zaterdag 2 maart 2019

Etnel (NPS): 'Van Trikt is aangesteld voor verdere vernietiging van Suriname'

'Van de nieuwe governor verwacht ik helemaal niets, behalve ellende voor land en volk'


Volksvertegenwoordigster Patricia Etnel (NPS) is totaal niet onder de indruk van de aanstelling van Robert-Gray van Trikt als de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De wisseling van de wacht op dit cruciaal instituut typeert zij als de ‘verdere vernietiging van Suriname’. 

'Van de nieuwe governor verwacht ik helemaal niets behalve ellende voor land en volk. De voormalige governor, Glenn Gersie, had absoluut niets misdaan om de laan uitgestuurd te worden. Het enige wat conform de inzichten van deze regering mis is gegaan, is dat Gersie niet mee wilde meewerken aan de verdere vernietiging van het land', beklemtoont Etnel zaterdag 2 maart 2019 in het Dagblad Suriname.

Zij ziet dus geen reden om hoopvol gestemd te zijn over betere tijden voor Suriname.

Van Trikt heeft ondertussen afstand moeten nemen van zijn Nederlandse nationaliteit om de scepter te kunnen zwaaien op CBvS.

In de optiek van Etnel kenmerkt de huidige regering zich door het leningenbeleid, de monetaire financiering en een gebrek aan liefde voor de productiesector. 'Het is een trieste zaak waar een rooskleurig toekomst voor onze natie een ver-van-mijn-bed-show is', aldus de politica.

Politievoertuig Paranam belandt in goot door defecte remmen

In een bocht schiet politieauto van de Beekhuizenweg


Het Dagblad Suriname en Waterkant.net berichten zaterdag 2 maart 2019, dat een dienstvoertuig van de politie te Paranam vrijdag op zijn zij in de goot is beland langs de Beekhuizenweg ter hoogte van de Vierde Dwarsweg. 

Uit het onderzoek blijkt, dat de politiewagen naar Paramaribo was gereden om arrestanten over te brengen. Op de terugweg naar Paranam hebben de remmen het begeven bij het beschrijven van een bocht.

Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

NPS slaat alarm over 'explosieve gezondheidssituatie' Brokopondo

Bewoners ontvangen water waarin dagelijks menselijke fecaliën terechtkomen

- SWM: 'Nu waterinstallaties worden gezuiverd, komt de NPS met dit soort berichtgeving'
- 'Met alles wordt politiek bedreven'


Bewoners van het Brokopondo-gebied worden voorzien van water waarin dagelijks menselijke fecaliën terechtkomen. Een delegatie van de NPS bestaande uit afdelingsvoorzitter Ligeon Wens en gebiedscoördinator Ivan Lede was onlangs voor oriëntatie in het gebied. De NPS waarschuwt voor de explosieve gezondheidssituatie die tot nog toe geen aandacht geniet van de regering. 

De directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), Marlon Oosterling, zegt zaterdagavond 2 maart 2019 in een reactie op Starnieuws, dat met alles politiek wordt bedreven. De SWM is nog ter plaatse bezig. De werkzaamheden zijn nog niet afgerond.

Volgens verklaringen van Wens is er een meer in het gebied dat is ontstaan uit de goudwinningsactiviteiten. De goudzoekers hebben aan de rand van het meer zodanig wc’s gebouwd, waardoor ontlasting in het water terechtkomt. Dat water wordt door de SWM gepompt naar het Brownsberggebied, ter hoogte van de militaire basis. Daar gaat het water in twee tanks die niet voorzien zijn van filtersystemen. Hierdoor wordt het water niet verschoond en gaat het uiteindelijk naar de verbruiker. Wens heeft zijn waarnemingen gerapporteerd aan de leiding van de NPS.


Hij meent te weten dat de SWM in 2017 een proef zou doen door podosiri in de watertanks te plaatsen. Hierdoor zou er op natuurlijke wijze filtering plaatsvinden. Dit project is nimmer van de grond gekomen. Behalve het Brownsberggebied blijkt nu ook dat ook dezelfde situatie zich in Koffiekamp voordoet. Daar zijn twee waterbronnen waarvan een is afgekeurd. De andere bron is begin 2019 in bedrijf gegaan, maar is nu defect.

Om het waterprobleem voor de bewoners op te lossen is een watertruck ingehuurd die water tapt uit de tanks. Waarneembaar is dat SWM-medewerkers bezig zijn buizen aan te leggen om vanuit één van de tanks water te pompen naar de huishoudens. Aangezien bij navraag aan medewerkers van het SWM-laboratorium geen afdoend antwoord kon worden gegeven of het water getest wordt, vermoedt Wens dat ook die verantwoordelijkheid vanuit de overheid uitblijft.

Gezien deze onhygiënische situatie roept de NPS regeringsautoriteiten op per direct voorzieningen te treffen opdat de bewoners verzekerd kunnen zijn van schoon en gezond drinkwater.

