zaterdag 25 november 2017

Jongetje (5) op Aruba overleden aan gevolgen ernstige mishandeling

De moeder en stiefvader zijn opgepakt - Broer Roshandrick (3), roepnaam Eugene, wordt vermist


Een 5-jarige jongen is overleden op Aruba na een vermoedelijke mishandeling. Zijn broertje (3) wordt nog vermist. De moeder en stiefvader zijn opgepakt. Dat meldt Caribisch Netwerk, onderdeel van NTR zaterdag 25 november 2017. 

De vijfjarige Rishandro zou woensdag in San Nicolas zijn opgenomen in het ziekenhuis met gebroken ribben, een hersenbloeding, verschillende littekens en ademhalingsproblemen.

Volgens zijn moeder was hij ’gevallen in een speeltuin’, maar artsen geloofden dat niet. Het ziekenhuispersoneel had genoeg aanwijzingen om aan zware mishandeling te denken.



De jongen overleed vrijdag aan zijn verwondingen, zo is nu bekend geworden.
Voor Rishandro wordt volgende week een stille tocht georganiseerd.

Zijn broer Roshandrick (3), roepnaam Eugene, wordt vermist. De politie zou inmiddels een zoekactie hebben ingesteld.





NPS-voorzitter Gregory Rusland ergert zich aan de wantoestanden en misstanden

'De tijd is rijp dat er verantwoord beleid wordt geformuleerd en uitgevoerd'


Dat de onafhankelijkheid van Suriname, die op 25 november 1975 plaatsvond, groeipijnen met zich mee zou brengen, was verwachtbaar. Echter, ergert NPS-voorzitter Gregory Rusland zich aan de wantoestanden en misstanden waarmee deze jonge republiek steeds geconfronteerd wordt.

Rusland brengt bij de herdenking van 42 jaar onafhankelijkheid hulde aan de moedige leiders die een bijdrage hebben geleverd bij de totstandkoming van deze belangrijke dag. Daarbij wordt vooral de standvastige benadering van oud NPS-voorzitter Henck Arron geprezen. 

Volgens Rusland heeft het Surinaamse volk ondanks de tegenstellingen die er daags vóór de onafhankelijkheid waren, aan de wereldgemeenschap bewezen dat Suriname instaat was om bij elkaar te komen en de rust en vrede te bewaren. Het uitgangspunt was om verder gezamenlijk te werken aan de opbouw van Suriname. De noodkreet die bij Srefidensi anno 2017 wordt gedaan, is dat er ernstige verbetering komt in het bestuur van dit land. 

'Wij kunnen de conclusie trekken dat het niet zo door kan gaan. De tijd is rijp dat er verantwoord beleid wordt geformuleerd en uitgevoerd', stelt Rusland. Volgens hem moeten de instituten die nodig zijn als pilaren van onze ontwikkeling ook de gelegenheid krijgen om die ontwikkelingsdoelen in te vullen. 

Er moet voor gezorgd worden, dat het land op verantwoorde manier bestuurd wordt, zodat de financiën aanwezig zijn om de noden die er zijn bij de bevolking, te verlichten. De verdiencapaciteit moet opgevijzeld worden, waardoor er gerichte investeringen in onder andere het onderwijs, gezondheidssector, sport en recreatie gedaan kunnen worden. Deze aanpak zorgt voor een beter leven en perspectief voor het volk. 

'Wij moeten ervoor zorgen dat wij de juiste leiders kiezen die instaat zijn om op verstandige wijze ons land te regeren. Wanneer wij dat niet doen en experimenteren zullen wij klappen blijven krijgen.'

Rusland meent dat gekapt moet worden met deze ontwikkelingspijnen die het land nu moet doorlopen en die zich vaker hebben gemanifesteerd door onkundig leiderschap en vriendjespolitiek. De benadering van de onafhankelijkheid dat steeds heeft gegolden sinds de oprichting van de NPS, was om op eigen benen te kunnen staan door een traject van ontwikkeling en groei van land en volk uit te zetten. 

Hij zegt dat het de taak is van elk individu om alle positieve en ervaren krachten bij elkaar te krijgen om zo te kunnen werken aan het verlichten van de noden van vooral de mofina wans (minst draagkrachtigen). 'Want ik geloof erin dat wij dan pas kunnen realiseren dat ons nageslacht een goed leven zal hebben.'

Rusland wenst de gemeenschap een bezinningsvolle Srefidensi toe.

Chan Santokhi: 'Waarom lukt het ons niet na 42 jaar, waarom kunnen we het niet?'

'Na ruim 4 decennia van staatkundige zelfstandigheid zijn wij nog in grote mate afhankelijk van het buitenland'


Aan alle Srananuma’s en man’s, 

42 Jaren geleden maakte ik de onafhankelijkheid van Suriname mee als een jongeman van 15 jaar via de radio. Woonachtig te Lelydorp aan de Sastrodisoemoweg, waar er geen elektra, waterleiding en asfaltwegen waren, hadden wij geen tv, en ik wilde graag naar het stadion gaan om de sfeer mee te maken, echter hadden wij geen transportmiddelen en 's avonds reden er ook geen bussen. Maar, de spanning en de emoties waren ook voelbaar via de radio. 

Ik voelde mij trots! Ik zag velen uit mijn buurt, maar ook in mijn familie, in die periode vertrekken naar Nederland, als gevolg van de onzekerheid. Ik bleef! Pas in 1978 vertrok ik naar Nederland om te studeren aan de Nederlandse Politie Academie en keerde in september 1982, direct na de studie terug, om mijn land te dienen.Toen heerste er opnieuw een periode van onzekerheid en mensen namen weer hun toevlucht tot Nederland. Ik ben hier gebleven en ik zal hier ook blijven! 

Als we de balans van 42 jaar onafhankelijkheid opmaken dan zien we, dat na ruim vier decennia van staatkundige zelfstandigheid wij technologisch, intellectueel en financieel-economisch nog in grote mate afhankelijk zijn van het buitenland. 

