maandag 27 augustus 2018

Zesde priester dit jaar vermoord in Mexico

(Bron foto: Twitter)
Priester Miguel Gerardo Flores Hernandez (49) vermoord gevonden in Tierra Caliente, Michoacán


De afgelopen zes jaar zijn minstens 24 priesters vermoord in Mexico. Mexicaanse media bevestigen, dat de 49-jarige priester Miguel Gerardo Flores Hernandez vermoord werd. Zijn lichaam werd zaterdag 25 augustus 2018 teruggevonden in Tierra Caliente in Michoacán, een regio die bekend staat omwille van de drugsproductie en -handel.


Hij is de zesde priester die sinds de start van dit jaar werd vermoord. Flores Hernandez was al sinds 18 augustus vermist.


Volgens hulpbisschop Herculano Medina Gargias van Morelia, is hij wellicht het slachtoffer geworden van een roofoverval. Zijn pick-up is nog niet teruggevonden.

De afgelopen zes jaar werden in Mexico al minstens 24 geestelijken vermoord. Soms gaat het om roofovervallen, maar veelal zijn de drugskartels voor de moorden verantwoordelijk.


(Suriname Mirrror/Kerknet/Crux/El Universal/YouTube/Twitter)

Einde rijstsector in kokosdistrict Coronie lijkt slechts kwestie van tijd

'We moeten niemand dwingen om aan rijstbouw te doen, mensen moeten er zelf voor kiezen'


De afgelopen jaren is, aldus de Ware Tijd van vandaag, maandag 27 augustus 2018, flink geïnvesteerd in de rijstsector, maar het gewenste resultaat is uitgebleven. Van het beschikbare padie-areaal van ongeveer vierduizend hectare wordt slechts vijfhonderd hectare benut. De meest recente investering is gedaan door toenmalig minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij die hiermee een doorstart forceerde. 

'Het is ook hem niet gelukt', zegt districtscommissaris Remie Tarnadie. Hij blikt terug op de jaren negentig toen de wereldmarktprijzen van landbouwproducten sterk daalden, wat een enorme klap betekende voor de sector. 'Daarnaast is door de zeer slechte infrastructuur en breuken in de waterkerende dam in het zuiden van Coronie de rijstbouw snel achteruitgegaan.'

Rijstboeren hebben enorme schulden opgebouwd bij de banken en waren niet meer instaat hun arealen te benutten.

Een ander probleem is, dat de jonge generatie geen vertrouwen heeft in de infrastructuur, vooral niet in de dam die veel breuken vertoonde, waardoor de rijstarealen onder water liepen en daardoor investeringen verloren gingen. Belangrijk is ook, dat er investeringsmogelijkheden zijn, zodat de boeren weer enthousiast worden om te planten, zegt Tarnadie. 'We weten dat de mensen geen risico willen nemen, want als het mis loopt met de eerste oogst, komt men in een diep dal terecht.'

Ter illustratie van hoe financieel moeilijk boeren het hebben zegt hij, dat er nog rijsttelers zijn van wie de aov wordt ingehouden ter aflossing van een schuld bij de bank. 'Indien er toch jongeren zijn die in de rijstsector willen werken, dan moet de overheid ondersteunen met onder andere trainingen. We moeten niemand dwingen om aan rijstbouw te doen. Mensen moeten er zelf voor kiezen.'

Anti-corruptie referendum Colombia ongeldig

11.6 Miljoen mensen - van noodzakelijke 36.4 miljoen - naar de stembus


Een Colombiaans referendum over maatregelen tegen corruptie, is ongeldig. Minstens een derde van de 36.4 miljoen kiezers had een stem moeten uitbrengen om de opkomstdrempel te halen, maar dat aantal is niet gehaald. Er gingen gisteren, zondag 26 augustus 2018, 11.6 miljoen mensen naar de stembus.


Kiezers die wel stemden, bleken de voorgestelde maatregelen massaal te steunen. Het ging onder meer om een verbod op het opleggen van straffen als huisarrest voor corruptiedelicten, een verplichting voor gekozen bestuurders om hun belastingaangiftes te publiceren en een limiet aan het aantal keren dat parlementariërs zich kunnen laten herkiezen.

De nieuwe president Iván Duque steunde de volksraadpleging. Hij noemde corruptie eerder een vorm van 'kanker'.Meerdere partijgenoten van de rechtse leider wilden liever via het Congres maatregelen nemen.

Aanhangers van het 'Ja'-kamp zeggen, dat de uitslag duidelijk maakt dat kiezers genoeg hebben van schandalen. 'We kwamen 5 procent tekort, maar dit heeft de traditionele politieke klasse nerveus gemaakt', oordeelde een senator.


(Suriname Mirror/The Associated Press/ANP/Washington Post/Twitter/Colombia Reports/YouTube)

Tientallen automatische vuurwapens politie in Paraguay gestolen en vervangen door nepexemplaren

(Bron foto's: Twitter)
Vuurwapens vervangen door replica's van hout en plastic...