Oosterling deelt mee dat de SWM de gebieden overgenomen heeft van Natuurlijke Hulpbronnen. In Brokopondo is de maatschappij bezig om de waterinstallaties te zuiveren. 'Het werk is nog niet opgeleverd. Wij zijn nog volop bezig in de gebieden waar het probleem zich allang voordoet. Nu het aangepakt wordt, komt de NPS met dit soort berichtgeving', zegt Oosterling.

Assembleelid Dinotha Vorswijk (ABOP) overvallen in haar woning te Leiding

Drie met vuistvuurwapens gewapende mannen dringen woning binnen

'Er moet nog harder worden opgetreden om de criminaliteit in te dammen'


Assembleelid Dinotha Vorswijk (ABOP) is zaterdagmorgen, 2 maart 2019, rond half twee overvallen in haar woning te Leiding. Ze was tijdens de roofoverval met twee van haar pleegkinderen thuis. Drie mannen die de woning binnendrongen waren volgens de politica gewapend met vuistvuurwapens. Ze werd hardhandig aangepakt, terwijl de kinderen onder schot werden gehouden, zo weet Starnieuws 's avonds te berichten. 

De rovers eisten geld van Vorswijk. Ze gaven volgens haar aan een tip te hebben gehad dat er een groot geldbedrag in de woning was. De buit bestaat uit Srd 1000, twee laptops en mobiele telefoons.

De politie was volgens de volksvertegenwoordigster snel ter plekke. Het onderzoek is gestart en er zouden al enkele belangrijke tips zijn doorgespeeld

Vorswijk zegt, dat er nog harder moet worden opgetreden om de criminaliteit in te dammen. Ook de voorlichting is volgens haar zoek en preventieve maatregelen zoals politiesurveillance blijven uit. De samenleving heeft veel te verduren, meent Vorswijk.

Frappant is dat bij haar collega Diana Pokie afgelopen woensdag ook is ingebroken. Ze was op het moment van de inbraak niet thuis. Haar woning werd nagenoeg geheel leeggehaald.

Venezolaans oppositieleider Guaido op tournee langs Zuid-Amerikaanse landen voor steun overgangsregering

(Bron foto: Twitter)
Guaido reist via Brazilië, Argentinië, Paraguay naar Ecuador

Veel steun voor Guaido van grote landen op continent 


De zelfverklaarde president van Venezuela, Juan Guaido, heeft vrijdag 1 maart 2019 Paraguay en Argentinië bezocht om de Latijns-Amerikaanse steun voor een overgangsregering in de door de crisis getroffen natie te ondersteunen. 

Na een ontmoeting met de Argentijnse president Mauricio Macri in Buenos Aires, zei Guaido, zonder bewijs te leveren, dat 80 procent van het Venezolaanse leger niettemin een verandering in leiderschap ondersteunt en dat hij de steun van officieren wil blijven zoeken. Eerder op vrijdag, in Paraguay, zei hij dat 600 leden van de strijdkrachten van Venezuela de regering van Maduro al hadden verlaten na de schermutselingen over de hulp.


Buitenlandse militaire interventie wordt als onwaarschijnlijk beschouwd en Guaido's internationale donateurs gebruiken in plaats daarvan een mix van sancties en diplomatie om druk uit te oefenen op Maduro.

Guida glipte vorige week uit Venezuela, in strijd met een bevel van het Hooggerechtshof om het land niet te verlaten, om zich bij de hulpkonvooien in Colombia aan te sluiten. Daar ontmoette hij de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en andere regionale leiders en reisde later naar Brazilië.

Hij heeft beloofd maandag terug te keren naar Venezuela, dat gezien wordt als een vorm van direct verzet tegen Maduro, die heeft gezegd dat Guaido uiteindelijk 'gerechtigheid zal krijgen'.

Het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring, dat het de vreedzame en veilige terugkeer van de oppositieleider naar Venezuela verwacht, zonder risico voor hem, zijn familie of zijn aanhangers. 'Elke vorm van intimidatie of geweld tegen de waarnemend president, zijn familie en zijn binnencirkel wordt beschouwd als de verantwoordelijkheid van het Maduro-regime', zei het ministerie.

Op donderdag vertelde Guaido verslaggevers in Brazilië, dat hij bedreigingen tegen zichzelf en zijn familie, inclusief de gevangenis, had ontvangen.

De Paraguayaanse president Mario Abdo tweette vrijdagavond, dat hij toestemming gaf om verlopen Venezolaanse paspoorten geldig te verklaren in Paraguay, een gebaar van steun voor Venezolanen die uit hun eigen land zijn gevlucht.Regeringen in de regio hebben Maduro opgeroepen hulp te verlenen bij een inflatie van meer dan 2 miljoen procent per jaar en chronische tekorten aan voedsel. Maduro heeft de door de VS gesteunde humanitaire hulpinspanning een gesluierde invasie genoemd om hem van de troon te stoten, en heeft erop aangedrongen dat er geen crisis in het land is.

Rusland heeft de Verenigde Staten beschuldigd van voorbereidingen om militair in Venezuela in te grijpen en blokkeerde, samen met China, deze week een verzoek van de VS om de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties actie te laten ondernemen tegen Venezuela.

