zaterdag 1 december 2018

Oud-Colombiaans drugsbaron 'Chupeta' getuigt tegen vermeende Mexicaanse tegenhanger 'El Chapo'

(Bron foto: Marcio Fernandes, AP)
Norte Valle-cocaïnekartel gebruikte Guzmán om tonnen Colombiaanse cocaïne door Mexico naar de VS te smokkelen


Het was misschien een van de weinige keren, dat twee van 's werelds vermeende top drugsbaronnen zich in dezelfde kamer bevonden zonder dat sprake was van een mega-kilo cocaïne-deal. Juan Carlos Ramírez-Abadía, voormalig leider van het Colombiaanse Norte Valle-cocaïnekartel, getuigde donderdag 29 november 2018 in een rechtbank in New York tegen Joaquín 'El Chapo' Guzmán Loera, een vermeende leider van het Mexicaanse drugskartel Sinaloa.

Gebaseerd op de getuigenis, was het misschien een wandeling door de geschiedenis voor Chupeta - de Ramirez-Abadia bijnaam, dat 'lollipop' betekent - en El Chapo, 'De Korte'.


Ramírez-Abadía getuigde, dat zijn organisatie de operatie van Guzmán gebruikte om tonnen Colombiaanse cocaïne door Mexico naar de VS te smokkelen. Terug blikkend op een bijeenkomst in Mexico in de vroege jaren 1990, zei hij dat de twee een deal sloten waarin het Colombia-kartel hun cocaïne naar Mexico zou vliegen, en de groep van Guzmán het naar grote Amerikaanse steden zou smokkelen
Ramírez-Abadía zei dat hij graag instemde met het verzoek van Guzmán om de meest zuivere cocaïne mogelijk te maken, omdat hij 'een reputatie voor mezelf wilde hebben, omdat mijn cocaïne zo goed was'. Guzmán zei dat hij 'een stuk sneller' was om cocaïne naar de VS te krijgen, en daarom zou hij meer geld moeten krijgen voor zijn diensten, getuigde de getuige.

Ramírez-Abadía werd in 2007 in Brazilië gevangengenomen, ondanks herhaalde plastische operaties die zijn uiterlijk radicaal veranderden.

De Colombiaanse crimineel liet zijn oogleden, zijn oren, zijn wenkbrauwen, zijn jukbeenderen, zijn lippen en zijn kin veranderen aan de hand van plastische chirurgie. In een 20-jarige carrière schatte de getuige, dat hij 400.000 kilo cocaïne smokkelde, opdracht gaf voor 150 moorden en een fortuin vergaarde dat zo groot was dat hij $ 1 miljard verbeurde na zijn arrestatie in Brazilië in 2007.Hij zit nu in een plea deal-programma en getuigt tegen Joaquin Guzman Loera, ofwel El Chapo.  
Ramirez Abadia werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij schuldig pleitte aan moord en drugshandel en ermee instemde een getuige van de regering te worden in de vervolging van belangrijke drugshandelaren zoals Guzman. Hij was de derde voormalige drugsdealer die tot nu toe heeft getuigd bij het proces in de federale rechtbank in Brooklyn, waar Guzman niet schuldig heeft gepleit aan samenzwering en andere beschuldigingen.

Federale onderzoekers in de VS bevestigden zijn identiteit door het gebruik van stemherkenningstechnologie, zei een advocaat. De hoogste aanklacht in een vervangende aanklacht in 2004 beschuldigde Ramirez-Abadía en vermeende mede-samenzweerders van het exporteren van meer dan 500.000 kilo cocaïne ter waarde van meer dan $ 10 miljard 'van Colombia naar Mexico en uiteindelijk naar de Verenigde Staten'.

Uit bewijzen tijdens het proces van Guzmán zou blijken, dat hij aanvankelijk had ingestemd om Colombiaanse cocaïnepartners de overhand te geven in een splitsing van 55% tot 45% in cocaïnehandelstransacties. Later zou Guzmán de winst voor zichzelf houden, door jets te kopen die in staat waren om cocaïne vanuit Colombia naar de grens van Mexico-VS te vliegen, waar de drugs door clandestiene tunnels werden gesmokkeld.

