zaterdag 24 november 2018

Ecuadoraanse president Moreno kondigt start aan van reconstructie Eloy Alfaro International Airport

Luchthaven werd beschadigd door een aardbeving met een kracht van 7,8 in 2016

Reconstructie gefinancierd met krediet van 21 miljoen Amerikaanse dollar van Export-Import Bank of China


De Ecuadoraanse president Lenin Moreno heeft vrijdag 23november 2018 de start aangekondigd van de reconstructie van de Eloy Alfaro International Airport in de noordelijke stad Manta, die werd beschadigd door een aardbeving met een kracht van 7,8 in 2016. 

Het werk wordt gefinancierd met een krediet van 21 miljoen Amerikaanse dollars van de Export-Import Bank of China en een lokale bijdrage van 4,5 miljoen dollar. '... We starten een project dat al lang op ons wacht', zei de president tijdens een ceremonie op het vliegveld in de provincie Manabi.



De reconstructie zal naar verwachting in anderhalf jaar voltooid zijn en zal de lokale bevolking en de lokale economie ten goede komen, zei Moreno.

De minister van Verkeer en Waterstaat Aurelio Hidalgo zei, dat de luchthaven zal worden herbouwd door een consortium van twee Chinese bedrijven. Als het klaar is, heeft het twee startbanen waarop een Boeing 747-400 kan landen, voegde de minister eraan toe.

De aardbeving op 16 april 2016 verwoestte de luchthavenfaciliteiten, inclusief de verkeerstoren. Sindsdien zijn er noodreparaties uitgevoerd en is er een tijdelijke terminal aangelegd, zodat de luchthavenactiviteiten konden worden voortgezet.


Manta is een van de belangrijkste steden voor zowel toerisme als bedrijven aan de Pacifische kust van Ecuador.

(Suriname Mirror/La Republica/Xinhua/El Tiempo/Twitter/YouTube)

Bomaanslag doodt twee Colombiaanse soldaten aan grens met Venezuela

Soldaten waren op patrouille bij een oliepijpleiding van staatsbedrijf Ecopetrol


Twee Colombiaanse soldaten zijn vrijdag 23 november 2018 gedood en nog eens twee gewond geraakt vrijdag langs de grens van het land met Venezuela in een bomaanslag, door het leger toegescgreven aan rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger, ELN (Ejército de Liberación Nacional). 

De soldaten waren op patrouille bij een pijpleiding vlakbij het grensplaatsje El Tarra toen een explosief tot ontploffing werd gebracht.

De pijpleiding is dit jaar 82 keer aangevallen en veroorzaakte ernstige milieuschade, aldus de exploitant, de door de staat gerunde oliegigant Ecopetrol.

'Het is duidelijk bewijs van hoe het ELN stelselmatig de principes van het internationale recht overtreedt met zijn willekeurige methoden van illegale oorlogsvoering', zei het leger in een verklaring.

Met bijna 1.500 strijders heeft de ELN de laatste actieve rebellen in Colombia, na de ontwapening en transformatie van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) in 2017, na een halve eeuw oorlog in 's werelds grootste cocaïneproducent.

(Suriname Mirror/AFP/La Opinion/El Heraldo/RCN Radio)

Vriendin (51) van vermoorde Nederlander in Brazilië verhulde zijn dood met Whatsappberichten...

(Bron foto: Facebook)
Hans van Denderen (73) vermoord gevonden op 21 oktober bij Sorocaba, deelstaat Sao Paulo


Je vriend uit de weg ruimen en daarna op zijn smartphone namens hem de Whatsappberichten met vragen over zijn afwezigheid beantwoorden. Op deze manier zou de 51-jarige Simone de Aquino in Brazilië de moord op Nederlander Hans van Denderen (73) hebben proberen te verhullen. Dat stelt Jose Antonio Proença Martins de Melo, woordvoerder van de politie in het Brazilliaanse Votorantim in een gesprek met de nieuwssite Globo.com.

Een Braziliaanse nieuwssite, Z1portal, publiceerde vrijdag 23 november 2018 een deel van de berichtenwisseling. Het lichaam van Hans van Denderen werd op 21 oktober door voorbijgangers gevonden naast een weg bij een waterval in de buurt van Sorocaba, een stad in de deelstaat Sao Paulo. Hij had steekwonden in de borst en een diepe snee in zijn nek.


Nietsvermoedende kennissen ontvingen een week later nog gewoon Whatsappberichten van de uit Zeist afkomstige Nederlander. Hij was weliswaar gepensioneerd, maar gaf in zijn Braziliaanse woonplaats Engelse les en verdiende wat bij als ICT-dienstverlener. I

In een van de Whatsappberichten vraagt een student Van Denderen naar de reden van zijn afwezigheid. Daarop krijgt hij als reactie dat de leraar Engels in Nederland is, omdat zijn zus in het ziekenhuis ligt.


Een ICT-klant van Van Denderen krijgt dezelfde reactie en vraagt in een volgend bericht hoe het met zijn ziek familielid gaat en of hij de laatste versie van een bepaald rapport kan doorsturen. Het antwoord volgt in zeer gebrekkig Engels.