Daartegenover ervaren we steeds, dat Suriname wordt aangeduid als een potentieel rijk land en nog niet zo lang geleden werd ons land zelfs het zeventiende rijkste land ter wereld genoemd. Vrijwel iedere Surinamer zal zich dan ook afvragen hoe het komt, dat wij als soevereine Staat, al meer dan veertig jaar, er maar niet in slagen de enorme rijkdommen aan natuurlijke en menselijke hulpbronnen te gebruiken om sociaal-maatschappelijk welzijn voor eenieder te realiseren en de levensstandaard van al onze Srananmans naar een hoger niveau te tillen. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? En wij Surinamers zijn toch geen domme mensen? Per slot van rekening bedraagt het aantal inwoners van ons land maar een half miljoen. 

Op onze nationale dag, 25 november, acht ik het daarom een gepast moment waarop iedere landgenoot zich moet gaan bezinnen over het antwoord op de vraag: 'Waarom lukt het ons niet? of, Waarom kunnen we het niet?' 

Voor mij staat het vast, dat na 42 jaar onafhankelijkheid het van wezenlijk belang is voor ons als natie, dat alle actoren, waaronder: de private en publieke sector, de burgersamenleving, Ngo's, sociaal-maatschappelijke organisaties en politieke partijen, maar ook de Surinamers in diaspora, hun verantwoordelijkheid nemen en gezamenlijk, door bundeling van kennis en krachten, geraken tot een lange termijn ontwikkelingsvisie. Deze ontwikkelingsvisie zal dan in nationaal beleid moeten worden omgezet en door middel van o.a. beleidsmaatregelen, relevante wet- en regelgeving tot uitvoering worden gebracht. 

Misschien dat we, arbeidend op weg naar onze betere toekomst, af en toe, vallen. Maar, we zullen daar lessen uit leren en iedere keer weer opstaan en sterker daaruit komen. 

Ik twijfel er niet aan, dat uiteindelijk wij Srananmans zelf de formule van het traject naar onze zonnige toekomst zullen ontwikkelen. Maar, dan is het nu wel de hoogste tijd dat wij met z’n allen een nationale daad stellen door resoluut het tij te keren en hand in hand uit het diepe dal klauteren. 
De Surinaamse natie, ...dat zijn wij. 

Ik wens jullie allemaal, in het bijzonder Srananuma’s en man’s, een bezinningsvolle Onafhankelijkheidsdag toe. God bless you all.

Lelydorp, 25 november 2017. 
Chan Santokhi

NDP: 'We klauteren thans uit een financieel-economisch diep dal'

'Ondanks de moeilijke tijden is viering van Onafhankelijkheidsdag patriottistische aangelegenheid'


De Onafhankelijkheidsdag is een jaarlijks terugkerende nationale feestdag in ons land. Suriname verkreeg de onafhankelijkheid, zijn vrijheid van Nederlandse overheersing, op 25 november 1975. Deze dag is van eminent belang voor alle Surinamers. 

De 42e jaardag van de republiek Suriname wordt dit jaar in Brokopondo gevierd. Toen Bouterse aantrad als president heeft hij het besluit genomen om dit nationaal feest behalve in Paramaribo ook in de andere districten te houden. Intussen zijn Nickerie, Wanica, Para en Commewijne aan de beurt gekomen. Het district van goud, hout en energie zoals DNA-lid Finisie zijn geboortedistrict noemt, wordt vandaag dus aangedaan. De euforie in Brokopondo is begrijpelijk, ten top! 

De onafhankelijkheidsbeweging in ons land werd door de politiek geïnitieerd. De voor- en tegenstanders stonden in het begin heel scherp tegenover elkaar, waarbij partijen van de oude politiek er niet voor schroomden etnische en rassensentimenten te bespelen. Edoch werd na heftige debatten en acties van voor- en tegenstanders de onafhankelijkheid toch een feit. De onafhankelijkheid was dus geen verworven onafhankelijkheid op basis van de volkswil, maar op basis van de wil van politici. 

Hoe het ook zei, de onafhankelijkheid is een feit en herinnert ons eraan dat onze Surinamers enorme offers hebben gebracht om de republiek Suriname gestalte te geven. Het nationalisme en de natievorming werden aangewakkerd en begonnen gestalte te krijgen met de komst van de revolutie in 1980. De zeer jonge republiek was op zoek naar haar eigen identiteit en trachtte vorm te geven aan de ideologie van één Suriname waarin eenheid en solidariteit centraal zouden staan. Het proces van éénwording ondervond bijzonder veel tegenstand van externe krachten en interne krachten gedreven door externe krachten. Velen hebben zich enorme opofferingen getroost in het genoemde proces. Hun opofferingen inspireren ons om van ons land te houden en in hetzelfde spoor voort te gaan. 

De afgelopen vier decennia zijn in politiek en financieel-economisch vlak zeer bewogen geweest voor Suriname. We klauteren thans uit een financieel-economisch diep dal. Een dal dat de zeer kwetsbare economische structuur en zwakke en corruptie gevoelige publieke sector ten grondslag heeft. Hoe negatief sommige ontwikkelingen ook zijn, ze zijn onderdeel van het groeiproces van ons land. Groei en ontwikkeling gaan nu eenmaal gepaard met pijnen en leermomenten. 

Gelukkig groeit het besef bij politici, beleidsmakers en het volk dat we eindelijk de economie moeten diversifiëren en het eigene moeten waarderen. Dit breedgedragen besef, maar vooral de acties van regeringszijde om de economische basis daadwerkelijk te verbreden, geven een extra lichtpunt bij de herdenking en viering van 42 jaar Srefidensi.

Zoals gezegd vieren we op deze dag onze vrijheid. Onze democratische rechten als burgers van Suriname zijn verzekerd. Wij genieten ook de klassieke en sociale grondrechten welke door onze grondwet worden gegarandeerd. We zijn een self-rule democratische natie. We hebben kiesrecht. We hebben het recht om onze regering te kiezen, enz. 

Evenwel dienen we te beseffen, dat de zoete geur van de vrijheid die wij hebben niet een vanzelfsprekendheid is en dient daarom bewaakt en gekoesterd te worden door keihard te (blijven) werken aan de economische en politieke zelfstandigheid. 

