialisten. De ziekenhuizen kunnen hun betalingsverplichtingen jegens personeel, specialisten en dienstverleners niet meer nakomen. Dit heeft zonder meer zijn repercussies op de dienstverlening. Om onder deze omstandigheden nog kwalitatief goede zorg aan de patiënten te verlenen is haast onmogelijk.'

De realiteit is dat thans alle dienstverleners binnen de zorgsector vrijwel volledig afhankelijk zijn van de gelden die vanuit het ministerie van Financiën via het SZF beschikbaar worden gesteld, benadrukt de NZR-voorzitter. 'Wij hopen dat er nu eindelijk prioriteit zal worden gegeven aan de financiële tekorten in de zorg en dat er op de meest korte termijn verlichting wordt gebracht in de financiële noden van de sector.'

Suriname krijgt binnenkort mond- en klauwzeer vrije status

LVV houdt bijeenkomst om positie van vrije status van MKZ te behouden en te beschermenDe afdeling Veterinaire Dienst van het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) verzorgt woensdag en donderdag (25-26 oktober) in het kader van de Mond- en Klauwzeer (MKZ) uitbraak simulatie, een bijeenkomst met betrokkenen, om de positie van vrije status van MKZ te behouden en te beschermen in Suriname, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De bijeenkomst wordt in samenwerking gedaan met PANAFTOSA (El Centro Panamericano de Fiebre Aftosa), een dochterorganisatie van de PAHO (Pan American Health Organization).

Suriname is vrij van vele beruchte dierlijke ziekten zoals MKZ, Klassieke Varkenspest (KV) en Aviaire Influenza (AI). Aangezien MKZ nog nooit is gerapporteerd in Suriname, kan het land gekenmerkt worden als ‘historisch’ vrij van deze ziekte. Om deze bijzondere positie te behouden en om het land te beschermen tegen MKZ, dienen er maatregelen te worden genomen.

Suriname deelt zeer fragiele en soms zeer toegankelijke grenzen met zijn buren, waardoor de kans op ziekte-inleiding een echte bedreiging vormt. Bovendien heeft de openstelling van het achterland de ongecontroleerde migratie van dieren verhoogd. Hierdoor wordt het moeilijker om het vee en de verspreiding van ziekten bij mens en dier te controleren. Door financiële beperkingen en andere middelen die nodig zijn om dierziekte bewaking te bewerkstelligen, kunnen controlewerkzaamheden niet optimaal worden uitgevoerd.

De toegenomen zee- en luchtreizen en de invoer van levende dieren en vlees uit (bekende geïnfecteerde) landen, legaal en illegaal, zorgen dan ook voor de noodzaak om de diergezondheid of -status te beschermen in Suriname. Aangezien preventie heel belangrijk is, wordt dan ook verwacht dat de faciliteiten beschikbaar worden gesteld, zodat het ministerie van LVV de noodzakelijke preventieve maatregelen kan treffen. De sleutel tot het succes van een dergelijk noodplan, beschreven in het MKZ-draaiboek, is afhankelijk van snelle reactie en snelle totale samenwerking van alle relevante actoren.

Andere belangrijke stappen zijn het op orde brengen van onze veterinaire wetgeving, de bedrijvenregistratie, de dierziekte surveillance en de toetsing van het MKZ-draaiboek middels een MKZ-uitbraak simulatie.

Met de versterking van de veterinaire diensten door de ondersteuning van PANAFTOSA, zal het behalen van het officieel internationaal MKZ vrije status, bewerkstelligd worden. Suriname werkt sinds 2013 nauw samen met PANAFTOSA.

De coördinatie van de MKZ-uitbraak stimulatie ligt in handen van Astrid van Sauers, werkzaam bij de Veterinaire Dienst en belast met dierziektesurveillance en -monitoring.