Gestolen wapens zouden onder meer terecht zijn gekomen in Argentinië en Brazilië


De politie in Paraguay is ernstig in verlegenheid gebracht door een grote wapenroof. De autoriteiten ontdekten, dat tientallen automatische vuurwapens in een arsenaal waren vervangen door replica's van hout en plastic. Dat meldt de BBC vandaag, maandag 27 augustus 2018.De diefstal kwam aan het licht toen de geweren verschenen op de zwarte markt. Onderzoekers namen vervolgens poolshoogte in de opslag in de stad Capiatá. De geweren lagen daar, omdat ze werden vervangen door nieuwere exemplaren.


Dieven bleken in totaal 42 wapens te hebben vervangen door nepexemplaren.
Het hoofd van de wapenopslag is inmiddels uit zijn functie gezet, maar er is nog niemand aangehouden.

In Paraguayaanse media is de wapenroof al omschreven als 'het pijnlijkste schandaal' in de geschiedenis van het politiekorps in het land. De wapens zouden onder meer terecht zijn gekomen in Argentinië en Brazilië.


(Suriname Mirror/BBC/ABC Digital/Twitter/YouTube/RTL Nieuws)

Curaçao werkt aan plan voor 'Nationale Meldcode Relationeel Geweld en Kindermishandeling'

(Bron foto: OM)
Openbaar Ministerie en Huisartsenvereniging houden brainstormsessie


Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao werkt mee aan preventie van geweld binnen gezinnen waaronder geweld binnen relaties en kindermishandeling. In dit kader heeft er in samenwerking met de Huisartsenvereniging afgelopen zaterdag een brainstormsessie plaatsgevonden ten einde te komen tot een meldcode relationeel geweld en kindermishandeling voor deze beroepsgroep, aldus het OM vandaag, maandag 27 augustus 2018. 

Deze sessie vond plaats onder leiding van de trainer Florieke Stofmeel, van huis uit ontwikkelingspsychologe, die in Nederland bekend is met de materie en daarin ook trainingen geeft.

Het was een zeer succesvolle ochtend waar ook het Hoofd van de Jeugd Gezondheidszorg, Melissa Arias, informatie heeft gedeeld over de bij hun geïmplementeerde Protocol Meldcode binnen de Jeugdzorg. Ook is bekend geworden dat binnen Onderwijs een meldcode bestaat.

De aanwezige diensten van de overheid, het Ministerie van Justitie, Ministerie van Gezondheid, Natuur en Milieu als ook het Centraal Meldpunt Kindermishandeling, Stichting Kindermishandeling, Veiligheidshuis Curaçao en het Openbaar Ministerie, hebben zich aan het einde van de ochtend verenigd in een werkgroep die zich ervoor gaan inzetten om te komen tot een Nationale Meldcode Relationeel Geweld en Kindermishandeling voor het land Curaçao.

Het is de verwachting dat ook andere diensten zich zullen verenigen in de werkgroep.

De private sector in Colombia gebruikt doodseskaders om sociale leiders te vermoorden

'Zakenlieden zitten achter veel van de moorden om teruggave van land dat ze tijdens de oorlog hebben gestolen te voorkomen'

Zeker 39 palmoliemaatschappijen veroordeeld voor gebruik paramilitaire doodseskaders om land te stelen tussen 1997 en 2005 in de regio Uraba


De private sector in Colombia gebruikt doodseskaders om sociale leiders te vermoorden die strijden voor de teruggave van gestolen land, volgens het Openbaar Ministerie (OM). Autoriteiten claimen al lang, dat drugshandelaren en ELN-guerrilla's achter de moorden zitten, maar topambtenaren vertelden president Ivan Duque afgelopen donderdag, dat zakenlieden achter veel van de moorden zitten om de teruggave van land dat ze tijdens de oorlog hebben gestolen, te voorkomen. 


Volgens adjunct-procureur-generaal Maria Paulina Riveros zijn de banden van de particuliere sector met georganiseerde misdaad en paramilitaire groepen bijzonder problematisch in de provincie Antioquia en de Regio Uraba.

Ten minste 39 palmoliemaatschappijen zijn veroordeeld voor het gebruik van paramilitaire doodseskaders om alleen land te stelen tussen 1997 en 2005 in de regio Uraba, zei Rivera. Haar kantoor doet ook onderzoek naar veeboeren.


Rivera's voorganger zei in 2016, dat er maar liefst 12.000 zakenmensen, bedrijven en burgers werden onderzocht voor het naar verluidt financieren van paramilitaire groepen. Zelfs voormalig president Alvaro Uribe, een rancher uit Antioquia, wordt door het Hooggerechtshof  onderzocht vanwege zijn vermeende banden met paramilitaire doodseskaders


In heel Colombia zijn meer dan 150 mensen gearresteerd en nog eens 200 worden onderzocht op hun vermeende betrokkenheid bij de moord op meer dan 340 sociale leiders sinds 2016, zei Rivera.

Op dezelfde bijeenkomst vertelde inspecteur-generaal Fernando Carrillo Duque, dat zijn kantoor 30 overheidsfunctionarissen, waaronder burgemeesters, onderzoekt voor het in gevaar brengen van het leven van gemeenschapsleiders en mensenrechtenverdedigers.  Eén burgemeester werd eerder deze maand gearresteerd, omdat hij naar verluidt de moord had gepleegd op een sociaal leider in het zuiden van het land.
De president zei vorige week dat hij maatregelen zou aankondigen om sociale leiders te beschermen tijdens de bijeenkomst, maar dat bleek een valse belofte te zijn. In plaats daarvan kondigde Duque aan dat hij de komende weken met beleidsvoorstellen zou komen.