Als ik hoor hoe sommige politici ons oproepen om terug te gaan in de boezem van het voormalig moederland, dan is het hierboven gestelde zeer van belang. Op elke Onafhankelijkheidsdag houdt de president van het land een toespraak waarin hij zich tot de natie richt en ook tot degenen die het land op een of andere bijzondere wijze uitdragen. Er worden optochten gehouden door onze gewapende machten. Na alle formele verplichtingen wordt er naar hartenlust gefeest. 

Ondanks de moeilijke tijden die wij als land meemaken, is de viering van onze Onafhankelijkheidsdag voor elke Surinamer een patriottistische aangelegenheid. Laat ook bij deze 42e Onafhankelijkheidsdag het gevoel van eenheid en solidariteit onze harten verlichten en laten jong en oud gemotiveerd zijn om een bijdrage te (blijven) leveren aan de opbouw van ons geliefd Suriname. God zij met ons Suriname, Hij verheft ons heerlijk land! 

De Nationale Democratische Partij wenst alle Surinamers in binnen- en buitenland een Swit’ Srefidensi dey toe.

Dagblad Trouw: 'Over een bank die bijna omvalt zwijgen we niet'

'Een aanval op persoonlijke integriteit van 'anti-Surinaamse' journalist is klassieke afleidingstruc'

Suriname, Brazilië en Chili ondertekenen trilateraal project inzake voedselveiligheid

(Bron foto: LVV)
Chili en Brazilië bezitten de technische capaciteiten met betrekking tot voedsel- veiligheid


In de grote vergaderzaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) heeft vrijdag 23 november 2017 de ondertekening van het trilaterale project tussen Suriname, Brazilië en Chili plaatsgevonden. Dit project heeft betrekking op het aspect voedselveiligheid, zo bericht het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Tijdens de ondertekening werd Suriname vertegenwoordigd door minister Soeresh Algoe van LVV en minister Yldiz Pollack-Beighle van BuZa. Brazilië werd vertegenwoordigd door residerend ambassadeur Laudemar Aguiar. 

De toenemende globalisering van de productie van, en de handel in, planten en plantaardige producten en het wereldwijde toerisme resulteert in een sterke toename van het risico van de introductie en verspreiding van plantenziekten en -plagen. Schadelijke organismen kunnen ernstige economische en ecologische effecten hebben als die zich vestigen in een nieuwe omgeving. Het is dus van groot belang om de juiste controle- en onderzoekswerkzaamheden en aanpak (bij constatering van schadelijke organismen) te kunnen doen met betrekking tot voedselveiligheid.

In dit kader worden de agrarische gezondheid en het voedselveiligheidssysteem versterkt middels dit project.

Zowel Chili als Brazilië bezitten de technische capaciteiten met betrekking tot voedselveiligheid en deze kennis zullen zij aan Suriname overdragen. Er zal onder andere worden gewerkt aan de versterking van de technische capaciteiten van de inspectie diensten van het ministerie van LVV, met name de inspectie, monitoring en bemonstering, het opzetten van een geïntegreerd nationale systeem voor voedselveiligheid en -kwaliteit, en het opstellen van strategie voor risicocommunicatie en management.

Ambassadeur Aguiar gaf aan, dat Brazilië de samenwerking met Suriname wil intensiveren. Tussen de twee landen lopen projecten op het gebied van educatie, gezondheid, justitie, defensie en de agrarische sector. Momenteel zijn er twee agrarische projecten tussen Suriname en Brazilië gaande, te weten kwaliteits- en opbrengstverbetering van hooglandrijst in het binnenland en het opzetten van een controle- en monitoringsprogramma voor de Carambola fruitvlieg.

Argentijnse president Macri haalt hard uit naar marineleiding.in vermissingszaak ARA San Juan

(Bron foto's: Twitter)
Macri kondigt aan dat hij de chef van de marine Marcelo Srur zal ontslaan


De Argentijnse regering wist pas nadat de pers alarm had geslagen, dat de onderzeeër San Juan vermist was. President Mauricio Macri heeft gisteren hard uitgehaald naar de Argentijnse marineleiding. Die heeft uit wantrouwen in eerste instantie hulp uit Brazilië, Chili en Groot-Brittannië bij het zoeken naar de San Juan geweigerd. De president kondigde aan dat hij de chef van de marine Marcelo Srur zal ontslaan.

De Argentijnse president Mauricio Macri laat de verdwijning van de al meer dan een week vermiste onderzeeër ARA San Juan grondig onderzoeken. 
'Een serieus en diepgaand onderzoek moet aan het licht brengen waarom er zich op een duikboot in perfecte technische staat blijkbaar een explosie heeft voorgedaan', zei Macri gisteren, vrijdag 24 november 2017, in zijn eerste publieke verklaring sinds de duikboot negen dagen geleden van de radar verdween.
Er moet eerst achterhaald worden wat er is gebeurd en waarom, vooraleer naar verantwoordelijken wordt gezocht.


Minister van Defensie Oscar Aguad wist pas 48 uur nadat de kapitein van de San Juan er melding van had gemaakt, dat er problemen waren geweest aan boord van het vaartuig. Ook wil hij nu weten of de duikboot, die in 1983 te water werd gelaten, nog steeds uitgerust was met zijn oorspronkelijke Duitse accu’s.

Inmiddels is zelfs bij de familieleden van de 44 opvarenden de hoop vervlogen dat hun geliefden nog levend gevonden zullen worden.

Donderdag werd bekend, dat er een explosie was waargenomen in het gebied waar de duikboot zich bevond. Bovendien heeft het vaartuig, dat tien dagen geleden voor het laatst een teken van leven had gegeven, maar een zuurstofvoorraad voor zeven dagen aan boord.

Donderdagavond laat verlieten de laatste familieleden de marinebasis waar ze wachtten op nieuws van hun geliefden. 'Op dit moment heb ik geen hoop meer dat ze terug zullen komen', verklaarde Marias Villareal, de moeder van een van de opvarenden.

