donderdag 11 januari 2018

Cocaïne, muggen en commissies...Ramsoender Jhauw: 'Regering koppig en egoïstisch'

'Men heeft niet willen luisteren naar de vele waarschuwingen en perst het volk gewoon uit'


'Alle topambtenaren, president, vicepresident, ministers, DNA-leden en andere regeringstoppers moeten minstens 30 tot 40% van salaris of schadeloosstelling inleveren'


Ramsoender Jhauw, ondernemer en voorzitter van de Partij voor Integriteit, Nationale Motivatie en Gelijke Kansen (PING), is van mening dat de regering het alleen maar aan zichzelf te wijten heeft dat het land richting faillissement gaat. 'Men heeft niet willen luisteren naar de vele waarschuwingen. Dit is gewoon een kwestie van koppigheid en egoïstisch zijn. Men perst het volk gewoon uit', zegt de politicus donderdag 11 januari 2018, in het Dagblad Suriname.

Jhauw voert aan, dat het nu meer dan tijd is om alle topambtenaren, president, vicepresident, ministers, DNA-leden en andere regeringstoppers te verplichten om minstens 30 tot 40% van hun salaris of schadeloosstelling in te leveren, zodat de nodige gelden voor de overheidshuishouding niet gehaald hoeven te worden uit de zakken van de ‘kleine man’. 'Je gaat een beetje zelf moeten bezuinigen om eruit te komen. Ik zelf neem al twee jaar geen salaris meer in mijn bedrijf. Meneer Jhauw werkt alleen met zakgeld en toch houdt hij zijn huishouden draaiende. De ministers, president en vicepresident kunnen met hun vele privileges dan veel meer opofferen', aldus de politicus.
 
Ook stelt de ondernemer voor om op om 100% invoerrechten te innen op voertuigen met motoren vanaf 2.500 cc en hoger. 'Als je zulke auto’s kan permitteren, dan moet je meer betalen. Of je nu met de NDP zit en er straks ook een andere partij aan de macht komt, je zult deze maatregel moeten treffen.'

Vooral het inkoopbeleid op de verschillende ministeries moet volgens hem ook drastisch veranderen waar producten voor veel duurder van partijloyalisten en bevriende ondernemers worden opgekocht. 'Daar is er nog steeds veel corruptie en men heeft er nog geen les geleerd', aldus Jhauw.

Volgens de politicus zal de begroting van de overheid nooit kloppen, omdat ingekochte goederen en diensten vaak voor twee tot driemaal hoger worden opgebracht. 'De overheid heeft het geld niet om de inkopen contant te doen, terwijl zij ook geen vertrouwen uitstraalt door heel laat te betalen aan ondernemers. Doordat de ondernemers dan geen geloof in je hebben, gaan zij dan veel meer eisen door de marges te verhogen en allerlei kosten erbij te tellen. Zo blijven wij in die vicieuze cirkel', aldus Jhauw.

De PING-man vindt het jammer dat een tijdje terug gestopt is met de overeenkomst met de Société Générale de Surveillance S.A. (SGS). Binnen het contract zouden alle ladingen, voordat zij werden verscheept naar Suriname, worden onderworpen aan een douane-inspectie met ondersteuning van de SGS. De inspectie was vooral gericht op het minimaliseren van de onder-facturering bij de import van goederen. 'Ze moeten de SGS weer inschakelen, omdat er miljoenen daar zitten. De mensen die zeggen dat het niet kan, zijn mensen die het niet menen met het volk.' Volgens hem is het niet juist te stellen dat SGS voor prijsverhogingen zou zorgen. 'Er worden nu miljoenen aan invoerrechten ontdoken bij het importeren van goederen. Dan hoe blijven de prijzen stijgen? Ook al blijf je de volle pond van de invoerrechten betalen, de prijzen zullen niet stijgen', garandeert de ondernemer.

In tegenstelling tot diverse Assembleeleden van oppositie én coalitie, heeft Jhauw geen bezwaar tegen het voorstel van de regering om overheidspanden in de binnenstad te verkopen. De regering wil hiermee Srd 100 miljoen binnenhalen om de begroting over 2018 te financieren. Vooral het gebouw van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) aan de Van Rooseveltkade past volgens de Jhauw niet in het uitgaanscentrum. Strategisch zou dit ministerie naar het zuiden moeten worden verplaatst. 'Het is hetzelfde als dat van een bedrijfshuishouding. Als je op een gegeven ogenblik zit met schulden en je bezit gebouwen die niet economisch benut zijn, dan kun je ze afstoten. Zolang men een ander onderkomen heeft voor het personeel of een ander pand kan kopen, is dat geen probleem.'

De overheid kan volgens Jhauw bijvoorbeeld ook twee ministeries in een gebouw onderbrengen om kosten te besparen. Een optie volgens hem is om een aantal ministeries onder te brengen in het Ir. Frank Essed Gebouw waarin het kabinet van de vicepresident is gehuisvest. 'Het gebouw en de ruimtes zijn veel te groot voor het aantal mensen dat daar zit', aldus Jhauw.

Uitslaande brand verwoest woning aan Limesgracht in Paramaribo

(Bron foto: Korps Brandweer Suriname)
Kinderen hebben vermoedelijk met een aansteker gespeeld


Het Korps Brandweer Suriname bericht, dat een felle brand gistermiddag, woensdag 10 januari 2018, omstreeks half vijf aan de Limesgracht no 61 een woning heeft verwoest. De ingeschakelde brandweer was binnen twee minuten ter plaatse, maar toen was er al sprake van een uitslaande brand.