De klant vindt het vreemd en besluit de familie van de leraar Engels in Nederland te bellen. Die vertelt hem dat Hans helemaal niet in Nederland is. Daarop stapt de klant naar de politie, die een onderzoek start. Dat leidt begin november tot de arrestatie van Van Denderens vriendin. Zij blijkt in het bezit te zijn van het mobieltje van de Nederlander en van documenten van zijn inschrijving in het Nationaal Register van Buitenlanders in Brazilië.

Simone de Aquino (51) wordt nu verdacht van moord, maar ontkent elke betrokkenheid. De Braziliaanse politie is ervan overtuigd, dat zij de Whatsappberichten verstuurde om de moord op haar vriend te verhullen, aldus Braziliaanse media.



De nabestaanden van Van Denderen kunnen het bloed wel drinken van de vrouw. 'Dat mens is ziek', reageert een van de zussen van de Nederlander. 'Zij hield mijn broer zogezegd levend met Whatsappberichten dat ik ernstig ziek in het ziekenhuis zou liggen, terwijl ik zo gezond als een vis ben. Zo iemand is flink gestoord.'

Van Denderen woonde al bijna twintig jaar in Brazilië, vervolgt de zus. 'Omdat hij al jaren weg was, hadden we niet veel contact met hem. Zo’n twee keer per maand chatten we met elkaar via Facebook Messenger. Als Hans in Nederland had gewoond dan hadden we nog eens bij hem langs kunnen gaan maar Brazilië is niet naast de deur.'

Het telefoontje van de ICT-klant die wilde weten of Van Denderen daadwerkelijk in Nederland was, alarmeerde behalve de Braziliaan ook de familie. Onder hen de kinderen uit Van Denderens huwelijk met een Nederlandse vrouw. 'Wij zijn allemaal aangesloten op een groepsapp. Na het telefoontje probeerden we Hans te bereiken maar wij kregen geen contact meer met hem. Daarop benaderden we een vriend van Hans in Brazilië. Hij gaf mijn broer als vermist op bij de politie.'

Over een mogelijk motief voor de moord is nog niets bekend. Verder onderzoek moet dat uitwijzen. Van Denderen werd na de ontdekking van zijn lichaam begraven in een anoniem graf, omdat zijn identiteit niet vastgesteld kon worden. In de zakken van het slachtoffer zat niets met een verwijzing naar zijn naam, woonplaats of herkomst en vingerafdrukken leverden evenmin een aanwijzing op. Pas nadat hij als vermist was opgegeven, ging de zaak aan het rollen.

(Suriname Mirror/AD/Z1portal/Twitter/Globo/YouTube/Jornal Cruzeiro)

VHP wil geldigheidsduur paspoort optrekken van 5 naar 10 jaar

'Een dergelijke stap kan de burger kosten besparen'

'Bovendien zal het leiden tot vermindering van administratieve handeling bij de overheid'


De VHP wil dat de geldigheidsduur van het paspoort wordt verlengd van vijf naar tien jaar. Een dergelijke stap kan de burger kosten besparen. Bovendien zal het leiden tot vermindering van administratieve handeling bij de overheid, zo laat de partij vandaag, zaterdag 24 november 2018, in een persbericht weten. 

Volgens VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zou de regering de minister van Binnenlandse Zaken moeten vragen de mogelijkheid van een nieuw paspoort voor tien jaar te onderzoeken en welke stappen daar voor nodig zijn. Daarbij kan ook meegenomen worden om persoonsgegevens digitaal vast te leggen.

'Een dergelijk paspoort met een geldigheidsduur van 10 jaar is een goede investering, zodat bij een verandering van regering met succes gesproken kan worden over afschaffen van visumplicht met Nederland en de Schengenlanden. Bovendien biedt het landen de ruimte om aan Surinaamse paspoorthouders visa voor een langere periode te verstrekken.'

Internationaal is het van belang om als land moderne paspoorten, degelijke, betrouwbare paspoorten uit te geven, zodat het bij binnenkomst van het Schengengebied makkelijk te controleren is. Een dergelijk paspoort is voor Suriname een belangrijke eerste stap, omdat het daarmee een administratieve hobbel uit de weg haalt.

'Politiek is het daarna van belang dat er een nieuwe regering komt die internationaal geloofwaardigh is. De VHP is daar ready voor', aldus Santokhi.

'Ashanti-koning moet spijt betuigen voor rol van zijn stam in slavernijverleden van Suriname'

'Je kan niet komen in een land waarvan je de aanstoot hebt gegeven van alle ellende'


Al vele weken is bekend, dat Ashanti-koning Otumfuo Osei Tutu-II Suriname deze dagen bezoekt, maar pas vandaag, zaterdag 24 november 2018, laat Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman, via de WareTijd weten het onbegrijpelijk te vinden, dat de vertegenwoordiger van een stam die heeft meegewerkt aan de slavernij in onder andere Suriname, naar hier wordt gehaald.