Guaido is zaterdag 2 maart 2019 naar Ecuador gereisd om president Lenin Moreno te ontmoeten.(Suriname Mirror/France24/Reuters/Twitter)

Peruaanse president Vizcarra eerder van reis Europa na ferme kritiek op zijn afwezigheid terwijl delen Peru door noodweer zijn getroffen

Vizcarra na terugkeer in Lima meteen naar getroffen gemeente Malingas afgereisd


De Peruaanse president Martin Vizcarra is eerder dan gepland uit Europa teruggekeerd, na stevige kritiek vanwege zijn afwezigheid te midden van rampen veroorzaakt door zware regenbuien, en heeft  onmiddellijk een van de getroffen gebieden bezocht.

De president arriveerde in Lima en zijn eerste activiteit was om naar de noordelijke regio van Piura te reizen, waar hij de gemeente Malingas bezocht, overspoeld door zware regenbuien, die in de afgelopen maanden een fatale balans van 50 doden en grote verliezen hebben achtergelaten.
Vizcarra hield toezicht op noodmaatregelen op de grond en bood de bewoners een brug aan om de toegang tot de stad volgend jaar te verbeteren, evenals de vervanging van alle bruggen die door overstromingen in de laatste 30 jaar waren verwoest, tot het einde van 2019.

De president was van plan om maandag terug te keren van een tournee die Portugal en Spanje omvatte, maar hij haastte zich om terug te keren na kritiek van vrijwel alle politieke geledingen op zijn afwezigheid, toen zijn aanwezigheid juist noodzakelijk was om noodacties te leiden, volgens zijn critici.

De critici plaatsen ook vraagtekens bij de buitensporige kosten en duur van zijn afwezigheid, evenals aan het beperkte nut van de reis, waarbij hij in Spanje de gedeelde steun aan dat land bekrachtigde, aan de zelfbenoemde president van Venezuela, Juan Guaidó, en posities die in strijd zijn met de legitieme Bolivariaanse regering.


Vizcarra ondervindt een daling in peilingen van zijn populariteit, van 60 tot 56, volgens de recente enquête van het Instituto de Estudios Peruanos, IEP, een niet-gouvernementele organisatie die de val toeschreef aan onvoldoende acties in het licht van rampen veroorzaakt door de regen.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Gestion/Radio Nacional/La Republica/YouTube/Twitter)

Oud-president Lula da Silva van Brazilië mag even gevangenis verlaten voor bijwonen rouwdienst overleden kleinzoon (7)

(Bron foto: Facebook)
Lula da Silva (73) zit een gevangenisstraf van 12 jaar wegens corruptie en witwassen


De voormalige president van Brazilië Lula da Silva (73), die een gevangenisstraf van 12 jaar uitzit wegens corruptie en witwassen, heeft vrijdagavond 1 maart 2019 toestemming gekregen om de gevangenis te verlaten om de rouwdienst voor zijn overleden kleinzoon bij te wonen. 

De 7-jarige Arthur overleed vrijdagmorgen aan hersenvliesontsteking. Lula kreeg van de Federale Politie en de rechter toestemming om de rouwdienst van vrijdagavond in São Bernardo do Campo bij São Paulo bij te wonen. De regering van de deelstaat Paraná, waar hij in een speciale cel in het hoofdbureau van politie in Curitiba zijn straf uitzit, stelde een vliegtuig ter beschikking om de oud-president te vervoeren.


Het is voor het eerst sinds zijn gevangenneming in april dat Lula ‘buiten’ is. Over de details van het verblijf van de nog altijd bij vele Brazilianen geliefde oud-president buiten de gevangenis zijn in verband met de openbare orde en veiligheid geen mededelingen gedaan. Of Lula zaterdagochtend ook de crematie van zijn kleinzoon bijwoont, is niet bekend.

De socialistische oud-president, die Brazilië leidde van 2003 tot 2011, werd vorig jaar veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens witwassen en het aannemen van steekpenningen in de vorm van verbouwingswerkzaamheden van een appartement in het Braziliaanse kustplaatsje Guarujá. Begin vorige maand kreeg hij nog eens 12 jaar celstraf wegens het aannemen van ‘smeergeld’ van de aannemers Odebrecht en OAS, in de vorm van renovatie van een boerderij in het plaatsje Atibaia. Daartegen is de oud-president in hoger beroep gegaan.

In januari werd een verzoek van Lula om de begrafenis van een van zijn broers bij te wonen nog geweigerd. Na een paar vergeefse beroepszaken gaf het Hooggerechtshof Lula pas toestemming toen de ceremonie al was begonnen en hij niet meer aanwezig kon zijn. Tegen die afwijzing ontstond toen veel protest.

Ook nu lieten diverse politici weten, dat Lula vanuit menselijk oogpunt moest worden toegestaan de uitvaart van zijn overleden kleinzoon te bezoeken.