Duque wordt geconfronteerd met een groot dilemma, omdat Uribe niet alleen een voormalige medewerker van het Medellin cartel is die wordt beschuldigd van het vormen van een doodseskader, hij is ook de politieke beschermheer van de president en de leider van de ultra-rechtse partij Centro Democrático van Duque.

Meerdere financiers van de president en politieke supporters zijn betrokken bij landendiefstal en extreemrechts geweld dat zowel gemeenschappen, mensenrechtenactivisten als journalisten terroriseert. Meer dan 60 Congresleden, waaronder de neef van Uribe, zijn veroordeeld tot gevangenisstraf vanwege hun banden met de AUC (Autodefensas Unidas de Colombia), de voorloper van de huidige generatie paramilitaire groepen in Colombia.

De extreem-rechtse groep Aguilas Negras heeft gedreigd om iedereen te doden die tegen Duque en zijn beleid is. Het extreem-rechtse collectief zit achter veel van de doodsbedreigingen die zijn gestuurd naar politici, journalisten, leiders van etnische minderheden en mensenrechtenverdedigers.

Terwijl Duque de persoonlijke belangen van zijn bondgenoten afzet tegen degenen die worden bedreigd, gaat de angst op het platteland van Colombia onverminderd door. Landbouwvertegenwoordiger Enrique Monsalve werd zaterdag vermoord gevonden in Taraza, Antioquia, waardoor hij de 343e leider werd die sinds 2016 is vermoord, volgens het bureau van de Ombudsman.


Uren later werd gemeenschapsleidster Fabiola Fajardo vermoord gevonden in Simacota, Santander, waardoor zij het 344e dodelijke slachtoffer werd.(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Israëlische zeezeiler vast in Colombia beschuldigd van het smokkelen van 234 kilo cocaïne

Volgens Roy Erez (39) was hij door piraten gedwongen een hem onbekende Colombiaan te vervoeren


De autoriteiten van Colombia zeggen, dat ze een Israëlische zeezeiler vasthouden op verdenking van drugshandel nadat vorige week meer dan 200 kilo cocaïne aan boord van zijn jacht was gevonden. Roy Erez, 39, werd gearresteerd tijdens het zeilen van Panama naar Jamaica in zijn reis rond de wereld.

Erez's zus zei vorige week, dat hij haar vertelde dat hij door piraten was gedwongen een Colombiaanse passagier te vervoeren die hij niet kende, eraan toevoegend, dat ze vermoedde dat de passagier een gezochte misdadiger was. Hij werd samen met de Colombiaanse man gearresteerd en naar het Colombiaanse eiland San Andres gebracht, voor de kust van Nicaragua.


De marine van het land zei, dat 234 kilo cocaïne aan boord van het schip werd aangetroffen, zo meldden Israëlische media zondag 26 augustus 2016. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde in een verklaring zondag, dat Erez in San Andres is en ondervraagd werd door de Colombiaanse autoriteiten.

'De consul van Israël in Bogota, Yuval Sharabi, sprak met hem over de telefoon en zorgde ervoor dat alles in orde was', vervolgde de verklaring.


In een Facebook-bericht afgelopen dinsdag vertelde Karina Erez Azoulay het drama dat haar broer overkwam toen hij vanuit Panama vertrok. Azoulay heeft tijdens zijn reis contact gehad met haar broer via sms-berichten die via een satelliettelefoon zijn verzonden. Erez, zei ze, was in Panama geweest, waar hij het lokale Chabad-huis bezocht en ermee instemde twee Israëlische passagiers in te nemen. Na drie dagen zeilen zette hij het paar in Panama af en vertrok vervolgens alleen naar Jamaica.

Op een gegeven moment terwijl hij op zee was, haalde een vissersboot, blijkbaar geopereerd door piraten, hem in en dwong hem onder schot om een ​​man aan boord te nemen die hij nog nooit eerder had ontmoet. 'Vrezend voor zijn leven, werd hij gedwongen om akkoord te gaan', Azoulay schreef in de post.

Uren later werd het jacht gestopt, terwijl het zich nog in internationale wateren bevond en soldaten gingen aan boord, waarbij Erez en de man gevangen werden genomen.

'Ze slepen op dit moment het jacht naar Colombia met zes gewapende soldaten aan boord', schreef ze toen. 'Mijn broer is erg bezorgd over de agressiviteit die tegen hem wordt gebruikt en over wat er met hem kan gebeuren als hij Colombia bereikt. Hij zit gevangen in een uitzichtloze situatie en is erg bezorgd dat ze hem zullen betrekken in een zaak waar hij niets mee te maken heeft.'

Azoulay zei, dat ze het ministerie van Buitenlandse Zaken om hulp heeft gevraagd en ook contact heeft opgenomen met de Colombiaanse autoriteiten. Erez heeft het Israëlische en Duitse staatsburgerschap. Zijn familie heeft ook contact opgenomen met de Duitse ambassade in Israël. Afgelopen november bezocht premier Benjamin Netanyahu Colombia, waar hij een samenwerkingsovereenkomst voor toerisme tekende in het Narino presidentiële paleis.

