zondag 12 juli 2020

Uitgebrand vermoedelijk drugsvliegtuigje aangetroffen bij Kaaimangrasi

Geen spoor van inzittenden - Mogelijk is het toestel in brand gestoken


Diverse eenheden van de politie zijn bezig met een onderzoek naar een vliegtuigje dat afgebrand is aangetroffen ongeveer 20 kilometer in het bos aangetroffen te Kaaimangrasi. Volgens Waterkant.net zondagavond 12 juli 2020 hebben jagers die toevallig daar waren het vliegtuig ontdekt en alarm geslagen.

Politiewoordvoerder, hoofdinspecteur Humphrey Naarden, zegt op Starnieuws dat er geen sporen van mensen zijn aangetroffen.

Of het om een drugsvliegtuig gaat moet nog worden vastgesteld, maar is waarschijnlijk. Het is vermoedelijk verkeerd gegaan bij de landing. Het neuswiel is op een andere plek aangetroffen. Het toestel probeerde op een weg te landen en is volgens stille getuigen tegen een boom aangekomen. De boom is compleet ontworteld.

Naarden zegt, dat het nog niet duidelijk is of het toestel is afgebrand door de crash of in brand is gestoken. De Forensische Opsporing is nog bezig met het onderzoek. Ook de Narcotica Brigade is ter plekke geweest.

Op basis van de sporen kan vastgesteld worden volgens Naarden dat het om een recente crash gaat. De politie is sinds gisteren met het onderzoek bezig. Er is geen melding gemaakt door de mensen die betrokken zijn bij deze kwestie. Nagegaan wordt waar het vliegtuig is geregistreerd. Een deel van het registratienummer is zichtbaar.

Oud-militair in Polen slaat met zijn poema op de vlucht... - Poolse autoriteiten openen de jacht

(Bron foto: Projekt Puma Nubia)
'Dit is geen schattig speelgoed, maar een van de gevaarlijkste dieren ter wereld'


De Poolse autoriteiten hebben de jacht geopend op een oud-militair die met zijn poema op de vlucht is geslagen. Een rechtbank heeft de man opdracht gegeven het dier over te dragen aan een dierentuin, maar dat weigert hij. De politie heeft zo’n 200 manschappen ingezet om naar de man en zijn grote kat te zoeken.

'Dit is geen schattig speelgoed. Het is een van de gevaarlijkste dieren ter wereld', benadrukt het hoofd van de dierentuin van Poznań.Het is in Polen niet toegestaan om dergelijke gevaarlijke dieren te houden. Medewerkers van de dierentuin gingen vrijdag 10 juli 2020 naar het huis van de ex-militair om het dier in beslag te nemen. Ze zouden daar zijn bedreigd met een mes, waarna de man zijn poema een riem omdeed en op de vlucht sloeg.

De man zou het dier zes jaar geleden hebben gekocht in Tsjechië.


Getuigen vertelden volgens Poolse media, dat de ex-militair de poema omschrijft als zijn kind, dat hij heeft opgevoed en nooit zal afstaan. De politie wil niet in detail treden over de klopjacht. Een woordvoerder bevestigde alleen dat de operatie nog gaande is.


Sommige mensen hebben medelijden met de voortvluchtige oorlogsveteraan. 'De liefde voor het dier en een harteloze uitspraak van de rechtbank dwongen hem te vluchten. Hij verstopt zich in het bos', schreef de burgemeester van de zuidelijke plaats Myslowice, die wist te melden dat de man Kamil S. heet en zijn poema Nubia.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/Twitter)

Bewoners van Altona Village klagen over gebreken aan huizen en infrastructuur

Vastgoedbedrijf P&D Real Estate lijkt er met de pet naar te gooien en bewoners uit te buitenNadat bewoners van Helena’s Village enkele weken geleden en recent nog in de media zijn getreden over zaken die hen dwarszitten, voelen ook bewoners van Altona Village, een woningbouwproject in Vredenburg, zich geroepen om Vastgoedbedrijf P&D Real Estate kritisch te bespreken, vandaag, zondag 22 juli 2020, in de Ware Tijd. 

De problemen waarmee de mensen van de twee projecten zitten komen min of meer overeen: aflossen tegen een andere koers dan in het contract is omschreven, afwateringsproblemen en de slechte kwaliteit van de woningen.

A.G., die al iets meer dan een jaar woont op het project in Vredenburg, raakt bijna niet uitgesproken over de gebreken aan haar woning. Het gaat haar aan het hart om elke maand voor de komende ruim tien jaar 550 euro af te lossen voor een huis waarvan zij vreest dat het na de totale aflossing 'als een kaartenhuis zal instorten'. 'Mijn huis zit vol scheuringen. Ik klaag al een jaar lang en word van het kastje naar de muur gestuurd. Je stuurt tig appjes naar de verantwoordelijken, maar krijgt geen antwoord.'

