woensdag 6 februari 2019

Districtscommissaris Kenya Pansa neemt leiding Marowijne Zuid-West (Moengo) over van Freddy Daniel

Daniel blijft de scepter zwaaien in het bestuursressort Noord-Oost (Albina)

(Bron foto: NII)

Districtscommissaris Kenya Pansa heeft zaterdag 3 februari 2019 de leiding over het bestuursressort Marowijne Zuid-West overgenomen van haar collega Freddy Daniel. De overdracht is bekrachtigd met de ondertekening van het protocol van overdracht op het commissariaat te Moengo, in het district Marowijne. Dat bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling is ervan overtuigd dat Moengo alleen voordelen zal hebben aan een eigen districtscommissaris. Daniel blijft de scepter zwaaien in het bestuursressort Noord-Ooost (Albina) en Pansa heeft als standplaats het bestuursressort Zuid-Wwest (Moengo).

'Dit is meer dan gerechtvaardigd. De mensen in Marowijne maakten allang aanspraak op een zodanig beleid dat de dc altijd dichtbij is', aldus de minister. Pansa gelooft in de potenties van het district. Ze vindt investeren in het menselijk kapitaal van groot belang om ontwikkeling te brengen in het gebied. Ze heeft de plaatselijke bevolking opgeroepen de handen in elkaar te slaan en samen met haar 'dit mooi bestuursressort te brengen naar grotere hoogten'.

Pansa heeft eerder enkele jaren gediend in Brokopondo, maar droeg in oktober vorig jaar het district over aan collega Frederik Finisie.

Daniel kan zich nu vanuit zijn standplaats in Albina volledig richten op de ontwikkeling van het ander deel van Marowijne. Hij hoopt dat beide bestuursressorten nu in de gelegenheid zijn, de opgelopen achterstanden in te lopen.

Volksvertegenwoordiger Ronny Brunswijk (ABOP) heeft bij de ondertekeningsceremonie iedereen in het bestuursressort opgeroepen om Pansa alle steun te geven, zodat zij zonder koppijn haar werk kan doen. 'Ik kan u alvast zeggen, dat u van mij de volledig steun hebt', aldus het Assembleelid. Brunswijk, die in Moengo woont, heeft aan het eind van zijn felicitatieboodschap de aanzet gegeven tot een staande ovatie voor de districtscommissaris.

Milieubewuste priester in Peru zegt dat weinig is veranderd sinds het bezoek van de paus

(Bron foto:RNS/Paula Dupraz-Dobias)
'Het is zo frustrerend, dat ik bijna geen journalisten meer wil ontvangen'

Zwitserse priester Xavier Arbex trachtte decennia lang wereldwijde aandacht te vestigen op milieu- en sociale verwoesting door illegale goudwinning


De reis van paus Franciscus naar Peru, een jaar geleden, omvatte een bezoek aan een regio rijk aan biodiversiteit, waar een Zwitserse priester decennia lang heeft geprobeerd wereldwijde aandacht te vestigen op milieu- en sociale verwoesting veroorzaakt door illegale goudwinning. Ondanks jarenlange inspanningen - en het bezoek van de paus - is er weinig veranderd, zegt Xavier Arbex. 

'Het is zo frustrerend dat ik bijna geen journalisten meer wil ontvangen', vertelde de 75-jarige priester onlangs aan Religion News Service. Arbex heeft veel gezien en gehoord in de meer dan vier decennia dat hij in Peru heeft gewoond.

Toen de diocesane priester voor het eerst in 1974 aankwam, begon hij te werken in Puno, een mijnbouwregio waar inheemse volkeren de kost verdienen in de schaduw van de uitgestrekte minerale rijkdom van het land. Peru is de op één na grootste koper- en zilverproducent ter wereld en de zesde belangrijkste goudbron.



Twintig jaar geleden verhuisde hij naar Peru's zuidoostelijke Amazone-gebied Madre de Dios om een ​​kindertehuis op te richten, El Principito.



Na zijn aankomst leerde hij, dat het grootste deel van het illegale goud van het land in het gebied wordt geproduceerd, wat neerkomt op een miljardenbedrijf waarvan wordt aangenomen dat het nu winstgevender is dan de drugshandel. Al snel nadat hij zich opnieuw vestigde in Puerto Maldonado, zei Arbex, begon hij lokale leiders en journalisten te waarschuwen voor dreigende sociale en milieukwesties.

Illegale goudzoekers die als eerste goud van rivieroevers zeefden, begonnen zware machines te verplaatsen naar Madre de Dios en duizenden hectares bos te kappen toen de wereldwijde prijzen voor de mineralen stegen. Kwik gebruikt in de mijnbouwoperaties - zo'n 90 ton per jaar, volgens de Canadese groep Artisanal Gold Council - stelt lokale inwoners en inheemse bevolkingsgroepen bloot aan hoge niveaus van het zware metaal in hun bloed. Tienduizenden hectares ongerept oerwoud worden elk jaar getransformeerd tot kale, zandige braakliggende gebieden. In 2017 ging naar schatting 208 vierkante kilometer bos verloren.

