zondag 13 oktober 2019

Noodweer treft Paramaribo - Compleet dak van woning weggewaaid

Rukwinden richten veel schade aan in Paramaribo-NoordOp verschillende plekken in Paramaribo-Noord hebben rukwinden, gepaard gaand met zware regenval en onweer, zondag 13 oktober 2019 achter in de middag huisgehouden. De lucht zag asgrauw en om vijf uur leek het al donker. Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie, die samen met zijn collega Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme en ressortraadslid van Rainville, Anwar Moenne, ter plekke is, biedt gelijk hulp aan een van de getroffenen. 

Het complete dak van een woning op de hoek van de Medon- en Achillesstraat is weggewaaid. Het dak is terechtgekomen tegen een ander huis.

Minister Chotkan zegt op Starnieuws, dat de schade aan de woning enorm is. Er is ook waterschade geleden. Hij heeft gelijk ook contact gemaakt met zijn collega Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, omdat ook een elektriciteitsmast behoorlijk is beschadigd. Door de schade is er ook geen stroom in de omgeving.

Voor aanpak van een waterleidingbuis die ook beschadigd is, heeft zijn collega Tsang al contact gemaakt met de Surinaamse Waterleiding Maatschappij. De schade op diverse plekken wordt in kaart gebracht.


De politie en het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) zijn ook reeds in beeld. Chotkan deelt mee dat verschillende diensten ingeschakeld zijn, zodat er gelijk hulp kan worden geboden. Gedetineerden zullen worden ingezet om het puin te helpen ruimen. De bewindsman is blij dat mensen geen ongelukken hebben gehad.

De tv-kanalen van ABC (4-1 en 4-2) verdwenen rond vijf uur prompt uit de lucht, kennelijk niet bestand tegen wat noodweer.


Bromfietser (58) overlijdt na te zijn aangereden door auto

Automobilist verleent geen voorrang aan Humphrey Windzak


De 58-jarige bromfietser Humphrey Windzak is gistermiddag dodelijk aangereden op de kruising van de Wicherstraat en de Hofstede Crull’laan door een 27-jarige automobilist. Dit bericht het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 13 oktober 2019.

Agenten troffen bij aankomst op de plek het levenloze lichaam van de bromfietser aan. Een ingeschakelde arts stelde de dood officieel vast.

Uit het voorlopig onderzoek is komen vast te staan, dat de automobilist kort voor de aanrijding over de Wicherstraat reed, komende vanuit de richting van de Van Sommelsdijckstraat en gaande in de richting van de Mahonylaan. De bromfietser, die over de Hofstede Crull’laan reed, kwam vanuit de Wilhelminastraat gaande in de richting van de Grote Combeweg.

Gekomen op de kruising gevormd van de Wicherstraat en de Hofstede Crull’laan, heeft de automobilist geen voorrang verleend aan de bromfietser met als gevolg de aanrijding met dodelijke afloop.

De automobilist werd overgebracht naar het politiebureau en is na te zijn voorgeleid heengezonden.

Mexico maakt zich op voor Día de los Muertos en Gran Desfile de Día de Muertos

Speciale delegatie uit China neemt deel aan Gran Desfile de Día de MuertosDe kleurrijke praalwagens, gekostumeerde dansers en muziek van twee parades vieren dit jaar de Día de los Muertos in Mexico-Stad. Nu in zijn vierde jaar, begint de Internationale Día de los Muertos Parade 2019 op 27 oktober met 10 gigantische poppen, drie allegorische praalwagens en 24 met de hand geduwde praalwagens.

De dag moet echter niet worden verward met de Gran Desfile de Día de Muertos die op 2 november in de straten van de hoofdstad zal plaatsvinden.


De eerste van de twee parades vertrekt vanuit de Zócalo in het historische centrum van Mexico-Stad en baant zich een weg naar het westen langs de 5 de Mayo en Benito Juárez tot de Paseo de la Reforma-laan, die deze zal volgen naar het Chapultepec-park. Van daaruit gaat het noordwaarts naar Polanco, waar het eindigt.