Guzmán heeft niet schuldig gepleit en zijn advocaten hebben betoogd dat Ramírez-Abadía en andere regeringsgetuigen leugenaars zijn die op zoek zijn naar verlaagde straffen voor hun eigen misdaden. De rechtszaak beëindigde donderdag de derde week van getuigenissen.

(Suriname Mirror/USA Today/Panorama/Associated Press/YouTube)

Oud-bevelhebber Colombia's FARC woont inauguratie bij van nieuwe Mexicaanse president Lopez Obrador

(Bron foto: Twitter)
Londono, 59, mag tussen 30 november en 4 december buiten Colombia verblijven


De voormalige bevelhebber van Colombia's gedemobiliseerde FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), Rodrigo Londono, reisde vrijdag 30 november 2018 naar Mexico om de inauguratie bij te wonen van de nieuwe linkse president Andres Manuel Lopez Obrador, aldus Colombia's Jurisdicción Especial de Paz (JEP).

De reis van Londono, die nu aan het hoofd staat van de politieke partij van de FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) en beter bekend is onder de naam Timochenko, markeert de eerste keer dat hij een inauguratie bijwoont.


De vredesovereenkomst van 2016 tussen de regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) maakte een einde aan de rol van de groep in meer dan vijf decennia oorlog in het Andes-land, dat 260.000 mensen het leven kostte en miljoenen ontheemde.

De reis van Londono werd goedgekeurd door het JEP, dat belast is met het vervolgen van FARC en militair leiderschap voor mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden.

Londono, 59, mag tussen vrijdag en 4 december buiten Colombia verblijven, zei het tribunaal in een verklaring. Hij reisde naar Mexico-Stad voor de zaterdagceremonie met een andere voormalige guerrilla, nadat hij was uitgenodigd door de Mexicaanse Partido del Trabajo, die deel uitmaakt van de coalitie van Lopez Obrador.

De FARC debuteerde als een politieke partij in maart bij de parlementsverkiezingen en kreeg slechts 50.000 stemmen. Het heeft 10 parlementaire zetels toegewezen kregen onder de 2016 vredesovereenkomst.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Franse president Macron dreigt handelsovereenkomst EU-Mercosur niet te ondersteunen

Frankrijk tekent handelsovereenkomst EU-Mercosur niet als Bolsonaro uit Klimaatakkoord Parijs stapt


Een verklaring die de Franse president heeft afgelegd vóór de G-20-conferentie in Argentinië dit weekend, heeft tot bezorgdheid geleid in Brazilië en zijn buren. President Emmanuel Macron zei, dat de mogelijkheid van zijn regering om de handelsovereenkomst EU-Mercosur te ondersteunen, afhangt van de positie van president-elect Jair Bolsonaro in het klimaatakkoord van Parijs.

'Er was onlangs een grote politieke verandering in Brazilië, dus Mercosur moet de aard van de impact van deze verandering weerspiegelen. Ik ben geen voorstander van het ondertekenen van brede handelsovereenkomsten met machten die de Overeenkomst van Parijs niet respecteren', zei Macron tijdens een persconferentie na een gesprek met de Argentijnse president, Mauricio Macri.
'We kunnen de Franse boeren en arbeiders niet vragen hun productiegewoonten te veranderen, de groene overgang te leiden en handelsovereenkomsten te ondertekenen met landen die dat niet doen', besluit de Franse leider.

In reactie op Macron's verklaring zei de Braziliaanse president tijdens het nachtelijke nieuwsprogramma van donderdag, Jornal Nacional, dat het land het Parijs Akkoord zou respecteren zolang dat niet betekent dat het de soevereiniteit over het grootste deel van de Amazone verliest.