Hij haast zich echter wel te zeggen, dat de komst van Otumfuo Osei Tutu-II op zich geen probleem hoeft te zijn, maar hij verwacht wel dat de Ashanti-koning alsnog spijt betuigt voor de rol die zijn stam heeft gehad in het slavernijverleden van onder andere Suriname.

Wijngaarde beweert, dat Ghana de 'grootste boosdoener' is geweest met betrekking tot ons slavernijverleden en dat vooral de Ashanti's een belangrijke rol daarin hebben gespeeld. 'Die hebben ons - Surinamers van Afrikaanse afkomst - verkocht en daarmee is de slavernij ingezet.'

Hij vindt dat het besluit om de koning naar Suriname te halen eerst goed overwogen had moeten worden. De federatievoorzitter zal de activiteiten waar de koning bij betrokken is daarom niet bijwonen.

De West Indische Compagnie handelde met verschillende Afrikaanse stammen en een daarvan was de Ashanti. Dit volk verkocht slaven aan de Nederlanders die ze op haar beurt naar de plantages exporteerden. Wijngaarde vindt, dat de commissie die belast is met de komst van de koning hem, hoewel op een beleefde manier, wel hierop zou moeten wijzen. 'Dit is een vorm van belachelijk maken. Je kan niet komen in een land waarvan je de aanstoot hebt gegeven van alle ellende. Men gaat helemaal voorbij hieraan.'

Rumoer rond kinderarts Faries was aanzet tot schorsing inspecteur-generaal Jan Huurman, Curaçao

'Ik bemoei me niet met aanwijzingen of maatregelen die de inspecteur-generaal neemt'

'Ik spreek hem aan op zijn gedrag'


Dat minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) een commissie heeft ingesteld om feitenonderzoek te doen naar alle rumoer rond kinderarts Sonja Faries, was de aanzet tot de schorsing van inspecteur-generaal Jan Huurman.

Dat zegt Camelia-Römer in een toelichting op haar beslissing vorige week vrijdag om Huurman in ieder geval voor een maand te ontheffen van zijn taken, werkzaamheden en wettelijke bevoegdheden als inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Volksgezondheid.

De GMN-minister zegt vandaag, zaterdag 2 november 2018, in het Antilliaans Dagblad, dat zij zich nooit heeft bemoeid en nooit zal bemoeien met aanwijzingen of maatregelen die de inspecteur-generaal neemt. 'Ik spreek hem aan op zijn gedrag.'

Want nadat Huurman bevestigt, dat het dokter Faries is die ‘in goed overleg’ niet langer kinderen met de ziekte diabetes type 1 behandelt in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), en zegt dat het om een ernstige aangelegenheid gaat die hem hoofdpijn geeft, ontstaat zo veel commotie in de samenleving, dat de minister dat niet kan negeren.

Camelia-Römer: 'Het maakte enorm veel los. Op Facebook ontstond een beweging, er werd een handtekeningenactie georganiseerd. Ik zat met twintig ouders aan tafel en met drie Statenleden. Ik kon niet stil blijven zitten en niet luisteren.'

Veteranen en ex-militairen: 'We weten niet meer aan wie wij moeten vragen om de president te spreken'

'Nu voert Bouterse een gemene streek uit door resocialisatietoelage van Srd 200 weg te halen'


Het bestuur van de Vereniging van Veteranen en ex-militairen heeft donderdag haar grieven kenbaar gemaakt op een persconferentie in het gebouw van C-47. 'We hebben toenadering gezocht tot C-47 voor specifieke arbeidszaken. Ook is er een coöperatie van de vakcentrale waarin we zullen worden ondergebracht', zei voorzitter Stanley Fernand. De Vereniging van Veteranen en ex-militairen heeft het vertrouwen in de leiding van het Nationaal Leger opgezegd. 'We houden de deur op een kier', zei bestuurslid Waldo Jameson, aldus zaterdag 24 november 2018 de Ware Tijd.

Van minister Ronni Benschop van Defensie kreeg de groep te horen, dat zij niet meer binnen het ministerie kunnen worden ingezet, omdat het departement naar academici op zoek is.

Voorts maakt voorzitter Stanley Fernand zich er boos over, dat voor een groot deel van de groep de resocialisatietoelage van Srd 200 door president Bouterse is stopgezet. 'De president zei nog dat Venetiaan zich moest schamen dat hij ons Srd 200 heeft gegeven. Nu voert Bouterse een gemene streek uit door dit bedrag weg te halen. Je geeft ons niets dan pak je het ook nog af', zei Fernand.

Ook dringt het bestuur al jaren aan op een gesprek met het staatshoofd. Het wordt al het twaalfde verzoek om ontvangen te worden. 'We weten niet meer aan wie wij moeten vragen om de president te spreken.'

De voorzitter heeft er moeite mee, dat delen van de groep worden klaargestoomd voor het arbeidsproces, terwijl de gemiddelde leeftijd van een ex-militair 55 jaar is. 'Vanaf 2007 trekken we aan de bel.' De ex-militairen geven aan, dat de toenmalige minister van Defensie, Ivan Fernald, heel veel voor hen heeft gedaan. 'We zijn geholpen aan banen als jachtopzieners en boswachters.' 

