maandag 18 maart 2019

Personeelsleden St.Vincentius Ziekenhuis beëindigen actie na ontvangst koopkrachtversterking

In drie termijnen wordt in totaal 2.5 miljoen Srd uitbetaald met terugwerkende kracht


Personeelsleden van het St.Vincentius Ziekenhuis die al enkele weken in actie waren, werken vanaf dinsdag weer normaal. Zij hebben hun koopkrachtversterking maandag 18 maart 2019 uitbetaald gekregen. De directie werkt eraan om de achterstallige twk-gelden over 2018 vanaf dinsdag uit te betalen. Dit is het resultaat van een onderhoud dat de directie en de bond maandagmorgen hebben gehad, aldus de Ware Tijd. 

Zowel bonds-ondervoorzitter Jetty Melcherts als ziekenhuisdirecteur Manodj Hindori hebben het resultaat uit dit gesprek bevestigd. Melcherts deelt mee, dat de actie van het personeel hiermee is opgeheven.

De medewerkers waren ruim twee weken in actie uit ontevredenheid over de vertraagde uitbetaling van de gelden. Hindori, die het gesprek met de bond positief noemt, zegt dat er in totaal 2.5 miljoen Srd aan het personeel uitbetaald moet worden met terugwerkende kracht (twk). Dit zal in drie tranches gebeuren, dinsdag wordt de eerste tranche overgemaakt.

De totale koopkrachtversterking die maandag is overgemaakt bedraagt Srd 400.000.

Hij is er opgelucht over dat de actie is opgeheven. In de periode toen het personeel het werk had neergelegd, zegt Hindori, werden geen nieuwe opnames gedaan van patiënten opgenomen. 'Als je minder patiënten opneemt, derf je inkomsten.' Nu daar het werk weer opgepakt zal worden, zegt hij, kan dit ingehaald worden.

Jonge Ngäbe inheemse zal Costa Rica vertegenwoordigen in FIFA Women's World Cup 2019

Yiyalin Rodríguez (22) maakt deel uit van groep voetbalsters van verschillende afkomst en nationaliteiten


Yiyalin Rodríguez is een 22-jarig meisje uit de zuidelijke zone van Coto Brus, met name uit het inheemse gebied Ngäbe. Ze houdt van voetbal en die passie zal haar naar Frankrijk voeren om Costa Rica te vertegenwoordigen in de FIFA Women's World Cup 2019.

Rodríguez maakt deel uit van het project 'Indigenous Cup' van Seprojoven, een organisatie die werkt aan de erkenning van mensenrechten van kinderen en jongeren via verschillende workshops, besprekingen en projecten.FIFA geloofde, financierde en steunde het vrouwenproject in het voetbal, dus voerde ze het selectieproces uit waarin Yiyalin werd gekozen en deel zal uitmaken van een groep voetbalsters van verschillende afkomst en nationaliteiten, die de taak hebben om de wereld te laten zien hoe deze sport helpt op een positieve manier.

'Ze voetbalt elke dag in haar gemeenschap, ze zullen haar altijd in de namiddag zien spelen en bovendien is ze behalve hartstochtelijk over voetbal dat ook over haar cultuur en haar roots, die nooit buiten beschouwing zullen worden gelaten', zei Robbie Arias, directeur van Seprojoven.

De jonge vrouw zal in juni naar Frankrijk gaan, maar ze zal niet alleen gaan: andere jonge vrouwen uit Guararí en Los Cuadros de Purral de Guadalupe zullen haar vergezellen, zij zal echter de enige inheemse vertegenwoordigster zijn.

'Hun vertegenwoordiging is erg belangrijk om vrouwen zichtbaar te maken, het werk dat ze doen en de constantheid die ze hebben in sport en kunst', voegde Arias eraan toe.

Yiyalin is al klaar met de middelbare school, is bezig met handwerk met haar moeder en zal binnenkort beginnen met de studie lichamelijke opvoeding aan de universiteit.

(Suriname Mirror/Besame/Facebook)

Weer een sociaal leider vermoord in Colombia

Argemiro Lopez leidde gewas vervangingsprogramma in departement Nariño

Lopez in zijn huis vermoord door huurmoordenaars in dorp La Guayacana in de gemeente Tumaco


De Colombiaanse autoriteiten hebben maandag 18 maart 2019 de moord op sociaal leider Argemiro Lopez bevestigd, die sinds april 2018 de leiding had over het programma voor vrijwillige vervanging van illegale gewassen (coca) in het departement Nariño. 