De gigantische poppen zijn gemaakt door leden van het kunstcollectief Última Hora, die ook de griezelige rekwisieten hebben gemaakt die worden gebruikt in de James Bond-film Spectre. De parade zal ook een mobiel altaar bevatten, gemaakt door de ontwerpgroep Neografika, die heeft samengewerkt met bedrijven zoals Grupo Xcaret in de Riviera Maya.De parade van vorig jaar bracht twee miljoen mensen naar de straten van Mexico-stad om het te vieren, en naar schatting 10 miljoen mensen bekeken het op televisie.

De stoet van dit jaar zal één kilometer meten van begin tot eind en zal ongeveer zes kilometer afleggen op zijn route.

De Gran Desfile de Día de Muertos begint aan de Paseo de la Reforma-laan en eindigt bij de Zócalo. Aan het evenement van dit jaar zal een speciale delegatie uit China deelnemen, die een ritueel presenteert dat vergelijkbaar is met Día de los Muertos, evenals een traditionele drakendans.(Suriname Mirror/Mexico News Daily/El Universal/mexico.as.com/Twitter/ Instagram)

Zo'n 2.000 mensen zonder papieren uit Midden-Amerika, Cuba en Haïti op weg naar Mexicaanse president

Migranten willen vrij naar de Amerikaanse grens reizen


Bijna 2.000 mensen zonder papieren uit Midden-Amerika, Cuba en Haïti hebben  zaterdagochtend 12 oktober 2019 de stad Tapachula in Chiapas verlaten voor een ​​reis naar het noorden, naar Mexico-Stad om steun te vragen aan president López Obrador. 


De migranten waren al zes maanden gestrand in Tapachula, 45 kilometer van de grens met Guatemala, wachtend op het Instituto Nacional de Migración (INM) om hun immigratiestatus te regulariseren zodat ze vrij naar de Amerikaanse grens konden reizen. Maar, migranten hebben geen vrije doorgang naar het noorden gekregen sinds Mexico in juni overeenkwam migranten zonder papieren onder druk te zetten, onder druk van de VS


'We gaan naar Mexico City om te spreken met president López Obrador', zei mensenrechtenactivist Luis García Villagrán. Ze zijn van plan de president te vragen de situatie op te lossen waarin duizenden migranten maanden aan de zuidgrens hebben doorgebracht.

De karavaan vertrok zaterdag rond half vijf 's morgens vanuit het park Miguel Hidalgo, een vertrekpunt voor veel eerdere karavanen van Midden-Amerikaanse migranten. Ze werden gevolgd door de federale politie en vergezeld door een ambulance.

(Suriname Mirror/Mexico News Daily/Twitter)

Jaguar speelt met een plastic fles in de Pantanal, Brazilië

Wildgids en fotograaf Paul Goldstein legt unieke beelden vast- Met plastic les spelende jaguar toont voortdurende oorlog tegen plastic
- Goldstein hoopt dat de foto's een affiche worden voor plasticmisbruik en zijn afgrijselijke wereldwijde verspreiding'


Een Britse fotograaf heeft een wilde jaguar vastgelegd die met een weggegooide plastic fles speelt in een reeks aangrijpende foto's in navolging van de voortdurende oorlog tegen plastic. Wildgids en fotograaf Paul Goldstein, was deze week getuige van de verontrustende scènes in de Pantanal, 's werelds grootste tropische wetland, Brazilië. 

De foto's tonen een driejarige mannetjes jaguar die met een groene plastic fles speelt nadat hij deze met zijn kaken uit de stroom had gevit. Het roofdier merkt de fles op die in het water ligt voordat hij naar de stroom komt, terwijl een andere jaguar nestelt in het gras op de oever.
Paul zei: 'Deze fles zou tijdens het natte seizoen stroomafwaarts hebben gedreven, maar het moet wel een geur hebben gehad om deze jongen aan te trekken. Een tiental mensen begeleiden om jaguars in hun eigen uitgestrekte achtertuin van wetlands te zien, is en blijft een sensatie, maar dit soort scènes zijn dat niet.' 

De fotograaf zei ook, dat de scène 'verontrustend' was, maar hoopt dat de foto's een 'affiche worden voor plasticmisbruik en zijn afgrijselijke wereldwijde verspreiding'.