Volgens de schattingen van de Peruaanse nationale ombudsman La Defensoría del Pueblo in 2014, biedt de illegale activiteit rechtstreeks aan ongeveer 50.000 tot 70.000 mensen werk. Bovendien beweren niet-gouvernementele organisaties, dat duizenden meisjes, vaak ongewild, in de seksindustrie worden gelokt. 'Ik waarschuwde iedereen dat dit zou gebeuren', zei Arbex. 'Maar niemand wilde luisteren.'

In 2006 publiceerde de priester een artikel dat de exploitatie van zoet water, land en mensen voor de opgraving en scheiding van gouderts veroordeelde. Arbex bekritiseerde overheidsministeries en non-gouvernementele organisaties, omdat ze hun respectieve rollen niet speelden om de situatie op dat moment te beheersen. 'Het leven van deze generatie veroorzaakt de dood voor de volgende generatie', schreef hij.

De priester beweert dat in La Pampa, een uitgestrekt wetteloos gebied niet ver van Puerto Maldonado, jaarlijks minstens 250 arbeiders vermist worden. 'Soms worden ze levend begraven in een modderstroom veroorzaakt door waterstralen, die de aarde van het goud scheiden', legt hij uit. 'En ze zijn daar gewoon achtergelaten.'

(Suriname Mirror/Religion News Service/Twitter)

Militair vliegtuigje stort neer in Peruaanse hoofdstad Lima en verplettert een SUV

Piloot en de co-piloot overleven tot ieders verbazing crash



Een militair vliegtuigje is maandag 5 februari 2019 neergestort in Lima, Peru. Verbazingwekkend genoeg werden de piloot en de co-piloot in veiligheid gebracht en overleefden de crash. Een bewakingscamera toont een paar bewoners die naast een gebouw lopen voordat het vliegtuigje van de Fuerza Aérea del Perú (FAP) door een rij elektriciteitskabels stort. 

Kapiteins Julio Pinedo Centurión en Juan Carlos Valdivia Rodríguez werden met behulp van vier brandbestrijdingseenheden uit het verwoeste vliegtuig gered en overgebracht naar het Centrale Hospitaal van de Peruaanse luchtmacht.


Volgens de Peruaanse krant El Comercio, had de piloot, Pinedo Centurión, slechts ernstige blauwe plekken. De plotselinge impact verpletterde een SUV in de rustige straat in de kustplaats Surco, een district in de Peruaanse hoofdstad Lima.


Een vrouw, die op slechts een paar meter afstand stond van waar het vliegtuigje eindelijk op zijn buik belandde, was te zien op de video terwijl ze een veilig heenkomen zocht terwijl een man zijn hoofd kon bedekken.


Bewoners renden uit nabijgelegen huizen en bedrijven om de gewonde piloten die vastzaten in het kleine vliegtuigje te helpen.

Het ongeluk vond plaats op slechts acht blokken afstand van de luchtmachtbasis Las Palmas. Militaire functionarissen zeiden, dat de militaire officieren een routine educatieve vlucht uitvoerden en terugkeerden naar de basis toen het ongeluk gebeurde. Onderzoekers bepalen nog steeds waardoor het vliegtuig defect is geraakt.



(Suriname Mirror/The Daily Mail/Twitter/El Comercio/YouTube)

In Brazilië worden gemiddeld vier vrouwen elke dag vermoord

Verontrustend nieuw rapport van Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR)

(Bron foto: AP-Andre Penner)

Volgens een verontrustend nieuw rapport van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR, Inter-American Commission on Human Rights), zijn er in de eerste paar weken van 2019 126 gendergerelateerde moorden op vrouwen en 67 moordpogingen al gemeld in Brazilië, een gemiddelde van vier vrouwen elke dag vermoord.

'De commissie roept de Braziliaanse staat op om alomvattende strategieën uit te voeren om deze daden te voorkomen, zijn verplichting na te komen om de verantwoordelijken te onderzoeken, vervolgen en straffen, en om bescherming en volledige schadevergoeding te bieden aan alle slachtoffers", riepen de in de VS gevestigde mensenrechten organisatie in een verklaring.


Het rapport geeft aan, dat in de staat Rio de Janeiro jaarlijks gemiddeld driehonderd vrouwen worden vermoord en alleen al in de staat São Paulo, van januari tot november vorig jaar, werden 377 vrouwen vermoord.



Het rapport laat verder zien dat de meeste gendergerelateerde moordzaken tegen vrouwen tot nu toe dit jaar plaatsvonden als gevolg van huiselijk geweld, meestal door een vriend met een eerdere geschiedenis van geweld tegen het slachtoffer.

'In de meeste gevallen hadden de vermoorde vrouwen eerder hun agressors aangeklaagd, werden zij geconfronteerd met ernstig huiselijk geweld, of leden zij aan eerdere aanvallen of poging tot moord.'

In een sombere notitie concludeert de IACHR, dat 'de moorden op vrouwen geen geïsoleerd probleem zijn en symptomatisch voor een patroon van gendergeweld tegen vrouwen dat het hele land treft, het resultaat van seksistische waarden die diep geworteld zijn in de Braziliaanse samenleving.'