Ook heeft een deel een opleiding bij Justitie gevolgd om rechters te beschermen, hiervan is niets terecht gekomen. Met de ziektekostenverzekering waarover zij beschikken kunnen zij alleen terecht bij de psychiater en het militair hospitaal. Ze geven aan dat de stichting re-integratie ex-militairen hen een worst heeft voorgehouden.

Het parlement heeft nooit over de problemen van de ex-militairen gesproken. 'Het leed dat ons wordt aangedaan is zeer groot.' De groep is niet verzekerd van een pensioen ondanks er inhoudingen op hun lonen zijn gepleegd toen zij actief militair waren.

Santokhi (VHP): 'Het OKB gaat niet over de formatie van een regering'

NPS-leider Rusland: 'In dit systeem dat wij nu hebben zou een formateur niet werken'


Het aanstellen van een formateur en informateur is recent weer ter discussie gesteld. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zegt, dat mogelijk nieuwe wetgeving voor het benoemen van een formateur na de verkiezingen niet aan de orde is geweest tijdens het overleg van politieke partijen en het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Dit bericht vandaag, zaterdag 2 november 2018, de Ware Tijd.

'Het OKB gaat over verkiezingen, vooraf, tijdens en achteraf. Het OKB gaat niet over de formatie van een regering', aldus Santokhi. Hij vindt daarom, dat dit geen onderwerp is voor het OKB en dat die zich moet concentreren op het waken over transparante en eerlijke verkiezingen.

'Wij vinden, dat de formatie van de regering het resultaat moet zijn van de volksuitspraak in de vorm van verkiezingen, waarbij het volk mandaat geeft aan politieke partijen.'

Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur, zegt dat er ten tijde van de gouverneur sprake was van een formateur. Hij vraagt zich af wie de formateur zal aanwijzen. 'Met het huidige presidentiële stelsel is het niet mogelijk een formateur aan te wijzen.' Hij vindt dat als de voordracht van een formateur van de president komt het zeker een NDP'er zal zijn. 'Je kan niet op een blauwe morgen opstaan om informateur te worden. Dan moeten wij een latente president hebben.'

De voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, zegt dat er vroeger onder een totaal ander bestel wel een formateur werd aangesteld. Toen werd een ceremoniële president aangewezen. De formateur wees de voorzitter van de grootste partij aan om een meerderheid te formaliseren. Vanaf 1987 is het anders. 'In dit systeem dat wij nu hebben zou een formateur niet werken.'

Abdoel (NDP): 'Invoering Rij- en Voertuigenbelasting in Jaarrede 2016 al door president aangekondigd'

'VHP moet NDP-regering de mogelijkheid bieden rustig te regeren en niet het beleid constant saboteren'


'De Rij- en Voertuigenbelasting blijft gehandhaafd. De invoering van deze belastingmaatregel was in de Jaarrede van 2016 al door de president aangekondigd en ook opgenomen op de begroting van het ministerie van Financiën voor het begrotingsjaar 2016 en 2017', stelt Assembleelid Amzad Abdoel (NDP), aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 24 november 2018.

De overheid heeft de middelen nodig om de extra kosten rond de salarisverhogingen en andere zaken te dekken. Er is vooral in De Nationale Assemblee gediscussieerd omtrent de te betalen bedragen. De belasting is zo dragelijk mogelijk gehouden voor de gezinnen. 'Het is ook bezijden de waarheid, dat er meer dan 20 belastingmaatregelen zijn doorgevoerd, zoals de VHP stelt. Belastingmaatregelen kunnen slechts bij wet. Laat de VHP aangeven welke de 20 belastingwetten zijn. Er is maar één belastingwet doorgevoerd en dat is de Rij- en Voertuigenbelasting', benadrukt Abdoel, die voorzitter is van de vaste commissie van Financiën.

'Verder kan vooral geconcludeerd worden, dat het misleidend is om te stellen dat de government take en rij- en voertuigenbelasting een dubbele belasting is. Tijdens de discussies die gevoerd zijn, is dat duidelijk naar voren gebracht. Rij- en Voertuigenbelasting is een houderschapsbelasting. Als u geen eigenaar bent van een rij- of voertuig betaalt u de belasting niet. Het Nieuw Front had in 2000 niet zomaar ervoor gekozen om deze belasting af te schaffen. De regering kon toen die heffing niet innen en heeft op een sluwe manier de government take geïntroduceerd om makkelijker aan middelen te komen om haar beleid te voeren. De Nieuw Front-regering is de schepper van de government take', brengt Abdoel in herinnering.

'De VHP moet nu aan de NDP-regering de mogelijkheid bieden om rustig te kunnen regeren en niet het beleid constant te saboteren. Het gevoerde beleid heeft ervoor gezorgd, dat er nu een stukje stabiliteit is. Om die stabiliteit te verduurzamen is het zeer van belang dat deze maatregel wordt doorgevoerd. De VHP moet ophouden om die ontwikkeling te stremmen en te saboteren. Wij zijn wel blij om te zien dat dagelijks honderden burgers naar de verschillende locaties trekken om hun burgerplicht na te komen. Het vertrouwen in de regering is daar manifest', meent Abdoel.

