woensdag 10 juni 2020

Zeven nieuwe personen Covid-19 positief getest

Aantal positief geteste personen stijgt van 137 naar 144


Het Centraal Laboratorium van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft zoals gebruikelijk weer testen uitgevoerd. Hiervan zijn zeven personen positief getest vandaag, woensdag 10 juni 2020.

Het aantal positief geteste personen in Suriname stijgt van 137 naar 144. De actieve gevallen springen naar 133.

Op dit moment zijn 241 personen in quarantaine. Bij IAmGold/Rosebel Gold Mines zou ook een persoon positief getest zijn, aldus Starnieuws.

Volgens het bedrijf meldde de medewerker die werkzaam is in de mijn, zich op 28 mei voor het werk en begon zich op 4 juni ziek te voelen. De medewerker meldde zich daarna bij de RGM Medic op site. De medewerker had de rest van de nacht vrij en werd ’s morgens vroeg op 5 juni van site gestuurd.

De richtlijnen van het Covid-19 Managementteam zijn gedurende het hele proces gevolgd. Woensdagochtend is gemeld dat de medewerker is getest op Covid-19 en de resultaten waren positief.

Dagblad Suriname: Twee agenten bureau Latour positief getest op Covid-19

'Helft bezetting politiebureau Latour momenteel in thuis-quarantaine'


Volgens het Dagblad Suriname van vandaag, woensdag 10 juni 2020, zijn twee politiefunctionarissen te werk gesteld in bureau Latour deze week positief getest op Covid-19. 

Het bureau is vandaag grondig ontsmet. De helft van de bezetting van politie Latour is momenteel in thuis-quarantaine, aldus het dagblad

Colombia neemt 5 ton cocaïne in beslag in de haven van Buenaventura

Speurhond ontdekt de cocaïne in twee containers met rubbergranulaat 

(Bron foto: Policía Antinarcóticos)
Lading bestemd voor Turkije


De Colombiaanse politie heeft bijna 5 ton cocaïne in beslag genomen, meldden lokale media dinsdag 9 juni 2020. Een speurhond ontdekte de coke in twee containers met rubbergranulaat in de haven van Buenaventura in het zuidwesten. 

De lading was op weg naar Turkije, zei de directeur van de Anti-Narcotica-afdeling van de Nationale Politie, Jorge Luis Ramirez Aragon, in een videoverklaring.


De cocaïne is ongeveer $ 265 miljoen waard, zei minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo in een tweet.


Het Andesland staat bekend als 's werelds grootste producent van cocaïne, een drug gemaakt van de cocaplant. Colombia had vorig jaar 212.000 hectare  cocateelt, tegenover 208.000 hectare in 2018, blijkt uit gegevens van de Amerikaanse overheid.

De pandemie van Covid-19 heeft de drugshandel in het land niet stopgezet. Veiligheidstroepen hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar ongeveer 180 ton cocaïne in beslag genomen, een stijging van 8% ten opzichte van dezelfde periode in 2019, volgens door de krant El Tiempo geciteerde cijfers.

(Suriname Mirror/Maritime Professional/DPA/El Tiempo/Twitter/El Pais)

Veel lege pinautomaten leiden tot veel irritatie

ATM's zijn buiten werking, omdat ze niet worden bijgevuld


Veel pinautomaten ofwel ATM's (Automated Teller Machine) zijn buiten werking, omdat ze niet worden bijgevuld. Hoewel banken digitaal betalen aanmoedigen, hebben veel mensen deze mogelijkheid niet. De kleine winkels, birti winkri's, groentestandjes en veel ondernemers die thuis bestellingen leveren, hebben over het algemeen geen digitale mogelijkheden om te kunnen betalen, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 10 juni 2020. 

Bij een deel van de banken worden de ATM's wel bijgevuld, maar het aantal is veel minder dan wat het publiek gewend was. Er moet ook veel verder worden gereden om te kunnen pinnen.

Aangezien veel winkels dicht zijn, is er ook een tekort aan cash geld. Op basis van de Covid-19 regels zijn de banken gesloten voor het publiek. Er wordt gewerkt op basis van afspraken. Veel senioren burgers waren gewend om naar de bank of een ATM te gaan om geld te halen. Dit wordt nu steeds moeilijker.

De banken hebben tijdens de lockdown de dienstverlening aangepast. Het lokale Srd interbancaire betalingsverkeer heeft normale voortgang. De dag opnamelimiet van de ATM wordt tijdelijk aangepast naar Srd 1.000. De ATM’s worden voornamelijk aangevuld op het hoofdkantoor van de banken.

De voorzitter van de Surinaamse Bankiers Vereniging, Eblein Frangie, zegt dat niet alle banken lege ATM’s hebben. Vanwege bescherming van het personeel en operationele complexiteit zijn de banken niet in staat ATM's continue, zoals dat regulier gebeurt, aan te vullen. Wat banken normaliter doen is het recyclen van geld (gestorte middelen gebruiken om in ATM’s te plaatsen). Dat kan nu niet, omdat er veel minder gestort wordt om alle ATM’s aan te vullen. Dus hebben bepaalde banken ervoor gekozen slechts de ATM's op de hoofdkantoren te bevoorraden.

Sommige banken vullen alle ATM’s aan, waardoor gezamenlijk toch veel mensen worden bereikt. Er is begrip voor het ongerief dat ontstaat, maar er moet rekening gehouden worden met de Covid-19 maatregelen die gelden.

Nurmohamed (VHP): 'Het is gewoon een griep, zoals elke andere griep'

'Verscherping lockdown zal op een gegeven moment zijn tol eisen'

'De huidige regering heeft totaal geen verstand van de Covid-crisis'


De verscherpte lockdown biedt in de optiek van het herkozen parlementslid Riad Nurmohamed van de VHP geen oplossing om het groter plaatje in stand te houden. Vrijwel eenieder lijkt thans aan handen en voeten gebonden te zijn door het lettersysteem wat nu gehanteerd wordt. Nurmohamed zegt vandaag, woensdag 10 juni 2020, in het Dagblad Suriname, dat de verscherping van de lockdown op een gegeven moment zijn tol zal eisen, daar er geen rekening is gehouden met de sociaal-maatschappelijke vraagstukken. 