Het pand werd door 12 personen bewoond, waarvan de volwassenen het vermoeden hebben dat de kinderen met een aansteker hebben gespeeld.

De bovenste verdieping van de woning, die uit hout was opgetrokken, werd volledig afgebrand, terwijl het onderste gedeelte van steen enorme schade heeft opgelopen met dreigend instortingsgevaar.

Van zeker twee belendende panden zijn glazen shutters door de intense hitte gesprongen. De brand was na ongeveer 20 minuten onder controle.

Anti-Zwarte Piet activisten protest te Maassluis november 2016 niet vervolgd

(Bron foto: Twitter)
'Mijn cliënten kopen er niets voor dat zij worden gearresteerd om achteraf te horen dat dat onterecht was'
 

Tegenstanders van Zwarte Piet die in november 2016 werden opgepakt rondom de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis worden niet vervolgd. 168 Mensen hebben inmiddels bericht gekregen van het Openbaar Ministerie of krijgen dat deze week, aldus De Telegraaf vandaag, donderdag 11 januari 2018.

De demonstranten werden er van verdacht niet te hebben voldaan aan een bevel van de politie. De zaken worden geseponeerd, omdat er niet voldoende bewijs is tegen de demonstranten of omdat ze ten onrechte zijn aangemerkt als verdachte.

De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet hadden besloten niet bij de Sint-intocht in Maassluis tegen Zwarte Piet te protesteren, maar in de Maasstad. Dat werd niet toegestaan, waarna de massa-arrestatie volgde. Wegens verzet tegen aanhouding werden ook enkele rake klappen aan de arrestanten uitgedeeld.

De advocaat van een aantal van de demonstranten stelt in een reactie, dat zijn cliënten er niets voor kopen 'dat zij worden gearresteerd om achteraf te horen dat dat onterecht was (...) Het wordt hoog tijd dat op illegale arrestaties van demonstranten een automatische schadevergoeding wordt gesteld.'

Golden Wings aan de Franchepane- hoek Zonnebloemstraat overvallen

(Bron foto: Golden Wings)
Vijf mannen er vandoor met de kluis en de kassa


Starnieuws bericht donderdagmiddag 11 januari 2018, dat vijf mannen in de nacht van woensdag op donderdag Golden Wings aan de Franchepane- hoek Zonnebloemstraat in Paramaribo hebben overvallen. Een zijdeur van het pand werd opengebroken

De bewaker is gekneveld achtergelaten.

De inhoud van de kluis en de kassa zijn buitgemaakt en de mobiele telefoon van de bewaker. Het is nog niet duidelijk om hoeveel geld het gaat.

De mannen waren ongemaskerd en gewapend met een vuistvuurwapen en een koevoet.

Twee penitentiaire ambtenaren aangehouden

Cipiers zouden drugs PI Duisburglaan binnen hebben gesmokkeld voor gedetineerden tegen betaling


Twee penitentiaire ambtenaren (pa's) zijn woensdag door de politie in verzekering gesteld. Beide pa’s worden verdacht van het verlenen van hand- en spandiensten aan derden, zo bericht het Dagblad Suriname donderdag 11 januari 2018.

Aniel Ramadhin, directeur van de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan, heeft de aanhouding van beide ambtenaren bevestigd, maar wilde in deze fase niet verder ingaan op de details.

Beide pa’s zouden geruime tijd drugs in de inrichting hebben bezorgd voor gedetineerden tegen betaling. In het belang van het onderzoek zijn beide ingesloten

Familieleden slachtoffers Peruaanse militaire doodseskaders onder Alberto Fujimori benaderen paus voor hulp

Groep familieleden wil steun paus Franciscus bij verkrijgen nietigverklaring gratie Fujimori

Gisela Ortiz (links) en advocaten Carlos Rivera en op een persconferentie woensdag 10 januari 2018 in Lima (Bron foto: Reuters)


Familieleden van slachtoffers van Peruaanse militaire doodseskaders onder Alberto Fujimori zeiden woensdag 10 januari 2018, dat ze paus Franciscus gaan vragen, als hij volgende week op bezoek komt in Peru, om hulp bij het verkrijgen van nietigverklaring van de gratie voor de ex-president. 

Een familieledengroep heeft om een ​​ontmoeting met paus Franciscus gevraagd tijdens het tweede deel van zijn Zuid-Amerikaanse reis naar Chili en Peru volgende week.

Het pardon op 24 december leidde tot een golf van protest in Peru. Fujimori werd vrijgelaten na het uitdienen van minder dan de helft van een gevangenisstraf van 25 jaar wegens mensenrechtenschendingen.

'We gaan een audiëntie vragen bij de paus om onze bezorgdheid te delen, omdat het pardon van de regering het recht op rechtvaardigheid en verzoening wegneemt', vertelde organisator Gisela Ortiz aan verslaggevers.

'Wat we willen is, dat de paus in zijn toespraak zegt dat hier gerechtigheid nodig is', zei Ortiz, wiens zus tot de 25 vermeende guerrilla's en sympathisanten behoorde die in 1991 en 1992 door militaire doodseskaders werden gedood. Fujimori werd verantwoordelijk bevonden en gevangen gezet in 2009.