Marktmeester John Lecton gaat onverstoord door met opknappen Centrale Markt

Lecton heeft graag, dat de markt zichzelf bedruipt en weigert hulp overheid


De Centrale Markt krijgt momenteel een opknapbeurt zodat het aantrekkelijker wordt voor het publiek. De marktleiding is nu bezig de diverse stands een schilderbeurt te geven en de elektrificatie wordt verbeterd. Marktmeester John Lecton vertelt, aldus het Nationaal Informatie Instituut zondag 22 oktober 2017, dat momenteel parkeermogelijkheid voor bezoekers in orde wordt gemaakt. 

Hij heeft reeds gesprekken gevoerd met de EBS (NV Energie Bedrijven Suriname) en SWM (NV Surinaamsche Waterleiding Maatschappij) om aldaar een kantoor te openen zodat bezoekers van die gelegenheid gebruik maken om hun rekeningen te voldoen. Ook met het CBB (Centraal Bureau Burgerzaken) zijn gesprekken gevoerd.

Het ligt in de bedoeling om met de leiding van Telesur en MyLab na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor een unit bij de markt.

Lecton geeft aan, dat er parkeermogelijkheden zijn en wel naast de markt bij het pompgemaal. Wat nu gebeurt is dat de venters heel vroeg die plek innemen waardoor bezoekers naar andere mogelijkheden moeten uitkijken. Daar komt spoedig verandering in.

Lecton ziet graag, dat de verkoopplaats weer een centrum wordt waar burgers naar toe gaan om hun spullen te kopen en anderen te ontmoeten.

Aan de veiligheid wordt ook gewerkt en de hygiëne ter plekke heeft de volle aandacht van de marktmeester. Ofschoon het ministerie van Regionale Ontwikkeling en het districtscommissariaat altijd bereid zijn de handelsplaats een hand te helpen, weigert Lecton die hulp. Hij heeft liever dat de markt zichzelf bedruipt aangezien er genoeg mogelijkheden zijn. Er is veel gedoogd en Lecton vindt, dat er ordening doorgevoerd moet worden. De werkzaamheden aan de markt zijn al enkele weken gaande en worden uitgevoerd door enkele gedetineerden.

Hotelgast aangehouden voor diefstal tv's en andere zaken uit hotelkamers

29-Jarige man maakt er een gewoonte van om luxe goederen uit hotelkamers te stelen


Het Korps Politie Suriname meldt zondag 22 oktober 2017 pas, dat de politie van ressort Centrum van Paramaribo op woensdag 18 oktober de 29-jarige J.K. heeft aangehouden, tegen wie door een hoteleigenaar op zondag 15 oktober aangifte van diefstal van twee televisietoestellen en een mobiele telefoontoestel is gedaan. 

Op camerabeelden is duidelijk te zien hoe deze hotelgast de goederen het hotel wist uit te smokkelen. 

K. blijkt een recidivist te zijn. Het politieonderzoek toonde aan, dat de man het tot een gewoonte had gemaakt hotels in verschillende ressorten aan te doen en overal een kamer reserveerde.

Hij nam goederen als een microwave, waterkokers en televisietoestellen bij vertrek mee. De goederen zijn nog niet achterhaald, omdat hij heeft verklaard ze te hebben doorverkocht. De heler(s) wordt (worden) opgespoord.

Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is K. in verzekering gesteld.

Veranderde Nationale Kunstbeurs mooier en speelser ingericht

'Het is een soort architectonische tour geworden'


'Er is een grotere vertegenwoordiging van buitenlandse exposanten'


De komende editie van de Nationale Kunstbeurs is een verandering ondergaan. Michel Brahim, voorzitter van de Stichting Nationale Kunstbeurs, zegt zondag 22 oktober 2017 tegenover het Nationaal Informatie Instituut, NII, dat de beurs mooier en speelser is ingericht dit jaar. 

'De kabinetten waar de kunstenaars in exposeren staan niet langer in een lange rij. Er is meer ruimte gecreëerd zodat de kunstwerken op een goede afstand al te bekijken zijn. Het is een soort architectonische tour geworden', aldus Brahim.

De omtovering is volgens hem gekomen door de inzet van medebestuursleden.

