zaterdag 26 oktober 2019

RO-minister Dikan onder de indruk van Chinese stad Yiwu....

(Bron foto: NII)
'Suriname kan veel leren van Yiwu in de Chinese provincie Zhejiang'


Suriname kan veel leren van de bloeiende stad Yiwu in de Chinese provincie Zhejiang. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO), die sinds woensdag in China is - met districtscommissarissen Armand Jurel (Para) en Mike Nerkust (Paramaribo Noord-Oost) en NDP-Assembleelid Patrick Kensenhuis - is onder de indruk van Yiwu, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 25 oktober 2019.

Hij heeft bij een beleefdheidsbezoek aan burgemeester Duo Jia een uiteenzetting gehad van de geschiedenis en de groei van de stad. Dikan gelooft, dat in Suriname de ontwikkeling van de districten en het binnenland veel meer zou kunnen opschieten door een voorbeeld te nemen bij deze stad. 'Door aan te pakken en samen te werken kan er veel worden bereikt.'....

* Yiwu is een stadsarrondissement met 1.234.000 inwoners in het stadsprefectuur Jinhua in de provincie Zhejiang. Het stadsarrondissement staat bekend om de handel in grondstoffen en zijn vrije markt. In Yiwu staat de Guyuebrug, een brug uit 1213. * (Wikipedia)

Yiwo staat onder meer bekend om de revolutionaire manier waarop kleine en middelgrote ondernemingen zich ontwikkelen met behoud van lokale culturen en tradities. 'Wij herbergen een internationale handelsstad en de grootste markt van deze provincie. Onze markt alleen beslaat een oppervlak van kilometers', aldus Jia over zijn stad.

(Bron foto: Youlin Magazine)

Bijna 80% van de Chinese producten die door Suriname worden geïmporteerd komt uit Jiwu.

Dikan is in China voor een internationale industrie conferentie in Xianning City volgende week. Hij kijkt ook uit naar nieuwe gebieden waarop Suriname en China kunnen samenwerken. Xianning City bevat warmwaterbronnen en produceert een groot aantal producten. De minister heeft de uitnodiging van Liu Fuxing, vice-districtscommissaris van die stad. Liu Fuxing stond in september aan het hoofd van een delegatie die naar Suriname was afgereisd.


Xianning en Paramaribo hebben een hechte samenwerking die door de twee landen wordt gekoesterd. Toch is er nog ruimte om die te versterken. De reeds geïdentificeerde gebieden, waar de twee landen potenties zien om samen te werken, zijn onder meer industrie en op medisch gebied. Minister Dikan denkt dat Suriname ook kan leren van de voorsprong van Xianning City op het gebied van grootschalige landbouw als inkomstenbron, ecotoerisme en industrie.

Momenteel is er al een samenwerking op basis van stedenband tussen Para en Xianning City. In dat kader zijn er in de afgelopen periode al enkele ontwikkelingsprojecten uitgevoerd.

Ministerie van LVV haalt kanalen op bij Weg naar Zee

(Bron foto: NII)
'Ministerie acht het van belang dat deze kanalen op tijd worden opgehaald'


Het Nationaal Informatie Instituut, NII, bericht vrijdag 25 oktober 2019, dat het Sital Singh- en het Bloemfontuyn kanaal in opdracht van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), weer zijn opgehaald. 

'Het ministerie acht het van belang dat deze kanalen op tijd worden opgehaald, zodat hierdoor de productie van de landbouwgewassen in dit gebied kan worden verhoogd. Verder wil zij als voorzorgsmaatregel voorkomen, dat door de harde regenbuien, landbouwgronden in het ressort Kwatta en omgeving onderwater lopen.' 

Aannemer Bociga heeft de opdracht gehad om de kanalen op te halen.

Het geregeld onderhouden van de kanalen in landbouwgebieden is een der taken van het ministerie van LVV. Bij uitbraak van calamiteiten waar wateroverlast een groot probleem vormt, werkt LVV samen met andere ministeries, om zodoende de samenleving te kunnen dienen.

Minister Rabin Parmessar heeft onderhoud van de waterwegen en de controle op de werkzaamheden als prioriteit gesteld en ziet samen met zijn staf en stakeholders erop toe, dat het geregeld plaatsvindt.