Plastic zakken en flessen zijn verboden in landen als Rwanda, Kenia en Tanzania, die wereldwijd 40 landen vormen die het gebruik ervan hebben verboden, beperkt of belast. 'Ik hoop dat dit beeld mensen schokt, maar nog belangrijker: ik hoop dat het politici tot actie aanzet, omdat drastisch plastisch misbruik het omslagpunt heeft bereikt.'

'Veel mensen zijn zich nu ongelooflijk bewust van dit probleem en zetten enorme stappen om hun plastic inname te verminderen of uit te roeien, maar deze waardige acties zullen er alleen echt toe doen wanneer regeringen stoppen met het bottelen van moedige beslissingen.'

(Suriname Mirror/Daily Mail/India Times)

VHP eist gedegen onderzoek naar Israëlisch bedrijf LR Group Limited.

Assembleeleden VHP niet op hoogte van contract met LVV


De VHP eist een gedegen onderzoek naar het Israëlische bedrijf LR Group Limited. De partij stelt vandaag, zondag 13 oktober 2019, in een verklaring dat geen van haar Assembleeleden op de hoogte is van het contract dat getekend is met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). In het contract is een clausule opgenomen dat de overheid geen enkele bemoeienis mag hebben met de uitvoering van het project op straffe van een boete. 

Waarom is er geen transparant beleid rond het contract van het ministerie van LVV met de Israëlische LR Group Limited, vraagt de partij zich af. Er wordt gesteld, dat volgens het contract het ministerie van LVV de opdrachtgever is. Kan het dan zo zijn, dat een overheidsinstantie het contract tekent met de Israëlische LR Group Limited voor een agro-industriële park en daarna mag er verder geen overheidsbemoeienis zijn?

'Regering bent u niet weer bezig een deel van uw soevereiniteit weg te geven, zoals bij de Brokopondo overeenkomst en nu weer met dit contract van LR Group Limited? Regering, u hebt een beroep gedaan op werkgevers, werknemers, leden van vakbonden, ngo’s, op allen die zich moeten realiseren dat hun strategie, plannen en acties mede gebaseerd moeten zijn op de nationale ontwikkelingsstrategieën die in consensus ontwikkeld en aangenomen zijn. U stelt ook in uw Ontwikkelingsplan, dat de regering kan worden aangesproken op deze ontwikkelingsdoelen, -principes en -waarden'

'De sector wil geen tweede debacle van een cassavefabriek, waarbij enkele individuen zich verrijkt hebben met beschikbare fondsen. Het opzetten van de fabriek heeft in totaal Srd 10 miljoen gekost die door schenkingen en financiering vanuit de Staat werd betaald. Sinds de grootse opening in 2012 staat de fabriek in het district Para er verlaten bij. De VHP doet daarom een beroep op regering Bouterse om conform de door haar gestelde principes in haar Ontwikkelingsplan 2017-2021 te handelen met het nodige realisme.'

Directeur Tjong-Ahin van MI-GLIS blokkeert werkcomputers stakend personeel

(Bron foto: rhizasu.com)
'We hebben alle recht om de mensen te ontslaan, het is onrechtmatige staking'


Silvano Tjong-Ahin, directeur van het Management Instituut Grondregistratie en Land Informatie Systeem (MI-GLIS), heeft de werkcomputers van het stakend personeel laten blokkeren. Ook is hij van plan om de 'dienstweigeraars' de laan uit te sturen. 'We hebben alle recht om de mensen te ontslaan, omdat het gaat om een onrechtmatige staking. Het gaat om dienstweigering', beweert Tjong-Ahin vandaag, zondag 13 oktober 2019, in de Ware Tijd

Ondanks dat de leiding van het instituut de mensen meerdere keren heeft aangeschreven om het werk te hervatten, weigeren ze hieraan gevolg te geven. Hij blijft er ook bij dat er geen sprake kan zijn van een personeelsbond als die niet conform de wettelijke regels is opgericht. 'De oprichting moet plaatsvinden in een algemene ledenvergadering en we willen statuten van de bond zien', aldus Tjong-Ahin. 'Ook kunnen we onmogelijk om de tafel gaan met een bond die begint met een staking.' 

