donderdag 22 augustus 2019

Ook Boliviaans regenwoud staat in brand - Een Boeing SuperTanker 747 blusvliegtuig uit VS moet redding brengen

Al meer dan 650.000 hectare tropisch bos verbrand


Boliviaanse brandweerlieden proberen nog steeds bosbranden te blussen die al meer dan 650.000 hectare tropisch bos hebben verbrand, ongeveer de grootte van de Amerikaanse staat Delaware, zeiden ambtenaren donderdag 22 augustus 2019.

Ambtenaren zeiden dat ze in afwachting waren van de komst van een Boeing SuperTanker 747 blusvliegtuig.



Militaire opnames tonen enorme stukken tropisch bos in de buurt van de grens van Bolivia met Paraguay en Brazilië.

'Wij geloven dat we met dit vliegtuig het vuur kunnen blussen', zei minister van Defensie Javier Zavaleta. President Evo Morales tweette, dat het vliegtuig onderweg was en een link naar Flightradar bevatte met een SuperTanker die vanuit Sacramento in de Verenigde Staten vliegt.


Duizenden bosbranden decimeren ook de Braziliaanse Amazone, 's werelds grootste regenwoud. De branden zijn dit jaar bijna verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode in 2018, wat wereldwijde verontwaardiging oproept.


Hoewel branden in deze tijd van het jaar regelmatig en natuurlijk voorkomen, beschuldigden milieuactivisten boeren die het bos in brand stekn om het land te ruimen voor grasland van de sterke stijging in Brazilië.

Autoriteiten in Bolivia zeiden dat ze nog steeds probeerden de oorzaak van de branden te achterhalen. Lokale politici in de provincie Santa Cruz gaven boeren de schuld en vroegen de federale overheid om onderzoek te doen.


Boliviaanse boeren in de afgelegen regio moesten in sommige gevallen voor zichzelf opkomen voor de oprukkende vlammen. Ludwig Weder, die waterbuffels houdt in de kleine gemeenschap van Taperas in de provincie Santa Cruz, vertelde persbureau Reuters, dat hij zijn leven had gewaagd om zijn vee te redden. 'We zagen vlammen op de top van de berg en toen kwam het vuur op ons af en we hadden geen tijd om ze vast te binden of iets anders. omdat we alleen waren', zei Weder.

Boliviaanse functionarissen hebben ook het naburige Paraguay en Brazilië opgeroepen om te helpen met de brandbestrijding. Bolivia is een van de armste landen op het westelijk halfrond, maar ook een van de rijksten qua biodiversiteit. De uitgestrekte bossen van het Amazonegebied worden door wetenschappers algemeen gezien als een buffer tegen klimaatverandering. De provincie Santa Cruz, waar het bos in brand staat, is een kritiek gebied voor landbouw en veeteelt.


(Suriname Mirror/Reuters/Los Tiempos/Twitter)

Waar rook is, was vuur: Reisbureau Paramaribo Travel Centre doet aangifte wegens oplichting tegen artiest Booster

(Bron foto: Facebook)
Artiest betaalt niet voor 10 tickets Paramaribo – Amsterdam vv


Reisbureau Paramaribo Travel Centre, dat onlangs in het nieuws was vanwege een ticketschuld die artiesten uit Suriname bij haar zouden hebben, ziet zich genoodzaakt om aangifte wegens oplichting te doen tegen de Surinaamse artiest Booster. Het reisbureau meldt in een verklaring, dat de artiest verzuimd heeft te betalen voor 10 tickets Paramaribo – Amsterdam vv. Dit meldt Waterkant.net donderdag 22 augustus 2019.

Booster zou deze tickets op afbetaling bij het reisbureau hebben gekocht vanwege een tour die hij met leden van zijn band (The Message Band) in Nederland heeft gedaan.

In de afgelopen dagen heeft Paramaribo Travel Centre verwoede pogingen ondernomen om met Booster tot een betaalregeling te komen, voor de 10 tickets die hij bij het bedrijf aanschafte zegt het bedrijf.

'Na alle onderhandelingspogingen te hebben uitgeput, ziet Paramaribo Travel Centre zich nu genoodzaakt om aangifte wegens oplichting te doen bij de autoriteiten in Nederland en Suriname', aldus het reisbureau in een uitgegeven verklaring.

Booster en zijn band zouden donderdag 22 augustus terugkeren naar Suriname met die tickets. Het is nu nog niet duidelijk of ze inderdaad de reis hebben gemaakt.

Mexico bezorgd over onbeperkt vasthouden van minderjarige migranten in VS

(Bron foto: The Hill)
VS wil minderjarigen voor de volledige duur van hun asielprocedure vasthouden


Mexico is bezorgd over de plannen van de Amerikaanse regering om in de toekomst ook de minderjarige kinderen van gezinnen die illegaal de Verenigde Staten zijn binnengekomen, voor de volledige duur van hun asielprocedure vast te houden. Dat zou betekenen dat kinderen en jongeren voor onbeperkte tijd in de detentiecentra belanden, aldus de Mexicaanse regering. 

Mexico zal getroffen landgenoten consulaire bijstand geven en de leefomstandigheden in de detentiecentra in de gaten houden, luidt het. Bovendien wordt bekeken of er gerechtelijke stappen mogelijk zijn tegen de nieuwe regeling.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid wordt die binnen twee maanden van kracht.

Tot nog toe konden kinderen maximaal 20 dagen vastgehouden worden in de Amerikaanse detentiecentra, volwassenen kunnen voor onbepaalde tijd worden vastgezet.

Minister van Binnenlandse Veiligheid Kevin McAleenan stelde woensdag, dat de nieuwe regeling ook als afschrikking moet dienen, om de toestroom van migranten aan de zuidelijke grens van de VS aan banden te leggen.


De verwachting is dat er ook in de VS klachten komen tegen de nieuwe maatregel. Dat kinderen nu na uiterlijk 20 dagen moeten worden vrijgelaten, is de Amerikaanse regering al langer een doorn in het oog.


McAleenan onderstreepte woensdag dat de 'drijfveer' van de Amerikaanse autoriteiten geenszins is om gezinnen lang in gevangenschap te houden. Volgens hem kunnen de asielprocedures gemiddeld in goed twee maanden worden afgehandeld. De nieuwe regeling maakt het mogelijk om alle kinderen in hechtenis van de VS 'waardig' en 'respectvol' te behandelen, aldus de minister.