(Suriname Mirror/The Times of Israel/YNet News/Twitter)

Actiecomité Alcoa vraagt Assemblee reces uit te stellen tot kwestie-Alcoa is opgelost

Open brief aan Assemblee: 'Ontbindt presidentiële onderhandelings- commissie Alcoa'


Paramaribo, Suriname 27 augustus 2018 

Aan de leden van de Nationale Assemblee van de Republiek Suriname door tussenkomst van de voorzitter van De Nationale Assemblee ALHIER 
Betreft: Constitutionele crisis/Benoeming nieuwe onderhandelingscommissie inzake de Brokopondo Overeenkomst 

Geachte DNA-leden, 


Na drie jaren onderhandelen en een afgewezen Memorandum of Understanding door het college waar u zitting in heeft, inzake het eenzijdig en vroegtijdig opzeggen van de Brokopondo Overeenkomst door de Alcoa/Suralco, wordt het steeds duidelijker, dat de onderhandelingscommissie D. Sardjoe niet de belangen van de Republiek Suriname als high priority (hoge prioriteit) heeft gesteld. 

De handelingen die tot heden over en weer gevoerd zijn door Alcoa en de onderhandelingscommissie D. Sardjoe, zonder toestemming van DNA, is in strijd met onze Grondwet (staatbestel). Dit mag nimmer getolereerd worden. 

Wij stellen de volgende feiten samen met u vast : 
- Wij, het Surinaamse volk, weten na bijkans drie jaren nog steeds niet wat het standpunt is dat Suriname in neemt bij de eenzijdige en vroegtijdige opzegging van de Brokopondo Overeenkomst door Alcoa. 
- De regering heeft een onderhandelingscommissie benoemd die niet ter zake deskundig is. 
- De presidentiële commissie c.q de regering onderhandelt onverkort door met Alcoa op basis van de door u, DNA, afgekeurde MoU.
- De presidentiële commissie c.q de regering verleent toestemming aan Alcoa om het aluinaardeplant te ontmantelen; dit gebeurt zonder toestemming van u, DNA. 
- Alcoa is al sinds 1916 in Suriname actief, verondersteld mag worden dat deze multinational de grondwet van Suriname kent en deze ook respecteert. 
- De regering verschuift steeds - om voor ons onbekende redenen - haar verantwoordingsplicht aan u, DNA. 
- U, DNA, heeft de handelingen van Alcoa illegaal verklaard. 
- De presidentiële commissie c.q de regering die toestemming verleend heeft voor deze illegale handeling gaat niet vrijuit. 
- Door de afgewezen MoU toch uit te voeren en overeenkomsten aan te gaan met Alcoa zonder de grondwettelijke goedkeuring van u, DNA, heeft de presidentiële onderhandelings commissie cq de regering een ‘staats kritieke situatie’/constitutionele crisis gecreëerd in ons land. 

Gezien deze ernstige situatie doen wij een beroep op u dat u als gekozen vertegenwoordigers van het volk alles in het werk zal stellen om zo spoedig mogelijk deze constitutionele crisis op te lossen door ervoor te zorgen dat: 
- De geplande openbare vergadering van 27 augustus plaatsvindt. Het op reces gaan van het parlement dient uitgesteld te worden tot dat deze crisis is opgelost. 
- De presidentiële onderhandelingscommissie Alcoa met als voorzitter D. Sardjoe per direct wordt ontbonden. 
- Dat een onderhandelingscommissie met ter zake deskundigen wordt benoemd die het vertrouwen van de totale bevolking geniet.
- Dat de nieuwe commissie een transparante opdracht mee krijgt die beantwoordt aan de aspiraties van het volk . 

Het eerbiedigen van onze Grondwet moet een vereiste zijn voor alle betrokken partijen. 

Wij wensen u wederom erop te attenderen dat, gezien de staats kritieke situatie/constitutionele crisis, het in reces gaan niet verantwoord is, dit in het belang van het in stand houden van onze democratische Republiek Suriname. 

Wij kijken uit naar de vergadering op 27 augustus en hopen dat u de aangedragen suggesties uit de samenleving op dit onderwerp meeneemt als vertegenwoordigers van het volk. Het volk rekent op u! 

Hoogachtend, 
Actiecomité Alcoa 

Asha Mungra 
Xaviera Jessurun 
Wim Bakker

VHP metselt met zeven nieuwe kernen stevige fundering in Marowijne

De kern van Patamacca (Bron foto's: VHP)
'Wij geven nu dus het startsein voor het werk van de partij in Marowijne'

VHP bereidt zich gedegen voor op verkiezingswinst in mei 2020

 
Nu de VHP besloten heeft zelfstandig de verkiezingen in te gaan, worden in alle kiesdistricten structuren opgericht. Zo was een delegatie van de partij onder leiding van voorzitter Chandrikapersad Santokhi gisteren in Albina en Moengo waar kernen zijn geïnstalleerd. De VHP zal in alle districten kandidaten stellen die door lokale structuren moeten worden aangewezen. Dit meldt Starnieuws vandaag, maandag 27 augustus 2018.