Parlementslid Eduardo Bolsonaro, zoon van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro en beiden fervent tegenstander van Lula , was het daar echter niet mee eens. Hij vond het verlof van de vroegere president 'absurd’, zo liet hij op Twitter weten. 'Lula is een gewone gevangene en hoort in een gewone gevangenis te zitten. Als een familielid van een andere gevangene overlijdt, wordt hij dan ook door de politie geëscorteerd naar de begrafenis?'


Volgens de Braziliaanse wet hebben gevangenen recht op verlof bij een sterfgeval of zware ziekte van de partner, voorouders, kinderen, kleinkinderen of achterkleinkinderen en broer of zus.

(Suriname Mirror/La Vanguardia/AD/tn.com.ar/Twitter/AFP)

Voetganger overlijdt na te zijn aangereden door auto - Automobilist rijdt door....

Identiteit van ongeveer 50 jaar Hindoestaans slachtoffer nog niet bekend


Een voetganger is gistermiddag in de Mon Plaisirweg aangereden door een auto. De bestuurder is na de aanrijding door gereden en heeft zich niet gemeld bij de politie. Het slachtoffer, wiens identiteit nog niet bekend is, is een man van Hindoestaanse komaf. De man werd met de ambulance vervoerd naar de R.G.D. poli te Lelydorp voor het verkrijgen van medische hulp. Kort na aankomst op de poli is hij overleden, zo meldt het Korps  Politie Suriname vandaag, zaterdag 2 maart 2019.

De kleding van het slachtoffer bestaat uit een bruin/crème gestreept poloshirt, een lichtblauwe nie-(jeans)broek en blauwe badslippers. Hij is slank van postuur en zijn hoofdhaar is nagenoeg helemaal grijs. Hij heeft een geschatte leeftijd van 50 jaar.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is het lichaam van de man door de politie in beslag genomen in het belang van het onderzoek. De politie van verkeersunit Regio Midden is belast met het onderzoek.

Geruchtenstroom over vervanging directie DSB zorgt voor onrust onder personeel

Waarnemend directrice Hanna Lieuw Hie-Gonesh zou worden vervangen door Gloria Anthony, oud-
directrice Republic Bank Suriname


Onder personeelsleden bij De Surinaamsche Bank (DSB) is bezorgdheid ontstaan over een op handen zijnde vervanging van de huidige directie. Waarnemend directrice Hanna Lieuw Hie-Gonesh zal worden vervangen door Gloria Anthony, gewezen directrice van Republic Bank Suriname. De Ware Tijd schrijft zaterdag 2 maart 2019 te hebben vernomen, dat slechts één van de huidige drie DSB-directieleden zal worden behouden. 

De bankleiding bestaat nu uit Lieuw Hie-Gonesh, Peter Ng A Tham en René van Rooij. Ng A Tham en Van Rooij zijn op 12 juli 2018 als statutaire directieleden benoemd tijdens een algemene aandeelhoudersvergadering, maar hun benoeming is formeel nooit in orde gemaakt. Gewezen governor van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie, had hun benoemingsbeschikking nog niet getekend.

Het is vrijwel zeker, dat waarnemend directrice Lieuw Hie en commercieel directeur Ng A Tham zullen moeten plaatsmaken voor anderen. Alleen Van Rooij zou aanblijven.

Bondsvoorzitter bij DSB, Robby Berenstein, bevestigt dat er enige onrust heerst onder het personeel nadat geluiden over de mutaties in de top zijn vernomen. Officiële mededelingen zijn nog niet aan de bond gedaan. Tijdens de aandeelhoudersvergadering heeft hij de bezorgdheid donderdag kenbaar gemaakt aan de Raad van Commissarissen (RvC) en de directie.

'We hebben behoefte aan een directie die lange tijd mee kan gaan. De directeur zit al een hele poos in een waarnemende functie. We willen niet geconfronteerd worden met een nieuwe directie', zegt de vakbondsleider. Hij voegt eraan toe, dat met de huidige directie, die ook al uit een aantal nieuwe gezichten bestaat, al een zekere werkrelatie is opgebouwd. 'Nu zijn er rumours dat het directieteam versterking krijgt of vervangen wordt. Wij vinden, dat de waarnemend directeur definitief benoemd moet worden', zegt Berenstein.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering donderdag hebben aandeelhouders de nieuw aangetreden RvC-leden opgeroepen om de waarnemingsstatus van Lieuw Hie-Gonesh snel om te zetten in een definitieve.

Minister Elias erkent natuurgenezer Marius (Richard) Cullimore als traditionele geneesheer

'Ik ben internationaal erkend is als traditionele geneesheer, maar miste die erkenning in Suriname'


Natuurgenezer Marius (Richard) Cullimore is door minister Antoine Elias van Volksgezondheid officieel erkend als traditionele geneesheer. Hij had een brief gericht aan de bewindsman met het verzoek tot erkenning. Cullimore zegt, dat hij reeds internationaal erkend is als traditionele geneesheer. Hij miste die erkenning in zijn eigen land, Suriname, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 2 maart 2019.

De natuurgenezer vindt dat hij lang geduld heeft opgebracht. Het is voor hem onbegrijpelijk dat opeenvolgende ministers van Volksgezondheid hem deze erkenning niet hebben willen geven. Toen hij dit verzoek deed aan minister Elias, bleek dat de bewindsman Cullimore reeds lang kende en zijn werk heeft gevolgd.