Ze heeft het ook over tegels die kennelijk door slechte kwaliteit verkleuren en nog meer gebreken, zoals een slechte afwerking. Hoewel de woningen casco zijn opgeleverd, vindt zij het niet kunnen dat de kwaliteit te wensen overlaat. Bij casco-oplevering zorgt de koper zelf voor de verdere afbouw. De vrouw vertelt dat in de koopovereenkomst staat aangegeven, dat de wegen geasfalteerd zouden worden, terwijl dat nog niet het geval is. 'De weg wordt 'gescrabeld' met als gevolg diepe kuilen voor mijn inrit en de troep wordt voor mijn inrit gedumpt.' Ze laat filmpjes zien van onder water gelopen zandwegen.

Een andere bewoonster vertelt dat door de slechte wegen die bij regenweer in slechtere staat verkeren, mensen voorlopig liever geen nieuwe auto aanschaffen. Zij lost maandelijks omgerekend ruim vierduizend Surinaamse dollar af tegen een zwarte markt koers van één op dertien voor de euro.

Sarwankoemar Poenai van het vastgoedbedrijf zei eerder, dat van de vier woningbouwprojecten die het bedrijf heeft, alleen Helena's Village hem problemen geeft, maar volgens de bewoners van Altona Village is dat niet zo. De ondernemer had geopperd dat personen die ontevreden zijn hun woning mogen teruggeven en hun geld terug kunnen krijgen. Echter, niet eenieder is bereid dat te doen door de woningnood. Zij willen dat de gebreken worden verholpen.

A.G.: 'Ik doe geen afstand van mijn woning, want anders span ik een rechtszaak aan tegen Poenai.'

Michael Loswijk en Eric Feller laten paar eisen vallen in Kort Geding tegen NPS

Loswijk en Feller handhaven eis verkiezing nieuw hoofdbestuur


Het Kort Geding dat NPS'ers Michael Loswijk en Eric Feller tegen de hoofdbestuursleden van de NPS aanhangig hebben gemaakt wordt 23 juli voortgezet. Ten overstaan van de rechter hebben de indieners van het Kort Geding via hun advocaat Antoon Karg gisteren een paar eisen laten vallen. Hiermee kon raadsman Gerold Sewcharan, die namens het NPS bestuur optreedt, meegaan, aldus Starnieuws vandaag, zondag 12 juli 2028. 

Karg deelde mee  dat drie van de zeven eisen worden ingetrokken, waaronder binnen drie dagen een congres bijeenroepen. Terwijl de rechtszaak voorging, hield de NPS een Congres om ministerskandidaten voor te dragen. Ook deze eis is ingetrokken, eveneens het besluit tot kandidaatstelling van de president en vicepresident. Ook is ingetrokken de eis, dat de samenwerking met politieke en andere organisaties niet rechtsgeldig zou zijn.

Aanvankelijk werd op basis van onder andere deze eisen gewezen op het spoedeisende karakter. De verkiezing van de president en vicepresident vindt maandag plaats, terwijl 16 juli de regeringsoverdracht is.

Wat nog overeind is blijven staan, is dat het bestuur alle boeken en bescheiden moet overdragen aan het congres, uiterlijk binnen 90 dagen na betekenen van het vonnis. Binnen drie maanden moet een nieuw hoofdbestuur worden gekozen.

Sewcharan zei, dat de vermindering van de eisen in minnelijke sfeer is overeengekomen. De rechter heeft een tussenvonnis geveld dat drie van de eisen zijn ingetrokken. Zij heeft partijen gelegenheid gegeven om donderdag 23 juli zich uit te laten over de zaak. Zij hebben ook de gelegenheid om per e-mail hun standpunt kenbaar te maken. Er wordt rekening mee gehouden dat op basis van besluiten op het Congres, de gehele zaak wordt ingetrokken.

Chinese gemeenschap verenigd om Costa Rica te helpen Covid-19 te bestrijden

(Bron foto: Prensa Latina)
Zhongshan, provincie Guangdong, stuurde van april tot juni drie ladingen donaties


Costa Rica is zwaar getroffen door de Covid-19-pandemie, maar gelukkig heeft het veel hulp gekregen van zowel China als de lokale Chinese gemeenschap. De stad Zhongshan in de zuidelijke provincie Guangdong, met meer dan 30.000 expats in Costa Rica, stuurde van april tot juni drie ladingen donaties naar het Midden-Amerikaanse land. 

De levering omvatte twee thermische camera's die aan het directoraat-generaal voor de Burgerluchtvaart van Costa Rica zijn geschonken om de temperatuur van passagiers op luchthavens te meten.

Isabel Yung, vertegenwoordigster van de Costa Ricaanse Vereniging van Vriendschap met China, noemde de donaties een ander voorbeeld van de vriendschap tussen de twee landen, en zei dat de thermische camera's de toeristische sector van het land, die zwaar is getroffen door de pandemie, kunnen helpen.

De Chinese Colony Association in Costa Rica heeft 100.000 maskers geschonken, waarvan 20.000 N95-maskers, evenals 1.000 sets wegwerpkleding voor medisch gebruik en 100 infraroodthermometers aan het Mexico Hospital, een van de medische centra die zijn aangewezen om Covid-19 patiënten in het land te behandelen. De vereniging heeft ook honderden voedselpakketten geschonken met basisbenodigdheden zoals toiletpapier, rijst, bonen, koffie, suiker en olie, die zijn afgeleverd bij de Comisión Nacional de Emergencias, (CNE) en de gemeente San Jose.