Kern van centrum Albina onder leiding van Dada Armando
Er zijn twee kernen in Albina en vijf in Moengo opgericht. De VHP heeft in Marowijne ruim 300 leden geregistreerd. Voordat Santokhi ertoe over kon gaan om de kernen te installeren is  maandenlang intensief werk verricht door Daniel Prika, ressortcoördinator Moengo en Ronny Aloema met hun teams.

De partijleider heeft benadrukt, dat de afgelopen periode de VHP steeds in combinatieverband deelgenomen heeft aan de verkiezingen. Volgens Santokhi was het politieke werk verdeeld onder de verschillende partners. Vandaar dat de VHP nu pas in sommige districten partijpolitieke acties onderneemt. In Marowijne heeft de ABOP twee zetels in De Nationale Assemblee en de NDP heeft er één.

In het Nucleus Centrum te Albina zijn de kernen geïnstalleerd voor Pierre Kondre en het centrum. In de recreatiezaal van Moengo zagen vijf kernen het levenslicht: Patamacca, Peteondro, Julianadorp, Bernharddorp en Ricanau mofo.

De VHP stelt dat het echte werk in Marowijne met het startsein dat gegeven is nu zal beginnen. Het verdere aanwerven en registreren van leden, ter uitbreiding van de partij, zal verder ter hand genomen worden door de structuren in het district.

'U bepaalt wie u zal vertegenwoordigen en u bepaalt het succes van de kandidaten. Wij geven nu dus het startsein voor het werk van de partij in Marowijne. Wij rekenen op uw medewerking en met onze ondersteuning vanuit Paramaribo zal ook in dit district de beweging 'Red Suriname' voet aan de grond krijgen en aanzwellen tot een zodanige beweging, dat verkiezingswinst is gegarandeerd. Immers eenieder voelt de zweepslagen in het gehele land en elke rechtgeaarde Surinamer dient zich ervan doordrongen te zijn dat wij Suriname moeten redden uit de wurggreep waarin het hele volk word vastgehouden', betoogde Santokhi.

Niet nader bij naam bekende kandidaat voor overname Insel Air

Bewindvoerder wil nu verlenging van de surseance van Insel Air International


Omdat het laatste voorstel van One Laser Group (OLG) voor de overname van Insel Air niet voldeed aan de toets, werkt OLG aan een alternatief. Ondertussen heeft het Land, na afstemming met OLG, ook een andere - niet nader bij naam bekende - kandidaat gevonden die nagaat een bod op Insel uit te brengen.

Dit is reden voor de door het gerecht aangestelde bewindvoerder om komende vrijdag 31 augustus tijdens de crediteurenvergadering verlenging van de surseance van Insel Air International voor te stellen, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 27 augustus 2018.

'Insel Air zoekt een strategische partner, die de vennootschap in staat kan stellen een crediteurenakkoord aan te bieden', schrijft bewindvoerder Rogier van den Heuvel in zijn afgelopen vrijdag ingediende vierde verslag.

'Insel Air heeft intensieve gesprekken gevoerd met One Laser Group (OLG), waarover ook in de media bericht is. Die gesprekken waren gericht op een overname van de aandelen in Insel Air en het aanbieden van een crediteurenakkoord.'

Volgens de wet, zo legt de bewindvoerder uit, moet de rechter de goedkeuring van een crediteurenakkoord (‘homologatie’) weigeren in een aantal gevallen. 'Eén van die gevallen is de situatie dat de nakoming van het akkoord niet voldoende is gewaarborgd', aldus het verslag, verwijzend naar het Faillissementsbesluit.

Staten vergadert 28 augustus over toekomst Isla-raffinaderij en zoektocht naar strategische partner

Ook staat deze week op de agenda beleid van Korps Politie Curaçao en de politieopleiding


De Staten vergadert deze week over een aantal uiterst belangrijke zaken. Misschien wel hét belangrijkste punt op de agenda deze week is de toekomst van de Isla-raffinaderij en de zoektocht naar een strategische partner, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 27 augustus 2018.

Vandaag wordt de openbare vergadering, die eerder op zowel 19 juni en 13 augustus werd geschorst over het beleid van het Korps Politie Curaçao en de politieopleiding, om tien uur hervat. Hiervoor is minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie uitgenodigd.

In de middag vindt een openbare vergadering plaats met premier en tevens minister van Algemene Zaken Eugene Rhuggenaath (PAR) over misbruik van minderheden binnen verzorgingstehuizen op Curaçao.

Morgen, dinsdag 28 augustus, wordt om tien uur een centrale commissievergadering van de Staten gehouden, waarbij de Staten zich door de premier en minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling laten informeren over de nieuwe ontwikkelingen bij de zoektocht naar een strategische partner voor de exploitatie van de Isla-raffinaderij nadat eind 2019 het leasecontract met het Venezolaanse staatsbedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) afloopt.

Ook zullen de twee ministers de parlementsleden bijpraten over de positie van de energieketen, wanneer zich mogelijk een schaarste aandient bij de levering van brandstof.

Toren van Fort Beekenburg, Curaçao, weer beklad met graffiti

De naam Jason Gogulski staat in rode letters op het monument


Het Antilliaans Dagblad meldt vandaag, maandag 27 augustus 2018, dat de toren van Fort Beekenburg opnieuw beklad is met graffiti. Dat constateerden bezoekers gisteren tijdens een wandeling, waarna zij het dagblad inlichtten. 