(Suriname Mirror/Belga/The Hill/Twitter)

Colombiaan filmt 550 vrouwen onder hun rokjes in Madrid, Spanje

53-Jarige man verbergt een mobiele telefoon in het voorvak van zijn rugzak


In Spanje is een man opgepakt die in stiekem honderden vrouwen onder hun rok had gefilmd. De 53-jarige man uit Colombia verborg een mobiele telefoon in het voorvak van zijn rugzak en hield die laag zodat hij opnames kon maken. Hij ging daarmee vrijwel dagelijks op pad en maakte veel beelden in het metrostelsel van Madrid. 

Hij werd op heterdaad betrapt. Hier ziet u opnames van de Spaanse politie van hoe de man te werk ging en zijn arrestatie in de metro:



De politie kwam erachter dat hij in een jaar tijd meer dan 550 vrouwen had gefilmd en zeker 280 video's had geplaatst op pornosites. Ook bewerkte hij de beelden, plaatste hij er muziek onder en vertraagde hij video's zodat bepaalde delen beter te zien waren.

De man stapte het meest af op vrouwen in minirokjes en korte jurkjes. Af en toe sprak hij ook slachtoffers aan zodat hij dichter bij hen kon komen.


In Spanje wordt het maken van deze zogenoemde 'upskirt-video's' gezien als een seksueel misdrijf waar een celstraf op staat. De politie gaat er niet van uit dat de man geld wilde verdienen aan de video's, maar denkt dat hij werd gedreven door seksuele lusten.

(Suriname Mirror/El Mundo/NOS/ABC.es/Twitter)

Coalitie van 11 mensenrechtenorganisaties roept op tot VN-onderzoekscommissie in Venezuela

'Hoog tijd voor VN-onderzoek dat zich richt op slachtoffers enorme mensenrechtencrisis Venezuela'



Een coalitie van elf Venezolaanse en internationale mensenrechtenorganisaties roept vandaag, donderdag 22 augustus 2019, de VN-mensenrechtenraad op een onderzoekscommissie in te stellen naar mensenrechtenschendingen in Venezuela. 

Volgens de organisatie moeten slachtoffers zo snel mogelijk gerechtigheid krijgen. Erika Guevara-Rosa, directeur Amnesty Noord en Latijns-Amerika: ‘Het is hoog tijd dat er een VN-onderzoek komt dat zich richt op slachtoffers van de enorme mensenrechtencrisis in Venezuela, die alleen maar erger wordt. Miljoenen mensen ontvluchten het land, er is geen tijd te verliezen.’



Een VN-onderzoekscommissie kan een cruciale rol spelen in het zorgen voor gerechtigheid, het bovenhalen van de waarheid en het krijgen van compensatie voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Venezuela. Deze kan bovendien een afschrikwekkend effect hebben en zo nieuwe schendingen voorkomen.

De coalitie bestaat uit organisaties die al jaren onderzoek doen naar de crisissituatie in Venezuela: Acción Solidaria, Amnesty International, Centro Derechos Humanos – Universidad Católica Andrés Bello, CEPAZ, Civilis Derechos Humanos, COFAVIC, Espacio Público, Global Centre for the Responsibility to Protect, Human Rights Watch, International Commission of Jurists en PROVEA.

Gedetineerden goedkope arbeidskrachten voor overheidsdiensten

(Bron foto: Jason Leysner/de Ware Tijd)
Ze schilderen onder meer straatmeubilair in het stadscentrum


Gedetineerden werken aan de verfraaiing en schoonmaak in Paramaribo. Ze schilderen onder meer straatmeubilair in het stadscentrum, zoals in de Klipstenenstraat. Regillio Blijd, hoofd van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA), zegt vandaag, donderdag 22 augustus 2019, in de Ware Tijd dat de groep recentelijk speciaal is ingezet voor een schoonmaakactie. Dit gebeurt in samenwerking met districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost. 

Ook in Commewijne zijn gedetineerden actief. Blijd zegt dat er al meer dan twee jaar een project loopt voor gevangenen in verband met hun terugkeer in de samenleving. Instanties zoals ministeries worden bijgestaan.

De komende dagen wordt de groep ingezet bij werkzaamheden bij en aan scholen en politiestations. Recentelijk hebben gedetineerden de riolering aan de Van Idsingastraat opgehaald.

KPA-voorlichter Wendel Pinas vertelt, dat in 2017 gevangenen hebben geholpen bij de renovatie en het herstel van daken van scholen die getroffen waren door hevige rukwinden. Sindsdien zijn ze steeds vaker betrokken bij werkzaamheden buiten de strafinrichtingen. Niet elk gedetineerde kan worden ingezet bij werkzaamheden buiten de gevangenismuur. Ze worden streng geselecteerd, onder meer in verband met vluchtgevaar en veiligheid voor de burgers.

De voorlichter beaamt dat het wel eens is voorgekomen dat een gedetineerde die moest werken een vluchtpoging heeft gewaagd. Bij het 'buiten werken' staan gedetineerden onder toezicht van penitentiaire ambtenaren. 'Sommigen zal je zien, maar anderen weer niet, maar ze houden allemaal toezicht', aldus Pinas.

Regen brengt nauwelijks verlichting bij bosbranden Amazone regenwoud Brazilië

Brazilië kampt met recordaantal van 75.000 bosbranden waarvan bijna 40.000 in de Amazone

(Bron foto: Facebook)

President Bolsonaro beschuldigt ngo’s ervan bosbranden in het Amazonegebied te hebben gesticht...


Brazilië kampt met een recordaantal bosbranden. In totaal gaat het om 75.000 branden, waarvan bijna 40.000 in de Amazone. Van het weer hoeven de brandweerlieden niet veel te verwachten. Het regent wel, maar niet voldoende. Dat komt de regering van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro niet best uit. De druk wordt steeds groter om het vuur te bestrijden, maar Bolsonaro klaagt dat hij daar de middelen niet voor heeft. 


Vooral het midden van Brazilië heeft te maken met bosbranden. In de deelstaten Mato Grosso en Rondônia zijn verschillende brandhaarden vanuit de ruimte zichtbaar en op satellietbeelden is boven het hele gebied een grote waas zichtbaar. In het gebied is het slechts een paar graden warmer dan normaal, dus dat is niet heel uitzonderlijk.


