woensdag 20 mei 2020

Santokhi (VHP) hoort ruis over uitstel van de verkiezingen...

'Wij zijn absoluut geen voorstander van uitstel van de verkiezingen'

'Er worden scenario's in elkaar gezet'...


Volgens Starnieuws woensdagavond 20 mei 20020, hoort VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi ruis over het uitstellen van de verkiezingen. 

'De president moet leiding geven en ervoor zorgen, dat in de resterende dagen alles aan gedaan wordt om minpunten in de verkiezingsorganisatie weg te werken. Wij zijn absoluut geen voorstander van uitstel van de verkiezingen. De president moet alvast beginnen de lockdown op te heffen. Met de Covid-maatregelen over social distance kan de verkiezing gewoon gehouden worden.'

Santokhi merkt op, dat al maanden gewezen wordt op fouten die gemaakt worden in de verkiezingsorganisatie.

'De NDP gaat er prat op dat ze goede verkiezingen kan organiseren. Er is nog genoeg tijd om dag en nacht te werken om de fouten weg te maken. Wij zijn geen voorstander van uitstel, want hoe langer deze regering aanzit, hoe funester het is voor het land.'

'Als de regering de verkiezing wil uitstellen, heeft ze andere motieven. Het heeft niks te maken met Covid. De regering moet alle politieke partijen erbij roepen om ervoor te zorgen, dat de Covid-maatregelen goed in acht genomen kunnen worden. Wij zullen ernstig protesteren tegen elke uitstel.'

Er worden scenario's in elkaar gezet, stelt Santokhi. 'Eerste wat er moet gebeuren, is de avondklok opheffen, zodat alle tijd wordt gebruikt om alles in orde te krijgen.'

Minister van Volksgezondheid Bolivia gearresteerd wegens corruptie inzake aankoop ventilatoren

Twee ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid ook gearresteerd

Te dure ventilatoren ook niet geschikt voor Boliviaanse intensive care-afdelingen


De minister van Volksgezondheid van Bolivia is gearresteerd op verdenking van corruptie in verband met de te dure aankoop van ventilatoren ter bestrijding van Covid-19, aldus de politiechef woensdag 20 mei 2020.Marcelo Navajas werd vastgehouden door de politie in La Paz, zei kolonel Ivan Rojas, een dag nadat interim-president Jeanine Anez een onderzoek had bevolen. Twee andere ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid zijn ook gearresteerd.Bolivia kocht 179 ventilatoren van een fabrikant in Spanje voor elk $ 27.683, wat bijna $ 5 miljoen totaal is. Dat werd gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Twee medewerkers van de bank zijn opgeroepen om getuigenverklaringen af ​​te leggen.

Maar, later bleek dat de fabrikant ventilatoren aanbood voor $ 10.312 - $ 11.941 per stuk. Een ander Spaans bedrijf trad op als tussenpersoon.
Het schandaal kwam eind vorige week aan het licht toen artsen op de intensive care klaagden, dat de ventilatoren niet geschikt waren voor Boliviaanse intensive care-afdelingen. Toen bleek dat ze waren gekocht tegen schandalig hoge prijzen.

Bolivia heeft 4.500 gevallen van Covid-19 en 190 sterfgevallen gemeld. Op 17 maart sloot de regering de niet aan zee grenzende grenzen van het Zuid-Amerikaanse land en stelde zij een algemene lockdown in


(Suriname Mirror/ElPais/Twitter/BBC Mundo/YouTube)

Voormalig kopstuk Sinaloa-kartel in Mexico vermoord

(Bron foto: Twitter)
'El Chino Antrax' bouwde een uitbundige en dodelijke reputatie op

'El Chino', Arechiga Gamboa, waarschijnlijk zijn zus, en andere man  in dekens gewikkeld gevonden in luxe SUV aan de rand van Culiacan


Een voormalig kopstuk van het Sinaloa-kartel in Mexico, die een tijd in een Amerikaanse gevangenis doorbracht, is geĆÆdentificeerd als een van de drie mensen die afgelopen weekend in de staat Sinaloa zijn vermoord, aldus functionarissen. 

Het Parket van de staat Sinaloa identificeerde de dode als JosƩ Rodrigo 'A', en gaf alleen zijn laatste initiaal in overeenstemming met de Mexicaanse wet.


Maar, functionarissen bevestigden, dat het Jose Rodrigo Arechiga Gamboa was, die onder zijn bijnaam 'El Chino Antrax' een uitbundige en dodelijke reputatie opbouwde.


De lichamen van Arechiga Gamboa, een vrouw waarvan wordt aangenomen dat het zijn zus is, en een andere man werden zaterdag in dekens gewikkeld gevonden in een luxe SUV aan de rand van Culiacan, de hoofdstad van de staat. Familieleden identificeerden later het lichaam.

Arechiga Gamboa stond bekend om zijn uitbundige posts op social media poserend met dure kleding, sieraden en luxe auto's. Aanklagers zeiden, dat hij de proeftijd in de Verenigde Staten had geschonden en dat Amerikaanse consulaire ambtenaren waren geroepen om te helpen in de zaak.


In 2015 pleitte Arechiga Gamboa schuldig voor een Amerikaanse rechtbank om tonnen cocaĆÆne en marihuana vanuit Mexico naar de Verenigde Staten te smokkelen en nam deel aan geweld tegen kartelrivalen. Hij zei in een pleidooiovereenkomst met openbare aanklagers, dat hij een hooggeplaatst lid was 'verantwoordelijk voor een aantal aspecten van de werking van het kartel'.

Hij werd in de Verenigde Staten veroordeeld voor samenzwering om een ​​gecontroleerde stof te importeren, maar werd naar verluidt in maart vrijgelaten op proef. Vervolgens vluchtte hij blijkbaar naar Mexico.

Hij werd in december 2013 op de luchthaven van Amsterdam gearresteerd na een vlucht vanuit Mexico-Stad, minder dan twee maanden voor de topleider van het kartel, Joaquin 'Chapo' Guzman, werd opgepakt in Mexico. Arechiga Gamboa werd later uitgeleverd vanuit Nederland.

In 2015 zei Laura Duffy, Amerikaans advocaat voor het zuidelijke district van Californiƫ, 'Chino Antrax is een van de hoogste Sinaloa-kartelkoningen ooit vervolgd in de Verenigde Staten'. Hij werd geassocieerd met Ismael 'El Mayo' Zambada, die het Sinaloa-kartel blijft leiden.


(Suriname Mirror/Debate/El Paso Times/EjeCentral/Twitter)

14 Ontvoerde gezondheidswerkers bevrijd in Mexico-Stad, Mexico

(Bron foto:FiscalĆ­a General de Justicia de la Ciudad de MĆ©xico)
Gezondheidswerkers aangetroffen in twee hotels in het Tacubaya-district


Ambtenaren in Mexico-Stad zeggen, dat ze 14 ontvoerde gezondheidswerkers, om geld van hun familie te eisen, zijn bevrijd. Het parket van de stad (Fiscalƭa General de Justicia de la Ciudad de MƩxico) zei dinsdagmiddag 19 mei 2020 in een communiquƩ, dat de gezondheidswerkers werden aangetroffen in twee hotels in het Tacubaya-district, toen de politie op zoek was naar een ander ontvoerd slachtoffer.Niet gezegd werd hoe lang ze werden vastgehouden en ook details over hun identiteit werden niet bekend gemaakt. Er werd gezegd dat ontvoerders hun familieleden zouden bellen en hen zouden laten weten, dat ze hun familieleden vasthielden en dat ze hen kwaad zouden doen als ze niet een bepaalde hoeveelheid geld hadden gestort.