Om dit tij van gendergerelateerd geweld tegen te gaan, voerde Brazilië in 2015 strafwetgeving met strengere sancties in voor daders van het op geslacht gebaseerd doden van vrouwen. Volgens commissaris van de IACHR, Margarette May, 'is het nu echter essentieel om de preventie- en beschermingsmaatregelen te versterken .... Geweld tegen vrouwen is een zaak van echte ernst en de autoriteiten op het hoogste niveau moeten er zo goed mogelijk aan werken, met ernst en urgentie.'

De mensenrechtenorganisatie waarschuwt dat zwarte vrouwen, die behoren tot inheemse groepen, en leden van de LGBT-gemeenschap, evenals vrouwelijke politici en mensenrechtenactivisten het grootste risico lopen om te worden gedood. Afgelopen maart werd gemeenteraadslid van Rio de Janeiro en bekend mensenrechtenactiviste Marielle Franco, die ook zwart was en lid was van de LGBT-gemeenschap, samen met haar chauffeur Anderson Gomes neergeschoten na het verlaten van een openbare bijeenkomst in Centro, dat wereldwijd verontwaardiging teweegbracht en protesten. Bijna een jaar later blijven hun moorden onopgelost.


(Suriname Mirror/The Rio Times)

Vloot van geladen olietankers in Golf van Mexico wacht op betalingen en/of leveringsadressen

Venezolaans staatsoliebedrijf PdVSA wil alleen nog verkopen aan klanten die olie vooruitbetalen


In de Golf van Mexico vormt zich een vloot van olietankers met aan boord omgerekend zo’n 7 miljoen vaten olie. Een aantal daarvan vervoert olie die werd aangekocht vóóraleer de laatste reeks Amerikaanse sancties van kracht werden. De andere tankers varen in opdracht van kopers die zich afvragen wie ze voor die olie moeten betalen. 

De regering-Trump kondigde vorige week sancties aan die de steun voor de Venezolaanse president Maduro verder moeten verwateren. De sancties moeten voorkomen dat de betalingen voor Venezolaanse olie nog langer op de rekeningen van de PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) komen. Dat is het Venezolaanse staatsbedrijf dat de controle over de olie heeft.

Het geld moet nu worden overgemaakt op borgrekeningen, maar die zijn nog niet geopend. Die rekeningen zouden dan gecontroleerd worden door het Venezolaanse Congres en zijn leider Juan Guaidó. Die is ondertussen als interim-president erkend door de Verenigde Staten, een meerderheid van EU- en Latijns-Amerikaanse landen. Maar, die sancties leiden nu tot een situatie waarbij men niet meer weet wie men moet betalen.

Meer dan 10 tankers liggen nu voor anker in de Golf van Mexico, blijkt uit gegevens van Refinitiv Eikon, aldus persbureau Reuters op 4 februari 2019 . De schippers wachten op betalingen en/of leveringsadressen van de kopers. De vloot wordt steeds groter nu ook andere tankers op instructies wachten om olie te laden in Venezolaanse zeehavens. PdVSA wil enkel nog verkopen aan klanten die olie vooruitbetalen.

Volgens gegevens van Refinitiv zouden ook in Caraïbische en Europese wateren tankers met Venezolaanse olie ronddobberen die wachten op nieuwe kopers.

Venezuela is het land met ‘s werelds grootste bewezen oliereserves. Maar, onder het regime van Nicolas Maduro zijn de inkomsten uit die olie voornamelijk verdwenen in de zakken van zijn medestanders. Ook de productie van olie is de voorbije 18 maanden nogmaals gehalveerd tot 1,1 miljoen vaten per dag. Verwacht wordt dat dit ook de komende weken verder zal blijven dalen, nu de chaos in het land compleet is en oliewerkers massaal thuis blijven. Daarnaast zijn er leveringsproblemen met diluent, een verdunningsmiddel dat noodzakelijk is om de zware Venezolaanse geschikt te maken voor transport. Onder de nieuwe sancties dreigt de productie daarom zelfs tijdelijk volledig te zullen stilvallen.

(Suriname Mirror/Reuters/Express Business)

Venezolaanse militairen blokkeren met twee opleggers belangrijke grensovergang met Colombia

Activisten willen nieuwe brug bij Cúcuta gebruiken om humanitaire hulp naar Venezuela te brengen


Humanitaire hulp onderdeel campagne oppositieleider Guaidó om het regime van Maduro ten val te brengen


Venezolaanse militairen hebben met behulp van twee opleggers een belangrijke grensovergang tussen Colombia en Venezuela gesloten. Het gaat om een nieuwe autosnelwegbrug aan de zuidoostkant van de Colombiaanse grensstad Cúcuta, circa 385 kilometer van de hoofdstad Bogota. 

De Las Tienditas-brug en grensovergang zijn in 2016 gereedgekomen, maar officieel nog nooit open geweest. Het grensverkeer gaat vooralsnog over de oude brug in de plaats Cúcuta. Activisten wilden echter de nieuwe brug gebruiken om humanitaire hulp naar Venezuela te brengen.