Lopez werd de dag tevoren in zijn huis vermoord door huurmoordenaars die ook zijn vrouw en moeder verwondden. De misdaad vond plaats in het dorp La Guayacana in de zuidwestelijke gemeente Tumaco, een van de meest gewelddadige in Colombia, gekenmerkt door de aanwezigheid van drugsbendes.Emilio Archila, president-adviseur voor 'Stabilisatie en Consolidatie', bracht een condoleanceboodschap over aan Lopez's familie en riep op tot een snel onderzoek om de moordenaars te vinden.

Op 14 maart, in de ochtenduren, werd de vondst van het levenloze lichaam van communale leider Alfonso Correa ook gemeld in het dorp La Casirva, gemeente Sacama, departement Casanare. Correa's lichaam werd gevonden met talloze kogelinslagen op een weg in het gebied, gelegen in de regio van de Colombiaanse Orinoco.


Correa was lid van een boeren- en milieuvereniging die werkt voor de bescherming van de natuur, voedselsoevereiniteit en mensenrechten.

De Verenigde Naties heeft uiting gegeven aan haar ernstige bezorgdheid over de voortdurende moorden op sociale leiders in Colombia door paramilitaire groepen, die ook voormalige guerrilla-leden hebben gedood.


(Suriname Mirror/Prensa Latina/Noticias RCN/Twitter/Contagio Radio/redmas.com.co)

Uniek El Paujil Natuurreservaat in Colombia uitgebreid

Valle Medio del Magdalena herbergt veel bedreigde diersoorten die nergens anders levenValle Medio del Magdalena in Colombia is een van de meest biodiverse plaatsen op aarde. Gecentreerd rond de 1.600 kilometer lange Magdalena rivier, is dit laagland regenwoud een biologische smeltkroes met flora en fauna van zowel de Amazone als de Chocó. Maar, de vallei heeft ook verbazingwekkende niveaus van endemie, een gevolg van zijn relatieve isolement. 

Het Magdelena-regenwoud biedt een vitaal leefgebied voor veel bedreigde diersoorten die nergens anders wonen, zoals de kritisch bedreigde blauwknobbelhokko (Crax alberti) en de Magdalena-bruine sllingeraap (Ateles hybridus). Onderzoekers beschouwen de laatste als een van de zeldzaamste primaten van de aarde. Het gebied is ook de thuisbasis van populaties van de jaguar, brilbeer en Magdalena laagland tapir (een kritisch bedreigde ondersoort).

Helaas is bijna het hele Magdalena-regenwoud al verdwenen. Slechts 136 kilometer ten noorden van Bogotá staat de regio onder zware druk voor houtkap, veeteelt en illegale cocaplantages. Ontbossing heeft meer dan 16,1 miljoen hectare (98 procent) van de laagland-regenwouden in de regio verwoest.

Maar, vanaf deze maand, maart 2019, zijn 1.178 meer hectare van het resterende bos nu veilig voor bedreigingen. Na jarenlange onderhandelingen hebben Rainforest Trust en partner Fundación ProAves een strategische aankoop gedaan die de toegang blokkeert tot het enige strikt beschermde gebied in de Magdalena-vallei in Colombia, El Paujil Reserve, uitsluit en uitbreidt.'Het verlies van alles behalve een fractie van dit ongelooflijke ecosysteem is een verwoestende klap voor zoveel onvervangbare soorten', zei Paul Salaman, Rainforest Trust CEO. 'En hoewel het meer dan 10 jaar heeft geduurd om deze laatste laag Magdalena-regenwoud in het laagland naast El Paujil te beschermen, kunnen we er zeker van zijn dat deze aankoop toegang voor ontwikkeling blokkeert en een buffer vormt voor dit unieke natuurreservaat.' 

De focus van het El Paujil Natuurreservaat richt zich op soortherstel en ecologisch herstel, in samenwerking met nabijgelegen gemeenschappen. Het beschermde gebied biedt milieueducatieve activiteiten voor kinderen en volwassenen, waaronder een langlopend jaarlijks festival ter viering van de kritisch bedreigde blauwknobbelhokko.