Het is niet duidelijk of de zaak verband houdt met intimidatie en soms aanvallen op gezondheidswerkers door mensen die bang zijn voor het nieuwe coronavirus.

Gezondheidsfunctionarissen zeiden dinsdag, dat bij 20% van de meer dan 54.300 bevestigde infecties in Mexico gezondheidswerkers betrokken zijn.


(Suriname Mirror/La Jornada/The Associated Press/PubliMetro/Revista Cosas/Twitter)

Bouw Russisch An-178 transportvliegtuig voor Peru vordert gestaag

Toestel besteld door het Peruaanse ministerie van Binnenlandse Zaken


Medewerkers van de Antonov Company werken onder strikte quarantaine omstandigheden aan de bouw van de eerste voor Peru bestemde An-178. De OekraĆÆense vliegtuigbouwer heeft momenteel vijf AN-178 transportvliegtuigen op de productielijn staan. Een van deze toestellen is besteld door het Peruaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Inmiddels zijn voor dit vliegtuig de assemblage van de neussectie en het middelste gedeelte van de rompsectie afgerond. Daarnaast zijn de vleugels klaar en zijn beide motorbehuizingen klaar voor montage. Ook de staartsectie en het hoogteroer zijn bijna gereed voor integratie aan het vliegtuig.Het voor Peru bestemde toestel moet in 2021 geleverd worden en kan worden geconfigureerd voor troepentransport (100 soldaten), het vervoer van passagiers (88) en als vrachtvliegtuig (achttien ton lading).

Daarnaast kan het voor evacuatie- en medevac taken worden ingezet en tot veertig patiƫnten op brancards vervoeren.

Bij de bouw van het transportvliegtuig zij 25 bedrijven uit OekraĆÆne en dertig Europese en Noord Amerikaanse onderdelenleveranciers betrokken.

(Suriname Mirror/Piloot en Vliegtuig/Twitter)

Colombia volgt Argentiniƫ en verbiedt alle internationale vluchten

'We verwachten de internationale vliegreizen niet te hervatten voor 31 augustus'


Colombia volgde woensdag 20 mei 2020 in de voetsporen van ArgentiniĆ« en legde een van de strengste reisverboden ter wereld op om de coronavirus-pandemie bestrijden en zeggen, dat tot 31 augustus geen internationale passagiersvluchten zullen worden toegestaan. ArgentiniĆ« heeft deze maand een soortgelijke drastische stap gezet, hoewel het ook binnenlandse vluchten verbood. Colombia heeft tot dusver tot eind juni binnenlandse vluchten verboden. 

Het besluit van Argentiniƫ veroorzaakte verontwaardiging onder de luchtvaartmaatschappijen van dat land, maar tot dusver is de regering niet van gedachten veranderd.

'Tot 31 augustus verwachten we de internationale vliegreizen niet te hervatten of de landgrenzen te heropenen', zei de Colombiaanse minister van Transport, Angela Maria Orozco, woensdag in een interview met Blu Radio.


Latijns-Amerika heeft strengere reisbeperkingen opgelegd dan de meeste regio's om het coronavirus te bestrijden. Naast Colombia en Argentiniƫ hebben Peru, Ecuador, El Salvador en Panama ook alle vluchten aan de grond gehouden en herhaaldelijk dat verbod verlengd naarmate de ziekte zich heeft verspreid. Vrachtvluchten zijn toegestaan.

De beslissing van Colombia is een klap voor de grootste luchtvaartmaatschappij, Avianca Holdings, die deze maand faillissement heeft aangevraagd bij een Amerikaanse rechtbank. Avianca zei in een verklaring. dat de regering haar nog niet op de hoogte had gebracht van het nieuwe verbod. Avianca had eerder gehoopt in juni weer te kunnen vliegen.

De luchtvaartmaatschappij bevindt zich in een moeilijke situatie, aangezien de volledige passagiersvloot momenteel niet kan vliegen vanwege beperkingen in verschillende landen. Het zijn wel vrachtvluchten, maar die vertegenwoordigen in normale tijden een klein percentage van de omzet van het bedrijf. De luchtvaartmaatschappij heeft een beperkt bedrag aan contanten om de operatie draaiende te houden en tegelijkertijd weinig inkomsten te verdienen, wat haar ertoe heeft aangezet overheidssteun te zoeken die zich nog niet heeft gerealiseerd.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Reuters/Twitter)

Ondanks coronacrisis gaan dodelijke politieoperaties in Braziliƫ door

Amnesty roept Braziliaanse regering op corona-epidemie serieus te nemen


Het aantal coronadoden blijft sterk blijft stijgen in BraziliĆ«, maar de zeer dodelijke politieoperaties gaan nog steeds door. Afgelopen vrijdag schoot de politie dertien mensen dood en afgelopen maandag de veertienjarige jongen JoĆ£o Pedro Mattos Pinto.


Te midden van deze pandemie zou de overheid alle energie moeten stoppen in het beschermen en redden van levens. In plaats daarvan zorgt de politie voor alleen maar meer dreiging en geweld.

Amnesty roept de Braziliaanse regering op de corona-epidemie serieus te nemen en maatregelen te treffen om de gezondheid van alle burgers te beschermen en hen niet in groter gevaar te brengen.

De dodelijke slachtoffers waren inwoners van de sloppenwijken, een groep die extra hard wordt geraakt door de corona-epidemie. Vaak leven zij dicht op elkaar onder slechte omstandigheden, waardoor afstand houden en effectieve hygiƫnische maatregelen treffen onmogelijk is. Net als andere kwetsbare groepen, zoals bewoners van de Amazone of mensen uit de Afro-Braziliaanse gemeenschap, hebben zij onvoldoende toegang tot beschermingsmiddelen, medische hulp, en steun om het hoofd boven water te kunnen houden.

In plaats van het veroorzaken van meer sterfgevallen en gevaar voor deze inwoners, moet de overheid meer specifieke maatregelen treffen om hen beter te beschermen Braziliƫ is van de landen die het hoogst scoort op doden door politiegeweld wereldwijd.

Een aanzienlijk deel van het totale aantal moorden in Braziliƫ is aan politiegeweld toe schrijven. Volgens Amnesty zou de politie alleen operaties moeten uitvoeren waarbij ze proportioneel geweld toepast en waarbij ze kan garanderen dat onschuldige burgers en omwonenden niet in gevaar worden gebracht.

Braziliƫ is zeer zwaar getroffen door de corona-epidemie. Gisteren was er de grootste toename in aantal coronaslachtoffers, met 1179 nieuwe doden in ƩƩn dag. Tot nu toe heeft de corona-epidemie minstens 17.971 mensen het leven gekost.

(Suriname Mirror/Amnesty International)

Minister Misiekaba: 'Deze maand krijgen mensen die AOV ontvangen Covid-19 verhoging'

Ontvangers AOV-uitkering verontrust na ontvangst van alleen uitkering


Minister AndrĆ© Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) zegt vanmiddag, woensdag 20 mei 2020, op Starnieuws dat mensen die AOV ontvangen, deze maand nog de Covid-19 verhoging zullen ontvangen. Nu is alvast het normale bedrag van Srd 525 gestort. 