Volgens Bolsonaro is een van de problemen in het Akkoord van Parijs de zogenaamde Triple A die een beschermende boscorridor zou creëren van de Andes door het Amazonewoud naar de Atlantische Oceaan. 'Het is een grote strook van 136 miljoen hectare, langs het kanaal van de rivieren Solimões en Amazone, waardoor we onze soevereiniteit op dit gebied zouden kunnen verliezen', meent hij.

De spanning tussen de verkozenen van Brazilië en milieuactivisten nam woensdagnamiddag nog verder toe, nadat Bolsonaro aan verslaggevers had onthuld, dat hij de Itamaraty (het ministerie van Buitenlandse Betrekkingen van Brazilië) had gevraagd om de kandidatuur van Brazilië in 2019 voor de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP-25) in te trekken.

De EU en Mercosur (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) hebben de afgelopen twintig jaar onderhandeld over een vrijhandelsovereenkomst en volgens politieke analisten stonden de twee blokken op het punt een pact te ondertekenen.

(Suriname Mirror/The Rio Times/YouTube/Twitter)

Titulair staatshoofd van Noord-Korea ontmoet Venezolaanse president Nicolas Maduro in Caracas

Kim Yong Nam: 'De relatie tussen Noord-Korea en Venezuela ontwikkelt zich tot een oprechte en vertrouwde vriendschap'Het 'titulair staatshoofd' van Noord-Korea heeft een ontmoeting gehad met de socialistische Venezolaanse president Nicolas Maduro. De Koreaanse krant van de Arbeiderspartij Rodong Sinmun meldde vrijdag 30 november 2018, dat de president van het presidium van de Opperste Volksvergadering Kim Yong Nam Maduro dinsdag ontmoette in de Venezolaanse hoofdstad Caracas en overeenkomsten ondertekende. 'Noord-Korea en Venezuela diplomaten hebben Memoranda van Overeenstemming en overeenkomsten gesloten', bericht Rodong, zonder in details te treden. De krant schreef ook, dat Kim Yong Nam een ​​bericht van leider Kim Jong Un afleverde, evenals 'geschenken'. 'De relatie tussen Noord-Korea en Venezuela ontwikkelt zich tot een oprechte en vertrouwde vriendschap', vertelde Kim Yong Nam naar verluidt aan Maduro. 'Het ontwikkelt zich tot een relatie tussen betrouwbare kameraden.'


De Noord-Koreaanse senior-functionaris zei ook, dat de 'strijd voor anti-imperialistische zelfredzaamheid, vrede en socialisme' van het Venezolaanse volk verder zal gaan, aldus de Noord-Koreaanse media.

De Venezolaanse president zei naar verluidt, dat zijn land bidt voor de overwinning van Kim Jong Un en de 'overwinning van het Noord-Koreaanse volk'.

Venezuela valt onder Amerikaanse en Europese sancties en de staat is beschuldigd van corruptie en mensenrechtenschendingen. Amerikaanse functionarissen hebben Maduro's herverkiezing een 'schijnvertoning' genoemd.

Kim Yong Nam maakt een tournee door Latijns-Amerika en zijn volgende stop zou Cuba kunnen zijn, aldus de Zuid-Koreaanse nieuwsdienst News 1. Hij wordt ook verwacht de inauguratie bij te wonen van de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador.

De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kang Kyung-hwa zal aanwezig zijn bij de inauguratie. Zuid-Korea zei vrijdag, dat er geen bevestigingen zijn met betrekking tot een potentiële Seoul-top tussen Kim Jong Un en president Moon Jae-in, aldus Pyongyang News.

(Suriname Mirror/UPI/Rodong Sinmun/Twitter)

Man doodgestoken in de Prinsessestraat, Paramaribo

Woordenwisseling tussen twee mannen leidt tot steekpartij - Dader nog voortvluchtig


Een, nog niet geïdentificeerde, man is vanochtend, zaterdag 1 december 2018, doodgestoken in de Prinsessestraat. De dader vluchtte na zijn daad in onbekende richting, aldus de Ware Tijd. 