Tjong-Ahin heeft geen goed woord over voor vakbondsman Ronald Hooghart die aangeeft voorzitter te zijn van de bond bij het MI-GLIS. 'Hij stort de mensen in een avontuur. Laat de bond dan de mensen uitbetalen.' De directeur zegt dat de vakbondsman aangeeft dat hij de mensen bedreigt. Ook heeft Hooghart hem een dictator genoemd. 'Hooghart zegt dat 45 mensen achter de bond staan, maar hij wordt nu slechts door een groep van dertien mensen ondersteund.'

Een deel van het stakend personeel voelt zich bedreigd. 'Wij kunnen niet werken, omdat onze computers zijn afgesloten vanaf wij in beraad zijn. De computers van de collega's die zich uit het beraad hebben getrokken zijn weer geactiveerd', vertelt een personeelslid dat uit vrees voor rancune anoniem wil blijven.

Uit broodvrees heeft ongeveer de helft het werk weer opgepakt. De andere 25 werknemers staken door. Zij hebben brieven ontvangen waarin staat dat het principe 'no work no pay' zal worden toegepast.

Deel van een grote boom in Paramaribo valt op trottoir en wegdek

Takken breken van boom bij kruising tussen Dr. Sophie Redmond- en Frederik Derbystraat


Waterkant.net bericht vandaag, zondag 13 oktober 2019, dat weer een deel van een grote boom nabij de kruising tussen de Dr. Sophie Redmondstraat en de Frederik Derbystraat in Paramaribo op het trottoir en wegdek terecht is gekomen. 

Dit gebeurde zaterdagmiddag rond vier. Er liep op het moment dat de takken naar beneden kwamen niemand op het trottoir.


Manschappen van het Korps Brandweer Suriname hebben de weg en het trottoir meteen weer vrij gemaakt door de takken te zagen.

Het is overigens niet de eerste keer dat delen van een boom op die plek neerkomen. In april dit jaar was het ook al raak.

Delen van boom op wegdek en trottoir terecht gekomen in Suriname

Alternatief 2020 (A20) van voorganger Reyme geproclameerd - Partij wil een 'technisch kabinet'...

Christelijke partij bindt strijd aan tegen fundamenteel onrecht

(Bron foto: A20)
- ''Suriname eerst' moet nieuwe gedachtegang zijn bij elke Surinamer, ook politici'
- 'In de 8 decemberkwestie moet gerechtigheid komen'


De politieke partij Alternatief 2020 (A20) is gisteren in de Banquet Hall van Hotel Torarica geproclameerd. 'Wan tra fasi de, het kan anders', zeiden voorzitter Steven Reyme (voorganger van Logos International) en zijn bestuursleden, aldus Starnieuws vandaag, zondag 1 oktober 2019.

Reyme kiest voor het dienende leiderschap van Jezus Christus. De christelijke partij bindt de strijd aan tegen 'fundamenteel onrecht'. 'Dit is alles wat te maken heeft met wetten en regels, die niet nageleefd worden. Dingen moeten niet langer met de mantel der liefde worden bedekt, criminelen wordt op allerlei manieren de hand boven het hoofd gehouden. Ook in de 8 decemberkwestie moet  gerechtigheid komen. Law and order komen terug', sprak Reyme.


De partij wil vaderlandsliefde aanwakkeren zodat 'Suriname eerst' de nieuwe gedachtegang wordt bij elke Surinamer, ook politici.

'De enorme leningen, de Suralco-kwestie, goud deals, de systematische vernietiging van de eigen binnenlandse productie, de schade aan het milieu, getuigen dat er geen sprake is van vaderlandsliefde wordt er geïllustreerd. Gebleken is dat de verschillende politieke systemen sinds de srefidensi, niet in staat zijn om een populatie van 500.000 mensen te managen. Het is ook meer dan duidelijk dat van die systemen slechts kleine groepen beter werden. Het land heeft teveel natuurlijke hulpbronnen en menselijke potentie om anno 2019 nog arm te zijn, geeft de politieke organisatie aan.'

Reyme en zijn bestuursleden willen het voorbeeld zijn van 'dienstbaar leiderschap'. Leiders, die net als Jezus Christus, onbaatzuchtig zijn en bereid zijn zichzelf te offeren, voor het welzijn van het land.