Veel mensen die geen extra bedrag op hun rekening zagen, waren diep teleurgesteld toen zij de verhoging niet zagen. Zij dachten dat ze voor de gek gehouden worden door de regering.

De bewindsman zegt, dat deze maand iedereen die AOV ontvangt Srd 525 extra zullen krijgen. 'Wij hebben gezegd dat deze maand iedereen die AOV krijgt dubbel wordt betaald. Wij geven deze maand iedereen, omdat de nood hoog is en geen ruimte is om mensen uit te sluiten. De komende maand gaan wij wel kijken of er mensen zijn die meerdere inkomens hebben naast de AOV. Die mensen gaan wij eruit lichten. Voor deze maand zal iedereen krijgen. De Covid-ondersteuning kan elk moment gestort worden.'

Over Kinderbijslag (AKB) zegt Misiekaba, dat iedereen die in het bestand van SoZaVo zit - het gaat om 62.000 huishoudens - Srd 1.000 extra zal ontvangen. De betaling moet nog plaatsvinden.

Mensen gaan naar het ministerie om geld te ontvangen, maar de minister benadrukt om officiƫle berichten af te wachten. De ambtenaren die via Financiƫn ontvangen, die krijgen Kinderbijslag.
De heffingskorting van de belastingen is van Srd 125 verhoogd naar Srd 750, waardoor zij niet extra Kinderbijslag zullen ontvangen. Dit zal Financiƫn zelf uitleggen, zegt Misiekaba.

Vanmorgen is het ministerie gestart met ondersteuning geven aan werklozen. Begonnen is met het bestand dat SoZaVo heeft van de particuliere crĆØches. Die waren al heel vroeg gesloten, waardoor werkers in de crĆØches geen inkomsten hadden. Zij krijgen Srd 1.500. Zij zijn in groepen opgeroepen om hun geld in ontvangst te nemen. Hun gegevens zijn in het bestand van het ministerie. Werklozen moeten zich niet bij SoZaVo melden, maar aan de Grongrijpstraat. Er is een Covid-ondersteuningskantoor ingericht. De mensen worden gescreend nadat zij zich geregistreerd hebben.

Anti-Fraude Platform bezorgd over 'vele onduidelijkheden' rond verkiezingen

AFP stuurt brief naar president, minister van BiZa en OKB met zorgpunten


Het Anti-Fraude Platform (AFP) is verontrust over de vele onduidelijkheden rond de  verkiezingen die op 25 mei worden gehouden. Het Platform heeft dinsdag 19 mei 2020 een persbericht uitgebracht en vraagt daarin met name duidelijkheid over de onderstaande kwesties. 

1) De huidige Covid-19 maatregelen waren afgekondigd door de president tot 17 mei. Er zou uiterlijk per die datum bekend moeten zijn welke maatregelen ingaande 18 mei 2020 gelden. Echter is vanuit de regering geen duidelijkheid gegeven over de maatregelen die vanaf 18 mei zullen gelden.

2) Ten aanzien van de verkiezingsdag is tot nu toe geen duidelijkheid over wel of niet opheffen van de lockdown in de kustvlakte en districten .

3) Het OKB (Onafhankelijk Kiesbureau) heeft op 15 mei officieel aan het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) gevraagd de vervuilde kiezerslijst per ommegaande op te schonen. Conform Art. 17, lid 1 van de Kiesregeling is de minister van Binnenlandse Zaken ambtshalve bevoegd nodig gebleken wijzigingen en/of aanvullingen van de kiezerslijsten aan te brengen en zou hij binnen vijf dagen moeten reageren op zo’n verzoek. Het is vooralsnog niet duidelijk doorgegeven aan alle belanghebbenden, waaronder de politieke partijen, of er gewerkt zal worden met een opgeschoonde kiezerslijst en wanneer deze beschikbaar zal zijn voor alle belanghebbenden.

4) Op 16 mei heeft BiZa ongeveer 200.000 foutieve stembiljetten van de districten Paramaribo, Wanica, Marowijne en Sipaliwini vernietigd. Er is niet aangegeven wanneer de gecorrigeerde stembiljetten gereed zijn.

5) ID kaarten, paspoorten en rijbewijzen zijn moeilijk te verkrijgen vanwege Covid-19 maatregelen. Ondanks het feit, dat BiZa bekend heeft gemaakt dat zij vanaf gisteren weer ID kaarten zal verstrekken, zal dit gezien de verschillende Covid-maatregelen nog steeds niet voor iedereen toegankelijk zijn. Dit vormt een belemmering voor vele kiezers in het kunnen uitoefenen van hun stemrecht. De overheid heeft verder geen duidelijkheid gegeven op welke wijze ze de kiezers hierin verder tegemoet komt.

6) Tijdens de bespreking van BiZa met de politieke partijen op 5 mei, is aanbevolen de openingstijden van stembureaus te verlengen in verband met Covid-19 maatregelen (de handelingen die gepleegd moeten worden maken dat er per stemgerechtigde meer tijd nodig is om te stemmen). BiZa heeft geen aanwijzing gegeven hoe zij verder zal omgaan met de extra tijd die per stemgerechtigde nodig is voor het stemproces.

7) In verband met Covid-19 social distance is aangegeven, dat er twee politieke waarnemers (1 coalitie en 1 oppositie) in het stemlokaal geplaatst zullen worden, indien de social distance van 1,5 meter het toelaat. Er is tot op heden geen duidelijkheid over welke stembureaus wel zitplaatsen voor waarnemers van politieke partijen zullen hebben en welke niet.

8) Er is vanuit het AFP ook gevraagd om duidelijk aan te geven en of toestemming te verlenen voor camera’s/video opnames in de stemlokalen indien de stemlokalen onvoldoende ruimte hebben in het kader van Covid-19 maatregelen.

9) Het is een zorgpunt van het AFP dat autoriteiten van bij voorbeeld het Kabinet van de President, uitspraken doen via de media over de organisatie van de verkiezingen die niet geverifieerd kunnen worden, maar wel onrust en onduidelijkheid creƫren over de verkiezingsprocessen.

10) Het is niet duidelijk aangegeven op welke wijze de stembureaus zullen communiceren met hun hoofdstembureau na afloop van de telling. Worden de processen-verbaal middels foto’s via sms, app, etc. verstuurd? Hierover dient duidelijkheid te bestaan.

Anti-Fraude Platform Verkiezingen 2020
Secretariaat: antifraudeplatform@gmail.com
Tel/app: (597) 811-5149

Groep buschauffeurs blokkeert rotonde van de Jagernath Lachmonstraat

(Bron foto: Kailash D.)
Geƫist wordt dat minister Vijay Chotkan de groep te woord staat


Ontvreden bushouders onder leiding van Faizel Bholai hebben vandaag, woensdag 20 mei 2020, de rotonde van de Jagernath Lachmonstraat nabij het hoofdkantoor van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C)  met een aantal bussen gebarricadeerd.

De chauffeurs eisen een tegemoetkoming, omdat ze niet mogen rijden vanwege de Covid-19-situatie. Verder willen de bushouders praten over een tariefaanpassing.

Geƫist wordt dat minister Vijay Chotkan de groep te woord staat. De minister heeft niets van zich laten horen omtrent de eis van tariefsaanpassing.

Echter, tot op dit moment is de bewindsman nog niet naar buiten gekomen. Een aantal politieagenten is intussen gedirigeerd naar OWT&C om de orde op het terrein te handhaven.