Dit jaar is er verder een grotere vertegenwoordiging van buitenlandse exposanten. Er doen in totaal zeven buitenlanders mee uit onder meer Cayenne (Frans Guyana), Brazilië en Nederland. Vermeldenswaard is dat de kunstenaars de stichting zelf hebben benaderd voor deelname aan de beurs.

'We hebben altijd plannen gehad om een meer buitenlands karakter aan de beurs te geven, maar het hoofddoel is natuurlijk de promotie van onze eigen kunstenaars', zegt de voorzitter. De Surinaamse exposanten doen volgens hem immers niet onder voor hun regionale en andere internationale collega’s. Hun succesvolle exposities in het buitenland zijn het bewijs hiertoe.

Doekhie (NDP) acht derde termijn voor president Bouterse niet uitgesloten

'Geen sprake van vervanging van Bouterse als leider van de NDP'


Het is volgens NDP-Assembleelid en -hoofdbestuurslid Rachied Doekhie niet uitgesloten dat president Desi Bouterse nog een termijn als president aanzit na de verkiezingen in 2020. Binnen de politiek wordt gesuggereerd, dat gesproken wordt over de vervanging van Bouterse als leider van de NDP. Volgens Doekhie, ‘die behalve een NDP’er in hart en nieren ook boezemvriend en broer is van Bouterse’, is deze materie nooit aan de orde geweest. 

‘Als hoofdbestuurslid woon ik alle vergaderingen bij. Ik was laatst aanwezig op de jaardag van Bouterse. We hebben nog samen gedanst', aldus Doekhie zondag 22 oktober 2017 in het Dagblad Suriname.

De volksvertegenwoordiger uit Nickerie verduidelijkt dat het momenteel prima gesteld is met de gezondheidstoestand van de president. Vanaf november gaat hij zijn werkzaamheden hervatten. Doekhie vermeldt er wel bij, dat er voor verjonging gezorgd zal worden binnen de NDP. 

‘En dit heeft meneer Bouterse zelf in de hand. Het heeft totaal niets met zijn gezondheid te maken. We worden allemaal oud. Ook ik word oud. Wanneer de tijd ervoor rijp is, dan zal meneer Bouterse zelf bedanken als leider van de NDP. Echter is er nog lang geen sprake hiervan.’

‘Hij kan nog lang doorgaan als NDP-leider en zelfs nog een termijn aanzitten als president.’
De namen die in de politieke wandelgangen de ronde doen als opvolger van Bouterse zijn Ashwin Adhin, Melvin Bouva en André Misiekaba. ‘Ik weet niet vanuit welke hoek het komt. Ik heb het nooit gehoord.’

5 Maanden jonge baby door verstikking in pap omgekomen

'God alleen weet hoe en wat er met mijn kind is gebeurd'


Het Dagblad Suriname bericht zondag 22 oktober 2017, dat de ongeveer 5 maanden jonge baby Zamar Brewster maandag om het leven is gekomen door verstikking in pap. Dit blijkt uit het onderzoek van de medische deskundige. 

In gesprek met de ouders van het kind blijkt, dat Zamar op die bewuste ochtend naar de crèche was gebracht door zijn vader. Omstreeks half drie 's middags, toen de moeder bij de crèche aankwam, hoorde zij een gegil.

'Ik schrok en rende naar binnen. In de woning trof ik de man van de crècheleidster en mijn zoon aan. Ik vroeg hem wat er aan de hand was. Toen zei ze je jongen, je jongen. Samen met de echtgenoot van de crècheleidster reden wij naar de Joshua Medical Center in Paramaribo-Noord. Daar kwamen wij een verpleegkundige tegen, die ons naar het RKZ-ziekenhuis verwees. Ik reed met knipperende lichten en toeterend over straat, zodat ik snel bij het ziekenhuis zou aankomen. Daar aangekomen hebben de artsen terstond hulp geboden. Er werden allerlei apparaten aangesloten, maar helaas heeft mijn zoontje het niet gehaald.'

De behandelende arts gaf de ouders te kennen, dat hun zoontje door verstikking in pap om het leven was gekomen.