Plaatselijke media meldden vanuit Cúcuta, dat de autoriteiten er een verzamelplaats voor hulp aan het buurland inrichten. Ze verwachten uit binnen- en buitenland tientallen tonnen hulpgoederen.


De humanitaire hulp is onderdeel van de campagne van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó om het regime van Nicolás Maduro ten val te brengen. Maduro wil geen humanitaire hulp, maar eist opheffing van sancties. Hij stelt ook dat de hulp slechts een voorbode is van buitenlands militair ingrijpen.


Guaidó is voorzitter van het in 2017 door Maduro aan de kant gezette parlement. Hij riep zich 23 januari tijdens massale protesten tegen het autoritaire regime uit tot interim-president. Hij heeft als 'president' snel steun gekregen van de twee grootste landen van Noord-Amerika en de belangrijkste in Zuid-Amerika en ook van een reeks Europese landen, inclusief Nederland.

In Venezuela heerst honger en gebrek door jarenlang wanbeleid en corruptie. Het gehate regime overleeft door de betrokkenheid van zijn hoge militairen bij het verhandelen van de bodemschatten, bij gesjoemel met de officiële wisselkoers van het vrijwel waardeloze geld en bij internationale cocaïnesmokkel.


(Suriname Mirror/El Impulso/BBC/ANP/France24/Twitter/El Nacional)

Regeriing sluit een zoveelste lening af: 15 miljoen Amerikaanse dollar voor aanschaf en installatie 19 pompen voor ontwatering

(Bron foto: NII)
Pompen bestemd voor 10 woongebieden in districten Commewijne, Nickerie en Saramacca


De vertegenwoordiger van de Export-Import Bank (EximBank) van India, Sailesh Prasad, was 29, 30 en 31 januari op werkbezoek bij minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Het hoogtepunt van deze ontmoeting was de ondertekening van een lening van 15 miljoen Amerikaanse dollar voor de aanschaf en installatie van 19 pompen, ten behoeve van de ontwatering. De ondertekening vond plaats in bijzijn van minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de ambassadeur van India in Suriname, Mahender Singh Kanyal, aldus vandaag, woensdag 6 februari 2019, het Nationaal Informatie Instituut, NII.

De pompen zijn bestemd voor 10 woongebieden in de districten van Commewijne, Nickerie en Saramacca. Met deze pompen zal het probleem van de wateroverlast waarmee de landbouwers in deze gebieden te kampen hebben tot het verleden behoren.

Niet alleen de agrarische sector gaat de voordelen van deze pompen ondervinden, maar ook voor de plaatselijke bevolking zal het een verlichting zijn, zo beweert de regeringsspreekbuis. De erven van de bewoners, scholen en productiebedrijven zullen niet meer onder water lopen.

Onder de 10 woongebieden vallen Mariënburg, Montresoir en Zorgvliet, in het district Commewijne, Djakartaweg, Henar en Rotterdam in het district Nickerie, Bombay Kanaal, Jankie kanaal, La Poule en Zondervan Kanaal, in het district Saramacca.

Sailesh Prasad had naast de ondertekening ook gesprekken met andere organisaties om de mogelijkheden van de EximBank van India nader toe te lichten. Het betrof met name ontmoetingen met het ministerie van LVV en Defensie, enkele banken, de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en Informatie, Communicatie en Technologie (ICT) bedrijven. Verder werd een presentatie verzorgd voor de Kamer van Koophandel en Fabrieken, waarbij de aanwezige ondernemers de gelegenheid kregen om vragen te stellen.

'Refineria Isla Curaçao betaalt personeelsleden en leveranciers vooralsnog volledig en op tijd'

'Ik zou liegen als ik zou beweren, dat dit ook tot en met eind 2019 het geval is’

Opstarten Isla na maanden stilstand weer gestaakt: er is geen of onvoldoende ruwe olie voorradig


Refineria Isla Curaçao betaalt alle personeelsleden en leveranciers volledig en op tijd, maar de woordvoerder van de PdVSA-raffinaderij zou naar eigen zeggen ‘liegen als ik zou beweren dat dit ook tot en met eind 2019 het geval is’. 

De door Petróleos de Venezuela S.A. gerunde raffinaderij heeft volgens woordvoerder Earl Balborda het proces om de Isla na maanden stilstand op te starten weer moeten staken. Reden: er is geen of onvoldoende ruwe olie voorradig. De levering vanuit Venezuela is stopgezet.

Volgens Balborda, vandaag, woensdag 6 februari 2019, in het Antilliaans Dagblad, is dat ‘niet vanwege de politieke situatie in Venezuela’, maar door de beslagleggingen op scheepsladingen. Hij wijst op een tanker die in december vorig jaar aanmeerde aan de olieterminal in Bullenbaai. Het schip ligt er nog, omdat er door internationale partijen beslag is gelegd op de inhoud die deels van PdVSA en deels van Isla is. Er is een rechtszaak over gevoerd en gewonnen, zegt Balborda, maar het schip mag nu niet terugkeren voor het halen van nieuwe ladingen. Dit maakt dat de situatie binnen de Curaçaose raffinaderij nijpend wordt.

Voor de komende twee maanden is het nog oké en vol te houden - ‘niet acuut dus’ - maar als de toevoer van ruwe olie uitblijft, zal Isla de jaarwisseling niet halen.