De Ware Tijd: Informatie forensisch accountant al maanden bij Financiƫn

Door Hoefdraad aan pg gevraagde stukken inzake Van Tewari op 29 januari ontvangen door ministerie


Documenten over de professionele kwalificaties van forensisch accountant Sjon van Tewari liggen al enkele maanden bij het ministerie van FinanciĆ«n. Zo blijkt uit correspondentie tussen het Openbaar Ministerie (OM) en FinanciĆ«n waar de Ware Tijd de hand op heeft weten te leggen, aldus de krant vandaag, woensdag 20 mei 2020. Van Tewari ondersteunt het OM bij fraude en economische onderzoeken. 

Op 14 mei stuurde minister Gillmore Hoefdraad van Financiƫn een rappel schrijven naar de procureur-generaal (pg) met het verzoek om alsnog de informatie op te sturen die hij op 11 november 2019 had opgevraagd, waaronder diploma's van de accountant. Dit, aldus de Ware Tijd, tot grote verbazing van medewerkers bij het parket.

NDP-fractieleider Amzad Abdoel verwees gisterochtend, tijdens een openbare vergadering van het parlement, naar de rappelbrief van Hoefdraad om mede te onderbouwen, dat de vervolging die de pg tegen de bewindsman wil instellen geen zuivere koffie is. De vordering van het OM om Hoefdraad wegens ambtsmisdrijven in staat van beschuldiging te stellen werd met 14 stemmen vĆ³Ć³r en 28 tegen door de Assemblee afgewezen.

Uit de correspondentie en andere documentatie zou blijken, dat de stukken die de minister van de pg verlangde op 29 januari bij het ministerie van Financiƫn zijn aangeleverd. Een medewerker van Financiƫn heeft voor ontvangst getekend. Deze medewerker heeft ook twee brieven in ontvangst genomen die de pg naar de minister had gestuurd. Van deze brieven zijn afschriften gegaan naar de minister van Justitie en Politie.

Desgevraagd zegt minister Hoefdraad de stukken niet eerder te hebben gezien. 'Toen niet gezien, anders had ik geen rappel gestuurd, maar 19 mei kreeg ik het en die ontving ik wel. Mijn focus is of dat waarvoor heer Van Tewari zich uitgeeft klopt', zegt de bewindsman.

De minister informeerde 16 mei president Desi Bouterse dat er in de accountantswereld al lange tijd twijfel bestaat over de professionele ethiek van Van Tewari. Hij zou zich uitgeven als registeraccountant, terwijl hij daarvoor geen diploma's en ervaring heeft. Daarnaast zouden zijn producties gedurende zijn loopbaan de proef van minimale kwaliteitseisen niet kunnen doorstaan. In zijn brief aan het staatshoofd schrijft Hoefdraad dat na diverse korte omzwervingen bij lokale accountantskantoren Van Tewari zich heeft kunnen nestelen binnen het OM.

'De heer Van Tewari zit met zijn discutabele reputatie aan bij een aantal zeer belangrijke aangelegenheden van de staat en de procureur-generaal vaart blijkbaar blind op zijn advies', aldus de minister.

In andere correspondentie komt naar voren, dat Hoefdraad in een brief van 17 juli 2017 aan zijn toenmalige collega van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Roline Samsoedien, geen bezwaar had aangetekend, dat Samsoedien Van Tewari aantrok als forensisch accountant in verband met een fraude-onderzoek bij Stichting Bosbeheer en Bostoezicht.

Van Tewari blijkt gecertificeerd fraude-onderzoeker te zijn. Hij behaalde zijn accountancydiploma bij de Haagse Hogeschool en studeerde als fiscaal jurist af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In januari 2018 werd hij contractueel door het ministerie van Justitie en Politie aangetrokken om te ondersteunen bij onderzoeken die te maken hadden met het verkrijgen van informatie voor strafrechtelijke doeleinden. Tot Van Tewari's taken behoorde voorts de ondersteuning van de financiƫle recherche van het Korps Politie Suriname.

'De pg bepaalt bij welk strafrechtelijk onderzoekstrafdossier de expertise van de consultant zal worden ingeroepen', staat in het contract.

Douane onderschept 550 kilo cocaĆÆne in haven Rotterdam

(Bron foto: Openbaar Ministerie Rotterdam)
Negen zogenaamde uithalers aangehouden


De Douane heeft maandag tijdens een controle in de Rotterdamse haven een partij van 550 kilo cocaĆÆne onderschept. De drugs werden aangetroffen in een lege container, aldus het Openbaar Ministerie Rotterdam vandaag, woensdag 20 mei 2028. 

De verdovende middelen zijn vermoedelijk uit een recent aangekomen container gehaald en overgeplaatst in de lege container, om vervolgens opgehaald te kunnen worden.

In de afgelopen dagen zijn 9 zogenaamde uithalers aangehouden. Uithalers laten zich vaak insluiten op het haventerrein en proberen dan de verdovende middelen te smokkelen. Hun betrokkenheid wordt onderzocht.

Caribisch Nederland doet weinig aan handhaving natuur- en milieuwetgeving

(Bron foto:Beautiful-Bonaire)
'Organisaties kijken naar elkaar en werken weinig'

'Medewerkers openbare lichamen Bonaire, Saba en Sint Eustatius verzaken opsporingsbevoegdheid'


De handhaving van natuur- en milieuwetgeving moet volgens de Raad voor de Rechtshandhaving veel beter. Uit onderzoek van de Raad is gebleken, dat er in Caribisch Nederland (CN) weinig aan toezicht en handhaving wordt gedaan. De Raad vindt het belangrijk dat hier verandering in komt. Niet alleen, omdat behoud van die natuur economisch gezien betekenis heeft, maar zeker ook omdat de bewoners van de eilanden daar blijvend van moeten kunnen genieten. En omdat die natuur gewoon goede bescherming verdient.  Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 20 mei 2020.

Organisaties kijken naar elkaar en werken weinig samen en medewerkers van de openbare lichamen Bonaire, Saba en Sint Eustatius met opsporingsbevoegdheid maken geen gebruik van hun mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan de handhaving.


Als voorbeeld noemt de Raad de geitenproblematiek. Op alle drie de eilanden is het verboden geiten los te laten lopen, maar op geen van de eilanden wordt dat verbod gehandhaafd. De gevolgen voor de vegetatie op het land en voor de koralen in zee zijn desastreus.

Ook ontbreekt het aan wettelijke voorgeschreven beleidsplannen, een verantwoordelijkheid van zowel de openbare lichamen als de Rijksoverheid. De politie, het openbaar ministerie (OM), de lokale natuurbeschermingsorganisaties en de openbare lichamen zullen onderling goed moeten afspreken wie waarvoor verantwoordelijk is. Dat er extra inspanningen nodig zijn, staat volgens de Raad buiten kijf.

Zij noemt in haar rapport een aantal noodzakelijke stappen om toezicht en handhaving op het terrein van natuur- en milieuwetgeving op peil te brengen en doet in het rapport daarvoor een aantal concrete aanbevelingen aan de betrokken organisaties.

Over de Stichting Nationale Parken Bonaire (Stinapa) laat de Raad zich opmerkelijk positief uit. 'De stichting heeft enkele medewerkers met BavPol-status en zij leveren een daadwerkelijke, maar bescheiden bijdrage aan de handhaving van natuurwetgeving. We zijn positief over de intensivering van de samenwerking tussen het OM BES en Stinapa sinds 2017', aldus de Raad in haar rapport.

