maandag 20 april 2020

Korpschef Roberto Prade: 'Ik heb de politie opdracht gegeven zich terug te trekken'

'Het betrof hier een operatie van het Directoraat Nationale Veiligheid'


Korpschef Roberto Prade bevestigt vandaag, maandag 20 april 2020, op Starnieuws dat de politie niet heeft opgetreden bij de inval die zwaar gewapende mannen hebben gepleegd donderdag in de woning van Rodney Cairo, kandidaat van Strei! bij de komende verkiezingen. 

'Ik heb de politie de opdracht gegeven om zich terug te trekken. Het betrof hier een operatie van het Directoraat Nationale Veiligheid,' legt de politiechef uit.

De korpschef zegt verder niet over inhoudelijke informatie te beschikken.

De inval werd gepleegd door vier in zwart geklede, gemaskerde en zwaarbewapende mannen. De politie die ter plekke kwam, vroeg versterking. Uiteindelijk blijkt uit camerabeelden dat de politie wegging, zonder in te grijpen. Een van de personen die betrokken was bij deze actie, verklaarde tegenover de politie dat in opdracht van het Directoraat Nationale Veiligheid werd gehandeld. De politie ter plaatse maakte contact met de leiding en trok zich daarna terug.

Cairo werd volgens de politieke organisatie tijdens de inval hardhandig aangepakt. Hij werd een aantal uren gegijzeld en vertoonde daarna enkele schrammen, de rechterzijde van zijn gezicht was opgezwollen en hij had blauwe plekken. Ook had hij rode striemen aan beide handen ter hoogte van de polsen en hij klaagt nu nog over pijn aan zijn lichaam.

Bij de inval hebben de invallers zijn mobiele telefoons, waar bewijsmateriaal tegen enkele personen op zou staan en wat legitimatiedocumenten, in beslag genomen, zonder zijn toestemming.

Strei! zegt nimmer te zullen accepteren dat een van haar leden op dergelijke wijze wordt geĆÆntimideerd. De brieven voor de procureur-generaal, de korpschef en minister van Justitie en Politie gaan maandag de deur uit, deelt Maisha Neus, voorzitster van Strei! mee. Ook diverse ambassades in Suriname zal om steun worden gevraagd.