maandag 24 december 2018

Man (34) aangehouden met voor 900 Amerikaanse dollar aan valse biljetten

Agenten vinden tijdens surveillance dat man zich verdacht gedraagt in auto op Indira Gandhiweg


De politie van Lelydorp heeft donderdag de 34-jarige O. B. op de Indira Gandhiweg aangehouden. Agenten vonden hem, tijdens surveillance, verdacht doen toen zij hem dicht genaderd waren. Bij die gelegenheid zat Orpheo in zijn voertuig. De ambtenaren besloten toen een algehele veiligheidscontrole uit te voeren waarbij zij een onderzoek instelden in onder andere het voertuig van B. Dit meldt het Korps Politie Suriname maandag 24 december 2018.

Bij die gelegenheid stuitten de ambtenaren op valse Amerikaanse dollar biljetten. In totaal gaat het om 900 Amerikaanse dollar. B. werd samen met de in beslag genomen valse bankbiljetten overgedragen aan de recherche van Regio Midden.

Het vermoeden bestaat dat de man transacties heeft gepleegd met de valse bankbiljetten.

De recherche van Regio Midden, ondergebracht op het politiebureau De Nieuwe Grond, roept hierbij benadeelden op om in contact te treden met de afdeling via het nummer 582050.

33 Havens in Peru gesloten vanwege abnormaal hoge golven

Hulpdiensten evacueerden strandgasten en toeristen uit zones waar alarm is geslagen


De autoriteiten in Peru hebben 33 havens gesloten als gevolg van de abnormaal hoge golven. Het fenomeen heeft echter niets te maken met de tsunami die Indonesië heeft getroffen, zo beklemtoonde de regering vandaag, maandag 24 deccember 2018. 

'Drieëndertig havens aan de noordelijke kuststrook zijn uit voorzorg gesloten', zo tweette het centrum van de nationale reddingsdiensten, Centro de Operaciones de Emergencia Nacional (COEN).


De hulpdiensten evacueerden strandgasten en toeristen uit de zones waar alarm is geslagen, voornamelijk in de regio’s van Piura en Tumbes.

Sinds zaterdag overspoelen de hoge golven kleine vissersbaaitjes en toeristische trekpleisters als Mancora, waar het water binnendrong in de hotels. Er vielen geen slachtoffers.

De Peruaanse marine had vorige week al gewaarschuwd voor een abnormale branding, die het gevolg zou zijn van een hevige storm in de Stille Oceaan. Met de tsunami die Indonesië trof, heeft het fenomeen niets te maken, aldus de marine.


(Suriname Mirror Reports/Peru21/Belga/Twitter)

Douane vindt 70 kilo cocaïne op een schip in de haven van Amsterdam

Bulkcarrier geladen met graan en afkomstig uit Brazilië


De Douane heeft zondag 16 december tijdens een controle 70 kilo cocaïne gevonden op een schip in de haven van Amsterdam. De pakketten drugs zaten in tassen die verstopt waren in het ruim van het schip.

In verband met het onderzoek is de vondst vandaag, maandag 24 december 2018, pas bekend gemaakt.


Het schip, een bulkcarrier, was geladen met graan en kwam uit Brazilië. Volgens de FIOD heeft de cocaïne een straatwaarde van 1,7 miljoen euro. De drugs zijn vernietigd.

Het HARC-team (Hit And Run Cargo-team) Amsterdam, een samenwerkingsverband van de FIOD en Douane, is een onderzoek gestart. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

(Suriname Mirror Reports/FIOD/Twitter)

Nicaraguaanse regering sluit een van de laatste onafhankelijk televisiezenders van het land

Directeur Miguel Mora en Lucia Pineda, directrice redactie van 100% Noticias, opgepakt


De Nicaraguaanse regering heeft een van de laatste onafhankelijk televisiezenders van het land gesloten. Vrijdagnacht drong de politie het gebouw van ‘100% Noticias’ binnen, arresteerde directeur Miguel Mora en trok de licentie van de zender in, zo meldde het televisiestation op zijn homepage. 


Mora wordt beschuldigd van terrorisme en ophitsing, schreef de voorzitter van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in Amerika, José Miguel Vivanco, op Twitter.

De operatie is opnieuw een schending van de vrijheid van meningsuiting in het Midden-Amerikaanse land, luidde de kritiek van Vivanco. De regering van de autoritaire president Daniel Ortega noemde hij een dictatuur.