Er zijn wel buien, maar deze trekken over de noordelijke delen van het land en ook in de kustgebieden is kans op enkele buien. De droogte houdt in het midden van het land nog even aan.

Zondag kunnen in het noorden van Mato Grosso en in Rondônia een paar lokale buien ontstaan. Maandag neemt het aantal buien vooral in Rondônia toe en worden deze ook iets steviger. Pas dan kunnen de buien een verschil maken, denkt Weeronline.


Door het lokale karakter van de buien zullen veel brandhaarden niet verdwijnen en het vooruitzicht voor de rest van de week laat voor de getroffen gebieden vaak droog weer zien. 'Iedereen geeft ons de schuld van de branden, maar de Amazone is groter dan Europa. Hoe moeten we die gaan blussen', vroeg Bolsonaro zich donderdag af tijdens een op Facebook live uitgezonden speech.

Hij wees daarbij tevens op het terugtrekken van twee belangrijke geldschieters Duitsland en Noorwegen uit het fonds ter bescherming van het Amazonegebied.

Bolsonaro beschuldigt niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) ervan bosbranden in het Amazonegebied te hebben gesticht. Dat zouden ze volgens de president hebben gedaan nadat de Braziliaanse regering de financiële steun aan de ngo’s had ingetrokken.


De president noemde de organisaties niet bij naam en leverde ook geen bewijs voor zijn beschuldiging. Volgens Bolsonaro werkt Brazilië er hard aan om alle branden onder controle te krijgen.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) ‘betreurt’ de nieuwe poging van president Bolsonaro om het legitieme debat over de noodzaak het Amazonegebied te beschermen, te verstoren. 'Zijn verklaring dat ngo’s achter de bosbranden zouden zitten vanwege een vermeende verlaging van financiële middelen, vindt geen grond in de feiten’, aldus het WWF in een verklaring.

(Suriname Mirror/Weeronline/AD/Twitter)

Mannenkoor Maranatha Suriname treedt op met Groot Mannenkoor Zwolle in Zwolle

In november 1980 heeft het GMZ Suriname bezocht



Het Groot Mannenkoor Zwolle (GMZ) verzorgt vrijdagavond 30 augustus een concert in wijkcentrum De Bolder in de Aa-landen. Het Groot Mannenkoor Zwolle presenteert deze keer een bijzonder concert samen met het Mannenkoor Maranatha Suriname en het Mannenkoor Maranatha Nederland, zo bericht de Swollenaer vandaag, donderdag 22 augustus 2019.

De Zwolse zangers vieren deze avond dat ze al ruim veertig jaar vriendschapsbanden met hun zangvrienden in Paramaribo onderhouden. De banden die het GMZ met Maranatha Surina heeft, dateren vanaf 1979. In november 1980 heeft het GMZ Suriname bezocht. Daaruit zijn vriendschappen en warme banden ontstaan.

Journalist Jan Kraaijer - overleden in juli 1982, 50 jaar jong - deed destijds voor de Zwolse Courant, nu De Stentor (stadsredactie), dagelijks vanuit Hotel Krasnapolsky in Paramaribo verslag van het verblijf van het  Groot Mannenkoor Zwolle in Suriname:



Het GMZ brengt een aantal koorwerken uit onder meer beroemde films als Titanic en The Godfather, maar ook The Beatles, ten gehore. De Maranatha mannenkoren brengen koorwerken uit hun eigen bekende Surinaamse repertoire ten gehore.

Het GMZ staat onder leiding van dirigent Hennie Ramaekers uit Maastricht. Onder zijn leiding heeft het koor de afgelopen jaren enorme progressie gemaakt. Jeroen Hulshof begeleidt het koor op piano. Mannenkoor Maranatha Suriname staat onder leiding van dirigent Lucien Cairoen en Mannenkoor Maranatha Suriname staat onder leiding van dirigent Paul Menig.

Het concert begint om 19.30 uur; de zaal is vanaf 19.00 uur open. De entree bedraagt 15 euro, inclusief gratis pauzedrankje koffie of thee. Kaarten zijn verkrijgbaar via de leden, via info@grootmannenkoorzwolle.nl of ’s avonds aan de kassa. Wijkcentrum De Bolder is gevestigd aan de Dobbe 29. Informatie over het Groot Mannenkoor Zwolle is te vinden op de website www.grootmannenkoorzwolle.nl of op Facebook https://www.facebook.com/grootmannenkoorzwolle.nl.

VS levert al 35 jaar in gevangenis zittende Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh (73) niet uit

Verzoek afgewezen, omdat Singh op moment van arrestatie vijf jaar niet meer in Nederland woonde

Singh mogelijk onterecht veroordeeld in 1986 veroordeeld voor de huurmoord op zijn vrouw en dochter


De Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh, die al 35 jaar vastzit in de Verenigde Staten, mag niet terug naar Nederland. Dat meldt de NOS vandaag, donderdag 22 augustus 2019. De nu 73-jarige Singh werd in 1984 gearresteerd. Zijn verzoek is afgewezen, omdat hij op het moment van arrestatie al vijf jaar niet meer in Nederland woonde. 

De termijn van vijf jaar is naast het hebben van de Nederlandse nationaliteit een voorwaarde om overgeplaatst te mogen worden.

 De advocaat van Singh, Rachel Imamkhan, had bij het ministerie van Justitie een aanvraag voor overplaatsing gedaan. Zij vindt de afwijzing vreemd, omdat minister Grapperhaus zich wel inzet om de Brabantse ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven terug te halen naar Nederland. Die zit vast in Thailand en ook hij woonde op het moment van zijn arrestatie al vijf jaar niet meer in Nederland.

Singh schreef de afgelopen jaren meerdere brieven aan de minister van Justitie. De situatie ligt zeer gevoelig, omdat Singh mogelijk onterecht is veroordeeld. De man werd in 1986 veroordeeld voor de huurmoord op zijn vrouw en dochter, maar er gaan veel geluiden op dat hij niks met deze moorden te maken had.