Dit project werd mogelijk gemaakt door de SAVES Challenge en donoren aan het Conservation Action Fund, met een speciale dank aan Terry en Soni Baltimore, de Doolin Foundation for Biodiversity, de Felburn Foundation, Larry Thompson en het Quick Response Biodiversity Fund.

(Suriname Mirror/Rainforest Trust/YouTube)

Onderwijzers die drie maanden aaneensluitend ziek thuis zijn krijgen controle van ministerie van Volksgezondheid

'Het gaat om een relatief grote groep een het is een normale procedure'


Een groep onderwijzers die drie maanden aaneensluitend met een zogenoemd doktersattest (bewijs van ziek zijn) thuis is, wordt onder de loep genomen door de Gezondheidscommissie van het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie van Onderwijs. Wetenschap en Cultuur (OW&C) heeft de commissie verzocht om de gezondheidsstatus van de leerkrachten vast te stellen. 'Het gaat om een relatief grote groep', zegt OW&C-onderdirectrice Muriel Hoepel maandag 18 maart 2019 in de Ware Tijd. 

Het verzoek is al enkelen maanden geleden ingediend. 'We hebben onlangs gevraagd naar het resultaat en dat kan nog even duren', zegt de onderdirectrice. Op de vraag of het ministerie de indruk heeft dat de onderwijzers doen alsof ze ziek zijn, antwoordt zij: 'De mensen hebben een attest en wij kunnen hun gezondheidstoestand niet beoordelen. Daarom hebben we dat voorgelegd aan de gezondheidscommissie.' Mocht blijken dat de gezondheidssituatie van onderwijzers zodanig is dat ze lessen kunnen verzorgen, moeten ze volgens de onderdirecteur weer aan de slag.

Volgens Hoepel gaat het om een normale procedure die wordt ingezet wanneer leerkrachten drie maanden aaneensluitend met een doktersattest geen onderwijs verzorgen. 'Omdat we geen antwoord kregen van de commissie op de individuele gevallen, hebben we dat collectief gedaan', zegt ze.

Reshma Mangre, voorzitster van de Bond van Leraren (BvL)en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), zegt desgevraagd niet op de hoogte te zijn van de zaak en zal dat wel natrekken. Zij zegt, dat ze onlangs de onderdirectrice heeft gewezen op een maatregel die tegen het huishoudelijk reglement van het OW&C is. Als een onderwijzer één dag ziek is en thuis blijft, moet die nu met een doktersattest aantonen dat de dag valide gedekt is. Mangre: 'Maar, het reglement zegt dat een leerkracht die binnen zestig dagen op drie niet aaneensluitende dagen ziek is, geen attest nodig heeft. Pas bij twee opeenvolgde dagen of langer dient hij of zij wel een attest te overleggen.'

Ook speelt volgens haar een andere kwestie. Wanneer een arts heeft vastgesteld, dat een leerkracht niet volledig ingezet kan worden, bepaalt het Bureau Basisonderwijs tot hoe laat deze leerkracht kan werken. De bondsvoorzitster wil over twee weken, wanneer ze een ontmoeting heeft met Hoepel, hierover duidelijkheid hebben.

Vicepresident Adhin belooft dat afgebrande gebouwen bedevaartsoord Weg naar Zee worden herbouwd

Soeparmin Djojobesari van Djojo bedrijvengroep gaat nieuw gebouw opzetten in staalconstructie

(Bron screenshot: YouTube)

Vicepresident Ashwin Adhin belooft, dat de gebouwen van het bedevaartsoord te Weg naar Zee die zondagavond afgebrand zijn, zullen worden herbouwd. Hij heeft zich vanmorgen, maandag 18 maart 2019, georiënteerd bij het oord, aldus Starnieuws. Adhin heeft de hulp ingeroepen van particulieren.

Soeparmin Djojobesari van de Djojo bedrijvengroep is bereid gevonden om hulp te bieden. Djojobesari die zich ook ter plekke heeft georiënteerd, zegt op Radio ABC, dat hij van plan is om een nieuw gebouw op te zetten in staalconstructie. Er is veel hout op het complex wat het brandgevaar groter maakt.

De ondernemer, die van Commewijne is, helpt in diverse districten met sociale projecten. Hij zegt op deze manier terug te geven aan de gemeenschap. Hij kijkt niet naar etniciteit of geloof. Waar er nood is en hij hulp kan verlenen, doet hij dat.