Hij merkt op, dat de schappen in de supermarkten leeg raken en dat er lange rijen ontstaan. Hij vraagt zich af hoe men op deze manier aan voedsel moet komen. 'Met al die maatregelen zaait de Covid-commissie alleen maar paniek. Ik vind dat er overdreven wordt met het Covid-virus. Het is gewoon een griep, zoals elke andere griep', aldus Nurmohamed.

Hij is van mening, dat wanneer eenieder zich houdt aan social distancing, hygiëne, en het dragen van een mondmasker, er geen reden is om het bedrijfsleven stil te leggen. Hij vindt dat er vanuit de overheid nauwelijks oplossingen komen tegen inkomstenderving en een eventueel tekort aan voedselvoorziening.

Nurmohamed stelt voor dat bussen ingezet worden als een rijdende mini-supermarkt, zodat mensen toch hun noodzakelijke boodschappen kunnen doen. Hij twijfelt er niet aan, dat de VHP voor normalisatie zal zorgen van de Covid-effecten en de economische problemen in het land.

'De huidige regering heeft totaal geen verstand van de Covid-crisis', concludeert Nurmohamed.

Amerikaanse minister Pompeo laat zich uit over verkiezingen Suriname

'VS verwacht transparante en geloofwaardige resultaten'


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo heeft zich vandaag, woensdag 10 juni 2020, uitgesproken over de verkiezingen in Suriname. Hij zei, op een persmeeting over de publicatie van het International Religious Freedom Report 2019, dat de Verenigde Staten transparante en geloofwaardige resultaten verwacht, na de onlangs gehouden verkiezingen in Suriname. Dit meldt Waterkant.net.

Hij gaf aan, dat de VS zich hard zal blijven maken voor democratische waarden in de rest van de wereld. In dat kader noemde hij ook Guyana. 'We kijken uit naar een snelle en geloofwaardige afsluiting van de hertelling in Guyana', zei hij.

Verder zei hij dat Amerika het Venezolaanse volk zal blijven steunen in haar zoektocht naar vrijheid.

Costa Rica kondigt 11e dode door coronavirus aan

'De 26-jarige vrouw is Costa Rica's jongste coronavirus gerelateerde dode' 


Een 26-jarige vrouw is de 11e persoon die in Costa Rica is overleden als gevolg van het coronavirus, kondigde het ministerie van Volksgezondheid maandagavond 8 juii 2020 aan. 

De Costa Ricaanse inwoonster van Alajuela stierf kort na haar aankomst op 30 mei in de Guatuso-kliniek. Ze werd pas na haar dood getest op het coronavirus. Hoewel een familielid en haar medische dossiers zeiden  dat de vrouw vóór haar dood geen ademhalingssymptomen had vertoond, bleek uit een autopsie dat de vrouw aan longoedeem of overtollig vocht in de longen had geleden.

Volgens het protocol verzocht de gerechtelijke politie (OIJ) het nationale referentielaboratorium haar te testen op het coronavirus; het positieve resultaat werd maandag ontvangen. 'De 26-jarige is Costa Rica's jongste coronavirus gerelateerde dode. Haar enige bekende risicofactor was astma. 'Een onderzoek naar deze zaak en haar contacten gaat door', aldus het Ministerie van Volksgezondheid.

Minister van Volksgezondheid Daniel Salas zei, dat hoewel de organisatie van mening is dat Covid-19 mogelijk heeft bijgedragen aan de dood van de vrouw, dit niet noodzakelijk de directe oorzaak was. 'Niet iedereen met het virus stierf door het virus', zei Salas.Costa Rica heeft 1.342 cumulatieve gevallen van het nieuwe coronavirus bevestigd, kondigde het ministerie van Volksgezondheid maandagmiddag aan. Daarvan zijn 712 mensen (53,1%) hersteld, 11 mensen overleden (0,8%) en 620 gevallen (46,2%) blijven actief. Negentien mensen worden momenteel in Costa Rica opgenomen met Covid-19.

De gezondheidsautoriteiten van het land hebben gezegd, dat hypertensie en roken de grootste risicofactoren zijn voor patiënten die besmet zijn met SARS-CoV-2.


(Suriname Mirror/The Tico Times/Twitter)

4 Verdachten gearresteerd voor moord op spirituele Maya-gids in Guatemala

(Bron foto: Twitter)
Domingo Choc Ché werd urenlang geslagen, overgoten met benzine en in brand gestoken


Vier mensen zijn gearresteerd in verband met de moord op een bekende spirituele Maya-gids en natuurgeneeskundig expert in Chimay, San Luis Petén, ten noorden van de hoofdstad, zei de nationale civiele politie van Guatemala dinsdag 9 juni 2020. 

De autoriteiten zeiden, dat de verdachten zaterdag naar het huis van het slachtoffer, Domingo Choc Ché, gingen, omdat ze dachten dat hij hekserij had gepleegd op het graf van een familielid. Ze sloegen hem urenlang en overgoten hem op zondag met benzine en staken hem in brand, zeiden ambtenaren.

Choc Ché, bekend als 'grootvader Domingo', had deelgenomen aan een aantal wetenschappelijke onderzoeksprojecten over de natuurlijke geneeskunde van de Maya's die in samenwerking met universiteiten in Engeland en Zwitserland papers en boeken opleverden.

Hij was een 'ajilonel', een Maya-medisch specialist, een soort deskundige therapeut in de natuurlijke geneeskunde.