De inspanningen van de Chinese gemeenschap in Costa Rica werden geprezen door de Chinese ambassadeur Tang Heng. 'Tijdens een pandemie respecteren ziekten geen grenzen of nationaliteiten, dus vandaag moeten we ons meer dan ooit verenigen om verder te gaan. We zijn broederlanden en als gemeenschap willen we helpen, en samen zullen we deel uitmaken van de oplossing', zei de ambassadeur.

Sun Yi, politiek adviseur van de Chinese ambassade in Costa Rica, prees het werk dat Costa Rica heeft geleverd in de strijd tegen Covid-19 en zei dat 'Costa Rica niet alleen een model is in Midden-Amerika, maar in heel Latijns-Amerika.' 'Hoewel we op dit moment opnieuw een aanval van deze epidemie ondergaan, met internationale samenwerking van alle landen, kunnen we deze epidemie overwinnen', zei Sun.

Costa Rica meldde vrijdag 10 juli 2020, dat het aantal bevestigde gevallen van Covid-19 in het land 6.845 heeft bereikt, met 26 doden.

(Suriname Mirror/Xinhua

Neef van drugsbaron Joaquín 'El Chapo Guzmán dood gevonden in Mexico

Handen Enrique Romero 'El Juanon' Guzmán Rocha geboeid en hij was geblinddoekt


In Mexico is woensdag 8 juli 2020 een neef van Joaquín 'El Chapo' Guzmán dood gevonden. Bewoners van het plaatsje El Ranchito in de deelstaat Sinaloa hoorden rond 19.15 uur op afstand geweerschoten en zagen twee auto’s wegrijden. De volgende ochtend werd het lichaam gevonden, bij een oude Toyota Carola. 

El Ranchito ligt dichtbij de stad Culiacán, de hoofdstad van de deelstaat Sinaloa, stamgrond van het gelijknamige drugskartel. Het slachtoffer was alleen gekleed in een blauwe korte broek, zijn handen waren geboeid en hij was geblinddoekt.

Onderzoek van de politie heeft uitgewezen dat er hij waarschijnlijk is doodgeschoten met een AR-15 aanvalsgeweer, afgaande op de hulzen die zijn aangetroffen. Het slachtoffer werd geïdentificeerd als Enrique Romero “El Juanon” Guzmán Rocha, hij was een neef van El Chapo. Wat de rol van zijn nu vermoorde broer Enrique Romero was is onbekend.

Er liep een arrestatiebevel van de rechtbank in Chicago tegen Guzmán Rocha in een drugshandel-proces. In juli 2019 was er in Sinaloa een mislukte moordaanslag op Enrique Guzmán Rocha. Zijn broer Juan Guzmán Rocha, alias 'Juancho', werd in december 2011 geliquideerd. Deze Juancho was voor het Sinaloa-netwerk verantwoordelijk voor coketransporten die vanuit de stad Guadalajara naar de Verenigde Staten werden gestuurd.

Getuige Lucero Guadalupe Sánchez, een ex-minnares van El Chapo, zei op diens proces in New York  dat ze had geconcludeerd dat Juancho was vermoord in opdracht van El Chapo. Deze vrouw, die in Mexico ook wel spottend 'Chapodiputada' (naar puta-hoer en diputada-afgevaardigde) is genoemd, beschreef in haar verklaringen een etentje met El Chapo. Terwijl ze aan het eten waren kwam het bericht kwam dat Juancho dood was. Chapo zou haar toen in reactie op ernstige toon hebben gezegd dat hij vanaf dat moment iedereen zou afmaken die hem verraadde, ook familie en vrienden.

Ook Dámaso López Núñez 'El Licenciado', ooit vertrouweling van El Chapo, verklaarde in het proces waar El Chapo tot levenslang werd veroordeeld dat Chapo de moord op Juancho had verordonneerd.

(Suriname Mirror/Crimesite.nl/La Silla Rota/Twitter)

Ook Mexico verbiedt na oproep VN omstreden 'genezingstherapie' lhbti's

Celstraf van vijf jaar voor iemand die lhbti wil bekeren middels therapie


Genezingstherapie voor lhbti's is in Mexico-Stad voortaan verboden. Het stadsbestuur heeft besloten dat iedereen die een homo, lesbienne, biseksueel of transgender met therapie wil 'bekeren' voortaan een celstraf van vijf jaar tegemoet kan zien. Het bestuur van de grootste stad van Latijns-Amerika stelt dat de nieuwe wetgeving bijdraagt aan de acceptatie van jonge lhbti's in Mexico.

Therapeuten claimen tijdens dit soort genezingstrajecten homoseksualiteit af te kunnen leren.

Artsen wereldwijd hebben de therapieën veroordeeld, omdat tijdens deze trajecten psychische en fysieke dwang gebruikt wordt. Soms moeten homo's en lesbiennes zelfs elektroshocktherapie ondergaan. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat lhbti's middels deze methodes hetero zouden kunnen worden.

De Verenigde Naties riep woensdag op om wereldwijd dit soort therapieën af te schaffen.