De vicepresident zei in het staatspropagandaprogramma Bakana Tori op radiozender SRS, dat de eerste opvang al in orde is gemaakt door de regering. De mensen krijgen assistentie waardoor hen niks tekort komt. Hij heeft het bedrijfsleven is ingeschakeld voor herbouw van het oord. Adhin is sinds de brand zondagavond bezig met deze kwestie. Hij heeft aangegeven dat er duurzaam herstel komt van de plek.

Eerder op de dag zei pandit Ramon Bajnath, voorzitter van de Stichting Bedevaartsoord, dat hij verwacht dat er hulp zal komen vanuit de samenleving. Hij schat dat de schade meer dan een miljoen Srd is. Het gedeelte waar de diensten (poedja) worden gehouden, is geheel afgebrand. Zijn woongedeelte, de grote keuken en twee voertuigen zijn in de vlammen opgegaan. Daarnaast zijn spullen die opgeslagen waren, vernietigd door de brand. Het is een zware slag voor de geestelijke, maar hij verwacht deze te boven te zullen komen met steun van de gemeenschap.

Minister van Financiën Curaçao stelt mogelijk sanctiebeleid in voor ambtenaren niet gemachtigd voor betalingen

'Het moge duidelijk zijn dat aangaan verplichtingen zonder noodzakelijke machtiging overtreding is'


Minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) overweegt sanctiebeleid te introduceren voor ambtenaren die niet of onvoldoende gemachtigd zijn voor betalingen en die de overheid aan financiële verplichtingen hebben gebonden.

Het ministerie van Financiën heeft geconstateerd, dat bij verschillende ministeries weleens financiële verplichtingen worden aangegaan door personen die daartoe niet gemachtigd zijn. En als de betreffende minister daarop wordt gewezen, wordt de ambtenaar daar nog onvoldoende op aangesproken. Aldus de Financiën-minister in een brief aan alle secretarissen-generaal, sector- en beleidsdirecteuren, hoofden van inspectie en uitvoeringsorganisaties, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 18 maart 2019.

'Het moge duidelijk zijn dat het aangaan van verplichtingen zonder de noodzakelijke machtiging dan wel onvoldoende gemachtigd, beschouwd wordt als een overtreding', aldus Gijsbertha.

De minister legt uit, dat aan het begin van ieder jaar conform de Landsverordening comptabiliteit per ministeriële beschikking (MB) de verantwoordelijke minister en de minister van Financiën personen aanwijzen die financiële verplichtingen mogen aangaan, waarbij ook de hoogte van de bedragen aangegeven wordt. Hiervan wordt een register bijgehouden. De overtredingen worden verder per kwartaal door het ministerie van Financiën gerapporteerd, die vervolgens de rapportage aan de Raad van Ministers (RvM) aanbiedt voor het treffen van de nodige maatregelen.

Refineria di Kòrsou en Curoil stellen vanwege verslechterde situatie Isla gezamenlijk noodplan op

Noodplan heeft als doel het veiligstellen van de installatie bij mogelijke onrust

Tweede doel het veiligstellen van de lokale brandstofvoorziening


Overheids-nv’s Refineria di Kòrsou (RdK) en Curoil zijn in verband met de verslechterde situatie bij de Isla/PdVSA-raffinaderij bezig gezamenlijk een noodplan op te stellen. Zo leest het Antilliaans Dagblad in een schrijven van de regering aan het College financieel toezicht (Cft), aldus het AD maandag 18 maart 2019.

Het noodplan heeft als doel het veiligstellen van de installatie bij mogelijke onrust door het mogelijk uitblijven van betaling van salarissen aan het personeel van Refineria Isla Curaçao, dochteronderneming van Petróleos de Venezuela S.A. (PdVSA). Daarnaast is het doel het veiligstellen van de lokale brandstofvoorziening.

'Isla is niet in staat aan haar betalingsverplichtingen te voldoen', schrijft de regering. De betalingen voor utiliteiten lopen inmiddels 50 miljoen gulden achter. Ondanks beweringen van Isla zelf dat aan het onderhoud van het gehuurde raffinaderijcomplex wordt voldaan, stelt de regering dat ‘onderhoudsverplichtingen worden uitgesteld’.

