donderdag 30 juli 2015

Den Blauwvinger: Suriname en selectieve woede na seksueel misbruik minderjarigen

COLUMN: Land zwijgt als minderjarige door lokale Surinamer is misbruikt, maar staat op achterste benen als verdachte een buitenlander is 

30-07-2015  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Soms laten bepaalde zaken je niet los. Ze houden je bezig. Je stelt vragen, maar krijgt geen antwoorden. Je vraagt je af hoe iets mogelijk is. Je vraagt je of waarom mensen op bepaalde manieren reageren of juist helemaal niet. 
Een van dergelijke zaken is bijvoorbeeld het bericht – maar vooral hetgeen vervolgens (niet) gebeurde – van dinsdag 21 juli in het Dagblad Suriname over de arrestatie van twee mannen die jonge, minderjarige, meisjes seksueel hadden misbruikt. Het gaat om een man van 43 die door de politie van Wageningen werd gearresteerd voor misbruik van zijn 11-jarige nichtje en en om 36-jarige man die wordt verdacht van seksueel misbruik van zijn nichtje van 15 in Nieuw Nickerie. Gewoon een nieuwsbericht, tussen zovele anderen. Suriname zweeg. De deskundige kinderpsychologe zweeg. Op social media bleef het angstvallig. Geen ophef. Geen beroering in de samenleving. Opmerkelijk. Is het dan normaal? Geaccepteerd? Seksueel misbruik van minderjarige meisjes en jongens? 

Opmerkelijk. Immers, wanneer een buitenlander zich aan een dergelijk vergrijp schuldig maakt dan is Suriname te klein, dan staat Suriname op zijn achterste benen en vliegen de meest verschrikkelijke verwensingen dwars door alle social media en de gewone media heen om die pedofiel (want dat woord wordt dan snel in de mond genomen) – nog voordat die ook maar door een rechter schuldig is verklaard en veroordeeld – aan de hoogste schandpaal te nagelen.
Het is selectieve, hypocriete, woede.
Maar, als een lokale bewoner, een Surinamer, zich aan een minderjarig kind vergrijpt wordt over het algemeen gezwegen. Het lijkt normaal en geaccepteerd te zijn binnen de Surinaamse samenleving, seksueel misbruik van minderjarige kinderen, verkrachting van een jong meisje. En het gebeurt bijna maandelijks wel een keer. Maar, Suriname zwijgt. De deskundigen zwijgen. Het lijkt normaal, het lijkt geaccepteerd. Met verborgen schaamrood op de kaken wordt gewoon een andere kant op gekeken.

Opmerkelijk is het overigens ook, dat vooral het Dagblad Suriname lijkt te berichten over Surinamers die zich aan minderjarige kinderen vergrijpen of daarvan verdacht worden. Onderstaande zaken zijn allen in 2015 door die krant bekendgemaakt. Zelfs de meeste media zwijgen dus, kennelijk. Maar, niet als de verdachte pedofiel een buitenlander is.

Eind januari werd een 13-jarig meisje door de vriend (33) van haar moeder misbruikt. De man had eerst het meisje een slaapmiddel toegediend. De moeder woonde op dat moment drie jaren samen met die man en haar drie kinderen, twee meisjes en een jongen.

Een 12-jarig meisje werd 6 maart misbruikt door een buurman (23). Het meisje was bij de man in zijn auto gestapt om ergens te gaan wandelen. Maar, de rit ging naar de Wijdenboschbrug in Paramaribo waar hij het meisje onder bedreiging seksueel misbruikte. Daarna werd het meisje dicht bij haar woning door de man afgezet.

Eind april werd door de politie van Brokopondo een jongen van 12 opgepakt die een 6-jarig meisje had misbruikt.

Het Dagblad Suriname berichtte maandag 29 juni dat in Nickerie een 16-jarige jongen was gearresteerd voor het seksueel misbruiken van zijn neefje van 3 jaar.