Ortiz zei, dat ze hoopten op een audiëntie bij de 81-jarige Argentijnse paus, omdat zijn eigen land onder misdaden tegen de mensheid heeft  geleden tijdens de militaire dictatuur van 1976-1983.

De familieleden van de slachtoffers hebben de gratie-kwestie voorgelegd aan het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, dat in Costa Rica zetelt, en hun zaak op 2 februari zal horen.


(Suriname Mirror/Japan Times/AFP-JIJI/Twitter)

Braziliaanse president Temer houdt vast aan benoeming nieuwe minister van Arbeid ondanks controverse

(Bron foto: Twitter)
Cristiane Brasil veroordeeld wegens het niet betalen van haar privéchauffeurs...


De Braziliaanse president Michel Temer verdedigt het besluit van zijn partij om Cristiane Brasil te benoemen tot de nieuwe minister van Arbeid, ondanks een uitspraak van de rechtbank die haar verbood de functie uit te oefenen, nadat ze was veroordeeld wegens het niet betalen van haar privéchauffeurs. 

De regering moet nu in beroep gaan tegen de uitspraak van het Hooggerechtshof, aldus een van de naaste adviseurs van Temer vandaag, donderdag 11 januari 2018, tegen Agencia Brasil.


Temer heeft al gezegd, dat hij het besluit van zijn Partij van de Arbeid van Brazilië (PTB, Partido Trabalhista Brasileiro) zal respecteren, ongeacht wat het gerecht beslist.


De president ontmoette dinsdag kort de nationale leider van de partij, Roberto Jefferson, PTB's leider in het Lagerhuis, Jovair Arantes en Brasil zelf. De nacht daarvoor verwierp een regionaal tribunaal in Rio de Janeiro een beroep tegen de schorsing van Brasil en dwong de regering de eedaflegging die dinsdagmiddag gepland stond, op te schorten.


Brasil kreeg de opdracht om een ​​boete van ongeveer 18.750 Amerikaanse dollar als schadevergoeding te betalen aan twee privéchauffeurs die ze een aantal maanden had ingehuurd, maar niet betaalde.

Het kabinet van Temer wordt geplaagd door beschuldigingen van corruptie. Veel ministers zijn beschuldigd van wandaden door leidinggevenden van de ingenieursgroep SA in getuigenverklaringen. Temer heeft gezworen alle ministers die belast zijn met corruptie op te schorten en degenen die zijn aangeklaagd in het wijdverspreide schandaal dat zich concentreert op de Braziliaanse bouwreus Odebrecht, te ontslaan.

Het bedrijf heeft toegegeven miljoenen te hebben betaald aan ambtenaren in heel Latijns-Amerika in ruil voor lucratieve contracten. De president is ook betrokken geweest, maar het Congres heeft tot nu toe geweigerd zijn immuniteit op te heffen.

Overigens heeft Brasil gelogen op social media over haar leeftijd. Ze is In december 43 jaar oud geworden, maar is pas 30 in het social netwerk:


(Suriname Mirror/TeleSUR/Sensacionalista/Twitter/YouTube)

LVV gaat reizigers op J.A. Pengelluchthaven verscherpt controleren op dieren en landbouwproducten

'Jaren terug waren er geen tomatenboorders, maar vandaag de dag is het een behoorlijke plaag'

(Bron foto: LVV)
  
Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zal binnenkort verscherpte controle uitvoeren op vertrekkende en binnenkomende reizigers die dieren, en agrarische producten, zoals groenten bij zich hebben. Uit onderzoek is gebleken, dat passagiers meestal onbewust ziekten en plagen via deze producten het land binnenbrengen. 

Woensdag is het 'Don't pack a pest'-programma is gisteren officieel gelanceerd in de aankomsthal van de Johan Adolf Pengelluchthaven, aldus vandaag, donderdag 11 januari 2018, de Ware Tijd,

Het is een samenwerking tussen LVV en het Amerikaanse ministerie van Landbouw. De officiële handeling was het onthullen van een poster door LVV-minister Soeresh Algoe en de vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Landbouw, Jason Stanley.

Binnenkort begint een mediacampagne over het programma dat in 2010 door de Verenigde Staten is ontwikkeld. Het wordt sindsdien uitgevoerd in verschillende Caribische landen.

Volgens Stanley is het voornaamste doel van het project reizigers te wijzen op de risico's die verbonden zijn aan het vervoeren van agrarische producten.

'Jaren terug had ons land geen tomatenboorders, maar vandaag de dag is het een behoorlijke plaag. Het insect is binnengebracht, net zoals de wolluis', aldus Algoe. Hij benadrukt dat Suriname daardoor miljoenen schade lijdt, omdat agrarische producten in waarde dalen. De bewindsman stelt, dat nu wel de eerste stap is gezet, maar dat er nog veel gedaan moet worden. Er komt op de luchthaven een speciale afdeling om het programma te handhaven. Deskundigen van LVV en Luchthavenbeheer zullen de afdeling beheren.

Bijna dertig Venezolanen bootvluchtelingen op weg naar Curaçao worden vermist

(Bron foto: El Nacional)
Boot met circa dertig mensen uitgevaren van het plaatsje San José de la Costa


Bijna dertig Venezolanen worden vermist, sinds ze met een boot een poging hadden gedaan Curaçao te bereiken. Op Curaçao zijn vier lijken aangespoeld. Volgens Venezolaanse media waren dat niet de enigen aan boord. 