Elias heeft aangegeven dat hij blij is en dat hij overtuigd is van het werk van Cullimore. Op grond van zijn internationale erkenning en zijn wijdverbreide kennis op het gebied van traditionele geneeskunde, heeft Elias de knoop doorgehakt en hem eindelijk de officiële erkenning namens het ministerie van Volksgezondheid formeel gegeven.

De bewindsman spreekt de hoop uit dat het werk van Cullimore kan bijdragen aan een stukje goede gezondheidszorg voor de samenleving. De minister weet ook dat de natuurgenezer continue geraadpleegd wordt door patiënten die een verre reis ondernemen naar Suriname. Mensen hebben ver buiten de grenzen van Suriname gehoord van zijn behandelmethode en de naam Cullimore. Op grond hiervan kiezen ze ervoor om zich door hem te laten behandelen.

CHATA wil Curaçao promoten als meer dan alleen een strandbestemming

(Bron foto: CHATA)
Ledenvergadering CHATA gewijd aan nieuwe projecten en kansen in de toeristische sector


CHATA (Curaçao Hospitality & Tourism Association) heeft haar ledenvergadering gewijd aan nieuwe projecten en kansen in de toeristische sector. In de huidige campagnes ligt de nadruk op het promoten van Curaçao als meer dan alleen een strandbestemming. De ledenvergadering vond eerder deze week plaats in het Hilton Hotel, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 2 maart 2019.

Dit kwartaal gaven Curaçao Tourist Board (CTB), Corendon Beach Curaçao, Grant Thornton en Curaçao Financial Group (CFG) een update van ontwikkelingen.

Ceo Paul Pennicook van de CTB gaf inzicht in de prestaties van 2018 en de doelstellingen voor 2019. Voor 2018 werden in totaal 431.701 stay-over toeristen genoteerd, 8 procent meer dan in 2017. Pennicook lichtte de marketingstrategieën toe, die erop gericht zijn te communiceren dat Curaçao meer is dan strand. De CTB lanceerde daarom onlangs de ‘Feel it for yourself’-campagne. Deze is bedoeld om niet alleen zon- zee- en strandreizigers te trekken, maar ook om op te vallen tussen alle andere eilanden in de regio.

General manager Caroline Hartel vertelde over toekomstplannen van Corendon Beach Curaçao. Op dit moment is Livingstone Jan Thiel Resort de enige Corendon-locatie. Het plan is om de huidige 204 kamers uit te breiden tot 320 in 2020. Bovendien wordt tegen het einde van 2019 het Holiday Beach/Veneto Hotel met 220 kamers gerenoveerd en omgebouwd tot een 5-sterren hotel met meer dan 800 kamers. Binnenkort gaat de werving van nieuw personeel van start.

Managing director CFG Nick Bhojwani vertelde tijdens zijn lezing ‘Harvesting heritage’ (oogsten van erfgoed) over de vele historische en verborgen monumenten met investeringspotentieel. Curaçao heeft 860 geregistreerde historische monumenten, dus minstens zoveel investeringsmogelijkheden, aldus Bhojwani. Een bekend voorbeeld is de wijk Pietermaai waar oude gebouwen veranderen in boetiekhotels, bars en restaurants.

Algemene Rekenkamer Curaçao: 'Het financieel beheer van het Land vertoont ernstige tekortkomingen

'Uitgaven en ontvangsten in 2017 niet in overeenstemming met de wet- en regelgeving'

'Jaarrekening 2017 telt voor maar liefst 1.425 miljoen gulden aan fouten en 5.786 miljoen aan onzekerheden'


De gebruiker van de Jaarrekening 2017 krijgt geen juist inzicht over de financiële positie en het resultaat van het Land, want het financieel beheer vertoont ernstige tekortkomingen. Dat staat in het onderzoeksrapport van de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 2 maart 2019.

Daarin staat, dat de verplichtingen, de uitgaven en de ontvangsten in het jaar 2017 niet tot stand zijn gekomen in overeenstemming met de wet- en regelgeving. En dat de Jaarrekening geen getrouw beeld geeft van de financiële positie van het Land per 31 december 2017 en het resultaat over 2017.

Een goede jaarrekening mag niet meer dan 18 miljoen gulden aan fouten of onzekerheden bevatten. Maar, de Curaçaose Jaarrekening 2017 telt voor een bedrag van maar liefst 1.425 miljoen gulden aan fouten en 5.786 miljoen aan onzekerheden. Belangrijkste reden hiervoor is onder andere, dat de verschillende ministeries nog niet voldoen aan de minimale eisen van ordelijkheid en controleerbaarheid die zijn voorgeschreven in de Landsverordening financieel beheer.

De ARC geeft als voorbeeld, dat er facturen zijn betaald door overheidsfunctionarissen die geen betalingsordonnateurs zijn. Ook zijn financiële verplichtingen aangegaan door onbevoegde functionarissen en opdrachten verstrekt zonder het vereiste programma van eisen. Verder zijn er subsidies verstrekt zonder de vereiste ministeriële beschikkingen en overdrachten gedaan zonder een getekende overeenkomst.