Het document herinnert ook aan de sancties van de Verenigde Staten jegens Venezuela die sinds 25 januari zijn aangescherpt (en die op 28 april aanstaande leiden tot een volledige ban op Venezolaanse olie en de daarmee gepaard gaande transacties).

Sham Binda: 'Banken moeten niet in politieke arena staan'

'De Bankiers- vereniging moet eerlijke taal praten en het volk goed informeren'

- 'Het is grote flauwekul dat Suriname door de cash economie in een isolement terecht kan komen'
- 'Er is monetair gefinancierd in het giraal verkeer en dat is het probleem'


De valutawisselkoersen voor de Amerikaanse dollar en Euro hebben weer een piek bereikt. In de optiek van de ondernemer Sham Binda is dit te wijten aan het wegvallen van het vertrouwen in de banken en de devaluatie van de Srd. Dit resulteert in een toestand waarbij grote delen van de samenleving het nut niet meer inzien om te gaan sparen/beleggen bij de bankinstellingen. Om de schaarste aan de Amerikaanse dollar en de daarmee gepaard gaande paniek te mitigeren heeft de voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging tevens directeur van Finabank, Eblein Frangie, onlangs meegedeeld om zoveel mogelijk gebruik te maken van de girale betalingsmethode. Volgens Frangie levert een cash economie het risco om als land geïsoleerd te raken. 

De toelichting van Frangie verwijst Binda naar het rijk der fabelen. 'Banken moeten niet in de politieke arena staan. De Bankiersvereniging moet eerlijke taal praten en het volk goed informeren. Men moet de ontstane situatie niet goedpraten, terwijl men bliksemgoed weet dat we bij de afgrond staan', aldus Binda maandag 18 maart 2019 in hhet Dagblad Suriname.

Door deze opstelling snijden de banken zichzelf in de vingers en wordt hun integriteit ten grabbel gegooid. Hij voert aan, dat het een grote 'flauwekul' is dat Suriname door de cash economie in een isolement terecht kan komen. 'We zijn altijd een cash economie geweest. Dan had ons land toch allang geïsoleerd moeten zijn? In Guyana verloopt de betaling ook niet volledig giraal, ook Guyana is een cash economie. Door dit soort ondoordachte verklaringen zakt het vertrouwen in de banken steeds dieper weg.'

Naar zeggen van Binda is het stimuleren van het giraal betalingsverkeer door hier en daar verklaringen rond te laten slingeren vanuit de Bankiersvereniging niet de manier om de transformatie op gang te brengen. 'Het lopen met cheques en betaalpasjes heeft te maken met het niveau en de ontwikkeling van je land. Als je met dit soort systemen komt, moet je overal pinautomaten hebben. Je moet op elke plek digitaal kunnen betalen in de winkels. Het is dus een hele investering.'

Binda merkt niet op dat Suriname in dit stadium ready is voor die transformatie. Het bedrijfsleven is namelijk niet gemobiliseerd om de girale betaalmethode te hanteren. Vooral op plaatsen als de markt lijkt deze trend niet werkbaar te zijn. Giraliseren is een grote investering, niet alleen voor de banken maar ook voor de (kleine) ondernemers.

De vrees voor de monetaire financiering heeft ervoor gezorgd, dat mensen hun toevlucht zoeken tot vreemde valuta. 'Er is monetair gefinancierd in het giraal verkeer. En dat is het probleem. Hierdoor is er meer giraal geld in omloop. De dekking tussen giraal en chartaal geld zou hetzelfde moeten zijn, maar dat is nu niet het geval. Als men nu massaal geld gaat opnemen, gaat de bank dat niet kunnen uitkeren.'

Binda accentueert dat sparen en beleggen ook gunstig moeten zijn voor de klanten en dat kan pas wanneer de eigen munteenheid stabiel is. 'Op het moment dat je mensen uitlokt om te sparen en hun geld ontwaart, ben je bezig de mensen te misleiden, wat ten koste gaat van het vertrouwen in de banken', aldus Binda.

Beschermde gebieden in Nickerie al zeker zes maanden niet beschermd door jachtopzieners

'Stropers hebben vrij spel en schieten ook op de beschermde vogels'

'Stropers weten dat jachtopzieners door gebrek aan materiaal en brandstof Bigi Pan niet kunnen aandoen'


Jachtopzieners van de Dienst ‘s Lands Bosbeheer (LBB) zijn al zo’n zes maanden niet zichtbaar in de beschermde gebieden van het district Nickerie. Zij kunnen niet uitrijden om controle uit te oefenen in de verschillende beschermde gebieden, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 18 maart 2019, te hebben vernomen uit kringen van vissers en touroperators. 