Naast Mora werd ook de bekende journaliste Lucía Pineda opgepakt. Omdat ze naast de Nicaraguaanse ook het staatsburgerschap van Costa Rica bezit, spant het consulaat van het buurland in de Nicaraguaanse hoofdstad Manaua zich in om haar vrijlating te verkrijgen, schrijft de krant La Jornada.



Werken voor de media komt in Nicaragua steeds meer onder druk te staan. De regering was midden december al tegen mediabedrijven opgetreden en had huiszoekingen laten uitvoeren op redacties. In het Centraal-Amerikaanse land is het sinds april erg onrustig. Ortega had toen met een geplande sociale hervorming veel protest uitgelokt. Hoewel hij de hervorming introk, bleven de protesten duren en eiste de bevolking zijn ontslag. Politieagenten en gezagsgetrouwe knokploegen pakten de demonstranten hard aan. Sinds het begin van de crisis zijn volgens mensenrechtengroepen meer dan 500 mensen om het leven gekomen, vooral onder de burgerbevolking.


Lucia Pineda, directrice van de redactie van 100% Noticias, verscheen zondag voor een rechtbank. Ze werd er beschuldigd van terrorisme en aanzetten tot haat.


Op 18 april gingen betogingen van start tegen de regering. Volgens humanitaire organisaties heeft de repressie tegen de betogers al zeker 320 doden geëist.

Het begin van het proces van Lucia Pieda gaat op 25 januari van start, zegt het Costa Ricaanse ministerie. De autoriteiten in Nicaragua hebben nog geen informatie verstrekt over het lot van de 45-jarige journaliste.


Daniel Ortega is aan de macht in Nicaragua sinds 2007. De oppositie beschuldigt hem en zijn vrouw Rosario Murillo van nepotisme en corruptie.

(Suriname Mirror Reports/El Nuevo Diario/Diario Metro/Metro/YouTube/Twitter)

Vakbondsman Hooghart blijft bij de NDP

Hooghart beweert 'heel wat aanbiedingen te krijgen van politieke organisaties'

'Als de mannen van Venetiaan me niet hadden weggejaagd, was ik misschien nog daar, men heeft mij telkens eruit geschopt'


De politicus Ronald Hooghart is niet van plan om andere politieke organisaties te ondersteunen. Hij beweert heel wat aanbiedingen te krijgen van politieke organisaties om die te ondersteunen, maar hij blijft bij de Nationale Democratische Partij (NDP). 'Politiek en vakbond gaan samen. Ik combineer alles. Ik ben geen Valies. Valies zegt dat politiek en vakbond niet samen gaan. Daarom heeft hij bedankt. Omdat hij in de politiek wil gaan. Hij heeft het een keertje gedaan en denkt dat de mensen het vergeten zijn', stelt Hooghart maandag 24 december 2018 in het Dagblad Suriname.

Het dagblad vroeg aan Hooghart of hij wel of niet tevreden is met wat hij in de coalitiebanken heeft mogen betekenen. 'Ik had mij altijd voorgenomen dat ik daar kom om klappen uit te delen (links-rechts). Ik heb gezien dat dat ding fout is. Ik heb vaak aangehaald naar de mensen toe dat we zitten met 51 mensen. Het is niet goed om altijd contra te zijn De oppositie hoeft ook niet altijd contra te zijn. Ik probeer de mensen aan te geven dat zij zich beter moeten gedragen, want zij zijn een voorbeeld voor het volk', stelt Hooghart.

Wat de toekomst van zijn politiek- en vakbondswerk betreft, zegt Hooghart: 'Als mens heb je met jezelf een commitment. Ik ben van oordeel dat ik met de politiek ook een commitment heb. Het kan zijn dat ik afstap, uit de vakbond. Eigenlijk moet je nooit te vroeg dingen zeggen. Daardoor moet je ze ook duidelijk uitvoeren.'

Hij blijft volharden ervoor te hebben gekozen om samen met de NDP te zijn. 'Ik ben niet iemand die verlaat waar hij is. Als de mannen van Venetiaan me niet hadden weggejaagd, was ik misschien nog daar. Men heeft mij telkens eruit geschopt. Ik ben dom geweest om te blijven. Altijd hebben politieke partijen mij de hand gereikt', aldus Hooghart.

Man doodgestoken in het dorp Kadju

28-Jarige dader door omstanders aangehouden


De politie van Brownsweg kreeg gistermorgen omstreeks half negen een melding van een steekpartij in het dorp Kadju. Uit het politieonderzoek blijkt, dat twee mannen verwikkeld waren in een woordenwisseling welke uitmondde in een steekpartij, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 24 december 2018. 