De Curaçao Refinery Utilities (CRU), die de raffinaderij van stroom, stoom, water en luchtdruk voorziet, functioneert weer. Het probleem is echter het uitblijven van olie om die te verwerken tot te verkopen brandstofproducten.

Situatie rond Isla-raffinaderij besproken op gespannen bijeenkomst tussen regering en Isla-personeel

(Bron foto: Eugene Rhuggenaath/Facebook)
Premier Rhuggenaath belooft personeel raffinaderij: 'We will not give up'


Een gespannen bijeenkomst tussen de regering en het Isla-personeel eindigde gistermiddag met het abrupte vertrek van premier Eugene Rhuggenaath. Twee verzoeken van het Islapersoneel - om Clift Christiaan te ontslaan en om Errol Cova toe te voegen aan het onderhandelingsteam voor de toekomstige partner van de raffinaderij - bleven hierbij onbeantwoord, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 6 februari 2019.

In de late namiddag zijn de werknemers onder leiding van de vakbondsleiders alsnog verhaal gaan halen bij Fòrti.


Rhuggenaath, vergezeld door minister van Financiën Kenneth Gijsbertha en minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur, alsook interim-directeur van Refineria di Kòrsou Marcelino ‘Chonky’ De Lannoy begaven zich gisteren naar de sede van vakbond PWFC. Daar hadden het personeel van de raffinaderij en naast PWFC ook vakbond Apri en adviseur Errol Cova zich verzameld om duidelijkheid te vragen van de regering inzake het afhaken door voorkeurskandidaat Motiva voor de overname van de raffinaderij nadat eind 2019 het contract met PdVSA afloopt.

Ruim twee uur stonden Rhuggenaath en De Lannoy de onrustige en wanhopige werknemers te woord, die één voor één vragen stelden over de situatie van de raffinaderij en een toekomst die na het beëindigen van het contract met PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) nog heel onduidelijk is. De

Belfort (ABOP): ‘President doet nu alsof die ex-militairen een last zijn’

'Ronduit belachelijk, dat deze mannen nog steeds maandelijkse uitkering krijgen van Srd 200'

'Regering heeft wel honderden duizend Amerikaanse dollars recent verspild aan een bokswedstrijd'


ABOP-parlementariër Edward Belfort vindt, dat president Desi Bouterse zich moet schamen dat hij een groep van 1.300 tot 1.600 ex-militairen in onzekerheid heeft gelaten. Binnen deze groep is vrees ontstaan voor het wegvallen van de maandelijkse resocialisatievergoeding van Srd 200. Enkele personen zijn al van de betaallijst geschrapt. Een groep van ruim 30 man trok vorige week donderdag naar het Kabinet van de President in de hoop de president te spreken. De groep werd echter ontvangen door de kabinetsdirecteur die beloofde Bouterse te bewegen om de ontevredenheid weg te maken. De groep heeft daarna zijn ongenoegen geuit bij De Nationale Assemblee. 

Volgens de parlementariër gaat het naast de vergoeding om beloftes die Bouterse als legerleider in de jaren tachtig heeft gedaan, maar tot nu toe niet heeft kunnen waarmaken.

'De mannen zouden een perceel, woning en ook grond krijgen waar zij aan landbouw konden doen. Dat alles is niet doorgegaan. Je doet nu alsof die mannen een last zijn voor je', zegt Belfort woensdag 6 februari 2019 in het Dagblad Suriname. Hij vindt dat nu al een start moet worden gemaakt door alvast het bedrag van Srd 200 te verhogen voor deze groep.

Een jongere broer van Belfort en een aantal vrienden maken ook deel uit van deze groep. Uit ervaring weet hij daarom, dat deze mannen veel in hun militaire periode hebben meegemaakt.

'In februari 1986 zijn leden van de militaire politie thuis bij ons gekomen en hij werd genomen en weggebracht. Toen wij hem weer zagen, was hij totaal gemilitariseerd. Hij heeft ook in de binnenlandse strijd, een zinloze oorlog, gevochten waar ik ook vrienden, familie en kennissen aan beide zijde heb verloren. Na die oorlog heeft de toenmalige bevelhebber van het leger een aantal dingen aan die heren beloofd. Nu zit Bouterse in zijn tweede termijn als president en die Srd 200 wil hij stopzetten.'

In het geval van zijn jongere broer heeft de familie zelfs geestelijk hulp moeten zoeken ‘om de man weer op normale manier te laten functioneren’. “Wij hebben hem overal gebracht en voor hem gebeden. Maar wat gebeurt er dan met de rest van die groep?', stelt Belfort.

Belfort schroomt er niet voor te stellen, dat de toenmalige legerleider ook deze groep vergeten Surinamers beet heeft genomen. De parlementariër vindt het ronduit belachelijk, dat deze mannen nog steeds een maandelijkse uitkering krijgen van Srd 200, terwijl in de afgelopen vier jaren alles met meer dan 100% duurder is geworden. De Srd 200 werd volgens Belfort aan de ex-militairen toegewezen onder het bewind van president Ronald Venetiaan.