De boot was dinsdagavond met circa dertig mensen uitgevaren van het plaatsje San José de la Costa, op weg naar het noordelijker gelegen Nederlandse eiland.Door slecht weer en hoge golven zou hun boot tegen rotsen zijn geslagen en onmiddellijk zijn vergaan. Familieleden van de verdwenen bootvluchtelingen hebben volgens de krant El Nacional in de noordelijke deelstaat Falcón de vermissingen opgegeven. Volgens hen worden zeker 28 personen vermist.(Suriname Mirror/El Nacional/Twitter/De Telegraaf/YouTube)

Federatie Surinaamse Agrariërs streeft naar komst van een Agrarische Kamer

'Iedere agrariër moet via een app-systeem met elkaar worden verbonden'

'Wil een boer 100 kilo cassave verkopen, dan zet hij dat op de app, de potentiële koper ziet dat en doet een bod'


De Federatie Surinaamse Agrariërs (FSA) werkt er hard aan om te komen tot een Agrarische Kamer. 'Op dit moment hebben wij geen exact beeld van het bestand van agrariërs', zegt FSA-voorzitter Prahlad Sewdien vandaag, donderdag 11 januari 2018, op Starnieuws. 

Het streven is erop gericht om met een Agrarische Kamer een 'real time' overzicht te hebben waarbij eenieder via een app-systeem met elkaar wordt verbonden. 'Wil een boer 100 kilo cassave verkopen, dan zet hij dat op de app. De potentiële koper ziet dat en doet een bod.' Hij zegt dat dat ook voor andere zaken geldt. In verschillende landen wordt dit systeem al succesvol toegepast. Koper en verkoper staan zo direct met elkaar in contact. Op deze manier kunnen ook de voorlichting en andere zaken worden aangepakt.

De FSA-voorzitter heeft dinsdagavond, voorafgaand aan een bijeenkomst van het Visserscollectief, de vissers toegesproken. De federatie is het overkoepelende orgaan waar de verschillende agrarische organisaties – waaronder pluimveeteelt, bijenteelt, visserij, veeteelt – zijn ondergebracht. De FSA wil een ommekeer brengen in de situatie van de grote achteruitgang in de agrarische sector.

Het gaat erom dat de federatie meer de sector brede zaken aanpakt. Zo zit in de pijplijn een Agrarische Spaar- en Krediet coöperatie om de agrariërs tegemoet te komen met goedkoop krediet. Ook buitenlandse fondsen kunnen via dit systeem worden uitgezet. En dan is ook een marketingbureau van essentieel belang voor marktinformatie en afzet van 'onze producten aangezien onze lokale markt te klein is'.

Sewdien wijst erop, dat de sector kampt met een grote vergrijzing aangezien deze onaantrekkelijk is voor jongeren. Veel ondernemingen ondervinden hierdoor problemen met de bedrijfsopvolging.

Een ander probleem is dat de kostprijs van de Surinaamse producten te hoog is, waardoor de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt slecht is. Er is sprake van een hoge rente, lange efficiëntie in de productie, hoge transportkosten, slechte logistiek, geen incentives vanuit de overheid zoals in andere landen, slecht geregelde waterhuishouding, kleinschaligheid en lage organisatiegraad bij de boeren, somt de FSA-voorman op.

Hij zegt dat hij de leden heeft voorgehouden, dat zij moeten doorgaan met de activiteiten waarmee zij bezig zijn en die niet meteen op het bord van de FSA moeten leggen. De federatie zal hen wel blijvend ondersteunen, zoals dat is gebeurd dinsdagavond met het Visserscollectief te Commewijne. De FSA-voorzitter stelt dat de leden zich er wel van bewust zijn, dat bundeling beter werkt, echter gelooft hij dat wanneer de projecten beginnen te lopen het allemaal echt op gang komt. 'Ze willen altijd eerst concrete acties zien.'

En toch wordt er praktisch dagelijks ondersteuning geboden aan de lidorganisaties die daarom vragen. Met minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij is een jaar geleden een intentieverklaring getekend voor ondersteuning van de drie projecten die de federatie nu wil uitvoeren. De bewindsman heeft zich ingezet voor de huisvesting van de federatie en het beschikbaar stellen van kader. Minister Algoe heeft ook de hulp van de FSA ingeroepen om de totale visserijsector te helpen ordenen en actief te participeren bij controle activiteiten en het Visserij Management Plan te herschrijven.

Autoriteiten Curaçao zetten zoektocht voort naar mogelijk meerdere lichamen van drenkelingen

Bij Koraal Tabak zijn de dode lichamen van twee mannen en twee vrouwen aangetroffen

(Bron foto: Notifalcon)


Ook vandaag, donderdag 11 januari 2018, zetten de autoriteiten de zoektocht voort naar mogelijk meerdere lichamen van drenkelingen die hebben getracht Curaçao illegaal binnen te komen. Gisteren werd de zoektocht door de Kustwacht met een helikopter stopgezet toen het donker werd, aldus het Antilliaans Dagblad

Bij Koraal Tabak zijn gisterochtend de dode lichamen van twee mannen en twee vrouwen aangetroffen, het gaat om Venezolanen die illegaal het land wilden binnenkomen. De vier personen zijn waarschijnlijk door verdrinking om het leven gekomen.De politie sluit niet uit dat er mogelijk nog meer illegalen zijn verdronken. Aan land zijn er resten van een boot gevonden, ook zijn er jugs met brandstof aangespoeld.