De 28-jarige R.J. heeft het slachtoffer met een mes verwond in zijn buikstreek. Het slachtoffer was vanwege de verwonding niet aanspreekbaar.

De verdachte verdween na ee steekpartij, maar werd door omstanders achterna gezeten en aangehouden. Tijdens zijn aanhouding heeft hij het mes in het bos gegooid. R.J. is overgedragen aan de politie.

De familie van het slachtoffer was verhit. De politie heeft de verdachte snel naar Brokopondo afgevoerd om erger te voorkomen.

In het belang van het verdere onderzoek is de 28-jarige in verzekering gesteld. Het slachtoffer werd vervoerd naar de post van de Medische Zending te Brownsweg, waar hij is overleden

Sham Binda, AKMOS-voorzitter: 'Ook 2019 wordt een catastrofaal jaar'

'Het regime van president Desi Bouterse heeft compleet gefaald'


Na de onopgeloste economische uitdagingen van het jaar 2018 verwacht Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), niet dat er hierin een positieve verandering zal komen in 2019. 

In het Dagblad Suriname van vandaag, maandag 24 december 2018, stelt hij dat de ‘donkere wolken’, die Suriname sedert 2015 teisteren, ongebreideld gecontinueerd zullen worden in het komend jaar. 'Hoe kan het anders zijn in een land waar het inkomen niet is toegenomen, er een begrotingstekort is van Srd 8.7 miljard, er geen sprake is van productie, en allerlei salarisverhogingen worden toebedeeld door de huidige regering? Dit systeem kan alleen maar een inflatoire werking tot stand brengen en dat zal weer tot uiting komen in 2019.'

Binda voert aan, dat het regime van president Desi Bouterse compleet gefaald heeft. Zo zou de ‘paarse’ partij alles in het werk stellen om de valutawisselkoersen omlaag te brengen. Ook zou Suriname getransformeerd worden naar Dubai. 'Wat is daarvan terechtgekomen? Nergens is er een plek in ons land waar er licht in de tunnel is. Integendeel, er staat nog meer zwaar economische ‘onweer’ op ons te wachten.'

Daarom beschouwt Binda het jaar 2019 eveneens als een catastrofaal jaar met een grote kans op toename van de devaluatie en inflatie. Hij verduidelijkt dat het verhogen van salarissen niet de structurele oplossing is. Hij vraagt zich overigens af hoe de autoriteiten dit klaarspelen terwijl het begrotingstekort aanzienlijk is.

'Het zal mij niet verbazen als er weer monetair gefinancierd wordt gezien de Srd’s die allemaal in omloop zijn. De ene groep is reeds geaccommodeerd met een salarisverhoging, terwijl anderen nog in de rij staan. Dus je krijgt veel maatschappelijke onrust en ook de ontwaarding van de Srd, waardoor men in 2019 op verdere prijsverhogingen mag rekenen', aldus Binda.

Drie beveiligingsmannen J.A. Pengelluchthaven met losse handjes aangehouden

Beveiligers mishandelen man die zijn auto niet goed had geparkeerd....


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, maandag 24 december 2018, dat drie bewakers van een beveiligingsbedrijf dat op de J.A. Pengelluchthaven te Zanderij opereert een man mishandeld hebben. 

Uit het politieonderzoek blijkt, dat het slachtoffer een passagier was gaan ophalen. Hij had zijn voertuig voor een eetstand geparkeerd. De beveiliging had hem gevraagd om zijn wagen te verwijderen, waarna de man hen aangaf dat hij niet lang zou blijven.

Een van de beveiligingsmannen heeft de man hierop mishandeld. Hierna kwamen twee collega's erbij die het slachtoffer ook hebben mishandeld. Hij heeft slagen met de kolf van een vuistvuurwapen moeten incasseren.

Als gevolg van de mishandeling heeft het slachtoffer een bloedneus opgelopen. In het belang van het onderzoek is het trio ingerekend verdacht van openlijke geweldpleging.

Advocaat van op Curaçao gevangen Venezolaanse 19-jarige militair uit stevige kritiek op Justitieminister Girigorie

'Girigorie handelt geheel zonder rechtsgrond’

'Curaçao is een democratische rechtstaat en dient zich te houden aan wet- en regelgeving'


Justitieminister Quincy Girigorie (PAR) handelt in verband met de naar Curaçao uitgeweken Venezolaanse 19-jarige militair Mauricio ‘geheel zonder rechtsgrond’, stelt advocaat Achim Henriquez daags voor kerst. Hij kondigt vandaag, maandag 24 december 2018, in het Antilliaans Dagblad een rechtszaak aan. 