Toerisme moet op ingeperkte wijze weer worden geĆÆntroduceerd op CuraƧao

Herstelplan voor toerisme voor CuraƧao gepresenteerdHet toerisme moet op ingeperkte wijze weer worden geĆÆntroduceerd op CuraƧao, door een selecte groep te verwelkomen om het eiland te bezoeken. Daardoor worden de economische activiteiten geleidelijk hersteld en de werkgelegenheid gestimuleerd. Dat hebben de ketenpartners gisteren aangegeven bij de presentatie van het herstelplan voor toerisme voor CuraƧao, aldus vandaag, woensdag 20 mei 2020, het Antilliaans Dagblad. 

'Het plan stelt ons in staat om CuraƧao te gaan promoten als een bestemming, vooruitlopend op de concurrentie', aldus de CuraƧao Tourist Board (CTB).

Naast CTB waren ook vertegenwoordigers van hospitalityvereniging CHATA, de CuraƧao Airport Holding (CAH) en minister Giselle Mc William aanwezig om bij het Avila het plan te presenteren. De focus zal in eerste instantie liggen op Nederland als primaire markt, aangezien CuraƧao al wekelijks vluchten vanuit dit land ontvangt.

Voor het herstelplan identificeerde CTB zes focusgroepen: toeristen die op zoek zijn naar een verlengd verblijf, digital nomads, zij die een tweede woning hebben op CuraƧao, mensen uit CuraƧao die in het buitenland wonen, taskforce professionals en zij die ervoor kiezen om binnen 14 dagen te vertrekken. Deze laatste groep zal de vakantie alleen beleven onder de vooraf bepaalde gestelde voorwaarden voor quarantaine.

Voor fase 1 wordt gericht op het verkopen van pakketten aan personen die geĆÆnteresseerd zijn in een reis naar CuraƧao voor minimaal 7 en maximaal 180 dagen en die bereid zijn de eerste 14 dagen in verplichte quarantaine te verblijven in aangewezen accommodaties. Na de 14-daagse periode worden bezoekers getest op Covid-19 en, zolang de resultaten negatief zijn, mogen ze elke andere accommodatie boeken en genieten van het land, uiteraard met inachtneming van dezelfde regels die van toepassing zijn op de lokale gemeenschap. Bezoekers die minder dan 14 dagen willen blijven, kunnen alleen genieten van hun vakantie onder de voorwaarden die gelden tijdens de quarantaineperiode.


De eerste fase van het toeristisch herstelplan zal draaien om elementen die goed passen bij de huidige realiteit, zoals rust, zon, zee en zand - de ingrediƫnten die mensen nodig hebben om bij te kunnen komen. CTB zal CuraƧao in campagnes presenteren als een veilige haven, een toevluchtsoord; ergens waar je naartoe kunt om te ontsnappen.

De promotie zal de slogan ‘CuraƧao, uw tweede thuis, nu beschikbaar’ bevatten. 'Samen kunnen we het economische herstel van CuraƧao blijven uitwerken. We moeten ons toerisme heropenen - maar wel op slimme en veilige wijze', zo zei de minister tot slot.

Regering van CuraƧao akkoord met voorwaarden staatssecretaris Knops

CBCS vreest ‘verarming’ door loonkorting 


De regering van CuraƧao heeft na bestudering van alle voorwaarden en overwegingen besloten in te stemmen met de condities van staatssecretaris Raymond Knops, voor zover het binnen de wettelijke kaders mogelijk is, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 20 mei 2020.

Dat wil zeggen akkoord met de loonkortingen voor politieke ambtsdragers, ambtenaren en de introductie van de Rhuggenaath-norm. Ook ten aanzien van de financiĆ«le sector en de CBCS (Centrale Bank van CuraƧao en Sint Maarten) ‘instemming voor zover mogelijk’. Het betreft echter een gemeenschappelijke bank en wettelijk kan de regering geen instructies aan de CBCS geven. Tegen samenwerking tussen de toezichthouders CBCS en DNB is er geen enkel bezwaar.

De Centrale Bank CBCS is kritisch over de voorwaarden die volgens staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties verbonden moeten worden aan Nederlandse liquiditeitssteun. Volgens de CBCS zullen deze voorwaarden vooral leiden tot ‘verarming’ op de eilanden en de ‘negatieve spiraal’ juist versterken. ,

'Het oplossen van de huidige situatie door lagere lonen zal eerder tot verdere verarming leiden en de financiĆ«le stabiliteit in gevaar kunnen brengen.' Dat blijkt uit een reactie van de CBCS aan de regering van CuraƧao. De CBCS signaleert, dat de voorwaarden ‘niet gericht zijn op structurele transformatie’.

De Centrale Bank in Willemstad ziet andere mogelijkheden om de crisis als gevolg van corona het hoofd te bieden. Juist nu zouden structurele hervormingen  doorgevoerd moeten worden die de productiviteit en het concurrentievermogen van de Caribische landen vergroten. Daarbij moeten meerdere wegen bewandeld worden, bijvoorbeeld hervormingen om het groeipotentieel van de economie te vergroten, de import van fossiele brandstoffen te verminderen en de toename van de overheidsuitgaven te remmen tot minder dan de groei van de overheidsinkomsten; dat laatste door het overheidsapparaat flink in te perken. Op die manier kunnen duurzame oplossingen gerealiseerd worden, die uiteindelijk zullen bijdragen aan het welzijn van de eilanden.

Staatssecretaris Knops: 'Aruba, CuraƧao en Sint Maarten kunnen hun autonomie niet aan'

Knops: 'Take it or leave it voor voorwaarden bij financiƫle steun'


'Eens temeer zien we nu wat eigenlijk al langer zichtbaar was, namelijk dat de landen hun eigen autonomie niet kunnen dragen.' Duidelijke taal van CDA-staatssecretaris Raymond Knops gisteren in onderstaande Kamerbrief over de tweede tranche van liquiditeitssteun, waarin hij laat weten van mening te zijn, dat Aruba, CuraƧao en Sint Maarten hun autonomie niet aankunnen, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 20 mei 2020.

'De voorgestelde steun stelt Aruba in staat om tot eind juni 2020 te blijven functioneren. Dit geldt ook voor CuraƧao en/of Sint Maarten indien zij tijdig instemmen met het gedane voorstel.'

De coronacrisis maakt ‘meer dan ooit’ duidelijk hoe kwetsbaar de landen zijn, schrijft Knops aan de Tweede Kamer over de besluitvorming in de Rijksministerraad (RMR) van afgelopen vrijdag.Het beroep op solidariteit binnen het Koninkrijk - en dus het verzoek om financiĆ«le steun - is ‘begrijpelijk’, vindt hij. Maar, net als bij de eerste tranche benadrukt de bewindsman dat dit twee kanten op moet werken. Dus er zijn voorwaarden verbonden aan de steun uit Nederland.

Het gaat op advies van het College (Aruba) financieel toezicht om zachte leningen voor de periode tot 30 juni. Uiterlijk om 17.00 uur Nederlandse tijd vandaag moeten de landen het voorstel aanvaarden. Dat is 11.00 uur lokale tijd. Van onderhandelen kan geen sprake meer zijn, het is ‘take it or leave it’:

'Voor ieder land dat het voorstel niet tijdig heeft aanvaard, zal het voorstel komen te vervallen.'