Verder berichtte alleen Starnieuws, op gezag van het zogenoemde Algemeen Surinaams Persbureau (dat inmiddels een stille dood lijkt te zijn gestorven) op 11 maart vorig jaar dat een 51-jarige inwoner van het dorp Apoera, in het westen van het land, was gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik van drie meisjes van 6, 8 en 10 jaar en vervolgens bleef het stil rond deze zaak.....

Al deze zaken hebben op geen enkele wijze geleid tot welke reacties dan. Let wel, in twee aangehaalde zaken waren de slachtoffertjes slechts 6 en 3 jaar jong..... Maar, Suriname zweeg. Geen ophef. Niets. Misschien was er sprake van algemene schaamte, terecht. Maar, er is kennelijk wel iets goed mis in het land als het gaat om seksuele normen. Alle seksueel misbruik zaken hebben voor zover bekend niet geleid tot welk deskundig onderzoek dan ook naar achtergronden, oorzaken, et cetera. Neen, Suriname zweeg, was stil.
Maar, dat was ter opfrissing van het collectief geheugen, bijvoorbeeld in maart 2011 wel even wat anders toen Starnieuws een hetze begon, en eigen rechter trachtte te spelen, tegen een Nederlandse leerkracht in het dorp Bofokoele, in het Boven Surinamegebied. De man werd door de nieuwswebsite, zonder dat er welk wettig bewijs dan ook nog was, op walgelijke en niet-journalistieke wijze neergezet en beschuldigd en zelfs veroordeeld als pedofiel. De zaak belandde zelfs in de politieke arena van De Nationale Assemblee. De man heeft altijd alle beschuldigingen ontkend en voor zover bekend is hij ook nimmer veroordeeld.

Overigens werd in dezelfde periode ook een andere Nederlander, directeur van een kindertehuis in het district Commewijne, aangehouden op verdenking van seksueel molest en mishandeling en ook die zaak leidde tot veel beroering. Deze man werd uiteindelijk schuldig bevonden en op 17 oktober 2012 veroordeeld tot zes jaar cel, tot verbijstering van zijn Nederlandse advocaat . Volgens de advocaat waren de beschuldigingen in deze zaak zo overduidelijk flauwekul, dat het in Nederland niet eens tot een rechtszaak was gekomen. De Nederlandse rechtspsycholoog Peter van Koppen had zelfs 'een vernietigend rapport opgesteld over de betrouwbaarheid van de getuigen. Maar, een van de Surinaamse rechters vond dat te mooi om waar te zijn en veroordeelde De G.', zo sprak de advocaat na de uitspraak.

Deze week werd nog een Surinamer veroordeeld voor seksueel misbruik van de 15-jarige vriendin van zijn dochter. De man kreeg slechts een jaar gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk met aftrek van de tijd die hij in voorarrest had doorgebracht. Hij had spijt betuigd in het beklaagdenbankje en dat was voor de rechter kennelijk voldoende aanleiding om hem in feite maar een paar maanden in een cel te laten doorbrengen. Tegen de man was door het Openbaar Ministerie twee jaar onvoorwaardelijke cel geƫist......

Natuurlijk is geen enkel seksueel misbruik van een minderjarige door wie dan ook, Surinamer of niet-Surinamer, op welke wijze dan ook goed te praten. Maar, niet ontkend mag worden, dat wanneer de verdachte een lokale Surinamer is er nauwelijks tot geen aandacht aan wordt besteed, terwijl dat in zaken waarin een buitenlander verdachte is er juist zeer veel aandacht voor is in media en op social media, in welke vorm dan ook.

Dat roept gevoelsmatig de vraag op of seksueel misbruik van een minderjarige door een Surinamer wellicht minder erg is dan seksueel misbruik van een minderjarige in Suriname door een buitenlander. Laten we hopen van niet, maar de praktijk lijkt toch overduidelijk het antwoord te geven....en we gaan over tot de orde van de dag, alsof er niets aan de hand is.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
30 juli 2015 
Amsterdam-Paramaribo