Volgens ooggetuigen was sprake van een woordenwisseling tussen de twee mannen waarna de ene een scherp voorwerp tevoorschijn haalde en de ander daarmee stak in zijn buikstreek. De gealarmeerde politie, die snel ter plaatse arriveerde, schakelde de hulpdiensten in.

Het ambulancepersoneel constateerde dat het slachtoffer, dat badend in zijn bloed op straat lag, geen teken van leven meer vertoonde. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast waarna het lichaam in beslag werd genomen voor obductie.

De politie van Geyersvlijt heeft de zaak in onderzoek.

Dode vrouw in trens langs de Jan Steenstraat,Paramaribo

Politie vermoedt dat de vrouw van middelbare leeftijd door geweld om het leven is gebracht


De brandweer heeft gistermiddag het lichaam van een dode vrouw uit een trens langs de Jan Steenstraat, Paramaribo, gehaald. Het gaat om een vrouw van middelbare leeftijd. Het haar van de vrouw was kortgeknipt en haar gezicht was opgezwollen. De identiteit is nog onbekend, zo meldt de Ware Tijd vandaag, zaterdag 1 december 2018 . 

Volgens een politie-inspecteur zijn er zware vermoedens, dat het om een misdrijf gaat. 'Het lijkt niet op zelfmoord, maar wij wachten het obductierapport af. Naar wat ik hier heb gezien zeg ik uit ervaring, dat het vermoedelijk om een misdrijf gaat. Iemand die zelfmoord wil plegen zou zo'n plek niet uitkiezen.'

Tekenen op het lichaam indiceren een misdrijf. Een lid van de forensische opsporing zegt dat het lichaam vermoedelijk in de avonduren in de trens is gedumpt.

Amerikaanse koper van het Plaza Hotel, Curaçao, heeft niet betaald...

Of executant Girobank stappen gaat ondernemen en welke is nog niet duidelijk


De koper van het Plaza Hotel heeft gisteren niet betaald. De Amerikaan Tom Bolera kwam ook na een week uitstel niet over de brug. Of executant Girobank stappen gaat ondernemen en welke, werd gisteren niet duidelijk. Bolera is afhankelijk van een groep uit de hotelwereld voor de investering op Curaçao, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 1 december 2018.

De beoogd financieel directeur (cfo) van het toekomstige hotel, IJede van der Kooij, zei gistermiddag dat de Amerikaan nog ‘in afwachting van goed nieuws’ was. Maar, om half zes gistermiddag laat de cfo weten, dat er geen geld is overgemaakt vanuit New York. 'Ze zijn er nog mee bezig. Ik vertrouw erop dat het goed komt, maar vandaag zal het niet meer lukken', aldus Van der Kooij gisteren.

Bolera was op 8 november de enige bieder tijdens de tweede veiling van Plaza Hotel die in opdracht van Girobank plaatsvond in het kantoor van notaris Igor Naaldijk. Hij kocht het gebouw voor 13,5 miljoen gulden en zou dat geld volgens de veilingvoorwaarden ‘binnen twee weken’ moeten storten op de rekening van het notariskantoor. Die termijn verstreek vorige week donderdag 22 november.

De gemachtigde namens de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) bij Girobank, Harman ‘Freddy’ ten Holt, zei desgevraagd dat de bank de Amerikaan een week uitstel had gegeven. Pas als het geld gisteren aan het einde van de dag nog niet was ontvangen, zou de bank stappen kunnen overwegen tegen de Amerikaanse koper.