Er is momenteel maar een handvol landen in de wereld waar het wettelijk is verboden om dit soort praktijken te bezigen. Duitsland, Canada, Brazilië, Ecuador en Malta behoren tot deze selecte groep.

Uit recent onderzoek van de VN blijkt dat 98 procent van alle lhbti's die dit soort therapieën hebben ondergaan psychische ernstige schade hebben opgelopen, depressief zijn geworden of zelfs zelfmoordneigingen hebben gekregen.
 
(Suriname Mirror/Vallarta Daily/Sinembargo/Twitter/Nu.nl)

Mijnbouw in Peru bedreigt een van 's werelds grootste natuurreservaten

Ondernemers willen ertsconcentraten vervoeren door beschermde Reserva Nacional de Paracas


Het Reserva Nacional de Paracas (RNP), een van' s werelds grootste ecologische schatten, wordt bedreigd door een groep havenbeheer ondernemers die ertsconcentraten willen vervoeren door dit beschermde natuurgebied. Het lot van het Paracas-reservaat - zijn redding of dreigende vernietiging - staat op het spel. 

In 1975 richtte de Peruaanse regering het Reserva Nacional de Paracas op in een poging om de natuurlijke staat van dit unieke ecosysteem te behouden. Paracas staat bekend om zijn rijkdom aan wilde fauna, waaronder walvissen, zeeleeuwen, dolfijnen en een verscheidenheid aan exotische vogels zoals flamingo's, condors en pinguïns, maar ook om een ​​handvol dieren die met uitsterven worden bedreigd, waaronder de groene zeeschildpad en de zeeotter.


Maar, het Paracas-reservaat is niet alleen een natuurlijk paradijs in termen van biologische diversiteit. Het beschermt ook het archeologische erfgoed van een van de bekendste precolumbiaanse culturen van Amerika, de Paracas, waarvan het oude textiel te zien is in veel van 's werelds beroemdste musea. Deze reeks functies heeft van Paracas de op één na populairste toeristische bestemming in Peru gemaakt, achter Machu Picchu in Cuzco. De Paracas wordt ook erkend door de internationale gemeenschap: in 1992 heeft de Verenigde Naties Paracas aangewezen voor bescherming onder het internationale verdrag inzake wetlands.


Hoe onbegrijpelijk het ook lijkt, het reservaat is nu in gevaar vanwege de intentie van een consortium om koper- en zinkconcentraten via de haven van San Martín te vervoeren en te exporteren. Deze haven, gelegen aan de baai van Paracas in de 'bufferzone' van het reservaat, is door de nationale overheid in concessie aan het consortium toegekend. Een bufferzone is de ruimte die grenst aan of direct grenst aan het beschermde gebied. Volgens de Peruaanse wet zijn deze zones onderworpen aan een speciale behandeling en beperkingen om de gebieden die ze omringen een extra beschermingslaag te bieden.

Wat volgens critici echter een overtreding van deze wetten is, heeft de Peruaanse regering in 2014 een aanbesteding uitgevoerd voor de haven van San Martín met als doel deze te moderniseren in plaats van de impact tot een absoluut minimum te beperken. In dit aanbestedingsproces werd de opdracht gegund aan een consortium bestaande uit het Spaanse bedrijf Servinoga, gespecialiseerd in maritieme handel, en de Braziliaanse bedrijven Pattac en Tucumann, die zich richten op logistieke operaties en haventerminals. Dit consortium beheert momenteel de haven via het bedrijf Terminal Portuario Paracas (TPP). De haven werd aanvankelijk verhinderd te werken nadat regelgevende instanties meerdere bezwaren hadden geuit tegen TPP's Environmental Impact Assessment (EIA), die niet kon bewijzen dat er geen onomkeerbare schade zou worden toegebracht aan het Paracas-reservaat.


Nadat Pedro Pablo Kuczynski in 2016 de presidentsverkiezingen van Peru had gewonnen, werd de EIA goedgekeurd, ondanks het feit dat de bezwaren die toen werden opgeworpen, niet waren verholpen. Twee jaar later, in 2018, besloot TPP om een ​​wijziging van zijn EIA aan te vragen, zodat het mineralen kon verwerken en exporteren, die rechtstreeks door het Paracas-reservaat zouden moeten worden vervoerd, omdat er geen andere manier was om de haven te bereiken. In 2019 heeft de Peruaanse milieu-autoriteit (Servicio Nacional de Certificación Ambiental para las Inversiones Sostenibles, Senace) het verzoek afgewezen, maar TPP ging in beroep. Deze autoriteit zal de komende dagen haar uitspraak moeten doen over het al dan niet goedkeuren of afwijzen van de nieuwe EIA, die de aanleg van een ertsconcentraatopslaggebied omvat.

TPP beweert, dat ze technologie zullen gebruiken die elke vorm van vervuiling zou vermijden (bijv. gesloten containers, hermetische vrachtwagens en opslag onder negatieve druk). Maar, alleen al de toename van het verkeer van zware voertuigen door het natuurgebied- waardoor jaarlijks tot 13.000 vrachtwagens vol ertsconcentraat zouden rijden - is al een onmiskenbare bron van lawaai en visuele vervuiling.