'Er is geen wettelijke grondslag om Mauricio gevangen te houden. De minister heeft bij de verdediging van het standpunt zelfs gesteld, dat de barakken formeel geen gevangenis zijn. Je moet alleen naar SDKK (Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou) en door de bewaking van SDKK om er te komen en vervolgens zitten alle vreemdelingen opgesloten in cellen. Het lijkt wel verdomd veel op een gevangenis.'

Advocaat Henriquez noemt de situatie ‘problematisch voor Curaçao’. 'Curaçao is een democratische rechtstaat en dient zich te houden aan wet- en regelgeving. Zo ook aan verdragen, waaronder mensenrechtenverdragen. De situatie van Mauricio illustreert dat er kennelijk willekeur mogelijk is in het Justitieapparaat. Een recht hebben staat niet per se gelijk aan een recht effectueren.'

Dat laatste blijkt een onmogelijkheid voor Mauricio, zolang hij geen weg krijgt naar een onafhankelijke rechter. 'Die weg wordt hem op korte termijn geschonken door betrokken burgers', stelt de raadsman.

'Eenieder dient echter te beseffen dat dit met iedere persoon op Curaçao kan gebeuren. Als met opsporing belaste ambtenaren beslissen om de wet naast zich neer te leggen en een eigen interpretatie te geven aan snel zelf opgemaakt beleid die geen wettelijke grondslag kent, dan is het einde zoek.'

Fast ferry tussen Aruba en Curaçao met handtekeningen onder MoU stapje dichterbij

Er zouden verschillende gegadigden zijn voor exploitatie veerdienst


De Memorandum of Understanding (MoU) die al een tijdje in de pen zat, namelijk die met betrekking tot het samen optrekken in een project dat een fast ferry tot stand moet brengen tussen Aruba en Curaçao, is gisteren getekend. Daarover bericht het Arubaanse NoticiaCla, aldus vandaag, maandag 24 december 2018, het Antilliaans Dagblad.

Voor Curaçao tekende Steven Martina, minister van Economische Ontwikkeling, en namens Aruba Chris Romero, als minister van Aruba Transport.

Het is de bedoeling dat gespecialiseerde bedrijven zelf de exploitatie van de fast ferry-lijn op zich gaan nemen, zonder enige overheidsbemoeienis. Vanzelfsprekend worden er wel (rand-)voorwaarden opgesteld waaraan de exploitant en de fast ferry moeten voldoen. Een speciaal daarvoor ingestelde commissie, met stafmedewerkers uit Curaçao en Aruba zal zich daarover gaan buigen, alsmede over de ondernemingsplannen die te zijner tijd door potentiële kandidaten zullen worden ingediend. Er zouden al verschillende gegadigden zijn.

De commissie zal ook met de douane en immigratiediensten om de tafel gaan zitten, aangezien er natuurlijk ook controle moet zijn op wie een van de eilanden afgaat en wie er binnenkomt.

'Aanvullende maatregelen op Curaçao nodig om met vergrijzing gepaard gaande extra kosten in toom te houden'

Presidente ad interim Centrale Bank waarschuwt voor financiële gevolgen vergrijzing


Er zijn ‘aanvullende maatregelen’ nodig om de met de vergrijzing gepaard gaande extra kosten in toom te houden en daarmee de houdbaarheid van de landsbegrotingen veilig te stellen. Leila Matroos-Lasten, presidente ad interim van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), gebruikt haar jongste Report of the President behorend bij het verslag over het tweede kwartaal van 2018 (zie onderaan) om met de nodige klem aandacht te vragen voor de financiële gevolgen van toenemende vergrijzing, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 24 december 2018.

Door een combinatie van het bereiken van hogere leeftijden enerzijds en een laag geboortecijfer anderzijds hebben de eilanden te maken met een steeds ouder wordende bevolking. 'Zonder de juiste en tijdige maatregelen, zal de oudere bevolking nog meer druk gaan uitoefenen op het reeds hoge niveau van publieke bestedingen gerelateerd aan de vergrijzing.'

Dat heeft dan onder meer betrekking op de toenemende ziekte- en zorgkosten en de aanvullingen die vereist zijn om de tekorten van het AOV-fonds ten behoeve van het ouderdomspensioen te kunnen blijven dekken, legt de Centrale Bank-topfunctionaris uit.