Curaçaose bedrijf Kooyman bouwt Megastore op Barbados

De Megastore is al een beproefd model van Kooyman

(Bron foto: Kooyman)

Het Curaçaose bedrijf Kooyman slaat zijn vleugels verder uit. Dit keer buiten de grenzen van het bekende Caribisch deel van het Koninkrijk. Na een grondige voorbereiding is het oog van de Kooyman-top gevallen op Barbados. Intern is het personeel al enige tijd op de hoogte. Het heeft onder de medewerkers gezorgd voor een gevoel van trots en daarmee extra motivatie, aldus vandaag, zaterdag 1 december 2018, het Antilliaans Dagblad

Naar buiten toe heeft het bedrijf er nog niet over gecommuniceerd, in afwachting van de officiële ‘groundbreaking’ in januari 2019 wanneer het nieuws ook op Barbados bekend zal worden gemaakt.

Kooyman gaat een Megastore op Barbados bouwen. De Megastore is al een beproefd model van Kooyman; de eerste werd gerealiseerd in Zeelandia op Curaçao, gevolgd door één van grotere omvang op Aruba, terwijl de jongste Megastore aan de Jan Noorduynweg op Curaçao staat.

'Op Barbados wordt een vestiging volgens het bestaande concept van dezelfde opzet en afmetingen als Kooyman Jan Noorduynweg en Kooyman Aruba met de bekende winkel en drive thru gerealiseerd', antwoordt ceo Herbert van der Woude op vragen van het dagblad.

Jan Huurman haalt bakzeil in zijn rechtszaak tegen het Land Curaçao, de minister van Gezondheid

'Regering heeft in redelijkheid Huurman kunnen schorsen vanwege vertrouwensbreuk'

Regering onderneemt nodige stappen om contract van Huurman als Inspecteur-Generaal voor de Volksgezondheid definitief te beëindigen


Jan Huurman heeft gisteren de zaak die hij tegen het Land/de minister van Gezondheid had aangespannen om zijn schorsing aan te vechten, verloren. Volgens het Gerecht in Ambtenarenzaken ‘heeft de regering in redelijkheid de Inspecteur-Generaal kunnen schorsen nu er een vertrouwensbreuk is ontstaan tussen hem en de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur’ Suzy Camelia- Römer. 

Kort gezegd, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 1 december 2018, oordeelde de rechter dat het belang van Huurman bij het voortzetten van zijn werkzaamheden niet ‘prevaleert’ boven het algemeen belang dat met zijn schorsing is gediend. Bovendien kan vooralsnog niet worden geoordeeld, dat het besluit in strijd met de wet of het recht is genomen, aldus het vonnis.

Het besluit van de minister om Huurman in beginsel voor een maand te schorsen, blijft met deze uitspraak in stand. Echter, gaat dit om een voorlopig oordeel dat vooruitloopt op een nog in te dienen bodemzaak. Maar, dat wil Camelia-Römer niet afwachten.

Tijdens de zitting kondigde zij aan dat de regering komende week de nodige stappen zal ondernemen om de benoeming van Huurman als Inspecteur-Generaal voor de Volksgezondheid en en het contract, dat eigenlijk nog doorliep tot 29 augustus 2019, definitief te beëindigen. Tot die tijd moet de aan de inspecteur toekomende vergoeding nog wel gewoon worden uitbetaald.

Tyrone Spong: 'I’m coming home!'

Spong 21 december in Paramaribo in de ring van ‘The King Returns to his Jungle'


'I’m coming home!' Met die woorden heeft Tyrone Spong gisterren zijn gevecht in zijn geboorteland Suriname aangekondigd. De Surinaams-Nederlands bokser, MMA-vechter en voormalig kickbokser, die in de ring uitkomt voor Suriname, is op 21 december 2018 in Paramaribo voor het event ‘The King Returns to his Jungle’, aldus Waterkant.net vandaag, zaterdag 1 december 2018.


Het evenement was eerder al aangekondigd door president Desi Bouterse. 'Spong willen we voor een gevecht hier. De contracten worden de komende week getekend. Die periode zal ook gebruikt worden om het land te promoten', aldus Bouterse begin november.


Het evenement, dat georganiseerd wordt door Purple Pormotions, vindt plaats op vrijdag 21 december in de Anthony Nesty Sporthal om zeven uur 's avonds. De verdere invulling en details zijn nog niet bekend.