Onder de gearresteerden bevindt zich een 24-jarige man die naar verluidt aan familieleden vertelde, dat Choc Ché hem naar het graf had gestuurd om vuil te deponeren voor hekserij.


Ook gearresteerd waren twee broers en een neef. Alle vier zijn beschuldigd van moord, zei de politie.(Suriname Mirror/La Hora/The Associated Press/Twitter)

Mexicaanse president eist dat Canadese mijnbouwbedrijven belastingen te betalen

'Er zijn een paar Canadese mijnbouw- bedrijven die niet up-to-date zijn, ze willen naar internationale tribunalen gaan'


De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador zei dinsdag 9 juni 2020, dat enkele van de Canadese mijnbouwbedrijven achterblijven met hun belastingbetalingen en drong er bij de Canadese regering op aan hen te steunen om te voorkomen dat het geschil internationale tribunalen bereikt.

'Er zijn een paar Canadese mijnbouwbedrijven die niet up-to-date zijn, ze willen naar internationale tribunalen gaan', vertelde Lopez Obrador op een reguliere persconferentie van de regering.


De president drong er vervolgens bij de Canadese ambassadeur op aan om bij de bedrijven duidelijk te maken dat het niet nodig is om verhaal te halen, omdat 'het heel duidelijk is dat ze deze schulden hebben bij de belastingdienst en dat (Canada) ons helpt hen te overtuigen'.

Hij noemde geen specifieke bedrijven. Een woordvoerster van de Canadese ambassade in Mexico zei, dat de ambassade geen commentaar.

Vorige maand zei Canada's First Majestic Silver Corp, dat het de Mexicaanse regering op de hoogte had gesteld onder haar Noord-Amerikaanse handelsverdragsverplichtingen om besprekingen te beginnen om belastinggeschillen op te lossen.

Volgens Global Affairs Canada is bijna 70% van de buitenlandse mijnbouwbedrijven in Mexico gevestigd in Canada. De waarde van Canadese mijnbouwactiva in Mexico bedroeg in 2017 $ 18,4 miljard, volgens de Mining Association of Canada.

Lopez Obrador heeft prioriteit gegeven aan het hardhandig aanpakken van belastingvoordelen. Een aantal grote bedrijven, waaronder de Mexicaanse afdeling van de Amerikaanse retailer Walmart Inc en het Mexicaanse conglomeraat Femsa, zijn onlangs overeengekomen belastingbetalingen te doen aan Mexico.

Lopez Obrador zei ook dat de Japanse autofabrikant Toyota Motor Corp bezig is hetzelfde te doen. Vertegenwoordigers van Toyota in Mexico hadden geen onmiddellijke opmerkingen. De opmerkingen van de president komen, omdat Mexico en de particuliere sector ook een groot geschil hebben over het energiebeleid.

(Suriname Mirror/Sinembargo/Reuters/forbes.com.mx/Twitter)

Inheemsen in Peru zijn bang voor een pandemie van Covid-19

Inheemsen maken zich op om Covid-19 te bestrijden met  traditionele geneeskunde


Nu de pandemie van het Coronavirus zich over de hele wereld blijft verspreiden, maken vooral inheemse gemeenschappen zich zorgen. Ze zijn vatbaarder voor virale infecties dan het grote publiek. En vaak hebben ze weinig of geen toegang tot moderne gezondheidszorg. 

Ze vrezen dat Covid-19 hun gemeenschappen zou kunnen decimeren, zoals in het verleden is gebeurd. Ze vertrouwen erop dat hun voorouderlijke medicijnen hen beschermen.

Maar, tegelijkertijd zijn sommigen zich ervan bewust geworden dat ze voor het onbekende staan.

CGTN-correspondent Gerry Hadden vertelt hoe twee inheemse stammen in Peru zich voorbereiden op de pandemie.


(Suriname Mirror/CGTN/YouTube)

Eigenaren van privé-vliegtuigen helpen regering Colombia met transport artsen en medische hulpverleners naar afgelegen dorpen

President Duque noemt de piloten van die vliegtuigen 'stille helden' 


Eigenaren van privé-vliegtuigen helpen de regering van Colombia met het vervoeren van artsen en medische hulpverleners naar afgelegen dorpen in Colombia. Ongeveer 100 vliegtuigeigenaren hebben naar verluidt op een oproep van de regering gereageerd. 

De landelijke gebieden van Colombia zijn niet verbonden met stedelijke steden via wegen en de aangesloten steden zijn beschadigd of zijn niet veilig om onder andere testmonsters te vervoeren vanwege het aanhoudende regenseizoen in het land.

Nadat president Ivan Duque de hulp van particuliere vliegtuigbezitters had ingeroepen, kwamen velen van hen naar voren om de regering te steunen tijdens een pandemie. President Duque heeft de piloten van die vliegtuigen 'stille helden' genoemd voor hun ondankbare dienst in tijden van crisis.

De Colombiaanse piloot Ernesto Perez, werkzaam in de financiële technologie, nam maandag 8 juni 2020 zijn privévliegtuig niet mee voor een pleziervlucht. Hij is een van de ongeveer 100 vliegtuigeigenaren en piloten die Covid-19-tests helpen vervoeren in de meest afgelegen gebieden van Colombia, die vaak geen gezondheidszorg hebben en de meest kwetsbare groepen huisvesten.

Persbureau Reuters vertrok met Perez tijdens een vlucht van La Primavera naar Cumaribo terwijl hij zijn tweemotorige vliegtuig bestuurde boven de brede oostelijke vlaktes van Colombia. Hij beantwoordde de oproep van president Ivan Duque voor privépiloten om artsen en medische benodigdheden te helpen vervoeren naar de verste gebieden van Colombia, waar het verzamelen van monsters die patiënten afnemen een uitdaging is.