'Regering u verleid me om te zeggen, dat u een gok faciliterend beleid hebt in dit land'

Misiekaba (NDP) hekelt ongebreidelde toename goklocaties

'We zijn moe regering, stop ermee, we verpesten onze mensen, we verpesten onze jongeren'


'Wat is het beleid van de regering ten aanzien van gokken? Overal, in elke winkel, in elk woonhuis bij wijze van spreken, hebben we een gok-outlet. Regering u verleid me om te zeggen, dat u een gok faciliterend beleid hebt in dit land', zei NDP-fractievoorzitter André Misiekaba gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) bij het agendapunt ‘Rondvraag’, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 24 november 2018.

'Vanmorgen reed ik waar ik normaal langs rijd en een gewoon normaal huisje dat ik kende als een woonhuis is omgebouwd tot een Suribet outlet. U verpest onze jongeren. En wanneer onze jongeren een soort van attitude hebben van Quick money hebben, dan klagen we.'

Volgens hem zijn er natuurlijk mensen in de samenleving die willen gokken en hij verwees naar andere landen, die liberaler zijn dan Suriname, die een gokzone hebben gemaakt. 'En als u wilt gokken dan gaat u daar.'

'De Casinowet die we hier hebben gemaakt is nog steeds niet afgekondigd, die Gaming Board is nog steeds niet ingesteld. Ik praat hier namens tientallen duizenden Surinamers, we zijn moe van dat ding. We zijn moe regering, stop ermee. We verpesten onze mensen, we verpesten onze jongeren. Ik vraag u regering met klem, gaat u die Gaming Board herstellen, gaat u die wet afkondigen.'

'Ik weet niet of die meneer die de Suribet outlets plaatst, vergunningen heeft om dit te doen. Want als dat het geval is, dan regering dan un faya yere.'

DNA-voorzitster, Jennifer Geerlings-Simons, voegde eraan toe, dat als die Casinowet niet wordt afgekondigd, DNA uiteindelijk maatregelen zal moeten nemen.

Enige auto politie in de Corantijnpolder, Nickerie, defect...

Minder patrouilles langs de Corantijnrivier, bij de backtrack-route


De politie in de Corantijnpolder, Nickerie, zit zonder auto. Het gaat om een heel belangrijke post die de controle over de uitgestrekte grens met Guyana moet uitvoeren. Het enige voertuig is enkele dagen terug door een technisch probleem uitgevallen. De plaatselijke gemeenschap merkt op, dat de controle vooral langs de grens en bij de backtrack-route is teruggelopen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 24 november 2018.

Bij het uitrukken naar een plaats delict en voor controlewerkzaamheden in het westelijke deel van Nickerie, is de politie van Corantijnpolder genoodzaakt de hulp in te roepen van post Waldeck. Boothouders op de backtrack-route hebben ook gemerkt dat de politie de afgelopen dagen wat minder patrouilleert langs de Corantijnrivier.

'Het is voor ons heel belangrijk dat wij hulp krijgen wanneer er zich problemen voordoen. De politie moet daarom op locatie zijn', zegt boothouder Dewiednandan Baidjoe.

Waarnemend regiocommandant West Orlando Jacott van het Korps Politie Suriname bevestigt, dat politiepost Corantijn nu zonder vervoer zit. 'We hebben al maatregelen getroffen om het voertuig te repareren. Voorlopig combineren wij met andere stations waardoor de dienstverlening naar de samenleving voortgezet kan worden.'

Hij hoopt dat het voertuig binnenkort weer in orde is, zodat het probleem tot het verleden kan behoren. Ondanks het feit, dat de plaatselijke politiepost nu zonder voertuig zit, beweert Jacott dat de controle langs de grens is opgevoerd.

Verdeeldheid binnen Staatsraad over wetswijzigingen die regering wil doorvoeren inzake verkiezingen

VHP gaat niet mee met NPS, PL en ABOP, die niet willen meewerken aan wijzigingen

ABOP, PL, NPS en C-47 lopen weg uit Staatsraad-vergadering


Binnen de Staatsraad is er geen eenduidig standpunt ingenomen over de wijzigingen die de regering wil doorvoeren de komende verkiezingen. Combinaties vóór de verkiezing worden verboden, de 1% regeling voor politieke partijen om mee te kunnen doen aan de verkiezingen, vervalt. De wijze van verkiezing van ressortraden wordt gewijzigd. 

De vertegenwoordigers van de oppositionele partijen VHP, DOE en PALU hebben mede advies uitgebracht aan de president om de wetswijzigingen door te sturen naar De Nationale Assemblee. ABOP, PL, NPS en C-47 hebben een minderheidsstandpunt ingenomen. Zij zijn tegen de wetswijziging.

De vier leden die een afwijkend advies hebben uitgebracht, wilden meer tijd hebben om de ingrijpende wijzigingen van de wetsartikelen te bestuderen.