De naam Jason Gogulski, met een verwijzing naar zijn gelijknamige YouTube=kanaal, staat in rode letters op het monument. Het is daarmee niet direct bewezen dat Gogulski, die online vooral veel dansvideo’s plaatst, ook de dader is.

De bezoeker zal aangifte van vernieling van het monument doen bij de politie en roept de overheid op om een beheerder voor het fort aan te stellen.

Vandalen hebben eerder al toegeslagen en toen is de graffiti op kosten van de daders verwijderd.

'We hebben vijf keer zoveel hotelkamers nodig op Curaçao'

(Bron foto: Facebook)
Cinex-directeur Koffijberg tracht eiland te promoten als investerings- bestemming


'We hebben vijf keer zoveel hotelkamers nodig', zegt directeur Ramon Koffijberg van de lokale investeringspromotor Curaçao Investment & Export Promotion Agency (Cinex) in het Antilliaans Dagblad van vandaag, maandag 27 augustus 2018.

Samen met ondernemerswebsite Sprout blikt hij vooruit op het bezoek van een groep Nederlandse investeerders die deze week Curaçao bezoekt om te onderzoeken welke businesskansen het eiland biedt. Sprout noemt Koffijberg ‘de Curaçaose investeringsaanjager’.

Koffijberg probeert zijn eiland te promoten als investeringsbestemming en zoekt naar internationale investeerders die hij koppelt aan projecten. De Cinex-directeur organiseert hiervoor investeringsevenementen en bezoekt handelsmissies. De instelling helpt ook overzeese ondernemers met het ‘vervelende papierwerk’, zoals verblijfs- en vestigingsvergunningen en bankzaken. Sprout constateert dat de toerismesector op Curaçao flink groeit. Hoe voorkom je Amsterdamse of Venetiaanse taferelen, waarbij het te druk wordt door toenemend toerisme?

'Als we überhaupt ooit een keer een maximum halen, dan nodig ik u hoogstpersoonlijk uit voor een feestje', antwoordt de Cinex-directeur.

Curaçao en Aruba willen ‘Papiamentu/Papiamento’ op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed

Beide eilanden gaan samen- werken op gebied van taal


Curaçao en Aruba hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend die ruimte biedt voor coöperatie tussen de landen op een aantal terreinen als taalbeleid, taalinfrastructuur, onderwijs in en van het Papiaments, onderwijs en onderzoek van Papiaments in het hoger onderwijs en wetenschap. Dat is op nationaal niveau. 

Op internationaal niveau zal er een gezamenlijke voordracht komen om ‘Papiamentu/Papiamento’ op te nemen op de lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed conform het Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Unesco. Zo is vastgelegd door minister Marilyn Alcalá- Wallé (PAR) van Onderwijs en Cultuur van Curaçao en haar Arubaanse collega’s Rudy Lampe (RED) van Onderwijs en Xiomara Ruiz-Maduro (MEP) van Cultuur, aldus vandaag, maandag 27 augustus 2018, het Antilliaans Dagblad.

Tussen de buur(ei)landen is overeengekomen, dat samengewerkt wordt ten aanzien van de taalinfrastructuur.

'Een taalcorpus, zo ook dat van het Papiaments, bevat onderscheiden taalelementen, van klein naar groot gerangschikt, zoals klanken (fonemen), schrift (orthografie), woorddelen (morfologie), woorden (lexemen), zinnen (syntaxis) en teksten (discourse). Daarvan zijn spelling, woordenschat en grammatica de meest herkenbare onderdelen van de basis voor de gebruikers van onze taal.'

Deel van de Openbare School 1 Geyersvlijt aan de Baronstraat in vlammen opgegaan

Brandweer heeft brand was binnen een uur onder controle - Oorzaak nog niet bekend

 
De lokalen van de tweede en derde klassen van de Openbare School 1 Geyersvlijt aan de Baronstraat in Paramaribo alsmede het kantoor en de mediatheek zijn gisteravond in vlammen opgegaan. De kleuterklassen hebben flinke waterschade opgelopen, aldus de Ware Tijd vanochtend, maandag 27 augustus 2018.


De brand brak rond half tien 's avonds uit. De brandweer rukte met groot materieel uit en kon voorkomen dat het vuur naar het tweede gebouw van de school oversloeg. De brand was binnen een uur onder controle.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de wachter van de school de brand heeft ontdekt en de politie heeft ingeschakeld.

De politie is nog met onderzoek bezig over de oorzaak van de brand. Door de brand viel in de omgeving ook de stroomvoorziening uit.


Bouw Beekhuizenbrug in een ver gevorderd stadium

Naar verwachting wordt de brug in december opgeleverd

(Bron foto: NII)


Het Nationaal Informatie Instituut, NII, meldt zondag 26 augustus 2018, dat de bouwwerkzaamheden van de Beekhuizenbrug in een ver gevorderd stadium is. De brug, die onder het Dalian 4 project valt, is strategisch geplaatst. De brug komt aan de noordzijde uit op de Slangenhoutstraat en aan de zuidzijde aan de Sir Winston Churchillweg. 

