zaterdag 25 januari 2020

Busongeluk in zuidwesten Colombia kost ten minste negen mensen het leven

Bus botst tegen enkele rotsen in de buurt van de stad Rosas en slaat om

(Bron foto: Twitter)

Ten minste negen mensen zijn om het leven gekomen en vele anderen raakten vrijdag 24 januari 2020 gewond bij een busongeluk in het zuidwesten van Colombia, zei de plaatsvervangend commandant van de Rosas Brandweer Brigade, Victor Valencia.



De bus, die op de vía Panamericana op de Popayan-La Cruz-route reed, botste tegen enkele rotsen in de buurt van de stad Rosas in het departement Cauca en sloeg toen om.

'Veel mensen zaten vast in het beschadigde voertuig, de anderen werden naar gezondheidscentra in steden als Popayan gebracht', zei Valencia. Hij legde uit dat de oorzaak van het ongeval onbekend is, maar remfalen wordt uitgesloten.





(Suriname Mirror/CaracolTV/Twitter/El Pais/El Tiempo)

Zeker elf mensen gedood in aanhoudend noodweer in Braziliaanse deelstaat Minas Gerais

De stad Belo Horizonte geteisterd door aardverschuivingen


Aanhoudend noodweer in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais, in het zuidoosten van het land, heeft aan zeker elf mensen het leven gekost. 

Sinds donderdag regent het hevig en is de stad Belo Horizonte geteisterd door aardverschuivingen. Elf mensen zijn sinds donderdag door het noodweer overleden.


Volgens de brandweer worden zestien mensen nog vermist. Ongeveer 2.500 mensen zijn dakloos geraakt.



De dodelijke slachtoffers vielen door aardverschuivingen en het instorten van huizen door overstromingen. Veel wegen zijn afgesloten, elektriciteitsmasten en bomen zijn omgewaaid.


Het Braziliaanse meteorologisch instituut registreerde de zwaarste regenval in 24 uur sinds de metingen 110 jaar geleden begonnen. Tussen 09.00 uur donderdag en 09.00 uur vrijdag (plaatselijke tijd) viel 171,8 millimeter regen in Belo Horizonte. De regen zal naar verwachting dit weekeinde aanhouden.





(Suriname Mirror/Renova Midia/Twitter/RTL Nieuws/)

President Bouterse viert Chinees Nieuwjaar bij Chinees-Surinaamse vereniging Kong Ngie Tong Sang

Viering afgesloten met afschieten pagara en een gezamenlijke maaltijd


President Desi Bouterse heeft zaterdag 25 januari 2020 de viering van Chinees Nieuwjaar - begin van het Jaar van de Rat - bijgewoond bij de Chinees-Surinaamse vereniging Kong Ngie Tong Sang in Paramaribo. Dit bericht Waterkant.net.

Het Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Het wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender.

De viering in Kong Ngie Tong Sang, dat in 1888 werd opgericht, was groots. Het geheel werd afgesloten met het afschieten van de pagara en een gezamenlijke maaltijd.

Vliegtickets KLM en Tui Curaçao-Amsterdam vaak veel duurder dan geadverteerd

In werkelijkheid betaalt reiziger vanuit Curaçao meeste gevallen een stuk meer


KLM adverteert met ‘vanaf ANG 939’ naar Amsterdam, terwijl concurrent TUI via social media tot voor kort nog reclame maakte met ‘vanaf 499’ naar de Nederlandse hoofdstad. Lokkertjes. Want in werkelijkheid betaalt de reiziger vanuit Curaçao in de meeste gevallen een stuk meer, zo schrijft het Antilliaans Dagblad zaterdag 25 januari 2020.

De vanaf ‘499,- p.p.’ van TUI - zonder nadere aanduiding of het om guldens of euro’s (het dubbele van de gulden) gaat - betreft overigens slecht een enkele reis. Wil iemand ook weer terug, dan moet hij er dus rekening mee houden dat hij met die 499 (het betreft trouwens dure euro’s) nog niet thuis is.

Inmiddels werft TUI met ‘Vliegticket Amsterdam vanaf 569 euro per persoon’. 'Op zoek naar een vliegticket Amsterdam? Boek nu je voordelige retourticket op TUI.nl', staat erbij. Dat lijkt realistischer; meestal is het ticket dat iemand zoekt toch kostbaarder.