VHP: 'President stelt kabinet onder curatele'

'Een kleine groep vertrouwelingen van de president gaat nu bepalen wat er moet gebeuren'

'Ministers zijn nu in feite niets meer dan loopjongens en -meisjes'


Met het presidentiële besluit van 22 februari is het kabinet onder leiding van vicepresident Adhin de-facto onder curatele gesteld. De werkgroep die is ingesteld om prioriteitsgebieden te ‘begeleiden’ rapporteert rechtstreeks aan de president. Formeel is dit gedaan om doelmatiger, flexibel en slagvaardiger te zijn, maar het mag voor iedereen duidelijk zijn, dat een kleine groep vertrouwelingen van de president nu gaat bepalen wat er moet gebeuren, aldus de VHP vandaag, zaterdag 2 maart 2019, in een verklaring. 

'De ministers moeten gewoon doen wat hen wordt opgedragen. Een ergere motie van wantrouwen tegen de eigen ministers is nauwelijks denkbaar. Elke minister met nog enig gevoel van eigenwaarde en zelfrespect zou nu onmiddellijk zijn opgestapt. 

Vooral de vicepresident krijgt met deze stap een flinke veeg uit de pan van zijn president. Vorig jaar maart nog kreeg hij ‘bijzondere taken’ toebedeeld voor de ‘realisatie van prioriteiten’. Het is ook de president niet ontgaan, dat dit is mislukt. Adhin krijgt nu nog meer tijd om pakketten en uien te gaan uitdelen. 

Met het presidentiële besluit rijst de vraag welke rol het parlement nog heeft? De werkgroep rapporteert rechtstreeks aan de president en is geen verantwoording verschuldigd aan de volksvertegenwoordiging. Hoe moet zij haar controlerende taak uitvoeren? 

De Nationale Assemblee heeft nu ministers tegenover zich die in feite niets meer dan ‘loopjongens en -meisjes’ zijn, die onder curatele staan van een presidentiële werkgroep, waar alleen de president controle over heeft. Het is de zoveelste uitholling en afbraak van goed bestuur en democratie. Een wanhopige poging om in het laatste regeerjaar van de NDP met nog wat showprojecten te komen. Slecht beleid is slecht beleid. 

Acht jaar stelen, acht jaar armoede bevorderend beleid wordt niet beter door een presidentiële werkgroep. In feite krijgen de ministers nu de schuld van alles, terwijl de eindverantwoordelijke uit de wind wordt gehouden. Opvallend is dat in het lijstje van prioriteiten ook ‘verkiezingen’ worden genoemd. Wat moet deze werkgroep doen, wat niet al door bestaande instituties wordt gedaan? 

VHP'

'Wan Okasi' heeft nu haar eigen zorgvervoersbedrijf

'Met het nieuwe systeem van zorgvervoersdiensten hopen wij mensen zelfstandiger te maken, zodat zij een betere grip hebben op hun toekomst'


'Een van de grootste zorgpunten voor mensen met een beperking, is veilig en goedkoop transport', aldus Aniel Koendjbiharie, voorzitter van stichting Wan Okasi. De stichting lanceerde gisteren officieel haar eigen zorgvervoersbedrijf op het terrein van het Revalidatie Centrum. In april start een pilotproject van zes maanden. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zaterdag 2 maart 2019.

Om ergens heen te gaan, zijn mensen met een beperking vaak afhankelijk van iemand uit hun omgeving, zegt Koendjbiharie. 'Met het nieuwe systeem van zorgvervoersdiensten hopen wij de mensen zelfstandiger te maken, zodat zij een betere grip hebben op hun toekomst.'

De vraag naar goed en betaalbaar zorgvervoer is behoorlijk groot. 'Hoewel wij het tarief zo laag mogelijk willen houden, moet het wel kostendekkend zijn voor het bedrijf', benadrukt de Wan Okasi-voorzitter. Hij kan nog niet veel kwijt over de tarieven. 'Afhankelijk van de vraag wordt het kostenplaatje bepaald. Hoe meer mensen zich registreren, des te goedkoper wij deze dienst kunnen aanbieden.'

Wan Okasi Zorgvervoer wil zich graag onderscheiden van bedrijven die eerder hebben geprobeerd zorgvervoer aan te bieden. Er zal een centrale zijn die klanten kunnen bellen. Bij de centrale kan met gps op een scherm worden gezien waar een zorgvervoerbusje zich op dat moment bevindt. Zo kan er worden afgestemd of een klant opgehaald kan worden of niet.

Er zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen voor de passagiers. 'In de bussen hebben we camera's die ervoor moeten zorgen dat passagiers zich veilig voelen. Mocht er zich iets hebben voorgedaan, dan kunnen de beelden altijd erbij worden gehaald om dit na te trekken.' Voordat Wan Okasi Zorgvervoer de doelgroep daadwerkelijk kan vervoeren, moet er eerst personeel worden aangetrokken en getraind. Wie behoefte heeft aan zorgvervoer kan zich alvast laten registreren bij het secretariaat van het bedrijf.