'In deze verre en gecompliceerde gebieden en vooral nu in het regenseizoen wanneer het onmogelijk is over de weg - het kan 36 uur duren om hier te komen - hebben we het bereik vergroot van het Nationaal Gezondheids Instituut dat de vlag draagt ​​tijdens deze zware periode pandemie waar we in zitten.'

Hoewel steden als La Primavera geen bevestigde gevallen hebben, voeren gezondheidsfunctionarissen steekproeven uit om de autoriteiten te helpen de curve af te vlakken in een land met bijna 41.000 bevestigde gevallen van coronavirus en meer dan 1.300 doden.

In Cumaribo worden monsters van neusuitstrijkjes teruggebracht naar stedelijke laboratoria om te testen. Het is een dienst die hard nodig is in zijn stad, zegt de burgemeester van Cumaribo, Juan Carlos Cordero. 'Ze stellen zichzelf beschikbaar in een gebied waar we veel behoeften hebben. Er is een gebrek aan wegen, gebrek aan communicatie, gebrek aan gezondheidszorg, gebrek aan onderwijs ... We hebben behoefte aan alles wat je maar kunt bedenken.'

De piloten hebben duizenden monsters en tientallen doktoren vervoerd op meer dan 200 vluchten sinds de noodtoestand in het land in maart werd afgekondigd.

Colombia is een van de zwaarst getroffen landen in Zuid-Amerika wat betreft coronavirusinfecties. Volgens cijfers van de Johns Hopkins University heeft het land tot nu toe meer dan 40.800 bevestigde gevallen van coronavirus geregistreerd, waarvan 1.373 mensen het leven hebben verloren.

Colombia wordt geconfronteerd met een dreigende economische crisis als gevolg van de sluiting, omdat een groot aantal mensen in het land in de ongeorganiseerde sector blijft werken. Hoewel Colombia heeft toegestaan ​​dat sommige sectoren het werk hervatten, zijn er nog steeds velen die moeite hebben om voedsel op tafel te zetten.

De lockdown werd op 25 maart in Colombia opgelegd en werd later door de autoriteiten driemaal verlengd. Volgens rapporten zullen de meeste scholen en universiteiten in juni en juli gesloten blijven. De online lessen voor studenten gaan door tot 31 juli. Binnenlandse en internationale reizen in het land blijven opgeschort tot 31 juni, volgens rapporten.

(Suriname Mirror/Republic World/NDTV/Reuters)

Regering Brazilië moet cijfers coronavirus weer volledig openbaar maken

(Bron foto: VoANews)
Rechter van het Hooggerechtshof tikt regering-Bolsonaro op vingers


Een rechter van het Hooggerechtshof in Brazilië heeft de regering van het Zuid-Amerikaanse land verzocht om de cijfers rond het coronavirus weer volledig openbaar te maken op de website van het ministerie van Volksgezondheid. 

De staat is het de maatschappij verplicht om de noodzakelijke informatie te delen, klinkt het.

Sinds het weekend verschijnen op de website van het ministerie van Volksgezondheid dagelijks alleen de cijfers van de afgelopen 24 uren. Het totaalcijfer van positieve gevallen en slachtoffers ontbreekt. Het ministerie van Gezondheid had daarbij geen uitleg gegeven bij het wissen van de gegevens op de Covid-19-website, die een sleutelrol vervulde in het bijhouden van gegevens over de coronapandemie.


Eerder die week was de Braziliaanse regering al begonnen met de coronacijfers om 22 uur lokale tijd te geven, en niet langer om 19 uur. Op die manier werden de cijfers pas bekend na de nieuwsuitzendingen - iets wat de wenkbrauwen deed fronsen.

Brazilië telt tot dusver volgens officiële cijfers 700.000 coronabesmettingen en meer dan 37.000 doden. Het Zuid-Amerikaanse land is na de Verenigde Staten het hardst getroffen door de pandemie.


(Suriname Mirror/La Vanguardia/Belga/Twitter)

Ruim 1.000 laptops gearriveerd op eilanden van Caribisch Nederlandvoor scholen

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Scholen bekijken hoe digitaal afstands- onderwijs beter in hun onderwijs kan worden geïntegreerd


Op de eilanden van Caribisch Nederland (CN) zijn afgelopen week in totaal ruim 1.000 laptops gearriveerd. Medewerkers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in CN verzorgden de distributie onder de scholen die ze hebben aangevraagd. Ook stelt minister Arie Slob, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 10 juni 2020, de scholen in staat om leerlingen buiten de reguliere schooltijden extra activiteiten aan te bieden om de opgelopen leerachterstanden in te halen. 

Tijdens de recente sluiting van de scholen in CN als gevolg van het coronavirus, hebben alle scholen hun best gedaan om het onderwijs zo goed mogelijk voort te zetten. Er werd gewerkt met papieren huiswerkpakketten voor de leerlingen, meestal in combinatie met onderwijs via digitale kanalen. Doordat niet alle gezinnen en leraren beschikten over de hiervoor noodzakelijke hulpmiddelen, zoals een laptop of tablet en een internetaansluiting, konden niet alle leerlingen volledig meedoen. Daarom besloot minister Slob voor Primair en Voortgezet Onderwijs en Media om de aanvraag van de openbare lichamen voor de financiering van laptops voor digitaal afstandsonderwijs, te honoreren.

'Het is belangrijk dat alle leerlingen in CN in deze tijd goed onderwijs kunnen blijven volgen. De juiste hulpmiddelen zijn daarbij cruciaal', aldus minister Slob.

Terwijl de internetproviders op de drie eilanden waar nodig tegen korting of zelfs gratis wifi-aansluitingen aanboden, werd per eiland geïnventariseerd hoeveel laptops nodig zijn om ervoor te zorgen dat iedere leraar en leerling aan het digitale afstandsonderwijs kan deelnemen. De apparaten zijn vervolgens in samenwerking met Sivon besteld en naar de eilanden verscheept.

Sivon is een coöperatie van schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs.