Door de al bestaande moeilijkheden om de landsbegrotingen in het gareel te houden, hebben beide regeringen - in zowel Willemstad als in Philipsburg - ‘substantiële betalingsachterstanden’ opgebouwd bij de sociale verzekeraars. Er dient daarom dringend wat te gebeuren om deze achterstanden weg te werken en nieuwe schuldopbouw te voorkomen.


Ocelot ziet levenslicht in de Paramaribo Zoo

Baby ocelot werd op 21 december gepresenteerd aan het Surinaams publiek



In de Paramaribo Zoo in Suriname is onlangs een ocelot geboren. De baby ocelot werd op 21 december gepresenteerd aan het Surinaams publiek, zo laat vandaag, zaterdag 24 december 2018, Waterkant.net weten. 

De trotse ouders van het dier zijn 9 jaar oud. De vader heet Kimani en de moeder Kitana, meldt een woordvoerder van de dierentuin in Suriname.

De ocelot of pardelkat (Leopardus pardalis) is een kleine katachtige die samen met de margay, de tijgerkat, de Geoffroykat en de nachtkat tot de groep van de pardelkatten behoort. De ocelot leeft van Midden-Amerika tot in Zuid-Amerika en komt dus ook in Suriname voor.




Stroperig en niet vlekkeloos verkiezingsproces voor nieuw bestuur binnen NDP

In aantal ressorten broeit het en wordt geprotesteerd tegen procedurele gang van zaken


Het verkiezingsproces van de Nationale Democratische Partij (NDP) in de verschillende districten is nog niet afgerond. Op grond hiervan zal het nieuwe bestuur nog niet worden bekendgemaakt op 28 december, zoals op een kaderbijeenkomst in november nog hoopvol werd meegedeeld door ondervoorzitter Ramon Abrahams. 

Starnieuws bericht vandaag, maandag 24 december 2018, dat op die dag het jaar wordt afgesloten en begin februari een zogenoemde 'massameeting' zal worden gehouden met presentatie van het nieuwe bestuur.

Verwacht werd dat de interne verkiezingen op 20 december zouden zijn afgerond. Op de 'massameeting' die gepland stond voor 28 december zouden 'zware jongens uit zware partijen' officieel worden verwelkomd, kondigde partijvoorzitter Desi Bouterse aan.

Van de 25 plaatsen in het hoofdbestuur, worden drie opengelaten voor personen die uit andere partijen zullen overstappen naar de NDP.

De interne verkiezingen zijn niet overal afgerond. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitgestelde verkiezing die op 7 en 8 december in Nickerie gehouden zou worden, zullen plaatsvinden.

De verkiezing in het westen was uitgesteld door de verkiezingscommissie, omdat nog niet alles rond was. In verschillende districten waren in sommige ressorten meerdere lijsten. Dit was ook het geval in Paramaribo in de ressorten Tammenga en Beekhuizen. Vernomen wordt dat de plooien niet glad zijn gestreken na de strijd. Er is geprotesteerd over de gang van zaken in deze ressorten.

Nieuwe 'sanitary landfill' (afval stortplaats) op Ornamibo - Maar, al in 2006 zei een minister, dat Ornamibo ongeschikt is als vuilstortlocatie...

(Bron foto: NII)
Regering blijft vasthouden aan Ornamibo voor nieuwe plannen

- 'Huidige locatie op Ornamibo kan zeker nog 20 jaren mee om vuil op nieuwe manier te verwerken'
- Regering negeert met zekerheid te verwachten hinder (nieuwe) vuilstort voor omwonenden


Op basis van diverse onderzoeken op verschillende locaties heeft de overheid toch, weer, Ornamibo geselecteerd als locatie voor de nieuwe sanitary landfill ofwel stortplaats. Hiervoor zijn verschillende studies van het project gebied uitgevoerd, in opdracht van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT& C) en het Kabinet van de President. 

Coördinatie Milieu van het Kabinet van de President, Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS), OWT&C, ingenieurs bureau ILACO Suriname NV, ministerie van Regionale Ontwikkeling en andere deskundigen, hebben gewerkt aan dit onderzoek.

De resultaten van het onderzoek zijn woensdag door ing. Ravindra Patadin, directeur van ILACO, gepresenteerd en formeel overhandigd aan Winston Lackin van de Coördinatie Milieu van het Kabinet van de President en minister Patrick Pengel van OWT&C in het ministerie, zo bericht zaterdag 22 december 2018 het NII, Nationaal Informatie Instituut.