De ouders hebben nagevraagd bij de crècheleidster en het blijkt, dat het kind alleen in de kamer was. Het kind had kort daarvoor gedronken. Volgens de crècheleidster had het kindje wel opgeboerd. 'God alleen weet hoe en wat er met mijn kind is gebeurd', zegt de moeder.

De ouders van Zamar hadden 2 kinderen. Zij hebben nog een meisje van 7 jaar oud.

Vijf verdachten aangehouden voor groepsverkrachting 20-jarig meisje

Vriend van meisje en zijn vier vrienden verkrachten haar beurtelings in woning Houttuin


De politie van Wanica heeft donderdag vijf verdachten aangehouden in verband met een verkrachtingszaak. Uit het politieonderzoek blijkt, aldus het Dagblad Suriname zondag 22 oktober 2017, dat donderdag een 20-jarige dame samen met haar vriend uit was geweest. 

Volgens haar verklaring voelde zij zich op een gegeven moment niet goed, waarna zij met haar vriend naar huis zou gaan. De vriend heeft haar echter gebracht naar een woning in het politieverzorgingsgebied van Houttuin. Daar heeft hij samen met vier vrienden van hem het meisje beurtelings verkracht.

Agenten,  die de aangifte van deze verkrachting binnen kregen, startten meteen een onderzoek.

Eerst werd de vriend aangehouden en daarna de overige vier verdachten. In het belang van het verdere onderzoek is het vijftal, na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie, in verzekering gesteld. Het slachtoffer is verwezen naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo voor medische assistentie.

Ecuador verdedigt olieboringen in Yasuni regenwoud

'Er is technologie om het milieueffect te minimaliseren, om in harmonie met de natuur te leven'De manager van het staatsoliebedrijf Petroamazonas verdedigt Ecuador's plannen om de exploitatie van belangrijke oliereserves uit te breiden in een van 's werelds regenwouden met de meeste diersoorten en verzekert een minimale milieu-impact en gebruik van geschikte technologie.

Het OPEC-land zoekt bronnen om een ​​zwakke economie te revitaliseren, na een daling van de olieprijzen en een grote aardbeving. Ecuador verwacht een jaarlijkse omzet van ongeveer 2.4 miljard dollar vanaf 2022, wanneer het de ontwikkeling van de Ishpingo, Tambococha en Tiputini (ITT) velden en Block 31 voltooit, gelegen in het Yasuni National Park, een 9.820 vierkante kilometer  groot op de evenaar.

'Dit is de tweede fase van olieverkenning in Ecuador ... dat goedkope en economisch rendabele exploitatie mogelijk maakt', aldus Alex Galarraga, directeur van het oliebedrijf.

'Er is technologie om het milieueffect te minimaliseren, om in harmonie met de natuur te leven en om de meest kritieke delen van het park met uitmuntende zorg te behouden', zei hij vrijdag tegen persbureau Reuters tijdens een rondleiding in het hart van het park. Hij noemde kleinere platforms, gecompliceerde putten, hergebruik van gas en water, evenals eco-vriendelijke trajecten naar de olieinstallaties.


Yasuni National Park is al lang tijd onderwerp in cruciale milieudebatten. Voormalig president Rafael Correa had de wereld uitgedaagd om Yasuni een decennium geleden te redden. Correa heeft rijke landen gevraagd om 3.6 miljard dollar te doneren, om er niet te boren.

Het initiatief heeft minder dan 4 procent van dat bedrag ingebracht, zodat Correa zes jaar later het plan schrapte en toestemming gaf voor het boren en zei, dat de wereld had gefaald wat Ecuador betreft.

Milieu- en inheemse organisaties hebben de autoriteiten gevraagd het werk op te schorten. Tussen ITT en Block 31 bestaan de totale reserves uit meer dan 2 miljard barrels ruwe olieen heeft een investering van bijna 6 miljard dollar nodig. Petroamazonas is van plan om 26 platforms te installeren om 651 putten in het ITT-blok te boren.
De kleinste partner van OPEC produceert momenteel ongeveer 530.000 vaten per dag en verwacht 700.000 in 2022 te bereiken.

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube/El Universo/Twitter)