De scholen bekijken momenteel hoe het digitale afstandsonderwijs beter in hun onderwijs kan worden geïntegreerd. Naast de benodigde hulpmiddelen gaat het hierbij onder meer om de selectie en aanschaf van programma’s en software en het bevorderen van noodzakelijke digitale vaardigheden bij leerkrachten, leerlingen en ouders.

Daarnaast kunnen scholen in CN gebruikmaken van de OCW subsidieregeling inhaal- en ondersteuningsprogramma’s onderwijs 2020-2021. Zij kunnen deze extra financiering gebruiken om in de periode van de zomervakantie 2020 tot aan het eind van de zomervakantie 2021 extra ondersteuning te bieden aan leerlingen en studenten die leer- en ontwikkelingsachterstanden hebben opgelopen, veroorzaakt door de coronacrisis.

Ouderen in verzorgingstehuizen op Aruba mogen weer bezoek ontvangen

Regering heeft weer een deel van de coronamaat- regelen ingetrokken


Vanaf vandaag, woensdag 10 juni 2020, mogen ouderen in verzorgingstehuizen weer bezoek ontvangen. Wel moet daarbij het coronaprotocol worden gevolgd ten aanzien van hygiëne en sociale afstand. De regering heeft weer een deel van de coronamaatregelen ingetrokken. Dit meldt het Antilliaans Dagblad.

Sporten mag weer, met uitzondering van contactsporten. Ook ruimtes voor feesten, conferenties en vergaderingen mogen weer in gebruik worden genomen. De restrictie is wel dat er nog geen publieke evenementen mogen plaatsvinden.

Ook casino’s mogen nog niet open. Tot opluchting van de horeca mogen alle etablissementen weer open. Al deze bedrijven moeten om 23.00 uur de deuren weer sluiten.

De politie is opgelucht dat er nu duidelijkheid is. Afgelopen weekend waren veel cafés geopend, terwijl alleen barrestaurants en restaurants open mochten. De politie had de handen vol aan het sluiten van bars, waarvan de eigenaar de regels niet goed had begrepen.

Behandeling zaak Maximus tegen George Jamaloodin, Curaçao, in hoger beroep eind oktober

Verdediging van Jamaloodin komt met 150 nadere onderzoekswensen...


Naar alle waarschijnlijkheid zal de zaak Maximus tegen George Jamaloodin in hoger beroep eind oktober inhoudelijk worden behandeld. Dat heeft de rechter gisteren tijdens de regiezitting aangegeven, zo bericht vandaag, woensdag 10 juni 2020, het Antilliaans Dagblad. 

Tijdens de zitting heeft de verdediging van Jamaloodin welgeteld 150 nadere onderzoekswensen kenbaar gemaakt. 93 Wensen van raadsman Eldon ‘Peppie’ Sulvaran waren samengevat in een 96-pagina’s tellend document. In een aantal onderzoekswensen worden meerdere personen opgenomen en als die apart bij elkaar worden opgeteld, komt het neer op 150 wensen voor nader onderzoek, zo constateerde het Hof gisteren.

De verdediging wil onder andere verschillende getuigen horen; getuigen die in eerste aanleg al zijn gehoord, maar ook nieuwe getuigen. Het Hof heeft aangegeven de verzoeken van de verdediging nader te willen bestuderen en zal op 9 juli om 15.15 uur besluiten welke van de verzoeken worden gehonoreerd. Het Openbaar Ministerie heeft geen nadere onderzoekswensen.

Jamaloodin, die tijdens het kabinet-Schotte van 2010 tot 2012 als minister van Financiën fungeerde, was gisteren zelf ook aanwezig en voerde het woord. Het gerecht in eerste aanleg heeft in augustus 2019 bewezenverklaard dat Jamaloodin zich schuldig heeft gemaakt aan het uitlokken van de moord op PS-politicus Helmin Wiels.

Jamaloodin zou de opdracht tot de moord hebben gegeven en werd hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar.

Gisteren heeft Jamaloodin de drie rechters van het Hof verzocht er rekening mee te houden, dat hij 52 is en dat een gevangenisstraf van 28 jaar net zo goed een levenslange gevangenisstraf had kunnen zijn. Ook vroeg de oud-politicus de rechters rekening te houden met alle rapporten die zijn gemaakt waarmee zijn onschuld zou kunnen worden bewezen.

Jamaloodin wordt sinds de uitspraak in eerste aanleg vastgehouden in gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) te Koraal Specht. De inhoudelijke behandeling van de zaak Maximus in hoger beroep staat gepland voor oktober. De specifieke data zullen op 9 juli bekend worden gemaakt.

Groot tekort aan woningen op Curaçao

Vooral grote vraag naar lage prijsklasse - Tekort aan 6.691 woningen


Op Curaçao is vraag naar 78.728 woningen, terwijl er een aanbod is van 72.037. Dit houdt in dat er een tekort is aan 6.691 woningen. Meer specifiek is er een gebrek aan 7.125 woningen in de prijscategorie van minder dan 250.000 gulden en een teveel aan aanbod van 434 woningen in de categorie van 250.000 gulden of meer. Dit blijkt uit een nieuwe rapportage van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over woningtekort op Curaçao, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 10 juni 2020. 

Het onderzoek is gebaseerd op ‘de ontwikkelingen van vraag en aanbod op de woningmarkt in de periode 2008-2017’, zoals de ondertitel van het rapport luidt.

Het CBS constateert overigens, dat het aanbod aan woningen is gestegen tussen 2011 (censusjaar waarin 63.538 woningen zijn geteld) en 2017 (73.135 woningen geteld), een toename in de woningvoorraad met ruim 9.597 woningen. De nieuwbouw betreft vooral woningen op de deelmarkt van woningen tot 250.000 gulden.