ILACO heeft een jaar geleden de opdracht van de regering gekregen om samen na te denken over de toekomst van vuilverwerking. Momenteel wordt het vuil op Ornamibo gedumpt en afgedekt, zonder dat het wordt gescheiden en verwerkt.

'Gezien de huidige milieustandaarden en de milieudoelstellingen waaraan wij ons, als Suriname moeten houden is dit geen duurzame oplossing', zei Patrick Pengel. Daarom is men overgegaan om te onderzoeken hoe het in de toekomst gedaan moet worden.

Tijdens de presentatie is aangegeven hoe het vuil op te halen, te transporteren, te verwerken en af te dekken, alsook hoe om te gaan met lekwater en de gassen die vrij komen. 'De studie zegt dat de huidige locatie op Ornamibo zeker nog 20 jaren meegaat om vuil op de nieuwe manier te verwerken. De grootste uitdaging om dit plan te realiseren is budget', gaf Pengel aan.

Op dit moment is er geen heffing aan de samenleving voor vuilophaal. Dit zal in de toekomst veranderen, maar de kosten zullen per huishoudens beheersbaar zijn. De samenleving zal anders moeten omgaan met het vuil die zij aanbieden. Het ministerie zal op korte termijn beginnen met het uitvoeren van de aanbevelingen. Claudia Hasselbaink-Maatsen, hoofd van de afdeling Vuil Ophaal en Verwerking (VOV) van OWT&C, zegt dat VOV samen met verschillende actoren die betrokken zijn bij dit project, de voorlichting naar de samenleving zal brengen.

Maar, al in 2006 zei een minister, dat Ornamibo ongeschikt is als vuilstortlocatie... 
Lees hier meer over hoe de regering al jarenlang worstelt met Ornamibo!

Maleisië belegt bijeenkomst in Jakarta met Indonesië en Colombia over besluit Frans parlement inzake palmolie

Franse Nationale Assemblee besluit gebruik van palmolie als biodieselgrondstof uit te sluiten


'Het besluit van de Franse Nationale Assemblee is discriminatie van een Maleisische grondstof'


(Bron foto: Amis de la Terre)
Maleisië plant in februari een bijeenkomst met Indonesië en Colombia in Jakarta om het besluit van de Franse Nationale Assemblee te bespreken om het gebruik van palmolie als biodieselgrondstof uit te sluiten. 

Minister van Teresa Kok van Primaire Industrie (Primary Industries) in Maleisië zei, dat de beslissing van de Franse Nationale Vergadering een uitdaging vormt voor de palmolie-industrie van het land, aangezien er positieve tekenen van prijsherstel waren voor RM2.000 per ton.


'Om ervoor te zorgen dat de palmolie-industrie van het land sterk blijft, zal het ministerie kleine boeren blijven aanmoedigen om te streven naar de Maleisische Sustainable Palm Oil (MSPO) -certificering.'



'Ik merk dat veel kleine boeren zich niet bewust zijn van het belang van MSPO voor goede praktijken in de oliepalmindustrie, waardoor de oliepalmstandaard op het wereldwijde beste niveau wordt gebracht', zei ze na de lancering van een Bloeddonatie- en Gezondheidstestprogramma georganiseerd door de Bukit Jalil Rotary Club, zondag 23 december 2018.

De Franse Nationale Assemblee had op 19 december gestemd om de belastingprikkels voor het toevoegen van palmolie aan dieselolie met ingang van 2020 te beëindigen en besloot om palmoliediesel te gebruiken als gewone brandstof en niet als groene brandstof.


Kok zei dat de MSPO-certificering in staat zou zijn om de anti-palmoliecampagne van de Europese Unie (EU) en westerse landen aan te pakken.

Na het oproepen van het publiek om lokale palmolieproducten te ondersteunen na de campagne, zei Kok: 'Aangezien het besluit van de Franse Nationale Assemblee een discriminatie van een Maleisische grondstof is, zal het ministerie samenwerking aangaan met niet-gouvernementele organisaties, scholen en diverse overheidsinstanties voor de komende jaren om via de palmoliecampagne het bewustzijn te vergroten van het belang en de voordelen van het gebruik van lokale palmolie.'

Kok riep op tot eerlijke handel met Frankrijk, omdat palmolieproducenten zoals Maleisië en Indonesië voedsel importeren en technologieën gebruiken uit EU-landen, waaronder Frankrijk.



(Suriname Mirror Reports/Free Malaysia Today/Liberation/Amis de la Terre/Twitter/ISSUU Suriname Mirror Reports)