'Die Srd 200 is niet genoeg, terwijl er zoveel geld verspild wordt. Er zijn honderden duizend Amerikaanse dollars recent verspild aan een bokswedstrijd en in mei wordt ook de artiest Buju Banton naar Suriname gehaald door dezelfde organisatie van de NDP. Is dat nodig? Deze mannen vragen niet veel. Geef ze een stuk terrein en kom ze tegemoet', aldus de politicus.

Automobilist rijdt met hoge snelheid een agent aan bij een verkeerscontrole

Politieman in kritieke toestand opgenomen in het AZP


Starnieuws bericht vandaag, woensdag 6 februari 2019, dat een automobilist gisteravond ter hoogte van km 34 op de Oost-Westverbinding in Commewijne, een agent heeft aangereden. De politieman is in kritieke toestand opgenomen op de afdeling Intensive Care van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De politie was bezig met een verkeerscontrole. De bestuurder, die met een vrij hoge snelheid kwam aangereden, heeft de agent op de weg waarschijnlijk te laat opgemerkt. De politieman is meters meegesleurd met het voertuig.

De agent is met een ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. De bestuurder is hangende het onderzoek aangehouden en is vanmorgen voorgeleid. Het voertuig is in beslag genomen.

https://www.politie.sr/updatepolitieambtenaar-aangereden-door-automobilist/





Minister Tsang schorst voor onbepaalde tijd twee corrupte medewerkers

Medewerkers nemen geld winkelier aan om bij hem in beslag genomen goederen terug te geven


Nadat vorig jaar het hoofd van de Economische Controledienst (ECD) wegens vermoedelijke fraude aan de kant was gezet en door de politie was aangehouden, zijn andere medewerkers van deze afdeling ook in de fout gegaan. S.S. en H.E. zijn door minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) voor onbepaalde tijd geschorst. Zij hebben geld van een winkelier aangenomen om hem de bij hem in beslag genomen goederen terug te geven, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 6 februari 2019.

Deze twee medewerkers waren enkele weken geleden met twee collega's voor controle in Commewijne. Bij een winkelier werd een partij gesmokkelde sigaretten in beslag genomen. Achteraf hebben de twee, buiten medeweten van hun collega's, tegen betaling de sigaretten teruggegeven. Het geld hebben ze onderling verdeeld.

Onderzoek bracht aan het licht dat alleen H.E. en S.S. betrokken zijn bij de zwendel. Het gaat om medewerkers die al vele jaren bij het ministerie of de ECD werken. De vrouw zou over enkele jaren met pensioen gaan.

De afgelopen dagen werd in de top van het ministerie overlegd wat te doen met de corrupte ambtenaren. Nadat de minister beeldmateriaal had bekeken waarop te zien is dat de sigaretten worden teruggegeven, is de knoop doorgehakt en was het besluit ontslag. Uiteindelijk werd - nadat hun chef voor hen had gepleit - de beslissing zodanig geformuleerd, dat de medewerkers voor 'onbepaalde tijd' worden geschorst.

'Dit is de op één na zwaarste straf in de ambtenarij. In feite kom je niet terug. Eigenlijk is het gewoon ontslag, maar anders geformuleerd', zegt een ingewijde. Als gevolg van de schorsing zijn ook de pasjes van de twee als buitengewoon agent van politie ingetrokken.

Volgens een informant zijn de afgelopen maanden zeker zes ECD-medewerkers aan de kant gezet wegens ontoelaatbare handelingen. In september vorig jaar raakte de dienst in opspraak nadat het hoofd, politie-inspecteur Edith Rosheuvel, in verzekering werd gesteld na aangifte tegen haar wegens onder andere afpersing door een ondernemer. In deze zaak werden op een gegeven moment ook de aangever en een andere politie-inspecteur, Eric Macrooy, aangehouden. Alle verdachten zijn intussen voorlopig in vrijheid. Het strafproces in deze zaak is nog in behandeling bij de rechter.

Gajadien (VHP) overr griepgolf: 'Vanuit het ministerie wordt een zeer zwak beleid gevoerd'

'Preventief beleid ontbreekt, ook bij de grenzen is er niets te merken van maatregelen'


Naar aanleiding van de Mexicaanse (AH1N1-) griep die nu in Suriname heerst zegt VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien vandaag, woensdag 6 februari 2019, in hett Dagblad Suriname, dat een preventiebeleid ontbreekt. 'Vanuit het ministerie wordt een zeer zwak beleid gevoerd.'

Hij geeft aan, dat wanneer dit soort zaken zich voordoen in het land of in de regio er concreet beleid moet zijn. 'Preventief beleid ontbreekt, ook bij de grenzen is er niets te merken van maatregelen. We hadden meer kunnen verwachten van deze minister', zegt Gajadien.

'Je kan iedereen van de straat plukken en verantwoording laten dragen voor het ministerie door het doen van aankopen en bouwen van poli’s, maar daadwerkelijk preventief beleid is tot nu toe bij deze minister niet gebleken', stelt de parlementariër.