De Venezolaanse nieuwswebsite Notifalcon meldt, dat een boot met 34 opvarenden dinsdagavond vanuit San José de la Costa is vertrokken. Diezelfde avond zou er ook een andere boot vanuit Falcon zijn vertrokken. Deze boot zou inmiddels wel op Curaçao zijn aangekomen, zo wordt gemeld.

'De illegale handel in koper op Curaçao is opgedroogd'

Malafide handel in oud ijzer is enkele jaren geleden door Justitie stil gelegd


Rode koper heeft op Curaçao een marktwaarde van vijf gulden per kilo, ruim de helft lager dan de officiële wereldkoers. De malafide handel in oud ijzer is enkele jaren geleden door justitie stil gelegd, waardoor heling van koper geen soelaas biedt, zo verklaart politiewoordvoerder Reginald Huggins vandaag, donderdag 11 januari 2018, in het Antilliaans Dagblad

Het multidisciplinaire team voor de bestrijding van diefstal en heling van koper, bestaande uit leden van het Korps Politie Curaçao en medewerkers van het Openbaar Ministerie, de Douane en Aqualectra is wegens succes opgeheven.

Sinds ruim een jaar zijn er geen gevallen van diefstal van koperen leidingen geregistreerd door Aqualectra, voorheen het grootste doelwit van koperdieven. 'De illegale handel is opgedroogd', zegt Darick Jonis, directeur van het nutsbedrijf.

Wet Dierenwelzijn jaar na aanname door Assemblee nog een papieren tijger

Wet moet nog bekrachtigd worden

Stichting Henk Abrahams maakt het dit jaar tot prioriteit om autoriteiten te dwingen de staatsbesluiten in orde te maken


Ruim een jaar na de aanname van de Wet Dierenwelzijn door het parlement is de wettelijke regeling nog niet van kracht, omdat er nog staatsbesluiten geslagen moeten worden. Deze situatie leidt tot ongenoegen bij de organisaties die opkomen en zich inzetten voor het welzijn van dieren. Volgens een lid van de commissie van rapporteurs die belast was met de totstandkoming van de wet, gaat het om 'een aantal' staatsbesluiten. Het woord is nu aan de regering. 

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zegt vandaag, donderdag 11 januari 2018, in de Ware Tijd, dat nagegaan zal worden of de staatsbesluiten al in orde zijn gemaakt. Zij was in 2014 één van de initiatiefnemers voor de wet.

Organisaties en individuen die opkomen voor het welzijn van dieren, hebben meermalen, onder meer met protestlopen, hun ongenoegen geuit toen de wet op zich liet wachten. Het was voor hen daarom een grote opluchting toen het wetsontwerp op 20 december 2016 werd goedgekeurd. Maar zo langzamerhand neemt de teleurstelling toe.

Cynthia Ashruf van de stichting Henk Abrahams zei vorige week, dat de organisatie het dit jaar tot een prioriteit zal maken om de autoriteiten te dwingen de staatsbesluiten in orde te maken.

Dierenrechtenactiviste Monique Pool zei niet lang na de aanname van het wetsontwerp, dat de wet houvast biedt om dierenwelzijn te garanderen. 'Het gaat niet meer om wat wij als individu zeggen, want er is nu vanuit het parlement regelgeving', waren haar woorden.

Fly All Ways vliegt tussen 17 en 31 januari niet van Paramaribo naar Curaçao en vice versa

Toestel van de luchtvaartmaatschappij moet een onderhoudsbeurt krijgen


Fly All Ways heeft gisteren, woensdag 10 januari 2018, in een e-mail haar passagiers meegedeeld, dat tussen 17 en 31 januari alle vluchten van Paramaribo naar Curaçao en vice versa, worden gecanceld. Het toestel van de luchtvaartmaatschappij moet een onderhoudsbeurt krijgen.

Passagiers hebben verschillende mogelijkheden aangeboden gekregen. Mensen kunnen een andere vlucht boeken op de dag waarop zij zouden vertrekken. Ze hebben als optie om een datum na 31 januari te prikken. Zij kunnen ook hun geld terugkrijgen.

Rusland (NPS): 'Consument kan niet betalen voor inefficiënties bij EBS”'

'Inefficiënties bij EBS moeten worden weggewerkt alvorens tarief verder wordt opgeschroefd'


NPS-fractieleider en voormalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen Gregory Rusland, blijft bij zijn standpunt, dat alle inefficiënties bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) moeten worden weggewerkt alvorens het tarief voor stroomverbruik verder wordt opgeschroefd. 

De EBS kan volgens een rapport van Jacobs Consultancy aanzienlijke kostenbesparingen realiseren van minstens Srd 310 miljoen per jaar. Opvallend is de conclusie in het rapport, dat de kosten van elektriciteit in Suriname erg laag zijn in vergelijking met de prijzen in de andere landen in de regio. Om het gewenste niveau van de elektriciteitsprijzen te bereiken, moet de elektriciteitsprijs volgens Jacobs steeds met 10-15% voor de komende 5 jaren worden verhoogd. Aanbevolen wordt om de prijs van stroom op basis van internationale standaarden af te stemmen op het niveau van de inkomens in Suriname.

'Wij zien dat er enorme bedragen gemoeid zijn geweest met de operatie van de EBS de afgelopen jaren, waardoor de EBS nu in hele grote schulden is. Er is geen zicht over hoe efficiënt het bedrijf draait. Wanneer je op basis van de kosten die er nu zijn een prijs gaat bepalen, dan kan het zijn dat de consument onterecht een veel hogere prijs betaalt dan hij werkelijk zou moeten betalen. En dan betaalt men voor de inefficiënties van het bedrijf', aldus Rusland vandaag, donderdag 11 januari 2018, in het Dagblad Suriname.