Opmerkelijk is onder meer, dat de broer en de weduwe van een van de vermoedelijke daders een verklaring hebben ondertekend waarin staat dat Singh onschuldig is. Ook bleek de aanklager in de zaak achteraf corrupt te zijn. Daarnaast rust de strafzaak op de verklaring van een verslaafde die geld kreeg van de openbaar aanklager voor zijn bekentenis. De kroongetuige wilde zijn verklaring intrekken, maar overleed voordat dat officieel kon worden bekrachtigd.

Singh heeft veel familie in Nederland, die hem graag naar Nederland haalt. Zijn zus Sieta zet zich al jaren in voor zijn vrijlating, onder meer door geld op te halen voor zijn zaak.

Curaçao: Advocaat Chester Peterson van afgezette bestuursleden van ACU geeft CBCS-top nog een laatste kans.

Advocaat beweert dat CBCS met Raad van Toezicht van de spaar- en kredietcoöperatie optrekt


Advocaat Chester Peterson van de vorige maand afgezette bestuursleden van ACU dreigt de Centrale Bank CBCS met een gang naar het Openbaar Ministerie (OM) en geeft de CBCS-top nog een laatste kans. Dat blijkt uit een brief van de raadsman aan CBCS-president Bob Traa en directeur-secretaris Leila Matroos-Lasten, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 22 augustus 2019.

De CBCS-functionarissen die Peterson eerder formeel lieten weten dat hij niet wordt beschouwd als de gemachtigde namens ACU, financieel-economisch directeur José Jardim en adjunct-directeur toezicht Shelwyn Salesia, worden dit keer wel ingekopieerd. Ook president-commissaris Etienne Ys krijgt een afschrift.

Namens de (ex-)bestuursleden, onder aanvoering van voormalig ACU-voorzitter Angelo Davelaar, beticht de advocaat de CBCS ervan samen met de Raad van Toezicht (RvT) van de spaar- en kredietcoöperatie op te trekken. De RvT, die het bestuur geen decharge wilde verlenen voor 2018, is verantwoordelijk voor het feit dat de bestuursleden door de algemene ledenvergadering aan de kant zijn gezet.

Aan de directie van de Centrale Bank schrijft Peterson dat men zich goed moet realiseren - ‘en dit is de essentie van deze brief’ - dat de Landsverordening toezicht bank- en kredietwezen het handelen in strijd met enig voorschrift strafbaar stelt met gevangenisstraf.

Curaçao: 'Isla-raffinaderij betaalt wel degelijk de maandelijkse lease van 2,9 miljoen gulden aan RdK'

Volgens Isla gaat het in feite eigenlijk meer om een dispuut tussen RdK en Isla


'In tegenstelling tot wat in de Staten door Refineria di Kòrsou (RdK) wordt beweerd, betaalt de Isla-raffinaderij wel degelijk de maandelijkse lease van 2,9 miljoen gulden aan RdK.' Dat stelt de directie van de Isla in een intern memo aan het personeel, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 22 augustus 2019.

Wat door Refineria di Kòrsou (RdK) een schuld van de raffinaderij wordt genoemd, is volgens Isla in feite eigenlijk meer een dispuut tussen RdK en Isla. Volgens de Isla-directie hebben RdK (als eigenaar van Boo/Cuoc/Cru) en Isla afgelopen vrijdag juist hierover vergaderd ‘om een afspraak te maken die fair zou zijn voor beide partijen’.

In het memo legt de directie ‘het dispuut tussen Isla en RdK’ uit. Deze heeft volgens de raffinaderij drie componenten. 'Het contract op dit moment tussen Isla en Boo/Cuoc/Cru is niet evenwichtig. Wanneer Isla haar afspraken niet nakomt, kunnen Boo/Cuoc/Cru bij het Gerecht hun gelijk halen. Isla moet zich echter tot de arbitrage op internationaal niveau wenden om haar gelijk te halen. Het is bijvoorbeeld hierdoor dat Boo/Cuoc/Cru Isla nooit de 18 miljoen gulden hebben betaald waar Isla recht op heeft, omdat Boo/Cuoc/Cru niet hebben geleverd.'

Curaçao - Nieuwe president-directeur Bob Traa van CBCS: 'Praat met Nederland en win het vertrouwen'

'De aanwijzing in één keer erdoorheen jagen is gevaarlijk’

'Het is niet correct te stellen dat Curaçao helemaal niets doet'


Het is volgens de nieuwe president-directeur Bob Traa van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten, CBCS, dan wel conform de rijkswet, maar niet in het belang van de Curaçaose economie. Praat met Nederland en win het vertrouwen, is zijn advies, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 22 augustus 2019. Wat betreft het begrotingsbeleid ‘dient rekening te worden gehouden met het tempo van de uitvoering van maatregelen’. '' Immers, een te sterke aanpassing van het begrotingsbeleid in korte tijd zou de economische activiteit extra kunnen vertragen.'



Traa was gistermiddag spreker tijdens de jaarlijks lunch van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao. 'Het is niet correct te stellen dat Curaçao helemaal niets doet. Ga de discussie met Nederland aan. Het is van belang Nederland vertrouwen te geven. Ik heb de indruk dat Nederland te weinig het vertrouwen heeft dat het Curaçao ook menens is en dat het eiland zich echt wil committen.'

Curaçao moet volgens Traa haar huiswerk doen en met een ‘meerjarig gekwantificeerd onderbouwd en goed dichtgetimmerd plan’ komen. Dan heeft hij er alle vertrouwen in dat het moet lukken om gehoor te krijgen. Dat is nodig, omdat de aanwijzing van de Rijksministerraad (RMR), gegeven op advies van het College financieel toezicht (Cft), een ‘snelheidsbegrenzer’ vereist.

'Als we het begrotingsbeleid te snel doorvoeren, dan kan de economie nog meer krimpen - valt de motor uit - en kan de schuldquote zelfs verder stijgen.'

Het advies van Traa is niet meer dan 2 procent bruto binnenlands product (bbp) per jaar op de begroting om te buigen. Maar, er moet méér gebeuren, zei de president-directeur in zijn eerste publieke optreden, waarbij hij de aanwezigen in het Atrium van Renaissance Resort ‘prikkelde’ met zijn diagnose van en mogelijke oplossingen voor de huidige economische situatie waarin Curaçao verkeert. Daarbij stond Traa uitvoerig stil bij de productiviteit.