President Bouterse heeft vijf speciaal ingerichte bussen overgedragen aan stichting Wan Okasi, zo bericht gisteren het Nationaal Informatie Instituut.
'De zaken die jullie mij verteld hebben zijn zo ingrijpend. Er ging de hele dag Wan Okasi in me hoofd om', vertelde de president over het effect van zijn ontmoeting in december 2018 met Koendjbiharie.

Het staatshoofd zegt deze zaak besproken te hebben met bijna iedereen die hij tegenkwam. Om dit vraagstuk aan te pakken zijn gesprekken gevoerd met het bedrijfsleven, personen uit de oppositie en mensen uit zijn vriendenkring. 'Wanneer ik werk voor het land, dan kijk ik niet naar wie oppositie is of wie lid van de Nationale Democratische Partij is.'

Naast de bussen heeft president Bouterse ook rolstoelen en scootmobiels overhandigd.

'Per 15 maart zal de politie onherroepelijk controleren op naleving Rij- en Voertuigenbelasting'

Justitiële autoriteiten zijn duidelijk: 'Ministerie van Financiën is belast met naleving van de wet'


Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie zei gisteren in gesprek met media, dat door communicatie zaken opgelost zullen worden met de Surinaamse Politiebond. Per 15 maart zal de politie onherroepelijk ertoe overgaan, om naleving van de Rij- en Voertuigenbelasting af te dwingen. Dit meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 2 maart 2019.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday liet weten, dat de wet duidelijk is. Het ministerie van Financiën is belast met de naleving van de wet. Afgelopen jaar waren er ook twee wetswijzigingen waarbij het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie de verantwoordelijkheid had. Het gaat om boetelijst voor vrachtwagens en transporteren van houtblokken. Samen zijn de sancties besproken en uitgevoerd.

Volgens het hoofd van het Openbaar Ministerie is er geen onduidelijkheid over de uitvoering van de wet.

Waarnemend korpschef Roberto Prade vindt de Surinaamse Politiebond voorbarig door een persbericht uit te geven. Hierin zijn de leden opgeroepen om niet op te treden, want de instructies moeten vanuit het Openbaar Ministerie komen en niet vanuit het hoofd van de Belastingdienst.

Prade zei, dat vanuit de leiding van de politie is meegedeeld dat er wel opgetreden wordt na 13 maart en dit blijft overeind staan.

Minister Getrouw zegt dat door communicatie de onduidelijkheden zullen worden aangepakt. Hij benadrukt dat de minister en de korpschef verantwoordelijk zijn voor het Korps Politie Suriname. In de periode die er nu rest tot 15 maart zal het duidelijk worden hoe er opgetreden zal worden. Dit zal doorgegeven worden aan de samenleving. De minister zegt dat hij constant in contact is met het bestuur van de bond. De zaak komt goed, benadrukte hij.

Regering kiest voor laatste maanden regeertermijn vijf beleidsprioriteiten

In slotfase regering Bouterse-II staan slagvaardigheid, tempo en productiviteit centraal 

Presidentiële werkgroep moet gaan toezien op uitvoering beleidsprioriteiten


Volgens Starnieuws vandaag, zaterdag 2 maart 2019, blijkt uit een presidentieel besluit blijkt, dat vijf gebieden gemarkeerd zijn als hoofdbeleidsgebieden van het regeerprogramma tot de verkiezingen van 2020. 

President Desi Bouterse heeft een werkgroep ingesteld onder leiding van oud-president Jules Wijdenbosch. Deze werkgroep rapporteert rechtstreeks aan de president. In de werkgroep hebben verder zitting de ex-ministers Faizal Abdoelgafoer, Ramon Abrahams, raadsadviseur Errol Alibux en Etienne Boerenveen.

De vijf prioritaire delen van de hoofdbeleidsgebieden zijn productie, sociaal gebied, infrastructuur waaronder meer het bouwrijp maken van gronden voor woningbouw, personeelsgebied en verkiezingen.

De leden van deze werkgroep voeren de activiteiten uit in nauw overleg met de vicepresident, de ministers en de directeuren van de verschillende departementen.

In de resolutie is opgenomen dat in de slotfase van de regering Bouterse-II de slagvaardigheid, het tempo en de productiviteit centraal staan. De presidentiële werkgroep wordt niet betaald. Tijdens een regeringsvergadering zijn de ministers formeel geïnformeerd over de nieuwe stijl van regeren die is ingevoerd.

President Bouterse haalt de bezem door Raad van Commissarissen SLM

President-commissaris Jimmy Rosheuvel door Bouterse bedankt

Ook leden Raad van Commissarissen Mahinder Gopi en Priya Sital zijn verwijderd


Jimmy Rosheuvel, die een jaar geleden benoemd werd als president-commissaris van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), is bedankt door president Desi Bouterse. Ook leden van de Raad van Commissarissen (RvC) Mahinder Gopi en Priya Sital zijn de laan uitgestuurd. 