De politicus, die het rapport van Jacobs nog niet onder ogen heeft gehad, voert terug naar de periode 2005-2010 toen hij als minister van Natuurlijke Hulpbronnen het besluit nam om de stroomtarieven niet te verhogen. 'Ik had toen problemen met de aanpassing van de stroomprijzen, omdat wij geen inefficiënties van het bedrijf wilden afwentelen op de consument', stelt hij. De zaak kon echter wel redelijk onder controle worden gehouden, omdat de nodige investeringen voor wat betreft de grootte van de bedragen, wel nog redelijk konden worden aangegaan door de EBS.

De eerste 45 in Venezuela gestrande Arubanen zijn terug op Aruba

Personen met Nederlands paspoort konden Venezuela niet meer uit door blokkade van ABC-eilanden

Honderdtweeënveertig gedupeerden wachten nog op een terugvlucht


De eerste 45 Arubanen die dagenlang vast hebben gezeten in Venezuela zijn vlak voor middernacht Nederlandse tijd aangekomen per vliegtuig in Oranjestad. Dat bevestigt premier Evelyn Wever-Croes vandaag, donderdag 11 januari 2018, in De Telegraaf.

De personen met een Nederlands paspoort konden Venezuela niet meer uit nadat president Nicolas Maduro afgelopen weekeinde de grens dichtgooide met de ABC-eilanden.

De reizigers zaten vast op vier verschillende vliegvelden en konden geen kant uit. Honderdtweeënveertig gedupeerden wachten nog op een terugvlucht uit het socialistisch geleide land.

Wever-Croes: 'Hopelijk lukt het op zeer korte termijn de overige passagiers naar Aruba te brengen. We blijven daar bij de Venezolaanse regering op aandringen.'

Maduro heeft de grens gesloten uit woede over vermeende smokkelpraktijken van maffiosi via de Nederlandse eilanden. Morgen staat een topoverleg tussen het Koninkrijk en Venezuela gepland op Aruba.

Minister Dodson over concessies Brunswijk: 'Goudconcessie Mama Ndjuka behoort aan Grassalco'

'Het is niet om Brunswijk of wie dan ook onvriendelijk te zijn, maar regels zijn regels'


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen vindt dat het pertinent onjuist is dat de staat ‘rancuneus’ gehandeld heeft door goud- en houtconcessies van ondernemer en ABOP-parlementariër Ronnie Brunswijk in te trekken. Tijdens het programma Bakana Tori op staatsradio SRS verklaarde de bewindsman, dat Brunswijk in totaal 13 concessies op zijn naam heeft, waarvan 4 niet zijn verlengd, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 11 januari 2018.

Hij zei, dat Brunswijk vooral moeite heeft met het niet verlengen van de goudconcessie ‘Mama Ndjuka’ in Tapanahoni. Deze concessie is enkele jaren geleden uitgegeven aan staatsmijnbouwbedrijf Grassalco. Nu is het bedrijf bezig voorbereidingen te treffen om de werkzaamheden in het gebied aan te vangen. 'Het is niet om Brunswijk of wie dan ook onvriendelijk te zijn, maar regels zijn regels', benadrukte de minister.

Volgens Dodson is dit de reden waarom Brunswijk zo'n ‘herrie’ maakt van de zaak.

Kort voor het gesprek met Dodson had Brunswijk flink zijn gal gespuugd over de behandeling die hij als ondernemer van de NDP heeft gekregen. Brunswijk voerde aan dat juist op de 4 niet verlengde concessies veel goud te vinden is. 'Ie sab omeng boeng mi du gi NDP?', stelde Brunswijk. De ABOP-leider verklaarde, dat hij het vooral vreemd vindt dat hij van de goudconcessie ‘Mama Ndjuka’ moet vertrekken, terwijl er ook andere goudzoekers daar actief zijn.

'Hoe weet Brunswijk dat Grassalco de andere mensen niet heeft aangeschreven?', stelde Dodson als reactie. Volgens de bewindsman, die ontkende met partijpolitieke zaken bezig te zijn, heeft het staatsbedrijf hem met de situatie in het gebied geconfronteerd, waarna hij een persoonlijk gesprek op zijn kantoor heeft gehad met Brunswijk. Echter blijft Brunswijk hameren op dit gebied, omdat de Ndjukakreek een goede goudader is. Hij begrijpt niet waarom Brunswijk de NDP van president Desi Bouterse met de haren bijsleept in deze kwestie.

Dodson adviseerde Brunswijk. dat indien hij inderdaad van mening is dat de overige 9 concessies geen goud bevatten, hij deze dan liever terug moet geven aan de Staat. 'Als je een concessie moet krijgen, dan krijg je het. Als iets gecorrigeerd moet worden, dan wordt het ook gecorrigeerd. Dat is voor elke ondernemer bedoeld, ook Ronnie Brunswijk. Ik heb geen enkel belang om die man zijn concessies zomaar in te trekken', aldus de minister. Hij nodigde Brunswijk uit om hem op zijn kantoor op NH aan te komen tonen welke concessie hij heeft ingetrokken.