AZP neemt een compleet nieuw beddenhuis in gebruik

'Na dertig jaar ondergaat het ziekenhuis een volledige transformatie' Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft een compleet nieuw beddenhuis. Daarmee is het voorheen bijna in verval geraakte deel van het ziekenhuis vervangen. Directrice Claudia Marica-Redan sprak gisteren bij de ingebruikname van een grote stap vooruit en dat de verbetering in het voordeel van zowel het personeel als de cliƫnten is. 'Na dertig jaar ondergaat het ziekenhuis een volledige transformatie.' Dit bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 20 mei 2020.

Het personeel is nog meer gemotiveerd om te werken, maar ook de cliƫnten en bezoekers zijn volgens haar vol lof.

Het project is medio augustus 2018 gestart. De periode van achttien maanden die was uitgetrokken voor dit project, moest met twee maanden worden verlengd. Dit jaar volgt nog de afronding van een nieuw operatiecomplex en de nieuwbouw van een high-intensivecare-unit. Verder zal het oogziekenhuis worden verbeterd.

Jennifer Geerlings-Simons, voorzitster van De Nationale Assemblee, noemt een kwalitatief en goed ziekenhuis heel belangrijk. Preventie geniet prioriteit bij haar, maar er kan altijd een ongelukje gebeuren of iemand kan ziek worden. In dat geval is een ziekenhuis met kwalitatieve zorg noodzakelijk, ook wanneer het levenseinde nabij is. Het AZP is volgens haar goed op weg. Ze benadrukte, dat dit ziekenhuis potentie heeft om zorg niet alleen voor en aan Surinamers te leveren.

President Desi Bouterse: 'Wij als regering hebben getoond dat de gezondheidszorg prioriteit geniet. We gaan dan ook voort met deze investering, zodat Suriname - het hele land - kwaliteitszorg dichtbij huis kan hebben.' Hij zei verder, dat de regering ook aandacht heeft voor preventie en noemde dit een uitdaging die niet uit de weg wordt gegaan.

Het staatshoofd noch de parlementsvoorzitster heeft echter iets gezegd over de al jaren durende problemen van de ziekenhuizen die - mede door overheidsbeleid - nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

Het AZP heeft 35 afdelingen en drie laboratoria. Jaarlijks worden er ruim 450.000 klinische en poliklinische behandelingen gedaan. Bij de Spoedeisende Hulp worden jaarlijks gemiddeld zo'n 50.000 personen geholpen. Het aantal opnames in het ziekenhuis is op jaarbasis 27.000. Er zijn 530 bedden met een bezettingsgraad van meer dan 90 procent. Het ziekenhuis telt 2.400 medewerkers onder wie circa 1.900 verpleegkundigen en iets meer dan 100 artsen. Dagelijks komen er gemiddeld 5.000 bezoekers op het terrein van de instelling. Het AZP heeft zes gecertificeerde afdelingen en het streven is om tegen 2022 volledig ISO Health-gecertificeerd te zijn.

Maximaal 300 Covid-19 Noodfonds registraties per dag

Covid-19 veiligheidsregels onvoldoende in acht genomen op dag Ć©Ć©n en twee


Vanaf vandaag, woensdag 20 mei 2020, zullen per dag maximaal 300 personen worden geholpen bij het Covid-19 Support Center aan de Gongrijpstraat. Na evaluatie is gebleken, dat de Covid-19 veiligheidsregels onvoldoende in acht worden genomen door de honderden mensen die zich op dag ƩƩn en twee zijn komen opgeven voor financiƫle steun vanuit het Covid-19 Noodfonds. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut.

Het Covid-19 Noodfonds is sinds maandag operationeel. Er is meteen een aanvang gemaakt met de registratie van personen die als gevolg van de Covid-19 crisis een verminderd of geen inkomen hebben. In de groep die zich als eerste heeft aangemeld zijn onder meer crafters en personen die werken in de entertainmentindustrie. Zij ontvingen na goedkeuring van hun aanvraag een goedkeuringsbewijs voor uitbetaling, welke vanaf vandaag zal geschieden door het ministerie van Arbeid.

Personen of categorieƫn personen die in aanmerking komen voor de werklozen uitkering zijn:

– Personen die vanwege de Covid-19 maatregelen zijn ontslagen door hun werkgever: Srd 1.500 per persoon, na goedkeuring;
– Personen die vanwege de Covid-19 maatregelen geen/minder werk en inkomsten hebben hun huidige baan: Srd 1.500 per persoon, na goedkeuring;
– Personen die aantoonbaar inkomstenproblemen hebben als gevolg van Covid-19: Srd 1500 per persoon, na goedkeuring;
 – Personen waar vanwege Covid-19 maatregelen het bedrijf waar zij werkzaam zijn is gesloten of gedeeltelijk is gesloten en de omzet van de onderneming aanzienlijk is gedaald: Bedrijfslening tegen zachte voorwaarden of Srd 1.500 per persoon.

Aanvraag geschiedt door het volgende te overleggen:

– ID, inclusief naam en adres, en ID-nummer (origineel en copy)
– Contract of contract beĆ«indiging
– Bewijs van inschrijving en/of registratie van bedrijf/onderneming (origineel en copy)
 – Bewijs van uitkering(en) die reeds ontvangen wordt (worden).

Registratie kan van 09.00 tot 13.00 uur, met een maximum van 300 personen per dag. Aan allen die zich komen registreren wordt een beroep gedaan zich te houden aan de Covid-19 veiligheidsregels: handen reinigen, afstand houden, hoesten of niezen in een zakdoek/tissue of de elleboogholte. En als u griepverschijnselen heeft, blijf thuis.

De uitkering van personen die reeds vĆ³Ć³r Covid-19 in aanmerking kwamen voor een werkloosheidsuitkering, wordt voortgezet onder de geldende voorwaarden.

Voor meer informatie: 

Covid-19 Noodfonds Support Center, 
Gongrijpstraat 51. 
Telefoons: 597-8985042 / 597-8946998 en 597-8966728 / 597-8938701 
E-mail: covidsoc@gov.sr

OKB zal nationale waarnemers Stichting Nationaal Waarnemers Instituut niet accrediteren

SNWIS zet toch, met eigen gedragscode, eigen lokale waarnemers in


Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) zal de nationale waarnemers van de Stichting Nationaal Waarnemers Instituut (SNWIS) niet accrediteren. De SNWIS zal desondanks een groep nationale waarnemers inzetten, om zo een bijdrage te leveren aan het verhogen aan de kwaliteit en de integriteit van de verkiezingen, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 20 mei 2020. 

De SNWIS is een initiatief van de vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en zal geleid worden door Steven Smit, schrijft de VSB in een persbericht. Hoewel er volgens de SNWIS nog ruimte was om het accreditatieproces te doorlopen, zegt zij begrip te hebben voor het besluit van het OKB 'dat onder enorme druk verder moet werken aan een aantal andere belangrijke aspecten betreffende de aanstaande verkiezingen.'

De SNWIS geeft aan - gezien het belang van een zo breed mogelijke waarneming van de algemene verkiezingen – door te gaan met het uitvoeren van haar belangrijkste doelstelling. Verschillende overwegingen zijn bepalend geweest bij dit besluit van de SNWIS. Zo heeft het OKB aangegeven geen principiĆ«le bezwaren tegen nationale waarneming te hebben.