Mobiele pompen bij pompgemaal Wageningen in werking gesteld

(Bron foto:NII)
Afvoer van water uit verschillende loosleidingen van arealen te Wageningen moet vlotter gaan


De afvoer van water uit de verschillende loosleidingen van arealen te Wageningen moet nu vlotter gaan verlopen, door het in werking stellen van de mobiele pompen bij het Pompgemaal Wageningen. Deze pomp met een capaciteit van 4.000 m3 per uur, wordt sinds gistermorgen door het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) ingezet om water vanuit het afvoerkanaal in het aanvoerkanaal te pompen, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, donderdag 22 augustus 2019.

De afgelopen weken werd als gevolg van de zware regenval zo'n 3.000 hectare areaal bedreigd door een hoge waterstand in het afvoerkanaal. Deze situatie baarde vele boeren zorgen, omdat zij vreesden dat hun arealen hierdoor weer onder water konden lopen. Met deze ingreep wordt thans geprobeerd, indien het droog blijft, het waterpeil in het afvoerkanaal binnen korte tijd met zeker 30 centimeter omlaag te brengen. Dit zal indien de zware regenbuien aanhouden, weliswaar iets langer kunnen duren.

Tegelijkertijd wordt het kostbare regenwater het aanvoerkanaal ingepompt, zodat ook bij een eventueel toekomstige aanhoudende droogte er meer water ter beschikking is voor de arealen in de Middenstandspolder en Wageningen.

De minister van LVV, Rabin Parmessar, doet er alles aan om de sector te ondersteunen in het verhogen van de productiecijfers. De minister geeft aan, dat de rijstsector voor de regering van grote importantie is en hij zich namens het staatshoofd bijzonder zal inzetten. Hij hoopt dat met deze ingreep de productie kan worden gered en kijkt uit naar de in werking treden van de nieuwe pompen.

PALU-parlementariër Cleon Gonsalves Jardin de Ponte lucht zijn hart - Politicus verlaat de politiek

'Kijk goed welke partij iets kan betekenen voor het district'

- 'Als politicus in de oppositie kan ik niet veel doen'
- 'Ik wil het district buiten de politiek de naam teruggeven van melk en honing'


PALU-parlementariër Cleon Gonsalves Jardin de Ponte blijft bij zijn besluit om niet terug te keren in de politiek. Hij is er namelijk zwaar in teleurgesteld. 'Ik weet dat mensen zullen zeggen, ‘yu libi yu jas en das go weri bakadan krosi, maar er zijn heel veel dingen die mij bewegen tot anders', zegt hij vandaag, donderdag 22 augustus 2019, in de Ware Tijd. 

Gonsalves Jardin de Ponte vindt wel dat PALU de zetel in district Coronie moet verdedigen. Hij zegt dat andere personen bereid zijn het politiek werk in het district te trekken. 'Coronie is een grote familie. We moeten niet laat zijn voor later. Kijk goed welke partij iets kan betekenen voor het district', adviseert hij.

De politicus zegt zijn teleurstelling minimaal twee keer in het parlement kenbaar te hebben gemaakt en ook recent bij de opening van het PALU-centrum in zijn district. 'Ik denk dat mijn voorzitter het heeft gehoord. Yesi no abi tapun.' De parlementariër maakt duidelijk dat hij op een andere manier zijn bijdrage wil leveren. 'Als politicus in de oppositie kan ik niet veel doen.'

Hij legt uit dat zaken die hij vanuit de oppositie aankaart in De Nationale Assemblee niet gerealiseerd worden. Hij neemt het de regering kwalijk, dat achteraf blijkt dat het gebied dat bouwrijp is gemaakt om aan woningbouw te doen, al is toegewezen in grondhuur. Verder is hij er boos over dat de verlichting bij Coppenamepunt het niet doet. Ook spreekt hij zich uit over de aanvoer van zoet water naar de kust en dat kanalen worden opgehaald pas als regeringsdelegaties het district aandoen.

Gonsalves Jardin de Ponte mist de samenwerking in zijn district. 'Coronie heeft trekkers nodig. Ik wil tastbaar bezig zijn. Ik wil het district buiten de politiek de naam teruggeven van melk en honing.' Hij zegt dat de landbouw in zijn district in de lift is. 'Onze kokosolie is wereldwijd uniek en wordt medicinaal gebruikt. Als je denkt aan Coronie denk je aan kokos. Met weinig moeite groeit het vanzelf.'

Volgens hem moet de Coroniaan terug naar de agrarische sector. Hij ziet daarin een taak weggelegd voor de centrale overheid. Hij geeft aan dat momenteel het overgrote deel van de Coronianen in overheidsdienst is, maar dat het ook daar niet goed gaat. 'Het lijkt alsof wie niet deugt een hogere plek krijgt binnen de overheid.' De politicus merkt op dat de Coroniaan teveel financieel afhankelijk is van anderen. 'Dit is wat de politiek voor ons heeft achtergelaten.'

Drie gewapende mannen overvallen bewakingsbedrijf te Paramaribo - Vier verdachten snel in kraag gevat

(Bron foto: Waterkant.net/Korps Politie Suriname)
Een van de vier aangehouden verdachten is werkzaam bij het bedrijf in leidinggevende functie


De politie van het bureau Centrum kreeg zaterdagavond 10 augustus de melding, dat drie gewapende mannen een beroving gepleegd hadden bij een bewakingsbedrijf gevestigd te Paramaribo. Drie personeelsleden waren in het gebouw toen zij overvallen en gekneveld werden. De overvallers maakten een dienstwapen en een groot geldbedrag in vreemde valuta buit. Het geld was in een kluis bewaard. Dit meldt het Korps Politie Suriname.

Na onderzoek hebben rechercheurs van de afdeling Kapitale Delicten van het politiekorps op dinsdagmiddag 20 augustus drie mannen en een vrouw opgespoord en aangehouden. De verdachten zijn Romario, C. (27), zijn wederhelft Lucienne-Sara J. (27), Aniel, C. (33) en Safiero, T. (25).

Het gaat in deze om een zogenaamde inside job. Uit het voorlopig onderzoek is naar voren gekomen, dat de verdachten met het gestolen geld hoogstwaarschijnlijk verschillende kostbare spullen zoals auto’s en elektronische apparaten aangeschaft hebben. Een deel van deze spullen zijn hangende het onderzoek in beslag genomen alsook een som geld.