(Bron: TeleSUR)
 (Suriname Mirror/De Telegraaf/Clarin/Twitter/La Nacion)

'Op Curaçao is voldoende chirurgische capaciteit om gemis van chirurg te ondervangen'

Inspecteur-generaal Volksgezondheid Huurman wil dat Fa Si Oen toegang tot Sehos wordt geweigerd


Op Curaçao is voldoende chirurgische capaciteit om het al dan niet tijdelijk gemis van een chirurg - in dit geval dr. Patrick Fa Si Oen - te ondervangen, zo staat in het verweerschrift van de Inspecteur-generaal Volksgezondheid Jan Huurman in de zaak die het Advent Ziekenhuis heeft aangespannen, aldus vandaag, zaterdag 25 november 2017, het Antilliaans Dagblad.

Huurman wil dat Fa Si Oen de toegang tot het ziekenhuis wordt geweigerd. Er is geen spoedeisend belang in deze zaak, aldus het verweer. 'De Inspecteur is te allen tijde bereid om met Advent te overleggen over de patiëntveiligheid. Advent behoeft slechts de documenten te overleggen waarin wordt aangegeven dat aan de voorwaarden van het rapport Klein is voldaan. Het is juist de onwil van de zijde van Advent om mee te werken aan het voldoen aan de voorwaarden.'

In de beschikking van de Inspecteur van 8 november wordt de directie van Advent Ziekenhuis opgedragen om dr. Fa Si Oen de toegang tot het ziekenhuis te ontzeggen. Omdat volgens een auditrapport van Klein de patiëntveiligheid in het Sehos in het jaar 2013 in het gedrang is gekomen door een ruzie tussen chirurgen Michel Berry en Patrick Fa Si Oen, die hiervoor in 2016, bijna drie jaar later, werden geschorst.

Zorgen bij Toezichthouder Cft over de financiën van Curaçao

'De overheidsfinanciën laat een verdere verslechtering zien'

College financieel toezicht wil binnen twee weken concrete en uitgewerkte plannen voor actie zien


Toezichthouder Cft maakt zich in verband met de financiën van Curaçao ‘zorgen’ over het realisatiebeeld tot en met het derde kwartaal. 'De overheidsfinanciën laat een verdere verslechtering zien.' Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 25 november 2017.

Het College financieel toezicht wil, amper een ruime maand voor de jaarwisseling, binnen twee weken concrete en uitgewerkte plannen voor actie zien.

Waar bij het resultaat tot en met het tweede kwartaal (eind juni) nog sprake was van een voorlopig tekort op de gewone dienst van 31,7 miljoen gulden is het voorlopig tekort tot en met september toegenomen tot 57 miljoen. Daar komt nog een bedrag van 50,2 miljoen bij voor reeds aangegane verplichtingen, ofwel de nog te materialiseren lasten. Dit resulteert in een voorlopig tekort van 107,2 miljoen. In de derde Uitvoeringsrapportage van financiën worden voor het oplossen van dit tekort twee stelposten van in totaal 102,5 miljoen opgevoerd.

Project 'Trotse Surinamer', initiatief van Melvin Bouva, gestart op Christiaan Davidschool

'Dit is het project dat vooral jongeren trots moet maken om Surinamer te zijn'

(Bron foto: Facebook/Bouva)

Het project 'Trotse Surinamer' is gisteren gestart op de Christiaan Davidschool. Dit initiatief is afkomstig van Melvin Bouva (NDP), Assembleelid èn vicevoorzitter van De Nationale Assemblee. 'Dit is het project dat meer Surinamersm maar vooral jongeren trots moet maken om Surinamer te zijn. En het begint met liefde voor je land', zei Bouva. 

Voor dit project heeft Bouva een Surinaamse vlag overhandigd aan de schoolleider. Ook is een poster ontwikkeld waarop de betekenis van de kleuren van de vlag staan. Verder staat het wapen van Suriname helemaal uitgelegd er op. Ook beide coupletten van het volkslied ontbreken niet op de poster. Volgens de initiatiefnemer zijn er nog veel mensen die de betekenis van de symbolen niet kennen.



Hij geeft aan dat dit project dient als stimulans voor het vergroten van de vaderlandsliefde. 'We willen veel doen wat past binnen de idealen van de natie Suriname. Onze vlag, ons volkslied. Daar willen wij meer vorm en inhoud aan gaan geven. Vooral wat past binnen de idealen van de vlag als we praten over een gouden toekomst, als we praten over vruchtbaarheid, de liefde, progressiviteit', aldus Bouva.

Hij meent, dat middels dit initiatief de kennis op het gebied van de vlag, het wapen en het volkslied verruimd zal worden. Bouva gaf aan voldoening te hebben als hij ziet, dat er met meer respect wordt omgegaan met onze vlag en dat het volkslied vol trots wordt gezongen.


'Dat ik niet meer hoef te rijden langs een overheidsgebouw, kantoor, school en zie dat de vlag onderste boven hangt en er verlept bijstaat. Vandaar dat bij de jongeren gestart wordt met de opvoeding.'

In eerste instantie wordt het project op 15 scholen uitgevoerd in Paramaribo. In het volgende traject wordt het aantal verruimd.

Bouva zei, dat er ook Facebook-pagina is aangemaakt en dat de beweging ook van hieruit wil werken aan 'de idealen van ons vlag, wapen en volkslied zoals vaderlandsliefde, eenheid en progressiviteit onder Surinamers'.

Schoolleidster Audrey Luckham is blij met dit initiatief. Ze zei, dat tijdens de vlaggenparade de kinderen al normen en waarden worden bijgebracht. Als voorbeeld illustreert zij, dat de jongeren een aangepaste houding moeten aannemen en uit volle borst het volkslied meezingen. 'Ik denk dat de toespraak van meneer Bouva de kinderen heeft getriggerd dat ze van hun land moeten houden. Ik ben er vaker bezig met ze maar ik hoop dat als ze het nu van iemand van buiten horen ze verder gemotiveerd raken.'