Nog groter is het risico op besmetting als een van deze vrachtwagens bij een ongeval betrokken raakt of kantelt. Dergelijke gevallen zijn inderdaad al gemeld in de zone, waar winden waaien met snelheden tot 100 kilometer per uur (62 mijl per uur). En koper- en zinkertsconcentraten zijn, wanneer ze in het water worden geloosd, uiterst giftig voor het leven in zee - waardoor de mogelijke gevolgen van een lekkage zeer ernstig worden.

Het is jammer dat sommige mensen, zelfs vandaag, in het jaar 2020, nog steeds weigeren te begrijpen dat industriële en mijnbouwactiviteiten niet in alle geografische gebieden kunnen plaatsvinden. Het zijn juist plaatsen zoals natuurreservaten die een van de beperkingen van dergelijke activiteiten moeten vormen. Als we de natuur willen gaan beschermen, of het nu in Peru, Finland of Soedan is, is het tijd voor de wereldburgers om samen te komen en onze natuurreservaten, die geen grenzen of paspoorten kennen, effectiever te verdedigen.

'Als er iets is dat ons verenigt, ongeacht onze nationaliteit of onze economische status, dan zou het ons respect moeten zijn voor die natuurlijke heiligdommen die ons eraan herinneren dat er nog steeds hoop en ruimte is voor evenwicht tussen mens en natuur.  

Als je mee wilt doen, teken dan de petitie om het Paracas National Reserve te beschermen.'

* Auteur Manuel Bartra is een advocaat en activist, gevestigd in Lima, Peru. Hij is ook columnist voor het online onafhankelijke journalistieke platform La Mula.

(Suriname Mirror/Fortune)

Braziliaanse milieuactivist Sirkis omgekomen bij auto-ongeluk

Sirkis was oprichter van de Braziliaanse Partido Verde


Milieuactivist Alfredo Sirkis, oprichter van de Braziliaanse Partido Verde en een onvermoeibare voorvechter van beleid om klimaatverandering tegen te gaan, is vrijdag 10 juli 2020 omgekomen bij een auto-ongeluk.

De 69-jarige Sirkis kwam om het leven toen de auto waarin hij reed een paal raakte op een snelweg buiten zijn woonplaats Rio de Janeiro, meldde omroep TV Globo, daarbij verwijzend naar brandweerlieden.

Sirkis, een voormalige linkse guerrilla, was betrokken bij de ontvoering van buitenlandse diplomaten om de vrijlating van politieke gevangenen tijdens de militaire dictatuur van Brazilië in 1964-1985 veilig te stellen.

Na jaren in ballingschap en een jaar nadat Brazilië terugkeerde naar de democratische heerschappij, richtte Sirkis de Partido Verde op met collega-milieuactivist Marina Silva, die bij de verkiezingen van 2010 derde werd met 19% van de stemmen.

Silva zei, dat Sirkis een onschatbare metgezel was met wie ze zij aan zij moeilijke politieke veldslagen vocht. 'Hij was explosief en gepassioneerd over alles waar hij in geloofde, oprecht in kritiek en in lof, een onvermoeibare activist van de doelen die hij verdedigde, een krijger van oneindige tederheid', zei ze in een verklaring.Sirkis werd verkozen in het Congres, maar besloot in 2014 niet te herverkiesbaar te zijn. Hij was een vast lid van de Braziliaanse delegatie voor wereldwijde gesprekken over klimaatverandering. In 2015 richtte hij een denktank op, het Brazil Climate Center, dat is aangesloten bij Al Gore's Climate Reality Project.

Hij was ook coördinator van het door de regering gesteunde Braziliaanse Forum voor klimaatverandering tot 2019, toen hij werd ontslagen door de rechtse president Jair Bolsonaro, die heeft getracht de milieubescherming in het land te ontmantelen. 'Voor mij was het absoluut geen verrassing', vertelde hij destijds aan persbureau Reuters. 'Omdat ik al meer dan 30 jaar een militante milieuactivist ben ... ben ik te politiek betrokken bij de milieustrijd.'


(Suriname Mirror/G1.Globo/Reuters/Brasil247/Twitter/YouTube)

Wetenschappers ontdekken 115 miljoen jaar oud fossiel van nieuwe dinosaurussoort in Brazilië

Aratasaurus museunacionali had holle botten en drietenige ledematenWetenschappers ontdekken 115 miljoen jaar oud fossiel van een nieuwe dinosaurussoort in Brazilië. Het fossiel geeft aan dat de soort voortkwam uit een lijn dinosauriërs die nog ouder van oorsprong is dan degene waarvan werd beweerd dat deze de T-Rex heeft voortgebracht. De carnivoren werden 'Aratasaurus museunacionali' genoemd. 

Een team van Braziliaanse onderzoekers kondigde vrijdag 10 juli 2020 de ontdekking aan van een 115 miljoen jaar oud fossiel van een voorheen onbekende dinosaurussoort in de noordoostelijke staat Ceara.

De 'Aratasaurus museunacionali' is een voorheen onbekende soort van de middelgrote theropoden, wat betekent dat het holle botten en drietenige ledematen had.