Staatsbedrijf NV Grassalco boekt in 2017 ten aanzien van 2016 fors verlies - Toch tevredenheid over resultaat

(Bron foto: Grassalco)
Srd 2.1 miljoen winst in 2017 voor staatsbedrijf - In 2016 winst Srd 49.8 miljoen

25% Van de winst over 2017 afgestaan aan ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen


In het boekjaar 2017 heeft NV Grassalco voor aftrek van de belastingen ruim Srd 2.1 miljoen winst geboekt. Het jaar daarvoor, in 2016, was er nog een winst van Srd 49.8 miljoen, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 26 oktober 2019. 

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 21 oktober heeft goedgekeurd, dat 25% van de winst over 2017 is afgestaan aan het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. De Staat Suriname is de enige aandeelhouder van Grassalco en is tijdens de AvA vertegenwoordigd door NH-minister Sergio Akiemboto. Voor zijn ministerschap gaf Akiemboto leiding aan Grassalco.

Op de vergadering is ook fiat gegeven om een accountantsbedrijf aan te trekken voor de periode 2018-2021. Grassalco is twee jaar geleden begonnen om de achterstand op zijn jaarrekeningen in te lopen. Sindsdien heeft de aandeelhouder de jaarrekeningen van 2013 tot en met 2017 goedgekeurd en bekrachtigd.

In een persbericht zegt Grassalco, dat door de stijging van de internationale goudprijzen in 2017, de inkomsten uit royalty's veel hoger zijn uitgevallen dan in 2016. De winst in Srd liep hoger op, omdat de koers van de Amerikaanse dollar een vlucht nam.

De inkomsten uit de Maripaston goudmijn zijn echter veel lager uitgevallen in 2017 dan het jaar ervoor, omdat er minder goud is geproduceerd. Aan de andere kant toonde de afzet van steenslag een stijging in vergelijking met 2016.

In elk geval zijn de Raad van Commissarissen (RvC), de president-directeur en het management van het bedrijf tevreden met de resultaten in het boekjaar 2017. Natalie Accord-Lui is voorzitter van de RvC en Linus Diko is de president-directeur van het bedrijf.

Ex-minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin ernstig ziek

NDP-kopstuk naar Colombia voor medische behandeling


NDP-kopstuk ex-minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin is ernstig ziek. Dat heeft de politicus zelf via social media laten weten, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 26 oktober 2019.

Twee weken geleden vertrok de ex-bewindsman naar Colombia voor medische behandeling.

'Mensen in Suriname, hartelijk bedankt voor alle ondersteuning die ik krijg. Ik zie de appjes, ik lees ze, ik kan niet allemaal beantwoorden, maar ik ben heel blij. Jullie mogen er verzekerd van zijn dat het me helpt in m'n fight', zegt Lackin in een videofilmpje vanaf zijn ziekbed. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat hij zijn ziekte zal verslaan. 'Thank you for the wonderful support en ik hou ook heel veel van jullie. Thank you very much', besluit de politicus.

Lackin was jarenlang bij diverse aangelegenheden de spreekbuis van NDP-voorzitter Desi Bouterse en de partij voordat Bouterse in 2010 president werd. Na de verkiezingen van mei 2010 werd hij in augustus dat jaar aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken in het eerste kabinet-Bouterse.

Na de verkiezingen van 2015 kwam Lackin niet terug in de regering. Hij werd op het Kabinet van de President aangesteld als coördinator van het milieubeleid. De afgelopen jaren heeft hij Suriname op verschillende grote internationale conferenties over milieuvraagstukken en de klimaatcrisis vertegenwoordigd.

Tijdens zijn ministerschap heeft Lackin zich onder meer ingezet om Suriname beter te integreren in Latijns-Amerika en werd door hem zwaar getrokken aan de Unasur-agenda. Onder zijn leiding herstelde het diplomatiek contact tussen Suriname en Den Haag enigszins, nadat deze bij het aantreden van Bouterse sterk was bekoeld vanwege uitspraken van Maxime Verhagen, de toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken.