Vereniging van Apothekers: 'SZF heeft uitbetalingen over september nog niet voldaan'

'Deze situatie brengt de dienstverlening in gevaar'


De Vereniging van Apothekers in Suriname (VvA) stelt vandaag, zaterdag 25 november 2017, via een persbericht, dat de uitbetalingen door het Staatsziekenfonds (SZF) over de maand september 2017 aan de apotheken nog steeds niet hebben plaatsgevonden. De organisatie wijst er op, dat het al bijna december is. Deze situatie brengt de dienstverlening in gevaar, aldus de VvA

Het SZF is veruit de grootste financierder in de gezondheidszorg en het uitblijven van betalingen aan dienstverleners zal leiden tot onoverkomelijke problemen. Apotheken zijn daardoor niet in staat om voldoende medicijnen aan te kopen en om aan hun andere betalingsverplichtingen te voldoen.

Indien de betalingen aan de apotheken niet spoedig plaatsvinden, zullen de apotheken buiten hun schuld om de dienstverlening aan de samenleving op zeer korte termijn niet meer kunnen garanderen.

'De VvA hoopt uiteraard dat het niet zover komt maar ziet zich genoodzaakt om de samenleving in dit stadium alvast hierover te informeren.'

DA'91: 'Mama Sranan smacht naar nieuw, inspirerend en eerlijk leiderschap'

'De opdracht is aan ons als Surinamers te waken voor onze vrede, stabiliteit en vooruitgang'

'Wij zijn een veerkrachtig volk en willen leven en werken in een vrij land waar recht en waarheid heerst'


42 Jaar geleden toen wij onze onafhankelijkheid verkregen en vol trots ons volkslied aanhieven, onze eigen Grondwet beloofden na te leven en te verdedigen, en naar onze rechtsstaat al wat goed is te betrachten, hadden wij verwacht dat wij vandaag een samenleving zouden hebben gecreëerd waar het voor alle Surinamers goed toeven zou zijn. 

Vanaf onze onafhankelijkheid hebben wij als volk ons land geleid, er zijn fouten gemaakt, maar ook solide bouwstenen gelegd waar onze jongeren een welvarende toekomst op zouden hebben kunnen bouwen. Helaas moeten wij anno 2017 vaststellen dat onze sociaaleconomische omstandigheid er rooskleuriger uit hadden kunnen zien. En toch mag ook dit ons als volk niet ontmoedigen. 

Wij hebben vanaf de kolonisatie van ons land, tot de dictatoriale periode uit de jaren '80 en alles wat daarna gevolgd is, bewezen dat wij niet opgeven. Wij zijn een veerkrachtig volk en willen leven en werken in een vrij land waar recht en waarheid heerst. Ons gevoel van Srefidensi is verankerd in de geest van hard werken, veerkracht en toewijding aan de ontwikkeling van ons land, voor vandaag en de vele generaties die na ons zullen volgen. 

Onze onafhankelijkheid herinnert ons aan het offer van moedige Surinaamse mannen en vrouwen en hun toewijding aan vrijheid door strijd en opoffering. Ook vandaag zal de instandhouding van deze vrijheid en onafhankelijkheid offers, moed en strijdvaardigheid van ons vragen. De constante aanvallen op de rechtsstaat en de corrupte politiekvoering die wij vandaag de dag ervaren zijn opzettelijke pogingen om ons geloof in onszelf, in de democratie en de gelijke rechten van ons allen kapot te maken. 

Gelijkheid, rechtvaardigheid en vrijheid zijn in onze visie de pijlers van de Onafhankelijkheids-droom die wij nu al 42 jaar koesteren. Onze uitdaging is om deze droom nu in realiteit om te zetten. Wij als Surinaams volk zullen daarom bewuste en nieuwe keuzen moeten maken, politiek andere keuzen. Wij zullen politieke leiders moeten kiezen die aan de principiële en harde vereisten voldoen om paal en perk te stellen aan onder andere criminaliteit in het bestuur van ons land en tegelijkertijd nieuwe wegen te banen en wereldwijd deuren te openen voor groei van onze totale samenleving. 

DA’91 houdt vast aan onze visie dat Suriname een land is voor alle Surinamers hier thuis en ook voor hen die in diaspora zijn. Wij zijn een land voor eenieder die zich onderwerpt aan de moraliteit van ons volk en de wetten van ons land. 

42 Jaar onafhankelijkheid is een opportuun moment om als samenleving ons besef te herbevestigen dat wij heel serieus willen zijn in duurzaam omgaan met ons milieu. Naast het stimuleren van duurzaam ondernemen en de ethiek van hard werken, is het nodig het ideologische bewustzijn van onze mensen te verhogen. Een verhoogd ideologisch bewustzijn is essentieel om alle positieve krachten te mobiliseren om voor onze gemeenschappelijke belangen op te komen! Mama Sranan, smacht dan ook naar nieuw, inspirerend en eerlijk leiderschap. Leiderschap dat bekend is met de basisbeginselen van democratie, de duurzame ontwikkelingsroute, een nieuwe politieke agenda, de weg naar een Suriname waar goed onderwijs, kwaliteits gezondheidszorg en een baan voor iedereen tot de realiteit van elke dag behoren. Dit alles op basis van democratische beginselen. 

Wij allen zijn een onontkenbaar product van dit land, en dit land is eigendom van ons allemaal. Het is onze verantwoordelijkheid om deze nalatenschap voor de komende generaties veilig te stellen. Dit zullen wij moeten doen door de vrede en welvaart te garanderen door bereid te zijn wat goed is te behouden en onbevreesd datgene dat verkeerd is te corrigeren. Deze correcties zullen niet altijd gemakkelijk zijn en evenmin altijd populair. 

Met deze Surinaamse opstelling als basis is er een bijzondere en waardige toekomst voor ons Suriname. Een toekomst waarin we kracht genereren om onze ontwikkelingspotentie om te zetten in realiteit, onze rijkdommen in te zetten met wijsheid en onze macht aan te wenden ter realisatie van onze gemeenschappelijke idealen. Ondermijning van deze idealen mogen wij niet accepteren. 

De opdracht is aan ons als Surinamers te waken voor onze vrede, stabiliteit en vooruitgang. 

DA’91 en ik wensen alle Surinamers een vreedzame Srefidensi viering toe! 