Starnieuws schrijft vandaag, zaterdag 24 november 2018, te hebben vernomen, dat zij zich maatschappelijk wilden oriënteren om een goed overwogen advies uit te brengen. Aangezien de meerderheid op de plenaire vergadering de wetswijzigingen wilde behandelen, verlieten de vertegenwoordigers van de ABOP, PL, NPS en C-47 de vergadering.

Door de plenaire spoedbehandeling van de wetsontwerpen, zeggen de leden die een afwijkende mening hebben, dat ze niet genoeg tijd hadden om de wijziging van de Grondwet, Kiesregeling en het Decreet Politieke Partijen grondig te bestuderen. Er kon daarom door hen geen weloverwogen advies gegeven worden. De president wordt geadviseerd niet mee te werken aan de wijziging van de wetten.

Tijdens de vergadering van de Staatsraad bleek, dat de VHP niet is meegegaan met NPS, PL en ABOP. Doorgaans trekken deze partijen samen op. Indien de VHP meewerkt aan de wetswijziging, zal de gekwalificeerde meerderheid 34 stemmen in De Nationale Nationale Assemblee behaald worden om de wetswijzigingen door te voeren.

Verbijstering in visserijsector en Assemblee over aanwezigheid vijf Chinese hektrawlers in Surinaamse kustwateren

'De regering moet ons niet verder in het moeras sturen ten aanzien van de visserijsector'

(Bron foto's: Visserscollectief)
 
In De Nationale Assemblee (DNA) hebben coalitie- èn oppositieleden gistermiddag in stevige bewoordingen opheldering gevraagd van de regering over vijf zogenoemde hektrawlers uit China voor de Surinaamse kust (type trawler waarop het trawlnet over het achterschip wordt uitgezet, gesleept en binnengehaald). Gevreesd wordt dat, ondanks dat het zeer schadelijk is voor de visserijsector, deze trawlers toestemming zullen krijgen om in Surinaamse kustwateren te mogen vissen, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 24 november 2018.

De Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) heeft samen met haar leden in een petitie haar bezorgdheid geuit over de fabrieksschepen. Volgens Starnieuws zijn inmiddels twee van de fabrieksschepen aangemeerd bij een steiger aan de Surinamerivier.

De Assembleeleden Ingrid Karta-Bink (PL, Pertjajah Luhur), Amzad Abdoel (NDP), Mahinder Jogi (VHP) en André Misiekaba (NDP) zijn op deze kwestie ingegaan tijdens de openbare Assemblee-vergadering gistereng.


Karta-Bink merkte op, dat de visserijsector in rep en roer is. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen of er vergunningen zijn verstrekt aan de trawlers.

Abdoel benadrukte, dat eerder uitgebreid over de vergunningen aan trawlers is gedebatteerd in DNA. Er zouden geen nieuwe vergunningen worden gegeven aan trawlers, vanwege nadelen die verbonden zijn aan het vissen met netten. Ook internationaal wordt dit beleid gevoerd. Abdoel wil een overzicht van de trawler-vergunningen die zijn verstrekt door de vorige minister Soeresh Algoe en de huidige bewindsman Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Jogi stond erop, dat de regering gelijk duidelijkheid geeft over de trawlers. 'Is het waar voorzitter, dat een bedrijf in Suriname dat zich opgegeven heeft voor het opzetten van een palmindustrie in oost-Suriname, dat het dat bedrijf is dat de vergunning heeft gekregen voor de trawlers? Laat de regering duidelijkheid geven, want dit kan niet.'

Minister Soewarto Moestadja (Arbeid), die de regering vertegenwoordigde, zei een app-bericht gekregen te hebben van zijn collega Soerdjan. Hij liet weten, dat de minister van LVV geen enkele vergunning verstrekt heeft. Wat wel is meegedeeld is, dat er wel aanvragen waren en vooruitlopend op de beslissing door de minister, is door de aanvrager gevraagd of hij zich reeds mag voorbereiden daarop. Hierop was het antwoord 'nee'. 'Er is geen vergunning verstrekt', stelde Moestadja.

Jogi wilde weten wat de aanvrager beweegt om vooruitlopend op de verstrekking van de vergunningen, voorbereidingen te treffen. Abdoel stelde dat indien er geen vergunning is, de vijf nieuwe trawlers illegaal aanwezig zijn. Hij eiste direct optreden van de regering om een onderzoek in te stellen wat de trawlers in de Surinaamse wateren doen.

Misiekaba zei, dat hij zo rustig mogelijk zou praten en zijn woorden zorgvuldig zou kiezen. 'De regering moet ons niet verder in het moeras sturen ten aanzien van de visserijsector.' Hij voerde aan dat er een chaos is in de visserijsector. 'De Assemblee is meegegaan met minister Soerdjan, nadat hij zijn beleid heeft gepresenteerd. Laat hij doen wat hij ons heeft beloofd te doen om de zaak te ordenen. Punt.'

