maandag 27 mei 2013

De Ware Tijd en Starnieuws verzuimen weer bron foto te vermelden......

Niet vermelden bron foto leidt tot plagiaat

'Sterreporter' Ivan Cairo liep te hoop tegen plagiaat als het om eigen artikelen gaat

27-05-2013 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - Was het niet de vermeende sterreporter van de Ware Tijd, Ivan Cairo, die in januari van dit jaar, in reactie op de door de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) gehouden Journalistenweek waarin plagiaat centraal stond, te hoop liep tegen plagiaat? Maar, dan wel met betrekking tot plagiaat van door hem geschreven artikelen natuurlijk. Voor wie het niet meer weet, klik hier. Datzelfde gold voor Starnieuws en haar webredacteur Wilfred Leeuwin, die ook nog eens voorzitter is van de SVJ.....

Zowel webredacteuren van Starnieuws als journalisten, waaronder ook Ivan Cairo, van de Ware Tijd, verzuimen echter zelf met grote regelmaat bronnen bij artikelen en foto's te vermelden. Hypocrisie en ijdeltuiterij zijn in de Surinaamse journalistiek niet vreemd. Feitelijk is het de pot verwijt de ketel.
Ik zou wekelijke hier allerlei voorbeelden kunnen plaatsen om die hypocrisie en ijdeltuiterij aan de schandpaal te nagelen en om, voor zover dat mogelijk is in het hautaine en arrogante journalistieke wereldje hier, wat zelfreflectie op te dringen aan het Surinaamse journalistieke veld.

Zowel Starnieuws als de Ware Tijd Online, in de persoon van Cairo, besteden vandaag aandacht aan het bezoek van president Desi Bouterse aan Venezuela, waar het staatshoofd een conferentie van de UNASUR (UniĆ³n de Naciones Suramericanas) bijwoont. In beide artikelen zijn foto's geplaatst van de aankomst van Bouterse in Caracas.


Maar, zowel Starnieuws als Ivan Cairo verzuimen om de bron van 'hun'artikel en foto te vermelden en dat is waarschijnlijk Radio Mundial in Venezuela.

De foto's zijn afkomstig van 'MPPRE', het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken

Het is, ik kan het niet anders verwoorden, typisch Surinaams dat mensen - en dus ook journalisten - kritisch zijn ten aanzien van anderen, mensen te snel veroordelen, beschuldigen en verwijten maken, enzovoorts en daarbij 'vergeten' om ook eens hun eigen handelen en houding kritisch tegen het licht te houden en niet alleen met beschuldigende vingers naar anderen te wijzen.

UPDATE: In de loop van de middag stond plotseling bij de foto in de Ware Tijd Online 'Radio Mundial' als bron bij het foto-onderschrift vermeld. Zou Cairo lucht hebben gekregen van mijn artikeltje....??? 
Een dag later, dinsdag 28 mei, heeft Starnieuws bij een tweede berichtje over het bezoek van Bouterse aan de UNASUR-conferentie onder dezelfde foto als de foto die gistermiddag is geplaatst op de Ware Tijd Online, bij de foto als bron vermeld 'MPPRE', zonder verder uit te leggen waar die afkorting voor staat. Mogelijk  heeft de webredactie van Starnieuws ook dit artikel onder ogen gekregen.

Starnieuws en de Ware Tijd, vermeldt gewoon eens netjes, zoals het in het journalistieke metier hoort, de bron, kleine moeite toch? Dus dat, ai boi.......en de SVJ slaapt door en heb ik sinds de Journalistenweek in januari van dit jaar eigenlijk niet meer gezien of gehoord over plagiaat en de acties die zij daartegen onderneemt......