Angelic del Castilho 
Voorzitter

Bisschop van Paramaribo Karel Choennie installeert adviescommissie

(Bron foto's: Bisdom Paramaribo)
Commissie moet bisschop helpen bouwen aan een vreedzamer Suriname na het 8 decemberproces


Bisschop Karel Choennie heeft gisteren een adviescommissie geïnstalleerd, die de geestelijke moet gaan bijstaan en adviseren in zijn aanbod aan president Desi Bouterse om 'te helpen bouwen aan een vreedzamer Suriname, na het 8 decemberstrafproces'. De bisschoppelijke commissie gaat niet samenwerken met het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, benadrukte Choennie op een persconferentie, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 25 november 2017. 

De commissie bestaat uit Wim Udenhout, Stanley Raghoebarsing, bisschop Emile Ritfeld, Marie Levens, Cornelis Ardjosemito, Margo Waterval, Harold Rusland, pandit Rabinder Nandoe, Hans Breeveld, Robbert Bipat en pandita Soesila Baldew-Malhoe. Zij zijn deskundigen op religieus, politiek, maatschappelijk, bestuurlijk en juridisch (internationale mensenrechten) gebied. Choennie is zorgvuldig geweest bij het vaststellen van de commissie. 'Ik heb lang gezocht en veel mensen gesproken. Na veel gebed heb ik deze mensen uitgekozen van wie ik meen dat ze integer en deskundig zijn, en dat ze Suriname op de eerste plaats stellen. Ik heb mensen uitgekozen die in Suriname geloven.'

Choennie zei, dat ook gesproken is met integere personen uit de NDP, maar die wilden geen zitting nemen in de adviescommissie. De adviescommissie en Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld verschillen op één punt van elkaar, gaf Choennie aan. 'Het strafproces moet ongehinderd voortgaan. Dat is het enige punt van verschil, de rest zijn overeenkomsten.'

Het comité van Humprey Jeroe en Sandew Hira is geen voorstander van het straffen van de daders en verantwoordelijken van de moord op 15 mannen op 8 december 1982. Bouterse, toen legerbevelhebber, is de hoofdverdachte. Tegen hem is een gevangenisstraf van 20 jaar geëist. Het strafproces zal geen oplossing brengen en staat waarheidsvinding in de weg, hebben Jeroe en Hira aangegeven.

Dat het rechtsproces ongehinderd doorgaat is een van de hoofdlijnen om het doel van monseigneur Choennie te bereiken, aldud Stanley Raghoebarsing, secretaris van de adviescommissie. 'Het doel is om de complexe problematiek die is ontstaan na de 8 decembermoorden en de samenleving verdeeld heeft, om te buigen en om te zetten naar kansen voor een meer saamhorige en vreedzaam toekomst.'

Een andere hoofdlijn is dat het hoofdstuk rond de 8 decembermoorden vreedzaam tot een eind behoorlijk wordt afgesloten, juridisch, politiek en maatschappelijk. Dit betekent genoegdoening voor de nabestaanden.

De laatste hoofdlijn is dat er garanties komen dat na het proces de ontwikkelingen vreedzaam verlopen en Suriname een nieuwe kans gegeven wordt tot natievorming. Het Comité Christelijke Kerken (CCK) en de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) hebben al steun toegezegd. 'De Vereniging van Volle Evangelie en Pinkster gemeenten en -bedieningen hebben haar standpunten rondom het proces van verzoening, de rechtspraak en het 8 decemberproces kenbaar gemaakt en hebben toegezegd daarover in contact te blijven', aldus Choennie.

De bisschop deelde mee, dat hij ook met het Vaticaan, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en met het International Centre for Transitional Justice gesprekken voert. Het Vaticaan en de OAS hebben toestemming van de regering nodig om te kunnen werken in het land. 'Een unieke kans voor de president.' 



Hieronder een gisteren door het bisdom Paramaribo uitgegeven persbericht over de commissie.


http://www.bisdomparamaribo.org/nieuws-rss-feed/342-bisschop-van-paramaribo-mgr-k-choennie-installeert-adviescommissie

Bisschop van Paramaribo mgr. K. Choennie installeert adviescommissie 


Op vrijdag 24 november installeerde de bisschop van Paramaribo, mgr. Karel Choennie een commissie die hem zal bijstaan en adviseren in zijn aanbod aan president Bouterse om te helpen bouwen aan een vreedzamer Suriname, na het 8-decemberproces. 

De Commissie bestaat uit Wim Udenhout, Stanley Raghoebarsing, bisschop Emile Ritfeld, Marie Levens, Cornelis Ardjosemito, Margo Waterval, Harold Rusland, pandit Rabinder Nandoe, Hans Breeveld, Robbert Bipat en pandita Soesila Baldew-Malhoe. 
Bij de selectie van leden is gekeken naar expertise, maatschappelijke gedragenheid en brede herkenbaarheid. 

In februari j.l. voerde de bisschop overleg met de president en bood hem zijn diensten aan voor een vreedzaam natraject na afronding van het 8-decemberproces, gebaseerd op recht, eerlijkheid en barmhartigheid. Het voorstel van de bisschop komt onder andere neer op een ongehinderde afronding van het 8-decemberproces en een respectvolle afsluiting van dit donkere hoofdstuk in de geschiedenis. 

Door wijs leiderschap kan een eventuele dreigende turbulente situatie voorkomen worden en juist omgezet worden in een nieuwe weg tot eenheid en saamhorigheid in ons land. Moreel en juridisch gezag kunnen helpen in voorbereiding en uitvoering. De bisschop heeft daartoe de hulp ingeroepen van het Vaticaan en de OAS. Het Vaticaan heeft schriftelijk medewerking toegezegd, de OAS heeft mondeling toegezegd en wacht op een officiële uitnodiging die van de regering moet uitgaan. Maar, het allerbelangrijkste is dat nationale leiders de wil hebben om te doen wat goed is. Die wil schijnt aanwezig te zijn. 

Op 1 maart tekenden de bisschop en de president een gezamenlijke verklaring waarin de bereidheid werd vastgelegd. 

In Suriname is toenemend begrip ontstaan en is van verschillende zijden steun betuigd aan het initiatief van de bisschop, o.a. door het Comité Christelijke Kerken en de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS). Voorts heeft de bisschop ook de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten en –bedieningen in Suriname geconsulteerd en zijn hebben hun standpunten rondom het proces van verzoening, de rechtspraak en het 8-decemberproces kenbaar gemaakt, en toegezegd om daarover in contact te blijven. 