De genoemde verdachten zijn na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Het dienst vuistvuurwapen dat weggenomen was tijdens de beroving bij het bewakingsbedrijf is aangetroffen bij een van de verdachten en in beslag genomen. Behalve het gestolen pistool is ook een geweer met scherpe patronen bij de verdachte aangetroffen. Dat geweer en munitie zijn ook in beslag genomen. Er is ook een kogelwerend vest en een uniform van het bewakingsbedrijf bij een verdachte aangetroffen en in beslag genomen. Dat uniform is hoogstwaarschijnlijk gebruikt bij het plegen van het strafbaar feit. Zoals eerder aangegeven, moet er sprake zijn van een inside job.

Een van de aangehouden en opgesloten verdachten is werkzaam bij het bedrijf in kwestie in een leidinggevende functie

Het zichtbaar maken, opsporen en aanhouden van de vier verdachten is een gezamenlijke inspanning geweest van een informatie dienst, het Arrestatie Team en leden van de afdeling Kapitale delicten van de politie.

Actiecomité Alcoa: 'Wetgevende macht moet niet overruled worden door de regering'

Assemblee behandelt concept-overeenkomsten die regering overeengekomen is met Alcoa


Het Actiecomité Alcoa (ACA) vindt dat de wetgevende macht niet 'overruled' moet worden door de regering, want anders kunnen de verhoudingen tussen de staatsmachten ernstig verstoord worden. De Brokopondo Overeenkomst moet naar letter en geest worden afgehandeld. Het ACA heeft via Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons een open brief geschreven. 

De Nationale Assemblee behandelt vandaag, donderdag 22 augustus 2019, de concept-overeenkomsten die de regering overeengekomen is met Alcoa.

'Geachte volksvertegenwoordiging, DNA, 

Met verwijzing naar het rapport van de door u aangetrokken externe deskundigen in verband met plannen van de regering inzake de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst (BO), wenst het Actiecomité Alcoa het volgende onder uw aandacht te brengen. 

De externe juristen hebben u geadviseerd om de finale concepten die de regering heeft ingediend niet aan te nemen. Zij constateren dat diverse onderdelen in strijd zijn met het in Suriname geldende recht, niet voordelig voor de Staat Suriname en op sommige aspecten zelfs onethisch zijn. Een sterke aanbeveling is dat bij het aangaan van overeenkomsten met Suralco en anderen, de Staat Suriname als gelijkwaardige contractpartij verbonden wordt en dat de overeenkomsten niet in strijd zijn met goede zeden en wettelijke bepalingen. 

DNA bewaker constitutie 
De presidentiële commissie cq de president heeft toestemming verleend aan Alcoa om vroegtijdig, voor het aflopen van de Brokopondo Overeenkomst, te stoppen met de productie van bauxiet en aluinaarde en de fabriek te Paranam te ontmantelen; dit, zonder toestemming van u, DNA. 

De conceptovereenkomsten die door de regering zijn aangeboden aan DNA zijn gebaseerd op de door u, DNA, afgewezen MOU.

ACA stelt zich op het standpunt, dat u de ondermijning van de constitutie door de regering legaliseert door de conceptovereenkomsten van de regering ter behandeling in ontvangst te nemen, omdat de regering reeds beslissingen had genomen en zelfs uitgevoerd zonder dat u, DNA, vooraf daaraan goedkeuring had verleend zoals in dit geval grondwettelijk vereist was. Het juridische rapport van DNA constateert, dat er sprake is van onethische voorstellen. Op DNA rust nu de plicht om een onderzoek in te stellen hoe die onethische voorstellen tot stand zijn gekomen en wie daarvoor verantwoordelijk gesteld dienen te worden. 

Het ACA doet een beroep op u DNA om: 
1. met nadruk erop toe te zien dat de wetgevende macht niet overruled word door de uitvoerende macht, anders zou het evenwicht tussen de Staatsmachten ernstig verstoord kunnen worden; 
2. het daarheen te leiden dat de afhandeling van de Brokopondo Overeenkomst naar letter en geest van de overeenkomst plaatsvindt; 
3. onderzoek te laten verrichten naar de totstandkoming van de onethische voorstellen zoals aangegeven in het juridische rapport van DNA. 

In dit kader heeft het ACA u reeds geadviseerd om de hulp van Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), in te roepen. 

Wij kijken met hoopvolle verwachting uit naar uw reactie. Rekenende op uw constitutionele integriteit en politieke moed, 

Namens het Actiecomité Alcoa (ACA),
Hoogachtend, 
Asha Mungra Wim Bakker Soender Hanoeman'

Soap rond Zorghotel sleept zich voort - Eigenaar Thakoersingh 'verschuilt' zich voor bond en media

Personeel wil weten of Zorghotel een doorstart maakt

- Eigenaar Thakoersingh zou plannen hebben om het gebouw te verkopen voor komst van een casino....
- Thakoersingh niet bereikbaar voor Algemene Werknemersbond


Medewerk(st)ers van het RCR Zorghotel blijven in het duister tasten over hoe het verder moet met het bedrijf. Zij willen van de eigenaar-directeur Redjinder Thakoersingh of van het managementteam weten of de onderneming een herstart zal maken. 'Is het ja of nee? Als het ja is, dan moeten het bedrijf en de vakbond samenwerken om die herstart tot een succes te maken. Mocht er geen herstart zijn, dan moeten we weten hoe de mensen worden afgevloeid, omdat dat niet moet gebeuren met een aalmoes', zei Armand Zunder, voorzitter van de Algemene Werknemersbond, gisteren tijdens een persconferentie in het Zorghotel, aldus vandaag, donderdag 22 augustus 2019, de Ware Tijd.

Momenteel zijn daar geen patiënten opgenomen. Het bestand is de afgelopen twee maanden afgebouwd, waardoor er geen werk is voor het personeel.

RCR Zorghotel heeft eerder deze maand de rechtszaak tegen het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Hakrinbank en de Nationale Ontwikkelingsbank gewonnen. De veiling van het Zorghotel is met succes aangevochten. De bond heeft na het vonnis brieven gestuurd naar Thakoersingh om duidelijkheid te krijgen over onder meer het lot van het personeel. Echter, er is nog geen reactie ontvangen.

De werknemersorganisatie heeft vernomen dat nu het Zorghotel de rechtszaak heeft gewonnen, de eigenaar plannen heeft om het gebouw te verkopen. Er zal daarin een casino ondergebracht worden.