Volgens paleontoloog Juliana Sayao gaf het fossiel van het dier, dat blijkbaar jong stierf, aan dat het al 34,25 kilo woog en 3,12 meter hoog was. Sayao zei dat de ontdekking van de Aratasaurus wetenschappers zal helpen de evolutionaire geschiedenis van de vleesetende theropoden beter te begrijpen en dat de ontdekking ook een teken is dat andere soorten vleesetende dinosaurussen miljoenen jaren geleden de regio bewoonden.

'Binnen theropoden ontdekten we dat Aratasaurus deel uitmaakt van een groep genaamd Coelurosauria, die zowel de Braziliaanse dinosaurus omvat in dezelfde regio die bekend staat als Santanaraptor, als de beroemde Tyrannosaurus en velociraptors, en zelfs de vogels die we tegenwoordig kennen', zei de paleontoloog.

Het fossiel werd vrijdag gepresenteerd door de groep wetenschappers van de Federal University of Pernambuco, het National UFRJ Museum en de Regional University of Cariri aan het National Museum of Rio de Janeiro, de oudste wetenschappelijke instelling van Brazilië.

Er is niet veel bekend over de voorouders van Aratasaurus, zei Sayao. Het fossiel geeft echter aan, dat de soort afstamt van een lijn dinosauriërs die nog ouder van oorsprong is dan degene waarvan werd beweerd dat deze de tyrannosaurus had veroorzaakt. 'Aratasaurus geeft aan, dat een deel van haar rijke geschiedenis kan liggen in het noordoosten van Brazilië en in Zuid-Amerika. Er zijn nog veel hiaten te ontdekken in deze evolutionaire puzzel, maar met deze ontdekking hebben we nog een stukje toegevoegd om het te begrijpen', zei Sayao .

Volgens paleontoloog Xin Cheng, 'is Aratasaurus een zuster afstammeling van Zuolong, een coelurosauria uit de Jurassic van China'. Chen zei, dat dit suggereert dat oudere coelurosauria nog meer verspreid waren over de aarde en over een langere periode.

Wetenschappers vonden het fossiel in 2008 in een gipsmijn in de geologische Fomualdo-formatie in het Araripe-bekken in Brazilië, waar de staten Pernambuco, Piaui en Ceara samenkomen. Het gebied waar het fossiel werd gevonden, was doordrongen van een meer dat in de loop van de tijd een verandering in het zoutgehalte zag met het binnendringen van zeewater.

Het 12-jarige proces van het onderzoeken van het fossiel verliep traag, deels vanwege de complexe voorbereiding waarbij het kwetsbare gesteente rond het fossiel werd verwijderd. Tussen 2008 en 2016 voerden wetenschappers een microscopische analyse uit van het fossiele weefsel van kleine botmonsters, waardoor ze een visuele constructie van het dier konden vormen.

In 2016 werd het Aratasaurus-fossiel verplaatst naar het Nationaal Museum en - ondanks de verwoestende brand in 2018 die een deel van het gebouw verwoestte - werd het gebied waar het fossiel was opgeslagen niet beïnvloed door de vlammen.

(Suriname Mirror/Latin Post/Deutsche Welle/Nature)

Valentina Sampaio uit Brazilië als eerste transvrouw ooit in badpakkeneditie Sports Illustrated

Badpakken- special Sports Illustrated is een icoon in de Verenigde Staten


Het Amerikaanse magazine Sports Illustrated gaat voor de eerste keer een transgendermodel opnemen in zijn beroemde badpakkenspecial. De Braziliaanse Valentina Sampaio krijgt binnenkort een plaatsje in de jaarlijkse Swimsuit Issue. 

De badpakkenspecial van Sports Illustrated is een icoon in de Verenigde Staten, hoewel de verkoop de jongste jaren terugloopt, zoals bij de meeste gedrukte media.


Bij het honderdjarig bestaan van het blad, in 2014, werden er 785.000 exemplaren verkocht van de Swimsuit Issue.

De 23-jarige Valentina Sampaio groeide op in een familie van vissers in het noorden van Brazilië. Ze heeft er al een lange modellencarrière op zitten en stond onder meer in de Franse Vogue, in 2017. In augustus 2019 werd ze het eerste transgendermodel in de campagne van lingeriefabrikant Victoria's Secret.

Sports Illustrated verkoos lange tijd jonge blanke modellen. Pas in 1997 kwam er met Tyra Banks voor de eerste keer een gekleurde vrouw op de cover. In 2016 koos het blad voor het eerst een ronder model, Ashley Graham. Het nummer met Valentina Sampaio is te koop vanaf 21 juli.


(Suriname Mirror/Belga/Paris Match/Twitter/Instagram)

Rusland, NPS, over kritiek op vicepresidentschap Brunswijk: 'Wij zijn niet in de positie om eisen te gaan stellen'

'ABOP heeft met 9 zetels automatisch groen licht gehad om vicepresidentschap op te eisen'


NPS-voorzitter en parlementariër Gregory Rusland begrijpt enigszins de kritiek die er geleverd wordt op de voordracht van Assembleevoorzitter en ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk als vicepresidentskandidaat, maar vindt aan de andere kant, dat het electoraat op 25 mei heeft beslist, door de ABOP 9 Assemblee-zetels te geven en de NPS maar 2. Hierdoor heeft de ABOP automatisch groen licht gehad om het vicepresidentschap op te eisen en haar kandidaat naar voren te schuiven, aldus het Dagblad Suriname zaterdag 11 juli 2020.