De bisschop is van mening dat er een historische kans ligt om goede keuzes te maken die bepalend kunnen zijn voor een goede toekomst van ons land: die kans mag niet verloren gaan. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor de president. 

Paramaribo, 24 november 2017 

------------------------------------------------ 

Instelling Adviescommissie 
Achtergrond 
Begin 2017 heeft bisschop Karel Choennie gesprekken gevoerd met o.a. de president van de republiek, en de voorzitter van De Nationale Assemblee, met nabestaanden van de slachtoffers van de 8-decembermoorden, alsook met internationale organisaties, in de zoektocht naar nationale verzoening na voltooiing van het rechtsproces van de 8-decembermoorden. Inzichten verschillen, er is hoop maar vooral ook twijfel en afwachting. 

Gaandeweg is er duidelijkheid en begrip gegroeid over het initiatief. De overkoepelende religieuze organisaties in ons land, m.n. het Comité Christelijke Kerken en de Interreligieuze Raad in Suriname, hebben inmiddels de steun gegeven. Voorts heeft de bisschop ook de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten in Suriname geconsulteerd en zij hebben hun standpunten rondom het proces van verzoening, de rechtspraak en het 8-decemberproces kenbaar gemaakt, en toegezegd om daarover in contact te blijven. Het Vaticaan en de Organisatie van Amerikaanse Staten hebben eveneens medewerking toegezegd. 

Er ligt een historische kans om goede keuzes te maken, bepalend voor een betere, meer harmonieuze en vreedzame toekomst van ons land: die kans mag niet verloren gaan. In het initiatief is een belangrijke rol weggelegd voor de president van de Republiek. 

Doel van het initiatief 
Het doel van het initiatief is om de complexe problematiek die is voortgevloeid uit de 8-december moorden en de samenleving verdeeld heeft, om te buigen en om te zetten in kansen voor een meer saamhorige en vreedzame toekomst. 

De hoofdlijnen om dit doel te kunnen bereiken zijn de volgende: 
• het recht en het rechtsproces van de 8-decembermoorden vinden ongehinderd voortgang; 
• het hoofdstuk rondom de 8-decembermoorden wordt vreedzaam tot een einde gebracht en afgesloten, juridisch, politiek en maatschappelijk. Dit houdt onder meer in dat er genoegdoening wordt geschonken aan slachtoffers en nabestaanden. 

Er komen garanties dat de ontwikkelingen na het proces zich vreedzaam voltrekken en dat Suriname een nieuwe kans gegeven wordt tot natievorming. De nadruk van het initiatief ligt op ‘healing’. De gevoeligheid en het ingrijpende karakter van het onderwerp in vrijwel alle maatschappelijke aspecten vereisen zicht op, en expertise in meerdere disciplines. Het belangrijkste is evenwel dat alle betrokkenen de oprechte wil koesteren om een vreedzame toekomst te helpen scheppen na het rechtsproces. 

Instelling Adviescommissie 
Het is nodig dat de bisschop beschikt over een adviescommissie met wie hij in overleg kan treden en die hem van advies kan dienen. De leden van deze Commissie beschikken over expertise en ervaring op diverse gebieden die relevant zijn voor de taak van de Commissie, en wel zodanig dat zij individueel alsook als Commissie vertrouwen uitstralen en herkenbaar zijn voor de totale gemeenschap. 

Per heden wordt ingesteld de Adviescommissie bestaande uit de volgende leden: 
• Drs. Wim Udenhout 
• Drs. Kermechend Stanley Raghoebarsing (Secretaris) 
• Bisschop Emile Ritfeld 
• Dr. Marie Levens 
• Dhr. Cornelis Ardjosemito 
• Mr. Margo Waterval 
• Dhr. Harold Rusland 
• Dr. Robbert Bipat 
• Dr. Hans Breeveld 
• Pandit Rabinder Nandoe Tewari 
• Pandita Soeshila Baldew-Malhoe 

De Commissie is ingesteld voor onbepaalde tijd. Zij wordt geleid door mgr. Karel Choennie en heeft een adviserende taak. De individuele leden alsook de Commissie als geheel nemen geen eigen initiatieven, zij adviseren de bisschop. De interne communicatie wordt verzorgd door het Secretariaat van de Commissie, de externe communicatie is voorbehouden aan bisschop Karel Choennie. 

Paramaribo, 24 november 2017 
Rooms Katholiek Bisdom Paramaribo

Torarica Hotel & Casino trekt zich terug als hoofdsponsor van Summer Fights 2

'Bijzondere omstandigheden hebben geleid tot het cancelen van Summer Fights 2'


Torarica Hotel & Casino heeft zich teruggetrokken als hoofdsponsor van Summer Fights 2. Het thaiboksgala, dat zaterdag zou worden gehouden op de tennisbanen van Torarica, vindt geen doorgang, aldus de Ware Tijd vrijdag 24 november 2017.

In een vrijdag uitgegeven persverklaring wordt gesproken over 'bijzondere omstandigheden' die hebben geleid tot het cancelen van Summer Fights 2. 'Op 22 november heeft er zich na de persconferentie op het poolterras van Torarica Hotel & Casino een bijzonder voorval voorgedaan. Hierna is besloten het evenement geen voortgang te laten vinden', aldus de hotelketen.

De Ware Tijd beich te hebben vernomen, dat er een gevecht is uitgebroken tussen de gebroeders Simson (Angelo en Donneghy) en Etien Thezalus.

Voor Summer Fights 2, dat georganiseerd werd door Starfighters Promotion, werd al geruime tijd reclame gemaakt. Een aantal buitenlandse vechters is al in Suriname. Ook zijn toegangskaarten verkocht. Torarica zegt dat de mensen voor restitutie vanaf vrijdagmiddag bij het hotel terecht kunnen op vertoon van hun toegangskaart.