CBS: 'Naar woningen in deze prijsklasse is ook altijd de meeste vraag. De ontwikkelaars (zowel Volkswoningbouwstichting Fundashon Kas Popular (FKP) als particuliere ontwikkelaars) verkavelen terreinen waarbij 10 tot circa 30 woningen op een terrein komen. De woningen krijgen relatief kleine percelen van circa 300 tot 400 vierkante meter en deze woningen zelf hebben een omvang van ongeveer 100 vierkante meter.' 

Ondernemers bijzonder onaangenaam verrast door platlegging woensdag 10 juni

'De economie wordt volledig verlamd met de maatregelen'

Belastingdienst: 'Woensdag geen douanediensten, omdat deze dag gelijk is gesteld met de zondag'


Niet alleen mogen mensen vandaag, woensdag 10 juni 2020, niet op straat, maar ook ondernemers zijn bijzonder onaangenaam verrast met de mededeling, dat de douane ook geen diensten zal verlenen. 'De economie wordt volledig verlamd met de maatregelen', zegt een ondernemer. Hij wil liever niet dat zijn naam wordt vermeld omdat hij rancune vreest, aldus Starnieuws. 

Armand Zunder, directeur der Belastingdienst, zegt dat er woensdag geen douanediensten zijn, omdat deze dag gelijk is gesteld met de zondag door het Covid-19 Mananagementteam. 'Donderdag is de douane weer open voor business.' 

Hij begrijpt de klachten van mensen die geen goederen kunnen inklaren en ook niks kunnen verzenden. Hij vindt, dat de mensen hun beklag moeten doen bij het Covid-19 team. 'Indien er dispensatie wordt gegeven, zal de douane de instructies opvolgen.'

Hij zegt verder, dat dezer dagen voortdurend vrijstellingen aan bedrijven worden gegeven, ondanks het feit dat de Belastingdienst gesloten is. Veel zaken vinden digitaal plaats. Ondernemers vinden dat er veel schade wordt toegebracht door de maatregelen. De douanediensten zijn ook maar enkele uren beschikbaar. Er vindt vertraging in voedselvoorziening. Daarnaast derft de Staat miljoenen aan invoerrechten. Ook komen minder vreemde valuta in de kas doordat exporten ook vertraagd worden.

Mathoera (VHP): 'Hoofdstembureau Paramaribo motiveert niet herstemming op regionaal niveau bij paar stembureaus'

'De NDP had om hertelling gevraagd en niet herstemming'

'De regering zwijgt in alle talen, je ziet geen ministers, alleen een president die condoleances aanbiedt'


VHP-kopstuk Krishna Mathoera zegt dinsdag 9 juni 2020 in het Dagblad Suriname, dat het hoofdstembureau van Paramaribo haar adviezen om onder andere over te gaan tot herstemming op regionaal niveau bij enkele stembureaus niet heeft gemotiveerd. De NDP had voor hertelling gevraagd en men adviseert herstemming. Daarmee is de VHP niet content, zegt Mathoera, die een herkozen parlementariër is en de meeste stemmen behaalde in Paramaribo. 

'We hebben de zaken gevolgd, het heel proces, de onregelmatigheden. We hebben al een bezwaarbrief ingediend bij het Centraal Hoofdstembureau. Wij van de partij zijn niet content met het advies. Wij gaan beraden als partij en kijken wat de stappen zullen zijn.'

Mathoera stelt ook, dat de NDP haar verantwoordelijkheid moet nemen.  

'Het is slordigheid. De partij had reageerverantwoordelijkheid. Zij heeft de verkiezingen georganiseerd. Zij hebben verkeerde biljetten afgegeven. Het gaat niet veel uitmaken bij de uitslag, wat mij betreft. Het gaat de zetelverdeling niet kunnen veranderen op geen enkel niveau. Daarom vind ik dat de NDP niet ontvankelijk verklaard moet worden. Overigens, de NDP had voor hertelling gevraagd en geen herstemming, wat geadviseerd is. De NDP had ook aangegeven dat er gefraudeerd is. Daarover heeft het hoofdstembureau helemaal niets gezegd. Dus het zijn vraagstukken. Het hoofdstembureau van Paramaribo heeft haar besluiten helemaal niet gemotiveerd. Ze hebben het alleen bevestigd, maar ze hebben niet gezegd of partijen benadeeld zijn. Het was niet alleen op die stembureaus dat er verkeerde biljetten waren. Als je een besluit neemt, moet je naar alle aspecten kijken.'

'Het is niet nodig, dat er wettelijke termijnen worden overschreden wat betreft het aantreden van de nieuwe regering. Het belang van Suriname ligt erin dat de NDP de uitslag accepteert. Zij moeten alles in het werk stellen dat binnen de wettelijke termijnen er een nieuwe Assemblee en nieuwe regering komt. Niemand is erbij gebaat dat zaken getraineerd worden. Ons land zit in grote problemen. Covid-19, maar ook grote financieel-economische en sociale problemen. Het volk heeft het ontzettend moeilijk.'

'Het volk heeft leiderschap nodig. Op dit moment is de regering demissionair. De regering zwijgt in alle talen. Je ziet geen ministers, alleen een president die condoleances aanbiedt. Maar, over de duizenden mensen die thuis zitten zonder inkomsten, daarover is er niets gezegd. Daarover is er geen woord gerept. Wat is er met het Covid-fonds gebeurd? Waarom zijn de mensen niet gecompenseerd? Hebben we wel voldoende geïmporteerd? Dat soort dingen hoor je nauwelijks. De samenleving heeft op dit moment leiders nodig, die rust kunnen brengen en geen mensen die onrust zaaien. De huidige leiders creëren stress voor de samenleving. Het wordt tijd dat ze de uitslag respecteren en plaatsmaken voor leiders, die het volk heeft gekozen op 25 mei.'

Politie treedt nog niet streng op tegen burgers die lockdown overtreden

(Bron foto: Dagblad Suriname)
150 Agenten zouden momenteel in quarantaine zitten...