De prijs waarmee KLM ‘stunt’ is voor een retour

Kolegio Dodo Palm, Curaçao, gaat met ingang nieuwe schooljaar 2020-2021 dicht

'Sluiting Kolegio Dodo Palm nekslag voor de wijk'


De basisschool van Ser’i Papaya, Kolegio Dodo Palm, zal met ingang van het nieuwe schooljaar 2020-2021 de deuren sluiten en daarmee wordt de wijk een zoveelste slag toegediend. Aldus oud-directeur Hayes Nicholls vandaag, zaterdag 25 januari 2020, in het Antilliaans Dagblad

Nichols was jarenlang (25 jaar) niet alleen schoolhoofd, maar ook woordvoerder voor de wijk naar buiten toe en aanspreekpunt voor de mensen in de wijk, waardoor hij een groot sociaal netwerk wist op te bouwen en allerhande sociale problemen aan de kaak kon stellen en ook kon oplossen.

Er was een voetbalteam, Hubentut Fortuna, een buurtwerker en een sociaal maatschappelijk werkster.

Dit jaar zijn er al vier moorden gepleegd op het eiland, waarvan drie in Ser’i Papaya (in de volksmond ook foutief Seru Fortuna genoemd).

Over de moorden kan Nicholls niet veel kwijt: 'Ik heb me altijd verre gehouden van de onderwereld en wat zich daarin afspeelt. Wat ik wel kan zeggen, is dat de slachtoffers in dit geval uit Ser’i Papaya komen, maar de daders vaak van buiten de wijk.'

Man bloedend zonder broek langs Bolletriestraat te Abrabrok aangetroffe

Nog onduidelijk of het slachtoffer misbruikt of verwond is


Waterkant.net meldt vanmiddag, zaterdag 25 januari 2020, dat een man  vanmorgen rond negen uur bloedend zonder broek langs de Bolletriestraat te Abrabroki is aangetroffen. Het slachtoffer bloedde bij zijn achterste en op zijn hoofd. 

Het Command Center kreeg de melding en dirigeerde de politie van bureau Nieuwe Haven ter plaatse voor onderzoek. Volgens buurtbewoners is de man gisteravond nog gezien met een broek aan.

Een ambulance werd ingeschakeld waarna de man is afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo voor medische behandeling. Het is nog onduidelijk of het slachtoffer misbruikt of verwond is en daarna in hulpeloze toestand is achtergelaten.

Op social media zijn foto’s en video’s van de man in hulpeloze toestand geplaatst en wordt beweerd wordt dat hij is misbruikt is. Ook wordt gezegd dat hij een zwerver is, maar dat is niet waar.

De politie is bezig met het onderzoek om precies te achterhalen wat er is gebeurd.

Alida, bestuurslid bond bij Staatsolie, neemt jurist in de arm om laster via Facebookpagina 'Mijn Suriname' aan te pakken

Aandelen Staatsolie zouden worden verkocht met betrokkenheid van Bisai en een scalian-eigenaar...


Bisai Alida, bestuurslid van de Staatsolie Werknemers Organisatie, heeft een jurist in de arm genomen om laster en verspreiden van valse informatie via de onbetrouwbare politiek aangestuurde Facebookpagina 'Mijn Suriname' aan te pakken. Ook is hij er niet over te spreken dat een authentiek document, afkomstig uit de administratie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, op straat is beland. Hij zal ook het ministerie vragen om te onderzoeken hoe stukken die confidentieel zijn, in handen van onverantwoordelijke figuren zijn gekomen. Het document is ook uit zijn context gehaald. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 25 januari 2020.

In het bericht wordt gewag gemaakt van een zogenaamd complot waarbij aandelen van Staatsolie zouden worden verkocht met betrokkenheid van Bisai en een scalian-eigenaar. Kopstukken van Staatsolie zouden meewerken met geld uit de goudsector om de 20% aandelen van het bedrijf in 'block 58', waar olie gevonden is, voor een appel en een ei te verkopen aan Chinezen.