Verhagen had daags na de verkiezingsoverwinning van de NDP verklaard, dat Bouterse mocht hij tot president gekozen worden, niet welkom was in Nederland. Die uitspraak schoot Paramaribo in het verkeerde keelgat en de bilaterale betrekkingen met Den Haag werden op ijs gezet. In januari 2013 zette de dooi in toen Lackin bilateraal overleg voerde met zijn toenmalige collega Frans Timmermans. Beide landen stelden daarna weer ambassadeurs aan als diplomatieke vertegenwoordiger in het andere land.

Het Land Curaçao stuur een deurwaarder naar Sehos op dag vonnis in Kort Geding

'De overheid heeft dus gewacht tot na Kort Geding om over te gaan op incasso'



Op de dag van het vonnis, waarin het gerecht stelt dat het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) onvoldoende zwaarwegend belang heeft in haar eis dat het Land haar schulden van 57,5 miljoen gulden kwijtscheldt, omdat er geen concrete dreiging is van incassomaatregelen, heeft het Land een deurwaarder naar de instelling gestuurd. Dat laat het ziekenhuis in een reactie op het deze week uitgesproken vonnis weten, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 26 oktober 2019.

'De overheid heeft dus gewacht tot na het Kort Geding om over te gaan op de incasso van de boven aangegeven vorderingen op Sehos', zo wordt geconcludeerd.

Het Sehos reageert ook op de uitspraak van de rechter, dat er in het Kort Geding geen ruimte is om in te gaan op de vraag of de kwijtschelding gaat over de periode tot het moment waarop het Memorandum of Understanding (MoU) tot stand kwam of ook daarna. Want, zo wordt aangevoerd, ook daarna heeft Sehos door de schuld van het Land schade geleden.

Sehos: 'Het MoU is in september 2013 gesloten, met de gedachte dat het nieuwe ziekenhuis eind 2016 gereed zal zijn. Inmiddels is het drie jaar later en is het nieuwe ziekenhuis nog niet gereed. Sehos is niet verantwoordelijk voor deze vertraging, maar heeft als gevolg daarvan wel schade geleden, bijvoorbeeld vanwege onvermijdbare investeringen die in de periode 2017-2019 zijn gedaan, waar ten tijde van ondertekening van het MoU geen rekening mee is gehouden. (...)'

'Politie Curaçao heeft juist gehandeld in zaak moord op Dayanira Marcela Angelista Eisden'

(Bron foto: Facebook)
'Er is opgetreden volgens het draaiboek'


Direct na de moord op de 25-jarige Dayanira Marcela Angelista Eisden afgelopen dinsdag heeft minister van Justitie Quincy Girigorie een intern onderzoek ingelast om na te gaan of er binnen het korps is gefaald wat betreft de te volgen procedure in zo’n geval. Voorlopige bevindingen wijzen uit dat de politie juist heeft gehandeld. Dat heeft de minister tijdens een persconferentie aangegeven, aldus vandaag, zaterdag 26 oktober 2019, het Antilliaans Dagblad.

Girigorie liet weten, dat binnen het Korps Politie Curaçao (KPC) sinds de crime passionele in Santa Rosa vorig jaar, waarbij een vrouw is overleden, een draaiboek is geïmplementeerd over hoe de politie dient te handelen in een soortgelijk geval.

'De politie werd toen verweten niet voldoende te hebben gedaan om de moord te voorkomen', aldus Girigorie. 'We hebben toen een aantal processen geëvalueerd en zijn met een nieuw draaiboek gekomen.'

In dit draaiboek zijn twee belangrijke stappen opgenomen: er dient meteen naar de verdachte te worden gezocht en zolang de verdachte niet is gevonden, moet het slachtoffer middels Stichting Slachtofferhulp een veilige schuilplaats worden aangeboden. Beide stappen zijn in het geval van het slachtoffer van afgelopen dinsdag genomen, zo garandeert Girigorie.

Waarnemend korpschef Raymond Ellis legde uit. dat de politie op de hoogte was van de bedreigende situatie waarin het slachtoffer verkeerde.

De 23-jarige vrouw werd dinsdag doodgeschoten op haar balkon aan de Ordanansaweg door de vader (46) van haar drie kinderen. Afgelopen weekend was Dayanira al mishandeld en gestoken door haar ex.