Na een gesprek met OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos is komen vast te staan, dat zij een voorstander is van het hebben van nationale waarneming. Het enige waar zij geen invulling aan kan geven is de accreditatie. Uitgaande van zo'n 20 internationale waarnemers (OAS, Caricom en lokale missies), is het aantal lokale waarnemers twee en een half maal groter. Het is van het grootste belang, dat een zo groot mogelijk aantal waarnemers de verkiezingen monitoren en daarover verslag doen, meent de SNWIS.

Nog een overweging is, dat SNWIS in een vergevorderd stadium is om met meer dan 70 gemotiveerde Surinamers de integriteit van de verkiezingen te helpen bewaken. De stichting neemt ook de ondersteuning mee die wordt genoten van andere maatschappelijke organisaties en geeft aan, dat de zij een onafhankelijk instituut blijft en geen relatie heeft met politieke- dan wel verkiezingsautoriteiten.De stichting stelt, dat haar waarnemers voldoen aan een scherp gedefinieerd profiel, politiek onafhankelijk zijn en werken volgens een protocol gebaseerd op internationale normen en standaarden. Er zal afstemming zijn met de internationale waarnemers en haar missie over het veldwerk en de SNWIS zal zorg dragen voor een informatiestroom naar relevante stakeholders zoals de gemeenschap, politieke actoren, verkiezingsautoriteiten, internationale organisaties en diplomatieke missies.

Tegelijkertijd met de lokale waarneming zal de SNIWS uitvoering geven een 'Quick Photo Count Programma'. Dit programma is opgezet om alle uitslagen van de individuele kiesbureaus vast te leggen en te verwerken om zo de resultaten van de verkiezingen te kunnen beoordelen, staat in het persbericht van de VSB.

CBB houdt vol dat Onafhankelijk Kiesbureau ongelijk heeft dat kiezerslijst 'zwaar vervuild'

Adviseur van CBB Anton Paal: 'Het bestand is niet zo vervuild'


- CBB-directeur Menso duldt geen negatieve kritiek: 'Bepaalde politieke partijen smijten met vuil'
- OKB-voorzitster Van Dijk-Silos: 'De kiezerslijst is dramatisch vuil, ik ben al twintig jaar bezig met de verkiezingen, maar zo rommelig was het nog nooit'


Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) blijft erbij, dat het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) ongelijk heeft, dat de kiezerslijst 'zwaar vervuild' is. Adviseur Anton Paal zei gisteren tijdens een persconferentie van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het bestand 'niet zo vervuild is', zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 20 mei 2020. 

Het is volgens CBB-directeur Dennis Menso een bestand van 383.333 kiezers, een groei van 30.000 ten opzichte van 2015. Hij ontkent, dat er teveel buitenlanders op de lijst staan. Ook zou het niet kloppen, dat er te veel mensen onterecht op bepaalde adressen ingeschreven staan. Alles is te verklaren, benadrukten Paal en Menso.


Menso vindt, dat de goede naam van instituten te grabbel worden gegooid. Bepaalde politieke partijen smijten volgens hem met vuil, zodat bij een eventuele politieke nederlaag men kan zeggen dat er is gefraudeerd. 'Het is onmogelijk, dat er 30.000 tot 40.000 buitenlanders bijgekomen zijn op de kiezerslijst', zei hij. Hij vindt het een kwalijke zaak, dat mensen berichten lanceren zonder te verifiƫren. 'Dan leid ik een frauduleuze organisatie.'

Paal stelde, dat de kiezerslijsten die gebruikt zijn voor de ter inzage legging een bestand had van 383.534 kiezers. Er is opgeschoond en het aantal is 383.333. Het klopt volgens Paal niet wat het OKB zegt, dat er 25.000 mensen teveel zijn op de kiezerslijst. 'Het OKB heeft zich vergist. Er zijn 201 mensen minder nadat wij hebben opgeschoond.' Mensen zijn volgens het OKB dood en komen voor op de lijst.

Op diverse adressen komen meer dan 50 mensen voor. Paal zei echter, dat gebleken is dat er meer dan 50 mensen op Ć©Ć©n adres staan ingeschreven, maar het gaat om tehuizen. Hij vindt het jammer, dat er geen communicatie is geweest tussen het CBB en het OKB. 'Ik heb sterk de indruk dat het OKB van een verkeerd uitgangspunt uitgaat. Ik blijf erbij dat het OKB geen gelijk als ze beweren dat het bestand vervuild is en dus moet het opgeschoond worden. Het moet worden opgeschoond, het is niet schoon in de zin van perfect schoon', zei Paal. Hij gaf met cijfers aan, dat het CBB zijn uiterste best heeft gedaan om mensen en vreemdelingen te weren van de kiezerslijst.

OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos zegt op Starnieuws, dat zij erbij blijft dat het kiezersbestand van het CBB zwaar bevuild is. Zij heeft daar het bewijs voor op een CD gestuurd voor minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken en de president. 'Indien men volhoud, dat het niet waar is, zal ik het bestand openbaar maken', zegt Van Dijk-Silos. Zij wijst erop dat als het bestand niet wordt opgeschoond, de opkomst laag zal zijn. Het OKB controleert de kiezerslijsten elk jaar. Blijkbaar is een inactief bestand toegevoegd aan de kiezerslijst, waardoor er mensen onterecht op voorkomen. 'De kiezerslijst is dramatisch vuil', aldus Van Dijk-Silos.

Het aantal onbestelde oproepingskaarten is daarom nog heel hoog volgens haar. Op de brief die OKB heeft geschreven naar minister Noersalim is formeel niet geantwoord. Zij vindt het niet in de haak, dat op de persconferentie, waar de minister bij is, op deze manier omgegaan wordt met wat het OKB heeft aangekaart. 'Ik ben al twintig jaar bezig met de verkiezingen, maar zo rommelig was het nog nooit', zegt Van Dijk-Silos.

Door zwakke kiezerslijsten, wordt de organisatie van de verkiezingen slecht, benadrukt ze. Internationale waarnemers zullen ook naar deze zaken kijken. Ook de fouten op de stembiljetten zijn zorgwekkend. Nu blijkt weer een fout te zijn op stembiljetten van de ressortraad in Wanica

SZF neemt nieuw kantoor in Nieuw-Nickerie in gebruik - Bij bouw rekening gehouden met Covid-19-maatregelen

(Bron foto's: NII)
'SZF wil rennen om goede gezondheidszorg te bieden aan de samenleving'

Binnen afzienbare tijd wordt door het SZF ook een dialysecentrum in Nickerie geopend


Met het openen van een nieuw kantoor in Nieuw-Nickerie van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) is voor SZF-directeur Rick Kromodihardjo een bijzondere mijlpaal gehaald, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) dinsdag 19 mei 2020. 'Wij zijn gegaan van kruipen naar rennen. En dat, omdat wij als SZF willen rennen om een goede gezondheidszorg te bieden aan de samenleving.'

Bij de opening van het nieuwe kantoorgebouw memoreerde Kromodihardjo, dat hij vijf jaar geleden bij een oriƫntatiebezoek aan Nickerie al constateerde, dat er veel werk aan de winkel was. Met het oog op een gedecentraliseerde dienstverlening op maat zou het oude kantoor binnen afzienbare tijd ongeschikt en onacceptabel zijn. Ongeacht het gegeven, dat ook in Nickerie de premie van het grootste deel van de verzekerden wordt betaald door de overheid vereist de regering een waardige behandeling van alle verzekerden.