Er wordt enorm veel gestroopt, vooral in het Bigi Pan-gebied, 'omdat stropers ook weten dat de jachtopzieners door gebrek aan materiaal en brandstof het gebied niet kunnen aandoen'. Vissers en touroperators zijn bezorgd over de onoverzichtelijke situatie in het Bigi Pan-gebied.

'Stropers hebben vrij spel en schieten ook op de beschermde vogels', zegt touroperator Mandje Pawiroredjo, die dagelijks in het gebied is. 'Stropers hebben niks te maken met beschermde vogels en knallen vooral de rode ibissen en snipjes neer. We kunnen de mensen ook niets zeggen, omdat er gedreigd wordt door de stropers die dagelijks in grote getallen aanwezig zijn in het gebied', aldus Pawiroredjo. Hij krijgt steeds te horen, dat de jachtopzieners door brandstofgebrek niet kunnen controleren en vraagt zich af waarom de overheid niet in actie komt.

'Er is de afgelopen jaren steeds beloofd de zaak te zullen ordenen, maar er komt echt geen schot in de zaak waardoor de situatie erger is geworden in Bigi Pan. Het is steeds gebleven bij praten en het maken van plannen, terwijl beloofde acties in het gebied nog niet zijn uitgevoerd.'

De touroperator kan de manier waarop er gestroopt wordt niet meer aanzien. Hij zal politiecommandant Retitia Forster deze week verzoeken om om de orde en rust in het gebied te handhaven en erop toe te zien dat er niet meer wordt gejaagd op de beschermde dieren. De dienst 's Lands Bosbeheer (LBB) valt onder het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer.

Algemene Werknemers Bond: Personeel Zorghotel, RCR Medical Centre, hoeft niet voor baan te vrezen

'Het RCR-managementteam wil gemakkelijk van de werknemers afkomen'

Medewerk(st)ers worden geplaatst bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, 's Lands Hospitaal en het ministerie van Volksgezondheid


Werknemers van RCR Medical Centre hoeven niet bang te zijn dat ze op straat worden gezet. Dat zegt Donovan Grep van de Algemene Werknemers Bond (AWB), zo meldt de Ware Tijd vandaag, maandag 18 maarrt 2019. 

Het personeel verkeerde onlangs opnieuw in onzekerheid nadat twee collega’s waren ontslagen. 'Het personeel is toen in opstand gekomen tegen deze kwestie en zelfs de patiënten wilden hun solidariteit tonen. Maar, we hebben de mensen tot rust kunnen brengen', zegt de vakbondsbestuurder.

Hij wijst eropm dat het ontslag van de twee vrouwen ongegrond is, omdat een ontslagvergunning van het ministerie van Arbeid ontbreekt. De directeur van het Zorghotel, die in het buitenland vertoeft, is volgens Grep in contact getreden met de bond en de zaak zal worden besproken. De medewerksters zouden ontslagen zijn, omdat ze tijdens werkuren een sekswebsite zouden hebben bezocht. 'Waar staat geschreven, dat mensen niet op zo'n site mogen gaan? Personen kunnen ook per ongeluk klikken op een site, omdat er zoveel links zijn', zegt Grep. Ook het ontbreken van een paar waterflessen wordt toegeschreven aan de twee vrouwen, maar volgens de vakbondsman is dat geen valide argument.

Het RCR-managementteam wil volgens Grep gemakkelijk van de werknemers afkomen. De bond eist een sociaal plan waarin onder meer een afkoopregeling is opgenomen.

'Het personeel moet onder andere salarissen van drie maanden en vakantiegeld krijgen', meent Grep. Ook moet het ingehouden AOV- en pensioenpremies terugkrijgen, omdat dat geld niet is afgedragen. Hij beschuldigt het managementteam van rancune.

De medewerkers hebben eind februari de bond ingeschakeld toen zij massaal werden opgeroepen om ontslagbrieven te tekenen. De regering heeft het hotel begin februari gekocht op de veiling. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft de bond meegedeeld, dat niemand ontslagen wordt. De medewerkers worden geplaatst bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, 's Lands Hospitaal en het ministerie van Volksgezondheid.