Agenten moeten volgens vrouwenorganisaties, verenigd in een Aliansa, beter worden opgeleid om om te gaan met huiselijk geweld en misbruik en mishandeling van vrouwen en kinderen.

Spoedoverleg ministers van Financiën Curaçao en Sint Maarten en gouverneurs

Kwestie rond Hushang Ansary - Ennia lijkt gespreks- onderwerp te zijn


De ministers van Financiën van de monetaire unie Curaçao en Sint Maarten hebben gisteren in Willemstad samen met de gouverneurs van beide landen een urgente vergadering gehad. Over het onderwerp kunnen volgens de Curaçaose minister Kenneth Gijsbertha (MAN) geen mededelingen worden gedaan vanwege het vertrouwelijke karakter ervan, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 26 oktober 2019.

Het ging echter zeer vermoedelijk onder andere over de kwestie rond Hushang Ansary, de Iraans-Amerikaanse eigenaar van Parman International en de lokale verzekeringsmaatschappij Ennia die sinds medio 2018 onder de werking van de noodregeling valt en in verband waarmee Ennia onlangs een aansprakelijkheidsprocedure - een megazaak waar een jaar lang door een groot team intensief aan is gewerkt - aanhangig heeft gemaakt.

En in het verlengde daarvan de omstreden bijeenkomst in Miami van Ansary en interim-president Bob Traa van de Centrale Bank CBCS. Dit blijkt toch niet enkel een ‘kennismakingsontmoeting’, zoals vorige week in een persbericht van de CBCS werd gemeld.



Volgens de Sint Maartense minister van Financiën, Perry Geerlings (United Democrats), had de meeting tot doel ‘informatie te verkrijgen van de aandeelhouder van Ennia’.

Bestuur universiteit vindt acties Werknemers Federatie Universiteit (WFU) onrechtmatig

WFU wil CAO tussen Anton de Kom Universiteit van Suriname en bonden

'Elke actie van de WFU onrechtmatig, omdat WFU geen statuten en geen rechtspersoonlijkheid heeft'


Het Bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, AdeKUS, (BvU) vindt de acties die de Werknemers Federatie Universiteit (WFU) sinds vrijdag voert, onrechtmatig. BvU-voorzitter Eric Jagdew zegt, dat hij alle nodige stappen zal ondernemen om de arbeidsrust te garanderen, nadat hij de minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur heeft geïnformeerd, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 26 oktober 2019.

Het geschil draait om de onderhandelingen om te komen tot een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) tussen de Anton de Kom Universiteit (het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname, Celos, en het Medisch Wetenschappelijk Instituut, MWI) met de respectieve vakbonden. De kwestie speelt al sinds april 2018.

De WFU, onder leiding van Hugo Blanker, heeft gisteren in een brief aan het bestuur laten weten, dat het met onmiddellijke ingang in beraad is en dat vooralsnog het parool 'lijdzaam verzet' wordt gehanteerd. Daarbij zou continue monitoring plaatsvinden vanuit de WFU met desbetreffende besturen van lidorganisaties.

Blanker informeert ook dat de leden donderdag de werkplek vanaf 13.00 uur - waar mogelijk - hebben verlaten, uit protest 'tegen uw ondermijnende en trainerende toepassingen'.



Voor de komende week kondigt Blanker aan, dat de WFU dinsdag met haar lidbonden in een spoed gecombineerde protest algemene ledenvergadering bijeenkomt voor het nemen van een besluit c.q. uitvoeren van vakbondsacties.

Jagdew zegt, dat hij is verrast door de brief van de WFU en de aankondiging van het onmiddellijk beraad.

In een circulaire aan het personeel van de AdeKUS, het MWI en het Celos, wijst Jagdew erop, dat elke actie van de WFU onrechtmatig is, omdat de WFU geen statuten en geen rechtspersoonlijkheid heeft.



'Weet daarom dat elke actie die u naar aanleiding hiervan voert, niet rechtmatig is en niet mag. Wij vragen u daarom niet mee te doen aan deze actie die u oproept om tegen de wet te handelen', schrijft hij in de circulaire die gisteren is uitgegaan. Hij zegt dat de BvU in het verleden verkeerd heeft gehandeld door de WFU uit te nodigen voor onderhandelingen en met ze te onderhandelen. 'Toen wij de fout ontdekten, hebben wij geprobeerd dit te corrigeren.'