Minister Moestadja zal deze kwestie maandag in de Raad van Ministers bespreken. Hij deelt als lid van de regering de bezorgdheid over de visserijsector. Hij vroeg zich af, dat als de vergunningen niet zijn verstrekt, wat de trawlers daar doen. 'Wij moeten ook geloofwaardig blijven als regering.' 

Van de visserijsector heeft Starnieuws vernomen, dat er wel toestemmingsbrieven zijn waardoor de trawlers binnen konden varen. De procedure is, dat de boten gekeurd moeten worden door de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) na overlegging van de toestemmingsbrief. Na de keuring worden de vergunningen verstrekt. Dat is de procedure die gevolgd wordt bij het verstrekken van de vergunning. Er zijn in het verleden volgens ingewijden meer dan zestig verschillende type toestemmingsbrieven verstrekt.

De Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) en haar leden de Surinaamse Seafood Associatie, het Visserscollectief en Suriname Industrial Fisheries Cooperative hebben in een petitie aan minister Soerdjan hun zorgen verwoord.

'In de afgelopen tien jaren is het aantal vergunningen, welk uitgegeven is ten behoeve van de bodemtrawlvisserij, uitgegroeid van 15 naar 35. In de afgelopen 4 jaren is door uw voorganger een aantal toestemmingen aan diverse particulieren en bedrijven, vooral uit het buitenland, gegeven waardoor dit aantal nog steeds aan het groeien is. Wij hebben begrepen, dat ook u niet in staat bent na te gaan hoeveel van deze toestemmingen in omloop zijn. Er komen ook gevallen voor dat bepaalde mensen hun toestemming ten verkoop aanbieden aan bestaande bedrijven waarvan sommigen zelfs nog wachtende zijn op hun eigen vergunning', staat in de petitie.

'Informatie heeft ons bereikt dat momenteel 6 hektrawlers (fabrieksboten) vanuit China zeilende zijn naar Suriname welke meer dan 50 meter lang zijn en een motorvermogen hebben van meer dan 2.000 pk. Op u wordt dringend het beroep gedaan om deze boten vooraf buitengaats te laten checken op de vergunningsvoorwaarden, alvorens toestemming wordt gegeven om naar binnen te varen. Mochten deze niet aan de vergunningsvoorwaarden voldoen, om hun dan geen vangstvergunningen te verstrekken. Heer minister, deze wildgroei binnen onze sector zal maken dat op korte termijn vanwege overbevissing de totale sector kapot zal gaan', benadrukken de organisaties.

Jogi (VHP): ‘NDP gaat met staatsmiddelen feest vieren in Saramacca’

'Er zijn genoeg zaken in Saramacca die aangepakt moeten worden'

'Regering gebruikt middelen van de samenleving voor politieke propaganda onder de noemer herdenking staatkundige onafhankelijkheid'


VHP-Assembleelid Mahinder Jogi wil van de regering weten hoeveel geld vrij is gemaakt voor de viering van 43 jaar staatkundige onafhankelijk zondag 25 november in Saramacca. 

'De NDP gaat gewoon met staatsmiddelen feest vieren in Saramacca. Wij willen daarom weten hoe de middelen uitgezet zullen worden en dat er niet onnodig extra geld wordt verspild. Er zijn genoeg andere zaken in Saramacca, die aangepakt moeten worden. Een gedeelte van de wegstrekking Misgunst is al meer dan een jaar gesloten, omdat een deel van de weg door inkalving dreigt te zakken in het water. Daarvoor heeft de regering geen aandacht, maar er wordt versierd en er zal flink gegeten, gedronken en gedanst worden. Dat is mooi, maar daarmee worden de problemen in het land niet opgelost', zegt de parlementariër uit Saramacca vrijdag 23 november 2018 in het Dagblad Suriname.

De VHP’er voegt eraan toe, dat hij hoopt dat 25 november dit jaar geen dominante NDP-aangelegenheid wordt, maar juist een matige viering van staatkundige onafhankelijkheid van Suriname.

Jogi merkt op, dat de Nationale Commissie Jubileumjaren 2018, onder leiding van raadsadviseur Henk Herrenberg, geen nationale commissie is, maar meer een NDP-commissie. Vandaar dat hij sterk het vermoeden heeft, dat de viering van Srefidensi in districten, waaronder Saramacca, een politieke achtergrond heeft.

'De regering is bezig middelen van de samenleving te gebruiken voor politieke propaganda onder de noemer van herdenking staatkundige onafhankelijkheid. In Commewijne is de viering van Srefidensi in 2016 en de ‘Dag van de Javaanse Immigratie’ dit jaar ook heel groots gevierd, maar het leek meer op een NDP-vergadering. Ook in Brokopondo leek de viering van de Onafhankelijkheidsdag in 2017 op een grote NDP-massameeting. Dit alles wordt met staatsmiddelen gedaan. Daarom verwacht ik niet dat het anders gaat zijn in Saramacca. Na de onafhankelijkheid in 1975 hebben wij heel veel troep gehad in dit land. De grootste troep was de militaire coup op 25 februari 1980. De grootste troep nu is de NDP. De president weet dat het land slecht wordt bestuurd en dat burgers elke dag een hekel krijgen aan deze regering.'

