Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit is in actie voor een salariscorrectie
'Rekening gehouden moet worden met de huidige economische realiteit en
de financieel-economische verhoudingen tussen
de AdeKUS en overheid'
Het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) hoopt dat de patstelling met de Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit (VWPU) gauw tot het verleden zal gaan behoren. Dat bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 6 juli 2018.
De VWPU is in actie en eist een salariscorrectie.
Het universiteitsbestuur stelt, dat in maart 2018 een principeakkoord is bereikt met de VWPU met onder meer een 40% voorschot op het salaris. Hierna is verder overleg gevoerd om te komen tot een nieuwe salarisreeks voor wetenschappelijk en stafpersoneel.
De VWPU eist een 100% salariscorrectie. Hiervoor wordt het vertrekpunt gehanteerd, dat in 2017 door de overheid aan onderwijsgevenden, een gemiddelde looncorrectie variërend van 96 tot 104%, is toegekend. De VWPU meent hier aanspraak op te maken.
Het universiteitsbestuur zegt zich echter op het standpunt te stellen, dat vooralsnog de basis ontbreekt voor een automatische koppeling van een looncorrectie van de AdeKUS-wetenschappers aan een toegekende correctie van onderwijsgevenden. Aangevoerd wordt, dat het Herwaarderingsbesluit Onderwijsgevenden van 9 oktober 2017 de inschaling van het voltijds personeel van het Instituut voor de Opleiding van Leraren niet regelt, met het gevolg dat de herwaardering van de AdeKUS-wetenschappers niet op basis daarvan kan worden afgeleid. Het universiteitsbestuur heeft hiervoor de aandacht van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gevraagd en is wachtende om nadere verduidelijking aan haar te geven.
Het bestuur zegt ook naar voren te hebben gebracht, dat om te komen tot een voor beide partijen aanvaardbare besluitvorming over de hoogte van de salariscorrectie, rekening gehouden moet worden met de huidige economische realiteit en de financieel-economische verhoudingen zoals deze zijn gegroeid tussen de AdeKUS en de overheid.
Hierbij spelen twee belangrijke feiten en omstandigheden een rol, waaraan de universiteit is gebonden.
- Ten eerste is de universiteit een subsidie ontvangende instelling die voor meer dan 90% financieel afhankelijk is van overheidssubsidie. Deze is de afgelopen vijf jaren in vergelijking met haar operationele kosten, niet evenredig gegroeid. Daarnaast is door de subsidiegever aangegeven dat er geen ruimte is voor nog meer aanpassing van de toegekende subsidie, daar zij een crisisbeleid voert. De economie is sedert 2015 in een recessie. De economie zal in de komende twee tot drie jaar ook niet herstellen naar de piekperiode van 2012/2013. De publieke én private sector hebben zich moeten aanpassen aan de huidige realiteit. In het Ontwikkelingsplan heeft de overheid zich gecommitteerd om te streven naar een herstel van de situatie naar het niveau van oktober 2015. Voor alle partijen moet het duidelijk zijn dat bijvoorbeeld een Amerikaanse dollar/Srd-koers van 3,35 (2012/2013) voor de komende periode niet realiseerbaar is en het nieuwe evenwicht zich moet concentreren rond Amerikaanse dollar/Srd 6,5.
- Ten tweede zijn de personeelslasten van ongeveer 90% evenredig groot binnen de totale exploitatiekosten van de universiteit. Dit probleem dient grondig te worden geëvalueerd, wat ertoe moet leiden dat de personeelskosten een veel lager deel van de totale kosten gaan uitmaken.
Hoewel het universiteitsbestuur het vertrekpunt van de VWPU respecteert, wil het bij voortzetting van het overleg met de vakvereniging nadrukkelijk deze financieel-economische uitgangspunten meenemen om tot een evenwichtig besluit te komen.
Het universiteitsbestuur heeft de VWPU gevraagd om mee te werken aan het grondig evalueren van de enorme personeelslasten binnen de totale exploitatie van de universiteit. Dit zou ertoe moeten leiden, dat bij het financieel-economisch gezond maken van de universiteit de personeelskosten een veel geringer deel van de totale kosten zullen gaan uitmaken, stelt het universiteitsbestuur.