Het ligt in de bedoeling dat deze wegen iets later in het project gerehabiliteerd zullen worden. De 'project engineer', Jordan Frijde, aangesloten bij Ace Consultancy, geeft aan dat de werkzaamheden in de maand augustus 2017 zijn aangevangen. Gelet op de fase waarin men nu is, kan gezegd worden dat men op schema is.

Naar verwachting wordt de brug in december opgeleverd.

Het gaat om de zesde brug over het Saramaccakanaal. De Beekhuizenbrug zal een grote bijdrage leveren aan een vlotte afvoer van het verkeer over de Van ‘t Hogerhuysstraat. De brug gaat in een  later stadium dienen als opvang van de brug in de Van ‘t Hogerhuysstraat. Het ministerie van Openbare Werken Transport& Communicatie gaat die brug rehabiliteren.

De Beekhuizenbrug is 255 meter lang, 17 meter breed en is verdeeld in 2 rijstroken van elk 3.5 meter breed. Ook krijgt de brug een voet- en fetspad.

22-Jarige Venezolaanse Lele Pons van Instagram naar toekomstig sexy reggaeton-ster

26.6 Miljoen volgers op Instagram en meer dan 10 miljoen abonnees op haar YouTube-kanaalOnlangs kondigde Universal Music Group Lele Pons aan, een van de grootste multiculturele sterren in de digitale wereld, als zijn nieuwe muzikale artieste. Nu presenteert het Venezolaanse meisje haar eerste single: 'Jaloers'.

Lele Pons heeft haar Instagram-account  om haar geluk in de muziek te beproeven. Meer dan 34 miljoen views tot nu toe voor 'Celoso', de video van de eerste officiële single van de tot nu toe een van de meest erkende beïnvloeders van Instagram, Lele Pons, na een contract getekend te hebben met Universal Music Group.

Op de videoclip van 'Jaloers' is het lied te horen met reggaeton-ritme waarin Pons haar talent laat zien en horen samen met Bigram John Zayas 'DVLP', Dez Wright, Luis Meléndez 'Luyo', Miguel Duran en Aleja Alberti. De officiële video werd geregisseerd door de Amerikaan Rudy Mancuso, die beroemd is om zijn clips op het YouTube-platform, onder de choreografie van Nick DeMoura (die met artiesten zoals Justin Bieber heeft gewerkt aan de 'Believe Tour').Een bericht gedeeld door Lele Pons (@lelepons) op

De première van 'Celoso' betekent een volgende stap in de carrière van de Venezolaanse Lele Pons, die heeft geschitterd als een comédienne, actrice, regisseur, danseres en zangeres en een wereldwijd nooit eerder bereikt publiek heeft bereikt.

Lele was al in de muzikale wereld toen ze debuteerde met 'Dicen', een duet met de Colombiaanse-Italiaanse kunstenaar Matt Hunter, dat in drie maanden de 100 miljoen bezoeken op YouTube overtrof, met platina en top 3 noteringen in de Latijns-Amerikaanse hitlijsten van Spotify. Dit nummer werd door het tijdschrift 'Rolling Stone' omschreven als een duidelijk voorbeeld van de succesvolle komst in de muziek van een digitale ster.


Wie is Lele Pons 
Lele Pons werd geboren in Caracas, Venezuela, op 25 juni 1996. Ze verhuisde met haar gezin naar de Miami, Verenigde Staten, om haar studies voort te zetten en zich permanent te vestigen in Los Angeles, waar ze momenteel verblijft.
Door 'Time' werd ze beschouwd als de 'meest invloedrijke Venezolaanse', is de contentmaker die 26.6 miljoen volgers op Instagram heeft en meer dan 10 miljoen abonnees op haar YouTube-kanaal.

Een bericht gedeeld door Lele Pons (@lelepons) op


Een bericht gedeeld door Lele Pons (@lelepons) op


Een bericht gedeeld door Lele Pons (@lelepons) op

Ze werd opgenomen in de 'New Stablishment -lijst van Vanity Fair - samen met Mark Zuckerberg en Tim Cook - terwijl ze voor 'Forbes' dis genoemd in de Top 10-ranglijst van de beste entertainment-beïnvloeders van 2017.

Lele's connecties met de muziekindustrie zijn ook diep, haar video's van dansen en choreografieën dragen bij aan de sociale zichtbaarheid van de successen van talloze sterren van Latijns-Amerikaanse muziek. Lele's tekstvideo voor 'Downtown' van Anitta & J Balvin trok meer dan 200 miljoen bezoeken. Ze maakte ook een geweldige verschijning in de hitvideo 'Havana' van Camila Cabello.


Een bericht gedeeld door Lele Pons (@lelepons) op

(Suriname Mirror/publimetro.pe/YouTube/Instagram)

Venezuela-crisis verandert inheemse Warao-gemeenschap in een verloren stam

Zo'n 600 Warao in vluchtelingenkamp Pintolandia in Boa Vista, deelstaat Roraima

(Bron foto: Folha)

'God wil dat wij ons land terugkrijgen'


Auxiliano Zapata mag dan een Warao-leider zijn, maar na het ontvluchten van chaotisch Venezuela voor buurland Brazilië is zijn volk een verloren stam, zich afvragend of ze zich ooit weer in hun geliefde Orinoco-rivierdelta zullen vestigen. 