Naast Reyme bestaat het bestuur uit Graciella Chin A Foeng-Hardjopawiro (secretaris), Merredith Leter (penningmeester), Serena Essed (commissaris), Fadel Illes (lid) en Henk Lemmert (commissaris). Zij hebben zich elk aan het publiek gepresenteerd en kort en bondig uitgelegd waarom ze de politiek zijn ingestapt. Politiek is een middel en niet het doel, benadrukten Reyme en zijn team.

'A20 wil een technisch kabinet, hierbij zal samenwerking essentieel zijn. Dit is nodig om eindelijk een fundament te leggen voor de juiste ontwikkeling van het land en het volk. Zodat een nationale visie door opeenvolgende regeringen voortgezet kan worden. Een nationale visie is de afgelopen 44 jaar sinds de srefidensi, door geen enkele partij gepresenteerd. Het schijnt dat regeren verworden is tot werken naar de volgende verkiezing', aldus Reyme.

Bankiersvereniging wil dat burger meer gebruikmaakt van bankrekening en pinpas

SBV start campagne 'Ook ik heb een bankrekening'


Met als doel de Surinamer ertoe te bewegen meer gebruik te maken van zijn bankrekening en pinpas, start de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) morgen met de bewustwordings- en gedragsveranderingscampagne 'Ook ik heb een bankrekening'. Het resultaat moet zijn dat er minder cashbetalingen plaatshebben, aldus de SBV vandaag, zondag 13 oktober 2019, in een persbericht.

De SBV beseft dat het geen makkelijke omschakeling wordt. 'In Suriname hebben we nog de gewoonte om vooral te betalen met contant geld en in bijna de helft van de winkels kan je niet eens elektronisch betalen (pinnen).'

Een op de drie Surinamers heeft geen bankrekening en daardoor geen toegang tot het giraal betalingsverkeer. Zij die dat wel hebben maken 'te weinig gebruik van de vele mogelijkheden' die giraal betalingsverkeer biedt.

'Ook ik heb een bankrekening' wordt samen uitgevoerd met onder meer de Centrale Bank van Suriname, de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, BNets en de Consumentenkring Suriname. De campagne, die 'transparant bankieren' voorstaat, loopt tot en met eind december en zal duidelijk maken dat bankieren voor elke Surinamer mogelijk is, aldus het persbericht.

VVD neemt partijcentrum in gebruik te Menkendam

(Bron foto: VVD)
Voorzitster Alice Amafo: 'We zijn een partij voor het volk'


De Volkspartij voor Vernieuwing en Democratie (VVD) heeft gisteravond haar partijcentrum in gebruik genomen te Menkendam. Voorzitster Alice Amafo: 'We zijn een partij voor het volk.' Ze wees erop, dat met de opening van het centrum er een belangrijke stap is gezet naar de verkiezingen van 25 mei 2020, aldus de Ware Tijd vandaag, zondag 13 oktober 2019.

De voorzitster sprak over een Fayalobi-beweging die alle Surinamers bij elkaar brengt. Het huis van de VVD staat volgens haar open voor alle bevolkingsgroepen. 'Het maakt niet uit waar je woont, in Paramaribo, in de ghetto, een elite buurt, het binnenland of de verre districten.'

Verschillende sprekers haalden aan, dat er nieuwe wind moet waaien in Suriname en dat de VVD het alternatief is. Het is volgens hen ook tijd, dat een vrouw de leiding over het land neemt nadat mannen decennialang de hoge functies hebben gedomineerd.

Deborah Pinas, één van de sprekers, zei dat de VVD zich zal inzetten voor het algemeen belang en niet voor eigen belang. 'We praten niet over het vullen van onze zakken.' Ook wees ze erop, dat de partij de mensen niet zal beloven dat Suriname Dubai gaat worden, een verwijzing naar een bekende uitspraak van NDP-ondervoorzitter André Misiekaba. Ze ervaart, dat de democratie in het land doodbloedt. 'Onze mening telt niet en onze kritiek wordt niet gewaardeerd.'

De VVD werd op 6 april dit jaar geproclameerd. Daarvoor stond de partij bekend als de Plattelandsbewonerspartij (PBP), die op 3 april 51 jaar bestond. Amafo geeft vanaf 12 mei 2018 leiding aan de partij. Het voormalig kopstuk van de ABOP werd bij acclamatie gekozen.

President Bouterse viert zijn 74e verjaardag met interview