De bond heeft de eigenaar-directeur er aan herinnerd dat het Zorghotel met het personeelslid Rashna Jagroep-Sardjoe een schriftelijke overeenkomst heeft over de beëindiging van de werkrelatie en over een afkoopregeling. 'We willen weten wanneer ze over het geld zal beschikken', zegt Zunder. De werknemersorganisatie had graag gezien dat Thakoersingh nog zaterdag had gereageerd, in verband met een algemene ledenvergadering op die dag. Omdat er geen reactie is gekomen, is woensdag een sitdownactie gehouden tot twaalf uur 's middags. Ondanks dat er geen werk is, was het personeel aanwezig. De directeur is op de hoogte gesteld van de actie. Er is tevergeefs naar hem gebeld.

'De general manager heeft mij daarna gecontacteerd en ik heb haar gezegd dat we meerdere keren hebben geschreven naar meneer Thakoersingh, maar geen reactie krijgen. We hebben daarna niets meer van haar gehoord.'

Zunder heeft geconstateerd dat al enkele maanden een aantal medewerkers niet wordt ingeroosterd. Dat betekent dat deze mensen aan het einde van de maand geen inkomen hebben. 'Het gaat om de nuluren-contracten, zoals die gelden in bijvoorbeeld Nederland.' Deze arbeidsovereenkomsten zijn volgens de bondsvoorzitter niet bekend bij de Arbeidsinspectie.

General manager Sandhya Bajnath van het RCR Zorghotel wenste de Ware Tijd niet te spreken. Thakoersingh was niet bereikbaar voor commentaar....

Assembleelid Gajadien (VHP) niet verrast door negatieve bijstelling van ratingbureau Fitch

'Wij merken nog steeds dat er enorme tekorten zijn op de lopende uitgaven van de overheid'


Dat ratingbureau Fitch de economische verwachting van Suriname vandaag, donderdag 22 augustus 2019, negatief heeft bijgesteld, was te verwachten volgens Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP), tevens lid van de vaste commissie van Financiën. 

'Wij merken nog steeds dat er enorme tekorten zijn op de lopende uitgaven van de overheid. Het tekort voor het eerste halfjaar is Srd 1,6 miljard op kasbasis', zegt de politicus opStarnieuws.

De regering zoekt steeds alle soorten constructies om geld te lenen. Gajadien stelt dat er nog steeds geen duidelijkheid is gegeven over de zo'n 80 miljoen euro lening bij twee lokale banken. Na maximale benutting van de monetaire financiering vanuit de Centrale Bank van Suriname worden er constructies bedacht via de lokale banken.

Het Assembleelid zegt zich te kunnen vinden in de bevinding van Fitch welke verwacht dat het overheidstekort voor zowel in 2019 als 2020 ruim 10% van het BBP blijft. Dit, mede met de hogere uitgaven in verband met de komende verkiezingen en alle achterstallige betalingen. Dat autoriteiten in het land alle moeite doen om de trend van onze economie goed te praten, vindt Gajadien een misleiding van het volk.

'Terwijl men weet dat onze overheidsinstituten corrupt en zwak zijn, wordt de vinger niet op de juiste plek gelegd. Terecht is er groei in onze inkomsten, maar dat garandeert niet dat het volk het beter gaat hebben.'

Gajadien stelt, dat de regering-Bouterse met zoveel inkomsten geen verbetering in de leefomstandigheden van het volk heeft kunnen brengen. Hij verwacht evenmin dat de regering in staat is om in de toekomst het lot van het volk te verbeteren. Integendeel wordt er een verspillend beleid gevoerd door de regering, meent de politicus.

Kredietbeoordelaar Fitch wijzigt outlook van Suriname van stabiel in negatief

'Voor de autoriteiten is de outlook gunstig tot zeer gunstig'...


Kredietbeoordelaar Fitch heeft de outlook van Suriname veranderd van stabiel naar negatief. Dat meldt Starnieuws vandaag, donderdag 22 augustus 2019. De soevereine rating van Suriname is wel op B- gebleven. 

De negatieve vooruitzichten hebben te maken met het grote begrotingstekort en de wijze waarop dit gefinancierd zal worden. Fitch verwacht dat in verband met de komende verkiezingen er veel geld zal worden uitgegeven, waardoor de schuld van de overheid zal toenemen.



De Surinaamse autoriteiten zijn opmerkelijk snel in het geven hun visie op de rating van Fitch die vandaag bekend is gemaakt:.

'De Fitch houdt de soevereine rating van Suriname op B-. De Surinaamse economie is uit de diepe crisis van 2015 en 2016 geklommen en groeit met ruim 3% op jaarbasis volgens de Economische Bedrijvigheid survey van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De verbeterde macro-economische condities blijken voorts uit de sterk gedaalde inflatie, die sinds februari dit jaar onder 5 procent dook, en de gestage opbouw van de internationale deviezenreserves van het land. Deze laatsten noteren US$ 713 miljoen ultimo juli 2019, of 4 maanden importdekking voor de gehele economie. Indien de importen ten behoeve van de mijnbouw uitgezonderd worden, die namelijk grotendeels door de mijnbouwbedrijven zelf gefinancierd worden, is de dekking 5,8 maanden.

In de opleving verbeteren de staatsfinanciën verder. Het strakke uitgavenbeleid van sedert 2015 en de verhoogde inkomsten na 2016 resulteren in een afnemend tekort op committeringsbasis (dat is, na rekenschap van betaling van achterstanden uit vorige begrotingsjaren). Het tekort zakte van 10,6 procent van het BBP in 2016 naar 8,8 procent in 2017, en bereikte 7,6 procent in 2018. Naast strakke discipline om geen overbodige en inefficiënte bestedingen te plegen, houden het sociale en beschermingsbeleid van de overheid koers. Zodoende is het aandeel van subsidies en transfers in de totale uitgaven van elk jaar steeds ruim 30 procent. Voor twee-derde bestaan deze uit financiële ondersteuning aan kwetsbare huishoudens en groepen, subsidies aan onderwijsinstellingen en aan de gezondheidszorg, en suppleties aan de algemene pensioenvoorziening. De tweede grote uitgavenpost zijn de ambtenarensalarissen, die in de achterliggende vier jaren gemiddeld bijna 28 procent bedroegen.