Minister Dodson wil meer regelgeving tegen gebruikers van social media

'Ik praat niet over censureren, daar gaat het helemaal niet om'


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen blijft erbij, dat er meer regelgeving moet komen tegen gebruikers van social media, waaronder Facebook. In het actualiteitenprogramma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal (KAAK) verduidelijkte hij echter, dat dit niet betekent dat hij voorstander is van het censureren van dit platform. 

'Ik praat niet over censureren. Daar gaat het helemaal niet om. Ik doe het niet, omdat ik vind dat ik persoonlijk op Facebook besproken word. Ik heb het over het misbruiken ervan en zaken die niet correct zijn. Dat moet beter en scherper geïncorporeerd worden in onze wetgeving, zodat er meer bescherming komt voor de burger', verduidelijkte de bewindsman, aldus  het Dagblad Suriname vandaag, maandag 18 maart 2019.

Hij ziet social media als eeen gereedschap, een middel, dat heel erg krachtig zijn voor de samenleving om geïnformeerd te worden. Facebook valt niet onder opensource software, waardoor de gebruiker en de Surinaamse overheid de licentie niet hebben om naast gebruiker, ook ontwikkelaar te zijn. Hierdoor is het niet mogelijk de software te bestuderen, aan te passen, te verbeteren, te verspreiden of te verkopen. Er is echter wel bestaande jurisprudentie om op te treden, omdat rechters in het verleden al uitspraak hebben gedaan tegen personen die misbruik hebben gemaakt van social media.

'De source staat niet onder ons beheer, maar de daden die wij plegen wel. Wij als land moeten nader kijken naar hoe wij met elkaar omgaan', benadrukt Dodson. Hij vindt dat regering en parlement samen moeten kijken naar hoe bestaande regelgeving en jurisprudentie beter geïncorporeerd kunnen worden.

Dodson deed de gewraakte uitspraken over social media in De Nationale Assemblee op 7 maart na opmerkingen van enkele parlementariërs. Hij stelde dagelijks geconfronteerd te worden met valse aanbiedingen en nepprofielen die mensen oplichten en voor de gek houden. Dodson krijgt personen op kantoor, die hem vragen om de afgesproken lening toe te kennen, omdat ze inmiddels al een overmaking hebben gedaan via een geldovermakingskantoor. Er wordt gebruik gemaakt van nepprofielen van hem, waarbij leningen aan mensen op Facebook worden geboden.

Recent zijn ook vicepresident Ashwin Adhin en enkele andere ministers slachtoffer geworden van nepprofielen. Regelgeving moet volgens hem gemaakt worden over het gedrag op onder andere Facebook.

André Misiekaba (NDP) maakt zich ernstig zorgen over aantal verkeersdoden

Misiekaba roept regering met klem op om verkeersveiligheid op te voeren


Assembleelid André Misiekaba (fractieleider NDP) maakt zich ernstig zorgen over het aantal verkeersdoden. De verkeersbarometer voor dit jaar staat op 18. De politicus rekent uit dat gemiddeld zes personen per maand het leven gelaten hebben in het verkeer. Hij trekt aan de bel en vraagt de regering, in het bijzonder de minister van Justitie en Politie, om concrete maatregelen te treffen tegen verkeerscriminaliteit. 

Het Assembleelid zegt vandaag, maandag 18 maart 2019, op Starnieuws op dat als deze trend niet gestopt wordt, 'dan kunnen wij nu al weten hoe het zal eindigen eind van het jaar'.

Tijdens de algemene politieke beschouwingen in januari had hij indringende aandacht gevraagd voor dit vraagstuk. Opeenvolgende ministers van Justitie en Politie hebben aangegeven dat ze maatregelen zullen treffen tegen verkeerscriminaliteit, maar het is bij toezeggingen gebleven. Er zijn particulieren die hun bijdrage leveren en met voorstellen zijn gekomen. Ook in De Nationale Assemblee zijn  voorstellen gedaan om het verkeer veiliger te maken.