De politie blijkt de afgelopen dagen niet streng op te treden tegen burgers die de lockdown overtreden. Volgens de leiding van het Korps Politie Suriname (KPS), zijn er geen exacte richtlijnen gegeven over hoe op te treden tegen personen die de lockdown overtreden. De leiding geeft aan ook geen informatie te hebben ontvangen op welke zaken er gelet zou moeten worden, aldus De West van dinsdagavond 9 juni 2020. 

'Tot nu toe hebben wij als korps dat zou moeten optreden alles via de media moeten vernemen. Wat we wel doen, is onze dagelijkse controle uitvoeren na een bepaald tijdstip. Indien blijkt dat een burger op dat moment onnodig over straat vertoeft, wordt deze overgebracht naar het politiebureau waar deze pas de volgende dag wordt vrijgelaten', zegt een politieagent die anoniem wil blijven.

De politieagent geeft verder aan dat er ook een vrees is onder hen, omdat 150 andere collega’s momenteel in quarantaine zitten. 'We zijn er om de orde te handhaven, maar daarnaast hebben wij ook ons gezin en moeten we ook onszelf beschermen', zegt hij.

Volgens hem heeft elke burger zijn of haar eigen verantwoordelijkheid en moet een ieder beseffen, dat de maatregelen genomen door de overheid, er zijn om de bevolking te beschermen.

'Indien de opdrachten vanuit de leiding duidelijk zijn, zal er zeker worden opgetreden. Maar, zover hoeft het niet te komen, omdat het gevaar bij het oplopen van deze ziekte dagelijks wordt overgebracht', aldus de agent. Hij doet een beroep op de samenleving zich niet op de openbare weg te begeven indien dit niet nodig is.

Jaguar-handel gekoppeld aan Chinese investeringen in Zuid-Amerika

Van 2012 tot begin 2018 in Midden- en Zuid-Amerika meer dan 800 jaguars gedood

- Tanden, huiden en schedels naar China gesmokkeld
- Pasta van jaguarbot uit Suriname gesmokkeld


Nieuw onderzoek laat zien wat de illegale handel in jaguar-lichaamsdelen veroorzaakt. De nieuwe handel in jaguars groeit en is waarschijnlijk gekoppeld aan meer Chinese investeringen in Midden- en Zuid-Amerika, zo blijkt uit een nieuwe studie

Jaguars zijn al geclassificeerd als bijna bedreigd, deels als gevolg van boeren die ze neerschieten als vergelding voor het aanvallen van vee en voor een groot deel door ontbossing - ze hebben 50 procent van hun historische leefgebied verloren. Nu zet de illegale internationale handel in jaguar lichaamsdelen een steeds grotere druk op hun afnemende populatie, die naar schatting in totaal 173.000 bedraagt.

Een nieuw artikel dat op 2 juni in het tijdschrift Conservation Biology is gepubliceerd, stelt vast dat van 2012 tot begin 2018 in Midden- en Zuid-Amerika meer dan 800 jaguars werden gedood, omdat hun tanden, huiden en schedels naar China werden gesmokkeld. Dat aantal vertegenwoordigt alleen de zendingen die de wetshandhaving heeft onderschept en die in de media zijn gemeld.

'We wisten dat [de illegale handel] aan de gang was, maar niet noodzakelijkerwijs dat deze aan het groeien was', zegt Thais Morcatty, hoofdauteur van de studie en een Ph.D. kandidaat aan de Oxford Brookes University in Engeland. 'Het gaat ons echt aan.'

Morcatty en haar collega's verzamelden en analyseerden rapporten van jaguar-, poema- en ocelot-smokkel naar China om te proberen te begrijpen wat de illegale handel aandrijft - een relatief recente ontwikkeling. Hun bevindingen bevestigen wat natuurbeschermers al lang theoretiseren: de smokkel van jaguar houdt minder verband met Chinese gemeenschappen die al lang gevestigd zijn in Midden- en Zuid-Amerika en meer met de recente toestroom van Chinese arbeiders die megaprojecten steunen, zoals nieuwe wegen en dammen. De Chinese investeringen in de regio zijn het afgelopen decennium vertienvoudigd, merkt de krant op. 'Deze landen die sterkere banden hebben met China, gecombineerd met zwak bestuur, gecombineerd met een hoog niveau van corruptie - het is bijna een recept voor een toename van de illegale handel in wilde dieren', zegt Vincent Njiman, co-auteur en antropoloog die de handel in wilde dieren bestudeert.

Uit hun onderzoek bleek, dat Brazilië, Bolivia en Peru tot de landen behoorden die aan die beschrijving voldeden. De onderzoekers hebben deze correlaties goed getest en geplaagd, zegt bioloog Esteban Payan, de Zuid-Amerikaanse regionale programmadirecteur Jaguar voor Panthera, een autoriteit op het gebied van het behoud van wilde katten. 'We moeten alles leren wat we te pakken kunnen krijgen', zegt hij. 'Dat geeft ons een basis voor beleid en beheer' van jaguars.

Jaguars die tijgers vervangen?
Toen de opkomst van jaguar-stroperij rond 2010 voor het eerst onder de aandacht van natuurbeschermers kwam, werden ze bezorgd dat jaguardelen in China aan populariteit wonnen als vervanging voor steeds schaarser wordende tijgers. Tijgers worden al lang in de handel gebracht in China, en hoewel er boerderijen zijn die ze in gevangenschap fokken voor de slacht, blijven wilde tijgers waardevoller, omdat ze als zeldzamer en krachtiger worden beschouwd. Tijgerbotten worden gebruikt om tijgerbotwijn te maken, waarvan wordt aangenomen dat het de kracht van de tijger aan de drinker verleent. Hun karkassen worden gebruikt om een ​​traditionele medicinale zalf te maken die tijgerbotlijm of pasta wordt genoemd. Huiden worden gebruikt voor meubels, kleding en accessoires. En hoektanden worden gebruikt in sieraden, waardoor de drager kan laten zien dat ze het geld en de invloed hebben om zoiets zeldzaams en taboe te verkrijgen.Uit de nieuwe studie blijkt dat jaguartanden de meest in beslag genomen onderdelen zijn die naar China gaan, met records van bijna 2.000 onderschept door de wetshandhaving tussen 2012 en begin 2018. De paper concludeert, dat jaguars daarom niet noodzakelijk een vervanging zijn voor tijgers, anders  zouden veel meer jaguar-botten in de handel zijn - een patroon dat bijvoorbeeld wordt gezien met leeuwenskeletten die uit Zuid-Afrika komen.