Voorts pleegt de overheid kapitaalsinvesteringen die een structureel effect hebben op de verdiencapaciteit van de economie, zoals duurzame investering in human capital en in ICT, woningbouw voor de lage- en middeninkomens, bouw van studentenflats, aanleg van wegen en verbindingen, instelling van research- en proefstations binnen landbouw, veeteelt en visserij, modernisering douane en handelsfaciliteiten, landelijke uitbreiding van energie- en watervoorzieningen, en meer. De kapitaalsuitgaven zijn in belangrijkheid toegenomen, en beslaan thans 13-14 procent van de totale overheidsuitgaven, tegenover 8 procent in 2015. In deze processen is de particuliere sector nauw betrokken, en is er spin-off naar werkgelegenheid en inkomens voor nationale bedrijven.

In 2018 waren de kasuitgaven van de Overheid hoger dan in de voorgaande jaren, aangezien enkele achterstanden op het gebied van pensioendekking en supportbetalingen aan de gezondheidssector werden ingelopen. De ruimte hiertoe kwam beschikbaar nadat Staatsolie de lening die zij in 2016 van de staat had betrokken terugbetaalde. Ook nam Staatsolie de 4,8%-staatsparticipatie in de nieuwe New Mont mijn over. De overheid heeft tegen de achtergrond van de trendmatige vermindering van het tekort en de stabiele macro-economische omgeving de overweging gemaakt om deze achterstallige verplichtingen te voldoen. Dit is een eenmalige hoge kasuitgave die zich niet repeteert in de toekomst.

Interpretatie outlook door de autoriteiten
Een belangrijke vraag is, of de overheid niet te veel geld uitgeeft en of dit geen overliquiditeit en hoge inflatie veroorzaakt. Dat is het impliciete verwijt dat Fitch, met haar negatieve outlook, uitspreekt. Deze verwachting is echter niet gestoeld op de feiten. De stabiele inflatie, de aangetrokken economische groei en het trendmatig afnemend overheidstekort zijn de feiten. Achterstanden op betalingen voor goederen en diensten behoren tot het verre verleden, en ook deze discipline ligt ten grondslag aan de verbeterde overheidsfinanciën.

In het macro-economisch management werken de twee monetaire autoriteiten nauw samen. Dit om procyclische risico’s tegen te gaan. In dit kader is het Monetary and Fiscal Policy Coordination Committee in het leven geroepen om te geraken tot duurzame afstemming tussen het budgettair beleid van de overheid en het monetaire beleid van de CBvS. In de afgelopen 5 maanden heeft de CBvS eveneens de institutionele en organisatorische versterking ter hand genomen om haar mandaat van monetaire en financiële stabiliteit en creatie van de randvoorwaarden voor een evenwichtige sociaaleconomische ontwikkeling effectiever uit te voeren. De opzet van nieuwe afdelingen op het gebied van openmarktoperaties, strategische beleggingen, fintech, internal audit, risicobeheer en compliance alsook de modernisering en actualisering van de financiële wet- en regelgeving zijn hierbij vermeldenswaard.

De CBvS hanteert een graadmeter voor de monetaire 'spanning', én zij zet instrumenten in om de monetaire en financiële stabiliteit te bewaren. Zij ziet erop toe dat financiering altijd binnen de wettelijke kaders geschiedt en zij ondersteunt de overheid met liquiditeitsplanning. Het monetair beleid heeft tevens zich vanaf maart 2019 gericht op het afromen van overtollige liquiditeiten in de economie die reeds voor die periode was opgebouwd. Hierbij wordt rekening gehouden met de beschikbaarheid van voldoende liquiditeit om economische activiteit te financieren. De afroming van overtollige liquiditeiten is initieel geschied via het afwikkelen van de vervallen vreemde valutaswapcontracten van de banken met de CBvS, het beleggen van liquide middelen door de banken in SRD-termijndeposito’s bij de CBvS en het ter beschikking stellen van vreemde valuta voor noodzakelijke importen. Vervolgens heeft de CBvS in juli 2019 twee nieuwe beleggingsinstrumenten geïntroduceerd, namelijk een aangepast Goudcertificaat en het Certificate of Deposit, waarmee eveneens overtollige liquiditeiten kunnen worden gesteriliseerd.

Het is de CBvS gelukt om een vlot en efficiënt verloop van het buitenlands betalingsverkeer te garanderen en de import van goederen veilig te stellen, ondanks de negatieve repercussies van de onrechtmatige inbeslagname van een geldzending van de CBvS door het Nederlands Openbaar Ministerie. De CBvS heeft naar aanleiding van de onrechtmatige aanhouding van de euromiddelen op 28 juni 2019 een klaagschrift ingediend bij de Rechtbank Noord-Holland. Het klaagschrift wordt door de Rechtbank behandeld op de zitting van 5 november 2019. Daarnaast is de CBvS in nauw overleg en onderhandeling met verschillende partijen om de geldverschepingen binnenkort te hervatten. Hierdoor moeten de speculatieve handelingen op de valutamarkt tot het verleden gaan behoren.

De operationalisering van het Suriname Stabilisatie en Spaar Fonds is een ander voorbeeld. De overheid heeft zich gecommitteerd aan overheveling van mijnbouwinkomsten boven een zekere grens vanuit de staatskas naar dit soevereine beleggingsfonds. Dit beoogt stabilisatie van de inkomsten uit de mijnbouw, om te ontkomen aan de valklep van de internationale boom-bust cyclus van de grondstofindustrieën. De CBvS wordt hoofdbeheerder van het Fonds. De CBvS legt zich toe op het effectief managen van dit fonds volgens de wettelijke regels, terwijl de voorspelbaarheid en planning van het overheidsfinanciënbeleid verbeterd.

Voor de autoriteiten is de outlook gunstig tot zeer gunstig. Randvoorwaarden voor voortgezet stabilisatie- en groeibeleid zijn gelegd en worden nageleefd. Ook nadat de verwachte olievondsten een feit zijn, vergeten wij niet de harde lessen die uit het verleden zijn geleerd. Meer dan ooit zijn wij vast beraden om op de ingeslagen weg voort te gaan van vooruitgang, ontplooiing van ons menselijk en natuurlijk kapitaal, verhoging van de inkomsten van het land en het bestendigen van een rechtvaardige verdeling daarvan.'