Op de vraag hoe het kan dat Brunswijk zoveel concessies op zijn naam heeft staan, verwees Dodson naar zijn voorganger op NH die de scepter zwaaide in de periode 2010 en 2011. 'Toen zijn de dingen gebeurd. Mi no lobi deng soort verkappingen disi. Maar. bruja no de. Zolang hij voldoet aan de voorwaarden, hij zijn verslag indient en dit wordt goedgekeurd, dan komt hij in aanmerking voor verlenging', stelde Dodson.

Nu praten over het aantal concessies is volgens de bewindsman niet meer relevant, omdat het niet veranderd kan worden. 'Het is een recht dat hij heeft gehad. Vandaar dat wij nu bij NH andere regels hebben. Er zijn andere prominente personen die NH ook naar de rechter hebben gesleept, maar geen probleem. Ik teken zaken niet zomaar, maar stel vragen. Concessies die uitgegeven zijn dwars door waar hele dorpen in zitten, worden niet meer uitgegeven', aldus de minister.

Airco’s in enkele ruimtes nieuw gebouw Griffie der Kantongerechten functioneren niet

Advocaten mogen vanwege de hoge temperatuur zonder toga werken

Airco's zouden sinds ingebruikname gebouw in april 2017 geen optimale onderhoudsbeurten krijgen


De Ware Tijd bericht vandaag, donderdag 11 januari 2018, dat sinds de behandeling van strafzaken in het gebouw van de Griffie der Kantongerechten aan de Mgr. Wulfinghstraat vorig week donderdag zijn hervat, de airco’s in enkele ruimtes van het gebouw niet functioneren.

Kantonrechter Robert Praag heeft gisteren tijdens de zitting een bijzondere uitzondering gemaakt door advocaten toe te staan, om vanwege de temperatuur, zonder toga te werken. De airco's zouden sinds de ingebruikname van het gebouw in april 2017 geen optimale onderhoudsbeurten krijgen.

Enkele advocaten hebben geklaagd over de temperatuur in de zittingszalen. Wanneer het probleem opgelost wordt kan niet gezegd worden.

Illegale goudzoekers openen eigen goudverwerkingsbedrijf in Wanica

Vijf verdachten verwerkten stofgoud uit rotsblokken met behulp van kwik

(Bron foto: Korps Politie Suriname)

Vijf verdachten zijn 7 januari aangehouden door het Regio Bijstand Team Midden (RBTM) voor het illegaal verwerken van goud, zo meldt het Korps Politie Suriname woensdag 10 januari 2018. Via de Centrale Meldkamer kreeg het RBTM de melding, dat de mannen te Vredeslust een ‘goudonderneming’ zouden hebben opgezet waar goud wordt verwerkt. 

Agenten reageerden op de melding en wisten de mannen aan te houden.

Het gaat om rotsblokken waaruit stofgoud wordt verwerkt. Door de verwerking van de stenen worden de goten in de omgeving vervuild. Het goud werd met behulp van kwik tot eindproduct verwerkt.

Uit onderzoek is gebleken, dat de illegale goudzoekers de ertsblokken vanuit het binnenland naar het district Wanica hebben overgebracht. De verdachten bleken illegaal werkzaamheden op het adres te verrichten, aangezien zij geen vergunning konden overleggen.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie, betaalden twee een geldboete van Srd 2.000 en zijn na verhoor heengezonden. Het trio dat de boete niet kon betalen is ingesloten. Naderhand heeft één de boete alsnog betaald en werd in vrijheid gesteld. De twee anderen zijn nog ingesloten.

Brunswijk en Belfort (ABOP): 'Ze zullen ons niet klein krijgen'

Brunswijk is slachtoffer geworden van ‘rancuneuze’ handelingen van de regering

 - Al zijn houtconcessies zijn ingetrokken, terwijl een aantal van zijn tientallen goudconcessies niet is verlengd
- 'Ik ben de rancuneuze handelingen van deze regering beu'


Ondernemer, parlementariër en voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), Ronnie Brunswijk, is slachtoffer geworden van ‘rancuneuze’ handelingen van de regering. Al zijn houtconcessies zijn ingetrokken, terwijl een aantal van zijn tientallen goudconcessies niet is verlengd. 

'Ik ben de rancuneuze handelingen van deze regering beu. De regering is er om de ondernemer te ondersteunen, zodat het land zich verder kan ontwikkelen. Maar, men is juist een sta-in-de-weg voor ondernemers', stelt de politicus woensdag 10 januari 2018 in het Dagblad Suriname.

Brunswijk benadrukt dat hij tijdens zijn samenwerking met de NDP van Desi Bouterse tussen 2010 en 2015 geen enkele concessie heeft gehad. 'Omdat ik nu niet meer in de regering zit, dan haal je mijn concessie weg. Je zet mij onder druk. A no Bouta bing gimi deng. Ik heb het na de binnenlandse oorlog van president Venetiaan gehad. Met de goudconcessies zijn ze ook bezig, want een paar zijn niet verlengd.'

Volgens Brunswijk wordt hij steeds aan het lijntje gehouden door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen die hem heeft beloofd, alles in orde te zullen maken. 'Ze willen alles van Brunswijk weghalen, maar al haal je alles van Brunswijk weg, je gaat mij niet klein krijgen', aldus Brunswijk.