WFU-voorzitter Blanker zou op de fout van het BvU zijn gewezen en zou het BvU hem ook de wetten als bijlage hebben gestuurd. Het betreft de Grondwet en de wetten op vakverenigingen en collectieve arbeidsovereenkomst over de onderhandelingen en het aangaan van een CAO.

Jagdew benadrukt dat de WFU geen statuten heeft en dus ook geen rechtspersoon is. In de wetten staat, dat een werkgever alleen mag onderhandelen met een vakvereniging die statuten heeft, rechtspersoonlijkheid heeft en de werkelijke vertegenwoordiger is van de werknemer; en dat de werkgever geen akkoord mag ondertekenen met een vakvereniging die niet voldoet aan die regels.

'In de wet wordt duidelijk gesproken over een overtreding, waarop hechtenis en een boete staat voor degenen die zich niet hieraan houden', stelt Jagdew.

Bergruimte te Abrabroki, Paramaribo, door brand verwoest

Volgens bewoonster op erf waren kinderen kort voor brand in de buurt van de bergruimte


Een bergruimte te Abrabroki, Paramaribo, is vrijdagavond 25 oktober 2019 in vlammen opgegaan. Manschappen van het Korps Brandweer Suriname, die snel ter plaatse waren, konden bij aankomst slechts nablussingswerk verrichten, zo bericht Waterkant.net. De exacte locatie wordt niet vermeld.

Het Command Center kreeg de melding, dat het om een enorme woningbrand ging en panden in gevaar waren.

De brandweer nam het zekere voor het onzekere en rukte zwaar uit naar de locatie. Bij aankomst bleek, dat het ging om een bergruimte op een erf met een woning en de woning noch panden in gevaar waren. De exacte oorzaak van de brand is nog onbekend.

Volgens de bewoonster van de woning op het erf waren er kinderen kort voor de brand in de buurt van de bergruimte. Of de brand door hun is gesticht is onduidelijk.

De politie van Nieuwe Haven is bezig met het onderzoek.


VS verbiedt vluchten naar alle Cubaanse luchthavens behalve Havana

President Trump hoopt inkomstenstroom dollars op eiland in te dammen


De Amerikaanse regering heeft bekendgemaakt, dat vanaf 10 december alle vluchten vanuit de VS naar bestemmingen in Cuba worden verboden, met uitzondering van Havana. De regering van president Donald Trump wil zo de inkomstenstroom aan dollars op het communistische eiland beteugelen en daarmee de druk opvoeren op het Cubaanse bewind. 

Met de nieuwe maatregel worden vluchten naar negen van de tien internationale luchthavens in Cuba afgeschaft. Het betreft zo’n acht vluchten per dag.


Het Amerikaanse ministerie van Transport laat in een mededeling weten. dat de beslissing is genomen op verzoek van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.


Hij wil Cuba economisch treffen omwille van de aanhoudende steun aan het regime van Nicolás Maduro in Venezuela.

De Amerikaanse lowcost maatschappij JetBlue Airways vliegt behalve naar Havana nog op drie andere bestemmingen in Cuba. Het bedrijf zegt dat het zijn 'volledige medewerking verleent' aan de nieuwe regels. 'We werken samen met onze verschillende partners bij de overheid en onze commerciële partners om de volledige impact van deze verandering voor onze klanten en diensten in kaart te brengen', deelt een woordvoerder mee.

Ook American Airlines, dat behalve Havana nog vijf andere bestemmingen in Cuba heeft, zal 'het beleid en de procedures aangaande reizen naar Cuba aanpassen waar nodig'. De beslissing heeft geen impact op chartervluchten.

Er zijn geen buitenlandse vliegmaatschappijen die rechtstreekse vluchten aanbieden tussen de VS en Cuba. Luchtverkeer tussen Cuba en de VS werd pas in 2016 weer mogelijk gemaakt onder president Barack Obama, die in 2015 opnieuw toenadering tot het land zocht. De diplomatieke betrekkingen tussen beide landen lagen toen al stil sinds 1961.