Prachtige blauwe vogelspin ontdekt in Guyana

Onderzoekers ontdekten meer dan 30 soorten die waarschijnlijk nieuw zijn voor de wetenschap

(Bron foto: Andrew Snyder)

Wetenschappers hebben een prachtige blauwe vogelspin ontdekt onder een groot aantal nieuwe soorten in Zuid-Amerika. Onderzoekers ontdekten meer dan 30 soorten die waarschijnlijk nieuw zijn voor de wetenschap tijdens een onderzoek van een maand, maart 2014, in het Kaieteur National Park (KNP) en het Upper Potaro-gebied in Guyana.

Naast de tarantula, zijn andere nieuwe soorten ontdekt, waaronder een kikker, libellen en kevers, volgens een 214 pagina's tellend rapport (zie onderaan) van het Wereld Natuur Fonds Guianas, de Universiteit van Guyana, en de Protected Areas Commission en Global Wildlife Conservation, aldus Fox News vrijdag 24 november 2017.

De tweede in een reeks rapporten over de rijke biodiversiteit van Guyana, de studie benadrukt het belang voor de regio van natuurbehoud. Het onderzoek vond plaats in maart 2014, en deskundigen stellen, dat veel soorten die werden gevonden uniek zijn voor het gebied.

'Vijftien procent van de vissen die door het team werden ingezameld, zijn endemisch voor de drainage van de Potaro-rivier, terwijl veel van de vogels, amfibieën en zoogdieren beperkte woongebieden hebben die alleen te vinden zijn in de Guyana-hooglanden en het Guyana-schild', aldus Global Wildlife Conservation in een verklaring.

Beschreven als de 'broeikas van de wereld', is het Guiana Shield een uitgestrekte rotsformatie verspreid over een deel van Noordoost-Zuid-Amerika. Naast Guyana ligt het schild in Suriname, Frans Guyana en Venezuela, evenals delen van Brazilië en Colombia.



De hoger gelegen gebieden van het schild staan ​​bekend als de Guyana-hooglanden. 'Guyana is een van 's werelds belangrijkste landen voor behoud van biodiversiteit, met het op één na hoogste percentage bosbedekking op aarde, hoge niveaus van biologische diversiteit en soorten die nergens anders te vinden zijn', zegt Global Wildlife Conservation.

'Historisch gezien werd de biodiversiteit van Guyana natuurlijk beschermd vanwege de lage bevolkingsdichtheid en het feit dat een groot deel van het land ontoegankelijk was.'

Vorig jaar kondigden wetenschappers de ontdekking aan van zeven nieuwe diersoorten in Bolivia, waaronder drie kikkers, drie hagedissen en een meerval. Ook vorig jaar werd in een rapport van het Wereld Natuur Fonds de ontdekking belicht van 163 nieuwe soorten in de Greater Mekong regio in Zuidoost-Azië, waaronder een 'Klingon Newt'.



(Suriname Mirror/Fox News/YouTube/Scribd Suriname Mirror)

Een van de machtigste drugsbaronnen van Colombia gedood

Luis Orlando Padierna alias ‘Inglaterra’ in departement Norte de Santander gedood tijdens militaire operatie

(Bron foto: Twitter)

Tijdens een militaire operatie in het oosten van Colombia is een van de machtigste drugsbaronnen van het Zuid-Amerikaanse land om het leven gekomen. Luis Orlando Padierna alias ‘Inglaterra’ werd in het departement Norte de Santander aan de grens met Venezuela gedood. Dat deelde president Juan Manuel Santos donderdag lokale tijd mee, aldus diverse nationale en internationale media vrijdag 24 november 2017.


Padierna was de nummer twee van de Golf-clan, het machtigste misdaadsyndicaat van Colombia.


'Wie misdaden blijft plegen, eindigt in het graf of in de gevangenis', waarschuwde het staatshoofd. De Golf-clan had onlangs voorgesteld te capituleren. Politieke onderhandelingen over een vredesakkoord, zoals met de linkse guerrillabeweging FARC, sloot de regering evenwel uit.

Het leger en de politie pakken het misdaadsyndicaat hard aan en hebben al een resem kopstukken gevat of gedood. De Golf-clan is ontstaan uit rechtse paramilitairen.



De bende is verwikkeld in drugssmokkel, illegale mijnbouw en afpersing. Ze wordt ook verantwoordelijk geacht voor vele moorden en ontheemdingen. Clanbaas Dairo Úsuga alias 'Otoniel' is de meestgezochte man van het land. Er is een premie van vijf miljoen dollar uitgeloofd voor wie hem in de handen van Justitie kan spelen.


(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/Belga/Twitter/YouTube/El Colombiano/El Tiempo)

Jong Peruaans meisje (9) zwanger gemaakt door haar verkrachter, haar stiefvader

Zwangerschap pas in vijfde maand ontdekt, te laat voor abortus



Een negen jaar jong Peruaans meisje is zwanger gemaakt door haar vermeende verkrachter - haar stiefvader -. Ze zou, naar verluidt, tot tien keer per dag seksueel zijn misbruikt. De zwangerschap van het jonge meisje werd pas ontdekt toen ze vijf maanden zwanger was en het te laat was voor haar om een ​​abortus te hebben, aldus lokale nieuwsberichten.

Het misbruik werd pas ontdekt toen haar moeder merkte, dat haar dochter een grote bobbel op haar buik ontwikkelde. Lina Violeta Julca Rios nam haar dochter van hun huis in Ventanilla, in de centrale Peruviaanse provincie Callao, naar een privé medisch centrum waar een echografie haar vijf maanden zwangerschap aan het licht bracht.



Volgens het meisje vond het misbruik plaats in het huis toen andere familieleden er niet waren en  tien keer per dag. De familie van het zwangere meisje verzocht om het volledige gewicht van de wet tegen Chambergo Tapia te laten instellen.

Ze hebben ook financiële hulp gevraagd voor de legale en psychologische ondersteuning die ze de komende maanden nodig zullen hebben, omdat van het meisje verwacht wordt dat het de baby zal dragen tot de geboorte..

De Peruaanse minister voor Vrouwenzaken, Ana Maria Choquehuanca, heeft gezegd dat er richtlijnen zijn om de daders van minderjarigen een maximale straf te geven.

(Suriname Mirror/Ojo.pe/Daily Mail/Panamericana.pe/YouTube)