Gisteren was er een speciale persconferentie in Courtyard by Marriott in Paramaribo:Minister Elias en de Chinese ambassadeur bezoeken in aanbouw zijnde Wanica Ziekenhuis

Elias belooft elke maand inspectiebezoeken af te zullen leggen


Bewindsman wil geen vertraging in planning en uitvoering tijdens bouw


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid en de Chinese ambassadeur Lui Quan hebben het in aanbouw zijnde Wanica Ziekenhuis gisteren geïnspecteerd. In een vergadering met vertegenwoordigers van de EBS, de SWM, Telesur en het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie heeft Elias aangedrongen op voortvarendheid in de planning en uitvoering opdat er geen vertraging plaatsvindt in de bouw. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 1 december 2018.

Alle betrokkenen is op het hart gedrukt, dat de regering verwacht dat de planning voor de opening van dit ziekenhuis nauwkeurig wordt gedaan opdat er geen vertraging ontstaat. Er is nagegaan dat met het oog op de beoogde medische specialismen welke binnen dit ziekenhuis aan zorg zullen worden verleend, alle logistieke zaken feilloos op elkaar moeten worden afgestemd. In deze fase wordt ook meegenomen de feitelijke bestelling van medische apparatuur opdat die ook tijdig kan worden geïnstalleerd.

Wanica is het tweede dichtstbevolkte district van Suriname met een grote spreiding van de bevolking. Het is daarom gewenst om ook patiënten in het ziekenhuis en dichtbij huis de mogelijkheid te bieden tot dialyseren. De lijdensweg wordt dan bespaard aan patiënten om een lange weg, met alle bijbehorende hoge kosten voor transport, te maken wanneer de mensen in hun eigen woon- en leefomgeving terecht kunnen.

Minister Elias werd ook vergezeld door SZF-directeur Rick Kromodihardjo, omdat het Staatsziekenfonds verder zijn diensten decentraliseert en ook in het Wanica Ziekenhuis een filiaal zal opzetten. Daar kan iedereen terecht voor alle diensten van het SZF, zoals die verleend worden op het hoofdkantoor.

De bewindsman heeft alle betrokkenen op het hart gedrukt hun verantwoordelijkheid te nemen en die bijdrage te blijven leveren om gezondheidszorg dichter te brengen naar de samenleving. Deze moet gegarandeerd blijven. Elias heeft beloofd elke maand deze inspectiebezoeken af te zullen leggen, omdat hij zich persoonlijk betrokken voelt bij de tijdige oplevering van dit ziekenhuis.

Geen behandeling begroting van 2019 in Assemblee in december...

'Nog niet alle vaste commissies hebben kunnen vergaderen met de ministeries'


De behandeling van de begroting van 2019 zal niet in december beginnen zoals De Nationale Assemblee eerder had aangekondigd. De voorbereidingen voor de openbare behandeling zijn nog niet rond. De algemene politieke beschouwingen en begrotingsbehandeling zal nu in januari plaatsvinden.

Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie die de begroting voorbereid voor openbare behandeling, zegt vandaag, zaterdag 1 december 2018, op Starnieuws, dat tot nu toe niet alle vaste commissies hebben kunnen vergaderen met de ministeries.

De begrotingscommissie onder leiding van Abdoel zal na 11 december bijeen komen om de verslagen van de vaste commissies te bespreken. Ook zal het tussentijdse verslag worden doorgenomen. Nadat alles op een rijtje is geplaatst, zullen de knelpunten besproken worden met de regering en zal er eindverslag worden uitgebracht. Dit zal nog een paar weken duren, waardoor de behandeling van de begroting op zijn vroegst in januari plaats kan vinden, legt Abdoel uit.