Koning Osei Tutu II van het Ashanti koninkrijk in Ghana zal de eregast zijn op de Onafhankelijkheidsdag. Hij is donderdagmiddag in Suriname gearriveerd. Jogi beweert vernomen te hebben, dat er eerder vanuit Surinaamse zijde een speciale delegatie naar Afrika is afgereisd om de koning uit te nodigen.

'De koning komt met een 40-man tellende delegatie en dat is leuk, maar wie draait op voor al deze kosten? Voor het staatsbezoek van de Indiase president was 1 miljoen Amerikaanse dollar vrijgemaakt door de regering. Gaat dat weer gebeuren? Wij moeten ook rekening houden met de financiële positie van dit land, want Suriname heeft echt geen miljarden Amerikaanse dollars op haar rekening bij de Centrale Bank van Suriname. Laten wij dus niet meer dubbeltjes uitgeven dan strikt noodzakelijk is', aldus de politicus.

17-Jarige jongen opgepakt voor stelselmatig seksueel misbruiken minderjarig buurmeisje (11)

Meisje verklaart vaak seks te hebben gehad met buurjongen...


De moeder van een 11-jarig meisje heeft aangifte gedaan bij de politie van Latour ter zake seksueel misbruik. Haar minderjarige dochter sliep alleen in een kamer. Op een avond stond de moeder op en begaf zich naar de kamer van haar dochter. Tot haar schrik zag zij haar dochter niet in bed, aldus het Dagblad Suriname vrijdag 23 november 2018. 

De moeder onderzocht de woning en de omgeving. Toen ze terugkwam in de woning nam zij weer een kijkje in de kamer van haar dochter en trof haar in bed aan. Het meisje deed alsof zij sliep. De moeder vroeg om rekenschap en toen kwam het meisje met haar verhaal.

Zij verklaarde bij een buurjongen te zijn geweest met wie zij vaak seks zou hebben gehad. Uit  onderzoek blijkt, dat het meisje vrij vroeg seksueel actief is geworden.

In het belang van het onderzoek heeft de politie de verdachte aangehouden. Het verdere onderzoek is overgedragen aan Jeugdzaken.

In Bogota, Colombia, ruim 40 Venezolaanse vrouwen gered uit handen '21e eeuwse seksslavernij'-bende

Bende pakt vrouwen in grensstad Cucuta en vervoert ze naar de hoofdstad



Autoriteiten in Colombia zeiden donderdag 22 november 2018, dat ze meer dan 40 Venezolaanse vrouwen hebben gered uit handen van een '21e eeuwse seksslavernij'-bende waarin migranten gevangen werden gehouden en tot prostitutie gedwongen. 

De bende greep vrouwen in de grensstad Cucuta en vervoerde ze naar de hoofdstad, waar hun documenten werden geconfisqueerd en ze werden gedwongen om 20 dagen sekswerk te doen om de prijs van hun transport te betalen, zeiden ambtenaren.


Hoofdaanklager Nestor Martinez zei, dat de vrouwen elke dag slechts 15 minuten vrijheid hadden en een boete kregen als ze laat terugkeerden. De leiders van het netwerk contracteerden een vermeende arts om abortussen uit te voeren bij vrouwen die zwanger werden, voegde hij eraan toe. 'Het is absoluut verachtelijk', zei Martinez.

Mensenrechtenactivisten hebben hun bezorgdheid uitgesproken over het feit, dat mensenhandel steeds vaker voorkomt als de migratie uit Venezuela opzwelt. Lokale autoriteiten zeggen dat veel Venezolaanse vrouwen die de economische en humanitaire crisis van hun land ontvluchten worden aangetroffen in sekswerk, vaak in een wanhopige poging hun worstelende families te helpen.



Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 3 miljoen Venezolanen gemigreerd in de afgelopen jaren en Colombia heeft er meer ontvangen dan welk ander land ook. Velen komen met weinig meer dan een koffer met bezittingen.

Martinez zei, dat de vrouwen eerder gered hadden kunnen worden, maar een agent van Colombia's immigratieagentschap heeft het netwerk getipt over de ophanden zijnde actie. Hij noemde de agent niet bij naam, maar beloofde dat hij binnen 24 uur voor het gerecht gebracht zou worden.

Bogota Veiligheids-secretaris Jairo Garcia zei, dat ongeveer de helft van de vrouwen in Bogota werd gered, terwijl de andere helft nog in Cucuta was. Hij zei, dat veel van de vrouwen in het netwerk werden gelokt met beloften van eten en geld. Garcia zei ook, dat ze beloofd hadden dat 'alles goed zal komen ... en toen ze in Bogota aankwamen, werden hun ID's afgenomen en werden ze opgesloten'.

Hij zei, dat de vrouwen worden behandeld als slachtoffers en voedsel en humanitaire hulp krijgen. De redding was onderdeel van een grotere operatie, waarin 144 mensen zijn aangehouden, tenminste één op beschuldiging van mensenhandel.

(Suriname Mirror/El Nuevo Dia/The Associated Press/Twitter)