woensdag 20 april 2016

NDP houdt 22 april provocatieve pro-regeringsbeleid manifestatie

Manifestatie lijkt geboren uit angst voor groeiende aanhang 'We zijn Moe'

Groeiende aanhang 'We zijn Moe' leidt tot tegenprotest NDP
20-04-2016  De Surinaamse Krant


Het heeft er alle schijn van, dat regeringspartij NDP toch bevreesd is voor de meer en meer groeiende aanhang van actiegroep 'We zijn Moe' van Curtis Hofwijks. Wekelijks staan demonstranten van deze groep tegenwoordig bij De Nationale Assemblee met hun protestborden om vooral het vertrek te eisen van de regering Bouterse-II. 

De groep zwelt wekelijks aan, krijgt steeds meer gehoor binnen de samenleving, een samenleving die gebukt gaat onder de negatieve gevolgen van het financieel-economisch wanbeleid van de regeringen Bouterse-I en -II. Komende vrijdagmiddag, 22 april 2016, vanaf half zes staat de groep weer bij het parlement aan het Onafhankelijkheidsplein om haar kritisch en democratisch geluid te laten horen en te laten zien in de vorm van scherpe teksten op protestborden.

Maar, om vier uur diezelfde middag is het de NDP die een pro-regeringsbeleid manifestatie houdt op het Onafhankelijkheidsplein, zo blijkt uit een op social media circulerend affiche. Waarschijnlijk aangespoord door de NDP-leiding lijkt er aangestuurd te worden op een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van het regeringsbeleid. Immers, de NDP-manifestatie heeft alle ingrediënten van een doelbewuste provocatieve actie in de richting van actiegroep 'We zijn Moe' en haar trekker Curtis Hofwijks, gelet op het tijdstip van de NDP-manifestatie op het plein, met zicht op de demonstranten van 'We zijn Moe'.

De achterban van president Desi Bouterse zou worden opgeroepen om het staatshoofd te ondersteunen bij de presentatie van het herstelplan van het International Monetair Fonds (IMF) in De Nationale Assemblee.

Maar, conclusie kan niet anders zijn, dan dat president Desi Bouterse en zijn regeringsteam toch beducht zijn voor de impact in de samenleving van de volhardende protesten van 'We zijn Moe', de actiegroep die kan vertrouwen op een gestaag groeiende en brede aanhang.

De NDP lijkt te worden gebruikt, ingezet, om de gedreven actievoerders van 'We zijn Moe' de wind uit de zeilen te nemen.

En mocht 's avonds de conclusie kunnen worden getrokken, dat er 's middags meer mensen op het plein stonden (NDP) dan er voor ('We zijn Moe'), dan zal de NDP ongetwijfeld op een misleidende wijze propageren, dat er onder de samenleving meer aanhang is voor het regeringsbeleid dan er tegen. Maar, iedereen weet dat de werkelijkheid anders in elkaar steekt en dat een pinarende en hosselende samenleving, gebukt gaand onder het wanbeleid van de regering, nimmer steun kan en zal geven aan een dergelijk beleid.

(Red. De Surinaamse Krant, woensdag 20 april 2016)

zondag 3 april 2016

Den Blauwvinger: Avondvierdaagse Paramaribo voor gezonde leefstijl met dank aan..... Fernandes-bedrijven en McDonald's

COLUMN: Organisatie Avondvierdaagse kiest verkeerde sponsoren om aandacht te vragen voor.....obesitas

Laat organisator Purcy Oliveira bij zichzelf te rade gaan....

03-04-2016  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Leuk, gezellig en gezond. We doen mee aan de 52 editie van de Avondvierdaagse, georganiseerd door Purcy Oliveira van de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS) – die overigens ook voorzitter is van de Surinaamse Kankerpatiënten Vereniging – , en wandelen 30 en 31 maart en 1 en 2 april iedere middag en avond tussen de tien en veertien kilometer. Heerlijk, gezond. Dit jaar is het thema van de vierdaagse 'Obesitas is Negatieve Ballast'. Prima, mooi, maar waarom laat je je in vredesnaam als organisatie sponsoren door Fernandes Bottling, Fernandes Bakkerij, Fernandes Snacks en Fernandes Ice Cream en als klap op de vuurpijl ook nog eens door fastfoodketen McDonald's? 'Obesitas is Negatieve Ballast', ja, mede dankzij genoemde bedrijven, en we drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was! Nergens een kritisch woord te horen en te zien.

Geloofwaardigheid organisator in geding
Hoe geloofwaardig ben je als Purcy Oliveira als je voor je Avondvierdaagse met het woord 'obesitas' centraal in de slogan kiest voor in de kern zeer ongezonde bedrijven? Het is feitelijk een schande. Overigens wordt door de organisatie nergens, niet op haar internetsite en niet op haar Facebookpagina, uitgelegd waarom dit jaar als slogan is gekozen voor 'Obesitas is Negatieve Ballast' laat staan dat informatie wordt verstrekt over obesitas. Neen, Oliveira wil slechte een pakkend thema met een in het oog springend woord.