Brunswijk krijgt ondersteuning van fractiegenoot Edward Belfort. Volgens Belfort, die een neef is van Brunswijk, is dit een wraakactie vanuit de NDP, omdat Brunswijk publiekelijk kenbaar heeft gemaakt geen enkele samenwerking met de partij aan te gaan. Hij benadrukt, dat het publiek geheim is dat Brunswijk de verkiezingscampagne van de ABOP uit eigen zak betaalt. 'Door zo'n handeling te plegen denkt de NDP de ABOP zwak en klein te krijgen, maar het gaat ze niet lukken', aldus Belfort.

Belfort benadrukt dat Brunswijk de verlenging van de concessies op tijd heeft aangevraagd. Uiteindelijk werd de ABOP-leider aan de lijn gehouden totdat hij uiteindelijk kreeg te horen dat zijn concessies waren vervallen en deze waren ingetrokken. Ook andere concessies die nog niet waren vervallen, werden ingetrokken. Alles om de ABOP te treffen.

Volgens Belfort zullen juridische stappen worden ondernomen. 'De rechter zal de rechtmatigheid van deze handeling moeten toetsen', aldus Belfort.

Belfort voert aan dat tientallen arbeiders van Brunswijk op de concessies met deze handeling brodeloos op straat zijn gezet. 'Zonder goud- en houtconcessies kan hij deze mensen niet betalen', aldus de politicus.

Belfort stelt, dat exponenten uit de NDP sinds het uittreden van DOE uit de coalitie al geruime tijd bezig waren een samenwerking met de ABOP te zoeken. Toen was het volgens hem ook de bedoeling om de BEP uit de coalitie te zetten. 'Brunswijk heeft toen geweigerd en is sindsdien blijven weigeren. Kort hierna is met begonnen met de rancuneuze handelingen.'

Volgens de voormalige Justitieminister houdt Brunswijk zich rustig, omdat hij als zakenman weet dat er andere eerlijke manieren zijn om geld te verdienen. 'Unu no e furu no wang lanti moni. Nanga krin moni wi e wroko. Nanga udu nanga gowtu moni wi e wroko', stelt Belfort verwijzend naar de kippenkwekerij en landbouwgrond van Brunswijk.

Huwelijksaanzoek in Cartagena, Colombia, mooi verpakt in arrestatie man in bijzijn van zijn aanstaande bruid

Drie agenten doen alsof ze een man arresteren om hem huwelijksaanzoek te laten doen
Drie agenten in Cartagena, de noordelijke Colombiaanse stad, deden alsof ze een man arresteerden om de 'verdachte' te laten trouwen met zijn geschrokken vriendin. Het uitgebreide huwelijksvoorstel ging snel de wereld rond, nadat de video op social media werd gedeeld.

In de video vertellen de drie politieagenten de man dat hij was gearresteerd, tot grote verwarring van zijn vriendin, die zei een advocate te zijn. Terwijl ze aan de telefoon was met een vermoedelijke collega, probeerde de vrouw te voorkomen dat haar vriend geboeid werd voor de historische muur van Cartagena, een van de meest romantische kustbestemmingen van Colombia.


De vrouw raakte ernstig overstuur toen de politie de man opdroeg te knielen. Terwijl de vrouw verwoede pogingen deed om een advocaat aan de lijn te krijgen, haalde de man op één knie trouwringen tevoorschijn en vroeg om de hand van zijn vriendin.

Prachtig getimed, begon een mariachi-band die bij het evenement aanwezig was een liedje te spelen. Geheel in shock liet de vrouw haar telefoon vallen, zei 'ja' en omhelsde haar verloofde. De telefoon werd later terug gegeven door de politieagenten.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube)

Meisje (18) door vriend (27) tijdens spelletje Russische roulette in Gama, Brazilië, doodgeschoten

(Bron foto's: Facebook)
Verdachte verklaart dat Palloma Lima per ongeluk is gedood...


De vriend van een tienermeisje is gearresteerd nadat hij naar verluidt haar dood zou hebben geschoten tijdens een spelletje Russische roulette in Gama nabij de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Palloma Lima, 18, stierf maandagavond, 8 januari 2018, kort nadat ze zwaargewond was achtergelaten in een ziekenhuis in Gama.

De witte Fiat Palio auto, waarvan gezegd wordt dat ze daarin tijdens het dodelijke spel werd neergeschoten, had aan de binnenzijde verschillende bloedvlekken toen het werd gestopt door de politie in de nabije omgeving van Santa Maria.

De chauffeur zou de politie hebben verteld, dat hij van plan was om de naamloze 27-jarige vriend van Palloma op diens vlucht te helpen door hem af te zetten in een veilige haven nadat ze het Gama Regional Hospital hadden verlaten.

Een ander stel, waarvan gezegd is dat het getuige is geweest van de moord, is ook ondervraagd door de politie.

De politie vertelde lokale media, dat ze vermoeden dat Palloma is overleden tijdens een spelletje Russische roulette, waarbij spelers hun leven riskeren met een revolver met een enkele kogel, door om beurten de loop tegen hun hoofden te drukken en de trekker over te halen.

De volledige omstandigheden van het overlijden van de tiener waren niet meteen duidelijk toen  rechercheurs dinsdag op zoek gingen naar het pistool, terwijl een lokaal mediabericht beweert, dat de verdachte de politie-bewering tegenspreekt, dat het beruchte spel de schuld was van haar dood en dat hij volhield dat Palloma per ongeluk was gedood.

Een van de twee getuigen van de dood is ook gearresteerd, nadat drugs werden gevonden in hun huis.

(Suriname Mirror/The Daily Mail)