In de samenleving is een discussie ontstaan over de vraag of Brunswijk de juiste persoon is om vicepresident van Suriname te worden. Naast het feit, dat hij op de internationale opsporingslijst van Interpol staat voor onder andere bankroof en drugssmokkel, voldoet hij ook niet aan artikel 95 en 96 van de Grondwet. Hij is namelijk concessiehouder en ondernemer, wat volgens de Grondwet niet mag als je de functie van president of vicepresident wil gaan bekleden.

'De NPS heeft gevraagd om mandaat en we zijn blij met de grote ondersteuning die wij hebben gehad, maar dat heeft niet mogen uitwerken in zetels. Dus wij zijn niet in de positie om eisen te gaan stellen en of de richting pertinent aan te geven, omdat wij geen bepalende factor zijn. Wij kunnen onze ideeën geven, ondersteunen en helpen sturen dat dingen goed zullen lopen in het land', zegt Rusland.

De NPS-voorzitter benadrukt, dat tijdens de onderhandelingen al vroeg werd afgesproken, dat de VHP de presidentskandidaat zal leveren, terwijl de ABOP invulling zal geven aan het vicepresidentschap. 'Wij houden ons aan onze afspraken', aldus Rusland.

Wanneer maandag de president en vicepresident gekozen zullen worden in de Assemblee, zijn VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi en ABOP- enAssemblee-voorzitter Ronnie Brunswijk de enige kandidaten voor respectievelijk het presidentschap en vicepresidentschap. De kandidaatstelling is vrijdag afgesloten en de NDP heeft geen tegenkandidaten ingediend.

In de media heeft de Brunswijk gesteld, dat hij nu in de uitvoering wil ‘om mensen te kunnen helpen’. Over de kritiek die er is op hem dat hij concessiehouder is en niet naar het buitenland kan, omdat hij veroordelingen op zijn naam heeft, merkt Brunswijk in de media op, dat in de democratie iedereen zijn mening mag hebben. Als voorbeeld haalde hij president Desi Bouterse aan, die ondanks een veroordeling ook president werd.

'Nog steeds illegaal bootverkeer tussen Albina en Saint Laurent Du Maroni'

Claudie Sabajo (NDP):  'Het is nog altijd een wildwest'


NDP-parlementariër Claudie Sabajo merkte vrijdag tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA) op, dat er nog steeds illegaal bootverkeer is tussen Albina en Saint Laurent Du Maroni, zo schrijft het Dagblad Suriname zaterdag 11 juli 2020.

'Ik kom uit het gebied en ik kan u zeggen, het is nog altijd een wildwest. Er zijn nog steeds boten die de oversteek doen', sprak de NDP’er uit het district Marowijne.

Zij deed een beroep op de regering om strengere maatregelen te treffen tegen de taxi- en boothouders, die zich hieraan schuldig maken.

Tegelijkertijd vroeg zij ook te kijken naar de financiële tegemoetkoming voor deze groep, die vanwege de Covid-19 situatie niet normaal meer kan verdienen. 'Want in Marowijne hebben wij er nog niets van gezien', aldus Sabajo.

Kijk en luister vanaf 43:45

VHP-voorzitter Santokhi neemt zijn kandidaat-ministers in heroverweging

Tegen enkele van de beoogde voordrachten zijn bezwaren


VHP-voorzitter tevens aankomend president Chandrikapersad Santokhi heeft het Congresbestuur zaterdag 11 juli 2020 gevraagd hem ruimte te geven kandidaat-ministers van de partij die hij komende week in zijn kabinet wil benoemen in heroverweging te nemen. Tegen enkele van de beoogde voordrachten zijn zowel in het hoofdbestuur als andere organen van de partij bezwaren. Dit bericht de Ware Tijd.

De acht kandidaten hadden vrijdagavond een ontmoeting met het hoofdbestuur. Het gaat om 

Saskia Walden (Handel, Industrie en Toerisme), 
Krishna Mathoera (Defensie), 
Riad Nurmohammed (Openbare Werken, Transport en Communicatie), 
Armand Achaibersingh (Financiën),
Prahlad Sewdien (Landbouw, Veeteelt en Visserij), 
Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken), 
Reshma Kuldipsingh (Arbeid en Jeugdzaken) en 
Amar Ramadhin (Volksgezondheid). 

'Het team is eigenlijk al beklonken er is geen discussie meer over de positie van deze acht mensen. Ondanks alles is er geen wijziging in gekomen. Het hoofdbestuur heeft wel gevraagd om sommige kandidaten in heroverweging te nemen en eventueel te vervangen', aldus een doorgaans goed ingevoerde bron binnen de VHP. Andere partijgenoten betwijfelen of er nog verandering komt in deze samenstelling.

Naar verluidt mag het Congresbestuur nog voordrachten doen, maar uiteindelijk neemt het hoofdbestuur de eindbeslissing, omdat zij vanwege de heersende coronacrisis eerder gemachtigd werd dergelijke politieke besluiten te nemen.