Trumps beslissing om Cuba harder te straffen voor hun steun aan Maduro valt echter in goede aarde bij de Cubaanse Amerikanen in het zuiden van Florida, die een belangrijke groep kiezers vormen voor zijn herverkiezingscampagne in 2020.

In juni deed de regering-Trump ook al cruises, reizen per jacht en educatieve trips naar Cuba in de ban. Ook privé- en bedrijfsvliegtuigen mochten vanaf dat moment al niet meer naar Cuba vliegen.

(Suriname Mirror/CNN/AD/CiberCuba/Twitter)

Costa Rica start campagne om mensen te ontmoedigen selfies te maken met wilde dieren

(Bron foto: AFP)
'We willen voorkomen dat bezoekers dieren voeren, foto's maken en manipuleren'


Costa Rica lanceerde vrijdag 25 oktober 2019 een campagne om bezoekers van het land te ontmoedigen selfies te maken met wilde dieren, kondigde het ministerie van Milieu en Energie aan. 

'We willen voorkomen dat bezoekers dieren voeren, foto's maken en manipuleren', zei de vice-minister Pamela Castillo, terwijl zij de campagne startte.


Veel lokale en buitenlandse toeristen bezoeken de nationale parken van Costa Rica op zoek naar apen, luiaards of toekans. Gegeven dit, werd het Midden-Amerikaanse land het eerste ter wereld dat een nationale campagne lanceerde tegen 'wrede of ongepaste selfies met wilde dieren', zei het ministerie.

Volgens Castillo kan dit selfies makken met dieren 'stress en lijden' veroorzaken bij de dieren en zelfs toeristen in gevaar brengen, wat de campagne motiveerde, genaamd 'Stop animal Selfies' in het Engels, of 'Paren los selfies con animales'.


'De milieu- en toerismesector komen samen om deze praktijk te stoppen en een voorbeeld in de wereld te zijn, motiverend om direct contact en selfies met wilde dieren in gevangenschap of in hun natuurlijke habitat te vermijden wanneer er menselijke manipulatie is', zei het ministerie.

Uit onderzoek van de overheid blijkt, dat ongeveer 40% van de buitenlandse toeristen die Costa Rica bezoeken, de flora en fauna van het land willen ervaren. Meer dan een kwart van het land van Costa Rica wordt beschermd in nationale parken, natuurreservaten en reservaten.

Op de luchthavens en populaire toeristenplaatsen van Costa Rica hebben milieu- en toerisme-autoriteiten knuffeldieren als een schuldvrij alternatief geplaatst.

(Suriname Mirror/The Tico Times/La Republica/RFI/YouTube/Twitter)

Braziliaanse president Bolsonaro schrapt visum eis voor Chinese en Indiase toeristen of zakenmensen

(Bron foto: Twitter)
Beleid Bolsonaro om visumvereisten aantal ontwikkelde landen te verminderen


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei donderdag 24 oktober 2019, dat de Zuid-Amerikaanse natie de eis zal laten vallen dat bezoekende Chinese en Indiase toeristen of zakenmensen visa moeten verkrijgen.

Bolsonaro, een extreem-rechtse politicus, kwam aan het begin van het jaar aan de macht en heeft er een beleid van gemaakt om de visumvereisten van een aantal ontwikkelde landen te verminderen.

Maar de aankondiging, gedaan tijdens een officieel bezoek aan China, is de eerste die hij heeft gemaakt om dat beleid uit te breiden naar de ontwikkelingslanden.


Eerder dit jaar beëindigde de Braziliaanse overheid de visumplicht voor toeristen en zakenmensen uit de Verenigde Staten, Canada, Japan en Australië. Die landen hebben echter op hun beurt hun visumvereisten voor Braziliaanse burgers niet laten vallen.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/VoA News)

Verenigde Naties stuurt waarnemers naar onrustig Chili - Protesten lijken rustiger te worden

(Bron foto: Twitter)
Bevolking eist structurele veranderingen pensioen-, gezondheids- en onderwijssysteem

Bij rellen zeker 18 doden en 600 gewonden en 2.800 personen gearresteerd


In Chili zijn meer dan 400.000 betogers de straat op getrokken, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken. In het algemeen verliepen die marsen en manifestaties vreedzaam en zelfs uitgelaten. De Verenigde Naties sturen ondertussen wel waarnemers naar het land, omdat de ordediensten zich na de rellen eerder deze maand te buiten zouden gegaan zijn aan mensenrechtenschendingen. 