Misiekaba vindt dat de handen ineen geslagen moeten worden tussen het ministerie en de particuliere organisaties om de ongewenste situatie aan te pakken. In Frans-Guyana, vooral op de weg naar Cayenne, heerste ook een verschrikkelijke situatie. Het buurland heeft met beleid de verkeerscriminaliteit aangepakt. Het aantal aanrijdingen is drastisch verminderd. Misiekaba merkt op dat daar onder andere met een puntensysteem wordt gewerkt. Het rijbewijs van roekeloze rijders wordt ingevorderd. Ook nieuwkomers in het verkeer krijgen een sticker opgeplakt op hun voertuig, waardoor mensen rekening houden met hen. Misiekaba merkt op dat dit enkele voorbeelden zijn. Aangezien er een samenwerking is met de buren, zou het volgens de politicus goed zijn als Justitie en Politie een kijkje daar nam hoe het probleem aangepakt is.

Ook andere landen hebben met succes verkeerscriminaliteit aangepakt.

Misiekaba roept de regering met klem op om de verkeersveiligheid op te voeren. Ook de wetgeving zou aangepast moeten worden om zwaarder te kunnen straffen. 'De zorgelijke trend die ik zie, moet aan het begin van het jaar worden gestopt.' Hij hoopt dat de regering, met name het ministerie van Justitie en Politie goede nota neemt hiervan.

37-Jarige leidinggevende ziekeninrichting aangehouden voor seksueel molest op werkvloer

Slachtoffer doet aangifte tegen man, omdat ziekenrichting geen actie onderneemt


De politie van het ressort Centrum heeft donderdag 7 maart de 37-jarige leidinggevende S.L. van een ziekeninrichting aangehouden, verdacht va seksueel molest op de werkvloer. Een personeelslid deed maandag 4 maart aangifte tegen hem. Volgens verklaring van de aangeefster, maakte L. in de maand december 2018 kusbewegingen in haar richting wat zij zeer vernederend vond. Ze deed haar beklag bij de directie die maatregelen zou treffen, maar merkte hiervan niets, zo meldt het Korps Politie Suriname zondag 17 maart 2019.

L. liet het niet daarbij en op vrijdag 28 december 2018 betaste hij haar borsten. Ook van deze betasting stelde zij de directie in kennis, die wederom aangaf dat er maatregelen tegen de man getroffen zouden worden.

Toen het slachtoffer opmerkte dat er geen maatregelen tegen L. waren getroffen besloot zij op maandag 4 maart aangifte tegen hem te doen bij de politie.

De man werd door de politie ontboden en meldde zich donderdag 7 maart. Hij werd na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

https://www.politie.sr/update-leidinggevende-opgesloten-voor-seksueel-molest-op-de-werkplek/

Bedevaartsoord te Weg naar Zee deels afgebrand

Er zou sprake zijn van brandstichting


Het bedevaartsoord te Weg naar Zee is afgebrand. Naast het gebouw zijn ook de beelden en voertuigen in vlammen opgegaan. Een ooggetuige zegt vanochtend, maandag 18 maart 2019,  op Starnieuws, dat het triest is om te zien wat een puinhoop er heerst.

Pandit Ramon Bajnath, voorzitter van de Stichting Bedevaartsoord, is van slag door het drama. Zijn levenswerk en bezittingen zijn vernietigd.

Hoewel de schade aanzienlijk is, is de zaal waarin de levensgrote beelden zijn niet in de vlammen opgegaan. Bij daglicht is de schade die is aangericht en wat bespaard is gebleven beter te zien.

De brand brak gisteravond rond tien uur uit. Bajnath zegt, dat het Godswerk is dat de beelden in de zaal bespaard zijn gebleven. Dit gebouw staat verbonden met het gedeelte dat is afgebrand. De grote hal waar de diensten (poedja) worden gehouden, is wel door de vlammen verteerd. Het woongedeelte, de grote keuken, gereedschappen, materiaal voor vervaardigen van beelden, duizend stoelen, complete inboedel zijn vernietigd. Twee voertuigen zijn ook afgebrand.

De brand is vermoedelijk in de buurt van ent busje buiten het gebouw ontstaan. De geestelijke was in zijn woning toen twee vrouwen, die op het complex wonen, alarm sloegen. Bajnath zegt dat de vlammen snel om zich heen grepen.

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is gaande. De politie is ter plekke bezig om getuigen te horen.

Verschillende personen hebben verklaard dat zwervers zich ophouden in de omgeving. Volgens hen is er sprake van brandstichting.