 'Ik wens hierbij dit ten stelligste te ontkennen. Het bericht is valselijk opgemaakt en er is sprake van laster. Het is betreurenswaardig dat kwaadwilligen door een Facebook-account zonder de persoonlijk identificatie(s) van de beheerder(s) oprechte mensen zoals ik op deze manier bekladden en imagoschade proberen toe te brengen', zegt Alida.

Alida deelt mee dat hij zich betrokken voelt met het binnenland vanwaar hij afkomstig is. 'Ik kom op voor de belangen van de mensen in de omgeving. Tegen die achtergrond heb ik veel relaties met mensen zowel binnen als buiten Suriname. Ik heb heel veel gedaan voor lotsverbetering van mensen om mij heen die de steun broodnodig hebben. Mijn positie binnen de vakbond gebruik ik slechts voor de taken die de organisatie aan mij toebedeeld heeft. Het is niet mijn stijl om welke organisatie dan ook waarvan ik lid ben of waarmee ik samenwerk te misbruiken, te misleiden voor welk(e) doel(en) dan ook. Ik ben een integer en betrouwbaar persoon zoals mijn vrienden, kennissen, collega en familieleden mijn kennen. Ik doe alles eraan om zo te blijven. Ik heb aan het bestuur van de vakbond duidelijk gemaakt dat ik niet betrokken ben in de zaak die op sociale media is gepubliceerd.'

Hij vindt het laf dat mensen met fake-accounts anderen bekladden.

De directie van Staatsolie en Lloyd Read, voorzitter van de bond, betreuren in een gezamenlijke memo valse berichten op social media die kwaadwilligen rondsturen met de kennelijke bedoeling onrust te zaaien in het bedrijf.


Zij benadrukken dat Staatsolie de belangen van de werknemers, het bedrijf en in het bijzonder Suriname, onder alle omstandigheden voorop zal stellen. 'De natuurlijke hulpbronnen van het land zullen zodanig ontwikkeld worden dat de voordelen hiervan voor zowel de huidige als de toekomstige generaties gegarandeerd blijven', is aangegeven in een memo aan de medewerkers.

Moeder die pasgeboren baby te vondeling legde bij kerk in Geyersvlijt in vrijheid gesteld

'Zaak moet niet strafrechtelijk, maar sociaal-maatschappelijk worden behandeld'


Volgens de Ware Tijd van vrijdag 24 januari 2020 is de 25-jarige M.K., die op 7 januari haar pasgeboren baby te vondeling legde bij een kerk in Geyersvlijt, door het Openbaar Ministerie in vrijheid gesteld. Dat gebeurde nog voordat een verzoek tot invrijheidstelling op grond van artikel 54a van het Wetboek van Strafvordering door de rechter-commissaris in behandeling werd genomen. Dit wordt bevestigd door haar advocate Maureen Nibte. 

'Het was vanaf het begin duidelijk, dat deze zaak niet strafrechtelijk moest worden aangepakt, maar sociaal-maatschappelijk', zegt de raadsvrouwe in  de Ware Tijd. Dat heeft ze ook in haar verzoekschrift aangevoerd, maar tot een behandeling door de rechter-commissaris is het niet gekomen. Volgens Nibte is het misdrijf dat werd begaan 'van puur sociaal-maatschappelijke aard' en dient ook als zodanig aangepakt te worden.

'Het smijten van de - kennelijk wanhopige - moeder in de cel lost dit probleem niet op; het maakt dit alleen maar erger. Het leggen van een kind te vondeling is een ultieme wanhoopsdaad, meestal na problemen van sociale aard. De moeder heeft begeleiding nodig, geen celstraf.' 

De vrouw heeft bekend zich aan het strafbare feit schuldig te hebben gemaakt. Op 7 januari legde ze haar baby na aanvang van de kerkdienst bij de ingang van het kerkgebouw. Na de dienst ontdekten kerkgangers de zuigeling en werd de politie ingeschakeld. Op de RGD-poli van Geyersvlijt stelde een arts vast dat het jongetje niets mankeerde. De baby werd vervolgens overgedragen aan het Bureau voor Familierechtelijke Zaken.