De Chileense bevolking eist structurele veranderingen van het pensioen-, gezondheids- en onderwijssysteem. Ze protesteert tegen de grote ongelijkheid in het land.

Hoewel het sociale protest in Chili vorige week vrijdag nog was ontaard in rellen, neemt de jongste dagen het protest een meer vreedzame vorm aan. Bij die rellen vielen zeker 18 doden en raakten 600 personen gewond. De ordediensten arresteerden ook 2.800 personen.

Eind vorige week was er veel aandacht voor de branden, relletjes, plunderingen en confrontaties van betogers met de ordediensten, maar intussen is de aandacht verschoven naar de beschuldigingen van mensenrechtenschendingen tegen militairen en gendarmes. Het Nationaal Instituut voor de Mensenrechten in Chili is tot dusver al 67 juridische procedures gestart. Het gaat om 5 klachten voor doodslag en 12 voor seksueel geweld dat vermoedelijk door militairen of gendarmes is gepleegd sinds de aanvang van het protest in Chili.


In een land dat pas dertig jaar geleden het hoofdstuk van de militaire dictatuur heeft afgesloten, is de gevoeligheid voor het optreden van de ordediensten groot. Er wordt nu nog steeds gerechtigheid geëist voor de gevangenen en vermisten uit de periode van 1973 tot 1990.


De regering van de Chileense president Sebastián Piñera is er daarom voor beducht om vereenzelvigd te worden met de repressie uit dat tijdperk. Na verschillende beschuldigingen, en nadat een lange reeks video’s van buitensporig geweld van de ordediensten waren opgedoken op social media, vroeg de regering-Piñera daarom inmiddels aan de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN om een waarnemersmissie te sturen.

De Hoge Commissaris van de VN, de Chileense oud-presidente Michelle Bachelet, Piñera’s vroegere politieke rivaal, kondigde daarop via Twitter aan. dat ze een missie zou sturen om de mogelijke schendingen te onderzoeken van basisvrijheden tijdens de grootschalige protesten.


Maandag zou de missie aankomen in het land. Volgens Bachelet op Twitter uitten zowel de regering als verschillende parlementsleden de wens om de missie te sturen.

(Suriname Mirror/Belga/Twitter)

Tijdsverschil tussen Suriname en Nederland weer vier uur door wintertijd

Klok in Nederland in nacht zaterdag 26 op zondag 27 oktober weer om 03:00 uur een uur teruggedraaid


Er is nog geen besluit genomen over het wel of niet afschaffen van de zomer- of wintertijd binnen de Europese Unie, dus wordt de klok komende nacht - van zaterdag 26 op zondag 27 oktober 2019 - in Nederland om 03:00 uur een uur teruggedraaid. Daardoor is het tijdsverschil tussen Suriname en Nederland weer vier uur. 

De wintertijd geldt nu nog voor heel de Europese Unie, al had de Europese Commissie eigenlijk al van het systeem van zomer- en wintertijd af gewild. De lidstaten zagen zo'n snelle afschaffing niet zitten en besloten dat het voor 2021 niet gebeurt.

In het voorstel van de commissie mag ieder EU-land zelf kiezen voor permanente zomer- of wintertijd. Het Nederlandse kabinet weegt de voor- en nadelen nog af en wil 'zoveel mogelijk' dezelfde tijd aanhouden als buurlanden.

Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwden deskundigen vorig jaar voor meer winterdepressies en een hogere kans op kanker en hart- en vaatziekten bij een permanente zomertijd. Tien van de elf experts vonden dat Nederland het Engelse GMT zou moeten aanhouden. Geografisch ligt Nederland namelijk in dezelfde tijdszone als Londen.

Nederland kende overigens eerder zijn eigen tijdszone: Amsterdamse Tijd. Tussen 1909 en 1940 liep de tijd hier 20 minuten voor op de tijd in Londen.

(Suriname Mirror)