De politicus zegt, dat er al vanaf de eerste dode door de Mexicaanse griep concrete maatregelen genomen hadden moeten worden. Ondertussen hebben al vijf personen het leven gelaten. Gajadien zegt, dat tijdens de begrotingshandeling, die op maandag 4 februari 2019 zou aanvangen, hierop zou worden ingegaan door zijn fractie, maar deze vergadering is met twee weken verschoven.

VHP houdt een nationale conferentie over waarden, normen en moraal

Conferentie schenkt aandacht aan bijdrage religie en religieuze organisaties aan moreel herstel en  ontwikkeling Suriname


De VHP houdt zaterdag 9 februari 2019 in het Lalla Rookh centrum een nationale conferentie over waarden, normen en moraal: een moreel kompas voor herstel en verdere ontwikkeling van Suriname. Doel van de conferentie is om aandacht te schenken aan de bijdrage die religie en religieuze organisaties kunnen leveren aan moreel herstel en de ontwikkeling van Suriname. 150 Deelnemers uit alle geledingen van de gemeenschap zullen met elkaar van gedachten te wisselen. 

Acht inleiders zullen op de nationale conferentie het thema vanuit verschillende invalshoeken belichten over: Wat kunnen religiën, religieuze organisaties en religieuze leiders bijdragen aan herstel van moraal.

De conferentie gaat over de opbouw van een gezond en rechtvaardig land, niet om een religie-inhoudelijk of een partijpolitiek debat. Na de inleidingen wordt gediscussieerd over deelthema’s, en aan het eind van de dag worden de bevindingen gedeeld, aldus de VHP.

Sinds 2012 organiseert de VHP rondom haar verjaardag een nationale conferentie. Deze zevende conferentie wordt gehouden in verband met de 70e verjaardag van de partij. 'Religie en religieuze organisaties zijn fundamentele bouwers geweest van ons land en volk, zeker als het gaat om waarden en normen, maar ook in de opbouw van onderwijs, gezondheidszorg, de opvang van kansarmen, en in de bouw van historisch erfgoed. In ons land blijkt – net als in de rest van de wereld – dat als het vertrouwen in politiek en Staatsinstituties verdwijnt, dat het vertrouwen in religie en religieuze organisaties overeind blijft staan; zij beschikken over gezag.'

De conferentie zal aandacht besteden aan 'wat is het gezag van religie, en hoe benutten we dat voor de wederopbouw van onze samenleving? Staat de religie midden in de gemeenschap of mag het alleen bestaan binnen de muren van gebedshuizen? Mag religie zich bemoeien met maatschappelijke en politieke vraagstukken? Religie en partijpolitiek, kan dat? Zijn waarden, normen en moraal slechts de verantwoordelijkheid van religie of worden die gedeeld met onderwijs, media, bedrijfsleven, vakbeweging en politiek, en zo ja, hoe moet dat dan?'

'Antwoorden op deze en andere vragen kunnen ons helpen aan het morele kompas tot wederopbouw van ons land', stelt de partij.

Militair schiet hond buurman dood

Man was aanwezigheid hond op zijn erf meer dan beu


De politie van De Nieuwe Grond ontving gistermorgen een melding van een schietincident. Ter plaatse werd een dode hond aangetroffen met een schotwond, aldus het Dagblad Suriname, vandaag, woensdag 6 februari 2019, die niet de locatie vermeld.

Volgens verklaring van de woningeigenaar, een militair, heeft hij zijn buurman meerdere malen aangesproken om maatregelen te treffen. Het beest kwam regelmatig op zijn terrein en viel daar spelende kinderen lastig.

Op de bewuste dag pakte de militair zijn dienstwapen en schoot gericht op de hond.

Record hoeveelheid cocaïne in 2018 onderschept in haven Rotterdam

(Bron foto: OM)
In totaal 18.947 kilo cocaïne gevonden, meer dan drie keer zo veel als in 2017

Landen van herkomst waren onder andere Suriname, Brazilië, Ecuador en de Dominicaanse Republiek


Het HARC-team (Hit And Run Cargo-team), een samenwerkingsverband van Douane, FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst), Zeehavenpolitie en Openbaar Ministerie (OM), heeft het afgelopen jaar opnieuw een record hoeveelheid cocaïne onderschept in de Rotterdamse Haven. Nadat in 2017 de cocaïnevangst was teruggelopen, werd in 2018 in totaal 18.947 kilo cocaïne gevonden, meer dan drie keer zo veel als het jaar daarvoor. Dit bericht het OM vandaag, woensdag 6 februari 2019.

Het team, dat is opgericht om door middel van gezamenlijk verzamelen van informatie de drugssmokkel in Rotterdam tegen te gaan, onderschepte in totaal 109 partijen. In 2017 waren dat er 82. Naast cocaïne werd 3.378 kilo hasj, 241 kilo marihuana en 58 kilo heroïne onderschept.

Het team is in 2018 ook betrokken geweest bij de vangst van in totaal 3.000 kilo cocaïne in Zeeland-West-Brabant. Een opvallende vangst werd eind oktober vorig jaar gedaan. De Douane onderschepte tijdens een controle in de haven een partij cocaïne van 1.300 kilo met een groothandelswaarde van zo’n 30 miljoen euro. Deze werd gevonden in een container met diepgevroren blokken kippenlevertjes. De cocaïne zat tussen de pallets met kippenvlees verstopt.