Payan en Pauline Verheij, een specialiste op het gebied van natuurcriminaliteit die de jaguarhandel heeft bestudeerd, waarschuwen echter om zulke sterke conclusies alleen uit de inbeslagnemingsgegevens te trekken. 'Ze geven een onvolledig beeld', zegt Verheij. Bijvoorbeeld, Zuid- en Midden-Amerikaanse wetshandhavingsinstanties 'hebben zich van oudsher gericht op vuurwapens en verdovende middelen', zegt Payan, dus het is waarschijnlijk dat veel illegale producten voor wilde dieren onopgemerkt binnendringen, waaronder botgebaseerde producten en huiden, die de theorie dat jaguardelen tijgervervangers zijn. 'Dit hele fenomeen dwingt ons echt om de douane te trainen om serieus naar dierlijke delen te kijken.'

Er zijn aanwijzingen van andere onderzoekers, dat suggereert dat jaguardelen dezelfde rol vervullen als tijgerdelen, zoals het smokkelen van jaguarbotpasta uit Suriname. En Payan zegt, dat hij met meerdere douanebeambten heeft gesproken die Chinese vrouwen hebben tegengehouden die probeerden aan boord te gaan van internationale vluchten met poedervormig bot vermomd als poedermelk. Toch is er weinig zeker over wat er met de producten gebeurt zodra ze China bereiken.

'Dit is iets dat we beter moeten begrijpen', zegt Morcatty. Haar onderzoek naar de handel is aan de gang en ze hoopt economische gegevens te kunnen bekijken om inzicht te krijgen in de consumentenkant van het bedrijf.

‘Meer komt’ 
Chinese investeringen in Latijns-Amerika zullen waarschijnlijk blijven groeien, dus de auteurs zeggen, dat het nu het moment is om jaguars te beschermen voordat de handel escaleert. 'Als je weet wat er gaat komen, kun je de juiste maatregelen nemen', zegt Nijman. Jaguars 'zijn waarschijnlijk slechts het voorgerecht van het hoofdmenu. Er komt meer.' Hij en Morcatty maken ook duidelijk, dat de bevindingen van de studie slechts een zeer klein deel van het Chinese volk betreffen, en zij zien samenwerking tussen de Chinese regering en Latijns-Amerikaanse regeringen als cruciaal voor het stoppen van de illegale handel.

Het bestrijden van corruptie, het verminderen van de vraag onder mensen in China die wel jaguarproducten kopen en het verlichten van armoede in gemeenschappen die in de buurt van jaguars wonen, zullen ook belangrijk zijn, zegt Payan. 'Als we iets te leren hebben uit de geschiedenis van het verval van de tijger, dan is het wel een heel zware oorlog', zegt hij. In Latijns-Amerika zijn al illegale handelsnetwerken voor drugssmokkel gevestigd, zegt hij. 'Wat is het verschil om nog een bak met botten te vullen?' 

Vincent Nijman, deskundige op het gebied van de handel in wild bij de Oxford Brooks University in Engeland, ‘Department of Anthropology and Geography’, liet de huidig hoofdredacteur van Suriname Mirror - die ook beheerder is van het blog http://jaguar-in-suriname.blogspot.com/ - al op 18 februari 2013 weten in het artikel 'Zijn in Suriname Aziatische tijgerproducten verkrijgbaar....Deskundigen: Jaguar zou vervanger van de bedreigde tijger kunnen worden':  

'Waar we op kunnen wachten is dat er een handel gaat plaatsvinden van Surinaams wildlife zoals jaguars, maar ook kleiner spul, naar Azië voor de medicinale handel. Als de tijgers op zijn, dan verschuift het naar leeuwen en luipaarden, dit zien we nu al, en als die niet meer te verkrijgen zijn dan verwacht ik dat the next available best will do. De aanwezigheid van een Chinese diaspora in Suriname en elders in Zuid Amerika help hier wellicht bij....’, aldus Nijman vanuit Engeland in een reactie. 

Ook hij heeft geen idee of er handel in tijgers of tijgerproducten plaatsvindt in Suriname of elders in Zuid Amerika. ‘Als ik een cynisch uitgangspunt neem, dan lijkt het me dat daar waar een grote Chinese of Vietnamese gemeenschap aanwezig is, binnen of buiten Azië, dat daar vroeg of laat handel in beschermde dieren voor de Aziatische 'traditionele' medicijnenhandel plaats zal vinden. Maar, ik heb geen indicatie dat dat nu het geval is. Ik ben het met Richard Thomas van TRAFFIC eens, dat het onwaarschijnlijk is dat er op dit moment een regelmatige handel plaatsvindt van Azië, naar Suriname daar de prijzen die betaald worden voor tijgerproducten in Azië nu zo hoog liggen, dat het economisch geen zin heeft om dit te exporteren naar bijvoorbeeld Suriname.’

Nijman: ‘Het enige dat ik me wel kan voorstellen is, dat er bijvoorbeeld een handel is in tijgerbotten medicijnen in verpakte vorm - pleisters, pillen en dergelijke - door individuen die dit in Zuidoost Azië. Ik heb echter bewijs of data.’

(Suriname Mirror/National Geographic/Twitter)