Op 9 januari werd moeder M.K. aangehouden en in verzekering gesteld. Ze verklaarde, dat zij het kind op een plek had neergelegd waar hij zeker snel gevonden zou worden. Of het Openbaar Ministerie de strafrechtelijke vervolging zal doorzetten weet haar advocate nog niet.

Kwinti's onaangenaam verrast door niet-aangekondigde komst landingsplaats houtondernemer bij brug Witagron

Hoofdkapitein Clemens van Kwinti’s: 'Er moet eerst met ons gesproken worden'

'Deze ondernemer wil dat we een pas moeten hebben om in ons gebied te komen'


Hoofdkapitein Melvin Clemens van de Kwinti’s is verontwaardigd, omdat toestemming is gegeven aan een houtondernemer om een landingsplaats op te zetten nabij de brug van Witagron. Het traditionele gezag is volgens hem niet gekend.

'We zijn onlangs verrast met een graafmachine die aan het ontbossen was, maar dat mag niet zomaar. Er moet eerst met ons gesproken worden', zegt hij vandaag, zaterdag 25 januari 2020, in de Ware Tijd. Het gaat om een plek langs de Coppenamerivier aan de overzijde van Witagron.

De werknemer van de houtondernemer heeft de aanzegging om de werkzaamheden te stoppen opgevolgd en is met de graafmachine vertrokken, zegt Clemens.

Reggy Jozefzoon, een andere houtondernemer die van het dorp is, is ook boos over de toestemming aan zijn collega. 'Het gaat om ons bos en toch wil deze ondernemer dat we een pas moeten hebben om in ons gebied te komen. Dit pikken we niet en ze hoeven niet meer met de graafmachine naar de plek te komen.'

Jozefzoon zegt ook, dat de betreffende ondernemer houtblokken over de brug vervoert, terwijl dat verboden is. Jozefzoon en Clemens zijn ervan overtuigd dat districtscommissaris Ludwig Mettendaf van Boven-Coppename meer móét weten van het opzetten van de landingsplaats.Mettendaf zegt echter, dat hij niet weet dat een houtondernemer bezig was met werkzaamheden. Hij geeft aan dat de brug nog steeds gesloten is voor zwaar transport.

Mettendaf weet, dat het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) voorbereidingen treft om de oeververbinding te renoveren. 'Wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd, zal er helemaal geen verkeer over de brug kunnen. Voertuigen en personen zullen met een ponton worden overgezet. Misschien was OWT&C in dat kader bezig om een plek te ontbossen', is zijn verklaring over de werkzaamheden van de houtondernemer.

Politie houdt vuurwapen gevaarlijke verdachte aan

Verdachte pleegde in december met kompaan overval op supermarkt te Albina


De politie heeft vrijdagmorgen 25 januari 2020 de vuurwapen gevaarlijke M.M. aangehouden. De aanhouding van de 32-jarige M. kwam 24 uur nadat er een opsporingsbericht (zie hierna) voor de man door het Korps Politie Suriname was verspreid aldus Waterkant.net.


M. heeft in december vorig jaar samen met zijn kompaan, de 29-jarige A.S., een overval gepleegd op een supermarkt te Albina. Ze gingen er daarbij vandoor met een groot geldbedrag in euro’s. De winkelier werd bij die overval bewerkt met een voorwerp op het hoofd. Het slachtoffer werd voor medische hulp overgebracht naar Frans-Guyana, waar operatief moest worden ingegrepen.

M. werd vrijdagmorgen door techercheurs van regio Midden, na te zijn opgespoord in het district Wanica, aangehouden. Zij kompaan S. werd precies een week geleden, op 17 januari, al in verzekering gesteld.

S. werd tijdens zijn aanhouding door een politiekogel geraakt, nadat hij geen gehoor had gegeven aan de waarschuwingsschoten die gelost werden door agenten. De man werd in zijn linker bovendijbeen geraakt. Per ambulance werd S. afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar hij onder politiebewaking is opgenomen.

M. heeft tijdens zijn verhoor toegegeven, dat hij het strafbare feit heeft gepleegd. Hij is na overleg met het Openbaar Ministerie hangende het onderzoek in verzekering gesteld. Recherche regio Oost is belast met het verdere onderzoek.