Oplegger van truck met boomstammen kantelt en veroorzaakt de nodige schade

'Je ziet duidelijk dat de trekker overbelast is, het moet ophouden, want dit is levensgevaarlijk'


'Het moet een keertje ophouden, want dit is toch levensgevaarlijk', zegt Rachim Sonodimedjo. Hij werd, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 1 december 2018, gisteravond in paniek gebeld door zijn moeder die in de bocht van Paranam- en Steenslagweg, Accaribo, woont. 

De oplegger van een vrachtwagen die grote boomstammen vervoerde, was gekanteld voor de inrit van zijn ouderlijk huis. Daarbij hebben de stammen een EBS-paal meegesleurd en ook schade aangericht aan een van de voertuigen op het erf. Sonodimedjo vermoedt, dat de boomstammen zijn losgekomen toen de bestuurder, die richting Sir Winston Churchillweg reed, een scherpe bocht maakte.

'Vaak genoeg zie je grote vrachtwagens met gigantische boomstammen rondrijden. En je ziet duidelijk dat de trekker overbelast is. Ik ben dankbaar dat er niemand daar stond, anders had het anders kunnen aflopen.'

Sonodimedjo pleit voor strengere controle op zwaar transport. 'In de bocht is ook een school en een bejaardentehuis. Wat als de houtblokken daar terecht waren gekomen?'

Voor Sonodimedjo en zijn familie is het nog niet duidelijk wie voor de schade moet opdraaien. 'De politie kwam er snel bij en die sprak op een afstand met de bestuurder van de vrachtwagen. We hebben niet kunnen horen wie voor de kosten moet opdraaien.' De beschadigde auto is niet meer te repareren. 'De auto is total loss. Het gaat te veel geld kosten om die te repareren en ik weet nu al dat ik niet alle schade vergoed krijg van de verzekering.' Intussen is er al een nieuwe EBS-paal geplaatst en de benadeelde wacht op het politierapport.

Vsserijsector wil dat Chinese hektrawlers binnen een week de Surinaamse wateren verlaten

Nog steeds veel openstaande vragen onder vissers over aanwezigheid Chinese schepen


De visserijsector wil dat de hektrawlers (fabrieksboten) uit China binnen een week de Surinaamse wateren verlaten. Starnieuws schrijft vandaag, zaterdag 1 december 2018, te hebben vernomen, dat de sector binnen een week verslag van minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij wil hebben van de bevindingen van de inspecteurs van de Visserijdienst over de trawlers. 

De bewindsman heeft de Federatie van Surinaamse Agrariërs en haar leden (de Surinaamse Seafood Associatie, het Vissers Collectief en Suriname Industrial Fisheries Cooperative) gisteren ontvangen. De organisaties hadden in een petitie hun bezorgdheid over de trawlers geuit. Daarnaast dringen ze aan op verdere ordening van de sector.

Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel toestemmingsbriefjes zijn afgegeven om in aanmerking te komen voor visvergunningen. Volgens inventarisatie van de sector gaat het om meer dan zestig briefjes. Aan Ross International Fisheries NV is vorig jaar een toestemmingsbriefje gegeven.

De zes trawlers verschenen plotseling voor de kust, terwijl twee binnen mochten varen.

De minister heeft duidelijk gemaakt, dat de wet zal worden toegepast. Indien de boten niet beantwoorden aan de voorwaarden in de wet, dan zal geen vergunning worden verleend. Het officiële rapport van de inspecteurs wordt afgewacht.

Aan de Maritieme Autoriteit Suriname is nog niet gevraagd om de schepen te keuren op zeewaardigheid. Dit gebeurt pas als het besluit genomen wordt om een vergunning te verlenen. Tussen de minister en de visserijsector is afgesproken dat vóór 15 december overleg komt over het vergunningbeleid van 2019.

Algemene Vergadering van Aandeelhouders EBS neemt afscheid van directeur Parmessar

Technisch directeur Marcel Eindhoven voorlopig waarnemend-directeur


Bij de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) is gisteravond,vrijdag 30 november 2018, een Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) gehouden waarin de dienstbetrekking tussen directeur Rabin Parmessar en de N.V. EBS per 1 december 2018 werd beëindigd, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut.