De Warao, rond de 20.000 personen en meestal levend afwisselend tussen steden en traditionele plattelandsgebieden in en om de Orinoco-delta in Oost-Venezuela - maar een afsplitsing leeft ook aan de Corantijnrivier, zowel op het grondgebied van Guyana als dat van Suriname (zij het dat daar vroeger meer Warau leefden dan nu). De Warau leefden waarschijnlijk al vóór de Arowakken en Kari'na in het Corantijngebied - waren een van de eersten die naar Brazilië vluchtten vanwege de economische ineenstorting en politieke onrust onder de linkse president Nicolas Maduro.

'Er waren geen medicijnen, geen eten, geen transport, niets, alles werd te duur. Om hier te komen moest ik alles verkopen, ik had een televisie, een mobiele telefoon, een koelkast', zegt Zapata, 43, in het vluchtelingenkamp Pintolandia in Boa Vista, de hoofdstad van de Braziliaanse deelstaat Roraima. Het stamhoofd, die met 600 andere Warao's in Pintolandia is opgevangen, kwam vijf maanden geleden met zijn vrouw en 12-jarige zoon de grens over.

(Bron foto: Victor Moriyama)
Stukje bij beetje heeft de noodopvang, gerund door de lokale overheid, non-gouvernementele organisaties en het Braziliaanse leger met hulp van het VN-vluchtelingenagentschap, een meer permanente aanblik gekregen. Wit grind is verspreid over de grond en een volleybalveld - bijna altijd in gebruik - opgezet. Een nieuw onderkomen dat in staat is om honderd meer hangmatten te huisvesten, is in aanbouw.

Hoewel hij nog geen werk heeft, weet Zapata dat zijn familie tenminste voedsel kan krijgen, zich veilig kan voelen en toegang heeft tot een school. Dergelijke basics zijn uit de samenleving in Venezuela gestript, waardoor er steeds meer migranten en vluchtelingen naar de buurlanden komen.

'Ik zou terugkeren naar Venezuela, maar ik moet wachten, ik ben drie weken geleden teruggegaan om mijn vader te zien die voor ons huis zorgt en er is niets', zegt Zapata. 'Ik zal je niet meer vertellen, omdat het me verdrietig maakt.' Hij zegt dat hij pijn voelt voor andere stamleden die er niet in geslaagd zijn weg te komen, vooral degenen die lijden aan tuberculose of HIV, die veel voorkomen bij de Warao. De volksgezondheid is vooral zwaar getroffen door de desintegratie van Venezuela, met ziekenhuizen die bijna alles missen.


'De meeste Warao hier zijn bekend met het feit dat ze onderweg zijn. Ze volgen meestal het toeristenseizoen door hun ambachtelijke waren te verkopen', zegt antropoloog Emerson Rodrigues, die bij Pintolandia werkt. In Brazilië zijn er veel Warao in de Amazonegebied-steden Manos en Belem, evenals in de deelstaat Roraima. Ze zijn verspreid, maar veilig. 'Hier is het een veilige zone waar ze kunnen verblijven en een soort van toekomst kunnen bouwen.' 

Er wordt hulp geboden aan de Warao om uit te gaan en hun handgemaakte goederen te verkopen, werk te vinden en de gemeenschappelijke keuken en andere basisbegrippen van het kampleven te organiseren. Niemand weet hoe lang ze daar zullen zijn. 'Ze denken er niet over terug te gaan', zegt Rodrigues. 'Ze komen en werken, brengen wat geld bij elkaar, gaan terug om geld en eten te brengen, maar niet om terug te gaan en te blijven - niet voordat er een beter vooruitzicht is.'

Bij de opvang in Janokoida in Pacaraima, ongeveer 200 kilometer van Boa Vista, verzamelen Warao-kinderen zich bij zonsondergang in de buitenlucht. Reggaeton speelt op een kleine luidspreker en volleybal- en voetbalwedstrijden beginnen, terwijl volwassenen kip en tortilla's op open vuur koken. Kampbeheerders gaven de vluchtelingen eerst bereide maaltijden, maar de inheemsen gingen liever het platteland in om brandhout te verzamelen en hun eigen voedsel te bereiden, aldus Socorro Lopes dos Santos, die de Janokoida-opvanglocatie zes maanden heeft gecoördineerd.

Net als in Pintolandia, is het gemeenschappelijke refrein in het asiel, dat 426 mensen herbergt, een verlangen naar de verre rivier en mogelijkheden om te jagen en vissen die een integraal onderdeel vormen van de cultuur van de stam. 'Onlangs hebben we een groepsactiviteit gedaan waarbij we hen hebben gevraagd om iets te schilderen: in alle tekeningen is water afgebeeld', zegt Dos Santos.

'Het is een gemeenschap die zijn weg moet vinden en we proberen hen te helpen nieuwe wegen te bewandelen, of ze nu in Brazilië zijn of terugkeren naar hun land van herkomst', stelt Dos Santos.

Zapata denkt dat hij zo ver weg kan komen als de Braziliaanse Amazone stad Manaus, enkele honderden mijlen naar het zuiden, maar hij hoopt nog steeds op een dag terug te keren naar Venezuela. 'God wil dat wij ons land terugkrijgen.'

(Suriname Mirror/AFP/France24/YouTube)