'Een van de doelstellingen van de regering-Bouterse is, en dat is ook mijn opdracht geweest, dat nergens in Suriname verschil mag zijn in de kwaliteit van het aanbod van de zorg. Het SZF moet overal in Suriname op uniforme wijze gezondheidszorg brengen aan de samenleving. De overweging van minister Elias, toen hij mij de opdracht gaf een nieuw gebouw op te zetten, is dan ook geweest om in Nickerie gezondheidszorg aan te bieden op het niveau van Paramaribo.'

Volgens de SZF-directeur heeft Nickerie in de afgelopen maanden ervaren, dat het zijn organisatie menens is kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg te bieden. 'Wij hebben in portefeuille ongeveer 25.000 personen die in Nickerie wonen, die gezondheidszorg ontvangen vanwege de overheid. De premie en zorgkosten worden betaald door de regering als investering in de zorg in Suriname.'

Ook de Armulov-regeling, waarbij patiƫnten die niet in Suriname kunnen worden behandeld en naar onder meer Colombia gaan, komt voor rekening van de Surinaamse overheid. 'Op dit moment bevinden zich drie Nickeriaanse patiƫnten in Colombia van wie de zorgkosten volledig door de overheid worden betaald.'

Binnen Nickerie alleen worden op maandbasis 36.000 receptregels – dus 36.000 medicamenten – door de overheid vergoed. In het Mungra Medisch Centrum (MMC) komen gemiddeld 800 ligdagen per maand voor rekening van het SZF c.q. de overheid. Iedere maand vinden er ongeveer 390 nieuwe opnames plaats in het MMC. 'De regering streeft naar een gezonde bevolking en daarom investeert zij in een goede gezondheidszorg, zodat wanneer wij met z’n allen gezond zijn, wij effectief kunnen bijdragen aan de opbouw en productiviteit van Nickerie.'

Binnen afzienbare tijd wordt door het SZF ook een dialysecentrum in Nickerie geopend. Het goed geoutilleerde gebouw is reeds af. Het wachten is op de dialysestoelen die als gevolg van de Covid-19-pandemie vertraagd worden geleverd. Kromodihardjo roept in dit kader op tot samenwerking. 

'Wanneer je zo veel verzekerden in portefeuille hebt, moet je wel verticaal integreren in de samenleving. Sommigen zijn de mening toegedaan dat het SZF zich moet houden aan zijn core business: het uitgeven en verstrekken van verzekeringskaarten. De statuten van het SZF schrijven voor, dat het SZF geneeskundige hulp moet brengen naar de samenleving. Dat betekent dat ook vanuit de statuten wordt aangegeven dat wij verder moeten kijken dan onze neus lang is. Onze werkelijke core business is daadwerkelijk de gezondheidszorg te brengen naar de samenleving. Dat doen wij door verticaal te integreren in de samenleving, met onder meer apotheken en dialysecentra.'

Eerder zijn in Nickerie twee SZF-apotheken geopend in de oostelijke en de westelijke polder. 'Men kan tegenwoordig in de eigen woonomgeving medicamenten afhalen. En ook op dat gebied demonstreren wij dat we kunnen samenwerken, trots dat er zich andere apotheken bevinden. Er is ruimte voor co-existentie.'

Om de verzekerden helemaal tegemoet te komen is ook in het kantoor Nickerie een kleine apotheek gevestigd. 'Onze verzekerden zijn reeds gewend geraakt aan het gemak van het zakendoen op het SZF-kantoor en het aanbieden van de recepten op dezelfde locatie.'

Bij de bouw van het nieuwe kantoorpand Nickerie is bewust rekening gehouden met het nieuwe werken. 'De wachthal binnen is vrij klein, maar er is een grote, overdekte, open wachtruimte. Bij de bouw hebben wij namelijk rekening gehouden met de Covid-19-maatregelen. Hoe je het ook wendt of keert, Covid-19 verdwijnt niet meer uit de wereld.'

Het SZF werkt verder hard aan het digitaliseren van haar diensten. De digitalisering heeft ten doel, dat zaken transparant worden gemaakt en verzekerden, maar ook dienstverleners gemakkelijker vanuit hun eigen omgeving zaken kunnen doen met het SZF. Ter begeleiding en bediening van de SZF-cliƫnten in dit proces wordt op zeer korte termijn een dependance van de afdeling Customer Relationship Management opgezet in Nickerie. 'Binnenkort hoeft u dus niet meer naar het kantoor te komen voor uw zaken.'

Pais en vree tussen ministerie van RO en bondsbestuur

(Bron foto: NII)
Minister Dikan en bestuur ABPRO bereiken overeenkomst


De leiding van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) en het bestuur van de Algemene Bond Personeel Regionale Ontwikkeling (ABPRO) zijn dinsdag 19 mei 2020 na een bespreking op het ministerie tot een vergelijk gekomen. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII.

* De bond heeft een lijst met bevorderingsachterstanden van bestuursambtenaren overhandigd aan de minister. De minister heeft toegezegd zo gauw mogelijk daaraan te zullen werken.

* De minister heeft aangedrongen bij de bond om een schriftelijke reactie te geven aan de conceptbeschikking ‘Formaties, Wervingseisen, Benoembaarheid en Bevordering bestuursambtenaren’, voortvloeiende uit het ‘Reglement Loopbaanplanning Bestuursambtenaren (S.B. 2018 no. 38).
De bond heeft toegezegd terstond daaraan te werken.

* De bond heeft aangedrongen op een besluit van het ministerie met betrekking tot een door haar voorgestelde nieuwe loonreeks. De minister heeft in een reactie daarop medegedeeld, dat er reeds een finaal concept gereed ligt, dat hij via de voorzitter, de heer Glenn Swamipersad, zal doen toekomen aan de ABPRO.

* De bond heeft aangedrongen op het reactiveren van het Instituut Bestuursambtenaren Suriname (IBAS). De minister heeft de delegatie ingelicht over verregaande stappen om het IBAS te reactiveren. De Raad van Ministers heeft inmiddels een voorstel van het ministerie goedgekeurd om een consultant daarvoor aan te trekken.

* De bond heeft erop gewezen dat er al geruime tijd wordt gewacht op uitvoering van het plan van het ministerie om te voorzien in uniformkleding voor de bestuursdienst. De minister heeft de delegatie gerustgesteld met de mededeling dat het plan gereed ligt en dat op dit moment alleen het geld ontbreekt.

* Het bestuur van de bond heeft na afstemming met de leden besloten de acties onmiddellijk op te schorten. De bond en het ministerie hebben besloten terug te keren aan de onderhandelingstafel en pakken hun gebruikelijke onderlinge communicatielijnen op.

21-Jarige jongen steekt eigenaar supermarkt neer in Nieuw-Nickerie - Slachtoffer zwaargewond opgenomen in Mungra Medisch Centrum

Verdachte door zijn vader naar de politie gebracht


Het Korps Politie Suriname meldt dinsdag 19 mei 2020, dat een supermarkt eigenaar zaterdagavond is neergestoken in zijn zaak in de Koulenstraat in het district Nickerie. 

De man werd neergestoken door de 21-jarige R.S. nadat zij ruzie kregen met elkaar. Dezelfde avond werd S. door zijn vader naar de politie gebracht. Hij is in verzekering gesteld voor poging tot moord, poging tot doodslag en zware mishandeling.

De supermarkteigenaar is zwaargewond opgenomen in het Mungra Medisch Centrum in Nieuw-Nickerie. Operatief ingrijpen bleek noodzakelijk te zijn.

Het mes waarmee R.S. heeft geztoken is door de politie in beslag genomen.