Een andere bijzondere verstopplek was de benzinetank van een Range Rover. Daarin werd 42 kilo cocaïne gevonden.

In de periode rond kerst trof het HARC-team meerdere partijen cocaïne aan in de haven van Rotterdam, met gewicht van in totaal bijna 4.000 kilo. Deze vangsten werden op heel verschillende verstopplaatsen aangetroffen, van de constructies van containers tot ladingen vis en tropisch fruit. Een van de partijen, een enorme vangst van 2.500 kilo, werd aangetroffen in een container met meloenen op een schip uit Brazilië. De container werd gelost op een terminal op de Maasvlakte. Alle tien partijen die eind december werden aangetroffen, waren afkomstig uit Zuid-Amerika.

Landen van herkomst waren onder andere Suriname, Brazilië, Ecuador en de Dominicaanse Republiek.

Tweejarige peuter dood aangetroffen in auto in de Chatterpalstraat te Latour

(Bron foto: Gail Eijk/Facebook)
Jongetje is vermoedelijk door verstikking om het leven gekomen...


Een tweejarige peuter werd gistermiddag dood aangetroffen in een auto in de Chatterpalstraat te Latour. Het jongetje is vermoedelijk door verstikking om het leven gekomen. Hij werd om half vijf ’s middags gevonden, terwijl hij sedert tien uur ‘s morgens in de auto zou zijn geweest, zo schrijft vandaag, woensdag 6 februari 2019, de Ware Tijd. 

De moeder die het gemis van de peuter opmerkte, startte op gegeven ogenblik een zoektocht. Volgens de buren waren zij gewend de stem van de moeder te horen wanneer zij naar haar zoontje zocht, maar juist zondag hoorden ze haar niet. De vrouw vervolgde haar zoekactie in het voertuig, die afgesloten was en trof de peuter naakt en levenloos aan.

De politie werd gealarmeerd en die schakelde vervolgens een ambulance in. Het ambulancepersoneel constateerde, dat er al lijkstijfheid was opgetreden en dat de peuter al zeker vier uur eerder moest zijn overleden. Een arts stelde de dood vast waarna het ontzielde lichaampje in beslag werd genomen.

Het voertuig waarin de peuter was werd door de politie in beslag genomen. Het is eigendom van de ouders van de tweejarige. De zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname.


Minister Hoefdraad verwerpt geruchtenstroom over aanstaand ontslag governor Gersie van Centrale Bank

'Bronnen' binnen bankwezen beweren dat Gersie uiterlijk eind volgende week het veld ruimt

VSB: 'Vervanging van Gersie kan zeer ernstige consequenties hebben'


De regering is niet van plan om Glenn Gersie, die drie jaar geleden werd benoemd als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), te vervangen. 'Onzin', zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vandaag, woensdag 6 februari 2019, in de Ware Tijd. Gersie wordt volgens de minister  niet vervangen door Sigmund Proeve, oud-directeur van DSB-bank. Hoefdraad doet de hardnekkige geluiden de afgelopen dagen af als 'geruchten'. 

Goed ingevoerde deskundigen binnen het bankwezen zeggen daarentegen in de Ware Tijd, dat Gersie uiterlijk eind volgende week het veld zal moeten ruimen. Omdat het ontslag mogelijk onrust kan veroorzaken in de financiële sector zou president Desi Bouterse nog enigszins twijfelen. Verwacht wordt dat hij een dezer dagen tijdens overleg met diverse betrokkenen het definitieve besluit in het nadeel van Gersie zal nemen.

De geruchten hebben geleid tot grote bezorgdheid bij de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Eventuele vervanging van Gersie kan 'zeer ernstige consequenties' hebben voor de 'nog steeds zeer fragiele financieel - economische situatie in ons land', schrijft de VSB maandag in een persbericht.

Suriname is gebaat bij rust en voorspelbaarheid ten aanzien van monetair beleid, schrijft de VSB verder. Zij laat weten, dat de samenwerking met de president van de Centrale Bank en andere relevante actoren als zeer constructief ervaren is. Door deze samenwerking is een zekere mate van stabiliteit bereikt op de valutamarkt, schrijft de VSB. Zij hoopt dat de autoriteiten de hardnekkige geruchten onmiddellijk zullen ontzenuwen.

Gersie heeft overigens niet gereageerd op vragen over zijn mogelijke ontslag.

Hij kreeg de leiding over de bank op een moment dat de Surinaamse dollar ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar in een vrije val was terechtgekomen. Eén van zijn eerste belangrijke acties was de ondertekening van een overeenkomst tussen de bank en de minister van Financiën op 26 april 2016. In die overeenkomst is vastgelegd, dat de Centrale Bank uitgaven van de Staat, overheidsinstanties en staatsbedrijven niet monetair zal financieren. Deze overeenkomst was één van de voorwaarden van het IMF(Interrnationaal Monetair Fonds) voor de toekenning van noodfinanciering aan Suriname die het land in staat moest stellen om uit de toen heersende economische crisis te geraken.