Wie de moeite neemt om eens wat websites van Fernandes te bezoeken kan bijvoorbeeld zien en lezen hoeveel suiker er zit in een flesje Fanta Orange wof Fernandes soft. De voedingswaarde van Fanta Orange per 250 milliliter is:


De voedingswaarde van Fernandes Softdrinks Cream Ginger per portie van 250 milliliter.

Dan laten we voor het gemak de snacks, gebak en het ijs weg. Gezond? Neen. De Fernandes Group deels kiezen als sponsor voor de Avondvierdaagse is dan ook niet te begrijpen, dan slechts in financiële zin voor de organisatie. Met gezondheid hebben Fernandes Bottling, -Snacks, -Ice Cream en -Bakkerij niets van doen, in tegendeel. Met obesitas daarentegen wel, in bevorderende en dus negatieve zin welteverstaan.

McDonald's zorgt juist voor obesitas als negatieve ballast
Natuurlijk is McDonald's als sponsor van de Avondvierdaagse nog een graadje erger misplaatst. Financiën – geld in de AVD-pot – wegen kennelijk zwaarder dan principes en oprechtheid bij Oliveira. Wereldwijd blijkt uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken, dat deze fastfoodketen bijdraagt aan obesitas. Het geeft dan ook geen pas om voor dit bedrijf te kiezen als sponsor van een sportevenement waarbij de slogan luidt 'Obesitas is Negatieve Ballast'.

Met regelmaat is McDonald's de afgelopen jaren negatief in het nieuws geweest vanwege de aantoonbare link tussen het bedrijf en de toename van obesitas-patiënten. Ondanks het feit, dat McDonald's de laatste jaren heeft geïnvesteerd om meer de nadruk te leggen op gezondere menu's, inclusief salades, groente en ontbijtsandwiches.

Een Braziliaanse rechtbank bepaalde eind oktober 2010, dat McDonald's een voormalige manager van een van zijn vestigingen omgerekend ruim 12.500 euro moest betalen, omdat de man dertig kilo was aangekomen in de twaalf jaar dat hij voor de fastfoodketen werkzaam was. De toen 32-jarige man verklaarde zich gedwongen te hebben gevoeld het aanbod van zijn vestiging iedere dag zelf te proeven om de kwaliteit in de gaten te houden. Hij deed dit uit angst voor de zogeheten 'mystery clients' die door McDonald's naar hun restaurants worden gestuurd. De rechter vond een schadevergoeding op zijn plaats.

Begin februari 2014 gaf de bedrijfsleider van een McDonald's op Curaçao toe tegenover de nieuwswebsite CaribischNetwerk, dat het eten in zijn zaak meehelpt aan de hoge obesitas score onder lokale bewoners op het eiland (2 op de 3) maar zei zich er niet voor verantwoordelijk te voelen.

Bewoners, politici en zelfs de burgemeester van de Franse hoofdstad Parijs waren het eind mei 2015 erover eens, dat de opmars van McDonald's moest stoppen. De koning van het broodje hamburger was niet langer welkom in de buurt van scholen. De Amerikaanse fastfoodketen deed al enkele jaren pogingen om in het hart van Parijs, vlakbij Les Halles, een grote drie verdiepingen tellende vestiging te openen. 'Dat is tegenover een school en nog eens binnen een straal van 300 meter van zes andere scholen. Daarmee bedreigt het de gezondheid van onze kinderen', aldus het comité 'Pas de Mac Do' (geen McDonald's). 'Alle studies wijzen uit, dat obesitas bij kinderen verband houdt met de aanwezigheid van fastfood in de buurt van hun school.'
Het zijn slechts een paar voorbeelden uit zeer velen.

Laat blunderende Oliveira in de spiegel kijken
De Avondvierdaagse is weer achter de rug. Oliveira kan gaan evalueren. Maar, laat hij vooral eens in de spiegel kijken en zich eens afvragen of de sponsoren dit jaar wel zo'n goede keuze zijn geweest. Een gezond evenement als een avondvierdaagse moet juist afstand nemen van sponsorbedrijven die voor de gezondheid ongezonde producten produceren. Bedrijven die nota bene met hun producten bijdragen aan obesitas.

Het was een grote blunder van Oliveira, die waarschijnlijk principes aan de kant heeft gezet voor geld. De man die ook nog eens voorzitter is van de Surinaamse Kankerpatiënten Vereniging heeft in ieder geval aan geloofwaardigheid ingeboet. Hij doet er verstandig om voor de Avondvierdaagse van 2017 op zoek te gaan naar nieuwe sponsoren, tenzij hij dan het gebruik van suikers met een slogan wil gaan stimuleren....

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
3 april 2016
Amsterdam-Paramaribo