Eerder op de dag besloot de NPS tijdens een congres in Grun Dyari Marie Levens en Silvano Tjong-Ahin als ministers voor te dragen. Wie de ABOP en PL zullen voordragen is formeel nog niet bekend.

Anti-Fraude Platform biedt eindrapport aan Assembleevoorzitter Brunswijk en VHP-leider Santokhi aan

(Bron foto's: Brunswijk)
Platform pleit voor in het leven roepen van een 'verkiezings- autoriteit'


Het Anti-Fraude Platform (AFP) heeft zijn werkzaamheden beëindigd. Asiskumar Gajadien, voorzitter van het AFP, heeft vrijdag het eindrapport aangeboden aan Assembleevoorzitter Ronnie Brunswijk en VHP-leider Chandrikapersad Santokhi, zo bericht Starnieuws zaterdag 11 juli 2020. 

De organisatie vindt dat op een effectieve manier inhoud is gegeven aan de democratische verantwoordelijkheid en is bijgedragen aan het waarborgen van democratische principes, waarden en normen en het verlagen van fraude risico’s tijdens de verkiezingen. Aanbevolen wordt om een 'verkiezingsautoriteit' in te stellen.

Met het bindend verklaren van de verkiezingen door het Onafhankelijk Kiesbureau en het binnenkort aantreden van de nieuwe democratische regering, zullen de activiteiten van het AFP niet voortgezet worden. Gehoopt wordt dat de ervaringen die zijn opgedaan en de tools die zijn ontwikkeld, overgedragen kunnen worden aan het Nationaal Waarnemers Instituut (SNWIS). Deze recentelijk opgerichte organisatie heeft zich volgens Gajadien reeds bewezen tijdens de verkiezingen.

Het AFP heeft op basis van ervaringen en evaluatie aanbevolen: 

• De erkenning en waardering voor het werk van het AFP en SNWI vanuit de samenleving is een bevestiging dat de behoefte bestaat voor formele instituten die democratische principes, waarden en normen kunnen bewaken en beschermen. Toegejuicht wordt dat SNWIS de juridische basis heeft gelegd om officiële erkenning te verkrijgen als nationaal waarnemingsinstituut. 
• Het organisatiesysteem van de verkiezingen moet verbeterd en waar nodig hervormd worden, zodat het ook in de aanloop naar de verkiezingen toe transparant is voor iedereen. 
• Hervormingen van de overheidssystemen die essentieel zijn voor efficiëntere verkiezingen, de kiezerslijst, training personeel, digitalisering, et cetera. 
• Democratische vernieuwingen en aanpassing wetgeving verkiezingen ter garantie van een evenwichtig en minder fraude-gevoelig kiessysteem. 
• Vergroten van de safe-guards voor fraude-vrije verkiezingen. 
• Behouden van een permanent antifraude meldpunt. 
• Instellen van een 'verkiezingsautoriteit' die de organisatie van de verkiezingen ter hand neemt.

Twee doden (moeder en dochter) en vier gewonden bij aanrijding op Afobakaweg ter hoogte van mast 14

Aanrijding door inhaal- manoeuvre terreinwagen... bestuurder is doorgereden...


Twee personen hebben zaterdagmiddag 11 juli 2020 rond kwart over vier het leven gelaten bij een aanrijding op de Afobakaweg ter hoogte van mast 14. Vier personen zijn gewond geraakt en per ambulance vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Een van de gewonden was niet aanspreekbaar, aldus politiewoordvoerder Humphrey Naarden op Starnieuws. 

Een personenwagen, bestuurd werd door een vrouw - een van de dodelijke slachtoffers -, reed richting het zuiden. Volgens onderzoek van de politie kwam er een tegenligger aan. Op gegeven moment wilde een terreinwagen (Toyota Prado) inhalen. Om een aanrijding te voorkomen, week de vrouw uit en kon de aanrijding met de tegenligger niet voorkomen.

De bestuurder van de terreinwagen die aangemerkt wordt als de veroorzaker, is doorgereden, aldus Naarden. De vrouw en haar dochter (Soenita Ramautarsing (29) en haar dochter Jane) hebben ter plekke het leven gelaten. Een andere vrouw die ook in de auto zat, was niet aanspreekbaar. De vierde persoon, een man is eveneens gewond geraakt.

In de andere auto zaten een man en een vrouw die ook voor behandeling afgevoerd zijn naar het ziekenhuis.
12 Nieuwe Covid-19 geïnfecteerden zaterdag 11 juli en 14 personen genezen verklaard

Sinds medio maart 741 personen besmet geraakt met het coronavirus


12 Nieuwe Covid-19 geïnfecteerden zijn zaterdag 11 juli 2020 geregistreerd en 14 personen zijn genezen verklaard. Het aantal actieve gevallen bedraagt 228. Het totaal aantal genezen verklaarde mensen is geklommen naar 495. 

In Suriname zijn sinds medio maart 741 personen besmet geraakt met het coronavirus. 18 Patiënten zijn overleden, terwijl 10 personen die besmet waren, van de radar zijn verdwenen.

In quarantaine zijn op dit moment 166 personen