Eveneens werd Ismanto Adhna benoemd tot de financieel directeur van het bedrijf.

Parmessar heeft een belangrijke rol vervult bij het opstarten van het efficiëntie- en transformatieproces binnen de N.V. EBS, in het kader van de implementatie van de nieuwe Energiewet, welke in 2015 is aangenomen en afgekondigd.

Om hem de ruimte te geven zich volledig op een andere uitdaging te richten, is besloten per vandaag de dienstbetrekking te beëindigen.

De voorlopige waarneming zal statutair door de technisch directeur Marcel Eindhoven plaatsvinden, in volledige samenwerking met de Raad van Commissarissen onder leiding van Andy Rusland, als hoogste leidinggevende entiteit binnen het bedrijf.

De garantie van de energievoorziening en het vergroten van de toegankelijkheid van energie voor elke Surinamer blijft een belangrijk streven van de regering Bouterse-Adhin, aldus het NII.

Ministerie van Handel en Industrie en Toerisme pakt producenten van nep kokosolie aan

'Als producenten zich niet houden aan voorwaarden voor etikettering, is dit economisch delict'


Producenten van nep kokosolie zullen aangepakt worden door het ministerie van Handel en Industrie en Toerisme (HI en T). Het product zal van de schappen worden verwijderd. 'Als producenten zich niet houden aan de voorwaarden voor etikettering, is dit een economisch delict', zegt minister Stephen Tsang van HI en T vrijdag 30 november 2018 in een persbericht. 

Hij doet een beroep op de producenten om zicht strikt te houden aan de voorwaarden van de etikettering.

De afdeling Consumentenzaken heeft de afgelopen periode van diverse consumenten klachten gekregen over een product, dat geadverteerd werd als te zijn 100 procent kokosolie. Het ministerie heeft het product laten testen bij het Centraal Laboratorium en dat heeft uitgewezen, dat het product niet correspondeert met wat is aangehaald op het etiket. 'Het product bestond uit een mengsel van verschillende soorten oliën. Ook ontbraken de contactgegevens van de producent', meldt HI en T.

De producten zijn intussen van de schappen gehaald. Producenten van kokosolie worden opgeroepen om hun testresultaten van het Centraal laboratorium te deponeren bij het ministerie.

Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, zegt dat zijn organisatie ook veel klachten heeft gekregen over de nep kokosolie. Die klachten heeft de organisatie doorgegeven aan HI en T. 'We zijn ook de prijzen gaan checken en er is gebleken dat het product dat gemengd is met andere oliën veel goedkoper is dan producten die uit 100 procent kokosolie bestaat. Behalve dat de consument wordt misleid is dat ook oneerlijke concurrentie', zegt Alleyne.

Zeker twee doden bij vliegtuigcrash in São Paulo, Brazilië

Twaalf gewonden - Oorzaak van de crash nog niet duidelijk


Een vliegtuigcrash heeft in São Paulo aan zeker twee mensen het leven gekost. Twaalf anderen raakten gewond. Het gaat om een Cessna 210N, dat vrijdag 30 november 2018 crashte in een gebouw van twee verdiepingen hoog in de Braziliaanse miljoenenstad.

Of de slachtoffers zich in het gebouw of op de grond bevonden, is niet duidelijk.Het vliegtuig was opgestegen vanaf het kleine vliegveld Campo do Marte. Wat de oorzaak is van de crash, is niet duidelijk.

Ook verdere informatie over de verwondingen van slachtoffers ontbreekt nog.

Op tv-beelden en foto’s is te zien hoe een deel van de zwart geblakerde vliegtuigromp over de ruïnes van het gebouw hangt. Direct na de crash heeft een grote brand gewoed in zeker twee gebouwen en in geparkeerde auto’s.(Suriname Mirror/cmjornal/Noticias R7/Folha de Sao Paulo/YouTube/Twitter)