Starnieuws bericht vandaag, zaterdag 2 maart 2019, te hebben vernomen, dat de president ontevreden is over de gang van zaken, waaronder ook de verkoop van Residence Inn Paramaribo. Er is ook ontevredenheid over de perikelen met de Mid-Atlantische route. Er worden enorme verliezen geleden, omdat er steeds toestellen gehuurd moeten worden.

De Airbus 340-313 van de SLM is langer dan gepland in Duitsland. Pas in de derde week van maart zal het toestel beschikbaar zijn. Het landingsgestel moet worden verwisseld, terwijl aansluitend ook een C-check moet worden uitgevoerd. Het toestel zal als alles goed verloopt, deze maand weer beschikbaar zijn. De financiële impact van de onderhoudsvertraging is duidelijk voelbaar.

Voorlopig wordt de Mid-Atlantische route onderhouden met de Boeing 777-200 van de Spaanse chartermaatschappij, Privilege Style. Deze week moest een vlucht worden gecanceld, omdat een onderdeel defect was. Passagiers zijn gebelgd over de gang van zaken.

De RvC wordt nu voorgezeten door Rachel Kolf-Deira, die al lid was. Verder zijn F. Abdoelgafoer, H. Commiesie en A. Moredjo benoemd tot leden.

Er is nog geen officieel bericht over de ingreep bij de SLM gekomen van het bedrijf of van de spreekbuis van de regering, het Nationaal Informatie Instituut.

Bee (ABOP): 'ABOP heeft gelijk gekregen wat betreft het gedrag van Fransen in grensgebied Marowijne'

'Niemand wilde naar ons luisteren'


Assembleelid Marinus Bee (ABOP) zegt vandaag, zaterdag 2 maart 2019, op Starnieuws, dat zijn partij gelijk heeft gekregen wat betreft het gedrag van de Fransen in het grensgebied Marowijne. Hij reageert op het bericht waarin de regering stelt, dat de gezamenlijke patrouille met de Fransen is opgeschort. 

De ABOP had bij de behandeling in De Nationale Assemblee gewaarschuwd over wat er kon gebeuren als Suriname dat verdrag zou ratificeren. 'Met goed onderbouwde argumenten als onrechtmatige politie en gendarmerie optreden hebben we toen geprobeerd dit verdrag niet te ratificeren, maar niemand wilde naar ons luisteren', aldus Bee.

'De ABOP was de enige fractie die toen niet voor het verdrag heeft gestemd en zie nu wat zich in de afgelopen maanden heeft afgespeeld, precies waarvoor we hadden gewaarschuwd. Zelfs na het eerste incident op de Marowijnerivier hadden wij opschorting gevraagd middels een brief naar de president. Toen is ook niet naar ons geluisterd', brengt Bee in herinnering.

De ABOP hoopt dat de regering nu kan begrijpen, dat in een volwaardige democratie ook de minderheid een stem heeft.

Regering heeft per direct gezamenlijke patrouille met de Fransen opgeschort

(Bron foto: Le Progres)
Franse Gendarmerie zou weer eigendommen van Surinamers hebben vernietigd


De regering heeft de gezamenlijke patrouille met de Fransen terstond opgeschort. Op de Marowijnerivier, in de regio Mata Tabiki, heeft zich weer een incident voorgedaan, zo bericht vrijdag 1 maart 2019 het Nationaal Informatie Instituut. 

De Franse Gendarmerie zou afgelopen woensdag eigendommen van Surinamers hebben vernietigd op Surinaams grondgebied tijdens een gezamenlijke patrouille.

Naar aanleiding hiervan is president Desi Bouterse in spoedoverleg getreden met Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons en de minister van Defensie, Ronni Benschop, die tevens ook de minister ad-interim is op Buitenlandse Zaken, om dit optreden van de Fransen te bespreken. De instructie is gegeven om meteen een diepgaand onderzoek in te stellen over wat zich exact heeft voorgedaan.

'De regering spreekt haar ernstige afkeuring uit over deze verontrustende ontwikkeling en het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ogenblikkelijk middels een diplomatieke nota, waarin ernstige misnoegen over dit voorval geuit is, aan de Franse autoriteiten op donderdag 28 februari protest aangetekend.'

Intussen heeft minister Benschop brieven gericht aan de leiding van de strijdkrachten en aan de leiding van de Gendarmerie in Frans-Guyana. Hierin is vermeld, dat het Nationaal Leger van Suriname de gezamenlijke patrouilles terstond opschort, totdat er duidelijkheid is gekomen in deze aangelegenheid.

'De Surinaamse regering is zeer ontstemd over dit gebeuren, temeer daar beide landen in onderhandeling zijn, om te komen tot een definitieve grensbepaling in de Marowijnerivier. Dit ontoelaatbaar gedrag van de Fransen getuigt van minder respect naar Suriname toe en weerspiegelt niet het gewenste nabuurschap. De regering heeft wederom op de Fransen het beroep gedaan om onwettige acties op Surinaams grondgebied na te laten.'